Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Erkki Liikanen – nokkela savolainen jättää Suomen Pankin

Liikanen saattoi olla liikaa, kun Suomessa meni synkeän huonosti. Erkki Liikanen jätti Suomen vuonna 1990 ja siirtyi häveliäästi Brysseliin, pian talouskatastrofimme jälkeen – Liikanen toimi Suomessa valtiovarainministerinä vuosina 1987-90.

Nyt Erkki jättää päiväntyöt ja siirtyy armoitetuille eläkepäiville – kunniakkaassa 67 vuoden iässä, tälle esimerkille vilpitön hatunnosto – ei tarvittu mitään poliitikkojen sopeutuskorvauksia. Palaako Liikanen politiikkaan – jää nähtäväksi, Paavo Väyrynenkin on iältään kokeneempi ---

 

Helsingin Sanomat suitsutti [1 kauniin taloustuhkimotarinan miehestä, jonka taustoja olisi kaikkinensa perattava tarkemmin – ei ilkeyksissään, vaan rehtiyttä kannattaen – kansakuntamme näkökulmasta.

Olisi hienoa tietää, mikä oli Liikasen osuus Suomen talouskriisissa 1990 -luvun alussa ja mikä oli mahdollisesti Liikasen merkitys, kun kansakunnaltamme vietiin markka ja siirryttiin yhteisvaluutta euroon [2.

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005747069.html -

Ote linkin alta:

”Erkki Liikanen oli Euroopan keskuspankin ytimessä, kun euroa ravisteli ennennäkemätön kriisi – nyt hän kertoo, mitä siitä oppi [otsikko]… Syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothers meni vararikkoon. Pian sen jälkeen alkoi euroalueen pahin kriisi [lyhytingressi] … ”

Allekirjoittaneen kommentti lähetettynä Helsingin Sanomiin: Melkoista suitsutusta häveliäästi ikäviä muistoja vältellen 1980-luvun poliitikolle, joka teki osin "esi-kataiset" ja poistui (pakeni) Brysseliin mandaattipaikalle, kun Suomessa meni surkeasti. Olisi ollut kehujen osalta hyvä kertoa myös päätöksistä, mitkä veivät Suomen 1990-luvun alun lamaan, konkursseihin ja pankki- ja velkakriisiin.

Erkki Liikanen toimi demarileiristä valtiovarainministerinä noina epätietoisuuksien aikoina (1987-1990), oli myös eletty edesmenneen kokoomuspääministeri Harri Holkerin hallitun riskinoton [3 aikoja.

Tuohon 1990-luvun aikaan liittyi myös tapaus jazzahtavassa Storyvillessa, helsinkiläisravintolassa, jossa kysyin Liikaselta miltä tuntui paeta suomalaista talouden kauhunäytelmää. Liikanen vastasi.

Paljon myöhemmin pääministerinä toiminut kokoomuslainen Jyrki Katainen myös pakeni [4 Suomesta Brysseliin suurien hallitusvaikeuksien alta, myös mandaattipaikalle - vieläpä kesken kansan antaman valtakirjan.

Toisaalta pääjohtaja Erkki Liikasen Suomen Pankki varoitti [5 valtiovarainministeri Kataista vuonna 2007 tulevasta rahamaailman suurongelmasta, muun muassa amerikkalaisesta sub-primekriisistä [6, mutta Jyrki ei tiettävästi noteerannut päätöksissään Liikasen julkisia varoituksia, tunnetuin seurauksin.

Lopuksi kysyisin euroviisailta, mistä tuo EKP lainasi ja lainaa "vuoren kokoisia" jättimääriä euroja eri valtioille ja millaisin vakuuksin? Eihän vaan olisi kyse setelikoneen kammesta tai tyhjästä luoduista katteettomista bittieurovirroista? [7.

 

Entä nyt, kun mikkeliläinen korvautui toisella komissaarilla – tämäkin Mikkelistä?

Kuuluuko Mikkeli maantiedealueeseen, jossa ”vastuu on kuulijalla” -lainaus tunnetusta savolaisvänkäleukailusta. Niin tai näin, tohtori Olli Rehn hyppäsi kansanedustajasta ja ministeri-audista nyt Liikasen seuraajaksi. Olli on jalkapalloilija, ja jalkapallossa ratkaisee joukkuepeli.

 

Saksa on jalkapallon suurvalta – vaikka tippuikin 2018 MM-taisteluista

Mitä joukkuepeliä Suomi voi Suomen Pankkina käydä Euroopan Keskuspankissa, kun edustamme muutaman prosentin osuutta euroalueen taloudenpidosta. Olisiko roolimme kompata sopulina Saksaa, joka on taas euroalueen ja koko EU:n jykevä talousveturi [8 ja kohta ehkä ulko- ja turvallisuuspolitiikan mahtitekijä [9, kun Englanti poistuu EU-kuvioista [0.

 

...

[* Erkki Liikanen siirtyi Suomen suurlähettilääksi Euroopan yhteisöön 1990, ollen tehtävässä aina komissaariksi nimeämiseensä saakka. Komissaaripesti kesti 1995-2004.

 

Viitteet:

[2 Markasta euroon – petettiinkö kansalaisiamme? ~http://jontikka.blogspot.fi/2014/12/markasta-euroon-petos-raskauttavien.html - … ja fiktio ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/euro-ja-us-dollari-muodostanevat.html -

[3 "Hallittu riskinotto", kuuluisa Harri Holkerin lausuma, kun talouttamme vapautettiin voimakkaasti 1980-luvun lopulla. Rahaa tarjottiin kansalaisille kottikärrymainoksin (mm. eräät uusmaalaisen Säästöpankin, joista tuli myöhemmin ruumiita) - LINK 1 ja LINK 2

[4 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/134487-houkuttaako-korkea-virka-jattavatko-rotat-uppoavan-laivan#comment-2478111 -

[5 Suomen Pankki varoitti julkisesti tulevasta – ja osui ennusteissaan häkellyttävän lähelle myöhemmin toteutunutta kansantalouden jyrkkää alamäkeä. Miksi Katainen ei näitä varoituksia kuunnellut – oliko Suomen Pankin demaripääjohtaja Erkki Liikanen liikaa Kataisen ylpeydelle – mene ja tiedä? ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/01/yhtalo-jolla-suomi-vietiin-eu.html -

[6 Jouluna 2007 Suomen Pankki antoi vakavan julkisen varoituksen maailmantaloudesta, velan kasvusta ja amerikkalaisperäisestä sub-prime kriisistä. Katainen ei huomannut tai noteerannut tätä, vaan ilmaisi julkisesti televisiossa, että sub-prime kriisi vyöryy ohitsemme - ei vyörynyt, vaan iski täydellä voimalla. Emme olleet varautuneet alkavaan kriisiin, olihan Katainen juuri vienyt valtiolta eväitä veronalennuksina, joilla oltaisiin operoitu työllistämisohjelma (vaikka velan otolla! - tämä on sitä jälkiviisautta) – vaikka julkishallinnon piiriin. Näin ei tehty ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/10/aaan-tarina-pyrkyryyden-syltyt.html -

[7 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-ekp-painaa-tyhjasta-rahaa - [2011]

[8 US_P/IL

[9 US_P/IL

[0 US_P/IL

 

EKSTRA – Suomen Pankki, suomalaisten luottamuspankki

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/10/suomen-pankki-kansalaisen.html - , kirjoitus vuodelta 2007

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174242

 

DOC erkkiliikanen_07072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 07072018

 

651_6005 – 09:39|09:53|15:12

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Ilkka Luoma

...

Lisäkirjoitus Joulun 2007 kohtalokkaista päätöksistä ja Suomen Pankin julkisista varoituksista ---

”Jouluna 2007 nuori ja tuore valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) hoksasi tuloveron kevennykset lääkkeeksi ravita kotimaista kulutusta, kun amerikkalaisten sub-primekriisiä lähdettiin torjumaan - tosin Katainen oli todennut medialle ja kansalle, että kriisi purjehtii ohitsemme. Näin ei tapahtunut, vaan kansa koki ravistukset jo keväällä 2008, josta alkoi Suomen velkaantuminen ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu.

Katainen arveli 2007 tuloveron kevennyksien lisäävän kulutusta ja tuovan työtä. Näin ei käynyt. Töissä olevat jemmasivat lisääntyvän palkkanetto-osuuden pankkiin, sijoituksiin ja sukanvarteen - ei kulutukseen. Kataisen olisi pitänyt nostaa väliaikaisesti tuloveroja, jotta olisimme vuodesta 2008 lähtien voineet lisätä työllisyysohjelmia pelastamaan työtehtäviä kansalaisillemme. Tehty verotusvirhe oli kohtalokas.

Jälleen nyt, kun Katainen on pääministeri, annetaan työmarkkinajärjestöille porkkanaa tuloveron kevennyksistä, jottei syntyisi järjettömiä palkkaratkaisuja tuhoksi kilpailukyvyllemme. Miksi Katainen ei oppinut vuoden 2007 virheestään ja on nytkin suuntaamassa työtä tekeville lisää nettoa jemmattavaksi pankkeihin tai vaikkapa sijoituksiin, kun halpoja osakkeita pörssit ovat juuri nyt pullollaan.

Miksi Katainen ei noteerannut Suomen Pankin vakavaa varoitusta jo jouluna 2007? Oliko SP:n demaripääjohtajan varoittava sormi liikaa Siilinjärven miehelle - joka tiettävästi ei juuri koskaan ole tehnyt tavan kansalaisten työtä, kokien arkielämän niukkuutta, onnea ja ahdinkoa? Minkä hinnan kansakunta maksaakaan näistä kohtalokkaista virheistä alkaen joululta 2007 ja jatkuen nyt vuoden 2011 lopulla ja vuoden 2013 alussa?

...

LINK - http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87925-l... -

AL --- US

BLOG15346IL

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erkki Liikanen ymmärsi jättää myös Suomen Teiniliitto r.y.:n oikealla hetkellä toimittuaan ensin sen varapuheenjohtajana ja sitten puheenjohtajana 1970-71.

Kohta oli perinteikkäästä järjestöstä jäljellä pelkästään savuavat rauniot.

Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa.

Ilkka Luoma

Osaavatko (etelä-)savolaiset luistaa juuri ennen kärventymistä ... miten se vastuunsiirto? ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa Liikanen jätti Teiniliiton koska halusi valtakunnan politiikkaan. teiniliiton hiekkalaatikko kävi hänelle pieneksi. Liitto syttyi ja paloi poroksi vasta M.Viialaisen puheenjohtajuuskaudella. Tokikin siellä oli ollut jo Liikasen kaudella ja ennen sitä kaikenlaista kähinöitsijää jotka myöhemmin ovat vaikuttaneet eri puolueissa poliittisen kentän eri puolilla.

Olin itsekin 1970-luvun alussa liiton jäsen. Liityin siihen Mikkelin lyseossa Liikasen ollessa vielä viimeisiä aikoja teinikuntamme puhis. Muistan tuolta ajalta, että riitelemisen todellakin tarvitaan aina vähintäänkin kaksi osapuolta. Silloisia porvarikoululaisia ei kannata väheksyä sillä hekin osoittivat kykynsä riitelyyn, painostamiseen ja jopa järjestöterroriin.

Jos joku kannattaa muistaa savuavista raunioista niin tuo e.m. M.Viialainen. Hänellä on ollut sormensa pelissä niin Teiniliiton, SKP:n, Etelä-Savon maakunnan kuin Vasemmistoliiton vaikeuksissa. Myöskin Saimaan norpat ovat saaneet tuta hänen toimensa. Hän vaikutti myös mikkeliläisessä koululaispolitiikassa 1970-luvun alussa. Muistelen tuolloin tuntemieni SKP/SKDL-läisten nuorten olleen helpottunut hänen poistuttuaan Helsinkiin.

Liikanen on ollut monessa mukana ja monella tavalla, niin hyvässä kuin pahassakin. Mutta hän ei ole ollut koskaan yksin. Hän on yhteiskunnallisessa toiminnassaan nimenomaan n.s. sosiaalinen eläin, ei toki ihan "Koho"-nimelläkin tunnetun M.Korhosen veroinen, mutta yhdessä muiden kanssa hän tekosensa tehnyt.

Ilkka Luoma

Hyvä aikalaiskokemus - kävimme joskus Kokoomusnuorissa Mikkelissä kouluttautumassa - Urpolassa, osuva nimi :) Mikkelissä piti tuolloin Kokoomusnuorten piirijärjestö majaansa ... en muista enää nimiä, mutta elettiin ehkä 1973-74 ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Niin, ihan tavallinen mikkeliläinen uraputki lähtee Nuijan päiväkodista Urpolan koulun kautta maailmalle. (Urpolan kartanon ensimmäinen isäntä lienee ollut nimeltään Urbanus ja Nuijasotakin Mikkelissä vielä hyvin muistissa sillä onhan kaupunkia nimitetty sotaisuutensa vuoksi viimeiseksi eurooppalaiseksi kaupungiksi joka vielä käy II Maailmansotaa).

Tuolloisista mikkeliläisistä kokkulinuorten kellokaista tulee mieleen V-P.Manninen, J.Selenius taisi olla jo siirtymässä isommille hiekkalaatikoille ja J.Kervinen taas hieman nuorempi.

Nyt kun tuolle muisteluiden tiellä läksin, en malta olla muistelematta erästä toista ihmismieltä kuvastavaa muistikuvaani. Olimme juuri aloittaneet lukiossa kun historianopettajamme, "Hiski"-nimellä tunnettu H.Palmén avautui Liikas-kokemuksistaan sanoen jotakuinkin, että onneksi siitä räyhähengestä päästiin. Myöhemmin Liikasen päästyä eduskuntaan hän totesi, että heillä oli mielenkiintoisia keskusteluja vaikka eivät olleetkaan monestakaan asiasta samaa mieltä. Niin se aika kultaa muistot Palméninkin kaltaisilla ihmisillä, jota toki arvostimme opettajana. Olihan hän niin rehellinen, että kuudennen luokan ensimmäisellä historian tunnnilla itseään esitellessä sanoi "olevansa porvari, ettei tarvitse sitten arvuutella".

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, MAALISKUUTA 30, 2013
Onko meillä varaa ylläpitää sextettihallitusta?

...

[ORIG 2007] Jouluna 2007 nuori ja tuore valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) hoksasi tuloveron kevennykset lääkkeeksi ravita kotimaista kulutusta, kun amerikkalaisten sub-primekriisiä lähdettiin torjumaan - tosin Katainen oli todennut medialle ja kansalle, että kriisi purjehtii ohitsemme. Näin ei tapahtunut, vaan kansa koki ravistukset jo keväällä 2008, josta alkoi Suomen velkaantuminen ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu.

[ … http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20356-k... … ]

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/03/onko-meill... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liikanen oli kaukaa viisas. Hän aloitti ranskan kielen opinnot vuoden 1989 syksyllä, jolloin havaitsi jo sen, että Suomi on ajautumassa kovaa seinää vasten. Sitten 1990 palkinto koitti suurlähettilään pestin muodossa. Valtiovarainministerillä oli näkemystä todellisesta tilanteesta jo paljon ennen kuin siitä julkisuudessa puhuttiin.

Ilkka Luoma

Oliko lähettilään tehtävä mandatoitu tuolloin demareille?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti. Ilmeisesti luvattu jopa Liikaselle itselleen jo vuonna 1989. Hesarissa luki silloin, että ranskankielen opettaja oli kehunut Liikasta hyväksi oppilaaksi, joka edistyi kieliopinnoissa hämmästyttävän ripeästi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Samoin Kataisen paikka oli mandatoitu Kokoomukselle - tosin puhuttiin Alex Stubbin "paikasta" ... ja näin Alex luuli itsekkin (?)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ja sitten Alex joutui pääministeriksi vasten tahtoaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Huolellisesti Kataiselle tehty tiekartta EU-Brysseliin, koettamaan pääsyä vieläkin ylemmäksi, mutta mitä ilmeisimmin rahkeet loppuivat kesken - tai Saksan tuli kaikkosi ---

...
~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/jyrki-katai... -

SUNNUNTAINA, HEINÄKUUTA 01, 2018
Jyrki Kataisen poliittinen testamentti

...

Ilkka Luoma

Ja nyt tiukasti topicciin ---

MAANANTAINA, JOULUKUUTA 24, 2007
Taloudessa tapahtuu - kulutamme, säästämme ja jälleen tuhlaamme

(Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)

[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

...

" ... Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu. Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: publications@bof.fi ... "

.
Lisää:
~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/12/taloudessa-... -

.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Liikanen-Holkeri-Katainen, katastrofeja Suomelle. Mauno Koiviston finanssipolitiikka avasi tuhon Suomen taloudelle. Oliko tahallista Suomen liittämiseksi yhteisvelkavaluuttaan?

Ilkka Luoma

Tätä selvitellään kolmen juristin kanssa - olisiko jutusta mahdollista nostaa tutkintapyyntö poliisille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Typerää. Holkeri oli pääministeri lamaa edeltävässä hallituksessa ja noudatti yleisesti hyväksyttyä politiikkaa noususuhdanteen harjalla. Liikanen oli valtiovarainministeri, joka teki myös työnsä. Koivisto on myös kuollut ja kuopattu, joten tutkinta on turhaa syyllisyyden kannalta, jos poliisista puhutaan. Periaatteessa voisi tutkia onko Esko Aho tai Iiro Viinanen syyllistynyt johonkin rikokseen, mutta oletan, että hekin ovat toimineet parhaan näkemyksensä mukaan Koiviston ja Sirkka-Liisa Hämäläisen painostuksen alla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Etsitään tutkintapyynnön reaalisia mahdollisuuksia markka-euro syndrooman tutkintapyyntöön - meneteltiinkö oikein, kun perustuslakia tulkittiin ... tuosta perustuslain poliittisesta tulkinnasta oli tämän päivän HS' ssa erinomainen artikkeli ---

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ovatko nämä kolme juristia niitä lehdissä esiintyviä "huippujuristeja"? Vaikka tuskinpa ovat, koska eivät näytä ymmärtävän sen paremmin rikoksen kuin vahingonkorvauksenkaan vanhentumisaikoja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Mahdollinen valtiopetos ei vanhene.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #24

Megalomaniaa kyetään nykyään hoitamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Oletko perehtynyt tuohon markka - euro dilemmaan?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kannattaa muistaa 70-luvulta Liikasen poliittiselta uralta järjetön ehdotus Neuvostoliiton arvostelun kriminalisoimisesta!?? (Ehdotuksessa saattoi kyllä olla muitakin aatetovereita mukana?)
Ja tämän monet muutkin vasemmistososialistiset aatteelliset kannanotot muistettakoon.

Ilkka Luoma

Oli perässähiihtäjien aikakausi, vaikka se oli turhaa jo 1975 lukien, kun ETYK 1975 juhlakokouksesta lukien saimme de facto puolueettomuustunnustukset niin idästä kuin lännestä. Tehtaankadulle juoksijoina nähtiin myös Ilkka Kanerva?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liikanen oli tuolloin vuonna 1972 reilut parikymppinen märkäkorva. Yleensä en arvosta takinkääntäjiä, mutta kun Liikanen ei moista älyttömyyttä ole sen jälkeen enää osoittanut, niin menköön tuo "murrosiän " piikkiin.

Ilkka Luoma

Olisi kiintoisaa kuulla tähän Paavo Väyrysen mielipide ja aikalaiskokemus ...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Entä Juha ne monet muut älyttömyydet joita Liikanen aatteellisine "märkäkorvatovereineen" ajoivat ja tekivät? Aivan kuin heillä näyttäisi olleen meininki auttaa itänaapurin johtoa Suomen hiljaisessa sovjetisoinissa? Ainakin tulipunaisen sosialismin autuuden aatteellinen propagointi oli näillä nuorsosialisteilla silmiinpistävää. Ei noita toimintoja ole syytä laittaa pelkästään "murrosiän" piikkiin. Kyllä ne jatkuivat "aikuisikään" saakka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Monien kohdalla kyllä noin, mutta Liikanen itse luopui moisesta kommunismin ihannoimisesta jo 70-luvun puolivälin tienoilla enkä syyllistä häntä siitä mitä muut ovat sanoneet tai tehneet. Hän oli myöhemmällä ajalla 70-luvulla enemmänkin Lasse Lehtisen rilluttelukaveri ja Lasse Lehtinen on demariudesta huolimatta aina ollut hyvin länsisuuntautunut, jopa NATO-myönteinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Liikanen kuului siihen nuorien poliitikkojen kaartiin 1970 -luvulta, joita muita ovat I.Kanerva, P.Väyrynen, U.Sundqvist, B.Zyskowicz ... Olikohan vielä M.Ahde?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Kuikka on oikeassa Liikasen ideologisen kaaren suhteen. Samanlainen on myös P.Lipposella. Suomalaisista demuleista suurin ajattelija, Y.Kallinen varoitteli puoluetovereitaan pariinkin otteeseen lehtikirjoituksissaan heidänkaltaisistaan n.s. virkasosialisteina, ihmisinä joille oma ura tulee yhteistä aatetta ja periaatteita tärkeämmäksi. Silloin tehdään mielummin omaa etuja kuin yhteistä etua koskevia päätöksiä.

Tuota Luoman mainitsemaa joukkiota nimitettiin aikoinaan myös broilereiksi. Heitä aikoinaan pilkattiin siitä, että heidän verokirjansa ei koskaan ole ollut kapitalistin kaapissa. Hehän olivat kasvaneet jo koulusta ja teiniliitosta asti poliitikoiksi. Joukoksi samanhenkisesti poliittiseen uraan keskittyvä poliittisia teknokraatteja. Joukko oli todellakin Luoman mainitsemaa laajempi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Muistan Ilkka Kanervan jo Kokoomusnuorten puheenjohtajakaudelta - suhtautui nuivasti Perustuslaillisiin ;)

...
Mutta Kanervasta:

KESKIVIIKKONA, TOUKOKUUTA 14, 2014
Ilkka Kanervan piinaviikot ovat ohitse!

" ... Tässä maassa miltei jokainen joutuu, varsinkin poliitikot, lohkomaan valkoisia valheita, joilla ei yleensä ole mitään tekemistä valtiollisten asioiden hoidossa. Kanerva ei tehnyt lyhyellä ministeriurallaan yhtään julkitullutta virhettä – eikä ole tehnyt tunnetusti koko kansanedustajaurallaankaan.

Ilkka Kanerva on merkittävä turkulainen käytännön vaikuttaja – kaikilla elämän perusaloilla

Moni on yrittänyt Ilkan kampitusta – oikeuskin lopulta totesi Kanervan syyttömäksi väitettyihin ja jo tuomittuihin lahjuksiin ja lahjuksien vastaanottamisiin. Kanerva on pelimies – sillä lailla positiivisesti sanottuna – hänellä on suuri sydän ja empaattinen mieli; onhan takana kansan iholla politikointia jo vuosikymmenet.

Kanervan rinnalle marssittaisin toisen ikänestorin,

jota samalla tavalla on heitelty ja riepoteltu – Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen 1]. Herrat olivat jopa yhtäaikaa isännöimässä ulkoasianhallinnon virkapalatsia Helsingin Katajanokalla – Ilkka varsinaisena ulkoministerinä ja Paavo ulkomaankauppaministerinä. Saatujen tietojen mukaan tulivat erinomaisesti keskenään toimeen. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/05/ilkka-kane... -

.

Risto Koivula

Liikanen on vuodesta 1987 jälkeen tehnyt Suomelle n. 40 miljardia pääsiassa turhaa velkaa, josta 40 miljardia markkaa markka-aikana. Ennen häntä Suomi oli velaton valtio. Kaikki hölmöydet ovat liittyneet EU:un. Hän ei ole aina ollut noissa asioissa ylin päättäjä.

https://www.tiede.fi/comment/1430203#comment-1430203

Vierailija
4/30
klo 10:04 | 6.12.2009

Damasio

ralf64
6.12.2009

" Paras mahdollinen päivä aloittaa keskustelu parlamentaarisen demokratian vahvistamiseksi Suomessa. Presidentti-instituutio olisi mitä pikemmin lakkautettava tarpeettomana, hyödyttömänä ja parlamentarismia heikentävänä.

Kysymys on paljon monimutkaisempi kuin populistiset näkökulmat. UKK-ongelman ratkaisi todennäköisesti pitäytyminen kahdes presidenttikaudessa.

Demokratian toiminnan kannalta on parempi, että yhteiskunnassa on useita valtakeskuksia ja näiden aiheuttamia konflikteja. Tämä pakottaa ihmiset etsimään laajemmin yhteistä näkemystä ja tämä keskusteluprosessi suojaa itsevaltiudelta.

Vierailija: Minä olen periaatteesta ihan samaa mieltä, mutta kansa näyttää valitsevan SUOMESSA suoralla vaalilla PELKKIÄ PÖLVÄSTEJÄ. Tämä johtuu siitä, että infomafiat pystyvät ohjaamaan pressanvaaleja vaikka eivät pystykään mielensä mukaan ohjaamaan eduskuntavaaleja eivätkä kunnallisvaaleja.

Pressasta on käytännössä tullut pressapuolueen myllynkivi, joka painaa kannatusta aivan samoin tai pahemmin kuin hallitusvastuu, eikä tarjoa käytännössä mitään etua puolueelle eduskuntataistelussa. Halonen kompensoi tuota nimittämällä kaikkiin virkoihin Euroopan tyhmimpiä rallaa-tanttoja, mutta nyt sekin on loppu, kun häneltä otettiin tärkeimpien eli tiedeviranomaisten nimitysoikeus pois (lopultakin! HUH!).

Jos pressa sattuu olemaan oppositiopuolueesta hallituspuolueet yrittävät jatkaa tilannetta loppumattomiin, ja nyt niiden unelmapresidenttiehdiokas onkin UMTS-Liika-Örkki Liikanen, jos se vaan on niin tyhmä, että rupeaa ehdokkaaksi! Sitten kun se valittasiin "hyvan" Mustan pekan pelin jälkeen, saisi kuusi vuotta aikaa hiljalleen kelata auki sen TODELLSIA "saavutuksia": Manun lamaa, Sonera-UMTS-menoa, EU:n tietoliikennestrategian mutta mämmäämistä, kun kansa huokaa sen tekemien turhien valtiovelkojen maksun alla...

Koomuksesta on virallisesti väläytelty ehdokkaaksi vain "Häksy" Häkämiestä, ja Kepusta ja Ruattalaisista "Toffee" Taxellia.

Lähinnä jälkimmäinen näistä sitten olisi se, joka suorittaisi varsinaisen kieron plotiikan "väitöskirjan" häviämällä Örkille toisella kierroksella, jolle pääsy voitaisiin varmistaa tuomalla Häksyn ääniä syömään avoimesti äärioikeistolainen ehdokas, tai vaikka useampikin.

Mutta Salea vauhti hirvittää:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/...

" Niinistö väläyttää presidentti-instituutiosta luopumista

05.12.2009 12:23

Ilkka Luoma

Elettiin kuuluisaa Holkerin hallitun riskinoton aikakautta. Yrittäjiä kaatui kuin heinää heinätöissä - monia päätyi narun jatkoksi ... ja tänäänkin tuhannet ovat ikivelkavankeudessa, osa jopa syyttään - eräs kuuluisa tapaus on Katinkulta Sotkamosta - se oli jymyä se. Korot olivat huipussaan jopa yli 15% ...

...
Aikakautta on ansiokkaasti tutkittu - mmun muassa:

"Laman lapsista piirtyy rekisterien avulla hätkähdyttävä kuva

90-luvun laman lapsista tehty poikkeuksellisen laaja tutkimus piirtää karun kuvan huono-osaisuuden periytymisestä. Rekistereihin perustuvasta tutkimuksesta käy ilmi, että joka neljännellä vuonna 1987 syntyneellä on tilillään rikoksia tai rikkomuksia, joka viidennellä on ollut mielenterveysongelmia ja että joka kuudes on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-5305936 -

.

Ilkka Luoma

Tämäkin oli tänne saatava - haetaan kattavaa läpileikkausta!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Tuohon 1990-luvun aikaan liittyi myös tapaus jazzahtavassa Storyvillessa, helsinkiläisravintolassa, jossa kysyin Liikaselta miltä tuntui paeta suomalaista talouden kauhunäytelmää. Liikanen vastasi."

Mitäpä vastasi?

Ilkka Luoma

Kohteliaisuuden nimissä - en sitä tänne kerro - mielipide vastauksestakin olisi, mutta jätän senkin sanomatta, sillä HS-jutun perussävy oli pehmeä, kunnioittava ja pumpulimainen - lähtihän vanha politiikan sotaratsu eläkkeelle - näinkö teki koskaan normitöitä - kuten puoluetoverinsa Erkki Tuomioja, joka oli sentään apulaiskaupunginjohtajana Helsingissä - eikö se jo työksi voida laskea ;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ennen siirtymistään Brysseliin v. 1990 syksyllä tämä valtiontalouden neropatti Liikanen lupasi kolminkertaistaa lapsilisät, vaikka maa oli Koiviston hallitun rakenneuudistuken jäljiltä jo liki konkurssitilassa.

Ilkka Luoma

Olisiko tuo ollut SDP-vaaliteema, ei niinkään Liikasen aivoitus, mutta saattoi joutua sen puhemieheksi?

Ilkka Luoma

[0
...

LAUANTAINA, KESÄKUUTA 25, 2016
Britannia loi uuden alun – pöytä on lakaistu puhtaaksi

(Valtavan uhkaamishengen täyttänyt tuhkan ripottelu täytti eetterin, kun kansanvalta puhui suoraan Iso-Britanniassa. Kansa sanoi yli miljoonan äänestäjän ylivoimalla - ei – Euroopan Unionille. Saman tien alkoi synkistely meidänkin mediassa, pääpukarina Helsingin Sanomat – entä meidän suomalaisten oma pöytä, Sexit?)

[ … kansalainen John iloitsi pöydän lakaisusta, näin oli kymmenien vuosien valuviat ja kansaa häirinneet direktiivit periaatteellisesti poispyyhkäistyt. John otti tuopin jos toisenkin tämän kunniaksi. John kuului siihen varttuneempaan väkeen, jolla on kokemusta elämästä ja tapahtumista – laajemmallakin perspektiivillä …

… kansalainen Alice riemuitsi, koska hänen lapsilleen äänestystulos saattaisi tietää itsellisempää Englantia, parempia koulutuksen ja työnsaannin mahdollisuuksia, sillä päälle ryntäävää muuttoaaltoa voitaisiin nyt padota ja hillitä, vastaamaan todellista tarvetta, eikä tarvitsisi hyväksyä elintasomatkailua. Tosin Alice tiesi, että EU’ ssa pysymisen kannalla olivat nuoret. Nuorempi englantilaisväki haluaa kansainvälisyyttä … ]

Media kirkui uhkaa, pelottelua ja vaikeuksien tulia vuosiksi,

… ellei peräti vuosikymmeneksi. Media täyttyi negatiivisesta huomismaalauksesta. Uutisissa ei paljon positiivisuutta julkisteltu. Aina viisaat teoria-asiantuntijat kertoivat suoraan, että kansa valitsi väärin 1] – ymmärtämättä, että kansan enemmistöpäätös on aina oikea, demokratian nimissä. Demokratia määrittää sopeuman ja luovuuskehityksen – talous taipuu enemmistön edessä. Kansa tekee aina oikeita päätöksiä – halujensa pohjalta.

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/06/britannia-... -

.

Ilkka Luoma

[8
...

SUNNUNTAINA, MARRASKUUTA 17, 2013
Käykö Euro-EU Saksan lompakolle?

EU-Euroopan voimamies on Saksa. Saksa on ollut useaan otteeseen koko Euroopan talousmoottori ja vientitykki. Saksa hallitsi myös ylivoimaisella suunnitelmallisuudella Eurooppaa – nielaisten idästä liian suuren ”perunan” … voima katosi hetkellisesti Venäjän pakkasaroille 1942-1944.

Tänään Saksa on EU-Bryssel byrokraattien tikun nokassa. Saksa tuottaa itselleen liikaa ylijäämää, ”muiden kustannuksella” ja muun muassa alhaisella minimipalkkajärjestelmällä. Kuinka paljon EU-Bryssel uskaltaa ”ojentaa” suurinta maksumiestä ja eurooppalaisen osaamisen käyntikorttia?

Saksassa on aina ymmärretty, että osaaminen on se ”taikasana”, jolla pärjätään – esimerkiksi oppisopimus-/ mestarifilosofia siirtää osaamisen, yrittämisen ja säntillisyyden tietoutta yksilöllisesti – synnyttäen osaajien verkoston, jolla yli 80 miljoonainen kansa on aina noussut, jopa tuhkasta 1].

1] Saksan 1000 vuotinen kolmas valtakunta 1933-1945 ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... - IL/il]

Miksi Saksa on väkevä?

Tämä kysymys jäytää ranskalaisia, italialaisia ja muita jotka mieluusti ottavat yhteisestä haavista saksalaisten nettoeuroja omaan valtio- ja yhteiskuntarakenteeseen. Sanotaan, että ilmainen raha laiskistaa; ehkä se on niin, jos katsomme esimerkiksi Espanjaa, Kreikkaa ja Italiaa?

Mikä on saksalaisten salaisuus,

sellainen salaisuus, joka nyt kirvoittaa bryssel-byrokraatteja löytämään jotain sellaista Saksan talousluvuista, että kannattaa suurimman nettomaksajan tilikirjoille käydä. Liittokansleri Angela Merkel on osoittautunut jäätävän systemaattiseksi, kun puhutaan Saksan omista eduista – jotka valuvat myös muiden EU-jäsenmaiden eduksi ja hyödyksi – monien mielestä liian hitaasti valuen.

Kreikka operaatiossa Saksa on ollut johdonmukainen,
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/11/eurooppalain... - BLOG/il]

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/11/kayko-euro... -

.

Ilkka Luoma

[9
...

MAANANTAINA, KESÄKUUTA 26, 2017
Eurooppalainen turvallisuusajattelu

" ... Helsingin Sanomien toimittaja Petri Raivio otti oikaisun ja nimitti kaukokatseisesti, tajuamatta sisältöä – EU' n puolustus- ja turvallisuushankkeet eurooppalaiseksi hankkeeksi ja Euroopan turvallisuusjärjestelyjen kulmakiveksi.

Kommentti HS-toimittajan tekstiin:
” ... Maantiedettä ymmärtämätön toimittaja kokee EU' n olevan Eurooppa. Näin ei ole. Eurooppa nimittäin jatkuu Venäjän Uralille asti. Huolimattomuutta tai tietämättömyyttä toimittajalta, ellei peräti sokeaa EU-mahtipontisuutta. Tosin älykkäin puolustusratkaisu olisikin yhteistyö Venäjän kanssa, mutta kun EU ja yllättäen Suomi, kansalaistensa tahdon vastaisesti haluaa ylläpitää vastakkainasettelua täältä idän ja lännen vedenjakajalta!

Todellisuudessa Venäjä olisi valmis keskustelemaan yhteisestä eurooppalaisesta puolustuksesta ilman Yhdysvaltoja. Suomen tulisi sotilaspoliittisesti liittoutumattomana valtiona kaikin puolin ajaa tätä kokonaisvaltaista Eurooppa-rauhaa, yhdessä Venäjän kanssa.

Tosiasia on se, että keskenään maailmanhistorian kovimman, verisimmän ja kuluttavimman sodan |1 käyneet Saksa ja Venäjä ovat eurooppalaisen rauhan takuumiehet, kun ymmärretään todelliset turvallisuuspolitiikan perusavaimet! ” - allekirjoittanut

Linkki HS-tekstiin ~ https://yle.fi/uutiset/3-9687901 - .

Saksa ja Venäjä ovat eurooppalaisen nykyajan takuu- ja turvamiehet!
~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - [233] .

Saksa on uudistamassa asenne- ja asemoitusmisilmastoaan eurooppalaisessa kansojen sulatusuunissa, jossa EU-eroaalto on hienokseltaan jo käynnistynyt |2 ja ja missä itä ja länsi kipuilevat entisissä Neuvostoliiton osavaltioissa |3 ja satelliiteissa.

Saksa tulee ulos väkevänä edellisestä alemmuudestaan ...,
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50431-s... - ]

jota se kantaa jo kohta kuolleiden esi-isiensä teoista ja toimista. Saksaa on jäytänyt jo turhan pitkään muisto, häpeä ja kiusautuneisuus ajalta, jolloin kansallinen henki ja yltiöisänmaallisuus kukoistivat elintilan vaateena ja herrakansana, joka koetti hakea rotupuhtaudella maailman paikkaansa.

Nyt on Saksalla jäljellä vastuu Euroopan veturina |4 ja idän ja lännen rakennejärjestelijänä – yllättäen yhdessä Venäjän kanssa seuraavien noin 10-20 vuoden aikana, kun Yhdysvallat ottaa irtiottoa Euroopasta, jättäen Englannin ”linnoituksekseen”.

USA näkee suurimmaksi uhaksi maailmanpoliisiroolilleen |5 Kaukoidän ja nimenomaan Kiinan, joka on jo kasvanut moni mittarein maailman suurimmaksi … ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/06/eurooppala... -

.

Ilkka Luoma

Ei vaadi kummallista taitoa pyörittää setelikoneen kampea. Markkinoille luomaan kulutuskasvua puskettiin katteettomia bittieuroja "jumalaton määrä". Ei edes pelätty hyperinflaatiota, koska raaka-aineista ei ollut pulaa. Uskaliaimmat pohtivat jopa helikopterirahaa, EKP-euroja suoraan kansalaisille luomaan kysyntää ja näin muodoin lisäämään työpaikkoja. Automaatio, tekoäly ja robotisaatio voivat vielä yllättää meidät housut kintuissa.

...
"EKP:n pääjohtaja Mario Draghi: Rahapoliittinen elvytys on ollut menestys ... " -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005749811.html -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Helikopteriraha olisi ollut itseasiassa reaalisen elvytyksen kannalta parempi eli halvempi, tehokkaampi ja kestävämpi ratkaisu kuin tämä velkabittien syytäminen finanssimarkkinoille ilman vastaavia reaalimaailman vastikkeitaan. Hulikuukkerista tiputettu raha olisi mennyt reaaliseen kulutukseen jonka vaihdantaa varten olisi pitänyt tuottaa ihan oikeita tuotteita ihmisten ihan oikeasti tekeminä tai heidän tekemillään koneilla tehtyinä.

Mutta bangstereiden palkkaamien ekonomistien käppyröissä finanssispekulaatioiden kasvu kasvia siinä missä reaalitaloudenkin kasvu. Heidän tilastoissaan ja graafeissaan finanssispekulaatiokuplaan puhaltamisella voidaan kompensoida jopa reaalimaailman kurjistaminen ("austerity policy:n" "säästäpolitiikkaa" parempi käännös) ja taantuminen.

Ilkka Luoma

Jopa kansanvaltaisesti aitoon tarvekulutukseen tai turhuuksiin - vrt. minimalismi ;)

Toimituksen poiminnat