Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Instituutioiden valta ja kansakunnan luottamus

  • Millainen on kansalaistemme luottamus presidentti-instituutioon?
    Millainen on kansalaistemme luottamus presidentti-instituutioon?
  • Instituutio on monille tyhjä "huone", jossa ei ole mitään - mutta monille luotettava virkamies! ¤
    Instituutio on monille tyhjä "huone", jossa ei ole mitään - mutta monille luotettava virkamies! ¤
  • Tämä oli instituutio - isolla I-kirjaimella - Kekkosen valtakausi ¤¤
    Tämä oli instituutio - isolla I-kirjaimella - Kekkosen valtakausi ¤¤

Suomessa kansalaiset saivat sanoa luottamuslauseensa kyselyssä mainituille instituutioille – eräs instituutio on virkamiehistö, toinen vaikkapa poliisi ja armeija – myös aiemmin neljänneksi valtiomahdiksi tituleerattu media (aiemmin lehdistö) on instituutio. Kansalaistemme mielipide luottamuksesta mediaan oli ja on jyrkkä – media jää arvostuksessa ja luotettavuudessa pahnan liki pohjimmaiseksi [1.

Perinnemedia käy sotaa omaa lukijakuntaansa vastaan – huudattamalla keskenään itseään laatumediaksi. Ehkä näin, mutta tosiasiassa pinnan alta on nousemassa uusi suoravaikute – kansalaismedia, joka harjoittelee jo uutterasti totuudellisuuden, asiassa pysymisen ja oikeudenmukaisuuden kaidalla tiellä pysymistä.

 

Oikeudenmukaisuus on vaikeaa, sillä niin perinnemedian toimittaja kuin kansalaismediatoimittaja on omien uskomusten, arvojen sekä tietämyksellisen ymmärryksen (luetun ja koetun ymmärtäminen) vallassa.

HS: Tuhotut instituutiot eivät uusiudu hetkessä

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005753336.html – HS-Mielipide | vieraskynä Petri Uusikylä]

Kommentti linkin alta tulevaan kirjoitukseen - Ilkka Luoma 13.7.2018 - 3:31

Vaikuttava kirjoitus vakaiden ja luottamusta ylläpitävien instituutioiden puolesta. Aihe on pitkän kaavan myötä jopa historiallinen. Esimerkin löydämme kaukaa Kiinasta, jossa keisareiden aikainen virkamiesnuhteettomuus oli tavoitteena miltei pyhä. Kansalaisten luottamus omaan yhteiskuntaan perustui ja perustuu yhä lahjomattomaan ja korkeaan moraaliin toteuttaa asetettuja säädöksiä. Kiinassa tätä nuhteettomuutta koettaa ylläpitää Pekingistä käsin Keskushallinto.

Virkamiehet edustivat Kiinassa pysyvyyttä, sillä lopulta meissä kaikissa asuu pieni konservatiivi, joka epäilee uutta ja ennen kokematonta.

Kiina on tänään maailman suurin talousvaikuttaja, samalla se on periaatteiltaan kapitalismarxilainen, joka on käsitteenä meille miltei sekasikiö ja Kiinassakin kokeileva. Kiinassa pysyvyyttä edustaa hitaasti kiiruhtava virkamiehistö, joka koettaa kiihtyvän kauppakasvun siimeksestä ylläpitää keisarillista perinnettään.

Byrokratia ja luottamus oikeudenmukaisuuteen kulkevat usein käsikädessä, meillä täällä Suomessakin [2. Demokratia on byrokraattista, koska olisi kannettava huolta kaikista – heikoimmistakin.

 

Viitteet:

[1 HS 12.12.2016: ”Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona… ” ~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-2000005004337.html -

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/01/lakien-ja-sdksien-ohjaamat-virkamiehet.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 174690

 

DOC instituutioiden_luottamus_13072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 13072018

 

299_2820 – 11:41|15:00

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Ilkka Luoma

Ratkaisiko Yhdysvalloissa virkamiesinstituutio edelliset presidentinvaalit - Trumpin eduksi, vaikka hän sai vain toiseksi eniten ääniä?

...
MAANANTAINA, MARRASKUUTA 07, 2016
Ratkaisiko FBI:n virkakoneisto Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016?

(Yllättäen ja pyytämättä ilmestyi FBI-johtaja James Comey' n uusi ilmoitus Hillary Clinton sähköpostihuolimattomuuden uusavaus pari viikkoa sitten – vaalien lähestymiskynnyksellä … )

Nyt samainen Comey ilmoittikin, ettei ole mitään aihetta – uuden tutkimushaaran hillary-sähköpostitkin olivat pääsääntöisesti vanhojen jo tutkinnassa aiemmin olleiden kopioita. Miksi yleensä koko toisinto tehtiin? Oliko syynä vahva vaikuttamishalu USA' n presidentinvaaleihin ja nimenoman ehdokas Hillary Clintonin tukeminen?

1
... Huolella suunniteltu FBI-vaalikampanja saatettiin näin lopulliseen asentoon ja tuotettiin aivan loppumetrille positiivinen purske mielikuvana äänestäjille, että Hillary Clinton onkin puhdas ja häntä voidaan myötätunnolla äänestää.

Taitavasti vaalimanipuloitu mainoskoreografia, jolla tosiaan valtion virkamies jo etukäteen tietäen vaikutti olemattomalla epäilylööpillä presidentinvaalien lopputulokseen. Esimerkki, jossa negatiivinen mielikuvasynnytys käännetään aivan kalkkiviivoilla positiiviseksi pirskeeksi, sillä vaalimainostiimi tietää, että äänestäjillä on kovin lyhyt muisti. Tai onko niin, että amerikkalainen äänestäjä onkin niin viisas, että näki tämän "puhalluksen läpi"?
-allekirjoittaneen kommentti uutistekstiin [Yle] ~ http://yle.fi/uutiset/fbi_ei_syytteita_clintonille... - LINK

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/11/ratkaisiko... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Uusi-Suomi on oiva esimerkki kansalaimedian luotettavuudesta. Täällä toimii joukko pakkomielteisiä kirjoittajia, jotka pitävät itseään asiantuntijoina. Esimerkiksi vaikkapa eu:n vastustaja, joka etsii maailmalta kaiken kielteisen tiedon unionista, pitää itseään tältä pohjalta eu-asiantuntijana ja totuuden torvena, vaikka vain jälkimmäinen toteutuu.

Ilkka Luoma

Pakkomielteisyttä en ole havainnut kuin kansakuntamme pienestä vähemmistöstä, jotka täälläkin vaativat kaikin keinoin, välittämättä huolellisista perusteluista Suomea liittymään Natoon ja näin muodoin suoraan Venäjän viholliskandidaatiksi ja mahdolliseksi taistelualustaksi suurvaltakriisin sattuessa - läheisyytemme Kuolan niemimaan kanssa. Natottajat unohtavat, että olemme idän ja lännen vedenjakajalla.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Me emme ole idän ja lännen vedenjakalla, vaikka Luoma jankuttaisi sitä koko loppuelämänsä.

http://ruokanen.fi/ajak/suomi-kuuluu-lanteen-hapea...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Kansakuntamme suuri enemmistö on jo päättänyt "sijaintimme", emme liity Natoon, lännenmiehen sotakoneeseen - järkisyin - ... Olemme tosiaan idän ja lännen vedenjakajalta, eikä siinä vielä edes kaikki - olemme paljolti myös idästä - onkohan Jori lukenut genetiikan historiaa kohdaltamme?

Täältä voit perehtyä faktoihin:
~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ -

Suomalaisuuden juurien etsijät -ryhmä

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #6

Me emme ole idän ja lännen vedenjakalla, Luoma. Suomi kuuluu EU;hun, jossa enemmistö NATO-maita. Myös NATO on Euroopan Unionin pääpuolustusjärjestelmä.

"80-vuotias Martti Ahtisaari saa kiitokset siitä, että Suomi kuuluu länteen"

https://seura.fi/asiat/80-vuotias-martti-ahtisaari...

"Orpo sanoi suorasanaisesti myös sen, ettei Suomi Euroopan unionin jäsenenä voi olla puolueeton maa. Suomi kuuluu länteen. Asiallisesti ottaen Suomi on jo avoliitossa Naton kanssa."

https://ls24.fi/artikkelit/suomi-ei-voi-olla-puolu...

Teet itsestäsi jatkuvasti pellen jankuttamalla samaa valheellista mantraa, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Koetatko muistaa, että vain vaivoin yli 50% halusi EY' hun - ja jos olisi ollut tiedossa tuo markan poistuminen, joka yksinkertaisesti salattiin - tietämättömyyden verhoon - olisi ... no, olkoot, aiheesta on täällä US Puheenvuorossa kirjoitettu jo niin paljon, että heikompilahjainenkin ymmärtää asiakohdat :)

Väkevin todiste meidän rajalla ja jakajalla olosta on kansakuntamme enemmistö - joka osaa nähdä oman etunsa. Oletko Jori muuten lukenut maantietoa ja oletko havainnut geopoliittisen sijaintimme - huomaatko miten asemoidumme kartalla? Jos olet huomannut kurkata karttaan - saatat ymmärtää kansakuntamme enemmistön ajatukset ja vankat mielipiteet ...

Tässä topicissa aiheena oli instituutiot, joista media on yksi ja virkamiehet toinen jne ---

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #15

Geopoliittinen sijaintimme on nimenomaan osa länttä. Samoin turvallisuuspoliittinen sijaintinne. Siihen ei millään tavalla vaikuta kansakunnan NATO-kannatus tai kannattamattomuus. Presidenttimme Martti Ahtisaari ja Sauli Niinistö ovat myös todenneet Suomen kuuluvan vahvasti länteen. Jonkun täysin tuntemattoman propagandatorven Ilkka Luoman mielipiteellä ei ole asiassa minkäänlaista merkitystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Turvallisuuspolitiikkaamme kuuluu juuri tuo väkevä Naton vastustus, jota presidenttimmekin hoksasi lopulta kompata kansakuntamme mielipiteen kunnioituksena - kertomalla olevansa suomalainen. Luitko tapahtumasta - huomasitko sen mediassa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #18

Etkö Jori huomaa, että Luoma yrittää kertoa, että Suomi ei kuulu itään eikä länteen. Suomessa on Luoman mukaan 0-meridiaani. Suomen kohdalla on myös vedenjakaja eli maa on niin korkealla, että vedet valuvat meiltä sekä itään että länteen. No...puhe vedenjakajasta on tietenkin kuvakieltä eli tiedon, taidon ja viisauden vedet virtaavat meiltä muille kansoille sekä itään että länteen. Luoma taitaa olla oikeassa, verotus takaa että älykkäimmät lähtevät.

Luoman käsityksen mukaan suomalaisilla on enemmän siteitä itään kuin länteen, sanokoot antropologit mitä tahansa. Siksi suomalaiset eivät voi kuulua länteen. Luoma ei kaiketi noteeraa ollenkaan sitä, että Suomi kuuluu ylivoimaisesti useampaan länsiblokin yhteisöön kuin itäblokin yhteisöön.

Luoma on väärässä itä-länsi-asettelussa, pikainen vilkaisu karttapalloon osoittaa, että Suomi kuuluu eniten pohjoiseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #120

Pohdihan uudelleen tuo idän ja lännen vedenjakajalla olo - Opaste: Myyryläinen oivalsi asian :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #136

Itse tässä asiassa kiitokset kuuluvat osaltani Mikkelin lyseon mainiolle 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun historianopettajalle H.Palménille. Toki ennen häntäkin olin kuullut heimo- ja murrerajoista y.m. mutta hän osasi asettaa ne historiallisiin yhteyksiinsä minunkin ymmärtää.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #136

Sitä ei ole, vaikka te Myyryläisen kanssa kuinka yritätte tolkuttaa sitä. Juuri äsken tuli TV:stä Trumpin ja Putinin tapaamisen tiimoilta, että Suomi ei kuulu mihinkään välimaastoon, vaan kiinteästi länteen. Myöntäkää jo tosiasiat!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #6

"emme liity Natoon, lännenmiehen sotakoneeseen - järkisyin"

Onko puhe "Nato-optiosta" myös kansan tahdon ja järjen vastaista. Miksi presidenttimme puhuu Nato-optiosta täällä vedenjakajalla, missä pitää olla tarkkana, ettei luiskahda jommalle kummalle puolelle. Presidentin puheesta saa jopa sen käsityksen, että sillä kiristetään Venäjää: "jos ette... niin...".

Ei se ole reilua puhetta. Vedenjakaksi voidaan todella päästä kun maailman pohjavedet saastuvat ja vedestä oikeasti tulee pulaa.

Ilkka Luoma

Varsinaiseen topicciin oleellisempi tieto on kansakuntamme hyvin huono arvosana mediainstituutille - kts. linkki:

~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-200000500433... -

...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Sanomalehtien liiton teettämän tutkimuksen(2017) mukaan sanomalehtiä pitää luotettavana 79 % ja YLE 73 %. Ihan kelpo luvut.

Ilkka Luoma

Laitatko linkin - niin tsekkaamme mitä kysyttiin - mutta tässä faktaa:

"Tutkimus: Alle kolmasosa suomalaisista pitää mediaa luotettavana instituutiona

Kansan arvot 2016 -tutkimuksen mukaan media on toiseksi vähiten luotetuin instituutio Suomessa. Kansan luottamus mediaan on ollut alhainen myös aiempien vuosien tutkimuksissa ... " -HS

~ https://www.hs.fi/lehdistonvapaus/art-200000500433... -

...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #8

Sinun kannattaisi googlettaa vaikkapa ”median luotettavuus”, niin saisit muunkinlaisia tutkimustuloksia kuin tuon, jolle teoriasi rakennat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Oliko Hesarin kirjoitus tutkimustuloksineen teoriaa ... Kerrotko lukijoille tuohon liittyvät ajatuksesi - muistathan, että oli kysymys insituutioista?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

Vai faktaa, toki Hesarikin on mennyt vipun otsikoidessaan tämän kansan mielipiteenä, mutta pitäisi sinunkin olla ehkä perehtyä tutkimuksen taustoihin, jossa rahoittajana on EK ja homma tehdään internet-kyselylomakkeella...

https://www.tat.fi/mika-tat/

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Listaus on kansalaiskyselyn pohjalta selkeä - media on luottamuksessa instituutioiden hännillä.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry Vastaus kommenttiin #40

Niinpä, liiketoiminta on aina ollut venäläis-amerikkalaista, ja sotiin mentiin liiketoimien ahneuden kaupoista. Maat saivat korvikevastuun, korvikkeet ovat aina se suurin tuho, kuten nyt ruokateollisuus jatkaa samaa...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Muistamme Korean suhdanteen, joka piristi meidänkin taloutta! Vietnam oli taas onnenpotku US' n sotateollisuudelle ...

Ilkka Luoma

Otamme yksittäisen tilanteen virkamiesinstituutiosta, joka henkilönä tukee erinomaisesti sitä luottamusta, mitä koetaan useimpia virkamiehiä kohtaan - hehän muodostavat merkittävän kansallisen instituutin!

Raimo Sailas:

MAANANTAINA, ELOKUUTA 19, 2013
Raimo Sailas tilittää - tiedetty tuli julkiseksi

Eläkkeelle jäänyt valtiosihteeri Raimo Sailas, puolue ajatuksiltaan sosiaalidemokraatti – laukoi teeseejään opiskelijoiden piirittämänä Helsingin yliopiston kirjastossa. Helsingin Sanomien tähtitoimittaja Unto Hämäläinen kirjoitti HS/Kuukausiliitteessä kesäkuussa 2013 hienon lyhyt elämänkerrallisen leikkurista ja monien sylkykupista – mutta onko Sailas ollut oikeassa 0] koko ajan?

[ … ”Hornetit olisivat jääneet ostamatta” -näin Sailas arveli jälkipuintina aikaa, jolloin todellisen laman edessä 1990 -luvulla 1], kun silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (Kok.) oli asiaa kysynyt silloiselta virkamiesalaiseltaan 2] Sailakselta … ]

Nyt besserwisserinä voisi todeta, että olisivat saaneet jäädä ostamatta – tilalle oltaisiin voitu hankkia venäläiset Sukhoit (”parempia ja halvempia” + positiiviset muut talouden sivuvaikutukset). Venäjä on tänään monella mittarilla merkittävin kauppakumppani – he turisteina jopa miltei elättävät Itä-Suomea, mutta silti jaksamme puutua heidän omiin asioihin ja protestoida heidän sisäisiä tekemisiään!

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/08/raimo-sail... -

.

Ilkka Luoma

Presidentti-instituutio ---

SUNNUNTAINA, TAMMIKUUTA 09, 2005
Juuri nyt presidentin valta on inhimillistä vaikuttamista

Innokkain puolueväki ja osa arvioitsijoista on jo aloittanut spekuloinnin tulevista presidentinvaaleista. Nykyistä "istutetaan" jo kansainvälisiin tehtäviin antamaan inhimillistä aloitetta uudenajan maapalloistumiseen.

Kautta aikojen presidentti-instituutio Suomessa on ollut kansalaisten kestopuheenaihe. Urho Kekkosen valtakausilla tämän arvioiminen oli vain harvoilla ja tarkasti piilossa. Kekkosen aika muistetaan voiman valtakautena, jossa presidenttiys identifioitui väkevään vaikuttamiseen ja jalustalla oloon, jossa arvioita annettiin vain yhteen suuntaan. Kansa muistelee vieläkin noita aikoja (enimmäkseen positiivisesti). Suomi alkoi tuolloin muistuttamaan isäntäänsä ja jälkeenpäin todettuna voi sanoa rehdisti: Vaikeina aikoina tarvittiin miestä, jolla oli karismaa.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/01/juuri-nyt-... -

.

Ilkka Luoma

Instituutioiden valtaa käytetään myös tarkoitushakuisesti - US' ssa Muellerin tutkimustoiminta US presidentinvaaleihin liittyen on institutionaaliseen ja teoriassa riippumattomaan vallankäyttöön liittyvä toimintatapa ja tässä -malli, jolla on tavoite ja tarkoitusperä ---

...
Syytteiden nostot eivät takaa tuomiota - tai ehkä vain tuomitsemattomuuden eli vapauttamisen "henkisestä vankilasta". Yhdysvalloissa on voimia, jotka haluavat kahlehtia pr. Trumpin vaalilupauksien toteutumista juuri Venäjän suhteiden osalta. Muellerin kaltaiset toimijat pystyvät pitämään Trumpin aisoissa "tutkimuksillaan" vaikka Trumpin presidenttikauden loppuun asti, joka tässä lienee tarkoituskin. Näin estetään osaltansa se, että Trump ei pääse "tekemään tyhmiä diilejä Venäjän kanssa"! "Kovaa peliä Laredossa" -kuuluu vanha sanonta valkoisen amerikkalaisuuden lännen takamailta, jossa sotahaukat lymyävät. Jotenkin tämä julkistuskin oli niin arvattavissa ja, ... niin sattumaahan se oli.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10303152 -

.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun mielestä on aina aamuisin kiva lukea täältä Luoman, eikun Neuvostoliitonkin näkökulma asioihin.

Tällaiset blogit ovat juuri niitä, että aivan varmasti luottamus somehöpötyksiin on nollassa.

Täällä näillä kirjoituksilla ei vaikuteta yhtään mihinkään, vaikutukset tehdään vaaleissa, ja siellä ne oikeat päättäjät erottuvat.

Suomi on EU:n jäsen, länsimaa, joka tulee hyvin toimeen kaikkien ilmansuuntien kanssa, nämä idänkaipuumiehet sitten yrittävät täällä blogeissa jotain selittää toista, mutta kummeli-osastolle ne selitykset menevät.

Ilkka Luoma

Täällä vallitsee sananvapaus, ja lukijat lopulta päättävät mitä mieltä topiceista ollaan kuin myös kommenttiketjuista - muistamme, että kun kymmenen "topicoi" - niin 50-80 kommentoi ja 200-300 lukee ...

Sinullakin Petteri on oikeus lausua, kyllä lukijat laittavat mielissään esilletuloja sitten järjestykseen ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Sanavapauteen kuuluu, Luoma vastuu siitä, että pysyy totuudessa edes jollain tavoin. Sitä vastuusta ei sinulla juurikaan ole. Lukijat ovat kyllä laittaneet sinun esilletulosi sille kuuluvaan järjestykseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #67

Kerrohan Jori nyt tässä ja nyt, mikä on mieleisesi totuus ja miten ymmärrät käsitteen totuus - onko sinulle totuutta se, mikä sinua miellyttää? Perustele myös lukijoille kommenttisi väitteet!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #71

Ei ole minun mielisestä totuudesta tässä kysymys. vaan ihan kahden valtiopäämiehen, yhden pääministerin ja yhden europarlamentikon toteama fakta: Suomi kuuluu länteen, ei idän ja lännen vedenjakalle. Siinä aivan tarpeeksi perusteluja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #88

Jori, avaatko vähän silmiäsi, ... ja väitätkö, että valtionpäämiesten kuten Trumpin, Putinin ja vaikkapa EU-pomo Junckerin sanat ovat totuus? Ei edes heidänkään - keskity omaan luovaan ja tutkivaan pohdintaan ... :)

Eivät nuo olleet edes perusteluja - luitko esimerkiksi laajan asiantuntijakaartin analyyseja sekä tutkimuksia tuolta SJE -ryhmästä?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #96

Äläs vaihda taas aihetta, Luoma. Nyt oli kysymys kotimaisten valtionpäämiesten totuudesta siihen, että Suomi kuuluu länteen.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi on kuulunut täysin kiistattomasti länteen Itsenäisyytemme ensi vuosista lähtien.

Faktaa:

Suomen Hallitusmuodosta eli ensimmäisestä perustuslaista tulee vuoden päästä kuluneeksi 100 vuotta. Hallitusmuoto astui voimaan 17. heinäkuuta 1919 ja se oli voimassa 1919 - 2000. Tämän hallitusmuodon keskeisenä tekijänä oli perustuslakikomitean puheenjohtajana toiminut Korkeimman hallinto-oikeuden silloinen presidentti K.J. Ståhlberg. Hän totesi aikanaan tavatessaan Yhdysvaltain konsuli Haynesin nuoren valtion presidenttinä, että esikuvana Suomen valtiosäännölle on ollut Yhdysvallat (Sakari Virkkunen: Suomen presidentit I sivu 29).

Presidentti J. K. Paasikivi arvosti Ståhlbergia suuresti, ja kuvaili edeltäjäänsä jopa ylisanoilla: ”Ståhlberg oli mies, joka ei koskaan tehnyt virheitä” (Wikipedia).

Onneksi meillä oli tämä huippuälykäs mies ensimmäisenä presidenttinä. On valitettavaa, että hänen kaukaa viisaat näkemyksensä eivät ole enää voimassa nykyisessä hallitusmuodossamme. Maan joutuessa kriisiin, niitä tultaisiin tarvitsemaan.

Ilkka Luoma

Oletko koskaan syvällisesti miettinyt mitä merkitsee olla idän ja lännen vedenjakajalla - tee se, kannattaa varmasti! :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ainoa, joka siinä ikiomalla vedenjakallasi ja ihan pihalla, olet sinä, Luoma. Suomi kuuluu Euroopan Unioniin, se on NATO;n rauhankumppani, maassamme harjoittelevat sekä USA:n että NATO:n joukot, Suomi osallistuu NATO-johtoisiin operaatioin, Suomella ja NATO:lla on isäntämaasopimus. Millä ihmeen ikiomalla logiikallasi saat Suomen idän ja lännen vedenjakalle?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Jori, otetaan nyt vielä kerran:

Perehdyhän näihin suomalaisuuden juuriin:

-historia
-kulttuuri
-geeniperimä
-kieli
-tavat
-ruokakulttuuri
-maantiede
-uskonnot

Aloitetaan vaikka näistä, kun olet perehtynyt ym. asiosioiden historiaan, niin palaamme sitten uudestaan tähän "idän ja lännen vedenjakajalla" oloon ... "Tietämätön saa olla, mutta tyhmyys on sakotettavaa" -sanoo vanha juukalainen perinnesanonta :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #68

Et tunnu millään, Luoma, käsittävän, että kyseessä on ihan tämän päivän tilanne ja asema, missä Suomi nyt on poliittisesti ja taloudellisesti sekä puolustuspoliittisesti. Ihan turha yrittää sekoittaa pakkaa tuomalla kieltä, kulttuuria, ruokatapoja ym. ihan asiaan kulumatonta. Sinulle on vain niin ylivoimaisen vaikeaa koskaan myöntää olevasi väärässä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Tiesitko Sinä Jori, että Sinäkin olet vielä "kivikaudella"? Tämä kysyvä lause saattaa aiheuttaa aivokivistystä, mutta tässä kohtaa ajattelu ankarasti pohtien tuottaa hedelmää - ellei aukea, laitetaan myöhemmin avustavaa linkkiä ... ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #78
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #86

Et siis "ymmärtänyt" mitä kivikautisuus merkitsi? Autamme ---

~ https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/2010-10-14/Ai... -

" ... Ihmisellä on aivoissaan luolamiehen käyttöjärjestelmä.

Se tarkoittaa, että olemme hyviä liikkumaan ja toimimaan kolmiulotteisessa ympäristössä, mutta lineaarinen ajattelu meille on hankalaa. ... "

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

Suomi ja suomalaiset ovat olleet rajalla, ikäänkuin vedenjakajalla, siitä lähtien kun tätä maankolkkaa alettiin asuttaa. Se tapahtui sekä idästä että lännestä. Raja asettui aikoinaan jotakuinkin kymijoen suusta Päijänteen kautta Raahen tietämille.

Sittemmin valtiolliset rajat ovat liikkuneet mutta vieläkin kulttuuripiirien raja, vastoine ja vihtoineen etc., kulkee jotakuinkin paikallaan. Valitettavasti nykyinen eliittimme on pilannut tuota ainutkertaista mahdollisuuttamme toimia välittäjänä NATOttamalla ja muillakin keinoin. Maanantaisen tapaamisen paikanvalinta osoittaa, että asemamme ei kuitenkaan, ainakaan vielä, ole toivoton vaan voimme vielä irrottautua puolueettomuuteen ja palauttaa uskottavuutemme.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Herra Myyryläinen liippaisi asiaytimeen - kun katsoo itärajamme seilausta viimeisten satojen vuosien ajalta - itään ja länteen - hyökkäyksien ja puolustautumisten osalta - ei jää epäselvää, mitä "idän ja lännen vedenjakajalla" ololla tarkoitetaan!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #76

Kuuluvatko entiset itäblokkiin kuuluneet, nykyiset natomaat, Puola, Tsekki, Unkari, Bulgaria, Latvia, Liettua, Viro, Slovakia, Slovenia, Romania, Albania, Kroatia, (itä-Saksa) edelleen enemmän itään kuin länteen? Mikä sanoo aiheesta geeniperintä, entä kieli, kulttuuri, tavat?

Jatkuuko "vedenjakaja" Suomesta etelään näiden maiden alueille?

Entä monisatavuotinen isäntämaamme Ruotsi, jos se kuuluu se länteen, luonteva vedenjakolinja menisi Tornionjoessa ja Itämeressä. Olet kai tarkoittanut, että se menisi Suomen halki. Varmaankin hyväksyt Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen länteen kuuluviksi?

Luoma, Neuvostoliiton hajottua syntyi uusi jakolinja, se noudattaa aika tarkasti Venäjän länsirajaa. Kannattaa seurata tätä aikaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #122

Slaavit.

Slaavilaisuuden jakolinja ei hävinnyt minnekään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #139

Et vastannut kysymykseen, kuuluvatko mainitut maat edelleen itäblokkiin? Roduista tai etnisistä ryhmistä ei ollut kysymys.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #73

Ei ole kysymys rajoista ja kulttuurista, eikä muinaisesta YYA-ajasta, vaan nykypäivän Suomen asemasta länteen kuuluvana taloudellisesti poliittisesti ja puolustuspoliittisesti sekä ideologisesti. Suomi ei ole idän ja lännen vedenjakalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #73

"Sittemmin valtiolliset rajat ovat liikkuneet mutta vieläkin kulttuuripiirien raja, vastoine ja vihtoineen etc., kulkee jotakuinkin paikallaan."

Totta, tavat ovat erilaisia pohjoisessa, etelässä, idässä ja lännessä. Suomessa ne ovat sekoittuneet aika tehokkaasti johtuen mm. evakkojen asuttamisesta. Itäiseen kulttuuriin kuulunutta virpomista pääsiäisen aikaan harrastetaan jopa Turussa.

Mutta mitä ihmettä murteet ja kulttuuri vaikuttavat siihen voiko Suomi kuulua läntisiin liittoutumiin?

Trumpin ja Putinin tapaamispaikan valintaan vaikuttivat eri syyt kuin se, että Suomi toimisi tässä tapaamisessa "välittäjänä". Suomi ei osallistu tämän tapaamisen viralliseen osuuteen, tarjoaa vain turvalliset puitteet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #123

Villikari ei sitten viitsinyt ymmärtää mitä kulttuurisella rajalla ajoin takaa. Sehän osoittaa kuinka syvällisesti merkittävässä paikassa me asustelemme. Olemme vain rikkomassa tuota asetelmaa eliittimme sitoutumisilla yksipuolisesti ja -silmäisesti toisen osapuolen vehkeilyihin.

Taloudelliset kauppajärjestelyt ovat tietysti ihan paikallaan MUTTA niissä kannttaisi olla avoin monempiin suuntiin ja välttää poliittiset ja sotilaalliset sitoutumiset koska ne vievät meidät toisten sotiin. Omiahan me emme sytyttele, emmehän? Eikä meidän naapurimme koska meillä on taipumus elää sovussa, onhan?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #126
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #127

Eikö Kajanto ole havainnut m.m. "Kauttakulkusopimus 3.0" kaltaisia vehkeilyjä ja intrigejä joissa tehdään valtiosopimustasoisia sitoumuksia niitä kuitenkaan Perustuslakiin kirjatun hallitusmuodon mukaan käsittelemättä? Olen hämmästynyt jos hän ei ole tuollaista instituutioiden välissä sluibailua huomannut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #129

Voitko nyt valaista sitä asiaa, Myyryläinen, sitä odotan, en mitään lisäkyselyitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #130

Nythän Kajanto on kuin entinen meklari joka sanoi, että olkaa hiljaa ja huutakaa. Mitä Kajannolle siis pitäisi valaista jos selittää ei saa?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #131

Luulisi opettajasmiehen tietävän jo, että asian valaiseminen ja selittäminen on jokseenkin sama asia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #132

2. hohhoijaa, Kajanto, hohhoijaa.

P.s. En ole ollut koskaan opettaja, p.l. satunnaiset ja yksittäiset kerrat oto-kouluttaja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #133

Joku vaan sanoi, että olet ollut. No, hän erehtyi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #134

Joku sanoo, Kajanto uskoo ja toistaa. Ehkä kantsis ottaa selvää, enste. Eikä uskoa ihan kaikkea mitä omat lempparit sanelee.

Tosin minun ammatillani tuskin lienee argumenttina kovinkaan paljon virkaa näissä keskusteluissa paitsi silloin kun liikutaan omalla ammattialallani organisaatioiden toiminnan kehittämisessä ja niiden strategisten tavoitteiden muuttamisessa organisaatioiden muutosprosesseiksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #135

Sinua ja Luomaa en ainakaan usko. Teillä syvästi asenteellinen nuotti jutuissanne. Kaikki me tiedämme, mihin suuntaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #126

Kyllä minä ymmärsin mitä kulttuurisella rajalla ajoit takaa mutta väitän ettei se enää pidä paikkaansa. Jopa murteet häviävät. Nuorison pukeutuminen, harrastukset kieli jne. ovat hyvin samanlaista riippumatta paikkakunnasta. Murretta puhuu vain vanhempi väki.

Väitän, että tuo kulttuuriraja on paljon selkeämmin itäraja. Kansalaisten henkilökohtaiset kontaktit Venäjälle ovat vain murto-osa kontakteista länsimaihin.

On siis täyttä potaskaa Luoman puhe siitä, että Suomi ei ole länsimaa tai että olisimme jonkinlainen mikä-mikä-maa vedenjakajalla, joka ei ole itää eikä länttä vaan jonkinlainen harmaa vyöhyke sillä välillä. Ymmärrän kyllä mitä Laine ajaa takaa. Venäjä haluaa harmaan hyöhykkeen etupiirikseen.

Jos Suomen länsimaisuudesta on jotakin epäselvyyttä, kannattaa tutustua Suomen itärajalla Euroopan Unionin tunnuksiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #151

Villikari on sikäli oikeassa, että olemme todellakin, sekä meidän eliittimme että muutkin ihmiset, pilaamassa ainutlaatuisia mahdollisuuksiamme. Jumiutuminen läntisiin sotaliittoihin pilaa meidän mahdollisuutemme toimia aktiivisesti ja meitäkin hyödyntäen välittäjänä poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti. Samalla tuhoamme omaa kulttuuriperintöämme sekä ymmärtämystämme naapureista. Se voi olla oikeasti tuhon tie mutta toivon, ettemme ole sillä vielä liian pitkällä jotta voisimme tehdä korjausliikkeitä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #152

Pilaako Norja"ainutlaatuisia mahdollisuuuksiaan", kun on "juuttunut" NATO:on? Tai Tanska? Ovatko he tuhonneen kultturiperintönsä?

Suomi kun ei ole enää mikään idän ja lännen välissä oleva mystinen välittäjä, vaan länteen, sen instituutioihin ja järjestelmään kuuluva maa. Kaikkea sinä, Myyryläinen kirjoitteletkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #152

Jos kommentistani tekee tuon johtopäätöksen, ei voi kuin ihmetellä. Siis kuuluminen läntisiin liittoutumiin tuhoaa muka kielemme ja kulttuurimme.

Myyryläinen, kulttuurimme suurempi vihollinen on tiedonvälitys, TV, matkailu ja yleensä tutustuminen muihin kulttuureihin. Oma kulttuurimme säilyisi hyvin jos pysyisimme vain "savupirtin pihapiirissä".

Siinä Myyryläinen on oikeassa että jäsenyys kansainvälisissä yhteisöissä antaa mahdollisuuden nähdä maailmaa muustakin kuin savupirtin näkökulmasta. Tämä vaikuttaa varmasti omaan kulttuuriimme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #154

Jospa Villikari lukee kommenttini uudelleen, ajatuksen ja ymmärryksen kanssa, niin ei ihmettelisi niin paljon.

Villikarin kannattaisi myös suhtautua hieman analyyttisemmin kansainvälisiin yhteisöihin. Niitä on muitakin kuin sotaliittokunnat.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #155

Myyryläinen on siis sitä mieltä, että länsimaaksi lasketaan vain läntiseen .sotaliittoon kuuluvat maat.

Suomi ei siis ole länsimaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #156

Hohhoijaa, Villikari. Vanha kansa olisi tässä tilanteessa tokaissut "järki hoi, äly elä jätä". Ehkäpä hän jatkaa erilaisten kansainvälisten yhteisöjen analysointia ja erittelyä ja lukee kommenttini uudelleen sen jälkeen. Muuten tästä ei ole järjellistä jatkaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #157

Myyryläinen on oikeassa. Minun älykkyyteni ei pysty analysoimaan hänen kirjoitustaan;

”Jumiutuminen läntisiin sotaliittoihin pilaa meidän mahdollisuutemme toimia aktiivisesti ja meitäkin hyödyntäen välittäjänä poliittisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti. Samalla tuhoamme omaa kulttuuriperintöämme sekä ymmärtämystämme naapureista. Se voi olla oikeasti tuhon tie”

Yritin kertoa, että kulttuurimme suurempi vihollinen on tiedonvälitys, TV, matkailu ja yleensä tutustuminen muihin kulttuureihin mutta Myyryläinen lyttää tämän ajattelun täysin: ” "järki hoi, äly elä jätä". No eipä tähän muuta voi sanoa kuin Myyryläisen sanoin ”Hohhoijaa”.

Ikävää, että Myyryläinen ryhtyy arvioimaan älykkyyttäni julkisesti. Myönnän toki ettei se riitä kritisoimaan herra Myyryläisen älykkäitä väittämiä mutta yritän kuitenkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #158

Viittaukseni vanhan kansan sanontaan liittyi vain ja ainoastaan 156. kommentissa olevaan johtopäätökseen. Se ansaitsee aiemman keskustelun valossa kommenttinsa edelleenkin.

On totta, että tiedonvälitys voi uhata kulttuuriamme mutta se on myös mahdollisuus. Kulttuurihan ei tuhoudu siitä, että se ottaa vaikutteita ja antaa niitä vaan ylivallasta. Tässä tapauksessa jos tarkoituksellisesti "unohdamme" yhden ilmansuunnan, vaikutteet ovat yksipuolisia ja mahdollisesti jyrääviä. Sen tulemme "pitkässä juoksussa" huomaamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #123

Luehan ketjun muut "vedenjakajalla olon" kommentit - linkkeineen, erityisesti SJE - Suomalaisuuden Juurien Etsijät.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi ei ole vedenjakajalla poliittisessa mielessä, koska maamme on EU:n täysivaltainen jäsen. Siitä ovat osoituksena EU-liput rajavartioasemilla. Vedenjakajaa tässä mielessä ei ole Suomen maaperällä, vaan se on pikemminkin yhteinen 1340 kilometriä pitkä raja Suomen ja Venäjän välillä.

Ehkä tämä linkki selventää asiaa, mitä tarkoitetaan vedenjakajalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vedenjakaja

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Hydrologisen vertauksen hakeminen ei tähän aivan sovi, tosin virtaukset molempiin suuntiin - jakajalta ovat jotenkin rinnastettavissa ... tässä yhteiskunnallinen vedenjakajuus ... kts. aiemmista kommenteista luettelot + linkin asiantuntijaselvityksiin.

Ilkka Luoma

Presidentti-instituutio - osa II
...

Sauli Niinistölle on jaettu käteen pelkkiä valttikortteja – Edes huipputapaamisen epäonnistuminen tuskin horjuttaisi Niinistön imagoa -HS
~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005755063.html -

Kommentti HS' sta: Ilkka Luoma 14.7.2018 - 7:31

Suomen kansa kaipaa tavallansa sanattomasti Kekkosta tai "Kekkosta", vahvaa johtajaa, vaikka kansalaisten valitsema eduskunta lakia säätämällä suitsi pr. Mauno Koiviston halun mukaisesti presidentin valtaoikeuksia parlamentaarista järjestelmää kohden.

Pm. Juha Sipilä on tietoisesti antanut EU' ta lukuunottamatta ulkopolitiikan suosiolla pr. Sauli Niinistölle. EU'ta ei pidetä ulkopolitiikkana, vaikka kansa näkee ulkomaiksi kaiken rajojemme ulkona olevan. Niinistö haluaa olla "Kekkonen" - ulkopolitiikan osalta. Niinistö halunnee, että suomalaisella ulkopolitiikalla on kasvot. EU' lla ei ole kasvoja, eikä puhelinnumeroa.

Niinistö on noteerattu myös Kiinassa. Kun Kiinan nykyinen presidentti Xi Jinping aloitti ensimmäisen presidenttikautensa, oli Niinistö ensimmäinen läntinen johtaja, joka sai kutsun Pekingiin. Huomasiko Sauli tämän ensimmäisyytensä, niin sitä emme tiedä.

Niinistö käyttää poikkeavan suurella kekkosmaisella kansansuosiolla taitavasti vähäisiä ja todellisia valtaoikeuksiaan. Paras esimerkki Niinistön "vallan käytöstä" oli ilmaus suomalaisuudestaan, kun kysyttiin sadannen kerran Natosta, johon Niinistö vastasi terävästi: Olen suomalainen! Tunnetusti suomalaiset kannattavat sotilaspoliittista liittoutumattomuutta, joka myös mahdollisti tämän kohta tulevan suurvaltajohtajien tapaamisen juuri Helsingissä.

Niinistö pelaa kansakunnan antamilla korteilla. Kansa näyttää pitävän siitä. Aiemmin varmuudella Niinistö oli "NATOn miehiä", ehkä nyt kansakunnan käsi on ohjannut Saulia näkemään olomme täällä idän ja lännen vedenjakajalla niin haastavaksi ja mahdollisuuksia luovaksi, että on viisasta pitää ystävät lähellä ja viholliset kaukana.

...

Ilkka Luoma

Näin ollaan saamassa loistava kommenttiketju instituutioista, niiden vallasta ja luhistumisista - esimerkiksi luhistuvana instituutiona, joka oli Kekkosen sydäntä lähellä - on purkautumassa lopullisesti ja se oli "valtion omistusten instituutio", joka oli jykevä puskuri moniin eri tilanteisiin - se oli myös Kekkosen lempilapsi, jota hoidettiin huolella - ylittäen pahimmatkin suhdannekuopat - välittämättä hetkellisistä tappioista - strategia oli tärkeämpi.

Ilkka Luoma

Presidentti-instituutio - osa III

Kekkonen, joka valittiin kautta-aikain arvostetuimmaksi presidentiksi - elävät mukaan lukien ---

[2005]" ... Presidentti Kekkonen oli pitkäaikainen Tamminiemen isäntä. Tästä ikkunasta historian pitkäaikaisin presidenttimme piti silmällä tuolloisen valtiomme yhtiölippulaivaa öljynjalostaja Nestettä. Kekkosen aikana luotiin Suomelle suuri kansallinen omaisuus, mm. valtio valtiossa ollut Neste Oy. Nestettä johti legendaarinen vuorineuvos Uolevi Raade, jolla kerrottiin olleen vain yksi isäntä; Kekkonen. Suomessa Kekkosen aikana valtion yhtiöt olivat pyhiä ja niiden tehtävä oli työllistää. Kekkonen ei jakanut optioita, Kekkonen jakoi kansallista tunnetta voimasta ja piti valtion velvollisuutta järjestää töitä kansalaisille pyhänä.

Mainittakoon, että Nesteestä on tullut sittemmin Fortum.
Merkillistä on se, että Nesteen pääkonttori rakentui juuri tuohon kohtaan. Kerrotaan, ettei se aivan sattumaa ollut, vaan se haluttiin pystyttää muistomerkiksi ajasta, jolloin taloissa olivat isännät. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/09/presidentt... -

...

Ilkka Luoma

Topic liittyi instituutioihin ;)

Toimituksen poiminnat