Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Uhraako Ruotsi 200 vuotisen puolueettomuutensa?

 • Ruotsalainen signaalivakoilukone Gulfstream
  Ruotsalainen signaalivakoilukone Gulfstream
 • Amerikkalaisia sotakoneita tulossa Pohjoismaihin - niitä ollen juuri nyt Suomessakin ¤
  Amerikkalaisia sotakoneita tulossa Pohjoismaihin - niitä ollen juuri nyt Suomessakin ¤
 • Suomalaisten suuri enemmistö ei halua lännenmiehen sotakoneeseen - Natoon ¤¤
  Suomalaisten suuri enemmistö ei halua lännenmiehen sotakoneeseen - Natoon ¤¤
 • Kuva 2. Venäjän erityisesti pohjoisen puolustusdoktriini käy tästä hyvin ilmi! ¤¤¤
  Kuva 2. Venäjän erityisesti pohjoisen puolustusdoktriini käy tästä hyvin ilmi! ¤¤¤

Ruotsi kävi viimeisen sotansa – häviten Suomen sodan 1809. Tuolloin Ruotsin kuningas menetti itäisen maakuntansa – Suomenniemen. Menetys johti lopulta meidät suomalaiset itsenäisyyden tielle, jonka panttasimme vuonna 1995 EU-Brysseliin – paljon myöhemmin.

 

Ruotsi eli ja elää rauhassa – jo yli 200 vuotta, tehden muualla keskenään sotivien kanssa liiketoimia – rikastuttaen kansantalouttaan ja ottaen selvän pesäeron itäiseen rajanaapuriinsa – meihin, jotka sodimme viimeeksi 1944-45 – Lapin sodassa saksalaisia vastaan, jotka varmensivat 100 vuotta sitten valkoisten voiton sisällissodassamme.

 

Nyt Ruotsi testaa – kenen hyväksi, itsensä [?] -

signaloinnin periaatteita ja menetelmiä todellisissa olosuhteissa. Välimerellä lentää ruotsalaisten Gulfstream vakoilukone [1, amerikkalaisvalmisteisin signaalien sieppausjärjestelmin. Toimittaako Ruotsi näin ehkä saamaansa tiedustelu- ja vakoiluaineistoa Yhdysvalloille – Nato-isäntämaa sopimuksen myötä – jää epäselväksi. Vakoilutiedon luovutus on joskus kohtalokasta [2.

[1 … ... Ruotsi on luopumassa yli 200-vuotisesta puolueettomuuden statuksestaan? Jos näin, se on meidän Suomen ja suomalaisten etu täällä todellisella idän ja lännen vedenjakajalla. Meille tarjotaan erinomaista mahdollisuutta olla välittäjä - sotilaspoliittisesti sitoutumattomana valtiona, joka osaa katsoa ja nähdä niin länteen kuin itään. Emme lähde vastakkainasettelun tielle, jos uutinen tässä pitää paikkansa, on Ruotsi eduksemme valitsemassa linjaansa - lännen leiriin, myös sotateknologisesti. Meille on edullista pitää kaupalliset kanavat auki kaikkiin ilmansuuntiin. Maailma tarvitsee sveitsittyneitä valtiolta, muitakin kuin vain yhden. … ~ https://yle.fi/uutiset/3-10192890 - ”Ruotsi ottaa roolia Syyrian lähialueella – Nuuskinut Välimerellä venäläisten signaaleita tiedustelukoneellaan jo viisi päivää … ” - Yle-toimittaja Juho Tuomisto.

 

Ruotsin valinta ”lopullisesti” lännenmiehen sotilasleiriin on meille Suomelle onni!

[ … väitetään, että jäämme yksin, kyllä jäämme näin yksin kaikista sotilaallisista toimista ja säästämme maamme ja asukkaamme! … ]

Näin meille jää liki ainoalaatuinen asema maailmassa, vain Sveitsi ja heidän sveitsittynyt puolueettomuusmallinsa [3 on kumppanina Euroopassa, meidän kiistaton etu Sveitsiinkin nähden on sijainti. Olemme yksilöllisessä roolissa ja asemassa – idän ja lännen vedenjakajalla [4, vieläpä siten, että kansakuntamme ylivoimainen enemmistö – vuodesta toiseen – 15 vuoden ajan on ilmaissut tahtonsa pysyä erossa lännenmiehen sotakoneesta – Natosta [Kuva 1].

 

Meidän vieressä on Venäjä – se toinen ydinasesuurvalta

Venäjän Euroopan puoleiset elintärkeät ja merkittävimmät keskittymät ovat aivan rajamme takana. Asiantuntijat ymmärtävät kirkkaasti, että Venäjä tulee estämään kaikki ne toimenpiteet, jotka uhkaavat heidän Kuolan niemimaan strategisten ydinsukellusveneiden asemia ja tukikohtia kuin varusteluluolia. Samoin Venäjä puolustaa viimeiseen saakka Pietaria – Leningrad oblastin ydintä.

Venäjä seuraa tarkasti, miten me sovellamme Nato – Isäntämaa pöytäkirjaa [5, jonka hyväksyimme suoraan – ilman eduskuntakäsittelyä, toisin kuin Ruotsi, joka teki omaansa ratkaisevat muutokset, ja sen jälkeen ratifioivat sen – vuoden jälkeen sen käsittelyyn tulosta. Me täällä Suomessa hyväksyimme vastaavan muitta mutkitta!

 

Miksi meidän pitää olla puolueettomia ja sitoutumattomia – sotilaallisesti?

Syy on selvä. Sijaintimme ja aivan poikkeava historiamme. Saimme itsenäisyyden idästä. Kehityimme tsaarin autonomian aikana takapajulasta Euroopan keskikastiin. Olemme eläneet täyttä rauhanaikaa – välillä presidentti Urho Kekkosen ohjaksissa, joissa Urho junaili meille idänkauppaa ja itselleen valtaa. Kekkosen aikana kansakuntamme eli parasta aikaansa! [6.

Perusteluja puolueettomuudellemme ovat myös geopolitiikkamme, olemme Aasiasta alkunsa saaneen mantereen selkeä niemi – Suomenniemi. Olemme saari – ja näin meidän on ylläpidettävä kaikkiin suuntiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jossa osaamme katsoa avoimin silmin kaikkiin ilmansuuntiin.

Vanha kiinalainen sanonta: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana” - sopii meille paremmin kuin mikään muu. Toinen osuva kiinalainen sanonta on - ”Ellet voita vihollistasi – tee siitä ystävä!” … Näin se menee, sitä paitsi olemme oikeassa kohdassa matkalla Kiinaan – maailman suurimpaan talouteen ja meidän jo tämän päivän ja erityisesti huomisen merkittävimpään kauppakumppaniin [7.

 

Eli mitä nyt?

Vaadimme ennenaikaiset eduskuntavaalit, ja äänestämme sellaiset uudet kansanedustajat, jotka muuttavat katseemme vain lännestä – koskemaan 360 astetta eli näemme kaikki ilmansuunnat.

Uusi eduskunta irtisanokoot Nato – Isäntämaa pöytäkirjan [8, ja järjestäkööt kansanäänestykset eurosta, EU' sta ja myöhemmin valmisteltavasta ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolueettomuusnäkökulmasta. Kansanäänestyksien jälkeen noudatetaan kansakunnan tahtoa – olivat mihin suuntaan tahansa.

 

Ruotsalaiset ojensivat meille kätensä

Meidän etu on/ olisi ruotsalaisten kiinnittyminen [?] lännenmiehen sotakoneeseen [9. Me jäämme kauniisti liittoutumattomiksi ja näin irtaudumme kaikista sodan konfliktien uhista ja osallistumismahdollisuuksista, koska Euroopassa, joka jatkuu Venäjän Uralille asti [10 – tarvitaan valtio, johon kaikki ilmansuunnat luottavat.

[10 … Karttaan katsojat ovat oivaltaneet, että Eurooppa jatkuu Venäjän Uralille saakka. Uralille on yritetty lännestä useita kertoja – aina väkivalloin, sotimalla ja aina häviten … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/06/vain-eurooppalaisen-puolustuksen.html -

 

Meille on nyt tarjolla ”ETYK 1975” ** toisen kerran – eli saisimme vilpittömät tunnustukset niin idästä kuin lännestä puolueettomuutemme ja välittäjäneuvottelukykymme osalta!

 

Viitteet:

[2

[3

[4

[5

[6 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162987-kansalaisen-paras-kausi-elettiin-kekkosen-aikana -

[7 ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ -

[8

[9 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002878678.html -

 

[** … me edustamme suomalaisuutta, jonka erityislaatuisuus esiintyi viimeisen kerran presidentti Urho Kekkosen mahtiaikana 1975 – ETYK – kokouksena, joka loi meille puolueettoman valtion statuksen. Kekkonen oli tältä osin tuolla kokouksen päättäneellä nuijan kopautuksellaan saavuttanut erään tavoitteensa – irtautumisen idän syleilystä. Olimme hyväksytyt asemaan, jota oli jo vahvistettu monin YK-rauhanturvaoperaatioiden osallistujana …

EKSTRA

[2016] … Meiltä jää selvittämättä ja tietämättä se syy, miksi venäläiskone tuli ilmiselvästi "hajuraon sisään" - joka ei ole normaalitilanteissa diplomaattista, eikä hyväksyttävää. Aikanaan oli mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa Pietarissa – tuolloin kävi selville, että sotalaivojen, jotka tulevat lähemmäksi kuin 100 mpk - suuntivan ja vakoilevan elektronisesti kaikkea, ja tämä näkyy vastapuolen peilauslaitteissa … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venalainen-signalointikone-tuli.html -

 

EKSTRA II

[07052018] ”Suomi, Ruotsi ja USA allekirjoittavat kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä … ” ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005670938.html – -HS-toimittaja Teija Sutinen.

... Aina sanotaan, ettei tuo mitään uutta, ei sido mihinkään eikä merkitse oikeastaan mitään. Ok. Saadaanko nyt tuo SoI (Statement of Intent – Aiejulistus) koko kansan tietoisuuteen, kun se ei mitään uuttakaan tuo (Matti Vanhanen)? Meidän täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla ei tule tehdä mitään uusia vastakkainasettelua lisääviä toimia, vaikka natottaja-poliitikot vakuuttelevat, ettei ne ja nuo sido mihinkään [!] … [IL]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 169309

 

DOC ruotsalaiset_puolueettomuus_07052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 07052018

 

883_7861

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (259 kommenttia)

Ilkka Luoma

NEW!

...
[07052018] ”Suomi, Ruotsi ja USA allekirjoittavat kolmenvälisen aiejulistuksen puolustusyhteistyöstä … ”

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005670938.html – -HS-toimittaja Teija Sutinen.

... Aina sanotaan, ettei tuo mitään uutta, ei sido mihinkään eikä merkitse oikeastaan mitään. Ok. Saadaanko nyt tuo SoI (Statement of Intent – Aiejulistus) koko kansan tietoisuuteen, kun se ei mitään uuttakaan tuo (Matti Vanhanen)? Meidän täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla ei tule tehdä mitään uusia vastakkainasettelua lisääviä toimia, vaikka natottaja-poliitikot vakuuttelevat, ettei ne ja nuo sido mihinkään [!] … [IL]

...

Ilkka Luoma

[2
...

Suomalaiset suorittivat vakoilulentoja keväästä 1939 aina syyskuulle asti Neuvostoliiton puolelle - koskien lähinnä Kannasta ja Leningradin puolustusvyöhykettä.

Suomalaisilla oli erinomaisia englantilaisia korkealentokykyisiä Blenheim pommikoneita, joihin oli pariin koneeseen ensin asennettu englantilaiset ilmakuvausvakoilukamerat, jotka kylläkin jäätyivät korkealla lennettäessä -

Saksan kolmannesta valtakunnasta saatiin uudet - ehommat, jotka kestivät kylmyyden ... aina viime vuosiin saakka on ollut epäselvää tiesikö Stalin suomalaisten saksalaisille luovuttamista vakoilukuvista Leningradin puolustusvyöhykkeen alueelta.

Stalin sai selville 15.11.1939 nämä vakoilukuvaluovutukset Saksalle - silloin syntyi päätös Talvisodan aloittamisesta ... Stalin: "Nyt riitti ... "

Tämä on esimerkki tapahtumasta, jossa vakoilukuvien luovutus pääviholliselle voi olla kohtalokasta ... aiheesta tosin vielä taitetaan peistä, mutta uusimmat Kremlin Stalin-K-arkiston asiakirjat kertovat todellisuuden (pienen pieni varaus).

Asiakirjat saattavat tulla Suomeen, tai sitten olisi kiintoisaa tietää miksi meidän pr. Niinistö julisti Venäjän pr. Putinin lähettämän 100-vuotisonnittelunsa joulukuulta 2017 - valtiollemme - salaiseksi?!!

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällainen Venäjän ääripiirien narratiivin suoltaminen menee jo liian pitkälle blogeissasi.

Jos päätös talvisodan aloittamisesta olisi tehty 15.11., niin mittavat joukot koko itärajan pituudelta eivät olisi alkuunkaan olleet paikalla torstaiaamuna klo 6:00 30.11. Miehistö oli tuotu Ukrainasta ja Kirgisiasta asti ja he olivat hyvin varustautuneita. Petroskoista oli rakennettu rata Suojärven kohdalle rajaa ja sen rakentaminen oli aloitettu ja paria vuotta aiemmin.

Talvisota päätettiin silloin, kun Molotov-Ribbentrop -sopimus allekirjoitettiin, jos ei jo paljon aiemmin. Tietysti se olisi voitu välttää, jos Suomi ei olisi pitänyt kiinni oikeuksistaan itsenäisenä kansakuntana. Mutta ei muuten. Edes Venäjällä ei virallinen historiankirjoitus mene tuollaisiin sfääreihin kun tässä esität.

Ilkka Luoma

Valtioiden johto, päämiehet ja yksinvaltiaat liikuttelevat sotajoukkoja myös varoituksena, uhkana ja yllättäen houkutteena! - Tässä varoituksena.

...
Tuo [2 -kohta oli vain kuriositeetti rinnasteena kysymykseen luovuttaako Ruotsi noita signaalitietojaan joillekin- jollekin - vai onko kyseessä vain omien tiedusteluvoimien harjoitus elävällä signaalilla!

...
Btw.
"Rauhan ajan vakoilulentokuvat luovutettiin saksalaisten käyttöön ... "
~ http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedus... -

" ... "Ensimmäinen lento suoritettiin todennäköisesti saksalaisten pyynnöstä", Eskola arveli.

Hänen mukaansa yleisesikunnan käytössä oli myös saksalaisia asiantuntijoita, jotka opettivat suomalaisille stereokuvien tulkintaa. Palkkioksi suomalaiset näyttävät saaneen erilaisia tiedustelulaitteita, joihin kuului myös erinomaisia ilmakuvakameroita. Aiemmin käytössä olleet brittiläiset Eagle-kamerat olivat osoittautuneet varsinkin korkealla lennettäessä epävarmoiksi vempaimiksi.

Talvisodan puhjettua monet sotilaat kuulivat rauhan ajan kuvauslennoista. Salaisuus nousi esille myös vajaat kolme vuotta sitten, kun sodanaikaista lentotiedustelua esitelleen näyttelyn koonnut eversti evp. Jyri Paulaharju kertoi siitä.

Yhteistyö saksalaisten kanssa on kuitenkin pysynyt pimennossa näihin päiviin saakka. ... "

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Neuvostoliitto oli silloin Saksan liittolainen. Suomi puolueeton.

Kuinka nopeasti saatiin Suomussalmen joukoille Raatteen tielle painatetuksi marssioppaat, joissa neuvottiin kuinka ruotsalaisia rajavartioita tervehditään Tornionjoella? Painettiinko ne varoitukseksi suomalaisille, jotka saivat ne vasta sotasaaliiksi itselleen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Kuten todettua - armeijat varustetaan operaatioihin, vaikka niitä ei edes käytettäisi.

...
Stalin oli lukenut Adolf Hitlerin kirjat - Taisteluni 1 ja 2 - jo paljon ENNEN M-R -sopimusta!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Onko se Mein Kampfin kakkososa jo ilmestynyt, Luoma? Kuka sen kirjoitti?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Mein Kampf (Taisteluni) on kaksiosainen kirja - osat 1 ja 2, esiintyy kahtena erillisosana ja yhdisteenä - minulla on keräilykappale nahkakantisena niin sanotusta Himlerin 200 kirjan sarjasta allekirjoituksin - Suomeen tuomislahjanaan.

...
" ... Taisteluni (saks. Mein Kampf) on Adolf Hitlerin julkaisema kaksiosainen kirja ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Taisteluni -
.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Siis Himmler toi sinulle tuon kaksiosaisen kirjan? Mutta kun "Zweites Buch" julkaistiin vasta Hitlerin kuoleman jälkeen...

"Kakkososa" pidettiin pommisuojassa vuodesta 1935 Hitlerin määräyksestä ja siitä oli kaksi kopiota. Ne löytyivät vasta 2. Maailmansodan jälkeen, löytäjänä amerikkalainen upseeri.

Tuon löydön jälkeen useimmat kirjat julkaistiin yhdistelminä.

Ei sitten kyllä Stalin ennen sotaa lueskellut...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Et ilmeisesti ole nähnyt ko. kirjaa - kirjasarjaa lainkaan - Himmler "toi" Suomen vierailulleen 200 kappaletta nimikoituja Taisteluni kirjoja (yhdistelmä - siis osat 1 ja 2) - ne ovat hyvin harvinaisia ja arvokkaita - keräilijöille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Täytyy kysyä, että luitko kommenttini lainkaan? "Kakkososaa" ei oltu edes julkaistu kun Himmler kävi Suomessa, eikä Stalinkaan ollut sitä siis lukenut.

Jankkaat ihan turhaan, kyseessä on historiallinen tosiasia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Minulla on kirja/ kirjat, niin yhdistelmänä 1 ja 2 sekä erillisinä - kuten wiki toteaa:

"Taisteluni (saks. Mein Kampf) on Adolf Hitlerin julkaisema kaksiosainen kirja, jonka hän kirjoitti ollessaan Landsbergin vankilassa epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen jälkeen. Ensimmäinen osa Tilinteko (Eine Abrechnung) julkaistiin vuonna 1925 ja toinen osa Kansallissosialistinen liike (Die Nationalsozialistische Bewegung) seuraavana vuonna ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Taisteluni -

...
~ https://de.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf -

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #38

Näyttää taas siltä, että tunnet historiaa pinnallisesti. "Mein Kampf" valmistui toki kahdessa erässä, 1925 ja 1926.

Vuonna 1928 valmistui "kakkososa". Koska ensimmäinen kirja oli myynyt siihen mennessä huonosti, kustantaja ei halunnut julkaista teosta. Siitä oli tasan kaksi kopiota, joita vuodesta 1935 siis säilytettiin pommisuojassa. Hitlerin elinaikana sitä ei julkaistu.

Saksaksi sitä kutsutaan nimellä "Zweites Buch", ei "Drittes Buch", koska "Mein Kampf" julkaistiin yhdistelmänä. Sehän annettiin kaikille avioliiton solmineille, eikä todellakaan kahtena volyymina.

Minullakin on teos (yksi kirja), joka oli erään Sturmbannführerin vihkiteos. Eihän minun toki ole niin tavattoman arvokas kuin sinun...

Olit jälleen kerran väärässä kun et tiennyt "kakkososasta".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Aivan, kuten wikissä todettuna - kaksiosainen 1 ja 2, niin yhdistelmänä ja erillisenä - ovat kotona kirjahyllyssä molemmat ... aikanaan Savonlinnan kirjastossa oli harvinainen erillisversio suomennoksena - se varastettiin - kuinka ollakaan. Alan poliittisiakin harrastajia - keräilijöiden ohella on myös olemassa ...

.
Tämä ei sinällään kuulu topicciin - mutta uskoisin, että MoT.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #59

Aivan, sinulla ei ollut siis aavistustakaan tuosta "Zweites Buch" -kirjasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Kirjoitin vain sen myötä, miten se liittyi omiin kokoelmiini ja Stalinin lukemisiin - kts. kommentti 10.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Helsingin Sanomat kirjoittaa 22. helmikuuta 1939 otsikolla:

”Röyhkeä rajanylitys. Venäläinen lentokone valokuvausmatkalla Kannaksella. Käväisi 25 km:n päässä Viipurista.”

Suunnitelmat Suomen suhteen oli tehty Stalinin ”korvien välissä” tämän mukaan jo alkuvuonna 1939. Venäläinen vakoilukone lenteli pitkin Kannasta ristiin rastiin ja kuvasi kohteita tulevia operaatioita varten.

Kenraali Erik Heinrichs kirjoittaa kirjassa Mannerheim Suomen kohtaloissa II sivulla 114:

”Talvisodan syttyessä Saksalla ja Venäjällä oli ystävyyssopimus. Göring lähetti Mannerheimille tervehdyksen, jossa hän kehoitti antamaan myöten. Saksan hallitus takavarikoi lentokoneet, jotka Italiasta lähetettiin taistelevalle Suomelle. Piti olla kerta kaikkiaan vailla todellisuuden tajua voidakseen kuvitella, että meidät muka ajoivat sotaan maan natsilaisystävälliset voimat. Suomen muutamilla harvalukuisilla kansallissosialisteilla ei ollut minkäänlaista merkitystä poliittisessa elämässämme.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erik_Heinrichs

Ilkka Luoma

Puolin ja toisin vakoiltiin.

...
Itse Talvisodan asioita kannattaa lukea mm. Antti Hietalahden kirjasta "Talvisodan salainen strategia" - 2016.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #9

Hietalahden haastattelun katsoneena on todettava, että ”Talvisodan salainen strategia” on täyttä spekulointia. Asiat täytyy perustua ehdottomiin faktoihin, jotka ovat kenen tahansa tutkijan mahdollisuus tarkastaa. Spekulointi ei riitä. Hietalahti puhui itse asiassa itsensä pussiin korostaessaan Saksan kiinnostusta Petsamon nikkeliin ”Talvisodan salaiseen strategiaan” liittyen. Se on täysin ristiriidassa Molotov-Ribbentrop –sopimuksen kanssa, jossa Saksa antoi Suomen Neuvostoliiton etupiiriin. Sopimuksella Saksa antoi samalla vapaaehtoisesti Neuvostoliitolle omistusoikeuden Petsamon nikkelikaivokseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Suosittelen lukemaan koko kirjan, eikä vain spekuloimaan siitä ;) ... Kirja sisältää noin 700 viitettä ja 200 lähdettä ---

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #20

Helsingin Kirjamessuilla tehty Hietalahden haastattelu vuodelta 2016 ei tee vaikutusta minuun. Sen voi katsoa netissä. Siinä on puhdasta yksityishenkilön spekulointia. Se riitti minulle.
Stalinilla oli tarkoitus saattaa loppuun tekemänsä agitointityö Suomessa vuodelta 1917 ja hän hyökkäsi "isäjumalana" Suomen kimppuun marraskuussa 1939. Puna-armeijan marssioppaille ja torvisoittokunnille ei tullut käyttöä. Osa torvista jäätyi Raatteen tiellä. Ei tullut läpihuutojuttua eikä myöskään parin viikon paraatimarssia Helsinkiin. Tässä ei Petsamon nikkelikaivoksella ollut mitään merkitystä. Oikea historiantutkimus perustuu puhtaisiin faktoihin, ei mihinkään ajatuskehitelmiin. Tarkoituksena oli tehdä Suomesta tasavalta Neuvostoliiton ”kansojen perheeseen.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #65

"Tarkoituksena oli tehdä Suomesta tasavalta Neuvostoliiton ”kansojen perheeseen.”"

Molotovilla oli lisäksi suunntielma siirtää suomalaiset Siperiaan, kuten tehtiin Krimin tataareille, tshetsheneille, inkeriläisille j.n.e.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #68

Oli myös suunnitelma siirtää suomalaiset Alaskaan ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #70

Se oli evakuontisuunnitelma NL:n uhan varalta, ei pakkosiirtoa, kuten NL ja Stalin teki.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Aikanaan hämäläiset ajoivat alkuperälappalaiset (saamelaiset) pohjoisiin ... (?)

...
ei sinällään liity topicciin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Valitettavasti monien kiinnostus loppuu tuossa 10-15 prosentin kohdalla, kun asiaan perehtyminen edellyttäisi vähintään 80-90 prosentin tasoa. Nykyihmisen helmasynti - lööppi luetaan, ehkä ingressi, mutta mielipide muodostetaan jo niistä kiivaasti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsissa on nyt lähihistoriaa tunteva puolustusministeri, todennäköisesti siksikin yhteistyö sujuu.

Ruotsin puolustusministerin äiti tuli sotalapsena Suomesta – Hultqvist oppi jo pienenä, että Kuusamossa Neuvostoliitto oli "naapuri"

Lapsuus- ja varhaisteinivuosiensa kesinä Hultqvist sai tuntumaa, miten sodan ja Neuvostoliiton rajan läheisyys Suomessa näkyi. Suomen-sukulaiset puhuivat aina naapurista, kun tarkoittivat Neuvostoliittoa.

-Ihmiset tulivat sodan jälkeen takaisin kotiseudulle, jossa kaikki oli poltettu. On selvää, että tämä on historiaa, joka on ollut koko ajan suvussa.

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/50373-ruotsin-...

Ilkka Luoma

Suomalaisetkin polttivat kaiken käyttökelpoisen, kun poistuivat perääntyessään aiemmilta omilta - ja miehitysalueilta - kuten myös suurvallat käyttivät poltetun maan taktiikkaa.

...
Suomi on ruotsalaisille oiva panssari, selkänoja ja puskuri - itään, näin he ajattelevat, kun päätöksiä tekevät - vaikea nähdä, että tulisivat apuun.

Todellisuus onneksemme lähtee meistä itsestä, siksi puolustusministeri J.Ninistö (Sin.) on saatava nopeasti vaihtoon - hän on vaaraksi kansalliselle turvallisuudellemme!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsissa varmasti tiedetään että enää ei käytäisi toista maailmansotaa ja siellä ollaan herätty jo vuosikausia sitten.

SVT: Venäjän pommikoneet harjoittelivat jälleen Ruotsia vastaan

https://yle.fi/uutiset/3-6921139

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

[2016]

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruot... -

"Ruotsin ilmatilaa loukattu 12 kertaa tänä vuonna – joukossa monta maata ... _ ... Puolet loukkauksista on joko Yhdysvaltain tai Tanskan lentokoneiden tekemiä. Norjalaiskoneet ovat loukanneet länsinaapurin ilmatilaa kahdesti.

Turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa Ruotsin suurimmaksi uhaksi mainittu Venäjä on tehnyt yhden ilmatilanloukkauksen. Ranskan, Saksan ja Viron koneet ovat nekin kaikki vierailleet kertaalleen luvatta Ruotsin ilmatilassa ... "

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Et sitten muuta keksinyt? Tämä on ihan tältä vuodelta:

Latvian on joutunut sulkemaan osan ilmatilastaan kolmeksi päiväksi sotaharjoituksen vuoksi. Myös Ruotsi on varoittanut matkustajaliikennettä Itämerellä sotaharjoituksesta ja sanonut, että Itämeren yli kulkevalle lentoliikenteelle voi aiheutua häiriöitä ja viivästyksiä.

Ruotsin liikennevirasto joutui määrittelemään väliaikaisen vaaravyöhykkeen eteläiselle Itämerelle Venäjän sotaharjoituksen vuoksi. Tämä vaikuttaa Itämeren poikki ja yli kulkevaan meri- ja lentoliikenteeseen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005629142.html

Siinähän Putin pullistelee vaikka Syyrian sotakin syö rahaa, eikä ruplan surkea kurssi kohene vaikka öljyn hinta on noussut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

En keksinyt - se oli ruotsalaisten oma ilmoitus.

...
Aina voi provosoitua, mitään uhkaahan ei miltään osin edes muodostunut, edes aiheellistunut - spekulaatiota pidemmälle, joka sekin oli tarkoitushakuista vastakkainasettelua - West trolling manipulaatiota ... vai löysitkö uhkaa - ellet peräti nyt keksinyt sitä? ;)

...
Mitä alhaisempi rupla dollariin nähden, sen enemmän öljyn hinnan nousu parantaa ruplavirtaa - sillä öljyä kaupataan toistaiseksi dollareissa - ymmärräthän että "huonolla" ruplakurssilla saa enemmän ruplia dollaria kohden? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #29

Venäjä vie raaka-aineita, mutta ymmärräthän mitä tuo: tuontiteknologia kallistuu ja pääosa venäläisistä jalostusteollisuuden yrityksistä on hyvin riippuvaisia tuonnista. Ja ruplan heikkeneminen lisää ulkomaisen velan kustannuksia, kaupat joutuvat nostamaan tuontitavaroiden hintoja jne.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Kiina on kohta suurin Venäjän teknologiatoimittaja ja Venäjän oma tuotekehitys lähtee nyt tosissaan käyntiin - Putinin viimeisen kauden päätavoite.

Kiinan kaupassa ei aina tarvita edes kovia valuuttoja - kaasu ja öljy ovat hyviä vaihtovälineitä ---

Venäjä on eräs vähiten ulos velkanntuneita valtioita - tosin kuin US.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Joko se Venäjän oma tuotekehitys muka taas lähtisi tosissaan käyntiin, puhettahan siitä on ollut ties kuinka kauan.

Tuonninkorvausta on pyritty edistämään erityisesti julkisen sektorin ja valtionyritysten hankintoihin kohdistuvilla rajoitteilla, mutta toistaiseksi siinä on edetty varsin vaatimattomasti.

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Kiina osaa tinkiä öljyn sekä kaasun hinnat, ei siinä vaihtokauppa auta.

Venäjän valtio on vähemmän velkaantunut, mutta roskapankkiahan siellä ollaan perustamassa.

Eikä Putinia käy kateeksi, tyytymättömyys senkun lisääntyy.

The share of Russians who are unhappy with Putin over low wages, pensions and other benefits doubled from 15 percent to 32 percent in the past three years.

- Mikäli Levadan kyselytulokseen on uskomista eikä tyytymättömien määrä ole korkeampi.

https://themoscowtimes.com/news/russians-are-most-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Omavaraistaminen lähti käyntiin vasta voimallisemmin 2014 ...

Kiina korvaa ja on korvannut liki kaikki merkittävät pakotteiden alla olevat teknologiat.

...
Putinin virkaanastujaislimusiini oli jotenkin symboli omasta tuotekehityksestä :)

.
Oletko perehtynyt tähän?
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Miksi noita toistat, kiinalaiset ovat vanhaa kauppakansaa ja tietävät hinnoittelussaan erinomaisesti että Putin on Kiinankaupasta riippuvainen.

"Putinin virkaanastujaislimusiini oli jotenkin symboli omasta tuotekehityksestä :)"

Aivan, Putinin Kortezh on kehitelty yhdessä Porschen ja Boschin kanssa, venäläistä tuotekehittelyä kai vain se kolho kori.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

Missään maailman valtiossa ei ole enää täysin itsellistä autojen kokonaissuunnittelua.

...
Kiina on kauppakansaa - tämän olet nyt ilokseni oivaltanut - hyvä!

...
Kiinalle on erinomaisen edullista tämä kahden yhteisesti hyödyllinen kauppa, jossa maailman suurin talous ja liukuhihna kuin maailman suurin raaka-ainevarasto ja sotilas- ja avaruustekniikoiden eturivin suunnittelija kohtaavat ....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

"Missään maailman valtiossa ei ole enää täysin itsellistä autojen kokonaissuunnittelua."

Designiin käytetään usein italialaisia, olisi kannattanut Putininkin ettei olisi syntynyt Kortezhin kaltaista rumilusta.

"Kiina on kauppakansaa - tämän olet nyt ilokseni oivaltanut - hyvä!"

Luetko ollenkaan saamiasi vastauksia vai suollatko vain vanhoja tekstejäsi, sillä tuostakin olen kirjoittanut jo kauan sitten.

"Kiinalle on erinomaisen edullista tämä kahden yhteisesti hyödyllinen kauppa.."

Niin on, Kiina vie kun tietää Putinin rahantarpeen, Putin myy halvalla ja ostaa kalliilla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Kauneus on katsojan silmissä :)

...
Luen kaikki, ja vastaan niihin niin huolella kuin ajankäytöllisesti on mahdollista - tässä auttaa noin 5000 artikkelini kokoelma - lainaukset osuvat liki aina kohdilleen ;)

Ilkka Luoma

[3
...

Sveitsittyminen

TIISTAINA, ELOKUUTA 26, 2014
EU-joustavoitettu sveitsittymisemme!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoi... -

... Voimme olla portti itään ja portti länteen –

… niin kiinalaiselle kuin venäläiselle kulttuurille. Maailma ei ole vain läntistä kulttuuria, se on itse asiassa vähemmistö, vaikka sen maapalloyhteisten varantojen käyttö on ollut pitkään ylivertaisella tasolla. Maailma on astumassa nyt idän vuosisadalle ja erityisesti Kiina antaa hillintää liialliselle jenkki-maailmapoliisiroolille. Venäjä lyöttäytynee mieluusti Kiinan piiriin – he voivat ainakin antaa kiinalaisen rahoituksen reaalivakuudeksi Siperian ja Baikalin veden.

Sauli Niinistö on nyt elämänsä paikassa

Meillä suomalaisilla on oikeus kahden välisiin neuvotteluihin ja konsultaatioihin, niin tekevät myös Saksa ja Englantikin – molemmat EU valtioita, Saksa itään ja Englanti Atlantin yli isoveljeensä USA:han.

Meillä tiedonvälitys on osin jopa demonisoinut idän

Ulkopoliittinen instituutti on luvattoman heikosti antanut analyysia, puolueetonta pohdintaa ja riippumatonta asiatietoa, mitä merkitsee maailmanmuutos, joka alkanee niin Lähi-idästä, Irakista kuin Ukrainasta.

Erityisesti UPI-FIIA ohjelmajohtaja Mika Aaltola *] on joutunut kansalaisten hampaisiin puolisokeana jenkkifilosofistina, joskin tänään 15. elokuuta 2014, ääni muuttui kellossa ja Aaltolankin saamat isälliset ohjeet niin ulkopolitiikan johdon - kuin kansalaisten taholta ovat purreet. ...

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän tyyppinen suoranainen Venäjä-trollaus esiintyy aaltoina somessa ja laineet siitä lyövät tänne Usariinkin.

Ennen Ukrainan tapahtumien kärjistymistä alkoi edellinen suuri aalto ja se jatkui pitkälle nykyisen asemasodan alkamisen jälkeenkin. Monet niistä trollaajista hävisivät sen jälkeen teille tietymättömille eikä heitä enää sitten näkynyt.

Nyt on selvästi havaittavissa aktivoitumista tällä saralla uudelleen, myös täällä Puheenvuorossa muutamien blogistien kohdalta. Se ei voi olla sattumaa, vaan jossain on taas jotain päätetty.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ei, ei se ole sattumaa mutta sen aiheuttaa se että olemme menossa kohti uutta konfliktia Lähi-idässä ja sen laineet lyövät Ukrainan yli kohti Pohjolaa. Ehkä saamme vielä viettää jalkapallon mm-kisat "rauhassa" mutta sen jälkeen menemme kohti rauhattompaa aikakautta.

Ei sen kummenpaa, päätetty pöydän molemmin puolen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei välttämättä pöydän molemmin puolin, mutta toisella puolella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Meidän pitää juuri kattaa neuvottelupöytiä - kahdelle - siis molemmin puolin pöytää, meidän ollessa puolueettomia kolmansia, jos meitä tarvitaan konfliktien selvittelijänä!

Ilkka Luoma

O-P' lla näyttää olevan molemmat silmät auki! ;)

...
Suomen on rakennettava sellaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jossa vastakkainasettelua puretaan ja koetetaan löytää meille tie kohti välittäjäroolia - erilaisten muiden konfliktien neuvottelupöytien kattajaksi!

Ilkka Luoma

Perusteletko hiukan tarkemmin väitteitäsi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kekkosen sanoin: "Niin on, jos siltä näyttää."
(Itse asiassa suosituksesi O-P:n kommentille osoittaa, että myönnät trollauksen, koska hänkin sen myönsi.)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Ei millään muotoa - trollaukseen en ota kantaa, sillä on lukijan hallussa - itse tuotan mahdollisimman huomioivaa ja tasapuolista - niin idän kuin lännen näkökulmasta - informaatota/ mielipidettä, kuitenkin nähden väkivahvan West trolling maniplaation - johon teen vastinetta ja vastapainoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

Rene Nybergin loistava katsaus trollauksen ja hybridivaikuttamisen historiaan, kannattaa lukea:

"Hybrid Operations and the Importance of Resilience: Lessons From Recent Finnish History"

https://carnegieendowment.org/2018/02/08/hybrid-op...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Tasapainotetaan tuota yksipuolista näkökulmaa ---

MAANANTAINA, JOULUKUUTA 19, 2016
West trolling >< East trolling – nokittelua vuorosuunnin

... Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –

… syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.
Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.

Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?

Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,

… jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.]

Lännenmiehen vastahyökkäys East trollingille synnytti West trollingin

West trolling on hienosyistä, taitavasti läpivalaistua manipulaatiota, jossa totuuden arviointi jätetään lopulta lukijan haltuun. Manipulointi |6 on harhauttavaa, ja se pyrkii järjellisin keinoin saavuttaa asiantuntijamaista hyväksyntää esitetyn tietovirran pohjalta. Manipulaatio on salaista, piilovaikutteista ja totaalisesti mielenmuokkaukseen pohjautuvaa tietovirtaa, jolla pyritään muuttamaan käsitteitä, mielipiteitä ja ajatuskaavioita.

Itä ja länsi ottelevat nyt informaatiosodassa
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221988-... - ] ...

.
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/west-trollin... -

.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

ruotsi(ja suomi myös)isenäisinä valtioina saavat ihan itse tehdä puolustuspoliittiset ratkaisunsa,ei siihen tarvita Kremlin(tai Luoman)lupaa !
Kaikilla on tosin sananvapaus ja oikeus propagoida kremlin puolesta,mutta kohtuuden rajat Luoma on jo ylittänyt ajat sitten !

Ilkka Luoma

Ensinnäkin Suomi ei ole itsenäinen valtio.

Toisekseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme ei saa olla uhkaa toisaalle ja vastakkainasettelua itään rakentavaa - kuten se nyt on. Sanoisin, että on hyvin ajattelematonta rakentaa "turvaa" 9000 kilometrin päässä olevan ydinasesuurvallan kanssa, kun vieressä on 1300 kilometrillä kiinni se toinen ydinasesuurvalta ja tätä vastaan - jotkut sanoisivat jopa ajattelemattomuuden sijasta tätä vastakkainasettelua tyhmyydeksi!

...
Oletko perehtynyt esimerkiksi Nato - Isäntämaa pöytäkirjaan?

Ilkka Luoma

... Entistä helpommin ja nopeammin vieraiden valtioiden sota- ja taisteluvoimia Suomeen? Muistamme Jatkosodan alustamisen laskemalla Saksan kolmannen valtakunnan sotavoimat Pohjois-Suomeen, jopa myöhemmin täydellä rintamavastuulla, jolloin Mannerheim sai enemmän omia sotilaita omalle hyökkäysrintamavastuulle. Hinta oli kova. Rauha palasi Neuvostoliiton osalta 1944 ja syttyi Lapin sota saksalaisia entisiä aseveljiä vastaan.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10194770 -

"Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat tiivistävät puolustusyhteistyötään – Tutkija: "Kyseessä on merkittävä sopimus"
Sopimuksen tarkoituksena on muun muassa helpottaa kansainvälistä sotilasharjoitus- ja koulutustoimintaa.

7.5.2018 ... _ ... Ruotsalaisen Hultqvist sanoo, että sopimuksen tarkoituksena on lisätä vakautta lisäämällä Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa Euroopassa.

– Hultqvistin lausunto on merkittävä. Vaikuttaa siltä, että on nähty tarpeelliseksi luoda paremmat edellytykset USA:n joukkojen läsnäololle juuri Suomea ja Ruotsia koskevissa puolustusasioissa, Salonius-Pasternak toteaa ... " -Yle

...

~ https://www.dn.se/nyheter/politik/militara-samarbe... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Luoma jatkaa valehteluaan. Suomi ei edelleenkään ole "idän ja lännen vedenjakalla", vaan on kaikin tavoin länteen kuuluva ja suuntautunut, sekä puolustuksellisesti että taloudellisesti. Suomi tekee puolustuksellista yhteistyötä sekä NATO:n että USA:n kanssa. Sveitsin kaltaista puolueetonta valtiota et Luoma Suomesta tule saamaan.

Ilkka Luoma

Perehdyhän Jori mitä vedenjakajalla olo merkitsee - huomaatko jotain, jos perehdyt?

...
Koskaan ei pidä sanoa - ei koskaan, jo uusi eduskunta sopivasti valiintuneena voi nähdä vastakkainasettelemattomuuden ja liittoutumattomuuden korostamisen kansakunnallamme edullisemmaksi ja jopa hyödyllisemmäksi - vai mitä mieltä olet tästä nykyisestä vastakkainasettelusta?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Älä keksi omia määritelmiä, Luoma. Suomi ei ole "idän ja läänen vedenjakalla" Piste. Tämän ovat todenneet jo aikaa sitten sekä pääministeri ja presidenttimme. Parhaillaan Suomi ja Ruotsi aikovat lisätä puolustushteistyötään USA:n kanssa. Miten ihmeessä tämä sopii vedenjakaja-ajatteluusi? Ole rehellinen edes itsellesi, vaikka kirjoitatkin sinulle annettujen ohjeiden mukaisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Ei vedenjakajalla, vaan "Rajalla":

"Raja railona aukeaa.
Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa;
varjelen, vartija, sitä"

Uuno Kailas 1931

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Vedenjakaja voidaan vetään jonnekin savolaisten maille - suunnilleen keskelle Suomea - pystysuunnassa ... ehkä kuitenkin Kotkasta Kajaaniin linjalle ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #57

Esität siis Pähkinäsaaren rajan palauttamista? (Ilman Viipuria)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #60

En. Tekisin pitkäjänteisellä työllä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jossa osa menetetyistä alueista saadaan takaisin - alkaen Petsamon rata-alustan vuokrauksesta ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Tuon on vain sinun väite, todistele sitä hiukan - katso historiaamme, katso uskontojamme, katso tapojamme, katso kulttuuriamme, katso kieliperinnettämme, katso geeniperimäämme - sitten ajattele uudelleen tuota vedenjakajaa :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #72

"katso historiaamme, katso uskontojamme, katso tapojamme, katso kulttuuriamme, katso kieliperinnettämme, katso geeniperimäämme".

Kyllä historiamme ja kulttuurimme periytyvät enimmäkseen lännestä, Rutsista. Oletko tietoinen, että roomalaiskatolinen kirkko rakennettiin Turkuun 1200-luvun lopulla?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #107

Villikari kirjoitti: "Kyllä historiamme ja kulttuurimme periytyvät enimmäkseen lännestä, Rutsista. Oletko tietoinen, että roomalaiskatolinen kirkko rakennettiin Turkuun 1200-luvun lopulla?"

Katolinen kirkko oli täällä jo ennen Turun (sana alkup. itä-slaavin, venäjän sanasta търгъ (turg) eli markkinapaikka) kirkon (sana alkup. kreikasta venäjän kautta (v:церковь, e: kirik, k: kirikkö). Tanskalaiset olivat tuoneet sen etelästä eli silloisesta Daneborg:sta ja saaneet bullan paavilta joka kielsi ruotsalaisia tänne tulemasta.

Kulttuurimme tuotu osuus on taas tuotu suurimmalta osin suoraan Saksasta ja osittain kaakosta sekä etelästä. Sen sijaan hallintokulttuuria on tuotu Tukholmasta sen jälkeen kun 1200-luvulta lähtien pystyivät pikkuhiljaa tätä maata valloittamaan ja itäisempää vaikutusta kulttuuri-imperialismillaan työntämään pois. Pitkään ja osittain vieläkin kulttuuriraja kulkee Kymijoen suulta Päijänteen kautta kohti Raahen seutuja, siis se legendaarinen vastan ja vihdan, tuiman merkityksien, limpun ja leivän j.n.e. raja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #191

Ruisleivän suosio kertoo myös tietystä rajasta - ruis on itäinen vilja ja siellä suosiossa ... harmi, että meidän ruis tuodaan paljolti slaavipuolalaisilta

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #107

Tässä paljon geeniperimäämme selostettuna, ja tutkimuksena koko ajan lisääntyvänä:

Suomalaisuuden juurien etsijät
~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ -

...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos Ilkka itse perehtyisit siihen mitä vedenjakaja tarkoittaa, huomaisit kuinka typerä tuo vertauksesi on. Mikä valtio on mielestäsi pohjoisen ja etelän välisellä vedenjakajalla?

Kirjoitit edellä, että Suomi ei ole itsenäinen valtio. Etkö hyväksy 6.12.1917 tehtyä itsenäisyysjulistusta. Olemmeko mielestäsi edelleen osa Venäjää?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Sveitsillä on vielä kaiken kukkuraksi Nato-maan turva ( paitsi ballistisilta ohjuksilta) vaikka ei ole jäsen. Suomella ei ole tuota maantieteellistä ihanteellista sijaintia Nato maiden keskellä vaan meidän rajanaapurimme on agressiivinen ja epävaaka ydinasevaltio jolla on valtava armeija. Vai pitäisikö sanoa mieluummin että tuolla armeijalla on valtio. Joka tapauksessa tuo valtio on itsenäisyysjulistujksemme jälkeen sotinut kolme kertaa Suomen kanssa.

Ilkka Luoma

Oletko koskaan katsonut vaikkapa viimeisten 20 vuoden aggressioita eri valtioiden osalta - osaatko laittaa järjestykseen vaikka käytyjen sotien ja hyökkäysten osalta?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #83

Tarkoitat siis, että rajanaapurimme on aika agressiivinen. Meidän turvallisuutemme riippuu pelkästään idänmiehen toimista, ei lännenmiehen. Montako kertaa lännenmies on tänne hyökännyt - viimeksi taisi olla Krimin sodan (Ålannin sodan) aikana Ranska ja Englanti. USA välillisesti tukemalla jatkosodassa NL:a.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Miten tuo itäisen karhumme aggressiivisuus on meille näkynyt - olen kysynyt tätä monilta, yhtään järkevää vastausta en ole saanut ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #116

Aggressiivista on esim. Venäjän asevoimien komentajan, kenraali Nikolai Makarovin puhe maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa. Siinä hän selkeästi varoitti Suomea veljeilemästä Naton kanssa.

Myös Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov varoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin.

Aika selvää vihamielistä toimintaa, vai kuinka?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #144

Ei lainkaan. Sinun ajatusmaailman mukaan Venäjä ei saisi tehdä mitään uudistuksia omaan puolustusdoktriiniinsa tilanteessa, jossa se toinen ydinasesuurvalta Yhdysvaltoina tulee Venäjän rajalle - ajattelehan vähän!

Muistele Kuuban kriisiä, miten US reagoi, kun venäläiset oli kutsuttu Kuubaan puolustamaan amerikkalaisten aggressioita vastaan Sikojen lahden sinällään epäonnistuneen maihinnousun aseistajana ja Kuuban lentokenttien pommittajana - mietihän vähän :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #148

Ajattele nyt hyvä mies itse omilla aivoillasi äläkä vain suolla Venäjän sotadoktriinia, jonka mukaan Suomi on uhka Venäjälle, jos liitymme puolustusliittoon. Oletko todella sitä mieltä, että Suomi Naton jäsenenä hyökkäisi Venäjälle. Kerro oma mielipiteesi suoraan.

Etkö hyvä mies käsitä, että Naton jäsenenä Suomi ei enää olisi Venäjän etupiiriä eikä Venäjällä olisi mahdollisuutta vaikuttaa Suomen päätöksiin.

Kerro vielä miten Sikojenlahden maihinnousu liittyy Suomen turvallisuusratkaisuun? Venäjälle suunnatut USA ohjukset eivät tarvitse Suomen maaperää laukaisualustoilleen.

Yritä tarkastella kerrankin asioita Suomen näkökulmasta. Tyypillistä suomettumisessa on juuri se, että Venäjän etu määrää mitä meillä saa tehdä, Suomi on Venäjän etu-piiriä, valitettavasti.

PS.. Suomi ja Ruotsi ovat paraikaa tekemässä sopimusta USA:n kanssa . Tämä sopimus saattaa puolustusmahdollisuutemme aivan uudelle tasolle. Tämä jos mikä on räikeässä ristiriidassa Venäjän etujen kanssa, vai mitä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #175

"Kerro vielä miten Sikojenlahden maihinnousu liittyy Suomen turvallisuusratkaisuun?"

Tyypillistä Luomaa aina silloin kun argumentit puuttuvat: Kun esim. oli kyse Venäjän sotaharjoituksista Ruotsin rannikon lähituntumassa niin Luoma esitteli mitkä maat ovat loukanneet Ruotsin ilmatilaa. Kyseli sitä vielä tänäänkin :)

Sattuneesta syystä ei kysellyt mitkä Suomen:

Suomen ilmatilaa on loukattu 35 kertaa yhdessätoista vuodessa – asialla pääosin Venäjän koneet

https://yle.fi/uutiset/3-9751748

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #176

Kommentista 144:

" ... Myös Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov varoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin ... " -Matti Villikari

- tuosta johdannaisena US reagointi Kuuban kriisissä ja sen alkutahdit Sikojenlahden epäonnistuneena maihinnousuna ... siis vastinkommentti kommenttiin 144.

...
Oletko perehtynyt siihen kapeaan lentoväylään mitä venäläiset koneet käyttävät Pietarista Kaliningradiin ja takaisin? Kapeimmillaan 11-15 kilometriä ja jos oivallat sään muutokset, niin saattaa aueta + lentotiheys!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #196

Kun kansainvälinen ilmatila Suomenlahdella on niinkin kapea ja kun otetetaan vielä huomioon vilkas siviili-ilmailu, on suorastaan rikollista jättää transponderi laittamasta päälle (ehkä niitä ei edes ole?). Merenkulussa venäläiset ovat viimein ryhtyneet noudattamaan meriteiden sääntöjä ja pitävät päällä AIS-lähetintä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #215

Eivät amerikkalaisetkaan aina käytä transpondereita - varsinkaan vakoilu- ja signalointilennoilla olevat.

...
Transpondereitten käyttöä ei ole määrätty missään säännöstössä.

Joihinkin venäläisiin koneisiin transponderia ei ykinkertaisesti voida laittaa!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #215

Villikari kirjoitti: "...on suorastaan rikollista jättää transponderi laittamasta päälle..."

Niinpä. S.Niinistö taannoin ehdotti Itämerellä operoiville maille sopimusta aiheesta. Venäjälle se sopi mutta USA sen kaatoi. Mitä opimme tässä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #231
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #235

Median esittämää West trolling manipulaatiota Iltalehden toimittajalta. US ei tule todellisuudessa aidosti vain puolustamaan, vaan myös käynnistämään itselle omia hyökkäysasemia itään. US pahin pelko ja sen lähde on kahdessa paikassa, toinen on Kuolan niemimaa ja sen strategiset ydinsukellusveneiden tukikohdat! Nämä ovat USA:n kohteet ja päämääränä on niiden tuhoaminen ensitilassa suurkriisin sattuessa. Nato-isäntämaa pöytäkirjat tehtiin muun muassa tätä tuhoamisretkeä varten. Pöytäkirja antaa US/Natolle mahdollisuuden käyttää niin Suomen kuin Ruotsin Lappia yllättäviin taistelurynnäköihin kohti itää. Ruotsi oli sen verran viisas, että eliminoi ydinaseet pois pöytäkirjasta - Suomi ei!

...
~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805132200938... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #175

Suomi ei ole uhka Venäjälle, mutta Suomi Nato-jäsenenä olisi, varsinkin, kun suomalaiset poliitikot eivät lisänneet Nato - Isäntämaa pöytäkirjaan ydinasekieltoa, jonka vuoksi meillä ei edes keskusteltu YK' n ydinasekieltosopimuksen allekirjoituksesta - saa tosiaan ajatella ... Mietihän vielä missä me sjaitsemme ja katso mitä on Kuolan niemimaalla ... saa tosiaan ajatella!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #178

Viimeinkin vastaat suoraan; liittoutumaton Suomi ei ole uhka Venäjälle mutta puolustusliittoon kuluva Suomi olisi.

Väität siis että Suomen puolustuskyvyn moninkertaistuminen on uhka Venäjälle.

Vahva puolustus on tietenkin haitaksi hyökkääjälle.

Jos et käsitä tätä, väännetään vielä rautalangasta. Mitä voit päätellä jos naapurisi vastustaa ja kertoo ryhtyvänsä "toimenpiteisiin" jos kotiisi asennetaan hälytysjärjestelmä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #186

Nyt on kysymys jostainä muusta kuin Suomen puolustuskyvystä, joka on jo nyt riittävä - vaan siitä mitä merkitsee, kun toinen ydinasesuurvalta tulisi 1300 kilometrillä kiinni siihen toiseen ydinasesuurvaltaan - jonka merkittävimmät arsenaalit ovat meistä vain 50-100 kilometrin päässä ... mietihän uudelleen maantiedettä ja amerikkalaisten tihentyneitä sotakonevierailuja maassamme.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #197

Sinä olet kyllä nyt aivan pihalla ydinasetekniikasta. Ei sen toisen ydinasevaltion todellakaan tarvitse tuoda ydinaseitaan meidän 1300 km pitkälle rajalle voidakseen ampua Muurmanskiin. Oletko todella noin tietämätön vai pidätkö minua pilkkanasi?

Venäjän television TV5-kanava on valtion kontrolloima media. Kun siellä esitetään tässä jutussa olevaa tietoa, se on Venäjän virallinen kanta. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015021319191140_...

Venäjän armeija tuntuu olevan kovin paljon USA:a kyvykkäämpää. Praha, Helsinki, Vilna, Tallinna, Riika - ne ovat kaikki lähistöllä, videolla muistutetaan.

Tuliko hiljaista?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #216

Älä ole naivi - mieti sitä, miksi Suomi ei voinut allekirjoittaa YK' n ydinasekieltoa - ICAN:

... Kansakunnallemme ei ole kerrottu kaikkea ja nyt on aika saada totuus kaikille tiedoksi!

Ruotsi oli puuhaamassa aktiivina maailmalle YK:n kautta ICAN – ydinaseiden täyskieltoa |7. Suomi ei ollut valmistelussa mukana, miksi – kysytään. Syy saattaa olla yksinkertainen, sillä Suomen Puolustusvoimien komentajan – kenraali Jarmo Lindbergin allekirjoittamassa Nato – Isäntämaa pöytäkirjassa* ei ole mainintaa ydinaseiden tuontikiellosta Suomeen. Suomi ei halunnut näin riskeerata Naton kanssa tekemäänsä sopimusta!

|7 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ican-... -

Ruotsalaiset ottaessaan aikalisän kyseisen, suunnilleen vastaavan pöytäkirjan ratifioinnille – nostivat pohdittavaksi juuri tuon ydinaseettomuuden, siispä ruotsalaiset lisäsivät sopimukseensa, joksi he kutsuvat omaa pöytäkirjaansa, kaksi selvää varaumaa – paperille ja ehdoksi ratifioinnille. ... ~

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/12/mita-meilta... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #218

Ja ketterästi muuttui puheenaihe.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #218

Et varmaankaan aio ottaa kantaa Venäjän TV5-kanavan juttuun. Tähän on vaikea vetää syyksi Sikojenlahtea. Hiljaista on!

"Älä ole naivi - mieti sitä, miksi Suomi ei voinut allekirjoittaa YK' n ydinasekieltoa - ICAN"

Suomella ei ole ydinaseita, joten sillä ei ole merkitystä mitä Suomi tässä asiassa tekee. Sillä olisi merkitystä, jos Venäjä allekirjoittaisi YK:n ydinasekiellon. Venäjän ydinaseita on noin 200 km päässä Suomen rajasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #227

Et ilmeisesti ole perehtynyt Nato - Isäntämaa pöytäkirjaan, meidän osalta se ei kiellä atomiaseita - Ruotsin vastaavaan se lisättiin - ENNEN ratifionitia, meillä ei ollut edes ratifiointimenettelyä!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #228

Venäjällä on runsaasti ydinaseita tuon 1300 km pitkän rajan tuntumassa joten ydinaseettomasta Pohjolasta on turha haikailla. Sillä, onko isäntämaasopimuksessa mainittu ydinaseet vai ei, ei ole mitään merkitystä niin kauan kun Itämerellä seilaa Venäjän laivaston ydinaseilla varustettuja sota-aluksia.

Joko olet tutustunut Venäjän TV5-kanavan juttuun?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #229

~ http://sgseura.fi/index.php/15-ajankohtaista/29-pe... -

" ... Venäjän joukkoja vedettiin Suomen lähialueilta ... "

Venäjän ydinaseet ovat Kuolassa - Pohjoisen laivaston osalta - muutoin rajaoillamme ei ole toistaiseksi venäläisiä ydinaseita.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #178

"Mietihän vielä missä me sjaitsemme ja katso mitä on Kuolan niemimaalla ... saa tosiaan ajatella!"

Tarkoitat ilmeisesti että samoin kuin Tanskaa Venäjä uhkaisi ydinaseilla Suomeakin jos vahvistaisimme puolustustamme.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #187

Jos Suomi liittyisi Natoon - saamme varmasti taktisten ydinaseiden maalitukset - karttakoordinaatteina, mutta ensin passiivisina ... Nyt niitä ei ole.

Venäjällä on oikeus muuttaa puolustusdoktriinejaan, jos vastavoima muuttaa merkittävsiti muotoon, jota se olisi erityisesti ... Suomen ollessa Naton jäsen - kts. kuva 2!

...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #178

Millä perusteella sellainen valtio on uhka, joka haluaa kehittää omaa PUOLUSTUSTAAN ja turvallisuuttaan. Onko Norja tai Tanska uhka Venäjälle? NATO-Suomi olisi Venäjälle ainoastaan uhka sen hyökkäysoption menettämiselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #188

Kajanto kirjoitti: "Millä perusteella sellainen valtio on uhka, joka haluaa kehittää omaa PUOLUSTUSTAAN ja turvallisuuttaan. Onko Norja tai Tanska uhka Venäjälle? NATO-Suomi olisi Venäjälle ainoastaan uhka sen hyökkäysoption menettämiselle."

Kajanto itsekin varmaan ymmärtää, ettei Suomen NATO-liittolaisuus, eikä nykyinen rauhankumppanuuskaan con kauttakulkusopimus 3.0, ole Suomen puolustamisen kehittämistä vaan Suomen viemistä mukaan NATOn sotaoperaatioihin ympäri maailmaa ja Suomen alueen tekemisestä NATOn sotaoperaatioiden temmellyskentäksi. Se on vaarallista, kuoleman vaarallista meille suomalaisille.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #192

Minä ymmärrän täysin, että vain NATO-liittolaisuus on realistinen suoja imperialistista ja laajentumishaluista Venäjää vastaan. Suomen puolustusvoimat saavat erittäin hyödyllistä harjoitusta, kun harjoittelevat NATO:n ja USA:n kanssa. Nyt kun Ruotsi ja Suomi ovat tehneet yhteistyösopimuksen USA:n kanssa, se on askel kohti liittoutumista, joka on vääjäämätöntä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #206

Kajanto kirjoitti: "...se on askel kohti liittoutumista, joka on vääjäämätöntä."

Sota on siis vääjäämätöntä. Sitähän tässä ovatkin NATO-kiimakot hakeneet, valitettavasti. Toivoisin kuitenkin, että meillä olisi vielä mahdollisuus pelastautua. Se vaatisi täyskäännöksen ja uskottavasti. ... ja samaa ruotsalaisille.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #209

Venäjä ei aloita sotaa NATO:a vastaan. Se, että NATO hyökkäisi Venäjälle, on venäjäkiimaisten täysin perustelematon kestoselitys sille, että NATO:on ei kannata liittyä. He eivät halua, että Suomi liittoutuisi muiden läntisten ja suurimman osan EU-maiden tapaan yhteiseen EU:n puolustuksen pääperustana olevaan NATO:n, vaan on yhä edelleen Venäjän uhoamisen ja oikkujen armoilla, ilman turvatakuita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #212

Kajanto ottanee sodanaloitusspekulaatioissa suorien hyökkäysten lisäksi myös paikallisempien kriisien ja provokaatioiden eskaloitumisen. Väärillä poliittisilla liikkeillä voi saada pienenkin kärhämän leimahtamaan ilman, että toinen suunnittelee ja aloittaa sodan massiivisella hyökkäyksellä. Ihan jopa vastoin kummankin varsinaisia haluja voidaan joutua virheiden kehään jota kukaan ei uskalla katkaista vaikka molemmat pohjimmiltaan haluaisivat.

Rauhalliset ja ystävällismieliset rajat ovat silloin avainasemassa. Juuri sellaiset toimivat rajat kuin nämä mistä olemme saaneet nauttia yli 70 vuotta. Sellaiset vähentävät potentiaalisia konfliktien ja väärinymmärrysten paikkoja joten älkäämme pilatko rajojamme NATOlla tai millään muullakaan sotaliittoutumalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #232

Toistaiseksi huomioimisarvoista on se, että Venäjän maarajoista Suomen osuus on vähiten aseistettu, tosin sen valmiutta kohotettiin, kun kävi ilmi Nato - isäntämaa pöytäkirjan allekirjoitus.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #232

Ainoa, joka provokaatioita ja kriisejä lähialueilla aiheuttaa on Venäjä. Nytkin Suomi ja Ruotsi USA:n kanssa yhteistyössä on varautunut vain VENÄJÄN toimiin, Mikään muu maa ei uhoa aseillaan ja varustaututumisellaan. Mikään muu maa ei ole uhka.

Tämä kehä katkaistaan sillä, että koko Pohjola on NATO:n jäseniä. Vain näin saadaan Venäjä pysymään aisoissa sillä pelotteella, ja että sen ja NATO:n välissä ei olisi yhtään ns. heikkoa lenkkiä.

70-vuotta olemme saaneet "nauttia" totalitarismin voimalla ja sodalla piirretyistä röstörajoista, kun NL/Venäjä hankki lisämaata ja lebensraumia itselleen Suomen kustannuksella. Maamme toiseksi suurin kaupunki Viipuri rodvottiinja yhteydet Itä-Suomeen katkaistiin kerralla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #237

Kerrotko nyt uholtasi miten tuo itäinen karhu meitä uhkailee? Pikemminkin kirjoituksesi on pienen ihmisen provokaatiota aivan liian pienillä tiedoilla - mutta jos tiedät Venäjän meitä vastaan tehdyt uhkaukset - niin korjaa nyt käsitystäni ... lukijat odottavat :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #206

Aivopesty? Olen huolissani!

-olen pahoillani suorasanaisesta ilmauksesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #188

Suomea et voi verrata Tanskaan, etkä edes Norjaan - meillä on 1300 yhteistä rajaa Venäjän kanssa ja olemme osa Suomenlahden rantaa ... mietihän maantiedettä uudestaan ja katso sinäkin kuvaa numero 2!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #199

Juuri sen yhteisen rajan takia pitää Suomenkin (ja Ruotsin) liittyä NATO:on, jolloin koko Pohjola olisi NATO:ssa ja on näin suojattu arvaamattoman ja ainoan sotilallisen uhan, Venäjän varalta. Näin loppuvat myös venäjätrollien työt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #207

Mietihän uudelleen ja koeta syvällisesti miettiä kiinalaisten 1000 vuotta vanhaa sanontaa - "pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana" - mieti oikein huolellisen tarkasti :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #178

Kysyin "Oletko todella sitä mieltä, että Suomi Naton jäsenenä hyökkäisi Venäjälle. Kerro oma mielipiteesi suoraan".

Odotan edelleen vastaustasi tähän. Siitä, että vastasit Nato-Suomen olevan uhka Venäjälle voi tietenkin vetää sen johtopäätöksen, että Nato-Suomi mielestäsi hyökkää Venäjälle ja erityisesti Murmanskiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #190
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #200

Tällä kuvallako todistat, että Suomi aikoo hyökätä Murmanskiin?

Katso sinä puolestasi kuvaa 2 tässä jutussa http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015021319191140_... ja kerro miten se liittyy Venäjän puolustusdoktriiniin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #210

Koetahan miettiä! Avaa silmät - molemmat ja ajattele:

...
... Natottajatkin ovat hurjistuneet!

[Kiivastakin ristiriitaa kylvävä tutkija Jukka Seppinen huutaa ~ http://seppinenj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211708-s... - ] |8

USA tilasi itsensä testaamaan ja synkronoimaan viime vuonna allekirjoitettua Nato - Isäntämaa pöytäkirjaa |9 – lähettämällä ilmaherruushävittäjiä |10 Suomeen, vieläpä Itä-Suomeen, lähelle Venäjän maarajaamme. Rohkeaa ja hyytävää peliä, tämä. Lähes yhtä loppuun miettimätöntä kuin Talvisodan aattona, kun erkkolaiset voimat estivät ehdotettuja maanvaihtoehdotuksia – loppu onkin historiaa.

Nyt F-15C hävittäjiä seuraa Lappiin tulevat amerikkalaiset sotavoimat |11 – yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa, ja edelleen lähelle Venäjän rajaa – nyt testataan menetelmiä olosuhteissa, jotka vallitsevat Venäjän Kuolan niemimaalla, missä sijaitsevat yhdet maailman tuhovoimaltaan voimakkaimpien ydinsukellusveneiden kotisatamat ja huoltojärjestelmät ja siksikin ne kiinnostavat USA:ta yli kaiken |12.

Meidän tulee muistaa, että Venäjän pohjoisen alueen puolustusdoktriinissa huomioidaan mahdollisuus Nato/USA:n yllätysläpihyökkäys Kuolaan – Suomen Lapin läpi. ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/venajasta-l... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #175

Kommentista 144:

" ... Myös Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov varoittaa, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin ... " -Matti Villikari

- tuosta johdannaisena US reagointi Kuuban kriisissä ja sen alkutahdit Sikojenlahden epäonnistuneena maihinnousuna ... siis vastinkommentti kommenttiin 144.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #195

Miten Sikojenlahden epäonnistunut maihinnousu melkein 60 vuotta sitten toisella puolen maailmaa on Suomen turvallisuuden kannalta niin merkittävä, että tuot sen aina esille.

Olet kokonaan jättänyt huomioimatta buurisotien merkityksen Suomen turvallisuuspolitiikkaan!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #211

Onhan sieltä tullut jo intiaanisodat perusteena USA:n pahuudelle...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #213

Jorille yksinkertaistettuna:

Taivutetaan rautalangasta:

Miten ydinasesuurvalta suhtautuu - kun toinen ydinasesuurvalta tulee kotinurkille - meniköhän tämä jakeluun, siis rinnaste tuolta Meksikon lahdelta tänne Suomen Venäjän rajalle - hoksasitko?

Kts. kommentit 195, 211 ja 223.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #225

Miten Suomi suhtautuu kun ydinasevalta on maamme nurkilla. Luoma? Elää kusi sukassa ja toivoo parasta. Tämähän ei haittaa sinua. Venäjä saa varustautua maamme rajoille, Suomi ei.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #238

Miksi Suomi ei neuvotellut ydinaseita kieltoon Nato - isäntämaa pöytäkirjaan? Miksi Ruotsi taas vaati tuon ydinasekiellon samaiseen omaan pöytäkirjaansa? Kerrotko mielipiteesi - myös lukijoita kiinnostaa tietää!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #211

Taivutetaan rautalangasta:

Miten ydinasesuurvalta suhtautuu - kun toinen ydinasesuurvalta tulee kotinurkille - meniköhän tämä jakeluun, siis rinnaste tuolta Meksikon lahdelta tänne Suomen Venäjän rajalle - hoksasitko?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #148

Ai Venäjä tekee vain "uudistuksia", kun se uhkailee Suomea, joka ihan kaikkien täysjärkisten ymmärtämistä syistä varautuu mahdollisiin agressioihin, jotka tulevat ja ovat tulleet vain itärajan takaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #189

Kerrotko nyt lukijoille miten Venäjä uhkailee sotilaallisesti meitä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #201

Se on täällä kerrottu jo monissa kommenteissa Venäjän ilmoittamissa vastatoimissa, jos Suomi liittyy NATO:on. Et vaan halua joko nähdä tai muistaa sitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #208

Jorille yksinkertaista rautalankaa myös:

Taivutetaan rautalangasta:

Miten ydinasesuurvalta suhtautuu - kun toinen ydinasesuurvalta tulee kotinurkille - meniköhän tämä jakeluun, siis rinnaste tuolta Meksikon lahdelta tänne Suomen Venäjän rajalle - hoksasitko?

...
Meneeköhän jakeluun? :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #224

Lapsentasoista lässytystä, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #239

Kommenttisi ylitti käsityskykysi - ei mitään sisältöä - ryhdistäydy hyvä mies, olet nimelläsi ja monet tietävät taustasi ... tämän sanon ystävällisesti huolestuneena, sillä täällä on paljon lukijoita.

Ilkka Luoma

[4
...

Idän ja lännen vedenjakajalla

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 23, 2017
Presidentti Sauli Niinistö – idän ja lännen välittäjä

... Suomi on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla - 2.. Venäläiset tietävät, ettemme halua olla venäläisiä, ruotsalaiset sen, ettemme ole ruotsalaisia – sen sijaan itsenäisyyttä kaipaavat suomalaiset haluavat olla juuri suomalaisia – omalla tavallaan, itse päättäen omista asioistaan.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234922-... -
Presidenttimme on oivaltanut tarttua omaehtoisesti ja itsenäisesti meille kuulumattomiin asioihin! * ...

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/08/presidentti-... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yritätkö tukahduttaa keskustelun copypastaamalla tänne sivukaupalla omia vanhoja kirjoituksiasi?

Ilkka Luoma

En, vaan inttäjille todistelen ja perustelen tekstejäni, niiden ollen osaksi mielipiteitä.

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #54

Yritä siinä tapauksessa edes kirjoittaa tiivistettyjä koonteja vanhoista todisteluistasi, sillä eiköhän Uuden Suomen kirjoitussääntö koske pitkien lainausten osalta myös bloggaajien omia tekstejä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Perinpohjaisuus edellyttää usein tarkkaa selostetta - netissä se on mahdollista, siis pyrky mahdollisimman täysiin (tyhjentäviin) esityksiin - kovalevytila on halpaa - ja lopulta lukijat päättävät mitä lukevat ... Kun yksi avaa, ehkä 5-8 kommentoi, mutta 50 - 80 lukee ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #54

Et ole onnistunut todistamaan vielä yhtään mitään, Luoma. Omat ajatelmasi ja mielipiteesi eivät ole todisteita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Kommenttisi jäi tyhjäksi - entä itse topic - siihen mielipiteitäsi - olisiko niitä, löytyisikö niitä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #77

Mielummin laitan eri asiantuntijoiden mielipiteitä todisteiksi, en omiani, kuten sinä, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Puolet linkeistäni on toisaalla ja puolet suunnilleen omia. Lukijat jälleen ratkaisevat -

...
Tämäkään ei liittynyt topicciin, ... mutta suosittelen toistaiseksi viimeistä kirjoituskomenttia .)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten muuten siviilijoukon tulittamisen voidaan katsoa liittyvän Leningradin turvaamiseen:

"Iltapäivällä sen sijaan yhdeksän pommikonetta pääsi auringon suunnasta kaupungin ylle ennen kuin hälytys ehdittiin antaa. Ne pommittivat mm. Teknillistä korkeakoulua ja linja-autoasemaa ja ampuivat konekivääreillään ihmisjoukkoja, jotka olivat ohjeen mukaisesti kokoontuneet suojaan avoimille paikoille."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/6121-talvisodan-a...

Tämä on kysymys blogistille, joka on ilmaissut hyväksyneensä kaiken Neuvostoliiton toiminnan talvisotaa koskien.

Ilkka Luoma

Sekoitat kaksi asiaa - sotaa ennen määritetyt puolustustautumisdoktriinit sekä itse sodan menetelmät - joista ehkä häijyin siviilitapaus oli Japaniin atomipommit.

Venäläiset eivät harrastaneet massailmapommituksia siviilikohteisiin - ei heillä ollut edes siihen soveltuvia pommikoneitakaan - vrt. B-17 ja Lancester - esimerkkeinä.

Pelkkä USAF Hampurin massapommitus tappoi kerralla 30 000 siviiliä, silti jokainen menetetty esimerkiksi helsikiläissiviili oli liikaa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän se venäläisten joukkotuhoaminen rajoittunut vain sota-aikaan.

Monument to Stalin’s folly: relics of the Railroad of Death where ‘300,000 prisoners perished’

http://siberiantimes.com/other/others/features/mon...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Sotavankien kohtelu ei ole kovinkaan armeliasta missään maassa - japanilaiset, suomalaiset omissa keskitysleireissään valloitetussa Karjalassa - Kanadassa saksalaisia kuoli jopa nälkään jne --- nykyaikanakin Kuuban Quantanamo tai miehitetyssä Irakissa amerikkalaiset Abu Graibhissa ... ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Abu_Ghraibin_vankila... -

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #56

Mistä tähän sotavangit vedit, etkö ole lukenut Stalinin vankileireistä? Omia kansalaisiaanhan Stalin tappoi pakkotyöllä.

Ja lukenut tästä:

Äänisjärven ja Vienanmeren yhdistävä 227 kilometrin mittainen Stalinin kanava kaivettiin käsipelillä 1930-luvun alussa.

Pakkotyöllä tehdyn kanavan rakennustöihin osallistui satojatuhansia vankeja, joista kuoli tauteihin, nälkään ja kylmään arvioista riippuen 50 000 - 200 000 henkeä.

Kanava oli myös pakkotyökoe, jota menestyksellisesti laajennettiin koko Neuvostoliiton alueella aina Stalinin kuolemaan saakka.

http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/dokum...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #64

Hirmuisinta lienee ollut Norilskin kaivosprojektit, jossa vangit kuolivat pakkaseen vaikka aseistautuneet vartijat pitivät pyssyineen huolen siitä, että lapio heilui.

"They live in a place created by zeks, political prisoners who populated Joseph Stalin's gulag -- perhaps 100,000, or even 200,000 died in its building; the exact number is lost or buried in still-sealed archives. They were inmates in an unimaginable chamber of horrors, a community of prison camps designed to create nickel and copper industries, and to kill people. It succeeded impressively on both counts."

https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/2...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66

Nyt siellä kuollaan hitaammin:

At present, about 177 thousand people live in Norilsk. According to the research, the average life expectancy for urban residents is ten years less than the average in the country.

Where the river runs red: can Norilsk, Russia's most polluted city, come clean?

Metals firm Norilsk Nickel shut down one of its factories in June in an attempt to clean up the notoriously polluted city. But when a river turned red after a spillage this month, it was clear its environmental problems are far from resolved

https://www.theguardian.com/cities/2016/sep/15/nor...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Venäjästä halutaan kiihkeästi etsiä epäkohtia, joita tosiaan on - kuten muissakin valtioissa ... Meille olisi edullista pitää silmiä auki kaikkiin ilmansuuntiin - kts vaikkapa vesi:

"Obama julisti poikkeustilan – saastunut vesi uhkaa michiganilaiskaupunkia
Saastunut jokivesi uhkaa yli 100 000 ihmistä Flintin kaupungissa Michiganin osavaltiossa. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-8602246 -

...
Sinällään ei kuulu topicciin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Stalin käytti ratatöihin - mihin viittasit - paljon sotavankeja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Muistatko miten Amerikoissa etelävaltioit orjuuttivat satojatuhansia mustia - jo pelkästään matkalle Afrikasta puuvillapelloille sanotaan kuolleen satoja tuhansia ... kaikella on näkökulmansa, meille on edullista katsoa kaikkiin ilmansuuntiin - ei kannata näiltä pituuspiireiltä rakennella vastakkainasettelua - koetan näin palata topicciin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #82

"koetan näin palata topicciin."

USA:n puuvillapeltojen kautta. Sittenhän tämä käy vähintään yhtä hyvin:

Vuonna 1921 Neuvosto-Venäjää koetteli ruokapula, ja nälkään kuoli miljoonia ihmisiä. Dokumentti Neuvosto-Venäjän nälänhätä (The Great Famine) kuvailee, kuinka katastrofi oli Euroopan mittakaavassa pahin sitten keskiajalla riehuneen mustan surman.

Apua saatiin Yhdysvalloista, kun Herbert Hooverin johtama järjestö lähetti kahden vuoden ajan elintarvikeapua ja avustustyöntekijöitä kriisialueille. Kesään 1922 mennessä tehokkuudestaan tunnettu järjestö ruokki jo lähes 11 miljoonaa ihmistä joka päivä.

http://vintti.yle.fi/yle.fi/tv1/juttuarkisto/dokum...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #84

Oli vastinkommentti topicista karanneeseen sivujuonteeseen.

...
Oletko lukenut 1930 -alun US-keskilännen kuivuudesta?

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #86

Et sitten haluakaan palata topiciin, siirrytäänkö Atlannin taakse ja käsitellään aikanaan Venezuelankin nälänhätä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #89

Nälänhätä on aika-ajoin maailmanlaajuinen ilmiö - aina jossain.

...
Nyt sen sijaan topic kulminoituu paljolti tämän ketjun toistaiseksi viimeiseen kommenttikirjoitukseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #82

"Muistatko miten Amerikoissa etelävaltioit orjuuttivat satojatuhansia mustia"

Heh, radio Jerevanilta kysyttiin aikoinaan: "Miksi USA:ssa on niin paljon autoja?"

Vastaus kysyjälle: "Mutta meilläpä ei lynkatakaan neekereitä!"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

" ... Vuonna 1807 säädettiin laki, joka kielsi uusien orjien tuomisen Yhdysvaltoihin. Laki tuli voimaan seuraavan vuoden alussa.[1] Orjien syntyvyys oli kuitenkin selvästi korkeampi kuin kuolleisuus. Näin ollen orjien lukumäärä kasvoi jatkossa voimakkaasti: vuonna 1830 Yhdysvalloissa oli kaksi miljoonaa orjaa, mutta vuonna 1860 heitä oli jo neljä miljoonaa.[5] ... " -Wiki Yhdysvalloista

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #98

Kuinkahan monta maaorjaa Venäjällä olikaan silloin kun ne vapautettiin 1861.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Aiemmin vapautettiin kuin USA' ssa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #105
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #113

Oleeton kysymys, koska Venäjällä ei ollut rinnasteista omistusorjuutta kuten USA' ssa - liian johdatteleva kysymys ... Venäläinen torpparius oli "orjuutta", kuten meillä aina sisällissotaan saakka, ja vähän ylikin - Venäjällä "orjilla" oli omanarvontunto.

...
Ei oikein kuulu topicciin - kommentit harhailevat, kysymys topicissa oli ruotsalaisten puolueettomuuspolitiikka ja sen projisoituminen meihin ---

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #105

Juu, kokonaista 4 vuotta aiemmin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114

Merkittävää on se millaisesta orjuudesta olikaan kysymys Amerikoissa ja Venäjällä - ja se mistä aloitettiin purkaminen - näiden kahden osalta Venäjältä ---

...Kommentit harhailevat - kyseessä siis ruotsalaisten puolueettomuuspolitiikka ja sen projisoituminen meille sekä liitännäisenä noihin liittyvät historiatapahtumat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #118

Luehan täältä Venäjän maaorjien asemasta niin ei tarvitse kirjoittaa enää uudelleen.

https://books.google.fi/books?id=I-I5DwAAQBAJ&pg=P...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #123

Ja sitten vertaat amerikkalaiseen orjajärjestelmään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #125
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #129

Luitko todellisuutta asialähteistä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomessa valitaan demokraattisesti eduskunta ja hallitus tekee päätökset ulko- ja turvallisuupolitiiksta yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Siihen jokaisen suomalaisen on sitten tyytyminen, jollei tietysti kannata Putinin omaa demokratiaa, sellaisiakin näemmä löytyy, jotka eivät hyväksy meidän demokrattista päätöksentekojärjestelmää.

Saa sitä täällä blogeissa toivoa ihan mitä vaan, mutta vaaleilla valittu eduskunta asioista päättää. Voi vaatia ja ehdotella vaikka mitä, mutta sellaista tuuleenhuutelua tällaiset Venäjämyönteiset kirjoitukset ovat.

Mutta kun tietää blogistin agendan ja mielipiteet, niin mukavahan näitä on lueskella, kukaan ei kai kuitenkaan näitä hymyilemättä lue. :)

Ilkka Luoma

Huomasitko miten Suomi ajettiin Nato - isäntämaa pöytäkirjaan?

Tähän:

TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja

Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~ https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

Ote:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

.
Btw

Suomi ei ole itsenäinen päättämään täysin omastaan - niin ulko- kuin turvallisuuspoliittisesti ... tosin tuo Nato - Isäntämaa on irtisanottavissa kuudessa kuukaudessa ;)

.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Suomi ei ole itsenäinen päättämään täysin omastaan - niin ulko- kuin turvallisuuspoliittisesti"

Tässä olet täysin oikeassa. Venäjä ei hyväksy Suomen Natojäsenyyttä. Olemme kuuliaista kansaa Tehtaankadun isännille. Suomettumiskauden päättyminen edellyttää sukupolven vaihtumista. Vähitellen suomettumisen ikonin, Väyrysenkin, on luovutettava.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

Suomen kansa ei hyväksy Nato-jäsenyyttä - olet oikeassa, huomaan, että katsoit topicin kuva ykkösen :)

...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #87

Et taida ymmärtää miksi kansa on vastaan puolustusliittoutumista. Ei tarvita suuria älyn lahjoja sen ymmärtämiseen. Jos Venäjä suosittelisi Suomelle Natoa, olisiko siinäkin tapauksessa Naton vastustus Suomessa n.70%? Tätä Venäjän myötäilyä sanotaan maailmalla suomettumiseksi, ponimai?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Matti, olen pitänyt sinua fiksuna, mutta nyt sattui huono päivä - eikö? ;)

...
[2014]

... Venäjän presidentti Vladimir Putin on osaltaan antanut kirkkaasti ymmärtää,

… että hän arvostaa ja kunnioittaa Suomen kansan natomielipidettä 2] ja mahdollista hallituksemme natopäätöstä, joka voi olla myös liittymiselle negatiivinen; ainakin jos kansamme suuren enemmistön mielipidettä kunnioitetaan 3].

Professori Pekka Sutelan yllättävä laukaisu!

Joitain aikoja sitten Lappeenrantaan Teknilliseen Yliopistoon professoriksi siirtynyt entinen Suomen Pankin BOFIT osaston päällikkö Pekka Sutela laukaisi, että Suomea ei voida edes Natoon ottaa. Moni hätkähti, miten Sutela tämän tiesi. Ehkä Pekka on lukenut Venäjän kanssa tehdyn natoasiakirjan.

Lavrov vihjaisi, että USA ja EU rikkovat tehtyjä sopimuksia (tai rikkovat tehtyjen sopimuksien henkeä), joista ilmeisesti meidän presidentti Sauli Niinistö ei tiedä mitään, mutta ehätti kertomaan, etteivät nuo sopimukset Suomea sido – unohtaen, että ne voivat sen sijaan estää. Sauli lisäksi epäili, ettei tuon tyyppistä sopimusta edes ole – kuinka hyvin luotamme slaaviveljiimme, vai emmekö tahdo ymmärtää heidän ajatuksen kulkuaan? 4]

Sergei Lavrov ojensi meille epäsuorasti neuvottelijan tai välittäjän hanskaa
[ ~ Suomiko sovittelijaksi? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161581-... - ] ...

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/06/suomea-ei-hy... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #106

Ja kuitenkin kaksinaamainen Venäjä uhkailee vastatoimenpiteillä, jotka ovat sotilaallisia, jos Suomi liittyy NATO:on. Ja kuitenkaan se ei Venäjälle kuulu, jos Suomi liittyy NATO:on.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Kerrotko lukijoille noista venäläisten uhkailemista vastatoimista meitä kohtaan - aloitetaan siitä, että Venäjällä on oikeus tarkistaa puolustusdoktriinejaan sen myötä miten meillä esimerkiksi amerikkalaisten sotajoukkojen esiintyminen muuttuu - puhumattakaa siitä, jos olisimme Naton jäsen (kts. topicin kuva 1.) - on aivan selvää, että Venäjä muuttaa puolustusdoktriiniaan, jos Naton ainaissotilaskomentaja US ilmestyy Venäjän rajan taakse - varsinkin täällä pohjoisessa, jossa sijaitsevat Kuolan niemimaan str. ydinsukellusveneiden tulikohdat - sinäkään et ole niin tietämätön, ettet tätä ymmärtäisi :)

Venäjän pohjoisen puolustusdoktriinia on jo muutettu Nato - isäntämaa pöytäkirjan myötä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #119

Lukijat tietävät sen useiden lainausten ja linkkien avulla, mutta sinulle ei mikään mene perille, Luoma.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005405524.html

https://yle.fi/uutiset/3-8849077

Venäjä siis haluaa pitää kynsin hampain Suomen hallinnassaan. NATO-Suomi tarkoittaisi sille lopullista hallinnan menetystä maastamme. Sitä pelkää Venäjä, sitä pelkää Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #240

Muistatko presidentti Urho Kekkosen huippuhetken vuodelta 1975, jolloin Kekkonen saavutti ETYK-johlakokouksessa meille kaikilta ilmansuunnilta puolueettomuus- ja sitoutumattomuustunnustukset - niin idästä kuin lännestä? Muistatko ETYK 1975, ellet, niin tässä:

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_turvallisuu... -

.

Ilkka Luoma

Ja sitten suoraan topicin erääseen ydinkohtaan artikkeli ---

LAUANTAINA, LOKAKUUTA 08, 2016
Suomi tekee julistuksia sotaisimpien kanssa – eikä paranna suhteita rajoillaan!

(Suomen puolustusministeriö ministerinään Jussi Niinistö allekirjoitti ”aikeellisen julistuksen” kohti Natoa – tätä ei suoraan sanota, mutta kansakuntamme ymmärtää asian täysin. Tapahtumasta uutisoi US näin ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/205609-suomen-ja-... – ja itse julistus |1)

[... kansalainen Erkki kysyy miksi pitää mennä merta edemmäksi kalaan, eikö ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pitäisi hoitaa tarkalla kädellä juuri omilla rajoilla, naapureiden kanssa? Erkki ei ymmärrä sitäkään, että Suomi veljeilee nyt viimeisen 70 vuoden aikana eniten sotia käyneen valtion – Yhdysvaltain kanssa! |2 …

… kansalainen Liisa oli perehtynyt kiinalaisiin kansanviisauksiin ja löytänyt kaksi meille erinomaisesti sopivaa sanontaa: ”Pidä viholliset kaukana ja ystävät lähellä”. Lisäksi Liisa tiesi lauseen: ”Ellet voita vihollistasi, tee siitä ystävä!”…]

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/suomi-tekee-... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Suomi tekee julistuksia sotaisimpien kanssa – eikä paranna suhteita rajoillaan!"

? Mitä julistuksia Suomi on Venäjän kanssa tehnyt?

Venäjän sotilaalliset interventiot maailmalla syövät tasaisen tappavasti valtion varoja. Venäjällä on Krimillä (Ukrainassa) 28 000 sotilasta, Abhasiassa (Georgiassa) 7000 sotilasta, Syyriassa 6000 sotilasta, Tadjikistanissa 5000 sotilasta ja Armeniassa 3300 sotilasta. Näköpiirissä ei silti ole, että ylipäällikkö Putin vetäisi joukkoja kotiin.

Putinilla kun taitaa olla muutakin ajattelemista:

Budjetissa on repeämässä suuri kuilu, kun tuloja on 253,9 miljardin dollarin edestä, mutta menoja 287,5 miljardin edestä. Tällä hetkellä Venäjän ulkomainen velka on uudestaan kasvanut 11,8 %:iin bruttokansantuotteesta. Energianvienti ja aseiden vienti sekä kasvanut kotimainen kulutuskysyntä ylläpitävät kasvua. Mutta edes 70 dollarin yli menevä öljyn tynnyrihinta ei nosta Venäjää pysähtyneisyydestä.

Tynnyrihinnan pitäisi nousta yli 100 dollariin. Venäjän suuri varusteluohjelma laskettiin alun perin sellaisten tulojen varaan.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180507220092803...

Ilkka Luoma

Kts kommentti 88 - teksti ja linkki

Ilkka Luoma

Venäjän ulkomainen velka on häkellyttävän pieni verrattuna useimpiin EU-/euromaihin - varsinkin meihin - USA' han, vain Kiina on tässä Saksan ohella ylivertainen - ei velkaa käytännössä ulos --- Venäjän velka ulos on ollut vuosikausia hyvin pieni ja nyt vararahastotkin kuin valuuttavaranto ovat kasvusuunnassa - kts. Google: BOFIT Venäjän tilastot - se opastaa hyvin näkemään tilanteen ...

Tämäkään ei kuulu topicciin, mutta oikaisuna vääristä luuloista ja näkemyksistä - joita painotetaan aivan väärin ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Amerikkalaisia sotakoneita tulossa Pohjoismaihin - niitä ollen juuri nyt Suomessakin"

Taidat olla kutakuinkin yksin huolinesi ja ajastakin jäljessä:

Ennätysmäärä venäläisiä hakee nyt turvapaikkaa Yhdysvalloista – samaan aikaan Venäjällä spekuloidaan maastamuuton estämisellä

Huhtikuun aikana Venäjällä on käyty keskustelua siitä, miten esimerkiksi opiskelijat ja ohjelmoijat voitaisiin saada pysymään maassa.

Myös ulkomailla jo opiskelevat halutaan takaisin Venäjälle. Valtiollinen Rossodtrudnichestvo-virasto julkaisi hiljattain ohjelman, jonka tarkoituksena on saada opiskelijat palaamaan Britanniasta "ja muista Venäjään epämiellyttävästi suhtautuvista maista" takaisin kotimaahan.

https://yle.fi/uutiset/3-10192254

Ilkka Luoma

Vertailusi on hiukan outo, ensinnäkin on kysymys meidän kansallisesta turvallisuudesta, ei Venäjän tai muunkaan maan turvapaikan hakijoista - oli siis kysymys vieraiden valtioiden sotakoneiden tulosta ja olosta maassamme ... fiksuimmat muistavat seuraukset, kun Saksan kolmannen valtakunnan sotakone otti koko pohjois-Suomen sotavastuun 1941 ...

...
Oletko perehtynyt Nato - isäntämaa pöytäkirjaan ja siihen liittyviin tapahtumiin eduskunnassa? Ellet, on tuo pöytäkirja tässä ketjussa konaisuudessaan tarjolla - sieltä voisi sivistää itseään omaksumalla tosiasiat itse pöytäkirjasta :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On se sentään lähempänä kuin kirjoittamasi orjuus jenkkilässä. Löysin muuten Venäjän maaorjien määrän, 23 miljoonaa.

Ja parempi sekin kuin että Neuvostoliitto olisi miehittänyt - toivottavasti itänaapurin talous pysyy tolpillaan ja rauha säilyy, vaikka kai siellä vielä myytävääkin on. Minnekähän tämäkin päätyi.

How Russia sold its oil jewel: without saying who bought it

More than a month after Russia announced one of its biggest privatizations since the 1990s, selling a 19.5 percent stake in its giant oil company Rosneft, it still isn’t possible to determine from public records the full identities of those who bought it.

https://www.reuters.com/article/us-russia-rosneft-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #104

Venäjän orjuus oli meidän torppariutta ... toki lännenmies mieluusti mediassaan näkee sen orjuutena, Veänjällä torpparilla oli omanarvontunne - US' ssa valkoinen omisti orjat.

...
ei sinällään topicciin kuuluvaa - mutta vastinkommentti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #108

Mitä satuja yrität taas kertoa, lue aikasi kuluksi vaikka Gogolin Kuolleet sielut;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #110

Romaaneja yms. tietokirjoja on ilmestynyt kaikissa maissa :)

...
Oliver Stone ja Kiovan Maidan ---

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #120

Kumpaakohan kannattaisi uskoa, Gogolia vai Luomaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #136

Jos et huomannut laittamaani linkkiä niin kyllä ne Venäjän maaorjat olivat ihan omistajiensa mielivallan alla olevaa kauppatavaraa, miksiköhän sitäkin piti yrittää muuksi väittää.

Eivätkä saaneet vapaata liikkumisoikeutta vuoden 1861 jälkeenkään. Maaorjuudesta kolhoosiin, siinä se tie.

https://books.google.fi/books?id=I-I5DwAAQBAJ&pg=P...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #137

Torppariutta ...

" ... Siihen saakka talon­pojat olivat olleet maa­orjan asemassa, eikä heillä ei ollut omistusoikeutta maahan, jota he viljelivät. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Maaorjien_vapauttami... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #138

Epäilet West-trollingia mutta uskot wikipediaan?

Maaorjien elämä riippui pitkälti isännistä, ja esimerkiksi:

Under Empress Catherine II (1762-1796), the nobility received the right to punish their serfs by exiling them to Siberian labor camps.

Lienee kaunisteltua kun lähde on venäläinen.

https://www.rbth.com/arts/history/2017/04/17/from-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #136

Lukijat päättävät - ei sinällään liity topicciin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kansallinen turvallisuutemme on parhaissa mahdollisissa käsissä, kun NATO:n ja USA:n sotakoneet käyvät maassamme. Yhteinen on uhka = Venäjä.

Saksa oli maassamme SODAN aikana (jonka alkuunpanija oli, yllätys, yllätys itänaapuri). Joten vertaus on järjetön.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

On suurta tyhmyyttä ajattaa 9000 kilometrin päästä sen toisen ydinasesuurvallan sotakonetta tänne sen toisen ydinasesuurvallan viereen - ehkä sinäkin saatat tämän ymmärtää!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #121

Riittää, kun Suomi on NATO:n jäsen. Jo sotilasliiton turvatakuut ovat Venäjälle riittävät menettämään ikuinen painostusoptio Suomeen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #241

Kerrotko lukijoille miten Venäjä meitä painostaa?

...
Muistako sen, ettei kansakuntamme suuri enemmistö halua Natoon? Tiedätkö sen, että Naton säännöt edellyttävät hakevan valtion kansalaisten enemmistöhyväksyntää sotilasliittoon?

Ilkka Luoma

Ketjusta tuli inttäjistä huolimatta erinomainen! Kiitos kommentoijille - olivat sitten oikeassa, väärässä tai luuloissaan ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaikkea ei vielä tullut käsiteltyäkään:

"Nyt Ruotsi testaa – kenen hyväksi, itsensä

Välimerellä lentää ruotsalaisten Gulfstream vakoilukone, amerikkalaisvalmisteisin signaalien sieppausjärjestelmin."

Itänaapurikin on testannut siellä. Vaihtelevalla menestyksellä, tällä kerralla kävi taas huonosti.

Two pilots of a Russian Ka-52 military attack helicopter were reportedly killed in a crash in eastern Syria late on Monday.

According to official figures, Russia has lost seven planes and six helicopters since beginning military operations in Syria in September 2015. Last Thursday, two Russian pilots were killed when their Su-30SM fighter jet crashed into the Mediterranean Sea shortly after taking off from Russia’s Khmeimim air base.

“According to preliminary information, the incident may have been caused by a technical malfunction,” Interfax cited Russia’s Defense Ministry as saying about Monday’s helicopter crash.

https://themoscowtimes.com/news/two-russian-pilots...

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 15, 2016
Venäläinen signalointikone tuli hajuraon sisään
(Mediamme käy nyt kuumana – esimerkkinä HS – Kari Huhta, joka riehaantui näppäimistö vaahdossa itämerenrauhan järkkyneen ja jälleen on palattu hyytävän vastakkainasettelun piiriin)

HS: Venäjän Itämerellä järjestämä välikohtaus on erityisen vastuuton, mutta myös harkittu esitys

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1460599215645?jako=47e9... -

... Voisiko HS - toimittaja Kari Huhta hiukan syventää kirjoitustaan, eikä riehaantua heti itämeriuhan luontiin - lähinnä vielä Venäjän toimesta. Juuri nämä tekstit vähentävät kansalaistemme luottamusta aiempiin luottomedioihin.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venalainen-s... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #122

Tuokin on pari vuotta vanha, mutta mikä etteivät senkin vuoden uutiset käy:

Russia on Wednesday launched the sale of a stake in diamond producer Alrosa as part of a privatisation programme to help to bolster government finances which have been hit by weak oil prices.

https://www.reuters.com/article/russia-alrosa-idUS...

Ja Itämerestä on kyllä tuoreempiakin kirjoituksia:

Här övar Ryssland krig i Östersjön

På förhand har Ryssland varnat bland annat myndigheter i Sverige och Lettland för robotskjutningar och luftvärnsövningar i ett område som sträcker sig från sex landmil söder om Karlskrona till Lettland.

https://www.expressen.se/nyheter/starka-reaktionen...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #124

Tuo USS Donald Cookin signalointitestaus oli Venäjän laivaston mukaan käänteentekevä - se yritti ujuttaa "mobile-stuxnettia" (annettu työnimi) Kaliningradin ohjuspuolustusjärjestelmään - toki kansainväliseltä merialueelta - aivan Kaliningradin merialueen rajalta --- venäläiset huomasivat sen ja niinpä tehtiin vastasignalointi ... kehittyneempänä kuin aiemmin vuosi sitten prototyyppivaiheinen Mustanmeren vastasignalointi ... joka ei pimentänyt koko laivaa, kuten väitettiin - vain asejärjestelmät ... kiusallista, mutta kenelle ... nyt ollaan topicin ytimessä ;)

" ... Rammin mukaan elektronisen sodankäynnin Hibiny-laitteisto kuuluu sen sijaa SU-34–hävittäjäpommittajan sekä uusimpien SU-35S–hävittäjien varusteluun, ja näitä koneita on käytetty muun muassa Syyrian iskuissa.

Hibiny tunnetaan maailmalla myös sen englantilaistyyppisellä translitterointimuodolla Khibiny. Järjestelmä on saanut nimensä Kuolan niemimaalla sijaitsevasta Hibiny-tunturijonosta, jonka suomenkielinen nimi on Hiipinä.

Rammin mukaan sen verran tarinassa on kuitenkin totuuden siementä, että Hibiny on kehittynyt elektronisen sodankäynnin järjestelmä, joka soveltuu niin tiedusteluun kuin lamauttamiseenkin.

– Hibiny on voimakas, nykyaikainen ja ainutlaatuinen järjestelmä, eikä täysin vastaavia ole maailmalla muita. Esimerkiksi Donald Cookille se olisi voinut aiheuttaa vakavia ongelmia ja estää osan sen normaaleista toiminnoista, mutta mielikuvitukselliset puheet siitä, että se olisi voinut katkaista kaikki hallintajärjestelmät on tietenkin fantasiaa, Ramm sanoi.

Ramm on kumonnut Donald Cook -pimennysväitteet myös omassa artikkelisarjassaan, jossa hän esittelee Venäjän elektronisen sodankäynnin huipputekniikkaa. Tästä huolimatta legenda tapahtuneesta siis elää yhä ja jopa Zjuganovin kaltaiset johtavat poliitikot toistelevat sitä, jolloin ulkopuoliselle syntyy ajatus siitä, ovatko Venäjän omat johtajatkin jo maansa propagandan uhreja?

Ramm ei halua pohtia tarkemmin, mitä on väitteiden taustalla.

– En osaa sanoa, mistä tällaiset väitteet ovat syntyneet enkä ota kantaa politiikkaan, vaan kommentoin vain sitä, minkä minä itse tiedän asiantuntijana. Mutta miksipä ei voisi olla kyse jonkinlaisesta mainoskampanjasta, onhan Hibiny hieno järjestelmä ... " -IS

Ilkka Luoma

Yleensäkin uutisoinnissa ja "uutisoinnissa" on osattava huomioida West trolling manipulaatio ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #127

Älä nyt viitsi, Venäjän median jutuille nauravat venäläisetkin.

PUTININ LADA-TEMPULLE NAURETAAN VENÄJÄLLÄ

Amatöörivideo näyttää, että pääministeri Putin ei ajanut yksin Ladalla halki Siperian, vaan isossa letkassa.

Ja Ladakin hajosi,jne.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2322529-put...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #130

Tyypillistä mollaamista - valveutuneet lukijat eivät edes reagoi tuon tyyppiseen riekkumiseen (vastaavia tuotekehityshelmiä on kaikista maista) - muutoin ketju on ollut sangen kehittävä ja topicin todellisuuksia ei olla kyetty asiakriittisydellä kumoamaan - oleellista olisi havaita tuo Ruotsin puolueettomuudesta luopumisen mahdollisuus, sillä se on melkoinen vastakkainasettelun lisäämisen muutos koko Itämerelle!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #132

Venäläisethän siinä naureskelivat Putinille, ja tuskin on ainoa kerta. Ja sattuuhan sitä muissakin maissa, P-Korean Kim Il-Sungkin sävelsi muutaman oopperan ja löi aina muutaman hole-in-onen.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000460213.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #134

Kaikissa maissa naureskellaan joiden piirien/ tahojen osalta hallitsijalla/ hallitsijoille - vallankäyttäjille - Trumpillekin ...Nyt olisi viisasta vain ymmärtää suhteuttaminen:

Jos Venäjällä nauraa 2470 ihmistä - merkitsee se Suomeen nähden 100 henkilöä ja tuo määrä löytyy aina mihin tahansa hekotteluun - Kiinassa samassa suhteessa saisi meihin nähden olla 100 x 250 eli 25000 ... Se suhteellisuus, se suhteellisuus - vaatii tokii ymmärrystä nähdä tämä ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #139

Luuletko että venäläiset ovat vielä niin takapajuisia että ei ole sosiaalista mediaa? Kyllä siellä sana kulkee, katso tätäkin ketjua kuvineen

Will Putin ride into his inauguration on a bear? We’ll find out soon!

https://themoscowtimes.com/news/internet-reacts-pu...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #145

Meilläkin on omanlaisensa some, kuten vaikkapa sinun kommentit, luehan niitä uudelleen ja peilaa topicciin ;)

Ilkka Luoma

Tämä on ehkä hyvä huomioida:

~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000537183... -

"Kiihkein Venäjän syyttely voi olla Venäjälle hyödyksi – pelon lietsonta voi johtaa meitä harhaan

Venäjän vaikuttamispyrkimysten havaitseminen on tärkeää. Mutta se voi olla meille myös haitaksi, jos havaintoja tarjotaan yliannostus ilman riittäviä näyttöjä ... " -HS

...
Tuota ei ehkä kovin moni ole oivaltanut ;)

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kukas Venäjää on syytellyt, vain korjailtu mielikuvitusjuttujasi totuutta vastaaviksi.

Katsos nyt tätäkin:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Ilkka Luoma

Tuohan nyt kohta kohdalta nuo korjailut - uskottavin todistein :)

Väitteitä, mielipiteitä ja West trolling manipulaatiota* voidaan toki esittää - mutta oleelliset asiat näkyvät itse topicissa ...

...
* West trolling manipulaatio on selostettu täällä toisaalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #133

Olenhan laittanut linkkejä, ja laita sinäkin ensi kerralla ilman itse funteeraamiasi "todisteluja".

Tässä on trollausta idästä, South China Morning Post

Russia says its sea-based nuclear power plant is safe. Critics call it a ‘Floating Chernobyl’

http://www.scmp.com/news/world/russia-central-asia...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #135

Venäläisten ydinvoimalaitokset viime vuosina ovat onnistuneet erinomaisesti verrattuna vaikkapa OL 3' een ... tämäkään ei tosin kuulu topicciin ---

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #135

Ketjusta löytyy "West trolling manipulaatio ja East trolling propaganda - nokittelua vuorosuunnin" - oletko lukenut?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #151

Onhan sitä, mutta pysyy ajan tasalla kun seuraa esimerkiksi kiinalaisia lehtiä.

Xinhua:

Chinese premier calls for China-Japan ties to "set sail again"

Janani on BKT:ltaan kolmanneksi suurin siinä missä Venäjä on sijalla 12 ja kiinalaisia kiinnostaa kauppa. Venäjä kiinnostaa vain raaka-aineviejänä ja senkin voi korvata.

http://www.xinhuanet.com/english/2018-05/08/c_1371...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #158

Tietääkseen Kiinan syvällisempiä ajatuksia, päämääriä ja tavoitteita - pitää olla paljon syvemmällä kiinalaisessa päätöskoneistossa - kuin yleiseen jakeluun tarjotussa mediassa.

Toisekseen pitää osata suoraan kiinaa, jotta saa todellisen käsityksen mitä on ilmaistu - usein englanninkieliset käännökset ovat jopa kiinalaisilta itseltään "kökköjä" - tunnustavat sen itsekkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #179

"..usein englanninkieliset käännökset ovat jopa kiinalaisilta itseltään "kökköjä" - tunnustavat sen itsekkin."

Tuskin enää tällä vuosikymmenellä, päivitäpä tuokin "tieto".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #133

Korjataan nyt tämäkin:

"Uusi eduskunta irtisanokoot Nato – Isäntämaa pöytäkirjan"

Eipä taida onnistua, kansakin on tätä mieltä.

IL:n ja US:n tutkimus: Sotilasyhteistyöllä USA:n ja Naton kanssa vahva tuki - 46 prosenttia hyväksyy yhteisen pelotteen tekemisen

Helmikuun lopussa tehdyn tutkimuksen kysymys kuului: Suomi tekee syvenevää sotilaallista yhteistyötä lännen eli käytännössä Yhdysvaltain ja Naton kanssa luodakseen yhdessä sotilaallisen pelotteen Venäjän mahdollista uhkaa vastaan. Onko tämä politiikka mielestänne oikeansuuntaista?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243196-iln-ja-usn...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #147

Kuuden kuukauden irtisanomisaika - ja alle puolet kannattaa vastakkainasettelun uhan luontia itään nähden - sen sijaan Natoon kielteisesti asennoituvia on aina yli puolet kansakunnastamme - kts kuva 1.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #152

Suomi seuraa yleensä Ruotsia, ja jos Ruotsin seuraava hallitus päättää liittyä niin tilanne keikahtaa Suomessakin.

Viimeisin uutinen:

Kunnialaukaukset saattelivat Suomen, Ruotsin ja USA:n tiiviimpään puolustusyhteistyöhön: ”Viemme sotilasyhteistyömme seuraavalle tasolle”

Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusministerit allekirjoittivat maiden puolustusyhteistyötä tiivistävän kolmenvälisen aiejulistuksen Pentagonin juhlaseremoniassa.

https://yle.fi/uutiset/3-10196763

- Turhaan tässä yrität vastustaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #155

Suomen kansa ei liittyisi tutkimusten mukaan Natoon edes silloin, jos Ruotsi sinne jostain "mielenhäriöstä" sattuisi lipsahtamaan :)

Ilkka Luoma

Mennäksemme topicciin - ---

PERJANTAINA, SYYSKUUTA 09, 2016
Ruotsalaiset haluavat pysyä Naton ulkopuolella

(Ruotsissa media |1 ja tutkimukset yrittävät vahvasti kääntää kansakunnan päätä, joka sanoo – pysymme liittoutumattomina. Miksi? Siksi, että Ruotsi on harjoittanut Euroopan menestyksellisintä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa – eivät ole joutuneet sotimaan yli 200 vuoteen)

[ … kansalainen Erkki Suomessa ei halua Natoon, vaikka Ruotsi sinne onnettomasti lipsahtaisi. Me olemme täällä idän ja lännen vedenjakajalla täysin ainoalaatuisessa asemassa, meillä on ”suhde” 1300 kilometrin matkalta itään – Erkki tuumaa, ettei kannatta olla sotaliitossa mukana, kun nuo Kuola ja Pietari ovat meissä kiinni …

… kansalainen Liisa on oivaltanut, ettei hän lapsien synnyttäjänä halua olla ydinasesuurvaltojen taistelukenttänä – ollessamme Venäjässä kiinni. Liisa ymmärtää jo alitajunnastaan, että ystävät pidetään lähellä ja viholliset kaukana. Liisa on lisäksi oivaltanut, että emme laske Venäjälle vihamielisiä asevoimia ja taistelujoukkoja maahamme, koska se on veren kaivamista nenästä … ]

Ennakoimme väkevästi Ruotsin jatkavan Euroopan menestyksellisintä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - yli 200 vuotta kestänyttä rauhantilaa, ilman sotia saatu kehittää omaa yhteiskuntajärjestelmää ja vaurastua, meidän Suomen turvapuskurin suojauksien takaa. Media koettaa heittää kapuloita rattaisiin urakalla, jotta niin Suomi kuin Ruotsi liittyisivät lännen sotilasliittoon. *

[Yle] ~ http://yle.fi/uutiset/nato-raportti_nostattaa_tunt... -

|* Mtv informoi lukijoitaan täysin väärin (9.9. klo 10:21!). Ruotsissa natokannatus on nyt laskussa, ei nousussa, kuten Mtv - media väittää. Näin meillä media Natoon pakottaa. Voisiko Mtv' n vastaava päätoimittaja Merja Ylä - Anttila korjata virheellisen väittämän? Virheellinen Mtv - uutinen korjattiin klo 10:51. ~ http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruots... -


Lainaus Yle nettisivulta 9. syyskuuta 2016:
” … Kansa kääntynyt Ruotsissa Natoa vastaan

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/09/ruotsalaiset... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taas noita vanhoja, Folk och Försvar 2018 / sön 14 jan 2018

Ruotsissa on nyt enemmän Naton puolesta kuin vastaan:

Stödet för svenskt medlemskap i Nato ökar

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att stödet för ett svenskt medlemskap ökar. 43 procent av svenska folket vill att Sverige ska vara medlem i Nato medan 37 procent är emot. 20 procent svarar ”vet ej”.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1k7j...

Nästa riksdagsval avgörande

Salonius-Pasternak ser det inte som omöjligt att Sverige kommer att ansöka om medlemskap i Nato efter riksdagsvalet i september 2018, tvärtom.

– Alla allianspartier (de borgerliga partierna) vill att Sverige går med i Nato. Så om alliansen vinner och de får en majoritet av folket bakom sig så kan man tänka att de kommer att köra med det, säger Salonius-Pasternak.

https://www.hbl.fi/artikel/natoforesprakarna-gick-...

Ilkka Luoma

Nyt mentiin asiaytimeen -kts. topicin otsikko :)

...
Perinteellisesti ruotsalaiset ovat Natoa vastaan - tutkimuksia on niin sen puolesta kuin vastaan (myös galluppeina) - todellisuutta ei tiedetä kuin kansanäänestyksestä. Meillä taas tilanne on kirkas - kts. topicin kuva 1.

Ilkka Luoma

"Yhä useampi ruotsalainen kannattaa tuoreen kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä. Frivärld-ajatuspajan teettämässä kyselyssä jäsenyyden hakemista kannatti 44 prosenttia vastaajista. Vuoden 2014 kyselyssä kannattajia oli 37 prosenttia.

Nato-jäsenyyden vastustajia on yhä enemmistö eli 53 prosenttia. ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruot... -

Katsohan otsikko:
"Ruotsalaisten Nato-myönteisyys kasvanut selvästi"
ULKOMAAT JULKAISTU 28.11.2017

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Edelleen vanhaa tietoa, nyt viime vuodelta. Kts. kommentti #146 ja päivitä auttamattomasti vanhentunut arkistosi.

Uusimman, tämän vuoden kyselyn mukaan Ruotsissa on enemmän Naton kannattajia kuin vastustajia.

Aftonbladet 14.1.2018

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att stödet för ett svenskt medlemskap ökar. 43 procent av svenska folket vill att Sverige ska vara medlem i Nato medan 37 procent är emot. 20 procent svarar ”vet ej”.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/1k7j...

Ilkka Luoma

Tutkihan ihan yleistietosi eduksi miten nuo kaksi tutkimusta ovat tehdyt - Suomessakin aika-ajoin koetetaan manipuloida nettikyselyillä tehdyillä selvityksillä, joissa kansa on painut alle 50 prosentin Nato-kielteisyyskannan - nettitutkimukset eivät ole olleet luotettavia, nuo kuva 1 selvitykset on tehty normaalein haastatteluin joissa henkilöllisyys on todettu - soittamalla tai käynnillä ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #159

Kyllä se johtuu Ruotsissa käydyistä keskusteluista ja uutisista:

svenskarna har fått en bättre insikt i Sveriges försvarsförmåga, många har förstått att Sverige inte har den försvarskapacitet som man trott. Då kanske man ser ett Natomedlemskap som något som kan åtgärda det.

– Alla allianspartier (de borgerliga partierna) vill att Sverige går med i Nato. Så om alliansen vinner och de får en majoritet av folket bakom sig så kan man tänka att de kommer att köra med det, säger Salonius-Pasternak.

Katsotaan kuinka Ruotsin vaaleissa käy ja mitä sitten täälläkin tapahtuu.

https://www.hbl.fi/artikel/natoforesprakarna-gick-...

PS. Aftonbladetin kyselyn jälkeen Venäjä on pullistellut Itämerellä sotaharjoituksissa lähellä Ruotsin rannikkoa, joten Natomyönteisyys on todennäköisesti lisääntynytkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #161

Muistatko mitkä valtiot loukkaavat eniten Ruotsin ilma- ja merialueita?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #163
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #166

Kuvastaako hyvin asenneilmastoasi ;) ... Kysymys oli oleellinen ja liittyi topicciin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #169

Enköhän ollut vastannut siihen jo aikaisemmin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #171

Jos tutkit kommenttejasi - et ollut, tosin esitin kyllä lukijoille tilastot muutamilta vuosilta ... huomasitko ne?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #173

Huomasin, mutta maan sijainnistakin riippuu mitkä maat todennäköisesti loukkaavat ilmatilaa. Venäjän aktiivisuus tosin lisääntyi kummasti vuonna 2014, Ukrainan kriisin jälkeen Venäjän koneet "eksyivät" kumman usein Suomen ilmatilaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #177

Miten amerikkalaiset onnistuivat pääseemään kärkisijoille - 9000 kilometriä kotirannoiltaan, kun Venäjä on taas osa Itämerta - kerrtotko lukijoille?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #180

Tuohon vastatakseen pitäisi tietää olivatko reitti- vai muita koneita, mutta etkö tiedä että Ruotsia ja Suomea lukuun ottamatta muut Itämeren rantavaltiot ovat Natomaita? Esimerkiksi

Yhdysvaltain huippunopeat F-22 Raptor -hävittäjät laskeutuivat tänään Liettuaan ensimmäistä kertaa.

Yhdysvaltain lähetystö kertoo Twitterissä, että kyseessä on tuen osoitus ja ”pelote”. Jo Romanian-vierailun yhteydessä arvioitiin, että Yhdysvallat vastaa nyt Venäjän uhitteluun.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/194781-usan-f-22...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #182

Kerrotko nyt miten Venäjä uhittelee ja vertaatko sitä US/aton uhitteluihin - ja sotaharjoituksiin alueella - sekä, oletko huomannut, että US on hyvin kaukana kotoaan - sama kuin Venäjä alkaa Kuuban kanssa järjestelmään sotaharjoituksia Florodan ympärillä - ollen huolissaan US-aggressioista Kuubaa kohtaan - johon on muuten knkreettiset syytkin ... muistako Kuuban kriisin, USAF pommitukset Kuuban lentokentille ja sikojenlahden sinällään epäonnnistuneen maihinnousun?

...
Raptor - huippunopea!
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-22... -
2410 km/h (?)

...
MiG-31 - huippunopea!
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Mikojan_MiG-31 -
3000 km/h (?)

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #159

Seija Nylund pistää sinua, Luoma ihan 6-0. Lähti hyvät naurut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #242

Katkeruutta ilmassa? - tuo esittämäsi näkemys on lukijoissa, jotka voivat kaikki muodostaa omia mielipiteitään miten täällä kommentoidaan - kenen tahansa osalta ...

Ilkka Luoma

" ... Kiinnostus Nato-jäsenyyttä kohtaan nousee selvästi, jos Ruotsi päättää hakea jäsenyyttä. Vastaajista 38 prosenttia olisi valmis seuraamaan tässä tapauksessa länsinaapurin esimerkkiä, kielteisesti jäsenyyteen suhtautuisi 44 prosenttia. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9458874 -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuo on viime vuoden helmikuulta, katsotaan sitten Ruotsin vaalien jälkeen jos ollaan toden edessä.

Ilkka Luoma

Topicciin olellisesti liittyen:

Kerrotko nyt lukijoille asiallisesti ja vakavasti miten, missä ja milloin Venäjä on uhannut sotilaallisesti meitä ja/tai ruotsalaisia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #164

Eiköhän tämä riitä siitä aiheesta:

Venäjän uhkaus puhuttaa: ”Tuli suoraan Vladimir Putinilta”

Venäjän Tanskan-suurlähettiläs Mihail Vanin varoitti perjantai-iltana Jyllands-Posten-lehdessä Tanskaa ydinohjuksista.

-Tanskan laivasto lisätään Venäjän ydinohjusten maalitaulujen joukkoon, jos maa liittyy Yhdysvaltain johtamaan ohjuspuolustusjärjestelmään. Päätös on tietysti teidän - haluan vain muistuttaa, että menetätte sekä rahaa että turvallisuutta, Vanin kirjoitti.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/79427-venajan-uh...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #167

Mietihän uudestaan - ajatellen - kommenttiasi - katso ensin "jos" lause, ja sitten mieti, miten valtio jota uhataan - toimii. Kaikilla ydinasevaltioilla on valmiina maalitukset - sellaisiin kohteisiin, jotka katsotaan uhkaavan mahdollisessa konfliktissa ... Maalituksia aktivoidaan ja myös passivoidaan.

Katso myös uudestaan kommentit, joissa selostetaan syyn ja seurauksen lait - liittyen uhkiin ja vastauhkiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #170

Etkö huomannut että kyseessä oli ohjusPUOLUSTUSjärjestelmä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #184

Ohjuspuolustusjärjestelmä nimityksenä ei ole yksioikoinen - se on myös tasapainoa uhkaava, eli sillä on myös hyäkkäysalttiutta lisäävä vaikutus - lisäksi me emme tiedä miten helposti "puolustusasema" muuttuu hyökkäysalustaksi! Tässä pitää tietää, kun laittaa yksinkertaisia kommentteja aiheesta :)

Ilkka Luoma

Ketjusta tuli lopulta aivan kiintoisa, inttävä ja paljon informaatiota sekä faktaa sisältävä - kiitokset kommentoijille :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Perkaisitko seuraavaan blogiisi vanhentuneet tiedot arkistostasi.

Ilkka Luoma

Tieto on virtaa ja aiemmat vaikuttavat uudempiin - oletko perehtynyt syyn ja seurauksen lakeihin?

...
Hyvä historian tuntemus on olla ajan virrassa - osaten katsoa virtaamaa koko matkaltaan :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #172

Ei se sitä tarkoita että kun esimerkiksi Ruotsin Natokannatus on muuttunut myönteiseksi niin tuot ensin toissa- ja sitten hätäpäissäsi vielä viimevuoden kyselytuloksia. Muuttunut turvallisuustilannehan niihin vaikuttaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #174

Et näemmä selvittänyt itsellesi näiden kahden tutkimuksen metodia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #181

Selvitin, ja vastasin myös että katsotaan millainen tulos saadaan Ruotsin vaalien jälkeen, sekä sen että ko. nettihaastattelu tehtiin ennen Venäjän sotaharjoituksia Ruotsin rannikon tuntumassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #183

Btw. Miten muuten tuo mainitsemasi sotaharjoitus uhkasi Ruotsia - tosin se sai yltiövimmaisen huudon mediasta, todellisuuden jäädessä huudon varjoon! ;)

Ilkka Luoma

Kuva 2. - ¤¤¤ ja [5

Nato - isäntämaa pöytäkirjan toteutumia seurataan Venäjällä tarkasti - lähinnä amerikklaisten rynnäkkö- ja sotkoneiden vierailut - usein itse itsensä kylään pyytäen ---

...
TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja
Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~ https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX]

...
Ote:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

Koko pöytäkirja täältä:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/02/nato-isantam... -

.

Ilkka Luoma

Amerikkalainen sotakone vyöryy jopa meille tänne Suomeen, idän ja lännen vedenjakajalle, luomaan uhkaa meille joutua Naton ja US' n omiin konflikteihin. Kuka luettelee US' n aloittamat sodat, jopa ilman mandaattia, vaikkapa viimeiseltä 30 vuodelta. Mikä maa todellisuudessa luo uhkaa Eurooppaan, joka jatkuu Venäjän Uralille asti?

...
~ https://www.verkkouutiset.fi/usa-lahettaa-uusia-as... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ainoa maa, joka luo uhka Eurooppaan on: Venäjä. Amerikkalaiset eivät tulisi Suomeen harjoittelemaan, ellei Suomi olisi länteen kuuluva maa, joka vastikään teki Ruotsin kansa yhteistyösopimuksen USA:n kanssa. Mene sinä, Luoma, vaan jakamaan sitä vettä.

Ilkka Luoma

Jori, kerrotko lukijoille USA' n ja Venäjän sodat, hyökkäykset, konfliktit - jopa ilman kansainvälisen yhteisön mandaattia - viimeiseltä 30 vuodelta - uskoisin, että lukijat odottavat kiinnostuneina listaasi! :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #226

Ihan sama. Yhdentekevää tietoa, koska USA ei uhkaa, ei ole koskaan uhannut Suomea, mutta Venäjä useasti ja edelleen. Lisäksi Suomi ja Ruotsi tekivät kumppaninsa USA:n kanssa yhteistyösopimuksen. Saat kirjoitella useamman romaanin asiasta. Ei se siitä miksikään muuksi muutu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #243

Jori, onko kaikki kunnossa - siis US ei uhoa, eikä uhkaa - oletko tietoinen mitä Korean niemimaalla on tapahtunut ja mitä nyt Iranin osalta tapahtuu - entä US itse itsensä meille kutsuen taisteluhävittäjien "uhittelulennot" Rissalasta suoraan itään - liki äänen nopeudella kääntölentäen aivan Venäjän rajalta - seuraatko uutisia, luetko niitä - vai riittääkö Verkkouutisten ja IS' n lööpit etusivuilta ;)

...
Btw.
Sotahistoriasta Teheran 1943 - oletko perehtynyt US, NL ja Eng lausuntoihin Suomesta, kun kolme kohtasivat?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #254

Älä muuta asiaa Korean niemimaahan. Minä puhuin Suomeen ja koko Eurooppan kohdistuvasta uhkasta. Tämän takia Suomi, USA ja Ruotsi tekivät yhteistyösopimuksen.. Itse olet kehitellyt päässäsi tuon uhittelulennon. Venäjällä ei ole mitään sanomista, jos harjoittelu tapahtuu sen rajojen ulkopuolella. Itämerellähän Venäjä itse pullistelee koko ajan. Suomi ei vasten omaa tahtoaan vastaanota yhtään ulkomaiden sota-aluksia. Sinulle on vain kiusallinen paikka myöntää, että Suomi nyt sattuu oleman USA:n yhteistyökumppani.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ruotsin puolueettomuus on ollut jokseenkin toispuoleista koko II maailmansodan jälkeisen ajan mutta julkisivusta ovat pitäneet toki, sisä- ja pihasiistejä kun ovat, hyvin huolta. Ja tasapuolisuudesta pitivät sen aikanakin taitavasti huolta.

Toisaalta pieni täsmennys alustukseen: Ruotsi ei käynyt viimeistä sotaansa 1808-1809. Se on sotinut sen jälkeen ainakin:
- sodassa Napoleonia vastaan Tanskassa 1813-1814
- tukahdutti norjalaisten vastarintaa Ruotsiin liittämisen yhteydessä 1814
- toisessa Tanskan sodassa 1864 jossa virallisesti Ruotsi julistautui puolueettomaksi mutta osallistui taisteluihin
- Norjan itsenäistymisen yhteydessä oli joitakin taisteluita 1905
- ollut mukana Afganistanissa 2001 alkaen
- osallistui hyökkäykseen Libyaa vastaan 2011

Jorma Repo

Täytyy myöntää,ettei näihin inttämisiin viitsisi lähteä mukaan.Mutta kun kirjoitetaan täyttä huuhaata vaikkakin "topicin" vierestä.On kuitenkin pakko korjata näitä asia virheitä tässäkin ketjussa.Ilkka vertasi suomalaista torpparia venäläiseen maaorjaan.Meni pikkusen pieleen.Torppareilla oli omat hallinnoimansa rakennukset,yleensä 50 v:n vuokrasopimus maihinsa ja tietty työvelvoite.Karjalassa heitä kutsuttiin lampuodeiksi Venäjän vallan aikaan,maakirjat he saivat v.1863 eli omistusoikeuden maihinsa.Että se siitä orjuudesta.

Ilkka Luoma

Ihan hyvä - ja nyt topicin vierestä - oletko perehtynyt venäläiseen tsaarin ajan maaorjuussäännöstöihin? Googlaamalla löytyy tietoa - kun olet sieltä aiheeseen perehtynyt, niin vertaa US mustien tilanteeseen - ja erityisesti se, että US' ssa valkoiset rahtasivat orjansa kauppatavarana Afrikasta - tiesitkö sen sekä sen, että merenylikuljetuksissa menehtyi satojatuhansia mustia ... saa perehtyä ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Taas käänsit asian USA:n pahuuteen. Mutqun USA:kin...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa lampuotit ja lampuotilansa ovat eri asia kuin torpparit ja heidän torppansa. Torpparit vuokrasivat taksvärkkiä vastaan osaa maatilan maasta ja torppaansa. Kun taas lampuoti oli koko tilan vuokraaja. Heitä ei siis pidä sotkea torppareihin kuten ei pidä mäkitupalaisiakaan jotka vuokrasivat työtä vastaan vain asumuksen mutta ei varsinaista viljelymaata sen yhteydessä. Lisäksi olivat itselliset ja loiset jotka saivat asumuksen talon nurkista työtä vastaan.

Lampuotit samaten kuin mäkitupalaiset saivat omistusoikeuden maihinsa vasta samalla kuin torpparitkin eli 1919 alkaneessa lunastusprosessissa jossa he oikeutensa ostivat. Muilla n.s. tilattomaan väestöön kuuluvilla, loisilla, itsellisillä, piioilla eikä rengeillä lunastusoikeutta ollut.

Mitä (maa-)orjuusvertaukseen tulee niin se osuu hyvin aina n.s. holhousvelvollisuudeksikin nimitetyn palvelupakon kumoamiseen saakka. Sitä ennen tilaton ja siten asunnoton ihminen ei saanut kulkea vapaasti vaan oli kotipaikkansa ulkopuolella irtolaisena rikollinen, myös torpparit. Se kumottiin vuonna 1883, pääosin koska alkava teollisuus tarvitsi työvoimaa. Palvelupakko siis muutettiin irtolaisuuslainsäädännöksi jolla pakotettiin maanviljelykselle tarpeeton maaton väestö tehdastöihin ja palvelusväeksi. Irtolaisuuslaki kumottiin vasta 1987.

Jorma Repo

Tämäkin komenttisi siis liityi torppareihin miten?No,ei mitenkään.Ei minulla ole tarvetta etsiä orjuuden eroavaisuuksia,puolustaakseni jonkun oikeutta orjuuttamiseen.

Jorma Repo

Sinäkin Myyryläinen voisit kirjoittaa niin kuin asiat on.Etkä heitellä tänne mitä tahansa.Tarkistappa ihan aikusten oikeesti tietosi ja komppaa Ilkkaa pikkusen vähemmän.Milloin karjalaiset saivat maakirjansa?Kuka osti lampuotien maat heille.Enkä tarkoita loisia tai muita hyyryläisiä.

Toimituksen poiminnat