Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Presidentin armahdus laman uhreille – ikivelkaisille?

  • Graf 1 - Kotitalousvelka, pun. vas.ast - max 120 mrd € - Yritysten velka, sin. oik.ast - max 200 mrd €. 1970 - 2008.
    Graf 1 - Kotitalousvelka, pun. vas.ast - max 120 mrd € - Yritysten velka, sin. oik.ast - max 200 mrd €. 1970 - 2008.
  • Graf 2
    Graf 2
  • Graf 3 Kotitalouksien velkaantumisaste - sin. (vas.%) ja korkorasite - kelt. (oik.%)
    Graf 3 Kotitalouksien velkaantumisaste - sin. (vas.%) ja korkorasite - kelt. (oik.%)

Suomi eli hurlumhei-juhlaa 1980-luvun lopulla; esimerkiksi moni uuden asunnon ostaja koki pian kauppojensa jälkeen olevansa miljonääri. Asunto ostettiin 650 000 markalla ja kas, hintojen kohotessa erityisesti pääkaupunkiseudulla oli liki täysin velkaisen asunnon tasearvo, siis kuviteltu ”nyt jos myisin” -arvo yli miljoonan – ja vain parin vuoden kuluttua … kunnes romahti.

 

Asuntovelan korot pompsahtivat jopa 14-17 prosenttiin – nykyisin asuntolainaa saa jo noin yhdellä prosentilla! Samaan aikaan Suomen ulkomaankauppa romahti – erityisesti vienti Neuvostoliittoon/ Venäjälle – meni siinä monelta työkin (työttömyys kohosi jopa 16 prosenttiin)

… ei ollut korkeisiin korkoihin ja asuntovelkaan enää lyhennysrahaa – kämppä myyntiin, arvo romahti jopa 40 prosenttia – asunto ja vaimo menivät eikä töihinkään tarvinnut lähteä … alkoi monille ”elämän ehtoo”, josta ei olla toivuttu edes nyt – vuonna 2018.

Helsingin Sanomat kirjoitti toimittajansa Petri Sajarin näppäimistöllä:

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005677054.html -

Ote: ” … Suomen 1990-luvun lama oli poikkeuksellisen vaikea taloudellinen ja sosiaalinen ahdinko, jonka seurauksista monet ihmiset kärsivät edelleen. Monet menettivät kaiken omaisuutensa. Osa on myös tuomittu talousrikoksista.

Yksi kärsijöistä on haastanut valtion oikeuteen, koska omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal jatkaa yhä valtiovarainministeriön päätöksellä saataviensa perintää … ” -HS-toimittaja Petri Sajari

 

Tuohon oli tehtävä kommentti – siksi hienon kirjoituksen Sajari kirjoitti:

”... HS' lta erinomainen kirjoitus - niin sanottu herättävä helmi!

Olisiko viimeisen rutistuksen paikka; joukkoarmahdus? Tosin eräät voisivat sanoa, että joidenkin osalta armahdus koskisi myös rikollisuutta, joka on jäänyt ilman täyttä rangaistuksen suoritusta. Presidentillä on oikeus armahdukseen kesken kärsittävän vankeusrangaistuksen.

Nyt terävyydestään kuulu Kari Uoti, itsekin rahavirtojen kikkailusta vankeustuomion kärsinyt oikeustieteen tohtori voi saattaa valtion suuriin korvausvelvollisuuksiin haasteen tehneen oikeudellisena avustajana.

Entä jos mahdollinen Uotin avustama juttu prosessoituu valtion tappioksi ja se moninkertaistuu oikeudellisina tapauksina?

Olisiko presidentillä mahdollisuus julistaa nyt "ikänsä löysässä hirressä roikkuneille" poikkeuksellinen valtion armahdus? Millaisen lakimuutoksen se edellyttäisi presidentin armahdusoikeuteen?

Entä syntyisikö armahduksista vaikeita ennakkotapauksia myöhemmäksi? Entä jos Kari Uoti voittaa valtion, syntyykö siitä kuinka hintava ennakkotapaus? Entä Uotin tapaus valituksineen, kuinka moni "elämänsä menettänyt" ehtii kuolla henkipattona ja kaiken henkisen omanarvonsa menettäneenä?

Onko nyt valtiolla velvollisuuksia kansalliseen inhimillisyyteen?

 

Entä nyt?

Suomessa on edelleen tuhansia parhaat elinvuotensa velkahirressä, ulosotossa ja huonoimmillaan perheensä menettäneitä tavallisia kansalaisia, osan ollen aikanaan innokkaan ”ahneita” kuluttajia, osan yritteliään innokkaita yrittäjiä kuin muutoin velanoton virrassa kulkijoita – joille voidaan antaa helpotus loppuelämän kunniaksi – armahdus!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, otatko tämän todellisen kansalaisteon harkintaasi – uskon, että eduskunta tekee kansakunnan suuresti suosimalle presidentilleen tarvittavat lakimuutokset armahdusoikeuteesi, jotta inhimillisyys toteutuisi liian kauan kärsineille – Miten on?

 

 

EKSTRA

… Eläkkeelle siirtynyt valtakunnan leikkaaja ja entinen valtiosihteeri Raimo Sailas jälleen kerran toruu, varoittelee ja viittaa talouden faktoihin. Olemme syöneet enemmän kuin tienasimme. Nostimme palkkojamme |0 liiaksi ja kilpailukyky rahdattiin Kiinaan |1 – nostaen heidän elintasoaan, siis eräänlaista kehitysapua tämäkin … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/valtiollinen-velkaleikkaus-ja.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 169742

 

DOC velka-armahdus_12052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 12052018_8:59

 

456_4070

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Ilkka Luoma

.
Entä jos velat nollataan?

[U] Eräs tunnettu talousviisas pohti vakavasti kysymystä, jossa talousmaailman kaikki velat nollattaisiin – mitä tapahtuisi, kuka hyötyisi ja kuka häviäisi. Velka mitataan rahassa – harvemmin materiaaleina. Rahassa mitattava velka on helposti nollattavissa. Miten ylijäämäänsä lainanneille korvattaisiin menetykset, vai ovatko ne edes menetyksiä [fil.] Paljon velanantoa on myös synnytetty tyhjästä!

Jatkuu… ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/enta-jos-kai... -

...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Ei se kovin viisas taloustieteilijä ole. Kyseessä olisi hillitön tulonsiirto velkojilta velallisille.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta.

Voisi miettiä jotain muuta, esim että laitetaan kaikki velat maksuun nyt, ns. konkurssina, että saadaan velat pois ja raha liikkeelle sieltä missä sitä on.

Sen jälkeen sitten on edelleen velkoja ja omaisuuksia. Velkaa on enemmän kuin varallisuutta joten jos sitten kaivaisi jonkun taikakertoimen veloille ja varoille, että velkamäärä saadaan vastaamaan varallisuuksien määrää.

Valtion veloissa voisi toimiakin joku semmoinen, että siirrellään epämääräisiä velkoja valtion veloiksi ja sitten niille joku tasaus niin saisi velkaa hävitettyä, mutta ei kuitenkaan eroja velkaisuudessa.

Tuollaisia muutoksia kun tekee, pitäisi koko rahajärjestelmää miettiä uusiksi kun tuo nykyinen tuntuu hakeutuvan teoriassa tilaan jossa velkaa ja varallisuutta vastaavasti mutta osa lainojen korkojen juostessa, osan lainoista meneneminen roskalainoiksi tai vakuuksien ollessa mielikuvitusta, velkakasa tosiasiassa kasvaa loputtomiin.

Aika monelta harmilta kyllä välttyisi jos inflaatiota olisi hieman enemmän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Oletko pohtinut mitä velka on?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #33

Velka on velvoite.

Sitä vaan kaikki raha on velkaa jonka seurauksena se, että on loputon sumppu velvoitteita kun rahan arvo perustuu siihen.

Sitä tarvitsee jonkinlaisen mekanismin pyyhkiä niitä velkoja pois niin, että rahan arvo säilytetään. Eli siis rahan arvon säilyttäminen edellyttää sitä, että jää niitä varallisuuseroja. Se rahan arvo kun käytännössä näkyy niin, että sitä ei kaikilla ole.

Pyörittelen asiaa miten päin vain niin vähintään pitäisi olla se henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus, inflaation pitäisi olla himpun verran voimakkaampi, ja sitten voisi olla joku mekanismi hillittömän velkaantumisen estämiseksi, että jos velallinen ajautuu maksukyvyttömäksi niin pitäisi vaikka siirtää vähän vastuuta luotonantajille niin, että poistaa kaikki perintäkulut, korot yms. maksut että jää pelkkä pääoma. Toisin sanoen, luotonantajat menettäisi tuottonsa tuossa tilanteessa.

Konkurssioptio tarvisi jotain säätelyä kyllä, että ei mene siihen että velkakeisarit lainaa kaiken mitä lähtee, törsää ja sitten on konkurssissa.

Ilkka Luoma

Aikanaan 100 miljoonn tasearvoiset saatavat myytiin norjalaisille parilla miljoonalla --- siis tuohon topicciin nähden olevia ARSENAL - saatavia ... Nyt uusin ehdotus oli itse linkkijutussa ...

Yleisesti ottaen tulee miettiä velan ominaisuutta - lopulta on vain ihmisen velka ympäristölle - sekin filosofinen, sillä luonto toipu aina - ihminen ei.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ja näin monen vuoden jälkeen vain saatava kirjanpidossa, varallisuuttaa kuitenkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Ns. reaalimaailman höttöä -

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Pieni tulonsiirto verratuna siihen, että pankkikriisissä talletuspankkien, OP ja Säästöpankin, tallettajat olivat vastuussa tappioistaan Talletuspankkilain mukaan, mutta veronmaksajat ne maksoivat. Miljardeja !!!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Asiakommentti! Moni ei tuota ota huomioon - täytyy tietää, että hoksaa tuon.

Ilkka Luoma

Velka veli otettaessa – velipuoli maksettaessa

[U] Kansakuntamme valtiona kuin yksityisinä kansalaisina on velkaantunut enemmän kuin koskaan. Piti saada sitä ja tätä – neliöitäkin lisää niin kotiin kuin talviasuttavalle kesämökille. Mukava oli näyttää ja vertailla – olemmehan kilpailutaloudessa, jossa vain vahvimmat pärjäävät – tältä osin koomista on se, että tämä tapa on vuosimiljoonaisen evoluution perusprinsiippi!

Koomista ei sen sijaan ole se, että meille on kehittynyt vahva lähimmäisen huolehtimisen tarve, onhan sekin mahdollista, että vahva on jossain vaiheessa heikko – ja tarvitsee apua. Huolehtimiseen kuuluu tasa-arvo, oikeudenmukaisuus – nämä loppuun huudetut vakiosanat, niinpä niiden täyttämisen vastuu unohtuu jo vaalien jälkeisenä päivänä.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/velka-syo-hu... - ]

...

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ilkka Luoma,

maailman tila tulee vielä siihen pisteeseen, jossa velat nollataan ja aloitetaan puhtaalta pöydältä ja siirrytään täydelliseen kotrolloituun vapauteen eli orjuuten. Orjuuttahan tämä syynääminen alkaa jo nyt olemaan. Vai voiko joku väittää jotain muuta.

Mitään armahduksia ei tule presidentin eikä kenekään muun taholta. Haet armahdusta ihan väärältä taholta, mutta velat ja koko talousjärjestelmä kyllä muuttuu, koska ilman sitä ei synny sitä, minkä halutaan syntyvän.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kun lisäät tekstin yhteyteen kuvia, olisi viisasta ottaa huomioon seuraavat seikat:

- Kuva yksinään ei kerro mitään, ellei tekstissä ole mainittu mihin se liittyy.
- Jos kuva on vain postimerkin kokoinen, siitä ei ole mitään hyötyä kenellekään.

Ilkka Luoma

Olet oikeassa - huonosti näkyvät, muutoin kiinnostavat ja topicciin liittyvät graafit - korjaan asian myöhemmin ;)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä kirjoitus.

Pieni kommentti: Pankkien lainaamat rahat eivät ole keltään otettuja, annettu raha on luotu tyhjästä. Länsimaat ovat pankkien ja finanssisektorin orjia.

Ilkka voisi tutkia ja kertoa esim. Kiinan, Intian ja Venäjän valtionpankkien toiminnasta. Valitettavasti minä en tunne asiaa riittävän hyvin.

Ville Iivarisen kirja RAHA kertoo rahan luonnin ja olemuksen perusteet. Suosittelen.

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, LOKAKUUTA 19, 2016
Valtiollinen velkaleikkaus ja helikopteriraha – sopeutusta pakon edessä

(Eläkkeelle siirtynyt valtakunnan leikkaaja ja entinen valtiosihteeri Raimo Sailas jällen kerran toruu, varoittelee ja viittaa talouden faktoihin. Olemme syöneet enemmän kuin tienasimme. Nostimme palkkojamme |0 liiaksi ja kilpailukyky rahdattiin Kiinaan |1 – nostaen heidän elintasoaan, siis eräänlaista kehitysapua tämäkin)

{ … kansalainen Erkki mietiskeli velkaa ja huolestui, kun hänelle sitä ei ole ja pankissakin makaa elämänsäästöt pienistä puroista sivuun laitettuna|2. Veisikö velkaleikkaus ja helikopteriraha hänen vanhuuden turvan … |
| … kansalainen Lisa oli huolissaan lapsistaan, kun vielä aikuisiässäkin heitä pitää rahallisesti auttaa|3 – asuminen oli muuttunut erityisesti pääkaupunkiseudulla liian kalliiksi ja nuorten ansiot ovat yllättäen vähäisemmät ostovoimaltaan |4 kuin oli vanhempien – vieläpä nuorten paremmasta koulutuksesta huolimatta! … ]

Taloussanomat – taloustoimittaja Jan Hurri [IS/TS] - erinomainen arvioleikkaus läpivalaisuna taloustilanteestamme ~ http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/porssiuuti...

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/valtiollinen... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Länsimaailman rahajärjestelmän romahdus on todennäköisempää kuin Naton hyökkäys Venäjälle!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sisäisiin ongelmiin, etenkin sellaisiin jotka kouraisevat hallintoalamaisten lompakkoja ja elintasoa, etsitään mielellään ratkaisua ulkoisista vihollisista. Niinpä NATOssakin ...

Rahajärjestelmä sinällään on vain väline. Sen kriisit ovat heijastuksia syvemmistä, n.s. systeemikriiseistä. Tässä tapauksessa kyse on finanssikapitalismin kriisistä jossa systeemi jossa rahalla tehdään rahaa, sen odotusarvoja ostamalla ja myymällä. Kriisistä tilanteessa jossa kaikella luoton laajennuksella liikkeelle lasketulla rahalla ei ole vastinetta reaalimaailmassa ja luottamus rahanarvon säilymiseen, lue spekulanttien luottamus toisiin spekulantteihin, horjuu ja jossakin vaiheessa loppuu.

Siinä vaiheessa monelle tulee mieleen rakentaa sotakupla paikkaamaan finanssispekulaatiokuplaan tulleita reikiä. Se saa vetoa talouteen kun varustaudutaan sotaan ja toisaalta ihmisille voi uskotella, että leivän kapeneminen on isänmaallinen uhraus oikeutetussa taistelussa noita vihollisia, noita toisenlaisia vastaan.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Myyryläinen löytää kyllä konkreettisiakin esimerkkejä:

Itänaapurimme ulkopolitiikan jatkaminen sotavoimilla esimerkiksi Ukrainassa on johtanut vakaviin talousongelmiin.

Rauhanomaisempi esimerkki on Venezuela, jossa hörhöpolitikointi on romahduttanut koko talouden vaikka maalla on hillittömät luonnonvarat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Kyseessä on hyvin vanha valtiotaito joten se tunnetaan myös Venäjällä.

Tosin Ukrainassa Venäjä ei ole, ainakaan vielä, lähtenyt C.von Clausewitz:n kuvailemalla tavalla jatkamaan ulkopolitiikkaansa. Mutta kriisissä on toki molemmin puolin rintamaa ja kaikkien osapuolten piirissä piirteitä joita voisi arvioida tuossakin valossa.

Venezuelasta en niitä kuitenkaan löydä sillä siellä on kyse ihan puhtaasti oikeistolaisen eliitin pyrkimyksestä sabotoida demokraattisesti valtaannousseen vasemmiston poliittisia pyrkimyksiä. Siellä ulkovallat, etenkin USA on osoittanut minkä puolen se on valinnut joten aiemmin Chavezin eikä nyttemmin Maderon tarvitse juurikaan rakennella uhkakuvia. Ne on tehty ulkopuolelta ja sisäisesti valmiiksi bolivaarisille.

Sen sijaan esimerkiksi brittiläisten Brexit-ongelmia tunnistan peiteltävän kaikenlaisiin kampanjoihin. Samaten "Deep State" vs. Trump -asetelmassa myös käytetään samanalaisia argumentteja. Sisäisiä taloudellisia, väkivalta- y.m. ongelmia peitellään Kiinaa vastaan suunnatun kauppasodan, Iranin keksittyjen ydinaseiden ja venäläisten vaalisotkeutumisten alle. Ranskassa Macron on vaikeuksissa mielenosoittajien ja ay-liikkeen kanssa niin eikö löytynyt, taas, vastustaja B.alAssadista. Irakin teokratialle on oikein katettu eteen pöytä, samoin sulttaani Ergoganille. J.n.e. j.n.e.

P.s. Mutta taas olemme liukumassa kauas pois plokin aiheesta eli 1990-vaihteen laman velallisten tilanteen helpottamisesta.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #12

Jos Myyryläinen seurasi tiedoitusvälineita hän tietäisi, että Ukrainaan kuuluva Krim on Venäjän armeijan miehittämä.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut tämän ja 27. maaliskuuta 2014 hyväksytty YK:n yleiskokouksen päätöslauselma 68/262 tuomitsi Venäjän toimet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Jos jatkamme tällä alustuksesta ohi menevää sivupolkua niin olen tietoinen monenlaisista jutuista joita tiedonlevitteissä kerrotaan Krimistä.

Olen myös tietoinen, että tuo yleiskokouksen lausuma ei ole kestävä jos sitä tarkastelee suhtautumiseen muiden maiden suvereeniuteen ja rajojen koskemattomuuteen, ihan vain esimerkiksi Serbian tai Syyrian.

Toisaalta on syytä muistaa, että krimiläiset äänestivät Venäjään kuulumisen puolesta jopa kaksi kertaa. Ja heidän maansa on liitetty Venäjään heidän omasta anomuksestaan. Sitä ei ole miehitetty sen jälkeen kun Puna-armeija ajoi saksalaiset sieltä pois. Siellähän ei ole miehityshallintoa, ihmisillä on ihan samat oikeudent ja velvollisuudet kuin muillakin Venäjän federaation kansalaisilla.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Ainakin me suomalaiset tuomitsemme Krimin miehityksen, sillä ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi Venäjän asevoimien siirron Krimille rikkovan kansainvälistä oikeutta ja tälle olevan paljon ja laajoja seurauksia. Presidentti Sauli Niinistö totesi Venäjän toiminnan Krimillä olevan vastoin kansainvälistä oikeutta. Ulkopoliittisen instituurin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi Venäjän aggressiivisten toimien yllättäneen monet tutkijat sekä hänen kollegansa.
Suomi tarjosi neuvottelupaikkaa kriisin ratkaisemiseksi. Suomen puolustusvoimat lisäsi tiedustelua ja hävittäjien valmiutta kriisin vuoksi.

Entisen koulutoverini kansainvälisen oikeuden professorin Martti Koskeniemen mukaan Krimin niemimaan liittäminen Venäjään oli YK:n peruskirjan vastaista ja rikkoi räikeästi Ukrainan oikeutta riippumattomuuteen ja alueelliseen loukkaamattomuuteen. Samalla rikottiin myös vuoden 1994 sopimusta, jossa Venäjä takasi Ukrainan koskemattomuuden.

Kansanäänestys Krimillä oli Ukrainan perustuslain vastainen eikä sen järjestämisellä ollut Koskenniemen mukaan mitään kansainvälisen oikeuden tukea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #46

Kosovossa ei ole taidettu järjestää minkäänlaista kansanäänestystä Serbiasta eroamiseksi mutta samat poliitikot hehkuttavat sitä demokratian voittona.

Olen hieman lueskellut Ukrainan tuolloin voimassa ollutta perustruslakia, ja olematta perustuslakiasiantuntija, en pidä ollenkaan itsestäänselvänä tuota kansanäänestyksen laittomuutta. Ei toki laillisuuskaan ole selvä mutta toisaalta kansainvälinen oikeus ja YK tuntee alueille oikein irrottautua emämaastaan ilman emämaan suostumusta.

Niinpä nämä tälläiset oikeudenmukaisuuskysymykset ovat pikemminkin poliittisia tarkoituksenmukaisuuskysymyksiä enemmän kuin juridiikkaa. Se saadaan toki taivutettua kulloinkin haluttuun asentoon.

P.s. krimiläiset äänestivät Ukrainasta eroamisen puolesta ensimmäisen kerran jo 1991 NL:n hajottamisen yhteydessä, samalla kun vastustivat NL:n hajottamista suuren yleisliittolaisen enemmistön muakana.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #51

Professori Martti Koskenniemi on taas johtavia asiantuntijoitamme enkä väheksyisi Erkki Tuomiojaa tai pressaamme Saukkoa. Jokainen voi kuitenkin luulotella ja uskoa mitä haluaa...Suomessahan on uskonvapaus. Näin ei ole kaikissa naapurimaissamme.

90-luvulla krimiläisten vaihtoehtoina oli joko itsenäisyys tai autonomia Ukranan alaisuudessa. Venäjään liittyminen ei ollut vaihtoehto.

Kosovon ja Serbian pitää itse selvittää välinsä - vasta sitten ongelma ratkeaa.
Venäjän ja Ukrainan suhteen tämä ei onnistu niin pitkään kuin maiden välinen sota jatkuu. Ukrainalla on kuitenkin aikaa ja taloudellisessa syöksykierteessä oleva Venäjä lopulta vetäytynee Ukrainasta. Venäläisten kaapissa kolisevat kuitenkin luurangot Georgiasta, Moldovasta, Tsetseniasta ja Kaukasukselta....

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

...

.

...
Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla
JULKAISTU 21.03.2014 - 13:54. PÄIVITETTY 12.08.2016 - 08:56
~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halu... -

.
Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten
Ukrainassa puhkesi kriisi vuonna 1994, kun Krimin parlamentti vahvisti niemimaan itsenäisyysjulistuksen.

21.3.2014 klo 14:58päivitetty 21.3.2014 klo 14:58

~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 -
.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Olen pitänyt Koskenniemeä ajoittain n.s. tolkun ihmisinä. Tuomijalla on taas kokemusta ja näkemystä mutta S.Niinistöön en luota pätkääkään. Kukaan heistä ei ole erehtymätn. En siis haluaisi sortua ad auctoritatem -virheeseen.

Arvioin noita kuten muitakin tapahtua an sich kaiken saamani tiedon perusteella uskomatta vain ja ainoatsaan joihinkin puhuviin päihin.

Serbian ja kosovolaisten tulee todellakin selvittää välinsä. Siitä ei kuitenkaan ollut nyt edes tässä plokin sivujuonteessa kyse vaan läntisten ulkovaltojen suhtautumisesta Serbian suvereniteettiin ja sen laillisiin rajoihin.

Mitä taas tulee luurankoihin, on kovin kaksinaismoralistista "muistaa" vain yhden osapuolen kaapit. Noissa mainituissa paikoissa löytyy sekä paikallisia rankoja että jemuleita pitkin maailmaa aina Washingtonia, Brysseliä, Riadia, Bukarestia, Chișinăuta j.n.e. myöten. Venäläisten kaapit eivät edes liene suurimmasta päästä.

P.s. palannemmeko plokin aiheeseen, jookosta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Serbian Kosovon takana hiljalleen voimistuu Suur-Albania pyrkimykset!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

USAF rynnäköi itsenäisen YK-jäsenvaltio Serbian kimppuun - ilman mitään mandaattia, se unohtui pyytää ja näin Naton taisteluhyökkäys sai alkunsa ---

...

" ... Tämä sai Kosovon vapautusarmeija UCK:n aloittamaan aseellisen taistelun Kosovon itsenäisyyden puolesta. UCK:n sissit hyökkäsivät serbipoliiseja ja -viranomaisia vastaan. Serbia vastasi UCK:n toimiin rajuilla operaatioilla, joissa kokonaisia kyliä ryösteltiin, poltettiin ja siviilejä tapettiin sissejä etsittäessä. Konflikti päättyi Naton väliintuloon [3][4] maalis–kesäkuussa 1999.

Ensiksi albaanikapinallisten Kosovon vapautusarmeija valtasi suuria alueita Kosovosta vuoden 1998 alkupuolella lähinnä maaseudulla. Serbit vastasivat tähän kesällä 1998 erikoispoliisin, paramilitäärien ja sotilaiden voimin tehdyin hyökkäyksin sekä albaanisiviileihin kohdistetuin väkivaltaisin etnisin puhdistuksin. Etyj neuvotteli aselevon, joka särkyi tammikuussa 1999. Syynä olivat albaanisissien uudestaan aloittamat sotatoimet ja serbien vastaus niihin mm. Račakissa. Nato aloitti ilmaiskut serbijoukkoja vastaan.

Ilmaiskujen alettua serbit kiihdyttivät ja raaistivat etnistä puhdistusta Kosovossa. Nato-johtajat joutuivat myöntämään, etteivät iskut pystyneet estämään Kosovon albaanien karkotuksia. Yhteensä albaaneja karkotettiin jopa miljoona, kuolleiden määrää ei tiedetä.

Naton pommeja osui usein harhakohteisiin, kuten Kiinan suurlähetystöön. Sotilasliitto pommitti Serbian pohjoisosissa myös alueita, joiden yhteys Milosevicin hallintoon oli hyvin epäselvä. Varsinaista YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää ilmaiskuilla ei ollut. ... "

.
Tämä ei sinällään kuulu topicciin, mutta harhautuneeseen kommenttin vastine.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Venäjällä oli Sevastopolin laivastoasemalle 20.000 sotilaan määrävahvuus sopimuksessa - mahdollinen. Aiempi 12.000 miehen lisäksi Maidanin verimellakoiden laajentumisen estämiseksi Venäjä siirsi Krimille Sevastopoliin 5 000 sotilasta, jotka estivät Maidanin verimellakoiden kaltaiset murhat ja siviiliuhrit - Krimillä, jossa on veänläismielisten, venäjänkielisten ja venäläisten enemmistö.

...
Tilanne on ollut Krimillä koko ajan rauhallinen ja nyt Krimillä menee hyvin eikä ole ongelmia väkivallasta - kuten oli hyytävää väkivaltaa myöhemmin myös Odessan murhapolton yhteydessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Totta - kiovalaisten korruptio jatkuu ja venäläisten lupaamat lainat ovat vedetty pois - samoin kauttakulkukaasun siirtotulot romahtavat.

Katsotaan millainen on seuraava Ukrainan parlamentin sisältö/ miehitys :)

Ilkka Luoma

Kiinan juan! ;)

...
Radikaalia pohdintaa ---

KESKIVIIKKONA, HELMIKUUTA 06, 2013
Korvaammeko euron Kiinan yuanilla?

YLE 1 esitteli laulun lurautuksella, että Suomi on ruotsalainen, ehdottipa, että euromme olisi kruunu ja vieläpä niin, että kaikki Pohjoismaat siirtyisivät yhteiseen kruunuun – puoliksi humoristisesti. Meillä on nyt euro ja huomenna jokin muu, sillä euron vahvuus näivettää viennistä eläviä EU-maita – kuten meitäkin.

Voitaisiin myös puolileikkisästi sanoa, että Suomi on kiinalainen – uusimmat dna habloryhmien tutkimukset viittaavat perimään myös nykyisen Etelä-Kiinan alueelta, josta lähtivät myös Amerikan intiaanit, Beringin salmen yli, sen ollessa kuiva. Nicaraguan intiaaneilta löytyy yllättävän paljon samoja habloryhmiä kuin osalta suomalaisista – olemmehan osaksi tulleet kaukaa idästä.

...
Valuutta on väline, jolla voidaan säädellä kilpailu- ja kaupankäyntikykyä
Alentamalla valuutan arvoa, saadaan hinnat houkutteleviksi, vientiä ajatellen – korottamalla saadaan ulkomailta tuotteita edullisemmin. Olimme vielä 1970 –luvulla devalvaatiomestareita, nyttemmin euro vei tämän säätelymahdollisuuden meiltä suomalaisilta pois.

!
Voisimme siirtyä Kiinan valuuttaan, juaniin *] – joka on voimakkaasti aliarvostettu dollariin ja euroon nähden. Nyt kannattaisi makuuttaa juaneja jopa tilillä – sillä noille passiivivaroille kertyy matalan koron aikana automaattista tuloa valuutta-arvon nousuna, juanin vahvistuessa, hiljalleen. Jos myyt jotain Kiinaan – ota maksu juaneina (jos voit) – ja säilytä osaa niistä kiinalaisissa pankeissa. On ennustettu, että juan kallistuu 15-30 prosenttia seuraavien vuosien aikana.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/korvaammeko-... -

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Tasavallan presidentti voi yksittäisessä tapauksessa armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kokonaan tai osittain. Ennen armahdusta tulee hänen kuitenkin pyytää asiassa lausunto Korkeimmalta oikeudelta.

Pressa ei siis voi "armahtaa" velallisia, mikä on hyvin ymmärrettävää. Lainahan on sopimus, jota nyt sitten muutettaisiin velallisen hyväksi ja syntyisi tulonsiirto velkojalta velalliselle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa mitään ei siirry sillä jos velkasopimus mitätöidään, vain rahaa, hyvin epälikvidiä sellaista, siltä osin mitätöityy eli katoaa markkinoilta. Kirjanpidollisesti kummankin tilinpidosta poisuu rahaa, toiselta saatavia (jotka todennäköisesti on jo alaskirjattu aiemmin) ja toiselta vastattavaa. Kumpikaan ei saa minkäänlaista tuloa. Mutta velalliselle, tässä tapauksessa potentiaaliselle ex-velalliselle, syntyy tilanne jossa hän saattaa ehkä voida ruveta ansaitsemaankin.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Totta kai siirtyy. Yksityisten velat ovat asunto- ja kulutusluottoja.
Yleisesti asuntolainan vakuutena on se oma asunto, jolloin velkasopimuksen mitätöinnin seurauksensa saisi asunnon jopa 25% hinnalla sen arvosta. Aikamonen tulonsiirto.

Kulutusluotto olisi hankalampi. Välttämättä ei mitään vakuuksia edes ole tai sitten autokaupassa rahoitusyhtiö omistaa sen ajoneuvon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Nyt puhutaan liki 30 vuoden takaisista lainoista. Niiden vakuudet on realisoitu jo aika päiviä sitten ja tappiot alaskirjattu sekä pankit saaneet jopa tukea "kokemiinsa" vahinkoihin.

Tuskinpa nuo velalliset ex-velallisiksi päätyessään saisivat vakuuksiaan takaisin. Kysehän tässä vaiheessa on pääasiallisesti noiden realisointien jälkeen vielä jääneistä lainojen osuuksista, siis niitä joita ei realisoinneilla kyetty tai haluttukaan kattaa sekä luottotiedoista ja mahdollisuudesta normaaliin elämään normaalina kansalaisena joka saa luottokortin, pystyy tekemään taloudellisia sopimuksia j.n.e.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Moni pankinjohtaja junaili kavereilleen mukavia asuntoja, kesähuviloita yms ...

Juha Hämäläinen

Suurin ongelma on monille ollut korko ja koron korko. Ne tulisi poistaa ja korvata inflaatiotarkistuksella.

Ilkka Luoma

Joku voisi laskea millaista liikevaihtolisäystä Suomen tasolla viivästyskorot ja niihin liittyvät maksut edustavat --- !

Näillä opetetaan kuluttajia olemaan täsmällisiä.

Ilkka Luoma

Topicissa, jos lukee sen, on otettu huomioon mahdollinen lainmuutos eduskunnassa.

Juha Hämäläinen

Lainaraha on siitä outo tuote, että sen hintaa voi myyjä muuttaa lainannoston jälkeen. Tälle kauppatavalle ei ole mitään perusteita. Lainan koron tulee säilyä ennallaan koko lainakauden eikä se saa siten tuottaa yllätyksiä lainan ottaneelle. Rahalaitosten voittojen varmistaminen ei voi olla määräävä kriteeri rahan myynnissä niin, että vaihtuvakorkoiset lainat saavat lainsuojan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ongelma lienee rahan luonteessa. Sehän oikeasti on vaihdannan väline jolloin sen ilmenemismuotoja, valuuttoja käytetään vaihtoarvojen mittaamiseen. Mutta toisaalta sen arvo vaihtelee koko ajan kun sillä itselläänkin käydään koko ajan kauppaa. Vähän kuin maitolitran koko vaihtelisi sen mukaan kuinka litranmitat käyvät kaupaksi niitä pinteihin tai vaikkapa kannuihin vaihdettessa. Käytetty mittayksikkö ei siis saisi olla vaihdannan kohde niin joku tolkku säilyisi.

Ilkka Luoma

Valuutta on väline, jolla voidaan säädellä kilpailu- ja kaupankäyntikykyä
Alentamalla valuutan arvoa, saadaan hinnat houkutteleviksi, vientiä ajatellen – korottamalla saadaan ulkomailta tuotteita edullisemmin. Olimme vielä 1970 –luvulla devalvaatiomestareita, nyttemmin euro vei tämän säätelymahdollisuuden meiltä suomalaisilta pois.

!

Voisimme siirtyä Kiinan valuuttaan, juaniin *] – joka on voimakkaasti aliarvostettu dollariin ja euroon nähden. Nyt kannattaisi makuuttaa juaneja jopa tilillä – sillä noille passiivivaroille kertyy matalan koron aikana automaattista tuloa valuutta-arvon nousuna, juanin vahvistuessa, hiljalleen. Jos myyt jotain Kiinaan – ota maksu juaneina (jos voit) – ja säilytä osaa niistä kiinalaisissa pankeissa. On ennustettu, että juan kallistuu 15-30 prosenttia seuraavien vuosien aikana.

*] Chinese yuan - http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_yuan -
*] Chinese renminbi - http://en.wikipedia.org/wiki/Renminbi -

Maailmalta kiirii huhu, että monet Afrikan valtiot ottavat käyttöön Kiinan juanin –
se käy kauppavaluuttana jo nyt Japaniin, Etelä-Koreaan ja Venäjälle. Entä jos meidän valuutta olisikin Kiinan juan? Mitä se merkitsisi meidän kilpailukyvylle. Vaihtaisimmeko euromme nykyisellä vaihtosuhteella (1€ ~ 8 juania) – vai olisimmeko radikaaleja ja vaihtaisimme yksi yhteen! Tällöin palkkamme ja hintamme rojahtaisivat Euroopan kilpailukykyisimmiksi, mutta miten maksaisimme ulkomaantuonnin?

Juanin käyttäjinä saisimme massiivisen kiinalaisryntäyksen maahamme –

investointeja tulisi satamalla. Tuotantomme kasvaisi, työllisyys paranisi hetkessä ja toimeliaisuus kasvaisi jopa yli äyräiden – ruotsalaiset eivät pärjäisi meille, tavaramme menisivät helposti kaupaksi (laadun säilymisoletuksella) ja yhtiöihimme virtaisi halutessamme runsaasti kiinalaista pääomaa, sijoituksina. Meistä tulisi Kiinan etäpiste Euroopan unioniin. Radikaalia – mutta ei täysin mahdotonta.

...

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Täällä blogeissa monikin on asiaa käsitellyt jo kauan. Mitä ilmeisimmin aihe on hyvin arka joillekin syyllisille ja heitä puolusteleville, koska asia ei etene oikein mitenkään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ymmärtääkseni sitä tehtiin lakimuutos jossain kohtaa, että velka vanhenee 15v aikana ja rötöstelytilanteessa 20v.

Eli toisin sanoen, tuo asia pitäisi olla taputeltuna aikoja sitten.

Tietystikin jos velkaa on jäljellä niin kyllähän perintäfirmat niitä lypsää loputtomiin, että on velallisen tehtävä puhaltaa peli poikki kun lakisääteinen aika on mennyt umpeen ja ilmoittaa perintäfirmalle, että kiistää saatavan. Velkalaskuri voi tietääkseni myös nollautua jos tekee jonkun uuden sopimuksen jossain kohtaa.

Tietysti semmoinen asia pitää huomioida, että jos on velkakusessa 15v niin siinä väistämättä köyhtyy hyvin köyhäksi kun mihinkään ei saa rahaa tehdä yhtään mitään, että vaikka alkuperäiset velat olisikin vanhentuneet niin sitä voi helposti ajautua uusiin velkaongelmiin kun korjailee elämäänsä. Köyhyydestä ylös rämpiminen voi olla työlästä.

Ilkka Luoma

Pitkät oikeusprosessit ovat pitkittäneet huimasti henkilöiden velkakurimusta - ehkä kuuluisin oli Uotien tapaus ...?

Ilkka Luoma

Ehkä tunnetuin asiasisällöin liikkeellä ollut kokija ja kärsijä on Pertti Lindeman - täälläkin useasti aiheen kanssa liikkeellä (?) - muistaakseni.

Ilkka Luoma

On ihmisiä, jorka haluavat kurittaa syyllään loppuun kuluneita - eläinkunnan laki!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikki keskusteluun osalistuvat taitavat olla minua nuorempia ja luulen että heissä saattaa olla joku joka kykenee oppimaan uutta kuten minä:)

Jotta keskusteluun tulisi enemmän faktaa ja järkeä olisi hyvä jos jotkut lukisivat jo aikaisemmin suosittelemani Ville Iivarisen kirjan ja Galbraithin kirjan Raha: mistä se tulee, minne se menee.

Uskon että Luoma ja Myyryläinen ainakin ovat vielä henkisesti erittäin virkeitä. Muista en tiedä:)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yksinkertainen ratkaisu ikuiselta tuntuvalle velkavankeudelle on muuttaa konkurssilakia vastaamaan vihdoinkin ympäröivää todellisuutta. Yksityishenkilön tulee voida hakeutua konkurssiin, jolloin voi aloittaa puhtaalta pöydältä.

Yhdysvalloissa tämä on yleistä. Jopa peliveloista selviytyy hakeutumalla konkurssiin, opintoveloista taas ei.

Ja kyllä, konkurssia ei tule käyttää kevytmielisesti, eli yksityishenkilö voisi tehdä sen vain kerran jollei jotain erityisiä perusteita olisi uudelle konkurssille.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ehkä lakia olisi syytä muuttaa. Mitä näihin konkursseihin tulee, niin uutena ilmiönä saattavat olla taloyhtiöiden konkurssit tulevaisuudessa, joista oli varoittavat kirjoitukset Hesarissa 5.2. ja 10.2.2018. ”Yhtiölainoissa piilee riski” ja ”Vaikeudet voivat ajaa taloyhtiön konkurssiin.”

Ilkka Luoma

Rospuuttoalueilla pankit eivät anna enää yhtiölainaa putkiremontteihin - eivät edes perusparannuksiin. Tutkivat taloyhtiön osakkaat jo hyvin tarkasti! Osaavat myös arvioida asunto-osakeyhtiöiden reaaliarvot ... kuten 1991-1994 ---

Ilkka Luoma

Sailas sivaltaa

[... Raimo Sailas sivaltaa – EU Eurooppaan paenneen Jyrki Kataisen ministerivuosien tilinpäätös on nyt kourassa? ~ http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000... - ]

[U] Raimo Sailas sai kehuja, ja siirtyi eläkkeelle täyden päivätyön jälkeen
Sailas tuli kuuluisaksi leikkaajana, velka-apostolina ja selkeiden ohjenuorien kutojana ja solmijana. Sailas kertoi paljon ajatuksiaan – eläkkeelle lähdettyään. Oli auttamassa monia poliitikkoja ymmärtämään, ei ehkä aina onnistuen, valtion raha-asioiden hoitamista. Ministereitä on moneen junaa, osa jäi Mikkeliin ja osa pakeni EU - Brysseliin. Muun muassa Kokoomuksen pitkäaikaisen puheenjohtajan ja ministerin – Jyrki Kataisen ministerivuosina valtiomme velka kaksinkertaistui.

Jatkuu … ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221179-... -

...

Ilkka Luoma

Täältä lähtee dramaattisin velka!

[Fil.] Kansallinen sopeutuminen ympäristöön ja tunnustus biosfäärille, joka meidät elättää

Me ihmiset olemme lähtöisin biomassoista, tietyistä atomeista sekä energiasta, jota on käytännössä vain Auringosta saatavilla – muu energia on Auringon lainaa varastoituna järjestelmänä. Kaikki muu – niin velka, reviirit, elämäntunne ja keskinäisyys tarpeellisuutena ovat psyykkistä molekyylibiologian loiskehuntaa aivoissamme, ohjelmakäskyinä, joita perimme, opimme ja omaksumme.

Nyt on aika omaksua reitityksemme biologiseen ympäristöön, joka lopulta ja vain ainoana meidät elättää. Lopuksi voimme todeta, että kasvuhoenta on käynyt jo luonnon päälle*.

|* ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kasvuhokeman... -

Jorma Repo

Kuinka moni on nähnyt tämän Luoman mainitseman ikuisen velkavankeuden syntyneen ja toteutuvan.Minä henkilökohtaisesti olin kokemassa tätä yksityisten ihmisten ryöstöä.Mukana olivat SYP,KOP ja OP.Valtiovallan ja Iiron päätöksellä myös Postpankki.Kaverille jäi 6 000 000 mk kämpät myymättä,koska STS ei antanut niitä realisoida.Kaiken tämän kusetuksen jälkeen KOP/SYP ostivat kyseiset kiinteistöt 1 500 000 mk:lla.Jos STS olisi antanut hänen myydä huoneistot, hän ehkä eläisi tänäkin päivänä.

Ilkka Luoma

Näitä käytännössä todellisia tapauksia kaivataan tänne lisää.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Muistanet itsekin entisessä kotikaupugissamme useampiakin tapauksia, joihin syitä oli monenmoisia.
Valitettavasti niistä ei oikein voi kirjoitella, koska ainakin paikkakuntalaiset tunnistavat helposti tapauksen ja henkilöt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Arvellaan noina kylminä aikoina Suomessa tehdyn tuhansia itsemurhia - mitä/ ketkä poliitikot voisivat kantaa vastuuta, elleivät ole itse jo menehtyneet ---

Ilkka Luoma

Entä jos emme ota velkaa pankista?

Jos omakotitalonrakentaja saa tavaraluottoa kaikilta osatoimittajilta – esimerkiksi 15 vuodeksi, voisi talon rakentaminen olla mahdollista ilman pankkivelkaa, ja entä jos tuossa tavaratoimittajan luottamuksessa ei ole korkoa, vaan se on leivottu hintaan? Lopultahan velanotossa on vain kysymys luottamuksesta tai sen 'korvikeveljestä' vakuuksista ja/tai takaajasta.

Kuinka pitkälle voidaan velkaantua?

USA:n liittovaltio on jo nyt enemmän velkaa Kiinalle, kuin on sen vuotuinen budjetti. Meillä valtion velkaraja on ylittämässä 120 prosenttia valtiomme budjetista – siis velkaa kaikille, ei vain yhdelle. USA:n velka on ongelma, tai se ei ole heille ongelma, koska on oma valuutta – dollari, jota voidaan säädellä. EKP:kin säätelee omaa euroaan alhaisen inflaation tavoitteella. Kiina ei enää luota saavansa reaalista kokonaan velanmaksua USA:sta.

Rahalla pääsee, mutta sillä ei elä!

Saksalaiset muistavat, kun aamulla ruisleipä maksoi puoli kottikärryllistä seteleitä – tosin iltapäivällä se maksoi jo koko kottikärryllisen. Rahalla ei saa mitään, jos se menettää arvonsa. Jos maailmassa olisi yksi valuutta, eikä sitä painettaisi jatkuvasti katteetta lisää, ei meillä olisi valuuttapeliä, jolla monet tänään rikastuvat ”ansiottaan” - tekemättä mitään elonkierron järjestelmien ylläpitämiseksi.

Ennen raha sidottiin johonkin konkreettisesti arvokkaaseen – kultaan

Kun menee huonosti – ostetaan kultaa, vaikka sen ravintoarvo on nolla. Valtiot, joilla on oma valuutta, kuten Kiinalla – voivat ”pelata” rahan arvolla, meillä sitä kutsuttiin D-devalvaatiovitamiiniksi. Kiinalla on oma valuutta, joka suurella todennäköisyydellä vain vahvenee ja siihen luotetaan – kohta enemmän kuin US dollariin. Kiina ei voi laskea omaa valuuttaa heittelehtimään, sillä nykytilassa Kiinan oma sisäinen järjestelmä ei kestäisi ulkomaantuonnin loppumista (Kiinalla on jättiläismäinen sisäinen, nk. maakuntavelka).

...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Takavuosina hirsimökki Saimaan rannalle rakennettiin rantatontin omista puista. Tarvittava lautatavara sahattiin paikalle tuodulla traktorikäyttöisellä kenttäsirkkelillä, joka voitiin maksaa syntyneellä lautatavaralla.
Sokkelivaluun lisättiin pestyjä kiviä ja vanhoja naulojakin oikaistiin. Talonrauniosta käytiin hakemassa vanhoja tiiliä ja käytetyt ovet sekä ikkunatkin kelpasivat.
Pankkiakin tarvittiin: sitä kutsuttiin hartiapankiksi ;).

Jorma Repo

Ei näihin velkojen anteeksi antoon tarvitse presidenttiä,Uffen 10 000 000 mk velkoihin riitti Arja Alho ja hänen poliittinen uransa.

Ilkka Luoma

Aikaansai myös ansaittua närkästystä!

Ilkka Luoma

Erinomainen ketju, vain pari harhahyppyä Krimille. ;)

Ilkka Luoma

~ https://www.laki24.fi/ihpe-oikeusturva-armahdus/ -

"Presidentin armahdus

Tasavallan presidentti voi yksittäisessä tapauksessa armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kokonaan tai osittain. Ennen armahdusta tulee hänen kuitenkin pyytää asiassa lausunto Korkeimmalta oikeudelta ... "

Tämä siis nyt!

Jorma Repo

Devalvaatio jonka Iiro Viinanen kielsi viimeiseen asti.Ajoi monta yrittäjää konkurssiin,koska he uskoivat häntä,eivätkä suojanneet valuutta lainojaan.Hän löi jopa 1000 mk vetoa siitä toimittajan kanssa suorassa lähetyksessä päivää ennenkuin devalvoitiin.

Ilkka Luoma

Näin kävi ja maksoi vetovelkansa - tv-kameran ääressä ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset