Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Valemedia ja vihapuheet – koskevatko myös lännenmiehen mediaa?

  • Lööpit kirkuvat uhkaa ja vastakkainasettelua - entä totuus vai valhe?
    Lööpit kirkuvat uhkaa ja vastakkainasettelua - entä totuus vai valhe?
  • Propaganda on ase, mutta fiksu huomaa sen - manipulaatiota ei välttämättä!
    Propaganda on ase, mutta fiksu huomaa sen - manipulaatiota ei välttämättä!
  • Lisää lööppihuutoa!
    Lisää lööppihuutoa!

Lännen perinnemedia rummuttaa nyt täysillä olemassaolonsa oikeutusta oikeamielisenä ja totuudellisena, tai ainakin totuuteen pyrkivänä mediana ja uutisväylänä.

 

Tämän välikädellisen ja ajatuksia muokkaavan mediaväylän rinnalle pyrkii kiihtyvällä tahdilla lukijoiden oma suorakanava [1, jossa tiedon käyttäjästä on tullut myös sen tuottaja – suoraan ilman esimerkiksi West trolling manipulaatiota [2.

 

A. Vihapuhe on aina – kaikissa tapauksissa [* - tuomittavaa, myös perinnemedian osalta!

[ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005739531.html - ]

” … Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan sananvapaus ei koske pelkästään harmittomia tai yhdentekeviä tietoja ja mielipiteitä. Se koskee myös sellaisia, jotka valtio tai osa kansasta kokee järkyttäviksi tai häiritseviksi. Sananvapautta voidaan kuitenkin rajoittaa, sillä sen käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta.

Tietyissä tilanteissa EIT on katsonut sananvapauden väärinkäytön niin räikeäksi, ettei sananvapausartiklaan ole voinut lainkaan vedota … ” -ote Helsingin Sanomista, toimittajana Susanna Reinboth.

Allekirjoittaneen kommentti: Media- ja lukijamaailma pysähtyi suru-uutiseen, kun ranskalaisen pilailulehden toimitukseen oli tehty murhaava hyökkäys. Joidenkin mielestä pilailulehden kuvitus oli ylittänyt uskonnollisen siedettävyyden rajat.

Sananvapaus on kaksiteräinen miekka sivalluksissaan, sillä käsitteellinen maailmankatsomus ei ole kaikilla lähellekään sama. Hienotunteisuus ja toisen ajatusmaailman kunnioitus kuuluvat sivistyneen toimijan ja toimittajan keinovalikoimaan. Huumoria on hyvää ja pahaa.

Uskonnollisen irvimisen hyväksyttävyysrajat ovat usein veteen piirrettyjä. Oikeustapahtumat kertovat päätöksissään, että sananvapaudellakin on lakiin perustuvat rajansa. Kuvallinen ilmaisu on osa sananvapauden maailmaa.

[* Lännenmiehen huumori ei ole huumoria suurimmassa osassa maapalloa. Huumori kuin ’vitsi -vitsi’ ovat erilaisia, eri kulttuureissa. Idän huumori ei ole välttämättä huumoria meille, varsinkin kun talouden näkökulmasta olemme jäämässä jopa alakynteen … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/01/lyoko-sanahelinallinen-sananvapaus.html – [BLOG/ Ilkka Luoma 17.01.2017] [US-linkki] ---

 

...

B. Valemedia on aina hyljeksittävää – tämän koskiessa myös perinnemediaa, vallankin lööpityksessä!

[ ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005738001.html - ]

” … Tämän vuoden toukokuussa valehtelutahti kiihtyi kahdeksaan potaskaklönttiin päivässä. Hengennostatuskokouksessa Nashvillessä Donald Trump teki luultavasti maailmanennätyksen. Hän valehteli 35 kertaa.

Jos Trump olisi Pinokkio, hänen nenänsä ulottuisi jo nyt Atlantin Euroopan puoleiselle rannalle. Ennen virkakautensa päättymistä hän nuuskisi Uralia … ” -ote Helsingin Sanomista, kolumnistina kirjailija Jari Tervo.

Allekirjoittaneen kommentti: Kolumnissaan Tervo venyttää sananvapauden sietorajaa äärimmilleen. Tervo yrittää olla sanahelisyttämisen nokkela hauskuuttajamestari uutisvuodollisin tavoin.

Se tiedetään, että Trump venyttää rajat paukkuen tietotodellisuuden uusnormaalia jopa vääristelyn ja suoranaisen valheen puolelle. Tervon olisi kuitenkin pitänyt irvinnässään mainita edes äärilaidoiltaan kaksi valhetta noiden 3300 joukosta.

Samalla voisimme aloittaa jo peruskouluista lähtien rehellisyyden lähtökohtien opetuksen, ettei uusista varttuvista huomisen poliitikoistamme tule todellisuuden väistelyiden mestareita.

 

 

...

Totuuden kestäminen on tuskaa ja rauhoittavaa!

Aivan ensimmäiseksi olisi märiteltävä tarkasti mitä on valemedia, mitä on manipulaatio ja mitä merkitsee asioiden ja tapahtumien kokonaan tai osaksi kertomattomuus.

Totuus on hetken piina [3 -kerrotaan pohdintakammareista mietityn. On myös todettu, että tieto luo tuskaa – ja se näkyy esimerkiksi kansalaislukijoiden mietteissä ja kommenteissa, kun ei voi luottamussuhteiden myötä kertoa/ kirjoittaa kaikkea – vaan joutuu pitämään todellisuuden ja (osa)totuuden sisällään.

 

Perinnemedia voi piiloutua lähdesuojan taakse, jopa ilmaisuissa

… nimettömät lähteet, otaksumat, luulot ja arviot, jotka usein valistuneiden lukijoiden taholta nimetään West trolling manipulaatioksi (Wtm) ja/tai East trolling propagandaksi (Etp) [2 – näiden merkitessä tarkoitushakuisuutta, päämäärätietoisuutta, mutta myös yksipuolisuutta puolustettaessa kantojaan, joka ilmentyy tänään vastakkainasetteluna idän ja lännen välillä [4. Nyt on meneillään voimakas natotus [5 ja idän uhan luonti jopa Venäjän uhkuvien maalaaminen [6 – liki kestämättömin, jopa olemattomin tai keksityin todistein – useimmiten luuloin, arveluin ja otaksumin – unohtamatta yksipuolista selitemanipulaatiota tositapahtumista.

 

Missä mennään lukija – kun meidän kansalaismedia tuotekehittyy omalla evoluutiollaan?

Nykyiset tietotekniset välineet ja ”kaiken kattava” internet kutovat verkkojaan yhdistäen meitä (lähes) ”kaikkia” - vain kielimuurit välillään, kohta edes niitäkään.

Onko internet manipulaation, propagandan ja tarkoitushakuisen mediavaikuttamisen tulevaisuus – kyllä, sinne siirtyvät ”kaikki”, vaikka nyt arvellaan muun muassa Venäjän valmistelevan kansainvälisestä verkosta irtautumista [7 suurkriisin edellä –

voimme olla varmoja, etä kaikki valtiot miettivät samaa, siksi voimakkaaksi on nouseva, kansalliset reviiripuolustusten ajatuskaaviot vaikuttumassa – ohjaahan reviirejä ja niiden rajallisuutta itse luontainen vuosimiljoonainen evoluutio, joka määritti reviiripuolustuksen laji- suku ja perhekohtaiseksi mekanismiksi mahdollistamaan hallitun lisääntymisen!

 

...

Viitteet:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/median-vallankumous-kansalaiset-astuvat.html -

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/08/totuus-hetken-piina.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/lantisten-ja-itaisten-arvojen-yhteenotto.html -

[5 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/12/kolumnisti-olli-kivisen-muistolle-han.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/venajasta-luodaan-hyytavaa-uhkaa.html -

[7 HS ote: ” … Internetin tiukka valvonta saati katkaisu vaikeuttaisi entisestään sananvapautta Venäjällä, mutta se saattaisi herättää myös länsimaiden hallituksissa halun kontrolloida verkkoa, jotta Venäjä ei olisi kriisitilanteissa etulyöntiasemassa … ” -HS/ Pääkirjoitus 01.07.2018 ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005739539.htmlAllekirjoittaneen kommentti: On helppo ymmärtää, että jo nykyisissä verkko-operaatioiden haitallisissa tapahtumissa ja niiden seurauksissa, on maassa jos toisessa tehty suunnitelmia ja analyysejä miten kunkin oman valtion bittivirralliset sisääntulon yhteydet suojataan ja jopa katkaistaan. Erittäin haitallisista informaatio- ja datavirroista eristäytyminen on jokaisen vastuullisen yhteiskunnan velvollisuus suojeltaessa omaa yhteiskuntajärjestystä. Venäjä ei ole ainoa valtiojärjestelmä, joka miettii ja varautuu tietoverkkosotaan. Nyt on kysymys siitä, mihin haitallisuustasoon kukin yhteiskunta off-vipunsa määrittää.

 

...

EKSTRA

Mediassa käydään väkevää debattia valemedioista [L1, joista on syntynyt uhka. Millainen uhka? Perinteellinen media pitää kiinni asemastaan neljäntenä valtiomahtina – kuten se ennen olikin, jopa presidentin tekijä. Lukijat ovat osin pioneereina nousseet barrikadeille uutisvirran muuntuessa tarkoitushakuiseksi, jopa manipulaatioksi

Jo lapsesta lukien vastuulliset vanhemmat opettavat ettei saa valehdella. Valehteleminen on rumaa ja luo epätietoisuutta sekä ristiriitoja. Valhe on yksiselitteinen virhe, joskin luonto on täynnä ”valheita”, joita kutsutaan myös salaamiseksi! [L2 …, mutta mikä onkaan vale ja mitä valehteleminen? … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/vihaa-valhetta-ja-muunnelmia.html - [165]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 173811

 

DOC vale-_ja_vihamedia_02072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02072018

 

842_8009 – 09:44/09:59/10:32/14:14

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Ilkka Luoma

MAANANTAINA, HELMIKUUTA 27, 2017
Trumpmedia*

(Perinteellinen media on huuli pyöreänä, kun tiedonkulku ei enää ole täysin heidän käsissään |1. Pahin kolahdus syntyy siinä, kun perinteellinen media, jota myös neljänneksi valtiomahdiksi kutsuttiin – on menettämässä oman lisäväritys tai haalistamisoikeuden – puhumattakaan unohtamisesta ja tietoisesta paitsioon jättämisestä)

[ … kansalainen John Yhdysvalloissa on myöntämässä uudelle valitsemalleen presidentti Donald Trumpille jatkoajan kuuluisaan 100 päivän kuherruskuukauteen. Työnsä meksikolaisille menettäneen kalifornialaisen Tomin kansallistunne on jännittänyt rinnan rottingille – The Great America …

… kansalainen Alice puhkuu reviirinsä puolustamista, kun liukuhihna siirrettiin Kiinaan. Alice ymmärsi nopeasti, että kiinalainen toveri linjalle on paljon, siis paljon halvempi – ehkä ahkerampikin, mutta vahdittavampi? … ]

|1 ~ http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltalaistoimittaja_tru... -
|* Populismimedia ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230001-... -

Trump haluaa pitää vaalilupauksensa ja yksi tekijä siinä tiedonkulku
[ ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005097777.html - ]

Perinteellinen media ei ole saanut siipeensä pahemmin, oikeastaan koko luodun ja säännellyn sananvapauden aikana. Meillä saa sanoa miltei mitä tahansa, paitsi herkkyysalueita – joihin emme nyt puutu. Median sananvapaus on aina tähän mennessä kulkenut omaehtoiseen suodattamiseen useimmiten lukijapaneelilukujen ajamana.

Trump ajaa yhden putken informaatiokanavaa elintilaksi

Ehkä Donaldia on kohdeltu aiemmin kaltoin – juuri perinteellisen median taholta ja nyt potut lentää pottuina. Twitter on saanut megalomaanisen mainoskampanjan Trumpin kännykästä. Trump saattaa tietää, että kansa lukee vain kolme lausetta, eli juuri tuon twitteröinnin sanamaksimin.

Meilläkin lööppi huutaa ruokakauppojen kassojen edessä – kahdelta torvelta, aivan vierekkäin. Tasa-arvoa tämäkin. Edes lukulaseja ei tarvita, kun kansaa valistetaan – useimmiten 1-4 sanalla – tähän ei Twitterkään vielä yllä. Moni meistä ei jaksa leipätekstiä lukea, josta olisi käynyt ilmi, ettei lööppi oikeastaan tarkoittanutkaan mitään.

Hakeeko Trump elintilaa, ilmatilaa vai yksilön omaehtoista sananvapautta? ~ http://yle.fi/uutiset/tutkija_trumpin_poukkoilevil... -

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/trumpmedia... -

.

Juha Hämäläinen

Mediassa käydään kiihkeää sotaa ihmissieluista. Siihen syyllistyy täällä länsivallat enemmän kuin muut. Syy on yksinkertainen; media on lännessä harvojen vallassa ja omistuksessa.

Sama ilmiö on rajan takana. Emme näe heikon kielitaitomme takia mitä Venäjällä kansalle syötetään.

Epäilyksiä, vihaa ja pelkoja istutetaan molemmin puolin ja tyhmät kansat uskovat kaiken. Näin on päästy ennenkin sotimaan. Mitään emme ole oppineet.

Ilkka Luoma

Eipä aivan aiheetta saanut aikanaan neljännen valtiomahdin leimaa, mutta mahti on siirtymässä lukijoille ja tilaajille - joita mainokset seuraavat kuin hai laivaa ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Median kanssa on siis käymässä sama kuin markkinataloudessa kuluttajille ylipäätänsä. Syyllistetään siis kuluttajat väärin kuluttamisesta ja samalla annetaan yrityksille lisää keinoja salata toimintaansa. Täälläkim yksi elukoiden kasvattaja syytti eläinten kärsimisestä kuluttajia,koska maksavat niin vähän.

Kai sitä vastuuta sillä tekijällä ensikädessä on oltavam kuitenkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Perinnemedian suurin haaste lukijoiden suuntaan on sen tarve saada mainontaa siis mainostajia tuomaan rahaa median ylläpitoon ja omistajien voittoihin. Tämä edellyttää mediatalolle lukijoita, ilman heitä ei tule liiketoimintarahaa ... Lukijoiden haaliminen näkyy lööpityksissä, joista topicin ensimmäinen kuva on esimerkki.

Ilkka Luoma

TORSTAINA, HELMIKUUTA 09, 2017
Uuden ajan Martti Luther – omien teesien naulaaja Trump

" ... Trump käy median kimppuun – media ei kerro terrorismista riittävästi!
[ ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005078074.html - ]

Kommentti yllä olevaan HS-linkkiin

Trump on yllättäen yhdessä kohtaa väitteensä alkulähteenä oikeassa - siitä media ei juurikaan, jos lainkaan mainitse. Mikä se voisi olla? Se on alkulähde, media ei ole pureutunut syyn ja seurauksen lakiin; syntytekijöihin, mitkä esimerkiksi saivat aikaiseksi kuuluisan Afganistanin (2001 – jatkuu edelleen) ja Irakin sodat - 9/11 terrori-iskut Yhdysvalloissa. Tosin Trump ei liene oivaltanut näitä islamistisen terroritoiminnan alkulähteitä. Kaikkeen on aina, toistan - aina syynsä. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/uuden-ajan... -

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ilkka on taas ihan oikeassa. Maailmalla käydään ankaraa sotaa - informaatiosotaa. Siinä ottaa lujasti yhteen Itä ja Länsi.

Minä olen itsenäisyyden, vapauden, demokratian ja EU:n puolella. Muut saavat puolustaa toista roistovaltiota Yhdysvaltoja.

Minä olen aina joutunut häviäjän puolelle. Jo kaksi kertaa olen joutunut lähtemään kotoani naapurivaltion hyökätessä. Nyt yritän torjua idän info-hyökkäyksiä, tähän asti huonolla menestyksellä.

Onnea Putinille sodankäyntiin ja opposition nujertamiseen!

Tomi Vaalisto

Media on yksi "määrätyn porkukan" sylkykuppi - muita ovat esimerkiski Yhdysvallat, EU, Nato, Ukraina, Jatkosodan alku ja Talvisotaan johtaneet tapahtumat.

Sinäänsä on hyvä, että nyt tuo mediakritiikki esitetään mielipidekirjoituksena, jonka lähteenä on blogistin aiemmat mielipidekirjoitukset. Niinpä lukija näkee mistä on kysymys.

Ilkka Luoma

Osaavat, ymmärtävät ja asioista tietävät lukijat juuri näkevätkin missä mennään - se onkin tämän artikkelin tarkoitus - mielipiteitä tekstistä pitääkin olla, sillä kritiikki kasvattaa ja kehittää - yleensäkin kansalaismedian suoravaikutetta :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Kyllä ja asiasta on tehty tutkimuskin: YLE on luotetuin media Suomessa https://yle.fi/uutiset/3-10044085

Ilkka Luoma

[Informaatiosota] Hybridisota Kemppisen tavalla:

Hybridisota …
[Kemppinen/BLOG ~ http://kemppinen.blogspot.fi/2014/09/hybridisota.html - sota, joka ”liukuu” päälle ]

Olemme saaneet sanastoomme uuden sotimistavan tai –muodon, hybridisodan, johon sisältyy voimakas informaatiotaistelu vaikuttavuutena ja mielipidemuuttajana. Hybridi on myös kahden energian kulkuneuvo, kuten se on sotanakin – ’monirintamainen’.

Sotaenergiaa

Sotaenergiaa ammennetaan kansansuosiosta ja vihollisen epävarmuuden lietsonnasta, ja tässä informaatio on sanana/puheena ja kuvina säilääkin terävämpi, osuessaan. Vietnam amerikkalaisena massasotana 7] sai loppunsa television kautta – kansa kyllästyi, energia loppui 58.209 vainajan (153.303 haavoittunutta) jälkeen – kun ei löydetty edes järkevää syytä, miksi viidakoihin uhrattiin miesvoimaa; maapallon toisella puolella.

Ukraina on tämän päivän ”vietnam”,

siellä käydään idän ja lännen taistelua vallasta 8]. Reaganismi [ ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?... – [15130] toisella puolella, jatkaakseen Neuvostoliiton hajottua – Venäjän hajottamisena ja toisaalta slaavilaisuuden eheänä pitämistä, vaikutepiirinä, jossa Ukrainan historiallinen perintö sitoo maata venäläisyyteen.

Läntinen osa Ukrainaa haluaa lännettyä Euroopan Unioniin

Kaikki on rekonstruoitu Kiovan Maidan aukiolle 9], jonka takaa voi löytyä CIA-raha tai laillisen keikautetun presidentti Viktor Janukovyts´in palkkaamat kätyrit, jotka ehkä pettivät isäntänsä. Odessan murhapoltto 10] jatkoi hybridointia – siviilipolttomurhina.

Ilmatilahallinnan taistelussa väärä kone sattui väärälle reitille 11] – tulos; 298 tapettua. Eikä edelleenkään varmaa tietoa, kuka tai ketkä ampuivat MH17 koneen alas. Varmaa on se, ettei kukaan sitä juuri tuohon koneeseen tahallaan tarkoittanut. Informaatiosota on käynyt Ukrainassa julmaa sotaansa – ja siviiliuhrit ovat unohdutetut 12].

Hybridisota jatkuu koko ajan –
[Mielikuvituksellinen juttu US:ssa ~ http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/77156-putin-kaatu... - kuvastaa suomalaisen median lännettynyttä asennetta ]

Tomi Vaalisto

Jonkun Kemppisen mielipide on vain hänen mielipiteensä ja keskustelupalstoilla on lisää mielipiteitä.

Tuo US:n vanhassa jutussa on sen sijaan vinha totuus: itänaapuri on pulassa ja ahdinko syvenee. Venäjä ei ole pystynyt ratkaisemaan yhtään ulkopoliittista kriisiään vuosien varrella ja lisäksi savijaloilla seisovan Venäjän armeijan käyttö ulkopolitiikan jatkona on sama kuin kaatasi bensaa tuleen. Nyt venäläisjoukkoja on Moldovassa, Georgiassa, Ukrainassa, Pohjois-Kaukasuksella ja Syyriassa ja eikä loppua ole näkyvissä.

Siksi Putinin on pakko tarttua Trumpin neuvottelutarjoukseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Venäjän toimenpiteet ovat pieniä kuin oppipojan killuttimet - verrattuna US hegomonian massiiviseen runnomiseen kaikkialla maailmassa - Korean niemimaalta Meksikon ja EU' n painostamiseen - unohtamatta Afganistania, Irakia, Irania, Syyriaa, Libyaa, Somaliaa, Jemenia - ja vähän kauempaa raskaita sotaiskuja Eurooppaan - Serbiaan ... ja nämä osaksi ilman mitään mandaattia. Että näin - ehkä Putin haluaa oppia nyt Trumpilta, joka on iskenyyt ilman mitään mandaattia Syyriaan jo kaksi kertaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Nykyään whataboutismi menee esimerkiksi näin:
Väite:Venäjä tappaa siviilejä Syyriassa.
Whataboutismi: Entäs sitten USA? Se se vasta siviilejä tappaakin.
Jonka jälkeen joko keskustellaan USA:n tappamista siviileistä, päästään Irakin kautta Vietnamiin, Koreaan ja mahdollisesti Hiroshiman ja Nagasakin pommituksiin. Venäjän toimista Aleppossa ei parane keskustella ellei listaa kaikkia lännen hirmutekoja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Syyrian osalta on syytä vain muistaa kronologia - US sotkeutui Syyriaan salaisella CIA-aseistamisoperaatiolla Syyrian kapinallisterroristeille jo vuonna 2013, seuraavana vuonna 2014 USAF aloitti raskaat Syyrian ilmapommitukset ja -rynnäköinnit - ilman mitään mandaattia ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #49

Jenkit iskivät 2014 Isistä vastaan kun alaviittiarmeija ei pystynyt suojelemaan siviilejä terrorilta. Toisaalta alaviittivähemmistöä edustavaa Assadia ei taida kiinnostaa valtaväestön hyvinvoimti, koska Assad aloitti sisällissodan 2011 syyrialaisia vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Tässä kohtaa tulee helposti lännenmiehen median West trolling manipulaation uhriksi - todellisuutta tietävät asiantuntijat osaavat katsoa nenänvarttaan pidemmälle:

~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maati... -

"Maatilojen tuhoutuminen sytytti Syyrian kriisin ... "

Aloitetaan tarkastelu tästä :)

Ja jatketaan tästä:

" ... Hollantilaisen Lähi-Idän tutkija Francesca de Châtelin mukaan tehokas hallinto olisi todennäköisesti pystynyt lieventämään kriisiä. Hallitus epäonnistui sekä kuivuuden hoitamisessa että eriarvoisuuden lievittämisessä köyhien maalaisten ja rikkaiden kaupunkilaisten välillä ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #53

Arabikevään levitessä Syyriaan vuonna 2011 ajateltiin, että samoin kuin Tunisiassa ja Egyptissä, valta vaihtuisi Syyriassakin kohtuullisen rauhanomaisella tavalla. Niin ei tapahtunut, koska Syyrian geostrateginen asema ja liittolaisuussuhteet poikkeavat em. maihin verrattuna. Syyria kuuluu Iranin johtamaan shiia-akseliin. Osittain Iranin avulla al-Assad onkin voinut jatkaa yli kaksi vuotta presidenttinä sisällissodasta huolimatta. Nykyistä hallintoa tukevat myös Kiina ja Venäjä, kun taas valtaosa muista ulkovalloista tukee oppositiota.

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/90401/...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Jonkun Kemppisen:

" ... Jukka Martti Kemppinen (s. 23. joulukuuta 1944 Kauhava)[4] on suomalainen professori, dosentti, filosofian tohtori, varatuomari, kirjailija ja suomentaja. Kemppinen on ollut informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 2003-2009.[2] Hän on johtava tutkija[5] Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun tietotekniikan tutkimuslaitoksessa vuodesta 2001, Helsingin yliopiston oikeustieteen dosentti vuodesta 1992 sekä Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentti.

Kemppinen on kirjoittanut kuusi runokirjaa, esseitä, artikkeleita, tietokirjoja, romaanin, arvosteluja etenkin kirjallisuudesta ja musiikista sekä kolumneja. Hän on kääntänyt runsaasti kirjallisuutta kymmenestä eri kielestä ja tehnyt radio-ohjelmia. Kemppisen blogi kerää päivittäin yli tuhat lukijaa. Se valittiin vuoden 2013 parhaaksi blogiksi Helsingin Sanomien kuukausiliitteen järjestämässä kilpailussa.[6] Blogiteksteistä Kemppinen julkaisi 2014 valikoiman Tuolta puolen. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Jukka_Kemppinen -

.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllähän niitä Trumpin valheita on listattu.

''presidentiksi'' melko naurettava ja valehteleva tyyppi.

http://www.politifact.com/personalities/donald-tru...

Ilkka Luoma

Olisiko tuon valhelistauksen läpikäyntiin saatava todelliset faktantarkistajat töihin?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei, ne löytyy kaikki Trumpin puheista, ja blogisti voi ihan itse niitä Trumpin puheita jopa youtubesta kuunnella.

En tiedä onko ne sitten faktaa, jos sanat tulevat Trumpin suusta videoissa, vai olisiko nämäkin lännen manipuloimia valepuheita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Monia puheita halutaan tulkita valheiksi, kun on Trumpista kysymys - epäilemättä todellisuus muuntuu Trumpin aivoissa valheidenkin lööpeiksi ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Niin, Trump on todellakin jäänyt monesta sekä valheesta että "epätarkkuudesta" kiinni. Toisaalta hän on myös joutunut muita enemmän tikunnokkaan ollessaan hieman ulkopuolinen USA:n n.s. "deep state:lle". Ehkä olisi syytä harjoittaa tasapuolista "faktantarkistusta" jotta suhteellisuudentaju säilyisi. Silloin ainakin paljastaisimme poliitikkojen ammattaitaitoisuuden. Onhan iso heidän, etenkin huippupositioissa olevien ammattitaitoa taiteilla toisaalta asioiden todellisen laidan paljastamisen ja toisaalta valehtelusta kiinnijäämisen välillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Se on juurikin näin - Trumphan ei ole pesunkestävä poliitikko, eikä hänellä ollut/ ole kokoneita normipolitiikan hoidon ammattilaisneuvonantajia ... Trump on diilintekijä ja haluaa täyttää "vain" vaalilupauksensa - "liikemiehenä". Ehkä Trumpilla on vielä niin sanottua esiintyvää näyttämisen uhoegoa?

...
Ennen pr.vaaleja Trump ei oikeasti kuulunut amerikkalaisten miljardööriluokkaan ja lisäksi pinnan alta kerrottuna - aikanaan kiinalais-honkongilaiset liikemiehet pelastivat Trumpin konkurssilta ...!

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #24

Tervo hieman ihmetyttää. Kuvitteleeko hän olevansa tämän päivän Nauticus? Linkissä Parviainen analysoi virallisten totuuspuhujien elekieltä huvittavasti.

https://youtu.be/n6JmGj0_aYc

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #22

Trump ei anna faktojen häiritä hyvää tarinaa. Miestä pitää arvioida tekojen perusteella.

Tomi Vaalisto

Kirjoitus lähtee siitä, että sananvapaus on mielipidekysymis, mihin viittaavat blogistin omien mielipidekirjoitusten käyttä lähdetietoina.

Todellisuudessa Suomessa sananvapaus on turvattu perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Sananvapaudella on keskeinen rooli demokraattisessa yhteiskunnassa. Sananvapauteen kuuluu mielipiteiden ilmaisu, vastaanottaminen ja jakaminen ilman ennakollista puuttumista.

Sananvapaus ei tarkoita sitä, että mitä tahansa saa sanoa. Sananvapauteen kuuluu vastuu. Jokaisen kunnia ja yksityiselämä on turvattu myös perustuslaissa.

Median toimintaa sääntelee myös Julkisen sanan neuvosto, joka on julkaissut journalistin eettiset ohjeet.
Hillittömästä riekkumisesta huolimatta Julkisen sanan neuvostoon ei nämä mediakriitikot ole kannelleet, mikä on hiukan yllättävää. Luulisi, että JSN:n huomatutus olisi sellainen selkävoitto, että siitä mediafobisti saisi mielihyvää pitkäksi aikaa.

Ilkka Luoma

Kts topic A:

" ... ” … Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan sananvapaus ei koske pelkästään harmittomia tai yhdentekeviä tietoja ja mielipiteitä. Se koskee myös sellaisia, jotka valtio tai osa kansasta kokee järkyttäviksi tai häiritseviksi. Sananvapautta voidaan kuitenkin rajoittaa, sillä sen käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta.

Tietyissä tilanteissa EIT on katsonut sananvapauden väärinkäytön niin räikeäksi, ettei sananvapausartiklaan ole voinut lainkaan vedota … ” -ote Helsingin Sanomista, toimittajana Susanna Reinboth.

Allekirjoittaneen kommentti: Media- ja lukijamaailma pysähtyi suru-uutiseen, kun ranskalaisen pilailulehden toimitukseen oli tehty murhaava hyökkäys. Joidenkin mielestä pilailulehden kuvitus oli ylittänyt uskonnollisen siedettävyyden rajat. ... "

.

TIISTAINA, TAMMIKUUTA 17, 2017
Lyökö sanahelinällinen sananvapaus itseään korville - 2?

(Pariisin Charlie Hebdo satiirilehden pilapiirtäjien Islamin vastainen huumoririenaus katkaisi lopullisesti kynän muutamilta piirtäjiltä |1 – tekona väärä, mutta mitkä tekijät johtivat sananvapaustaistelijoiden murhaan? Entä olemmeko oppineet nyt mitään, kun terroriteosta on kulunut jo jonkin aikaa?)

[ … läntisen maailman demokratiahoennan eräs lempilaji on sananvapaus 2]. Meillä saa irvailla, heitellä huumoria, loukata toista ”vitsi-vitsi” -periaatteella, jopa rienata (kunhan et lyö herkkää kunnianloukkausta!) – on kuulemma myös tarpeellista, että saadaan arvostella toisten vakaata uskoa ja jopa asettaa se kyseenalaiseksi … ]

Lännenmiehen huumori ei ole huumoria suurimmassa osassa maapalloa. Huumori kuin ’vitsi -vitsi’ ovat erilaisia, eri kulttuureissa. Idän huumori ei ole välttämättä huumoria meille, varsinkin kun talouden näkökulmasta olemme jäämässä jopa alakynteen 3].

Meidän mielestä taas sananvapaus siivittää kaltaisemme yhteiskuntakulttuurin levittämisoikeuden kaikkialle – kukin puolustaa, jopa hyökkäävästi kulttuuriaan 4]. Samoin me katsomme, että kehityksen alkutaipaleella oleva ihmisen tasa-arvoinen huomiointi eli paljon puhuttu demokratia 5] kuuluu kaikille. Ajamme demokratian kyljessä sananvapautta kaikkien suuhun – ylivertaisena de facto´na.

Tasa-arvoon pyrkimys kulkee käsi kädessä sananvapauden kanssa

Ennen sanavapauden analysointia ja projisointia eri kulttuureihin olisi ratkaistava ikuinen kysymys tasa-arvoisesta 6] kohtelusta, jossa huomioidaan meidän erilaisuus, niin historiasta, tavoista, oikeudesta uskoon kuin kulttuureista johtuen.

Kuinka pitkälle mahdoton puheessa tavoittelemamme täystasa-arvo on vietävissä eliökuntaan, jossa jokaiselle pitäisi olla lajinsa ja yksilönsä mukainen kolo 7] – niin kokona kuin elämän mahdollistajana. Tuon ’kolon kokoon’ liittyy kiinteästi lännenmiehen tarve puuttua kaikkien asioihin 8] – sisäisiinkin. Miksi?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/01/lyoko-sana... -

Juha Hämäläinen

#8. Olen tympääntynyt idioottimaiseen pykäläuskoon suomalaisten haaveissa. Eivät sopimukset ja pykälät takaa yhtään mitään kuten luotettavaa mediaa tai sananvapautta.

Ilkka Luoma

Sananvapauden paras kaveri

Voisimme sanoa, että sananvapauden paras kaveri on vuosimiljoonainen luonnosta itsestään kehittynyt reviiripuolustus 17], joka antaa tilaa kunnioittaa kunkin ominaisuuksia ja tapoja perusajatuksella – ”vieraalla maalla isännän kohteliaiden tapojen mukaisesti” monet arkikansalaiset pukevat tämän muotoon – ”maassa maan tavalla tai maasta ulos” –sanailtuna vapaasti.

Onko niin, että äänekkäin, peittoavin ja voimakkain sanan vapaustaistelija saa puheensa eniten kuuluville – tässäkö sananvapauden lopullinen kaava?

PS.
Kuinka paljon kateus johdattelee sananvapauden hokemaa? 18] – yllättävää, mutta kannustaa radikaaliinkin tutkintaan ja pohdintaan sananvapauden matosta, jonka alle on helppo lakaista elämääkin suurempia asioita.

.

Tomi Vaalisto

# 19
Nyt menee kaksi asiaa - sananvapaus ja media - sekaisin

Sananvapauden kannalta on hyvä, että se on määritetty jopa laissa. Ei siitä kenellekkään haittaa ole - paitsi sellaisille, jotka haluaisivat rajoittaa sitä.

Media taas on eri asia ja sitä on kyllä laidasta laitaa. Luotettavin media on Suomessa YLE ja sitä peräpäätä pitää sosiaalinen media https://yle.fi/uutiset/3-10044085

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Media pärjää insituutioluotettavuudessa todella huonosti - pitää liki peräpäätä - tämän kertoo hyvin kansalaisnäkemyksen luottamuksesta - kun vaikkapa katsoo tämän artikkelin kuvaa - ensimmäinen ja siihen liittyvää kommenttia - ymmärtää asian!

...
"Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona

Kansan arvot 2016 -tutkimuksen mukaan media on toiseksi vähiten luotetuin instituutio Suomessa. Kansan luottamus mediaan on ollut alhainen myös aiempien vuosien tutkimuksissa ... " -HS

~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-200000500433... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Tuo on liian ylimalkainen eikä kelpaa mihinkään.

Tutkija kritisoi median luotettavuustutkimusta: "Epäreilua niputtaa Facebook ja Twitter sanomalehtien ja Ylen kanssa".

Sosiaalisen median luotettavuus huono pitkälti siksi, että sieltä puuttuu portinvartija: kuka hyvänsä voi julkaista sinne mitä vain.

Esimerkiksi YLEä pidetään erittäin luotettavana.

https://yle.fi/uutiset/3-7310250

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Niinpä niin, "Hesari ei tiedä mistään mitään" - ja uutisoikin vain tyhjää tietoa - onko se valemediaa vai totuuden muuntelua - ylimalkaisuudessaan?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

Helppo mitata: montako huomautusta HS on saanut Julkisen sanan neuvostolta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Entä tuo median lukijayleisarvio luotettujen instituutioiden varjosta? Sehän oli uutisena totuudellista ja ammattitaidola tehdystä tutkimuksesta - ei se anna aihetta Jsn' ään!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #48

Kyse on JSN:n suhteen hyvästä journalismista, johon HS:kin on sitoutunut.

Viime vuonna IRO Research Oy:n toteuttaman tutkimuksen mukaan 79 prosenttia suomalaisista pitää painettuja sanomalehtiä luotettavana mediana. Toiseksi sijoittuivat Ylen televisiokanavat, joita pitää luotettavina 73 prosenttia suomalaisista.
Facebookiin, Twitteriin, Youtubeen, Instagramiin ja muihin sosiaalisen median palveluihin suomalaiset eivät edelleenkään yhdistä sanaa luotettava.

"Elämme tällä hetkellä aikaa, jossa mitataan erityisesti luotettavuuden merkitystä tiedonvälityksessä. Niin kutsuttujen vaihtoehtoisten totuuksien ja tarkoituksellisesti tuotettujen valeuutisten aikana on erinomaista nähdä tuloksia, jotka todistavat suomalaisten säilyttäneen korkean luottamuksensa vastuullisesti ja ammattitaidolla tuotettua suomalaista uutismediaa kohtaan", iloitsee Sanomalehtien Liiton kuluttaja- ja mediamarkkinoinnin johtaja Sirpa Kirjonen. https://www.marmai.fi/uutiset/tama-on-suomalaisten...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Luotettavuuksien ikonien joukossa media pitää perää liki viimeisenä. Kts HS-tutkimus täällä toisaalla. Nyt on kysmys kansallisesta luottamuksesta, jossa media ei pääse kuin jumbisijoille - se on vakava puute ja ilmiö, jonka kansakunta hyvin erinomaisesti ymmärtää.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #56

Osa kansakunnasta ei näytä ymmärtävän, että media ei ole yksi ainoa toimija vaan se koostuu joukkotiedoitusväliteistä, sosiaalisesta mediasta ja muuusta välitteisestä vuorovaikuksesta.

Osaa pidetään erittäin luotettavana kuten vaikkapa YLEä tai sanomalehdistöä kun taas FB, Twitter eivät ole suomalaisten mielestä luotettavia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Hieman lähdekritiikkiä joka on oleellista median kanssa pelatessa: Tutkimuksen teetti YLE ja YLE "voitti".

Sen lisäksi tutkimuksen otanta on tehty yhden n.s. nettipaneelin rekisteröityneistä jäsenistä (Kantar TNS Oy). Kyse ei siis ole koko suomalaista yleisöä kuvaavasta satunnaisotannalla väestöstä kerätystyä joukosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrotko miten kannat vastuuta,kun länkytät täällä päivästä toiseen trolleiksi kaikkia jotka ovat hiemankin eri mieltä asioista vai kenen pitäisi toiminnastasi kantaa vastuu?

Huomaatko edes tekeväsi kunnianloukkausta toisia kohtaan sillä toiminnalla vai pitääkö se kunnianloukkaus käräjien kautta todentaa,koska siellähän tiedetään mikä on kenenkin kunniaa loukkaavaa?

Ilkka Luoma

Tähän sopii hyvin analyyttisempi tapa katsoa "trollistaniaa" ;)

...
MAANANTAINA, JOULUKUUTA 19, 2016
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-troll... -
West trolling >< East trolling – nokittelua vuorosuunnin

" ... Lännenmies vakuutteli tekevänsä vastineen itäisen ajatusmaailman propagandalle –

… syntyi käsite East trolling (propagandatuutti). Slaavilaiseen tyyliin otettiin suoraviivaiset käytänteet suunnatessa tarkoitushakuista tietoa – informaatiota, propagandan |3 tyylillä.
Propaganda on jyrkkä muoto tiedonlevityksessä, jossa ei yritetä vihjailla, vaan esittää suoraan tavoitehakuista päämäärää, jossa ei koeteta kätkeä vaikuttamisen yksipuolisuutta. Propagandan etu on se, että se havaitaan helposti ja siihen voidaan asennoitua järkiselitteisesti tai siten tunneviihteellä totena ja kiehtovana.

Tähän uuteen sodan muotoon – informaatiosotaan |4 haluttiin lännestä vastavoima. Haluttiin esittää totuutta, tarkkaa tietoa, tarkastettua informaatiota, siis tavoitteena antaa oikeaa tietoa |5. Mikä on muuten oikea tieto?

Oikea tieto on paljolti enemmistöhyväksyttyä informaatiovirtaa,

… jolle annetaan hyväksytty leima asiantuntijapiireistä. Usein asiantuntijat tietoineen ovat osoittautuneet olleensa väärässä, kun informaatiovirta tarkentuu ja/tai uutta analysoitua ja yleisymmärrettyä tietoa on saatu julkiseksi. Todisteiden voima on myös katsojan uskomuksissa, silmissä ja korvissa. Mitään täysin vedenpitävää todistetta ei ole olemassa [fil.]

Lännenmiehen vastahyökkäys East trollingille synnytti West trollingin

West trolling on hienosyistä, taitavasti läpivalaistua manipulaatiota, jossa totuuden arviointi jätetään lopulta lukijan haltuun. Manipulointi |6 on harhauttavaa, ja se pyrkii järjellisin keinoin saavuttaa asiantuntijamaista hyväksyntää esitetyn tietovirran pohjalta. Manipulaatio on salaista, piilovaikutteista ja totaalisesti mielenmuokkaukseen pohjautuvaa tietovirtaa, jolla pyritään muuttamaan käsitteitä, mielipiteitä ja ajatuskaavioita.

Itä ja länsi ottelevat nyt informaatiosodassa
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221988-... - ] ... "

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #38

Ompa vuodatus, mutta on siinä perää. Länsi syyttää kaikista kolttosistaan Venäjää ja on yllättynyt, kun Venäjä toimii, kuten on sanonut. Artikkelin medianlukuohje. "Russia did it" tarkoittaa, että me teimme sen.

https://www.strategic-culture.org/news/2018/07/03/...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

"Vuodatus" ottaa hyvin neutraalin asenteen ja näkökulman ;)

Ilkka Luoma

SUNNUNTAINA, HEINÄKUUTA 23, 2017
Putin & Trump – liennytyksen mestarit - ?

" ... Medialla ei käy edes mielessä, että nyt liennytetään!

Maailmassa on kaksi ydinasesuurvaltaa, joilla on perinteellisesti ollut täysin omat päämäärät – tämä on tiedetty jo kylmän sodan ja Kuuban kriisin ajoilta. Niin Putin kuin Trump avustajiensa myötä tietävät, että heidän yhteiset ydinaseet tuhoavat koko ihmiskunnan – vain torakat, muurahaiset ja mikrobit jäisivät syvänmeren eliöiden ohella henkiin jatkamaan evoluutiota.

Nyt liennytetään!

Jo varhain käsikirjoitettu trumppismin |2 tavoite oli ja on suhteiden normalisointi maailman suurimman raaka-aine- ja energia-aitan, Venäjän kanssa. Tästä normalisoitumisesta hyötyvät liike-elämä kaikkinensa ja vielä molemmissa maissa.

Venäjä on toistaiseksi raaka-ainetoimittaja, mutta Trumpille harmiksi Kiina on astunut Venäjän rahoittajaksi, modernisoijaksi ja sparraajaksi – nyt myös enenevästi sotilaallisella yhteistyön puolella, jopa Itämerelle saakka |3.

|3 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiin... - ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/07/putin-trum... -

.

Ilkka Luoma

Lainaan tähän Facebook seinältäni erään kaverin kommentin - sanasta sanaan näin:

"Suomalaiset elivät ennen pienissä kylissä ja kaupungeissa, joissa kaikki tunsivat jokaisen ja kuulivat juorukelloilta hänen elintapansa. Karaistuneemmatkaan juoruajat eivät tohtineet aivan mahdottomia valehdella, kun kaikki oli kaikkien tiedossa ja tarkistettavissa" -lainaus päättyy

:)

Herää juurikysymys minne saakka meidän uteliaisuuden pitää ylettyä?!

Ilkka Luoma

Median muunnellun totuuden nimissä esimerkin saa topicin ensimmäisestä kuvasta, ja jos malttaa lukea alla olevan jutun - ei jää paljon epäselvää asian suhteen ;)

~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitel... -

" ... Venäjän syyskuun Zapad (Länsi) -suursotaharjoitusta tarkkaan seurannut Venäjän asevoimien asiantuntija Michael Kofman kiistää saksalaisen Bild-lehden Suomessakin laajaa mediahuomiota herättäneen uutisen väitteet. Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista. Saksalaislehden juttu perustui kahteen nimettömään ”länsimaiseen tiedustelulähteeseen”.

CNA:n ja Wilson Centerin tutkija Kofman arvioi Bildin uutisen väitteitä Venäjän asevoimiin keskittyvässä Russian Military Analysis -blogissaan. Kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan myös Viron yleisradion sivuilla. Kirjoituksessaan Kofman käy läpi, miksi monet saksalaisuutisen väitteistä ovat täysin epäuskottavia sekä antaa myös lyhyen selvityksen siitä, kuinka Venäjän suurharjoitus oikeasti eteni. ... "

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuosta Charlie Hebdo -tapauksesta tulee väistämättä mieleeni vähemmälle huomiolle jäänyt yksityiskohta. Kun heidän sananvapauttaan ylistettiin, unohdettiin, että vain hieman ennen tapausta he erottivat kaverin joka olisi halunnut piirtää pilakuvia juutalaisista. Sielläkin sananvapaus taisi olla "suhteellista"?

Ilkka Luoma

Enpä ole tuosta kuullut - merkittävä tieto. Nyt etsimään dokumentteja, tosin uskoisin, että "totuusmedia" on ansiokkaasti ne jo eliminoinut!

Nikolai Holopainen

Putin arvioi jossain haastattelussa, että terrori-iskuista 95% on 3-kirjaimisten organisaatioiden aikaansaannosta. Viimeaikoina tunnusmerkkeinä on jälkeen jätetty passi, josta tekijät on voitu tunnistaa. Ja tietysti tekijöiltä henki pois, ettei heitä voi kuulustella. Kuinka nopeasti poliitikot riensivät Pariisiin pitämään toisiaan kändestä!
Viimeinen epäilyttävä sankariteko on mamu, joka kiipesi pelastamaan lapsen Ranskassa. Atleettinen kaveri ja kamera sopivasti paikalla. Hän pääsi saman tien Macronin puheille ja hänelle järjestettiin työpaikka palolaitokselta. Pikainen sopeutuminen!

https://www.globalresearch.ca/paris-attacks-anothe...

https://www.youtube.com/watch?v=S2fGxefFBh4

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

"Ymmärtämättömänä" haluaisi udella: CIA, FSB, Mi6 ... vai? ;)

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #29

Olisiko kaikki yhteensä!? Amatööreille jää viisi prosenttia ;)

Tomi Vaalisto

Myyryläinen lukee ilmeisesti MV:tä sekä Magnettimediaa ja kertoo muunneltua totuutta. Kyse ei suinkaan ollut heidän kaveristaan vaan antisemisti Dieudonné M’bala M’bala:stä, joka kiistää holokaustin, mikä on lailla kielletty Ranskassa.
Charlie Hebdo on irvaillut tuota ranskalaiskamerunilaista koomikkoa Dieudonné M’bala M’balaa ja hänen antisemismiään.

Ilkka Luoma

Nyt lukijoita kiinnostaa erityisesti miten tässä näkyi se "muunneltu totuus"!

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #32

Myyryläisen väitteestä "tapausta he erottivat kaverin joka olisi halunnut piirtää pilakuvia juutalaisista. " puuttuu lähdetieto - eli se ei ole totta -, mutta tuo antisemismi viittaa nimen omaan holokaustin kieltämisestä vankeustuomion saaneeseen Dieudonné M’bala M’balaan.

https://www.independent.co.uk/news/people/french-c...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Siis lähteettömään tiedon käyttöön vastataan lähteettömyydellä?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

On kommentissani linkki lähteenä ihan alhaalla. Sitä voi olla vaikea huomata tai sitten se ei näy kännykässä. Tässäpä uudestaan: https://www.independent.co.uk/news/people/french-c...

"
French comedian Dieudonné given suspended sentence over Charlie Hebdo joke

The comedian is the most high-profile defendant so far in a series of prosecutions on the basis of 'apology for terrorism'

French comedian Dieudonné M’Bala M’Bala has been found guilty of "apologising for terrorism" for a joke posted on his Facebook account shortly after jihadist attacks in and near Paris.

The entertainer, 48, was handed a two month suspended sentence over the message. He risked up to seven years in prison and a potential €100,000 ($106,000) fine.

Dieudonné – who has been fined multiple times by French courts for hate speech – wrote just days after the attacks that left 17 people dead and on the eve of a huge public march of solidarity, that he felt like "Charlie Coulibaly".

The words were a play on the "Je suis Charlie" slogan which was used as a display of solidarity for the victims of the attacks at the Charlie Hebdo magazine headquarters.

Amedy Coulibaly killed one policeman and four Jews during a raid on a Jewish supermarket after the Charlie Hebdo massacre by two gunmen.

By calling himself "Charlie Coulibaly", Dieudonné said in court, he was trying to make a "peaceful" point, which had been "taken out of context"....."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Asia ei ollutkaan niin yksinkertainen:

~ https://en.wikipedia.org/wiki/Dieudonn%C3%A9_M%27b... -

...
Ja:

" ... Kaksinaismoralismi vaivaa eurooppalaista sananvapautta

Maail­maa ka­vah­dut­ti hyök­käys Char­lie Heb­do -leh­den toi­mi­tuk­seen ja myö­hem­min juu­ta­lais­ten käyt­tä­mään kaup­paan. Tra­ge­dia he­rät­ti kes­kus­te­lua ter­ro­ris­mis­ta, sa­nan­va­pau­des­ta ja is­la­mis­ta Eu­roo­pas­sa. Joh­ta­vat mus­li­mi-imaa­mit Rans­kas­sa ja muual­la maail­mas­sa tuo­mit­si­vat teon. Yh­dyn tä­hän.

Ter­ro­ris­mil­la ei ole us­kon­toa. Is­lam kiel­tää jyr­käs­ti ter­ro­ris­min. On hy­vä muis­taa, et­tä yk­si uh­reis­ta oli mus­li­mi­po­lii­si ja kau­pan mus­li­mi­työn­te­ki­jä pe­las­ti asiak­kai­ta oman hen­ken­sä uhal­la.

Hyök­käyk­sen jäl­keen Je suis Char­lie -il­miö le­vi­si ym­pä­ri maail­maa so­li­daa­ri­suu­den osoi­tuk­se­na Char­lie Heb­do -leh­del­le. Il­miön tar­koi­tus on vaa­lia leh­den oi­keut­ta pil­ka­ta muun muas­sa pro­feet­ta Mu­ham­me­dia.

Nä­mä reak­tiot pal­jas­ta­vat eu­roop­pa­lai­sen sa­nan­va­pau­den kak­si­nais­mo­ra­lis­min. Mis­sään yh­teis­kun­nas­sa ei ole täy­del­lis­tä sa­nan­va­paut­ta. Kai­kis­sa mais­sa on joi­tain ra­joit­tei­ta sil­le, mi­tä saa sa­noa ja mi­tä ei. Esi­mer­kik­si mo­nis­sa Eu­roo­pan mais­sa ho­lo­kaus­tin pilk­kaa­mi­nen tai kiel­tä­mi­nen on lail­la ran­gais­ta­va te­ko. Vuo­den 2014 alus­sa rans­ka­lai­sel­ta koo­mi­kol­ta, Dieu­donné M'ba­la M'ba­lal­ta, kiel­let­tiin oi­keus esiin­tyä maas­saan, kos­ka hä­nen per­for­mans­sin­sa si­säl­si an­ti­se­mi­tis­tis­tä ma­te­riaa­lia. Sa­mas­ta syys­tä myös Suo­mes­sa on sul­jet­tu ver­kon vit­si­si­vus­to­ja.

Rans­kan si­sä­mi­nis­te­ri Ma­nuel Valls kom­men­toi ta­pah­tu­maa sil­loin sa­noen, et­tei Rans­ka voi sal­lia mui­den vi­haa­mis­ta, ra­sis­mia, an­ti­se­mi­tis­miä ja ho­lo­kaus­tin kiel­tä­mis­tä.

Tam­mi­kuun 14. päi­vä­nä M'ba­la pi­dä­tet­tiin, kos­ka hän kir­joit­ti Fa­ce­boo­kis­sa: "Tun­nen ole­va­ni kuin Char­lie Cou­li­ba­ly".

Cou­li­ba­ly oli mies, jo­ka hyök­kä­si juu­ta­lai­seen kaup­paan. En puo­lus­ta M'ba­laa, mut­ta ei­kö Char­lie Heb­don hen­ki ol­lut sa­nan­va­paus?

Vuon­na 2006 muu­sik­ko Ric­hard Ma­ke­la jou­tui Rans­kas­sa oi­keu­teen hau­kut­tuaan Rans­kan val­tio­ta huo­rak­si. Jot­kut po­lii­ti­kot ha­lu­si­vat sil­loin kiel­tää lail­la Rans­kan val­tion sol­vaa­mi­sen.

Nä­mä ovat pa­ri esi­merk­kiä Eu­roo­pas­sa val­lit­se­vas­ta sa­nan­va­pau­teen liit­ty­väs­tä kak­si­nais­mo­ra­lis­mis­ta.

Kun mus­li­mit va­lit­ta­vat jou­tu­neen­sa me­dia­vai­non koh­teek­si, hei­tä moi­ti­taan sii­tä, et­tei­vät he ym­mär­rä län­si­mais­ta sa­nan­va­paut­ta ja heil­tä kiel­le­tään uh­rin ase­ma. To­tuus on, et­tä Eu­roop­pa on nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa mo­ni­kult­tuu­ri­nen.

Jos ha­luam­me Suo­mes­sa elää rau­hal­li­ses­sa ja hy­vin­voi­vas­sa yh­teis­kun­nas­sa, mei­dän on kun­nioi­tet­ta­va toi­siam­me ja otet­ta­va huo­mioon it­se kul­le­kin her­kät ja tär­keät asiat. Ei voi ol­la niin, et­tä pil­kan ylä­puo­lel­la ovat vain esi­mer­kik­si kris­ti­tyil­le, juu­ta­lai­sil­le tai na­tio­na­lis­teil­le tär­keät asiat, mut­ta mus­li­mit ovat va­paa­ta riis­taa.

Jos jot­kut ih­mi­set tun­te­vat ole­van­sa toi­sen luo­kan kan­sa­lai­sia, se luo yh­teis­kun­nas­sa suu­ria on­gel­mia, jois­ta ra­di­ka­li­soi­tu­mi­nen on vain yk­si. ... "

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000002794295.html -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #62

Islamistin mielipidekirjoitus, joka voidaan julkaista sananvapauden puitteissa.

Tuo imaami Abbas Bahmanpour "uhohti", että Dieudonné M'Bala M'Balan pidätyksen syynä oli terrorismin puolustaminen neljä päivää terrori-iskun jälkeen. Kirjoituksessaan hän kuvaili tuntevansa itsensä iskun tekijäksi "Charlie Coulibalyksi", jonka yhteyksiä tutkittiin muihin islamisteihin juuri tuolloin.

Dieudonnén esityksiä on jo vuosien ajan pidetty juutalaisvastaisina ja hän on saanut useita sakkoja tuomittuna vihapuheesta. Ei kovin järkevää samaistaa itsensä julkisesti murhan tekijään riekkumalla tutkinnan ollessa kesken.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Entä kun juutalaisuuden kohdalla on islamistit - nyt on kysymys tasa-arvosta.

Juutalaisuus herättää Suomessakin paljon intohimoja - puolesta ja vastaan - tästä paras esimerkki on Suomen laajin ja vanhin yhtäjaksoinen keskustelualue - 21.605 kommenttia ja muutama vuosi sitten, kun lukuavauslaskuri suljettiin - oli mittarissa yli miljoona ---

~ https://www.tiede.fi/keskustelu/7703/ketju/eiko_is... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #66

Ihan varmasti - jos juutalainen olisi riekkunut samalla tavalla kuin Dieudonné M'Bala M'Bala hänetkin olisi pidätetty.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #70

Kohteena juutalaiset kontra islamistit ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #71

Charlie Hebronin uhreista kaksi oli arabitaustaisia, juutalaisia ei yhtään.

M'Bala M'Balan pidätyksen syynä ei ollut islaminuskoisuus tai juutalaisuus vaan se, että hänen epäiltiin liittyvän jotekin terrori-iskuun hänen julkisen riekkumisen ja omien väitteittensä vuoksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Oli kysymys miten yleinen- ja mediareagointi - unohtamatta viranomaistoimintaa, kun kohteena ovat joko islamistit tai juutalaiset - onko eroa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En viitannut D.M´bala M´bala:n tapaukseen vaan M.Sinet:iin: https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/.... Hän pilkkasi pikemminkin N.Sarkosy:n poikaa kun hän nai suuren elektroniikkaliikkeiden ketjun.

Toki myös M´bala M´bala:n tapaukseen liittyy samaa kaksinaismoralismia. Jos pilkkaat juutalaisia, saat lepraakin pahemman leiman antisemiittinä mutta jos pilkkaat muslimeja, olet rohkea sananvapauden sankari.

Sinällään minusta on hieman noloa tehdä holocaust:n kieltämisestä rikos. Sehän on vain tyhmää ja tietämättömyyttä eikä sitä kannattaisi kriminalisoida sillä sitten vasta rosmoja riittää.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #81

Myyryläinen kirjoittaa kommentissaan nr 23: "Tuosta Charlie Hebdo -tapauksesta tulee väistämättä mieleeni vähemmälle huomiolle jäänyt yksityiskohta. Kun heidän sananvapauttaan ylistettiin, unohdettiin, että vain hieman ennen tapausta he erottivat kaverin joka olisi halunnut piirtää pilakuvia juutalaisista."

Tuo Myyryläisen linkittämä "hieman ennen tapausta" lehtijuttu on päivätty tammikuulle 2009 - itse verilöyly tapahtui kuusi vuotta myöhemmin - eikä linkissäkään kerrota mistään potkuista vaan oikeudenkäynnistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #84

Menee hiusten halkomisen puolelle - itse asiakohtio yhteyksineen on Myyryläisen taholta veitsen terävä ... ja oikeaan osunut ... lopultahan juurikysymys oli tuo HS' nkin käsittelemä kaksinaismoraali.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #87

Itse aisassa ne ovat kaksi eri asiaa, joita yhdistää vain antisemismi. Linkissä vuodelta 2009 kerrotaan oikeudenkäynnistä kun taas esitetty väite koski potkuja "hieman ennen" terrori-iskua 2015.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Olisiko tämä jo saivartelua? Entä itse aihe ja topic ... Valemediasta perinnemediaan ja vihakirjoituksiin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Jos Telegraphin jutun lukee kokonaan, havaitsee heidän kertovan myös Sinén potkuista ja se ei riitä niin voi googlettaa lisää. Siné kirjoitti jutun jossa hän kevyesti pilkkasi nuorempaa Sarkosy:a hänen wannabe-juutalaisuudestaan kun hän riiasi suuren eloktroniikkaketjun perijärtä, häntä syytettiin antisemitismistä ja Charlie Hebdon päätoimittaja vaati anteeksipyyntöä. Siné ilmoitti mielummin leikkaavan pallinsa ennenkuin pyytää moista anteeksi. Seurauksena oli potkut. hän kuitenkin voitti laittomasta irtisanomisesta vahingonkorvauksia myöhemmin.

Mitä tulee ilmaukseen "hieman ennen" niin tapausten aikaero on kuusi vuotta. Tunnustan, että kirjoitin ens. kommenttini muistinvaraisesti toisen jutun perusteella ja muistissani sijoitin ne ajallisesti lähemmäs toisiaan koska ne asiallisesti ja sisällöllisesti ovat niin paljastavia ja yhteenkuuluvia. Käsittääkseni kuusikaan vuotta ei ole poistanut yhteyteen liittyvä kaksinaismoralismia sillä samanlainen meno näyttää jatkuvan edelleen.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #91

Missä siellä potkuista kirjoitetaan ja tämän pitä olla "hieman ennen" terrori-iskua?

Työnantajan kritiikkiä kyllä esitetään: "A high-profile political commentator slammed the column as linking prejudice about Jews and social success. Charlie Hebdo's editor, Philippe Val, asked Sinet to apologise but he refused, exclaiming: "I'd rather cut my balls off." "

- ei tussakaan potkuista ole sanaakaan ja vuonna 2009

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #97
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Kun maalaa väärältä suunnalta - ajautuu nurkkaan, pitää odottaa kuivumista :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

Hiukan sama asia kuin kansallissosialismin mystifiointi, mitä enemmän sitä arvioidaan värilasit päällä, sen enemmän se saa kannatusta - vain neutraali asenne ja tarkastelu kaikkine puolineen hälventää tuon ideologian kuolevaisten joukkoon.

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, JOULUKUUTA 10, 2016
Valheiden, perinteiden ja vastamedioiden maailma

(Sananvapauden |1 tyhjyydestä puhujat loiskivat umpirehellisyyden aalloilla, ainakin omasta mielestään, ja omasta kannastaan puolustettuna. Sanavapaus on kaksiteräinen miekka, jossa taitava sanankäyttö manipuloi salakavalasti ollen epärehellisempää vaikuttamista kuin suora propaganda (tässä HS versio), jossa lukija/ kuulija saa päättää hyväksyntänsä itse!)

Otamme esimerkin perinteellisen valtamedian tekstistä – Helsingin Sanomista, toimittaja Suvi Turtiaisen näppäimiltä:

[Allekirjoittaneen kommentti Turtiaisen juttuun]... Tämä näkökulmateksti on niin kutsuttu ”West Trolling” ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004998400.html -, eli läntisen median propagandasodan mielikuvitusluulovastine oletetulle todellisuudelle, liioiteltuna. Lännettynyt media loi itselleen alustan, joka vaatii nyt vastinetta |2, koska todellisuus on usein aivan toinen – lukijat voivat miettiä esimerkiksi mitä merkitsee oikeudenmukaiselle uutisoinnille tapahtumien ja tilanteiden osittainen pois jättäminen. Tai joidenkin tiettyjen tapahtumien kokonaan unohtaminen – esimerkiksi Syyrian Aleppo | Irakin Mosulin uutisointi |3.

Toimittaja Turtiaisen tekstistä totuus on kuitenkin se, ettei Venäjä enää hyväksy USA – yksinhegemoniaa |4, varsinkin Yhdysvaltain aloittamia sotia kaukana omilta rajoiltaan |5. Voimme kysyä mitä tapahtuu, jos Kiinakin sanoo, ettei amerikkalaisten maailmanpoliisirooli enää toimi, koska USA edustaa maapallopopulaatiosta vain noin vajaata viittä prosenttia.
Yrittääkö lännenmies vajaalla 18 prosentin väestöpopulaatiollaan ottaa ylivallan omalla markkinataloudellaan, koettaen saada hiljalleen hajottamispolitiikalla Venäjän maailman suurimmat raaka-aine- ja energialähteet hallintaansa. Onko alkamassa idän ja lännen valtahegemonioiden kaksikamppailu?

Vasta- ja kansanmediat

Amerikkalainen yliopisto-opiskelija Mark Zuckerberg oivalsi jotain massiivista – verkottamisen saralta. Mark haluaa yhdistää ”koko maailman”, tosin Kiinassa Facebook on rajoitettu, ellei sitten kokonaan kielletty. Kiinalaiset haluavat omankaltaisen Naamakirjan. Kuitenkin Facebookilla on jo yli miljardi enemmän tai vähemmän käyttäjää – suorin tiedontuotoin – valheena, puolitotuutena ja lyhentämättömänä sekä välikädettömänä täystietona.

Nyt Yhdysvalloissa pohditaan valheen ominaisuutta kansalaisten lukuinnon kannustajana – loiko trumppismi tällä tavoin tien kohti valtaa. Onko asian todellisuus niinkään tärkeää, kun sitä harvemmin kukaan aikuisten oikeasti tietää – onko parempi sitten kuunnella tunnetta, tahtoa ja mielikuvaa, joka miellyttää – oli se tarkasteluhetkellä totta (puoliksi) tai ei. Mikä on totuuden määritelmä?

Otamme esimerkin:
[~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004998737.html - ]

Facebook on tiedonkulun kehityshautomo,

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/valheiden-... - [173864]

.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Parhaimmat onnitteluni putinisteille ja itselleen Putinille!

Putinistien tärkein tavoite on saadä lännen yhteiskunnat riitelemään keskenään. Meillä se on onnistunut täydellisesti, on väyrystä ja hjallista, puhumattakaan luomaa ja myyryläistä. Meidän hallintomme on jo lamautettu, mitään päätöksiä ei saada aikaiseksi, toteutuksesta puhumattakaan. Saksakin on kaaoksen partaalla.

Toista se on voittajan leirissä. Putin saa täydellisen kannatuksen mihin tahansa päättääkin hyökätä. Kansa on hänen takanaan. Ja nyt tämä roima eläkeiän nosto. Se on kova päätös.

Mutta Venäjän kansa ymmärtää mistä on kysymys eikä purnaa. Pitää mobilisoida viimeisetkin voimavarat lopulliseen koitokseen: Kun kymmenet miljoonat miehet kutsutaan aseisiin, tarvitaan kymmeniä miljoonia työvelvollisia naisia täyttämään heidän siviilityönsä.

Venäjä voittaa myös jalkapallossa!

Ilkka Luoma

Eipä Leo innostuta liiaksi ;) ... Venäjä on jo nyt pärjännyt riittävästi jaltsissa - MM2018 :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vaikka Putin ilmoitti jo kisojen alussa, ettei usko Venäjän joukkueen menestykseen. Miten on mahdollista, että Isä Aurinkoinen ver. 2.0 voi erehtyä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Venäjä ei ole niinkään jalkapallomaa - venäläiset ovat sen sijaan jääkiekon suurvalta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #54

Ainakin Espanjan Venäjä voitti ansaitusti ja maalivahti Igor Akinfeev torjui hienosti rangaistuspotkukilpailussa. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan hän pelaisi ensi kautena savonlinnalaisessa Kyrönsalmen Pärskeessä eli ...no miten tuon joukkueen lyhennys menikään...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #54

Suomella kuitenkin on MM-kisoista enemmän mitaleita kuin Venäjän Federaatiolla vuodesta 1991 lähtien.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Miksi katkaiset venäläisten vuosijakson tuohon 1991?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #67

Eikö Venäjän federaatio perustettu juuri kyseisenä vuonna 1991?

"Venäjän federaatio syntyi Neuvostoliiton hajottua 25. joulukuuta 1991"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_fe...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Entä itse venäläiset miten he muuttuivat - ymmärtääkseni venäläiset ovat satoja vuosia vanha kansallisuus ...

" ... Nykyiset venäläiset (isovenäläiset) ovat muodostuneet suuresta joukosta muinaisia slaavilaisia, balttilaisia ja suomalais-ugrilaisia heimoja,sekä viikinkejä ja niihin sulautuneita muita väestöaineksia. Novgorodin ja Kiovan hallinnon hajottua 1100-luvulla väestöaineksesta erottuivat vuosisatojen kuluessa nykyiset venäläiset (isovenäläiset), valkovenäläiset ja ukrainalaiset (vähävenäläiset).

Myöhemmin, laajassa mitassa 1800-luvulta lähtien, venäläiset ovat levittäytyneet Euroopan puoleisen Venäjän ulkopuolelle Keski-Aasiaan sekä Siperiaan, jossa he ovat nykyisin enemmistökansallisuutena. Venäläinen väestö on sulattanut itseensä suuren määrän erilaisia alkuperäiskansallisuuksia. Tämä prosessi jatkuu edelleen, ja sen seurauksena venäläinen kansa on geneettisesti kirjava, mutta kulttuurisesti ja kielellisesti yhtenäinen kokonaisuus ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #72

Nykyinen Venäjä on nuori valtio, joka syntyi 1991 Neuvostoliiton tuhkasta.
Sitä edeltänyt Venäjä on muodostunut 1400 luvun lopulla Moskovan suurruhtinaskunnasta, josta se laajeni Novgorodiin.

Ukraina on ikivanhan Kiovan jatkumo historiallisesti ja Valko-Venäjä jotui venäläisten ikeen alle vasta Puolan jaossa lähes samoihin aikoihin kuin me suomalaiset Ruotsin hävittyä Suomen sodan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Oli kysymys venäläisistä. Kts ylempää Wiki-linkki ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #75

Vaalistolainen historiankirjoitus loikkii ihmeellisesti mutta rakentelee kummallisia jatkumoja.

Oikeasti Kiovan Rus:n jatkomo siirtyi parin mutkan kautta Moskovaan eikä hypännyt nykyiseen Ukrainan tasavaltaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #79

Itäslaavit ja viikingit perustivat 800-luvulla Kiovan Venäjän suuriruhtinaskunnan, joka ulottui laajimmillaan Mustaltamereltä Laatokkaan.

Valtakunta hajosi 1200-luvulla sisäisiin valtataisteluihin ja mongolien maahantunkeutumiseen. Vuosina 1300–1600 alue oli Puola-Liettua valtakunnan alaisuudessa. 1600-luvulla Itä-Ukraina ja Kiova liitettiin Venäjään ja 100 vuotta myöhemmin myös merkittäviä osia Länsi-Ukrainasta. 1800-luvulla kansallisuusaate voimistui erityisesti Länsi-Ukrainassa, mm. autonomiaa ja ukrainan kielen tunnustamista tavoiteltiin. Venäjän vallankumouksen jälkeen Ukraina julistautui itsenäiseksi vuonna 1918, mutta Venäjä valtasi sen uudelleen ja maasta tuli vuonna 1922 osa Neuvostoliittoa.

Mitään kansanmarssia Kiovasta Moskovaan ei missään vaiheessa ole tapahtunut suoraan tai kahden mutkan kautta vaikka Myyrläinen näin väittää .

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #69

Venäjän federaatio syntyi 1918 perustuslailla kun Neuvosto-Venäjälle annettiin nimeksi "Российская Социалистическая Федеративная Советская Республика". Se oli myös olemassa yhtenä SNT:na koko NL:n ajan. Kun NL hajotettiin, se hajotettiin nimen omaan SNT:oihin joista yhdestä eli VFSNT:sta tuli VF.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #80

Tuo Venäjän SFNT oli kyllä sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan suurin Neuvostoliiton neuvostotasavalloista, mutta mikään itsenäinen se ei ollut. Jotkut vänkäävät sen olleen itsenäinen vallankumouksesta sisällissodan loppuun vuoteen 1922, mikä ei kyllä pidä paikkaansa, koska alueella toimi monenlaisia asejoukkioita ja koko Venäjän SFNT:n kattavaa hallintoa ei ollut.

Nykyinen Venäjä itsenäistyi kun 1990 NL.n korkein neuvosto antoi julistuksen valtiollisesta suvereenisuudesta.1991 alussa luotiin Venäjän presidentin toimi, jolle siirrettiin korkeimman neuvoston toimeenpanovalta - ja Venäjästä tuli itsenäinen valtio.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #83

Alun alkaen oli kysymys venäläisyydestä - ei valtiomuodosta, jolla ei ollut mitään tekemistä jääkiekon kanssa, mistä tämä kalabaliikki alkoi - venäläisyys on vanhaa ~1000-vuotista perua ja jääkiekossa veänläiset ovat edelleen suurvalta ... ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #88

Maiden mukaan jaottelu tehdään kansainvälisessä urheilussa - ei kansallisuuksien. Suomeakin on eri urheilulajeissa edustanut maahanmuuttajia.

Etnisesti venäläiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset ovat itäslaaveja. Tutkija Dmitri Zelenin mukaan etelävenäläiset ovat enemmän sukua ukrainalaisille ja valkovenäläisille kuin pohjoisvenäläisille. Pohjoisen venäläisillä Zelenin mukaan on geneettisiä yhtläläisyyksiä Uralin kansojen kanssa.

Jotkut venäläisten juuret saattavat yltää tuhannen vuoden taakse - historiaa tunteville tulisi silloin mieleen Tverin alue, jonka Moskova väkivalloin liitti alueseensa vuonna 1485, joka voisi olla myös vallankumouksessa 1917 tuhoutuneen ns isovenäläisten Venäjän imperiumin synnyinvuosi .

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #89

Miten venäläisyys kansallisuutena on muuttunut Neuvostoliiton ja Venäjän siirtymän myötä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #83

Koskas federaation osat ovat ihan itsenäisiä? Eivät ne oles sitä Saksassa, USA:ssa tai missään muussakaan liittovaltiossa vaan niiden liikkumavara määritellään k.o. liiton asiaa koskettelevassa lainsäädännössä. Niin myös aikoinaan SNTL:ssa.

Mirala kertoi Venäjän federaatiosta joka syntyi ensin Neuvosto-Venäjänä, kuului NL:on ja erosi siitä itsenäiseksi kun NL Hajotettiin. Ei kovin vaikeaa, vai kuinka?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #92

Eivät olleet ja tuo nykyinen itänaapurimme "erosi itsenäiseksi" eli itsenäistyi 1991. Nuori valtio.

Neuvosto-Venäjän syntyi lokakuun vallankumouksessa 1917 ja liittyi Neuvostoliiton syntyessä 30. joulukuuta 1922.
Oliko se itsenäinen valtio on epäselvää, koska sisällissodan vuoksi mitään maan kattavaa yhtenäistä hallintoa ei ollut. Sen tunntusi itsenäiseksi Suomi, Viro, Liettua ja Latvia kun oli pakko.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

Miten sitten nämä venäläiset itsenäistyivät neuvostoliittolaisuudesta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #94

Tämä jankutus lähti liikkeelle Miralan Venäjän federaation p e r u s t a m i s t a koskeneesta väitteestä johon hän liitti lainauksen Wikipedista jossa kirjoitettiin s y n t y m i s e s t ä kommentissa nro 69. Hän ei kirjoittanut i t s e n ä i s t y m i s e s t ä joten en itsenäistymistä tuolloin kommentoinutkaan.

Toki Wikipediassa virheellisesti ja epätarkasti nuo kaksi eri asiaa sotketaan mutta meidänhän ei niin tarvitse tehdä, eihän?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Nämä kommentit nostavat koko ketjun laatua, jonka lukijat noteeraavat arvostaen :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #102

Jos Myyrylänen lukisi virkkeen loppuun Wikistä niin siellä lukee sanatarkasti: "Neuvosto-Venäjän voidaan katsoa syntyneen lokakuun vallankumouksessa 7. marraskuuta (J: 25. lokakuuta) 1917 ja lakanneen itsenäisenä valtiona olemasta Neuvostoliiton syntyessä 30. joulukuuta 1922."

Siis lokakuun vallankumous synnytti Nevosto-Venäjän. Synnyttää ja itsenäistyä eivät ole synonyymejä, mutta suomalaiset reaalipolitikot sen itsenäiseksi ymmärsivät kun 31.12.1917 marssivat Pietariin, jossa Neuvosto-Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #106

Englanninkielisestä wikistä: "On January 6 (19), 1918, the Russian Constituent Assembly declared Russia a democratic federal republic". (kursivointi yllekirjoittaneen)

Vaalisto lainasi ihan turhaan ihan eri asiaa mutta ihan oikein:
- keisarillinen Venäjä (Российская Империя) muuttui väliaikaisen hallituksen hallitsemaksi tasavaltaiseksi Venäjäksi (Российская республика) Helmikuun vallankumouksessa ja sitä seuranneessa kehityksessä,
- Neuvosto-Venäjäksi (Российская республика sekä Сове́тская Российская республика) Lokakuun vallankumouksella,
- Venäjän federaatioksi (Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Республика) vuoden 1918 perustuslailla,
- Neuvostoliitoksi (Союз Советских Социалистических Республик), jonka yksi SNT oli VFNST (Росси́йская Сове́тская Федерати́вная Социалисти́ческая Республика), vuonna 1922 ja
- hajosi tasavaltoihinsa, joista yksi oli VF (Росси́йская Федера́ция), vuonna 1991.

Syntyä ja itsenäistyä eivät todellakaan ole synonyymeja. Sitähän tässä on yritetty toitottaa. Siis, että Venäjän federaatio syntyi 1918 itsenäisenä mutta liittyi NL:oon menettäen itsenäisyytensä mutta itsenäistyi uudelleen 1991, vaikeaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

Ei, kun se oikein oivaltaa ;)

Risto Koivula

" A. Vihapuhe on aina – kaikissa tapauksissa [* - tuomittavaa, myös perinnemedian osalta!

[ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005739531.html - ]

” … Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) mukaan sananvapaus ei koske pelkästään harmittomia tai yhdentekeviä tietoja ja mielipiteitä. Se koskee myös sellaisia, jotka valtio tai osa kansasta kokee järkyttäviksi tai häiritseviksi. Sananvapautta voidaan kuitenkin rajoittaa, sillä sen käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta.

Tietyissä tilanteissa EIT on katsonut sananvapauden väärinkäytön niin räikeäksi, ettei sanan- vapausartiklaan ole voinut lainkaan vedota … ” -ote Helsingin Sanomista, toimittajana Susanna Reinboth.

Allekirjoittaneen kommentti: Media- ja lukijamaailma pysähtyi suru-uutiseen, kun ranskalaisen pilailulehden toimitukseen oli tehty murhaava hyökkäys. Joidenkin mielestä pilailulehden kuvitus oli ylittänyt uskonnollisen siedettävyyden rajat.

Sananvapaus on kaksiteräinen miekka sivalluksissaan, sillä käsitteellinen maailmankatsomus ei ole kaikilla lähellekään sama. Hienotunteisuus ja toisen ajatusmaailman kunnioitus kuuluvat sivistyneen toimijan ja toimittajan keinovalikoimaan. Huumoria on hyvää ja pahaa.

Uskonnollisen irvimisen hyväksyttävyysrajat ovat usein veteen piirrettyjä. Oikeustapahtumat kertovat päätöksissään, että sananvapaudellakin on lakiin perustuvat rajansa. Kuvallinen ilmaisu on osa sananvapauden maailmaa.

[* Lännenmiehen huumori ei ole huumoria suurimmassa osassa maapalloa. Huumori kuin ’vitsi -vitsi’ ovat erilaisia, eri kulttuureissa. Idän huumori ei ole välttämättä huumoria meille, varsinkin kun talouden näkökulmasta olemme jäämässä jopa alakynteen …

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/01/lyoko-sana...

[BLOG/ Ilkka Luoma 17.01.2017] [US-linkki] --- "

RJK: " EN ja sen lakkautusputkessa oleva "ihmisoikeiutuomioistuin" EIT ovat maailmanhisto- rian pöyristyttävimpiä ja valheellisimpia ETNISIÄ VIHAPUHUJIA, joiden houruamisen rinnalla GÖBBELSIN PROPAGANDA OLI VERBAALISELLA TASOLLA AIVAN PYHÄKOULUKA- MAA. Goebbels KIELSI sen tyyppisen propagandan väärään suuntaan asenteita ja sotavalmisteluja vievänä (Piknik-retki Uralille")!

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/08/helvet...

Toki toinen näistä valmisteli näköpiirissä olevia toimia, jotka olivat satakertaisesti pahempia kuin puheet ja toinen on paskanjuhuuta ja skitsolallatusta. Ovela Goebbels epäili vieläpä neuk- kujen tehneen itse esimerkiksi nälänhätäjuttuja juuri mainitussa tarkoituksessa ja hän kielsi levittämästä Saksassa sellaisia omin päin. Suomalaiset fasistit ihmettelivät monttu auki, että "Mitä w...!!! Saksassa ei saa arvostella NL:a!!!"...

Noinhan se asia ei sitten ollut, mutta NL oli toisaalta silmiinpistävän välinpitämätön esimerkiksi Suomen propagandasta (vaikka Molotov kerran "valittikin" siitä HITLERILLE, mikä sekin oli huijausta...)

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2567...

" YLE Teema 20.45: Tintti 10.1.1929 lanseerasi "Ukrainan järjestetyn nälänhädän"

.. "

Ilkka Luoma

Suurvallat ajattelevat "itsensä mielestä itseoikeutetusti" omista eduistaan ja kokevat suuren mittakaavan euforiaa.

Ilkka Luoma

Topicciin:

Pelkkä siteerausoikeus ei riitä, se vain vääristää uutisvirran. Siteerausoikeus olisi pakko pitää sisällään linkin koko siteerattuun juttuun. Tämä taas olisi tekijänoikeuksien alaista maksullista toimintaa. Silti siteerausoikeus ja linkinalaisjutun todellisuuden tarkistus jäisi lukijalle, ellei joku keksi faktantarkistusalgoritmia.

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005743127.html -

"Euroopan parlamentti päättää kannastaan lehtijulkaisujen suojaan – Medialiiton mukaan ratkaisu helpottaisi ”demokratialle välttämättömän journalismin” asemaa" -HS otsikko

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset