Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Korkman totesi Liliuksen optioiden vahingoittaneen kansalaisluottamusta

Sisällissodan termein lahtari ja punikki ovat vihdoin samaa mieltä, että Fortum-Lilius optiosyndrooma vahingoitti kansalaisluottamusta. Sinänsä lailliset optio-oikeudet tuottivat kohtuuttoman tulon (kovien verojenkin jälkeen) Mikael Liliukselle - tästä kansakunta on ollut liikuttavasti samaa mieltä. Olisiko optioista voinut Percy Barnevikin (ABB) tavoin vaikkapa osaksi kieltäytyä?
...

[2009] Entinen Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius rankattiin 21. tehokkaimmaksi johtajaksi maailmassa. Suomessa kansa suurella enemmistöllä tuomitsi hänet ahneena, mutta lailliset optiot itselleen saaneena. Eva:n toimitusjohtaja Sixten Korkman totesi aikoinaan heti tuoreeltaan Liliuksen optioiden vahingoittaneen koko kansakunnan luottamusta aikana, jolloin olisi jo pitänyt keskustella palkkojen totaalisesta alentamisesta kautta linjan.

.

Lilius ei koskaan edes ehdottanut, että hän olisi moraalisesti arveluttavista optioistaa vaikkapa osaksi luopunut. Lilius piti päänsä ja joutui eroamaan tehtävistä, jotka poliitikot hänelle järjestivät ja optio sekä muut bonukset huolehtivatkin ympäristö, vihreät ja Bryssel.

Mutta mitä kirjoitettiin vuonna 2005, kun ähkyoptiokeskustelu oli kiihkeimmillään - pelkästään Taloussanomien palstalla alkuperäinen kirjoitus on kerännyt tähän päivään mennessä yli 2000 vastinetta - lukukertoja lienee yli 300.000 ---

.

[27102005] - YLE:n AamuTV haastatteli Etla/Eva:n toimitusjohtajaa Sixten Korkmania, joka elinkeinoelämän edustajana totesi palkansaajien luottamuksen rapautuneen Fortumin optioista, jotka laaja kansalaiskeskustelu on yksimielisesti tuominnut.

.

TALOUSSANOMAT

.

Onpa sangen mielenkiintoista, että vasta nyt tapahtui herääminen pääomalinnakkeessa, kun eduskuntakin nosti räpylät pystyyn. Korkmanin oikeusvaltio toteamuksen jälkeen hän olikin valmis hautaamaan asian ja luullen kantaneensa elinkeinoelämän osallistumisvastuun kiusalliseen koko kansaa puhuttaneeseen asiaan.
Kuuluisa Raadenhammas Espoon Keilaniemessä kuvattuna 9. huhtikuuta 2006, klo 13:07. Vuorineuvos Uolevi Raade oli presidentti Kekkosen miehiä; häntä eivät optiot rasittaneet tai häirinneet; niitä ei ollut. Ainut optio oli Kekkosen myöntämä vuorineuvoksen titteli. On mielenkiintoista nähdä ilkeääkö kukaan ehdottaa korkeinta normaalia huomionosoitusta Liliukselle. Vuorineuvos Raaden aikana nuo kuvassa näkyvät Suomen liput olivat kunniaksi koko yhtiölle ja maallemme. Tänä päivänä vellova liikemiesetiikkakeskustelu tahraa tasavaltamme lipun. Fortum on edelleen Suomen valtion enemmistönä omistama yhtiö.
.
Tätä kirjoitettaessa päätettiin tehdä mielenkiintoinen vertailu armeijan korkeiden upseerien palkka kontra vastaavan kokoisten yhtiöiden ylimpien johtajien palkkataso. Kenraalimajuri komentaa jopa 10.000 miehen vahvuisia joukkoja ja kuinka paljon on sitten 10.000 työntekijän yhtiön toimitusjohtajan palkka.

DSC_11351.JPG. 2,56MB. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.
...

.
Tosiasissa jo elinkeinoelämän asiantuntijatkin tietävät, ymmärtävät ja näkevät Fortum optioiden ehdottoman kohtuuttomuuden ja vastaamattomuden itse toimenpiteisiin ja "ansaitun" palkkion väliseen suhteeseen.

.

Kuinka suuren optio-oikeuden presidentti Kekkonen olisi ansainnut kaikista niistä "liike-elämäjunailuistaan", mitä hän teki lähinnä Neuvostoliiton kaupan ja suomalaisen valtio-omisteisen yhtiöjärjestelyiden osalta? Jos tämä Kekkosen ja Liliuksen välinen operaatio rahallistetaan yhteismitalliseksi, ei Suomen valtion budjetti olisi enään riittänyt Kekkoselle.
.

Sixten Korkman ei oivaltanut mainita pientä seikkaa, joka kertapyyhkäisyllä olisi palauttanut luottamusta elinkeinoelämän ja työnantajien pääoma- ja kvartaalitalouskäytäville; se olisi ollut maininta vapaaehtoisesta ja osittaisesta luopumisesta optioihin. Tämän maininta olisi välittömästi nostanut kansalaiskeskustelun uudelle portaalle vastuunkannosta ja ymmärryksestä, jossa työt tehdään ja suunnitellaan yhdessä.

Mutta Korkman jätti lauseen sanomatta, vaikka ymmärsi luottamusongelman jo syntyneen ja romuttavan avaukset laajasta palkanalennuskeskustelusta, jonka päämääränä olisi ollut kilpailukykymme nostaminen meneillään olevassa kansainvälisessä työn uudelleen jaossa.

.

Herää kysymys ymmärrystasosta ja yksisilmäisyydestä. Oikeusvaltio toteamus ei riitä loppuun käsittelemään hiertävää ongelmaa; kyseessä on laajempi luottamukseen liittyvä kysymys. Kekkosen aikana Liliuksen kaukainen edeltäjä vuorineuvos Uolevi Raade sai menestyksistään lämmintä kättä, vuorineuvoksen tittelin sekä vallan vailla vertaansa.

Kekkosen aikana UKK myllykirje olisi jo ennen kohun syntymistä eliminoinut koko huutavan räikeyden ja tuolloinkin elimme oikeusvaltioissa, jossa kansa valitsi Kekkkosen ja eduskunnan loput valinnat hoitikin Kekkonen itse.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Örkki (nimimerkki)

Yksi pikku juttu kannattaisi myös muistaa: Valtio omistaa 50% Fortumista, mutta peri optiovoitoista 60% veroa. Eli valtio jäi noista optioista voitolle. Itse asiassa vielä plajon enemmän, koska sillä ei ole aikomustakaan myydä omistustaan, jolloin optioden omistusta laimentava vaikutus ei valtion kohdalla edes realisoidu.

Ilkka Luoma

Pitää paikkansa. Liliuksen todellinen osaaminen tulee näkyviin vielä nimenomaan Venäjän operaatioista. Voi käydä niinkin, että Lilius ansaitsee sittenkin nämä etukäteisoptiotuotot!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Lilius ei toiminut vastoin lakia, toteutti vain poliitikkojen hänelle myöntämän edun ja palkkion - laillisesti.

Taneli Kuurne (nimimerkki)

Nyt on kysymys periaatteesta ja se oli vielä aikana, jolloin kalluppien mukaan merkittävä osa suomalaisista olisi voinut tinkiä palkastaan vientikilpailukyvyn nimissä. Julkistunut optiorähäkkä romutti kansalaisten konsensushengen.

Tiedän tuo Taloussanomat debatin, sillä oli jo pari vuotta sitten yli 300.000 lukukertaa, sitten seurantanumero katosi.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

On sinänsä helppo ymmärtää rasvanahkaduunaria, näin meni meille tarpeellinen palkka-alennustalkoohenki.

K Veikko

Juuri näin.

Liliuksen valinnan aikaan valtio halusi nostaa Fortumin arvon käyvälle tasolle. Lilius otti tehtävän hoitaakseen ja jotakuinkin kymmenkertaisti yhtiön arvon. Oliko se liian paljon vai liian vähän?

Mitäpä, jos Lilius ei olisikaan toiminut omistajan tahdon mukaisesti? Olisikin sen sijaan haistellut poliittisia tuulia ja ennakoinut oikein politiikan äkkikäänteet. Toiminut omistajan tahdon vastaisesti.

Ilkka Luoma

Nimenomaan Lilius haistoi poliittiset tuulet, kun hän suostuttelujen jälkeen Ruotsista suvaitsi tulla Suomeen uudeksi Fortumin toimariksi.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Hmmmm... Fortumin arvon nostivat EU-Bryssel direktiiveillä ja Suomessa vihreät ympäristökouhotuksellaan. Liliuksella ei ollut todellisuudessa mitään tekemistä arvonnousun kanssa.

Ilkka Luoma

1#
Valtiolla suurena omistajana on nk. Venäjä-uhka Liliuksen sijoitusten osalta. Hyvällä valtiopolitiikalla Venäjä investoinnit tulevat moninkerroin takaisin.

Aatos Reunanen (nimimerkki)

Luoma on käynyt yhteiskunnallista debattia jo vuonna 2005. Laittoi mm. Taloussanomissa Liliuksen tiukoille. Laillinen ryöstöhän tuo oli, ja todellakin rapauti kansakunnan luottamuksen johtajiin.

Ilkka Luoma

Ainakin Viinanen ja Seppänen vahvistavat tämän, vasta nyt - asiahan oli ajakohtainen kuusi vuotta sitten. Onko tämä nyt se kuuluisa hajurako?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kyllä ainakin Iiro Viinanen on samasta asiasta kirjoittanut jo muutama vuosi sitten HS:n mielipidepalstalle.. ihan samoin kuin myös Raimo Ilaskivikin.

Mitä tulee Fortumin ylisuuriin ja kohtuuttomiin optioihin, niin Mönkärehän on jälkikäteen selittänyt, ettei kukaan silloin arvannut kuinka suureksi oikein palkkiot voivat nousta. Olisi pitänyt kysyä viisaammilta talousihmisiltä jo ennen päätöksiä joista ei itse tiedä.

Mitä tulee Fortumin Venäjän bisnekseen, niin euroakaan ei ole vielä tullut pussiin ja tuskin se jatkossakaan mikään kultakaivos tulee olemaan.
Venäjä pitää siitä kyllä huolen, jossei muuten niin lakia muutetaan "sopivasti". - Ken elää, se näkee...

Ilkka Luoma

Herra Kopra alias Cobra oli iskemässä suonta vuosituhannen vaihteessa kun superoptioita suunniteltiin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Vaikka asia oli Liliuksen taholta täysin lain kirjaimen mukainen, niin hävettääkö häntä tai hävettääkö poliitikkoja, jotka tämän onnettoman mahdollisuuden loivat - ketä he olivat?

Ilkka Luoma

Kuka kysyy, media-ko? Vaikkapa Usari.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Herra Kopran mielestähän johtajan ei kannata kuin ilmestyä työpaikalle pelkän kuukausipalkan varassa:) Väärä neuvonantaja vie tuhkatkin pesästä ja lisäksi vielä rapauttaa yhteiskuntamoraalia.

Örkki (nimimerkki)

#3 Ööh, anteeksi kuinka? Miten tuo liittyy asiaan?

Ilkka Luoma

5#
Asiaa pitää tarkastella kokonaisuutena, kuten optioitakin - optiot ovat palkkio saavutetuista tuloksista ja Venäjän tulos on vielä epävarma, toki realistinen.

Örkki (nimimerkki)

Oleellista tässä nyt oli se, että niistä optioista seurasi valtiolle enemmän tuloja kuin menoja.

Ilkka Luoma

Olisihan valtio itse(kin) voinut hyödyntää nämä samat optio-oikeudet!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Itseasiassa kaikkinensa valtio menetti paljon! Koko valtakunta menetti uskottavuutta erityisesti poliitikkojen osalta.

Ilkka Luoma

Kansa oli ennen optiokeskustelua varovaisesti hyväksymässä pienoiset palkan alennukset...

Aatos Reunanen (nimimerkki)

7 ... tässä vaiheessa, riski Venäjältä elää!

MARKUS RURIK RÄSÄNEN (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

VALLANKUMOUS HEITTÄÄ KAPITALISMIN TUNKIOLLE

"Suomessa kansa suurella enemmistöllä tuomitsi hänet ahneena, mutta lailliset optiot itselleen saaneena."

Kuinkahan lailliset, kun tarkemmin tutkitaan.
Kikkailukaverit kikkailevat järjeetömät optiosopimukset yhteiskunnan varoin.
Eivät valtion firmat edes tarvitse tällaisia kannustimia, kun kauppa käy ilman kyvyttömiä suurtappioitten tekijöitäkin.

Ilkka Luoma

Ketkä poliitikot ovat kantaneet vastuun Liliuksen laillisista, mutta kohtuuttomista optio-oikeusmyönnöistä?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Olikohan alla mainitun Mönkäreen lisäksi ainakin Tuomioja ja Pekkarinen?

Ilkka Luoma

9#
Optiosopimus oli kiistatta laillinen ja vieläpä Liliukselle esitetty - poliitikot eivät ymmärtäneet tuolloin optioista juuri mitään, eikä ilmeisesti virkamiehetkään. Liliuksen optiot myönsi silloinen ktministeri Sinikka Mönkäre - nykyisin Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Saiko Mönkäre itselleen palkkion virkana, kun oivalsi palkita toimitusjohtajan näin komeasti? Ne poliittiset virkanimitykset, laittaa se niin mielen pahoitetuksi ...

Aatos Reunanen (nimimerkki)

Lilius edusti kuolevaa ahneuden aikakautta viimeisenä todellisena änkyräpöhönä, jolle mikään ei riittänyt, vaikka sisimmässään tiesi, ettei rahojaan ansainnut. Mutta kyllä kansa tietää.

Ilkka Luoma

Tavallinen kaikki viulut lopulta maksava kansa on tiennyt jo kuusi vuotta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Heh, heh - hyvin tuumattu ;)

Rosenqvist Niklas (nimimerkki)

Yllättäen raha- ja materiaalipuolueen Ben Zyskowitcz osallistui Köyhien ja Osattomien Joulujuhlaan Helsingin Kisahallissa, olikohan Lilius lahjoittanut osan saamistaan kansallisvaroista maanmiehilleen?

Ilkka Luoma

Kokoomus lienee ainoa puolue, joka ei ole ottanut kantaa terävästi Lilius optiosyndroomaan!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Ilkka Luoma

Lahtarilla tarkoitetaan Iiro Viinasta ja punikilla Esko Seppästä ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nuohan ovat ikäkausikokkare ja -komukka ;)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Vanhat kirjoitukset nousevat kuulemma uudestaan etusivulle muokkaamalla linkin tekstissä. Pitääkö paikkansa?

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Ei onnistunut bugitesti vaikka noudatin linkin kommentissa annettuja ohjeita. Eli en onnistunut nostamaan omaa vanhaa kirjoitustani etusivulle samalla metodilla:

http://joukopiho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/95741-h%...

Ilkka Luoma

Koetitko nostaa Jouko Pihon juttua uudelleen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nostoissa menetetään kuulemma tagit.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Jouko Pihon kirjoituksessa Seppo Hilden kertoo kommentissa bugin. Koitin siinä kerrotulla tavalla nostaa oman vanhan kirjoitukseni testimielessä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Esimerkin vuoksi Lilius voidaan nostaa vaikka kerran viikossa.

Ilkka Luoma

Vanhat tekstit nousevat vain siinä tapauksessa, että niissä on ajankohtaisuutta ja tässä tapauksessa itse US uutisoi ja medioi tänään kahden konkaripoliitikon lähentyneen toisiaan juurikin Fortum-optio syndroomassa ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä häpeätahra pitäsi syväluodata jo kansakunnan oman tunnonkin vuoksi!

Jarmo Makkonen

Miltäs tuo Fortumin Venäjän sijoitus nykyään näyttää? Minun rajallisten tietojeni mukaan sieltä nyt ei ole odotettavissa kuin ongelmia.

Ilkka Luoma

Tällä hetkellä ei mainittavaa tulosta, mutta ...! Odotukset ovat korkealla.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Uutisointi Ruslandiasta on ristiriitaista, paljon investoitu ja tuotanto lähtemässä käyntiin. Kuinka käy hinnoittelun ja laittaako Kreml "ulkomaalaiseen" sähköön lisäveroja, haitakkeeksi!?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Onko materialismin myötä menetetty kunnia ja oikeudenmukaisuus?

Ilkka Luoma

Elämme materialismin myöhäistä iltaa, Kokoomuksen johdolla, jossa kaiken pitää kasvaa, kasvaa ja kasvaa ... pihagrillin koko lähestyy leikkimökin kokoa ja citymaasturikin muistuttaa jo heinälatoa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Materialismi ilman sopeutuvaa kulutusta vie luonnon ja ympäristön kestämättömään kierteeseen, jossa monimuotisuus yksinkertaistuu.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä alustuksen kappale on historiallinen:

"Mutta Korkman jätti lauseen sanomatta, vaikka ymmärsi luottamusongelman jo syntyneen ja romuttavan avaukset laajasta palkanalennuskeskustelusta, jonka päämääränä olisi ollut kilpailukykymme nostaminen meneillään olevassa kansainvälisessä työn uudelleen jaossa"

Toimituksen poiminnat