Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maakuntamalli radikaalisti kaupunkimalliksi!

  • Historiasta - maakuntien miehet, koko Suomi tärkeänä miinus SDP, entä nyt - Paavo Väyrynen - Kekkosen jalanjäljillä? ¤
    Historiasta - maakuntien miehet, koko Suomi tärkeänä miinus SDP, entä nyt - Paavo Väyrynen - Kekkosen jalanjäljillä? ¤
  • Emme  voi repiä Suomea kahtia - elinvoimaa kaikille, vaikka tasaistamalla -[C] IJL ¤¤
    Emme voi repiä Suomea kahtia - elinvoimaa kaikille, vaikka tasaistamalla -[C] IJL ¤¤
  • Hai, "ukko vaihtoon, ellei tulosta synny" - reipasta sanailua, entä sote-tulos - kaataako vm. Petteri Orpo hallituksen? ¤¤¤
    Hai, "ukko vaihtoon, ellei tulosta synny" - reipasta sanailua, entä sote-tulos - kaataako vm. Petteri Orpo hallituksen? ¤¤¤

Suomen suurimman ja ”kauneimman” kaupungin ylipäällikkö, pormestari ja kapinakenraali Jan Vapaavuori [1 laittoi aseenkantajansa Elina Lepomäen [2 tehtäväksi kaataa sote- eli tarkemmin sanottuna maakuntauudistus, joka onkin salaisissa suunnitelmissa ”vain” 18 kaupunkia, joka onkin liian vähän.

 

Nyt meillä on 311 ** kuntaa, ja se on liikaa. Oikea määrä on 30, ja ne ovat meikäläisittäin ”suurkaupunkeja”, niin mutta millaisin pinta-aloin, kun kunkin tulevaisuuskaupungin asukasluku on säädetty pinta-alalla noin 200 000' een! [3

Kiintoisaa, sillä näin Helsinki menettää majoriteetin olla Vapaavuoren pelikenttä – suurimpana ja ”kauneimpana” – näin pääkaupunkiseutu muodostuisi käytännössä viideksi 200 000 asukkaan kaupungiksi. Entä pääministeri Juha Sipilä – toistaiseksi Keskustan puheenjohtaja – onko hän ajan tasalla ja kartalla? [4.

[4 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10105223 - *

 

Entä maakunnissa, esimerkiksi Suomen kauneimmassa kesäkaupungissa – Savonlinnassa … 

… olisikin 200 000 asukasta, mitkä kaikki kunnat pitää vielä liittää siihen, että tuo asukasmäärä saavutetaan? Ehkä jopa Mikkeli, jolla ei ole sellaista identiteettiä kuin Savonlinnalla? Mutta! Mitä tämä Suur-Savonlinna saavuttaisi ja tekisi, … palaamme siihen kohta ---

 

18 maakuntaa on vain esimuoto tulevaisuudelle

Suomi 5,5 miljoonan valtiona ei tarvitse kolmitasoista hallintomallia, ellei työllistäminen Parkinsonin lain [5 mukaisesti ole päämäärä – tämä toki hirtehisesti, mutta salakavalasti ilmaistuna, huumorilla ja vakavuudella. Kaikella on taipumus kasvaa – hiljalleen ryöstäytyen – maakuntamallinkin virkamiesjoukko. Kiinassa lienee jo 50 kaupunkia, joissa on enemmän asukkaita kuin 5,5 miljoonaa.

 

Entä toimeentulo – miten 30 ”suurkaupunkia tulisi toimeen”?

Kun muodostetaan kaupungit asukaslukujohdannaisena, syntyy näille vääjäämättä monenkirjava joukko pinta-aloja – siis toimeentuloalueita. Jokaisen tulisi tulla toimeen ideaalisesti itse omillansa. 

Näinhän se ei ole – harva tulee nyt toimeen omillaan [6. Pääkaupunkiseudun viisi 200 000 asukkaan kaupunkia ovat sangen pienillä pinta-aloilla – niin pienillä, etteivät ne kykene niin sanottuun ”omavaraisuuteen”, vaan joutuvat tukeutumaan muuhun Suomeen – nykymallisesti Kehä III' n sisältä sanottuna ”rospuuttosuomeen”. Aivan.

 

Verotus, joka aina hallintomallien määritetty etuoikeus

Uudessa radikaalissa 30 kaupungin järjestelyssä tulisi kaksi verotusoikeutta – kuten nytkin, siis valtio ja kaupunki. Valtiolle jäisi vain yksi verotusjärjestelmä -.ja se olisi omavaraisuusverotus – kerääjänä ja jakelijana [7 – positiivisena tulona tai negatiivisena menona. 

Tämä omavaraisuusverotus palauttaisi rahaa yli omavaraisuuden oleville ja ”rankaisisi” niitä, joilla ei ole tuota kullekin tavoiteltua omavaraisuuden määritettä. Siis jos kaupunki on reilusti riippuvainen muualta Suomesta tuonnista – maksaa se niin sanottua omavaraisuusveroa ja jos kaupunki taas tuottaa enemmän kuin kuluttaa – saa se omavaraisuusveroa paluupostissa. 

Sanoisin, että suurien pinta-alojen kaupungit hyötyvät, ja näin ylläpitävät elinvoimaisuuttaan ja tervettä kehitystään - myös idässä ja pohjoisessa!

 

Eli mitä teemme?

Korjaamme maakuntauudistusta – emme perusta lainkaan 18 maakuntaa turhaksi hallintohimmeliksi – vaan suunnittelemme 30 kaupunkia, rajoineen niin, että kussakin on noin 200 000 asukasta. 

Aivan, 200 000 asukasta, sillä se on laskennallinen määrä, jolle voidaan tehokkaimmin muodostaa tulevaisuudessa robotiikankin ansiosta hallinto, pienimmin ylläpitokustannuksin. 

Kunkin kaupungin asukkaat joutuisivat miettimään miten parhaiten he hyödyntävät kullekin ominaisimmat edut ja yhdistymisestä syntyneet hyödyt. Erikoistuminen olisi päivän sana – muun muassa Savonlinnasta …

… tulisi järvimatkailun ainutlaatuinen helmi – suorastaan Saimaan keskipiste. Juuri näin, sillä Savonlinnalla on parhaimmat eväät olla käsittämättömän hienon laajennetun kesäajan ykkössuosikki. 

Erityisesti kiinalaiset varakkaat matkailijat tulisivat ihailemaan yhtä hienointa sisävesialuetta – (ilman muovia [8 ja runsain sisävesikalakannoin), mitä maailmasta löytyy – näin se menisi. Toki muutakin – mutta kärkihankkeeksi Savonlinnalle.

 

Moni nyt purnaa, että miten läänin kokoisia kaupunkeja johdetaan

Ei ole purnauksen aihe. Ennenkin on ollut kyläyhteisövoimaa – me ihmiset olemme kuitenkin reviiripuolustajia [9 ja vaikkapa kaupunkien osa-aluejääkiekkosarjoissa on nuorten keskuudessa hurrattu juuri omalle kaupunginosaporukalle – vaikkapa Savonlinnassa muinoinen CCM, läheltä Ammattikoulua, jonka kasvatteja oli muun muassa Helsingin IFK' hon noussut – no, nyt en enää nimeä muista – sanottiin ”Rassaksi”.

 

Tämän päivän yhteiskuntasuunnittelu vaatii radikaaleja avauksia – tässä on nyt yksi!

Nyt taulukkolaskentamestarit töihin ja mallintamaan erilaisia vaihtoehtoja – vain asukasluvun mukaan, mutta erityisesti miten ja mistä nuo asukkaat luodaan kunkin vetovoimapisteen ympärille – ehkä tarvitaan tähän suunnittelutyöhän tekoälyn voimaa, etteivät poliitikot sotke omia valtapyrkimyksiään tähän kehitystyöhön! 

 

...

Viitteet tekstistä ---

[1 Vapaavuori uhoaa: ¨ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005593380.html -

[2 – ”Kokoomus sekaisin kuin seinäkello” ~ https://www.hs.fi/junkkari/art-2000005593793.html -

[2 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251602-lepomaki-laittaa-vapaavuoren-kisallina-sote-n-lepaamaan -

[3 Suomen väkiluku on nyt 12/2017 noin 5,5 miljoonaa, mutta lisääntyvän ja tarpeellisen maahanmuuton myötä se noussee kuuteen miljoonaan – siihen mennessä kun nuo 30 ”suurkaupunkia” on piirretty kartalle ja homma alkaa käytännössä pyörimään – samalla voimme jo etukäteen määritellä minne otamme minkäkin tyyppisiä osaajamaahanmuuttajia!

[4 * ”... Pm. Juha Sipilä on tältä osin ajastaan jäljessä [?], tai sitten hän tietää enemmän kuin puhuu. Sen sijaan europarlamentaarikko Paavo Väyrysellä on viisas ja kauaskatseinen näkymä "koko maan asuttuna pitämisestä" ...” -Ilkka Luoma – kommentti.

[** Suomessa oli vuonna 1955 kuntia 547, ja nyt 2017 määrä oli 311, joista 16 Ahvenanmaalla …

~ http://vm.fi/kuntien-lukumaara -

[5

[6 Toimeentulolla tarkoitetaan lähinnä ravintoa - juomavettä, energiaa ja omien jätteiden käsittelyä siten, ettei se kuormita omaa eikä vieraiden alueita.

[7 Tosin tämäkin verotustapa voidaan tekoälyllä robotisoida, koska parametrit ovat yksioikoiset ja selkeät, kuten luonto on omilleen evoluutiona muutoinkin sopeuttanut – määritykset veroista perustuvat tämän omavaraisuuden määrityksiin, tähän voisivat herrat emer. prof. Eero Paloheimo ja hänen hyvä ystävä - ”luontoprofessori” Pentti Linkola tehdä omat viisaat ehdotukset.

[8

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 163778

 

DOC maakunta_kaupunkimalliuudistus_07032018.doc – OpenOffice Writer

PVM 07032018

 

804_6846

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Ilkka Luoma

[1

...
"Jan Vapaavuori uhoaa: ”Maakuntauudistus kaatuu vielä kevään aikana eikä maakuntavaaleja koskaan järjestetä”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan maakuntauudistus ei toteudu. Syinä kaatumiseen ovat poliitikkojen ajankäyttöongelmat ja uskollisuusristiriidat hallinnon tehokkuudesta nyt puhumattakaan, Vapaavuori arvioi ... " -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005593380.html -

.

Ilkka Luoma

[9

...
[2017]
" ... Perussuomalaiset, halla-aholaiset ja aitosuomalainen reviiripuolustus

Perussuomalaiset ovat oivaltaneet yhdenasianliikkeenä maahanmuuton tuomittavuuden, joka on jo enemmistön taholta hylätty osittaisrasistisena toimintamallina. Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, mutta meillä on oikeus reviiripuolustukseen ja se onkin laajojen kansanjoukkojen hyväksymä oikeudenmukainen tapa suojella itseämme - olematta rasisti.

Näin kirjoitimme, kun muutkin puolueet heräsivät vuosimiljoonia vanhaan tosiasiaan --- Toisaalta Eero Heinäluoma (SDP) ei ole antamassa potkuja töissä oleville - oli ihonväri mikä tahansa. Monet hommat eivät ole kelvanneet valkoisille alkuasukkaille - mm. siistijät, ...työtehtäväalue, jota ilman hukkuisimme paskaan. Demareiden reviiripuolustus on tarkoitettu niille työtehtäville, jotka tulevat jakoon tänään ja huomenna. Olemmeko valmiit alentamaan palkkatasoamme - se on se ainoa keino torjua edullisemmat toverit "halvemmista maista"?
… ”

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38881-m... – alta, sisältää 165 lukijakommenttia.

Entä nyt, kun soinismi on puhallettu pihalle – ja reviristit ottivat paikkansa? ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/06/some-repesi... -

.

Tomi Vaalisto

Voisiko Etutornion, Takatornion, Alitornion, Tornion, Ylitornion sekä Övertorneån yhditää ja uudeksi nimeksi vaikka Mahtitornio / Jättetorneå?

Ilkka Luoma

Lappiin muodostuisi vain kaksi 200 000 populaatiota - toinen ihmisille ja toinen poroille ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoman ajatuksessa on järkeä, etenkin pääkaupunkiseudun osalta.

Muttamuttamutta Savonlinna?!? Sehän vain Suur-Savosta lohkaistu Vähä-Savo, siis aikana jolloin Kuopijo oli Tavisalamen puolipitäjä jossakin Juvan takaisissa erämaissa. ;=]

Toisaalta viimeisimmän Etelä-Savon maakuntaliiton tiedon mukaan maakunnan väkiluku, 147 256 henkilöä, ei riitä luomalaisen kaupungin perustamiseen. Ja väkimäärä jatkaa laskuaan joten kiirettää pittää "maakuntien Suomen" muuttamisessa "kaupunkien Suomeksi" Savon eteläisemmässä osassa.

Ilkka Luoma

Kehitystä - tekoälylle annetaan toinenkin parametri kuin pinta-ala/ asukkaat. Annetaan tekoälylle asukasluvun vaihteluväli 150 000 - 250 000 --- Suur-Savonlinnaan kytkettäköön tarvittaessa luontevat Saimaan rannoilla olevat kunnat/ kaupungit ... ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse näin umpisavolaisena lähtisin kuitenkin etsimään eteläisten savolaisten yhteyttä pikemminkin pohjoisesta, toisten savolaisten luota kuin Saimaan takarannalta, karjalaisten kierosilmien luota (ilmaus on karjalaiselta I.Alankolta joten sallittanee hänen itseironianaan eikä mene rasismiksi: mainiossa "Kun Suomi putos puusta" -kappaleessa "Karjalainen kierosilmä katsoi näyttöpäätteeseen..." (https://www.youtube.com/watch?v=VaEgy6F25QA)). Olisihan vaarana, että lörtsyihin ja rättänöihin sotkettaisi vetyjä sekä atomeja ja mitä ne tekisivätkään kukkoraukoille?

Vakavasti puhuen, olen itsekin joskus pyöritellyt pienessä mielessäni samanlaisia ajatuksia ja päätynyt liki mallia jossa pääkaupunkiseudulla (ja ehkä esimerkiksi Tampereen, Turun ja Oulun seuduilla) kuntakoko voisi olla n. 200000 mutta muualla, harvempaan asutuilla alueilla pienempi eli 50000 - 100000. Rajoja piirrellessä pitäisi ottaa huomioon asukasluvun lisäksi myös etäisyydet, maasto ja liikenneyhteydet. Rajat voisisikin myötäillä työssä- ja kaupassakäyntipiirejä.

Silloin maakuntatason hallinto olisi tarpeeton hallintohärdellihimmeli mutta tilaa olisi paikallisemmalle lähidemokratialle, osallistuvalle budjetoinnille j.n.e.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Mitä enemmän suurpinta-aloilla toimeentulevia itsellisiä kyläyhteisöjä - sen parempi - alueellista pienitsehallintoa - "osaksi omalla valuutalla"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

-> öcalanilaista kommunalismia, demokraattista (kon-)federalismia, apoismia ....

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Elämme viime kädessä aina evoluution määrittämässä reviiripuolustuksessa - reviirin rajojen vaihdellessa nenän päästä 20 sentistä aina Maapalloomme - riippuen uhkaavasta tahosta ...

...
linkin ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38881-m... – alta, sisältää 165 lukijakommenttia.

...
[06012008 ... Pääministeri Vanhanen julisti Tallinnassa uuden liikkuvuuden alkaneen, kun mm. Eesti liittyi Schengen-alueeseen. Nyt vaihtuvat Suomen ja Eestin välillä työ, vapaa-aika, tavarat ja rikokset helpommin ja nopeammin kuin aiemmin ... ]

Ihmisten ja eläinten yhteisöt ovat kuitenkin kaikkinensa täynnä rajoja - niin heimollisina, suvullisina kuin alueellisina. Rajat ovat tehdyt turvaksi aina jotakin vastaan. Raja on merkki uuden vaikutusvallan alkamisesta. Suomen ja Venäjän raja on vedenjakaja, jossa kohtaavat uskonnot, kulttuurit, tavat, politiikka ja kauppa.

Maailma jakaantuu - meillä on reviirimme, konfliktimme, mutta myös velvollisuutemme sekoittaa geenejämme. Olemme yhtä eripuraista perhettä - minne menet ihminen? - Kuva otettu Tieteiden Päiviltä Helsingin Yliopistolta tammikuussa 2007 - aiheina oli rajat - sen kaikissa muodoissa ~ yksi raja on sivilisaatioiden rajat, jotka eniten nostattavat sotia...

...
EU- Schengen avasi uusia maita vapaan tarkastamattoman liikkumisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi
...

Eläinkunnassa on miljoonia vuosia vaikuttaneet muuttumattomat reviirit. Reviireillä turvataan suvun jatkumista, hallitsemista ja riittävästi niukan toimeentulon hankkimista. Rajat aitaavat reviirin lajikohtaisesti ruoan hankinta-alueeksi kuin geenistöllisen jatkumon turvaksi. Raja on este vieraan vaikutteen uhalle aina joltakin vallatulle alueelle, jolla halutaan ylläpitää sille jyvittynyttä valta- ja hallintajärjestelmää.

Välttääkseen yksipuolista geeniperimää, eläinkunnassa aika-ajoin käydään taistelu vallasta ja suvunjatkamisen oikeutuksesta. Vahvempi voittaa ja jatkaa perintökaarensa ominaisuuksia päämääränä puhdas itsekkyys oman vahvuuden jatkamiseksi. Eläinkunnassa harvoin reviirit sekoittuvat samalla lajilla - sotakin syttyy vain rajoilla tai sen ylityksestä. Raja on periaatteessa rauhan takaaja ja turva omien geenien lisääntymiselle.

Rajat takasivat reviireinä erilaisuuden ja monet tavat, jotka värittävät ihmiskunnan alueellisia eroja niin tapoina, uskontoina kuin yhteiskuntamalleina. Kansakuntien monimuotoisuus on perua reviireistä ja rajoista.

Rajoja on suljettu ja avattu, mutta aina meille on jäänyt vähintään henkilökohtaiset reviirit. Rajoja on valtiotkin täynnä - kunta, maakunta, suku, perhe ja lisääntymisreviirit. Samankaltaiset hakeutuvat yleensä yhteen, ja rajat tekevät erilaisuutta valintoihin.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/reviiritais... -

...

Ilkka Luoma

[5

Parkinsonin laki

" ... Laki voidaan yleistää muotoon minkä tahansa resurssin kulutus pyrkii nousemaan sen tarjonnan maksimiin ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Parkinsonin_laki -

...
Tämä on hauska, kun sovellamme sen tietoon ja "tietoon" ;)

"Tieto (luulo) täyttää sille varatun tallennuskapasiteetin" -entä tietämättömyys ;)

Ilkka Luoma

... Karttaharjoitus uusiksi - 150 - 200 000 asukasta

...
"Maakuntavaalien kummajainen on vähäväkinen Keski-Pohjanmaa: valtaosa maakunnan asukkaista asuu yhdessä kaupungissa ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-10104303 -

.

Tomi Vaalisto

Meillä oli hyvin toimivat läänit, mutta sitten vallankahvaan pääsi savolainen ylioppilas J Backman.

Kun jotain piti tehdä niin Backman päätti romuttaa läänit, mitä hän perusteli näinkin älyllisesti 1997: " Backman neuvoo rivikansalaista miettimään kuinka paljon hän tarvitsee esimerkiksi maaherraa, kansliapäällikköä, autonkuljettajaa ja maaherran asuntoa edustuskuluineen. Nämä kuuluvat niihin palveluihin, joita tullaan supistamaan."

Esimerkiksi Keski-Suomesta tuli osa Länsi-Suomen lääniä, jonka maaherra ja lääninhallitus sijoitettiin Turkuun. Pian nähtiin, ettei suurlääneissä ollut mitään järkeä ja vuonna 2010 läänit lakkautettiin kokonaan. Tilalle on rakentunut hyvin sekava valtion aluehallinto ja vallan keskittyminen Helsinkiin.

Suomi on pieni maa, joten täällä ei luonnollisesti ole kansanvälisen mittapuun mukaisia suukaupunkeja. Mutta Backmannin mallilla maakuntakeskuksistakin halutaan nyt ”suurkaupunkeja” tekemällä niistä alueellisesti mahdollisimman laajoja.

Ylioppilas Backmannin suhteen unohtui vanha totuus: kun savolaisen kanssa ollaan tekemisissä vastuu on aina kuulijalla.

Ilkka Luoma

Itse asiassa oleellisin viesti topicissa on omavaraisuuden alueellinen kasvattaminen - riippumattomuus eli omillaan toimeentulon lisääminen. Näin ollaan vähemmän kiinni ulkoisista suhdanteista - Sysmässä on jo oma raha - "sysmä" ...

"Sysmillä voi maksaa vain Sysmässä – paikallisvaluutta pitää rahan omassa kunnassa
Ensimmäisen sysmä-setelin sai käyttöönsä kunnanjohtaja. Kuntalaisten käyttöön oma valuutta saadaan ensi viikolla.

Sysmä7.3.2018 klo 16:58 ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-10106131 -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pro primo:

Savolaisen puheessa ei ole kyse vastuun delegoinnista vaan meidän useinkin liian suuresta luottamuksesta muiden hoksottomiin. Selkeämmän ilmaisun pelkäämme loukkaavan kuulijaa koska siitä saattaisi kuulua läpi, että emmme mahdollisesti luottaisi hänen ymmärryskykyynsä. Hyväuskoisesti siis joudumme luotamaan hieman vaativammankin ilmaisun menevän n.s. jakeluun mutta saamme kerta toisensa jälkeen pettyä.

Pro secundo:

Backmanin ajattelussa oli järkeä. Mutta hänen viksutkaan (etenkään ne) ajatukset eivät toteutuneet. Olen samaa mieltä, että vanha läänihärdelli oli aikansa elänyt. Sehän oli keskusvallan hajautettu satraappilaitos kun tarvitsisimme oikeasti alhaalta päin lähtevää demokratiaa.

Läänilaitoksen purkaminen ei vain onnistunut emmekä voi ihan kaikkea siitä kaataa Backmanin niskaan. Hänethän savonlinnalaiset tiputtivat ja nostivat tilalle H.Järvisen(?). Korvaavien, entistä sekavampien härdellien, noiden AVIen, ELYjen jamitäniitäonkaan, rakentamisessa kunnostautuivat ihan muut.

Tässä nykytilanteessa voisi kehitystä viedä edustuksellisesti demokraattisempien kaupunkikeskustojen ja suoremman lähidemokratian suuntaan.

Ilkka Luoma

Jounin huimimmat ajatukset olivat saunomisessa - hän halusi "Saimaan rannoille" - mökkiläisille yhteissanoja, jolloin nokihiukkasetkin olisivat vähentyneet - nyt vain Jounin nenä nokeentui ...

Sauna lienee yksi meidän yksityisimmistä asioita!?

Jouni tavoitteli demarina ehkä myös enemmän yhteisöllisyyttä? ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Muistelen kuunnelleeni hänen alustuksiaan kun olimme jonkin aikaa samassa firmassa töissä hänen pudottuaan eduskunnasta. Hän tuntui osaavan suomalaisen hallinnon kiemurat ja puhui varsin tolkullisia niistä ja niiden keittämistarpeista erilaisissa asiakastilaisuuksissa.

Aikaisemmin olin hänen suhteensa Iltalypsyn ja uutisten varassa. Noiden tilaisuuksien johdosta arvostukseni häntä kohtaan nousi huimasti.

P.s. Ei yhteissaunat ole mitenkään omituinen juttu. Itse asiassa individualistinen ja poroporvarillinen näyttämiskulttuuri on johtanut tilanteeseen jossa omasta saunasta jopa kerrostaloasunnoissa on tullut statussymboli ja narsistinen näyttöesine kun naapurillakin on jo Kiesi tai Bemuli.

Aiemmin köyhemmissä oloissa käytiin yleisesti yhteissaunoissa. Ja vaikka oli ehkä mahdollisesti oma niin saatettiin vuorotella naapureiden kanssa saunojen lämmityksessä kun varaa ja vaivoja ei haluttu uhrata itse joka lauantai saunaa lämmittää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Eräs hyvä ystäväni osti eronsa jälkeen uuden hieman pienemmän asunnon - uudesta kerrostalosta, Espoosta - hyvältä alueelta - "kunnollisella neliöhinnalla" - omaa saunaa ei enää ollut, eikä se ollut neliöistä kiinni, vaan taloyhtiö satsasi prameaan hyvillä näköaloilla olevaan yhteissaunaan! Kuulemma kerrostaloasuntoihin ei enää niin haluttaisi noita koirankoppisaunoja!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #18

Eräs varhaisimmista kirjallisista pohjoisen saunan kuvauksista on peräisin kiovalaisen historioitsija Nestorin kuvatessa Novgorodin pohjoispuolisen alueen kylpyriittejä vuonna 1113.
Alue kuului tuolloin Kiovan ruhtinaskunnalle, mutta itsenäistyi 1136 Kiovan ruhtinaskunnan hajotessa Novgorodin tasavallaksi. Panslavimi tuhosi tuon varhaisen demokratian 1478, millä oli merkitystä Savoonkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Vaalisto tietänee Nestorin kronikaksikin nimetyn (alkupetäiseltä ja oikealta nimeltään "kertomus vanhoilta ajoilta" ("Повѣсть врємѧннꙑхъ лѣтъ")) narratiivin ongelmat luotettavana lähteenä. Sen kirjoitti todennäköisesti igumeni Silvester ("Сильвестр") kauan k.o. tapahtumien jälkeen tukemaan pereslavlilaista ("Переяславське князівство") Vladimir II Monomahia ("Володимѣръ Мономахъ") valtaan ja siinä pysymiseen Svjatopolk II Izjaslavits:n ("Святополк II Ізяславич") jälkeen. K.o. tarkoitukseen rakennettiin legendaa Rurikista ja hänen veljistään mutta perinnön kaari luotiin aina Nooan pojasta Jaafatista alkaen. Aineksina lienee ollut ripaus totta ja paljon tarkoitushakuista mielikuvista.

Novgorodin vallan ja merkityksen varsinainen loppu oli sen ja sen naapureina olleiden muiden ruhtinaskuntien, m.l. Moskova, Tver sekä liettualaisten ja puolalaisten taloudelliset ristiriidat ja kilpailu. Ne johtivat jatkuviin sotilaallisiin yhteenottoihin ja sotiin. Lopullinen niitti oli kun novgoridilaiset rikkoivat vast'ikään Ivan IV:n kanssa kapinansa jälkeen solmimansa rauhansopimuksen vuonna 1570. Tosin Ivan III oli jo aiemmin rajoittanut Novgorodin itsenäisyyttä m.m. vuonna 1478.

Panslavismi on paljon myöhempien aikojen tekele ja liittyy kansallisvaltioaatteen nousuun 1800-luvulla. Sitä ennenkin yksittäiset ajattelijat olivat esittäneet sen suuntaisia ajatuksia mutta lähinnä läntisemmät slaavit.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Tässä erinomainen lyhennelmä Venäjän historiasta ...

~ http://www.wuorikoski.fi/russia.htm -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #20

Tuo Nestori oli Kiovan Petšerskajan lavran munkkiveli - kävin luostarissa muutama vuosi sitten. Nestori kokosi kronikan vanhoja kertomuksia, jotka kertovat slaavien asutuksen levittäytymisestä Raamatun Vanhan testamentin vedenpaisumuksen jälkeisellä ajalla sekä Kiovan hallitsijoista ja eräiden muidenkin kaupunkien, kuten esimerkiksi Novgorodin, perustamisista. Tapahtumat ajoittuvat aikavälille noin 800 luvulta vuoteen 1116, jolloin kronikan toinen versio ilmesty Vydubitskin luostarin igumeni Silvesterin kirjoittamana.

Siispä Nestorin kronikka on sille ihan oikea nimi. Siinä kerrotaan kertomuksia vanhoilta ajoilta.
Tapahtumat ajoittuvat aikavälille noin 800 luvulta vuoteen 1116, jolloin kronikan toinen versio ilmesty Vydubitskin luostarin igumeni Silvesterin kirjoittamana.

Ukrainalaisten kansalliseepos Nestorin kronikka on totuusarvoltaan vähän samaa luokkaa kuin vaikkapa Herodotoksen Historia 1 ja 2. Esitetyt asiat pitää todentaa muutenkin kuin pelkän eepoksen avulla. Kuvaus saunomisesta Novgordin pohjoispuolella on totuudenmukainen ja alueella on ollut saunoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Kautta aikain perintyivän vallan perusteeksi on rakenneltu legendoja joissa perintövalta on laskettu alkaneeksi milloin mistäkin mahtavuuksista. Tässä tapauksessa kertomuksessa vanhoilta ajoilta se aloitettiin Jaafat Nooanpojasta ja jatkettiin Vladimir II Monomahiin.

Se on siis legenda jossa on siteeksi ihan tositapahtumia, niiden legendarisoituja kertomuksia ja ihan silkkaa mielikuvituksen tuotetta. Sisällön varmentamiseksi etenkään Jaafatin ja Rurikin osalta ei ole muita lähteitä, ainakaan vielä, juurikaan löydetty. Sen sijaan osia, m.m. saunomiset ja m.m. suomensukuiset pohjoisina ja koillisina naapureina, on todellakin todennettavissa muista lähteistä ja arkeologian keinoin.

Lähteenä yksinään se on kuitenkin aika heppoinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Paljon yksittäistä selittelyä - hyvä historiikki löytyy kommentista 21.

Ilkka Luoma

Korostan topicista tätä:

" ... Tämän päivän yhteiskuntasuunnittelu vaatii radikaaleja avauksia – tässä on nyt yksi!
Nyt taulukkolaskentamestarit töihin ja mallintamaan erilaisia vaihtoehtoja – vain asukasluvun mukaan, mutta erityisesti miten ja mistä nuo asukkaat luodaan kunkin vetovoimapisteen ympärille – ehkä tarvitaan tähän suunnittelutyöhän tekoälyn voimaa, etteivät poliitikot sotke omia valtapyrkimyksiään tähän kehitystyöhön! ... "

---

Asukaslukuparametriä pitää voida "excelöinnissä" asetella 150 - 200 000 välillä - tämä muutos huomioiden.

Ilkka Luoma

" ... Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että pysyvästi taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut maakunta otetaan arviointimenettelyyn, joka on kriteereiltään tiukka. Vehviläisen mukaan menettely voi johtaa siihen, että ”tulee maakuntien yhdistäminen”. Hän luonnehtii mallia evoluutiomalliksi.

Vehviläisen mukaan 18 maakuntaa ei siis ole ”kiveen hakattu”, vaan lakiin on kirjattu mahdollisuus yhdistää maakuntia tarvittaessa. Maakunta joutuu arviointimenettelyyn, jos maakunta ei pysyvästi pysty hoitamaan omia asioitaan mukaan lukien niin talousasiat kuin sote-palvelut.

Arviointimenettelyn päässä on maakuntien yhdistäminen.

Alivaltiosihteeri Päivi Nerg tarkensi, että kriteerit ovat erittäin tiukat, eikä tilanteeseen puuttuminen tule kenellekään yllätyksenä, vaan ennakoiden yhdessä katsotaan, mitä toimenpiteitä tehdään. ... " -US

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243545-18-maakunt... -

.

Ilkka Luoma

Topicissa esitetty ajatus aivan uudesta verotuksen mallista herätti poliitikot - laajasta poliitikkojakelusta kuusi vastasi henkilökohtaisella spostilla - yleensä vain 1-3 ... :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset