Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kiinassa Karl Marx saa uuden muodon sovinnon raameista*

 • Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ... [Kuva 1.]
  Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ... [Kuva 1.]
 • Mao Tse Tungin - nykyisin Mao Zedong - kuva on yhä Kiinan ytimen arvopaikalla [Kuva 2.]
  Mao Tse Tungin - nykyisin Mao Zedong - kuva on yhä Kiinan ytimen arvopaikalla [Kuva 2.]
 • Kiina, keskushallinto, istuva politbyroo, Xi Jinping ja Karl Marx - 200 vuotta Marxin syntymästä.
  Kiina, keskushallinto, istuva politbyroo, Xi Jinping ja Karl Marx - 200 vuotta Marxin syntymästä.
 • Mao ja hänen Punainen kirja, oli aikanaan eniten painettu kirja maailmassa - yhdessä kristillisten Raamatun kanssa!
  Mao ja hänen Punainen kirja, oli aikanaan eniten painettu kirja maailmassa - yhdessä kristillisten Raamatun kanssa!

200 vuotta sitten, 5.5.1818 saksalainen yhteiskuntafilosofi Karl Marx syntyi – Marx aloitti pohdiskelun yhteisöstä, jossa suuri enemmistö (yhteiskunta) omistaa kaiken. Sosialismi sai siivet – oli hienoa, jos kaikilla olisi kaikkea, vaikka niukastikin [1. Ei olisi tuloeroja, … lääkäri saisi saman kuin toinen korjaaja – puimakoneiden korjaaja !** ---

 

Kommunismi ei eilen, eikä tänäänkän onnistunut – paitsi Kiinassa. Miksi ei onnistunut muualla kuin Kiinassa? Siksi koska evoluutio [2, joka rakensi kilpailun – ”ei hyväksynyt sitä – ihmisille”, mitä? Eivätkö kiinalaiset ole sitten ihmisiä, kyllä ja mitä suuremmassa määrin.

 

Me olemme kilpailijoita, koska kaikille ei pidä riittääkään kaikkea

Jos kaikille riittäisi kaikkea, vieläpä kiihtyvästi – kuten nyt on maailman meno [3 – ei yksi maapallo riitä [4, kun meitä on yhä enemmän ja osa elää yhä pidempään. Evoluutio ei halunnut näin. Evoluutio haluaa toteuttaa sopeutuvamman [5 lakia.

Karl Marx oli pääomapohdiskelija – hän mietti miten omaisuus ja kyky sen hallintaan kohdistuivat harvoihin, tehtynä ja junailtuna – omaisuus oli jotenkin niin hienoa, ettei sitä voinut sallia kaikille. Työ ja omistaminen eivät kohdanneet ja se oli Marxin mielestä syvällisen mietinnän paikka.

Piti olla luokitus – elimme luokkayhteiskunta, kuten itseasiassa nykyäänkin. Luokkajako tänään on verhotumpi – olemme osaajia, näyttäjiä ja vertailijoita. Toisilla on – tosilla ei ja siihen väliin jää suuri massa, joka elättää kaikki. Nyt eletään näyttö- ja vertailutaloutta [6.

 

[Yllätys!]

Proletariaatin diktatuuri on kehittynyt jo miljoonia vuosia sitten!

Yllättäen kommunismi, pääomien hallinta – työ ja sen johtaminen ovat jo valtatekijä. Ei meissä ihmisissä, mutta muualla, missä? Muurahaiskoloniat pääsäännöllä ovat ”täydellisesti työläisten hallussa”.

Muurahaisyhteiskunnassa vain yksi nauttii lisääntymisen oikeudesta, jolloin tämä munintakone tuottaa 99,9 prosenttisesti hedelmättömiä sisaruksia – työläisiksi, jotka määräävät kaiken. Valta on työläisillä ja heidän hajureseptoreillaan. Evoluutio loi kilpailu edellä yhteiskuntamallin muurahaisille, jossa on ylivertaisuuden makua.

 

Aikanaan satiirikko ja kirjailija Kurt Vonnegut [7 kirjoitti ”viruksista”!

Vonnegut: ” … Oli Kiina, joka kärsi lisääntymisestä, heitä syntyi niin paljon, etteivät mahtuneet määrätylle alueelleen – maantieteelliset rajat ahdistivat. Kiinalaiset keksivät pienentää itseään, tehden koko ajan ennätyksiä ja näin mahtui yhä enemmän kiinalaisia rajojensa sisään … kunnes rajat ylittyivät … ja New Yorkin Manhattanille levisi uusi outo ja tuntematon virus – kiinalaiset olivat saavuttaneet pienuuden huippunsa ja maailma oli heidän … ” -osapuilleen näin Kurt Vonnegut kirjoitti.

 

Nyt Kiina juhli[i] näyttävästi Marxin syntymän 200-vuotispäivää

[ ~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiinan-xi-ylisti-vuolaasti-marxia-ja-kommunismia-ristiriita-maan-nykytilaan-melkoinen/6893258#gs.Msi2c_0 - ] ote linkin alta – kts. **

... Tähän kulminoituu hätkähdyttävästi kaksi toisistaan irrallista (?) asiaosiota:

Kiinan nykyisen kaupallisuuden ja jättitoimeliaisuuden käynnistäjän, edesmenneen Deng Xiaopingin arvoituksellinen lause vuosikymmenien takaa - "Menkää ja rikastukaa" [8 ... Toinen asiakokonaisuus oli Kiinan päätös purkaa presidenttiytensä kahden virkakauden rajoite. Miten nämä kaksi asiaa vaikuttavat yhdessä?

[8 ” … [2014] .. monin mittarein, aina suuresti huolestuttaviin ympäristöongelmiin saakka. Kiina aloitti vaurastumisensa Dengin sanoin ”Menkää ja rikastukaa” – tosin moni ei tänäänkään saata oivaltaa, että rikastuminen saattoi merkitä Dengille jotain muuta (-kin) kuin lännenmiehen näyttö- ja vertailutalous … ” ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/hongkongilaisittain-made-in-china.html -

[** ” … Presidentti Xi Jinping lausui juhlapuheessaan pitävänsä Marxia Kiinan nykykasvun voimaannuttajana, inspiraationa ja Marxia aikamme suurimpana ajattelijana … ”

 

Dengin lause ja kehote oli arvoitus

Kiina etsii vastausta tuohon nykymuotoisen käynnistäjänsä kehotteeseen. Mikä se voisi olla? Lännenmies kokee sen yksioikoisesti maallisena rikastumisen tavoitteluna, kuten moni nykyinen kiinalainenkin – pitää saada enemmän ja nopeammin – onhan lännestä omaksuttu tuo kohtalokas näyttämisen ja vertailun talousajattelu. Kiinassa myydään esimerkiksi eniten Ferrareita – näyttötalouden nelipyöräisiä ikoneita.

Deng saattoi tarkoittaa henkistä rikkautta, sitä kuuluisaa kiinalaisen ajatusmaailman jatkumoa, joka oli ja on osin jatkunut pisimpään maailmassa – korkeakulttuurina, perheen ja suvun yhteytenä kuin myös virkamiehistön kunniallisuutena ja ylpeytenä oikeudenmukaisuudestaan.

Deng pukeutui ajassaan vielä kuin Mao Zedong, joka on nykyisen Kiinan perustaja – Maon kasvokuvan ollen yhä Kielletyn kaupungin portin yläpuolella [Kuva 2.] kuin myös setelirahoissa – yhä … kuten ihmisjono, joka jatkuu jatkuistaan Maon Mausoleumiin – ihmiset haluavat yhä nähdä ”luojansa” - kuolleenakin, vaikka Maon Punaista kirjaa [9 ei enää paljon lueta.

[9 Maon Punainen kirja … ~ http://sosialismi.net/kirjasto/muut/Mao%20Zedong%20-%20Punainen%20kirja.pdf -

 

Menkää ja rikastukaa …

… näkemään ja kokemaan, ettei kaikkea voi koskaan riittää kaikille – jos haemme vain maallista kasvua ja sillekin kasvua [10. Deng halusi rikastumiskehotteellaan avata silmät, että meille on määrätty kullekin osuutemme, joka on tasapainossa luonnon, sen ympäristön kanssa [11, joka antaa meille elämän.

Rikastuminen oli heräämistä nähdä niukkuus, siihen tyytyminen, mutta elämän ilon tunnustaminen – vähemmästäkin. Deng halusi tasa-arvoisemman maailman, jossa Kiina voisi olla esimerkki. Nyt Kiina on maailman suurin talous [12 ja ottanut/ ottamassa oman osuutensa [1,4/7,7], joillain ollen kuitenkin vielä ”liikaa” - niin Kiinassa kuin muualla ---

 

Entä Kiinan presidenteille ojennettu kahden kauden purku?

[”Kiinan presidentin valtakausien rajoitusten poistaminen herättää kovaa arvostelua – ”Nyt minusta todella tuntuu, kuin asuisin Pohjois-Koreassa” … ” -HS-otsikointi! ...~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005583225.html - ]

Kiinalla on nyt suuret tavoitteet. Kiinan on otettava väkevä ote omiin sisäisiin ongelmiin – ympäristö [13, työ [14 ja kansallinen yhteenkuuluvuus. Kiinan on otettava tienviitoittajan rooli.

… nykyinen paljolti sotimalla ylläpidetty maailmanpoliisiroolitus on illassaan [15 – sotimalla ei rakenneta yhteistä maailmaa, jonka pitäisi riittää kaikille. Tämä edellyttää vahvaa otetta johtajalta, jota ei voi rajoittaa – aikanaan Mao teki historiaa hyvässä ja pahassa kuolemaansa asti … Nyt elämme jo kiinalaisten vuosisataa [Kuva 1.]. Kahden kauden purussa ei mainita sanallakaan kehenkään eikä mihinkään – henkilöön.

 

...

[* Yllättävä Ekstra

Tänään on kulunut 100 vuotta siitä, kun myöhempi Suomen presidentti Kyösti Kallio piti kuuluisan sovinnonpuheen [16 Suomelle ja suomalaisille – olihan juuri Saksan sotakoneen maihinnousun vauhdittamana päättynyt verinen sisällissotamme, jossa punainen nousi hakemaan oikeuksiaan ja valkoinen taas halusi säilyttää omiaan.

Kyseessä oli omistus, omistaminen – työ, voiton ja työnteko/ voitonjako … kuinka osuva yhteensattuma, sillä sosialismin kuningasajattelija Marx syntyi tuosta sovinnonpuheesta tasan 100 vuotta aiemmin!

Olemmeko me suomalaiset nyt sovinnon ansainneita? Olemmeko valmiit sovintoon, kun tuloerot ovat revenneet ääripäistään – vaikka liki kaikki ovat päässeet omistamisen makuun, mutta lopulta suurimman osan omistaa se pienin ihmisryhmä …

Entä Kiina, jossa nyt ylistetään toistaiseksi (teoreettista) kiinalaiskehityksen alla olevaa marxismia? Ollaanko siellä lähellä omaa sovintoa ympäristön ja kanssaihmisten kanssa, kun sielläkin tuloerot ovat revenneet maailmanennätysluokkaan.

Olisiko Dengin oppi ollut sittenkin niin, että maistakaa ensin lännenmiehen rikkautta – maallista rikkautta, ja oppikaa siitä, ettei se ole kestävän kehityksen tie? ---

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 168849

 

DOC marx_05052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 05052018

 

958_8108

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Ilkka Luoma

[1
...

12] Niukkuus ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2009/06... -

...
KESKIVIIKKONA, LOKAKUUTA 18, 2017

Puhemies – Maon jälkeen Xi?

Puhemies on suurtitteli Kiinassa. Se on myönnetty vain Mao Zedong' lle, nykyisen Kiinan valtion perustajalle. Mao otti kansanarmeijallaan vallan, ajaen hävinneen Tsiang Kai-sek' n Formosan saarelle [0 – nykyiseen Taiwaniin, joka on Pekingin näkökulmasta osa Kiinan Kansan tasavaltaa – P.R.O.C.

Nyt Kiinan pääkaupungissä Pekingissä kokoontuu Kommunistisen puolueen kansallinen viisivuotiskokous, joka noin parilla tuhannella (2268) päättäjällä asettaa Kiina ylimmän johdon seuraavaksi viideksi vuodeksi. [1

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9888344 - [2

On liki täysin varmaa, että nykyinen kolmikantajohtaja – puolueen pääsihteeri, armeijan ylipäällikkö ja valtion johtaja – istuvan politbyroon puheenjohtaja Xi Jiping jatkaa tehtävissään ja saa etuliikkeekseen jopa puhemies.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/10/puhemies-ma... -

.

Ilkka Luoma

[2007]

... Kiinassa on aina hallintomallille takaportti

Kiina ei tule kaatumaan vallankumoukseen nykymallistaan. Vallan kolmijako; puolue, armeija ja keskushallinnon virkamieskoneisto yhdessä maakuntahallintojen kanssa pitää maailman suurimman kansakunnan koossa, vaikka meillä länsimaissa odotetaan ihmisten yksilöllisyyden ajavan kollektivismin ohi vallankumouksen barrikadeille.

Kiinalainen rikastuu, mutta ei hylkää perinteitä, jossa perhe, suku ja ylimmän johdon kunnioitus säilyvät. Länsimaalaisittain ristiriitaisen Mao Zedong ´in asemaa ei vieläkään arvioida kuin silkkihansikkain - Kiinan kansa ei halua näin arvioida itseään, vaan on hyväksynyt Mao ´n ajan erääksi vaiheeksi matkalla tulevaisuuteen. Kiina on muuttunut nopeammin kuin koskaan viimeisten 20 vuoden aikana ja vauhti yltyy, kuitenkin ollen koko ajan ohjaksissa.
...
Suomessa meillä ei ole enää johtajaa,

... meillä ei ole presidenttiä siinä mitassa kuin vielä reilu kaksikymmentä vuotta sitten. Kansakuntana menetimme tietyn identiteetin; me lähdimme manipuloituna yksinomaisen parlamentarismin junaan vaihtaen "viimeisen lukon" ajattelun poliittisen hallintokoneiston "keskinäiskauppoihin" - jaettaessa ikiaikaista runsauden niukkuutta kansalaisille.

Meillä ei ole enää "kasvoja" maailmalla -

... vahvat johtajat muualla eivät tiedä kuka on Se suomalainen. Meillä ei ole yksilöllisesti kohdistuvaa päämiestä, meillä ei ole sellaista henkilöä, joka voisi ratkaista nopeasti ja tehokkaasti ongelmia, jotka odottavat kulman takana. Voisi ennustaakkin, että tämän nykykokeilun jälkeen palaamme lähtöruutuun, eli vahvojen presidenttien maailmaan - ja Suomi saa jälleen "kasvot".
...

Herää kysymys, miksi maapallon "sananvapautena ja yksilödemokratiana" itseään pitävä USA haluaa pitää itsestään selvänä niin voimakasta ja henkilöitynyttä päämiestä. Herää kysymys miksi Ranskassa on vahva presidentti. Miksi Venäjällä on miltei tsaariksi itsensä julistanut Vladimir Putin. Miksi vahvimmilla kansakunnilla on päätöskykyinen päämies, onko se merkki kansalaisten uskalluksesta luottaa valtapyramidin huipulle, jonka se kuitenkin valitsee lähes kaikissa tapauksissa määrä vuosin ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/07/oletko-ylpe... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinan taloudessa ei ole mitään marxilaisuudesta, se on täysin kapitalistinen markkinatalous, vaikka historiallisista syistä joukossa on myös valtio-omisteisia yhtiöitä.

Ainoa ulottuvuus marxilaisuudesta on se, että puolueella ja hallituksella on valta muuttaa asiat toisenlaisiksi, halutessaan. Tällä hetkellä sitä halua ei ole, vaan kapitalismin ja markkinatalouden annetaan porskuttaa täydellä teholla.

Ilkka Luoma

Luithan alustuksen? Kiina on muutakin kuin talous, tuotanto ja kansainvälinen kauppa. Nyt on alkanut reformi, jossa Kiina ojentautuu uudelle vuosisadalle - huomioiden paljon muutakin kuin raha, ostovoima ja kauppa. Merkittävimmät ominaisuudet ovat työ, perhe - sukuyhteys ja kansakunan yhteinen sävel olla esimerkki seuraavalle 100 vuodelle - Xi sanoi osuvasti - "Kiinalainen yhteiskuntajärjestys on myös vientituote!"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietysti Kiina on muutakin kuin talous, mutta marxilaisuus on ennen kaikkea talousteoria tai -filosofia ja siksi totesin, ettei Kiinan talous ole marxilainen. Kaikki tuo muu Kiinaan liittyvä ei suoraan liity marxilaisuuteen..

Vientituotteeksi Kiinan järjestelmästä tuskin on muuta kuin joillekin aasialaisille kansoille, joilla on samantapainen kulttuuritausta. Kunhan saisivat nyt Pohjois-Korean ensin samaan ruotuun.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Kiinassa sosialismi ymmärretään laajemmin kuin aikanaan ja nykyäänkin lännessä ... sosialismi on myös sosiaalisuutta ja erityisesti perheyhteyttä ---

...Suomessakin on sosialidemokraatteja ja sosiaalidemokraatteja ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Tavallaan pitää paikkansa. Ovat vähän sellaisia bernsteinilaisia sosialisteja, kuten Mauno Koivisto lohkaisi aikoinaan itsestään. Hallituksella on siellä valta muuttaa suuntaa millaiseksi hyvänsä ja tällä hetkellä se katsoo kapitalistisen markkinatalouden parhaaksi mahdolliseksi Kiinalle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Tässä kohtaa on hyödyllistä perehtyä kiinalaisten historiaan, kungfutselaisuuteen ja sen reformistiseen uus-kungfutselaisuuteen.

...
[06102012]

... Nyt marraskuussa Kiina saa uuden kommunistisen puolueen pääsihteerin, joka nimitettäneen helmikuun 2013 Kansalliskongressissa *] (vastaa suunnilleen meidän eduskuntaa) Kiinan uudeksi presidentiksi ja myöhemmin myös asevoimien ylipäälliköksi. Kiina saa myös uuden pääministerin Anhuin maakunnasta – nykyinen presidentti on myös Anhuista, ja näin ylläpidetään meille tuntematonta reviiriajattelua voimassa.

Kiina tulee luopumaan hiljalleen puolueensa marxilaisuuteen liittävästä kommunistisesta ideologiasta ja siirtyy hiljalleen kiinalaisen kaavan mukaan tähän ja huomiseen päivään sovellettuun kungfutselaisuuteen, joka saa eteensä uus –etuliitteen.

Kiina valmistautuu olemaan maailman suurin kansantalous
ja tulee myös massiivisesti lisäämään asevoimiensa voimaa ja ulottuvuutta – aina avaruuteen saakka. Ohjelma pitää sisällään myös historian suurimmat asejärjestelmäkaupat Venäjän kanssa – näin Putin saa Siperia-ohjelmallensa maailman suurimman rahoittajan.

*]
Kiinan Kansankongressi kokoontuu vain kerran vuodessa – noin pariksi viikoksi kerrallansa. Kongressissa on edustajia suhteutettuna koko Kiinan alueelta – noin 3700 edustajaa, jos projisoimme heidän ”eduskunnan” omaamme, pitäisi meillä olla kansanedustuslaitoksessamme noin 15 edustajaa – olisipa ainakin tehokasta ja vaikutusvaltaista toimintaa.
...

Mutta miten me näimme Kiinan kehityksen pari vuotta sitten – miten se mahdollisesti linjaa Kiinan uutta näkökulmaa yhtenä maailman suurista talousvetureista – sekä mallinnäyttäjänä kuinka suurella riskillä tartuttiin massiiviseen väestönlisäykseen [2011]:

--- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/2976684/kiina-... ---

(Mediassa ja asiantuntijapiireissä asetetaan maailmanlaajuisen talouskriisin ovelle kiinalaiset vartijat - pelastaako Kiinan antama lainoitus eurokriisi-Italian ja -Espanjan?)

[ ... rakennuksilta kuuluu jatkuva kilkatus ja kalkatus - maalta tulleet rakennusmiehet tekevät kolmivuoroa maailman suurimmilla asuntorakentamisen markkinoilla Kiinan paisuvissa jättiläiskaupungeissa. Grynderit käärivät sievoisia voittoja, kuten meillä lännessäkin ovat tehneet, nostaen, kuten Suomessakin uusien asuntojen hinnat monien tavallisten tavoittamattomiin ... ]

Kiina elää nyt omaa vuosisataansa ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2012/10/kiinalainen... - [168861]

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Mahtoikohan Koivisto tuntea Bernsteiniaan? Jos tunsi, hän tunnusti tuolla lohkaisullaan, ettei ole sosialisti ollenkaan.

Jos hän olisi halunnut olla hyvä, kaikkien parasta aikova revisionistinen sosialidemokraatti, hän olisi valinnut esikuvakseen saksalaisista vaikkapa A.Bebelin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Wallerstein?

...
Koiviston ja Wallersteinin arvomaailmat kättelevät toisiaan?
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/75654-m... - US_P/il]

HS/kuukausiliite kirjoitti Mauno Koivistosta [..] ~ HS kirjoitti myös kapitalismin romahtavan mahdottomana yhtälönä [9.3. D1 maailmanjärjestysteoreetikko Immanuel Wallerstein] ja ihmisen kyllääntymisestä näyttötalouteen – luonnon tuhoutuessa ympäriltämme. Paljastuuko vasta nyt paljon myöhemmin kuinka oikeassa presidentti Mauno Koivisto olikaan teeseissään?

[ … raha juoksee sinne, missä se kasvaa nopeimmin tuottoa ja korkoa. Kaikki talouslait lähtevät tehosta, tuotosta, hyötysuhteesta, jalostusasteesta kuin kustannuksien kavahtamisesta. Ympäristöäkään ei voi raiskata loputtomiin - se kimpoaa omaan ihmisen nilkkaan - lainaamisen funktio *] kiihdytti talouden yli luontaisen mekanismin ... ]

Elämä on aina vaiheistunut. Tavoittelemme suuruutta ja nopeutta. Meidän on saatava lisää entisten päälle, jotta vertailu- eli näyttötalous ympärillemme ei kokisi inflaatiota. Pidemmissä periodeissa on ollut kysymys jalostusasteesta - siis lisää ominaisuuksia vähemmillä kustannuksilla ja määränä enemmän. Tarpeemme on saada kulutus kasvuun kaikkialla.

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/presidentti... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

En ollutkaan tutustunut I.Wallersteiniin aiemmin. Vaikuttaa mielenkiintoiselta tyypiltä, kiitos vinkistä.

Tosin noita ydin c. periferia -ajatuksia ovat esittäneet muutkin ja muilla nimillä. Hänen ideansa toisaalta hylätä Marxin et al feodalismi-kapitalismi-sosialismi -jatkumo ja korvata "maailmansysteemillä", vaikuttaa hieman historiattomalta. Mutta pitänee lueskella enemmän.

Hän tuskin lienee Koivoston innoittajia siinä suhteessa hieman nuorena miehenä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Pohdiskelin aihetta, kun Koivisto kertoi matkastaan Englannissa - liftauksineen.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #7

Kiinaa tuskin pystyy pitämään sivistysvaltiona nykyisten kriteerien mukaan.
https://www.amnesty.org/en/countries/asia-and-the-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Perusteletko tarkemmin?

...
" ... Kiina on yksi maailman suurista sivistysmaista, jonka korkeakulttuurilla on pisin yhtäjaksoinen jatkumo ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_kulttuuri -

.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #15

Lukemalla linkkaamani raportin saat perustelut. Loistava menneisyys ei takaa loistavaa nykyisyyttä tai tulevaisuutta. Kiina on autoritäärinen jonka johto pelkää omia kansalaisiaan. Taloudellinen menestys on tekohengitystä, jonka kantokyky loppuu jossain vaiheessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

"Loistava menneisyys ei takaa loistavaa nykyisyyttä tai tulevaisuutta."

Tuo on luonnollisestikin totta aina ja kaikkialla.

"Kiina on autoritäärinen jonka johto pelkää omia kansalaisiaan."

Autoritäärinen sana pitää korvata sanalla "keskusjohtoinen". Markkinataloudessa ei voi koskaan olla varsinaista autoritäärisyyttä. Ja omia kansalaisiaan johto ei pelkää. Poliittisesta aktiviteetista voi joutua syytteeseen, jos se on vallitsevan järjestelmän vastaista, kumouksellista ja laajamittaista, kyseenalaistaen puolueen vallan. Tällaisten henkilöiden lukumäärä on varsin vähäinen Kiinassa. Heitä ei siellä juurikaan arkielämässä tapaa. Kymmenen vuotta Kiinassa asuessani en tavannut ketään kiinalaista, joka olisi halunnut muuttaa järjestelmää perusteeltaan. Hallituksen tekoja saa arvostella ja siihen osittain jopa kannustetaan.

"Taloudellinen menestys on tekohengitystä, jonka kantokyky loppuu jossain vaiheessa."

Tuo ei pidä paikkaansa. Taloudellinen menestys alkoi jo yli 30 vuotta sitten. Sen kantokyky perustuu maailman suurimpaan markkinapotentiaaliin ja aitoon markkinatalouteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Markkinatalouden sisäilmiöitä on kestoltaan vaihtelevat monopolit - esimerkiksi aikanaan de facto monopolina xerografia - aikansa. Monopoli tekee autoritäärisyyttä.

...
Kiinan suurimpia etuja on sen maailman suurin sisämarkkina - joka on kehittymässä ympäristötekijät edellään - aina 2049 saakka! Tuon jälkeen ympäristöongelmat on ratkaistu ...!

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #29

Kiina on yksi internetin käyttöä eniten rajoittavista maista. Sosiaalista mediaa valvotaan tarkkaan, vielä huomattavasti tarkemmin kuin Venäjällä. Se kun on nykyisin yleinen tapa protestiliikkeille levittää sanomaansa. Sen estäminen kyllä mielestäni merkitsee, ettei hallinto ole täysin sinut hallintoalamaistensa

Kiina on 2000-luvun menestystarina. Mittasuhteiltaan valtava maa on nopeasti noussut kommunistisesta takapajulasta sekoitukseksi markkinataloutta, autoritääristä johtamista ja poliittisista ideologiaa. Hyvin mielenkiintoinen malli.

Taloudellinen menestys on varmasti yksi merkittävimmistä syistä, miksi suurin osa kiinalaisista on jokseenkin tyytyväinen nykyhallintoon. Ilmaisin väärin. Tarkoitus oli sanoa, että ainakin niin pikään, kuin taloudellinen kehitys on suotuisaa, ei suurempia protesteja synny. Kun siihen tulee kolhuja, niin tilanne todennäköisesti muuttuu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

[2011]

... Kiinalainen delegaatio Anhuin maakunnasta Naisten Federaation presidentin rouva Huang Hong´in johdolla tutustui kanssasisariinsa Suomen eduskunnassa syyskuussa 2011 1). Näin Kiina aloitti valmistelut muutoksiin, joissa tutkitaan tarkoin miten sisaret lännessä ovat menestyneet lasten- ja naisten oikeuksissa sekä perheiden sisäisessä tasa-arvossa, unohtamatta työoloja naisten ja miesten välillä.

Kiina valmistautuu merkittävään Kansankongressin istuntoon alkavan vuoden 2012 helmikuussa - edellisessä kongressissa (vastaa suunnilleen meidän eduskuntaa) lyötiin lukkoon modernisti seuraavan suunnitelmatalouden viisivuotisjakso - ympäristö-, työ- ja kansalaishyvinvointipainotteisesti. Nyt vaihtuu osa korkeimmasta johdosta, joka juuri oli siunannut tämän historiallisen Naisten federaation vierailun Suomeen ja Ruotsiin. Ensi vuonna vaihtunee Kiinan pääministeri ja delegaatio oli juuri tulevan pääministerin kotimaakunnasta.

Läntinen tapa hymistellä ihmisoikeuksista - usein vain sana ilman todellisuutta

(Lännessä on aloitettu mm. internetin suitsiminen, jota taas Kiinassa on harjoitettu koko netin historian ajan) ...

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85645-k... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Kiina ei pelkää kansalaisiaan? Näin, mutta aihe pitää ymmärtää kiinalaisena hallintomallina; on aluehallinto, jonka suuntaan kansalaiset nurisevat, jos nurinan aiheita on ... Aluehallintojen yläpuolella on keskushallinto, joka on kansalaisten turva, ja Peking puuttuu alueisiin, jos ne ovat päätöksissään törmäyskurssilla laajempiin kokonaisuuksiin, joita määrittää vain keskushallinto. Kiinalaiset eivät koskaan kapinoi nykyaikana keskushallintoa vastaan, vain aluehallintoja, jos aihetta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #15
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Kertaus on opintojen äiti! ;)

Ilkka Luoma


[16 ” … "Meidän on luotava Suomi, jossa ei ole valkoisia eikä punaisia" – senaattori Kyösti Kallio … ” ~ https://yle.fi/uutiset/3-10189191 -

.

Ilkka Luoma

[4
...

" ... Suomalaisten ylikulutuspäivä oli 11.4. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi. Syyt luonnonvarojen kovaan kulutukseen ovat energiantuotannossa, liikenteessä ja ruoan tuotannossa. Niissä ovat myös ratkaisut kulutuksen vähentämiseen ... "

~ https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/uutiset-ja-tied... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kiina ei todellakaan ole kommunistinen, kuten Kuikka tuossa ylenpänä toteaa, mutta sikäläinen kommunistinen puolue pyörittää sikäläistä kapitalismia pikakelauksella.

Hehän näyttävät huomanneen, että loikka feodalismista ohi kapitalismin ei onnistu. Siinä suhteessa Marx oli oikeassa sekä Lenin ja Mao väärässä.

Kiinan puoleen johto näyttää myös pyrkivän hahmottamaan tulevaisuutta sillä ainakin Xi:n johdolla viimeisimmässä puoluekonferenssissa julkaistiin papereita joissa jo pohdiskellaan siirtymistä kapitalismista eteenpäin. Aika tulee näyttämään ennakoivatko he hätäisesti vaiko kohdalleen.

Ilkka Luoma

Allekirjoitan tuon pikakelauksen, sillä aika lähestyy jolloin silmä aukeaa huomaamaan mitä Deng tarkoitti kehotteella: "Menkää ja rikastukaa!"

Ilkka Luoma

[5
...

Sopeutuminen

[2012]
... Sopeutuminen
Sopeutuminen taas edellyttää ihmiskunnalta mobilisaatiota yhtenäiseen toimintaan. Huomisen yhteiskunta on hyvin säädeltyä, määritettyä ja rajoitettua. Ei ole puheellisia tavoitteita, on vain teot, joiden toivotaan parantavan sopeumaamme ympäristöön, jonka hidasmuuttujien kiihdytystä aktiivisesti - ymmärtämättä kokonaisuutta - edesautoimme.

Ihmisen käyttäytyminen, kriisit ja tapahtumat ovat aina alussansa hyvin pieniä huomaamattomia tapahtumia - sodatkin lähtevät liikkeelle pienen pienistä seikoista, usein epäluuloista, joihin ei olisi tarkalla tarkastelulla ollut mitään totuusarvoa. Asiat vain syntyvät olemattomuudesta.

Kokeilunhaluinen ihminen helpottaa apuvälineillä eloaan
Pieni ja harmiton liikkeen nopeuttamisen tarve ja uteliaisuus kokeiluihin vajaat 300 vuotta sitten [alkoi junien ja autojen kehitys siirtelemään ihmisiä ja tavaroita] synnytti ilmakehää tuhoavan massiivisen superraskaan taakan jatkuvana kiireen lisäämänä energian käyttönä.

Ahneus saada lisää, lisää ja vielä kerran lisää ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/pohdinnan-s... -

.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ai, siinä lukikin Kiinassa, ei Kiimassa...

Otsikko osui silmääni kovin erimerkityksisenä. Aloin jo miettiä, että mitähän ihmettä Luomalla tällä kertaa on opetettavana. Olisiko Vappu jäänyt voimakkaana päällensä...

Pitäisiköhän hankkia lukulasit, ettei tarvitsisi näitä blogeja aukoa turhan takia?

Ilkka Luoma

Ei turhaa - sillä jokainen aukaisi neuvoo jotain! ;)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kiinan(ja n-liiton)kommunismi kelpasi suomen vasemmistolle oikein hyvin varsinkin 60-luvun/-70 luvun alun paikkeilla,nyt kun maat ovat kapitalistisia,niin edelleen kelpaavat esikuvaksi,mutta lännen kapitalismi onkin pahasta !
-ota teistä pöljistä selvää:)

Ilkka Luoma

1400 miljoonan kansaa johdetaan noista historioista aivan eri metodein, mallein ja esimerkein kuin vaikkapa 5.5 miljoonan kansaa ... Jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 ystävää, toveria ja mahdollista ostajakandidaattia - enemmän tai vähemmän :)

Ilkka Luoma

... Ekstra 2. ... 5.5.1918 sovintopuhe Suomessa, 5.5.1808 Karl Marx syntyy Saksassa ja 5.5.1952 ... Muisto.

[16
...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10192349 -

"Presidentti Niinistö sovinnonpuheen juhlassa: Toukokuussa 1918 Suomessa vallitsi oman käden oikeus

Valtion ylin johto osallistuu Nivalassa sovinnonpuheen juhlaan.

5.5.2018 klo 13:56 ... " -Yle

.

Ilkka Luoma

Topicciin ---

.
... Ekstra III - Kiina ja kommunistinen liike ... Mitä tarkoitti Deng Xiaopingin kehote - "Menkää ja rikastukaa" ...

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10190799 -

"Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman kirjoitusaikaan"

Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

5.5.2018 klo 10:24 ... " -Yle

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Karl Marx oli tiedemies, yhteiskuntatietelijä, joka tutki työn, pääoman, vallan ja rahan suhteita. Koko "tieteenala" lähti väärille raiteille kun NY Wall Streetin pankkiirit oivalsivat mahdollisuuden käyttää kommunismia tienä oligarkiaan - harvainvaltaan - omaan maailmanvaltaansa. Sekä Venäjän että Kiinan kommunismin perustajaksi on nimettävä yksi ja sama henkilö - amerikkalainen Jacob Schiff, joka edusti sionistista Rothschilds pankkimafiaa. Tietenkin taustalla oli muitakin mutta joukko oli pieni mutta tehokas. Venäjä pyristeli itsensä irti tästä kehityksestä. On mielenkiintoista nähdä, onko Kiina löytänyt kommunismista toimivan tien tulevaisuuteensa. Ainakin se mitä olen Kiinassa nähnyt on todella vaikuttavaa - vaurautta ja hyvinvointia (ei niin paljon oppositiota).

Mutta hallinnoltaan Kiina on oligarkia - harvainvalta. Jos nuo harvat päättäjät pystyvät pyörittämään valtiojohtoista, jopa osittain sosialistista yhteikuntajärjestystä niin onneksi olkoon ... siihen ei Venäjän länsimainen oligarkia pystynyt (tai oikeammin kansa ei sitä hyväksynyt). Tuollaiset Amnestyn raportit ovat puhdasta roskaa - toisinajattelijoilla ei tarvitse olla valtaa toimivassa yhteisössä ... ei valtiossa eikä työpaikalla. Monipuoliset ideat kehityksen ylläpitämiseksi eivät tarvitse opposition valtaa vaan vaihtoehtojen kirjoa yhteisössä (ilman yksilön valtaa).

Ilkka Luoma

Jacob Shiff
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Jacob_Schiff -

...
Aikanaan japanilaisilta autoilta meni 30 vuotta saadessaan markinoille tulosta lännenmiehen hyväksynnän - nyt japanilaiset ovat edelläkävijöitä. Korealaisilta meni aikaa 20 vuotta, tuohon samaan statukseen ja kiinalaisilta mennee 10 vuotta ... On helppo arvata, että 10 vuoden kuluttua kiinalaiset määrittävät sähköautoja, kuten kohta he määrittävät kännyköitä ...

Kiina tekee kaiken nopeammin kuin muut, vaikka kiiruhtaakin hitaasti - mutta välttelee muiden aiemmin tekemiä virheitä! Pyörää ei kannata keskiä uudestaan ...

Ilkka Luoma

[2009]

... Kiina on otsikoissa yleensä negatiivisena ilmiönä. Kiina vie työpaikat. Kiina teloittaa ihmisiä. Kiina imuroi maailman raaka-ainevarat. Kiina päästää jätöksensä meidän kaikkien vaivoiksi. Miksi me haluamme unohtaa omamme ristiretkistä lähteneenä rosvouksena, murhina ja ahneutena - ristin ja miekan suojelemina ?

Miksi me haluamme unohtaa ne lähtökohdat, jotka aikaansaivat nykyisen elintasokulttuurimme? Länsidemokraatti näkee kaikessa ulkopuolisessa pahan, mutta malkaa omassa silmässä ei näy - sen viedessä koko kyvyn näköala-ajatteluun.

Kiinassa on meneillään länsimaalaisille tuttu markkinaryntäys. Kaikki mitataan kasvuna ja suureina, jotka kertovat koko ajan uusista maailmanennätyksistä. Onko tämä tuttua? - kyllä se vaan on. Me elimme koko 1900-luvun kiihtyvässä markkinapyörässä tuoden pilkkahinnalla raaka-aineet jalostettaviksi maihimme, jolloin korjasimme sen sadon, josta syntyivät maailman lihavimmat ihmiset.

Me hamusimme kaiken senkin, joka olisi kuulunut tasaisen käyrän mukaan toisille - me veimme tikkarit, leivän ja jalosteet raaka-aineiden lähtömaiden kansalaisten suista.

Kiina aloitti presidentti Deng Xiaoping´in aikana talouskauden, jota ei olla koskaan aikaisemmin koettu - ja vauhti kiihtyy. On laskettu, että jos energia, raaka-aineet ja ympäristö riittävät ja kestävät; ajaa Kiina ohi kulutusyhteiskunnan nykyisen julki-ikoni USA:n ohi kansantalouden koossa mitattuna vuonna 2030. Mutta mitä tapahtuu tätä ennen? ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2009/10/kiina-kasva... -

...

Nyt 2018

"Tutkimus: Kiina on saamassa saasteet kuriin – "Hämmästyttävä saavutus"
Kiina voimistaa tuntuvasti ympäristöministeriönsä toimivaltaa.

13.3.2018 ... " -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 -

.

Ilkka Luoma

yleisemmin ---

Pääoman tuottovaateiden äänitorvi Sammon konsernijohtaja, KT Björn Wahlroos peräänkuulutti Kauppa- ja teollisuusministeriön Omistaja&Sijoittaja (2-2006) -julkaisussa:

" … olemassaolomme oikeutuksen perustuvan siihen, että kasvatamme omistajiemme varallisuutta niin hyvin kuin kykenemme".

Tieteessä tapahtuu -lehti (7-2006 / prof. HTT Aimo Ryynänen) taas herkisti arvokeskustelua yhteiskunta- ja yksilövastuista yhteisestä elinympäristöstämme: Perustuslakimme 20.1§ kohdan sanoessa -

"Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille".
...”

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kiina on kehitysmaa - kaikilla mittareilla. Vapauttaisivat näin aluksi toisinajattelijat niin tilanne voisi muuttuakin.

Ilkka Luoma

Tietyllä tavalla totta - kehitysmaa - tietyin aluein, erityisesti maaseutualueet.

Silti maailman suurin talous - ostovoimakorjattuna, joka on ainoa keino verrata erilaisia kansantalouksia.

Ilkka Luoma

Kerrotko omin sanoin tarkemmin?

Jussi Säntti

Itse vastaat lähes poikkeuksetta linkeillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Jeps, mutta lyhyellä omaingressillä ja tai omajuonnolla + ote linkin tekstistä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005665964.html

Siinä taas todistus Venäjän trolliarmeijalta.

Mikä ajaa luomat ja myyryläiset näiden hirmuhallintojen tukijoiksi?

Ilkka Luoma

Tasapaino - oikeudenmukaisuus ja puolueettomuuteen pyrkiminen, nythän West trolling jylyää väkevänä ... kuten *

...

[2016]
... Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –

… syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.

Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.

Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?

Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,

… jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.]

Lännenmiehen vastahyökkäys East trollingille synnytti West trollingin

West trolling on hienosyistä, taitavasti läpivalaistua manipulaatiota, jossa totuuden arviointi jätetään lopulta lukijan haltuun. Manipulointi |6 on harhauttavaa, ja se pyrkii järjellisin keinoin saavuttaa asiantuntijamaista hyväksyntää esitetyn tietovirran pohjalta. Manipulaatio on salaista, piilovaikutteista ja totaalisesti mielenmuokkaukseen pohjautuvaa tietovirtaa, jolla pyritään muuttamaan käsitteitä, mielipiteitä ja ajatuskaavioita.

Itä ja länsi ottelevat nyt informaatiosodassa
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221988-... - ] ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/west-trolli... -

.
* seuraavassa kommentissa!

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miten jonkun M.Mindijarov:n tekemiset tai tekemättä jättämiset liittyvät Räävin nimeltä mainitsemiin, m.l. allekirjoittanut?

---
Toisaalta olenkin jo odotellut milloin läntinen MSM, kuten tässä tapauksessa Washington Post, "kaivavat" esiin entisiä peikkoja "haastatteluihin" joissa he "paljastavat" kaikki kataluudet.

Kukaan noista läntisistä hutkivista journalisteista ei kuitenkaan vaivaudu kaivelemaan tälläisten paljastusten taustoja. Mikä oikeasti on tämän Mindijarov:n tausta? Onko hän ollut oikeasti lähelläkään Internet Research Agengy:a. Luulisi itseään kunnioittavien tiedonlevitteiden tekevän työnsä perinpohjin ja todentavan työnsä tulokset.

---
Toisenlainen ja vähän analyyttisempi näkökulma "peikotteluun": http://www.wired.co.uk/article/growth-hacking-russ.... Siinäkään ei kiistetä peikkotehtaita mutta suhteutetaan kohua hieman lähemmäs todellisuutta.

----
Ja lopuksi: miten tämä kaikki linkittyy Kiinaan ja K.Marx:iin?

Ilkka Luoma

*
...
~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180506220092182... -

"Näkökulma: Kremlin kiristysruuvi pitää länttä otteessaan

Sunnuntai 6.5.2018 klo 10.14
Elämme jonkinlaisessa harmaassa välitilassa, joka ei ole rauhan eikä sodan aikaa, kirjoittaa toimittaja Nina Järvenkylä ... " -Iltalehti

...
Tässä toimittaja paukuttaa väkevästi West trolling manipulaatiota. Kansalaisiamme ihmetyttää median jyrkkä vastakkainasettelu - varsinkin, kun olemme täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Onko meillä varaa tähän? Onneksemme kansakuntamme vahva näkemys lännen sotakoneesta Natosta, on kirkas - emme liity. ---
.

Ilkka Luoma

[2009]

... Kiina nousee maailman kaupalliseksi supervallaksi muutamassa vuodessa. EU on tänään suurin kauppa-alue ja Saksa suurin viejä. Kiinan 1325 miljonaa ihmistä muodostavat kulutuksen reservit ja loputtomat työtilauksien puurtajat. Joka vuosi Kiina puskee markkinoille enemmän insinöörejä kuin EU, USA ja Venäjä - yhteensä.

Kiinassa ei tehdä kauppaa näkemättä toista osapuolta. Puhelinkeskustelu ei merkitse mitään. Yhteiset lounaat, päivälliset ja illalliset sen sijaan merkitsevät. Kaupat tehdään ystävien kanssa - vaikka tinkiminen on osa raadollista arkea, kuin sopimuspykälien tulkinnatkin.

Kiinassa aiesopimus on kuin paperi vailla mitään sitovuutta. Mutta MoU*/ tai aikomus on välttämätön vaihe siirryttäessä seuraavaan - tarkempaan varsinaiseen sopimukseen, josta usein viimeinen erä jää maksamatta reklamaatioiden takia. Aikomuksia voi olla kaksi miljardia - todelliseen liikevaihtoon ja kassaan kilisemiseen saakka yltää yleensä noin 20-60% kokonaisarvioinnista.

Kiinalainen kauppakumppani on kotonaan vieraanvarainen, hän kestitsee ja jakaa lahjoja vuosituhantiseen tapaan. Kiinassa ei ymmärretä läntistä termiä lahjonnasta, varsinkaan sen negatiivisessa merkityksessä. Kiinassa osoitetaan vieraanvaraisuutta ja kuulumista yhteisöön ja joukkoon. On tärkeää olla "sisällä" - on merkittävää tunteä tärkeitä kiinalaisia. Jos olet valokuvassa Kiinan presidentin tai pääministerin kanssa, on kaupallisuus jo miltei allekirjoitettu.

Kiina tarvitsee huipputeknologiaa. Kiina tarvitsee ympäristötekniikoita. Kiina himoitsee vesiteknologiaa, joka puhdistaisi jäte- ja juomavedet. Vesihuolto tarvitsee lietteiden käsittelyä ja mikrobien torjuntaa. Kiinassa mennään määräysten mukaisesti.

Kiinan kaupparaamattu on valtion viisivuotisohjelma, joka nyt päättyy vuonna 2010. Kiinalaisten on pakko parantaa vesiensä laatua, jotta voimakkaasti yhteiskunnan subventoimaa vedenhintaa voidaan nostaa käyttäjilleen.

Kiinassa puhdas vesi on elämän virvoittava lähde. Kiina rakentaa uudet ekoteknologiset ecocitynsä vetten äärelle, ja ne on usein puhdistettava - haaste suomalaiselle huippuosaamiselle. Kiinalaiset sijoittavat veteen seuraavien kymmenen vuoden aikana enemmän rahaa kuin Suomen valtion kahden vuoden budjetti. Se ei silti ole paljon, jos jaat sen 250:llä.

Kiinassa on jokaiselle suomalaiselle 250 ystävää, toveria ja ostajaa ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2009/06/kiinalaiste... -

.

Ilkka Luoma

[2017]

... Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!

|1 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut...

Samaan aikaan kiinalaiset ovat jo maailmalla enenevästi liikkuva matkailijajoukko. Suomi on saanut osansa – kiihtyvästi, erityisesti Lappiin. Lapin lumo, puhtaus, hiljaisuus (ainakin toistaiseksi) ja ”tyhjät tiet” vetoavat kiinalaisiin. Kiina konsulttien pöydillä on jo työaihioina uusia suomalaisia maakuntia tuottamaan niille tunnettuutta Kiinassa.

Kiinalaisturistien perässä tulee kiinalaiset liikemiehet, jotka ostavat nyt tontteja rakentaakseen hotelleja, huviloita ja muita houkuttimia kansalaisilleen. On lähestymässä aika, jolloin kiinalaiset kippuraräystäät ilmestyvät lomakohteisiimme.

Miksi tämä uudentyyppinen maailmanvalloitus on mahdollista?

Kiina on takonut yli 10 vuotta massiivista ulkomaankaupan ylijäämää. Positiivinen vientitase on luonut maailman suurimman valuuttavarannon, katso SP/BOFIT |3. Valuuttavaranto oli suurimmillaan vuonna 2014, noin 3.843 miljardia USD. Katsottuamme nyt mikä oli Kiinan bruttokansantuote noin 10 vuotta sitten (vuonna 2007 bkt ~ 3.552 miljardia USD) – oli se alle tuon huipussaan olleen valuuttavarannon!

Nyt nuo massiivisista kiinalaistuotteista aikaansaadut vientiylijäämät ja osin niiden myötä valuuttavarannot ovat alkaneet purkautumisen. Viimeisen noin parin vuoden aikana näistä nopean sijoittelun varannoista on kadonnut ~ 845 miljardia USD (muistamme Suomen valtiontalouden olevan luokkaa 54 miljardia euroa).

900 miljardin kohteet – Kiinasta ulkomaille

Kiinalaiset matkailijat vievät valtavasti rahaa pois maastaan – siis kuluttavat sitä, mitä tekivät ahkerina tovereina liukuhihnoillaan – rikastuttaen etuoikeutettuja tehtailijoita. Liukuhihnatuotteiden kysyntä oli ja on edelleen valtavaa, näin lisätään tuota Kiinan ulkomaankaupan ylijäämää. Kiinalaiset tuotteet ovat halpoja ja kiinalaiset osaavat haistaa mitä lännenmies kuluttajana hamuaa ja himoitsee – osin kaikkea turhaakin!

Miksi kiinalaiset tuotteet ovat niin halpoja?
[ … tosin nyt on jo alkanut hintatason nousu Kiinassakin – toveri hihnoilla haluaa myös elintasoa ja kulutusvoimaa! … ] ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/kiinalainen... -

.

Toimituksen poiminnat