Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Perinnöt suurenevat – perijät vähenevät

  • Kuva 1 - Perintötekijät keltaisenaan ... kuvateksti [Kuva 1] [C] IJL 2015
    Kuva 1 - Perintötekijät keltaisenaan ... kuvateksti [Kuva 1] [C] IJL 2015
  • Hiljaisten viimeinen arava - vajaa kaksi neliömetriä. Pääskylahden hautausmaa on täynnä perintöä - [C] IJL 2015
    Hiljaisten viimeinen arava - vajaa kaksi neliömetriä. Pääskylahden hautausmaa on täynnä perintöä - [C] IJL 2015

Perintö on usein taseomaisuutta, joka on altis kysynnän ja tarjonnan laeille. Nyt suuret ikäluokat eläköityvät ja myöhemmin jakavat reippaat perinnöt – tulevaisuudessa ikäluokat pienentyvät kuin pyy ennen maailmanloppua – näin ainakin Suomessa.

 

Vuosi 2017 oli syntyvyydeltään vähäisempi suhteellisesti kuin viimeiset nälkävuodet 1800 – luvun puolivälin jälkeen, jolloin jopa kuoltiin nälkään --- emme lisäänny riittävästi, ja tosiasia on se, että jossain vaiheessa vähentyvä kysyntä alentaa taseiden arvoa.

 

~ www.iltalehti.fi/talous/201802262200772173_ta.shtml -

” … Kolme neljästä suomalaisesta on miettinyt perinnön saamista tai jättämistä ja moni tekee sen yksin, ilmenee S-Pankki-konserniin kuuluvan FIMin kyselytutkimuksesta.

- Suomalaisilla perheillä on omaisuutta satojen miljardien euron edestä, ja lähivuosina moni vaurastuu perintötilanteissa, joihin ei ole välttämättä varauduttu … ” -Iltalehti/FIM

 

Ilkka Luoma - kommentti:

[26022018] Tämä on todettu pitkään. Nyt yhä useampi jää eläkkeelle ja "kohta kuolee", jotka ovat tehneet pisimpään työtä ja vauraampina kuin mitkään aiemmat sukupolvet. Perijöitä on yhä vähemmän. Tulee kuitenkin muistaa että suuremmat perinnöt ovat tasearvoisia, eli riippuvaisia kysynnästä ja tarpeesta. 

Moni vuokralainen pääsee omistusperintöasuntoon, tosin putkiremonttien rasittamana. Toisaalta yllättäviltäkin kuolleilta löytyy 100.000 euron pankkitalletuksia. Tältäkin osin Suomi eriarvoistuu, osa ei saa, eikä peri mitään .

 

[2016][U] Perintö – velat = tasapaino

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/perinto-velat-tasapaino.html

(Perintöjä on useanlaisia. Me ihmiset perimme omaisuutta, henkisyyttä ja geenejä, jotta pärjäisimme elämisen taistelussa, joka on sopeutuvaa kilpailua kukin omaan ”lokeroonsa” – jatkamaan sukua)


Kuva 1

Joka kevät saamme perinnöksi luonnon heräämisen ja uuden kasvukauden alkamisen - lapset ovat ihmiskunnan arvokkain perintö-oikeus. Photo by Nokia Lumia 1020. [IL] - 2015 (cliccaamalla kuvaa, sen saa suuremmaksi)

 

 

[ … keskimääräinen kansalainen Liisa tulee jättämään tämän päivän materiaalisessa maailmassa suuremmat perinnöt |1 kuin koskaan aiemmin, ainakin jos rahassa sitä mitataan … 

kansalainen Erkki pohtii suuressa velkataakassaan miten siitä selviää – tällöin herää oivallus, että vanhemmiltahan on tulossa asunnot, mökit ja sievoinen pankkitili, eikä noita sisaruksiakaan ole paljoa sotkemaan astiastoja ja muita minulle tärkeitä muistoja... ]

 

Raha ratkaisee velat 

Kuranttina peritty omaisuus voidaan myydä ja näin maksaa ylisuuriksi paisuneet velat |2. Näinhän monessa perheessä ajatellaan, kun tuli ostetuksi liian suuri asunto – varsinkin pääkaupunkiseudulta, jossa asuntojen hinnat eivät edusta enää valtakunnallista reaalimaailmaa. 

Perintöodotus rauhoittaa, joskin käräjillä on useita riitoja, kun sisarukset eivät päässeet sopuun siitä äidin taulusta ja suurpapan sotamuistosta.

 

Tärkein perintö ei saa riittävää kaikua ymmärryksen puolelta 

Tänään olemme saamassa perinnön, joka on uhkaavampi kuin maalliseen maailmanmenoon orientoitunut ihminen edes tajuaa. Ympäristöperintö on lähestymässä mahdollista katastrofia. Maallinen ahneus halusi aina koko ajan lisää, enemmän ja nopeammin. Hekumoimme 1900 – luvulla kasvuhuuruisessa hokemassa – piti saada näyttö- ja vertailutaloutta |3 kohennettua, jotta aidan takainen naapuri näki miten meillä meni.

 

Perintöoikeus 

Kaikilla ihmisillä kuten myös koko biosfäärillisellä elojärjestelmällä on perintökaari kauas historiaan. Kaari on niin pitkä, että se ulottuu kaiken alkuun. Olemme laina-atomeissa, joiden yhdistelmä kuljettaa perintöä, jonka hidasmuuttujat ohjelmistoksi sävelsi evoluutio |4. Evoluutio ”halusi” monimuotoiset edellytykset tasapainoon aina kulloinkin saatavilla oleviin resursseihin nähden.

Veden perintö ~ http://areena.yle.fi/1-3405816

 

Nyt syömme nuo biomassalliset elämän edellytykset loppuun ennen kuin vuosi päättyy |5, syömme siis seuraavien vuosien varantoja. Luomamme perintöoikeus on ylittänyt kasvun rajat – sen kasvun, joka luontaisesti ylläpiti ja – pitää sukuyhteyden elossa jatkamaan ikuista säädettyä tehtävää. Tämä tehtävä pitää sisällään juuri sen perinnön, joka loisi edellytykset jatkumolle, jota voimme myös kuolemattomuudeksi |6 kutsua!

 

Taloudellinen perintö 

Markkinatalous muun muassa EKP – Euroopassa |7 on luonut perinnöksemme inflaatiotavoitteen, joka on noin kaksi prosenttia. Mitä tämä tarkoittaa? Yksinkertaista, se on se rahamäärä, joka olisi talousasiantuntijoiden mielestä oikea määrä lisää – siis palkkaa, tuloa, jotta voimme ostaa enemmän ja useammin – kahden prosentin verran. Tämä on markkinatalouden perintö. Se synnytti myös velkaantumisen.

 

Velkaantumisen perintö

[… otamme esimerkiksi Yhdysvaltain liittovaltion ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usan-liittovaltio-on.html - ]|8

Saamme joka sukupolvi lisää velkaa, koska asunnot, autot, ravinto ja muut hyödykkeet kallistuvat. Nyt toivotaan toki, että palkat ja tulo seuraavat tätä lisääntymisen yhteyttä. Onneksemme täällä läntisessä kulutusjuhlayhteiskunnassa syntyvyys vähenee |9, jolloin ylisuuri maapallo-osuus valkoisen markkinamiehen osalta kaventuu, ehkä jopa kiihtyvästi – koska syntyvyys ei korvaa valkoista kuolevuutta. 

Kohtaako kuluttamisen vähennys osto-orientoitunutta ihmistä? Näin saattaa olla, sillä osa ihmisistä on havahtunut mitä ympäristössä tapahtuu, eikä vain ilmastossa, vaan myös merissä ja maalla.

 

Ravintotuotanto saattaa hallitsemattoman kulutusperintömme myötä romahtaa,

[… ravintotuotanto romahtaa … ~ http://ilkkaluoma.vuodatus.net/lue/2009/11/romahtaako-ravinnekierto-ihmisen-toimesta - ] 

… varsinkin, jos poltamme biosfäärillistä kasvustoa omaan energianälkäämme. Millaisen perinnön arvelet meitä odottavan, kun oikein tosissaan tankkaamme biodieseliä autojemme tankkeihin kulkuenergiaksi?

 

Ylikulutus lyö nyt korville 

Käytimme enemmän kuin meille ihmislajina oli säädetty. Meidän populaatiomassa on vähäisempi kuin merien elämää ylläpitävien krillien |10. Olemme suunnilleen samoissa kokonaislajimassoissa kuin muurahaispopulaatiot. 

Jälkemme ympäristöömme on kasvanut sukupolvi toisensa jälkeen – olemme siis perineet kuluttamislisäämisen autuuden. Tosin nyt osa meistä on oivaltanut, ettei se kasvuhoenta, vaan toimeliaisuus |11.

 

Me tarvitsemme perinnöksemme työn,

[.. työn välttämättömyys! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/tyo-teettajaansa-kiittaa-kohti.html - ]

… joka aktivoi meitä ryhmähenkisiksi korjaamaan ne virheet, joita aiemmat ovat tehneet. Sanat ovat loppuun kulutetut, on tekojen aika, eikä vain nopeasti – vaan nyt heti.

 

EXTRA

Omistamisen autuus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215961-omistaminen-luo-rasitteita-mutta-vain-valiaikaisesti -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 163204

 

DOC perintö_26022018.doc – OpenOffice Writer

PVM 26082018

 

796_6915

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Luoma

Tekstiin liittyvät viitenumerot:

|1 Kollektiivista hoivaa – yksilöllistä perimistä
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/11/kollektiivis... -

|2 Velka syö huomista!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/velka-syo-hu... -

|3 Näytöstä sopeutumiseen
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/nayttotalous... -

|4 Evoluutio on kaikkialla
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/01/evoluutio-on... -

|5 Vuosi on syöty!
~ http://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tiedo... -

|6 [SCI-FI] …kuolemattomuudesta
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-ha... -

|7 EKP – painaa tyhjästä rahaa
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-e... -

|8 Suomen valtion velkakello
~ http://velkakello.fi/ -

|8 Yhdysvaltojen velkakello
~ http://www.usdebtclock.org/ -

|9 Suomessa syntyvyys vähenee
~ http://www.hs.fi/tiede/a1443153505337 -

|10 Krillit
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Krilli%C3%A4yri%C3%A... -

|11 Toimeliaisuus korvaa kasvuhoennan
~ http://jontikka.blogspot.fi/2013/03/toimeliaisuus-... -

...

Ilkka Luoma

Kuva 2 - alempi
Kuvateksti:

On luovuttajat ja on jatkajat - tämä on perintökaari, joka on jatkunut kuvassa olevien kaksostenkin osalta aivan alun alkuhämäristä asti - katkeamattomana perintöjen virtana. Lapset ammentavat sitä osaamista, mitä heille annetaan, kunnes antajien kohtalo on taakse jäänyttä elämää.

Photo by Nokia Lumia 1020 [IL] 2015.

Juhani Kerola

Elämä on täynnä ilmiöitä, joissa lopputulos ei ole (jostakin näkökulmasta)
oikeudenmumainen.

- Viidakossa leijona syö kauriin. Onko se oikein?
- Joku sattuu syntymään Maliin, maailman köyhimpään valtioon. Onko se oikein?
- Suomessa joku saa loton päävoiton. Onko se oikein?
- Suomessa joku ei peri mitään . Onko se oikein?
- Suomessa joku perii 200.000€ . Onko se väärin?

Ilkka Luoma

lauantaina, marraskuuta 08, 2014
Kollektiivista hoivavastuuta – yksilöllistä perintöoikeutta

(YLE Aamu - TV:n uutisointi painotti, että keski-ikäiset tyttäret hoitavat eniten omaisiaan – vanhuksia, isää ja äitiä. Riittääkö tyttäriä, ja mihin pojat ovat ”hävinneet”? Eläkeläisten ja vanhuksien määrä lisääntyy voimakkaasti ja eliniänodote nousee kilpaa vapaa-ajan määrän kanssa)

[ … alta lipan katsomissamme Venäjällä ja Kiinassa vanhukset – vanhemmat ja isovanhemmat ovat hoidettu perinteellisesti kotona, jopa kolme sukupolvea yhdessä asuen. Hoidosta ei ole noissa mainituissa maissa maksettu mitään – vaan hoiva on katsottu olevan kunniakysymys ja historiallinen velvollisuus. On myös huomattu, että virkeät vanhukset ovat oiva lasten lapsien hoitoyksikkö 1] – eikä siitäkään ole maksettu mitään … ]

Meillä huudetaan nyt yhteiskuntaa hätiin, kun tyttäret ja lapset väsyvät ja uupuvat hoitaessaan samalla ostovoiman vähintäänkin säilyttävää arkityötään 2] – tämän päälle ei oikein jakseta ajaa autolla kymmeniä kilometrejä omaisten luokse, kun ovat omassa kodissaan kotihoidossa. Yhteiskunta ajaa nyt voimistuvasti kotihoidon suuntaan – se on halvempaa kuin laitoshoito.

Tänä päivänä eläkeläisten aktiivielon aikana omaisuus on keskimäärin kasvanut 3] – vuosi vuodelta. On huolehdittu juurikin suurien ansionousujen myötä varallisuushankinta – on eletty moni paikoin näyttö- ja vertailutaloudessa 4], jossa ostovoima ja sen näyttö ovat merkitseviä suureita.

Verotus on ollut keino, jolla on tasattu tuloja sekä ylläpidetty,

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/11/kollektiivis... - alta.

...

Toimituksen poiminnat