Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maailmankauppaa pelataan nyt monin eri säännöin

  • China's Century - Elämme jo kiinalaisten vuosisataa! -Newsweek
    China's Century - Elämme jo kiinalaisten vuosisataa! -Newsweek
  • US pr. Trump tulee taipumaan liian suuren edessä - henkisesti valovuoden edellä olevan CN pr. Xi' n edessä?
    US pr. Trump tulee taipumaan liian suuren edessä - henkisesti valovuoden edellä olevan CN pr. Xi' n edessä?
  • Seuraava tavoite on vuodessa 2049 ... tuolloin selviää viimeistään mitä merkitsi: "Menkää ja rikastukaa!" -Deng Xiaoping ¤
    Seuraava tavoite on vuodessa 2049 ... tuolloin selviää viimeistään mitä merkitsi: "Menkää ja rikastukaa!" -Deng Xiaoping ¤

Ydinasia on amerikkalaisten kamppailu maailman herruudesta – maailmanpoliisin roolista [0, ymmärtämättä, ettei sinne ole tulossa yhtä yksittäistä valtiota – vaan tasa-arvoisempi asetelma kolmiyhteisönä [1 verrattuna lännenmiehen löytöretkistä [2 alkaneeseen kolonnialismiin [3 ja sen jälkeiseen kehitysmaiden hyödyntämiseen – lähes yksipuolisesti.

Yhdysvaltain toiseksi eniten ääniä saanut presidentti Donald Trump koettaa kaikin keinoin täyttää vaalilupauksiaan – välittämättä kansainvälisistä säännöistä [4 tai aiemmista sopimuksista, joihin USA' kin on/oli sitoutunut. Amerikka ensin -periaatteella. Kaunista sisään, mutta rumaa ulos ---

 

... EU' mielestä US tuontitullit ovat WTO' n vastaisia EU' lle, mutta aiheellisia Kiinalle [5. On ollut helppo nähdä, että tuontitullien pääpiikki on US presidentti Trumpin politiikassa kohdistettu Kiinaan, joka on liian ylivoimainen maailmankaupassaan US' han nähden.

[5 Teräs- ja alumiinitullit ja/tai kiintiöt ~ https://yle.fi/uutiset/3-10185904 -

 

On pitänyt keksiä muitakin verukkeita patoamaan kiinalaista tavara- (joita muun muassa amerikkalaiset vapaaehtoisesti kuluttajina ostavat) ja investointitulvaa ja raaka-aineiden Kiinaan vientitulvaa. Suomessa asiantuntijat huomasivat kiinalaisten tuotteiden edullisuuden hyödylliseksi Suomen omalle tuotanto- ja vientiteollisuudelle! [6 -

 

Elämme jo kiinalaisten vuosisataa!

Amerikkalainen viikkolehti Newsweek nimesi tämän elettävän vuosisadan kiinalaisten vuosisadaksi [kuva 1] – se on hyvin perusteltu; Kiina on maailman suurin talous [7 ja maailman suurin vientikauppias [8, ovat mobilisoituneet kaikkialle [9.

Erityisesti Afrikka on painopiste – suuren väkilukunsa, valtavien luonnonvarojen ja arvattavasti huomisen parhaiden maanviljelysolosuhteiden osalta. Kiina operoi Afrikassa – ei yksin eikä yksipuolisesti – vaan molempien hyötynä – niin itse afrikkalaisen valtion kuin kiinalaisten tavoitteiden osalta.

 

Entä nyt?

Yhdysvalloilla on yksi – se pahin pelko, se, jossa Kiina maailman suurimpana liukuhihnana ja kekseliäisyyden moottorina sekä Venäjä – maailman suurimpana raaka-aine- ja energiavarastona – unohtamatta makeaa käyttökelpoista ja juoksevaa vettä; löytävät syvällisesti toisensa

… puhumattakaan sotilaallisesta yhteistyöstä. Tämä yhdistelmä on pelko, joka jäytää myös Euroopan Unionia, joka vain Saksan ymmärtämänä on jyvällä Venäjän merkittävyydestä Länsi-Euroopalle.

Meillä Suomessa ollaan linjalla, joka on hyvin vaarallinen koko kansakunnallemme. Me emme voi asettautua vastakkain 1300 kilometrillä tuohon toiseen ydinasesuurvaltaan – olettamalla, että 9000 kilometrin takaa tullaan Yhdysvalloista ”pelastamaan” meitä (yhteistoiminta juuri nyt ja tässä USA' n kanssa on uhka suomalaisille)* –

… meidän on tässä syytä omaksua vanha kiinalainen viisaus: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” - tämä oppi on 800 vuotta vanha, kuten on vanha myös tämä toinen kiinalainen viisaus: ”Ellet voita vihollistasi – tee siitä ystävä”.

Nyt puhaltelevat meillä hyytävät lännenmiehen periaatteet – voimme kysyä, elämmekö nyt yhtä tyhmästi kuin ENNEN Talvisotaa **, jolloin emme osanneet riittävästi diplomatiaa emmekä neuvottelun kultaisia sääntöjä – ja me kun olimme saaneet oppia itäisen karhun periaatteista yli 100 vuoden ajan – autonomiana [10, josta ponnistautui tsaarin lähes vastarinnatta itsenäisyysajatuksemme!

 

 

Viitteet:

[0 Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailmanjarjestys-yhden.html -

[1 Puhuttaessa kolmiyhteydestä voidaan nähdä 1) kiinalais-venäläinen toimintaympäristö, 2) amerikkalainen hiljalleen sammuva yhden hegemoniatavoittelu ja 3) lännenmiehen EU – Europan Yhteisö, joka hakee linjaansa – toistaiseksi mahona jättiläisenä [11.

[2 Pippurin himo! ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/06/pippurinhimo-aiheutti-loytoretket -

[3 ~ http://www.maailma.net/uutiset/kolonialismi-kummittelee-yha-euroopan-ja-afrikan-suhteissa -

[3 Suomalaisten kolonialismi! ~ https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/suomen-kolonialistinen-historia -

[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254685-maailmankauppaa-pelataan-nyt-monin-eri-saannoin#comment-3847238 -

[6 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ -
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi - 5.4.2017 | TIMO VUORI - Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "

[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017/7f6eacbd-6293-39ab-a230-6c86c078d4c5 -

[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

[7 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

[8 ~ https://www.uusisuomi.fi/raha/84605-maailman-suurin-vientimaa-vaihtui -

[9 250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=650243 – alta -ORIG 26.08.2013.

[10 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_suuriruhtinaskunta -

[11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2014/03/eu-maho-jattilainen-virkarollaattorin.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Tallinnasta (tällä kertaa)

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 168632

 

DOC WTO_01052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 01052018

 

479_4061

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Ilkka Luoma

Toverin ja työläisen Juhla - elämmehän juuri nyt maailmanlaajuista työn uudelleenjaon juhlaa - Juhlaa, silti kaikille tasapuolisesti Kirkasta Wappua - Walpurin päivää!

Ilkka Luoma

[6

...
~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

...
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi
5.4.2017 | TIMO VUORI

Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt kun olet siellä Tallinnassa, kyselepä vanhemmilta eestiläisiltä mitä he tykkäsivät venäläisten valtakaudesta, kyydityksistä, vainosta ja syrjimisestä.

Kysy vielä mitä he tykkäävät Natosta ja EU:sta.

Ilkka Luoma

Tiedän. Tiedän myös, että vajaa neljännes Virossa asuvista ovat venäläismielisiä ja -kielisiä ---

...
Maailmankauppaan virolaiset vaikuttavat kovin vähän ;)

...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailma on muuttunut paljon globalisaation ja vapaakaupan seurauksena. Varsinkin Kiinan WTO-jäsennyys on ollut merkittävä muutosvoima. Tosin jo ennen Kiinan jäsennyyttä 1990-luvulla Wallmartin tavaratalot pullistelivat kiinalaisten valmistamia halpatuontitavatoita. Netin puolella maailman parhaat hakukoneet löytyivät Hong Kongista jo varhain 1990-luvulla.

Länsimaissa ei enää juurikaan tehdastyöläisiä ja vasaralla takovia käsiä ole.
Eikä ole pelloilla sirpillä leikkaavia käsiäkään. Sosialismi on muuttunut länsimaissa demokratian avulla tapahtuvaksi rahallisten sosiaalietujen lupauksiksi ja tavoitteluiksi.

Ultrakapitalistisessa Kiinan markkinataloudessa on käytetty 2000-luvulla enemmän sementtiä, kuin koko Euroopassa koskaan sen historian aikana.

Ilkka Luoma

Hieno ja asianmukainen kooste!

...
KESKIVIIKKONA, LOKAKUUTA 25, 2017
Kiina ottaa kokonsa mukaisen aseman johtavana valtiona – osa I

Päättynyt Kiinan kommunistisen puolueen viiden vuoden välein kansalliskokous valitsi entistä suuremmilla valtuuksilla odotetusti nykyisen johtajan Xi Jinping' n johtamaan maailman suurinta valtiota [1 myös (vähintään) seuraaviksi viideksi vuodeksi.

[ … Samalla Kiina ilmoitti tavoitteensa vuoteen 2049 mennessä; aikoo olla kaikin merkittävin osin maailman ”suurin ja vaikuttavin” – erityisesti positiivisen ja harmoniaan palauttavan ympäristömuutoksen osalta – vähentäjänä, koska niin on pakko – olla myös esimerkin näyttäjänä … ]

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2017/10/kiina-o... -

.

Ilkka Luoma


Kiina mobilisoituu maailmalle – alkoi jo vuosia sitten, kun lännessä ei uskottu Kiinaan ja sen kykyyn

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-... - ]

Meille Suomelle suotiin ainoalaatuinen mahdollisuus – herättikö se ajatuksia – ei herättänyt!

[ ~ ¤¤¤ - , kun nykyinen presidentti Sauli Niinistö sai kutsun Kiinaan – ensimmäisenä länsijohtajana]

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiinan pankkikriisillä on uhattu ainakin vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 1998 Kiina pelasti muun Aasian, eikä se lännessä uhottu pankkikriisi ole vieläkään Kiinaan tullut.

Kiina on maailman ainoa meritokratia Singaporen lisäksi, ja selkeästi näyttänyt sen. Obamat, bushit ja niinistöt eivät siellä kelpaisi edes kyläpäälliköiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, inhokkien romahdusta tunnutaan monella taholla odotettavan kuin kuuta nousevaksi mutta samat ilmiöt lemppareilla ovat vain "business as normal".

Samaan aikaan sikäläisisistä kapitalismin olemukseen kuuluvista syklisistä vaihteluista länsimaiset zhongnanhailogit vetävät maailmanlopun ennusteita kuin kremlologit taannoin konsanaan seisomajärjestyksestä Leninin mausoleumin kattoterassilla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yksikään länsimaalainen "kiinantuntija" ei ole antanut oikeaa kuvaa siitäkään, miksi presidentin valtakausien rajoitus oli itse asiassa melkeinpä pakko poistaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Oikea ilmaus, näin juuri - lännenmies kuvasi mediassaan niin, että Xi' lle luotiin kolmas kausi, toki niinkin - mutta laki ei puhu sanaakaan Xi' stä ---

...
Kiina valmistautuu suuriin muutoksiin - vihdoin näköpiiriin tulee mystisen lauseen "Menkää ja rikastukaa" merkitys (Deng)

Ilkka Luoma

[2005]

" ... Kiinassa on ollut hyvin vähän aikaa historiaansa nähden perikommunistinen järjestelmä. 1920-luvulla Kiinan käänteentekevä puhemies Mao Zedong ohjasi maansa rautaisella otteella uuteen elämäntapaan soveltaen kuitenkin punaisten leimojen vuosituhantista mentaliteettia. Mao oli aikakautensa johtaja, jolla oli sijansa kehityksessä ja kokemuksien luonnissa. Yhtä radikaalin kurssireivauksen teki Kiinan pieni-suuri voimamies presidentti Deng Xiaoping, jonka strateginen muutos kehoituksella tulla rikkaaksi avasi jättiläisvaltion loputtomat ihmisvoimavarat nykyisin hyvin joka paikassa tunnettuun taloudelliseen nousuun.

Kiinalainen kehoitus tulla rikkaaksi voi tarkoittaa länsimaalaisen mammonan ohella myös jotain muuta, joka voi perustua myös kommunistisen aikakauden edeltäviin kokemuksiin ja jota meillä länsimaissa rahanhuuruisten lasiemme vuoksi ei havaita. Dynastioiden aikana Kiinassa vallitsi mm. Han-kaudella 2000 vuotta sitten korkea sivistyskulttuuri, luoden mm. Kungfutselaisen ajattelutavan, jolla voi olla sijansa myös tänä päivänä. Historiantutkimus kertoo, että "Pekingin mies" katseli yhteistä aurinkoamme jo 300.000 vuotta sitten ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/kiinalaisia-... -

.

Ilkka Luoma

[2007]

" ... Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille. Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" aladoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin. Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista.

Kiina on kollektivistinen yhteiskunta. Se on täysin riippuvainen henkilöverkostoista, se turvaa perheeseen ja sukuun. Suojautuminen voi levitä uhan ilmaantuessa salamannopeasti. Mitä tekee kansalainen, joka ei ole ennen sijoittanut pörssiin ja kun huhu leviää huomisen laskevista hinnoista? Helppo arvata - se myy ja myy. Seuraus onkin aladoopin tytinää - "kun sormeilet vasenta sivua, niin ei aikaakaan kun oikeakin sivu värisee". On alkamassa Kiinan ensimmäinen länsimaalainen pörssisyöksy ja sen laajenemiskaavat ovat meille ja heille tämän jälkeen suuria tuntemattomia yhtälön osia pelissä, jossa lonkerot ulottuvat koko maapallolle ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/mit-yhteist-... -

.

Ilkka Luoma

[7

.
[2013]
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -

"Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10 ... " -Te

[2014]
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunu... -

"Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous
4.12.2014 22:02 ... " -Te

.

Ilkka Luoma

[0

...
Yhdysvallat on toiminut maailmanpoliisina
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailma... - ]

Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina.

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yhdysvaltojen rinnalle nousee Kiina ja Intia. EU on eurooppalainen suurvalta joka painii samassa sarjassa. Ilman Euroopan Unionia ja liittovaltiokehitystä Eurooppa vaipuu kivikauteen.

EU:n ja Kiinan välissä on taloudellinen kääpiö mutta sotakiihkoinen Venäjä. Se ei kykene kilpailemaan talouden alalla. Siksi se sotii ja koittaa häiritä Euroopan kehitystä kaikin tavoin.

Tähän asti Ilkka on puolustanut pääasiassa Putinin roistohallitusta mutta näyttää nyt siirtyvän vähitellen voittajan eli Kiinan puolelle.

Suomen pitää tehdä Kiinan kanssa MR-sopimusta vastaava sopimus:
Kiina saa kokonaan Uralin itäpuolisen sille geopoliittisesti kuuluvan osan. Suomelle kuuluu meiltä ryöstetty alue ja lisäksi Karjalan tasavallan länsipuolinen alue. Putinille riittää loput.

Ilkka Luoma

Luetteletko Venäjän ja Yhdysvaltain käymät sodat tänne lukijoiden ihmeteltäväksi - vaikkapa vuodesta 1950 ...?

...
... Ei jää epäselväksi mikä maa harjoittaa eniten sotimista, sillä se on kallista. Yhdysvallat käyttää liki puolet maailman hyökkäys- ja taistelukyvyn ylläpitokustannuksista. Entä laskettuna per asukasmäärä? Miten lista tuolloin muotoutuu? Entä sotien ja aseellisten konfliktien määrä viimeisten 20 vuoden aikana?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10186333 -

" ... Maailman maat käyttivät sotilasmenoihin viime vuonna yhteensä 1 739 miljardia dollaria eli noin 1 436 miljardia euroa, mikä oli reilun prosentin enemmän kuin toissa vuonna.

vuosina 2012-16 maailman yhteenlasketut sotilasmenot eivät kasvaneet.

Kiinan sotilasmenot kasvoivat viime vuonna 5,6 prosenttia 228 miljardiin dollariin. Kiina käyttää Yhdysvaltain jälkeen maailman toiseksi eniten rahaa sotilasmenoihin. Yhdysvaltojen sotilasmenot pysyivät viime vuonna vuoden 2016 tasolla noin 610 miljardissa dollarissa ... "

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Selkeää logiikkaa:

Jos kerran pahat jenkit jatkuvasti sotivat joka puolella maailmaa, niin tottakai venäläisillä on silloin oikeus samaan!

Tässä mielessä Putin on nostanut Venäjän statusta kovasti kun pääsi pommittamaan Syyrian piruparkoja satoja tuhansia hengiltä.

Venäjä on päässyt toisen roistovaltion kanssa lähes samoihin murhalukemiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Venäjä on Syyriassa sen laillisen hallinnon kutsumana - US ei.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, JOULUKUUTA 16, 2013
Vapaakaupasta reviiripuolustukseen
Nyt puhutaan ja taitetaan peistä USA:n ja EU:n välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista. Tällä sopimuksella niin USA kuin EU haluavat tehdä suojamuuria ja keskinäistä kilpailukykyä, molempien eduksi, Kiinaa vastaan 1].

Tänään Kiina on maailman suurin viejä. Vielä joitain vuosia sitten se oli Saksa 2] – jonka korkeateknologia kävi hyvin kaupaksi kaikkialle maailmaan – oli suojatulleja tai ei. Kiina vie toistaiseksi kulutuspainotteista tavaraa – vaatteita, leluja jne... tosin Kiinan arvolla mitatusta viennistä on paljon länsiyritysten Kiinan kokoonpanotehtaiden korkeateknologiaa – esimerkiksi 'omenapuhelimia' ---

Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!

Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima –

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin.

...
EU yritti estää jo vuosia sitten kiinalaisten vaatteiden tulvaa EU-Eurooppaan. Rakennettiin suojatulleja ja -veroja. Näin yritimme suojella omaa tekstiiliteollisuutta, jottei sieltäkin kaikki työpaikat katoa kaukoitään ja Kiinaan – aiemmin Portugali oli meidän eurooppalaisten ”vaatetehdas”. Tehtaathan siirtelevät tuotantoaan kustannusalenemaperiaatteella. Näin maksimoidaan voitot ja ylläpidetään kilpailukykyä.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupast... -

.

Ilkka Luoma

[4

"Kansainvälinen atomienergiajärjestö sanoi Iranin noudattavan ydinsopimusta ... "
~ http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3933293/Kansainva... -

...
Esimerkki siitä miten US viisveisaa tehdyistä sopimuksista - antaa samalla "luottamusta" Korean niemimaan rauhoittumiselle!

...
US rikkoo WTO' n sääntöjä! Eikä vain nyt, vaan jo vuosia sitten ---

"USA muuttamassa terästullejaan?
25.8.2003 klo 22:06 - päivitetty 9.6.2008 klo 19:32

Yhdysvallat saattaa olla muuttamassa presidentti George W. Bushin tuontiteräkselle määräämiä ankaria tulleja. Talousasiantuntijoiden mukaan tulleista on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Mm. Maailman kauppajärjestö WTO on sanonut, että tullit rikkovat maailmankaupan sääntöjä ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-5147685 -

.

Ilkka Luoma

.
~ https://yle.fi/uutiset/3-10186030 -

"EK tuontitullien lykkäyksistä: Suuri epävarmuus siitä, mitä Yhdysvallat oikein EU:lta haluaa
Tuontitullit EU:sta Yhdysvaltoihin vietäville tuotteille lykkääntyvät kuukaudella.

1.5.2018 ... Yhdysvallat on ehdottanut tullikiintiöitäkin, jolloin EU voisi saada tietyn kiintiön, mitä saa viedä ilman tullimaksuja Yhdysvaltoihin. EU taas on sitä mieltä, että kiintiöt eivät ole Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisia ... – Yhdysvallat ei hirveästi tunnu antavan painoarvoa WTO:n säännöille ... " -Yle

.

Ilkka Luoma

Ketju jonkin verran harhailee, mutta palataan topicin lisäosiin:

[**

e – Uus-erkkolaisuus ~ http://niklasherlin.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu... – Linkki vie kustantaja Niklas Herlinin US - Vapaavuoropalstan tekstin kommenttiosioon [IL]

...
Puhutaankin tänään alkaneesta ”uus-erkkolaisuudesta” –

… huhutaanhan presidentti J.K. Paasikiven sanoneen tuohduksissaan, että tämä oli sitten Erkon sota, tarkoittaen Talvisotaa – mene ja tiedä sitten. Mikä on nyt tuleva ”uus-erkkolaisuuden” kriisi, ettei jopa kohtalokas kansantalouteen iskevä välien selvittely. Siispä Talvisodasta oppineena kansa haluaa nyt sanoa oman painavan sanansa, nyt ei muiden sakkoja maksella. Kansakuntamme ei halua uutta ”Erkkoa” sotkemaan meitä osaltansa vaikeuksiin! |18

...

Ilkka Luoma

Mennään välillä topicciin:

... Amerikkalaiset talousvaikuttajat suorittavat exkursion maailman yhtäjaksoisesti pisimpään jatkuneeseen korkeakulttuuriin - Kiinaan.

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005663978.html -

"Trumpin ja Xin luottomiehet tapaavat loppuviikosta Pekingissä – pyrkimyksenä lievittää Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä kauppasuhteita

Kyse on Trumpin hallinnon kauppaedustaja Robert Lighthizerin mukaan pitkän oppimisprosessin alusta Yhdysvaltain ja Kiinan välillä ... " -HS

.

Ilkka Luoma

Viitteet päivitetty ---


Viitteet:
[0 Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailma... -

[1 Puhuttaessa kolmiyhteydestä voidaan nähdä 1) kiinalais-venäläinen toimintaympäristö, 2) amerikkalainen hiljalleen sammuva yhden hegemoniatavoittelu ja 3) lännenmiehen EU – Europan Yhteisö, joka hakee linjaansa – toistaiseksi mahona jättiläisenä [11.
[2 Pippurin himo! ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/06/pippurinh... -
[3 ~ http://www.maailma.net/uutiset/kolonialismi-kummit... -
[3 Suomalaisten kolonialismi! ~ https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/suomen-kolo... -
[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254685-... -

[6 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi - 5.4.2017 | TIMO VUORI - Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "
-
[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -
[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunu... -
[7 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -
[8 ~ https://www.uusisuomi.fi/raha/84605-maailman-suuri... -
[9 250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta -ORIG 26.08.2013.

[10 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_suuriruhtinas... -
[11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2014/03/eu-maho... -

...

Jorma Repo

Venäläisten ostovoimaa mittaava hapankaali indeksi kertoo,että venäläisen vuoden keskipalkalla saa sitö enää vain 638 kg kun sitä sai vielä v.2011 1320 kg.Tuntuu pakotteet purevan.Ilkkahan ennusti Trumpin valtaantulon purkavan pakotteet muutamassa kuukaudessa.No eihän se Nostradamuskaan aina osunut oikeaan.

Ilkka Luoma

Ei osunut, enkä osunut minäkään - mutta venäläiset joutuvat pakolla kehittämään nyt omaa tuotantoa ja Kiina korjaa koko ajan satoa ja EU sekä US menettävät -

esimerkki sairaalatekniikoista:

Perinteellinen toimittaja Saksasta joutui pakotteiden piiriin - loppuivat Venäjän tilaukset. Kiina tuli tilalle - viisivuotinen sopimus, Kiina sai enemmän kuin omasta maastaan ja Venäjä halvemmalla kuin Saksasta - siis win-win, paitsi että Saksa hävisi viideksi vuodeksi kaikki tuon sektorin kaupat Venäjällä ja Kiina sai - suomalainen konsultti hymyili välissä! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Satuin surfailemaan Katehon-"ajatuspajan" sivuilla törmäten tälläiseen: http://katehon.com/article/will-eu-block-china-eco.... Samasta aiheesta toisaalla: https://thediplomat.com/2018/04/eu-ambassadors-con...

Jutun mukaan EU:n suurlähettiläät Beijing:ssä ovat antaneet yhteisen julistuksen, siis Suomi mukana kun vain Unkari jättäytyi pois, jossa vastustetaan Kiinan silkkitieprojekteja (BRI).

Haiskahteneeko muiden nenään samoin kuin minulle vanhat yritykset hallita lännestä käsin Kiinan ulkomaankauppaa, kuin aikoinaan opium-sotien aikaan?

Mitenköhän laajasti Suomen suurlähettilään liittyminen mukaan on käsitelty ja miten perusteellisesti harkittu?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiinasta kuljetetaan valtavia tavaramääriä laivoilla kuluttajien saataville mm. Rotterdamin satamiin. Sieltä proomuilla ja rekoilla ympäri keski-Eurooppaa.

Kiinasta tulee myös rautatie Venäjän halki.
Olen ymmärtänyt että silkkitie olisi jotenkin nostalginen kulkuväylä, ehkä maantie tai karavaanitie?

Venäläiset suunnittelevat sen erästä logistiikkakeskusta Karjalan Tasavaltaan. Vilkaisu karttaan jo osoittaa ettei sellaisessa ole järkeä. Tehdä keskusvarasto Euroopan syrjäseudulle!

Ilkka Luoma

Leo, eipä ole - kiinalaiset haluavat juuri Karjalaan logistiikkakeskuksen - Pohjois-eurooppaa varten - jo pelkkä Leningrad oblast noin seitsemän miljoonaa asukasta --- ja sitten mitä muuta!

...
Koillisväylätä rataa pitkin, mutta mitä rataa ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitähän Miralan karttoihin oli piirretty? Ei ainakaan logistiikan kannalta tärkeitä yhteysmahdollisuuksia vaan ehkä pikemminkin rollaattoripataljuunien hyökkäysuria?

Oikeastihan esimerkiksi Belomorskin alue on logistisesti mitä mainioin paikka keskukselle. Se on Muurmannin radan, Karjalan valtatien ja Valkoisenmeren-Baltian kanavan risteyskohdassa meren rannalla. Lisäksi on jo jonkilnainen rautatieyhteys itään kohti Argankelia ja pitemmälle suunnitellaan parhaillaan eikä länteen Suomeen (Kostamuksen kautta) puutu pitkää pätkää.

Siis lastaaminen eri välineistä Koillisväylän aluksiin ja aluksista olisi melkoisen näpsäkkää. Kanavan kautta yhteydet on Miralankin mainitsemille Euroopan kanaville sekä rautateitse koko itäiseen Eurooppaan sekä helposti Suomeenkin johon toki pääsee laivoilla kanavaakin pitkin. Puhumattakaan Leningradin oblastista.

Tokikin läntisin Eurooppa on Koillisväylältäkin helponta saavuttaa Rotterdamin, Hampurin, LeHavren j.n.e. kautta.

Toki rautatie on Kiinasta Venäjän läpi. Kiinalaiset kuitenkin hamuavat suorempaa reittiä ja lisäkapasiteettia sekä erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Keskisen Aasian entiset SNT:t ovat kuka pienemmällä ja kuka suuremmalla innolla mukana. Lisäksi esimerkiksi Kiovan hallinto Ukrainassa yrittää saada suoraa yhteyttä Kiinaan ohi Venäjän.

Ehkä siis Miralankin kannattaisi päivittää tietämyksensä kamelikaravaanien ajasta nykyaikaan. Sopivia hakusanoja ovat esimerkiksi "One Belt, One Road", "New Silk Road", "Belt Road Initiative", "BRI" j.n.e.

Ilkka Luoma

Hyvä kommentti - tämä otetaan heti tarkistukseen! Sopivat henkilöt ovat jo nyt Suomessa ... :)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vain joku suomalainen tai karjalainen trollinikkari voi keksiä niin mielettömän ajatuksen että logistikkakeskus Karjalan tasavaltaan. Kiinasta ei varmaan löydy niin tolloa.

Rakkakuskinkin logiikalla logistiikkakeskuksien pitää olla kuluttajien ja kulkuyhteyksien painopisteessä. Kiinasta tulevaa Siperianrataa ajatellen yksi selkeä piste on Moskova. Pietari sopii taas laivakuljetusten keskukseksi. Näistä pisteistä on sitten lyhyt matkat jaella tuotteita rekoilla.

Kiinalaisten kanssa voisi olla antoisaa jutella niistä kuuluisista Siperian maaperän rikkauksista:)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aina kannattaa tarkastaa. Jos Luoma löytää tarkistettua lisätietoa, hyvä niin.

Etenkin Katajanokan tapa ja perusteet hoitaa asiaa kiinnostaisi. Soinilla ei taida olla joukkonsa ihan järjestyksessä hoitamaan asioita meidän suomalaisten etujen mukaisesesti, luulen ma.

Jorma Repo

Tämän päivän uutisia Pohjois-Norjasta.Kiinalais omisteinen Elkem aikoo pakkolunastaa maita alkuperäisväestön poronhoitoalueilta.Siitä ei voi ainakaan lännenmiestä syyttää.

Ilkka Luoma

Aikoo. Ensin tulee tarkistaa uutisen todellisuus ---

Jorma Repo

Eipä taida veli venäläistä kiinnostaa paljonko Siemensin MRI laite maksaa tai saako kiinalaisen kopion halvemmalla.Hapankaali se on joka miehen tiellä pitää.

Ilkka Luoma

Kaikki kopioivat kaikkia - intiaanit eivät huomanneet pyörän ominaisuutta - sumerilaisilta ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hapankaali on hyvää ja terveellistä. Mutta pitäneekö miehen tiellä? Eppäilen, sillä isä vainaa opetti siinä suhteessa luottamaan läskiin. Hän toki piti myös hapankaalista, kuten minäkin, mutta hänen mukaansa se on läski joka miehen tiellä pitää.

Ilkka Luoma

Hapankaali on terveellistä - kuten myös hyvää, aivan kuin hapattamalla tehdyt "venäläismalliset suolakurkut" (Myrttinen) ...

:)

Jorma Repo

Tekisi mieli kehoittaa sinua tarkastamaan uutinen ennen kuin kirjoittelet näinkin vaativia vastauksia!China Bluestar omistaa Elkemin ja aikoo aloittaa kvartsin louhinnan poronhoito alueella.

Ilkka Luoma

Kuten totesin - aihe tulee tarkistaa. Sitä paitsi jos näin - niin tutkintaan mahdollinen laittomuus, vai olisiko laillista, kuten meidän Lapin louhiminen ---

Jorma Repo

Mikähän mahtaa olla Venäjän osuus tulevaisuudessa Syyrian infran uudelleen rakentamisessa?Onhan se käyttänyt maata asekokeiluihinsa jo vuosia.Tod.näk. ei mikään, eihän sillä ole varaa huolehtia omastaankaan.Eli siinä vaiheessa kun jonkunlainen rauha saadaan aikaiseksi,pyydetään apuun kv.yhteisö siis lännenmies.Niinpä jopa me Suomalaiset joudumme maksumiehiksi.

Ilkka Luoma

Venäjä ei tule osallistumaan Syyrian jälleenrakentamiseen - sen tehtävä oli auttaa kutsuttuna Syyrian laillista hallintoa kapinallisterroristien järjestykseen laittamisessa - Syyrian jälleenrakentaa Kiina, ovat jo siellä rullamittojensa kanssa ;)

US on testannut "elävällä lihalla" aseitaan viimeiset 20 vuotta - jatkuvasti.

,

Jorma Repo

Kehoitat siis itse itseäsi tarkistamaan uutisen?

Ilkka Luoma

Kuten totesin: " ... tulee tarkistaa ... " -miten tuo suomenkielen laita?

Jorma Repo

Kyllähän Kiinalaisilla täytyy ehdottomasti olla oikeus kaivostoimintaan P-Norjassa,sehän kuuluu heidän ikiaikaisiin oikeuksiinsa!Toista se on maata ryöväävillä lännenmiehillä.Mihin katoaa jylisevä ja jymisevä tasapuolisuuden toitottaminen?

Ilkka Luoma

Vain Norjan lakien mukaisesti.

Jorma Repo

Miten tämän NATO maan laki menee alkuperäiskansojen oikeuksien yli?Niitähän sinä olet aina puolustanut.Eli tpimitaan samalla tavalla kuin Venäjällä jossa Siperiassa tuhotaan infraa "maailman suurimpien luonnonvarojen ryöstössä".Älä sinä yhtäkkiä vedä "lännenmiehen oikeutta" puolustamaan tätä touhua.

Ilkka Luoma

... Trumpin suunnitelmat eristää Yhdysvallat muusta maailmasta jatkuvat. Amerikkalainen ei kykene avoimessa tullittomassa maailmassa enää kilpailemaan eurooppalaisia ja kiinalaisia vastaan. Trump haluaa lopettaa nykymallisen globalisaation ja palata protektionismin tielle. Tai Trump on toteuttamassa jo tutuksi tullutta uhkaamisen ja kiristämisen mentaliteettia saavuttaakseen vaalilupauksensa. Entä milloin Eurooppa, Venäjä sekä Kiina suorittavat imperiumin vastaiskun? Mikä se voisi olla? Ehkä se koskisi amerikkalaisten maailmalla olevia yhtiöitä?

...

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005692385.html -

"Trump kaavailee roimaa korotusta ulkomaisten autojen tuontiveroon – ”Sysäisi maailmankaupan hämmennykseen”

Tuontiveron virallisena perusteena Yhdysvallat voisi käyttää kansallista turvallisuutta, jota Trumpin hallinto käytti myös aiemmin ilmoitettujen teräs- ja alumiinitullien oikeuttamiseen ... " -HS

Toimituksen poiminnat