Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kun VR-makasiinit paloivat – nyt loppukin puretaan!

  • Kuva 1 - Valta kurkisti kapinan takaa ... ¤ Photo by Ilu
    Kuva 1 - Valta kurkisti kapinan takaa ... ¤ Photo by Ilu
  • Kuva 2 - Miksi elämme särkemisen ja tuhoamisen kulttuuria? ... ¤¤ Photo by Ilu
    Kuva 2 - Miksi elämme särkemisen ja tuhoamisen kulttuuria? ... ¤¤ Photo by Ilu

[2006] ” … Jo muinoin ihmisyhteisöt puhdistivat rituaalisesti tulella pahaa ja peloittavaa. Makasiinien poltto kuvastaa epätoivoa, kapinaa ja muutoshenkeä. Tapahtumassa voi oikeastaan kohdata vain kaksi vaihtoehtoa; päämäärätön huliganismi tai aatteellinen idealismi. Toinen on suoraan tuomittavaa mistä kulmasta tahansa. Nuoriso ei ole enää kiinnostunut nykykaltaisesta politiikan hoidosta. Markkinamekanismit ovat ottaneet vallan Arkadianmäeltä.Vahingossa maamme kuvatuin tapahtuma ei syttynyt, se syttyi merkiksi jostain.VR-makasiineissa kuvastui vaihtoehtojen kasvualusta. Alueella järjestettiin miltei pelkästään nuorten ja vaihtoehtojen tapahtumia, musiikkia, kirppareita, vihreyttä ja muutossessioita.

Ruohonjuuri [1 oli kauppaa rehellisesti (toivottavasti). Makasiinit olivat vallan leikkausviivoilla [Kuva 1.], Eduskunnan, lain säädäntävallan ja Sanomatalon mediavallan akseleiden keskipisteessä. Nuoret vaihtoehtoiset saivat makasiineilla olla omillaan ja pitkälti omin ehdoin; paikka oli nuorison omaa valtakuntaa, jonka päättäjät halusivat purkaa … jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/muutoksen-monumentti-nousi-hetkeksi.html – alta.

 

Nyt uutisointi kertoo lopullisesta purkamisesta

[ ~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005704253.html - ]

” … 1800–1900-lukujen vaihteessa rakennetuille makasiineille alkoi kehittyä monipuolista omaehtoista ja yhteisöllistä kansalaistoimintaa 1990-luvulla.

Tiloissa oli iso kirpputori ja monta pientä yritystä, kuten pyöräkorjaamoita ja ekokauppa. 1990-luvulla kirpputori oli niin suosittu, että parhaimpina päivinä siellä vieraili 12 000 ihmistä. Kun Musiikkitaloa ryhdyttiin kaavailemaan vuonna 1996, käyttäjät huolestuivat makasiinien kohtalosta ja vaativat niiden suojelemista.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Töölönlahden asemakaavasta vuonna 2002. Se tarkoitti käytännössä makasiinien purkua. Suuri osa makasiinirakennuksista paloi toukokuussa 2006, vain kolme päivää ennen niiden purkutöiden alkua.

Vuosien varrella makasiininraunioihin on ehdotettu monenlaista toimintaa, mutta viime vuoden joulukuussa kaupunkiympäristölautakunta päätti lopullisesti niiden purkamisesta Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelman … ” -HS-toimittaja Satu Pajuriutta.

 

Entä nyt, kun loppuosankin museoarvo katoaa lopullisesti?

Aikanaan 2006 Makasiinien polttorovio oli yleisötapahtuma, josta alkoi monipuolinen keskustelu nuorista, nuorisosta, turhautumisesta [2 [Kuva 2.] – ajelehtimisesta [3 ja tekemisen puutteesta [4 – siis ”järkevän ja yhteiskuntahyödyllisen tekemisen puutteesta” …

Niin tai näin, nyt tämä pala Helsingin ytimen rautatie- ja muutakin historiaan poistuu menneisyyden kirjoihin --- Miten meidän nuoret ja nuoriso pärjää [5 nyt tänään vuonna 2018?

 

Viitteet:

[1 ” … Länsimaalainen markkinamekanismi on kasvun ja kulutuksen puolijumala, jossa pääomalle saavutettu tuotto ja yltiökyllästetty tuottovaade ostovoimana päättäjilleen merkitsevimpinä, ohjaavat koko kansan työllisyyttä ja kysyntää. Reilu kauppa on myös kysyntätekijä, jossa kuluttaja ottaa kantaa kuinka hänen käyttämä raha jakaantuu arvoketjussa alaspäin.

Reilu kauppa on vapaaehtoinen kehitysapu. Valtiovallan saavuttamattomissa oleva YK:n 0,7% kehtitysaputavoite hoidetaan mahdollisesti suoraan kansalaisten ostopäätöksillä; kansa ottaa vallan suoraan käsiinsä. Kansalaiset voivat näin osoittaa kulutustottumuksillaan suoraan epäluottamuslauseensa poliittiselle nykykoneistolle.

Kommunismi ei toteutunut 1800-luvulla määritellyillä tavoilla, koska yksilöitsekeskeisyytemme, loputtoman kasvun voitonpyynteemme sekä suoranainen nykypäivänä vallitseva optioahneus luonnon kustannuksella, ovat sokeuttaneet näkijäänsä huomaamasta itse tasa-arvoisemman sekä oikeudenmukaisemman olemassaolon ja elämisen oikeutusta. Kommunismi oli idealismia. Reilu kauppa ei ole saavuttamatonta idealismia; se on vastuunottoa ja -kantoa elämän sekä talouden arvoketjuihin … ” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/nainen-on-reilun-kaupan-esitaistelija.html -

[2

[3

[4

 

Kuva 2 - teksti – Kuvassa venäläinen autonrähjä, jonka takaikkunassa näkyy Chen kuva. Televisio esitti dokumentin Che:stä ja hänen teloituksestaan Boliviassa, jossa muuten tätä kirjoitettaessa on presidenttinä vasemmistolainen alkuperäiskansaa edustava Evo Morales [5, joka on vannonut palauttavansa inkojen jälkeläisille heiltä ryövätyt maat ja omaisuudet. Aika näyttää onnistuuko talonpojan ja työläisen ystävän rauhanomainen revoluutio.

Kuvan auto oli kuvaushetkellä Helsingin keskustassa eduskunta talon vieressä purettavien VR-makasiinien välissä odottamassa kierrätystä, mutta onnistuneesti juuri tämän kirjoituksen erinomaiseksi sopivuuskuvaksi kertomaan, mihin hankaluuksiin niin laittomat kuin "laillisetkin"/ inhimilliset muutokset joutuvat, vallassa olevan puolustaessa maallista ja taloudellista asemaansa. DSC_11648.JPG. 1/500s, f3.5, 27mm. 2,71MB. Kuvattu 20. huhtikuuta 2006, klo 13:52. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.

[5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/01/valkoinen-mies-tuhosi-ja-inkajlkelinen.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 171483

 

DOC makasiinit_vr_02082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02062018

 

570_5303 – 08:20

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Ilkka Luoma

[2
...

SUNNUNTAINA, TAMMIKUUTA 30, 2011
Lanka palaa...!

" ... Suomessa Makasiineilla paloi, olisiko se ollut esiharjoituksen pilotversio, vai sattumoinen nuorisoröyhistely – josta kehkeytyy lisääntyvän nuorisotyöttömyyden myötä uhka omaisuudellemme *] ja ”yhteiskuntarauhallemme” – täällä lintukodossamme? ---
*]
Tarkoitushakuinen koroste omaisuuden suojasta, kun toiset taistelevat työstä, ruoasta ja huomioitumisesta
...

[03112005] Yhteiskuntatieteilijöiden hyvin ennustamat Pariisin mellakat alkoivat tai provosoituivat pienestä tapahtumasta, jossa ei välttämättä ole ilmaistun asian mukaista totuusarvoa. Mellakoiden aloitus on pienen ryhmän tapahtuma, jossa ei ole systematiikkaa. Nopeasti liiaksi patoutuneen vihan ja epätoivon johdattelemana mellakat saavat lisävoimaa johtajista, joilla voi olla jo missio tapahtumien kiihdyttämiseksi.
...
KUVA
--- http://photos1.blogger.com/blogger/4810/1008/1600/... --- ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2011/01/lanka-palaa... -

.

Pekka Iiskonmaki

Nuoria pitää ymmärtää. He voivat pahoin kuten vanhatkin.

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, ELOKUUTA 19, 2017
Työ rauhoittaa - nuoret tarvitsevat haasteita ja tarpeelliseksi tuntua!

Viimeisen tiedon mukaan marokkolaiset nuoret olivat niin Espanjan Barcelonan kuin Suomen Turun iskujen takana - nuoria miehiä - kotona Marokossa ei ollut töitä. Lännen eldorado houkutteli, oli odotus työstä ja uudesta elämästä - näinkö? Ehkä, tai sitten ei. Kuitenkaan töitä ei löytynyt ja nuoren miehen/ nuorten miesten energia patoutui ja herkistyi ehkä kutsuille uskonveljiltä, jotka lupasivat jotain sellaista, mistä kaikki kunnon uskovaiset haaveilevat.

Ei käynyt näin - kävi niin, että sivullisia viattomia uhreja menehtyi iskuissa, jotka on nimetty terroriksi. Oli terroria tai ei - niin murha on aina suunniteltu toisen hengen riistäminen ja sen uskonnot kieltävät kaikkialla, niin lännessä ja idässä, paitsi valtioiden sodat siunataan kirkkojen toimesta ... tai ainakin ennen niin tehtiin.

Entä nuorten vahva energian purkamisen nälkä - miten se tulisi suunnata, oltiinpa missä valtiossa tai uskonnossa tahansa? ---

...
[2013][U] Nuorison aktiivienergia pitää osata kanavoida innostavasti ja hyödyllisesti!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/nurison-aktiivienergia-pitaa-osata.html​ -

Suomessa nuorisotyöttömyys pahenee. Hallituksellamme ei ole homma hanskassa, ja kohta hanska on nuorten nyrkissä. Tukholmassa työttömät ja maahanmuuttajat mellakoivat; kuten jo vuosia sitten Pariisissa – jossa ei vältytty kuolonuhreilta.

Miksi ihminen mellakoi; vastaus on yksinkertainen – on tekemisen puute, on samankaltaisia rohkaisemassa ja löydetään yhteinen kohde – oli se sitten väärä tai oikea. Eurooppa on kulttuurien sulatusuuni, uskontojen ristiriitakenttä ja kielten keskinäinen sekamelska, jossa harva tulee ymmärretyksi halutulla tai tahdotulla tavalla. *]

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/08/tyo-rauhoi... -

.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kaupunki on kiva paikka, se ei tule koskaan valmiiksi - se muuttuu kaiken aikaa. Joskus istutettu puu, kuten salava Paasikivenaukiolla Bio Rexin päädyssä joutui keskelle vilkasliikenteistä katua. Sitten liikenne muuttui ja uusi salava sai paikan kasvaa vanhan sijoilla. Mechelininkadullakin joutui puu liian lähelle autoliikennettä. Kaadettiinko? Liike- ja asuintalot sekä liikenne tarvitsevat tilaa.

Sama koskee taloja. Surullista on se, että usein halutaan vanhaa muka suojella, mutta niin, että sen annetetaankin ränsistyä ja sitten todetaan ettei kannata korjata. Näin kävi Vallilassa (asuin ihan lähellä ja seurasin prosessia) kun vanhaa puutaloa kehuttin ja sen suojelua. Suojelusta huolimatta se pääsi - vuosien kuluessa ja suojelusta puhuttaessa - niin pahaan kuntoon, että purettiin pikaisesti. Mitä tilalle. Poikkeuksellinen, puinen, arkkitehti Leiviskän suunnittelema rivitalo nousi ko. arkkitehdin suunnitteleman kirjastotalon yhteyteen. Hieno kokonaisuus, mutta miksi vanhaa puutaloa piti niin kovasti suojella, kun jo tiedettiin, että paikalle tulee uusi rakennus. Suojelupuheet ovat joskus silkkaa hämäystä.

Näin on Maksiinienkin kanssa. Ei eko-pisnes tai tanssimesta sovi noin keskeiselle kaupunkipaikalle. Kas, loppupeleissä se on raha joka sanoo viimeisen sanan.

Ilkka Luoma

5] Kasvuhokema! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-... -

...
TIISTAINA, JOULUKUUTA 31, 2013
Kasvuhokema on saavuttanut maalliset rajansa
Tänään päättyy vuosisatamme lämpimin Joulukuu, ehkä koko mitatun historian; ainakin Etelä-Suomessa. Ilmasto lämpenee, syyt me tiedämme, mutta emme juurikaan tee mitään. Toki ilmasto ja ympäristö muuttuu myös ilman ihmistä, mutta ihmisen kanssa muutokset karkaavat hallitsemättomiksi – ainakin meille ihmisille. Niitämmekö nyt sitä mitä olemme kylväneet?

YLE TV1 esitti 31.12.2013 BBC Earth [ ~ http://areena.yle.fi/tv/1494606 - ] sarjasta [8/8] ravistavan dokumentin – ihmisen ote pallostamme on raastava, käytämme huomattavasti enemmän varantoja kuin biomassamme edellyttäisi suhteessa muihin biosfäärin hiilielämän sukunsa jatkajiin. Hiilielämän kehitystä valvoo evoluutio 1], joka rakentaa sopeutuvuutta – meidän sopeutuvuus käy luonnon päälle – sen vuosimiljoonaisen luonnon, joka kehityksessään loi myös ihmisen – mutta kenen kuvaksi ?

1] Evoluutio on kaikialla ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93489-e... -


Aiemminkin on kirjoitettu ympäristöstä, joka meidät elättää – onko mitään muutoksia tapahtunut ymmärryksen tiellä, mikä meidät ylläpitää täällä biokierrossa – alkuelämän jatkumona, jonka sikiävyys on saattanut ylittää luonnon kestokyvyn jo nyt ---?


[2007] Kasvunhokema saavuttaa maallisen rajansa - niin luonto vastaa kuin sille huudetaan
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... -

...
Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/12/kasvuhokema... -

.

Ilkka Luoma

[3
...

II Syrjäytyneet ja ajelehtivat nuoret

[16082016] ” … Nyt nuoret, jotka syntyivät juuri aikana 1987 – 1999 ovat iältään 17 – 29 vuotta. Hälyttävän moni heistä on ilman työtä, ilman valmistavaa koulua, ilman kiinnekohtaa, yksin, jopa ilman asuntoa – sosiaalituilla, peruspäivärahalla, usein vielä kierteessä – huumeet, alkoholi, mielialalääkkeet ja päivästä toiseen masennus – ”en tiedä mitä teen huomenna, tai oikeastaan tiedän: En tee mitään”! |2

Olemme saaneet alussaan pontevan hallituksen säätämään lakeja -
[ … uskoisi, että ainakin perussuomalaisia tämä kiinnostaisi!]

Vitsit ovat nyt loppu, juttelut ovat myös ohi – on tekojen aika, hinta nousee koko ajan |3 (näinhän aina sanotaan). Hallituksellamme on kaksi aihetta ylitse muiden. Ajelehtivat nuoret, työttömät nuoret – syrjäytyneet nuoret sekä yllättäen ehkä osaratkaisun tuohon nuoriso-ongelmaan tuova – pk-yritysten pienen pään toimintaedellytysten roima parantaminen, sillä lailla aikuisten oikeasti – ei vain poliittisina puheina …”

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/syrjaytyneet... – alta.

.

Tomi Vaalisto

Monet työttämät - niin vanhat kuin nuoretkin - ovat tyytymättömiä hallitukseen ja aktiivimalliin, koska voi joutua TÖIHIN.

On se kamalaa - ei saa enää notkua oikeiden veronmaksajien kustannuksella steissillä vaan joutuu oravanpyörää: aamulla duuniin ja vasta illalla pääsee vapaalle.

Työssä käyminen tunnetusti vaarantaa terveyden, ahdistaa ja menetetystä vapaa-ajasta saatava palkka ei ole kovin paljoa suurempi kuin muutenkin saisi korvauksia tekemättä yhtään mitään.

Muistamme myös vapaa-ajattelija Römpötin Lökän kuolemattomia ajatutuksia: ei terve mies työtä kaipaa ja vaikka nälkä on joskus vieraanamme ei jano ole koskaan yllättänyt.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, HELMIKUUTA 01, 2016
[U] Maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu
blogID 12100979

21.3.2012 |

" ... [ ... softanikkari oli kehitellyt osaamisellaan maailmanlaajuisesti työn tuottavuuteen nähden osin vastikkeettoman palkkarakenteen – työ oli tullut liian kalliiksi. kornia on se, että tietotyöläinen on suuresti osavastuullinen sille, että työttömiä ”lattiatasolle” on syntynyt lisää. Tunnetusti tietotyö automatisoi prosesseja sekä eliminoi käden työtä ja taitoa ... ]
Meneillään oleva automaatio, materialistinen kasvupolitiikka, lisääntyvien voittojen vaade ja kehittyvien maiden vääjäämätön nousu pelinrakentajiksi syövät eurooppalaista valkoisen miehen perintöä ja luo henkistä degeneraatiota – on alkanut kaukoidän ja Kiinan1] vuosisata. Napaisuus on vaihtumassa. Söimme itseltämme kilpailukyvyn, ... toistaiseksi. On alkanut uuden ajan ajelehtivan pimeä henkisyyden 2] keskiaika.

Materialistinen elintasopyrky 3] keräsi koteihimme kulutustavaraa, käyttö- ja näyttötavaraa – paljolti myös Kiinasta, koska sieltä sai halvemmalla. Näin samalla tuimme kaukoidän toverien palkkarakennetta kohti suurempaa ostovoimaa. Olemme ostosuuntauksellamme ojentaneet suuremman kehitysapuvirran kuin kuunaan itse kehitysapu 4] – näin toimi tässä tapauksessa markkinatalous. Unohdimme kotimaisen työn arvon itsellemme.

TYÖ KARKAA KAUKOMAILLE
On kolme tai neljä pääsyytä, miksi me menetimme ensin bulkkisuoritetyötä ja sitten korkeajalosteista työtä halvemmille tovereille; meni ”laturia, meni selluloosaa, paperia sekä bulkkia” ja nyttemmin myös suunnittelutyötä:
1) Kiinan merkittävästi halvemmat palkkakustannukset kokonaisuutena
2) Markkinatalous etsii aina suurinta ja halvinta – pääsy maailman suurimmille markkinoille
3) Tuotanto on edullista siellä, missä ei tarvitse välittää ympäristöstä – menimme ”sontimaan” kaukoidän veljien taskuihin, koska mm. Kiinassa olivat olemattomat ympäristölait.
4) Työteliäämmät toverit, koska heillä ei ole toistaiseksi työnantajan näkökulmasta kasvua jarruttavia ammattiyhdistysliikkeitä vastuksenaan kasvattaa voittoja,
5) joka voisi olla se viides syy, miksi työpaikat karkaavat kauas taivaanrantaan - nousevan auringon maihin.

SUOMI KÄVI SUURET VOIMAINPONNISTUKSET VAJAASSA SADASSA VUODESSA
Suurruhtinaskunnan perilliset synnyttivät ammattiyhdistysliikkeen, tappelivat keskenään ja lahtasivat tovereita, sotivat yhtenäisenä jättivihollista vastaan, rakensivat maan uudestaan ja lunastivat pakkolupauksensa sotakorvauksista, lakkoilivat huiman devalvaatiopalkkakehityksen ja lopulta 1990-laman jälkeen palkkasovinnolla loivat historiamme pisimmän ylijäämäulkomaanviennin.
Näin toimi eripurainen, mutta samakielinen yhteiskunta, jolla oli päämäärä. Nyt ei ole päämäärää – kaikkien puolueiden ideologiat ovat hukassa, kuin sen muinoisen leasingautoilijan pissapoika. Olimme pissanneet omiin huosuihimme, jonka seurauksena olemme menettämässä kilpailukykymme ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/u-maailmanl... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vaalisto ei ole tainnut ymmärtää aktiivimalliin kohdistettua kritiikkiä alkuunkaan. Sen ydinhän on, että aktiivimallista huolimatta ei pääse töihin mutta elinehtoja kiristetään ikäänkuin kostona.

Noista Vaaliston keräämiä "hauskoja" vitsejä voisi jatkaa vanhan kansan jutulla jonka mukaan jos työ olisi herkkua, herrat tekisivät sen itse. Luulenpa siinä olevan perää enemmän kuin Vaaliston jutuissa sillä nythän ollaan tilanteessa jossa herrat teettävät työtä vain harvoilla ja valituilla. Jotakin erityistä siinä siis taitaa olla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Ymmärtämättömyys johtaa tässäkin puolinaiseen näkemykseen ja sen myötä vajaaseen tietämykseen :)

Ilkka Luoma

[4
...

TORSTAINA, TOUKOKUUTA 02, 2013
Työtön on altis kohtalokkaille vaikutuksille!

" ... Poliitikkomme eivät ole tosissaan huomanneet, että olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 2] – lähinnä kauko-itäisten tovereidemme kanssa. Seuraavaksi haastajiksemme nousevat afrikkalaiset – kunhan oppivat, että työ on säännöllistä ja työpaikalle pitää myös mennä; tämä ei ole rasismia, vaan niiden tosiasioiden tunnustamista, missä olosuhteissa kutkin ihmiset elävät ja asuvat. Tapoja on paljon, eikä toinen ole toistaan parempi tai huonompi.

Palkkoja on laskettava 3], tai oikeastaan ostovoimaa on alennettava,

jotta tasaisempi kulutuskäyttäytyminen leviää koko pallollemme. Jos kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten me – ei meille sitten mitään jääkään. On solidaarisuuden aikakausi – meillä on toistaiseksi vain tämä yksi pallo – siis maapallo, ja sen biosfääri käy jo ylikerroksilla – me kulutamme jättiläismäisesti enemmän mitä suhteellinen biomassamme edellyttäisi. Kansalaiset jarruttavat jo!

Hinnoittelimme itsemme yli muiden –

… ja tuottoisuutemme ei voi kasvaa enää kovin paljon, olemme jo nyt miltei automatisoineet itsemme täällä ”kylmässä pohjolassa” palvelemaan vain toinen toisiamme. Kaikki on automatisoitu, mikä vain voidaan – säästääksemme ihmistyövoimaa ja kustannuksia. Koneethan eivät lakkoile.

Uusin villitys on automatisoida vielä kotityötkin –

nyt jo robotti-imurit suhaavat pitkin kerrostalokolmioita – ja sillä aikaa me katselemme tositeeveetä silmät lasittuneina. Milloinkahan nuo robotit korvaat meidät jo sohvankuluttajinakin? Automaatio vie aina työt mennessään, mutta jos emme halua tehdä työtä, niin kuka ja mikä meidät sitten elättää … viimekädessä ”otsasi hiessä sinun on leipäsi ansaittava” – vain muutama prosentti on itse asiassa ravintoalkutuotannossa kiinni eli maataloudessa. Mikä meidät huomenna ja ylihuomenna elättää?

[2005] Mitä me kirjoitimme jo vuosia, vuosia sitten ---*]
Työttömyys ei ole pelkkä ongelma – vaan se tuo lisää ”ongelmia”! ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/05/tyoton-on-a... -

Tomi Vaalisto

Monesti bestwissereiltä unohtuu kuitenkin yksi oleellinen asia:

1880-luvulla alkutuotannon parissa työskentelevien osuus oli yli 70 % työllisestä työvoimasta. Vuonna 2010 luku oli enää 4 %. Palvelujen ja jalostuksen osuudet alkoivat kasvaa Suomessa lähes samanaikaisesti. Palvelujen osuus ohitti jalostuksen jo 1960-luvulla. Nykyisin palvelut työllistää yli 70 % työllisestä työvoimasta, eli suunnilleen saman verran kuin alkutuotanto 130 vuotta sitten.

Palvelut ja alkutuotanto eivät katoa yhtään mihinkään.

Kun jalostuskin koostuu sekä teollisuustuotannosta että rakentamisesta niin Kaukoitään karkasi halvan bulkkitavaran valmistus.
Laatutavaraa kyllä valmistetaan Aasiassa, mutta eivät ne ole yhtään sen halvempia kuin kuin omamme. Hyvä esimerkki on autot: japanilainen auto on monia eurooppalaisia kalliimpi, mutta niitä myydään laadulla.

Ilkka Luoma

Palvelut katoavat paljolti tietoliikenteen myötä myöskin edullisten tovereiden maihin ---

...

Btw.

Maahanmuutto sekoittaa kaikkinensa myös työmarkkinoita

Työtilanteiden löytyessä maahanmuuttajille, se vääjäämättä alentaa kansallista palkka- ja ostovoimatasoa, sillä monet maahanmuuttajat tulevat nimenomaan perustöiden perässä. Siivoojat ja muut suoritetehtävät ovat aloitus omalle uralle ja noiden myötä palkkatasot alenevat.

Olemme hitaasti alenevien palkkatasojen kehityksessä. Lisäksi työtilanteiden karkaaminen edullisempien toverien maihin on tosiasia jo vuosien ajan – hanhiparven lento **] kärvistää monia muitakin!

**] Hanhiparven lento ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-... -

Reviiritaistelu on aina läsnä, kun maahanmuutoa vierailta mailta operoidaan,

… oli se sitten työ- tai pakolaisperäistä. Jo kauan sitten maalla, kun omavaraistaloudessa asuttiin, olivat pihapiirit kehystetty rakennuksilla, jotta ”puolustusmuuri” oli vastassa niin susia kuin naapureita vastaan, joilla oli vihamielinen asenne.

...
Esiteollinen robotisaatio - hanhiparven lento
24.10.2013 03:12 Ilkka Luoma Raha 47 kommenttia
"Esiteollinen robotisaatio" johtaa maailmanlaajuiseen kaaokseen – maistiaisina olemme jo saaneet maailmanlaajuisen työn uudelleenjaon taistelun 1])

Markkinatalouden kysyntä-tarjontataivas Yhdysvallat tuli tunnetuksi Henry Fordin käyttöönottamasta liukuhihnamenetelmästä, jolla tehtiin enemmän – halvemmalla. Automaatio oli aloittanut kilpajuoksunsa kädentyötä tekevän ihmisen kanssa.

YLE TV1 esiti erinomaisen dokumentaation ”hanhiparven lennosta” 2], jossa yksi johtaa, ja muut seuraavat – kunnes johtaja vaihtuu ja jonosta tulee seuraava; näin maalaili globalisaatiota bangladeshiläinen työväenliikeaktivisti maasta, jossa keskiansio tekstiiliteollisuudessa on noin 40 euroa per kuukausi.

Liukuhihna ei auttanut kemijärveläistä Salcomp Oy:tä

Suomi menetti liukuhihnojaan jo kemäjärveläisen lautauslaitevalmistajan Salcomp Oy:n myötä Kiinaan, jossa oli alkanut edesmenneen Kiinan suurenpienen miehen - Deng Xiaoping´in 3] käynnistämänä tien kohti ”rikkauksia”.

Deng´in kehotuksen jälkeen Kiinasta on tullut de facto maailman vaikuttavin talous 4] – joka nyt ulottaa lonkeronsa kaikkialle maailmaan. Kiinan kaupungeissa tienataan noin 300 euroa per kuukausi – maaseudulla runsas 100 euroa per kk.

Kiinalaiset yritykset etsivät jo halvempia tovereita

Kiinalaiset yritykset vievät tehtaidensa liukuhihnoja halvempien toverien maihin, esimerkiksi Kambodzhaan, jossa työläinen tienaa keskimäärin noin 80 euroa kuukaudessa – he ovat loivempia työssään kuin kiinalaiset, koska Kiinassa ”rakastetaan työntekoa” - ilman sitä ei kuuluta yhteiskuntaan. Kiinassa on lisäksi voimakas sukupolvisopimusperiaate – omat vanhemmat tulee ylläpitää, heidän saavuttaessa iän, jolloin työ ei enää luonnistu.

Kiinassa automaatio on välttämättömyys,

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-... -

.

Tomi Vaalisto

Tuskin - Suomen kansa viisaasti päätti liittyä rahaliittoon 1994, minkä vuoksi meillä on nyt Euroopan keskuspankki. "Toverien maat" haluaisivat liittyä euroon.

Palvelusektoriin pankkien lisäksi kuuluu lisäksi terveydenhuolto. kauppa, vakuutukset, media, liikenne ja vaikkapa turismi. No onhan meillä raviontoloita "toverien maista", mutta nekin ovat suomalaisia yrityksiä.

Alkuviikosta ajoin entisen työnantajani ohi - firma edelleen valmistaa teollisuustuotteita, joissa työ osuus on 6%. Kaukoidän toveri eivät pysty sitä tekemään halvemmalla.

Perjantaina kävin tuotantolaitoksella, joka on ollut samassa paikassa yli kaksi sataa vuotta. Tuotantohalleissa kävellessäni en nähnyt ketään, mutta laitteet pyörivät. Jokainen kaukoidan "toveri" olisi siellä kustannus.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

" ... Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. ... "

~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

...
Robotisaatio ja automaatio:

2] Robotit korvaavat ihmiset? ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuur... -

3] Automaatio ajaa meidät palvelemaan toinen toisiamme ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/02/automaatio-a... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #14

Kyllä - Kiina, Saksa, Ruotsi, Hollanti ja Yhdysvallat ovat tärkeinpiä kauppakumppaneitamme: https://data.oecd.org/trade/trade-in-goods.htm

Palvelurobostista hyvä esimerkki on vaikkapa matkalippuautomaatti, mutta eipä se ole konnareiden tai linja-autonkuljettajien määrää vähentänyt.
Terveydenhuollossa analysaattorit ovat korvanneet perinteiset mikroskoopit, mutta labran väki onkin lisääntynyt kun tarvitaan ammattitaitoista henkilökuntaa uusien laitteiden käyttämiseksi.
Automaatio ja siihen liittyvä IT sektori potee kroonista työntekijäpulaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Konnareita ei juuri enää ole - poistuivat pääkaupunkiseudun lähijunistakin ... sama linja jatkuu liki kaikissa amattiryhmissä ...

Robotiikka

"Älykkäät robotit korvaavat ihmisen?
9.7.2013 07:10

Robotiikan luovaa älykkyyttä?

Tänään on muotia jälleen puhua robotiikasta, älykkäästä sellaisesta. Luotamme ohjelmointikykyymme ja sen mukanaan tuomiin ratkaisuihin löytää harmonia, onni ja autuus – niin työn jakautumisen kuin ansainnankin osalta.

Samalle viivalle robotiikan kanssa on lajiteltunut niin kutsuttu 3D tulostuskin 0] – ratkaisuksi valmitukseen, materiaalivirtoihin kuin työn teettämiseen. Mitä olemme unohtaneet, jotain sellaista, joka ei luontojärjen valona ole auennut oivaltajille, jotka näkivät vain ”metsän toiselle laidalle”?

”Suomalainen insinööri tai muutoin korkeammin koulutettu henkilö ei ole sen parempi kuin huonompikaan kuin esimerkiksi kiinalainen opintoveljensä tai -sisarensa. Työmoraali, tapa tehdä työtä, itsellisyys ja oivalluskyky ovatkin sitten yksilökysymyksiä - ja noita ominaisuuksia kilpailutetaan nyt urakalla, ja maailmanlaajuisesti - siksi tiuhaan töitä siirtyy meiltä muualle. … ”

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123125-... --- ... "

~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuur... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Konduktöörit jäävät ja tulee vielä toinen pariksi - ainakin jos uskomme YLEä: https://yle.fi/uutiset/3-9562916

Insinöörien määrä ei ratkaise yhtään mitään. Esimerkiksi Venäjällä valmistuu 450 tuhatta insinööriä vuodessa kun taas Yhdysvalloissa 230 tuhatta ja Japanissa 130 tuhatta Insinööriliiton mukaan.
Silti Venäjä tuottaa ja vie raaka-aineita kun taas huomattavasti pienemmällä insinöörimäärällä japanilaiset tuottavat korkealaatuisia tuotteita, joita se venäläinenkin insinööri haluaa ostaa.
Väitetään, että määrällisesti eniten insinöörejä olisi Intiassa. Intialaiset insinöörit pyörittävät Lähi-Idässä petrokemianteollisuutta, koska paikalliset esim Saudi Arabiassa keskittyvät mielummin managerointiin.

Mattimeikäläinen voi tehdä puulusikan vuolemalla tai muovisen 3D printterillä.
3D-tulostus on vain tapa tuottaa pieninä sarjoina käytännössö termoplastisia tuotteita. Periaatteessa monia muitakin materiaaleja voi käyttää joissakin 3D tulostimissa, mutta parempaan lopputulokseen päästään jos 3D printterillä tehdään valumalli ja varsinainen lopputuote valamalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Kiinan noin 340 000 insinööriä ovat korkeamman asteen koulutuksen saaneita - siis vastaavia suunnilleen kuin di.

Patenttien määrä Kiinassa on jo maailman suurin - vuodessa.

...
Ei kuulu sinällään topicciin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Luvut eivät ole vertailukelpoisia.

Kiinalainen patentti on huomattavasti laajempi kokonaisuus kuin meillä Suomessa, mikä johtuu lainsäädännöstä.

Esimerkiksi mallisuojauksesta meillä Suomessa on oma lainsäädäntönsä.
Kiinassa mallisuojauskin kuuluu patenttilainsäädäntöön ja siksi sellainenkin lasketaan patentiksi - toisin kuin meillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Tässä tulee olla tarkoin perehtynyt kiinalaiseen patenttilainsäädntöön - se on ja olisi oman kirjoituksensa paikka ja kun se ei kuulu tähän topicciin, jätän sen myöhemmäksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Kiinalaisten lähteiden mukaan Suomessa on yksi lakitoimisto, joka tietää tarkasti kiinalaisten patenttimaailman.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #12

Rahaliiton vaikeuksiin ja mahdolliseen valtiopetokseen emme enää puutu - aihe on käsitelty täällä erittäin tarkasti - asiantuntijoidenkin voimin. Uusi eduskunta myöhemmin tehkööt omat toimensa ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Totta, mutta ei uusi eduskunta enää puutu millään lailla rahaliittoon. Väyrynen voisi ottaa asian esille, mutta veikkanpa, että koko kansan Paavo putoaa eduskunnasta ensi vaaleissa.

Kiinnoustuneiden kannattaa lukea kansainvälisen lain professorin Martin Sheininin EMU ja Suomen valtiosääntö: yhteiseen rahaan siirtyminen ja Suomen Pankin asema. Helsingin yliopisto, Kansainvälisen talousoikeuden instituutti, 1997. Se on paras julkaisu aiheesta ja kronologiseti seuraa prosessia.

Valtiopetosväite lähinnä naurattaa jo ajatuksenakin. Laissa toki valtiopetos on, mutta sen kansanomaisempi nimitys on vallankaappaus, mitä eräs kokemäkinen kuntapolitikko ei näytä ymmärtävän tai hän on varsinainen huumorimies.

Muistaakseni asiasta joku pienryhmä teki kansalaisaloitteenkin, mikä ammuttiin alas saman tien. Jonninjoutavia kirjoitelmia löytyy myös.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Erittäin tarkka analyysi, selvitys ja todisteaineisto asiantuntijan, Jorma Jaakkolan johdolla rahaliiton kiemuroista - 138 kommenttia, osa riekkumista ja osa täyttä asiaa ... löytyy täältä ~ http://ilkkaluoma.vapaavuoro.uusisuomi.fi/254932-s... - kun lukee ketjun läpi ei jää epäselvää asian osalta ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Peruskoulun opettaja ja kirkkovaltuutettu JJ on eri linjoilla juridista seikoista kuin kansainvälisen lain professori Scheinin, joka antaa hallitukselle puhtaat paperit.

JJn väittämiin perustuva kansalaisaloite asiasta torpattiin saman tien.
Kannattaisiko vaihtaa "asiantuntijaa" ja lukea tuo Scheininin kirja?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Jos lukee piikkipaikalla olleen tohtori Pekka Korpisen kirjaa, voi ymmärtää enemmän ja luulla vähemmän:

"Raskaan sarjan demarivaikuttaja: Lipposen hallitus harhautti Suomen yllättäen euroon ... "

~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-... -

.

Ei kuulu sinällään topicciin!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #30

Se "piikkipaikka":

90-luvulla Korpinen johti UNDP:n tiimiä, jonka tehtävänä oli valmistella tuolloin itsenäistymässä olevalle Namibialle ensimmäinen investointi- ja talousohjelma.

No täytyyhän yksi soraääni olla ja Korpinen on ihan oikea sosialaisti. Neljännesvuosisata kansanäänestyksen jälkeen julkaistun kirjan on kyseenalaistanut moni.

Korpinen kirjoittaa esimerkiksi miten ”eduskunnassa muun muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja epäili EMU:a raakileeksi, joka ei voisi toimia ilman sen ylikansallisen toimivallan kasvua” ja että ”hän kuitenkin kannatti jäsenyyttä”.
Tuomioja on oikaissun Korpisen virheitä. Oikeampi muotoilu olisi että ”hän ei kuitenkaan lopulta nähnyt poliittisesti mahdolliseksi kyseenalaistaa liittymispäätöstä”

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Korpinen oli EMU-kuviointien ytimissä.

" ... Korpisen mukaan markka vaihtui euroon ilman talousvaikutusten perusteellista arviointia ja ilman juuri minkäänlaista avointa keskustelua sen enempää eduskunnan kuin kansalaisten kuullen. Siksi hän arvioi, että euroon meno oli useimmille suomalaisille yllätys. ... _ ... Korpinen muistuttaa, että Ahon hallituksen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) oli EU-jäsenyyttä puitaessa ilmoittanut eduskunnalle, että ”Euroopan rahaliiton synty on kovin epävarma eikä unionin jäsenyyttä pohdittaessa EMU-kysymykseen tarvitse ottaa kantaa”. ... "

...
EKSTRA
~ https://tuomioja.org/kirjavinkit/2017/04/pekka-kor... -

...
EKSTRA 2

"Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa ... "
~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-... -

.

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Kannattaa lukea ensin tuo kirja ennen sen arvointia ;)
Korpisen kirjahan on enemmänkin pohdiskeleva eikä hän ota kovinkaan moneen kysymykseen ehdottomia kantoja kuin nyt ketjussa esitettyjä kovia väitteitä.

Kreikalle Korpinen suosittelee eroa eurosta mahdollisimman nopeasti. Suomen eroa eurosta Korpinen ei pidä täysin mahdottomana ratkaisuna, mutta hänellä on tuohon monta ehtoa. Ne selviää niille, jotka kirjan lukevat :)

Korpinen muistetaan parhaiten 90-luvun devalvaatiosta. Korpinen kuului Uffe Sundqvistin ryhmään, joka jo vuonna 1990 suosittelivat markan devalvointia. Tuolloinhan devalvaatiota vastustivat ns valuttalainaa ottaneet, mutta kun heikko markka päästettiin kellumaan syksyllä 1991 lopputulos oli sama.

Ilkka Luoma

Laatutavaroiden osalta kiinalainen One+ 6 on malliesimerkki miten tehdään voittajapuhelin halvemmalla kuin "läntiset tuotteet" ...

Tomi Vaalisto

Enpä ole moista koskaan nähnyt - mulla on ollut vain Nokiaa ja nyt omppua.
Jos se on käyttäjälle hyvä puhelin niin valmistaja käyttää Samsungin ja Nokian patentteja, joista kilahtaa ropoja ihan mukavasti niiden osakkeenomistajille.
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/nokia...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Vuodesta 1988 Nokia "kännyköitä"/kännyköitä - aina viime viikkoon asti, ehkä noin 30-40 nokialaista, tosin viimeinen oli Microsoft 950XL ja nyt oli uusi aika ovella, kun One+ 6 tuli markkinoille ...

~ http://www.computerbild.de/artikel/cb-Tests-Handy-... -

.

Ilkka Luoma

Liittyen topicciin ---

Kansakuntien muutostaistelu --- on alkanut
17.10.2011 14:22

...
~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21746-k... -

" ... [Nyt][U] --- Vaikeuksien kasautuessa, työttömyyden kasvaessa ja epäoikeudenmukaisuuden lisääntyessä ihmiset lähtevät puolustamaan itseään ja vaatimaan osuuttaan - on mielenosoitusten aika. Mielenosoitukset ryöstäytyvät epätoivoisissa tilanteissa provosoidusti hallitsemattomaksi väkivallaksi - muistamme Ranskan rajut mielenosoitukset autojen polttamisineen. Kun kipukynnys saavutetaan - kysytään asioiden hallintaan todellisia johtajia, joihin luotetaan --- ... "

.

Tomi Vaalisto

Nykyinen hallitus on onnistunut erinomaisesti työllisyyspolitiikassaan ja työllisyys on koko ajan kasvanut. Tässäpä tilastoa: https://findikaattori.fi/fi/41

Kritiikkiä on aiheuttanut ns aktiivimalli, joka pakottaa avustuksilla elävän työttömän aktiiviseen työnhakuun.
Jotkut haluavat elää avustuksilla, jotka Suomessa mahdollistavat ihan kohtuullisen elintason.

Ilkka Luoma

Eipä juuri hallitus ole vaikuttanut mailmanlaajuiseen markkinapiristymiseen ja kysyntäpiikkiin - joka on jo laantumaan päin ... vain siltä osin hyvin suotuisa kehitys jatkuu, kun Kiina pumppaa ulkomaankauppaa meille tärkeällä tavalla - lisäten omien vientituotteidemme lisäarvoa ja yleensäkin tuotantomahdollisuuksia!

Tämän kommenttiketjun joukossa on tuo linkki Keskuskauppakamarin juttuun, jossa tunnustetaan Kiina merkittävimmäksi kauppakumppaniksemme - asiantuntijoiden lausunnoin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Totta kai se on - kun Suonen kansa halusi viisaasti liittyä rahaliittoon ja Euroopan Unioniin 1994 pääsimme vaikuttamaan yhdessä EUn talouspolitiikkaan.

"Ekonomistien mukaan alkaa näyttää siltä, että hallituksen tavoittelema 72 prosentin työllisyys saattaa toteutua. Myös aktiivimallin arvioidaan näkyvän tilastossa.

– Työllisyysasteen trendi jatkaa vauhdikasta kasvuaan kohti hallituksen tavoitetta. Aktiivimalli saattaa näkyä tilastoissa, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi Twitterissä" lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242233-aktiivimal...

Kannattaa muistaa, että EU kiilaa maailman suurimman talouden Yhdysvaltojen ja sitä selvästi pienemmän kakkossijaa pitävän Kiinan väliin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Tutkitaanhan asiaa analyyttisesti ja huolellisen rauhallisesti harkiten - vähemmän luuloa, enemmän tietoa:

" ... Hallitus ilmoitti ohjelmassaan, että se vahvistaa elinkeinoelämän edellytyksiä kaikessa päätöksenteossa. Koulutuksesta se on leikannut noin 800 miljoonaa euroa, mutta yritystuista ei käytännössä yhtään. ... "

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005696450.html -

...
Ei kuulu sinällään topicciin, mutta ajelehtivan nuorison osalta kyllä. Me-Säätiö on tehnyt enemmän kuin kolme edellistä hallitusta yhteensä - resurssointien osalta - tuloksia odotellaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #29

Kannattaa lukea tuo Hesarin juttu loppuun asti!

Tuon jutun mukaan hallituksen työllisyystavoite saavutetaan ja Suomen viennin kilpailukyky on parantunut. Juuri noista oli kysymys.

Lisäksi uutisessa kerrotaan: "20–24-vuotiaista nuorista miehistä oli vuonna 2017 pienempi osuus koulutuksen tai varusmiespalveluksen ulkopuolella kuin vuonna 2014. "

Hienoa!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Yhä enemmän pienempipalkkaisia pätkä- ja osapäivätöitä, joilla on myös asemansa ja tarpeensa - jopa nuorten näkökulmasta kysyntänsä!

...
Monet, varsinkin nuoret naiset tekevät pienemmällä palkalla useampaa osapäivätyötä - pysyäkseen leivässä ... työpäivät venyvät useilla reilusti yli kahdeksan tunnin - jopa 12-13 tuntiin.

Hallituksen tilastot työllisyydestä ovat paljolti toiveajattelua ja tilastojen vääristelyä - tarkoituksella, jotta saadaan positiivinen vire. 0-euroiset työharjoittelupaikat harjoituksina eivät ole työpaikkoja - vaan harrastusta ja tuloksentekoa omistajille.

Todellinen työttömyys on paljon suurempaa ja jatkuvat tulityökurssit kohta eläköityville normityönsä menettäneille konttoriväelle eivät oikeasti pienennä työttömyyttä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Onko kyseessä vain henk kohtainen mielipide eli mutu(=musta tuntuu) koska esim Hesari kertoo hallituksen onnistumisesta juuri noissa asioissa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Hesari ei puutu millaisia nuo uudet työpaikat ovat - niitä ei kannata penkoa kovin tarkasti, koska tilanne on työvoimahallinnon mukaan osa-aikaisvoittoinen eli yksi vanha varsinainen työpaikka on nykyään kahden jopa kolmen henkilön työpaikka.

Ehkä kuvaava esimerkki on R-Kioskista, jossa yksi henkilö saattaa tehdä työtä kolmelle työnantajalle, saadakseen normitunnit eli elämistason aikaiseksi. Nuo kolme työpaikkaa kuittautuvat Työvoimahallinnolle kolmena uutena työpaikkana!

Näitä esimerkkejä on paljon.

EKSTRA
...
Prekariaatti - uusioyrittäjä
17.2.2012 - 19:04

[2006] YLE:n AamuTV haastatteli voittoon tähtäävää yrittäjyyttä ja pätkätyöläistä, joka koettaa löytää paikkaansa koko ajan muuttuvissa työtilanteissa. Yrittäjä tyypillisesti etsii koko ajan liiketoimintaa motivoituen kasvavasta liikevaihdosta ja voitosta. Samoin provisiopalkattu myyntimies hakee tilauksia kilpailutilanteessa, jossa markkinat jaetaan joka aamu uudelleen.

Yrittäjä ja yritys, siis liiketoiminta haluaa selittää kansainvälistymisellä kiristynyttä kilpailutilannetta haettaessa voitollisia ratkaisuja ylläpitämään tuotantoa, voitonjakoa ja työllistämistä.

Yrityksen tärkeimmäksi tuotannontekijäksi on jo ajat sitten noussut itse työntekijä,

koska hän ratkaisee markkinatutkimuksen, tuotekehityksen, tuotannon ja itse markkinoinnin ja myynnin unohtamatta asiakaspalvelua. Ihminen on yrityksen sielu ja yrittäjän menestyksen sielu on taas yrittäjä itse ja hänen työntekijänsä.

Yritys hakee voittoa kasvavasti vuosineljänneksittäin, kuten työntekijä kohoavia palkkoja yhteisesti saavutetusta liikevoitosta; on kysymys oikeudenmukaisesta tulonjaosta omistajien ja tekijöiden kesken.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97913-p... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #44

Pelkkää luulottelua - asia on juuri päinvastoin ainakin jos uskomme Sitran tutkimusta ( ja miksi emme uskoisi).

Sitra kiteyttää: "Työsuhteen koko- tai osa-aikaisuudella ei ole juurikaan merkitystä, jos tarkastellaan erilaisten työtä tekevien ryhmien tyytyväisyyttä elämään, taloudelliseen tilanteeseen tai ihmissuhteisiin."

Koko juttu: https://www.sitra.fi/uutiset/osa-aikaisesti-tyoske...

Hallitus on siis onnistunut työllisyystavoitteissaan erinomaisen hyvin, mikä on ainutlaatuista. Takavuosien punamullat pistivät työttömät ns lapiolinjalle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Työtyytyväisyys ja työpaikkojen todellinen lukumäärä ovat kaksi aivan eri asiaa.

Jussi Säntti

Saadaankohan nyt tilaa musiikkitalon asiointiparkkipaikoille?

Ilkka Luoma

Asiaa topicciin - muutoin paljon ohiammuntaa ;)

Ilkka Luoma

" ... Elinkeinoelämän Keskusliitto EK löysi tilastoista 100.000 avointa työpaikkaa, koroste sanalla “tilastoista”. Todellisuudessa työpaikat sen varsinaisessa merkityksessä vähenevät automaation myötä |1

[ ... kansalainen Erkki oivalsi, että kymmenet tuhannet ovat työllisyystöissä, koulutuksissa ja yrittämässä yrittäjiksi - pienellä myönnetyllä yhteiskuntarahalla, jota voisi kutsua myös kansalaispalkan esialuksi |2 - Erkki ymmärtää, että moni työllinen ei tee oikeaa työtä, josta maksetaan veroa, henkilösivukulua ja erityisesti siitä ei voida saada mitattua tulosta teettäjälleen ...

... kansalainen Liisa on huomannut, että yhä useampi tekee lyhyttä työpäivää, vajaata viikkoa sekä sen, että moni on ryhtynyt itse itsensä työllistäjäksi - pienyrittäjäksi olematta vielä varsinainen yrittäjä |3. Liisa oivalsi ajat sitten saman kuin Erkki - uutta työtä syntyy, mutta ei aina ihmisille, vaan koneille - roboteille! |4 ... ]

Tilastovalhe on kroonista? |*

Vale, emävale ja tilasto - näin on sanottu ajat sitten. 100.000 on luku, josta voidaan spekuloida. Spekulointi ei tuota mitään työtä. Työpaikat oikeasti, ja nimenomaan avoimet aidot ihmistarpeiset työpaikat syntyvät aidoista tarpeista tuottaa jotain. Olisikin perustettava lailla pakotettu “avoimet työpaikat rekisteri”, jota ylläpitämään määritetään vastuutaho, businessmahdollisuus ja raportointivelvollisuus. Mitä se olisi?

...

|* ~ http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005162625.html -

...

... Entä, jos luodaan lailla pakotettu avoimien työpaikkojen rekisteri, jota on päivitettävä joka päivä, jotta reaalimaailman toteutuu lukujen ja tilastojen osalta. Jokainen avoin työpaikka pitää yksilöidä ja luokitella yhtenäisen säännöstön mukaisesti.

Työnantajaa voidaan houkutella myöntämällä rekisteröidylle työpaikkailmoitukselle jokin etu, esimerkiksi puolen vuoden vapautus henkilösivukuluista työpaikan täyttyessä - ei kuitenkaan työntekijän myöhemmäksi haitaksi pienempänä eläkkeenä.

...

Avoimet työpaikat rekisteri on ratkaisu eipäs-juupas pohdiskelulle tilastojen harhaisuudesta

Tätä suunitelmaa voidaan jatkojalostaa vapaasti ja saattaa se menetelmätuotekehityksen alle. On helppo tietää, että nykyisen kaltainen digitalisaatio tuottaa siihen ominaisuuksia, jotka parantavat työn ja tekijänsä kohtaantoa! ... "

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235398-... -

...
Tämä taas kuuluu topicciin :)

.

Ilkka Luoma

Tähän päättyi Makasiinien kunniakas, mutta lopulta pelon mustaama historia, joka nosti viimeiseksi hätähuudoksi nuorison, itseään etsivän ajelehtivan nuorison, jolla oli jokin paikka, kunnes sekin paloi tuhkaksi. Me-säätiöllä* on nyt tehtävä

...
~ https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005734601.html -

.

Ilkka Luoma

Makasiinien myötä katosi erityisesti nuorilta se paljon ymmärtämätön vaihtoehtotodellisuus. Loppu oli väkivaltainen, vaikka kytösavuilla aikanaan haluttiin karkottaa "pahoja henkiä".

...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005742381.html -

" ... FYYSISESTI makasiinit tuhoutuivat jo tulipalossa 2006. Romahdusvaarassa ollut tiiliseinä oli enää sirpale historiaa – jäännös, joka ei enää edustanut sitä, minkä vuoksi rakennus haluttiin suojella.

Keisarinaikaiset makasiinit ydinkeskustassa olisivat hieno esimerkki histo­rian kerrostumista. Nyt purettava raunio on myös muisto toiminnasta, joka ei ollut vain kaunista arkkitehtuuria. Myrkky­tiilet eivät kelpaa edes muistomerkkiin, vaan ne ovat ongelmajätettä. On aika tunnustaa, että makasiinien aika on ohi.

Töölönlahden alue on muuttunut paljon lyhyessä ajassa. Siitä ei ole kauan, kun alue oli kutakuinkin joutomaata. Nyt siitä on kehittymässä avoin kaupunkitila"

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset