Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Amerikkalaiset sota- ja taisteluvoimat poistuvat Euroopasta?

 • Peruuttaako Trump taistelupanssarinsa pois Euroopasta - luoden näin mahdollisuuden yhteiseurooppalaiselle rauhalle?
  Peruuttaako Trump taistelupanssarinsa pois Euroopasta - luoden näin mahdollisuuden yhteiseurooppalaiselle rauhalle?
 • Vietnamista tuotiin näitä sotilasarkkuja yli 50 000! Miksi US oli Vietnamissa - kaukana omilta rajoiltaan, ja millä mandaatilla?
  Vietnamista tuotiin näitä sotilasarkkuja yli 50 000! Miksi US oli Vietnamissa - kaukana omilta rajoiltaan, ja millä mandaatilla?
 • Amerikkalaista yhteishenkeä luodaan haudoilla - Arlington ¤, jonne muualla taistelleet haudataan - vapauden puolesta sotineet!
  Amerikkalaista yhteishenkeä luodaan haudoilla - Arlington ¤, jonne muualla taistelleet haudataan - vapauden puolesta sotineet!
 • Kuva 4.: Venäjän varaumat lännestä tuleviin hyökkäysmahdollisuuksiin. ¤¤¤
  Kuva 4.: Venäjän varaumat lännestä tuleviin hyökkäysmahdollisuuksiin. ¤¤¤

US-presidentti Donald Trump tuli, näki, koki, uhkaili ja lähti Euroopan retkeltään kotiin Yhdysvaltoihin, josta olisi tehtävä Trumpin sanoin noitavainojen alta jälleen The Great. Se onnistuukin, kun keskitytään omiin asioihin, omaan maahan, omiin kansalaisiin ja omaan sisäiseen osaamiseen *.

 

Elimme 100 vuotta amerikkalaista hegemoniaa valtiosta, jonka juuret ovat Euroopasta, Afrikasta ja Uuden mantereen saarivaltioista – latinojen määrä Yhdysvalloissa kasvaa nopeimmin.

Trumpin on mietittävä kohta muutakin kuin valkoista lähtökohtaansa, joka kasvatti vaurautensa myös mustilla, joita rahdattiin orjiksi miljoonittain [1 – ja tämän ollen edelleen sisäisen vastakkainasettelun ydin – aikanaan jo 1960-luvulla tapetun Martin Luther Kingin unelmasta huolimatta [2.

 

Trump haluaa eurooppalaisten hoitavan itse sota- ja taisteluvoimansa – tästä Helsingin Sanomat analysoi tekstissään ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005765283.html - , joka otsikoitui näin:

Trump ei ole yksin mielipiteidensä kanssa

Lukijakommentti ylläolevaan - Ilkka Luoma 22.7.2018 - 2:48

US tuli Euroopan melskeisiin, kun käytiin I Maailmansotaa, olihan niin monien valkoisten amerikkalaisten sukujuuret valkoisessa Euroopassa. Tehtiin siis amerikkalainen ristiretki.

Eurooppalaiset aloittivat Saksan johdolla myös II Maailmansodan, josta US halusi pysyä erossa. Saksa mahtipontisesti julisti sodan USA' lle korostaakseen akselivaltojen yhtenäisyyttä - akselin pää oli kaukana Japanissa, joka oli aloittanut Tyynen valtameren sodan hyökkäämällä USA' n Pearl Harbour' iin joulukuussa 1941. Näin US joutui puoliväkisin mukaan II Maailmansotaan, myös Euroopan osalta. Tehtiin siis toinen ristiretki.

Tuon II suursodan osalta oli vain kaksi todellista voittajaa - USA ja Neuvostoliitto. Näin alkoi kilpajuoksu maailman hallinnasta näiden kahden välillä, Eurooppakin jaettiin, kuten Korean niemimaa, jo vuonna 1945 [3.

US holhosi omaansa rahalla, ja politiikalla sekä aseilla - jopa ydinaseilla, niiden ollessa yhä Euroopassa. US jäi turvaamaan Länsi-Eurooppaa kommunismin pelolta – syntyi maccarthyismi [4.

 

Kommunismi ei levinnyt ja Neuvostoliittokin romahti, silti venäläiset jäivät, mutta US holhous sotilaallisesti jatkui – kuten Korean niemimaalla, Afganistanissa, Irakissa …

EU (EY ja sitä ennen EEC) kasvoi taloudellisesti US-ydinasesateenvarjon suojissa, kasvoi taloudessa yli Yhdysvaltojen, ja jätti sota- ja taisteluvarustelut tarpeettomina tekemättä, venäläistenkin aseet ruostuivat varastoihinsa – elettiin tai harjoiteltiin liennytystä käytännön tasolla. Huomattiin taas, että Eurooppa jatkuu Uralille saakka.

US hoiti taistelemiset ja sodat, tosin muutamat eurooppalaiset Nato-valtioiden edustajat kävivät amerikkalaisten kanssa pommitusten tiellä vieraissa maissa luvalla ja luvatta. Suomestakin aiempi ulkoministeri Alexander Stubb katui, kun ei osallistunut Libyan pommitustalkoisiin [5.

Nyt US-presidentti Trump heristää sormeaan: "Hoitakaa paremmin omaa rahaa käyttämällä omaa taistelukykyänne, emme enää sijoita rahaa vierihoitoon" -osapuilleen näin Trump totesi, uhkaillen erolla jopa Natosta.

Taloudellisesti läntinen Eurooppa lihoi käkenä toisen pesästä, sotavarustelut oli unohdettu amerikkalaisille, sillä Euroopassa ei ollut sitä uhkaavaa sotimisen vaaraa enää idästä kommunismina. Päivänvastoin tehtiin yhteistoimintaa Saksan ”schröderiläisenä” aikakausitoimintana – muun muassa Nord Stream 1 kaasuputki suoraan Venäjältä Saksaan – ohi kiristelevän Ukrainan.

Eurooppalaisten on nyt tultava toimeen omillaan, voimme sanoa Good Bye! amerikkalaisille sota- ja taisteluvoimille Euroopassa. Näin parannamme eurooppalaista rauhankehitystä – yllättäen yhdessä Venäjän kanssa [6.

Edellinenkin eurooppalaisten suursota aloitettiin lännestä itään - Saksan hävitessä sen pohjaan saakka. Saksalainen on oppinut läksynsä, nyt se käy kauppaa ja kaasu virtaa, mutta idästä länteen - ilman sotaa.

 

Entä nyt, kun eurooppalaiset huomaavat jälleen maanosansa jatkuvan kauas Venäjän Uralille saakka?

[ … tosin kaukaa Aasiasta saatetaan nähdä Aasian jatkuvan suurmantereena eräälle pienelle niemelle, jota Länsi-Euroopaksi kutsutaan … ]

Venäjä taas on mielellään viestinyt rooliaan sulkuna Aasiasta tuleville laumoille, ollen eurooppalaisuuden rajamaa, joka valvoo valkoista kulttuurietua – Aasian värikulttuureja vastaan.

Tänään on tilanne erityisen kiintoisa, sillä Aasiassa on maailman väkilukuenemmistö ja sieltä löytyy jo maailman suurin talous, joka vain kasvaa, kasvaa ja kasvaa – ettei vain liiaksi? [7. Elämme kiinalaisten vuosisataa [Kuva 3.].

 

...

Presidentti Trumpin todellinen The Great -vastus on kauppakansa Kiina, joka ei niinkään sodi, vaan tekee kauppaa puuttumatta muiden ulkoisten sisäisiin asioihin. Kiina ei ota kauppasuhteissa kantaa kauppakumppaninsa yhteiskuntapolitiikkaan, kulttuuriin, kieleen tai muuhunkaan tapaelämään, kunhan se ei sodi kiinalaisia vastaan heidän omalle maalleen.

 

Trump tarvitsee Venäjän presidentti Vladimir Putinin

Trumpille on tärkeämpää kokonaisvaltaisuuden nimissä Venäjä kuin EU – Venäjä on maailman raaka-aineaitta, ja Kiina ei saa päästä noihin varantoihin valtatekijänä käsiksi. Näin onkin helposti nähtävissä, että Vladimir Putin' lla on kuninkaat käsissään – tosin Kiinan presidentti Xi Jinping' llä on ässät, kaikki neljä:

a] Maailman suurin sisämarkkina – potentiaalina

b] Maailman suurin tuotantokoneisto

c] Maailman levinnein ja laajin kaupankäyntiverkosto

d] Maailman potentiaalisin tuotekehityskoneisto – ”yhden käskylauseen alta” [8.

 

 

Viitteet:

[1 Erik Dammann ”Tulevaisuus käsissämme” -Otava 1981 – ISBN 951-1-06126-7.

[2 ”I have a dream” - … ~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/i-have-a-dream-tasta-king-unelmoi-50-vuotta-sitten/2340906#gs.sRHt0_U -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/09/korean-niemimaalla-uho-ja-sapelit.html -

[4 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy -

[5 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nykypaiva-stubb-katuu-jattaytymista-libya-operaatiosta/1939990#gs.KWNlqKk -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/06/eurooppalainen-turvallisuusajattelu.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html -

[8 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/kiinalainen-juttu.html -

 

...

EKSTRA

Miksi Venäjää ja venäläisiä parjataan niin voimakkaasti – onko tosiaan lännenmiehen media kauhukivuissaan nähnyt kristallipallostaan oman uuden ajan ristiretkensä, jossa nostetaan otsikoihin päivästä toiseen idän ja lännen vastakkainasettelua, otamme esimerkin HS' sta ~ https://www.hs.fi/urheilu/art-2000005764687.html - , joka on otsikoitu näin:

Venäjän näyteikkuna kehuttuna kisajärjestäjänä sulkeutuu – ennen seuraavia kisoja on selvitettävä dopingsotkut: ”Siinä on selvästi kahdet kasvot”

Lukijakommentti ylläolevaan - Ilkka Luoma 21.7.2018 - 12:23

Mistä muusta maailman valtiosta saadaan näin paljon mediatoistoa negatiivisina esille nostoina kuin Venäjästä? Vaikka uutiskirje olisi faktana hyvinkin positiivista, niin Venäjän (myös Kiinan) kyseessä ollen saadaan sekaan aina jotain pahaa, ilkeää tai muutoin epämiellyttävää. Mistä tämä toistuva ronkkiminen – lopulta kaaostaminen johtuu?

Krimin tilanne saa eniten toistoja, jopa Suomessa – huomauttelulla, ettei vain unohdu. Jos taas olisi kyse muiden valtioiden vääristä teoista, esimerkiksi US ja Syyria, niihinkin saadaan upotettua Venäjä - jotenkin syyllisenä, vaikka Syyrian kriisiin US oli ensimmäinen ulkoinen valtio, joka ilman mitään mandaattia sekaantui vieraan valtion sisäisiin asioihin, kuten aikanaan Irakiin 2003 ja sitäkin aikaisemmin Serbian USAF-pommitukset.

 

Pelkäämmekö idän voittoa ja aasialaisten uusmarssia Wienin porteille – meitä valkoisia markkinatalouden demokraattisiksi voimiksi itseämme kehuvia on vain noin 20 prosenttia maapallomme ihmispopulaatiosta – ei edes niin paljoa kuin on kiinalaisia. Saimmeko peliimme huonot kortit, milloin ja miksi?

 

.

EKSTRA II

Trumputin jälkikirjoitus – mitä lännenmiehen media ei huomannut! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258405-trumputin-jalkikirjoitus-mita-lansimedia-ei-osannut-huomioida - [67]

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 175300

 

DOC trump poistuu euroopasta_22072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 22072018

 

925_7830 – 8:34|09:13

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (376 kommenttia)

Ilkka Luoma

Näin paljon amerikkalaisia on kuollut Afganistanin sodassa

maanantai 01.10.2012 klo 13:22 -Iltalehti
~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012100116144722... -

...
"Afganistanin Wardak-provinssissa sattui lauantaina sotilaallinen yhteenotto, jossa kuoli yksi yhdysvaltalaissotilas. Yhdysvaltain viranomaiset vahvistivat sunnuntaina, että Afganistanin sodassa on kuollut nyt yhteensä 2000 yhdysvaltalaissotilasta.

Esimerkiksi brittisotilaita on kuollut vuonna 2001 alkaneessa Afganistanin sodassa yhteensä 433. Noin 20 000 siviilin arvioidaan myös kuolleen sodan aikana. Loukkaantuneita yhdysvaltalaissotilaita on sodan jäljiltä ainakin 17 600.

Irakin sodassa kuoli yli 4400 yhdysvaltalaissotilasta.

Afganistanin sota alkoi 7.10 .2001 kun Yhdysvaltain, Yhdistyneen kuningaskunnan, Australian ja Afganistanin pohjoisosaa hallinneen pohjoisen liiton joukot hyökkäsivät Afganistaniin syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon.

Konfliktin syntyyn vaikutti voimakkaasti syyskuun 11. päivän terrori-iskut Yhdysvalloissa.

Naton joukkojen on tarkoitus vetäytyä Afganistanista vuoden 2014 loppuun mennessä, mutta asiantuntijat arvioivat, että vetäytyminen näin aikaisin ei ole realistista."

-lainaus Iltalehdestä

Ilkka Luoma

Otsikkoon nähden Trump miettii miten paljon amerikkalaisia kaatuisi eurooppalaisessa sodassa, jossa vastassa olisi mitä todennäköisimmin se toinen ydinasesuurvalta - uhrien määrä olisi maailmanlaajuiseksi levinneessä suursodassa kymmeniä miljoonia ja US tuhoutuisi kokonaan - tämän kaiken Trump tietää - ja on siitä Putinin kanssa keskustellut - kahden kesken!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sensijaan Putin on todennut, että maailma ilman Venäjää ei ole minkään arvoinen, vihjaten näin, että uskaltaa aloittaa vaikka ydinsodan kokiessaan Venäjän olevan uhattuna.

Ilkalle on koittanut joulu Trumpin myötä :D. Luulen kuitenkin, että ilo on ennenaikainen. Trumpin presidenttiys päättyy aikanaan, joko kahden ja puolen tai kuuden ja puolen vuoden kuluttua ja läntinen puolustusliitto Nato on silloinkin pystyssä, samoin Yhdysvaltain tuki Euroopalle. Trumpin hallinnossa on fiksujakin, mm. puolustusministeri Mattis ja kongressi viimekädessä tyrmää Trumpin päättömyydet. Tätä tulevat venäjämieliset täälläkin kovasti itkemään ja "sotahaukkoja" solvaamaan. Tosin Trumpin jälkien paikkaamiseen menee seuraajalta hyvinkin yksi virkakausi.

Ilkka Luoma

Missäköhön Putin on noin ensimmäisen virkkeesi lailla todennut?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #5

Yritän kaivaa jostain lähteen esiin. Ehkä muut kommentoijat voivat auttaa? Tuo Putinin lausuma on jostain parin vuoden takaa ja sitä uutisoitiin silloin ihan kohtuullisen laajasti.

Edit: näkyy olevan niinkin tuore lausunto kuin tämän vuoden maaliskuulta. Googlaamalla löytyy. Kehno nörttiyteni estää minua laittamasta linkkejä. Jos googlaat jotain: "Putin: world is nothing without Russia", niin löytyy.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Tuon suuntaisesti ... Putin on ilmaissut venäläisen kulttuurin olevan maailman kirjossa arvokas lisä, kuten muutkin kulttuurit - sen sijaan "minkään arvoinen" - on West trolling manipulation -ilmiö - lännenmiehen medialta.

Nikolai Holopainen Vastaus kommenttiin #8

Olisiko lause kevään puheesta, jossa hän esitteli uuden asearsenaalin? Venäjällä oli näkemys, että Pentagon unelmoi ensi-iskusta, jolla Venäjän ydinuhka neutraloitaisiin. Mm ohjus puolustusjärjestelmä, joka tekisi systeemin aukottomaksi. Putin esitteli uudet aseet ja todisti aukottomasti, että vastaisku tulee. Jospa Pentagon nyt kuuntelee meitä? Järkipuhe ei ollut aiemmin painanut. Jos ensi-isku tulee, niin siinä menee Venäjä, mutta vastaisku tulee. Jos Venäjällä ei ole elämisen oikeutusta, niin ei muillakaan. Jotenkin näin se meni.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Hyvä - laitetaan tarkistukseen!

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #19

Muistan tuon. Sitä Ilun fb-sivuillakin hehkutettiin. Heille vaan ikävää on se että ne tärkeimmät ovat vielä suunnitteluasteella. Näyttivät kyllä tietokoneanimaatioina miten ne tulisivat tuhoamaan amerikkalaiset ohjukset. Näitä animaatioita samaiset hehkuttajat luulivat että ne ovat jo ihan oikeasti olemassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Sellaisiako joita Reaganin aikana esiteltiin?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #96

Reaganin Tähtien Sota -hanke oli pelkkää bluffia jolla saatiin NL pistämään likoon viimeisetkin kopeekkansa. Tai ei se ihan kokonaan ollut pelkkää bluffia. Siinä tutkittiin laserien käyttöä ohjusten tuhoajina ja tehtiin mielenkiintoinen havainto josta kerran esitin sinullekin kysymyksen sen jälkeen kun olit ylistänyt Kiinan ylivoimaista lasertekniikkaa. En saanut vastausta enkä aio sitä myöskään tässä sanoa, sillä tuntuu siltä ettei Kiina ole sitä vieläkään onnistunut varastamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #97

Tiettävästi maailman ensimmäinen lasersäteellä tuhottu satelliitti operoitiin juuri Kiinasta ... maasta käsin ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #103
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #118

Satelliittia voidaan rinnastaa mannerten väliseen ohjukseen - joka tulee myös avaruudesta, missä satelliitit liikkuvat - matalilla kiertoradoilla.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #125

Eli nyt oli siis kysymys havainnosta minkä jenkit tekivät ja varmaan koskee myös satelliittiakin. Tuo ensimmäinen lause osoittaa ettet ole jyvällä tässä mutta olkoon, en kerro enempää.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #97

Tähtien sota oli todellinen projekti, mutta sitä ei tarvittu toteuttaa - onneksi. Neuvostoliitolta loppuivat rahat sen yrittäessä vastata siihen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #191

"Todellinen projekti", jonka asiantuntijat huomasivat mahdottomaksi, silloisin teknologioin ... Veikkaan, että Kiina toteuttaa nuo ideat kehiteltyinä ensimmäisenä ...

" ... Reaganin kauden varustelukilpaa ja etenkin SDI:tä on väitetty erääksi syyksi Neuvostoliiton kansantalouden romahdukseen. Yhdysvallat ei pystynyt hankkeen puitteissa rakentamaan kattavaa ohjuspuolustusta 1980-luvun teknologialla. Neuvostoliitto kuitenkin vastasi haasteeseen lisäämällä omien ohjustensa määrää (muun muassa SS-18 Satan -ohjus, jonka Neuvostoliitto nimesi SDI:n vasta-aseeksi, ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_In... -

...

Itseasiassa tuo Reaganin ohjelma iski takaisin US-nilkkaan, koska se käynnisti tuotekehityksen Borei- ja Bulava lopputuloksin, jotka eivät tänänkään ole amerikklaisten torjuttavissa.

...
PERJANTAINA, HEINÄKUUTA 25, 2014
Lännenmies koettaa luhistaa Putinin Venäjän

" ... USA:n yksi suosituimmista presidenteistä, edesmennyt Ronald Reagan oli näyttelijän draamassaan päättänyt luhistaa pahan valtakunnan – Neuvostoliiton. Reagan aloitti historiallisen Tähtien sota projektin, jonka tarkoitus oli viedä sota avaruuteen, ja jonka todellinen tarkoitus oli kuristaa Neuvostoliiton kansantalous, tässä onnistuttiin ja Neuvostoliitto hajosi.

Nyt lännenmiehet – USA ja Englanti etummaisina koettavat luhistaa Vladimir Putinin Venäjän; liian suurena materiaalien ja energian lähteinä – liian suurena, ollen uhka lännen filosofioiden – demokratian ja vapaan sana levitykselle 1]. Tähän projektiin ei voi mahtua lännelle uhka idän jättiliitosta – Venäjän ja Kiinan kesken. Nyt on tarkoitus hajottaa Venäjä pienempiin osiin ja vähintäänkin rajoittaa idän filosofian vaikute ”volgan mutkille”. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/07/lannenmies... -

...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #193
  " "Todellinen projekti", jonka asiantuntijat huomasivat mahdottomaksi, silloisin teknologioin..."

Olin 1980-luvulla amerikkalaisen hi-tech-firman palveluksessa, Cambridge, Mass. (Bostonin vieressä). Yht'äkkiä yhtiön suuri neuvotteluhuone pyhitettiin erityiskäyttöön. Sinne majoittui toistakymmentä konsulttia Washingtonista, jotka olivat erikoistuneet suurten militääriprojektien tarjousten kirjoittamiseen. Mulla, kansainvälisen myynnin johtajana, oli ilo tarjota yhtiön Starwarsin "sivutuotetta" Ranskan laivastolle ilmatorjuntaohjuksiin.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #241

Ilu hyödyntää taitavasti kaikki mahdolliset seikat propagandassaan ja Venäjän/ Kiinan ylistämisessään. Hän on aina silloin tällöin ylistänyt kuinka Venäjä on täysin ylivoimainen avaruudessa, sillä millään muulla maalla ei ole riittävää teknologiaa viedä astronautteja avaruusasemalle! "Venäjä hallitsee jo avaruuttakin" toteavat hänen aatetoverinsa. toinen lentävä lause on "Kommunisti se Kiinaakin johtaa"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #251

Kiinaa johtaa kommunistinen puolue, jolle kommunismi on vain keino, ja tavoite - tavoitteen ja nykypäivän välissä on keinopolku, jolla haetaan Kiinalle kuuluva asema pallollamme. Yksinkertaista, eikö ... ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #241

Myyjät ovat innokkaita tekemään tarjouksia, joille paistaa (vain) mielikuvitus - ja joskus ne menevät läpi, jopa Telessä 1990 -luvulla ... ;)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #260

Ilkka,
en tiedä miten kommenttisi liittyy 'Tähtien Sotaan'? Kyllä siitä oli virallinen USA:n liittovaltion tarjouspyyntö, johon nuo konsultit oli palkattu vastaamaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #288

Yleinen ilmaus myyjien innolla tekemistä tarjouksista ;) Sitä paitsi Telessä oli innovaatioita, joista aika moni toteutui - niin lopulta "Tähtien Sodastakin" ... tosin usein aivan toisten toteuttamana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sanoiko puuttini aloittavansa ydinsodan vai onko se sinun oma päätelmä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Putin ei ole koskaan noin sanonut - ainoastan sen, ettei suursodassa ole voittajia, vain häviäjiä. Venäjän suuri pinta-ala saattaa jättää joitain jakuutteja henkiin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #13

Presidentti Putin sanoi Meduzan haastattelussa maaliskuussa, että Venäjä voi käyttää ydinaseita vain siinä tapauksessa, jos ennakkovaroitusjärjestelmät kertovat, että vihollinen on laukaissut ohjuksia, jotka ovat matkalla Venäjälle.

Itänaapurissa ei siis tuossa suhteessa ole mikään muuttunut sitten Neuvostoliiton aikojen, vaikka nykyinen Venäjä ei ole suurvalta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Totta, vain puolustautuakseen - arvoitukseksi jää millainen käsky tuossa tilanteessa annettaisiin Borei -luokan partiossa oleville str. ydinsukellusveneille ...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Minkä ydinasevaltion presidentti ei sanoisi noin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #126

Niinhän ne sanovat,mutta kertoo jotain ihmisestä joka nostaa vain jonkun sanomana asian tikun nokkaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #34

Viittaan kommentissani 246. Venäjä Federaation sotilasdoktriinissa ( 2014 ) esitettyyn kohtaan. Jos Venäjä tulkitsee, että siihen kohdistuu konventionaalisilla aseilla tehtävä hyökkäys, joka uhkaa Venäjän olemassaoloa, se katsoo oikeudekseen käyttää ydinaseita ensi-iskuun. Kyse on siis Venäjän omasta tulkinnasta ja sehän voi tulkita tarpeen tullen mitä tahansa mistä tahansa. Ihan niin kuin Mainilassa aikoinaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #247

Suurvallat ovat muutoinkin varanneet itselleen oikeuden tehdä liki mitä tahansa - Irak 2003, Syyria 2013 ...

...
17] Ydinaseiden suurvallat suojelevat omiaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/09/ydinasesuurv... -

" ... Voisimme tarkastella kahden ydinasesuurvallan johtajien julistusta omien kansalaisten suojelemisesta, tai samaan etniseen ryhmään kuuluvien turvaamisesta. USA julisti maailmanlaajuisen sodan (” … ei ole turvasatamaa missään maapallolla – me ulotamme tuhoamisemme mihin tahansa … ”, julisti Obama).

”Tulemme suojelemaan kaikki venäläisiä ja etnisesti venäläisiä, olivatpa he rajojemme sisällä tai ulkona” – näin sanaili Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kansalaissuojelija Putin osoittaa tätä doktriiniaan juuri nyt Itä-Ukrainassa ja vähän aiemmin Krimillä. Herääkin kysymys millaisia oikeuksia strategiset ydinaseet tuovat niiden hallitsijoille?

Obama katsoi oikeudekseen ulottaa lennokki- ja USAF ilmavoimasotansa tyypillisesti omien rajojensa ulkopuolelle – Yhdysvallathan on käynyt kaikki viimeiset sodat valtionsa rajojen ulkopuolella, tappaen enemmän vieraiden valtioiden siviilejä kuin mikään muu valtio viimeisten 70 vuoden aikana. Nyt odotamme ensimmäistä ISIS -iskua Syyrian puolelle 1] ja kysymyksellä kenen tai minkä hyväksynnällä?

Putin on vähintäänkin epäsuorasti tukenut slaaviveljiensä sisällissotaa Ukrainassa,

jossa konfliktin käynnistyminen Kiovan Maidan -aukiolta 2] on yhä täysin tutkimatta, samoin kuin Odessa murhapoltto ja MH17 malesialaiskoneen alas ampuminen 3]. Ei ole täyttä näyttöä venäläisten suorasta osallistumisesta Itä-Ukrainan sisällissotaan. Avustusrekkojenkin todellinen tarkoitus on joltain osalta meille lännenmiehille tuntematon.

Obama on kansalliskiihkoisessa puheessaan vakuuttanut,

että amerikkalaiset kostavat kaksi teloitusta, jotka kohdistuivat Yhdysvaltojen kansalaisiin. Tuo ISIS -likvidointi antoi USA:n kongressinkin mukaan Obamalle oikeuden pommittaa Irakia ja Syyriaa 4] – Irakissa toki pyydettynä, mutta entä Syyria, jos Syyrian laillinen presidentti, isänsä nimittämä poika al- Assad ei anna lupaa jenkkipommituksiin ... "

.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #10

Ote Venäjän Federaation sotilasdoktriinista ( 2014 ):

"27.
Venäjän Federaatio pidättää itsellään oikeuden käyttää ydinasetta vastauksena Venäjään tai sen liittolaisiin kohdistuvalle ydinaseen tai muun joukkotuhoaseen käytölle ja lisäksi tilanteissa, joissa konventionaalisilla aseilla tapahtuva hyökkäys kohdistuu Venäjään ja Venäjän olemassaolo valtiona
on uhattuna"

Lähde: http://erikoiset.kioski.yle.fi/files/sotilasdoktri...

Viitaten tuohon viimeiseen lauseseen: No tuossahan ei tarvita kuin "Mainilat", niin oikeutus ydinaseiden ensikäytölle on olemassa. Tulkintahan siitä mikä on hyökkäys konventionaalisilla aseilla ja mikä on näin tehtävän hyökkäyksen Venäjän olemassa oloa uhkaava on Venäjällä itsellään.

Myös kokonaisuutena tuo Venäjän Federaation sotilasdoktriinia koskeva teksti on erittäin mielenkiintoinen ja antaa Suomen Nato-jäsenyyskeskustelulle näkökulmaa.

Toki kaikkien, jotka haluavat muodostaa kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen, kannattaisi myös tutustua mm. Pohjois-Atlantin sopimuksen tekstiin ja Suomen erityisedustuston Natossa sivustoihin.

Ohessa muutamia linkkejä josta saa jutun juurta keskusteluun:

http://www.atlanttiseura.fi/nato/wp-content/upload...

http://www.finlandnato.org/Public/Default.aspx

http://atlanttiseura.fi/nato/

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #246

Ydinaseiden käyttö on itsesuojeluvaiston huippukulminaatio. Trump: "Meillä kahdestaan on 90 prosenttia maapallon ydinaseista - se on paha asia" -osapuilleen näin. Tunnetusti maailmassa on vain yksi ydinaseiden tosikäyttö - lähinnä siviilejä vastaan.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Ilun kirjoitus on taas sitä toiveajattelua.

"...uhrien määrä olisi maailmanlaajuiseksi levinneessä suursodassa kymmeniä miljoonia ja US tuhoutuisi kokonaan - tämän kaiken Trump tietää - ja on siitä Putinin kanssa keskustellut - kahden kesken!" Heh, tämän kaiken Trump tietää mutta mistä Ilu tietää mitä Trump tietää? Tälläkin tietysti on hyvä tehdä propagandaa kun vielä ehtii. Sitten pitää taas olla hyvät selitykset valmiina kuten Singaporen kokouksen jälkeen että miksei se mennytkään niin kuin "lähteet Pekingin keskushallinnosta" olivat hänelle tiedottaneet.

Alla kommentissa 6 lisää Ilun mielikuvituksellisen toiveajattelun hedelmiä.

Ilkka Luoma

Trump on evästetty liki ensimmäiseksi astuessaan virkaansa Venäjän Borei -str.ydinsukellusveneistä ja niiden (2 viiva 3 x 16 viiva 20) x 4 viiva 10 ydinkärjestä, jotka voivat olla amerikkalaisten kotivesiltä vain 250 kilometrin päässä - ja näihin ei US' lla ole torjuntakykyä - kaiken tämän Trump tietää ... aiheesta on puhuttu myös kahdenkeskisyydessä - siksi Trumpin jo etukäteistoteamus: "Meillä kahdella on 90 prosenttia maailman ydinaseista - ja se on paha asia" ... Borei kykenee ampumaan parin minuutin välein koko varastonsa - ilmaan, jopa veden alta (30-50 metriä)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #11

Tämä on yksi esimerkki miten olet nuo juttusi "järkeillyt".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #49

Kts. kommentti 50.

...
Ja Trumpin lausahdus, sen jälkeen keskity ajattelemaan :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Amerikkalaisen valokuvamallin ja porilaisen runoilijan puolisot sekä muuan venäläinen isoisä olivat Suomessa esittelemässä nykyistä tyyliään, tässä kritiikkiä:

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005763850.html...

Ilkka Luoma

Saksa ja Venäjä ovat eurooppalaisen nykyajan takuu- ja turvamiehet!
~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... - [233] .

Saksa on uudistamassa asenne- ja asemoitusmisilmastoaan eurooppalaisessa kansojen sulatusuunissa, jossa EU-eroaalto on hienokseltaan jo käynnistynyt |2 ja ja missä itä ja länsi kipuilevat entisissä Neuvostoliiton osavaltioissa |3 ja satelliiteissa.

Saksa tulee ulos väkevänä edellisestä alemmuudestaan ...,
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50431-s... - ]

jota se kantaa jo kohta kuolleiden esi-isiensä teoista ja toimista. Saksaa on jäytänyt jo turhan pitkään muisto, häpeä ja kiusautuneisuus ajalta, jolloin kansallinen henki ja yltiöisänmaallisuus kukoistivat elintilan vaateena ja herrakansana, joka koetti hakea rotupuhtaudella maailman paikkaansa.

Nyt on Saksalla jäljellä vastuu Euroopan veturina |4 ja idän ja lännen rakennejärjestelijänä – yllättäen yhdessä Venäjän kanssa seuraavien noin 10-20 vuoden aikana, kun Yhdysvallat ottaa irtiottoa Euroopasta, jättäen Englannin ”linnoituksekseen”.

USA näkee suurimmaksi uhaksi maailmanpoliisiroolilleen |5 Kaukoidän ja nimenomaan Kiinan, joka on jo kasvanut moni mittarein maailman suurimmaksi …

Missä on meidän suomalaisten rooli, asema ja paikka?
[ ~ http://www.hollilla.com/threader.php?item=186458903 - ][73]

Se on yksinkertainen vastaus – olemme idän ja lännen vedenjakajalla |6 - itse ollemme niin lännestä kuin idästä |7.

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/06/eurooppala... -

...

...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Saksa on nykyään liberaalin demokratian vahvin linnake Euroopassa ja siksi soisin sen olevan enemmänkin mukana tukemassa mm. Baltian maita Venäjän muodostamaa uhkaa vastaan. Nykyinen Venäjä edustaa täysin vastakkaisia arvoja ja onkin tukenut monin tavoin eurooppalaista äärioikeistoa, niin pragmaattisista kuin ideologisista syistä.

Ilkka Luoma

Miten Venäjä uhkaa baltteja?

...
Muistatko Virosta pronssisoturiepisodin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #12

Pronssisoturiepisodi oli hyvä opetus Venäjälle, he eivät enää päätä patsaiden paikoista rajojensa ulkopuolella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Eestiläiset vain unohtivat, että Pronssisoturi patsas esitti heidän kansalaistaan!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #17

Suomalaisia palveli myös puna-armeijassa, onneksi heille ei ole tarvinnut pystyttää patsaita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Oletko perehtynyt eestiläiaten kokemaan - niin hyvässä kuin pahassa - saksalaismiehitykseen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #20

Aika outoa, jos saksalaisten muutaman vuoden miehityksellä yritetään oikeuttaa Neuvostoliiton vuosikymmeniä harjoittama sorto Baltiassa. Neuvostoliitto edusti niin kansojen kuin kansalaistenkin keskitysleiriä sanan varsinaisessa merkityksessä. On se kumma juttu että tuo porukka ei vieläkään ole oppinut olemaan ihmisiksi edes Virossa. Ryssät sielläkin erottaa välittömästi muustajoukosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Pitäisikö venäläisten ja venäläismielisten poistua Virosta - noin 20-25 prosenttia koko Viron väestöstä? Miten kansantalouden kävisi? --- Olisiko kummallakin puolen peiliin katsomisen paikka?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Miksi ihmeessä virolaisten pitäisi katsoa peiliin? Virolaisethan sorron kohteena olivat. Venäläisten olisi kyllä syytä olla Virossa nöyrää poikaa, niin paljon pahaa se herrakansa aiheutti valloittajana. Rehellisesti sanoen, virolaiset kyllä pärjäisivät ihan keskenäänkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Aivan ensimmäiseksi pitäisi perehtyä Viron alueen historiaan - tanskalaisten, ruotsalaisten, saksalaisten ja venäläisten kanssa --- tuosta se alkaa ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #25

Venäläisten pitäisi hyvin nöyrästi pyytää anteeksi hirmuhallintoaan Virossa. Siitä se alkaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Otetaan virolaisuuden historiaan tarkampi skuuppi - kun virolaiset itsenäistyivät ensimmäisen kerran, niin saksalaiset tulivat jo noin vuorokauden päästä ---

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #27

Mitä ihmettä sinä lässytät? Eivät saksalaistenteot millään tavoin oikeuta venäläisten Viron miehitystä ja virolaisten törkeää kohtelua, johon olennaisena osana kuuluivat virolaisten tapattamisesta työleireille ja venäjän kansalaisten asuttaminen Viroon. Koeta nyt myöntää ystävistäsi venäläisistä ne piirteet, joista heidätparhaiten maailmalla tunnetaan.

Kun aikoinaan kysyin äidiltäni eroa ryssän ja sakemannin välillä sodan ajalta, äitini vastaus oli: ei muuta eroa kuin että saksalaisilla oli kiillotetut saappaat, samoja roistoja molemmat.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #28
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Kaikki todellisuuksien/ luulojen äiti ... ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #54

Annahan olla Luoma. Äitini käytti kaltaisiasi pikkuhousupyykkärinään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Parasta mihin kykenet? - Saavatko näin lukijat oikean käsityksen ajatusmaailmastasi ja viihde-elämästäsi? -huumorilla ja ystävällisesti :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Nyt tässä on kysymys kommentoijien kyvystä nähdä ja kommentoida kokonaisuuksia - eikä vain yksipuusilmäisesti nähdä osatodellisuutta - jopa yksipuolisia luuloja - arvellen niitä itsepintaisesti totuuksiksi --- 'Maailmalla tunnetaan' ei kerro useinkaan sitä käytännön todellisuutta - on kysymys voimakkaamman manipulaatiokyvystä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #20

Saksalaisten miehittäjien pystyttämiä "sankaripatsaita" ei Virossa olekaan. Luultavasti virolaiset suhtautuisivat niihin samalla tavalla kuin prossisoturiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Sinimäen juhlinnoista päätellen löytyisi ainakin joitakin jotka suhtautuisivat aivan toisin: http://defendinghistory.com/estonian-pro-fascists-.... Natsien muiston elvyttäminen on itse asiassa laajempikin ilmiö Baltiassa.

Toisaalta kannattaa muistaa, että iso osa virolaisista oli hyvin hyvää pataa saksalaismiehittäjien kanssa ja heitä sekä heidän epäiltyjä apureitaan vietiin Stalinin aikana leireille, toki kovin karkealla seulalla valiten. Viedyistä monilla oli taustansa jo 1920- ja 1930-lukujen K.Pätsin ja J.Laidonerin johtamassa kolmenvartin fasistisessa diktatuurissa.

Lisäksi on syytä muistaa, että Viro ei ollut NL:on kuuluessaan miehitetty vaan yksi SNT muiden samankaltaisten joukossa niin, että sen asukkailla oli ihan samat oikeuden ja velvollisuudet kuin muillakin neuvostokansalaisilla. He eivät siis ollet minkäänlaisen miehityshallinnon alaisia.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Myyryläinen se yrittää edelleen. Vai ei ollut Viro miehitetty...ihan iloisina liittyivät maailman mahdollisesti suurimman sortajan kanssa yhteen. Usko on harvinainen asia nykypäivänä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Jussila yrittää nyt muuttaa puheenaihetta. Kyse ei ollut siitä millä mielellä virolaiset olivat kun liittyivät tai liitettiin SNTL:on vaan siitä mikä Viron ja virolaisten asema osana sitä oli, siis oliko se miehitys vai ei. En ole huomannut mitään merkkejä miehityksestä vaan liittymisen osaksi SNTL:a yhtenä sen SNT:na, ihan samoin oikeuksin ja velvollisuuksin kuin muillakin neuvostokansalaisilla oli.

Jos Virossa olisi ollut miehitys niin siellä olisi ollut muusta SNTL:n hallinnosta erillinen miehityshallinto (vrt. Itä-Karjalan miehityshallinto) joka olisi poikennut muiden SNT:jen hallinnoista ja Viron kansalaisilla olisi ollut erilaiset oikeuden kuin muilla neuvostokansalaisilla.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #36

Jussila ei yritä muuttaa puheenaihetta, Myyryläinen kirjoittaa roskaa. Luettelehan ihan alusta lukien ne kansainvälisen oikeuden edellyttämät asiakirjat, joiden mukaisesti Viro liittyi vapaaehtoisesti SNTL:n onnellisten (hullunkuristen?) kansojen perheeseen.

On se kummallinen tauti tuo neuvostoystävyys, se ei parane edes lähes kolmenkymmenen hoitovuoden jälkeen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Mitä asikirjoja kansainvälinen oikeus edellytti v. 1940 liittymiseltä NL:on? Ja mihin kansainvälisiin sopimuksiin ne perustuivat?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #42

"Baltian maita vastaan oli keskitetty 437 000 miestä, että ne hyväksyisivät tukikohtasopimukset."

Mark Solonin, 25.juuni 1941: Rumalus või agressioon, 2010, sivu 41

Venäjä lähetti Viroon ”kenraalikuvernööriksi” Andrei Zhdanovin. Zhdanov pakotti presidentti Pätsin erottamaan vallassa ollut laillinen hallitus ja asettamaan tilalle nukkehallituksen Johannes Vares-Barbaruksen johdolla. Zhdanov määräsi, että järjestetään Viron perustuslain vastaisesti vaalit 14. ja 15.7. Venäjä esti muiden paitsi kommunistien ehdokkuuden.

Eversti Matti Lukkari: ”Äänestystulos oli farssi. Se julkaistiin Moskovassa ennen kuin äänestysaika Virossa oli edes mennyt umpeen. ”Virallisten tulosten” mukaan Virossa äänesti 84,6% äänioikeutetuista. Kommunistit saivat 92,9% annetuista äänistä.”

Matti Lukkari, Viron itsenäistyminen, 1996, sivu 49

Presidentti Mauno Koivisto: ”Venäjän armeija marssi maahan. Sotaväen voimin ja ladatuilla kanuunoilla valtiopäivät määrättiin tekemään Katariinalle sopivia päätöksiä. Samalla tavalla Viron parlamentti pakotettiin vuonna 1940 anomaan liittymistä Neuvostoliittoon: kansanedustajien vieressä seisoivat neuvostosotilaat pistimet paljastettuina.”

Mauno Koivisto, Venäjän idea, 2001, sivu 88

Siinä oli se "vapaaehtoinen" liittyminen NL:oon.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

Niin, vastasit kysymykseeni. Aggressio oli silloin kielletty Kansainliiton peruskirjassa. NL muuten erotettiinkin sitten tuosta järjestöstä, juuri hyökkäyssodan vuoksi. Voi teitä neuvostoystäviä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #44

Jussila ei vielä vastannut kysymykseeni mitä asiakirjoja kansainvälinen oikeus v. 1940 vaati valtiolta joka halusi liittyä SNTL:on.

Kun hän on vastannut siihen, hän voisi vastata miten Eestin SNTL:n asema poikkesi muista SNT:sta tehden sen jäsensuhteesta NL:on miehityksen kun muut olivat federaation tasavaltoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #46

Ei oikeus mitään vaadi, ei edes kv. oikeus, se on eloton subjekti. Milloin rauhansopimus solmittiinkaan Viron ja NL:n välille?

Tyypillistä näille neuvostomielisille kysellä yksityiskohtia, joihin varsinainen asia peittyy. Haagin yleissopimus oli voimassa vuodesta 1907, eikä NL tapansa mukaan noudattanut myöskään Kansainliiton peruskirjaa.

Ehkä NL:n toimille Virossa on miehitystä parempia sanoja. Mieleen nousevat lähinnä rosvous, raiskaus ja kansanmurha.

Minun on erittäin vaikea käsittää näitten myyrien ja myyryläisten maailmaa. Siellä ei näytä vallitsevan minkäänlainen todellisuus.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Yksityiskohtaisten asioiden tuntemus paljastaa asiantuntijan -

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #47

Nyt Jussila kertoo ettei kansainvälinen oikeus vaadi mutta aiemmin kommentissa nro 39 ne esittämään. Tälläistä lienee Jussilan todellisuus.

Sen lisäksi Jussila saattaisi olla tarkempi, edes kronologiassaan. NL erotettiin kansainliitosta joulukuussa 1939 mutta Viro liittyi/liitettiin NL:on elokuussa 1940. Kansainliiton sisäiset sopimukset eivät siis päde Viroon tuolta NL:on liittymisen/liittämisen osalta.

Puutuin tuohon Jussilan kysymykseen asiakirjoista vain ja ainoastaan siksi, että yleensä hän, kuten monet muutkin samalla asialla olevat, ovat hyvin tarkkoja asiakirjoista ja muotoseikoista viimeisiä pilkkuja myöten vain ja ainoastaan silloin kun ne tukevat heidän asiaansa. Muulloin ollaan ikäänkuin katsovinaan suurempia linjoja ilman mitättömiä yksityiskohtia. Niin tässä Jussila tälläkin kertaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #166

Max on minimaallinen kokonaisuuksissa ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #166

Myyryläinen & Luoma, väärinkäsitysten mestarit. Jos minä pyydän esittämään joitain asiakirjoja, olenko silloin tehnyt väitteen, että sellaisia asiakirjoja olisi olemassa tai että joku taho sellaisia edellyttäisi?

Molemmat yllä mainitut trollit esiintyvät kansainvälisten asioiden erikoistuntijana, Luoma tietysti vielä lisäksi sopimusten erikoisasiantuntijaa, mutta kummallakaan ei ole vähentämään käsitystä oikeastaan mistään. Jo pelkkä vihjaus siitä, että Viro olisi liittynyt vapaaehtoisesti Neuvostoliiton kaltaiseen rosvojoukkoon, on pöyristyttävä. Samoin Luoman puhtaaseen ymmärtämättömyyteen pohjaavat vuodatukset isäntämaapöytäkirjasta.

Suomeen ei ole hyökännyt kuin Neuvostoliitto, ja sen seuraaja on samanlainen uhka. USA ei ole koskaan osoittanut mitään aggressioita Suomea kohtaan, eikä sitä parhaallatahdollakaan voida pitää Suomelle uhkana.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #289

Jussila, trollien tehtävänä on nimenomaan hämmentää ja sekoittaa keskustelua niin, että se alkuperäinen kiistämätön fakta: viron neuvostomiehitys jäisi taka-alalle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #289

Jussila nimittelee väärinkäsitysten mestareiksi kun tarttuu hänen päättömään kysymykseensä. Tietenkin jos joku kyselee toiselta sellaista jota ei ole olemassa, tulee esittäneeksi väitteen sellaisen olemassaolosta. Muutenhan esittäisi kysymyksensä tai käsityksensä toisin muotoillen, jos siis ihan tolkuissaan on.

Toisaalta Jussila on toki vapaa pöyristelemään ihan mitä itse haluaa. Siihen hänellä on täysi vapaus myös sellaisissa asioissa joita muut osaavat tarkastella monista eri näkökulmista ja myös meille vakiinnutettuja käsityksiä haastaen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #314

Sinut taidetaan tuntea kotiseudullasi trollauksen lisäksi taitavana mopoilijana.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #46

Samalla tavalla miehitettyjä ja pakotettuja NL:n vallan alle olivat kaikki sen satelliitit.

Myyryläinenkin allekirjoittaa aivan mitä tahansa kun on ase otsalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Ottaisiko Max sitten vastaavasti napin otsaansa? ;) En uskoisi kovin helpolla ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #64

Saat ihan vapaasti kirjoittaa edelleen pöljiä kommentteja kirjoituksiisi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Kommentointitaitosi sen kuin paranevat - lukijat haltioissaan ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #67

Ovat haltioissaan ja suosittelevat kommenttejani. Sinulla ei suosittelijoita tälläkään palstalla ole, niitä salaisia ylistyksiähän me emme pääse lukemaan.

Suosittele nyt edes itse jotain kommenttiasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #71

Sitä en tee - vain topicin osalta, jos siihen on ilmeistynyt mielestäni hienoja kommentteja.

...
PS.
Luitko muuten topicin ja siihen liittyvät linkit?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #46

Myyryläinen, vastaa nyt sinä puolestasi:

1. Miehittikö puna-armeija Viron 1940?
2. Olivatko Neuvostoliiton järjestämät vaaliy lailliset?
3. Edustiko noiden vaalien tulos Viron kansan enemmistön tahtoa?

Kun Viro oli liitetty pakolla ja ilman heidän omaa tahtoaan Neuvostoliittoon, niin on merkityksetöntä, annettiinko heille samat kansalaisoikeudet kuin muillakin neuvostokansalaisilla. Ne kansalaisoikeudet eivät ainakaan poliittisessa mielessä olleet kovin hääppöiset.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Viro – 100 vuotta ensimmäisestä Itsenäisyysjulistuksesta

~ https://www.tiede.fi/keskustelu/75233/viro-100-vuo... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #62

Minun, tai kenenkään muunkaan, lienee ihan turha vastata Näräsen kysymyksiin koska hän ilmoittaa jo kommentissaan ainoat hänelle kelpaavat vastaukset.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #182

Aika heikko selitys siihen, että et noihin kysymyksiin pysty esittämään mitään vastaperusteluja, Myyryläinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #182

Usein käy näin, sillä ollaan varmoja omasta tietämyksestä - "on jäänyt kirjoista useampi sarake lukematta" -historiallinen kantonilainen tokaisu 1600 -luvulta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

Myyryläinen, mikähän siinäkin mahtoi olla, että ystäväsi NL joutui lavastamaan kaikki ne vapauttamiensa eurooppalaisten kansojen iloiset vastaanottajaiset? Länsiliittoutuneet kohtasivat spontaanit tervetuliaiset todellisina vapauttajana. Eikä se johtunut pelkästään tupakasta ja suklaasta. Ryssä kun toi mukanaan äärimmäisen alistamisen väkivaltoineen ja raiskauksineen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Puolalaiset saattavat muistaa hyvin saksalaismiehityksen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #56

Onko sinun mahdoton ymmärtää, että venäläisten tekoja ei pyyhitä pois saksalaisten julmuuksilla? Aivan uskomatonta, mihin ihminen itsensä alentaa puolustaessaan yhtä pahuutta toisella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

On kysymys siitä, että on kyky ymmärtää yksityiskohdista kokonaisuuksiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #70

Ei tuollaista tulkintaa pysty tekemään sinun kirjoituksistasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Se on sinun tulkintasi - johon sinulla on oikeus. Lukijat toki odottaisivat perusteluja.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #75

Sinulle on jo monta kertaa, Luoma, huomautettu siitä, että puhut muiden lukijoiden puolesta omalla suullasi. Milloin korjaat asian?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #84

Luoma on kevyen luokan kansalaiskirjoittaja ja narsistina samaa luokkaa. Jonkun on pakko suositella Luoman kirjoituksia ja kommentteja, eli miksei Luoma itse tekisi sitä, kuten nytkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

Luetko lainkaan topicceja - näyttäisi siltä, että hökäiset kiihdyksissäsi ... kuten kerroin, en "tykkää" omista kommenteistani, mutta topicille saatan antaa suosituksen, jos kommentit ovat laadukkaita, kuten usein ovat ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #88

Edelleen Luoma: ”topic” on ihan oikeasti kirjoituksen aihe, ei itse kirjoitus.

Tottakai luen kirjoituksiasi aina silloin, kun minun tekee mieleni nauraa ihmisille, joille todellisuus on muodostunut liian raskaaksi ja pako irrationaaliseen on alkanut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Kirjoituksen aihetta ei ole, ellei ole itse kirjoitusta :) Toisaalta kirjoituksessa on aina aihe ...

...
Sen sijaan voidaan antaa tehtävä kirjoituksesta aiheesta X.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #127

Kirjoituksen aihe lienee sentäänolemassa ennen kirjoitusta? Ei silti, että logiikka olisi jollain tavoin vahva puolesi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #185

Ennen kirjoitusta ei ole siihen nähden mitään olemassa, vain siitä hetkestä, kun tehtävä annetaan ... "kirjoita auton historiasta" -esimerkiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #267

Kirjoituksistasi näkee tuonkin: sinulla ei oleillut minkäänlaista aihetta kirjoitusta aloittaessani. Opettele edes jokin kieli kunnolla. Nyt käyttämäsi päiväyksetkin ovat kielen vastaisia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #84
Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #63

Luoma on alentanut itsensä jo monen kertaan siinä, kun toimii Venäjän juoksupoikana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

"Kuka itsensä ylentää - se alennetaan", muistitko Jori tämän, kun "kommenttiasi" naputtelit? Melkoinen väite - ajattelitko mitään, kun tuotakin naputtelit?

...
Luitko muuten topicin ja siihen liittyvät merkityslinkit?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #87

Näkeehän se on sinun kirjoituksistasi täällä. Alituista ja jatkuvaa lännen dissaamista ja Venäjän puolustelua. Ei täällä sokeita olla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #120

Taitaa sokeus olla aika harvassa, ehkä noin 3-4 jänkkääjäkommentoijissa. Sen sijaan on paljon ajattelevia, jotka näkevät kokonaisuuksia ja erityisesti tämän meneillään olevan West trolling manipulation -ilmiön ... selvityksen mukaan suurin osa ymmärtää asioita ja näkee todellisuuden täältä idän ja lännen vedenjakajalta, jossa tosiasiat on ymmärretty olevan viisautta ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #129

Voit jatkaa ihan hyvin tuota vedenjakaja-tulkustustasi, se nyt vaan on kumottu jo monta kertaa, muta pitäähän se sinunkin se trollipalkkasi ansaita.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #56

Puolalaiset muistavat toki saksalaismiehityksen mutta muistavat myös NL:n kommunistisen ikeen alla olon. Karel Wojtyla kirjoitti omassa elämänkertaa kuvaavassa kirjassaan kuinka saksalaisten kanssa pärjäsi vielä joten kuten mutta kommunistien kanssa tilanne kävi sietämättömäksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Kävin tuohon puolalaisten todellisuuteen perehtymässä itse paikan päällä, jossa juuri tutustuin puolaiseen historiaan, kansan näkemyksiin ja slaavilaiseen kulttuuriin, joka on toimintamalliltaan liki idempää tulevaa kokemusta ... Sinällään Puolalle on sattunut heittopussin sijainti, jossa niin lännestä kuin idästä on liian usein kävelty/ marssittu yli - perehtyminen Puolan historiaan avartaa mielikuvia ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #131

Uskon että Wojtylalla oli melko hyvä kuva Puolan historiasta siitäkin huolimatta että hän kirjoitti tavalla joka ei ehkä miellytä Venäjämielisiä. Väität tietysti että pitää tuntea kokonaisuus eikä ottaa jotain yhtä kohtaa irti asiakokonaisuudesta. Eli hän ei olisi saanut kirjoittaa niin kuin kirjoitti kommunisteista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #146

On aidosti suomalaisia, jotka innolla kirjoittivat yhteistyöstä Saksan kolmannen valtakunnan kanssa ja, että oli tavoite saada Kuolan niemimaa Suomelle, kunnes haaveet karisivat ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #131

Uskon että Wojtylalla oli melko hyvä kuva Puolan historiasta siitäkin huolimatta että hän kirjoitti tavalla joka ei ehkä miellytä Venäjämielisiä. Väität tietysti että pitää tuntea kokonaisuus eikä ottaa jotain yhtä kohtaa irti asiakokonaisuudesta. Eli hän ei olisi saanut kirjoittaa niin kuin kirjoitti kommunisteista.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #32

Putinistisen näkökannan mukaan Viro liittyi kesällä 1940 vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon ja kesällä 1944 neuvostojoukot työntyivät vapauttajina Hitlerin Saksan miehittämään Viroon.

Riippumaton historiantulkinta on, että Viro joutui taipumaan uhkavaatimusten edessä eikä suinkaan liittynyt Neuvostoliittoon vapaaehtoisesti. Puna-armeijan tulo 1944 taas merkitsi Viron joutumista puoleksi vuosisadaksi neuvostodiktatuurin alaisuuteen

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Saksa ei halua itsenäisiä Baltian tasavaltoja
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Viron_historia#Saksa... -

...
" ... Toisen maailmansodan alettua syyskuussa 1939 Neuvostoliitto aloitti omalta osaltaan Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan toimeenpanon vaatimalla Virolta ja muilta Baltian mailta sotilastukikohtia. Viron valtionpäämies Konstantin Päts lähetti neuvottelijoiksi Moskovaan pääministeri Jüri Uluotsin, ulkoministeri Karl Selterin ja Tarton yliopiston kansainvälisen oikeuden professorin Ants Piipin.[42] Viroon tuli 25 000 sotilasta suljettuihin tukikohtiin. Suomen talvisodan aikana Viro oli Neuvostoliiton liittolainen ja pyrki täyttämään tarkasti liittosopimuksen ehdot. Historioitsija Martti Turtolan mukaan Viro antoi harkitusti periksi Neuvostoliiton vaatimukselle, ja samoin Seppo Zetterbergin mukaan Viron johto katsoi, että jos vaatimuksiin ei suostuttaisi, syttyisi sota, eikä tukea tulisi keneltäkään eikä maa pystyisi yksin pitkään vastarintaan.[43][44] Samanlaisen tulkinnan esitti 1942 nimimerkki Pekka Peitsi eli Urho Kekkonen (Suomen Kuvalehti 35/1942)[45]. ... "

...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #58

Lainaus: ”Mika Waltarilta ilmestyi huhtikuussa 1941 (salanimellä Nauticus) kirja "Totuus Virosta, Latviasta ja Liettuasta", joka julkaistiin Tukholmassa (Suomessa ns. "neuvostovastainen " kirjoittelu pyrittiin kieltämään talvisodan jälkeen). Ote tästä kirjasta: "Viron, Latvian ja Liettuan kohtalondraamaan sisältyy, kuten jo aikaisemmin viitattiin, farssiaineksia, jotka naurattaisivat, ellei kysymyksessä olisi kolmen kansan itsenäinen olemassaolo,

Typerryttävin oli kuitenkin viimeinen näytös. Sillä ei riittänyt vielä, että juhlallisesti ja yksimielisesti oli perustettu neuvostotasavallat ja päätetty liittyä Neuvostoliittoon. Lupaa tällaiseen liittymiseen oli vielä pyydettävä. Kunkin kolmen valtion oli esitettävä nöyrä anomuksensa Neuvostoliiton korkeimmalle neuvostolle, että nyt saataisiin astua tuohon mainittuun aurinkoiseen avaruuteen.

Täytyihän Moskovan saada tilaisuus juhlia voittoaan, täytyihän osoittaa koko maailmalle, miten vapaasti ja omasta aloitteestaan nuo kolme maata pyrkivät Neuvostoliiton yhteyteen.

Ulkomaailman suhteen Neuvostoliiton regissöörit kuitenkin iskivät hieman harhaan. Nuo anomukset ja esiintymiset Neuvostoliiton korkeimman neuvoston kokouksissa, jotka pidettiin Moskovassa elokuun 3.-6. päivinä. herättivät nöyristelevässä kielenkäytössään ja pokkuroimisessaan vain masentuneen ivallista ihmettelyä, miten kolme vapaata, itsenäistä valtiota noin lyhyessä ajassa oli voinut alentua niin syvälle.”

Antero Kautto, Stalinin istunnot Suomen ja Baltian kohtalo Neuvostoliiton asiakirjoissa 1939-40, 1982, sivu 261

Joskus tosiasioiden tunnustaminen luetaan viisauden aluksi, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Mielipiteitä on monelta kantilta, kuten Naton haluamista ja kansakuntamme enemmistön vastustusta - molemmille sananvapaus, niin Virossakin. Nytkin pitää ottaa huomioon siellä tapahtuneet/ tapahtuvat erilaiset mielipiteet, ja historian kuin tekojenkin tulkinnat ... kuten meillä Talvisodan arviot, joihin liittyy yhä enemmän erilaisuutta, ja sen virallisen totuuden epäilyille saattamista.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #78

Sivuhuomautuksena sellainen juttu että tuo Kautto oli nimimerkki aina NL:n hajoamiseen asti. Sen jälkeen hän alkoi käyttämään omaa sukunimeään. Minulla on hänen kaikki kirjansa koska yksi hänen veljistään on hyvä kaverini. Hänen tekemänsä tutkimuksensa asioista perustuvat faktoihin eivätkä päättelyihin miksi jokin asia tapahtui tietyllä tavalla eikä millään muulla tavalla kuten parissa viimeaikoina julkaistussa teoksessa joita Ilukin on hehkuttanut (koska niissä syyllistettiin Suomi kaikessa). No kyllä Kautto kerran teki päätelmän siitä mistä venäläiset olivat saaneet erittäin tarkat tietonsa Helsinkiin johtavien teiden siltojen kunnosta ja kantavuuksista Puna-Armeijan marssioppaaseen. Se oli sitä samaa porukkaa jotka polttelivat talvella halkopinoja ja sabotoivat tehtaita, esimerkiksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #100

Faktan tunnistaminen on taitolaji, ja sen käyttö edellyttää jo muutakin kuin tunnistamista.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #132

"Faktan tunnistaminen on taitolaji, ja sen käyttö edellyttää jo muutakin kuin tunnistamista."

Sen käyttö vääristelyihin taas edellyttää, ilmeisesti, polttavaa länsivastaisuuden aatetta

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Joskus tosiasioiden tunnustaminen luetaan viisauden aluksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

"Moni luulee olevansa oikeilla jäljillä, mutta harvoille se todellisuus on reunustettuna luotu" -vanha sanonta Kiinan Anhuin maakunnasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Viro oli tosiaan osa Neuvostoliittoa - kuten Ukrainan sosialistinen neuvostotasavalta, jolle muuten Hrustshevin NL lahjoitti Krimin - siis Ukrainan SNTL' lle ...

Aikanaan US valloitti Meksikolta suuria maa-alueita - New Mexico, Kalifornia jne ... nyt ne ovat US' n osavaltioita, ei miehitettyjä alussakaan, vai olivatko? ...

...

Tässä kohtaa kannattaa perehtyä siihen purkuoikeuteen mikä oli neuvostotasavalloilla - kun Moskovan rahkeet loppuivat!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #31

Virolaisia oli suhteessa väkilukuunsa nähden huomattavan paljon SS-miehinä ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #55

Virolaisilla oli surkea kohtalo: neuvostomiehitys 1940, saksalaiset 1941, Puna-armeija 1944 - 1994.

2. MS aikana virolaiset palvelivat Saksan, Neuvostoliiton ja Suomen asevoimissa.

Virolaisen SS divisioonan miesluku oli 15000 kun taas SS Latvia Legionin koko oli 87000 miestä ja parikymmentä tuhatta palveli muualla Saksan armeijassa.
Liettualaista osastoa ei tainnut olla vaan noin 70 tuhatta palveli Lietuvos vietinė rinktinė -joukoissa, jotka palvelivat enemmänkin vähemmän tärkeissä tehtävissä.
Liettuan historialle näillä joukoilla on suuri merkitys, koska ne muodostivat kommunisminvastaisen taistelun ytimen eikä Puna-armeija pystynyt lyömään niitä, mutta toimita hiipui 50-luvulla.

Mitään väkilukuvertailua SS-miesten määrästä en ole nähnyt joten laitappa linkkiä .

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #83

Viron alueen väkiluku - virolaisten väkiluku kontra SS-miesten määrä vs. Suomen tuolloinen väkiluku ja suomalaisten SS-miesten lukumäärä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #91

Suomalaisia SS -miehiä oli vain pataljoona eli vähän, mutta kun meillä oli oma armeija, joka vei lakiin perustuen asevelvolliset.

Virolaiset liittyivät suomalaiseen JR200:aan kuten Palusalu, Saksan organisaatioihin tai sitten Puna-armeijaan. Tunnetuin Puna-armeijassa palvellut virolainen Suomessa on Georg Ots.44

Tässä on nettikirja virolaisista Luftwaffessa yölentäjinä http://ilmakilta.info/docs/viron_lentajat_taistelu...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #101

Virolaiset eivät itse näytä tietävän Palusalun JR200' ssa olemisesta mitään?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #83

Tomi, netissä on hyvä sarja virolaisista SS-miehistä aivan heidän sotansa loppuvaiheissa. 10 10 minuutin pätkää nimellä "Best Action Movies - 1944".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #119

Tämä kannattaa lukea ja mietiä sen jälkeen miten Puna-armeija ja venäläiset virolaisiin asennoituivat - voitettuaan saksalaiset Berliinin raunioilla ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/20._Waffen-SS:n_kren... -

...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #31

Virolaisten kanssa jutelleena: Ja jos sodan jälkeen ei Siperian junaan saatu juuri niitä, jotka oli listoilla, otettiin tilalle muita naapurista. Näin saatiin kiintiöt täyteen. Kaikki virolaiset eivä siltä "lomareissulta" palanneet.

ks. esim: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004812783.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #248

Tarinoita on paljon, ja rikolliset on Suomessakin pantu häkkiin - ei aina edes sellaiset, jotka olivat todellisia syyllisiä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #17

Eivät unohtaneet. Kyllä tiesivät, että patsas edustaa miehittäjää. Kyllä minäkin olisin virolaisena siirtänyt sen patsaan. Tosin kaatopaikalle.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Eikä!!!

Pronssisoturin mallina oli olympiavoittaja Kristjan Palusalu, joka Toisessa maailmansodassa taisteli Neuvostoliittoa vastaan JR200:ssa Kannaksella.

Varsinainen "punasoturi" siis :D

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #40
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #41

Millä tiedolla väitit sitten Virossa tietävän sen patsaan olevan miehittäjä?

Annatko jonkun lähteen vai joko saa alkaa heittämään väitteitä fiilispohjalta kunhan seisoo oikean puolella väärää vastaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

" ... Enn Roosin suunnittelema noin kaksi metriä korkea pronssiveistos kuvaa sotilasta, jonka mallina oli Helle Palusalun mukaan hänen isänsä, painin kaksinkertainen olympiavoittaja Kristjan Palusalu. Kulttuurineuvosto kielsi Palusalun käyttämisen mallina, joten patsaan kasvoja muutettiin.[6] Mallin henkilöllisyyttä ei kuitenkaan tiedetä. Roos sanoi mallin olleen nuori työläinen läheiseltä työmaalta, mutta Palusalun tytär Helle Palusalu on väittänyt, että hänen isänsä oli veistoksen mallina. Roosin lausunnon motiiviksi on arveltu se, että Palusalu loikkasi neuvostoarmeijasta ja tuli näin kommunistipuolueen epäsuosioon.[7] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Pronssisoturi -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #74

13.5 2007 HS kirjoitti: "Pekka Hakala: Painija Palusalu varmistui Viron Pronssisotilaan malliksi"

"Taidehistoriallinen pohdinta siitä, oliko kommunistivallan hylkimä itsenäisen Viron kansallissankari, olympiavoittaja Kristjan Palusalu (1908-1987) kiistellyn Pronssisotilas-patsaan malli vai ei, voidaan lopettaa. Ainakin mikäli sankariin itseensä ja hänen tyttäreensä on uskomista...."

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004482493.html

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #79

Onko Pekka Hakala virolainen?

...
Kts. kommentti 74.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #92

Ei kai, mutta hän on toimittanut tuon lähteenä olevan uutisen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99

Aivan - toimitetut uutiset ovat niitä faktoja ... :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #108

Toimittaja toimittaa ja uutisen totuusarvo perustuu lähdetietoihin.

Tässä on enemmän tietoa uutisoinnin perusteita kiinnostuneille: https://peda.net/forssa/forssan-yhteislyseo/oppiai...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #124

Tuo oli kiintoisasti sanottu - sillä se tuo kaikki välikädellisen uutisoinnin ongelmat esille - lukijan kannalta, joka on Suomessa todennut instituutioista median liki pahnan pohjimmaiseksi :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37
Ilkka Luoma

Ennakointi osui aikalailla kohdilleen. Trump pitää virkansa, päänsä ja erikoissyyttäjä Mueller jatkaa klikin toivomuksesta/ painostuksesta loputtomia selvityksiään, jotka eivät näytä tuottavan todisteita?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10318881 -

"Viikko Helsingin huippukokouksesta – Mitä jäi käteen Trumpin ja Putinin neuvottelusta?

Maailmalla on yritetty tulkita, mitä Venäjän ja Yhdysvaltain johtajat täsmälleen ottaen sopivat, jos mitään. Kokosimme 6 kohtaa, joihin kokouksella mahdollisesti oli vaikutusta.

Trumpin ja Putinin huippukokous23.7.2018 klo 18:5 ... " -Yle

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei sota eikä taisteluvoimat,vaan eurooppaa puolustavat voimat !!!

usa on viimeisen sadan vuoden aikana kaksi kertaa pelastanut euroopan,ja pian joutuu pelastamaan kolmanne kerran,(neuv,,oops,venäjän militarismilta),ei silloin joukkoja pois vedetä,,vaan lisätään .

Ilkka Luoma

Oletko perehtynyt amerikkalaisten sotiin vaikkapa 1989 alkaen?

Tomi Vaalisto

Ratsuväki on kirmaissut liittolaistensa avuksi jonkun kerran.

Tomi Vaalisto

Ei jenkit mihinkään Euroopasta lähde, mutta Naton jäsenmaat ja Ruotsi voisivat agressiivisen Venäjän vuoksi panostaa enemmän omaan puolustukseen.

Länsinaapurimme Ruotsikin jätti Gotlannin kokonaan ilman puolustusta ja nyt svedupetterit tutkivat vanhoja arkistoja, jotta näkisivät miten se homma hoidettiinkaan.

Ilkka Luoma

Aggressiivinen listaus ...

List of wars involving the United States
~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -

...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ei uhkaa Suomea. Eikä ole hyökännyt Suomeen. Kuten NL=Venäjä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Puntit näyttää olevan tasan - tai Heimosotien myötä olemme olleet aktiivisempia ... Talvisodassa NL oli hyökkääjä ja Jatkosodassa Suomi yhdessä Saksan kolmannen valtakunnan kanssa ... Autonomian aikana vain engelsmannit hyökkäilivät rannoillemme
Ruotsin vallan aikana molemmat olivat aktiivisia ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #93

Korjataanpa virheet:

Jatkosodan aloitti Neuvostoliitto 22.6.1941 klo 6.05 tykistö- ja ilmaiskuin rajan yli Suomeen. Neuvostoliiton agressio kulminoitui terroripommituksiksi siviilejämme kohtaan ja Suomi totesi joutuneensa sotaan Neuvostoliiton kanssa.

Venäjän miehitettyä Suomen 1809 he alkoivat linnoittaa isänmaatamme. Kun Venäjä aloitti Krimin sodan 1853 Englannin laivasto taisteli myös näiden venäläislinnoitusten kanssa ja tuhosikin Bomarsundin linnoituksen yhdessä ranskalaisten kanssa. Myös ahvenanmaalaiset avustivat brittejä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Tuon jenkaajille vielä kerran prof. Markku Kuisman tekstin:

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

.
Lukijoita saattaa jo hymyilyttää :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #109

Jos niitä "lukijoita" on niin hymyily johtunee siitä. että taas kerran blogikirjoitusta käsitellään kuin faktaa.

Historiaa tunteville vetää väite "Suomen sotakoneen yhteisvirityksestä" suun vienoon hymyyn kun suomalaiset joukot menivät rajan yli vasta heinäkuussa.
Kesäkuussa 1941 oltiin tiukasti puolustusaremisssa torjumassa venäläishykkäystä, joka tukikin aloittaen Jatkosodan.

Visuri on kyllä erehtynyt tai jopa valehtelee jos väittää Erfurthin tuoneen jotain "uutta tietoa" tapahtumista jatkosodan aattona.

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla..

Kenraali Erfurthin päiväkirjat tukevat täysin Mannerheimin muistelmia Helsingin keskusteluista

Erfurth: ”Suomalaiselta taholta esitettyjen lausuntojen varauksena oli yhä edelleen se, että neuvottelujen tulokset koskisivat vain sitä tapausta, että Suomi venäläisten hyökkäyksen johdosta joutuisi vedetyksi mukaan sotaan. Mahdollista saksalaisten ja suomalaisten joukkojen Pohjois-Suomessa tapahtuvaa yhteistoimintaa koskevista kysymyksistä päästiin yhteisymmärrykseen. Tähän liittyvistä välipuheista ja niiden toimeenpanon edellytyksinä olleista varauksista oli presidentti Ryti pidetty tietoisena. Hänellä ei ollut niitä vastaan muistuttamista.”

Bror Laurla Helsingin keskusteluista: ”Mainittakoon myös, että saksalaisille myönnettiin oikeus Kemin ja Helsingin (Malmin) lentokenttien käyttämiseen. Tämän oikeuden Heinrichs oli Saksassa käydyissä neuvotteluissa evännyt. Nyt myönnettyyn käyttöoikeuteen liitettiin ehto, jonka mukaan kenttiä ei ilman Suomen hallituksen lupaa saanut käyttää operatiivisiin lentoihin.”

Faktaa on, ettei suomalaiset tai saksalaiset toteuttaneet ainoatakaan sotatoimea Suomen alueelta Neuvostoliittoon ennen Neuvostoliiton aloittamia sotatoimia 22.6.1941 klo 6.05.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #122

Tämäkin on käsitelty täällä US Puheenvuorossa 5-8 kertaa, mutta vielä kerran:

"Kirjassa pääosa Erfurthin päiväkirjan ennen julkaisemattomasta suomennoksesta!

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22. kesäkuuta, jolloin Hitler julisti myös Suomen ja Romanian tulevan mukaan sotatoimiin. Erfurthin tehtävänä oli nyt huolehtia siitä, että Suomen armeijan pääosat, vähintään kuusi divisioonaa, suunnataan hyökkäykseen Laatokan itäpuolitse kohti Syväriä. Saksalaisten oli määrä tulla siellä vastaan sulkeakseen Leningradin saartorenkaan.

Aluksi kaikki sujui suunnitelmien mukaisesti. Baltian suunnalta hyökänneet saksalaiset saavuttivat Leningradin alueen, ja suomalaiset pääsivät Itä-Karjalassa Syvärille ja Kannaksella Leningradin reunoille. Sitten Neuvostoliiton puolustus kuitenkin sitkistyi.

Saksan päämaja pyysi suomalaisia jatkamaan hyökkäystä myös Leningradin suunnalla, mutta Mannerheim ei siihen suostunut vedoten armeijan kokemiin suuriin tappioihin.

Kenraali Erfurth piti huolellisesti päiväkirjaa, jonka pääosan suomennos on liitetty tähän dramaattisten sotatoimien johtamisesta kertovaan kirjaan.

Professori Pekka Visuri on kirjoittanut useita teoksia sotahistoriasta, kansainvälisestä politiikasta ja poliittisesta historiasta" -lainaus

~ https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #135

Edelleenkään ei Suomen alueelta hyökätty NL:n alueelle ennen 22.6.1941, kl 6.05.

Kesäkuun alussa Saksalle ilmoitettiin osallistumisen ehdot: Suomen olisi säilyttävä vastaisuudessakin itsenäisenä, Saksan oli hyökättävä ensin, ja vasta Neuvostoliiton aloitettua sotatoimet liittyisi Suomi rintamaan.

(Jussila et al. 2006 s. 181 )

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #135

Näin on ja ne isovanhempiemme sukupolvea aiheettomasti sodan aloittajiksi jengaavat eivät koskaan ole pystyneet osoittamaan, mikä sotatoimen Suomi muka teki jos olisi aloittanut Jatkosodan.
Kaikennäköisen diipadaapan sijaan pitäsi kertoa missä ja milloin Suomi aloitti sodan Neuvostoliittoa vastaan? Senhän olisi pitänyt tapahtua ennen 22.6.1941 klo 6.05:ttä.

Mitä uutta tuossa Visurin käännöksessä muka on? Onko hän kääntänyt jotain väärin jos väittää jotain sellaista mitä Waldemar Erfurth ei väitä.

Erfurthin päiväkirjat ovat olleet Kansallisarkistossa tutkijoiden käytettävissä vuosikymmeniä ja mielenkiintoisin kirja on tämä:
Erfurth Waldemar: Der Finnische Krieg 1941-44.

Kannattaa muistaa myös, että raskaan sarjan tieteilijät pyrkivät aina niin lähelle itse tietoa kuin mahdollista. Heille tulla Visurin kirjalla ei ole arvoa vaan alkuperäisteoksella.

Visurin kirjalla on arvoa vain suomenkielistä kirjallisuutta lukeville - ei muille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

" ... Jälkitarkastelua

Suomalaiset päättäjät eivät näitä jälkeenpäin
arvioiden maamme tulevien
kohtaloiden kannalta ratkaisevia päätöksiä
tehdessään mitenkään voineet
tietää, että arpa oli nyt heitetty. Suomi
oli lähtenyt Saksan matkaan tiellä, joka
tuli johtamaan uuteen sotaan. Vaikka
merkkejä tästä alkoi näkyä vuoden 1940
lopulla, Suomessa jaksettiin silti uskoa,
että me jotenkin voisimme vahvan Saksan
tuelle saada neuvotteluteitse takaisin
talvisodassa menettämämme alueet,
mahdollisesti jopa korkojen kanssa.
Vasta myöhään keväällä 1941 keskeisille
päättäjille alkoi selvitä, että sotaa kohti
oltiin menossa ja että Suomi oli käytännössä
sitoutunut taistelemaan Saksan
rinnalla. ... "

~ https://sotaveteraani.fi/lehdet/SV%204_2011.pdf - s.19/72

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #111

Suomen ja Saksan kumppanuus ei aloittanut Jatkosotaa. Jatkosota oli talvisodan suoraa seurausta. Talvisodan aloitti NL, jossa se yrltti valloittaa koko Suomen. Maa piti valloittaa Stalinin mukaan kahdessa viikossa, mutta sota kestikin 105 päivää, ei sittenkään saatu valloitettua.

NL valmistautui Talvisodan jälkeen uudestaan valloitamaan Suomea.

NL:n puolustusministeri Timoshenko ja Meretskov allekirjoittivat 18.9.1940 dokumentin nro. 103203, joka oli de facto hyökkäyssuunnitelma Suomeen.
Suunnitelmassa käskettiin mm. tunkeutua Keski-Suomeen, tuhota siellä Suomen armeijan pääjoukot, sekä miehittää koko Keski-Suomi... Samanaikaisella pääiskulla Rovaniemen-Kemin suuntaan katkaista Suomi kahtia ja eristää Suomi Ruotsista ja Norjasta.

Mark Solonin, 22.Juuni, 2009, sivu 24

Suunnitelmassa oli iskut Savonlinna-Mikkeli ja Lappeenranta-Heinola.NL keskitti parhaimpia läpimurtojoukkojaan Suomea vastaan. Siis ei mitään toissijaisia puolustusjoukkoja Suomen hyökkäyksen varalta, vaan nimenomaan parhaita panssarijoukkojaan. Kesäkuussa 1941 esim. Imatraa vastaan oli keskitetty 10.Mekanisoitu Armeijakunta.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #121

Ja mielenkiintoista tässä on myös se, että NL:llä oli jo ne tukikohdat Suomesta jotka se halusikin eli kuitenkin se teki suunnitelmia Suomeen hyökkäystä varten.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Laitetaan Jorillekin toistamiseen todellisuutta professorin tutkimuksista - uusimmista:

- https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

Suosittelen painokkaasti lukemaan ja omaksumaan uusinta tietoa, jota ei ole missään saatettu epäilyksen alaiseksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #136

Visuri tuntuu olevan venäjämielisten hovihistorijoitsija. Visurikaan ei voi sille mitään, että NL suunnitteli Suomen valloituksen uusintaa jo 1940 ja teki siitä jo hyökkäyssuunnitelman. Lähde annettu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #141

Jorillekin ehkä jo viidennen kerran - kaikilla armeijoilla on paljon annettuja tehtäviä laatia skenaarioita, jos ja kun tai sitten ei kuitenkaan - tehtäisiin näin. Armeija on käsikassara, jolle poliittisesta johdosta annetaan erilaisia suunnittelutehtäviä, jos käy niin ja näin" -Jorikin ymmärtää tämän :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #270

Mutta sitten, kun Suomi tekee samaa ja sen jälkeen, niin silloinhan se vasta on se paha asia, eikö niin, Luoma? Näin se teikäläisten logiikka menee.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #111

Tuon lehden sivulla 15 kerrotaan selkeästi, että Neuvostoliitto aloitti Jatkosodan ja suomalaisten toimenpiteet hyökkäyksen vuoksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #123

Kommentti 111, jäikö lukematta?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #105

"Jatkosodan aloitti Neuvostoliitto 22.6.1941 klo 6.05 tykistö- ja ilmaiskuin rajan yli Suomeen. Neuvostoliiton agressio kulminoitui terroripommituksiksi siviilejämme kohtaan ja Suomi totesi joutuneensa sotaan Neuvostoliiton kanssa."

On hyvä että Suomi varautuu vastaavanlaiseen nykyaikana. Ilut luonnollisesti vastustavat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #113

Oletko perehtynyt historiaan?

Ensinnnäkin Saksan Luftwaffe hyökkäsi Leningradiin Suomen kautta - paluun yhteydessä, kun piti tankata ... Tankkaus oli osa pommituslentoa, joka tapahtui Suomen kautta - jo ennen NL' n aloittamia sotatoimia ... Samoin suomalais-saksalainen hyökkäys Petsamossa NL-konsulaattiin oli sotatoimi vierasta valtiota kohtaan - tämäkin tapahtui ENNEN veänläisten aloittamia sotatoimia -

Historiasta voi vielä perehtyä miinoituksiin, joita suomalaiset tekivät jo ENNEN venäläistoimia - Viron rannikolle - häiritsemään venäläisten kuljetuksia. Sekin oli jo sotatoimi ja vähintään sotaan valmistautuminen ...

Tämäkin Tapiolle:

~ https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

Ja tämä:

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

Oletko lukenut nuo linkit?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #138

Ei hyökännyt Suomen kautta.

Saksalaisten miinoituslennosta.

"Sen suoritti Itä-Preussista emo Kampfgruppe 806:n neljätoista Ju 88 -konetta majuri Emigin joh­dolla. Startti oli 22.6. klo 00.10. Meren päällä lentäen koneet kiersi­vät Itämerta ja Suomenlahtea pitkin paikalle. Ylläkkö aikaansaatiin lopuksi lentämällä aivan matalalla Inkerinmaan päällitse ja lähesty­mällä Kronstadtinlahtea klo 3.05 Leningradista päin. Kronstadtin ilmatorjunta oli niin hämmästynyt, että ainoatakaan laukausta ei ammuttu. 28 magneettimiinan pudotus sujui kuin harjoituksissa. Johtokoneessa mukana ollut suomalainen yhdysupseeri opasti sit­ten ryhmän Kotkan kohdalla ollutta sovittua sisääntuloväylää Utin tyhjennetylle kentälle tankkaamaan."

(Professori Mauno Jokipii, Jatkosodan synty, sivu 581)

Eli se miinoituslento ei lentänyt Suomen ilmatilasta, vaan Suomenlahden eteläpuolitse ja lopulta Pietarin Suunnasta Kronstadtiin. Lennon jälkeen Kotkan kautta Uttiin.

Kannattaa tarkistaa, Luoma ne faktat.

Kokonaiskuvassa ei em. ollut mitään merkitystä, koska NL aloitti 1939 kansainliiton tuomitseman hyökkäyssodan Suomeen, jonka suoraa seurausta oli Jatkosota. jatko-etuliitekin sen kertoo. Ilman Talvisotaa ei olisi koskaan tullut sitä Jatkoso. Historia kun ei ala vasta siitä Jatkosodasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #144

Tämän lukeminen avartaa tietämystä - jo valmisteluista lukien - liittyen Jatkosodan suomalais-saksalaiseen hyökkäystoimintaan ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Saksan_sot... -

" ... Suomalaisten valmistautuminen
Operaatiosuunnitelmien muutos
Saksan hyökkäysaikeiden tultua suomalaisten tietoon Tapolan saksanmatkalla pääesikunta muutti 21. joulukuuta Karjalan osalta maan puolustussuunnitelman hyökkäykselliseksi. Hyökkäyssuunnat olisivat Karjalankannas ja Laatokan pohjoispuoli. Huhtikuussa 1941 Päämaja käski armeijakuntien esikuntia suorittamaan toukokuun loppuun mennessä sotapelejä. Tutkimuskohteina piti olla viivytystaistelu rajalla, tilanteen vakauttaminen ja hyökkäys ennalta määrätyin tavoittein.[10]

Päämaja alisti Suomen III Armeijakunnan hyökkäykseen valmistuvan Saksan Norjan armeijan alaisuuteen 15. kesäkuuta 1941.[20] Pääesikunta teki 15–19. kesäkuuta vaihtoehtosuunnitelmat, joissa puolustautuminen mainittiin muodon vuoksi, mutta hyökkäysvaihtoehto suunniteltiin tarkasti. Tehtäviä jaettiin yksiköille 18. kesäkuuta: 14.D Lentiiraan ja Repolaan, VII AK Sortavalaan, II AK Vuokselle. Samana päivänä kenraali Hägglund jaetutti joukoilleen muistion Näkökohtia syvälle suuntaavassa hyökkäystaktiikassa.[21] ... "

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #138

Saksan ilmavoimilla oli kielto hyökätä Suomen alueelta:

"Saksalaiset alistuivat tosiasiaan.169 OKW pyysi 23.6. sähkeellä oikeutta suorittaa ilmahyökkäyksiä Neuvostoliittoon Suomen alueelta, koska Neuvostoliittokin oli jo loukannut Suomen aluetta. Suomalaiset harkitsivat pitkään ja lupasivat vasta illalla sen, silloinkin keskiyöstä 24./25.6. alkaen, siis yli vuorokautta myöhemmin." - Mauno Jokipii – Jatkosodan synty; 1987; sivu 599

Königsbergistä lentäneet 12 JU88 koneet lensivät Viron rannikkoa pitkin Lenigradin alueelle - eivät Suomen. Osan niistä väitetään lentäneen hyökkäyksen jälkeen Uttiin, mutta ei se mikään hyökkäys ole.

Petsamon konsulaatin konflikti "sotatoimena" on blogistin oma vapaa tulkinta, jota ei historiankirjoitus noteraa yhtään miksikään.

Viron - ei Neuvostoliiton - rannikkoa suomalaiset sukellusveneet miinoittivat vasta Neuvostoliiton aloitettua sotatoimet. Syynä oli estää Puna-armeijan hyökkäysvoimien siirto Virosta Hangon neukkutukikohtaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #145

" ... Aamulla Suomen ilmatilaan saapui etelästä 18 saksalaista Junkers Ju 88 -pommikonetta miinoitettuaan Neuvostoliiton Kronstadtin sotasataman. Suomalaista ilmatorjuntaa oli valmiiksi varoitettu ”omista koneista”. Johtokoneessa oli mukana ylimääräisenä navigaattorina Luftflotte 1:n suomalainen yhdysupseeri, kapteeni Ervi. Koneet laskeutuivat Uttiin ja tankattiin paluumatkaa varten.[35] Uttiin laskeutui myös idästä Suomen alueelle tullut 19 Ju 88 -pommittajan lentue miinoitustehtävältä Laatokalta. Koneet tankattiin ja ne lähtivät paluumatkalle Saksaan.[30]

22. päivän iltana kaksi saksalaista Heinkel He 59 -meripelastuskonetta starttasi Oulujärven Paltaniemen kentältä kohti Vienanmerta. Mukana oli suomalainen kaukopartio, yhteensä 16 miestä siviilivaatteissa, tehtävänä räjäyttää Stalinin kanavan sulkuja. Tehtävän epäonnistuttua partio räjäytti Murmannin rataa ja palasi 10. heinäkuuta.[35]

Samaten illalla 22. kesäkuuta laskeutui Malmin kentälle 12 Junkers Ju 88 -pommittajaa. Tarkoitus oli suorittaa Malmilta käsin pommituslentoja neuvostoliittolaisia vastaan. Koneita varten jouduttiin kiitotietä jatkamaan kovalla kiireellä, viisi rakennusta purettiin ja metsää kaadettiin. Laskeuduttuaan koneet rullasivat seisontapaikoille, mutta laskutelineet upposivat pehmeään maahan. Suunnitelma lentokentän käytöstä hylättiin ja seuraavana päivänä kun koneet oli saatu irti ne palasivat Saksaan.[30] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ja_Saksan_sot... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #158

Niin?

22. päivän iltana …

Samaten illalla 22. kesäkuuta ..

Eli selvästi sen jälkeen, kun NL pommitti Suomea 22.6., klo 6.05.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #169

Luehan kokonaan tuo 158 kommentin WWiki-linkki.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #158

Kyllä, nuo Kronstadtista lähteneet Junkersit eivät hyökänneet Suomesta Neuvostoliittoon vaan tulivat Neuvostoliiton ilmatilasta Suomeen.

Suomalaiset tiedustelupartiot kävivät useamman kerran välirauhan aikanakin Neuvostoliitossa, mitä kutsutaan vakoiluksi, mutta ei ole sotatoimi.

NL:n Pohjoinen laivasto ja 14.Armeija saivat jo 22.6. käskyn pommittaa viholliskohteita Petsamon ja Kirkkoniemen alueella, joka on sotatoimi.

Stalinin kanavat ja Muurmannin rata olivat strategisia kohteita ja sotatoimien alettua neuvostohyökkäyksellä ne varmasti olivat tärkeitä kohteita. Tuo partio lähetettiin matkaan neuvostohyökkäyksen jälkeen.

Malmin lentokenttä oli päällystetty ja tuo tarina liittynee Uttiin..vai...
Joka tapauksessa NL oli jo tuolloin hyökännyt isänmaahamme, mikä vuoksi suomalaiset sotatoimet olivatkin puolustuksellisia.

Ilkka Luoma

Joskus tuntuu siltä, ettei useimmat kommentoijat lue tai ymmärrä lainkaan topiccia ja sen sisältöä - linkkeineen ;)

Tomi Vaalisto

Jos esitetty asia on ristiriidassa yleisesti ja aiemmin tiedetyn kanssa ja ristiriitaisen tiedon lähteenä on blogistin oma mielipidekirjoitus niin kumpaako itse uskoisit?

Ilkka Luoma

Uskoisin, että lukijat kaipaavat esimerkkejä väitteen tueksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #94

Lähinnä omaa mielipidettäsi olisin kaivannut, mutta vapaaehtoista sen kertominen on.

Esimerkin sijaan vaihtaisin sanan fakta joskin suomalaisessa kansankulttuurissa sanapari huono esimerkki on sangen tuttu, josta on tehty jopa satuja esim Tuhlaripojan kotiinpaluu tai Jöröjukka.

Ilkka Luoma

Näyttäisi syntyneen harhaileva ketju - tosin syy-yhteyksiä saadaan kyllä kulmien kautta topicin otsikkoon - joka on varustettu kysymysmerkillä.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Vaikka se onkin varustettu kysymysmerkillä se on sitä manipulointia jota pitäisi olla vain "West-Trollingissa". "Elimme 100 vuotta amerikkalaista hegemoniaa valtiosta, jonka juuret ovat Euroopasta, Afrikasta ja Uuden mantereen saarivaltioista – latinojen määrä Yhdysvalloissa kasvaa nopeimmin.
Trumpin on mietittävä kohta muutakin kuin valkoista lähtökohtaansa, joka kasvatti vaurautensa myös mustilla, joita rahdattiin orjiksi miljoonittain [1 – ja tämän ollen edelleen sisäisen vastakkainasettelun ydin – aikanaan jo 1960-luvulla tapetun Martin Luther Kingin unelmasta huolimatta [2.

Esitit kerran ennenkin vihjailevasti että kun muut kuin valkoiset ovat USA:ssa enemmistönä niin jotain tapahtuu. Näkökulmaasi viitaten uskon että oletat että silloin valkoiset joutuvat tuomiolle kuten natsit sen jälkeen kun keskitysleirit oli löydetty tai alkavat vetämään USA:n joukkoja kotiin. Olen muutaman vuosikymmenen aikana nähnyt kuinka maahanmuuttajista ja heidän lapsistaan tulee amerikkalaisia ja ennen kaikkea patriootteja. Valitan Ilu mutta mitään muodonmuutosta ei ole odotettavissa. Vai mitä mieltä olette sellaisista presidenttiehdokaskandidaateista kuten Cruz, Rubio, Jindal, Sanders jne. Kaikkien vanhemmat muuttivat tänne ulkomailta.

"Trumpin on mietittävä kohta muutakin kuin valkoista lähtökohtaansa, joka kasvatti vaurautensa myös mustilla, joita rahdattiin orjiksi miljoonittain"

Orjien määrästä en ole varma ja heitä käytettiin aika suppealla alueella. Jos orjuus olisi ratkaiseva vaurauden kasvattajana niin miksi venäjä pysyi köyhänä?

"– ja tämän ollen edelleen sisäisen vastakkainasettelun ydin – aikanaan jo 1960-luvulla tapetun Martin Luther Kingin unelmasta huolimatta [2."

Tämä ydin edustaa sitä samaa linjaa eli promillelinjaa kuten muissakin keinotekoisissa argumenteissakin. Kerro millä perustelet tuon vastakkainasettelun? Kun elän täällä elämääni nuo väitteet tuntuvat aika ihmeellisiltä. Olen työelämässä ollut päivittäin tekemisissä eri rotujen ja etnisten ryhmien kanssa ja se ei ole ollut sellaista kuten te kuvittelette eli pientä vinoilua ja ylimielisyyttä valkoisten taholta muita kohtaan. Sellaista olen kokenut ainoastaan Tallinnassa vuonna 1988 hoitaessani ainoana kielitaitoisena joukkueeni matkanjärjestelyjä erään röyhkeän venäläisen kanssa joka oli todella törkeästi etuillen kovaäänisesti vaatiessaan palvelua ja minua hävetti koska väki piti minuakin venäläisenä. Liikenteessä hänen autokuskina mustalla Volgallaan puski itseään läpi Kaubamajan lähistöllä. Väkeä oli kadulla paljon olihan Naistenpäivän aatto ja tyytti soi koko ajan.

Ilu väittää että täällä sorretaan vähemmistöjä. Joku kuka on tuota mieltä niin osoittakoon yhdenkin lakipykälän joka osoittaa tuon väitteen todeksi. Kun katselette uutisfilmejä niin kiinnittäkää huomionne ihmisten kasvoihin ja nimiin. Senaattoreita, presidenttiehdokkaita, sotilasviranomaisia, kuvernöörejä, kaupungin johtajia, yliopiston professoreita, yliopistojen presidenttejä jne. Niin ja hei, kaikkihan muistavat Obaman! Messias josta myös piti tulla suuri venäjän ystävä joka ymmärsi kuinka USA oli rakentanut vastakkainasettelua ja joka alkaisi vetämään USA:n joukkoja kotiin.

Ilkka Luoma

Oletko perehtynyt poliisien toimiin mustia kohtaan?

...
Minä perustan käytännön tietoni jo kuolleen äidin enon tietoihin, hän asui USA' ssa 1950 -luvun alkupuolelta aina kuolemaansa saakka 2010 - ja oli hyvin tietoinen tilanteesta - muun muassa amerikkalaisen vaimonsa ja tämän suvun myötä ...

Lisäksi uutisia seuraamalla tietää hyvin noista vastakkainasetteluista - joukkomurhat muun muassa ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luoma, et taidaolla oikein perehtynyt mustien toimiin toisia mustia kohtaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #189

Valkoiset tappaa eniten valkoisia. Lukumääräsuhdekysymys.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #272
Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Oletko perehtynyt mustien poliisien toimiin mustia kohtaan? Entä kaikenväristen poliisien toimiin kaikenvärisiä kohtaan. On käsittämätöntä että tunnistat ainoastaan sen kuinka valkoinen polisiisi kohtelee pidätystilanteessa vastaan panevaa mustaa kohtaan.

"Minä perustan käytännön tietoni jo kuolleen äidin enon tietoihin, hän asui USA' ssa 1950 -luvun alkupuolelta aina kuolemaansa saakka 2010 - ja oli hyvin tietoinen tilanteesta - muun muassa amerikkalaisen vaimonsa ja tämän suvun myötä ..."

Ja tämä tekee sinusta expertin minuun verrattuna? Olenhan ollut täällä yhteensä vain 32 vuotta.

Joukkomurhatkin ovat promilleluokkaa väestöstä. Sitä paitsi, ei kai uhreja voi syyttää mahdollisesta vastakkainasettelusta vaan ainoastaan murhaajia. Murhiahan on mm. Venäjällä 100 tuhatta asukasta kohti tuplamäärä ja koska joukkomurhia on vähemmän niin murhaajia on siis suhteessa vieläkin enemmän. Miten muuten luonnehtisit heidän motiivinsa vaikkei tässä nyt venäjästä ole kysekään mutta hieman suhteellisuudentajua peliin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #253

Äitini eno ei ollut sokeasti värittynyt - vaan jo tehtäviensä myötä näki pintaa syvemmälle.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #273

"Äitini eno ei ollut sokeasti värittynyt"

Ota mallia hänestä.

"vaan jo tehtäviensä myötä näki pintaa syvemmälle".

Samoin ja siitä johtuen minulla soivat hälytyskellot aina kun luen kommenttejasi. Pystyn kyllä aina todistamaan näkemykseni oikeammaksi kuin sinä. Valitettavasti esittämäni linkit kuittaat kommentilla kuten "lännenmiehen west-trollingia".

"Kovaa peliä Laredossa. Ensin ammutaan ja vasta sitten vasta kysytään. Tällaista hyytävää poliisiväkivaltaa mustia kohtaan".

Pinnan alle näkevä tajuaa että jos 12 miljoonan pidätyksen yhteydessä ammutaan 364 kuten vuonna 2016 ja niistäkin suuri osa muita kuin mustia , niin kommenttisi on enemmän kuin liioiteltu. Montako promillen tuhannesosaa edustaa nämä yleistämäsi ampumiset. 12 miljoonaa jaettuna 364:lla. Laske huviksesi.

Pystytkö esim. googlaamatta, jos silläkään, kertomaan esim. miten USA.n lakisääteinen kiintiöpolitiikka toteutetaan käytännössä työllistämisessä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niin, n. kymmenestä miljoonasta Afrikasta ryövätystä ihmisestä nelisensataa tuhatta päätyi Yhdysvaltoihin. Jossain esitetty luku oli muistaakseni 388 000.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Joo, tarkistin kanssa tuon ja "rahtikirjojen" mukaan luku on juuri tuo 388.000. Suurin osuus 10 miljoonasta
päätyi Karibialle. Heidän väkilukunsa sitten kasvoi vuosien mittaan luonnollisella tavalla joka sekin kertoo jotain.

Ihmettelin miksei Ilu vetänyt intiaaneja tähän kolumniinsa mukaan. Reservaattihan on hänelle edustanut lähinnä keksitysleirin kaltaista paikkaa. Reservaattihan on suomeksi suojelualue ja on tehtävässään onnistunut hyvin. Heimojen kulttuuri on säilynyt. Paikallisella tasolla tapaan heitä päivittäin reservaatin rajalla asuessani. He käyvät töissä reservaatin ulkopuolella sekä samalla salilla kuin minä. Heillä on hyvät edut sillä reservaatin alueella toimiva intiaanikasino samoin kuin muut liikeyritykset tuottavat hyvin. Kun kyseisen heimon jäsen täyttää 18 hän saa kertakorvauksena 200.000 dollaria ja sen jälkeen joka vuosi 50.000 dollaria. Reservaatin "keskusta" on aivan kuin minkä tahansa suomalaisen kunnan kirkonkylä. Ihmiset eivät asu teepeessä vaan omakotitalossa ja aika väljästi. Yleisin auto on amerikkalaisvalmisteinen. Nykyisin rajoittamattomat mahdollisuudet ovat tehneet sen että intiaaneista enää puolet asuu reservaateissa. Jos he nimittäin kuuluvat 592:ään suurimpaan heimoon, heidän korkeakoulutuksensa kattaa liittovaltio.

Intiaanit eivät Amerikoissa orjuutettu. Katoliset papit Etelä-Amerikassa halusivat vilpittömästi käännyttää intiaanit, uskoivathan he omaan asiaansa. Ongelmaksi aluksi muodostui se että he eivät olleet ennen nähneet vastaavanlaisia ihmisiä eivätkä tietäneet keitä he olivat eli mistä he polveutuivat. Asiaa tutkittuaan ja perimätietoihin tutustuessaan he totesivat heidän polveutuvan juutalaisista eivätkä täten siis halunneet heitä pistää orjuuteen. Tuo tieto liittyen juutalaisuuteen on sarjasta "Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä" osasta "Löytöretket".

No, tulipahan tämäkin sanottua. Ilun fb-sivuilla tämä ei muuttaisi venäjämielisten kantaa miksikään siitä mitä Ilu esittää eli intiaanit ovat ahdettuna reservaateissa degeneroitumassa.

Ilkka Luoma

Täältä voit sivistää itseäsi orjamarkkinoista - Erik Dammann "Tulevaisuus käsissämme" -Otava, lue ensimmäiset 80 sivua - se aukaisee silmiä, ei luuloja, vaan tietoa.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #140

Niin, kumoaako tuo kirja sen mitä olen kirjoittanut? Eli kommentissani korjasin vain sinun antamiasi määriä. Se oli silloin se ja nyt on nyt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #143

Lue kirja ja katso millaiset luvut ovat todellisuudessa. S. 45. Puhutaan tutkimuksissa miljoonista - 300 vuoden aikana kaikkiaan, myös muualle kuin Yhdysvaltoihin.

...
Tutkijat:
- Basil Davidson
- Gert v. Paczensky
- Guy de Bosschere

...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #149

Lukisitko kommenttini 117 alkuosan uudestaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #252

Kommentissa 149 on avuksesi tutkijoiden nimet - ja eikun googlaus käyntiin ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #274

"...luku on juuri tuo 388.000. Suurin osuus 10 miljoonasta
päätyi Karibialle. Heidän väkilukunsa sitten kasvoi vuosien mittaan luonnollisella tavalla joka sekin kertoo jotain."

Näin kirjoitin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #295

Heittelet lukuja hatusta - tutki noiden sinulle jo kerrottujen tutkijoiden aihetulokset ja sitten palaat asiaan - olisiko liian vaikeaa ... Tuon mainitun Dammannin kirjan saa divarista ... tai netistä tilaamalla. Kun sen lukee aukeaa pinttynemipienkin silmät :)

...
~ https://no.wikipedia.org/wiki/Erik_Dammann -

...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #308

Vai hatusta: http://www.pbs.org/wnet/african-americans-many-riv...

Kysymyshän "topiccissasi" oli USA:han tuoduista orjista joka määrä sitten kasvoi. Älä epätoivoissasi ala taas yrittämään toisen mokaamista asialla joka ei edes kuulunut "topicciin".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #323

Luoma ei kykene myöntämään olevansa väärässä. Tyypillistä.

Ilkka Luoma

Kirjasta - Erik Dammann - "Tulevaisuus käsissämme" - voi sivistää itseään muun muassa noista orjamarkkinoista ---

~ https://no.wikipedia.org/wiki/Erik_Dammann -

Ilkka Luoma

Venäläisministeri: Suomen Nato-jäsenyys ”heikentäisi maailmanlaajuista turvallisuutta” -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005767987.html -

Ilkka Luoma 25.7.2018 - 5:09
Venäjän puolustusministeri Shoigu' lla on sanomisissaan kirkkaat syyt. Suomi on kiinni Venäjässä, erityisesti Kuolan niemimaassa ja Pietarin vaikutusalueessa. Kuolan niemimaalla on taas kaksi erityisen herkkää ominaisuutta. Kuolassa on se toinen Venäjän ydinasepelotteen ja tasapainotekijän tukikeskus - strategisten ydinsukellusveneiden tukikohdat, ja niitä puolustetaan viimeiseen saakka. Tässä kohtaa kannattaa katsoa karttaa.

Kuolaan päättyy myös ylihuomenna tuleva kauppamerireitti Koillisväylä, jonka turvallisuuden Venäjä on luvannut ylläpitää muun muassa Kiinalle, maailman suurimmalle vienti- ja tuontivaltiolle.

Verrantona voisi miettiä miten USA toimisi, jos Venäjän kanssa sotilasliittoon ryhtyisivät Kuuba ja Meksiko. Muistamme kuinka maailma käväisi ydinsodan partaalla Kuuban kriisin aikana 1960-luvun alkupuoliskolla.

Suomi allekirjoitti kansaltamme kysymättä Nato-isäntämaa pöytäkirjan. Tämä aiheutti jo muutoksen Venäjän pohjoisen puolustusdoktriiniin. Nyt Venäjä varautuu Nato/US ilmahyökkäykseen Suomen Lapin läpi Kuolaan.

Venäläiset ja historiaa tuntevat muistavat kuinka Suomi antoi koko Pohjois-Suomen Saksan kolmannen valtakunnan Wehrmachtin piiriin vuonna 1941, joka johti lopulta hyökkäykseen Suomen puolelta operaatio Barbarossana.

Shoigu' lla näyttäisi tosiaan olevan todelliset syyt sanomisiinsa. Suomen liittyminen Natoon ja mahdollinen Venäjän yhteistyö NATOn kanssa ovat kaksi aivan eri asiaa. Tilanne on palaamassa tilanteeseen ennen Ukrainan Kiovan Maidan-aukion verimellakoita, joiden todellisia taustoja ei ole julkistettu kokonaan.

Shoigu' tietää, ettei Suomen kansan suuri enemmistö halua Natoon. Natoon liittymistä on maassamme uskottavasti muun muassa Helsingin Sanomien toimesta tutkittu vuosikaudet. Kansakuntamme sanoo yli 50 prosentin voimalla "Kiitos ei Nato", jo yli 10 vuoden ajan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Samalla kun Venäjän ja NATO:n yhteistyötä nyt syvennettiin., niin sitten, jos tähän "syvennetyn yhteistyön" piiriin liittyisivat Suomi ja Ruotsi, niin yhtäkkiä sitten nämä maat ovatkin NATO:ssa ollessaan suuri turvallisuusuhka.

Voiko epäloogisempaa kommenttia olla? Voi, kun kyseessä on Venäjä.

Turha siihen Jatkosotaan taas vedota, Luoma. Se oli suoraan Talvisodan, NL:n brutaalin hyökkäyssodan seurausta. Yritäpä nyt käsittää, että ei sitä Jatkosotaa puhtaalta pöydältä aloitettu.

Ilkka Luoma

Luitko kommentin 148? Ellet, niin suosittelen - avartaa mielikuvia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #153

Luin, ei mitään lisäarvoa. Jos kerran Venäjän ja NATO:n yhteistyö syvenee, miksi Suomi ja Ruotsi olisivat sitten yhtäkkiä uhka tässä syvenevässä yhteistyössä, niin että NATO ei tekisikään enää yhteistyötä, vaan hyökkäisi Suomen kautta Venäjälle? Ei Suomella ja Ruotsilla ole mitään erillisiä tavoitteita uhata Venäjää NATO:ssakaan. Eli kirjoitat ihan täyttä huuhaata, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #161

Kts. kommentti 160. Lisäksi perehdy kuvaan nro 4.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #163

Suomen puolustusministeriön mukaan Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyöstä sisältävät selviä asiavirheitä.

– Suomessa ei ole Shoigun mainitsemaa USA:n avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta vaan vuonna 2017 perustettu monikansallinen hybridiosaamiskeskus, ministeriö oikoo tiedotteessaan.

– Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Tällaista ei kuitenkaan ole olemassa, vaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet toukokuussa 2018 aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä.

Toisin kuin Shoigu väitti, Suomella ei ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin eikä komentorakenteisiin.

– Natolla ei myöskään ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta. Lupakäsittely on aina tapauskohtainen ja harkinnanvarainen, puolustusministeriö kertoo.

https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/puolustusmini...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #328

Kajanto näyttää toistavan puolustusministeriön hiustenhalkomista ikäänkuin se jotenkin muuttaisi olemassa olevaa asiallista todellisuutta. Ehkä kannattaisi tarkastella n.s. suurempaa kuvaa ja sitäkin kriittisesti niin näkisi enemmän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #335

Vanhojen sanontojen myötä "tulisi nähdä metsä puilta ja aita sen seipäiltä" ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #335

Myyryläisen mielestä ei selviä asiavirheitä ja vääristelyjä saisi mitenkään korjata? Koska Myyryläinen on suoralta kädeltä valmis uskomaan venäläistä osapuolta. Eipä taaskaan yllätä, ei sitten yhtään. Ja hengenheimolainen Luoma tietenkin suosittelee kommenttia...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #337

S.Shoigun väitteet ovat olleet todennettavissa jo pidemmän aikaa myös muualta joten emme ole vain "venäläisen osapuolen" varassa.

Nämä eri osapuolet ovat jokainen omalla asiallaan joten niiden kaikkien viesteihin tulee suhtautua kriittisesti ja todentaa niitä mahdollisimman monesta suunnasta. Etenkin tämä J.Niinistö ja hänen johtamansa joukkio kuuluu tarkkailuluokalle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #338

Pr. Niinistö ilmaisi paasivimäisen viisaasti: "Olen suomalainen ... " -sanonta on selostettu täällä jo useaan otteeseen ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #337

Shoigu ei puhunut sanallakaan uhkailusta - tämän väite on vain Suomessa olevien natouskovaisten ja russofobbareittein päiväunta - pönkittääkseen omaa vaillinaista tietämystään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, joka perustuu edelleen paljon Paasikiven fiksuun lausumaan: Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Jori, oletko miettinyt mitä tuo Paasikiven lause tarkoittaa?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #339

Älä ole lapsellinen, Luoma. Ei kai Shoigun sitä suoraan sano, etä "tämä on sitten uhkaus". Takerrut sellaiseen, mikä on kaikille täysjärkisille päivänselvä asia. Jos mies uhkaa vastatoimilla, niin mikä muu se on kuin uhkaus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #341

Kajanto itse möyrii yksittäisten sanojen merkityksissä, m.m. PM:n pikku apurina mutta itse vetoaa "täysjärkisten päivänselvyyksille". Taitaisipa hänellä taas olla asiaa peilin ääreen.

Jospa siis Kajantokin tutustuisi hiemn tarkemmin S.Shoigun avautumiseen. Hänhän puhui mahdollisista VASTAtoimista Suomen suhmuroinnille läntisten sotaliittolaisten kanssa. Kyse on siis siitä, että Venäjä etukäteen kertoo varautuvansa siihen kohdistuvaan uhkaan. Ei siis uhkasta joka ensin kohdistuisi Suomeen ja johon Suomen olisi varauduttava. Juttu siis menee ihan vise versa Kajannon väittämään nähden.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #342

Venäläiset muistavat erityisen hyvin suomalaisten suhmuroinnin Saksan kolmannen valtakunnan kanssa kesällä 1941, aloittaen sotavalmistelut 1940 puolella ... Barbarossa, johon osallistuimme aseveljenä oli maailman historian verisin, kovin ja kuluttavin kuin tappavin yksittäinen sota, jossa NL murskasi Saksan Adolf Hitlerin ... Venäjä kutsuu tuota Itärintaman sotaa - Suureksi Isänmaalliseksi sodaksi ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #344

Itsepähän se itänaapurimme on täysin syypää siihenkin asiaan, että Suomen piti valita kahdesta pahasta, joko rutto tai kolera. Ei ollut mikään pakko ensin Suomeen hyökätä. Eipä tietenkään Venäjä pistä yhtään itse painoa sille, että NL oli natsien kanssa liittolainen, jakoivat Eurooppaa sulle-mulle-periaatteella ja hyökkäsivät liittolaisina Puolaan. Luomakaan ei agendansa vuoksi suostu ko. tosiasiaa koskaan myöntämään, vaan mäkättää samaa levyä koko ajan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #346

Suosittelen tajunnan laajentamiseksi Antti Hietalahden kirjaa - Talvisodan salaisuus ... se kummasti avartaa näkökulmaa, senkin jälkeen vaikka NL aloittikin Talvisodan ... perehdy historiaan, se helpottaa asiakriittiseen kommentointiin.

Jatkosodan aktiivinen osapuoli ja hyökkääjä ovat jo asiantuntijoiden tiedossa - siltä osin debatti on turhaa. Suomi oli Saksan aseveli ja otti osaa hyökkäämällä Barbarossaan. Se siitä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #342

Seli, seli ja vielä kerran seli, Myyryläinen. Nuo ovat niin surkuhuopaisia nuo sinun Venäjän ikuiset valkopesutoimesi. Venäjään ei kohdistu tasan minkäänlaista uhkaa NATO:n taholta ja sen tietää Venäjä ja sen tietää Shoigun, mutta olemattomien uhkakuvien luominen on aina kuulunut alemmuuskompleksisen Venäjän repertuaariin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #345

Jori, kaikella ystävyydellä - olet menettänyt otteesi asiakriittiseen kommentointiin - huomaathan, että valveutuneet lukijat huomaavat sen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #347

Sinun täysin subjektiivinen ja mitätön mielipide, josta lukijatkin ovat yhtä mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #345

Kajanto voisi tietenkin niin halutessaan ajatella myös, että noiden suhmurointien vuoksi muodostuu uhka johon S.Shoigu ilmoittaa Venäjän varautuvan VASTAtoimin. Siis hieman niin, että aiemmin juuri tälläistä uhkaa ei ole ollut mutta nyt juuri sellainen on syntymässä. Tosin Venäjän johto on julkisesti ilmoittanut kokevansa NATOn uhkaavan Venäjää, etenkin sen lähestymisen Venäjän rajoja.

Kajannollahan ei liene valtuutusta määritellä minkä Venäjä kokee, saati saa kokea, uhkakseen. Se valta ja valtuutus on Venäjän johdolla. Kajannolla lienee mahdollisuus puhua heidän kokemastaan uhkasta vain siltä osin kuin mitä he itse siitä kertovat.

Muilta osin väitteet uhkan olemassa olosta tai olemattomuudesta ovat joko puhdasta spekulaatiota tai propagandan levittämistä jonkun tahon puolesta; näin täällä keskustelevilla tavallisilla taatiaisilla joihin lasken Kajannonkin kuuluvan. Mutta tokikin Kajanto voi halutessaan avautua itse tykönänsä itseensä kohdistuvina kokemistaan uhkista sillä niistä hänellä on puhavaltansa.

Eri asia olisi pohdiskella mihin Venäjän ilmoittama kokemansa uhka pohjaa. Onko sillä aiheensa reaalimaailmassa vaiko ei. Mitä uhkan aiheuttajia Venäjä kokee havainneensa ja miltä ne näyttävät jostakin muusta katsontokulmasta katsellen. Mutta sitähän Kajanto ei näytä tekevän.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #349

Kyllä se Shoigu ilmoitti ryhtyvänsä vastatoimiin. Mitää vastatoimia ei ole NATO;lta näköpiirissä. Puhutaan vain Shoigun vastatoimista siihen, että kaksi maata varautuvat PUOLUSTAMAAN omia maitaan.

Venäjä mainitsema uhka ei perustu mihinkään muuhun, kun haluun pitää vielä Pohjolan natotottomat maat Suomi ja Ruotsi koko Europan yhteisen puolustusliiton NATO:n ulkopuolella, jotta optio ko. maiden uhkaamiseen vielä säilyy. Minulla on ihan sananvapauden suoma valtuutus päätellä asia juuri siten, kuten haluan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #351

Kajannolla on toki sananvapautensa mutta kukaan ei ole valtuuttanut häntä määrittelemään mitä Venäjän valtio saa kokea uhkakseen ja mitä ei. Hänen kannattaisi ottaa se huomioon sananvapauttaan käyttäessään jotta hänen avautumissaan olisi jotain tolkkua.

Kuten esimerkiksi taju siitä, että kun joku puhuu vastatoimista niin jossakin ovat ne toimet joita vastaan aiotaan toimia. Ja S.Shoigu kertoi niistä ihan jäkiperäisesti jopa Kajannon ymmärtää.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #354

Eipä muuten ole sinuakaan kukaan valtuuttanut tulkitsemaan Venäjän uhkauksia ja mitä se kokee uhkana, vai onko? Kovin tunnut, Myyryläinen kärkkäästi aina tietävän tarkalleen sen, mitä Venäjä kulloinkin ajattelee.

On se aika kummallista, kun Venäjän ja NATO:n suhteet kerrotaan nyt lähentyneen, mutta yllättäen se onkin sitten uhka, jos NATO:n sääntöihin sopeutuva Suomi ja Ruotsi tekevätkin sitten sen, että NATO:on liittyessään onkin NATO sitten taas uhka. Sooloilevatko nämä maat sitten NATO:ssa ja pakottavat sotilasliiton hyökkäämään Venäjälle? Tyhmempikin tajuaa, että Shoigunin sanomisessa ei ole päätä eikä häntää, se on pelkkää tuttua uhkakuvaretoriikkaa, jolla pyritään estämään ko. maiden NATO-jäsenyys.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #356

Kajannolta on jäänyt ilmeisesti huomaamatta Venäjän valtio- ja sotilasjohdon julkiset lausunnot?

NATOn ja Venäjän suhteet ovat niin huonot ja kaukaiset, että ihan pieni parantaminen ei poista uhkakuvia kummallakaan puolella.

Kajanto spekuloi kummallisilla käsityksillä pakotussuhteista NATOssa. Ne kulkevat ihan toiseen suuntaan jo nyt rauhankumppanuussa(sic!) ja isäntämaana, saati mahdollisessa jäsenyydessä.

Tyhmempikin todella huomaa, että S.Shoigun puheissa oli kyse reagointiin valmistautumisesta mahdollisen aktion tapahtuessa, siis vastotoimista jo olemassa olevan uhkan mahdollisesti kehittyessä uuteen vaiheeseen.

P.s. Venäjän puolustusministerin nimi on Сергей Шойгу eli suomeen translitteroituna Sergei Shoigu (joidenkin mukaan myös Šoigu) mutta ei Shoigun.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #358

Jotka ovat Venäjälle tyypillistä uhkakuvaretoriikkaa. Mikäs ihmeen mahdollinen aktio se on, kun NATO ja Suomi tekevät PUOLUSTUSyhteistyötä? Shoigun uhkaa vastatoimilla tällaista ja Venäjä varaa näin oikeuden puuttua toisten valtioiden puolustusyhteistyöhön. Uskomattoman röyhkeää toimintaa.

Ei Suomen ja Ruotsin mahdollinen NATO-jäsenyys tee NATO:a yhtään sen hyökkäävämmäksi. Jos näin väitetään, se väite pitää todistaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #360

Ei NATOa tarvitsekaan tehdä yhtään hyökkäävämmäksi. Se on jo sitä ihan riittävästi. Ja sellaisista kannattais meidän rauhaa rakastavien suomalaisten pitää itsemme hyvin kaukana.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #361

Milloin se NATO on Venäjän kimppuun hyökännyt tai edes uhannut sitä? Juu yhteistyön lisääminen Suomen kanssa toki katsotaan uhkailuksi...

Šoigu paitsi siis katsoo Venäjän oikeudeksi määrätä siitä, mitä ja kenen kanssa sen suvereenit naapurivaltiot saavat tehdä rauhan ajan harjoituksissaan – perustellen kantaansa valheellisilla väittämillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #341

Aivan, miksi sitten perusteettomasti lukijoitakin hämäten korostat vääriä asioita - kun mistään uhkailusta ei ollut kysymys - oletko oppinut sen, mitä kausaliteetti merkitsee?

Tomi Vaalisto

On aika törkeää, että puolustusministeri Shoigu uhkailee Venäjän naapurimaata Suomea ja vielä Ruotsiakin, jolla ei edes ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Suomen ja Ruotsin puolustusratkaisut ovat vain ja ainoastaan Suomen sekä Ruotsin asia eikä kuulu venäläisille.

Toisaalta on muistettava, että Venäjän armeija ei ole kovin vahva ja aseistus vanhanaikaista. Ilmavoimat lentävät neukkuaikaisilla SU-27 varianteilla ja käyttää vanhanaikaista T-72 BU hyökkäysvaunua, joka on propagandisesti nimetty T-90:si, vielä kymmenenkin vuoden päästä.

Ilkka Luoma

Kerrotko lukijoille miten Shoigu tuossa uhkailee?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #155

Uutisia seuraavat tietävät, että puolustusministeri eilisessä puheessaan uhkaili Suomea ja Ruotsia vastatoimilla. Shoigu ei täsmentänyt vastatoimia, mutta hän jopa syytti Suomea ja Ruotsia sotaharjoituksiin osallistumisesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #157

Lukijat odottavat nyt konkreettista tietoa miten Shoigu uhkaili Suomea.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #159

Äläs taas pistä sanoja muiden lukijoiden suuhun, Luoma. Enpä ole havainnut lukijoiden tukevan sinua tässäkään blogissasi. Sanalle "vastatoimi" löytyy synonyymit: kumoaminen, neutralisointi, vastahyökkäys, vastaisku.

https://www.suomisanakirja.fi/vastatoimi

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #164

Et ole huomannut lukijoiden tukevan ... et varmaan, koska et ole shamaani, joka lukee toisten ajatuksia ;) ... Perustan lukijoiden vastinkommentit yv. postauksista. Jotka tulevat nimellä, jopa poliitikkotasolta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #174

Kuuluvatko yksityiskommentoijiin megalomaanisessa maailmassasi Putin ja Xi?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #177

Tarkkaavainen huomaa tämän topicin osalta 15 Fb-jakoa, jotka juuri tuottavat yv' tä, useimmat eivät ole rekisteröityneet US Puheenvuoroon ... Ymmärtänet?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #178

Suosittelujakin näkyy suorastaan satavan,, ainakin US:n lukijoilta...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #179

Oivalsitko nuo FB-jaot, ja niiden kertautumisen?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #174

Sinun väitteesi on täällä kerta toisensa jälkeen kumottu. Vain Myyryläinen jaksaa uutterasti puolustaa sinua ja teidän agendaanne. Turha puhua sellaista, jota et voi täällä kuitenkaan todistaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #180

Pakko tähänkin Kajannon jorinaan on puuttua koska hän nimeni mainitsi.

Ties kuinka monennen kerran: minulla ei ole mitään yhteistä "agendaa" kenenkään kanssa. Kirjoitan vain ja ainoastaan omissa nimissäni yksityishenkilönä.

Olen kuitenkin satunnaisesti joidenkin kirjoittajien kanssa joskus jostakin asiasta samaa mieltä ja saatan sen joskus tuoda ilmi omissa kirjoituksissani.

Niinpä olen Luomankin kanssa yhtä mieltä joistakin puolustus-, turvallisuus- ja ulkopolitiikkaan liittyvistä asioista sekä tulkintamme joistakin historian tapahtumista ovat joskus samansuuntaiset.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että meillä olisi joku yhteinen ohjelma tai päämäärä, sen enempää konkreettinen kuin teoreettinenkaan. Olisi toivottavaa tämän uppoavan jo Kajannonkin "kaaliin".

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #186

Sokea kepilläänkin täällä näkee, että teidän yhteinen agendanne on itänaapurin ja sen tekojen ja toimintojen kaikkinainen puolustelu ja valkopesu Suomen ja suomalaisten kustannuksella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #190

Jori, avaa silmäsi ja tutki mitä merkitsi Paasikiven legendaarinen toteamus - osapuilleen: "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku" - mitä mieltä olet, onko ymmärrettävissä ja sisäistettävissä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #190

Aiemmin olin mieltä, että Kajantoa vaivaa ymmärryshaluttomuus ihan ideologisista t.m.s. syistä mutta nyt on pakko päätyä siihen, ettei hänen ymmärryksensä vain yksinkertaisesti riitä. Aiheetta siis enempään tästä aiheesta tällä kertaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #242

"Vähimmillä tiedoilla ollaan eniten tietäviä" -vapaa käännös harbinilaisesta sanonnasta. :)

Suomessa sanotaan tyhjien tynnyreiden kolisevan eniten ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #186

Jorilla on puolipakonomainen fobia yhdistellä asioita, jäädessään selvästi inttämisessään tosiasioiden jalkoihin ... -Jorille ystävällisesti todettuna.

...
Silti Jorilta on syntynyt myös hienojakin kommentteja - varsinkin lainauksina, joiden todenperäisyys on toki saattanut uusien tutkimusten myötä jo muuttua.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #203

Olen kumonnut suuren määrän sinun "tosiaisoitasi" faktalinkeillä. Ei siinä itkut paljon auta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #286

Tyhjiä lauseita - kerro asiat selkeästi lukijoille - heitä kiinnostaa nuo kumoamisesi. Kerrotko?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #164

Entä sanat - vastatoimi ja uhkaaminen - miten selostaisit nämä lukijoille?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #175

Laitoin jo sinullekin linkin suomaaliseen sanakirjaan, jossa vastatoimen synonyymejä ovat vastahyökkäys, vastaisku.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #159

Toistetaan: puolustusministeri Shoigu uhkaili vastatoimilla.

Tilanne on erittäin vakava, koska vastaavien uhkailujen jälkeen venäläisjoukot ovat rynnököineet esimerkiksi Krimille ja Itä-Ukrainaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #165

Lukijat odottavat oikeita esimerkkejä - ei keksittyä tyhjää puhetta - löytyylö edes "uhkaus" -sanaa?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #173

Ahaa - lauserakenne oli liian monimutkainen Shoigun eilisessä puheessa.

Tarkennetaan:
"...läntisten kollegojemme ottamat askeleet johtavat olemassaolevan turvallisuusjärjestelmän tuhoon, kylvävät lisää epäluottamusta ja pakottavat meidät vastatoimiin, sanoi Shoigu...."

Puolustusministeri Shoigu ei itse käyttänut sanaa uhkaus - aivan oikein - vaan nuo Shoigun vastatoimen ovat asia, josta käytetään nimitystä uhkaus.

Otetaan konkreettinen esikerkki, joka avaa asian: maassamme vierailessaan Putin kehui Suomea - hän ei käyttänyt sanaa kehua tai sen synonyymiä, mutta kertoi olevansa maiden väleihin "hyvin tyytyväinen", mistä voidaan käyttää sanaa kehua (tai sen jotain synonyymiä).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #187

Siis Shoigu ei käyttänyt sanaa "uhkaus" - vahvistatko tämän nyt lukijoille, jotta tahaton ymmärrysehe ei leviä laajemmalle.

Millaisiin vastatoimiin US on ryhtynyt ja missäkin - Euroopassa? Onko tietoa?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #200

Ehdottomasti näin teen.

Shoigu uhkasi Suomea ja Ruotsia vastatoimilla, mutta tuossa uhkauksessa ei käytetty kertaakaan sanaa uhkaus vaan se uhkaus oli hänen uhkaava uhkauksensa.

Nyt siis kyse on asian esitystavasta: uhkaus voidaan tehdä käyttämättä sanaa uhkaus.

Klassisin uhkaus: "Rahat tai henki" (ei liity muuten asiaan, mutta uhkauksessa ei käytetä sanaa uhkaus).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #209

Sana helinää - Eli ei uhkaillut, nyt lukijatkin tietävät kommentoijan todellisen ymmärryksen - tältä osin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #213

Eduskuntamme johdossa oleva YLE uutisoi: "Venäjän mielestä Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyö heikentää turvallisuutta – puolustusministeri uhkaa vastatoimilla"

https://yle.fi/uutiset/3-10321183

Shoigu siis uhkasi, vaikkei käyttänyt sanaa uhkaus uhkauksessaan

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #216

Yle kirjoitti Shoigun uhanneen - itse Shoigun puheessa ei ollut mitään uhkailua ... tässä on oiva esimerkki mitä merkitsee West trolling manipulation ... :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #219

Lue uudetaan nämä kohdat - ensin tulee Shoigun suuttumus ja sitten uhkaus:

"Erityisesti Shoigu paheksui Suomen ja Ruotsin lisääntynyttä Nato-yhteistyötä:

– Toukokuussa allekirjoitettu sopimus mahdollistaa maiden täyden osallistumisen Naton sotaharjoituksiin ja sotilasliiton joukkojen ja asevalvontajärjestelmien käytön. Vastavuoroisesti Natolle on annettu esteetön pääsy näiden maiden ilmatilaan ja aluevesille.

– Korostan, että sellaiset läntisten kollegojemme ottamat askeleet johtavat olemassaolevan turvallisuusjärjestelmän tuhoon, kylvävät lisää epäluottamusta ja pakottavat meidät vastatoimiin, sanoi Shoigu."

Asiaa pahentaa se, että Shoigu puuttuu kahden itsenäisen valtion omiin asioihin!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #227

Asiantuntijat osaavat ottaa huomioon rajanaapuruuden - muistamme miten US käyttäytyi, kun Kuubaan ilmeistyivät amerikkalaispommitusten ja epäonnistuneen maihinnousuinvaasion jälkeen pyynnöstä venäläisvoimia ja kalustoa - silti tuossa Shoigun tekstistä ei edes mielikuvittelemalla saa uhkausta näkyville (kuten ei kääntäjäkään) ... Sen sijaan rajanaapurina ja erityisesti Kuolan vieressä olon myötä venäläisilä on oikeus reaktioihin, joilla turvataan omaa kansallista turvallisuutta - muuttuneessa puolustautumistilanteessa. Luitko topicin? Katsoitko kuva 4.?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #227

S.Shoigun kommentissa, josta en löytänyt lainkaan suuttumusta, oli kai paino kohdassa V A S T A toimet, vai kuinka? Siis joku täällä tekee ensin jotakin ja vasta sen jälkeen Venäjän puolustusministeriö arm.kenrl. Shoigun johdolla tekee VASTAtoimia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #238

vastatoimi:

kumoaminen, neutralisointi, vastahyökkäys, vastaisku.

https://www.suomisanakirja.fi/vastatoimi

Mitä joku tekee sellaista, mikä oikeuttaa yo. vastatoimiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #238

Näin yksinkertaista se on - kun oivaltaa :)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #187

Tuonhan pitäisi olla aivan selvä tapaus. On totta ettei Shoigu täsmentänyt millaisiin vastatoimiin he ryhtyisivät mutta se on yhdentekevää sillä olivat ne mitä hyvänsä, ne eivät hyvää lupailisi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #254

Oletko kuullut syyn ja seurauksen laista - kausaliteetista?

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kausaliteetti -

...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #277

Olen. Shoigu juuri tarkoittaa sitä viitatessaan seuraamuksiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #294

Täytyy antaa Ilkka Kanervalle tunnustus valtiomiesmäisestä puheenvuorosta. Kanerva on hienosti omaksunut Suomen sijainnin idän ja lännen vedenjakajalla sekä Nato-kansanäänestyksen hylkäävänä poliitikkona hyväksynyt presidenttimme "olen suomalainen"* ilmauksen. *) Olen suomalainen - ilmaisulla pr. Niinistö on tunnustanut kansakuntamme vakaan enemmistöpäätöksen olla liittymättä Natoon.

...
~ https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180725220109595... -

"Ilkka Kanerva oikoo Venäjän puolustusministeri Shoigun kohauttanutta lausuntoa: ”Ei kannata lähteä provosoitumaan tai hyppimään seinille” ... " -Iltalehti

...
[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/koppalakkio... -

"PERJANTAINA, JOULUKUUTA 19, 2014
Koppalakkiosasto Kokoomuksesta kurvaa kansakunnan ohi Natoon!

(Media lööpitti voimakkaasti kokoomuslaisen vanhan kaartin – ”erkkolaisuuden nousun haudasta” ja äkkirääkäistyn julkihuudon kansanedustajiltamme - Pertti Salolainen, Ilkka Kanerva, Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi käynnistivät natomopedinsa 1] – ”Natoon ilman kansanäänestystä!”) ... "

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/suomea-vie... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #306

Tarkoitatko tätä Kanervan sanomaa:

"- Se nyt ei voi olla venäläisille millään tavalla epäselvä asia, että Suomi toimii osana läntistä ryhmää sekä oman maansa puolustamisen ja sille uskottavan pelotteen aikaansaamiseksi. Suomessa ei ole ensimmäistäkään poliittista tahoa, jolla olisi aggressiivisia pyrkimyksiä ulkopolitiikassa, Kanerva korostaa."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180725220109595...

Kiinnitä, Luoma, huomio sanoihin "osana läntistä ryhmää"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #165
Ilkka Luoma

Tässä kohtaa on syytä perehtyä Nato - Isäntämaa pöytäkirjaan:

...
TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja

Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~ https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX]

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/02/nato-isant... -

Ote:

" ... 2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

.

Tomi Vaalisto

Tuossa parin kappaleen ilmeisesti MN:n tekenässä tietokonekäännöksessä on virheitä ja siihen on jopa ympätty sanoja, joita siihen ei edes kuuluisi.

Nyt siis kysymys on siitä kuuluisasta trollausmanipulaatiosta, ei pidä mennä helppoon kun alkuperäinen englanninkielinen sopimustekstikin on helppoa englantia.

Ilkka Luoma

Lukijoita kiinnostaa kovasti tuo väitteesi - kerrotko nyt lukijoille nuo käännösvirheet - ettei väite jää tyhjiksi sanoiksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #172

Vertaa alkuperäiseen eikä mihinkään käännösväännöksiin, joissa jo subjektitkin ovat itse keksittyjä.

Tästä nuo virheet parhaiten näkyvät:

2. PURPOSE

2.1 The purpose of this MOU is to establish policy and procedures for the establishment of operational sites and the provision of HNS to NATO forces in, or supported from the HN, during NATO military activities.

2.2 This MOU and its follow-on documents are intended to serve as the basis for planning by the appropriate HN authority and by NATO Commanders anticipating HNS arrangements for a variety of NATO military activities. These missions include those for which deploying forces have been identified and those for which forces are yet to be identified.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #181

Kerrotko nyt sitten lukijoille nuo käännösvirheet ....?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #172

Luoma ei näytä vieläkäänymmärtävän, että tuolla käännökselle, oli se oikein tai väärin käännetty, ei ole mitään merkitystä. Typeryyksien toistaminen ei muuta typeryyksien luonnetta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #183

Mielestäsi tuolla pöytäkirjalla ei ole mitään merkitystä? - Kts. kuva 4.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #196

Sillä ei ole sitä merkitystä, jonka ymmärtämättömyydessäsi olet sille antanut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #217

Et ilmeisesti sisäistänyt kommenttia 196?

Sanatarkka copy kommentistasi:

" ... että tuolla käännökselle, oli se oikein tai väärin käännetty, ei ole mitään merkitystä ... "

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #220

Ei sillä olekaan mitään merkitystä, sinä vain et kykene sitä käsittämään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #222

No, selostahan se tänne lukijoille - heitä kiinnostaa kovasti tuo viljelemäsi tyhjä kryptisyys :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #225

Olen jo aikaisemmin sen selittänyt. Käännös on merkityksetön, koska sopimusteksti on pätevä vain englanniksi. Jos olisit joskus käytännössä ollut tällaisten asioiden kanssa tekemisissä, saattaisit ymmärtää.

Sopimustekstiä ei siis ole juridis-sitovassa mielessäsuomeksi, aivan sama, vaikka niitä ilmestyisi tuhansia. Suomalaista tekstiä kun ei tunnusteta edes olevan, ei sitä voi käyttää sopimuksen tulkinnassa.

Sinun on aivan turha jankata tätä asiaa. Paljastat vain lisää tietämättömyydestäsi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #230

Siis käännöksillä - virallisillakaan ei ole merkitystä, siksikö se jätettiin eduskunnalle esittelemättä ENNEN (hyvissä ajoin) allekirjoitusta - koska kaikki kansanedustajat eivät osaa englantia - hyvä mies, nyt saa oikeasti ajatella ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #232

Tyhmäkö olet? Ei tuosta tekstistä saa minkäänlaista "virallista" käännöstä suomeksi. Kyllä, todellakaan et ole ollut muiden sopimusten kuin oman sähkösopimuksesi kanssa tekemisissä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #235

Eikö edes ulkoministeriön - onko sekin merkityksetön? Miksiköhän UM sen kuitenkin teki, kun "asiantuntijat" sen torppaavat merkityksettöminä -

... sen verran voin todeta, että olen tehnyt/ ollut yhtenä tekemässä noin 20 merkittävän kokoista (vähintään sopimusarvoltaan miljoona euroa) Sopimusta - eri muodoissaan kiinalaisten kanssa, ja kaikki ovat sisältäneet vähintään kaksi virallista kieliversiota - kiinalaisen ja suomalaisen, usein myös englanninkielisen! Toki lakiteknisesti useimmiten on määritetty jompikumpi tai eng-versio merkitsemään mahdollisessa välimies- tai oikeustapauksessa. Se siitä.

...
Tyhmä toista tyhmäksi luulee" - mukaelma vanhasta shaanxilaisesta sanonnasta :)

Toisaalta aito suomalainen: "Hiljainen hullu on hulluista viisain" -vanhasääminkiläinen sananparsi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #236

Et ymmärrä asiaa lainkaan, mutta jankutat loputtomiin. En pysty enää tämän selvemmin sanomaan, että ei ole olemassa kuin se asiakirja, joka on allekirjoitettu ja se on englanniksi.

Aivan sama minulle missä olet ollut mukana. Et vähimmässäkään määrin vakuuta sellaisena, jolle edes tuon suuruusluokan tehtäviä voisi antaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #196

Luoma, kirjoitat täällä kansainvälisistä asioista, mutta kaikesta huomaa, ettet ole ollut kansainvälisten sopimusten kanssa käytännössä missään tekemisissä.

Et ymmärrä alkuperäisen kielen merkitystä sopimusta luettaessa, otat tänne viittauksia täysin merkityksettömiin käännöksiin sopimuksista, joista tehtyinä noilla käännöksillä ei todellakaan ole mitään merkitystä eikä niitä edes saa käyttää sopimuksen tulkinnassa, jne. Aika röyhkeätä, jopa trollilta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #221

"Varas toista varkaaksi luulee" - vanha sanonta Hefei City' stä -

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #224

Tuskinpa sopii tähän tilanteeseen, eikä tuo sanonta ole erityisen tuttu Hefeissä. Kysyin asiaa entiseltä työntekijältäni, kotoisin Hefeistä.

Sinä heittelet täällä sanontoja ja käännöksiä kuin variksenpoika paskaa ymmärtämättä oikein mitä itse asiassa teet. Kyllähän näillä kirjoituksillasi tietty säälittävä viihdearvo on, mutta ei niitä kukaan oikein vakavasti voi ottaa. Lahkolaisuus on valitettava piirre ihmisessä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #228

"Sopii kuin syömäpuikko nuudeliin" -vanha shandongilainen sanonta.

Muu kommentista jää sanojansa häpeäksi, jos edes sitä hoksaa ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #228

Tuon lausunnon antoi kampei- tilanteessa Hefei Cityn varakaupunginjohtaja juhlapäivällisillä, kun keskusteltiin puupeltojen vuokrauksesta - istuin kolmen penkin päässä rouvasta. Käännöksen teki sellainen henkilö, josta voit nähdä vain unta ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #278

Minua ei yhtään kiusaa se, että sinulla on suuret luulot itsestäsi. Et ole päivääkään pystynyt asumaan Kiinassa ja olettamasi hyvät suhteet vaatisivat edes jonkinlaista läsnäoloa.

En myöskään luulottele sinun kohdallesi Kiinasta mitään erityistä menestystä, varsinkaan taloudellista, kun et ole kyennyt luomaan (pun intended) paikan päälle mitään pysyvämpää.

Ilmeisesti juuri edellä mainituista syistä joudut epätoivoisesti vihjailemaan”juhlapäivällisistä” yrittäessäsi tehdä itsestäsi muuta kuin olet: mitätön kiinakonsultti usean samanlaisen joukossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #292

En luule, enkä olettele - toimin ja teen toimeksiantoja - käytännössä, en spekuloi - vain varovaisesti ennusteissa.

Tietämys on rakennettu itse aiheiden alueilta ja niihin vaikuttavilta merkittäviltä päättäjiltä. Verkosto on jo vajaa 20 vuotta vanha - ja toimii koko ajan aktiivisesti - vähemmänpuhetta, enemmän tekoja. Kiinassa hiljaisuus öljyää kitkaa ja luo pysyvyyttä ystävyyksinä, jotka taas edesauttavat sujuvuutta ja onnistumisia. Tutkihan huviksesi EcoCity -asiasana, saatat tuon jälkeen ymmärtää paljon enemmän - voit kiivetä aivan Keskushallinnon huipun tuntumaan - katso samalla Shandong ja "kaksi kivihiilivoimalaa 2 x 650MW - yllättäen Yhdysvalloista" (2004) - perehdy siihen ja huomaat suhdetoiminnan kuvernööriin (Han) asti ...

...
Näyttää siltä, että tyhjät tynnyrit eniten kolisevat :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #305

Niin kolisevat, senhän takia sinulta tuota juttua tulee. EcoCity-asiasanan kohdalla ei sinua mainita missään.

Et sinä ole ainutlaatuinen tuossa kiinakonsulttien harmaankirjavassa joukossa. Minä olin ensimmäinen suomalainen juristi Kiinassa, toimistomme oli ensimmäinen suomalainen toimisto siellä (siitäkin on lehtijuttu) ja tapasin kyllä teitä konsultteja jo silloin alkuaikoina, myöhemmin en juurikaan ole välittänyt seurustella kaltaistesi kanssa. Surullista sakkia, kolmen markan miehet asialla.

Niin, minulla oli toimistot Shanghaissa ja Hongkongissa, missä sinulla? Missä kaikki lehtijutut ovat sinusta? Missä ovat julkaisusi Kiinasta (muut kuin tällaiset puheenvuorot)? Sinulla ei ole esittää mitään, ei yhtään mitään. On aivan turha piilotella jonkin salassapidon taakse, minulla salassapitovelvollisuus määräytyy lainsäädännön kautta, ja silti olen antanut haastatteluja. Konsulttien salassapitovelvollisuus on yhtä epämääräinen kuin konsulttien ns. työ. Olet tietenkin allekirjoittanut salassapitosopimuksia, joihin viittaat, mutta kaikesta päätelleen et ole niitäkään ymmärtänyt.

Tiedät varmaan, että konsultti muodostuu kahdesta sanasta, "con" ja "insult".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #310

Et osaa löytää - annan vihjesanoja - Paloheimo ja VTT ... nyt ei tosiaan ole kyse henkilöstä sen enempää, vain siitä mitä on tehty ja toteutettu. Tuosta VTT/Paloheimo projektista sen verran (julkinen tieto), että se käynnistyi Kiinan Kulosaaren suurlähetystön National Day juhlissa, jossa juuri sopivat ihmiset kohtasivat ...

Ecocity kulminoitui huippuunsa viime vuoden toukokuussa, kun Kiinan presidentti otti itse sen esille - ei huhuiluna, vaan paikan päällä kuultuna. Ecocity on suurimpia mahdollisuuksia mitä Suomelle Kiinasta on tarjottu - suomalaiskäynnisteisenä!

Aiheesta löytyy paljon materiaalia ja operaation osalta voin kertoa, että Kone Oyj oivalsi tapahtumasarjasta jotain ... :) ... jo vuosia sitten - tämäkään ei ole salaisuus, vaan julkinen tieto, että olivat mukana.

...
Uskoisin, että perästä kuuluu!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #311

Kyllä minä Paloheimon puljun löysin, mutta ei siellä sinusta edelleenkään mainita sanallakaan. Kas kun sinä annat ymmärtää, että olet ollut ko. hankkeessa jonkinlainen primus motor, ja jos näin olisi, nimesi varmasti mainittaisiin EcoCityn sivustolla.

Samoin Koneen osalta. Täytyy kysyä Antti Herliniltä kuinka läheiset teidän välinne ollenkaan ovatkaan.

Tämä on juuri tätä sinun osaltasi: heittelet nimiä, joiden kanssa sinulla ei ole ollut mitään tekemistä. Suurinsaavutksesi onollut päästä Kulosaareen samoihin pippaloihin. Hohhoijaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #278

Kuulehan Luoma, milloin tuollaisissa tilaisuuksissa on Kiinassa ruvettu käyttämään japania? ”Kampei” on Japanissa ristijalostettu mandariini ja appelsiini.

Saatat tarkoittaa sanontaa ”ganbei”, oikeammin pinyuniksi ”gānbēi”.

Ilkka Luoma

Amerikkalaisesta rauhantavoittelusta --- aidolta sotaveteraanilta lainattuna:

...
"Yrjö Saraste
xxxxxxx 00390 HELSINKI

Mielipidekirjoitus 25.07 2018

Onko näköpiirissä uusi sota?

Nyt kohteena on Iran. Presidentti Donald Trump varoitti Iranin presidentti Hassan Ruhania twiittaamalla: "Älä ikinä uhkaile Yhdysvaltoja, tai kärsit seurauksista, jollaisista harva on historiassa kärsinyt. Emme ole maa, joka suvaitsee hulluja puheitasi väkivallasta ja kuolemasta. Ole varovainen!"
USA:ssa Irania pidetään ”pahan akseliin" kuuluvana valtiona, joka havittelee joukkotuhoaseita.
Viime viikonloppuna sanasota vain kiihtyi. Varsinainen toimija näkyy olevan ulkoministeri Mike Pompeo. Hän myös lupasi tukea maansa johtoon tyytymättömille iranilaisille. Trumpin twiitti on osa kampanjaa.
Tarkoituksenmukaista viestiä on levitetty muun muassa farsinkielisillä radiolähetyksillä.
Yhdysvallat toivoo Iranin vallanpitäjien vaihtuvan. Nyt kannustetaan ja tuetaan oppositiota, toivoen sen nousevan kapinaan.
Vaihtoehtoja on kolme. Yksinkertaisinta olisi, mikäli kansa nousisi kapinaan ja maahan saataisiin liittokuntaa miellyttävä hallitus. Toinen vaihtoehto on malli Libya, jossa länsi joutuisi humanitaarisista syistä hoitamaan asia loppuun. Kolmas vaihtoehto on malli Irak. Näin mikäli läntiset tiedustelupalvelut toteavat Iranin uhkaavan maailma ydinsodalla.
Asia koskee nyt myös Suomea. koska maamme on sotilasliitossa, sekä USA:n että Britannian kanssa. Pian ehkä myös Ranskankin kanssa.

Yrjö Saraste" -lainaus päättyy

Tomi Vaalisto

Noita sotaveteraaneja oli satoja tuhansia - varsinkin Sarasteen tapaisia perusrivimiehiä. Heistä se armeija koostui. Harva heistä enää pystyy mielipiteitään kertomaan, muuta laajan kirjallisen perinnön tuo sodankäynyt sukupolvemme on jättänyt jälkeensä.

Ilkka Luoma

Raukkamaista tulla parjaamaan/ puoliparjaamaan sotaveteraania, jolla ajatuksen juoksu on terävämpi kuin useimmilla kuuskymppisillä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #195

Kuka heitä muka parjaa - päinvastoin?

Rivimiehet olivat puolustuksen lukko ja niissä tilanteissa kun heiltä usko meni - esim eversti Kempin miehet 20.6.1944 Viipurissa - puolustus romahti.

Kirjoituksen sisällön perusteella en tuota terävyyttä allekirjottaisi, mutta uskoa ja luuloa näyttäisi olevan sitäkin enemmän. Silläkään ei ole mitään väliä, koska Suomessa saa uskoa ja luulla mihin haluaa - toisisin kuin eräässä naapurimaassamme.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset