Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maailmankauppaa pelataan nyt monin eri säännöin

  • China's Century - Elämme jo kiinalaisten vuosisataa! -Newsweek
    China's Century - Elämme jo kiinalaisten vuosisataa! -Newsweek
  • US pr. Trump tulee taipumaan liian suuren edessä - henkisesti valovuoden edellä olevan CN pr. Xi' n edessä?
    US pr. Trump tulee taipumaan liian suuren edessä - henkisesti valovuoden edellä olevan CN pr. Xi' n edessä?
  • Seuraava tavoite on vuodessa 2049 ... tuolloin selviää viimeistään mitä merkitsi: "Menkää ja rikastukaa!" -Deng Xiaoping ¤
    Seuraava tavoite on vuodessa 2049 ... tuolloin selviää viimeistään mitä merkitsi: "Menkää ja rikastukaa!" -Deng Xiaoping ¤

Ydinasia on amerikkalaisten kamppailu maailman herruudesta – maailmanpoliisin roolista [0, ymmärtämättä, ettei sinne ole tulossa yhtä yksittäistä valtiota – vaan tasa-arvoisempi asetelma kolmiyhteisönä [1 verrattuna lännenmiehen löytöretkistä [2 alkaneeseen kolonnialismiin [3 ja sen jälkeiseen kehitysmaiden hyödyntämiseen – lähes yksipuolisesti.

Yhdysvaltain toiseksi eniten ääniä saanut presidentti Donald Trump koettaa kaikin keinoin täyttää vaalilupauksiaan – välittämättä kansainvälisistä säännöistä [4 tai aiemmista sopimuksista, joihin USA' kin on/oli sitoutunut. Amerikka ensin -periaatteella. Kaunista sisään, mutta rumaa ulos ---

 

... EU' mielestä US tuontitullit ovat WTO' n vastaisia EU' lle, mutta aiheellisia Kiinalle [5. On ollut helppo nähdä, että tuontitullien pääpiikki on US presidentti Trumpin politiikassa kohdistettu Kiinaan, joka on liian ylivoimainen maailmankaupassaan US' han nähden.

[5 Teräs- ja alumiinitullit ja/tai kiintiöt ~ https://yle.fi/uutiset/3-10185904 -

 

On pitänyt keksiä muitakin verukkeita patoamaan kiinalaista tavara- (joita muun muassa amerikkalaiset vapaaehtoisesti kuluttajina ostavat) ja investointitulvaa ja raaka-aineiden Kiinaan vientitulvaa. Suomessa asiantuntijat huomasivat kiinalaisten tuotteiden edullisuuden hyödylliseksi Suomen omalle tuotanto- ja vientiteollisuudelle! [6 -

 

Elämme jo kiinalaisten vuosisataa!

Amerikkalainen viikkolehti Newsweek nimesi tämän elettävän vuosisadan kiinalaisten vuosisadaksi [kuva 1] – se on hyvin perusteltu; Kiina on maailman suurin talous [7 ja maailman suurin vientikauppias [8, ovat mobilisoituneet kaikkialle [9.

Erityisesti Afrikka on painopiste – suuren väkilukunsa, valtavien luonnonvarojen ja arvattavasti huomisen parhaiden maanviljelysolosuhteiden osalta. Kiina operoi Afrikassa – ei yksin eikä yksipuolisesti – vaan molempien hyötynä – niin itse afrikkalaisen valtion kuin kiinalaisten tavoitteiden osalta.

 

Entä nyt?

Yhdysvalloilla on yksi – se pahin pelko, se, jossa Kiina maailman suurimpana liukuhihnana ja kekseliäisyyden moottorina sekä Venäjä – maailman suurimpana raaka-aine- ja energiavarastona – unohtamatta makeaa käyttökelpoista ja juoksevaa vettä; löytävät syvällisesti toisensa

… puhumattakaan sotilaallisesta yhteistyöstä. Tämä yhdistelmä on pelko, joka jäytää myös Euroopan Unionia, joka vain Saksan ymmärtämänä on jyvällä Venäjän merkittävyydestä Länsi-Euroopalle.

Meillä Suomessa ollaan linjalla, joka on hyvin vaarallinen koko kansakunnallemme. Me emme voi asettautua vastakkain 1300 kilometrillä tuohon toiseen ydinasesuurvaltaan – olettamalla, että 9000 kilometrin takaa tullaan Yhdysvalloista ”pelastamaan” meitä (yhteistoiminta juuri nyt ja tässä USA' n kanssa on uhka suomalaisille)* –

… meidän on tässä syytä omaksua vanha kiinalainen viisaus: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” - tämä oppi on 800 vuotta vanha, kuten on vanha myös tämä toinen kiinalainen viisaus: ”Ellet voita vihollistasi – tee siitä ystävä”.

Nyt puhaltelevat meillä hyytävät lännenmiehen periaatteet – voimme kysyä, elämmekö nyt yhtä tyhmästi kuin ENNEN Talvisotaa **, jolloin emme osanneet riittävästi diplomatiaa emmekä neuvottelun kultaisia sääntöjä – ja me kun olimme saaneet oppia itäisen karhun periaatteista yli 100 vuoden ajan – autonomiana [10, josta ponnistautui tsaarin lähes vastarinnatta itsenäisyysajatuksemme!

 

 

Viitteet:

[0 Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailmanjarjestys-yhden.html -

[1 Puhuttaessa kolmiyhteydestä voidaan nähdä 1) kiinalais-venäläinen toimintaympäristö, 2) amerikkalainen hiljalleen sammuva yhden hegemoniatavoittelu ja 3) lännenmiehen EU – Europan Yhteisö, joka hakee linjaansa – toistaiseksi mahona jättiläisenä [11.

[2 Pippurin himo! ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/06/pippurinhimo-aiheutti-loytoretket -

[3 ~ http://www.maailma.net/uutiset/kolonialismi-kummittelee-yha-euroopan-ja-afrikan-suhteissa -

[3 Suomalaisten kolonialismi! ~ https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/suomen-kolonialistinen-historia -

[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254685-maailmankauppaa-pelataan-nyt-monin-eri-saannoin#comment-3847238 -

[6 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ -
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi - 5.4.2017 | TIMO VUORI - Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "

[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017/7f6eacbd-6293-39ab-a230-6c86c078d4c5 -

[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 -

[7 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

[8 ~ https://www.uusisuomi.fi/raha/84605-maailman-suurin-vientimaa-vaihtui -

[9 250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=650243 – alta -ORIG 26.08.2013.

[10 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_suuriruhtinaskunta -

[11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2014/03/eu-maho-jattilainen-virkarollaattorin.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Tallinnasta (tällä kertaa)

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 168632

 

DOC WTO_01052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 01052018

 

479_4061

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Ilkka Luoma

Toverin ja työläisen Juhla - elämmehän juuri nyt maailmanlaajuista työn uudelleenjaon juhlaa - Juhlaa, silti kaikille tasapuolisesti Kirkasta Wappua - Walpurin päivää!

Ilkka Luoma

[6

...
~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

...
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi
5.4.2017 | TIMO VUORI

Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt kun olet siellä Tallinnassa, kyselepä vanhemmilta eestiläisiltä mitä he tykkäsivät venäläisten valtakaudesta, kyydityksistä, vainosta ja syrjimisestä.

Kysy vielä mitä he tykkäävät Natosta ja EU:sta.

Ilkka Luoma

Tiedän. Tiedän myös, että vajaa neljännes Virossa asuvista ovat venäläismielisiä ja -kielisiä ---

...
Maailmankauppaan virolaiset vaikuttavat kovin vähän ;)

...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailma on muuttunut paljon globalisaation ja vapaakaupan seurauksena. Varsinkin Kiinan WTO-jäsennyys on ollut merkittävä muutosvoima. Tosin jo ennen Kiinan jäsennyyttä 1990-luvulla Wallmartin tavaratalot pullistelivat kiinalaisten valmistamia halpatuontitavatoita. Netin puolella maailman parhaat hakukoneet löytyivät Hong Kongista jo varhain 1990-luvulla.

Länsimaissa ei enää juurikaan tehdastyöläisiä ja vasaralla takovia käsiä ole.
Eikä ole pelloilla sirpillä leikkaavia käsiäkään. Sosialismi on muuttunut länsimaissa demokratian avulla tapahtuvaksi rahallisten sosiaalietujen lupauksiksi ja tavoitteluiksi.

Ultrakapitalistisessa Kiinan markkinataloudessa on käytetty 2000-luvulla enemmän sementtiä, kuin koko Euroopassa koskaan sen historian aikana.

Ilkka Luoma

Hieno ja asianmukainen kooste!

...
KESKIVIIKKONA, LOKAKUUTA 25, 2017
Kiina ottaa kokonsa mukaisen aseman johtavana valtiona – osa I

Päättynyt Kiinan kommunistisen puolueen viiden vuoden välein kansalliskokous valitsi entistä suuremmilla valtuuksilla odotetusti nykyisen johtajan Xi Jinping' n johtamaan maailman suurinta valtiota [1 myös (vähintään) seuraaviksi viideksi vuodeksi.

[ … Samalla Kiina ilmoitti tavoitteensa vuoteen 2049 mennessä; aikoo olla kaikin merkittävin osin maailman ”suurin ja vaikuttavin” – erityisesti positiivisen ja harmoniaan palauttavan ympäristömuutoksen osalta – vähentäjänä, koska niin on pakko – olla myös esimerkin näyttäjänä … ]

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2017/10/kiina-o... -

.

Ilkka Luoma


Kiina mobilisoituu maailmalle – alkoi jo vuosia sitten, kun lännessä ei uskottu Kiinaan ja sen kykyyn

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-... - ]

Meille Suomelle suotiin ainoalaatuinen mahdollisuus – herättikö se ajatuksia – ei herättänyt!

[ ~ ¤¤¤ - , kun nykyinen presidentti Sauli Niinistö sai kutsun Kiinaan – ensimmäisenä länsijohtajana]

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiinan pankkikriisillä on uhattu ainakin vuodesta 1996 lähtien. Vuonna 1998 Kiina pelasti muun Aasian, eikä se lännessä uhottu pankkikriisi ole vieläkään Kiinaan tullut.

Kiina on maailman ainoa meritokratia Singaporen lisäksi, ja selkeästi näyttänyt sen. Obamat, bushit ja niinistöt eivät siellä kelpaisi edes kyläpäälliköiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, inhokkien romahdusta tunnutaan monella taholla odotettavan kuin kuuta nousevaksi mutta samat ilmiöt lemppareilla ovat vain "business as normal".

Samaan aikaan sikäläisisistä kapitalismin olemukseen kuuluvista syklisistä vaihteluista länsimaiset zhongnanhailogit vetävät maailmanlopun ennusteita kuin kremlologit taannoin konsanaan seisomajärjestyksestä Leninin mausoleumin kattoterassilla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yksikään länsimaalainen "kiinantuntija" ei ole antanut oikeaa kuvaa siitäkään, miksi presidentin valtakausien rajoitus oli itse asiassa melkeinpä pakko poistaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Oikea ilmaus, näin juuri - lännenmies kuvasi mediassaan niin, että Xi' lle luotiin kolmas kausi, toki niinkin - mutta laki ei puhu sanaakaan Xi' stä ---

...
Kiina valmistautuu suuriin muutoksiin - vihdoin näköpiiriin tulee mystisen lauseen "Menkää ja rikastukaa" merkitys (Deng)

Ilkka Luoma

[2005]

" ... Kiinassa on ollut hyvin vähän aikaa historiaansa nähden perikommunistinen järjestelmä. 1920-luvulla Kiinan käänteentekevä puhemies Mao Zedong ohjasi maansa rautaisella otteella uuteen elämäntapaan soveltaen kuitenkin punaisten leimojen vuosituhantista mentaliteettia. Mao oli aikakautensa johtaja, jolla oli sijansa kehityksessä ja kokemuksien luonnissa. Yhtä radikaalin kurssireivauksen teki Kiinan pieni-suuri voimamies presidentti Deng Xiaoping, jonka strateginen muutos kehoituksella tulla rikkaaksi avasi jättiläisvaltion loputtomat ihmisvoimavarat nykyisin hyvin joka paikassa tunnettuun taloudelliseen nousuun.

Kiinalainen kehoitus tulla rikkaaksi voi tarkoittaa länsimaalaisen mammonan ohella myös jotain muuta, joka voi perustua myös kommunistisen aikakauden edeltäviin kokemuksiin ja jota meillä länsimaissa rahanhuuruisten lasiemme vuoksi ei havaita. Dynastioiden aikana Kiinassa vallitsi mm. Han-kaudella 2000 vuotta sitten korkea sivistyskulttuuri, luoden mm. Kungfutselaisen ajattelutavan, jolla voi olla sijansa myös tänä päivänä. Historiantutkimus kertoo, että "Pekingin mies" katseli yhteistä aurinkoamme jo 300.000 vuotta sitten ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/08/kiinalaisia-... -

.

Ilkka Luoma

[2007]

" ... Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille. Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" aladoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin. Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista.

Kiina on kollektivistinen yhteiskunta. Se on täysin riippuvainen henkilöverkostoista, se turvaa perheeseen ja sukuun. Suojautuminen voi levitä uhan ilmaantuessa salamannopeasti. Mitä tekee kansalainen, joka ei ole ennen sijoittanut pörssiin ja kun huhu leviää huomisen laskevista hinnoista? Helppo arvata - se myy ja myy. Seuraus onkin aladoopin tytinää - "kun sormeilet vasenta sivua, niin ei aikaakaan kun oikeakin sivu värisee". On alkamassa Kiinan ensimmäinen länsimaalainen pörssisyöksy ja sen laajenemiskaavat ovat meille ja heille tämän jälkeen suuria tuntemattomia yhtälön osia pelissä, jossa lonkerot ulottuvat koko maapallolle ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/mit-yhteist-... -

.

Ilkka Luoma

[7

.
[2013]
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -

"Kiinasta maailman suurin talous vuonna 2017
2.9.2013 14:10 ... " -Te

[2014]
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunu... -

"Se on tapahtunut: Kiinasta tuli maailman suurin talous
4.12.2014 22:02 ... " -Te

.

Tomi Vaalisto

Maailmantaloudesta Yhdysvallat edustaa lähes neljäsosaa ja Kiina neljätoista prosenttia, minkä voi todeta tästä linkistä:

https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-bigg...

Elon laskuopilla 25 % > 14 % eli Jenkkilä on suurin.

Ilkka Luoma

"Nyt se on virallista: Kiina on suurin ... Julkaistu: 5.12.2014 21:09"
~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -

" ... Kiina on ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena, kertoo uutissivusto Market Watch.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreimpien tilastojen mukaan Kiina tuottaa tänä vuonna tavaroita ja palveluita reaaliarvossa 1760 miljardilla dollarilla, kun Yhdysvaltain reaalinen taloustuotanto on 1740 miljardia dollaria.

Kiinan tuotannon kasvu on ollut nopeaa. Vielä vuonna 2000 Yhdysvallat tuotti tavaraa ja palveluita lähes kolme kertaa niin paljon kuin Kiina.

Kiinan tuotanto muodostaa nyt 16,5 prosenttia maailmantaloudesta, kun taloutta mitataan todellisella ostovoimalla. Yhdysvaltojen osuus on 16,3 prosenttia.

Jo viime vuonna Kiina ohitti Yhdysvallat maailman suurimpana maana ulkomaankaupassa.

Market Watch huomauttaa, että Kiinan nousu tapahtui nopeammin kun odotettiin. Kehityksen taustalla on Kiinan hiljattainen päätös muuttaa bkt-tilastointiaan samanlaiseksi kuin kansainvälisesti ... " -Taloussanomat

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Yhdysvallat on numeroiden mukaan ylivoimaisesti suurin.

Tässä nuo luvut käyrinä: http://money.cnn.com/news/economy/world_economies_...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Tässä pitää ymmärtää asiantuntijoiden käyttämä ostovoimakorjaus - kuten IMF tekee ---

"MAAILMANTALOUS . Tapio Ikkala
8.10.2014 klo 13:30

Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous

Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot ... "

~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014... -

" ... IMF:n mukaan Yhdysvaltojen vuoden 2014 ostovoimakorjattu bruttokansantuote on 17,4 biljoonaa dollaria, kun Kiinan vastaava luku on 17,6 biljoonaa dollaria ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Absoluuttinen raha on absoluuttista rahaa:

Jenkkien absoluuttinen BKT on suurin YK:n, Maailmanpankin ja IMF:n mukaan:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Elintasovertailuja eri maiden välillä tehdään yleensä käyttämällä BKT/asukas -lukuja. Bruttokansantuote on varsin hyvä mittari, sillä on havaittu selvä yhteys BKT/asukas-lukujen, väestön koulutustason, odotettavissa olevan eliniän, alhaisen lapsikuolleisuuden ja monien muiden elintasomittareiden kanssa. Ongelmattomia BKT-vertailut eivät kuitenkaan ole. Eiväthän ne kerro esimerkiksi mitään kansalaisten välisistä tulonjakoeroista.

Ostovoimakorjatulla BKT:llä / asukas kiinalaiset sijoittuvat puolen välin paremmalle puolelle.
Jos numeroilla haluaa knoppailla niin kaikkien kiinalaisten yhteinen ostovoimakorjattu BKT voi olla suurin riippuen mitä lukuja on manipuloitu, mutta siihen syynä on 1,3 miljardin populaatio.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Asiantuntijat ymmärtävät tämän kuten IMF:

" ... Ostovoimapariteetti (engl. Purchasing power parity, PPP) kertoo arvion vaihtokurssista, joka tarvitaan muuttamaan kahden maan valuuttakurssit ostovoimaltaan yhtäläisiksi. Ostovoimapariteettia tarvitaan erityisesti, kun halutaan verrata kahden maan elintasoja. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ostovoimapariteetti -

Fiksut tietävät, että Kiinassa riisi ostetaan juaneilla, Venäjällä vodka ruplilla ja US' ssa palkka maksetaan dollareissa :)

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Ostovoimapariteetti on nimen omaan maan valuutan todellisen ostovoiman mukainen vaihtokurssi. Muunnettaessa tietty rahasumma ostovoimapariteettikurssilla muiden maiden valuuttoihin, rahasummalla saadaan näissä maissa sama määrä tavaroita ja palveluja.

Siksi riisi, vodka ja palkat muutetaan samaksi valuutaksi, joka yleensä on jenkkidollari. Muuten vertailu on mahdoton.

1,3 miljardia kiinalaista pystyy todennäköisesti Kiinan hinnoin ostamaan riisiä isomman vuoren kuin hieman yli 300 miljoonaa jenkkiä Walmartista.
Silti jenkit saavat per lärvi riisiä enemmän - siitähän on kysymys.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

" ... Ostovoimapariteettia käyttäen voidaan verrata saman rahamäärän todellista arvoa (ostovoimaa) kussakin maassa. Näin saatuja lukuja pidetään parempina maiden välisiin vertailuihin kuin suoraan valuuttakursseilla muutettuja lukuja ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_asukaskohtaisen_bruttokansantuotteen_mukaan_(PPP) -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #38
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Lainaus:

" ...
Kiina on 2014 Maailman Suurin Talous

Kansainvälisten taloustilastojen ja ennusteiden (kansantalouksien kirjanpito valmistuu ajallaan) mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan ostovoimakorjatut bruttokansantuotteet oat kehittyneet viime vuosina seuraavasti. Käytän tilastojen lähtötasoina edellä esitettyjä ICP 2011 –raportin lukuja:

YHDYSVALLAT:

Lähtötaso vuonna 2011: 100,oo

BKT-kasvu 2012: +1,8 % = 101,8 yksikköä

BKT-kasvu 2013 (ennuste) +2,8 % = 104,65 yksikköä

BKT-kasvu 2014 (ennuste) +3,o % = 107,80 yksikköä

KIINA:

Lähtötaso vuonna 2011: 87,oo

BKT-kasvu 2012: +7,7 % = 93,699 yksikköä

BKT-kasvu 2013 (ennuste): + 7,7 % = 100,915 yksikköä

BKT-kasvu 2014 (ennuste) +7,4 % = 108,38 yksikköä

*

Kiinan kasvuennusteen pohjana, mm. tämä Suomen Pankin Bofit-raportti 23.10.2014:

Sen mukaan Kiinan BKT kasvoi tammi-syyskuussa 2014: +7,4 %. http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/viikkoka...

Muutoin olen käyttänyt lähinnä WorldFact Book -tiedostoja.

*

Summaus

Maailman taloushistoria kokee suorastaan järisyttävän muutoksen kuluvan vuoden 2014 aikana. Maailman suurimman talouden haltija vaihtuu.

Yhdysvallat suistuu valtaistuimeltaan. Entinen ykkönen on tänään kakkonen.

Kiinan BKT 2014: 16.815,6 mrd $

Yhdysvaltain BKT 2014: 16.745,4 mrd $
..."

~ http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17929... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

"The economy of the United States is the largest in the world. At $18 trillion, it represents a quarter share of the global economy (24.3%), according to the latest World Bank figures.
China follows, with $11 trillion, or 14.8% of the world economy. Japan is in third place with an economy of $4.4 trillion, which represents almost 6% of the world economy. "

- no tätähän olen jo kertonutkin, ei tarvitse kuin vertailla lukuja: 18 on aina suurempi kuin 11, mikä kaavalla merkitään näin 18 > 11

Lähde: https://www.weforum.org/agenda/2017/03/worlds-bigg...

Ilkka Luoma

Gross domestic product based on purchasing-power-parity (PPP) valuation of country GDP (scale= billions)

Kiina= 26,867.433

Jenkit= 22,147.837

...
~ http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2014/02/we... -

.

Ilkka Luoma

[0

...
Yhdysvallat on toiminut maailmanpoliisina
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailma... - ]

Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina.

.

Tomi Vaalisto

Jenkkifobistisessa propagandassa Yhdysvaltoja herjataan monilla nimillä.

EUn juuret on Pariisin sopimuksessa, jolla perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY).Sopimuksella luotiin yhteiset markkinat hiilelle ja teräkselle vuonna 1951. N EHTY-sopimus, jonka voimassaolo päättyi vuonna 2002, oli ensimmäinen Euroopan yhteisön perustamissopimuksista.
Pariisin sopimuksen tavoite oli keskinäisen luottamuksen lisääminen ja liennytys.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 27, 2017
EU on maho jättiläinen ilman identiteettiä

(EU-jäsenvaltioiden johtajat, meiltä pääministeri ja Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoontuivat taputtelemaan toisiaan selkään saavutetusta 60-vuoden yhteiseurooppalaisuuden iästä |1, jossa niin monet ovat täysin eri mieltä tavoitteista. Iso-Britannia ei enää osallistunut juhliin hajanaisen seurakunnan hymistelyihin - Brexit oli suunnitellulla erourallaan |2)

[ ... Suomessa kansalainen Erkki pohdiskeli täältä meiltä pohjanperiltä - idän karhun kainalosta asemaamme ja tuumasi onnetonta eurovänkäystä, joka tehtiin kansalta suoraan kysymättä - oli tehty onneton vuosisadan ujutus, vain harvojen niin halutessa - Erkki mietti, saisiko europäättäjät vielä vastuuseen - vaikkapa valtakunnan oikeuteen? |3 ...

... kansalainen Liisa on ihmeissään, kun meidän pitää olla solidaarisia, koska olemme väitetysti niin rikkaita. Liisa ei ymmärtänyt, kuten ei moni muukaan, mitä aiemman demaripomon Jutta Urpilaisen takuudet ja vakuudet merkitsevät annetuille Kreikan lainoituksille |4. Oliko mopedi karannut vikuroiden Jyrki Kataisen hallitukselta? |5 ... “

...
Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/eu-on-maho-j... - alta.

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yhdysvaltojen rinnalle nousee Kiina ja Intia. EU on eurooppalainen suurvalta joka painii samassa sarjassa. Ilman Euroopan Unionia ja liittovaltiokehitystä Eurooppa vaipuu kivikauteen.

EU:n ja Kiinan välissä on taloudellinen kääpiö mutta sotakiihkoinen Venäjä. Se ei kykene kilpailemaan talouden alalla. Siksi se sotii ja koittaa häiritä Euroopan kehitystä kaikin tavoin.

Tähän asti Ilkka on puolustanut pääasiassa Putinin roistohallitusta mutta näyttää nyt siirtyvän vähitellen voittajan eli Kiinan puolelle.

Suomen pitää tehdä Kiinan kanssa MR-sopimusta vastaava sopimus:
Kiina saa kokonaan Uralin itäpuolisen sille geopoliittisesti kuuluvan osan. Suomelle kuuluu meiltä ryöstetty alue ja lisäksi Karjalan tasavallan länsipuolinen alue. Putinille riittää loput.

Ilkka Luoma

Luetteletko Venäjän ja Yhdysvaltain käymät sodat tänne lukijoiden ihmeteltäväksi - vaikkapa vuodesta 1950 ...?

...
... Ei jää epäselväksi mikä maa harjoittaa eniten sotimista, sillä se on kallista. Yhdysvallat käyttää liki puolet maailman hyökkäys- ja taistelukyvyn ylläpitokustannuksista. Entä laskettuna per asukasmäärä? Miten lista tuolloin muotoutuu? Entä sotien ja aseellisten konfliktien määrä viimeisten 20 vuoden aikana?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10186333 -

" ... Maailman maat käyttivät sotilasmenoihin viime vuonna yhteensä 1 739 miljardia dollaria eli noin 1 436 miljardia euroa, mikä oli reilun prosentin enemmän kuin toissa vuonna.

vuosina 2012-16 maailman yhteenlasketut sotilasmenot eivät kasvaneet.

Kiinan sotilasmenot kasvoivat viime vuonna 5,6 prosenttia 228 miljardiin dollariin. Kiina käyttää Yhdysvaltain jälkeen maailman toiseksi eniten rahaa sotilasmenoihin. Yhdysvaltojen sotilasmenot pysyivät viime vuonna vuoden 2016 tasolla noin 610 miljardissa dollarissa ... "

.

Tomi Vaalisto

Tuossa ilmenee yksi tosiasia: modernit länsimaiset aseet ovat kalliita.
Saksalainen Leopard 2 maksaa noin 8 miljoonaa euroa varusteineen kun taas venäläisen T-90 tankin hinta on pari miljoonaa. Tuo venäläinen T-90 on itse asiassa kuitenkin T-72 BU.

Jos tarkastellaan itä- ja länsikalustoja teknisesti niin esimerkiksi Venäjän ja Kiinan armeijoiden panssari- ja lentokalusto ovat teknisesti 80-luvulta. Venäjän Su-75 ja Armata T-14 projektit ovat epäonnistuneet.
Kiinalaisten sotilaskoneet ovat neuvostoliittolaisten koneiden kopioita, mutta hyökkäysvaunun kehitystyö näyttäisi olevan paremmalla mallilla kuin Venäjällä http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/china-se...

Kovasti kehutut S-400 ohjusjärjestelmät eivät ole näyttäneet kykyään ainakaan Syyriassa. Ilmeisesti JASMM-täsmäpommilla saa torjuttua tuon ohjusjärjestelmän uhan ja siksi niitä ei ole käynnistetty.

Jos nyt vertaillaan jenkkien ja itänaapurimme sotia 50-luvulta lähtien niin NL/Venäjä on sotinut tai hallinnut miehittämiään maita joka ikinen päivä viimeisen sadan vuoden ajan. Kannattaa muistaa, että NL oli toinen 2MS:n aloittaja ja on hyökännyt kaksi kertaa Suomeenkin aloittaen sekä Talvi- että Jatkosodat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Oleellista on ymmärtää sotijat, sotien määrä ja ketkä sotivat - viimeeksi US käytti lähes 100 risteilyohjusta Syyrian laillisen hallinnon järjestelmien pommittamiseen - ilman mitään mandaattia --- risteilyohjukset ovat kalliita, eikä Venäjä käytä vastaavasti Syyriassa kalliita S-400 torjuntajärjestelmiään kuin vain silloin, kun vihollinen on hyökkäämässä juuri venäläisiä vastaan, jotka ovat Syyriassa laillisen hallinon kutsumana.

On eräs toinenkin syy - olisi ollut US' lle noloa, jos nuo risteilyohjukset olisi ammuttu kaikki alas (nythän niistä pudotettiin Syyrian toimesta noin 30 prosenttia) - se ei olisi edesauttanut kohta tapahtuvaa Putin & Trump tapaamista!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Selkeää logiikkaa:

Jos kerran pahat jenkit jatkuvasti sotivat joka puolella maailmaa, niin tottakai venäläisillä on silloin oikeus samaan!

Tässä mielessä Putin on nostanut Venäjän statusta kovasti kun pääsi pommittamaan Syyrian piruparkoja satoja tuhansia hengiltä.

Venäjä on päässyt toisen roistovaltion kanssa lähes samoihin murhalukemiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Venäjä on Syyriassa sen laillisen hallinnon kutsumana - US ei.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Länsi iski alaviittihallinnon joukkotuhoasetehtaisiin Ghoudan kaasuiskun jälkeen.
Assadille Ghoutan kaasuisku oli selkeä taktinen voitto, koska alaviitit saivat haltuunsa kaupungin viiden vuoden raskaiden taistelujen jälkeen puolustajien vetäytyessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Näyttää vain tässä vaiheessa siltä, ettei al-Assadin syyllisyydestä Ghoutan iskuun ole todisteita ...

...

Samoin näyttää olevan Salisburynkin osalta - Engalannissa, ei tietoa myrkyttäjästä!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #34

OPCW sai näytteitä, tässäpä https://www.opcw.org/news/article/opcw-fact-findin...

Kannattaa muistaa, ettei tuo ollut ensimmäinen alaviittien joukkotuhoaseisku http://www.sss.fi/2018/04/syyriassa-on-kaytetty-ke...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

[2017]
"Al-Assad: Kemiallisten aseiden todisteet täysin tekaistuja, Yhdysvalloilla väärä oikeutus ilmaiskuun Syyriaan

Bashar al-Assad kieltää käyttäneensä sariinia kansalaisiaan vastaan. Al-Assadin mukaan Syyria on jo aiemmin tuhonnut kaikki kemialliset aseensa.

13.4.2017 ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9565639 -

...
" ... Syyrian epäiltyjä kaasuiskuja tutkivat tarkastajat ovat päässeet ottamaan näytteitä kahdesta paikasta Syyrian Dumassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajat ottivat ensimmäiset näytteet Dumassa viikonloppuna. Järjestö kertoo, että tänään tarkastajat ovat päässeet ottamaan näytteitä toisesta paikasta kaupungissa.

Länsimaiden mukaan Syyrian hallinto käytti kemiallisia aseita Dumassa yli kaksi viikkoa sitten. Syyrian hallinto ja sitä tukeva Venäjä ovat kiistäneet syytökset. ... "

~ https://www.ksml.fi/ulkomaat/OPCWn-tarkastajat-p%C... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Tässä on lista alaviittien kaasuiskuista syyrialaisia vastaan lähdetietoineen. Jokainen lukutaitoinen voi päätellä jotain:

https://en.wikipedia.org/wiki/Use_of_chemical_weap...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Nyt viimeisimmästä ei ole mitään todisteita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Totta, OPCW on keräännyt näytteitä. Niiden analysoinnissa saaduista tuloksista ei ole kuitenkaan mitään tietoa, vielä.

Vaalisto ei tainnut lukea Salon seudun sanomien juttua itsekään. Ehkä kannattaisi kaivaa ällätikku esille ja lukea tarkemmin niin selviäisi mitä siinä todistetaan ja mitä ei.

Mitä taas B.Assadin taktisen voittoon tulee niin hänen johtamansa hallinto ja armeija olivat saaneet sen Ghoutassa jo ennen mahdollista kaasuiskua. Kapinalliset oli ajettu ahtaalle ja neuvottelut heidän vetäytymisestään olivat likipitäen valmiit. SAA ei siis tarvinnut enää mitään iskuja.

Sen sijaan kapinalliset ja heidän tukijansa tarvitsevat noita kampanjoita mustamaalatakseen Damaskoksen laillista hallitusta ja oikeuttaakseen omien kansalaistensa silmissä hyökkäykset sen kimppuun. C.Powellin ja T.Blairin jälkeen se lienee tosin melkoisen vaikeaa ja Valkokypärillä jokseenkin toivoton urakka vaikka heitä tukeekin USA:n ja UK:n hallitukset.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Tähän viimeiseen väitettyyn iskuun ei ole al-Assadin taholta loogista syytä - ei mitään motiivia. Sen sijaan kapinallisterroristeilla olisi ... syntyi pelko, että Trump/US vetäytyy Syyriasta!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42

Myyryläinen taas olettaa omiaan.

Itä-Ghoutassa alaviittien vastutajat ovat olleet ahtaalla jo viimeiset viisi vuotta.
Assad lähetti erikoisjoukkonsa taisteluun helmikuun lopulla heikolla menestyksellä https://mobile.almasdarnews.com/article/syrian-arm...

Tappion jälkeen alaviiteillä oli kaksi vaihtoehtoa: vetäytyä tai joukkotuhoaseet, joista käytettiin jälkimmäistä.

Muualla Assadin joukot ovat joutuneet jopa perääntymään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

" ... Hallituksen joukot ovat saartaneet aiemmin kapinallisten hallinnassa olleen Ghoutan kolmeen piiritettyyn alueeseen. Tappio on kapinallisjoukkojen suurin sitten Aleppon taisteluiden vuonna 2016. ... "

~ https://www.aamulehti.fi/uutiset/syyrian-president... -

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-9340606 -

"Aleppo on voitto Assadille – mutta Syyrian sota ei ole vielä ohi
Syyrian armeijan ja presidentti Al-Assadin suussa on jo voiton maku. Mutta mitä Syyriassa tapahtuu, kun taistelu Alepposta on ohi? ... "

...
~ https://www.hs.fi/paivanlehti/27042018/art-2000005... -

"Al-Assadia ei voi sivuuttaa Syyrian rauhanprosessissa
Damaskoksen vallanpitäjien kanssa neuvotteleminen parantaisi mahdollisuuksia tulitaukoon, humanitaarisen avun jakamiseen ja jopa Syyrian jälleenrakentamiseen ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #49

Oppositiolla länsiliittolaisineen on niin kutsuttu eskalaatiodominanssi.

Mitä ikinä Venäjä koalitiolle tekeekin, voi koalitio vastata samalla mitalla tai enemmälläkin ja pienemmällä riskillä.

Lännen sotilaallinen etulyöntiasema merkitsee sitä, ettei Venäjä voi toteuttaa uhkauksiaan paikallisilla sotilaallisilla vastatoimilla.

Presidentti Vladimir Putin on sotkenut Venäjän mukaan Syyrian sisällissotaan aika vähäisin voimin, mutta ainakin toistaiseksi helpottaneet Bashar al-Assadin taistelua sodassa. Torjumaan Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia venäläisistä tai iranilaisista ei kuitenkaan ole.

Venäjän Syyrian joukkojen tilannetta vaikeuttaa entisestään se, ettei Venäjällä ole Yhdysvaltojen kaltaista kykyä lähettää ja tukea merkittävää sotavoimaa kovinkaan kaukana maan omista rajoista.

Venäjällä on kovista puheista huolimatta Syyriassa vain joitakin kyvykkäitä ilmataisteluhävittäjiä ja kaikkiaan parisen tuhatta sotilasta. Venäjän suitsuttamat ilmatorjuntajärjestelmät pystyisivät puolestaan parhaimmillaankin torjumaan vain osan Syyrianammutuista ohjuksista. Tosipaikan tullen Venäjän huoltoyhteydet Syyriaan olisivat nopeasti poikki ja harvalukuiset joukot omillaan.
Putin vetäisi joukot pois, mutta samalla Assad kaatuu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Ehkä tässä on, vaikkakin ohi topicin, aika tuoda todellisuus esille:

1. US aloitti Syyrian kapinallisterroristien salaisen aseistamisen CIA-operaationa jo vuonna 2013

2. USAF aloiti raskaat Syyrian ilmapommitukset vuonna 2014 - ilman mitään mandaattia

3. Venäjä kutsuttiin Syyrian laillisen hallinnon toimesta apuun kukistamaan kapinallisterroristeja, jotka saivat runsaasti raskastakin aseapua ulkoa - kolmansilta mailta - kts. kohta 1.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Vaalisto kirjoitti minun olettavan omiani. Mitähän mahtaa tarkoittaa?

Minähän kirjoitin vain a) että OPCW ei ole vielä analysoituttanut ottamiaan näytteitä tai ainakaan julkaissut niiden tuloksia, että b) että Salon seudun sanomat ei todistanut yhtään eikä mitään kaasuiskuista vaan esitti eri osapuolten väitteitä sekä c) että Ghoutan tilanne oli jo ratkennut kuten Luomakin tuossa 49. kommentissaan kertoi joten Assadin hallinnolla eikä SAA:lla ollut motiivia eikä taktista tai edes operatiivista hyötyä kaasujen käytöstä vaan aivan pelkkää haittaa.

Mitä omiani minä siis oletin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Jänkkääjien perustoimintamalli on esittää kaikkea sellaista mitä ei ole sanottu, tehty tai operoitu ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Totta, ja etenkin aiheen ulkopuolelta.

Ellei Vaalistolla ollut tarkoituksena kaartaa Syyrian tilanteesta yhteen uusien kauppatapojen "uuteen normaaliin" eli sanktiopolitiikkaan. Siitä ja siihen vastaamisesta näyttää tulleen uusi, hyvinkin pysyvältä näyttävä piirre maailmankauppaan. Ensin julistetaan vaadittavan vapaata globaalia kauppaa joka kaikkea hyvää kaikille mutta seuraavassa sivulauseessa asetetaan erilaisia sanktioita valikoiduille kilpailijoille milloin milläkin tekosyyllä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Olisi mukava tietää miten Trump teki omia diilejään, millä menetelmillä ja millaisin keinoin!

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, JOULUKUUTA 16, 2013
Vapaakaupasta reviiripuolustukseen
Nyt puhutaan ja taitetaan peistä USA:n ja EU:n välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista. Tällä sopimuksella niin USA kuin EU haluavat tehdä suojamuuria ja keskinäistä kilpailukykyä, molempien eduksi, Kiinaa vastaan 1].

Tänään Kiina on maailman suurin viejä. Vielä joitain vuosia sitten se oli Saksa 2] – jonka korkeateknologia kävi hyvin kaupaksi kaikkialle maailmaan – oli suojatulleja tai ei. Kiina vie toistaiseksi kulutuspainotteista tavaraa – vaatteita, leluja jne... tosin Kiinan arvolla mitatusta viennistä on paljon länsiyritysten Kiinan kokoonpanotehtaiden korkeateknologiaa – esimerkiksi 'omenapuhelimia' ---

Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana!

Kiinassa on niin halpa, tai oikeastaan oli halpa työvoima –

palkat ne nousevat sielläkin ja vieläpä paljon kiihkeämmin kuin meillä. Palkkakehitys siis tasaantuu ja onkin jo alkanut halvempien toverimaiden etsintä – Bangladesh, Laos, Kamputsea jne --- läntiset tehtaatkin siirtyvät kustannuksien aleneman ja markkinoiden imuvoimaisuuden myötä paikasta toiseen ja voitothan tilitetään muodikkaasti veroparatiiseihin.

...
EU yritti estää jo vuosia sitten kiinalaisten vaatteiden tulvaa EU-Eurooppaan. Rakennettiin suojatulleja ja -veroja. Näin yritimme suojella omaa tekstiiliteollisuutta, jottei sieltäkin kaikki työpaikat katoa kaukoitään ja Kiinaan – aiemmin Portugali oli meidän eurooppalaisten ”vaatetehdas”. Tehtaathan siirtelevät tuotantoaan kustannusalenemaperiaatteella. Näin maksimoidaan voitot ja ylläpidetään kilpailukykyä.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/vapaakaupast... -

.

Ilkka Luoma

[4

"Kansainvälinen atomienergiajärjestö sanoi Iranin noudattavan ydinsopimusta ... "
~ http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3933293/Kansainva... -

...
Esimerkki siitä miten US viisveisaa tehdyistä sopimuksista - antaa samalla "luottamusta" Korean niemimaan rauhoittumiselle!

...
US rikkoo WTO' n sääntöjä! Eikä vain nyt, vaan jo vuosia sitten ---

"USA muuttamassa terästullejaan?
25.8.2003 klo 22:06 - päivitetty 9.6.2008 klo 19:32

Yhdysvallat saattaa olla muuttamassa presidentti George W. Bushin tuontiteräkselle määräämiä ankaria tulleja. Talousasiantuntijoiden mukaan tulleista on ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Mm. Maailman kauppajärjestö WTO on sanonut, että tullit rikkovat maailmankaupan sääntöjä ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-5147685 -

.

Ilkka Luoma

.
~ https://yle.fi/uutiset/3-10186030 -

"EK tuontitullien lykkäyksistä: Suuri epävarmuus siitä, mitä Yhdysvallat oikein EU:lta haluaa
Tuontitullit EU:sta Yhdysvaltoihin vietäville tuotteille lykkääntyvät kuukaudella.

1.5.2018 ... Yhdysvallat on ehdottanut tullikiintiöitäkin, jolloin EU voisi saada tietyn kiintiön, mitä saa viedä ilman tullimaksuja Yhdysvaltoihin. EU taas on sitä mieltä, että kiintiöt eivät ole Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisia ... – Yhdysvallat ei hirveästi tunnu antavan painoarvoa WTO:n säännöille ... " -Yle

.

Ilkka Luoma

Ketju jonkin verran harhailee, mutta palataan topicin lisäosiin:

[**

e – Uus-erkkolaisuus ~ http://niklasherlin.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttu... – Linkki vie kustantaja Niklas Herlinin US - Vapaavuoropalstan tekstin kommenttiosioon [IL]

...
Puhutaankin tänään alkaneesta ”uus-erkkolaisuudesta” –

… huhutaanhan presidentti J.K. Paasikiven sanoneen tuohduksissaan, että tämä oli sitten Erkon sota, tarkoittaen Talvisotaa – mene ja tiedä sitten. Mikä on nyt tuleva ”uus-erkkolaisuuden” kriisi, ettei jopa kohtalokas kansantalouteen iskevä välien selvittely. Siispä Talvisodasta oppineena kansa haluaa nyt sanoa oman painavan sanansa, nyt ei muiden sakkoja maksella. Kansakuntamme ei halua uutta ”Erkkoa” sotkemaan meitä osaltansa vaikeuksiin! |18

...

Ilkka Luoma

Mennään välillä topicciin:

... Amerikkalaiset talousvaikuttajat suorittavat exkursion maailman yhtäjaksoisesti pisimpään jatkuneeseen korkeakulttuuriin - Kiinaan.

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005663978.html -

"Trumpin ja Xin luottomiehet tapaavat loppuviikosta Pekingissä – pyrkimyksenä lievittää Yhdysvaltain ja Kiinan välisiä kauppasuhteita

Kyse on Trumpin hallinnon kauppaedustaja Robert Lighthizerin mukaan pitkän oppimisprosessin alusta Yhdysvaltain ja Kiinan välillä ... " -HS

.

Ilkka Luoma

Viitteet päivitetty ---


Viitteet:
[0 Tämä US liittovaltion omaetutavoitteellinen hallintajärjestelmä on illassaan. Kiina on noussut maailman vaikuttavimmaksi taloudeksi - jo vuonna 2016 |7. Eurooppalaiset entisinä kolonnialisteina - lähinnä Länsi-Euroopasta - eivät voi hyväksyä länsivalkoisen eurooppalaisen tilkkutäkkikulttuurin vaipua vaikuttamattomien asemaan. Keksittiin 1957 kuuden valtion voimin ydin - EEC, joka nyt täytti 60 vuotta Euroopan Unionina … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/01/uusi-maailma... -

[1 Puhuttaessa kolmiyhteydestä voidaan nähdä 1) kiinalais-venäläinen toimintaympäristö, 2) amerikkalainen hiljalleen sammuva yhden hegemoniatavoittelu ja 3) lännenmiehen EU – Europan Yhteisö, joka hakee linjaansa – toistaiseksi mahona jättiläisenä [11.
[2 Pippurin himo! ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/06/pippurinh... -
[3 ~ http://www.maailma.net/uutiset/kolonialismi-kummit... -
[3 Suomalaisten kolonialismi! ~ https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/suomen-kolo... -
[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254685-... -

[6 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -
"Kiina noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi - 5.4.2017 | TIMO VUORI - Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille. ... "
-
[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -
[7 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunu... -
[7 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -
[8 ~ https://www.uusisuomi.fi/raha/84605-maailman-suuri... -
[9 250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta -ORIG 26.08.2013.

[10 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_suuriruhtinas... -
[11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com.ee/2014/03/eu-maho... -

...

Jorma Repo

Venäläisten ostovoimaa mittaava hapankaali indeksi kertoo,että venäläisen vuoden keskipalkalla saa sitö enää vain 638 kg kun sitä sai vielä v.2011 1320 kg.Tuntuu pakotteet purevan.Ilkkahan ennusti Trumpin valtaantulon purkavan pakotteet muutamassa kuukaudessa.No eihän se Nostradamuskaan aina osunut oikeaan.

Ilkka Luoma

Ei osunut, enkä osunut minäkään - mutta venäläiset joutuvat pakolla kehittämään nyt omaa tuotantoa ja Kiina korjaa koko ajan satoa ja EU sekä US menettävät -

esimerkki sairaalatekniikoista:

Perinteellinen toimittaja Saksasta joutui pakotteiden piiriin - loppuivat Venäjän tilaukset. Kiina tuli tilalle - viisivuotinen sopimus, Kiina sai enemmän kuin omasta maastaan ja Venäjä halvemmalla kuin Saksasta - siis win-win, paitsi että Saksa hävisi viideksi vuodeksi kaikki tuon sektorin kaupat Venäjällä ja Kiina sai - suomalainen konsultti hymyili välissä! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Satuin surfailemaan Katehon-"ajatuspajan" sivuilla törmäten tälläiseen: http://katehon.com/article/will-eu-block-china-eco.... Samasta aiheesta toisaalla: https://thediplomat.com/2018/04/eu-ambassadors-con...

Jutun mukaan EU:n suurlähettiläät Beijing:ssä ovat antaneet yhteisen julistuksen, siis Suomi mukana kun vain Unkari jättäytyi pois, jossa vastustetaan Kiinan silkkitieprojekteja (BRI).

Haiskahteneeko muiden nenään samoin kuin minulle vanhat yritykset hallita lännestä käsin Kiinan ulkomaankauppaa, kuin aikoinaan opium-sotien aikaan?

Mitenköhän laajasti Suomen suurlähettilään liittyminen mukaan on käsitelty ja miten perusteellisesti harkittu?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiinasta kuljetetaan valtavia tavaramääriä laivoilla kuluttajien saataville mm. Rotterdamin satamiin. Sieltä proomuilla ja rekoilla ympäri keski-Eurooppaa.

Kiinasta tulee myös rautatie Venäjän halki.
Olen ymmärtänyt että silkkitie olisi jotenkin nostalginen kulkuväylä, ehkä maantie tai karavaanitie?

Venäläiset suunnittelevat sen erästä logistiikkakeskusta Karjalan Tasavaltaan. Vilkaisu karttaan jo osoittaa ettei sellaisessa ole järkeä. Tehdä keskusvarasto Euroopan syrjäseudulle!

Ilkka Luoma

Leo, eipä ole - kiinalaiset haluavat juuri Karjalaan logistiikkakeskuksen - Pohjois-eurooppaa varten - jo pelkkä Leningrad oblast noin seitsemän miljoonaa asukasta --- ja sitten mitä muuta!

...
Koillisväylätä rataa pitkin, mutta mitä rataa ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mitähän Miralan karttoihin oli piirretty? Ei ainakaan logistiikan kannalta tärkeitä yhteysmahdollisuuksia vaan ehkä pikemminkin rollaattoripataljuunien hyökkäysuria?

Oikeastihan esimerkiksi Belomorskin alue on logistisesti mitä mainioin paikka keskukselle. Se on Muurmannin radan, Karjalan valtatien ja Valkoisenmeren-Baltian kanavan risteyskohdassa meren rannalla. Lisäksi on jo jonkilnainen rautatieyhteys itään kohti Argankelia ja pitemmälle suunnitellaan parhaillaan eikä länteen Suomeen (Kostamuksen kautta) puutu pitkää pätkää.

Siis lastaaminen eri välineistä Koillisväylän aluksiin ja aluksista olisi melkoisen näpsäkkää. Kanavan kautta yhteydet on Miralankin mainitsemille Euroopan kanaville sekä rautateitse koko itäiseen Eurooppaan sekä helposti Suomeenkin johon toki pääsee laivoilla kanavaakin pitkin. Puhumattakaan Leningradin oblastista.

Tokikin läntisin Eurooppa on Koillisväylältäkin helponta saavuttaa Rotterdamin, Hampurin, LeHavren j.n.e. kautta.

Toki rautatie on Kiinasta Venäjän läpi. Kiinalaiset kuitenkin hamuavat suorempaa reittiä ja lisäkapasiteettia sekä erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Keskisen Aasian entiset SNT:t ovat kuka pienemmällä ja kuka suuremmalla innolla mukana. Lisäksi esimerkiksi Kiovan hallinto Ukrainassa yrittää saada suoraa yhteyttä Kiinaan ohi Venäjän.

Ehkä siis Miralankin kannattaisi päivittää tietämyksensä kamelikaravaanien ajasta nykyaikaan. Sopivia hakusanoja ovat esimerkiksi "One Belt, One Road", "New Silk Road", "Belt Road Initiative", "BRI" j.n.e.

Ilkka Luoma

Hyvä kommentti - tämä otetaan heti tarkistukseen! Sopivat henkilöt ovat jo nyt Suomessa ... :)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vain joku suomalainen tai karjalainen trollinikkari voi keksiä niin mielettömän ajatuksen että logistikkakeskus Karjalan tasavaltaan. Kiinasta ei varmaan löydy niin tolloa.

Rakkakuskinkin logiikalla logistiikkakeskuksien pitää olla kuluttajien ja kulkuyhteyksien painopisteessä. Kiinasta tulevaa Siperianrataa ajatellen yksi selkeä piste on Moskova. Pietari sopii taas laivakuljetusten keskukseksi. Näistä pisteistä on sitten lyhyt matkat jaella tuotteita rekoilla.

Kiinalaisten kanssa voisi olla antoisaa jutella niistä kuuluisista Siperian maaperän rikkauksista:)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aina kannattaa tarkastaa. Jos Luoma löytää tarkistettua lisätietoa, hyvä niin.

Etenkin Katajanokan tapa ja perusteet hoitaa asiaa kiinnostaisi. Soinilla ei taida olla joukkonsa ihan järjestyksessä hoitamaan asioita meidän suomalaisten etujen mukaisesesti, luulen ma.

Jorma Repo

Tämän päivän uutisia Pohjois-Norjasta.Kiinalais omisteinen Elkem aikoo pakkolunastaa maita alkuperäisväestön poronhoitoalueilta.Siitä ei voi ainakaan lännenmiestä syyttää.

Ilkka Luoma

Aikoo. Ensin tulee tarkistaa uutisen todellisuus ---

Jorma Repo

Eipä taida veli venäläistä kiinnostaa paljonko Siemensin MRI laite maksaa tai saako kiinalaisen kopion halvemmalla.Hapankaali se on joka miehen tiellä pitää.

Ilkka Luoma

Kaikki kopioivat kaikkia - intiaanit eivät huomanneet pyörän ominaisuutta - sumerilaisilta ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hapankaali on hyvää ja terveellistä. Mutta pitäneekö miehen tiellä? Eppäilen, sillä isä vainaa opetti siinä suhteessa luottamaan läskiin. Hän toki piti myös hapankaalista, kuten minäkin, mutta hänen mukaansa se on läski joka miehen tiellä pitää.

Ilkka Luoma

Hapankaali on terveellistä - kuten myös hyvää, aivan kuin hapattamalla tehdyt "venäläismalliset suolakurkut" (Myrttinen) ...

:)

Jorma Repo

Tekisi mieli kehoittaa sinua tarkastamaan uutinen ennen kuin kirjoittelet näinkin vaativia vastauksia!China Bluestar omistaa Elkemin ja aikoo aloittaa kvartsin louhinnan poronhoito alueella.

Ilkka Luoma

Kuten totesin - aihe tulee tarkistaa. Sitä paitsi jos näin - niin tutkintaan mahdollinen laittomuus, vai olisiko laillista, kuten meidän Lapin louhiminen ---

Jorma Repo

Mikähän mahtaa olla Venäjän osuus tulevaisuudessa Syyrian infran uudelleen rakentamisessa?Onhan se käyttänyt maata asekokeiluihinsa jo vuosia.Tod.näk. ei mikään, eihän sillä ole varaa huolehtia omastaankaan.Eli siinä vaiheessa kun jonkunlainen rauha saadaan aikaiseksi,pyydetään apuun kv.yhteisö siis lännenmies.Niinpä jopa me Suomalaiset joudumme maksumiehiksi.

Ilkka Luoma

Venäjä ei tule osallistumaan Syyrian jälleenrakentamiseen - sen tehtävä oli auttaa kutsuttuna Syyrian laillista hallintoa kapinallisterroristien järjestykseen laittamisessa - Syyrian jälleenrakentaa Kiina, ovat jo siellä rullamittojensa kanssa ;)

US on testannut "elävällä lihalla" aseitaan viimeiset 20 vuotta - jatkuvasti.

,

Jorma Repo

Kehoitat siis itse itseäsi tarkistamaan uutisen?

Ilkka Luoma

Kuten totesin: " ... tulee tarkistaa ... " -miten tuo suomenkielen laita?

Jorma Repo

Kyllähän Kiinalaisilla täytyy ehdottomasti olla oikeus kaivostoimintaan P-Norjassa,sehän kuuluu heidän ikiaikaisiin oikeuksiinsa!Toista se on maata ryöväävillä lännenmiehillä.Mihin katoaa jylisevä ja jymisevä tasapuolisuuden toitottaminen?

Ilkka Luoma

Vain Norjan lakien mukaisesti.

Jorma Repo

Miten tämän NATO maan laki menee alkuperäiskansojen oikeuksien yli?Niitähän sinä olet aina puolustanut.Eli tpimitaan samalla tavalla kuin Venäjällä jossa Siperiassa tuhotaan infraa "maailman suurimpien luonnonvarojen ryöstössä".Älä sinä yhtäkkiä vedä "lännenmiehen oikeutta" puolustamaan tätä touhua.

Ilkka Luoma

... Trumpin suunnitelmat eristää Yhdysvallat muusta maailmasta jatkuvat. Amerikkalainen ei kykene avoimessa tullittomassa maailmassa enää kilpailemaan eurooppalaisia ja kiinalaisia vastaan. Trump haluaa lopettaa nykymallisen globalisaation ja palata protektionismin tielle. Tai Trump on toteuttamassa jo tutuksi tullutta uhkaamisen ja kiristämisen mentaliteettia saavuttaakseen vaalilupauksensa. Entä milloin Eurooppa, Venäjä sekä Kiina suorittavat imperiumin vastaiskun? Mikä se voisi olla? Ehkä se koskisi amerikkalaisten maailmalla olevia yhtiöitä?

...

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005692385.html -

"Trump kaavailee roimaa korotusta ulkomaisten autojen tuontiveroon – ”Sysäisi maailmankaupan hämmennykseen”

Tuontiveron virallisena perusteena Yhdysvallat voisi käyttää kansallista turvallisuutta, jota Trumpin hallinto käytti myös aiemmin ilmoitettujen teräs- ja alumiinitullien oikeuttamiseen ... " -HS

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset