Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Amerikkalainen kauppasota iskee sen omaan nilkkaan

 • US pr. Trump lupasi terästyöläisille töitä ja nyt lupaukset on lunastettava
  US pr. Trump lupasi terästyöläisille töitä ja nyt lupaukset on lunastettava
 • Vapaakaupan kehitys Yhdysvalloissa - mikä on kuitenkin käyrältään vapauttavassa liikkeessä - entä nyt Trumpin vaalilupaukset?
  Vapaakaupan kehitys Yhdysvalloissa - mikä on kuitenkin käyrältään vapauttavassa liikkeessä - entä nyt Trumpin vaalilupaukset?
 • Kiina nousee - se on suurin jo niin monessa vertailussa ja etenemisvauhti vain kasvaa ... Suurin talous ja päämäärä Afrikassa ¤
  Kiina nousee - se on suurin jo niin monessa vertailussa ja etenemisvauhti vain kasvaa ... Suurin talous ja päämäärä Afrikassa ¤
 • [Kuva 3] Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...
  [Kuva 3] Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...

Protektionismi eli kaupanrajoittaminen [1 ulkomaalaisten kanssa ja erityisesti tuonnin osalta oli keino turvata omaa kansantaloutta – näin joskus kauan sitten, kun oli kykyä omavaraisuuteen.

Luotiin Gatt ja sen jälkeinen WTO estämään ulkomaankaupan rajoituksia – luoden vapaalle kaupalle edellytyksiä – kilpailutilanteiden luojana ja edistäjänä. Kilpailussa vahvat voittavat, kuten meitäkin ohjaava evoluutio on määrännyt jo miljoonia vuosia sitten---

Yhdysvaltoja on pidetty vapaan kilpailun ihannevaltiona – osin näin onkin, mutta kun kyseessä on amerikkalaisten oma etu – eivät kauppasota ja protektionismi ole olleet mitään harvinaisuuksia.

...

Suomessa kansantalouden ja talousasioiden omatuntona tunnettu ministeri Raimo Sailas sanailee ---

” … Tuskin mikään laki on tuottanut maailmaan yhtä paljon kurjuutta kuin USA:n tullimuurit 1930-luvulla, nyt on Donald Trumpin vuoro horjuttaa maailmantaloutta. Vaikka Yhdysvallat usein mielletään vapaakaupan lipunkantajaksi, se on ollut myös Trumpin edeltäjien aikana hanakka rajoittamaan tuontia hallinnollisin päätöksin … ” -HS/Mielipide -

...

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005626618.html – HS

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

”... Elämme kiinalaisten vuosisataa [Kuva 3]. Tämän kauppasodan häviää US ja lännenmies, sillä heitä on vähemmän kuin kiinalaisia, ja koko muu maailma ei ole kauppasotimassa Kiinaa vastaan. Kiinan toimintamallista saa kuvan perehtymällä heidän kaupalliseen ja yhteistoiminnalliseen malliin – Afrikassa [2, joka on tuleva taloudellisten resurssien jättiläisvaranto ja eripuraisuudessaankin vieläkin suurempi kuin Venäjä. Nyt US pr. Trumpin aloittaman kauppasodan häviää Yhdysvallat. Venäjä seuraa tilannetta ja käy runsaasti kauppaa Kiinan kanssa ”

[2 ... Kiinalainen vuosisata etenee Afrikassa nopeasti. Miksi? Syy on yksinkertainen ... … ~ https://yle.fi/uutiset/3-10139395 - Ote linkin alta - ” … Zhangin mukaan Etelä-Kiinassa tehdastyöntekijöiden palkka on vähintään 600 euroa kuukaudessa, mutta Etiopian tehtaalla keskipalkka on vain 80 euroa. Ero on huima, 7,5-kertainen – Tosin Etiopiassa jotkut kustannukset ovat korkeampia kuin Kiinassa, kuten logistiikka, eikä täällä olla yhtä tehokkaita kuin Kiinassa, Zhang sanoo naureskellen avoimesti. Zhang luottaa siihen, että työvoimakustannukset myös pysyvät matalina, koska tarjontaa riittää. … ” -Yle/ Mika Mäkeläinen.

 

Omavaraisuus on ainoa tae pysyä kauppasotien ulkopuolella

Tämä omavaraisuuden täyshallinta on yhä useammille valtioille käytännön mahdottomuus, sillä mekin tarvitsemme energiaa, ”mersuja” ja muita sellaisia tuotteita ja raaka-aineita mitä oma maaperä ei tarjoa tai tuotantokone osaa tai pysty tekemään. Omavaraisuus on pyhä yhteys omaan maahan ja edellyttää täyttä itsenäisyyttä, jota esimerkiksi meillä suomalaisilla ei ole – enää.

Kun omavaraisuuden nosto on pakkopyyde – tuli luvattua presidentinvaaleissa!

US pr. Donald Trump koettaa kaikin keinoin lunastaa lupauksiaan – presidentinvaaleista – aloittaen terästeollisuudesta, kun lupasi Yhdysvaltain ruostevyöhykkeelle työpaikkoja ja omien tuotantolaitosten paluuta – lähinnä Kiinasta.

Trumpin suunnitelma oli hieno – hän olisi halunnut parantaa Venäjän suhteita reippaasti, sillä Venäjä on yksittäisenä valtiona maailman suurin raaka-aine- ja energiavarasto, ja tätä USA' n tuotantokoneisto olisi tarvinnut – Mutta!

 

Amerikkalaiset sotahaukat eivät halua parempia suhteita Venäjän kanssa,

… koska se rauhoittaa maailman tilannetta ja näin sotakoneet käyvät huonommin kaupaksi. Sotateollisuus on USA' ssa biljoonien business* – se työllistää – paljon, hyvin paljon amerikkalaisia. USA on maailman suurin asekauppias.

Nyt on kuitenkin käynnissä kauppasodan esialku – jonka täytyy päättyä neuvottelemalla aikaan ennen amerikkalaista trump-protektionismia, koska ---

Ote HS' sta: ” … Kiina on määrännyt tuontitulleja 128:lle Yhdysvalloista tuotavalle tuotteelle kuten jäiselle porsaanlihalle, viinille, tietyille hedelmille ja pähkinöille. Tullit ovat tuotteesta riippuen 15–25 prosenttia … ” -HS-toimittaja Katriina Pajari.

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005626337.html -

 

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

”... US maistaa nyt omaa lääkitystä. Kiina kestää kauppasodan, koska sillä on jatkuva vientiylijäämä, maailman suurin sisämarkkina ja jättimäiset "kassavarat" - unohtamatta velattomuutta ulkomaille – ja se, että Yhdysvallat on velkaa Kiinalle käsittämättömät noin 1200 miljardia USD**”

 

Entä kauppasodan vaikutukset esimerkiksi omaisuuden vaalijoille ja taserikkaille?

Vakaat olot ja ennustettavuus on balsamia talousmiehille, sijoittajille ja pelimiehille, jotka haluavat koko ajan lisää – enemmän ja nopeammin. Maailmalla pörssit ovat herkkiä ilmapuntareita kuvastamaan - hiukan etuajassa - mitä tuleman odotetaan tapahtuvaksi.

Taseet ovat aina kysynnän ja tarjonnan alaisia – kultakin on arvotonta, jos ravinto [3 on loppumassa – puhumattakaan, jos hengittämämme ilma tulee kelvottomaksi – ei enää ruokaakaan tarvita.

 

Pörssit reagoivat – hyytelönä ja sopulilaumoina

[ ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005626966.html - ]

Ote yllä olevasta linkkikirjoituksesta: ” … Reutersin mukaan heikkeneminen oli seurausta jälleen voimistuneista peloista Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta ... __ … Kiina vastasi näin Yhdysvaltain aiemmin asettamille alumiini- ja terästulleille. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto ilmoitti maanantaina, että tämän viikon aikana paljastetaan lista uusista tuontitulleista … ”

Allekirjoittaneen kommentti yllä olevaan linkkikirjoitukseen:

”... US pr. Trumpin kauppasotaharjoittelu luo suomalaisille erinomaisia mahdollisuuksia. Kiina on asettamassa muun muassa amerikkalaiselle jäädytetylle sianlihalle lisätulleja ja Suomessa esimerkiksi Atria hymyilee ***. Toisen vahinko on toisen onni … ”

 

Entä nyt, kun muutoinkin on käynnissä idän ja lännen informaatiosota?

[ … West trolling manipulaatio ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html - [165779]

Saammeko yllätyskäänteen, kun Trump käy ensimmäiset aidot kahdenväliset Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa – syy on Trumpin näkökulmasta selvä – Venäjää ei voida laskea Kiinan ”syliin”, sillä tuo itä on liian suuri ja tuolloin lännenmies häviää pelinsä ja US maailmanpoliisiroolinsa.

US poistuu Syyriasta [4 ja jättää alueen venäläisille. Ehkä Trump uuden ajan Martti Lutherina [!][E] poistuu myös Korean niemimaalta [4 – lunastaen näin vaalilupauksensa tulla maailmalta kotiin ja olla näin tyrkyttämättä sellaisia oppeja, joita ei muualla haluta.

 

Lännenmies edustaa Maapallon ihmispopulaatiosta vajaata 20 prosenttia - silti tämä! [kuva 4].

 

VIITTEET:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/03/reviiripuolustus-on-yhta-kuin.html -

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupasta-reviiripuolustukseen.html -

[3 Venäjästä maailman ruoka-aitta? ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuro.uusisuomi.fi/253182-us-lopettaa-syyrian-pommitukset-ja-vetaytyy-koreasta - [133]

 

[E ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/uuden-ajan-martti-luther-omien-teesien.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 165779

 

DOC kauppasota_osa2_03042018.doc – OpenOffice Writer

PVM 03042018

 

831_7437

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (126 kommenttia)

Ilkka Luoma

Reviiripuolustus on yhtä kuin protektionismi

Ote:
" ... EKSTRA – vuodelta 2013

” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä.

Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!

Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima –

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin … ” … jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupast... -

...

Kiina on maailman suurin talous ja suurin vientimaa

Kiinassa ovat myös maailman suurimmat sisämarkkinat, laajin työvoima – ahkerina tovereina, joiden palkka on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut [5 – ollen keskimäärin edelleen vain 398 euroa kuukaudessa per henkilö – kaupungeissa, ja maalla 147 euroa, vastaavasti.

[5 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-ti... -

Kiina ei ole enää halvin tuotantomaa esimerkiksi massavaatteille. Tuotanto on siirtynyt Vietnamiin, Bangladeshiin [6, Intiaan ja kohta Afrikkaan, kunhan saadaan työmentaliteettiasiat kuntoon, jotta voidaan arvata T-paita tehtaasta tulevat T-paitoja -hirtehisesti ilmaistuna.

Kiina ostaa Afrikan omakseen – ei kolonialismina, vaan kaupankäynnillä ja tuoden jotain hyvääkin alkuperä-afrikkalaisille, eikä vieden vasemman puolen käsiä. Kiina on maailman suurin raaka-aineiden imuri, koska se on myös maailman suurin tuotantokone.


EKSTRA vuodelta 2005

” … Euroopan Unioni harjoittaa torjuntaa suojellakseen omiensa työmahdollisuuksia

[2005] Fanfaarit soivat muutama vuosi sitten Kiinassa, kun WTO jäsenyys astui voimaan. Nyt EU on huolissaan kuluttajiemme vapaasti päätöksestä ostaa edullisia vaatteita Kiinasta.

Yhtälö on mielenkiintoinen; veronmaksajamme säästävät rahaa muuhun kulutukseensa ja suorittavat samalla ostovoimansiirtoa kiinalaisille. Osa siirtämästämme rahasta palautuu osinkoina takaisin omistamiemme yhtiöiden kautta tai sitten jää Kiinaan länsimaisina investointeina.

ORIG LINK ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/osa-eusta-ha... - [BLOG/il]

Kiina käy massiivista ulkomaankauppaa mm. USA:n kanssa saavuttaen suuremman vientiylijäämän kuin koko Suomen bruttokansantuote vuodessa. Tuon USA ylijäämän Kiina sijoittaa takaisin USA:han täyttäen näin Yhdysvaltojen liittovaltion ammottavat alijäämät. Ilmaiseksihan mitään ei saada, vaan Kiina osaltansa rahoittaa amerikkalaisten kulutusta.
… ” -vuoden 2005 kirjoitus päättyy tähän.


Miksi me suojaamme omaamme? ... "

.
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/03/reviiripuol... - [165799]

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vielä 70-luvulla optettiin USA:n olevan "sisämarkkinatalous", koska ulkomaankaupan määrä sen koko BKT:sta oli niin pieni. Tuon ajan mentaliteetista eivät amerikkalaiset ole oikein päässeet eroon.

Lisäksi heidän on vaikea ymmärtää, että amerikkalaisten tuotteiden heikko markkinaosuus johtuisi jostain muuusta syystä kuin epäreilusta kilpailusta. Tämä dilemma ei koske pelkästään kauppaa Kiinan kanssa, vaan myös Japania sekä viime aikoina EU:takin.

Ilkka Luoma

Aikanaan pr. Reagan vastasi US-autoteollisuuden jatkuviin valituksiin ja pyyntöihin saada tuontirajoituksia japanilaisiin pikkuautoihin - Reagan: "Mikäli ette osaa tehdä sellaisia autoja, jotka menevät kaupaksi omassa maassa ja mitä amerikklaiset haluavat - niin menkää opettelemaan autojen valmistusta Japaniin!" -osapuilleen näin - ei sanatarkka ilmaus.

Ottivat opiksi, eivätkä veläkään tee kovin pieniä autoja ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Googlaa "20 most sold cars in the world" niin saat vastauksen etenkin tuohon autojen kokoon viittaavaa harhaluuloasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kiinassa tehdään ja myydään eniten autoja maailmassa.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #28

Osaat aina viedä asiat sopivasti sivuraiteille. Tässä lista kymmenestä eniten myydystä autosta. Ei siis missä valmistetaan eniten. Sijalla neljä automalli joka on siis edelleenkin suurikokoinen mielestäsi. Osoitus myös ettei amerikkalainen autoteollisuus enää jaksa kilpailla muiden kanssa, kuten kerran esitit. Miten muuten venäjän autoteollisuudella menee? Ei näy nimiä muualla kuin vikatilastojen kärjessä vaikka potentiaalisia vikakohteita on vähiten. http://www.autoguide.com/auto-news/2016/01/top-10-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Jos tutkit mitä tehdään Kiinassa ja mitä myydään ja katsot mitkä merkit nousevat liki räjähdysmäisesti - maailman suurimmilla markkinoilla, saattaisit ymmärtää tulevaisuutta! Amerikkalaiset ovat nesteessä, jos Kiinasta laitetaan Trumpin kauppasodalle todelliset toimet - vastineeksi!

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #39

Varmaan, mutta siitähän ei ollut kysymys.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Lopulta on kysymys autoteollisuuden menestyksestä - miten missäkin. Tosin Kiina menee sähköautoissa jo menojaan ...

~ https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/maa... -

.
Juttu kannattaa lukea kokonaan, ennen kuin hökäisee kommentin ;) ... Miksi?

...
Lisää:

" ... Autojen sopimusvalmistajayhtiö, Uudenkaupungin tehtaastaan tunnettu Valmet Automotive on saanut suuromistajiensa joukkoon kiinalaisen akkuratkaisujen tuottajan. Yhtiön nimi on CATL, ja se on saanut suunnatussa osakeannissa 22 prosenttia Valmet Automotiven osakkeista.

Uuden järjestelyn jälkeen Valmet Automotiven suurimmat omistajat ovat Pontos 39 prosentilla, Tesi 39 prosentilla ja CATL 22 prosentin omistuksella.

CATL eli Contemporary Amperex Technology Limited -yhtiö ja Valmet Automotive ovat samalla järjestelyllä sopineet strategisesta kumppanuudesta sähköautoratkaisuissa.

CATL on yksityisesti omistettu teknologia-alan yritys, jonka päätoimipaikka on Ningdessä, Kiinassa. CATL suunnittelee ja valmistaa litium-ioni –teknologiaan perustuvia sähköisen liikenteen akkuratkaisuja sekä tarjoaa niille jälkimarkkinapalveluita. ... "

~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalainen-akk... -

.

Tomi Vaalisto

Eniten myyty auto viime vuonna jenkeissä on Honda Civic, 2. kestosuosikki Toyota Camry ja 3. Toyota Corolla. Kaikki nuo valmistetaan Yhdysvalloissa ja varustus poikkeaa eurooppalaisista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

" ... Lähes puolet kaikista uusista autoista myytiin Kiinassa, jossa kaupat tehtiin lähes 36 miljoonasta uudesta autosta. USA:ssa autoja myytiin 18 miljoonaa ja Euroopassa 14 miljoonaa ... "

~ https://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/maail... -

.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #26

USA:n tehtaissa valmistetut japsit menevät myös Kanadan ja Etelä-Amerikan markkinoille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Mietihän jos amerikkalaisille autotehtaille syntyy ongelmia - tässä Trumpin aloittamassa esikauppasodassa ja pohdi sen jälkeen kuka ja mikä tässä on varma häviäjä ... Kiina on jo liian suuri amerikkalaisille, parempi olisi ollut valita neuvottelun tie, johon kiinalaiset varmasti suostuisivat ... suurin virhe on nostaa uhoa kiinalaisia vastaan, näin tunnustaen, ettei tunne kiinalaista mentaliteettia lainkaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, ja tuolloin jo yksi USAn tärkeimmistä vientituotteista oli $ jota syydettiin maailmalle velkana. Meno on myöhemmin vain yltynyt. Niinpä USA joutuu sotavoiminkin yrittämään pitää maailmankauppa $-pohjalla tai talous romahtaa ---siinä samalla velkojien, suurimpana Kiinan, saatavat haihtuvat ilmaan.

Ilkka Luoma

Kiina on vähentänyt voimakkaasti USD liittovaltiovelkapapereiden ostoa - liki kokonaan ... Mitä tapahtuu, jos nuo jvk-paperit ilmaantuvat markkinoille yhtäkkiä?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #6

En usko, että kiinalaisilla on ollut mitään tuollaisia "nerokkaita" suunnitelmia. Tilanteen kun voi aivan hyvin selittää typeryydellä ja ahneudella.

Kiina, kuten monet muutkin Aasian kehittyvät ja kehittyneet maat, käytännössä elävät lännen kuluttujamarkkinoiden armoilla. Varsinkin Kiinassa on tarve pitää dollarinkurssia ylhäällä ja omaa rämpylän kurssia alhaalla kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ts. kun teollisuustyöntekijän tuottavuus on kehitysmaan tasoa, niin palkatkin pitää pitää samalla tasolla.

Kun kauppa on epätasapainossa, niin Kiinaan kertyy dollareita ja jos nämä dollarit päätyisivät normaalisti valuuttamarkkinoille, niin dollarin arvo tietysti laskisi - tätä kautta kaupan epätasapaino korjautuisi aikaa myöden itsestään. Kiina ei voi näin tehdä, koska seurauksena olisi kilpailukyvyn menetys ja sitä myöden työpaikkakato - tämä taas voisi helposti johtaa poliittisiin levottomuuksiin kasvukeskuksissa.

Niinpä Kiina on ihan samanlaisessa nalkissa jenkkivelkojen kanssa kuin itse Jenkkilä - tai oikeastaan pahemmassa - setä Sam vie "velkapaperia" ja saa vastineeksi halpaa kiinalaistavaraa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Täysin väärää luuloa - monin osin, jota esiintyy muutoinkin runsaasti Suomessa - Kiinasta puhuttaessa ... Kiinan valuutta on erinomaisen vakaa USD' iin nähden ---

...
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-ti... -

.
Juanin dollarikurssi (keskiarvo) 2007 - 2018 - vuosittain:
7.6
6.9
6.8
6.8
6.5
6.3
6.2
6.1
6.2
6.6
6.8
6.4 - viimeisin arvo 1-2/2018

...
1] Onko USA:n liittovaltio jo selvitystilassa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usa... -

.

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Ei nyt kauhean vakaalta näytä noillakaan luvuilla.
Tässä 5 v "vuoristorata" https://www.bloomberg.com/quote/USDCNY:CUR

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Tuo vuoristorata on vain värinää, kun katsot asteikon kalibrointia. Visualisoinnin avulla voidaan dramatisoida asioita omaan analyysiin kykenemättömille lukijoille. Mietipä kuinka paljon monet muut valuutat ovat dollariin nähden keikkuneet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Erinomainen huomio, moni unohta mittakaavat - kuten sen, että jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 ystävää, toveria, kilpailijaa, ostajaa jne ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Ahneutta varmaan myös mukana mutta myös luottamusta siihen, että $-velkakirjamarkkinoiden muutkaan toimijat eivät voi antaa papereiden arvon romahtaa. Pyrkinevät siis hallitusti $-papereista eroon. Kuten monet muutkin, tai ainakin pitäisi. Jatkossa maailmanmarkkinat tullevat entistä enemmän toimimaan useampien valuuttojen kautta. Niitä ollaan tuomassa markkinoille, etenkin öljyn maksuvälineiksi.

Minusta tämä Kiinan tuotannolle naureskelu ja sen vähättely kuulostaa 1950- ja 1960-lukujen puheille "Made in Japan" -kopioista. Silloin mielellään valmistusmaatarrat revittiin sikäläisistä tuotteista häpeän pelossa pois. Joillekin tuli suurena yllätyksenä kun heidän laadukkaat autonsa ja kameransa sekä viihde-elektroniikkansa valloitti maailmanmarkkinoita ja "Made in Japan" -tarroja alettiin liimailla muidenkin tuotteisiin pirattimarkkinoilla.

Epäilen, että alamme Kiinan kanssa olla samassa vaiheessa. Meidät yllätetään n.s. "housut kintuissa" kun ne tulee ja jyrää meitin kännykät, tietokoneet ja sunmuut.

P.s. Ainiin, kirjoittelen tätä kommenttia ihan laadukkaalla HP:n läppärillä jonka pohjassa lukee "Made in China".

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #18

Japanilaisilla on ollut paljon omia teknisiä innovaatioita ja siellä kehitetiin puolijohdetekniikkaa jo sota-aikana.
30-luvulla kehitetyn hyvinkin kevyen Nakajima Sakae lentokonemoottorin ilma/öljyjäädytystä käytettiin vielä 90-luvulla moottoriurheilussa.

Japanilaiset ovat tehneen huippuoptiikkaa jo ennen sotaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Maailman nopein supertietokone on tehty Kiinassa.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #6

Kiinan on kannattanut tähän asti sijoittaa voittonsa takaisin USA:han. Se on ollut tuottavaa ja toiseksi Kiinasta on tullut vaivihkaa korttitalon suuri omistaja, joka voisi jos halauaisi, käyttää kohta ns nuoren isännän ääntä sopivissa tilaisuuksissa.
Tämä tullisota on jotenkin kaikinpuolin kreisiä touhua, jolla on silti maailmanlaajuiset kerrannaisvaikutukset.
Aika näyttää, kuinka pitkälle tuo Trumpin äkkiväärä retoriikka on neuvottelutaktiikkaa ja missä määrin silkkaa typeryyttä. Hänen ympäriltään kun parhaat aivot ovat jo kaikonneet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Sanoisin, että silkkaa uhoa ja epätoivoista vaalilupausten täytön yrittämistä - nuo vaalilupaukset olisi voinut toteuttaa YHDESSÄ kiinalaisten kanssa, joilla on kyky - massiivinen kyky sijoittaa Yhdysvaltoihin!

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #55

Kulttuurien tuntemus on Trumpilla ohutta. Aasialaisten kanssa nyrkkisääntö #1 on aina, älä saata heitä selaiseen tilanteeseen, jossa he voivat menettää kasvonsa! Se on anteeksiantamaton kardinaalimunaus idän kulttuureissa.
Jos jokainen suomalainen vientimies tuon tietää, olettaisi, että myös amerikkalaiset, joilla on toki aivan eri voluumit Kiinan kaupassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Surullisinta siinä on vielä se, että kiinalaiset ovat tietyllä tavalla ihailleet amerikkalaisia ja apinoivat heitä muun muassa "mäkkäreinä" ja cokiksina ... !

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Onneksi suurimmalta osaltaan (75%) USA on velkaa itselleen. Ainakin Kiinan kohdalla sen väitetään olevan hyvä asia, en sitten tiedä miten negatiiviseksi asiaksi se muuttuu teidän silmissänne kun kyseessä on USA.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Lainsäädäntömme myötä US liittovaltio olisi jo selvitystilassa - jatkuva liittovaltion velanoton lisäys - poliittisena pelinä. Kiinalla on uskomattoman noin 1200 mrd USD saamiset USA' n liittovaltiolta - US on maailman velkaisin valtio ulos ulkomaille - Japanille noin 1000 mrd USD ja saudeille noin 800 mrd USD jne ...

Ilkka Luoma

Huomionarvoinen seikka - Kauppalehti:

" ... Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi
5.4.2017 | TIMO VUORI

Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle ... "

~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

.

Tomi Vaalisto

Kiina tuossa häviää enemmän. Yhdysvaltojen kauppatase Kiinaan on pahasti alijäämäinen, eli se tuo Kiinasta tavaroita paljon kalliimmalla kuin mitä se vie maahan.
Tunnetusti kiinalaiset vientituotteet ovat suhteettoman halpoja eikä niin kovin kestävää. Jos nyt ne parinkympin porakoneet ja kumisaappaat jäävät pois markkinoilta niin ihan hyvä juttu.

Kiinalaiset kyllä tarvitsevat länsitekniikkaa - prosentti jenkkiviennistä on esimerkiksi prosessiventtiileitä https://atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/...

Ilkka Luoma

Jälleen vanhaa tietoa - oiva esimerkki osaamisesta on One+ kännykät, aurinkokennot, supertietokoneet, sähköautot, suurnopeusjunat - jättiläiskaupunkien suunnittelu - rataverkot - satamalogistiikat jne ...

Tänään ei ole oikeastaan mitään mitä Kiina ei osaisi tehdä - jopa ensimmäinen lentokenttälaiva (kaksirunkoinen) on jo menossa valmistukseen - puhumattakaan droneista ja erityisesti mikro- ja NANO-BOTEISTA ...

...
250 lukijakommenttia aiheesta "Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon" linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - alta - ORIG 31.05.2015 [17057 lukuavausta]

.

Tomi Vaalisto

Luulottelua - tässä on tilastoa mitä Kiina tuo Yhdysvalloista: huipputekniikkaa, jota sillä ei ole.

https://www.statista.com/statistics/259138/volume-...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kiinan strategia oli lähettää nuoria lahjakkaita opiskelijoita maailman eri yliopistoihin imuttamaan joka sektorilta viimeisimmät tiedot. Tätä kun on nyt jatkunut jo pidempään, tuloksia alkaa näkyä: Kiinan osaamiseen on tullut jo omaa gravitaatiota ja se etenee jo omalla etukumaralla vääjäämättömästi eteenpäin; paljon on toki vielä opittavaa esim avaruustekniikassa, mutta kuten sanottu; kiinalaiset ovat älykkäitä ja oppivaisia. Heillä on tähtäin korkealla, tulla maailman parhaaksi. Ilman tähtäintä korkealle, ei sinne koskaan ylety.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #74

Kiinalaiset tekevät maailmassa jo eniten patenttihakemuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #81

Mutta väkimäärään verrattuna ei niinkään paljon.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #89

Heillä on silti se skaalaetu puolellaan :)
Väkeä on paljon, joten siihen mahtuu valtava joukko myös erittäin lahjakkaita ihmisiä.
Toinen mikä tuo lahjakkuuksia esiin, on silkka intensiivinen puurtaminen, ahkeruus ja sinnikkyys. Hyviä ominaisuuksia tieteen tekijöille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99

Kiinassa valmistuu 340 000 korkeamman asteen insinööriä, joka vuosi - ja se on enemmän kuin USA' ssa, EU' ssaa ja Venäjällä yhteensä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #81
  "Kiinalaiset tekevät maailmassa jo eniten patenttihakemuksia."

Eivätkä kunnioita muiden maiden patentteja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #109

Kerrotko jostain uskottavan esimerkin tai patenttirikkomuksen?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen ostanut Honkkarista puoli-ilmaisen kiinalaisen porakoneen. Ihan riittävän hyvä muutaman reiän vuosittaiseen poraamiseen. Läppärinikin pohjassa lukee Kiina valmistusmaana. Ja hyvin tuntuu puskevan tekstiäkin.

Tomi Vaalisto

Edellisessä duunipaikassa oli kiinalaisia sorveja, joihin oli istutettu moderni ohjausjärjestelmä. Kiinalaiset sähköosat oli korvattu uusilla: uusi anturointi, ohjaus, servojen sovitteet ja voimansiirto.
Toimivia vehkeitä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #27

Sama strategia osin täälläkin. Ostin Ohlssonilta kiinalaisen nurmitrimmerin maksoiko tuo jotakin 30? Ajattelin, että jos se kolme vuotta kestää, se on kuin liising kybä/vuosi. Kesti hyvin 3 vuotta, jonka jälkeen vein sen kierrätyskeskukseen, koska siima loppui ja sen syöttö oli niin vaivalloista että kyllästyin siihen lopulta.
Tämä seikka näitä Kiinan pojan kaluja usein vaivaa; niissä on jokin epäkäytännöllisyys. Oli mulla pistosahakin, mutta siihen terän asentaminen vei liian kauan aikaa ja toiseksi kiinalainen terä ei kestänyt kuin 20 sekuntia kun aina katkesi.. joten sama kohtalo, poistoon. Hinta muistaakseni 8 euroa.
Oli mulla yksi ongelmavasarakin, jota aina haukuin kiinalaiseksi, kun siitä sorkkapuoli lohkesi pois. Lopulta katsoin sitä tarraa; no peijakas sentään - Made in GB! Osaa ne muutkin tehdä sutta ja sekundaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Kiinalaisten kehitysvauhti tuotekehityksessä ja tuotantomenetelmissä on ollut hengästyttävän nopeaa.

Ilkka Luoma

IBM pc- ja läppärit myytiin Lenovolle - tuon jälkeen alkoi uusi nousukausi "ibm-pc - laitteille"

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #31

Ei ne Lenovot mitää halppiskamaa ole.. kun panee pikkuisen lisää, saa aidon Applen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76
Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kiinalaiset ovat älykkäitä ihmisiä. Ne kohdentavat tullit sellaisiin osavaltioihin, joiden äänillä Trump valittiin presidentiksi. Trump on vallassa niin pienellä marginaalilla, että häntä on mahdollista "haavoittaa" täsmätoimilla.

Ilkka Luoma

Kiinalaiset ovat tarkoin selvillä amerikkalaisten juonista ja tapahtumista - suuren kiinalaisyhteisönsä myötä ... kun katsoo ketkä tekevät paljon tutkimusta USA' ssa - huomaa nimien Li ja Wang olevan sangen yleisiä - akateemisissa julkaisuissa ja patenteissa ;)

Ilkka Luoma

Ennakkotiedon perusteella Atria saa lottovoiton, ellei Trump peräänny protektionismissaan ---

"Atria vie tänä vuonna sianlihaa Kiinaan aiemmin arvioitua enemmän

Maatalous21.07.2017 Tuure Kiviranta
Sianlihan vienti Kiinaan on käynnistynyt onnistuneesti. Atria paransi tulostaan myös kotimaassa, mutta tuottajahintoihin ei luvata nousua ... "

~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/atri... -

Viite löytyy topicista!

.

Tomi Vaalisto

Marginaalibusiness - Kiina tuottaa possunlihaa enemmän kuin muut yhteensä. https://www.statista.com/statistics/273232/net-por...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #17

Peruselintarvikkeet tuotetaan mahdollisimman lähellä kuluttajaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #19

Iowan sikatilalliset ovat vahvasti Trumpin tukijoita ja valmiiksi vaikeuksissa.Kyllä Kiinakin osaa käyttää täsmäasetta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Suomalaista sianlihaa tutkittiin liki 10 vuotta - havaittiin parhaaksi maailmalta ... jos emme tyri, saimme uskomattoman mahdollisuuden - Kiina voi ostaa koko tuotantomme ...

Muistan matkailualalta vuodelta 2007 - kun Kiinan Suomen suurlähettiläs sanoi, että kyllä kiinalaiset Suomen löytävät ja 100.000 kiinalaista löytää teidät 10 vuoden kuluessa - ennuste piti täydellisesti! ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Suomalaiselle sianlihalle Kiina on suuri mahdollisuus - kiinalaisten kuluttajien laatutietous on korkealla ja ovat valmiit maksamaan puhtaasta laadusta ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Niinhän sen luulisi olevan kun järjellä ajattelee mutta kun katselee kauppojen hyllyjä ja tutkiskelee esimerkiksi teuraseläinten ja lihan reittejä emän vierestä kaupan hyllyn nötkötiksi tai tarjouslihapuksi niin saattaa juohtua ajattelemaan kuten A.Oxenstjärna: "“An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.”

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #73

"CASTIGAT RIDENDO MORES" on taas varattu viisaus - typeriä johtajia vastaan.

Ilkka Luoma

Kiinalle toki, mutta Suomelle lottovoitto - jos Trump pysyy kauppasodassaan.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Tässä asiantuntijatietoa asiasta. Kansantaloutta tuntevat ymmärtävät asian, muut pitänevät sitä taas propagandana. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onko Paul Krugman tuttu entuudestaan?Ellei, niin nyt on aika tutustua.
www.nytimes.com/2018/03/15/opinion/paul-krugman-al...

Klikkaamalla artikkelin lopussa ruudukossa olevaa lukua pääset sisälle mielenkiintoiseen kommentointiketjuun.Kommentoijatkin hakkaavat taloussanomien asiantuntijan mennen tullen

Tomi Vaalisto

No kerroppa mihin Taloussanomien "asiantuntujaan" vittaat ja mitä ylipäätään "hakkaat" NY:n keskusteluketjun yli kolmella sadalla mielipiteellä, jotka näyttävät kylläkin olevan keskenään aika vastakkaisiakin ajatuksia.

Vasemmistolainen Kruger on kyllä tuttu monelle: parhaiten hän on jäänyt mieleen herjatessaan jenkkipressaa Caligulaa hullummaksi - ilmeisesti tämä nobelisti ei tiedä kuka Caligula oli. https://www.nytimes.com/2017/08/18/opinion/trump-c...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #25

Puutteita tarkkaavaisuudessa?Kertaamalla linkkaamasi artikkelin ensimmäinen kappale linkkeineen voi käydä alkuverryttelystä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Eli tavoitteesi onkin Taloussanomien uutisen horjuttaminen sangen laajalla mielipidekeskusteluketjulla.

Harrastat perustrollausta: horjutetaan uutisointia ylimalkaisella väitteellä ja "todisteeksi" otetaan laaja video, henkilöhaastattelu tai tässä tapauksessa juupas/eipäs keskusteluketju.

Oman kommenttisi vedät heti henkilötasolle mutta itse et edes osaa kertoa pointtiasi eli asiasi ydintä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Kun lukee tarkoin Maurin tekstit, linkit ja niiden sisällön - huomaa Maurin olevan oikeassa.

"Lukeminen kannattaa aina" -Jörn Donner ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Olisi hyvä tietää mikä on hänen väitteensä asian ydin, mistä käytetään myös aglismia pointti.
Jos väitteen esittäjä ei osaa sitä itse kertoa ai asiaa voi muutkaan tietää.

Niinpä väitteen "anniksi" jää Taloussanomien herjaaminen ja vasemmistolaisen Krugerin ylistäminen, joka ei tiedä kuka oli Caligula.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Ilmeisesti on kysymys nobelisti Krugman' sta ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #35

Nobelisti... Niin on Ahtisaarikin mutta kun jutut eivät miellytä niin silloin osataan kyllä v-uilla raskaimman kautta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Mainitsemasi v... tuilu on aivan eri asia kuin natottaminen :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

Onko? Eihän Nato harmita kuin Putinia ja hänen fanejaan.

Lue tämä: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803042200787...

Tuo mielipidetutkimus saattaa putinisteja järkyttää, mutta faktaa on, että Suomessa sotilasyhteistyöllä USA:n ja Naton kanssa vahva tuki - 46 prosenttia hyväksyy yhteisen pelotteen tekemisen.

Lisäksi suurin osa suomalaisista haluaa Natojäsenyyden jos ulkopoliittinen johto eli presidentti näin päättää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Rankka ja synkkä natottaminen harmittaa kansakuntaamme, joka on asiantuntevasti jo yli 15 vuoden ajan ilmaissut jykevän kantansa - Ei Natoon, ja aina uskottavissa selvityksissä yli 50 prosentin väkevällä voimalla.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #59

Mikäli tasavallan presidentti päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, niin 38 prosenttia olisi valmis tukemaan jäsenyyttä. Tällöin kannattajien määrä siis kasvaisi noin 20 prosenttiyksikköä enemmistöksi - lähde tuorein gallup: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803042200787...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Jossittelut sikseen - pr. Niinistö ei petä äänestäjiään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #68

Saman tasoista "jossittelua" kuin esittämäsi 50% vastustus. Presidentin johdolla se putoaakin vähemmistöksi.

Saukko tuskin pettää äänestäjiään ja tuo asia kiinnostaa lähinnä häntä äänestäneitä, joita meistä ei ole kumpikaan. Saukko on tunnetuimpia Naton kannattaja, mikä kyllä kertoo mihin suuntaan ollaan menossa. Hänelle ei Nato ole kirosana.
Pääasia on, ettei omasta puolustuksesta tingitä yhtään ollaanpa sitten Natossa tai ei.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Jossittelua ... tilastot ja tutkimukset ovat jykeviä - kansakuntamme ei halua liittyä Natoon, ei edes Ruotsin perässä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #72

Presidentillisellä johdatuksella enemmistö sanoo kyllä...kanttattaa rohkeasti lukea tämä uusin jyreä ja vankka tutkimus loppuun sakka: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803042200787...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Linkin alta teksti, joka ei jätä edes inttämiselle tilaa eikä sijaa - kts. kuva ja graafi sieltä - Kansakuntamme Nato-kannatus viimeiselta 15 vuodelta ---

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251823-... - yli 200 lukijakommenttia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Kansakuntamme on uskottavissa tutkimuksissa näin kertonut jo yli 15 vuoden ajan - ja aina yli 50% väkevällä voimalla, Ei Natoon! - kts kuva 5. ...

Löytyy täältä:
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251823-... -

.

Jorma Repo

Venäjällä ei tietenkään ole samanlaisia ongelmia,Krimin valtauksen jälkeenkin kauppa käy kuin siimaa.Mitähän huippu tuotteita bilateraali kaupan tiimoilta tuli Suomeen leimalla made in CCCP?

Ilkka Luoma

Tästä moni EU-maa olisi ylpeä --- vaihtotase, ja koko ajan plussalla, tietänet mitä se merkitsee?

.
Mrd USD - 2007 - 2017, vuosittain:

77.8
103.5
48.6
71.0
98.8
74.8
38.0
63.0
67.2
24.5
41.4 - viimeinen tieto FY/2017

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Tomi Vaalisto

Tuo on toki totta, mutta vaihtotase on vain yksi mittareista.

Tuon lisäksi Venäjällä ruplan arvo toipuu, BKT kasvaa ja inflaatio on hidastunut.
BKT nousee työpanosta ja/tai tuottavuutta kasvatta­malla. Kun Venäjän talous on täysin riippuva energian myynnistä ja siitä saaduista tuloista on aika helppo päätellä mistä tuo BKT:n kasvu on tullut.

Venäjällä työikäinen väki vähenee ja tuottavuus on heikkoa. kun siihen lisätään keskusjohdon dominointi ja kädestä suuhun eläminen voi olettaa, että kasvu hiipuu pitkällä aikavälillä. Kiskoja ei ole käännetty, venäläinen höyveturi jatkaa matkaansa kohti tuntematonta kuten aina - vauhti vain välillä vaihtelee.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Lisää jykeviä ja paljon kertovia faktoja Venäjältä:

.
Valuuttavaranto, mrd. USD (sis. kulta) 2007 - 2018, vuosittain:

474.0
438.2
437.7
479.4
497.4
537.1
511.6
388.5
370.2
376.3
432.1
453.6 - viimeisin arvo 2/2018

...

Ilkka Luoma
Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kinuskit tekee pelkkää rihkamaa kopioimalla länsimaisia tuotteita.

Viimeksi hajosi 4G Modeemi.Ostin tilalle amerikkalaisen.

MAGA!

Ilkka Luoma

Tutkihan vaikka aurinkokennomarkkinoita ...

Tomi Vaalisto

Kiinalaisten metsitysprojekit ovat jääneet aika vähälle huomiolle vaikka kyseessä on hyvinkin globaali asia - olsikohan syynä se, että positiivinen uutisointi ei myy kovin hyvin: https://inhabitat.com/china-is-planting-6-6-millio...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Suomalaiset ovat saaneet poikkeavan hyvää palautetta ja arvostusta suomalaisasiantuntijoiden pitkästä yhteistyöstä - liittyen Kiinan metsittämiseen - Kiinassa metsät kasvavat eniten suhteellisesti maailmassa ...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

44 # Aivan, sama asia mistä kipuilin omassa viestissäni. Kiinalaisilla (toisin kuin japanilaisilla) on vaikeuksia ymmärtää sitä, mikä tuote on laadukas ja mikä huono. Heillä ei ole ilmeisesti missään tehtaassa ns. laaduntarkastusyksikköä eikä laadunhallinta- tekniikat ole siellä ilmeisesti tunnettuja (QM). Pitkässä juoksussa, jollei laatu parane - se syö vientiä ja onnistumisia. Laatumaine (hyvä/huono) on myös sellainen joka säilyy ihmiskunnan muistissa kauan. Se on ilmaista mainosta mm. saksalaisille autoille, vaikkei ne enää vuosiin ole saavuttaneet ykkössijoja niissä skaboissa. Saksalaisten ei tarvitse mainostaa niin paljon kuin muiden tai he he tekevät sen vahvistaen vanhaa kuvitelmaa sanomalla vain "Das Auto". Siinä mainonnan psykologi oli varmasti asialla; hän tiesi mistä kohtaa tikkeleitä pitää kutkuttaa.

Ilkka Luoma

Viime vuoden toukokuussa pidimme Etelä-Kiinassa laajan laadunvalvontaseminaarin ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jostakin syystä ihmisten välisissä suhteissa ja muutenkin sanotaan luottamuksen rakentamisen vivän kauan mutta menettämisen käyvän hetkessä mutta tuotemerkeillä maineen menettämiseenkin näyttää kuluvan kauan. Esimerkiksi Dieseltestit eivät romuttaneet mainetta hetkessä vaan "Das Auto" -mainos näyttää purevan edelleenkin.

Maine näyttää myös seuraavan merkkiä vaikka valmistus siirtyy aiemmin huonon maineen maihin. Olemmeko me siis niin typeriä autonostajia, että seuraamme pin-up -tyttöjen perässä?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #87

#87 Tarkka huomio! Noin se menee..
Vaikka Skoda on ed. sesongin Volkkari, on silti henkinen kynnys monelle saksalaiselle ajaa Skodalla. Autoihin liittyy paljon tunnetta, vähän järkeä (?)
[..väittämä on pesunkestävän saksalaisen suusta, eikä minun...]

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Japanilaisilta autoilta meni 30 vuotta - saadessaan ns. lännenmiehen hyväksynnän, korealaiset saivat odottaa 20 vuotta ja kiinalaiset tulevat odottamaan hyväksyntää "vain" 10 vuotta ...

Ilkka Luoma

... US pr. Trump jatkaa esikauppasotansa uhoa. Tässä "sodassa" US häviää varmasti maailman suurimmalle taloudelle, tuotantokoneelle ja viejälle. Kiinan etu on maailman suurimmat sisämarkkinat. US' n ainoa puolipelastus on se, että se saa EU' n kauppasotaansa mukaan, eriarvoistamalla markkinat ja vapauttamalla uhkaamansa lisätullit EU' lta. Trumpilla on nyt käynnissä reviiripuolustus - hyökkäyselementtinä

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10143656 -

"USA julkaisi listan tuontitullien kohteeksi joutuvista kiinalaistuotteista
Tulleja asetetaan noin 1 300 tuotteelle yhteensä 50 miljardin dollarin edestä.

4.4.2018 klo 01:5 ... " -Yle

.

Tomi Vaalisto

Tarkennetaan ja oikaistaan Kiinaa koskevaa mielenkiintoista statistiikkaa:

Kiinan vienti 2 300 miljardia USD on maailman suurin
Kiinan tuonti 1 320 miljardia USD on maailman toiseksi suurin
Kiinan BKT 11 900 miljardia USD on maailman toiseksi suurin - sen edellä on vain Yhdysvallat ja EU.
Kiinan BKT per asukas 8583 USD ja ostovoimakorjattuna 166300 USD on maailman 79. suurin

Kiina talouskasvu on perustunut investointeihin ja tavaratuotantoon. Nykyinen kasvumalli perustuu yhä enemmän kulutuskysyntään ja palveluihin nojaavalle kasvulle, ja vuonna 2014 niiden osuus kokonaistuotannosta nousi yli puoleen ensi kertaa sitten vuoden 2006.

Kiinan kasvu on riippuvainen raaka-aineiden lisäksi energiasta. Kiina on investoinut energiaprojekteihin yli 50 maahan taatakseen luotettavat energiatoimitukset. Kiina kattaa raakaöljyn tarpeestaan noin 60 % tuonnilla. Kiinan raakaöljystä noin 80 % kuljetetaan Malakansalmen ja Etelä-Kiinan meren kautta laivoilla. Energiansaannin turvaamiseksi laivojen esteetön liikkuminen on Kiinalle erittäin tärkeää.

Ilkka Luoma

"Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10 ... " -Te

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -

.

" ... Julkaistu: 5.12.2014 21:09
IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous ... "

~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -

.

Ilkka Luoma

Tämä on tilastona maailman suurinta ---

Vaihtotase, % BKT:stä 2007 - 2017, vuosittain:
9.9
9.1
4.8
3.9
2.7
2.3
1.9
2.1
3.0
1.8
1.4 ja viimeisin FY/2017

...
Terävä havaitsija huomaa noiden olevan JATKUVASTI plus-merkkisiä, siis vaihtotaseen YLIJÄÄMÄÄ :)

Jorma Repo

Mites nämä Venäjän vararahastot/hyvinvointirahasto,ovat supistuneet 75% viimeisen 10 vuodenaikana.Tiedät varmaan mihin esim.hyvinvoitirahasto on tarkoitettu.

Ilkka Luoma

Se on käytetty juuri sinne minne se on taroitettu - tässä luvut:

Vararahastot, mrd. USD - 2007 - 2017 - vuosittain:

156.8
225.1
152.1
113.9
112.0
150.7
176.0
165.9
121.7
87.9
65.2
66.4 - viimeisin luku, hienokseltaan kasvussa 2/2018

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luin jostakin Venäjän budjetti tehdyn öljyn 40$:n tynnyrihinnan pohjalle ja yliliikeneviä varoja, nyt kun BKT on taas kasvussa, ohjataan takaisin rahastoihin.

Toimivat siis ennakolta suunnitellusti ja käyttivät rahastoja juuri niinkuin ne oli tarkoitettukin. (toisin kuin aikoinaan suomalaiset Suomeen rakennettuja erilaisia "puskureita").

Tomi Vaalisto

No katsotaan mihin nuo oletetut rahat menevät - niitähän ei vielä ole ja jos öljyn hinta laskee koko juttu on vain jossittelua.
Venäjä on kuin takavuosien Kongo: jo nyt kuudennes väestöstä elää toimeentulorajan alapuolella (alle 135 euroa kuussa).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

Tietävimmät tietävät Venäjällä palkat maksettavan ruplilla ja vodkaa saa myös ruplilla ...

Keskipalkka, RUB/kk - 2007-2018, vuosittain:

13 529
17 238
18 806
21 211
23 690
26 837
30 141
32 629
34 012
36 740
39 148
39 800 - viimeisin arvo 2/2018

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #97

Joopa joo ja vertailun vuoksi muutetaan veli venäläisten keskipalkka sekä jenkkidollariksi settä omaksi valuutaksemme euroksi:

1 RUB = 1 RUB =
RUB 0.017 USD 0.014 €
13 529 RUB 233,65 USD 189,41 euro
17 238 RUB 297,70 USD 241,33 euro
18 806 RUB 324,78 USD 263,28 euro
21 211 RUB 366,31 USD 296,95 euro
23 690 RUB 409,13 USD 331,66 euro
26 837 RUB 463,47 USD 375,72 euro
30 141 RUB 520,54 USD 421,97 euro
32 629 RUB 563,50 USD 456,81 euro
34 012 RUB 587,39 USD 476,17 euro
36 740 RUB 634,50 USD 514,36 euro
39 148 RUB 676,09 USD 548,07 euro
39 800 RUB 687,35 USD 557,20 euro

Venäjällä köyhyydessä elävien ihmisten määrä on korkeimmillaan sitten vuoden 2006, ilmenee Venäjän tilastoviranomaisen Rosstatin keskiviikkona julkaisemista luvuista.

Viime vuonna yli 13 prosenttia väestöstä eli noin 19,8 miljoonaa venäläistä eli köyhyysrajan alapuolella. Vuotta aiemmin heitä oli 19,5 miljoonaa.

Venäjän taloustilannetta ovat kurjistaneet öljyn hinnanlasku sekä länsimaiden Venäjälle Krimin miehittämisen ja Ukrainan sodan seurauksena asettamat talouspakotteet. Ennen taantumaa vuonna 2014 köyhiä oli Rosstatin mukaan 16,1 miljoonaa.

Tilanne on kuitenkin edelleen parempi kuin vuonna 2000, jolloin virallisesti köyhyysrajan alapuolella eläviä oli 40 miljoonaa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä virallisesti köyhyysrajan alapuolella eläviksi laskettiin alle 161 eurolla kuukaudessa eläneet henkilöt.

Lähde: AFP

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #98

Venäjällä käyneet ovat huomanneet, että siellä maksetaan palkat ruplissa ja maitoa kuin mahorkkaa saa myös ruplilla ...

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #101

Jep ja turisti joutuu vaihtamaan rahaa - ellei maksa luottokortilla. Silloin voi valita maksaako ruplissa tai euroissa,

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Venäjällä on venäläisiä ja he maksavat ruplilla - alhainen rupla on turistille suuri etu.

Ilkka Luoma

Trumppismia, kunnes vetäytyy suuren diilin edellä! ;)

...
Trump korottaa panoksia - uhkailee Kiinaa 50 miljardin uusilla tuontitulleilla
4.4.2018 09:30 - Te

" ... Tuoreella listalla ovat muun muassa ydinreaktorit, tankkerit, lumiaurat ja lypsykoneet.

Yhdysvallat uhkaa Kiinaa jälleen uusilla, 25 prosentin tuontitulleilla. Tuontitulleja asetetaan noin 1 300 kiinalaistuotteelle yhteensä 50 miljardin dollarin eli noin 40,6 miljardin euron edestä, jollei Kiina tee myönnytyksiä Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on julkistanut listan tuotteista, joihin tuontitullit kohdistuisivat. Tullit pyritään kohdistamaan niin, että haitta olisi mahdollisimman suuri Kiinalle ja mahdollisimman pieni yhdysvaltalaiselle teollisuudelle ja kuluttajille ... "

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/te/708c3a18-875... -

.

Ilkka Luoma

... Amerikkalaiset saavat nyt sitä kuuluisaa: "Sitä saa, mitä tilaa" ...

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiin... -

"Kiina vastasi Yhdysvaltain tulleihin – asetti tullimaksut yli 100 tuotteelle
ULKOMAAT JULKAISTU 04.04.2018 14:22 ... _ ... Kiinalaisviranomaisten mukaan listalla on muun muassa kemikaaleja, lentokone- ja autoteollisuudentuotteita sekä maataloustuotteita ... " -Mtv

.
Tämä kirpaisee jenkkipoikaa - aih! ;)

...

.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kuten jo kirjoitin tuollaisessa nokittelussa ei ole päätä eikä häntää.
Kiina ajattelee niin, sitä (se) saa mitä (se) tilaa. Jollei ole kykenevä istumaan alas ja neuvottelemaan asioista, käyhän se näinkin...
Vai on muka diilin tekijä tämä kukko tunkiolla...

Ilkka Luoma

Toivottavasti olisi diilintekijä ja yllättäisi toukokuussa 2018! ;)

Ilkka Luoma

Kiinalainen akkuyhtiö nousi Valmet Automotiven pääomistajien joukkoon

30.1.2017 9:54 | Päivitetty 2.2.2017 10:28

...
~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalainen-akk... -

.
Aikanaan Suomesta pyydettynä konsultointiin projektissa, jossa kiinalaiset halusivat sijoittaa pohjoisen olosuhteisiin sopivaan automerkkiin, joka olisi turvallinen - konsultti päätyi ehdottamaan niin Volvon kuin Saabin ostamista - Volvosta premium ja Saabista alemman keskiluokan auto - projekti saatiin liki loppuun ;)

Jorma Repo

Venäjällä käyneet tietävät myös ruplan arvon,toisin kuin suurin osa venäläisistä.Heillehän riittää hapankaali,leipä,tsaju ja vodka.Ruplilla maksetaan palkkaa, mutta millä maksetaan tuonti tavarat?Aika erikoista hehkutusta venäläisten hyvinvoinnista,jos täytyy Oltermannia suomesta salakuljettaa.

Ilkka Luoma

Kansantaloutta ja talousasioita tietävät ja ymmärtävät tuonnin maksettavan viennillä, jopa niin että vaihtotaseeksi jää ylijäämää! - komeasti, voisimme olla näistä luvuista ylpeitä ---

1
...
Vaihtotase, mrd. USD - 2007-2017, vuosittain:

77.8
103.5
48.6
71.0
98.8
74.8
38.0
63.0
67.2
24,5
41.4 - viimeisin tieto FY/2017

Fiksuimmat ymmärtävät vaihtotaseen olevan jokaisena vuotena positiivinen, entä meillä?

Ilkka Luoma

Kansantaloutta ymmärtävät tietävät, että muun muassa valuuttavarannolla maksetaan ulkomaantuontia - komeita lukuja:

2
...
Valuuttavaranto, mrd. USD (sis. kulta) 2007 - 2018, vuosittain:

474.0
438.2
437.7
479.4
497.4
537.1
511.6
388.5
370.2
376.3
432.1
453.6 - viimeisin arvo 2/2018

Täältä voi opiskella todellisuutta lisää:
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Liittyisiköhän tuohon juuston "salakuljetukseen" vähän samaa eksotiikan ja makuelämysten metsästyksen metsästystä kuin siinä, että aikoinaan vanhaan NL:n aikaan me suomalaiset turistit jonotetimme leipää Tallinnassa?

Ilkka Luoma

Tuolloin (ruis)leipä oli halpaa ja tuhtia - muistan tuoneeni, kuten myös vodkaa - jo NL' n aikana.

Ruisleipä on itäinen leipälaji - harmi vaan, ettei meillä ole rukiin omavaraisuutta!

...
Ruisleivän ystävät -ryhmä FB' ssä:
~ https://www.facebook.com/groups/ruisvoima/ -

.

Jorma Repo

Kaksikkohan vallan hupaisaksi heittäytyi!Silloin venäläinen tiesi ruplan arvon ja suomalainen markan.Ja reaaliarvo määrättiin hotelli Sovetskajan baarissa.Eikä venäläinen tullimies niin raaka ollut,että kurjuudessa elävältä kapitalistien sortamalta lännenmieheltä olisi jokapäiväisen leivän takavarikoinut.Toisin oli tilanne,jos oli Lewikset "jenkkifarkut" matkalla kadonneet.Siinä vaiheessa vietiin viimeisetkin markat,jollainhan sitä kauppaa piti tasapainottaa.ps.piti tarkentaa farkkujen valmistusmaa niissä ei lukenut made in China.

Ilkka Luoma

Tuohon maailman aikaan ei Made in China ollut tapetilla, ehkä mieluummin Made in Hongkong tai Made in Japan ... Farkut tehtiin paljolti Mattisella Suomessa ...

...
Muutoin NL aika oli ulkomaankauppamme kulta-aikaa - bilateralia toimi ja erityisen hyvin, kun öljy pompsahti --- ruotsalaiset olivat nesteessä, kun raaka-öljyn hinta ponnahti 2- ja 3-kertaiseksi, me vain lisäsimme vientiä Neuvostoliittoon ... tämä unohtuu usein, kun pohditaan bilateralian "ongelmia", joita ei juurikaan ollut - kuin vain meiltä omasyntyisinä!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, viimeinen bilateraalikaupan tukipylväs oli Etelärannan n.s. "punaiset vuorineuvokset" jotka pitivät siitä kynsinhampain kiinni vaikka NL-lainen puoli halusi siirtyä vaihtokaupasta valuuttapohjalle (lue $:hin) 1970-luvulta lähtien. Eli juurikin öljykriiseistä lähtien. Ilmeisesti eivät olisi välittäneet kaikesta siitä roinasta jota vaihtokaupassa saivat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Pitää paikkansa - Kekkoselle usein kerrottiin, että laatuakin saisi toimittaa - muun muassa miesten puvut ;) ... Jätettäköön yhtiön nimi mainitsematta.

Jorma Repo

Olihan se vienti venäjälle -80 luvulla melkoisen erikoista puuhaa.Tuntui Igoria kiinnostavan pakkausmateriaali enemmän kuin pakkauksen sisältö.

Ilkka Luoma

Bilateralia oli meidän onni (monin osin) - erityisesti öljykriiseissä - muut (esimerkiksi Ruotsi) joutuivat viennin alijäämiin raaka-öljyn kaksi-kolminkertaistuessa - me vain lisäsimme vientiä Neuvostoliittoon ...

Ilkka Luoma

... Tässä kohtaa US pr. Trump kohtaa itselleen liian suuren, kaikkialle mobilisoituneen Kiinan. Kiina on asukasluvultaan suurempi kuin koko lännenmiehen yhteisö kokonaisuudessaan. Kiina on maailman suurin talous ostovoimakorjauksella ja ero vain kasvaa USA' han nähden. Näemme neuvottelujen johtavan tulokseen - tässä US kauppasotauho ei johda tulokseen. Molemmat taipuvat sopivasti. Maailman elää nyt kiinalaisten vuosisataa.

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005651920.html -

" ... YHDYSVALLAT on uhannut Kiinaa tuontitulleilla, jotka kohdistuisivat yhteensä 150 miljardin dollarin arvoiseen määrään tuoteryhmiä. Kiina on ilmoittanut vastaavansa samalla mitalla, jos Yhdysvallat asettaa tullit voimaan. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, ettei kumpikaan puoli ei halua tullien voimaantuloa.

Uhkauksillaan Yhdysvallat on ilmoittanut haluavansa muuttaa Kiinan teollisuuspolitiikkaa. Yhdysvaltojen mukaan Kiina pyrkii amerikkalaisten immateriaalioikeuksien hankkimiseen ... " -HS

.

Ilkka Luoma

... Ennakoitu maailmankaupan suuri kuva näyttää nytkähtäen lähtevän liikkeelle. Kiinassa hymyillään hiljaisesti.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10201964 -

"EU-maat hakevat keinoja kiertää Trumpin Iran-pakotteet
Iran vahvistaa suhdettaan Venäjään ja on valmis aloittamaan "massiivisen ydinohjelman".

12.5.2018 klo 10:51 ... " -Yle

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset