Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Trumputin jälkikirjoitus – mitä länsimedia ei osannut huomioida

  • Kuinka ydinaseet ovat levinneet ja noista 90% on kahden hallussa - eli ydinasesuurvallat US ja RU ¤
    Kuinka ydinaseet ovat levinneet ja noista 90% on kahden hallussa - eli ydinasesuurvallat US ja RU ¤
  • Tässä näkyy suomalaisten valtaenemmistön tahto olla sotilaallisesti liittoutumaton - ei sitten mihinkään ilmansuuntaan!
    Tässä näkyy suomalaisten valtaenemmistön tahto olla sotilaallisesti liittoutumaton - ei sitten mihinkään ilmansuuntaan!
  • Todellinen ottelupari - kaupasta maailman hegemoniaan; toinen sotii ja toinen käy kauppaa ¤¤¤
    Todellinen ottelupari - kaupasta maailman hegemoniaan; toinen sotii ja toinen käy kauppaa ¤¤¤

Suomen sotilaalliselle liittoutumattomuuspolitiikalle kiistämätön voitto, mutta perinnemedialle suurtappio – miksi? Lukijat ja lopulta perinnemedian maksumiehet välikädellisesti mainostajien kautta huomasivat oleellisia puutteita lähinnä länsimedian tavassa uutisoida erittäin merkittävää neuvotteluavausta – kahden ydinasesuurvallan välillä Helsingin hengestä.

 

Lööppimedia keskittyy nykyään saamaan lukuavauksia nettilehtiinsä, jotta voivat osoittaa mainostajille oman hyödyllisyytensä markkinatalouden rattaiden yhtenä pyörittäjänä. Osoittamisyritys aikaansaa sensaatio- , riekutus- ja arvuuttelu-uutisointia, joissa totuudellisuus on ainakin osin kadonnut ihannoidun laatumedialeiman alle.

 

Jutun juuren saamme tällä kertaa Helsingin sanomien sinällään hyvästä kirjoituksesta

[ ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005761852.html - ]

HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaustilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

Ilkka Luoma 19.7.2018 - 7:40

Maailmanrauhaa ajatellen media leikkii olematonta peliä liki mitättömillä tapahtumilla. Hyvin vähälle, liian vähälle jäi muun muassa tämä – Trump osapuilleen näin: "Meillä kahdella on 90 prosenttia maailman ydinaseista, se on paha asia ... ". Olisi ollut mieluumminkin viisasta median pohtia mitä Trump tällä viestitti.

Putin otti esille ydinaseiden ja niiden torjuntajärjestelmien vaarallisuuden. Tiettävästi pressissä oli mukana toimittaja (joka poistettiin väkisin toimittajatilaisuudesta [1), joka olisi halunnut muun muassa kysyä Israelin ydinaseohjelmasta rinnasteena Pohjois-Korean todellisuudessa toimiviksi arveltuihin ydinaseisiin.

Amerikkalainen media leikki niin sanotusti lillukan varsilla. Helsingin hengen oleellisin tapahtuma oli presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin kahden välinen tapaaminen, joka venyi suunnitellulta keskusteluajaltaan tuplaksi. Lännenmiehen mediaa ärsyttää suuresti, kun se ei tiedä kaksituntisesta juuri mitään.

Trump halusi puhua Putinin kanssa Kiinasta. Miksi lännenmiehen mediaa ei kiinnostanut kysyä mitään tuosta toiseksi tärkeimmästä asiasta? Tiettävästi tuosta Kiinasta puhuttiin paljon kahdenkeskisesti, mutta ei avustajien mukana olleessa tilaisuudessa. Miksi? Olisi ollut lännettyneelle medialle kihelmöittävä mahdollisuus esittää pressissä tuo kysymys kuinka kahdenvälisyydessä Kiinasta puhuttiin.

Kiinan sijasta pikkunokkela jenkkitoimittaja kysyi oliko Putinilla jotain vahingoittavaa Trumpista tai tämän perheestä. Tässä lienee sanomattomasti viitattu huhuihin, että Trump olisi pelehtinyt ilotyttöjen kanssa aikanaan Moskovan liikemiesvierailullaan?

 

Entä nyt, kun Suomi ja erityisesti presidentti Sauli Niinistö sai kiitosta?

Reilut 1500 toimittajaa kirjoitti tuhansia rivejä Suomesta – jotka uutisina ja artikkeleina katoavat bittiavaruuteen nopeammin kuin pieru Saharaan – mutta kuitenkin, saimme sitä, mitä aidosti ansaitsimme tänne idän ja lännen vedenjakajalle, maahan, joka osaa luovia liittoutumattomassa hengessä jopa kahden ydinasesuurvallan välimaastossa ja erityisesti sen toisen vieressä –

Saulikin jo on oivaltanut vanhan kiinalaisen sanonnan: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana ...” - tähän suomalainen lisäys … ja tuo meidän omat sotilaat pois Afganistanista, Irakista ja Malista – emme sinne kuulu. Kuinka paljon noissa luetelluissa valtioissa on eurooppalaisen valtion Sveitsin sotilaita?

Paikkamme on pöydänkattaja Helsingin hengessä – jopa välittäjänä – asioista välittävänä, joka mallinamme jatkukoot Rovaniemen hengessä – kun Arktinen neuvosto [2 kokoontuu yhteiskokoukseen – Suomen ollessa puheenjohtajamaa, johon jäsenmaiden [3 valtioiden päämiesten lisäksi tullee yllättäen myös maailman suurimman talouden - Kiinan presidentti Xi Jinping.

 

...

Viitteet:

[1 HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

Ilkka Luoma 18.7.2018 - 15:38

Tapaukseen liittyi yksityiskohta, jossa poistettu toimittaja olisi hakenut presidenteiltä mielipidettä Israelin ydinaseohjelmasta. Tietääkö HS tästä mitään?

---

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html -

[3 Pohjoismaat, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada – ulkojäseniä on muualtakin

 

EKSTRA – ”Putin & Trump Helsingin hengestä” kirjoitukset – kronologisesti [US_P/IL]:

A ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257881-trumppismi-mita-yllattavaa-maailma-saakaan – [140]

B ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258090-trumputin-helsingissa-kohta – [189]

C ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258252-trump-kasiraudoissa-mutta-avain-presidentin-taskussa – [107]

D ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258316-trump-avasi-kasirautansa-helsingin-hengessa – [200]

 

 

...

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 175115

 

DOC trumputin jalkikirjoitus_19072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 19072018

 

531_5080 – 10:05 | 10:20

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Ilkka Luoma

Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005761176.html -

Ilkka Luoma 19.7.2018 - 1:25
Trumpin puheista käy selvästi ilmi millaisessa puristuksessa hän on. Noitavainojen, ja ketkä niiden takana? Nyt todennäköisesti syvällisemmin ajattelematta Trump "paljastaa vainoajat".

Amerikassa sota- ja aseteollisuus ovat superlobbareita ja väkevän voimakkaita taustavaikuttajia. Trump: " .... haluavat nyrkkeilyottelun, haluavat mieluummin sotaa kuin hyviä suhteita Venäjään ...".

Erikoistutkija ja - syyttäjä Robert Mueller kykenee pitämään yllä tutkimuksia Venäjän väitetystä osallisuudesta US-presidentinvaaleihin, vaikka koko Trumpin loppuvirkakauden ja pitää samalla Trump toiminnallisesti "käsiraudoissa", mikä lieneekin sotahaukkoja tarkoitus?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomi ei ole liittoutumaton maa. Suomi on Euroopan Unionin jäsen. Lisäksi Suomella on läheistä, yhä syvenevää yhteistyötä NATOn kanssa. Mistä muuten tiedät, että Trump ja Putin puhuivat Kiinasta?

Ilkka Luoma

Suomi on tarkasti ottaen sotilaspoliittisesti liittoutumaton maa -

...
Moskovan luotetuista lähteistä ;) ... mutta miksi Trumpin toivomaa Kiina-keskustelua ei tuotu esille pressissä - eikä kukaan toimittaja hoksannut sitä kysyä?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Meillähän on kumppanuussopimus NATOn kanssa. Emme taida olla edes sotilaspoliittisesti liittoutumaton. Suomen asema on nyt pitkälti sellainen, johon jo Kekkosen aikaan pyrittiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Voit tarkistaa sen täältä:

...
TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja

Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~ https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX]

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/02/nato-isant... -

...
Tarkoitus

OSA 2.

2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa.

...

Ilkka Luoma

Trump halusi juuri Venäjän mukaan selvittämään Korean niemimaan ongelmaa - siis amerikkalaisille ongelmaa, ei ehkä enää korealaisille! Mutt miksi Trump halusi juuri Putinin apuun?

Ilkka Luoma

Trump purki raivoaan Fox Newsin haastattelussa ja muisteli Neuvostoliiton sotauhreja – ”En halua edes käyttää Venäjästä sanaa vastustaja” -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005760766.html -

Ilkka Luoma 19.7.2018 - 1:07
Trump John Brennanista: "Hän on paha, hyvin paha - kun katsomme hänen tekojaan, niin paha mies". Trump tietää todennäköisesti enemmän tästä Brennanista, joka oli Obaman aikana CIA' n pääjohtaja. Se myös tiedetään, että Brennan vieraili heti Kiovan Maidanin verimellakoiden jälkeen Ukrainan Kiovassa. Brennan tuskin oli lomailemassa, vaan CIA' n oli pakko poikkeuksellisesti paljastaa Brennanin matka Ukrainaan, koska matka oli joka tapauksessa paljastumassa. Tästä herää paljon kysymyksiä. Miksi Trump sanoo näin kuten sanoo? Trump tietää enemmän, mutta ei voi suoraan kertoa!

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"mutta ei voi suoraan kertoa!"

Ei hänellä sellaista harkintaa ole. Kunhan mölisee mitä mölisee. Suoraanhan hän on kaikenlaista suoltanut muutakin.

Ilkka Luoma

CIA-pomo John Brennan:

...
" ... Eurooppalainen rauha ja Ukrainan sisällissota

Ukrainasta 10], kiovalaisista ja Krimistä 11] on puhuttu paljon. Mediamme näkee asian hyvin mustavalkoisesti, unohtaen Kosovon vastaavuuden ja Syyrian USAF pommitukset. Ukrainassa tulee aina muistaa todelliset syyt Maidan aukion verimellakoihin ja Odessan murhapolttoihin.
Ukraina on viime kädessä slaavien keskinäinen mellastus 12], ja moni suomalainen ihmettelee miksi USA ja CIA *] touhuavat kiovalaisten puolella – aseistaen ja rahoittaen. Kyseessä on myös venäläinen ruletti ja - reviiripuolustus.

*] CIA pääjohtaja John Brennan Kiovassa ~ http://www.forbes.com/sites/melikkaylan/2014/04/16... - ja sitten se toinen selite ~ https://www.rt.com/usa/158268-cia-brennan-ukraine-... - ... "

...
Yo. lyhennelmä otteena täältä:
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/10/itsenaisyy... -

...

Ilkka Luoma

Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005760496.html -

Ilkka Luoma 18.7.2018 5:21
Helsingin henki kulminoituu tiukasti verhottuun kahteen tuntiin, joissa mukana olivat paljon vartijoina luottotulkit. Suunniteltu tunti venyi kahdeksi. Olikohan kahden niin erilaisen egopersoonan neuvottelusaliin viritetty jo tsaarin ajoilta "mikrofonit"? ;) ... Mediaa kihelmöittäisi saada jotain verhojen takaa, jossa todellisuus kohtasi. Muu oli taustahurinaa ja myös epäonnisia, joskin vilpittömän rehellisiä ajassa sananvalintoja. Pallo kuitenkin heitettiin Trumpille, sanattomalla toivomuksella, että pidä Donald kotona pintasi. Nyt näyttää siltä, että Trump puheita pyörtäessään lukitsi jälleen "käsirautansa".

..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tämän päivän aikana on jo USA:n aamusta alkaen ollut havaittavissa, että sikäläinen media laidasta laitaan on kohottanut kierroksia Trumpin vastaisessa solvauskampanjassa moneen potenssiin.

Tuutin täydeltä tulee "porsasta maanpetturina", "seniiliä porkkananaamaa", "rikollista ryssänagenttia", "kuolemantuomion julistamista" ja kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Ihme äijä, jos tuota kauaa kestää.

Tuntuu, että "kansalaiset Eric ja Liza" ovat päättäneet päästä hänestä eroon keinoja kaihtamatta.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

Niin, kovin harva ymmärtää Trumpin pohjimmaista tavoitetta ja se on sääli, myös meille, jotka toistaiseksi ulkopolitiikan haltijoina tukeutuvat juuri USA' han!

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Yksi hybridivaikuttamisen kohdetaso on poliittinen johto. Kaaoksen luominen vastapuolen keskuuteen palvelee asiaa. Trumpin Euroopan matka oli täynnä sitä.

Mielestäni Trumpin matkaa pitää tarkastella viileästi sortumatta arkipäivän politikointiin. Trumpin kaava oli se, että ensin luodaan kaaos ja epävarmuus liittolaisten keskuudessa. Sen jälkeen paikattiin itselle muodostuva haitta. Lopputulos tuli kuitenkin saavutettua.

Länsimedia ei juuri Trumpin toimintaa suitsuttanut. En pidä sitä minään ihmeenä. Trump vaihtoi entiset kumppaninsa Kremlin kaveruuteen. Tullien ja muun Trumpin toiminnan lopputuloshan oli, että EU allekirjoitti kaupallisen sopimuksen Penkingin ja Tokion kanssa.

Ilkka Luoma

Ehkä ei aivan kaaosta, mutta epätietoisuutta - ja ennakoimisen vaikeutta ... Sattuman satoa, mutta Trumpilla on suunnitelma. Mikähän se voisi olla?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tietämättä mikä se voi olla, arvaan Kiinan talouden kehityksen ja kv-aseman heikentäminen. Tullien ja Euroopan kiertueen tuloksena taisi käydä päin vastoin. Mikäli Trumpin tavoite Iranin suhteen ei täyty, huonosti meni Kiinan eristämisen suhteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Kiinaan ei voi enää eristää, sillä se edustaa kaupallisesti suurimapana kaupallisena toimijana yli puoleen koko Maapallosta ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #30

Kiinalaisilla itsellään onkin erikoinen maailmankuva, kun he kuvittelevat Kiinan olevan keskellä maailmaa ja muiden maiden sen ympärillä, mikä lähempänä ja mikä kauempana. Tämä on siellä erittäin yleinen ajatus. Osittain se johtunee myös kiinan kielen Kiinaa tarkoittavasta sanasta Chong Kuo, eli Keskusmaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Kiinalaisilla on eräs luontevimmista maailmankansalaisen piirteistä - he istuvat liki mihin tahansa kulttuuriin ja yhteiskuntaan, jupisematta ja napisematta - silti säilyttäen omat tietyt perinteensä ... Kiinalaisia on maailmalla liki 100 miljoonaa ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Ei tuo Kuikan mainitsema kiinalainen maailmankuva poikkea muiden maailmankuvista kuin siinä, että siinä keskus on Kiina, muinaisessa Roomassa se oli Rooma, USA:ssa se on USA, Euroopassa Eurooppa j.n.e. Afrikkalaiset eivät vielä ole päässeet piirtämään omaansa mutta sekin aika lienee tulossa.

Ei tarvitse kuin selailla erilaisia karttakirjoja ja niiden projektioita niin näkee mikä on kullekin keskus ja mikä raunoja. Samaten aiheesta on tehty jopa valtiotiedettä piirtelemällä kartoille erilaisia keskusalueita ja niiden reunoja. Ja pienemmässä mittakaavassa oma napa on keskellä ja muiden navat jossakin muualla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Universaalisina käsitteinä tunnetaan kuitenkin esimerkiksi "far east", "middle east" ja "down under", joten kyllä Euroopalla on kansainvälisesti ajatellen tietynlainen "origopositio" ainakin historiallisesti ollut.

Mutta on totta, että me eurooppalaiset elämme pienessä harhassa oman suuruutemme hahmottamisessa. Maailma tulee toimeen ilman Eurooppaakin ja kauppaa käydään joka paikassa.

Koin tästä ahaaelämyksen ollessani aikoinaan Floridassa laivanvarustamon konttorissa kesätyössä. Kyseisellä varustamolla oli vain yksi Euroopan rahtilinja Tampasta Lontooseen, mutta "tusinoittain" linjoja Iraniin, Afrikkaan, Kauko-Itään, Etelä-Amerikkaan j.n.e. Vasta silloin oivalsin, ettei maailma pyörikään Euroopan ympärillä. Tuo yksi Lontoon linja oli piirretty linjakartalle seinällä katkoviivalla, joka päättyi jonnekin yläviistoon liki arktisia alueita. Muut viivat muodostivat taajan ja päällekkäisen sykkyrän "normaaleilla leveysasteilla".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #47

Samaan aikaan kun me eurooppalaiset (täältä Ultima thule:stakin katsottuna "me") aloimme muodostaa omaa mentaalista erinomaisuuttamme jonakin keskusseutuna, kiinalaisilla oli ihan toisenlainen käsitys maailman keskuksesta, samaten monilla Intian niemimaan kansoilla, Afrikan itärannikon maailmaa nähneillä kauppialla ja monilla muilla. Ja eurooppalaiset omannavantuijottajat veivät napansa mukanaan USA:han ja he siellä kuvittelevat ihan samalla tavalla kieroon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Kiina eli ensimmäistä maailman suurinta -aikaa jo keisari Zhu Di' n aikana 1400 -luvun alun tienoilla, jolloin hänen luottoamiraalit Zheng He' n johdolla purjehtivat uskomattoman suurilla dzonkki-armadoilla - jopa 20 000 henkilöä matkassa ja suurimmat dzonkit liki 200 metrisiä - "kaikkialla maailmassa" --- Mutta kaikki päättyi nopeasti ja yllättävistä syistä - ehkä nyt käy samalla tavalla?!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Lähinnä länsi-eurooppalaista filosofiaa tylyttää kolonialismi ...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #30

Olen varma ettei Kiina ole raaka-aineiden osalta omavarainen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Ei ole, mutta joidenkin harviaisten maametallien osalta liki monopoli --- Siperia on vieressä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #34

Juuri sovittiin, ettei Venäjä toimi raaka-aittana Kiinalle. Siksi Iran on tärkeä USA:lle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Missä sovittiin?

...
Trump on hyvin israelilaismyönteinen ja haluaa edistää iranilaisten painostusta alueella, ettei se kasva liian suureksi valtatekijäksi - muistamme Irakin ja Iranin välisen sodan, jossa US aseisti ja tuki varmuuden vuoksi molempia sotivia osapuolia!

...
" ... Molemmilla sodan osapuolilla oli ulkomaisia tukijoita, jotka myivät sotilaille aseita. Kummassakaan maassa ei ollut merkittävää raskasta teollisuutta, joka olisi kyennyt tuottamaan esimerkiksi panssarivaunuja tai lentokoneita. Irak osti aseita sodan aikana muun muassa Neuvostoliitosta ja Ranskasta. Yhdysvallat alkoi sodan aikana tukea Irakia sen takia, että pelkäsi Iranin vaikutuksen leviämistä. Niin pelkäsivät Persianlahden öljynviejätkin, jotka vuodesta 1981 tukivat Irakia rahallisesti. Iran osti aseita lähinnä Kiinasta. Se kuitenkin osti yhteen aikaan aseita myös Yhdysvalloista, joka tuki enemmän Irania. Tämä aiheutti Iran-Contra-skandaalin. Yhdistynyt kuningaskunta tuki Irakia.

Yllättäen Israel tuki sionismin vihollista Irania, koska piti Irakia pahempana uhkana itselleen. Sodan edetessä Iran pyrki lähentymään Neuvostoliittoa. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto eivät sotaan puuttuneet, koska se tasaväkisenä ja jatkuvana heikensi molempia osapuolia ja näin esimerkiksi Yhdysvaltain kannalta katsoen loppujen lopuksi vakautti aluetta. Yhdysvallat ja Israel eivät halunneet kummankaan osapuolen voittavan. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Irani... -

...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #40

Historian oppitunti hyödytön alueelta, missä puoli vaihtuu yhtä tiheään kuin Trumpilla mielipiteet. On selvää, että USA haluaa padota Kiinan kehitystä. Patoamiseen liittyy myös resurssilähteet yhtä lailla. Iran on yksi resurssilähde ja Israelin vihollinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Heikiltä asiakommentti - mutta maailmassa vaikuttavat yhtälöt ja suhteet - yllättäen tässä yksi vahvimmista ... 1,4/7,7 - mainittakoon, että Suomen osalta se on 0,0055/7,7 ---

Ilkka Luoma

Putin puhui ensi kertaa Helsingin huippu­kokouksen jälki­pyykistä: Yhdysvalloissa yritetään mitätöidä tapaamisen saavutuksia -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005762722.html -

Ilkka Luoma 19.7.2018 - 19:58
Amerikkalaiset sotahaukat so. ase- ja sotateollisuus eivät halua Venäjän suhteiden paranevan. Parantuvat suhteet olisivat laskusuhdanne maailman suurimmalle asekauppiaalle. Rauha ei tue asekauppoja. Trumppistiset tavoitteet on estettävä ja toisaalta erikoissyyttäjä Robert Mueller voi tutkia Trumpin jälkiä vaikka koko virkakauden loppuun saakka - näin Trumpilla pysyy käsiraudat lukittuna.

...

Ilkka Luoma

EKSTRA

KESKIVIIKKONA, HELMIKUUTA 06, 2013
Korvaammeko euron Kiinan yuanilla?

YLE 1 esitteli laulun lurautuksella, että Suomi on ruotsalainen, ehdottipa, että euromme olisi kruunu ja vieläpä niin, että kaikki Pohjoismaat siirtyisivät yhteiseen kruunuun – puoliksi humoristisesti. Meillä on nyt euro ja huomenna jokin muu, sillä euron vahvuus näivettää viennistä eläviä EU-maita – kuten meitäkin.

Voitaisiin myös puolileikkisästi sanoa, että Suomi on kiinalainen – uusimmat dna habloryhmien tutkimukset viittaavat perimään myös nykyisen Etelä-Kiinan alueelta, josta lähtivät myös Amerikan intiaanit, Beringin salmen yli, sen ollessa kuiva. Nicaraguan intiaaneilta löytyy yllättävän paljon samoja habloryhmiä kuin osalta suomalaisista – olemmehan osaksi tulleet kaukaa idästä.

...
Valuutta on väline, jolla voidaan säädellä kilpailu- ja kaupankäyntikykyä
Alentamalla valuutan arvoa, saadaan hinnat houkutteleviksi, vientiä ajatellen – korottamalla saadaan ulkomailta tuotteita edullisemmin. Olimme vielä 1970 –luvulla devalvaatiomestareita, nyttemmin euro vei tämän säätelymahdollisuuden meiltä suomalaisilta pois.

!
Voisimme siirtyä Kiinan valuuttaan, juaniin *] – joka on voimakkaasti aliarvostettu dollariin ja euroon nähden. Nyt kannattaisi makuuttaa juaneja jopa tilillä – sillä noille passiivivaroille kertyy matalan koron aikana automaattista tuloa valuutta-arvon nousuna, juanin vahvistuessa, hiljalleen. Jos myyt jotain Kiinaan – ota maksu juaneina (jos voit) – ja säilytä osaa niistä kiinalaisissa pankeissa. On ennustettu, että juan kallistuu 15-30 prosenttia seuraavien vuosien aikana.

*] Chinese yuan - http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_yuan -
*] Chinese renminbi - http://en.wikipedia.org/wiki/Renminbi -

Maailmalta kiirii huhu, että monet Afrikan valtiot ottavat käyttöön Kiinan juanin –
se käy kauppavaluuttana jo nyt Japaniin, Etelä-Koreaan ja Venäjälle. Entä jos meidän valuutta olisikin Kiinan juan? Mitä se merkitsisi meidän kilpailukyvylle. Vaihtaisimmeko euromme nykyisellä vaihtosuhteella (1€ ~ 8 juania) – vai olisimmeko radikaaleja ja vaihtaisimme yksi yhteen! Tällöin palkkamme ja hintamme rojahtaisivat Euroopan kilpailukykyisimmiksi, mutta miten maksaisimme ulkomaantuonnin?

Juanin käyttäjinä saisimme massiivisen kiinalaisryntäyksen maahamme –
investointeja tulisi satamalla. Tuotantomme kasvaisi, työllisyys paranisi hetkessä ja toimeliaisuus kasvaisi jopa yli äyräiden – ruotsalaiset eivät pärjäisi meille, tavaramme menisivät helposti kaupaksi (laadun säilymisoletuksella) ja yhtiöihimme virtaisi halutessamme runsaasti kiinalaista pääomaa, sijoituksina. Meistä tulisi Kiinan etäpiste Euroopan unioniin. Radikaalia – mutta ei täysin mahdotonta.

Entä itse Kiina, joka nousee maailman suurimmaksi taloudeksi jo 10-15 vuoden kuluessa – miten meille saatava hyöty sieltä – muutenkin ...

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/korvaammek... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

... ja muistelen muutama vuosi sitten entisten diplomaattien ja silloisten huru-ukkojen ehdottaneen Suomen ja Ruotsin välille personaaliunionia jossa V.Bernadotte olisi yhteinen hallitsija. Heidätkin naurettiin vanhainkodin nurkkaan (kaikella kunnioituksella monia terävä-älyisiä ikääntyneitä ihmisiä kohtaan).

Renminbi olisi toki maailmantaloudellisesti merkittävämpi mutta yhtä vähän sen arvo kuvastelisi ja seuraisi Suomen kansantalouden kehityksen mutkia kuin mikä muu yhteisvaluutta tahansa. Jotta yhteisvaluutta toimisi, pitäisi kansantalouksien yhtyä niin, että konjuktuurit talouksien sisällä yhdistyisivät ja liikkuisivat aina samaan aikaan samaan suuntaan ja jotakuinkin saman verran. JO markka-aikana meillä oli ongelmia koska kehitys ei ollut tasaista maan eri osissa ja Euro-aikana se on vain korostunut eikä mikään minkäänlainen yhteisvaluutta sitä korjaa vaan vain huonontaa tilannetta.

Meidän ei siis kannata laskea sen varaan, että joku suurempi hoitaisi meidän asiat meidän eduksemme meidän puolestamme, ei taloudessa eikä puolustuksessa eikä missään muussakaan. Itse meidän on omat asiamme hoidettava omaksi eduksemme.

Huom: edellinen ei tarkoitua mitään rajat-kiinni impivaaralaista sisäänpäinkäpertyvää nurkkakuntalaisuutta vaan omaehtoista ja aktiivista toimimista paremman maailman puolesta koko maailmassa niin meille kuin muillekin. Kun pidämme huolta omasta demokratiastamme tasavertaisesti ja -puolisesti sekä puolueettomana ja neutraalina suhteessa talous- ja sotaliittoihin niin olemme vapaampia toimimaan maailmalla.

Ilkka Luoma

Kiinalaiset virkamiehet epävirallisesti pyysivät erilaisia laskelmia "Suomen uudeksi valuutaksi - juan-sidoksisena", eri prosenttivaikutusvoimakkuuksilla ... niistä kuulemma haluttiin nähdä suomalaisia näkökulmia - yllättäen varsinainen merkitys liittyikin eräiden Aftikan valtioiden valuuttoihin!

Ilkka Luoma

Yhdysvaltain viran­omaiset yrittävät kuumeisesti selvittää, mistä Trump ja Putin oikein sopivat – demokraatit vaativat huippu­kokouksen tulkkia apuun -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005762126.html -

Ilkka Luoma 20.7.2018 - 9:44
Onko niin, ettei US presidentillä saa olla valtaoikeuksiensa lisäksi yksilön oikeutta käydä ALUSTAVIA ja LUOTSAAVIA puhekeskusteluita tärkeimpien yhteistyömaiden kanssa? Onko niin, että kaikki presidentin toimet, yhteydet ja tapahtumat tulee olla tiedossa US kongressille? Miksi valita presidenttiä, jos se ei voi toimitusjohtajamaisesti kartoittaa vaihtoehtoja oman edustamansa maansa eduksi ja hyödyksi. Se on varmaa, että Trump yritti lyödä kiilaa Venäjän ja Kiinan väliin, sillä liitto näiden kahden maailman suurimman osalta olisi liikaa USA' ja jopa yhdessä US' lle ja EU' lle. EU' lla onkin kiire nyt saavuttaa konkreettisia sopimuksia Kiinan ja Venäjän kanssa. Pelikortit ovat Kiinan ja Venäjän hallussa nyt tukevasti?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä tapauksessa se johtuu siitä, että kongressi ei luota Trumpiin.

Ilkka Luoma

Aika moni kongressiedustaja on superlobbareiden "vankeina" - kauniimmin sanottuna tiedollisessa ohjauksessa - ehkä rahaa vastaan?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa ylenmääräinen luottamattomuus taitaa periytyä muinaisen "Tricky-Dicky" nimelläkin tunnetun R.Nixon:n ajoista. Yleensä on toki kai tyydytty vahtimaan vastapuolen presidenttejä mutta nyt koko "Deep State" lienee yhtenä miehenä epäilemässä ulkopuolista.

Toisaalta USAn presidentti ei ole koskaan ollut itsenäinen toimija vaan taustajoukkojensa, jotka ohjailevat myös tuota "Deep State:a", käskyläinen. Trump on ainakin yrittänyt esiintyä ulkopuolisena ja siten on uhka koko sisäpiirille ja sen edustamille etupiireille finanssi- ja asekapitaalien johdossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Trumpin kaksi merkittävintä "uudistusta" olisivat media - trumpmedia - siis suora "kansalaiskanava" ja itsellinen hallintokoneisto - "minä itse" - siksi Trump ihailee Putinia, koska hänellä on valtikka tukevasti käsissä. Kiinan Xi taas on pelottava, koska Kiina edustaa hyvin vanhaa korkeakulttuuria, jonka valtatekijät ovat mystisiä ja tuntemattomia "kapaloissaan olevalle" amerikkalaiskulttuurille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

On hyvä, että Luoma laittoi tuon kansalaiskanavan lainausmerkkeihin. Oikean kansalaiskanavan jossa kansalaiset moniäänisinä pääsisivät omine mielipiteineen esille, ei liene Trumpin tavoitteena. Pikemmin illusio sellaisesta jonkin hänen kannaltaan luotetuissa käsissä olevan bulvaanin kautta. Tällä hetkellä sellainen lienee R.Murdoch:n FoxNews joka pyrkii kertomaan kansalle mitä mieltä kansan tulisi olla jotteivät olisi systeemin manipuloimia. Siinä suhteessa se ei kuitenkaan eroa systeemin MSM:stä joka myös pyrkii kertomaan mitä mieltä kansan tulisi olla jotta eivät olisi manipulaattoreiden ja kansankiihottajien vietävissä.

Tuossa Trump:n Putin-ihailussa saattaa olla perääkin. Onhan Putin pystynyt rakentamaan itsestään vahvan kuvan aktiivisena ja aikaansaapana johtaja. Oma kysymyksensä on miten todellinen se on ja kuinka suuri on hänen taustapiirinsä jonka varassa hänen valtansa on ja kuinka vapaa hän on tekemään omia päätöksiään. Siis ainakin millainen päätös tai päätöksiä tarvittaisi horjuttamaan hänen asemansa.

Trump ei kai ole tunnettu laajasta sivistyksestään ja muiden kulttuurien tuntemuksestaan mutta ei ole kaukaa haettua tulkita hänen pelkäävän tai ainakin olevan hyvinkin varuillaan "mystisen idän" edessä. Toisaalta hän lienee melko tyypillinen USA-lainen valkoinen heteromies jotka eivät koe itseään kotoisiksi eriväristen ja -näköisten kanssa. Aasia ja aasialaiset siis koetaan toiseudeksi jota pidetään alenpiarvoisena ja nyt he näyttäytyvät vahvoina kilpailijoina - eikähän siinä liene pelonaihetta riittämiin "valkoiselle miehelle"*).

Trump ei siis liene kunnian ja vallanhimossaan yhtään sen kummallisempi kuin kukaan muukaan valtaan pyrkivä ja siihen päässyt. Hänen retoriikkansa ja jotkut taktiset kuvionsa vain eroaa totutusta koska häntä ei ole vuosikymmeniä poliittisessa elämässä koulittu. Voisi myös kysyä mitähän poliitikkona miltei kaiken kokenut H.Clinton olisikaan ehtinyt tähän mennessä tehdä?

*) lainausmerkeissä oleva ilmaus kuvaamassa klisheistä käsitystä kiplingiläisessä mielessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Avasit sattumalta uudelle kirjoitukselle tilan - se onkin jo aamuvarhain tehty, ja liittyy osaltansa myös kansalaiskanavaan - ns. kansanmediaan :)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Toki USA:n presidentti voi alustavia keskusteluja käydä vieraan valtion kanssa. Ei kuitenkaan kahden kesken.

" EU'lla onkin kiire nyt saavuttaa konkreettisia sopimuksia Kiinan ja Venäjän kanssa. Pelikortit ovat Kiinan ja Venäjän hallussa nyt tukevasti? "

Kiinalla on kiire paikata USA-menetykset Euroopan kanssa ja päin vastoin. Japani tiivistää suhteita Eurooppaan Trumpin kauppapolitiikan takia. Japanin ja Venäjän väliset kiistat (sotatila) on hyvin tiedossa. Arvatenkin Trumpin lähentyminen Venäjään ei ole Japanin mieleen. Kiinalla huono käsi tällä kierroksella. Saavutuksetkin ovat korkeintaan vain entisen aseman säilymistä.

Varmasti Putinilla menee tällä hetkellä paremmin ja suunta Kremlin mieleen. Nyt on valloitusten linnoitusvaihe menossa. Sen jälkeen voikin lohmia seuraavan naapurivaltion tai alueen liitettäväksi itseensä.

Euroopalla ei nyt ole kiinnostusta veljeilyyn Moskovan suunnan kanssa. Ei ennen Putinilta selkeitä myönnytyksiä. On se mielenkiintoista kyllä, että Trump tekee saman minkä SDP teki aikoinaan, eli kiilaa vasemmalta ohi kommunistien saadakseen luotua suhteet Moskovaan. Länttä suometetaan vauhdilla.

Ilkka Luoma

Tarkoitatko, että US-presidentillä tulee olla aina "päällystakki" päällä - nythän Trumpia on vaivannut se, että hänen asiat vuotavat sitkeästi julkisuuteen ja nyt Trump halusi keskustelujen pysyvän visusti salassa, kunnes keskusteluihin liittyvät tarvittavat ja valmistellut sopimukset yms. mahdollisesti tulevat ajankohtaisiksi ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

Tuo on aika kaunopuheista. Trump ei ole halunnut altistaa kahdenkeskisiä keskusteluja suurelle yleisölle aivan muista syistä - henkilökohtaisista sellaisista.

Jos Trump olisi diktaattori, niin sitten voisi spekuloida millaisia shakkipelisiirtoja hänellä olisi ollut mielessään. Mutta hänen tulee lähteä siitä, että hänet kyseenalaistetaan kaiken aikaa eikä hänelle suinkaan anneta Yhdysvalloisssa mahdollisuutta toteuttaa mitään salaperäistä agendaa, jonka puitteissa sopivaa tilannetta odotellaan.

Joten hänellä ei ole mitään agendaa, vaan hän puhuu asioista omien intressiensä pohjalta, omien bisneskokemuksiensa perusteella sekä tietyn niskalenkin vallitessa.

Trumpin toiminta presidenttinä vahvistaa voimakkaaasti näkemystä siitä, että hän on venäläisten manipuloima presidentti, joka ei olisi asemaansa mitenkään saavuttanut Yhdysvaltojen kansan vähemmistön turvin, ellei Venäjä olisi manipuloinut vaalituloksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Saavutti asemansa vähemmistön avulla - äänestäneistä.

...
Trumpilla on tavoite, sen hän on kertonut selvästi jo vaalikampanjassaan ja nyt hän koettaa kaikin keinoin - epäsoveliainkin nykymalliin nähden - vaalilupauksensa toteuttaa.

Ilkka Luoma

Vuosi sitten:

SUNNUNTAINA, HEINÄKUUTA 23, 2017
Putin & Trump – liennytyksen mestarit - ?

Kiistely lähinnä mediassa jatkuu kiihkeänä, tarkoitushakuisena ja jopa epätoivoisena, nyt etsitään jo US presidentti Donald Trumpin ystäväpiiristä kaikkia mahdollisia, jotka ovat käyneet Venäjällä, tavanneet venäläisiä tai edes hengittäneet samaa ilmaa kuin venäläiset. Mikä mediaa vaivaa?

Onko media saanut Trumpin rökityksestä niin siipeensä, että se on menettänyt arvostelukykynsä ja tartuu kaikkeen kuin hukkuva oljenkorteen |1. Lukijat kaikkoavat tämän Anti-trump trollingin edestä kansalaisten suorakanaville – kansanmedia nostaa oikeasti päätään!

|1 ... Eikö tässä uutisoinnissa ole jotain hyvin huolestuttavaa? Arvaako joku, mikä on nyt median viestinnässä uhkaavasti omituista? Eikö kenelläkään käy mielessä, että yksinkertaisesti maailmanrauhalle on eduksi, jos nämä kaksi, ainoat kahden ydinasesuurvallan ylintä johtajaa olisivat hyvissä väleissä? Miksi media ei oivalla tätä kiistatonta hyötyä koko maailmalle? Miksi media pitää vastakkainasettelua normaalimpana tavoitteena!? Media haluaa leiriytymistä? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9730383 -

Medialla ei käy edes mielessä, että nyt liennytetään!

Maailmassa on kaksi ydinasesuurvaltaa, joilla on perinteellisesti ollut täysin omat päämäärät – tämä on tiedetty jo kylmän sodan ja Kuuban kriisin ajoilta. Niin Putin kuin Trump avustajiensa myötä tietävät, että heidän yhteiset ydinaseet tuhoavat koko ihmiskunnan – vain torakat, muurahaiset ja mikrobit jäisivät syvänmeren eliöiden ohella henkiin jatkamaan evoluutiota.

Nyt liennytetään!

Jo varhain käsikirjoitettu trumppismin |2 tavoite oli ja on suhteiden normalisointi maailman suurimman raaka-aine- ja energia-aitan, Venäjän kanssa. Tästä normalisoitumisesta hyötyvät liike-elämä kaikkinensa ja vielä molemmissa maissa.

Venäjä on toistaiseksi raaka-ainetoimittaja, mutta Trumpille harmiksi Kiina on astunut Venäjän rahoittajaksi, modernisoijaksi ja sparraajaksi – nyt myös enenevästi sotilaallisella yhteistyön puolella, jopa Itämerelle saakka |3.

|3 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kiin... -

US ei kestä sitä, jos Venäjä ja Kiina löytävät aidosti toisensa, sillä ne synkronoituvat hämmästyttävän hyvin yhteen - nykyparametreilla. On turha arvioida kumpi soittaa ykkösviulua, sillä ei ole merkitystä, mutta sillä on, jos näiden kahden ympärille järjestyy Euraasian liitto terästettynä muilla BRICS -mailla. Tässä järjestelyssä USA + EU, ei edes yhdessä riitä – tämän ainakin Trumpin neuvonantajat tietävät.

Liennytetään – ehkä Trump ja Putin kokevat myös henkilökohtaista vetoa?

( … aikanaan Saksan kolmannen valtakunnan Johtaja ja valtakunnan kansleri Adolf Hitler ja Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin olivat hengenheimolaisia, ja nyt väännetäänkin kättä tapasivatko aikanaan nämä ”maailman hallitsijat” toisensa …)

Ehkä Trump on oivaltanut diilin tekijänä, että hänen elämäntyö kruunautuisi täydellä suhdepalautuksella sen toisen ydinasesuurvallan kanssa. Koko muu maailma kiittäisi ja Kiina hymyilisi arvoituksellisesti, mutta miksi?

Mikä on median motiivi koettaa rakentaa tietoisesti vastakkainasettelua?

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/07/putin-trum... -

...

Jorma Repo

Ilkalta taas jäätävän terävä kommentti "Trump ihailee Putinia,koska hänellä on valta tukevasti käsissään".No näinhän diktaattoreilla yleensä on,toisin kuin presidenteillä läntisissä demokratioissa.

Ilkka Luoma

Näyttää valtaa olevan Trumpillakin, kun aloitti täysin oma-aloitteisesti mitään mistään kysymättä Syyrian risteilyohjusiskun - ikään kuin näytteeksi Kiinan presidentti Xi' lle :)

Toimituksen poiminnat