Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Reviiripuolustus on yhtä kuin protektionismi

  • Näyttääkö US pr. Trump "keskisormea" EU' lle? - Mitä Donald lopulta haluaa "suojella"?
    Näyttääkö US pr. Trump "keskisormea" EU' lle? - Mitä Donald lopulta haluaa "suojella"?
  • Kuinka itsekkäästi US ajaa vain ja ainoastaan omia etujaan -tässä Irak valheet YK' ssa
    Kuinka itsekkäästi US ajaa vain ja ainoastaan omia etujaan -tässä Irak valheet YK' ssa
  • Yli- ja alijäämät v. 2013 ... Tänään Kiina  on maailman suurin ylijäämäinen, ohitti Saksan jo 2015 ¤
    Yli- ja alijäämät v. 2013 ... Tänään Kiina on maailman suurin ylijäämäinen, ohitti Saksan jo 2015 ¤

US presidentti Donald Trump nostattelee tulleja [1 tuottaakseen työpaikkoja, joita lupasi - ”Make America Great Again”. Teräs ja alumiini ovat korkeajalosteiden raaka-aineita, ja näiden hinnan noustessa amerikkalaisten oma tuotekehitys/ jatkojalostus – autot yms. nousevat hinnoiltaan – siis menettävät hintakilpailukykyään. Miten Trump kääntää reviiripuolustuksensa uusiksi työpaikoiksi?

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005601448.html -

 

Tulli on aina ollut suoja – siis oman reviirin puolustamista

Yhteiskunnat ovat osanneet myös neuvotella keskenään ja tarkasti omia etuja valvoen ollaan saavutettu vapaakauppaa ja sille kattojärjestö – WTO, jonne EU-komissaari Jyrki Katainen suunnittelee valituksia [2 – väärin asetetuista US-rankaisutulleista – juuri EU' lle. Ei puuttunut kuin se, että Katainen olisi vihjaissut, että kaiken ”pahan ilman lintu” on kaukana idässä – Kiinassa, polkumyynteineen.

[2 ... Kataisen lausunto on hätiköity ja täyttä tietoa vailla oleva, jopa kohtalokas - kyse on laajemmasta protektionismin aallosta, johon EU' kin on aiemmin syyllistynyt. Kiina, kummittelee lopulta maailman suurimpana vientimaana taustalla ~ https://yle.fi/uutiset/3-10112076 -

 

EKSTRA – vuodelta 2013

” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!


Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin … ” … jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupasta-reviiripuolustukseen.html -

 

...

Kiina on maailman suurin talous ja suurin vientimaa

Kiinassa ovat myös maailman suurimmat sisämarkkinat, laajin työvoima – ahkerina tovereina, joiden palkka on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut [5 – ollen keskimäärin edelleen vain 398 euroa kuukaudessa per henkilö – kaupungeissa, ja maalla 147 euroa, vastaavasti.

[5 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ -

Kiina ei ole enää halvin tuotantomaa esimerkiksi massavaatteille. Tuotanto on siirtynyt Vietnamiin, Bangladeshiin [6, Intiaan ja kohta Afrikkaan, kunhan saadaan työmentaliteettiasiat kuntoon, jotta voidaan arvata T-paita tehtaasta tulevat T-paitoja -hirtehisesti ilmaistuna.

Kiina ostaa Afrikan omakseen – ei kolonialismina, vaan kaupankäynnillä ja tuoden jotain hyvääkin alkuperä-afrikkalaisille, eikä vieden vasemman puolen käsiä. Kiina on maailman suurin raaka-aineiden imuri, koska se on myös maailman suurin tuotantokone.

 

EKSTRA vuodelta 2005

” … Euroopan Unioni harjoittaa torjuntaa suojellakseen omiensa työmahdollisuuksia
 

[2005] Fanfaarit soivat muutama vuosi sitten Kiinassa, kun WTO jäsenyys astui voimaan. Nyt EU on huolissaan kuluttajiemme vapaasti päätöksestä ostaa edullisia vaatteita Kiinasta.

Yhtälö on mielenkiintoinen; veronmaksajamme säästävät rahaa muuhun kulutukseensa ja suorittavat samalla ostovoimansiirtoa kiinalaisille. Osa siirtämästämme rahasta palautuu osinkoina takaisin omistamiemme yhtiöiden kautta tai sitten jää Kiinaan länsimaisina investointeina.

ORIG LINK ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/osa-eusta-haluaa-est-vapaata.html - [BLOG/il]


Kiina käy massiivista ulkomaankauppaa mm. USA:n kanssa saavuttaen suuremman vientiylijäämän kuin koko Suomen bruttokansantuote vuodessa. Tuon USA ylijäämän Kiina sijoittaa takaisin USA:han täyttäen näin Yhdysvaltojen liittovaltion ammottavat alijäämät. Ilmaiseksihan mitään ei saada, vaan Kiina osaltansa rahoittaa amerikkalaisten kulutusta.

… ” -vuoden 2005 kirjoitus päättyy tähän.

 

Miksi me suojaamme omaamme?

Jokainen valtio haluaa menestyä ja tuottaa johtajilleen ja kansalaisilleen enemmän, nopeammin ja suuremmin erin. Seurauksena on maailmanlaajuinen ympäristökatastrofi, joka ”onneksemme” on vielä pinnan alla – valtamerien hitaan varmasti nousevana lämpömassana. Osaamme kuluttaa ja kohta pakolla vähentää [7.

Tätä ennen koetamme ahnehtia niin paljon itselle kuin mahdollista, koska puolitus alkaa juuri massiivisimmista kulutusyhteiskunnista – Yhdysvalloista, EU' sta ja Japanista (per capita). Trump haluaa työtä ihmisille, sillä hänen maailmankuvansa on työ, raha ja kulutus.

Jokainen valtio joutuu ottamaan huomioon huomisen skenaarioissaan omavaraisuuden vaikean yhtälön, sillä oman puolustus nousee ja vähenevästä ei ole kohta jakaa ylijäämää muille kuin omille.

 

Niukkuus lähtee luonnosta – ympäristöstä, joka elättää myös Sinut ja minutkin

Pula on biosfäärissä, joka riutuu ympäristökriisissä, tuottaen kohta tuotantoromahduksen ja näin se oman valtion tuotos varataan omille ja rajat napsahtavat kiinni --- alkaa reviiripuolustuksen [8 tiukka taistelu, joka näkyy nyt jo kiihtyvänä itä – länsi kauppakamppailuna.

Muistamme markkinatalouden kulutusihanteellisia lännenmiehiä olevan noin saman verran kuin kiinalaisia – osaamme jo nähdä että elämme kiinalaisten vuosisataa. Länsi on ajamassa itseään karille – kiville. Rajallisesta ei voi vertaansa enempää ottaa!

 

Oletko ajatellut puolittaa kulutuksesi? [9

– sekin on jo osa reviiripuolustusta, pidät kiinni tiukemmin siitä vähemmästä … kaupunkilaiset huomasivat sota-aikana, että joka päivä pitäisi voida syödä – maito ei tulekaan pelkästään Valintatalosta.

 

Yhtälö vapaakaupasta omavaraisuuden reviiripuolustukseen, jonka kaupallisena terminä protektionismi - nostaa nopeasti päätään. Entä se, kun toisilla on enemmän kuin tarvitsevat – me Suomessa olemme onnellisessa asemassa – meille voidaan rakentaa omavaraisuus [10 – tietyllä elintasolla, mutta paremmalla elämisen tasolla [fil.]

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU T 24 BL BL BL FB FB FB BLOG 164079

 

DOC protektionismi_12032016.doc – OpenOffice Writer

PVM 12032018

 

756_6552

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

Polkumyyntiväitteet Kiinasta ovat heikkouden esitystä läntisistä kulutusmaista, joiden kansalaiset ostavat edullisempaa - yhä enemmän:

Kiinalaisten palkkakehitys viimeisen 10 vuoden aikana - kaupungeissa 2007 - 2017, EUR ---

Keskimääräinen käytettävissä oleva kuukausitulo kaupungeissa per henkilö, EUR:

110, 129, 151, 178, 202, 248, 270, 294, 373, 381 ja 398 - viimeisin tieto 12/2017

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-ti... -

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 14, 2016
"Miljardi tekee halvemmalla kuin me"
ORIG ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167468-... -
...

"Miljardi tekee halvemmalla kuin me" -Wahlroos
8.5.2014 | 11:56 | Ilkka Luoma | Björn Wahlroos Halpatyövoima Ostovoima Työllisyys Työttömyys

Hallituspuheenjohtaja-ammattilainen Björn Wahlroos *] kertoi, että maailmassa on miljardi ihmistä, jotka haluavat tehdä työtä halvemmalla kuin me eu-eurooppalaiset. Nalle lohkaisi tiedetyn yleisesti tiedetyksi. Olemme jo pidempään tienneet, että olemme globaalissa työn uudelleenjaon taistelussa! 1]
Työ tekijäänsä kiittää – on vanha sattuva sanonta, kerrotaan jo yli-kiiminkiläisten näin kertoneen 1000 vuotta sitten. Eläinkunta tekee aina työtä tai lepää, tai sitten jatkaa sukua. Ravinnonetsintä on työtä, se on oikeastaan meidänkin ainoa todellinen työ, sillä se pitää hengissä.

Nyt me kikkailemme työllä, haemme paljon puhutusti lisäarvoa, kasvua ja helpotusta työn fyysisyyteen. Viimeisin hokema on automatisointi 2] ja robotisaatio 3]. Ihmiskunta kasvuihannoinnissaan on halunnut kasvaa – pihagrillit leikkimökin kokoisiksi ja citymaasturit kooltaan heinälatojen suuruisiksi.

Näyttö- ja vertailutaloutemme on suuruutta,
[ … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131588-... - ]

… nopeutta, hintavuutta ja harvinaisuutta. Meidän on jotenkin erottauduttava muista – ja tämä vertaileminen ja näyttäminen alkaa jo kuulemme leikki-ikäisistä, kun omia leluja viedään näytille hoitopaikkaan – näin kilpavarustelu alkaa jo lapsuudesta, näinkö evoluutio on asian määrittänyt?.

Nyt eurooppalainen työ kilpailutilanteessa –

kaukoitä jyllää, ja hekin haluavat kasvukiihdytyksellä vertailemaan saannoksiaan meihin ja lännenmiehiin 4]. Kauhulla odotamme hetkeä, kun kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat saman minkä me – per capita. Miten maapallon biosfäärin tällöin käy, kun 2,6 miljardia ihmistä syö 125 kiloa lihaa per capita per vuosi, kuten yhdysvaltalaiset tänä vuonna tekevät.

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/miljardi-tek... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä meidän tulisi pyrkiä tuottamaan vain tarpeeseen eikä voitontavoitteluun? Siis tuottakaamme vain se minkä tarvitsemme eikä sitä minkä kuvittelemme saavamme kaupaksi. Tämä lienee kuitenkin liian suuri kysymys ratkaistavaksi ilman yhteiskunta- ja talousjärjestyksen muuttamista.

Lisäksi kannattaisi nostaa tavaroiden kuljettamisen hintaa. Eihän ole mitään mieltä, että raaka-aineita, puolivalmisteita ja valmiita tuotteita kannattaa pyörittää ympärimaailmaa ennen niiden kuluttamista. Jos tavarakauppiaat joutuisivat maksamaan täyden luonnolle aiheuttamansa hinnan siitä, että länsimaalaisen lenkkeilijän vasen lenkkari tehdään Kiinassa ja oikea Indonesiassa niin ehkäpä paikallinen tuotantokin elpyisi. Samaten kannattaisi miettiä miten meidän ruokaamme pyöritellään maailmalla.

Aloittaa voisi vaikka laskentatavoista. Me mittaamme monia asioita esimerkiksi Bkt:llä (PPP:n kanssa tai ilman). Siinä tavaran kuljetus on osa tuotantoa vaikka oikeasti se on kulu ja rasite. (Huom: Nkt eli nettokansantuote ei ole tässä suhteessa parempi vaikka eräissä muissa suhteissa onkin)

Ilkka Luoma

Satoja miljoonia vuosia vanha biosfääri toimii vain tarpeeseensa (pl. ihminen) - vaikka orava tekee ruokavarastoja, mutta vain itselleen - lukuun ottamatta - unohtuneet, tieten vai tietämättömyyttään!

Olemme kuitenkin osa biosfääriä, miksi aloimme ylimääräisen - voittotavoittelun; siis enemmän, lisää, nopeammin ... tosin dinosaurukset kasvoivat yli "äyräiden" ja sinivalaat ovat tänään jopa 150 tonnisia ;)

...
Muurahaisten kokonaisbiomassa on suunnilleen sama kuin ihmiskunnan ja hämäkit syövät ravinnokseen biosfäriä saman verran ja ylikin kuin koko ihmispopulaatio --- tässäpä nyt kerrakseen.

Kaikilla noilla yllämainituilla eliöillä on tarkat reviirit ja silti eläen sopeumassa muun biosfäärin kanssa - miksi me ihmiset emme?!

Ilkka Luoma

[9

Puolitatko kulutuksesi?

6] Puolitatko kulutuksesi? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58377-k... *

...
131 lukijakommenttia aiheesta "Vyön kiristys edessä - oletko valmis puolittamaan kulutuksesi?" linkin -

~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - alta -

ORIG - 04.04.2014

Jorma Repo

Eilen ilalla esitetystä dokumentista tehtävä Venäjällä ilmenee todella hyvin kuinka estetään ns.kerska kulutusta.Annettaan johdettavaksi "lännenmiehelle" Avtovatz niminen yritys,ja kun hän on antanut 22500 työntekijälle potkut,pistetään mies pihalle.Palataan entiseen tuottaen vain 10% siitä mikä lännessä olisi taloudellisesti kannattavaa.

Ilkka Luoma

Erinomainen esimerkki (tuloksen tavoittelusta) - mutta miksi!?

Tulos, työllisyys vai laatu (laajasti ymmärrettynä) - ellei kaikki yhdessä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En katsonut dokumenttia kokonaan joten en pysty sitä kokonaisuutena arvioimaan mutta pari jutskaa tuli kuitenkin mieleen:

- Myös täällä lännessä, molemmissa eletään kapitalismissa, omistajat antavat potkut johtajalle jonka johtamiseen ei olla tyytyväisiä. Mutta siinä vaiheessa luultavasti vahingot on jo aiheutettu. Yksi esimerkki täältä voisi olla vaikka S.Elop:n potkut hänen hyppyytettyään Nokia porauslautalta.

- Dokumenttiin lienee valittu näkökulmaksi potkuistaan katkeroituneen "lännenmiehen" katsantokanta ja kaikki mitä on tehty vastoin sitä, on tietenkin niin vääärin ja epistä sekä osoitusta ikiaikaisesta slaavilais-sovjettimeiningistä.

Ilkka Luoma

Elop oli onnenpotku Nokialle!

" ... Nokia sai Elop´sta lottovoiton

”Seppo” myi huolellisen suunnittelun tuloksena tuottamattomat, väsyneen tuotekehityksen ja uupuneen markkinoinnin myötä elinkaarensa iltaan joutuneet kännykät ohjelmistojätille, jonka arveltiin kykenevät luomaan ekoclusterin Lumioiden ympärille. Näin Nokia pääsi eroon haitakkeesta ja pääsee jaloilleen nostetun verkkovalmistuksen kautta tietoliikenteen solmuosaajaksi – koko maailmassa.

Nyt Nokialla on vastassa alallaan maailman suurin Ericsson,

kiinalaisten Huawei ja ZTE 3] ja pari muuta lännestä – ei muita. Verkkokeskuksia kuin tukiasemia ei niin vain valmisteta, sen sijaan kännykkätehtaita on paljon – koska kännykät muodostuvat paljolti universaaleista komponenteista ja oivallisista ohjelmavalinnoista.

Kännykän päässä on markkina-altistunut kuluttaja,

jonka mielihaluja ohjaillaan mainonnalla ja mielikuvan luonneilla, se kuin on ailahtelevaa ja kännykkä saattaa vaihtua jopa vuoden välein ja siirtymää ”nokkelimpiin” malleihin tapahtuu jatkuvasti – se uuvuttaa lopulta Omenankin ja korealaisten Samsungin. Verkkopuolella ei hötkyillä, vaan päätökset ovat kauaskantoisia ja keskuskaupasta sikiää helposti päivitysketjut, jotka tuovat elantoa yhtiölle, kuten hissien ylläpitokin Herlinien Kone´lle.

...
Pilvipalvelut lisääntyvät räjähdysmäisesti

Pilvet haastavat, varoittavat ja säilyttävät. Lisäksi 'kauas pilvet karkaavat' – ne eivät ole teknologisesti kuluttajan ulottuvilla, vaan sitovat päätelaitekäyttäjiään ja altistavat yksilötietojen leviämiseen markkinoinnillisilla ja turvallisuuteen uhkaavalla/vetoavalla tavalla.

Suurin tuotekehitys tulee tapahtumaan verkkokeskuksissa ja niiden ulokkeissa eli tukiasemissa. Keskus on ikäänkuin ihmisen aivot ja tukiasemat hermopäätteitä, joihin kuluttajien kännykät ovat orjallisesti ja orjana yhteydessä. Kuka voittaa verkkokeskuksien tuotekehityksen – on maailman verkkojen haltija ja suuren tietomäärän haltija ja suvereeni käyttäjä. ... "
..

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/itamaisen-vi... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Nokia poltti toimivan ja tuottavan busineksen ennen aikojaan. Sillä olisi ollut aikaa ja varaa kehittää uudet tuotteet ja palvelut mutta sen sijaan se alkoi julistaa S.Elopin suulla kuinka pa**oja sen puhelimet on ja niin romahdutti firman hinnan ennen puhelinliiketoiminnan myyntiä. Omistaja-arvoa ei ole vieläkään saatu palautettua lähellekään Elop:ia edeltäviä aikoja (vaikka unohdettaisi huippuvuodet vuosituhannen vaihteesta).

Vaihtoehtona olisi ollut rahastaa vanhojen tuotteiden n.s. häntää ja niillä tuotoilla kehittää uusi business.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Ennustan Meegon jälkeläiselle uskomatonta menestystä niin sanottuna "kiinan-käyttöjärjestelmänä", kun kiinalaiset heivaavat kaikki "amerikkalaispitoiset ainekset" pois vaikutepiiristään! Jolla ja Sailfish ...!

...
Meego
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/MeeGo -

.
Tulkoot tämäkin nyt sanottua:

Kiina oli myös halukas ostamaan Nokian, jopa aiemmin kuin Bill ... ;)

Ilkka Luoma

[8

TORSTAINA, TAMMIKUUTA 21, 2016
EU - eurooppalainen reviiripuolustus

(Euroopan yhteisöä riepoo eripura sen idän ja lännen osien välillä; kuinka eurooppalaista kulttuuria, perinnettä ja tapoja tulisi suojella – kuin myös vieraiden uskontojen leviämistä estää |1 – rakentuuko missä ja kuinka paljon eurooppalaista piikkilankaa fyysisenä kuin henkisenä ilmiönä tästä pakolaisuuden hoidosta |2)

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/01/eu-eurooppal... -

...

Palaamme nyt vähäksi aikaa tunnelmiin vuodelta 2008, kuinka kirjoitimme, kun aiempi pääministeri Matti Vanhanen oli avaamassa Viroa Schengen alueen uudeksi valtioksi:

” … Ihmisten ja eläinten yhteisöt ovat kuitenkin kaikkinensa täynnä rajoja - niin heimollisina, suvullisina kuin alueellisina. Rajat ovat tehdyt turvaksi aina jotakin vastaan. Raja on merkki uuden vaikutusvallan alkamisesta. Suomen ja Venäjän raja on vedenjakaja, jossa kohtaavat uskonnot, kulttuurit, tavat, politiikka ja kauppa. … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/01/reviirien-ja... -

...

Ilkka Luoma

[10

...
Omavaraisuus ---

TORSTAINA, JOULUKUUTA 25, 2014
Reviirien hallinnalla omavaraisuuden omistajaksi

(Erimieltä, kiistellään ja lopulta soditaan – on kysymys rajallisesta reviirien hallinnasta 1] ja tavoitteista saavuttaa suurempi omavaraisuus. Kaikilla sodilla, eskalaatioilla ja väkivallalla on syynsä – syytöntä sotaa ei ole)

[ … pax romana kesti 206 vuotta, oli riittävän väkevä ”keskusvalta” Rooma, joka määritti vahvalla armeijalla rajat, joiden sisään jäi riittävä pinta-ala huolehtimaan tämän keskusvallan tarpeet ja niiden tyydytyksen, kunnes mukavuudenhalu ylitti ponnistelut reviirien puolustamiseksi – kun hyökkäyskään ei enää luonnistunut … ]

Tänään maailma vetää viimeisiä henkäyksiä yhden valtion hegemoniasta, valvonnasta ja puuttumisesta muiden kolmansien asioihin – maailmanpoliisina 2], jolle on haettu hyväksyntä sanoista – demokratia 3], vapaus ja avoin kilpailu.

Vastapainoksi ollaan saatu vakoilu 4], urkinta, valvonta ja massiiviset sotavoimakeskitykset ympäri maapallon – sekä liittoumat, jotka valvovat joukkoon kuuluvien reviirejä ja 'vapaan kaupallisuuden' omavaraisuuspyrkimyksiä 5] – siis turvattua raaka-aineiden ja energian saantoa 6]

Vuosimiljoonainen eläin- ja eliökunta on elänyt symbioottisessa omavaraisuudessa

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/reviirien-ha... - alta.

...

Ilkka Luoma

... Kiinalle riittää markkinoita muualtakin. Lisäksi Kiinalla itsellään on maailman suurin sisämarkkina.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10130835 -

"Tekeekö Trump Kiina-tulleillaan palveluksen kansainväliselle kaupalle? Kyllä, jos uhkailun strategia tehoaa

Markkinoilla pelätään nyt kauppasotaa eli sitä, laajeneeko Kiinan ja Yhdysvaltojen nokittelu. Suomea kiinnostaa, saadaanko Kiina kunnioittamaan patentteja ja liikesalaisuuksia.

23.3.2018 klo 16:47 ... " -Yle

Toimituksen poiminnat