Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Länsi käy jo asemoitumissotaa idän kanssa

  • Kuvaaja, joka kertoo kaiken oleellisen missä mennään! ¤
    Kuvaaja, joka kertoo kaiken oleellisen missä mennään! ¤
  • Elämme jo kiinalaisten vuosisataa!
    Elämme jo kiinalaisten vuosisataa!
  • Edustavat länttä ja itää - arvoitus on se mihin Trump kallistuu - Kiina pysyy ja jatkaa linjaansa!
    Edustavat länttä ja itää - arvoitus on se mihin Trump kallistuu - Kiina pysyy ja jatkaa linjaansa!

Ei vielä pommein, raketein eikä toivottavasti ”ikinä” ydinasein. Pelkästään lännen ikonilla Yhdysvalloilla on noin 7 000 ydinkärkeä ja meidän vierusvaltiolla – 1 300 kilometrin maarajamme takana Venäjällä - suunnilleen sama määrä – noin 7 000 ydinkärkeä. Nyt käydään jo kauppasotaa ja talousvirtojen vaikuttavuussotaa – erityisesti Kiinan ja USA:n kesken --- Noilla ydinkärkimäärillä tuhotaan käytännössä ihmiskunnan elinmahdollisuudet!

 

Taustalla on paljon muutakin. Amerikkalaisilta ei jäänyt huomaamatta toiselle presidenttikierrokselle valitun Kiinan Xi Jinpingin ilmoitus, että Kiinan yhteiskuntajärjestyksestä on tullut vientituote [1.

Tämä asemoitumissota on haaste, sillä viimeiset noin 100 vuotta on ollut amerikkalaisen - lännenmiehen yhteiskuntamallin voittokulkua – aina vuosituhannen vaihteeseen saakka – kunnes Kiinan talouskasvu lähti todelliseen lentoon – sen ollen jo nyt muutamia vuosia maailman suurin ja vaikuttavin [2.

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9888658 -

[1 ” … Vaikuttamistoimien kolmanneksi päätavoitteeksi raportti nimeää Kiinan poliittisen ja taloudellisen mallin suosion edistämisen. Samalla Kiina pyrkii sen mukaan patoamaan Euroopan edustamien liberaalien ja demokraattisten arvojen leviämistä ja vähentämään läntisen yhteiskuntamallin houkuttelevuutta … ” ~ https://www.verkkouutiset.fi/nain-kiina-kasvattaa-valtaansa-euroopassa/ - -Verkkouutiset – Heikki Hakala.

 

Lännen ja idän vastakkainasettelu on jo silmiinpistävää [3.

Media laulaa meillä suunnitelmallista WTM - West trolling manipulaatiota. WTM luotiin vastapainoksi oletetulle enemän tai vähemmän faktiselle idän ETP – East trolling propagandelle [4.

Näillä työkaluilla käydään nyt täyttä informaatiosotaa [5 kansalaisten ja lukijoiden päänahoista. Arkikansalaiset Erkki ja Liisa eivät Suomessa tiedä enää mitä uskoisi [6, siksi rajua on tuo perinteellisen median väkivahva West trolling manipulaatio.

 

Otamme esimerkin takavuosien valtamediasta – Helsingin Sanomista

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005676889.html -

Kirjoitus käsittelee nykykaltaisen demokratian kriisiä, jossa valkoisen lännenmiehen väestöosuus on maailmastamme noin 20 prosentin luokkaa. Toimittaja olettaa, että tällä lännessä ”hyväksi havaitulla” menetelmällä hallitaan koko maailmaa.

HS-toimittaja ei ole oivaltanut, että suurin osa maapallon väestöstä ei halua edes amerikkalaistyylistä valtahegemoniaa demokratiana, tai oikeastaan demokratiahokemana, joka ei ole kehityskaarensa edes prototyyppivaiheessa! [7.

.

Ote HS:sta: ” … Synkempi puoli isosta kuvasta on se, mitä on tapahtunut 2000-luvun puolella, ja etenkin viime vuosina.
Stanfordin yliopiston professori, demokratiatutkija Larry Diamond on luonnehtinut meneillään olevaa trendiä ”demokratian globaaliksi taantumaksi”.
Maailmassa on kourallinen tutkimuslaitoksia, jotka ovat seuranneet globaalia demokratiakehitystä järjestelmällisesti ja pitkään. Näihin kuuluvat yhdysvaltalainen Freedom House ja brittilehti Economistin sisaryhtiö Economist Intelligence Unit (EIU).
Molempien tutkimukset tukevat väitettä demokratian taantumasta. EIU:n tiukoilla kriteereillä vain viisi prosenttia maailman väestöstä elää ”täydessä demokratiassa”. (Suomi kuuluu joukkoon.) … ” -HS-toimittaja Heikki Aittokoski.

.

Allekirjoittaneen kommentti ylläolevaan: ”... Toinen HS' n erinomainen kirjoitus arviona ja lännenmiehen itsekkäänä mielipidehuutona. Voimme sanoa, että tässä syntyi kaikkien West trolling manipulaatioiden äiti.

Juttu kuvastaa erinomaisesti tekstin laatineen alkeellista tietämystä esimerkiksi Kiinaa ja kiinalaista korkeakulttuuria kohtaan.

Jutussa esiintyy maailmamme noin 20 prosentin valtavähemmistön hätähuuto rujona lännenmiehenä, joka aikanaan kehitti löytöretkien jälkeisenä kolonisaationa paljolti nykyiset kehitysmaat, joita nyt tuo parjattu Kiina nostaa kohti kulutuksen kasvumaiksi.

Lännenmiehen on aika oivaltaa, että tämän jopa sotimalla pakkomarkkinoima kulutusdemokratia ei ole ainoa yhteiskuntajärjestelmä.

Kiina on jo maailman suurimpana taloutena ilmaissut, että sen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote. Tuon vientituotteen sivulauseeksi - kehotteena jää edesmenneen Kiinan Mao Zedongin jälkeisen suurmiehen Deng Xiaopingin arvoituksellinen viesti kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa!" [8 *”

 

Lännen kirous?

Länsi-eurooppalaiset keksivät historiastaan parhaiten tunnetun valkoisen löytöretkeilyn, vaikka kiinalaiset dzonkkilaivastot tutkivat jo vuosikymmeniä aiemmin maailman meriä – jopa laajemmin kuin valkoinen löytöretkiensä alussa [9.

Löytöretket kehittyivät liike-elämänahneuden myötä valkoisten eurooppalaisten kolonialismiksi ja kehitysmaariistoksi – lähinnä raaka-ainevarojen ja mustien työvoimahyödynnöksen myötä valkoisen Pohjois-Amerikkaan orjiksi.

Länsi sai voimallisen kehityspurskeen liki ilmaisista alusmaiden raaka-aineista ja näin alkoi Länsi-Euroopan nousu kohti nykyistä Euroopan Unionia, joka nyt koettaa korjata jäsenmaavirheitään takavuosisadoilta – huomioimalla jo kehitysmaitakin [10.

 

Kiina – maailman suurin talous

Kiina on mobilisoitunut kaikkialle [11 – myös Suomeen, ja näin saamme investointirahaa puoliraaka-aineen toimittajiksi – nyt pahvilaatikoihin ja takapuolen pyyhintäpapereihin [12.

Onko edullista hakata kasvavaa metsää luonnottomasti muiden kulutukseen, kun he itse eivät halua omia metsiä ajattelemattomasti kaataa?

Kiinalla on jättimäiset ympäristöongelmat [13 – tätä kehitystä on jatkunut noin 30 vuotta. Lännenmies sai ruhjoa ympäristöään liki 200 vuotta, ollen nyt totaalisummana vähäisempi kuin Kiina ja muut nousevat taloudet.

Silti esimerkiksi amerikkalaiset ovat edelleen suurista maista ylivoimaisin ympäristötuhoaja (kaikkinensa) asukasta kohden! [Kuva 1.] Kiina sen sijaan ratkaisee omat ympäristöongelmat seuraavien 20 vuoden aikana [14 – jolloin saastuminen on laitettu kuriin. On pakko. Väitettä tukee erityisen voimakas ympäristöosaamisen kysyntä. Eduksi meille suomalaisille?

 

 

Ekstra

[UPI-FIIA] ”Tuore tutkimus: Suomi on useiden vaikutusyritysten kohteena - Yleensä hybridioperaation takaa löytyy Venäjä” - Iltalehti… ~ https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805292200977820_u0.shtml -

 

Viitteet:

[2 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan---Kiinasta-maailman-suurin-talous-3256177.html -

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/lantisten-ja-itaisten-arvojen-yhteenotto.html -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -

[10 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/28031-kansalaiskysymys-maksammeko-velkamme-kehitysmaille -

[11 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html -

[12 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/07/kiinalaisten-biotalousinvestoinnit.html -

[13 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html -

[14 ”Kiina voimistaa tuntuvasti ympäristöministeriönsä toimivaltaa” -Yle-toimittaja Yrjö Kokkonen ~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 171410

 

DOC ita_lansi_ottelu_2_14052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 1405_31052018 – 09:46

 

748_7220

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Ilkka Luoma

TIISTAINA, SYYSKUUTA 19, 2017
Yskiikö kiinalaisten talousmoottori?

Sanotaan, että elämme kiinalaisten vuosisataa. Tänään Kiinan talous on maailman suurin mitattuna sillä ainoalla oikealla vertailutyökalulla – ostovoimamittaroituna, eikä valuuttapelillä [1. Kiina on mobilisoitunut kaikkialle [2 – nyt myös Suomeen. Samalla kiinalaiset matkailijat kuluttavat ”vaivalla säästettyä” valuuttavarantoa. Kiinan investoinnit ja matkailijavirrat veivät maastaan noin 800 miljardia USD takaisin ”lähtösijoilleen” vain reilu vuodessa --- [SP/BOFIT]

… olemmehan ostaneet kotimme turpeiksi kiinalaisesta käyttötavarasta, halvan hinnan vuoksi. Samalla menetimme valtavat määrät teollisia työpaikkoja kiinalaisille tovereille, nostaen samalla heidän tulotasoaan – reilusti. Tänään Kiinan valuuttavaranto on jälleen kasvussa [3.

...

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/09/yskiiko-kii... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä tavoin Kiinalainen yhteiskuntajärjestys on vientituote? Keksivätkö kiinalaiset yksipuoluejärjestelmän ja työleirit toisinajattelijoille? Mihin maihin tätä järjestelmää on onnistuneesti viety?

Ilkka Luoma

Aivan ensimmäiseksi kysymys. Oletko perehtynyt millä tavoin Kiinan ja kiinalaisuuden historiaan?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tiibet, sinnehän on kiinalainen yhteiskuntajärjestys viety jo vuosikymmeniä sitten. Miten Kiinan historian tuntemukseni liittyy Kiinan yhteyskuntajärjestyksen vientikelpoisuuteen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Tiibet on osa sitä, kuten Mantshuria ja Taiwankin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #7

Entä jos asiaa kysyy Tiibettiläisiltä? Niin ja mikä se Kiinan yhteiskuntajärjestys on, jota he ovat viemässä muuallekin, korruptoituneet virkamiehet yms. teloitetaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Yritettiin Euroopassa kysyä katalaaneilta.

...
Kannattaa myös perehtyä Tiibetin historiaan!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #22

Mitäpä jos kysyttäisiin tiibettiläisiltä. Toisaalta eihän tähän Kiinan yhteiskuntajärjestykseen kuulu kysyminen kansalaisilta tai miehitetyiltä naapureilta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Oletko perehtynyt kiinalaiseen yhteiskuntaan tai käynyt Kiinassa?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #31

En ole käynyt, enkä kovin syvällisesti perehtynyt, siksihän minä sinulta kyselen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Pidempi juttu - googlaa mun blogista. Tai googlaa täältä hakusanalla "Kiina", niin johan tulee tekstejäni kiinasta ;)

...
Vinkki:

jokaisella suomalaisella on kiinassa noin 250 ystävää, toveria, asiakaskandidaattia tai muutoin vain ystävää - näin tulisi muistaa mittasuhteet. Sama kuin vertaat Enontekiötä ja Helsinkiä! :)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Millä järjestelmällä voitetaan Kiinan järjestelmä?

Ilkka Luoma

Kiinassa on eräs maailman vanhimmista yhteiskuntajärjestelmistä, sen ollen pisin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #32

Ei kai ihan noinkaan? Kastijärjestelmä menee varmaankin kauimmas,mutta ei kai sosialistinen valta kovin pitkäikäinen ole?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Kiinan noin 3000 - 4000 vuotta vanhassa yhteiskuntajärjestelmässä kommunismi on esittänyt häviävän pientä osaa ja roolia, vuosissa.

Ilkka Luoma

[9
...

Zheng He

Zheng He johdatti laivaston ainakin seitsemälle matkalle "Läntiselle valtamerelle". Hänen komennuksessaan oli 300 laivaa ja 30 000 miestä[3], yhtä mahtavaa laivastoa ei maailmassa nähty tämän jälkeen ennen ensimmäistä maailmansotaa.

1405–1407: 62 laivaa, joista neljä oli valtavia ainakin 122 metriä pitkiä ja 50 metriä leveitä aluksia. Lisäksi mukana oli hevoslaivoja, vesilaivoja, sotalaivoja jne. Miehistöä 27 800 henkeä. Matka kulki Nanjingista Vietnamin, Jaavan ja Malakkan kautta Calicutiin.[1] Intiassa käytiin kauppaa joitakin kuukausia. Paluumatkalla Sumatralla jouduttiin taisteluun merirosvojen kanssa. Merirosvojen päällikkö vietiin Nanjingiin teloitettavaksi.

1407–1409: Paluumatka Intiaan, Zheng He ei lähtenyt mukaan, vaan valvoi temppelin kunnostustöitä Kiinassa. Kiinalaiset tukivat Kalkutan kuningasta vallankumouksellisia vastaan.

1409–1411: 48 laivaa ja 30 000 miestä kulki samaa reittiä kuin ensimmäinen matka, mutta perustaen matkalle varastoja. Paluumatkalla Sri Lankan kuningas ei osoittanut riittävää kunnioitusta keisarille, joten hänet vangittiin ja vietiin Nanjingiin keisarin eteen. Hänet palautettiin, kun hän oli pyytänyt keisarilta anteeksi.

1413–1415: 63 laivaa ja 28 650 henkeä lähti matkalle kohti Persianlahtea Ormusin vauraaseen valtioon.

1417–1419: Tämä matka vei aluksi Persianlahdelle ja sitten Afrikan itärannikolle, josta tuotiin eläimiä, kuten seeproja ja leijonia.
1421–1422: Kaakkois-Aasiaan, Persianlahdelle, Intiaan ja Afrikkaan.
1431–1433: Rauhanpalauttamisretki Siamiin ja Malakkaan, 100 laivaa, 27 500 henkeä. Zheng Hen arvellaan kuolleen paluumatkalla

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Zheng_He -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noiden demokratian mittaajien kannattaisi ensin rakentaa kunnollinen ja pätevä määritelmä demokratialle ja sitten sille mittarit. Nykyisin käytetyt ovat pitkälti puutteellisia ja niitä sovelletaan tarkoitushakuisesti.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, TAMMIKUUTA 25, 2010
Demokratia ja ihmisoikeudet - ajassa ja nyt

" .... Länsimailta pyydettiin rahaa, jotta kaltaisemme demokratiaihanne saisi kukintaa Venäjällä

Heidi Hautala kehoitti länsimaita antamaan rahaa Venäjän vähemmistöryhmille, jotta he saisivat paremmin äänensä kuuluville ja olisivat näin ihmisoikeusoppien äänitorvina maassa, joka on kautta historian tottunut tsaarien, stalinien ja breshnevien kautta kovaan kuriin ja nuhteeseen. Maassa maan tavalla tai ulos - on vanha sanonta, joka toimii tavallisten kansalaisten suissa kaikkialla maailmassa.

Heidi Hautala ei osannut kysyttäessa mitoittaa demokratiaa reaalimaailman metrin mittaan. Yleisössä ollut arkivenäjän asiantuntija Jali Raita historiaa lukeneena teki verrannon insinöörimäisesti Pariisissa olevaan metrinmittaan - kysyen demokratian mittakepistä.

Demokratian mittakeppi

Verrantoa arkimetriin teoriahyveellisestä demokratiasta Hautalan sanavarastosta ei löytynyt. Demokratian mitta jäi historiaan kuin se alkuperäinen metrin "ratakiskokin" jäi epätäsmällisenä pölyttymään Pariisissa olevaan mittajärjestelmien museoon. Päätyykö demokratiakin mahdottomana elämänyhtälönä museoon, aikojen saatossa - jää nähtäväksi ja mitattavaksi.

Venäjällä kehitytään ja siellä toimii tavallansa yhteiskuntaevoluutio
Venäjän johtajat hakevat uutta asemaansa perinteillä, jotka olivat jo aikoinaan tehneet maasta suurvallan, jonka nykyedeltäjän Neuvostoliiton luhisti elokuvamaiseen tyyliin edesmennyt USA:n presidentti Ronald Reagan, maasta, jossa on mm. osavaltioittain kuolemantuomiot arkipäivää, teloituksina - Venäjällä viimeinen teloitus tapahtui 1996.

Demokratia todettiin yleisön keskuudesta aiheeksi, josta ei syntynyt samaa käsitystä kirjan tekijän eikä Heidi Hautalan kanssa. Debatti oli korkeatasoista ja kysymykset osin häkellyttivät tutkijan. Tottuneena poliitikkona ja ideologina Hautala selvisi kaikista kohdista rutiinilla, eikä yleisö häntä grillannut, koska hiljaisesti demokratian ja ihmisoikeuksien periaatteet ja kauniit tavoitteet hyväksyttiin.

Tavallisen kansan arkielämä on valinnan demokratiaa niukkuudessa

Tavallisen ihmisen arki on vain niin kaukana ja elintasoakin halajamme - ja siihen Venäjän vaikute on suuri - tänä päivänä. Saaren ja Hautalan taholta rahaa huudettiinkin apuun pyrkimyksiin kasvattaa venäläisiä vallanpitäjiä herran nuhteeseen ja oppiin läntisestä tavasta jakaa demokratiaa mm. vaalien yhteydessä.

Varmaa on, että demokratiakeskustelu jatkuu ja kehittyy. Kinalaisen ilmaisun mukaisesti jäämme odottamaan niitä pinnalle tulemattomia Ranskan vallankumouksen vaikutteita ja arkivarmasti muutoskehitystä, joka vie demokratiaa suuntaan, jota me emme tunne. Kausaalisuuden lait ovat osin alitajuntailmiöitä kansan keskuudessa, joihin tutkijan sormi ei usein ulotu.

Kansa elää ja syö ajassa, niin EU:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin - eläinkunnassakaan ei huomisen anneta häiritä, koska sitä ei ole, on vain nykyhetki ja tarve sopeutua siihen. Olemme liian usein suunnitelleet suuntamme kärsimyksen tielle, joka on osa ihmisyyttä - hyvänä tai pahana. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2010/01/demokratia-... -

.

Ilkka Luoma

[8
...

"Menkää ja rikastukaa"! -Deng Xiaoping

" ... ... Tähän kulminoituu hätkähdyttävästi kaksi toisistaan irrallista (?) asiaosiota:
Kiinan nykyisen kaupallisuuden ja jättitoimeliaisuuden käynnistäjän, edesmenneen Deng Xiaopingin arvoituksellinen lause vuosikymmenien takaa - "Menkää ja rikastukaa" [8 ... Toinen asiakokonaisuus oli Kiinan päätös purkaa presidenttiytensä kahden virkakauden rajoite. Miten nämä kaksi asiaa vaikuttavat yhdessä?

[8 ” … [2014] .. monin mittarein, aina suuresti huolestuttaviin ympäristöongelmiin saakka. Kiina aloitti vaurastumisensa Dengin sanoin ”Menkää ja rikastukaa” – tosin moni ei tänäänkään saata oivaltaa, että rikastuminen saattoi merkitä Dengille jotain muuta (-kin) kuin lännenmiehen näyttö- ja vertailutalous … ” ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/hongkongila... - ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/kiinassa-ka... -

.

.

Ilkka Luoma

[7
...

PERJANTAINA, SYYSKUUTA 29, 2006
Demokratia on hokema, joka ei ole koskaan tavoittanut kaikkia

" ... Ihmisille kautta aikojen tärkein ryhmäominaisuus on joukkoonsa kuuluminen ja tarpelliseksi tuntemisen olo ryhmässänsä. Vain pieni osa haluaa olla vaikuttaja, suurin osa on tyytyväisiä osallisuuteen ilman päätöksentekoa. Länsimaisessa demokratiassa harva ottaa osaa laajoihin päätöksiin. Suurimmat yksilölliset päätökset ovat samat kuin muissakin järjestelmissä. Päätös milloin syödään, tehdään lapsia, mennään nukkumaan ja kuinka tehdään työt, onnistuu kaikissa järjestelmissä, tästä todistuksena hyvin lisääntynyt ihmiskunta olipa demokratiaa tai ei.

Ihminen on ryhmätoimija, joka hakee hyväksyntää ja osallistumista kaltaiseensa joukkoon. Sosiaalisuuden asteesta taas riippuu, kuinka monta yhdistävää tarvitaan jakamaan arkipäivien murheita; nämäkin ominaisuudet tarjoutuvat missä tahansa järjestelmässä. Kaltaisessamme demokratiassa yksilön päätökset ovat kiistattomia. Niin ilmaisunvapaus kuin kokoontuminen ovat käytännössä usein merkityksettömiä, koska aina on olemassa laki, joka voi nuo pyhiksi korostetut tekijät eliminoida. Vallalla on enemmistön järjestämä harvojen päättäjien yksinvalta. Yksilö alistuu demokratiassa vaikuttajien päätökseen.

Me puutumme demokratioinemme lähes kaikkien maiden asioihin, paheksumalla mm. Thaimaan sotilasjärjestystä, jossa kuninkaan tahtoa kuunneltiin. Kansa hartaana hyväksyi asian, koska kuninkaassa kulminoituu heidän yhteenkuuluvuus. Suomalainen ei voi ymmärtää Thaimaan tilannetta; heillä on hyvin pitkä korkeakulttuurihistoria, kuten monilla muillakin mailla, joille me katsomme olevamme oikeutettuja huomauttelemaan. Maapallolla demokratiasta puhuu itseasiassa vain vähemmistö. Monissa maissa kansalaisille tärkeämpiä ominaisuuksia on tunne yhtenäisyydestä, ryhmästä, joukosta ja alueesta mihin kuuluu. Vahva tieto hyväksynnästä on merkittävämpää kuin tieto, että saa äänestää kerran neljässä vuodessa.

Länsimaissa demokratia ei toteudu kuin välillisesti; annamme sen todellisen demokratian pois vaalien jälkeen, emme vaikuta jatkuvasti, emmekä enemmistönä edes halua. Purnaamme päättäjille, ja valitsemme samat edelleen johtamaan periaatteitamme, joissa puhe ja teot ovat kaksi eri asiaa. Maailman historiassa demokraia on ollut ja on häviävän pieni ideologia. Historia tuntee korkeakulttuureja, joissa kansa on kokenut turvaa, yhteenkuuluvuutta, osallistumista ja tarpeelliseksi tuntemista ilman demokratian häivääkään. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/09/demokratia-... -

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

USA on Trumpin johdolla pelaamassa itseään paitsioon. Yhä harvempi maa maailmassa on vakuuttunut siitä, että USA on todellinen liittolainen, saati luotettava sellainen.

Ilkka Luoma

Ihmetystä herättää nokkapokittelu EU' n kanssa! Siinä täytyy olla jokin syvällisempi merkitys?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trump näyttää kallistuvan idän suuntaan. Kauppasota EU:n kanssa on väistämätön seuraus terästulleista.

Trumpin USA on tätä nykyä punainen. Kuka olisi uskonut?

Ilkka Luoma

Idässä on punaista enää lipuissa ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miten Kiinan talous vaikuttaa Suomen vientiin ja ekolokiaan????

Ilkka Luoma

Erinomainen kysymys! Erittäin merkittävästi - Kiinan ollessa tärkein ulkomaankauppakumppanimme [!] ja saamme toistaiseksi siirrettyä melkoisen ympäristökuorman Kiinaan, mutta ei kovin pitkään.

Ilkka Luoma

Trump on avaamassa tai oikeastaan sulkemassa (!) omalta osaltansa maailmankaupan vallitsevia sääntöjä. On meneillään kauppavirtojen uusjako - maailmanlaajuisena ilmiönä, ollen osa idän ja lännen välistä kauppasotaa, lopulta.

...
~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/eu-vastaa-trump... -

" ... Teimme kaiken voitavamme välttääksemme tullit, sanoo kauppakomissaari Cecilia Malmström. EU vie Yhdysvaltojen tullipäätöksen WTO:n tuomioistuimen käsittelyyn.

Euroopan unioni asettaa amerikkalaisille tuotteille vastatulleja ja vie Yhdysvaltojen asettamat metallitullit Maailman kauppajärjestö WTO:n riidanratkaisutuomioistuimen käsittelyyn. Komission mukaan Yhdysvaltojen toimet ovat valitettavia ja laittomia. ... " KL

.
~ https://yle.fi/uutiset/3-10232544 -

.

Toimituksen poiminnat