Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tämä mobiilitarina jo vuodelta 2001 – on tosi!

  • Elämme jo täyttä päätä kiinalaisten vuosisataa - kuten arvostettu US-media jo vuosia sitten osasi tunnustaa!
    Elämme jo täyttä päätä kiinalaisten vuosisataa - kuten arvostettu US-media jo vuosia sitten osasi tunnustaa!
  • Kiinan sijoitukset EU' hun ja toisin päin - vuosittain. Lähde: Mercator/Yle
    Kiinan sijoitukset EU' hun ja toisin päin - vuosittain. Lähde: Mercator/Yle
  • Kiinan sijoitukset EU' hun - maittain. Huomaa Suomen suhteellinen osuus! Lähde: Mercator/ Yle
    Kiinan sijoitukset EU' hun - maittain. Huomaa Suomen suhteellinen osuus! Lähde: Mercator/ Yle

[Tänään] Maailma mobilisoituu kahdella tavalla – kiinalaiset leviävät kaikkialle [1. 1386 miljoonan ihmisen paine on valtava. Kiinalaiset ovat joustavia, eivät isänmaallistu ulkomailla, silti pitävät tapansa, mutta sulautuvat aina ”isäntämaihinsa”, vaikka monin osin on mietinnän paikka - kuka onkaan isäntä ja kuka renki.

 

Alustetaan otsikkoa vielä tältä päivältä – artikkeli [2, joka kertoo mobiilipankista – ei siis konttoreita, eikä rahvaan hiekkaa niiden lattioilla … toisekseen kiinalaiset ovat maailman mobiilein kansakunta.

Kohta kaikki hoidetaan älykkäällä kännykällä ja ne älykkäimmät ovat jo itse kiinalaisilla – androideja … on One+' aa, Huaweita, ZTE' tä ja Oppoa – kymmeniä merkkejä … ja aina Androidilla*

 

Ote tältä päivältä – otsikolla – ”Kiinan raha haistaa menestyksen”! -Yle

[2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10248429 -

” … Scaranon työnä on tehdä ihmisten elämä mahdollisimman helpoksi ja mobiiliksi. Sellaisen elämän 34-vuotias Scarano haluaa itsekin: Hänellä ei ole asuntolainaa tai muita ankkureita. Palvelunsa hän tahtoo kännykkäänsä tai koneelle ilman käyntejä konttorissa. Scaranon kaltaisia on entistä enemmän kaikkialla maailmassa. Tämän on tajunnut uusi saksalainen N26-pankki, jonka asiakas Scarano on. Ja sen ovat tajunneet myös pankkiin sijoittaneet kiinalaiset… ” -Yle

 

[Kauan, kauan sitten] Niin, entä mitä tapahtui jo vuonna 2001?

Eräs aikansa tunnettu liikemies ja pankkiiri oivalsi pienen ryhmän kanssa tulevaisuuden. Operaatio oli suurisuuntainen – ei sen vähempää kuin mobiilipankki ja valmiina 2002 – prototyyppi oli käsillä 2001- toimivana, ja kyseisen suomalaisyhtiön osaamisella maksettiin reaaliajassa kännykällä ravintolalasku, siirrettiin kaverin tilille Espanjaan rahaa – sekin reaaliajassa.

Uskomatonta, ja tämä kaikki aikakautena, jolloin SMS-pelitti ja oli väline, kuten nyt langaton internet … vuonna 2001 ei luotettu internettiin, jopa SMS-viestien turvajärjestelmä kehitettiin … ja mobiilipankki sai arvoisensa osoitteen Suomalaisen Klubin alakerrassa Kansakoulukujalla – Helsingissä. Investointi oli suuri, mutta tulevaisuus ei vain huima – vaan käsittämättömän huima.

 

Kävi niin, että ZTE tuli Suomeen – ensimmäisen kerran uuden eurooppa-johtajansa kanssa, kutsuttuna … Heillä oli mukanaan malleja heidän pienistä kännyköistä, jotka natisivat. Silloin maailman mahti hymyili säälien – tuumaten liki niin, etteivät kiinalaiset noin huipputekniikkaa kuin kännyköitä voi itse suunnitella ja valmistaa **

 

Silloisen valtaoperaattoritkaan eivät oivaltaneet mihin maailma menee ---

Sen sijaan tämä mobiilipankin keksijä oivalsi mitä merkitsee yli miljardi ihmistä ja jo tuolloin elettiin maailman taloushistorian rajuinta nousua … vuosikymmen aiemmin Kiinan pieni suuri mies – Deng Xiaoping oli kehottanut kiinalaisia arvoituksellisesti menemään ja rikastumaan!

ZTE olisi ollut hyvin halukas tutkimaan mitä mobiilipankki merkitsee – olihan se jotain aivan käsittämätöntä tuossa ajassa, jossa näpyteltiin SMS-viestejä ja Nokialla olivat kommunikaattorinsa.

Symbioosia ei koskaan syntynyt suomalaisen D -yhtiön kanssa, vaikka ZTE tarjosi mahdollisuutta – eräs sovellus kiinnosti heitä suuresti, mutta sen julkituonti ei sovi vielä edes 17 vuoden jälkeenkään, sillä se on toteutettu Kiinassa – eikä kuulu meille siviileille.

 

[Entä nyt – vuonna 2018?] Kiina on mobilisoitunut kaikkialle

Kiinalaiset maksavat todennäköisesti ensimmäisinä maailmassa kaiken kännyköillä, operoivat sen kautta kulutuskäyttäytymisen ja siihen liittyvän kulutusprogressiivisen haittaverotuksen [4 – yksilöllisellä verokertymämerkinnällä [5 – reaaliajassa, jolloin ympäristökysymykset saadaan nopeutetulla aikataululla Kiinassa kuriin! [6

Älykännykkä on jokaisen ihmisen solmu maailmalle ja maailmalta ihmiselle. Kiinalaiset äänestävät eli antavat mielipiteensä – ja siitä muotoillaan päätöslauselmat – Kiinassa ei voida hallita lännenmiehen epäkypsällä ja vaillinaisella ”demokratialla” [7 – kun sitä ei kreikkalaisten vapaiden miesten huutoperiaatteella ole edes reaalisesti olemassa. Kiina menee menojaan – elämme jo kiinalaisten vuosisataa! [Kuva 1.] ---

 

Entä tuo vuosi 2001?

Tuolloin Suomi, suomalainen ohjelmointitaito, mobiilisoveltaminen, innovatiivisuus ja kyky nähdä huomista – jopa ylihuomista – olivat ei vain tuhannen juanin kohdalla, vaan miljardin juanin pisteessä … Se ei onnistunut, vaikka hilkulla oli. Harmi, mutta tämä tarina on tosi!

 

[* Ennuste

Kiinassa eivät toimi Whatsap, ei Facebook, Twitter eikä kohta muutkaan lännenmiehen koetukset ja yritykset tyrkyttää 20 prosentin maailman väestöosalla hegemoniaansa – yhteen maailman vanhimpaan korkeakulttuuriin - onnistu. Ei ole kaukaa haettu, jos Microsoft, Apple, Intel, Cisco, Motorola yms. amerikkalainen informaatiologistiikka ja siihen liittyvä tekniikka – poistetaan Kiinasta – ehkä Venäjältäkin, sekä ehkä monista muistakin maista … Android on pohjiltaan Linux, ja sen takana on kunnioitettu Linus Thorwalds … Nokia yritti Meegolla [8, sen ollen loistava pohjaratkaisu … sekin muuttui Jollan [9 myötä Sailfish [10 käyttöjärjestelmäksi ja se voi olla uusi alusta tuhansille miljoonille ihmisille – olemme nyt Suomessa oikeasti vedenjakajalla … nyt on osattava katsoa avoimin silmin huomista ja ylihuomista. Moni ei tiedä, että jo 2000-luvun alussa tuotannonohjausta ajettiin Suomesta Kiinaan Venäjän läpi valokaapelia pitkin (vasteaika merikaapelilla oli liian pitkä), turvallisesti – nyt tuotannonohjaus voi vaihtaa suuntaa ---

 

[** … tässä kohdin voidaan todeta, että oli yksi näkijä, joka osasi katsoa 10 vuoden päähän – ja hän oli silloinen Digia Oyj' n toimitusjohtaja ja suuromistaja Pekka Sivonen, joka tuumasi ZTE-vierailun yhteydessä, että ”emme kohta valmista kännyköitä, … ohjelmointia voimme tehdä, mutta kuinka pitkään edes sitä – en tiedä” -osapuilleen näin tuumasi tuolloinen mailmanmenestyksekäs Symbian [11 -osaaja.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 173135

 

DOC zte_dynexco_19062018.doc – OpenOffice Writer

PVM 19062018

 

745_6089 – 20:12

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Ilkka Luoma

[1
...

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 13, 2017
Kiinalainen vuosisata – maailman suurin talous

" ... Media on taajaan uutisoinut kiinalaisten lisääntyneestä sijoitus- ja pääomien siirto-operaatioista, missä kiinalaiset jakavat nyt maailman suurinta valuuttavarantoa takaisin, ainakin osin, lähtömaihinsa! Mitä tämä tarkoittaa? Ainakin lopulta rahavirtojen säätelyä - kiinalaisittain!

|1 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut...

Samaan aikaan kiinalaiset ovat jo maailmalla enenevästi liikkuva matkailijajoukko. Suomi on saanut osansa – kiihtyvästi, erityisesti Lappiin. Lapin lumo, puhtaus, hiljaisuus (ainakin toistaiseksi) ja ”tyhjät tiet” vetoavat kiinalaisiin. Kiina konsulttien pöydillä on jo työaihioina uusia suomalaisia maakuntia tuottamaan niille tunnettuutta Kiinassa.

Kiinalaisturistien perässä tulee kiinalaiset liikemiehet, jotka ostavat nyt tontteja rakentaakseen hotelleja, huviloita ja muita houkuttimia kansalaisilleen. On lähestymässä aika, jolloin kiinalaiset kippuraräystäät ilmestyvät lomakohteisiimme.

Miksi tämä uudentyyppinen maailmanvalloitus on mahdollista?

Kiina on takonut yli 10 vuotta massiivista ulkomaankaupan ylijäämää. Positiivinen vientitase on luonut maailman suurimman valuuttavarannon, katso SP/BOFIT |3. Valuuttavaranto oli suurimmillaan vuonna 2014, noin 3.843 miljardia USD. Katsottuamme nyt mikä oli Kiinan bruttokansantuote noin 10 vuotta sitten (vuonna 2007 bkt ~ 3.552 miljardia USD) – oli se alle tuon huipussaan olleen valuuttavarannon!

Nyt nuo massiivisista kiinalaistuotteista aikaansaadut vientiylijäämät ja osin niiden myötä valuuttavarannot ovat alkaneet purkautumisen. Viimeisen noin parin vuoden aikana näistä nopean sijoittelun varannoista on kadonnut ~ 845 miljardia USD (muistamme Suomen valtiontalouden olevan luokkaa 54 miljardia euroa).

900 miljardin kohteet – Kiinasta ulkomaille

Kiinalaiset matkailijat vievät valtavasti rahaa pois maastaan – siis kuluttavat sitä, mitä tekivät ahkerina tovereina liukuhihnoillaan – rikastuttaen etuoikeutettuja tehtailijoita. Liukuhihnatuotteiden kysyntä oli ja on edelleen valtavaa, näin lisätään tuota Kiinan ulkomaankaupan ylijäämää. Kiinalaiset tuotteet ovat halpoja ja kiinalaiset osaavat haistaa mitä lännenmies kuluttajana hamuaa ja himoitsee – osin kaikkea turhaakin! ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/03/kiinalaine... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan siinä kääntöpuolensakin

Half of China’s millionaires are thinking about moving overseas, new survey finds

The survey found that China’s wealthiest citizens, those with a net worth of over $1.5 million, simply are not satisfied with the quality of life that they enjoy in their homeland. The report cites education and the environment as the most significant considerations in the millionaires’ decisions to move.

http://shanghaiist.com/2017/07/18/millionaires-mov...

Tomi Vaalisto

Itse asiassa mennään 90-luvun loppupuolelle.
Vuonna 1997 Helsinkiin asennettiin kaksi tekstiviesteillä toimivaa limsa-automaattia ja Sonera esitteli ostosautomaatin, johon saattoi soittaa ja maksaa ostokset puhelinlaskussa.

Vähän myöhemmin siirryttiin käyttämään tekstiviestejä, jotka ovat osoittautuneet varsin hyväksi käyttöliittymäksi sisältöpalveluiden maksamiseen. Sekä puhelinsoitolla että tekstiviestillä tehtävät maksut on helppo lisätä suoraan operaattorin matkapuhelinlaskuun. Tämäntyyppinen maksaminen on ollut käytössä esimerkiksi HKL:n kertamatkalippujen tilaamisessa vuodesta 2002.

Ilkka Luoma

D-yhtiö ei käyttänyt operaattoria laskuttajanaan, vaan innovaatio oli turvasalauksessa ja omissa sovelluksissa - mutta suuret pankit ja Visa eivät olleet valmiit hyväksymään tuota tuonajan vallankumouksellista pankkijärjestelmää - tänään se on pinnalla ... kuten medialinkki topicissa kertoo.

Tomi Vaalisto

Joo mutta ero on vain statistinen ja kuluttajan kannalta lopputulos oli sama => rahat meni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Ero on kaikkea muutakin kuin statistinen sillä se on etenkin niin periaatteellinen rahaliikenteen kannalta kuin teknologinen käytettävien laitteiden ja tietoliikenteen kannalta.

Onhan rahaliikenteen järjestämisen kannalta iso ero onko välissä operaattori rahastamassa vai liikkuuko raha suoraan maksajalta myyjälle. Tämä ero on suorastaan periaatteellinen: hajautettu vs. keskitetty eli verkko ("net") vs. välittäjä ("broker").

Toisaalta teknisesti tekstiviestien välittäminen on kankeaa koska siinä tehdään aina muunto ihmisen luettavissa olevaan tekstimuotoon kun sovellustenvälisessä sanomaliikenteessä on enemmän vapauksia. Ja tässä on myös sama periaattellinen hajautusmallien ero.

Totta on, että rahat menee mutta niillä saa nyt enemmän kun operaattoria ei tarvitse lihottaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Olemme kohta "vanhan ajan" keskustietokoneajassa - takaisin! ;) ... "Narut" johtavat "kaiken valvojaan" ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Kuluttajat menettävät aina rahansa - liki kaiken - keskimäärin. Liinojen käärimisen jälkeen ei jäänyt kuin sosiaaliturvatunnus - joka sekin oli vain kertakäyttöinen ...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #26

Asia on helppo havaita lintuperspektiivistä käsin.

1) Ihmiset voidaan jakaa kahteen ryhmään -- kapitalistiluokkaan ja työväenluokkaan -- sen mukaan, paljonko heillä on tuottavaa pääomaa. Kapitalistiluokkaan kuuluvat omistavat niin paljon, että elävät omaisuutensa tuotolla ja harjoittavat lisäksi yhteiskunnallista valtaa kiristämällä poliitikkoja työpaikkojen viemisellä maasta. He, jotka eivät kuulu kapitalistiluokkaan, kuuluvat työväenluokkaan aivan riippumatta siitä, tekevätkö he työtä vai elävätkö tukien varassa.

2) Työläiset valmistavat kaikki tuotteet -- niin kulutustuotteet kuin pääomatuotteet.

3) Työväenluokka pystyy palkoillaan ostamaan tarvitsemansa kulutustuotteet, mutta ei pääomatuotteita. Pääomatuotteet jäävät kapitalistiluokan haltuun.

Itse asiassa viimeisimpien noin 30-40 vuoden aikana reaalipalkat ovat laskeneet suhteessa normaalina pidettyyn elintasoon niin että työväenluokka on joutunut ostamaan valmistamansa kulutustuotteet osittain velaksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Ja valtio on kompensoinut, velkaantuen itse - jopa kiihtyvästi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

"Liinojen käärimisen jälkeen" tarvitaan todellakin henkilötunnusta sillä kuolema ei ole verottajalle kuin oikeudellisen muodon muutos ja "asiakassuhde" jatkuu ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Toki perunkirjoitus - verottaja iskee jäljelle jääneisiin sekä viimeiset veronpalautukset, jopa noin vuoden kuluttua - siksi tilinumero kannattaa jättää vielä pariksi vuodeksi ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

Itse asiassa kuolinpesä voi harjoittaa liiketoimintaa liki iänkaiken. Ja usein ihan lesken asumisoikeuden takia pesät jää muutenkin loppuunasti jakamatta vuosikausiksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Ohi topicin, mutta tämän tyyppinen case on juuri meneillään ... lähipiirissäni.

Ilkka Luoma

[4
...
" ... Mitä suuremman negatiivisen ympäristöjäljen aiheutat,

sen enemmän maksat. Kehittyneimmillään meistä jokainen saa oman ”ympäristöjälkimerkin” - siis mikä on ollut kulutuskäyttäytymisemme summaava vaikutus. Ympäristömerkissä näkyy ”haitallisuutemme” ja siitä maksetut ympäristöverot, joilla sitten pyritään korjaamaan se, minkä olet ”rikkonut”. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/09/maksat-vai... -

...

Mitä me kirjoitimme jo vuosia sitten – kun pohdittiin ainutta todellista veroa – kulutusveroa
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/ja-koko-kans... - [BLOG/il]

Tomi Vaalisto

Meillähän on monenlaisia välillisiä veroja, mutta kulutusvero suosii varakkainpia, koska kulutuksen osuus käytettävissä olevista tuloista laskee tulotason noustessa.

Ilkka Luoma

Se tulisi olemaan progressiivinen kulutusjälkihaittaansa nähden.

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #8

Kulutukseen kohdistuvissa veroissa ei voi käyttää progressiivisuutta. Jos tuollainen voisi ylipäätään toteuttamaan niin naapurin opiskelijatytär saisi käydä tankkaamassa meidän autot.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Nykyinen tunnisteteknolgia ja mobiliteettisovellustekniikka ratkaisevat tuon "vyörytyksen" ... Autolla on rekisterinumero, omistaja ja haltija, joilla vastuu autoon tankatusta polttoaineesta - ja jokaiselle tuotteelle ja palvelulle tulee haittamerkintätunniste.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tuo bensan ostaminen oli vain yksi esimerkki. Senkin voisi kyllä toteuttaa sitten kanisterilla ilman rekisterinumeroa. Muiden ostosten kohdalla ei moista ongelmaa välttämättä olisi muutoinkaan, ruokaakin voisi ostaa naapurille. (No, ehkä sitten tehtäisiin yksilökohtainen säännöstely ...)

Aika himuinen dystopiakuva tulee maailmasta, jossa jokainen kansalainen on jollain tavoin "mobiilivalvonnassa". Eritoten, kun ei ole oletettavissa, että kehityksen myötä samalla varmistettaisiin siitä, ettei kukaan putoa rattailta moisessa yhteiskuntajärjestelmässä. "Siruttomat" kansalaiset vajoaisivat eläimen tasolle verrattuna "normikansalaisiin".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Kohta maailmassamme on "yhtä paljon valvontakameroita" kuin on ihmisiä!

...
Kuinka monta kertaa klikkaamme netissä "Hyväksyn" buttonin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

No, progressio varmaan puraisisi naapurin tyttöä ja hän tuskin ottaisi sitä omalle kontolleen vaan laskuttaisi Vaalistoa, vai kuinka?

Toisaalta verottajan rahansiirtelyjen "big datassa" möyrivät AI:ä hyödyntävät analyysityökalut varmaan alkaisivat ihmetellä miksi Vaalisto siirtää niin usein tuollaisia summia naapurintytölle, mitähän hän mahtaa maksaa?

Sähköisistä rahansiirroista jää aina jäljet ja esimerkiksi ALV:n perimistä suunnitellaan jo n.s. reaaliaikaiseksi, tapahtuvaksi suoraan maksamiseen kuuluvan rahansiirron yhteydessä. Kaikki tekniset kilkuttimet aina rahansiirron välittävien sanomien rakenteita ohjaavia standardeja myöten on jo olemassa. Tarvitaan vain poliittista tahtoa tehdä päätöksiä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Orwell kurkistelee ... ;)

Tai muurahaisten osalta data siirtyy hajuina, ja siinä kaikki ... väärän hajuinen tapetaan oitis...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hiukan suppeasti analysoit tuota kiinalaisten mobiilimaksukehitystä. Totuus on kuitenkin se, että vielä nykyään Kiinassa vallitsee käteismaksukulttuuri paljon suuremmissa sfääreissä kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Puolitoista miljardisessa väestössä on edelleen satoja miljoonia maaseudun kansalaisia, jotka eivät ole lainkaan tutustuneet moderniin teknologiaan. Ero kaukaisen maaseudun ja "paraatikaupunkien" välillä on taivaisiin huutava.

Ilkka Luoma

Mobiilia käyttää Kiinassa maksamiseensa jo enemmän ihmisiä kuin on koko EU'ssa kansalaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaan pitää paikkansa, mutta kun puhutaan suuresta populaatiosta, niin kaikki luvut ovat suuria. Yhtä hyvin voidaan sanoa, että EU:n väestömäärää vastaava porukka ei ole koskaan Kiinassa käyttänyt mobiililaitetta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Kiinassa on noin 720 miljoonalla niin sanottu älykännykkä, jossa on mobiilimaksamisen aplikaatioita ... ehkä verkkokauppa on yleisin käyttösovellut, ja jo tämän vuoksi AliBaba on maailman suurin verkkokauppa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Varmaan oikea luku, kun sen olet löytänyt. Mutta se ei silti muuta sanomaani miksikään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

"Maksutavat murroksessa – mobiilimaksamisessa Kiina näyttää esimerkkiä ...

... Mobiilimaksamisen edelläkävijä ei löydy länsimaista, vaan ykköspaikkaa pitää hallussaan Kiina. Kiinan isoissa kaupungeissa mobiilimaksaminen on noussut suosituimmaksi maksumuodoksi eli se on ohittanut käteisen. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen totesi hiljattain järjestetyssä Maksufoorumissa, että Kiina on tässä suhteessa ainoa maa maailmassa. ... " - Aamulehti

~ https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/maksutava... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Suomessa pankkiirit elävät vielä pankkisiirron, pankkiautomaattien ja verkkopankkien keksimisen huumassa. Noiden suhteen oltiin Suomessa aikoinaan eturintamassa mutta ne ajat ovat menneet. Tuolloinen etumatka on omahyväisyydessä paistatellessa menetetty.

Suhtaudun periaatteessa kielteisesti mainoksiin mutta on todettava erään uuden pikaluottofirman mainoksen kuvaavan mainiosti pankkiirien suhtautumista. Se päättyy lausahdukseen "mutta mehän olemme sentään oikea pankki".

Toki Kiinassakin osa kansaa haluaa elää menneisyydessä kun sen monet kokevat turvallisemmaksi. Kehitys ei myöskään saavuta kaikkia ja kaikkialla samanaikaisesti. Onhan meilläkin vielä ihmisiä jotka voivottelevat pankkikirjojen menettämistä kun niistä aina suoraan näki miten paljon tilillä on rahaa. Samaten USA:ssa jotkut kantavat vielä shekkejä pankista toiseen. Ei heidän perusteellaan voi kuitenkaan nimetä koko taloutta ja sen kehitysastetta eikä suuntaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

USA:ssa on edelleen vakiokäytäntönä maksaa palkka viikottain tai kerran kahdessa viikossa perjantaisin paycheck -paperilla henkilöstölle. Osassa firmoista osa henkilöstöstä on sopinut palkan maksusta suoraan pankkiin, mutta sellaisesta pitää siis sopia erikseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Tuon "pankki kulkee kullakin omanaan - kännykässä" perustuu kykyyn luotottaa tai luottamukseen luoton saantiin - lopultahan on kysymys maksuajoista ja koko yhteiskuntarahaliikenteen osalta siitä - mihin rahaa eli ostovoimaa "parkkeerautuu"!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Itse asiassa kyse taitaa perimmältään olla rahan kiertonopeuden kiihdyttämisestä äärimmilleen ja senkin yli.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Robottipörssikauppa antaa osviittaa - kansantaloustieteilijät tietävät kiihdytyksen käyvän lopulta luonnon päälle - niin konkreettisesti kuin kuvitteellisesti ;)

Ilkka Luoma

[5
...

Vero on rakas puheenaihe [7. Veroa on maksettava – jos haluamme harrastaa inhimillisyyttä. Vahva voi olla huomenna heikko. Heikko tarvitsee inhimillisyyttä ja sitä jaetaan rahana, huomiona ja tekoina – ilmaiseksi, huolehdinnalla ja lakien velvoittamana.

Mutta veroa pitää maksaa – millainen on sinun verokertymäsi yhteisten varojen käyttöön nähden – oletko negatiivinen yhteiskuntamalli vai tuottava positiivinen verojen nettomaksaja, jolla loistaa ”plusmerkki otsassa”?

[7
[7 ” … Ihmisen ei tarvitse maksaa tuloveroa, omaisuusveroa, liikevaihtoveroa eikä muitakaan veroja. Tilalle on säädettävä tavara-, palvelu- ja kulutuskohtainen kuluttamisen vero. Siinä jokaisella tuotteella ja palvelulla on oma "ympäristömerkki" säätämässä sen verovaikutusta kuluttajallensa. Ympäristömerkki kertoo haitallisuusasteen, niin ko. tuotteen/palvelun tuotantoprosessista, käyttötilanteista kuin myös sen uudelleen kiertoon saattamisesta. Jokainen tuote on merkitty kansainväliseen ympäristöhaittojen tuote- ja palvelurekisteriin - tämän ylläpidosta vastaisi YK … ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/ja-koko-kans... -

...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/04/meita-pist... -

.

Ilkka Luoma

Korjaan tuota Kiinan väkilukua:

2007/12 se oli 1321,3 miljoonaa
2017/12 se oli 1390,1 miljoonaa

Lähde: SP/BOFIT

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä kirjoitus Kiinasta.

Kuten olemme viime aikoina huomanneet Ilkka on vähentänyt Putinin roistovaltion ylistämistä.

Kiina on nouseva talousmahti ja kenties lastenlastemme aikana rajanaapuri.

Ilkka Luoma

Olen harjoittanut kaikessa hiljaisuudessa Kiinaan/Kiinasta kaupallista, kulttuurillista ja poliittista kanssakäymistä jo vuodesta 2001 ... rakennamme siltaa - molemmin suuntaisena - yli synkän virran - S&G [~ https://www.youtube.com/watch?v=NQ8zfRJfUuc - ] ...

...
Venäjä on jo osa kiinalaista maailmankuvaa - suunnattomine raaka-ainevaroineen sekä sen ollen se toinen ydinasesuurvalta ... Aikanaan Mao ihaili Stalinia, mutta Stalin kohteli suurempaansa yliolkaisesti - sittemmin välit huononivat - nousten nyt jälleen - tilanteen pulolipakosta.

...
Ussurijoen taistelu
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ussurin_rajav%C3%A4l... -

...

Ilkka Luoma

Kuva 2'en punaisen viivan notkahdukseen on kirkas syynsä - selostan sen myöhemmin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Notkahduksesta huolimatta käyrät kuvaavat tilannetta hyvin. Vielä nykyäänkin on joillekuille jäänyt sellainen levy päälle, että Kiina vie meidän työpaikkamme. Kehottaisin sellaisia tutustumaan juurikin tuon toisen kuvan sisältöön. Ehkäpä Kemijärvellä jo ajatellaan asiasta toisin.

Ilkka Luoma

Kiinasta katosi parissa vuodessa valuuttavarannoista liki 800 miljardia USD ja Keskushallinto laittoi valvontamoodin päälle ... mitä se tarkoittaa, onkin jo konsultaation paikka ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Samaan aikaan taisi osua myös kapitalismille tunnusomainen ja sen sisäisten lainalaisuuksien aiheuttama syklinen notkahdus taloudessa. Kiinakaan ei voio niitä väistää mutta oppinee elämään niiden kanssa ja toipumaan niistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Kiinalla on kaksi ylivoimatekijää - jättimäinen sisämarkkina ja vieressä maailman suurin raaka-aineaitta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

On sillä mobiilimaksamisella haittansakin. Ennen vanhaan Shanghaissa sai taksin lennosta, eipä saa enää. Nykyään on turha edes yrittää ilman puhelinsovelkuksia.

Ilkka Luoma

Moni tavoittelee kiinalaisia ystäviään Kiinasta Whatsappilla ;)

...
WeChat

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Wechat toimii paremmin.

Ajattelin tuossa kommentissani lähinnä turisteja. Shanghaissa on nimittäin myös baareja ja ravintoloita, joissa voi maksaa vain puhelimella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Huomasin kerran eräässä tutkimuslabrassa sirun, joka ihon alla otti energiansa käyttäjänsä kehosta ... mihin tuo sirumaailma johtaakaan ostovoiman käytön osalta - jää nähtäväksi.

Ilkka Luoma

Käteisen poistuessa anonyymieläminen katoaa - ellei eletä sitten vieraiden tunnuksilla!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sähköisistä identiteeteistä tullee entistä enemmän kauppatavaraa ja niille omat sekä valaistut että pimeät markkinat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Samalla pelejä pelaamaan ilmestyy virtuaalisia identiteettejä - ajamaan armeijan lailla "isäntänsä etuja" ...

Ilkka Luoma

Jälleen erinomainen ketju - kiitos kommentoijille ... :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kiitokset Säntille huomioimisesta. Lämmittää näin Juhannuksen alla mukavasti. Tokko tarvitsen edes villapaitaa sisäisesti kun lämmittelen säntillisessä loisteessa. ;=}

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54
Ilkka Luoma

1990 oli ensimmäinen pankkikonttorilikvidointi. Nyt mobiili sulkee lopulta liki kaikki. Vain sijoitustuotteiden myynti eläkeläisille saattaa pitää pari konttoria pystyssä, niin ja pääjohtajan vastaanottoresidenssi. Yleensäkin tulisi miettiä pankin roolia yhtenä kulueränä tänä reaaliaikaelämän pyörteissä. Jokaisella on nokkelassa kännykässään periaatteessa oma "pankki"! Mikä on pankin oleellisin tehtävä?

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005727126.html -

"Nordea karsii vauhdilla konttoreitaan – joka seitsemäs konttori suljettiin kevään aikana ...

... Nordean konttoreiden määrä Suomessa on kuluvan vuosikymmenen aikana kutistunut kolmannekseen. Pankkikonsernin mukaan ihmiset käyvät konttoreissa yhä vähemmän ... " -HS

.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Lapsen viikkoraha annetaan kännykkään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se nyt vielä voi onnistua, mutta romanialaisen kerjäläisen lantti hattuun tai tiernapoikien vatiin voi olla vaikemapi.

Ilkka Luoma

Filosofinen pohdinta - pitääkö viikkorahaa (=ostovoimaa) antaa lainkaan, eikö aito ja vilpitön todellisesta teosta annettu kiitos ole jo "viikkoraha"?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos nyt elämme Kiinan vuosisataa niin viime vuosisata oli kirjan vuosisata ja 1800 luvulla kaikki tieto oli vanhoissa ja 1900 luvulla vanhat kävivät arvottomiksi kirjan tultua.

Ilkka Luoma

Viime vuosisata oli Yhdysvaltojen.

.
"Tunne eilinen, niin tänään saatat oivaltaa huomisen"

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jo kaksi kertaa evakkoon!

Kaksi ei jää kolmannetta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63
Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

74 vuotta sitten juhannuksena piti lähteä toinen kerta evakkoon. Kirkon tornista näkyi maihinnousulaivasto Laatokalla Tuuloksen edustalla.

Kiitokset Putinille että ei ole tarvinnut lähteä kolmatta kertaa evakkoon!

Ilkka Luoma

"Kiinalainen äly­puhelin­jätti Xiaomi tähtää tosissaan Eurooppaan: aikoo käyttää listautumisella kerättävää pää­omaa jalan­sijan vahvistamiseen ... "

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005730843.html -

...
Ennen Xiaomi' ta Suomeen rantautui kiinalaisten One+, jonka takaa löytyy "yllättäen" tämä Xiaomi. Suomeen tuli kuitenkin ensimmäisenä ZTE, jo vuonna 2001. On liki helppo arvata mihin tältä osin maailma menee ... *

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö venäläiset osaa tehdä älypuhelimia?

Ilkka Luoma

Eivät. Oikeastaan vain kiinalaiset ja korealaiset - japanilaiset suunnittelevat ja suurin suunittelupotentiaali on Kiinassa. Jolla ja Sailfish (Meego) tulevat menestymään Venäjällä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #68

Tekevät toki, m.m. Taiga ja Yota, mutta eivät liene mitään suuria menestyksiä. Valmistajia lienee kaiken kaikkiaan ainakin kymmenkunta.

Sikäläisillä markkinoilla taitaa kärjessä olla Samsung ja Apple perässään Huawei.

Tämä taitaa olla kuitenkin ykkönen: https://s00.yaplakal.com/pics/pics_original/5/0/4/... (TV-sarjan Обратная сторона Луны eli "Kuun pimeä puoli" toisen kauden vaihtoehtoisesta todellisuudesta jossa NL oli voittanut n.s. Kylman sodan)

Ilkka Luoma

"Nyt on ainutlaatuinen luuri! Kiinalainen Oppo esitteli uuden Find X -puhelimensa
Eilen klo 20:00

Kiinalainen puhelinvalmistaja Oppo on julkistanut ainutlaatuisesti muotoillun Find X -puhelimensa ... " -Iltalehti

~ https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/2018062122010... -

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset