Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vihaa*, valhetta ja muunnelmia mediatotuuden vierestä

  • Mikä/ mitkä manipuloivatkaan lukijoita ja mihin - "matkalla totuudenrotkolle - sopulilaumana" ¤
    Mikä/ mitkä manipuloivatkaan lukijoita ja mihin - "matkalla totuudenrotkolle - sopulilaumana" ¤
  • Lööppirintama Ärrällä
    Lööppirintama Ärrällä
  • Lööppirintama 2 Ärrältä
    Lööppirintama 2 Ärrältä

Mediassa käydään väkevää debattia valemedioista [1, joista on syntynyt uhka. Millainen uhka? Perinteellinen media pitää kiinni asemastaan neljäntenä valtiomahtina – kuten se ennen olikin, jopa presidentin tekijä. Lukijat ovat osin pioneereina nousseet barrikadeille uutisvirran muuntuessa tarkoitushakuiseksi, jopa manipulaatioksi

 

Jo lapsesta lukien vastuulliset vanhemmat opettavat ettei saa valehdella. Valehteleminen on rumaa ja luo epätietoisuutta sekä ristiriitoja. Valhe on yksiselitteinen virhe, joskin luonto on täynnä ”valheita”, joita kutsutaan myös salaamiseksi! [2 …, mutta mikä onkaan vale ja mitä valehteleminen?

[1 ” …Vastamediaa ei olisi olemassa, jos jotkut eivät kokisi tarvitsevansa valtavirtamediasta poikkeavaa ja sitä haastavaa aineistoa. Vastamedioiden lisääntyminen on kuitenkin herättänyt monet pohtimaan perustavanlaatuista kysymystä: ovatko kaikki mielipiteet samanarvoisia? Varsinkin vastamedia esittää asian usein niin, että konservatiiviset, nationalistiset ja jopa muukalaisvihamieliset näkemykset eivät saa ansaitsemaansa näkyvyyttä. Heidän näkemyksensä mukaan on olemassa mielipiteiden ääripäät, joista toisessa on globalisaation, maahanmuuton ja feminismin nimeen vannova ”punavihreä eliitti” ja toisessa kansallismielinen, maahanmuuttovastainen ja perinteisiä sukupuolirooleja korostava ”hiljainen enemmistö” … ” ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005731286.html – HS Mielipide – Juho Rahkonen – Taloustutkimus.

 

Perinteellinen media pitää valheina sellaista informaatiota, jota ei voida hyväksytyin keinoin todistaa oikeaksi. Herää kysymys kuinka oikeellisia ovat perinnemedian uutiset ja informaatiovirta. Mitä totuudella todellisuudessa tarkoitetaan? [3.

 

Kansalaisten suoramedia eli tutummin some* harjoittelee uutterasti

On selvää, että itse itseään kehittävä suoramedia harjoittelee tapoja kuinka vaikutetaan – aivan kuten itseään oikeaksi mediaksi kutsuva perinnemediakin tekee – on aina kysymys vaikutusvallasta ja siitä, että juuri minä/ me saimme ensimmäisinä kertoa jotain sykähdyttävää – siksi onnettomuusuutiset kirkuvat suurimmilla fonteilla. Haluamme sensaatioita … juoruilukin perustuu tähän.

 

Tänään maailmalla on käynnissä niin sanottu idän ja lännen välinen taistelu, [ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/lansi-kay-jo-asemoitumissotaa-idan.html - ]

… ei normisotana – vaan vaikutus- ja talousvaikutevaltana. Itää johtaa kauppavalta Kiina [4, jonka yhteiskuntajärjestys on tullut jo vientituotteeksi. Lännen puolelta taistelua johtaa sotavalta Yhdysvallat [5, jonka yhteiskuntajärjestys on ollut vallitseva hegemonia jo kohta 100 vuoden ajan. Nyt eletään jo de facto kiinalaisten vuosisataa [kuva 1.].

 

Tämän itä-länsiottelun alla käydään myös mediasotaa valhein, totuuksin, ...

... manipuloiden sekä suorastaan propagoiden … Puhutaan West trolling manipulation -ilmiöstä ja sen vastapainona päällekäyvempi East trolling propaganda -itäisenä ilmiönä informaatiovirrassa. Kumpikin ilmiö on taisteluilmiö, jossa propaganda synnytti manipulaation [6.

Tuohon manipulaation ja propagandan väliin kehittyy kansalaisten oma suoramedia – informaatiovirta tekijöiltä lukijoille ja katselijoille. On selvää, että ylilyöntejä tapahtuu, kukaan ei ole ollut seppä syntyessään eikä toimittaja syntyjään.

EKSTRA 1

Millaisessa 'West trolling manipulation' maailmassa me elämmekään - esimerkiksi vastakkainasetteluna idän ja lännen osalta? … ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005731287.html - ” … Kriittiset lukijat ovat kuulemma tervetulleita, mutta osaa näistä Pettersson kutsuu ”ulvoviksi molopäiksi”. Kylähullujakin siihen joukkoon mahtuu, mutta nyt ainakin minä lukijana kaipaan täsmennystä. Tekeekö esimerkiksi tämä kirjoitus minusta ”molopään”? Olenko tervetullut keskusteluun vai pitäisikö minun olla kiltisti hiljaa tai siirtyä muualle? … ” -HS Mielipide, Riku Salmivuori, opettaja. … Allekirjoittaneen huomio: Lukijalta erinomainen huomio tiedon ja informaation vaativuudesta ymmärtää niiden ero ja esittäjiensä alkuperä. Mikä onkaan totta, kun mediassa, niin "valheellisena kuin totena" on aina esittäjänä välittäjä, siis välikäsi - omine kantoineen. Median voi vaihtaa, mutta lukijoita kansana ei. Lukijoillakin on mielipide. Nyt on kysymys mielipiteiden oikeellisuudesta ja niiden suhteellisuudesta esittäjänsä, myös toimittajan tietotasoon ja kykyyn hallita omia mielipiteitä.

 

 

Mitä merkitsee toimituksellinen moraali?

Toimittajien moraali informaatiovirrastaan on osin rämettynyt ja puolueettomuuteen ja oikeudenmukaisuuteen pyrkivät ”untohämäläiset” ovat nykyään harvinaisuus – jäänne jostain niiltä ajoilta, jolloin oli kunniakysymys ainakin pyrkiä totuudellisuuteen.

Nyt kun toimitukset eivät enää pidä niin vahvasti kiinni moraalistaan, niin herää kysymys miksi perinnemedia käy niin kovaa vastakarvaa omasta vaikutusvallastaan? ...

… vastuukansalaiset nimittäin osaavat enemmän, tietävät enemmän ja ennen kaikkea ymmärtävät enemmän – meillä Suomessakin lukijat jo näkevät perinne- ja lööppimedian läpi – tässä idän ja lännen informaatiosodassa [7, jossa ylilyönnit ovat jo arkipäivää – rapautuvalta neljänneltä valtiomahdilta.

 

[*PS

Jätän itse tarkemman vihapuheen tarkastelun sikseen – aivan eri kirjoitukseen, koska sen ilmentymät kertovat osin mielenterveydestä ja vähäosaisuudesta, jotka aihealueina kuuluisivat mieluummin psykiatreille ja yhteiskuntatieteilijöille – ja erityisesti inhimillisyytenä sosiaalialan ammattilaisille.

 

Viitteet tekstistä

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/kuinka-luonnollista-on-asioiden.html -

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/08/totuus-hetken-piina.html -

EKSTRA 2:”Onko maailma siirtymässä totuuden jälkeiseen aikaan? Uuspopulistit osasivat iskeä siihen hetkeen, kun perinteinen media alkoi vajota ja sosiaalinen media nousta

… ” ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000002918136.html – HS Pääkirjoitus – Ville Similä - kolumni.

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/maailmankauppaa-pelataan-nyt-monin-eri.html -

[5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/03/reviiripuolustus-on-yhta-kuin.html -

[6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -

[7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html -

 

EKSTRA 3

Perinteellisen median voimakas puolustuspuhe … ”Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ...” ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005731694.htmlOte: ” … Jos Facebook rajoittaa algoritmeillaan sivustollaan jaettujen uutisten määrää, se vähentää samalla uutismedioiden lukijoiden lukumäärää. Näin tapahtuu myös Suomessa. Tarvitseeko enää edes kertoa, mitä mieltä Thomson on digiyhtiöiden algoritmeista? Hänen mukaansa niillä manipuloidaan ja vääristetään kilpailua, joten algoritmien käyttöä pitäisi valvoa … ”. Allekirjoittaneen kommentti: On käynnissä kamppailu lukijoista, sillä niiden todistettu määrä maksumuurin takaa tai ei, ratkaisee mainostulot, jotka lienevät median merkittävintä tuloaluetta. Se on varmaa, että lukijoita koetetaan ohjastaa, nätimmin sanottuna opastaa "tiedon oikealle tielle", oli sitten opastajana "laatu tai vale". On kysymys informatiivisesta vaikuttamisesta, joko manipuloiden ja/tai opastaen. Miten määritellään lopulta totuus? [3.

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 173414

 

DOC vihamedia_26062018.doc – OpenOffice Writer

PVM 26062018

 

805_7505 – 09:15/11:09

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (165 kommenttia)

Ilkka Luoma

~ https://yle.fi/uutiset/3-10271958 -

" ... Mielenkiintoista on, että suurin osa verkkovihan tuottajista kokee itsensä myös sen uhriksi. Verkkoyhteisöissä näkyvät hahmot ovat usein sekä uhreja että tekijöitä.

Verkkovihan uhriksi joutuneet ovat usein aggression kohteena myös verkon ulkopuolella. Kaakisen mukaan taustalla voi olla koulukiusaamista tai työpaikalla tapahtunutta häirintää.

Vihamateriaalin näkeminen saattaa hämärtää näkemystä verkkokeskusteluissa vallitsevista normeista.

– Jos näkee paljon vihamateriaalia verkossa, se saattaa laskea kynnystä myös tuottaa itse vihamielistä sisältöä, Kaakinen kertoo ... " -Yle

...
Ajankohtainen some- yms.-keskustelu lähtee tästä käyntiin ---

.

Tomi Vaalisto

Olen myös huomannut samaa: viimeksi lukemassani Aku Ankka -lehdessä Hansu kammesta pyörittämällä käynnistää moottorin Mummo Ankan autossa.
Tuohan on täysin mahdotonta, sillä Mummo Ankan auto on Detroit Electric -sähköauto eikä siinä ole polttomoottoria ollenkaan. Aku Ankka vääristelee totuutta !!!!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voihan kammella vääntää myös generaattoria, joka lataa akkua.

Ilkka Luoma

Mennään välillä asiaan - miten mediavääristely johtaa lukijoita harhaan:

~ https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/21/heik... -

"Heikki Talvitie: Ideologia värittää jälleen Suomen ja Venäjän suhteita ... " -ESS

...
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000537183... -

"Kiihkein Venäjän syyttely voi olla Venäjälle hyödyksi – pelon lietsonta voi johtaa meitä harhaan

Venäjän vaikuttamispyrkimysten havaitseminen on tärkeää. Mutta se voi olla meille myös haitaksi, jos havaintoja tarjotaan yliannostus ilman riittäviä näyttöjä ... " -HS

Tomi Vaalisto

Hah - huomasitko, että molemmat ovat kolumneja.

Nyt pitää ymmärtää mikä kolumni on eikä verrata sitä uutiseen, mikä nyt lienee jäänyt havaitsematta ja aiheuttaa pahaa mieltä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Median julkaisemaa, ja samojen lukijoiden lukemaa - aihenimitys voi vaihdella, mutta nyt on kysymys median tavasta toimia - uskottavasti tai sitten ei ja kaikkea siltä väliltä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Ei suonkaan - sanomalehtien teksilajit ja niiden eroittainen kuuluu jopaa yleissivistävään koulutukseen ja keskitasoisenkin yleissivistävän koulutuksen saaneen on erotettava ne.

Kolumni
Ottaa kantaa johonkin ajankohtaiseen aiheeseen kärkevästi, mutta usein huumorilla. Joskus kolumnin tyyli lähenee pakinaa. Kolumni ilmestyy lehdessä vakiopaikalla, sen kirjoittaja esiintyy omalla nimellään ja tekstin yhteydessä on useimmiten kirjoittajan kuva ja yhteystiedot (sähköpostiosoite). Ei pyri objektiivisuuteen.

https://peda.net/nivala/nivalan-lukio/oppiaineet2/...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Saivartelua. Media julkaisee eri tyyppisiä kirjoituksia ja on aivan sama millä nimikkeellä ne ovat - kun oleellista on niiden sisältö, oli se sitten uutinen, kolumni, mielipide tai muu - sävy ja tarkoitushakuisuus ratkaisevat ... eri tyyppiset tekstit usein täydentävät toisiaan ja esim. HS viljelee usein samaan numeroon eri typpisiä tekstejä saman aiheen tarkoitushakuisuuden päämäärällä!

Mm. tämän topicin HS-linkit ovat useat samasta numerosta - eri tyyppisinä teksteinä, mutta saman aiheisella sisällöllä! Kun lukee ne - huomaa ja samalla ymmärtää mikä oli kuuluisan kupletin juoni :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #55

Jos ei miellä kolumnia kolumniksi niin saattaa tulla tuollainen kuva jos älykäs kolumni viiltää.

Olennaista kolumnille tekstityyppinä on se, että kirjoittajan asenne tulee selkeästi ilmi tekstistä.
Kolumni voi muuten olla esimerkiksi tiukan asiallinen, hyvin humoristinen tai erittäin omaperäisellä ja persoonallisella tavalla kirjoitettu teksti.

Kolumnin ja pakinan raja on veteen piirretty viiva.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Nyt tulee ymmärtää median kokonaisvaltainen viesti, jossa muun muassa HS nyt näillä vale- yms. media-asioilla "pommitti" samasta numerosta viestintää omalla tavallaan painottaen - omaansa kehuen ja muistuttaen, että vain maksullinen (WSJ) media on luotettavaa ... melkoista manipulaatiota.

Tässä ei tule irrottaa olematonta seikkaa kokonaisuudesta, jonka ymmärrys on se oleellinen osa ja pahoin pelkään, että massamediapommitettu sama aihepiiri tuottaa juuri tuon manipulaation.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Valtamedian rooli ihmisten maailmankuvan muodostamisessa on erittäin tärkeä. Kun ihmisten maailmankuva on valtamedian muokkaama, niin sen jälkeen valtamedia tietysti vaikuttaa uskottavalta.

Toimittajat ovat enimmäkseen vilpittömiä ja ovat sisäistäneet sen maailmankuvan, jota valtamedia tarjoaa ja jatkavat puolestaan sen saman kuvan tarjoamista.

BBC Interviewer gets Schooled about Media Propaganda by Noam Chomsky

Ja tarkkaan ottaen tietysti yhteiskunnassa vallitsee monitahoinen takaisinkytkentä. Ihmiset kaiuttavat toisilleen, työ-, koulu- ja leikkikavereilleen, lapsilleen ja vanhemmilleen sitä mitä ovat kuulleet ja yhteisössä jokin tietty maailmankuva pääsee vähitellen niskanpäälle ja saa hegemonisen aseman.

Tuollaisen hegemonian kumoaminen/purkaminen on erittäin vaikeaa. Ensimmäinen askel siihen suuntaan voisi olla se, että ihmiset alkaisivat tiedostaa sen, että heidän käsityksensä maailmasta ovat enimmäkseen muiden tarjoamia eivätkä heidän oman pohdintansa tulosta. Siksi valtamedian roolista puhuminen on tärkeää.

Nikolai Holopainen

Kun ensimmäistä kertaa huomaa, että se mitä lehdet kertoo ei ole totta on kuin menettäisi uskon Joulupukkiin. Se on iso askel otettavaksi aikuisiällä. Googlaamalla "Lehtimiehen moraali Vainio" Löytyy tarina, jossa uutislähteen tarina on sensuroitu ja lehtimies on käyttänyt lähdettä omiin tarkoitusperiin.

Ilkka Luoma

Huomenna jyllää kansalaismedia – tiedon tuottoa ilman välikäsiä |2

Tämä on varmaa, sillä maailmojen verkko – internet – yhdistää (kaikki) ihmiset ja ylihuomenna vielä koneetkin (miten käy, kun koneet alkavat ”keskustelemaan” keskenään … olihan jo 1990 -luvulla EDI-OVT protokollan |3 mukainen EDI-EDI yhteys suunnittelupöydillä)

On syntymässä ”kaiken verkko”, johon nyt tuotekehittyy ominaisuuksia, joilla on paha/”paha” | hyvä/”hyvä” merkitys ja vaikutus perinteelliseen tietomonopoliin nähden. Perinteellistä mediaa on kutsuttu osuvasti neljänneksi valtiomahdiksi |4.

Ennen Helsingin Sanomat ”valitsi” presidentin – uutisoinnin suuntaavuudella,

nyt valinnan tekevät kansalaiset suoraan, edelleen sen tiedon varassa, mitä media sattuu kertomaan, eli vieläkin ollaan ”neljännen valtiomahdin” talutusnuorassa. Tosin kansakunta luottaa yhä vähemmän perinteelliseen mediaan ja tilalle monet ovat valinneet sosiaalisen median ja siellä olevan tiedon ja ”tiedon”.

On selvää, että kansanomaisesti ”some” on myös sisällöltään manipulatiivinen ja jopa propagandistinen. Some on väkevän tuotekehityksen piirissä ja ensimmäiset vakavasti otettavat uuden ajan tiedonjakelukanavat ovat jo luottavuusmittareilla nousemassa vähintään samalle tasolle kuin tunnetuimmat nykymediat …

… milloin tapahtuu ohitus, on vain ajan kysymys – tietotekniikka, verkot, tarkistusmenetelmät ja vaihtoehtoistiedon viitevertaukset kehittyvät huimaa vauhtia ---

Viimeisin hätähuuto perinteellisestä mediasta ja lähinnä maapallovähemmistössä olevalta lännenmiehen valtakulttuurilta ojentautuu todisteettomiin väitesyytteisiin vieraiden valtioiden sotkeutuessa toisen yhteiskuntien sisäisiin asioihin – muun muassa Iso-Britannian Brexit -kansanäänestykseen! |5

Tuossa ylläolevassa on kaiken tiedonkulun ja sen luotettavuuden ydin ja kohtalo!

Nyt käydään maailmanlaajuista kamppailua olemmeko idän vai lännen vaikutteiden piirissä

– läntinen demokratiakäsite |6 edustaa kasvuhokemallisena |7 kulutusyhteiskunta-ajatuksena vajaata 20 prosenttia maapalloväestöstä – nyt onkin kyse tosiasiasta tunnustaa, että elämme jo kiinalaisten vuosisataa |8, ja tätä lännenmies ei halua tietenkään hyväksyä – halutaan pitää kiinni kolonialismista alkanutta maailmanherruutta – joka nyt on vuoren varmasti illassaan – tai edessämme on maailmojen sota |9, ilman marssilaisia …

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/villina-keh... -

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #17

Vallanpitäjät pitävät kiinni vallastaan ja keksivät uusia keinoja sitä mukaa kun niitä tarvitaan.

Kun yleinen ja yhtäläinen äänioikeus alkoi levitä maailmassa noin sata vuotta sitten, alkoi "propagandatiede" -- viestinnällä vaikuttamisen tutkiminen -- ottaa jättiharppauksia eteenpäin. Noiden kahden muutoksen yhteys on selvä: Kun kaikelle kansalle annettiin äänioikeus, oli jotenkin varmistettava, että he äänestävät "oikein". Valtamedia valjastettiin propagandatyökaluksi aivan eri mittakaavassa kuin ennen.

(Noam Chomsky on muuten sanonut, että business-alan erityislehdet kertovat maailman tapahtumista paljon avoimemmin ja totuudenmukaisemmin kuin ne mediat, joita tavalliset tallaajat yleensä lukevat. Kapitalisteilla ei ole tarvetta valehdella toisilleen siitä, miten maailma oikeasti toimii; vain tavalliselle rahvaalle pitää valehdella.)

Nyt some on tullut uutena ilmiönä mukaan kuvaan. Mikä on vallanpitäjien reaktio? He palkkaavat trolleja trollaamaan somessa. Tällä tavalla vallanpitäjät pyrkivät ensinnäkin vääristämään mielikuvaa siitä, mikä on kansan keskuudessa vallitseva mielipide ja toisaalta väsyttämään ne yksilöt, jotka pyrkivät tuomaan esiin vaihtoehtoista näkemystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Noam Chomsky tunnetaan ikävienkin tosiasioiden kertojana - mistä lähteistä, en tiedä ... ehkä herralla on omat suorat kanavansa/ tiedottajansa - kuten nykyään vaikuttaja somettajilla ...

Esimerkkejä Chomskystä ja Syyriasta saa kun googlaa: chomsky syria war

Ilkka Luoma

Kuten topicissa on todettu - kansalaisten suoramedia harjoittelee itselleen vakaata suoratiedon kanavaa ...

TORSTAINA, SYYSKUUTA 21, 2017
Kansakunta ei enää luota perinteelliseen mediaan?

Yle saa uuden vastaavan päätoimittajan. Päätoimittaja on suodatin, joka katsoo, että media-alustan linjaus ja omistajien vaateet toteutuvat. Suodatin ei ole enää nykyaikaista tiedonvälitystä. Perinteellinen media on tiedon välittäjä – siis välikerros ”totuuden ja lukijan välissä” [1. On aika uudistua.

Kansalaismedia avaa ovia kaikkialla. On syntynyt roskaa ja helmiä sekä kaikkea tuolta väliltä. Tiedollisen paikkansa pitävyyden evoluutio kerää voimia ja kansalaismedia jalostuu vastuullisemmaksi ja samalla suoristaa tiedon kulku-uran tavallaan lukijalta toiselle – tuottajalta lukijalle.

Yle sai tiedon jalostajan ja suodattimen Aamulehdestä – Jouko Jokisen, joka kunnostautui herroittelusta sukupuolettomuuteen – tehtiin siis myrsky vesilasiin, vaikka viisaampaa lukijoiden luottamuksen palauttamiseksi olisi tiedonvälittämisen filosofia, jossa osataan avata molemmat silmät, korvat ja nenäreiätkin ---

Ote Tampereen yliopiston journalistiikan professori Jussi Pullisen tekstistä:

” … Vaikka kaikki eivät somessa roiku, toimituksen sisään sulkeutunut journalistinen tai kabinetteihin kääriytynyt poliittinen päätöksenteko eivät enää nauti kansalaisten varauksetonta luottamusta … ”

Koko teksti linkin ~ http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005376026.html – alta.

Allekirjoittaneen kommentti:
… ... Lukijat ovat osin jo menettäneet luottamustaan perinteelliseen mediaan. Kansalaismedia nostaa yhä väkevämmin päätään! [2 …

[2 Esimerkiksi ... Facebook on kasvanut massiiviseksi tietoväyläksi - nyt peräänkuulutetaan vastuullisuutta itse Naamakirjalta kuin myös siellä operoivilta kansalaiskirjoittajilta. Kukaan, edes Facebook ei tiedä miten se hallitsee tietovirtoja tulevaisuudessa! … ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005376407.html -

Kansalaiset eivät suurelta osin luota perinteelliseen mediaan
[ Kolmas osa lukijoista luottaa mediaan ~ http://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337... - ]

.
Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/09/kansakunta-... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ennenmuinoin nykyisellä n.s. valtamedialla oli monopoli ihan jo teknisistä syistä omistaessaan kalliit painokoneet ja lähettimet kun kansalaisilla oli vain vastaanottamisen välineet. Nyt kansalaisetkin löytävät kanavansa. On siis luonnollisesta perinteisten tiedonlevittäjien kokea asemansa mielipidevaikuttajina ja taloudellisina toimijoina uhatuiksi ja he vastaavat, ei laadullaan vaan uhriutumisella ja toisten syyttelyllä. Aiemmin he pystyivät vapaammin ajamaan haluamiaan etupyyteitä kun kilpailijoina ei ollut kuin muita vastaavia vaikkakin erilaisten taustaryhmien erilaisin pyytein mutta ikäänkuin kuitenkin samalle toimialalle kiltaantuneina.

Jos perinnelevitteet haluavat uudessa kilpailutilanteessa menestyä, niiden olisi vastattava haasteeseen nimenomaan laadulla, osaamisella ja luotettavuudella. Mutta monopoliasemassaan ne kokivat itsensä niin vahvoina, että laatu ja osaaminen sekä resurssit päästettiin taloudellisessa ahneudessa rapistumaan. Nyt laatuun satsaaminen vaatisi taas investointeja ja luopumista taloudellisista tavoitteista tinkimistä.

Aloittaa he voisivat rehellisyydestä. Hehän väittävät miltei kaikki olevansa puolueettomia ja riippumattomia mutta sitä he eivät ole kukaan. Kaikilla heillä on omistajansa ja taustaryhmiensä etupyyteet ajettavina. Jos he harjoittaisivat avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä, he paljastaisivat avoimesti taloudelliset taustariippuvuutensa ja yhteiskunnalliset tavoitteensa.

Samoin avoimmuuteen kuuluisi useampien näkökulmien nykyistä objektiivisempi esittely. Nykyisinhän on tapana tarjota aina vain yhtä totuutta ja peikottaa erilaiset näkökulmat. Objektiivisemmalla ja neutraalimmalla moninäkökulmaisuudella he nimenomaan iskisivät vastamediaa heikkoon kohtaan sillä he ovat yksisilmäisiä eikä heidän ammattitaitonsa useinkaan riitä objektiiviseen analyysiin. Valtamedialta ei sen sijaan puutu kuin halua ja omistajan lupa siihen.

Tomi Vaalisto

" Hehän väittävät miltei kaikki olevansa puolueettomia ja riippumattomia mutta sitä he eivät ole kukaan. "
"Nykyisinhän on tapana tarjota aina vain yhtä totuutta ja peikottaa erilaiset näkökulmat. "

Mitähän mediaa Myyryläinen seuraa...hevosmiesten tietotoimistoa..?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tunnen muutaman hevosmiehen mutta kukaan heistä ei pyöritä uutistoimistoa. Sen sijaan tunnistan muutamankin "riippumattoman" uutistoimiston, tiedonlevitteen t.m.s. jonka omistajilla on n.s. oma lehmä samassa ojassa kuin tuotantonsakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #9

Topicissa on linkki Rubert Murdochin "oikeaan käteen", joka puolustaa kynsin hampain perinteellisen median oikeamielisyyttä! ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Niin minäkin. Meillä Suomessahan media on rippumaton omistussuhteesta, mutta Imatran Rajapatsaalta kun mennään kilometri auringonnousun suuntaan tilanne muuttuu juuri tuollaiseksi, minkä Myyryläinenkin on erittäin ansiokkaasti havainnut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Kansakuntamme usko mediaan on instituutioista ei aivan viimeinen - mutta kolmen - viiden viimeisen joukossa ... Kansalaiset luottavat muihin instituutioihin, mutta media saa huonot arvosanat muihin nähden!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #26

Niin tuon tutkimuksen mukaan, mutta kun tarkastellaan mediaa sellaisenaan niin kansalaisten luottamus jakaantuu näin tuoreen tutkimuksen mukaan luotettaviin ja epäluotettaviin:

"Valtaosa suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin (82–81 prosenttia), sekä STT:n (78 prosenttia) ja MTV3:n (72 prosenttia) uutisiin. "

"Lähes kaksi kolmesta luottaa oman maakunnan suurimman (62 prosenttia) ja oman paikallislehden (59 prosenttia) uutisointiin. Enemmistö arvioi myös Helsingin Sanomien (63 prosenttia) ja Kauppalehden uutisoinnin (55 prosenttia) olevan luotettavaa. Selvä enemmistö (60 prosenttia) pitää sosiaalisen median uutisointia epäluotettavana."

"Tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat vähemmässä määrin iltapäivälehtien (Iltasanomat 26 prosenttia ja Iltalehti 23 prosenttia) uutisointiin. Useampi kuin kaksi viidestä vastaajasta katsoo, että iltapäivälehdet eivät ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan."

"Maaseudun Tulevaisuus puolestaan on uutiskanava, jonka luotettavuutta neljännes vastaajista ei osaa arvioida. Kuitenkin enemmän kuin kaksi viidestä (44 prosenttia) arvioi lehden uutisoinnin luotettavaksi."

"Kaikkein vähiten luotetaan sosiaalisen median, (esim. Facebook, Twitter, Instagram) uutisointiin. Alle kymmenesosa luottaa suoranaisesti sosiaalisen median "uutisiin". Enemmistö, 60 prosenttia, pitää niitä epäluotettavina. Joka neljäs vastaajista suhtautuu sosiaalisen median uutisiin neutraalisti. "

Lähde: https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-200000500433...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Oli kysymys mediasta instituutiona muiden "peruskallioinstituutioiden" joukossa - hännille jäi - kansa ei luota. Linkki tuolla ylempänä, jossa voi tutustua analyysiin ja ammattilaistutkimukseen.

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Meillä valtamedia on rajusti keskittynyt omistuksiltaan ...

Ilkka Luoma

Tässä oiva esimerkki, kun mihinkään ei voi luottaa ---

~ https://simeonjahanna.com/2014/06/30/mita-uskoa-ku... ---

" ... Mitä uskoa, kun kaikki valehtelevat? – Ukrainan kriisi ja maailman ymmärtäminen ... "

.

~ https://areena.yle.fi/1-2334171 -

" ... Mitä uskoa, kun kaikki valehtelevat? Näin kysyi varatuomari Peter Saramo kirjoittamassaan Ortodoksisen verkkolehden "Simeon ja Hanna" artikkelissa kesäkuussa.

Löytyykö perimmäinen totuus tapahtumista lännen tarinasta vai Venäjän? Vai Ukrainan vai EU:n? Vai oliko totuus joku ihan muu? Ja mikä on EU:n rooli tässä kaikessa?

Kun EU neuvotteli assosiaatisopimuksesta Ukrainan kanssa, miten sopimatonta oli olla käymättä samalla myös neuvotteluja sopimuksen vaikutuksista Venäjän kanssa? Yleensä tämäntyyppisissä neuvotteluissa otetaan myös huomioon ne sopimuksen ulkopuoliset maat joilla on vahvoja kaupallisia intressejä tulevan sopimuksen suhteen ... "

.

Tomi Vaalisto

Itsekeksittyjen aglismien sijaan kannattaisi tehdä valitus Julkisen sanan neuvostolle ja antaa heidän puolueettomasti arvoida konkreettinen epäkohta jossakin oikeassa uutisessa. Tällöin väitetty asia todentuisi jos väite on totta.

Mediafobistit ovat selkeä vähemmistö, sillä valtaosa suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin (82–81 prosenttia), sekä STT:n (78 prosenttia) ja MTV3:n (72 prosenttia) uutisiin.

Lähde: https://www.marmai.fi/uutiset/suomalaiset-luottava...

Ilkka Luoma

"Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona

Kansan arvot 2016 -tutkimuksen mukaan media on toiseksi vähiten luotetuin instituutio Suomessa. Kansan luottamus mediaan on ollut alhainen myös aiempien vuosien tutkimuksissa ... "

~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-200000500433... -

.

Tomi Vaalisto

Ihan ymmärrettävää - en itsekkään pidä luotattavana valemedioita kuten Vastavalkea, MV, Verkkomedia, RT, Sputnik, Press TV, Veteranstoday, SOTT, Washingtonblock, Globalrecearch jne. Kyllä valehtelijoita löytyy.

Sen sijaan YLE, HS, MTV3 jne ovat tutkimusten mukaan hyvin luotettavia joskin trollien hampaissam mutta heitä tunnetusti on vähän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Suoramedioiden kehitys luo runsautta ja erilaisia kehityspolkuja, mutta lukijasta tulee jo nykyteknologioin myös tiedon ja informaatiovirran luoja - suorakanava:

...

LAUANTAINA, JOULUKUUTA 10, 2016
Valheiden, perinteiden ja vastamedioiden maailma

(Sananvapauden |1 tyhjyydestä puhujat loiskivat umpirehellisyyden aalloilla, ainakin omasta mielestään, ja omasta kannastaan puolustettuna. Sanavapaus on kaksiteräinen miekka, jossa taitava sanankäyttö manipuloi salakavalasti ollen epärehellisempää vaikuttamista kuin suora propaganda (tässä HS versio), jossa lukija/ kuulija saa päättää hyväksyntänsä itse!)

Otamme esimerkin perinteellisen valtamedian tekstistä – Helsingin Sanomista, toimittaja Suvi Turtiaisen näppäimiltä:

[Allekirjoittaneen kommentti Turtiaisen juttuun]... Tämä näkökulmateksti on niin kutsuttu ”West Trolling” ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004998400.html -, eli läntisen median propagandasodan mielikuvitusluulovastine oletetulle todellisuudelle, liioiteltuna. Lännettynyt media loi itselleen alustan, joka vaatii nyt vastinetta |2, koska todellisuus on usein aivan toinen – lukijat voivat miettiä esimerkiksi mitä merkitsee oikeudenmukaiselle uutisoinnille tapahtumien ja tilanteiden osittainen pois jättäminen. Tai joidenkin tiettyjen tapahtumien kokonaan unohtaminen – esimerkiksi Syyrian Aleppo | Irakin Mosulin uutisointi |3.

Toimittaja Turtiaisen tekstistä totuus on kuitenkin se, ettei Venäjä enää hyväksy USA – yksinhegemoniaa |4, varsinkin Yhdysvaltain aloittamia sotia kaukana omilta rajoiltaan |5. Voimme kysyä mitä tapahtuu, jos Kiinakin sanoo, ettei amerikkalaisten maailmanpoliisirooli enää toimi, koska USA edustaa maapallopopulaatiosta vain noin vajaata viittä prosenttia.
Yrittääkö lännenmies vajaalla 18 prosentin väestöpopulaatiollaan ottaa ylivallan omalla markkinataloudellaan, koettaen saada hiljalleen hajottamispolitiikalla Venäjän maailman suurimmat raaka-aine- ja energialähteet hallintaansa. Onko alkamassa idän ja lännen valtahegemonioiden kaksikamppailu?

Vasta- ja kansanmediat

Amerikkalainen yliopisto-opiskelija Mark Zuckerberg oivalsi jotain massiivista – verkottamisen saralta. Mark haluaa yhdistää ”koko maailman”, tosin Kiinassa Facebook on rajoitettu, ellei sitten kokonaan kielletty. Kiinalaiset haluavat omankaltaisen Naamakirjan. Kuitenkin Facebookilla on jo yli miljardi enemmän tai vähemmän käyttäjää – suorin tiedontuotoin – valheena, puolitotuutena ja lyhentämättömänä sekä välikädettömänä täystietona.

Nyt Yhdysvalloissa pohditaan valheen ominaisuutta kansalaisten lukuinnon kannustajana – loiko trumppismi tällä tavoin tien kohti valtaa. Onko asian todellisuus niinkään tärkeää, kun sitä harvemmin kukaan aikuisten oikeasti tietää – onko parempi sitten kuunnella tunnetta, tahtoa ja mielikuvaa, joka miellyttää – oli se tarkasteluhetkellä totta (puoliksi) tai ei. Mikä on totuuden määritelmä?

Otamme esimerkin:
[~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004998737.html - ]

Facebook on tiedonkulun kehityshautomo,

… jossa viljellään kaikkia tiedonmuotoja, niin totuutta, vääristelyä, tietämättömyyttä kuin myös manipulointia ja propagandaa. Naamakirja |6 muuttaa tiedonkulun rakenteita ja ajaa uusia näkyvyyden merkkejä ja tuo tiedon, uutisen, valheen kuin totuudenkin suoraan tiedon tuottajalta tiedonkuluttajalle - ilman välikäsiä, näin suodattimellisen analyysimedian merkitystarve jää vähäisemmäksi.

Suoramedia tai kansalaismedia |7 on tiedon totuudellisuudessaan ja/ tai valheellisuudessaan jatkuvassa kehitysvirrassa, jossa on osaavampia tiedonkäsittelijöitä kuin myös tieten/ tietämättään taitamattomia äänitorvia, kuka milläkin motiivilla tai vain muutoin julkihuutelun tarpeessa olevia.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/valheiden-p... -

.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"Puoluetaustan mukaan vahvinta luottamus Ylen uutisointiin on vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien piirissä"

Miksiköhän?

Ilkka Luoma

Verovaroin ylläpidetty? Ilman mainoksia, joilla taas markkinatalousmedia elää.

Ilkka Luoma

" ... Tämä asemoitumissota on haaste, sillä viimeiset noin 100 vuotta on ollut amerikkalaisen - lännenmiehen yhteiskuntamallin voittokulkua – aina vuosituhannen vaihteeseen saakka – kunnes Kiinan talouskasvu lähti todelliseen lentoon – sen ollen jo nyt muutamia vuosia maailman suurin ja vaikuttavin [2.

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9888658 -
[1 ” … Vaikuttamistoimien kolmanneksi päätavoitteeksi raportti nimeää Kiinan poliittisen ja taloudellisen mallin suosion edistämisen. Samalla Kiina pyrkii sen mukaan patoamaan Euroopan edustamien liberaalien ja demokraattisten arvojen leviämistä ja vähentämään läntisen yhteiskuntamallin houkuttelevuutta … ” ~ https://www.verkkouutiset.fi/nain-kiina-kasvattaa-... - -Verkkouutiset – Heikki Hakala.

Lännen ja idän vastakkainasettelu on jo silmiinpistävää [3.

Media laulaa meillä suunnitelmallista WTM - West trolling manipulaatiota. WTM luotiin vastapainoksi oletetulle enemän tai vähemmän faktiselle idän ETP – East trolling propagandelle [4.
Näillä työkaluilla käydään nyt täyttä informaatiosotaa [5 kansalaisten ja lukijoiden päänahoista. Arkikansalaiset Erkki ja Liisa eivät Suomessa tiedä enää mitä uskoisi [6, siksi rajua on tuo perinteellisen median väkivahva West trolling manipulaatio.

Otamme esimerkin takavuosien valtamediasta – Helsingin Sanomista
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005676889.html -

Kirjoitus käsittelee nykykaltaisen demokratian kriisiä, jossa valkoisen lännenmiehen väestöosuus on maailmastamme noin 20 prosentin luokkaa. Toimittaja olettaa, että tällä lännessä ”hyväksi havaitulla” menetelmällä hallitaan koko maailmaa.

HS-toimittaja ei ole oivaltanut, että suurin osa maapallon väestöstä ei halua edes amerikkalaistyylistä valtahegemoniaa demokratiana, tai oikeastaan demokratiahokemana, joka ei ole kehityskaarensa edes prototyyppivaiheessa! [7.
.
Ote HS:sta: ” … Synkempi puoli isosta kuvasta on se, mitä on tapahtunut 2000-luvun puolella, ja etenkin viime vuosina.
Stanfordin yliopiston professori, demokratiatutkija Larry Diamond on luonnehtinut meneillään olevaa trendiä ”demokratian globaaliksi taantumaksi”.
Maailmassa on kourallinen tutkimuslaitoksia, jotka ovat seuranneet globaalia demokratiakehitystä järjestelmällisesti ja pitkään. Näihin kuuluvat yhdysvaltalainen Freedom House ja brittilehti Economistin sisaryhtiö Economist Intelligence Unit (EIU).

Molempien tutkimukset tukevat väitettä demokratian taantumasta. EIU:n tiukoilla kriteereillä vain viisi prosenttia maailman väestöstä elää ”täydessä demokratiassa”. (Suomi kuuluu joukkoon.) … ” -HS-toimittaja Heikki Aittokoski. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/lansi-kay-j... -

.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Arvon blogisti(ja pari muuta täällä) aliarvioi kansan medialukutaitoa,suurin osa kansasta lukee monia lehtiä ja hakee uutisia monista eri lähteistä,-se ettei kannata kiinan,putinin tai p-korean politiikkaa ei tosiaankaan tarkoita medialukutaidottomuutta !

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En ole huomannut kenenkään täällä vielä tällä kertaa aliarvioineen kansalaisten medialukutaitoa. Sitä on tehnyt ja tekee lähinnä n.s. valtamedian omistajat, johtajat ja jotkut toimittajat seka muut taustajoukot jotka yrittävät hillitä kilpailevien kanavien esille pääsyä haukkumalla niitä n.s. valemediaksi ja peikottamalla erimielisiä ääniä.

Tomi Vaalisto

Onko Myyryläisellä esittää jotain konkreettista väitteensä tueksi hänen väittäessään " n.s. valtamedian omistajat, johtajat ja jotkut toimittajat seka muut taustajoukot jotka yrittävät hillitä kilpailevien kanavien esille pääsyä haukkumalla niitä n.s. valemediaksi "?
Kovasti kiinnostaa nämä "kilpailevat kanavat" eli mitä ne sitten ovat?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Lukemalla topicin linkkeineen pääsee niistä konkreettisesti jyvälle - eihän kommentointiin voi ottaa edes osaa, ellei ole lukenut ymmärtäen topicin lähteineen!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Eikö Vaalisto ole huomannut käynnissä olevaa trollinmetsästystä ja hyökkäyksiä n.s. valemediaksi nimettyjä vapaita kanavia kohtaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39
Ilkka Luoma

Päinvastoin - kansalaisemme osaavat yllättävän hyvin tutkia taustoja - muistakin kuin perinteellisen kaupallismedian lähteistä ... Kansakuntamme ei luota kovinkaan paljon mediainstituutioon - verrattuna muihin instituutioihin!

Tomi Vaalisto

Totta, mutta kun tarkastellaan mediaa niin sieltä löytyy sangen suuri hajonta:

Kaikkein vähiten luotetaan sosiaalisen median, (esim. Facebook, Twitter, Instagram) uutisointiin.

Alle kymmenesosa luottaa suoranaisesti sosiaalisen median "uutisiin" !!!Enemmistö, 60 prosenttia, pitää niitä epäluotettavina. Joka neljäs vastaajista suhtautuu sosiaalisen median uutisiin neutraalisti.

Eniten luotetaan - yli 80% - Yleen, MTV3:een ja STT:n https://www.marmai.fi/uutiset/suomalaiset-luottava...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Median keskinäisissä ... Nyt oli kysymys yleensä mediasta instituutiona, jäi hännille.

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, LOKAKUUTA 09, 2017
Media pyörittää lukijaa ja jättää kertomatta …
!

… sellaista, jolla on oleellista merkitystä itse asiakokonaisuuteen. Media puskee lukijoilleen haluamaansa viestintää, omin painotuksin ja omin päämäärin. Otamme yksinkertaisen esimerkin – Syyriasta ja siitä kirjoittavasta valtakunnan aiemmasta päämediasta – Helsingin Sanomista:


Tässä itse HS-teksti ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005399917.html -

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/10/mediapyorit... -

.

Ilkka Luoma

Lopulta nykyisessä median valtakamppailussa on suurempi taustavaikuttaja - informaatiosota idän ja lännen välillä:

...
MAANANTAINA, JOULUKUUTA 19, 2016
West trolling >< East trolling – nokittelua vuorosuunnin

" ... Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –

… syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.
Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.

Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?

Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,

… jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.]

Lännenmiehen vastahyökkäys East trollingille synnytti West trollingin

West trolling on hienosyistä, taitavasti läpivalaistua manipulaatiota, jossa totuuden arviointi jätetään lopulta lukijan haltuun. Manipulointi |6 on harhauttavaa, ja se pyrkii järjellisin keinoin saavuttaa asiantuntijamaista hyväksyntää esitetyn tietovirran pohjalta. Manipulaatio on salaista, piilovaikutteista ja totaalisesti mielenmuokkaukseen pohjautuvaa tietovirtaa, jolla pyritään muuttamaan käsitteitä, mielipiteitä ja ajatuskaavioita.

Itä ja länsi ottelevat nyt informaatiosodassa
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221988-... - ] ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolli... -

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kannattaa myös lukea Ari Ojapellon kirjoitus muutaman vuoden takaa:

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Kysyisin sellaista asiaa että millä perusteella kun te tutkitte eri tiedotusvälineiden uutisointia, teette johtopäätöksen siitä mikä julistaa totuutta? Tehän yritätte etsiä totuutta juuri siksi ettette tiedä itse mikä se on? Mikä saa teidät vakuuttuneeksi että esim. RT:n välittämä Lavrovin puhe on totta? Ei kai vaan henkilökohtaiset sympatiat vaikuta asiaan. Länsi ei voi olla niin paha ettei siitä ole koskaan mitään positiivista sanottavaa kuin mitä Ilu eri linkein yrittää todistaa ja usein juuri siteeraten Putinin ja Lavrovin lausuntoja.

Ilkka Luoma

Erittäin harvoin siteeraan näiden kremliläisten lausuntoja - vain Putinin osalta sen, että: Nato/US tulisi Suomeen mielellään sodituttamaan suomalaiset viimeiseen mieheen ...

Sen sijaan haen lähteitä kotimaisista medioista - lähinnä viime aikoina Hesarista ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Sota ei Suomeen tule, ellei Venäjä sitä aloita. Taas.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Viimeinen sota aloitettiin Suomen ja Saksan kolmannen valtakunnan toimesta 1941 ... Tosin jouduimme myös aloittamaan Lapin sodan 1944 Saksaa vastaan ---

...
Professori Markku Kuisma:

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #49

Suomen alueelta ei aloitettu mitään sotaa 1941. "Ensimmäisen sen sodan hyökkäystoimen teki N:liitto 22.6.1941, kklo 6.05. Venäläiset pommikoneet hyökkäsivät panssarilaivojamme vastaan Sottungan vesillä 22.6.1941 klo 6.05. Kello 6.15 pommituskohteena oli Alskärin linnake Turun saaristossa ja kello 6.45 pommitettiin kuljetusaluksia Korppoossa. Klo 7.55 Hangossa olevat venäläispatterit avasivat tulen vuokra-alueen rajan ylitse."

Eversti, Mannerheimristin ritari Jorma Karhunen.

Kuten tiedämme tämä sotatoimi oli vuoden 1939 NL:n hyökkäyssodan seurausta, koska vuoden 1939 sodan tulos ei ollut N:liitolle sen tavoitteiden mukainen. Kysymys oli sotatoimien aloittamisesta. Visuri on erittäin venäjämielisen Geopoliitisen seuran puheenjohtaja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #56

Et ilmeisesti lue historiaa kuin "toisella silmällä" - huomasitko prof. Kuisman tekstin tuosta ylempää?

...
Oletko perehtynyt tähän - prof. tohtori ja evp. ev. Pekka Visuri:

~ https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

" ... Kirjassa pääosa Erfurthin päiväkirjan ennen julkaisemattomasta suomennoksesta!

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22. kesäkuuta, jolloin Hitler julisti myös Suomen ja Romanian tulevan mukaan sotatoimiin. Erfurthin tehtävänä oli nyt huolehtia siitä, että Suomen armeijan pääosat, vähintään kuusi divisioonaa, suunnataan hyökkäykseen Laatokan itäpuolitse kohti Syväriä. Saksalaisten oli määrä tulla siellä vastaan sulkeakseen Leningradin saartorenkaan. ... "

...
~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/22/kertomus-... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #60

Jos Erfurth saapuu Suomeen ja kertoo germaanien suunnitelmista niin ei se mikään sodanaloitus ole kun taas Neuvostoliiton "Pohjoinen laivasto ja 14.Armeija saivat jo 22.6. käskyn pommittaa viholliskohteita Petsamon ja Kirkkoniemen alueella." Siis pommittaa Suomen aluetta - joka on sotatoimi.

Jotkut väittävät erheellisesti, että Hitler olisi puheessaan sodan alussa sanonut Suomen olleen liitossa Saksan kanssa hyökkäämässä Venäjälle. Otetaanpa tähän lainaus siitä: ”Puheessa sanotaan näin: ”Im Bunde mit finnischen Divisionen stehen unsere Kamerad mit dem Sieger von Narvik am nördlichen Eismeer. Deutsche Soldaten unter dem Befehl des Erobers von Norwegen sowohl als die finnischen Freiheitshelden unter ihrem Marschall shützen Finnland”. (Yhdessä suomalaisten divisioonien kanssa seisovat toverimme Narvikin voittajan kanssa pohjoisella Jäämerellä. Norjan valloittajan johtamat saksalaiset sotilaat sekä marsalkkansa johtamat suomalaiset vapaussankarit suojaavat Suomea.)

Jotkut yrittävät epätoivoisesti väittää, ettei Puna-armeijan hyökkäykset Suomea vastaan 22.6.1941 olleet sotatoimia, vaan vasta 25.6. tehdyt suurimittaiset pommitukset.

Otan siksi tähän esimerkin siitä, että NL hyökkäsi Suomen kimppuun myös 23.6.1941.

"Suomen itärajalla neuvostoilmavoimien toiminta alkoi 23.6. klo 19.35 Simpeleen eteläpuolella lentorynnäköllä suomalaisjoukkoja vastaan."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #74

Liitän tähän vielä professori Kuisman tekstin kirkastamaan sumentuneita laseja:

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

.
Muun väittäminen on inttämistä ja saivartelua pikku detaljeilla - tämän ainakin asiantuntijat osaavat ymmärtää :)

...
Ei sinällään kuulu topicciin, mutta neuvoksi ja opasteeksi historian ymmärrykseen. Viimeinen kommentti linkkeineen on huomattavasti oleellisempi, sen liittyen topicciin :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #75

Ei Suomen "sotakone" ollut mitenkään viritetty Barbarossan osaksi, koska suomalaiset joukot pystyivät hyökkäämään vasta heinäkuun puolivälissä kesällä 1941.

Olen lukenut tuon Visurin kirjan ja Erfurthin opus suomenkielisenä vuodelta 1950 löytyy jopa kirjahyllystä.
Kerrotko millä sivulla Visuri väittää Suomen aloittaneen sodan Neuvostoliittoa vastaan ennen Puna-armeijan tykistöiskuja 22.6.1941 klo 6.05?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #85

Minäkin halauisin nähdä sen suoran lainauksen, jossa Suomi aloitti NL:oa vastaan sotatoimet ENNEN 22.6.41, klo 6.05.

Suuressa kuvassa ei silläkään ole merkitystä, koska NL aloitti ne sotatoimet ja 1939 ja ne johtivat sitten Jatkosotaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #87

Jori on kova jänkkäämään - luitko tuon prof. Kuisman tekstin? Ellet, niin täältä se löytyy ~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

...
Samalla suosittelen ylyistridon parantamiseksi kirjaa: Antti Hietalahti - Talvisodan salainen strategia ... täältä lisätietoa ~ https://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Antti... -

...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #111

Missään ei siellä edelleenkään sanota, että Suomi aloitti Jatkosodan hyökkäystoimet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

Inttäminen ei auta tässä asiassa - Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon yhdessä Saksan kolmannen valtakunnan kanssa kesällä 1941 ... täällä toisaalla prof. Markku Kuisman teksti ---

...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #75

Tässä vielä pari artikkelia siitä, miten Suomi ja Saksa valmistelivat jatkosotaa yhdessä:

Suomen tie Natsi-Saksan rinnalle 1940 (osa 1)

Suomen tie Saksan rinnalle 1940 (osa 2)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #101

Nämä ovat kommentoija Jorille hyviä linkkejä ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #101

NL valmisteli myös sotaa Talvisodan jälkeen ja oli suunnittellut sen myös. Miksi unohdat tämän? Ja miksi suomalaiset eivät olisi valmistelleet, kun NL alkoi uudestaan miehittää Suomen ja sillä oli Suomelta rosvottuja alueita hallussaan? Onko nyt siis niin, että NL saa valloittaa alueita Suomelta ja niitä ei saa mennä hakemaan takaisin? Vaikka silloin kansa oli yhtenäinen siitä, että alueet pitää saada takaisin. Ei se N:liitto niitä alueita olisi ilman sotaa takaisin antanut. Ilman Talvisotaa ei olisi tarvinnut lähteä minkään maan avulla hakemaan yhtään mitään takaisin.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Kysyisin sellaista asiaa että millä perusteella kun te tutkitte eri tiedotusvälineiden uutisointia, teette johtopäätöksen siitä mikä julistaa totuutta? Tehän yritätte etsiä totuutta juuri siksi ettette tiedä itse mikä se on? Mikä saa teidät vakuuttuneeksi että esim. RT:n välittämä Lavrovin puhe on totta? Ei kai vaan henkilökohtaiset sympatiat vaikuta asiaan. Esimerkkinä voisin mainita Ilun. Länsi ei voi olla niin paha ettei siitä ole koskaan mitään positiivista sanottavaa kuin mitä Ilu eri linkein yrittää todistaa ja usein juuri siteeraten Putinin ja Lavrovin lausuntoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuusela kysyy ihan asiallista ja tärkeää. Todellakin miten tuon eron voi tehdä.

Tärkein mittari, ainakin minulle, on tarkistaa kuinka moni erilaisen taustan omaava taho kertoo samaa asiasta minkälaisin sanamuodoin ja ilmaisuin. Jos eri taustaiset ja erilaisiin päämääriin pyrkivät tahot kertovat asiasta samalla tavoin tai ainakin liki samalla tavoin, voinee uutiseen luottaa.

Jos taas kertovat samasta asiasta mutta eri tavoin, on lähdettävä riisumaan jutuista omien tarkoitusperien mukanaan tuomia "rasitteita".

Mitä S.Lavrovin (ja muiden m.l. läntiset ja omat johtavat poliitikot) puheita uutisoivien juttujen analysointiin tulee niin on erotettava kolme asiaa:
a) Uutisoidaanko Lavrovin puheet niin kuin hän on ne puhunut vaiko ei.
b) Uutisoidaanko hänen puheidensa sisältö totena tarkistamattomana vai tarkistettuna.
c) Perusteleeko tiedonlevite kannanottonsa hänen puheensa sisältöön vaiko ei.

Toisaalta mikään ei koskaan ole "ei koskaan" tai "aina", sillä ei läntiset eikä itäiset peikot ole niin tyhmiä ja taitamattomia, vaan on kevyempiä ja raskaampia painotuksia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Lavrov sanoi Suomen vierailullaan, että "Venäjä ei tule koskaan hyökkäämään NATO:n kimppuun" Suomen kohdalla hän "unohti" antaa vastaavan vakuutuksen. Eli siinä oli suora peruste Suomelle liittyä NATO:on.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001195139.html

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #95

Venäjä on ja pysyy köyhänä omistaen luonnonrikkaudet ja kysymys on kumpi rikkaudet saa itä vai länsi.
Auttaisiko Natoon liittyminen tässä kamppailussa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #95

Suomen kansa suurena enemmistönä sanoo täyden ei Natolle - siinä peruste olla liittymättä Natoon ... Tosin eräät mediat manipuloivat kaikin keinoin suomalaisia Natoon, mutta kansakuntamme väkevä enemmistö sanoo ei - jo yli 15 vuoden ajan. Siinä vahvaa perustetta! :)

Jori oletko kuullut kansakuntamme natotahdosta?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sen vuoksi Trump alkoi Tweettaamaan suoraan kansalle ilman median tulkintoja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Trumppia voimmekin pitää ensimmäisenä kovan tason kansalaistoimittajana - suoramedia suoraan sylttytehtaalta - ilman välikäsiä ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Useimmille riittää kun löytää itseään miellyttävän uutisen joka poikkeaa omaa ideologiaa vastaan olevasta uutisesta. Lavrovin ja muiden poliitikkojen kommentteja ei suurin osa lukijoista analysoi noin tarkasti, valitettavasti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #109

Kyky löytää uutisia laajasti onkin ajattelun ja käsittelyn laatukysymys. Se on vaikea ja monimutkainen rasti ;)

Ilkka Luoma

Kun luin kaikki kommentit huolella läpi, tulin ajatukseen, ettei juuri kukaan lukenut topiccia huolella läpi ja siksi ihmettelen miten voidaan kommentoida kun ei tiedetä mitä alustuksessa sanottiin? ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Tähän olisi hyvä saada vastaus, sillä asia on minua askarruttanut. Millä perusteella valitset sen totuudenmukaisen uutisen jota alat julistaa totuutena.

Ilkka Luoma

Harvemmin julistan totuutta, vain todennäköisyyttä asiantuntija-arviona. Joskin silloin, kun on varmat todisteet ... on eri asia, varsinkin sen jälkeen kun läntinen media viljelee: luullaan, otaksutaan, nimettömistä lähteistä arvellaan - jne ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #50

Esimerkki totuudenetsijöistä: eräs Ilun FB-kaveri heti Singaporen kokouksen jälkeen tuomitsi Ylen uutisoinnin asiasta väittämällä sen välittävän vain CNN:n näkökulmaa, siksi uskomattomalta se kuulosti sen jälkeen kun hän oli kompannut Ilun rummutusta Pekingin tiekartasta ja kuinka jenkkien taistelujoukot poistetaan Koreasta. Nythän niistä ei puhuttu mitään vaan päinvastoin P-K:n riisumisesta ydinaseista. Mikä on totuus allekirjoitettujen asiakirjojen osalta? Ilu julistaa aivan toista vaikka edes idän media ei poikkea lännen vastaavasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

US-taistelujoukkojen poistumisesta on jopa itse Trump jo maininnut - sen ollen oleellinen osa "kokonaiskauppaa" ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #67

Trump taisi kerran mainita niiden vähentämisestä. Toistaiseksi tapetilla ovat sotaharjoitusten lakkauttaminen edellyttäen että P-K luopuu ydinaseohjelmastaan. Onko sinulla esittää linkkiä jossa niin Venäjä, Kiina ja E-K vaativat USA:n sotajoukkojen vetäytymistä niemimaalta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #108

Amerikkalaiset ymmärtävät, mutta eivät uutisoi, että korealaiset ymmärtävät amerikkalaisten sotilaiden poislähdön tukevan koko Korean niemimaan ydinaseettomuutta!

...
~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018062822010407... -

" ... Pompeo kertoi myös uutistoimisto Reutersille, että Kiina on viime aikoina alkanut lipsua Pohjois-Korean vastaisista talous- ja kauppapakotteista.

- Havaintojemme mukaan Kiina ei valvo enää rajaansa niin tarkasti kuin vuosi tai puoli vuotta takaperin.

Pompeo kommentoi Korean sodassa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden jäänteiden palauttamista Yhdysvaltoihin, jotta ne voidaan sankarihaudata.

- Toivon, että voimme vastaanottaa nämä jäänteet lähitulevaisuudessa. ... " -Iltalehti

...
Amerikkalaiset eivät ymmärrä, että Kiina on lisännyt massiivisesti kehitysapuaan pohjoisen korealaisille, koska Kiina noudattaa sopimaansa pakotepolitiikkaa täysin, kunnes rauhansopimus saadaan Korean niemimaalle.

...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #116

"Pompeo kommentoi Korean sodassa kaatuneiden amerikkalaissotilaiden jäänteiden palauttamista Yhdysvaltoihin, jotta ne voidaan sankarihaudata."

Näiden amerikkalaissotilaiden osalta saatat olla oikeassa, mutta sekin riippuu P-K:sta.

Linkkisi artikkelin olet valinnut huolella, sillä siinä ei mainittu mitään toisaalla samaan asiaan liityvästä artikkelista jossa Mattis vakuuttaa ettei se lähde kotiuttamaan yhtään sotilasta Etelä-Koreasta, mikä luonnollisesti on helpotus Etelä-Korealle. Sen sijaan sotaharjoitukset ovat ne joista neuvotellaan kontra P-K:n ydinaseet.

Tomi Vaalisto

Siinä esitetään monenmoisia väitteitä, joista lähdetieto puuttuu. Silloin kyseessä on vain kirjoittajan henkilökohtainen mielipide, jotka noudattavat blogistin aiempaa linjaa ja samoista asioista on keskusteltu monesti aiemminkin.

Suomalainen media on ollut russofiilien hampaissa monia vuosia, muita sylkykuppeja ovat esimerkiksi Nato, Yhdysvallat, EU, euro, Ukraina...

Ilkka Luoma

Lähteitä on runsaasti jopa kymmenittäin, kunhan vain lukee ne ja avaa uudet mitkä ilmestyvät linkkien alta ... muodostuu hyvin eheä kokonaisuus, joka todistaa monin eri haaroin topictekstin oikeellisuutta!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #57

Luettelon perusteella linkit ovat blogistin aiempiin mielipidekirjoituksiin eikä lähteitä ole ollenkaan.
Niistä ilmenee vain, että aiheesta on keskusteltu monesti aiemminkin.

Tässä on "apuja" lähdetietojen käyttöön: http://www.uta.fi/yky/oppiaineet/sosiaalipolitiikk...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Eräs oppilaitos teki selvityksen linkkieni käytöstä tutkimalla 1200 juttua, joissa yhteensä 3500 linkkiä, joista omia oli 1400 ... eniten käytettyjä ulkoisia linkkejä olivat tuossa otoksessa iltapäivälehdet ja HS ... tässäkin tapauksessa ulkoisia linkkejä on paljon - kunhan lukee ne ja huomaa linkin osoitteen. Merkittävää on se, että oman linkin alta voi ilmeistyä 5-10 ulkoista linkkiä ja nämä linkkiryhmät muodostavat sen kokoanisuuden, jolloin aloitus kaikkinensa saadaan liki aukottomaksi.

Oleellista on linkkijuttujen sisältö - ei osoite ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #68

Laitatko tietoa tuosta tutkimuksesta kun netistä ei löydy mitään hakukoneella?
Oppilaitosten tutkimukset ovat aina julkisia ja ne ladataan nettiin, joten pitäisi kyllä löytyä jos moinen tutkimus on ihan oikasti tehty.

Lähdetietossa todellakin sisältö on kaiken A ja O. Mielipidekirjoitus, kolumni tai blogi ei kelpaa läheeksi tutkimukseen, wikiin, YO-aineeseen jne
Tuo on ihan ymmärrettävääkin - esimerkiksi astrologi voisi omilla väitöksillään alkaa kumoamaan astronomin tieteellisesti hyväksyttyjä tutkimuksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #83

Kaikki tutkimustulokset eivät ole julkisia, vaan voidaan sopia niiden julkistamattomuudesta yleisölle - esimerkiksi matkailupalveluiden osalta näin tapahtuu usein. Tässä tapauksessa tutkimus oli tehty vain tilaajalle - tämän uteliaisuuden vuoksi ;)

Ilkka Luoma

Otetaan esimerkki mediatoiminnasta - uhan luojana ja vastakkainasettelijana:

-
TIISTAINA, LOKAKUUTA 31, 2017
Russofobia jylisee – nyt maalataan uhkaa jo vaaleihinkin!*

" ... Mystinen turvallisuuskomitea [1 pärisyttää Venäjän uhkarumpua. Nyt analysoitiin uhkakuva siitä, että Venäjä sotkeutuu Suomen presidentinvaaleihin 2018. Analyysi vietiin niinkin pitkälle, että kuvioihin maalattiin räikeällä pensselillä jopa salamurhia ja terrori-iskuja! Kovaa puhetta, mutta keiden toimesta – pitäisikö kansan tietää? ---

~ http://www.iltalehti.fi/politiikka/201710282200493... -

Ote yllä olevan linkin kirjoituksesta:

”Analyysi: Näin Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin - ”Ääritapauksessa salamurha tai terrori- isku” … ” -Iltalehti otsikko

Allekirjoittajan kommentti ylläolevaan analyysitekstiin:

”Tämän mukaan vain Venäjä harjoittaa muiden valtioiden vaaleihin sekaantumista. Eivätkö muut maat tai joidenkin valtioiden vakoilulaitokset ja turvallisuuspalvelut niin toimi, onko se Venäjän "yksinoikeus"? Tähän mennessä ei yhtään todistettua Venäjän operoimaa vaalitunkeutumista olla todistettu. Tämä uutisointi on tyylipuhdas West trolling manipulaatio [2”


Miksi nyt presidentinvaalien alla maalataan näin rujoa uhkakuvaa – olisiko joitain todisteita tukemaan tätä asiantuntijaryhmän ja turvallisuuskomitean räyhäkkää ulostuloa? ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/10/russofobia-... -

.

Tomi Vaalisto

Tuossa kerrotaan turvallisuuskomitean ennakointiverkoston analyysisistä ja se on täysin oikein uutisoitu: toimittaja kertoo lähteen ja esitetyn asian eikä lisää siihen yhtään mitään.

Kysymys: pitäisikö kyseisen komitean analyysit jättää uutisoimatta, koska se aiheuttaa mielipahaa russofiileille?

Komitea analysoi joka tapauksessa mediasta riippumatta, mitä ei ehkä ymmärretä.

Ilkka Luoma

Kyseessä on nyt se kuuluisa West trolling manipulation. Itse sisältö, sen tarkoitushakuisuus ja tässä vastakkainasettelu muodostavat manipulaation alustan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Tuota väitettä voi edes kiistää kun tuo erään kalastuskerhon nimeen viittaavaa kotikutoista aglismia näkee hyvin harvoissa kirjoituksissa ja se voi tarkoittaa ihan mitä vaan tai ei ythään mitään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Suosittelen lukemaan - se avartaa kummasti :)

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/12/west-trolli... -

Esiintyy muun muassa jutussa:
~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/12/zapad-2017-... - , joka sopii tämän topicin liitteeksi erinomaisesti!

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #69

Miksi? Kauniin äidinkielen suurena ystävänä pyrin välttämään kieltämme köyhdyttäviä aglismeja, mitä Kotimaisten kielten keskuskin suosittelee.

Voit tietysti itse käyttää tuota omassa tekstissäsi, mutta itse keksittyjä sanoja ei ymmärrettävästi muut ymmärrä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

Näyttää ymmärtävän - ainakin paluusähköposteissa, joita tulee niin poliitikoilta kuin toimittajilta ... mutta viimeinen kommentti on ajankohtainen - miten media lööpittää manipuloiden - kts Lööppirintama 2 ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #63

Vaalisto käyttää jo useamman kerran sanaa "aglismi" samassa ketjussa. Onko kyseessä joku hänen oma keksintönsä ja jos niin mitä hän mahtaa sillä tarkoittaa?
Kaikkihan me varmaankin tiedämme, että "anglicismus" suomenkielisenäkin sivistyssanana kirjoitetaan n-kirjaimen kera.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #84

Katoppa vaan, olen kirjoittanut myyryläistttäin "jouseamman" kerran selkeän virheen.
Vastaus hänen kysymykeen on ei, sillä kyseessä ei ole keksimäni sana vaan selkeä kirjoitusvirhe.

Entäpä Myyryläisen käyttämä sana "jouseamman" - onko se genetiivi ainutlaatuisesta sanasta "jouseamma"? Akkusatiivi tuo tuskin on.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

Taisinpa ehtiä omani jo korjataan ennenkuin Vaalisto sitä kommentoimaan. ;=]

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

Kirjoitusvirheitä tänä kännyköiden ennakoivan tekstinsyötön aikakautena tapahtuu paljon ... vakavampaa on ymmärryksen puuttuminen ja kokonaisten asiaosioiden unohtuminen ja historiatuntemuksen käsittelytaidon vajavaisuus ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #84

Katoppa vaan, olen kirjoittanut myyryläisttäin "jouseamman" kerran selkeän virheen.
Vastaus hänen kysymykeen on ei, sillä kyseessä ei ole keksimäni sana vaan selkeä kirjoitusvirhe.

Entäpä Myyryläisen käyttämä sana "jouseamman" - onko se genetiivi ainutlaatuisesta sanasta "jouseamma"? Akkusatiivi tuo tuskin on.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

Saivartelun huippu kirjoitusvirheestä - " ... jo useamman ... "

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #119

No, Vaalisto on ollut tuossa suhteessa äärimmäisen lempeä sillä teen hyvin paljon erilaisia kirjotusvihneitä. Eri asia lienee hänen kaltaisensa laatukirjoittajat jotka hallitsevat niin oikeinkirjoituksen kuin kieliopinkin. Niinpä hämmästyksenäni aloin ihmetellä toistuvaa "aglismin" käyttöä josko olen mahdollisesti ihan uuden sanan oppimisen äärellä. Mutta sekin selvisi hänen ystävällisellä avustuksellaan.

Toisaalta jos alamme ruotia sormistoni kehittämää uusiosanaa niin minulle siitä tulee lähinnä mieleen komparatiivi adjektiivista "jousea" mitä se sitten tarkoittaakaan. Ehkä jotakin joustavaa jossa on jousi tai sitten ihan jotakin muuta. Mutta pitää pistää korvan taakse jos vaikka joskus tulee sopiva tilanne sitä käyttää jossakin merkityksessä. Meillä savolaisillahan on oikeus ja suorastaan jopa velvollisuus keksiä uusia sanoja aina tarpeen mukaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #142

Oletko huomannut kännykälläkirjoitettaessa sen ennakoivaa syöttöä, joka joskus tekee omia aika hauskojakin ehdotuksia, ja niitä ei aina edes huomaa, vasta sitten kun ovat lähetetyt :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #143

Tuttuja ovat ja huvittaviakin siltä osin kun eivät aiheuta pahempia väärinkäsityksiä. Onnekasta on toki havaita harhaan menneet ennakoinnit vielä lähettämisen jälkeen jolloin voi lähettää korjausviestin. Pahempi on jos sellainen jää kokonaan huomaamatta eikä vastaanottajakaan ala epäillä.

En tosin kirjoittele tänne juuurikaan kännykällä vaan sen osalle jäävät vain tekstivietit, sähköpostit ja whatsapetus. Tänne kommentoin yleensä läppärillä jonka näppäimet ovat nekin joskus hieman liian pieniä vaikka olen käyttänyt erikokoisia päätteiden näppäimistöjä työkaluna jo 1970-luvun lopulta.

Kirjotusvihneeni täällä ovat siis pääsääntöisesti ihan omiani.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #58

Luoma on kuuluisa East-trolling-manipuloija.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Vastaatko kysymyksiin?

Luitko tuon prof. Markku Kuisman tekstin?
Luitko tuon prof. Pekka Visurin lyhennelmän kirjasta, joka käsitteli Jatkosodan alkua?

Kerrotko lukijoille?

Kts. kommentti 60.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #73

Visurin kirja Ehrfustista ei tuo mitään lisäarvoa, koska Valdemar itse kirjoitti kirjan Der Finnische Krieg 1941–1944 jo vuonna 1950.
Visurin jorinat perustuvat osittain tuohon tekstiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Tässä tulee muistaa että Visuri, joka on tohtori, professori ja evp. ev. kirjoitti suomeksi ennen julkaisematonta tekstiä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #80

Itse aisassa ei - Ehrfurtin kirja käännettiin suomeksi jo vuonna 1950.

Tutkijoille Valdemar Ehrfurtin alkuperäiset muistiinpanot ja dokumentit ovat olleet Kansallisarkistossa vuosikymmeniä ja he tuskin käyttävät Visurin käännöstä. Visurihan ei ole mikään kielenkääntäjä vaikka saksaa hallitseekin.

Everstin arvon Visuri sai reservissä eikä hän ole käynyt sotakorkeakoulua.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #73

Missään noissa ei väitetä Suomea Jatkosodan aloittajaksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #82

Ei väitetäkkään ja kaiken lisäksi itänaapuri itse kertoo aloittaneensa Jatkosodan tässä linkissä: http://lenbat.narod.ru/eng/fin.htm

Lisäksi: Mauno Jokipii – Jatkosodan synty; 1987; sivu 607
"Omaa aloitetta suurhyökkäyksessä Neuvostoliitto ei pyrikään kieltämään, sitä päinvastoin korostetaan. Aloittajakysymys on ratkennut: Neuvostoliitto myöntää virallisessa teoksessa aloittaneensa ilmasodan Suomessa ja Pohjolassa. Muodolliset syyt olivat yhtä sotilaalliset kuin Saksalla Neuvostoliittoon hyökätessä: koska sodan epäiltiin kuitenkin olevan edessä, oli edullista temmata aloite omiin käsiin."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

lenbat.narod.ru osoitteena viittaa Neitsytsaarilla toimivaan web-palveluun. Sivustolla olevan tekijänoikeuslausekkeen linkki arpoo casino- ja veikkaussivustoja. Sivustolla ei taida olla viitettäkään sivuston tekijöistä tai heidän taustaorganisaatioistaan.

Onko meillä tässä klassinen esimerkki yrityksestä harhauttaa väittämällä jotakin epämääräistä tuotosta mukamas virallisena kantana? Ja jos virallisena niin kenen virallisena?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #90

Jos nuo Myyryläisen neitytsaaret kuuluvat Venäjälle niin sitten Myyryläinen saattaisi olla oikeassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #94

Edelleenkin lenbat.narod.ru sijaitsee palvelimilla joiden IP-osoite sojottaa Compubyte Limited:iin joka sijaitsee brittiläisillä Neitsytsaarilla: http://whois.domaintools.com/narod.ru ja https://www.bloomberg.com/research/stocks/private/.... Palvelin sinällään voi sijaita fyysisesti Moskovassa.

Edelleenkään en löytänyt mitään vihejettä keitä sivuston takana on. Tietääkö Vaalisto lähteistään sen enempää?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

Tuskin tietää, ja näitä "peitesivustoja" on useilla toimijoilla, niin lännessä kuin idässä - riippuen tarkoitusperästä ja käyttötarkoituksesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

.ru tunnuksia voi saada myös muut kuin venäläiset (joidenkin nimien osalta vaatii tosin erityissuhteita), muitakin maa -tunnuksia saa - esimerkiksi allekirjoittaneella on varattuna virallisesti useita .cn -tunnuksia :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Tätä keinoa käytetään monien nettisivustojen osalta. Se on laillista ja perustuu asemamaan lainsäädännön "puutteiden hyväksikäyttöön" ... Tämä on oikeastaan oman artikkelin paikka, ja teenkin sen myöhemmin - kiitos vinkistä, sillä aihe on kiintoisa, koska sitä hyödynnetään niin kaupallisuudessa kuin politiikassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #86

Stalin tiesi tarkasti Saksan ja Suomen yhteiset suunnitelmat hyökkäyksen aloittamiseksi - puhutaan operaatio Barbarossasta. Tosin ilmasodan osalta Luftwaffe käytti Suomen aluetta hyväkseen jo ENNEN venäläisten ilmaiskuja Suomeen. Samalla on hyvä muistaa suomalaisten Saksan Gestapon kanssa yhteistoimet Petsamossa, jonka Stalin oli antanut Talvisodan pääytyttä Suomelle takaisin - puhutaan hyökkäyksestä Neuvostoliiton konsulaattiin ja siellä olevien asiakirjojen varastamisesta - tuo toimenpide tapahtui jo ENNEN venäläisten ilmaoperaatioita ... myös miinojen lasku Suomen lahdelle oli jo sotatoimi venäläisiä vastaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #123

Yhtään pommituslentoa EI Suomen kentiltä lennetty NL:on aluelle ENNEN 21.6.41, klo 6.05. Tämän on sinulle jo täälläkin linkin ja lähtein selvitetty.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #135

Oletko lukenut historiaa Luftwaffen pommituslennosta Leningradin alueelle ja sen välilaskusta Suomeen - ENNEN tuota maintsemaasi ajankohtaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

Jori, luetko historiaa ja osaatko mielestäsi hahmotella laajempia kokonaisuuksia ja taustoja tapahtumille?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Perusteletko Jori väitteesi tarkemmin - uskoisin lukijoita kovasti kiinnostavan ... yleistiedon lisäämiseksi suosittelen lämpimästi tätä:

~ [4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolli... - -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 06, 2018
Itä vastaan länsi – onko lännenmies menettämässä otteensa?

.
" ... ... Nyt jymisee väkevän valtiollinen West trolling manipulaatio [1.

Lännenmies ei kestä sitä, että itä nous[s]ee merkittävämmäksi ja vahvemmaksi kuin länsi, jonka asukkaat edustavat vain noin 20 prosenttia maailman ihmispopulaatiosta.

Nostatettu esikauppasota on esimerkki taistelusta [2, jossa US menettää maailmanpoliisiroolinsa.

Case Salisbury [3 on toinen esimerkki, sitä käytetään keppihevosena, jolla ratsastetaan ilman todisteita Venäjää vastaan, joka olisi halunnut osallistua myös tutkimuksiin!

Kolmas esimerkki on US presidentinvaalit, jossa Donald Trump valittiin vähemmillä äänillä Yhdysvaltain johtoon. Venäjää syytetään sekaantumisesta näihin vaaleihin - ilman todisteita [4, sen sijaan pintaan on noussut brittiläinen analyysisekoittaja - Cambridge Analytica yhtiö [5, joka ilmeisesti muun muassa Facebook-tiedoin [6 hämmensi amerikkalaisia valitsemaan Trumpin presidentikseen.

Nyt on käynnissä itä-länsi-informaatiosota [7, jota tuetaan taustalta lännenmiehen protektionismilla – US-johteisesti [8. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/04/ita-vastaan... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä tavoin Kiinan yhteiskuntajärjestelmästä on tullut vientituote? Minne sitä on viety ja millä menestyksellä?

Ilkka Luoma

Aloitus naapureista (Vietnam, Bangladesh, Laos jne ... ) ... jonne kiinalainen teollisuus on siirtänyt työpaikkoja ja tuotantoa - erityisesti Afrikka on kiinalaisten keskipiste.

...
Kts. Hanhiparven lento:

Olemme hitaasti alenevien palkkatasojen kehityksessä. Lisäksi työtilanteiden karkaaminen edullisempien toverien maihin on tosiasia jo vuosien ajan – hanhiparven lento **] kärvistää monia muitakin!

**] Hanhiparven lento ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-... -

.

Ilkka Luoma

Saimme erinomaisen kommenttiketjun tyyppillisine jänkkäämisineen ja harhailuineen, jotka kuvastavat sananvapautta - mutta tähän on hyvä päättää -

Hienoa, että syntyi orastava kevytdebatti. Tässä ei vielä paneuduttu sylttyihin syviin, vaan kepillä koettaen lukijakritiikin "jään kestävyyttä". Hyvä näinkin. Suora kansalaismedia on purkautumassa informaatiologistiikan kapaloistaan. Lukijasta on myös osin muotoutumassa uutisvirran tuottaja, johon nykyinen teknologia antaa eväitä. Lopulta on kuitenkin kysymys tiedon omaksumisen valtaväylien hallinnasta. Uskovaisilla on aina ollut oma "Jumalan sanansa", oli se sitten neljättä valtiomahtia tai nykyään pinnalle pyrkivää uusmediaa ohi perinnemedian. US presidentti Donald Trump harjoittaa osaltaan tätä "kansalaisen suoratwitteröintiä" omana informaation tuottajana

...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005733810.html -

" ... Salmivuori kaipasi täsmennystä myös siihen, onko hän fiksu lukija vai ulvova molopää.

Tähän on helppo vastata.

Salmivuoren teksti voitiin julkaista HS:n kaltaisessa perhelehdessä, se ei sisältänyt lainkaan esimerkiksi tappo­uhkauksia tai huorittelua eikä sitä huudettu humalassa puhelinvastaajaan kello kolme aamuyöllä. Niinpä hän ei ole ulvova molopää." -Maria Pettersson, Journalistin päätoimittaja

Ilkka Luoma

Lööppirintama 2:

~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitel... -

" ... Venäjän syyskuun Zapad (Länsi) -suursotaharjoitusta tarkkaan seurannut Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofman kiistää saksalaisen Bild-lehden Suomessakin laajaa mediahuomiota herättäneen uutisen väitteet. Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista ... "

.
Mikä kiintoisaa teksti oli Verkkouutista, mielipidelehdestä, joka on Kokoomuksen äänenkannattaja ja seurailee tiiviisti kokoomuslaisia natokantoja ... !

Tomi Vaalisto

VU on sitoutunut hyvään journalismiin eikä se se siis ole Kokoomuksen äänitorvi.
Mediaa herjaavat väittävät kyllä moista, mutta mitään konkreettista ei heillä ole esittää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tarkoittaako Vaalisto, että Kokoomuksen viesti ja hyvä journalismi eivät sovi yhteen?

Tosin sivusto itse kertoo olevansa Kokoomuksen äänenkannattaja (https://www.verkkouutiset.fi/toimitus/) vaikka Vaalisto sen kieltääkin. Kumpaa meidän on luottaminen lähteenä: VU:ia vai Vaalistoa tässä journalistisessa kysymyksessä?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #91

Myyryläinen ei ymmärrä asiaa: Verkkouutiset ovat sitoutuneet hyvään journalismiin, josta kerrotaan tarkemmin täällä: http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Verkkouutiset on suomalainen poliittinen verkkolehti, jota tuottaa Kansallisen Kokoomuksen omistama Kansalliskustannus Oy. Verkkouutiset ja sen sisarlehti Nykypäivä ovat "kokoomuksen äänenkannattajia, mutta emme äänitorvia" lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Verkkouutiset

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #98

Puolueiden äänenkannattajat eivät ehkä kaikki ole torvia mutta äänitorvia kuitenkin koska toitottavat puolueensa sanomaa, myös Kokoomuksen.

Sinällään toki avoimuuden osoitus tunnustaa väriään eikä piilotella sitä riippumattomuuden valekaavun taakse. Piste, tai ainakin puolikas siitä VU:lle ja NP:lle.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #99

Myyryläinen luulottelee - VUn entinen päätoimittaja Tapani Mäkinen on hyvä tuttuni ja hänen mukaansa hyvä journalismi on se ohjenuora, mitä seurataan. Kokoomus ei päätä yhtään mitään mitä VU julkaisee.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #100

Ennen totuus kultiin lasten tai humalaisten suusta tai löytyi kaurapuurosta, nyt se kuullaan Vaalistolta hänen kaveripiiristään. BtW: Wikipedian mukaan Mäkinen sai potkut, Vaaliston kaveripiirissä vallitsevan hyväjournalisminko vuoksi?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #104

Sinun tehtäväsi, Myyryläinen, on sitten todistaa linkein ja lähtein Verkkouutisissa mainitut jutut vääriksi, jos olet niiden totuusarvosta eri mieltä. Ei se sen kummempaa ole.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #105

Kapitalistinen markkinamentaliteetti on levinnyt vähitellen myös kapitalistisen median totuuskäsitykseen. Nykyään vallalla oleva totuuskäsitys tuntuu olevan se, että väitteen esittäjä ja sen kuulija sopivat keskenään vapaasti väitteen totuusarvosta. Jos kuulija "ostaa" väitteen, niin silloin sen totuusarvo oli "kohdillaan". Toisin sanoen vallalla tuntuu olevan mentaliteetti, jonka mukaan väite on tosi, jos se uskotaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Terävä kommentti, johon toivoisi kriittisiä vastineita!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #130

Luoma toivoo kriittisiä vastineita Kejolle. Mielelläni olisin kriittinen mutta kun ei pysty eikä kykene tähän sillä olen liian paljon samaa mieltä.

Sen verran nyt kuitenkin, että ehkä jos Kejo olisi täydellisyyttä tavoitellut, hän olisi voinut viitata gramscilaiseen hegemoniateoriaan. Onhan niin, että yhteiskunnan yleisellä mielipideilmapiirillä on hallitsijansa ja meillä se on porvarillinen kaupallinen tiedonlevitteistö joka omalla sisällöntuotannollaan päättää mistä mistä ja miten puhutaan muuaallakin sekä mediassa ja että sen ulkopuolisessa keskustelussa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #138

Ajoi asiansa. On vaikea olla eri mieltä pääsäännöllä - laajalla näkökulmalla mitä Kejo kirjoitti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #105

Jospa Kajanto lukee uudelleen mitä minä VO:n ja NP:n kirjoittelusta väitin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #107

Huolellinen kommenttien - toistenkin - lukeminen auttaa kun teke omia vastineitaan. Uuslukutaidottomuus on jäytävä ongelma tänään jo Suomessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Jori, oletko perehtynyt manipulaation käsitteeseen, jossa ei sinällään välttämättä ole virheitä, mutta jonka esitysmuoto on yksipuolisen tarkoitushakuinen ja jättää pois oleellisia asiakohtia - tukemaan väitettyä/ esitettyä asiaa ...?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #104

Mäkinen sotkeutui vääriin asioihin, ehkä osin harkitsemattomuuttaan ja epähuomiossa, ollen henkilönä kuitenkin empaattinen ja hyvääkin tahtova ... joskus henkilökohtaiset etuudet ovat kiusallisen himottavia ja näin saattaa viiva laittomuuden ja laillisuuden välillä hämärtyä.

...
Tämän päivän kokoomusstatusta Mäkisen osalta en tiedä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Mitä on "hyvä journalismi" - kuulostaa poliitikon puheelta ;)

...
Verkkouutiset on voimakkaasti lännettynyt natottaja, joka näkee paljon uhkaa ja vastakkainasettelua idän suuntaan. Kun kahlaa Verkkouutisten antia, ei tuo väite jää epäselväksi ... on samankaltainen puoluepoliittinen mielipidemedia kuin demareiden Demokraatti ja vasureiden Tiedonantaja (?) Ollaanko tässä kovasti eri mieltä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #133

Vassuleilla on Kansan uutiset ja Tiedonantaja on oikeiden komukoiden. Tässä listaa pää-äänenkannattajista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suomalaiste...
Luettelo sinällään lienee kohdallaan mutta päätoimittajien osalta siitä taitaa olla vanhaakin tietoa. Ainakin Tiedonantaja on vaihtanut M.Korvelan tilalle M.Packálenin ja Työkansan sanomissa päätoimitanee R.Lintunen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #137

Lista on asiapitoinen ja määrittää Nykypäivä/Verkkouutiset omaan asemaansa Kokoomuksen äänen kannattelijana - onko tietoa miten mahdollisesti itse Kokoomus rahoittaa mediaansa ... puoluetuista -ko?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #133

Verkkouutisilla on aina maininta lähteistä, joita käyttää.Termi "natottaja" on vain sen yhden suunnan käyttämä. Suunnan joka haluaa säilyttää Suomen Venäjän etupiirissä. Natottajasta pitäisi käyttää termiä: "maansa turvallisuudesta välittävä."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #141

NATOttamisesta on meidän turvallisuutemme kaukana. Sillähän meitä viedään mukaan osalliseksi muiden kriiseihin. Tälläkin hetkellä olemme mukana hyökkäys- ja miehityssodassa Afganistanissa mukamas rauhankumppanina(sic!). Ja NATOssa mukana ollen, jo nykyisellä statuksella mutta täysjäsenenä vielä enemmän, olemme osa naapuriimme kohdistuvaa uhkaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #144

Nato - isäntämaa pöytäkirja oli jo kansalta salassa esiaste Natoon, mutta nyt EU muotoileekin omaa puolustusyhteisöä, jossa viisaimmillaan on Venäjä myös mukana - ja hupsis, kas kummaa se lännenmiehen median luoma uhkatekijä on poissa! ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #146
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #146

Ei kannata olla huolissaan, kyllä he keksivät uuden uhkan jos entinen poistuisikin. Lopulta varmaan vaikka Etelämantereen pingviinitkin kelpaavat. Meidän poliittinen eliittimme tarvitsee sellaista ja samaten taloudellinen finanssieliittimme tarvitsee asetehtaille tilauksia ja perusteita omalle kurjistavalle politiikalleen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #150

Venäjän uhka ei tule poistumaan niin kauan kuin Putinin kaltaiset NL:oa ja Stalinia ihannoivat diktaattorit ovat siellä vallassa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #146

Venäjä on se ainoa uhka sekä EU:lle että NATO:lle. Ketä ihmettä vastaan tällainen täysin kuvitteellinen Venäjä-mukana puolustuskuvio sitten puolustaisi? Kiinaako? Vai Venezuelaa?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #144

Kerropas, Myyryläinen, miksi suuri valtaosa EU-maista on sitten NATO:ssa? Miksi EU:n pääpuolustusjärjestelmä on NATO? He kokevat sen turvaksi. Miksi emme mekin menisi tähän Euroopan yhteiseen puolustukseen mukaan jo viimein? Syy ei voi olla aina se "paha länsi".

NATO:n taholta ei kohdistu mitään uhkaa Venäjälle. Se on Venäjän ja sen mielistelijöiden malama kuva, koksa Venäjällä pitää olla ulkoinen vihollinen, jotta se saa syyn varustautua ja tehdä tämä kallis leikki kansalle hyväksytyksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #152

Kajanto väittää, että Venäjään ei kohdistu NATOn uhkaa. Se on kuitenkin siitä vekkuli tunne, että se ei poistu vaikka uhkaaja kuinka yrittäisi julistaa ei-olevansa sellainen.

Se poistuu, jos on rationaalista laatua kuten valtioiden väliset yleensä on, vain uhkaajan rauhantahtoisten toimien tuloksena. Mutta siinä suhteessa se on kuin luottamus. Siinä missä luottamus on nopea menettää mutta hidas rakentaa, niin myös uhka sen vastinparina nopea kokea mutta hidas menettää.

Mitä taas EU-maiden NATO-jäsenyyksiin tulee niin iso osa Kajanton manaamaa "pahaa länttä" ON NATO. Niinpä kaikki NATOn jäsenet ovat osa tuota "pahaa länttä" jonka Venäjä ihan itse omana tykönään kokee uhkakseen ilman, että Kajanton, tai edes merkeleiden, macroneiden t.m.s. julistukset sitä miksikään heiluttelee. BtW: hyvin harvan NATO-maan kansalaiset ovat itse päässeet vaikuttamaan jäsenyyteensä sillä kansanäänestyksiä on järjestetty hyvin harvakseltaan (tosin ei kansanäänestyksiä harrastettu edesmenneessä Warsovanliitossakaan).

Toisaalta taas ihan kaikki ei ole "pahan lännen" syytä. En esimerkiksi syyttäisi sitä räntäsateista, en ainakaan ihan kaikista, ja tuskin perjantaipullon ennenaikainen tyhjeneminenkään ihan aina on sen syytä. Sen sijaan nyky-ympäristömme sodanuhka siinä muodossa ja määrässä kun sitä ilmenee, on pitkälti sen syytä koska NATO käyttäytyi niinkuin käyttäytyi NL:n hajottamisen jälkeen.

P.s. Kajantokin voisi analysoida kokemaansa Venäjän uhkaa siltä kantilta, että Venäjä ei kai koskaan ole ilmoittanut uhkaavansa Kajantoa. Tuskin Putin tietääkään hänen olemassaolostaan, "jäniksiä luulee olevan" vai miten V.Linna pisti Riitaojan tarkasti analysoimaan kokemaansa uhkaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #157

Missä ja milloin on NATO uhannut Venäjää? Sehän ei ole uhkaamista, jos varustautuu Venäjän tai minkä tahansa uhkaa vastaan omalla alueellaan. Venäjä sen sijaan on ilmoittanut NATO:n vihollisekseen, mitä NATO ei puolestaan ole Venäjän suhteen ilmoittanut. Ja Venäjä on varustautunut ja varustautuu koko ajan. On siinä meillä luottamusta.

Sekoitat, Myyryläinen kaksi asiaa, varmaan aivan tahallasi: Onko NATO ihan todellisuudessa uhka, vai onko se vain Venäjän ja tietenkin Myyryläisen mielestä? Ei siihen liittyneet NATO-maat ole ajatelleet liittyessään, että sattuuko se olemaan nyt Venäjälle tai Myyryläiselle uhka, vaan ihan oman turvallisuutensa ja turvatakuiden vuoksi. Aivan kuten esim. Baltian maat, jotka ovat Venäjän naapureita myös.

Minusta on täysin vastuutonta, että Venäjän rajaa vasten oleva maa, kuten Suomi, leikkii turvallisuudellaan, eikä ole liittynyt vieläkään siihen, mikä on EU:nkin turvallisuuden pääasiallinen järjestelmä, eli NATO:on. Ei ole mitään "NATO-optiota", että kuvitellaan naiivisti, että liitytään vasta sitten, kun tilanne on jo päällä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #158

Kajanto ei näköjään vieläkään ymmärtänyt uhkan tuntemisen luonnetta. Uhkaa tunteva tuntee uhkaa ihan riippumatta mitä Kajanto tai uhkaaja vakuuttaa. Sitä paitsi on ymmärrettävää Venäjän tuntea uhkaa NATOn laajenemisen vuoksi.

Toisaalta minun tuntemillani henkilökohtaisilla tai tunnistamillani toisten tuntemilla uhkilla ei ole mitään tekemistä tämän NATOn ja Venäjän välisten uhkatuntemusten ja luottamuspulien muodostumisen, muuttumisen tai poistumisten kanssa. Ne tekevät sen ihan riippumatta minun tuntemuksistani.

Jos me emme ole osa Venäjän tunnistamaa ja tuntemaa uhkaa, meillä ei ole ole mitään syytä tuntea olevamme uhattuja siitä suunnasta et vice versa. On täysin edesvastuutonta pyrkiä rikkomaan tätä tähän asti vallinnutta luottamusta menemällä mukaan johonkin sotaliittoon jonka joku naapuri tuntee uhkakseen.

BtW: otsikon aihe taisi viitata lehdistön rakentamiin viha- y.m. kuviin. Olemme ajautumassa siitä syrjään jollemme rakenna kiireesti aasinsiltaa jonka jänteeksi voisimme ottaa vaikka Kajannon vihollis- ja uhkakuvat seurauksena pitkäänjatkuneesta läntisestä propagandasta ja vihanlietsonnasta. Siitä jota tämän säikeen plokisti kuvaa sattuvalla anglisimilla "west trolling", suomennettuna kai "läntinen peikottelu", "läntinen mielipidekalastelu" tai "länsiluuraus" (ruots. lura-verbistä, suom. m.m. vedättää, huijata, puijata, juksata, höynäyttää).

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #160

Myyryläinen, NATO-maat kun eivät ole NATO:ssa, eivätkä natottomat maat mene NATO:on sen takia, että Venäjä oletettavasti pelkää tai on pelkäävinään vaan oman turvallisuutensa mukaan. Ihan reaalimaailmassa Venäjä ei pidä NATO:a oikeasti uhkana ja tietää, että NATO ei tule hyökkäämään Venäjä kimppuun.

Venäjän agenda on aina ollut luoda olemattomia uhkakuvia, jolla oikeutetaan kansan silmissä jatkuva varustautuminen, koska se on suurvallaksi pyrkivän Venäjän elinehto. Venäjä ei ole koskaan osoittanut Suomea kohtaan sellaista luottamusta, minkä normaalin valtion tulee osoittaa naapureitaan kohtaan.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #158

"...vaan ihan oman turvallisuutensa ja turvatakuiden vuoksi. Aivan kuten esim. Baltian maat, jotka ovat Venäjän naapureita myös."

Baltit sekä muut entiset NL:n satelliitit halusivat turvata oman tulevaisuutensa. Vara on viisautta eikä vahingon enne! Heillä oli hyvää kokemusta ajalta jolloin meillä rummutettiin kuvaa aivan erilaisesta NL:stä.

Ilu totesi kerran, että Nato olisi pitänyt lakkauttaa siinä vaiheessa kun Varsovan liittokin lakkautettiin. Esim. Viro ja muut voisivat ilman liittoutumista jo tasapuolisuudenkin nimissä yksin huolehtia suhteistaan Venäjän kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #161

Kuusela kertoo Luoman kertoneen, että Viro ja muut voisivat hoitaa suhteensa Venäjään ilman liittoutumistakin. Ihan totta, niin voisivat ja ovat voineet hoitaa näin kuin ovat hoitaneet sekä lisäksi on muitakin tapoja ja niiden variaatioita. Se, oliko ulkomailta tulleen emigranttieliitin tekemä valinta paras ja turvallisin tapa, tullaan näkemään tulevaisuudessa. Ennusteet eivät ole hyvät, ainakaan minun arvionani.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #163

Viron kohdalla siis "emigranttieliitti" teki päätöksen liittyä Natoon? Ketkä hyväksyivät sen? Entä kävikö näin muualla Baltiassa sekä entisissä NL:n satelliiteissa? Kyllä Suomen Venäjämielisille tai vasemman kinttaan miehille vastenmielisille päätöksille löytyy kannatusta muualtakin kuin eliitin joukosta. Ainakin ne virolaiset joiden kanssa olen keskustellut asiasta eivät kuulu eliittiin. Eräskin heistä päästi röhönaurun kun kerroin hänelle erään Ilun FB-kaverin kommentoineen ja saanut paljon tykkäyksiä että Virossa Natoa kannattavat vain fasistit.

Ei kannata aliarvioida virolaisten mielipiteitä, sillä he ovat olleet helvetin syövereissä eli siellä minne meidän valtiojohtomme ei meitä johdattanut. Jos olisi, niin uskoisin että monien mielipiteet asiasta olisivat tänään toisenlaiset, ei kuitenkaan kaikkien.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #164

Ainahan eliitillä on seuraajansa. Jotkut ovat ihan aidosti ja omalla ajattelullaan samaa mieltä, jotkut auktoriteettiuskossaan ja jotkut suunnittelevat saavansa hyötyä sopivan puolen valitsemisesta. niin täällä Suomessa kuin Baltiassa sekä muuallakin.

Mutta kuitenkin Viron poliittinen johto on ollut tiukasti sinne palanneiden emiganttien jälkeläisten käsissä. Aina T.H.Ilvestä myöten. Eikä siellä pidetty kansanäänestystä NATOon liittymisestä, kuten ei ole pidetty muuallakaan (p.l. Unkari ja Slovenia).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #141

Suomen kansa suurena enemmistönä välittää juuri oman maansa turvallisuudesta ja kertoo asiallisissa mielipidemittauksissa jo yli 15 vuoden ajan - "Ei Natoon" ja aina yli 50 prosentin väkevällä voimalla! Oletko huomannut?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #145

Tuntuu välittävän, kun enemmistö kannattaa NATO:a, jos presidentti asettuisi sitä kannattamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99

Miten ja mistä Verkkouutiset ja Nykypäivä rahoitetaan?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #134

Ei rahoitus estä kertomasta tosiasioita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #148

"Raha tekee tunnetusti nöyräksi"!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #151

Taidat nyt puhua vaan omasta puolestasi.

Ilkka Luoma

Näyttää omien sivustojen mukaan olevan Kokoomuksen ja kokoomuslaisen aatemaailman äänenkannattaja. Eikä siinä mitään pahaa ole - he ovat kokoomuslaiselle politiikalle äänitorvi, esimerkiksi ollen väkevän voimakas natottaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset