Trumputin jälkikirjoitus – mitä länsimedia ei osannut huomioida

Suomen sotilaalliselle liittoutumattomuuspolitiikalle kiistämätön voitto, mutta perinnemedialle suurtappio – miksi? Lukijat ja lopulta perinnemedian maksumiehet välikädellisesti mainostajien kautta huomasivat oleellisia puutteita lähinnä länsimedian tavassa uutisoida erittäin merkittävää neuvotteluavausta – kahden ydinasesuurvallan välillä Helsingin hengestä.

 

Lööppimedia keskittyy nykyään saamaan lukuavauksia nettilehtiinsä, jotta voivat osoittaa mainostajille oman hyödyllisyytensä markkinatalouden rattaiden yhtenä pyörittäjänä. Osoittamisyritys aikaansaa sensaatio- , riekutus- ja arvuuttelu-uutisointia, joissa totuudellisuus on ainakin osin kadonnut ihannoidun laatumedialeiman alle.

 

Jutun juuren saamme tällä kertaa Helsingin sanomien sinällään hyvästä kirjoituksesta

[ ~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005761852.html – ]

HS selvitti, miten historiallinen huippukokous eteni kulisseissa – Putin järjesti kuvaustilaisuuden, Trumpin saama lahja­pallo päätyi turva­tarkastukseen

Ilkka Luoma 19.7.2018 – 7:40

Maailmanrauhaa ajatellen media leikkii olematonta peliä liki mitättömillä tapahtumilla. Hyvin vähälle, liian vähälle jäi muun muassa tämä – Trump osapuilleen näin: "Meillä kahdella on 90 prosenttia maailman ydinaseista, se on paha asia … ". Olisi ollut mieluumminkin viisasta median pohtia mitä Trump tällä viestitti.

Putin otti esille ydinaseiden ja niiden torjuntajärjestelmien vaarallisuuden. Tiettävästi pressissä oli mukana toimittaja (joka poistettiin väkisin toimittajatilaisuudesta [1), joka olisi halunnut muun muassa kysyä Israelin ydinaseohjelmasta rinnasteena Pohjois-Korean todellisuudessa toimiviksi arveltuihin ydinaseisiin.

Amerikkalainen media leikki niin sanotusti lillukan varsilla. Helsingin hengen oleellisin tapahtuma oli presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin kahden välinen tapaaminen, joka venyi suunnitellulta keskusteluajaltaan tuplaksi. Lännenmiehen mediaa ärsyttää suuresti, kun se ei tiedä kaksituntisesta juuri mitään.

Trump halusi puhua Putinin kanssa Kiinasta. Miksi lännenmiehen mediaa ei kiinnostanut kysyä mitään tuosta toiseksi tärkeimmästä asiasta? Tiettävästi tuosta Kiinasta puhuttiin paljon kahdenkeskisesti, mutta ei avustajien mukana olleessa tilaisuudessa. Miksi? Olisi ollut lännettyneelle medialle kihelmöittävä mahdollisuus esittää pressissä tuo kysymys kuinka kahdenvälisyydessä Kiinasta puhuttiin.

Kiinan sijasta pikkunokkela jenkkitoimittaja kysyi oliko Putinilla jotain vahingoittavaa Trumpista tai tämän perheestä. Tässä lienee sanomattomasti viitattu huhuihin, että Trump olisi pelehtinyt ilotyttöjen kanssa aikanaan Moskovan liikemiesvierailullaan?

 

Entä nyt, kun Suomi ja erityisesti presidentti Sauli Niinistö sai kiitosta?

Reilut 1500 toimittajaa kirjoitti tuhansia rivejä Suomesta – jotka uutisina ja artikkeleina katoavat bittiavaruuteen nopeammin kuin pieru Saharaan – mutta kuitenkin, saimme sitä, mitä aidosti ansaitsimme tänne idän ja lännen vedenjakajalle, maahan, joka osaa luovia liittoutumattomassa hengessä jopa kahden ydinasesuurvallan välimaastossa ja erityisesti sen toisen vieressä –

Saulikin jo on oivaltanut vanhan kiinalaisen sanonnan: ”Pidä ystävät lähellä ja viholliset kaukana …” – tähän suomalainen lisäys … ja tuo meidän omat sotilaat pois Afganistanista, Irakista ja Malista – emme sinne kuulu. Kuinka paljon noissa luetelluissa valtioissa on eurooppalaisen valtion Sveitsin sotilaita?

Paikkamme on pöydänkattaja Helsingin hengessä – jopa välittäjänä – asioista välittävänä, joka mallinamme jatkukoot Rovaniemen hengessä – kun Arktinen neuvosto [2 kokoontuu yhteiskokoukseen – Suomen ollessa puheenjohtajamaa, johon jäsenmaiden [3 valtioiden päämiesten lisäksi tullee yllättäen myös maailman suurimman talouden – Kiinan presidentti Xi Jinping.

 

Viitteet:

[1 HS tapasi Trumpin ja Putinin tilaisuutta hämmentäneen ja putkaan viedyn toimittajan: ”Tätäkö on Suomen mainostettu lehdistönvapaus?”

Ilkka Luoma 18.7.2018 – 15:38

Tapaukseen liittyi yksityiskohta, jossa poistettu toimittaja olisi hakenut presidenteiltä mielipidettä Israelin ydinaseohjelmasta. Tietääkö HS tästä mitään?

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html

[3 Pohjoismaat, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada – ulkojäseniä on muualtakin

 

EKSTRA – ”Putin & Trump Helsingin hengestä” kirjoitukset – kronologisesti [US_P/IL]:

A ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257881-trumppismi-mita-yllattavaa-maailma-saakaan – [140]

B ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258090-trumputin-helsingissa-kohta – [189]

C ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258252-trump-kasiraudoissa-mutta-avain-presidentin-taskussa – [107]

D ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258316-trump-avasi-kasirautansa-helsingin-hengessa – [200]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 175115

 

DOC trumputin jalkikirjoitus_19072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 19072018

 

531_5080 – 10:05 | 10:20

ilkkaluoma
Sitoutumaton Helsinki

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ..."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu