Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Amerikkalainen kauppasota iskee sen omaan nilkkaan

 • US pr. Trump lupasi terästyöläisille töitä ja nyt lupaukset on lunastettava
  US pr. Trump lupasi terästyöläisille töitä ja nyt lupaukset on lunastettava
 • Vapaakaupan kehitys Yhdysvalloissa - mikä on kuitenkin käyrältään vapauttavassa liikkeessä - entä nyt Trumpin vaalilupaukset?
  Vapaakaupan kehitys Yhdysvalloissa - mikä on kuitenkin käyrältään vapauttavassa liikkeessä - entä nyt Trumpin vaalilupaukset?
 • Kiina nousee - se on suurin jo niin monessa vertailussa ja etenemisvauhti vain kasvaa ... Suurin talous ja päämäärä Afrikassa ¤
  Kiina nousee - se on suurin jo niin monessa vertailussa ja etenemisvauhti vain kasvaa ... Suurin talous ja päämäärä Afrikassa ¤
 • [Kuva 3] Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...
  [Kuva 3] Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...

Protektionismi eli kaupanrajoittaminen [1 ulkomaalaisten kanssa ja erityisesti tuonnin osalta oli keino turvata omaa kansantaloutta – näin joskus kauan sitten, kun oli kykyä omavaraisuuteen.

Luotiin Gatt ja sen jälkeinen WTO estämään ulkomaankaupan rajoituksia – luoden vapaalle kaupalle edellytyksiä – kilpailutilanteiden luojana ja edistäjänä. Kilpailussa vahvat voittavat, kuten meitäkin ohjaava evoluutio on määrännyt jo miljoonia vuosia sitten---

Yhdysvaltoja on pidetty vapaan kilpailun ihannevaltiona – osin näin onkin, mutta kun kyseessä on amerikkalaisten oma etu – eivät kauppasota ja protektionismi ole olleet mitään harvinaisuuksia.

...

Suomessa kansantalouden ja talousasioiden omatuntona tunnettu ministeri Raimo Sailas sanailee ---

” … Tuskin mikään laki on tuottanut maailmaan yhtä paljon kurjuutta kuin USA:n tullimuurit 1930-luvulla, nyt on Donald Trumpin vuoro horjuttaa maailmantaloutta. Vaikka Yhdysvallat usein mielletään vapaakaupan lipunkantajaksi, se on ollut myös Trumpin edeltäjien aikana hanakka rajoittamaan tuontia hallinnollisin päätöksin … ” -HS/Mielipide -

...

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005626618.html – HS

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

”... Elämme kiinalaisten vuosisataa [Kuva 3]. Tämän kauppasodan häviää US ja lännenmies, sillä heitä on vähemmän kuin kiinalaisia, ja koko muu maailma ei ole kauppasotimassa Kiinaa vastaan. Kiinan toimintamallista saa kuvan perehtymällä heidän kaupalliseen ja yhteistoiminnalliseen malliin – Afrikassa [2, joka on tuleva taloudellisten resurssien jättiläisvaranto ja eripuraisuudessaankin vieläkin suurempi kuin Venäjä. Nyt US pr. Trumpin aloittaman kauppasodan häviää Yhdysvallat. Venäjä seuraa tilannetta ja käy runsaasti kauppaa Kiinan kanssa ”

[2 ... Kiinalainen vuosisata etenee Afrikassa nopeasti. Miksi? Syy on yksinkertainen ... … ~ https://yle.fi/uutiset/3-10139395 - Ote linkin alta - ” … Zhangin mukaan Etelä-Kiinassa tehdastyöntekijöiden palkka on vähintään 600 euroa kuukaudessa, mutta Etiopian tehtaalla keskipalkka on vain 80 euroa. Ero on huima, 7,5-kertainen – Tosin Etiopiassa jotkut kustannukset ovat korkeampia kuin Kiinassa, kuten logistiikka, eikä täällä olla yhtä tehokkaita kuin Kiinassa, Zhang sanoo naureskellen avoimesti. Zhang luottaa siihen, että työvoimakustannukset myös pysyvät matalina, koska tarjontaa riittää. … ” -Yle/ Mika Mäkeläinen.

 

Omavaraisuus on ainoa tae pysyä kauppasotien ulkopuolella

Tämä omavaraisuuden täyshallinta on yhä useammille valtioille käytännön mahdottomuus, sillä mekin tarvitsemme energiaa, ”mersuja” ja muita sellaisia tuotteita ja raaka-aineita mitä oma maaperä ei tarjoa tai tuotantokone osaa tai pysty tekemään. Omavaraisuus on pyhä yhteys omaan maahan ja edellyttää täyttä itsenäisyyttä, jota esimerkiksi meillä suomalaisilla ei ole – enää.

Kun omavaraisuuden nosto on pakkopyyde – tuli luvattua presidentinvaaleissa!

US pr. Donald Trump koettaa kaikin keinoin lunastaa lupauksiaan – presidentinvaaleista – aloittaen terästeollisuudesta, kun lupasi Yhdysvaltain ruostevyöhykkeelle työpaikkoja ja omien tuotantolaitosten paluuta – lähinnä Kiinasta.

Trumpin suunnitelma oli hieno – hän olisi halunnut parantaa Venäjän suhteita reippaasti, sillä Venäjä on yksittäisenä valtiona maailman suurin raaka-aine- ja energiavarasto, ja tätä USA' n tuotantokoneisto olisi tarvinnut – Mutta!

 

Amerikkalaiset sotahaukat eivät halua parempia suhteita Venäjän kanssa,

… koska se rauhoittaa maailman tilannetta ja näin sotakoneet käyvät huonommin kaupaksi. Sotateollisuus on USA' ssa biljoonien business* – se työllistää – paljon, hyvin paljon amerikkalaisia. USA on maailman suurin asekauppias.

Nyt on kuitenkin käynnissä kauppasodan esialku – jonka täytyy päättyä neuvottelemalla aikaan ennen amerikkalaista trump-protektionismia, koska ---

Ote HS' sta: ” … Kiina on määrännyt tuontitulleja 128:lle Yhdysvalloista tuotavalle tuotteelle kuten jäiselle porsaanlihalle, viinille, tietyille hedelmille ja pähkinöille. Tullit ovat tuotteesta riippuen 15–25 prosenttia … ” -HS-toimittaja Katriina Pajari.

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005626337.html -

 

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen:

”... US maistaa nyt omaa lääkitystä. Kiina kestää kauppasodan, koska sillä on jatkuva vientiylijäämä, maailman suurin sisämarkkina ja jättimäiset "kassavarat" - unohtamatta velattomuutta ulkomaille – ja se, että Yhdysvallat on velkaa Kiinalle käsittämättömät noin 1200 miljardia USD**”

 

Entä kauppasodan vaikutukset esimerkiksi omaisuuden vaalijoille ja taserikkaille?

Vakaat olot ja ennustettavuus on balsamia talousmiehille, sijoittajille ja pelimiehille, jotka haluavat koko ajan lisää – enemmän ja nopeammin. Maailmalla pörssit ovat herkkiä ilmapuntareita kuvastamaan - hiukan etuajassa - mitä tuleman odotetaan tapahtuvaksi.

Taseet ovat aina kysynnän ja tarjonnan alaisia – kultakin on arvotonta, jos ravinto [3 on loppumassa – puhumattakaan, jos hengittämämme ilma tulee kelvottomaksi – ei enää ruokaakaan tarvita.

 

Pörssit reagoivat – hyytelönä ja sopulilaumoina

[ ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005626966.html - ]

Ote yllä olevasta linkkikirjoituksesta: ” … Reutersin mukaan heikkeneminen oli seurausta jälleen voimistuneista peloista Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta ... __ … Kiina vastasi näin Yhdysvaltain aiemmin asettamille alumiini- ja terästulleille. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto ilmoitti maanantaina, että tämän viikon aikana paljastetaan lista uusista tuontitulleista … ”

Allekirjoittaneen kommentti yllä olevaan linkkikirjoitukseen:

”... US pr. Trumpin kauppasotaharjoittelu luo suomalaisille erinomaisia mahdollisuuksia. Kiina on asettamassa muun muassa amerikkalaiselle jäädytetylle sianlihalle lisätulleja ja Suomessa esimerkiksi Atria hymyilee ***. Toisen vahinko on toisen onni … ”

 

Entä nyt, kun muutoinkin on käynnissä idän ja lännen informaatiosota?

[ … West trolling manipulaatio ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html - [165779]

Saammeko yllätyskäänteen, kun Trump käy ensimmäiset aidot kahdenväliset Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa – syy on Trumpin näkökulmasta selvä – Venäjää ei voida laskea Kiinan ”syliin”, sillä tuo itä on liian suuri ja tuolloin lännenmies häviää pelinsä ja US maailmanpoliisiroolinsa.

US poistuu Syyriasta [4 ja jättää alueen venäläisille. Ehkä Trump uuden ajan Martti Lutherina [!][E] poistuu myös Korean niemimaalta [4 – lunastaen näin vaalilupauksensa tulla maailmalta kotiin ja olla näin tyrkyttämättä sellaisia oppeja, joita ei muualla haluta.

 

Lännenmies edustaa Maapallon ihmispopulaatiosta vajaata 20 prosenttia - silti tämä! [kuva 4].

 

VIITTEET:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/03/reviiripuolustus-on-yhta-kuin.html -

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupasta-reviiripuolustukseen.html -

[3 Venäjästä maailman ruoka-aitta? ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuro.uusisuomi.fi/253182-us-lopettaa-syyrian-pommitukset-ja-vetaytyy-koreasta - [133]

 

[E ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/02/uuden-ajan-martti-luther-omien-teesien.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 165779

 

DOC kauppasota_osa2_03042018.doc – OpenOffice Writer

PVM 03042018

 

831_7437

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Ilkka Luoma

Reviiripuolustus on yhtä kuin protektionismi

Ote:
" ... EKSTRA – vuodelta 2013

” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä.

Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!

Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima –

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin … ” … jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupast... -

...

Kiina on maailman suurin talous ja suurin vientimaa

Kiinassa ovat myös maailman suurimmat sisämarkkinat, laajin työvoima – ahkerina tovereina, joiden palkka on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut [5 – ollen keskimäärin edelleen vain 398 euroa kuukaudessa per henkilö – kaupungeissa, ja maalla 147 euroa, vastaavasti.

[5 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-ti... -

Kiina ei ole enää halvin tuotantomaa esimerkiksi massavaatteille. Tuotanto on siirtynyt Vietnamiin, Bangladeshiin [6, Intiaan ja kohta Afrikkaan, kunhan saadaan työmentaliteettiasiat kuntoon, jotta voidaan arvata T-paita tehtaasta tulevat T-paitoja -hirtehisesti ilmaistuna.

Kiina ostaa Afrikan omakseen – ei kolonialismina, vaan kaupankäynnillä ja tuoden jotain hyvääkin alkuperä-afrikkalaisille, eikä vieden vasemman puolen käsiä. Kiina on maailman suurin raaka-aineiden imuri, koska se on myös maailman suurin tuotantokone.


EKSTRA vuodelta 2005

” … Euroopan Unioni harjoittaa torjuntaa suojellakseen omiensa työmahdollisuuksia

[2005] Fanfaarit soivat muutama vuosi sitten Kiinassa, kun WTO jäsenyys astui voimaan. Nyt EU on huolissaan kuluttajiemme vapaasti päätöksestä ostaa edullisia vaatteita Kiinasta.

Yhtälö on mielenkiintoinen; veronmaksajamme säästävät rahaa muuhun kulutukseensa ja suorittavat samalla ostovoimansiirtoa kiinalaisille. Osa siirtämästämme rahasta palautuu osinkoina takaisin omistamiemme yhtiöiden kautta tai sitten jää Kiinaan länsimaisina investointeina.

ORIG LINK ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/osa-eusta-ha... - [BLOG/il]

Kiina käy massiivista ulkomaankauppaa mm. USA:n kanssa saavuttaen suuremman vientiylijäämän kuin koko Suomen bruttokansantuote vuodessa. Tuon USA ylijäämän Kiina sijoittaa takaisin USA:han täyttäen näin Yhdysvaltojen liittovaltion ammottavat alijäämät. Ilmaiseksihan mitään ei saada, vaan Kiina osaltansa rahoittaa amerikkalaisten kulutusta.
… ” -vuoden 2005 kirjoitus päättyy tähän.


Miksi me suojaamme omaamme? ... "

.
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/03/reviiripuol... - [165799]

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vielä 70-luvulla optettiin USA:n olevan "sisämarkkinatalous", koska ulkomaankaupan määrä sen koko BKT:sta oli niin pieni. Tuon ajan mentaliteetista eivät amerikkalaiset ole oikein päässeet eroon.

Lisäksi heidän on vaikea ymmärtää, että amerikkalaisten tuotteiden heikko markkinaosuus johtuisi jostain muuusta syystä kuin epäreilusta kilpailusta. Tämä dilemma ei koske pelkästään kauppaa Kiinan kanssa, vaan myös Japania sekä viime aikoina EU:takin.

Ilkka Luoma

Aikanaan pr. Reagan vastasi US-autoteollisuuden jatkuviin valituksiin ja pyyntöihin saada tuontirajoituksia japanilaisiin pikkuautoihin - Reagan: "Mikäli ette osaa tehdä sellaisia autoja, jotka menevät kaupaksi omassa maassa ja mitä amerikklaiset haluavat - niin menkää opettelemaan autojen valmistusta Japaniin!" -osapuilleen näin - ei sanatarkka ilmaus.

Ottivat opiksi, eivätkä veläkään tee kovin pieniä autoja ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Googlaa "20 most sold cars in the world" niin saat vastauksen etenkin tuohon autojen kokoon viittaavaa harhaluuloasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kiinassa tehdään ja myydään eniten autoja maailmassa.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #28

Osaat aina viedä asiat sopivasti sivuraiteille. Tässä lista kymmenestä eniten myydystä autosta. Ei siis missä valmistetaan eniten. Sijalla neljä automalli joka on siis edelleenkin suurikokoinen mielestäsi. Osoitus myös ettei amerikkalainen autoteollisuus enää jaksa kilpailla muiden kanssa, kuten kerran esitit. Miten muuten venäjän autoteollisuudella menee? Ei näy nimiä muualla kuin vikatilastojen kärjessä vaikka potentiaalisia vikakohteita on vähiten. http://www.autoguide.com/auto-news/2016/01/top-10-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Jos tutkit mitä tehdään Kiinassa ja mitä myydään ja katsot mitkä merkit nousevat liki räjähdysmäisesti - maailman suurimmilla markkinoilla, saattaisit ymmärtää tulevaisuutta! Amerikkalaiset ovat nesteessä, jos Kiinasta laitetaan Trumpin kauppasodalle todelliset toimet - vastineeksi!

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #39

Varmaan, mutta siitähän ei ollut kysymys.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Lopulta on kysymys autoteollisuuden menestyksestä - miten missäkin. Tosin Kiina menee sähköautoissa jo menojaan ...

~ https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/autot/maa... -

.
Juttu kannattaa lukea kokonaan, ennen kuin hökäisee kommentin ;) ... Miksi?

...
Lisää:

" ... Autojen sopimusvalmistajayhtiö, Uudenkaupungin tehtaastaan tunnettu Valmet Automotive on saanut suuromistajiensa joukkoon kiinalaisen akkuratkaisujen tuottajan. Yhtiön nimi on CATL, ja se on saanut suunnatussa osakeannissa 22 prosenttia Valmet Automotiven osakkeista.

Uuden järjestelyn jälkeen Valmet Automotiven suurimmat omistajat ovat Pontos 39 prosentilla, Tesi 39 prosentilla ja CATL 22 prosentin omistuksella.

CATL eli Contemporary Amperex Technology Limited -yhtiö ja Valmet Automotive ovat samalla järjestelyllä sopineet strategisesta kumppanuudesta sähköautoratkaisuissa.

CATL on yksityisesti omistettu teknologia-alan yritys, jonka päätoimipaikka on Ningdessä, Kiinassa. CATL suunnittelee ja valmistaa litium-ioni –teknologiaan perustuvia sähköisen liikenteen akkuratkaisuja sekä tarjoaa niille jälkimarkkinapalveluita. ... "

~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalainen-akk... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, ja tuolloin jo yksi USAn tärkeimmistä vientituotteista oli $ jota syydettiin maailmalle velkana. Meno on myöhemmin vain yltynyt. Niinpä USA joutuu sotavoiminkin yrittämään pitää maailmankauppa $-pohjalla tai talous romahtaa ---siinä samalla velkojien, suurimpana Kiinan, saatavat haihtuvat ilmaan.

Ilkka Luoma

Kiina on vähentänyt voimakkaasti USD liittovaltiovelkapapereiden ostoa - liki kokonaan ... Mitä tapahtuu, jos nuo jvk-paperit ilmaantuvat markkinoille yhtäkkiä?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #6

Kiinan on kannattanut tähän asti sijoittaa voittonsa takaisin USA:han. Se on ollut tuottavaa ja toiseksi Kiinasta on tullut vaivihkaa korttitalon suuri omistaja, joka voisi jos halauaisi, käyttää kohta ns nuoren isännän ääntä sopivissa tilaisuuksissa.
Tämä tullisota on jotenkin kaikinpuolin kreisiä touhua, jolla on silti maailmanlaajuiset kerrannaisvaikutukset.
Aika näyttää, kuinka pitkälle tuo Trumpin äkkiväärä retoriikka on neuvottelutaktiikkaa ja missä määrin silkkaa typeryyttä. Hänen ympäriltään kun parhaat aivot ovat jo kaikonneet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Sanoisin, että silkkaa uhoa ja epätoivoista vaalilupausten täytön yrittämistä - nuo vaalilupaukset olisi voinut toteuttaa YHDESSÄ kiinalaisten kanssa, joilla on kyky - massiivinen kyky sijoittaa Yhdysvaltoihin!

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #55

Kulttuurien tuntemus on Trumpilla ohutta. Aasialaisten kanssa nyrkkisääntö #1 on aina, älä saata heitä selaiseen tilanteeseen, jossa he voivat menettää kasvonsa! Se on anteeksiantamaton kardinaalimunaus idän kulttuureissa.
Jos jokainen suomalainen vientimies tuon tietää, olettaisi, että myös amerikkalaiset, joilla on toki aivan eri voluumit Kiinan kaupassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Surullisinta siinä on vielä se, että kiinalaiset ovat tietyllä tavalla ihailleet amerikkalaisia ja apinoivat heitä muun muassa "mäkkäreinä" ja cokiksina ... !

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Onneksi suurimmalta osaltaan (75%) USA on velkaa itselleen. Ainakin Kiinan kohdalla sen väitetään olevan hyvä asia, en sitten tiedä miten negatiiviseksi asiaksi se muuttuu teidän silmissänne kun kyseessä on USA.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Lainsäädäntömme myötä US liittovaltio olisi jo selvitystilassa - jatkuva liittovaltion velanoton lisäys - poliittisena pelinä. Kiinalla on uskomattoman noin 1200 mrd USD saamiset USA' n liittovaltiolta - US on maailman velkaisin valtio ulos ulkomaille - Japanille noin 1000 mrd USD ja saudeille noin 800 mrd USD jne ...

Ilkka Luoma

Huomionarvoinen seikka - Kauppalehti:

" ... Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi
5.4.2017 | TIMO VUORI

Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle ... "

~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

.

Ilkka Luoma

Ennakkotiedon perusteella Atria saa lottovoiton, ellei Trump peräänny protektionismissaan ---

"Atria vie tänä vuonna sianlihaa Kiinaan aiemmin arvioitua enemmän

Maatalous21.07.2017 Tuure Kiviranta
Sianlihan vienti Kiinaan on käynnistynyt onnistuneesti. Atria paransi tulostaan myös kotimaassa, mutta tuottajahintoihin ei luvata nousua ... "

~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/atri... -

Viite löytyy topicista!

.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Tässä asiantuntijatietoa asiasta. Kansantaloutta tuntevat ymmärtävät asian, muut pitänevät sitä taas propagandana. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onko Paul Krugman tuttu entuudestaan?Ellei, niin nyt on aika tutustua.
www.nytimes.com/2018/03/15/opinion/paul-krugman-al...

Klikkaamalla artikkelin lopussa ruudukossa olevaa lukua pääset sisälle mielenkiintoiseen kommentointiketjuun.Kommentoijatkin hakkaavat taloussanomien asiantuntijan mennen tullen

Jorma Repo

Venäjällä ei tietenkään ole samanlaisia ongelmia,Krimin valtauksen jälkeenkin kauppa käy kuin siimaa.Mitähän huippu tuotteita bilateraali kaupan tiimoilta tuli Suomeen leimalla made in CCCP?

Ilkka Luoma

Tästä moni EU-maa olisi ylpeä --- vaihtotase, ja koko ajan plussalla, tietänet mitä se merkitsee?

.
Mrd USD - 2007 - 2017, vuosittain:

77.8
103.5
48.6
71.0
98.8
74.8
38.0
63.0
67.2
24.5
41.4 - viimeinen tieto FY/2017

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Ilkka Luoma
Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kinuskit tekee pelkkää rihkamaa kopioimalla länsimaisia tuotteita.

Viimeksi hajosi 4G Modeemi.Ostin tilalle amerikkalaisen.

MAGA!

Ilkka Luoma

Tutkihan vaikka aurinkokennomarkkinoita ...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

44 # Aivan, sama asia mistä kipuilin omassa viestissäni. Kiinalaisilla (toisin kuin japanilaisilla) on vaikeuksia ymmärtää sitä, mikä tuote on laadukas ja mikä huono. Heillä ei ole ilmeisesti missään tehtaassa ns. laaduntarkastusyksikköä eikä laadunhallinta- tekniikat ole siellä ilmeisesti tunnettuja (QM). Pitkässä juoksussa, jollei laatu parane - se syö vientiä ja onnistumisia. Laatumaine (hyvä/huono) on myös sellainen joka säilyy ihmiskunnan muistissa kauan. Se on ilmaista mainosta mm. saksalaisille autoille, vaikkei ne enää vuosiin ole saavuttaneet ykkössijoja niissä skaboissa. Saksalaisten ei tarvitse mainostaa niin paljon kuin muiden tai he he tekevät sen vahvistaen vanhaa kuvitelmaa sanomalla vain "Das Auto". Siinä mainonnan psykologi oli varmasti asialla; hän tiesi mistä kohtaa tikkeleitä pitää kutkuttaa.

Ilkka Luoma

Viime vuoden toukokuussa pidimme Etelä-Kiinassa laajan laadunvalvontaseminaarin ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jostakin syystä ihmisten välisissä suhteissa ja muutenkin sanotaan luottamuksen rakentamisen vivän kauan mutta menettämisen käyvän hetkessä mutta tuotemerkeillä maineen menettämiseenkin näyttää kuluvan kauan. Esimerkiksi Dieseltestit eivät romuttaneet mainetta hetkessä vaan "Das Auto" -mainos näyttää purevan edelleenkin.

Maine näyttää myös seuraavan merkkiä vaikka valmistus siirtyy aiemmin huonon maineen maihin. Olemmeko me siis niin typeriä autonostajia, että seuraamme pin-up -tyttöjen perässä?

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #87

#87 Tarkka huomio! Noin se menee..
Vaikka Skoda on ed. sesongin Volkkari, on silti henkinen kynnys monelle saksalaiselle ajaa Skodalla. Autoihin liittyy paljon tunnetta, vähän järkeä (?)
[..väittämä on pesunkestävän saksalaisen suusta, eikä minun...]

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Japanilaisilta autoilta meni 30 vuotta - saadessaan ns. lännenmiehen hyväksynnän, korealaiset saivat odottaa 20 vuotta ja kiinalaiset tulevat odottamaan hyväksyntää "vain" 10 vuotta ...

Ilkka Luoma

... US pr. Trump jatkaa esikauppasotansa uhoa. Tässä "sodassa" US häviää varmasti maailman suurimmalle taloudelle, tuotantokoneelle ja viejälle. Kiinan etu on maailman suurimmat sisämarkkinat. US' n ainoa puolipelastus on se, että se saa EU' n kauppasotaansa mukaan, eriarvoistamalla markkinat ja vapauttamalla uhkaamansa lisätullit EU' lta. Trumpilla on nyt käynnissä reviiripuolustus - hyökkäyselementtinä

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10143656 -

"USA julkaisi listan tuontitullien kohteeksi joutuvista kiinalaistuotteista
Tulleja asetetaan noin 1 300 tuotteelle yhteensä 50 miljardin dollarin edestä.

4.4.2018 klo 01:5 ... " -Yle

.

Jorma Repo

Mites nämä Venäjän vararahastot/hyvinvointirahasto,ovat supistuneet 75% viimeisen 10 vuodenaikana.Tiedät varmaan mihin esim.hyvinvoitirahasto on tarkoitettu.

Ilkka Luoma

Se on käytetty juuri sinne minne se on taroitettu - tässä luvut:

Vararahastot, mrd. USD - 2007 - 2017 - vuosittain:

156.8
225.1
152.1
113.9
112.0
150.7
176.0
165.9
121.7
87.9
65.2
66.4 - viimeisin luku, hienokseltaan kasvussa 2/2018

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luin jostakin Venäjän budjetti tehdyn öljyn 40$:n tynnyrihinnan pohjalle ja yliliikeneviä varoja, nyt kun BKT on taas kasvussa, ohjataan takaisin rahastoihin.

Toimivat siis ennakolta suunnitellusti ja käyttivät rahastoja juuri niinkuin ne oli tarkoitettukin. (toisin kuin aikoinaan suomalaiset Suomeen rakennettuja erilaisia "puskureita").

Ilkka Luoma

Trumppismia, kunnes vetäytyy suuren diilin edellä! ;)

...
Trump korottaa panoksia - uhkailee Kiinaa 50 miljardin uusilla tuontitulleilla
4.4.2018 09:30 - Te

" ... Tuoreella listalla ovat muun muassa ydinreaktorit, tankkerit, lumiaurat ja lypsykoneet.

Yhdysvallat uhkaa Kiinaa jälleen uusilla, 25 prosentin tuontitulleilla. Tuontitulleja asetetaan noin 1 300 kiinalaistuotteelle yhteensä 50 miljardin dollarin eli noin 40,6 miljardin euron edestä, jollei Kiina tee myönnytyksiä Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on julkistanut listan tuotteista, joihin tuontitullit kohdistuisivat. Tullit pyritään kohdistamaan niin, että haitta olisi mahdollisimman suuri Kiinalle ja mahdollisimman pieni yhdysvaltalaiselle teollisuudelle ja kuluttajille ... "

~ https://www.talouselama.fi/uutiset/te/708c3a18-875... -

.

Ilkka Luoma

... Amerikkalaiset saavat nyt sitä kuuluisaa: "Sitä saa, mitä tilaa" ...

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiin... -

"Kiina vastasi Yhdysvaltain tulleihin – asetti tullimaksut yli 100 tuotteelle
ULKOMAAT JULKAISTU 04.04.2018 14:22 ... _ ... Kiinalaisviranomaisten mukaan listalla on muun muassa kemikaaleja, lentokone- ja autoteollisuudentuotteita sekä maataloustuotteita ... " -Mtv

.
Tämä kirpaisee jenkkipoikaa - aih! ;)

...

.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kuten jo kirjoitin tuollaisessa nokittelussa ei ole päätä eikä häntää.
Kiina ajattelee niin, sitä (se) saa mitä (se) tilaa. Jollei ole kykenevä istumaan alas ja neuvottelemaan asioista, käyhän se näinkin...
Vai on muka diilin tekijä tämä kukko tunkiolla...

Ilkka Luoma

Toivottavasti olisi diilintekijä ja yllättäisi toukokuussa 2018! ;)

Ilkka Luoma

Kiinalainen akkuyhtiö nousi Valmet Automotiven pääomistajien joukkoon

30.1.2017 9:54 | Päivitetty 2.2.2017 10:28

...
~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kiinalainen-akk... -

.
Aikanaan Suomesta pyydettynä konsultointiin projektissa, jossa kiinalaiset halusivat sijoittaa pohjoisen olosuhteisiin sopivaan automerkkiin, joka olisi turvallinen - konsultti päätyi ehdottamaan niin Volvon kuin Saabin ostamista - Volvosta premium ja Saabista alemman keskiluokan auto - projekti saatiin liki loppuun ;)

Jorma Repo

Venäjällä käyneet tietävät myös ruplan arvon,toisin kuin suurin osa venäläisistä.Heillehän riittää hapankaali,leipä,tsaju ja vodka.Ruplilla maksetaan palkkaa, mutta millä maksetaan tuonti tavarat?Aika erikoista hehkutusta venäläisten hyvinvoinnista,jos täytyy Oltermannia suomesta salakuljettaa.

Ilkka Luoma

Kansantaloutta ja talousasioita tietävät ja ymmärtävät tuonnin maksettavan viennillä, jopa niin että vaihtotaseeksi jää ylijäämää! - komeasti, voisimme olla näistä luvuista ylpeitä ---

1
...
Vaihtotase, mrd. USD - 2007-2017, vuosittain:

77.8
103.5
48.6
71.0
98.8
74.8
38.0
63.0
67.2
24,5
41.4 - viimeisin tieto FY/2017

Fiksuimmat ymmärtävät vaihtotaseen olevan jokaisena vuotena positiivinen, entä meillä?

Ilkka Luoma

Kansantaloutta ymmärtävät tietävät, että muun muassa valuuttavarannolla maksetaan ulkomaantuontia - komeita lukuja:

2
...
Valuuttavaranto, mrd. USD (sis. kulta) 2007 - 2018, vuosittain:

474.0
438.2
437.7
479.4
497.4
537.1
511.6
388.5
370.2
376.3
432.1
453.6 - viimeisin arvo 2/2018

Täältä voi opiskella todellisuutta lisää:
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Liittyisiköhän tuohon juuston "salakuljetukseen" vähän samaa eksotiikan ja makuelämysten metsästyksen metsästystä kuin siinä, että aikoinaan vanhaan NL:n aikaan me suomalaiset turistit jonotetimme leipää Tallinnassa?

Ilkka Luoma

Tuolloin (ruis)leipä oli halpaa ja tuhtia - muistan tuoneeni, kuten myös vodkaa - jo NL' n aikana.

Ruisleipä on itäinen leipälaji - harmi vaan, ettei meillä ole rukiin omavaraisuutta!

...
Ruisleivän ystävät -ryhmä FB' ssä:
~ https://www.facebook.com/groups/ruisvoima/ -

.

Jorma Repo

Kaksikkohan vallan hupaisaksi heittäytyi!Silloin venäläinen tiesi ruplan arvon ja suomalainen markan.Ja reaaliarvo määrättiin hotelli Sovetskajan baarissa.Eikä venäläinen tullimies niin raaka ollut,että kurjuudessa elävältä kapitalistien sortamalta lännenmieheltä olisi jokapäiväisen leivän takavarikoinut.Toisin oli tilanne,jos oli Lewikset "jenkkifarkut" matkalla kadonneet.Siinä vaiheessa vietiin viimeisetkin markat,jollainhan sitä kauppaa piti tasapainottaa.ps.piti tarkentaa farkkujen valmistusmaa niissä ei lukenut made in China.

Ilkka Luoma

Tuohon maailman aikaan ei Made in China ollut tapetilla, ehkä mieluummin Made in Hongkong tai Made in Japan ... Farkut tehtiin paljolti Mattisella Suomessa ...

...
Muutoin NL aika oli ulkomaankauppamme kulta-aikaa - bilateralia toimi ja erityisen hyvin, kun öljy pompsahti --- ruotsalaiset olivat nesteessä, kun raaka-öljyn hinta ponnahti 2- ja 3-kertaiseksi, me vain lisäsimme vientiä Neuvostoliittoon ... tämä unohtuu usein, kun pohditaan bilateralian "ongelmia", joita ei juurikaan ollut - kuin vain meiltä omasyntyisinä!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, viimeinen bilateraalikaupan tukipylväs oli Etelärannan n.s. "punaiset vuorineuvokset" jotka pitivät siitä kynsinhampain kiinni vaikka NL-lainen puoli halusi siirtyä vaihtokaupasta valuuttapohjalle (lue $:hin) 1970-luvulta lähtien. Eli juurikin öljykriiseistä lähtien. Ilmeisesti eivät olisi välittäneet kaikesta siitä roinasta jota vaihtokaupassa saivat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Pitää paikkansa - Kekkoselle usein kerrottiin, että laatuakin saisi toimittaa - muun muassa miesten puvut ;) ... Jätettäköön yhtiön nimi mainitsematta.

Jorma Repo

Olihan se vienti venäjälle -80 luvulla melkoisen erikoista puuhaa.Tuntui Igoria kiinnostavan pakkausmateriaali enemmän kuin pakkauksen sisältö.

Ilkka Luoma

Bilateralia oli meidän onni (monin osin) - erityisesti öljykriiseissä - muut (esimerkiksi Ruotsi) joutuivat viennin alijäämiin raaka-öljyn kaksi-kolminkertaistuessa - me vain lisäsimme vientiä Neuvostoliittoon ...

Ilkka Luoma

... Tässä kohtaa US pr. Trump kohtaa itselleen liian suuren, kaikkialle mobilisoituneen Kiinan. Kiina on asukasluvultaan suurempi kuin koko lännenmiehen yhteisö kokonaisuudessaan. Kiina on maailman suurin talous ostovoimakorjauksella ja ero vain kasvaa USA' han nähden. Näemme neuvottelujen johtavan tulokseen - tässä US kauppasotauho ei johda tulokseen. Molemmat taipuvat sopivasti. Maailman elää nyt kiinalaisten vuosisataa.

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005651920.html -

" ... YHDYSVALLAT on uhannut Kiinaa tuontitulleilla, jotka kohdistuisivat yhteensä 150 miljardin dollarin arvoiseen määrään tuoteryhmiä. Kiina on ilmoittanut vastaavansa samalla mitalla, jos Yhdysvallat asettaa tullit voimaan. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, ettei kumpikaan puoli ei halua tullien voimaantuloa.

Uhkauksillaan Yhdysvallat on ilmoittanut haluavansa muuttaa Kiinan teollisuuspolitiikkaa. Yhdysvaltojen mukaan Kiina pyrkii amerikkalaisten immateriaalioikeuksien hankkimiseen ... " -HS

.

Ilkka Luoma

... Ennakoitu maailmankaupan suuri kuva näyttää nytkähtäen lähtevän liikkeelle. Kiinassa hymyillään hiljaisesti.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10201964 -

"EU-maat hakevat keinoja kiertää Trumpin Iran-pakotteet
Iran vahvistaa suhdettaan Venäjään ja on valmis aloittamaan "massiivisen ydinohjelman".

12.5.2018 klo 10:51 ... " -Yle

Toimituksen poiminnat