Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Omavaraisuudella turvataan myös reviirit – loppuuko ravinto?

 • Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla - mutta tasaisemmin saisimme asua!
  Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla - mutta tasaisemmin saisimme asua!
 • Takaisin maalle - ilman ruokaa emme tule toimeen - kaupunkilainenkaan!
  Takaisin maalle - ilman ruokaa emme tule toimeen - kaupunkilainenkaan!
 • Susilaumojen havaitut reviirit 2015
  Susilaumojen havaitut reviirit 2015
 • Kuva 4. Eihän tuohon jää kahta sanaa - varsinkin jos venyttäisimme graafin vuoteen 1920 saakka ... ¤¤¤
  Kuva 4. Eihän tuohon jää kahta sanaa - varsinkin jos venyttäisimme graafin vuoteen 1920 saakka ... ¤¤¤
 • Pientä on, mutta kannattaa avata ja huomata miten väestön liikkumiset ovat muuttuneet dramaattisesti! ¤¤
  Pientä on, mutta kannattaa avata ja huomata miten väestön liikkumiset ovat muuttuneet dramaattisesti! ¤¤

Tänään otsikoihin on ponnahtanut kaksi asiaa - ”koko maan asuttuna pitäminen” [1 ja ravinnon riittävyys meille ihmisille, siis huonot satonäkymät [2 – Suomessakin, myös Ruotsissa.

Tunnetusti emme elä ilman vettä ja ruokaa – hengittääkin pitää. Nautimme vuosisadan helteestä, myös maailmalla – Algeriassa jopa Afrikan ennätys + 51,1 astetta C.

 

Miten onnistumme koplaamaan asuttamispolitiikan työnteko- ja oleilualueineen ja ruokahuollon eli ravintoketjun pellosta pöytään. Helposti, sillä noilla kahdella on selvä syy-yhteys. Vielä 1950 -luvulla oli noin 350 000 maaseututilaa – pieniä ja monilapsisia maanviljelysperheitä. Omavaraisuuskin taisi olla korkeammalla kuin nykyään. Tänään tiloja lienee alle 50 000.

 

Ruotsalaiset ovat huolissaan – näin kirjoittaa Helsingin Sanomat ---

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766924.html - ]

Ruotsi huolestui ruokahuoltonsa omavaraisuudesta – noin puolet Ruotsissa syödystä ruuasta tuodaan ulkomailta

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 7:52

Asiapitoista tekstiä, joka ei olisi Suomessakaan Keskustan tai Paavo Väyrysen propagandaa.

Asiakokonaisuus tässä pitää sisältää myös "koko maan asuttuna pitämisen" - idean, joka oli arkipäivää vielä 1950-luvulla. Tuon ajan jälkeen alkoi kaupungistuminen hiljalleen kiihtyä, kun perintömaita ei kaikille lapsille riittänyt. Osa "pakeni" leveämmän leivän perässä Ruotsiin.

Suomella pitää olla vieläkin kunnianhimoisempi tavoite ravinnon osalta kuin tuo ruotsalaisten 80 prosentin omavaraisuustavoite.

Me saatamme iäkkäämmästä päästä muistaa ravinto- ja viljapulan, kun kävimme sotaa Neuvostoliittoa vastaan - tuolloin olimme aika-ajoin aseveljemme Saksan kolmannen valtakunnan varassa, viljaa laivattiin Hitlerin varastoista meille.

Nyt emme tule käymään sotaa venäläisiä vastaan, ei ole Jatkosotaan yllyttäneitä tahoja olemassa, kuten 1941. Nyt käymme todennäköisesti "sotaa" kuivuutta*, pakolaisaaltoja ja maailmanlaajuista ruokapulaa vastaan - ei vielä ensi vuonna, mutta todennäköisesti jo 10-20 vuoden kuluessa.

Meidän täytyy kiinnittää huomiota ravintotuotantoomme - alkaen nyt, ja siihen antaa yllykettä kansamme suuri tahto ylläpitää "koko maa asuttuna". Sekin on selvitettävä mitä, miten ja missä viljelemme (kasvatamme) - lajikkeet ja menetelmät voivat muuttua hyvinkin radikaalisti, puhutaan jopa "proteiinihyönteisistä"!

Ravintotuotantomme osalta maanviljelijöiden ja ravinnontuottajien määrää pitää lisätä, ja se tarkoittaa oma-aloitteista ravintokasvatusta, joka taas tarkoittaa palstatoimintaa pientuottajina - ehkäpä luomuna!

Aikanaan Neuvostoliitto selvisi osaltansa omatoimisella palstaviljelyllä - saatiin hapankaalia ja suolakurkkuja. Nyt on aika ajatella ja toimia - ympäristö muuttuu, ja se muuttuu varmasti.

* Vinkki: Tutkitaan mitkä olivat nykyisen Syyrian kriisin juurisyyt - mitä tapahtui Syyriassa 2006-10? Erityisesti mitä tapahtui Syyrian maaseudulla! [3

 

.

Meillä Suomessa maanviljelijä on todella vaikeuksissa – eikä suurikaan taseomaisuus auta tulokseen – kuin lainan kuihtuvina vakuuksina!

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10316738 - ]

Yle: ”Loppuuko ruis ensi talvena? Ruokaturvan asiantuntija on huolissaan Pohjoismaiden viljavarannoista. Vaihtelevat säät ovat ajaneet maanviljelijät ympäri Pohjoismaiden ahtaalle. Ensi talvena erityisesti rukiista saattaa tulla pulaa … ”

Nythän sitten saadaan sitä halpaa ulkomaan ruokaa! Vakavasti ottaen kunkin valtion, ainakin Suomen on ylläpidettävä oma riittävän monipuolinen ja mahdollisimman suuri ravinto-omavaraisuus!

.

Entä omavaraisuus, ympäristönmuutos ja ilmastopakolaiset – puhutaan reviiripuolustuksesta

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766927.html - ]

Ruotsissa roihuaa metsäpaloja ja Tanskassa maatalouden yli pyyhkäisee konkurssiaalto – Voiko pohjoismainen kesä olla liian kuuma?

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 22:47

Todellisuus paistaa nyt täydeltä terältä. Gaia kuumenee, herää kysymys, onko nyt jo liikkeellä sellainen vyöry, joka ei pysähdy, vaan kiihtyy - alussaan hitaasti, mutta nopeutuen? Tosiaan Gaia kuumenee, olisiko jo totaalisesti jäähdyteltävä kulutustamme? [4

Mikä on suomalaisen ympäristöjälki? Entä amerikkalaisen? Nyt on ryhdyttävä omavaraisuusasteiden nostoon, ainakin ravinnon osalta. Nälkäisiin, liian nälkäisinä ei voi enää luottaa. Nälkä sumentaa.

 

.

Tutkimus kertoo, että me haluamme Suomessa pitää koko maan asuttuna

[ … on helppoa sanoa jotain inhimillistä, isänmaallista ja toisiamme huomioivaa, kun ei tarvitse vielä raottaa pussia – kyse siitä, missä asumme, missä teemme työtä ja missä nautimme vapaa-ajasta. Suomi on hyvä maa, ja sitä asuttaa Suomen kansa joko tiivistyy kaupungistuen tai sitten hajaantuen, halutessaan stressitöntä rauhaa, pienuutta ja idyllisyyttä kaukaa kasvunhuutokeskuksista … ]

Ylen kysely koko Suomen asuttamisesta villitsi keskustalaisia – Tutkija: ”Koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta”

Ilkka Luoma 23.7.2018 - 19:11

Aivan ensimmäiseksi kaksi eri asiaa, kansalaisten halu ja sitten miten ja mistä maksetaan ne haja-asuttamisen käynnistämisen alkukulut. Nyt on kysymys edellytysten täyttymisestä - luontaisesti tai järjestetysti.

Miten luodaan hajautettu työnteko "koko maahan"? Kukaan, eikä mikään halua kirjaimellisesti koko maata asutuksi, on kysymys asutushajaumasta mallia 1940-50 luvuilta.

Ei Korvatunturille kukaan nytkään halua? Omavaraisuuden tavoittelu ajaa asutusta enemmän hajaantuen. Valtiovallan velvollisuus on ennen maailmanlaajuista ravintopulaa tukea kaikin keinoin maallemme ravinto-omavaraisuutta, tämä lisää asutushajautumista, erityisesti luomuviljelyllä.

 

Jatkamme samasta aiheesta ---

[ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005767013.html - ]

Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 23.7.2018 - 20:48

Maailma kokee lähivuosina vaikean ravintopulan. Suomi on asukaslukuun saa nähden suuri maa, jossa on paljon viljelykelpoista maa-aluetta. "Koko maa asuttuna" merkitsee paljon mahdollisuuksia viljelyyn ja maatalouteen, sillä jo Euroopassa on valtioita, jotka eivät voi saavuttaa elintarvikeomavaraisuutta!

Me voimme auttaa, sillä Suomi voi olla jopa ylituotantovaltio monien ravintokasvilajien osalta. Näin paluu maalle on tosiasia ja se edesauttaa näin luontaista asutuksen hajautumista.

 

Entä nyt, kun asutuksella, työnteolla, ravinnolla ja reviiripuolustuksella on yhteinen merkitys – silti yhdistävänä omavaraisuutena?

Ympäristönmuutos voi kiihtyä hallitsemattomaksi. Se tarkoittaa ravintotuotantokatastrofia jonnekin ja ehkä toisaalle aivan uusia maailmanlaajuisia mahdollisuuksia – Venäjästäkö maailman ruoka-aitta? [5

Ympäristön muuttuessa saamme tänne runsaiden vesien äärelle paljon ilmastopakolaisia – eteläisestä Euroopasta, joka saattaa aavikoitua – ehkä vieläkin enemmän vanhoista siirtomaista, jotka lähinnä nykypäivän EU-Euroopan kolonnialistiset valtiot surutta ryöstivät satojen vuosien ajan – orjuuttakaan unohtamatta [6.

Evoluutio junaili satojen miljoonien vuosien aikana reviiripuolustuksen huolehtiakseen satunnaisesti tasapainoisen kilpailun myötä kullekin lajille elämän edellytykset ja sallitun elinpiirin – lisääntymistä varten, joka onkin evoluution ainoa tavoite ja lopullinen päämäärä, jo yli miljardin vuoden ajan.

 

Viitteet:

[1 VASTAKOHTA … ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254419-juhana-vartiainen-napayttaa-kyselysta-olisitko-valmis-maksamaan-kaupungistumisen -

[2

[3

[4

[5 ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[6 Kts. Erik Dammann ”Tulevaisuus käsissämme” -Otava 1981

 

 

...

EKSTRA

TORSTAINA, JOULUKUUTA 25, 2014

Reviirien hallinnalla omavaraisuuden omistajaksi

(Erimieltä, kiistellään ja lopulta soditaan – on kysymys rajallisesta reviirien hallinnasta 1] ja tavoitteista saavuttaa suurempi omavaraisuus. Kaikilla sodilla, eskalaatioilla ja väkivallalla on syynsä – syytöntä sotaa ei ole)

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html -
[ … pax romana kesti 206 vuotta, oli riittävän väkevä ”keskusvalta” Rooma, joka määritti vahvalla armeijalla rajat, joiden sisään jäi riittävä pinta-ala huolehtimaan tämän keskusvallan tarpeet ja niiden tyydytyksen, kunnes mukavuudenhalu ylitti ponnistelut reviirien puolustamiseksi – kun hyökkäyskään ei enää luonnistunut … ]

Tänään maailma vetää viimeisiä henkäyksiä yhden valtion hegemoniasta, valvonnasta ja puuttumisesta muiden kolmansien asioihin – maailmanpoliisina 2], jolle on haettu hyväksyntä sanoista – demokratia 3], vapaus ja avoin kilpailu.

Vastapainoksi ollaan saatu vakoilu 4], urkinta, valvonta ja massiiviset sotavoimakeskitykset ympäri maapallon – sekä liittoumat, jotka valvovat joukkoon kuuluvien reviirejä ja 'vapaan kaupallisuuden' omavaraisuuspyrkimyksiä 5] – siis turvattua raaka-aineiden ja energian saantoa 6]

Vuosimiljoonainen eläin- ja eliökunta on elänyt symbioottisessa omavaraisuudessa

...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 175417

 

DOC ravintopula_omavaraisuus_26072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 26072018

 

1031_9145 – 13:05|13:50

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Ilkka Luoma

Erääksi porkkanaksi ja kepiksi on otettava kunkin maakunnan, jopa kunnan/kaupungin omavaraisuus ravinnon, työpaikkojen ja käyttöveden osalta. Omavaraisuuden lisäämiseen pyrkivät saavat "porkkanoita" ja liiaksi muualta riippuvaiset "keppiä". Ulkomaista riippuvuus puhdistetaan pois - valtion huolehdittavaksi. Omavaraisuuden pyrkimystä tukee inhimillinen reviiripuolustautuminen. Maslowin tarvehierarkian myötä ilmanlaadun puhtaus, juomakelpoisen veden ja ravinnon arvot tulee priorisoida kärkeen, jaettaessa porkkanoita ja keppejä.

...
~ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201807252201... -

"Pääkirjoitus: Valtion aluepolitiikan vaikutukset syynättävä

Eilen klo 20:52
Säästöjen vuoksi lakkautettu tilasto näytti, miten paljon valtio käyttää maakuntiin rahaa - nyt keskustelu on mielikuvien ja osatotuuksien varassa. ... "

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Alkaakohan maailma vähitellen lähestyä sitä hetkeä, jolloin Suomenkin poliitikot havahtuvat huomaamaan, että rahaa ei voi syödä.

Ilkka Luoma

Samoin tasetta on viime kädessä vaikea syödä ... ympäristönmuutos ajaa miljoonia pohjoisiin, jossa ajatellaan olevan paremmat ravinnontuottomahdollisuudet ...

...
TIISTAINA, MARRASKUUTA 21, 2017
Eteläinen EU kuivuu – aroutuu, jopa aavikoituu!

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/etelainen-... -

"Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? * Elämme yllättävästi muuttuvassa ilmaston- ja ympäristönmuutoksessa [1. Me ihmiset olemme sen aiheuttaneet jo liki 100 prosentin varmuudella. Olemme muun muassa polttaneet biosfäärin miljoonien vuosien biomassan noin 150 vuodessa, öljynä, kivihiilenä ja maakaasuna [2 – vapauttaen tuon vuosimiljoonaisen hiilidioksidikätkön ilmakehään – ei mikään ihme, että ongelmat kiihtyvät. **


[1 ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005439059.html -
” … – Olemme tänä vuonna todistaneet poikkeuksellisia sääoloja: yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, lyhyen ajan sisällä useita ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla – jopa niin kaukana kuin Irlannissa, miljoonia ihmisiä koettelevia monsuunitulvia sekä jatkuvaa kuivuutta Itä-Afrikassa, listasi järjestön pääsihteeri Petteri Taalas [PT] … ” -IS ja PT

Allekirjoittaneen kommentti:
”... Tällä on suuri merkitys valtiojännitteisiin. Miksi? Kysymys on siedettävästä ja elinkelpoisesta maapinta-alasta ... ¤ … Yllättävä lähtökohta, joka johtaa vääjäämättä suurvaltakonfliktiin, jo EU' kin osalta - Etelä-Eurooppa EU-valtioina kuivuu, aroutuu jopa aavikoituu, jolloin on odotettavissa hallitsematon kansainvaellus pohjoiseen - ja missä sitä käyttökelpoista maapinta-alaa on riittävästi - hyvin paljon, kun laskemme asukkaita per neliökilometri ... Suomessa ja Venäjällä! ... ” [3 …


* - 371 lukijakommenttia aiheesta ”Gaia kuumenee - jäähdytelläänkö kulutustamme? ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta. ORIG 18.09.2015 – Iltalehti – Keskustelupalsta.

...
Uutisointi kertoo poikkeavasti kehittyvistä ympäristömuutoksista – kuumuutena,

... kuivuutena, liikana rankkasateena, kaikkena sellaisena, joka on ennakoimatonta, tuhoavaa ja elämää muuttavaa ja lopulta tappavaa, kun aavikoituminen päätyy täytyyn kuivuuteen, jossa vihreä, meitä elättävä kasvusto kuolee.

Kaikki tämä ylläoleva aloittaa hallitsemattomat kansainvaellukset – Syyrian ennatyskuivuus 2006 – 2010 [4 oli tähän tuevaan nähden ”leikkipeliä”, joka kuitenkin johti ulkoa lietsotuksi sisällissodaksi [5, johon Yhdysvallat otti osaa jo vuonna 2013 [6!


[2014]
Entä me, jotka tuotamme biosfäärilliselle luonnolle epänormaaleja jätteitä?
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/elaman-kier... -

” … Suomessa generoituu 90 miljoonaa tonnia jätettä (v. 2012). Tästä jätteestä suurin osa on kaivostoiminnan sivukiveä. Seuraavaksi eniten on rakentamisesta juontuvaa mineraalijätettä – edellä mainittuja yhteensä 72 miljoonaa tonnia. Yhdyskuntajätettä syntyy kolme miljoonaa tonnia. Teollisuuden osuus on 13,7 miljoonaa tonnia. ... "

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin on tässä sellsinenkin homma, että jos lämpöenergiaan tulee pahoja katkoksia talvella, niin kaupungissa kerrostalossa on hieman hankala laittaa nuotio palamaan olohuoneeseen.
Silloin, jos vain jokin kulkuväline pelaa, on ihan kiva viedä lapset mummolaan maalle ja hakea perunoita perunakellarista.

Tosin suurin osa jengistä jää odottamaan ajatuksena "kyllä valtio/kunta hoitaa hommat".

Henry

Ilkka Luoma

Tuonkin vuoksi 1950 -luvun Suomi oli huomattavasti omavaraisempi jo alueellisestikin Suomen sisällä - tultiin toimeen enemmän omillaan, joka saattoi olla huipussaan 1500-1700 -luvuilla.

Ilkka Luoma

Ravintotuotanto saattaa hallitsemattoman kulutusperintömme myötä romahtaa,
[… ravintotuotanto romahtaa … ~ http://ilkkaluoma.vuodatus.net/lue/2009/11/romahta... - ]

… varsinkin, jos poltamme biosfäärillistä kasvustoa omaan energianälkäämme. Millaisen perinnön arvelet meitä odottavan, kun oikein tosissaan tankkaamme biodieseliä autojemme tankkeihin kulkuenergiaksi?

Ylikulutus lyö nyt korville

Käytimme enemmän kuin meille ihmislajina oli säädetty. Meidän populaatiomassa on vähäisempi kuin merien elämää ylläpitävien krillien |10. Olemme suunnilleen samoissa kokonaislajimassoissa kuin muurahaispopulaatiot.

Jälkemme ympäristöömme on kasvanut sukupolvi toisensa jälkeen – olemme siis perineet kuluttamislisäämisen autuuden. Tosin nyt osa meistä on oivaltanut, ettei se kasvuhoenta, vaan toimeliaisuus |11.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Ravintotuotantomme osalta maanviljelijöiden ja ravinnontuottajien määrää pitää lisätä, ja se tarkoittaa oma-aloitteista ravintokasvatusta, joka taas tarkoittaa palstatoimintaa pientuottajina - ehkäpä luomuna!"

Tämä on täysin mahdollista.
__________________

"Aikanaan Neuvostoliitto selvisi osaltansa omatoimisella palstaviljelyllä - saatiin hapankaalia ja suolakurkkuja. Nyt on aika ajatella ja toimia - ympäristö muuttuu, ja se muuttuu varmasti."

Myös Venäjä suuren devalvaation aikaan vuosituhannen vaihteen aikaan.

P.S. Eivät päättäjät herää ajoissa.

Henry

Ilkka Luoma

Lähiaikoina maailmanlaajuinen ravintopula saattaa iskeä meillekin. Omavaraisuuden tavoittelu reviireitänsä suojaten voi olla jo huomisen yhteiskuntapolitiikkaa, samoin väestön hajauttaminen laajemmalle, lähinnä viljelykelpoisille alueille. Venäjän merkitys ravintoraaka-aineen suurtuottajana voi säteillä ylihuomisen suurvaltapolitiikkaan. Kiinalaisten "maailmanvalloitus" kaupallisin menetelmin saattaa voimistua, ja siihen joku sotaisampi saattaa vastata asein.

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vaikk... -

"Vaikkei ilmastonmuutos aiheuta yksittäisiä sääilmiöitä, saadaan jatkossa tottua helleaaltoihin – "Suomessa lämpötilat kohoavat" ... " -Mtv

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voisi ajatella näin:
- Moni entinen pienviljelytila on kaupunkilaisomistuksessa. Jos kunnalla ei ole peltoja, niin ainakin metsää on. Eli kunta voisi vaihtaa metsää pelloksi, vuokrata siitä palstoja halukkaille.
- Kunta voisi tehdä viljelysopimuksia kuntalaisten kanssa, ja näin saataisiin vihannekset kouluihin, sairaaloihin jne. omasta kunnasta. Ja tietenkin viljelijä, palstanpitoyhdistys tms. voisi myydä loput vapailla markkinoilla. Vaikkapa samalla mallilla tai yhteistyössä munataksin kanssa.

Näitä sietäisi pohjoisenkin insinöörit tutkia:

Maanalainen kasvihuone:
http://www.solaripedia.com/files/1257.pdf

Aquaponics, joka toimii avoimen koodin elektroniikalla ja valvotaan puhelimella:
https://www.youtube.com/watch?v=3IryIOyPfTE

ja ilman kaloja:
https://www.youtube.com/watch?v=RUWTd1y14Mw

Sienten kasvatusvideoita:
https://www.youtube.com/results?search_query=growi...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Löytyy muitakin metodeja ja taitoja, jotka kannattaa opetella, esimerkkinä vaikkapa siementen talteenotto, pölyttäminen, kastelutarpeen minimoiminen jne.

Henry

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Henry, kun jaat tällaista tärkeää tietoa. Sitä mukaa kun ihmiset alkavat oivaltaa, että rahaa ei voi syödä, muuttuu myös käsitys siitä, mitä on todellinen huippuosaaminen; se ei enää olekaan sitä, että pystyy vääntämään muita tehokkaammin rahaa muilta, vaan se, että tietää jotain siitä, miten esimerkiksi ruokaa viljellään.

(Nykyisen huippuosaamisen valossa omillaan toimeentuleminen tarkoittaa sitä, että saa pankin seinästä tulemaan niin paljon rahaa, että saa tulemaan ruokaa ja vaatteita kaupan hyllyltä, sähköä töpselistä, bensaa bensapumpusta, viihdettä internetistä jne.)

Mieleen nousee myös Dmitri Orlovin puhe, jossa hän kertoo, miten Neuvostoliiton romahtaessa kansa tuli toimeen omavarais- ja vaihtotaloudella ja miten USA:sta puuttuu tuollainen valmius tyystin:

Dmitry Orlov: Peak Oil Lessons From The Soviet Union

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voit Janne tulla tänne minun Bulgarian koepuutarhaan - milloin, siitä sovitaan erikseen. S-postiosoite profiilissani.
Tulevaisuuden puutarhassa saa syödä ilmatteeks, mitä löytää ja asua vierashuoneessa (sähköstä pieni maksu, alle 20€/kk).

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Kerrotko lisää tuosta Bulgarian koepuutarhasta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #10

Joo - myöhään illalla. Lähinnä Kreikan vastaavasta, mutta tässä on yksi juttu, mistä kaikki alkoi:

http://henry.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/183...
________________________

Niin täällä on sitten artikkelit 1-6, joista ensimmäinen on englannin kielellä, muut suomeksi:

https://innoperma.weebly.com/articles.html
________________________

Tämä Bulgarian projekti on vasta alullaan, mutta voin toki siitäkin kertoa - myöhemmin siis.
Joitain juttuja olen jo sivustoksi tehnytkin:

https://leshnikovo.weebly.com/

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Laitan tähän lähinnä 'Bulgarian koepuutarhan' tavoitteet, koska tämä kesä ja syksy menee talon ja vierashuoneitten kunnostukseen. Niin ja saunan rakentamiseen. ;)

Seuraavia asioita tulee tehdä ilman polttoaine-, lämmitys- tai sähkökuluja:
- Selvitettävä kuinka aikaistaa satoa keväällä ja kuinka pidentää satokautta syksyllä
- Mitä ja miten toimia mahdollisimman luonnonmukaisella tavalla. Siis ilman tekolannotteita ja myrkkyjä. Esimerkkinä vaikkapa se, että näillä rehevillä alueilla on paljon etanoita yms.. Teen siis pienen lammikon, jossa sammakot viihtyvät. Tunnetusti etanat ovat sammakoiden ruokalistalla.
Nokkosia liuottamalla saa kirvamyrkkyä jne.
- Käyttää kaikkeen mahdollisimman paljon sellaista jätettä, joista voi kierrättämällä tehdä/rakentaa erilaisia tarpeellisia "keksintöjä": esim. tomaattisiivujen kuivatus.
- Kompostointi ja ravinteiden keräys/sekoitus on yksi tärkeimpiä toimintoja.
- Säilöminen

Erikseen olen etsinyt ihmistä, joka tietää/tuntee/on kiinnostunut eri yrteistä ja niiden käytöstä. Tarkoitus on, että eri asioista kiinnostuneet ihmiset voivat asua täällä määräajan suht' ilmaiseksi, joskin luonnollisesti kaikesta sovitaan etukäteen.

Kaikki dokumentoidaan ja jaetaan vapaasti netissä.

Asiahan on niin, että vaikka kuinka listaa tavoitteet, niin aina tulee uusia 'tienhaaroja' eteen, joten tämä lista on vain suuntaa-antava eikä lainkaan täydellinen. Eräs sellainen tapaus oli kun eräs suomalispariskunta osti kylältä talon. Heidän erikoisharrastuksensa on erilaisten puiden istuttaminen, joten kun ei enää ole omaa tilaa, niin laitetaan puut kasvamaan pitkin joenvartta. :)

Summa Summarum: Vaikka saan lähes minimieläkettä, on täällä elämä halpaa ja esim. minulla menee ruokaan noin 170 €/kk, sähkö on EUn halvinta, kunnan (juomiskelpoinen) vesi maksaa alta 2€/kk ja vuokrat sekä talojen hinnat ovat melkeinpä naurettavia. Ja siksi - miksi en jakaisi tätä elämänmuotoa muiden vähävaraisten(?) kanssa. En voi saada siitä muuta kuin iloa ja hyötyä.

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Olen kuulluut piireistäni useilta suomalaisilta "bulgarian projekteista" itse Bulgariassa - on hankittu edullisesti maa-alueita ja siirrytty osin omatoimiviljelijöiksi os-aikaisten palkkarenkien myötä!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #24

Juu, tuo yllä oleva linkki kertoo juuri tästä:
https://leshnikovo.weebly.com/

Kun talo puutarhoineen maksaa 5.000€ ja usein senkin voi maksaa osamaksulla, niin ei ihme jos ihmiset hieman ynnäävät ja tulevat positiiviseen lopputulokseen.

Eläkkeestäni jää käteen vajaa 800€/kk ja hyvin pärjään täällä.
Jos jotakuta kiinnostaa saa minuun parhaiten yhteyden:
Henry.Finland@gmail.com

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Olen tehnyt tutkimusta jo pari vuotta mitä merkitsee kauppojen -30% jopa -60% punaiset viimeistä päivää alelaput - niillä on kiistaton merkitys ruokalaskua alentavasti ja syödyn ravinnon laatuun - vaatii tietämystä milloin laputetaan ja missä kaupassa parhaat laputukset ... Tosin tämän lystin maksaa lopulta kuluttajat, tai osa heistä.

...
Eduskunnan rikkain Eero Lehti kertoi aina hyödyntävänsä nuo punaiset laput - minuakaan ei hävetä kassahihnalla, vaikka joskus hihna on "punaisenaan" ;)

...
Tiukka viimeisen käyttöpäivämäärän sääntö loi "köyhällekin" mahdollisuuksia! ;)

...
SUNNUNTAINA, MAALISKUUTA 16, 2014
Punaisilla lapuilla säästöä ruokakoriin!

Kansalaiset ääntelehtivät, että ruoka on liian kallista 1]. Meillä on Suomessa elintasotauti nimeltä – ylensyönnistä johtuva liikalihavuus 2]. Ravintoon meni vielä 1930 -luvulla yli 30 prosenttia perheen tuloista, nyt luku on ~13 prosenttia (Suomen Pankki – 2012). Syömme liikaa ja altistamme itsemme nopeasti leviävään kansantautiin – diabetes II:een, mutta mistä katetaan hoitokustannukset 3].

Kaupunkilaiset ovat huomanneet, että ruoka ei tule yksistään kaupasta, vaan sen täytyy tulla jostain, jossa on tarjolla kasvuvoimaa ja otollisuutta biomassojen, ravinteiden ja peltotyön osalta. Maanviljelijöitä on vähemmän kuin työttömiä, miltei vähemmän kuin pitkäaikaistyöttömiä – vähemmän kuitenkin kuin nuorisotyöttömiä.

Olemme onnistuneet syyllistämään maajussit heidän vuosi vuodelta saamistaan maataloustuista. Samalla olemme unohtaneet, että valtio ja kunnat jakavat suuremman summan yrittäjien ja yritysten tukemiseen – työ ja työllistyminen ovat kansakunnan asioita numero yksi. Ilman ruokaa ei edes kaupunkilainen tule toimeen.

Nyt huudamme, että ruoka on kallistunut,
[ … syömme liikaa ja liian halvalla! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... - ]

vaikka maajussin saamat osuudet eivät monin lajein edes riitä kustannuksien peittämiseen (esimerkiksi porsaanliha). Samaan aikaan tukkurit kertovat, että katteet ovat piukoilla, ja että vähittäiskauppa kurmoottaa tuottajia sekä toimittajia entistä tiukemmin – lisäkatteiden ja katevajauksien täytön toivossa.

Lisäkatteita vähittäiskauppa tarvitseekin,

sillä ”punaiset viimeistä päivää -30 prosenttia laput” vievät keskikatetta alaspäin, siksi paljon ja vieläpä lisääntyvästi näitä keskikatteen alentajia on tyrkyllä tarkoille kuluttajille. Voidaankin sanoa, että ”punaiset laput” ovat ostovoimansiirto varakkaammilta köyhemmille/ taloudestaan tarkemmille.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/03/punaisilla... -

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo Dmitry Orlovin video on todella hyvä. Kiitos siitä Janne!

Henry

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, HELMIKUUTA 16, 2013
Gaia kuumenee - kytketäänkö jäähdytys?

Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla Kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.

Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...
...
1] – ”Gaia kuumenee...” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... -

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/gaia-kuume... -

...

Ilkka Luoma

|8 Biomassat kierrossa – monimuotoisen elämän välttämättömyys! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... -

...

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 29, 2016
Kasvihuonekaasuista yllättävää etua!

- --- lisäävät ruoan tuotantoa, mutta silti haitat ovat suuremmat kuin hyödyt ---

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kasvih... - on myös lämpenemisen tuottamien kasvihuonekaasujen vastakkainen tutkimus/ selvitys ~ https://www.luke.fi/uutiset/ilmaston-lampeneminen-... - [LUKE]

Ravintoa enemmän, väestö kasvaa. Siis lisää hiilidioksidia. Eipä hätäillä. Nythän ihmiskunta haluaa polttaa biomassaa liike-energiakseen, jotta kuluisi vähemmän fossiilisia energioita, jotka taas lisäävät hiilidioksidin määrää.

Biomassan x] lisääntyvä poltto on lopulta vastoin kaikkia evoluution "sääntöjä", vaikka rajuja metsäpaloja on ollut jo vuosimiljoonien ajan. Emme tunne meitä elättävän biosfäärin biomassojen keskinäisiä suhteita, joilla on vahva merkitys elollisuuden monipuolisuuteen eli biodiversiteetin asteeseen.

Näin kirjoittelimme vuonna 2011 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/lisaa-hiilid... -

[... luvuistaan väsynyt opiskelija tutkii Alepassa ruokapakettien viimeinen myyntipäivä alennuslappuja – 30 %, jopa -50 %. Jättiläisslummissa aamuyöstä 12 h työnsä aloittava laittaa palkastaan puolet ravintoon. Työssä käyvä suomalainen osastopäällikkö tutkii ”kurmee” - osaston juustoja - pienen palan hinta on puolet työttömän peruspäivärahan määrästä... ]

Lisää hiilidioksidia – ruoka loppuu!

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/kasvihuone... -

Ilkka Luoma

Elämään sovittautumisen käyttösuhde!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovi...

Ote: ” … Nyt tasapainoyhtälöön on ilmestynyt kauttamme tuntematon tekijä – yhtälön osa, johon evoluutio ei ole ehtinyt reagoimaan. Ollaanhan me muutoinkin fyysisesti vielä kivikaudella, mutta innokas aivovibraatiomme on kehittänyt automaationa, robotisaationa ja vihdoin 3D-materiataloutena mittoihin, joille ei ole kaltaisellamme ajatusmallilla sijaa vuosimiljoonaisessa kehitysjatkumossa … ”

...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mielestäni "kaupunki vastaan maaseutu" -keskustelua voisi pohtia ns. kaksoiskuntalaisuuden kautta:

Tulisi säätää laki, että suomalainen voisi olla halutessaan kirjoilla yhtäaikaa omalla asuinpaikkakunnallaan sekä omalla kesämökki- tai 2-asuntopaikkakunnallaan.

Näin valittuaan ko. henkilö maksaisi veroja molempiin kuntiin. Näin hän myös saisi halutessaan esim. sotepalveluja molemmilta paikkakunnilta/molemmilta maakunnilta.

Molemmat paikkakunnat saisivat verovaroja omaan kehittämistoimintaansa ja sote-palveluitakin voitaisiin tasaisemmin yllä pitää koko maahan.

Näin toimien koko maa pysyy asuttuna ja kaikki tulevat pärjänneeksi - niin kaupunkilaiset kuin maalaisetkin. Näin myös maamme ruoka- ja huoltovarmuus pysyy paremmalla tasolla.

Ja kyllä ne henkisetkin arvot tulevat näin paremmin turvattua, jota ainutlaatuinen elävä maaseutu meille kullekin tarjoaa.

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, KESÄKUUTA 09, 2007
Päivä uusmaalaisen kaupunkilaismaatilalla

" ... [ ... muuttoaalto laskelmien mukaan tapahtuu asutuskeskittymiin ja pääkaupunkiseudulle vielä seuraavienkin parinkymmenen vuoden aikana; maaseutu autioituu ja palvelut kuihtuvat - tyypillistä uutisointia päivästä toiseen, mutta mitä tuleekaan tapahtumaan? ... ]

Kesäisin joka viikonlopun autojonot matkaavat maaseudulle, rannoille, mökeille ja mummolaan ja verenperinnön synnyinsijoille. Moni suomalainen kaipaa vettä kohdukseen ja maaseudun hiljaisuutta sekä vihreyttä rauhakseen. Mummon mökit nousevat arvossaan ja kaupunkilainen ahertaa yhä useammin omassa lintukodossaan palauttaen mieliin isoisien ja -äitien työnjälkeä.

Päivä uusmaalaisen kaupunkilaisen maatilalla ei ole viljelyä ammattitarkoituksessa, se ei ole lypsyaikoja aamuisin, se ei ole myöskään jatkuvaa halkometsää, kuten oli vielä maalla niin tavallista muutamia vuosikymmeniä sitten. Päivä kaupunkilaisen "maalla" on saunapuiden tekoa, aitan laudoitusta, saunan lattian laatoittamista - se on kaikkea sitä pientä puuhastelua, mistä peruskaupunkilainen on jäänyt paitsi toimistoissaan ja konttoreissaan.

Päivä maalla talkoissa on ruumiintyötä, joka yllättää monen fyysiseen työhön tottumattoman lihaskunnon. Moottorisaha, puhumattakaan pokasahasta, onkin väsyttävä ilmestys, mutta se tuntuukin mukavalta auringon paahtaessa ylivoimasella ultraviolettisäteilyllä selkään. Maalla on mukavaa - sanoo jo muinoinen laulu, ja niin se onkin: Rauha, hiljaisuus, yksinolo - hilippaseminen alastomana oman pikku peltotilkun ympäri on halpa ja luontoa säästävä toimi omaksi viihdykkeeksi.

Nyt olevat aktiivisukupolvet ovat saamassa historiamme suurimmat perinnöt. Nämä perinnöt tuovat eloa maaseudulle. Kaupunkilaiset ostavat enenevästi omia maatilkkujaan - maaseutu saa uusia asukkaita, meille syntyy uusmaalaiset, joille elämänarvot ovat muuttumassa luonnoksi, harmoniaksi ja arvostukseksi maata kohtaan, joka meidät kuitenkin viime kädessä elättää.

Suomi on suuri maa asua. Meillä on ainutlaatuisen rehevä, ihmisistä miltei autio rauhan tyyssija ja luonnoltaan rikas ja puhuttava maaseutuluonto, jossa ihmisen mieli lepää. Tähän miljööseen lähivuosina hakeutuu yhä useampi kiireeseen, ruuhkiin, saasteisiin ja jatkuvaan meluun kyllästynyt väestön osa - ainakin osaksi aikaa. Tämän kaiken monelta osin mahdollistavat mittavat perinnöt. Samalla monelle avautuu mahdollisuus palata luontoon ja palata sukunsa maille, mistä Suomen väkevyys, voima ja keskinäinen yhtenäisyys on vaikeina hetkinä hätää hoitamaan lähtenyt.

Päivä maaseudulla on henkistä voimaa uupuneelle kaupunkilaiselle, se on terapiaa vetten ja humisevien metsien ääreltä. Hetket maalla ovat vaihtelua, se on myös kysyntää muutoin toistaiseksi autioituvalle maaseudulle, jossa usein on erinomaiset ja kiireettömät palvelut myös kaupunkilaisille. ... "

Jatkuu ... ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/06/piv-uusmaa... -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, MAALISKUUTA 03, 2006
Kasvun loputtua palaamme juurillemme

" ... Tuleva energian niukkuus hajauttaa yhteisöjä pienempiin yksiköihin

Kaupunkikulttuuri tunnetusti "syö enemmän kuin tuottaa". Maaseutu tuottaa, mutta syö vähemmän. Kuluttajatihentymisen kasvutalousopit ovat nyt vallalla markkinataloudessa. Suurempi määrä ihmisiä pinta-alayksiköllä luo talouden kiihtyvää kasvua ja tuottaa enemmän muunneltuja materiaaleja vahingoittaen ympäristöä sekä kuluttaen yhä enemmän energiaa. Maaseutu on syöttöalue, joka ravitsee kaupunkeja ja elättää asukkaansa konkreettisesti. Kaupungit tuottavat puolestansa kysyntää maaseudun palveluille. Itsellisemmät ja pienemmät maaseutuyhteisöt tarvitsevat vähemmän "kaukoenergiaa".

Markkinatalouden kääntyessä loputtoman kasvun tavoittelussaan mahdottomiin yhtälön parametreihin tarvitsee kaupunkilaistunut ihmisosa lisääntyvästi maaseudun tasapainoittavaa rauhaa, hiljaisuutta, puhtautta ja katsetta luontoon. Kansakunnan harmonia kasvaa mullasta; tuon mullan ymmärrys on ravinnepohja tasapainoisempaan elonkierron ymmärrykseen. Maaseutu on tulevaisuuden elinalue ja katse läheisempään luonnon monimuotoisuuden ymmärrykseen.

Tasaisempi ja hajaantuneempi yhteisöllisyys on huomisen ratkaisu yksinäisyyteen, juurettomuuteen, osallistumiseen ja huomion saannin tarpeeseen. Kulunut markkinahokema olla iholla kuuluukin nyt olla osallisena luonnossa. Maaseutu on osa yhteiskuntaamme ja sillä on lisääntyvä tehtäväarsenaali. Vireä maaseutu on koko yhteiskunnan elinehto. Perinteellinen "puoliluomuinen" maanviljelys ja metsätalous on tehtäväkuvaston runkorakenne. Monimuotoisuutta on haettu vuosikymmeniä ja uutta tuotannollisuutta kehitetty. Menestys syntyy aina uteliaisuudesta, osaamisesta, yhteishengestä, verkostoitumisesta ja alueellisesta yhteenkuuluvuudesta sekä kyvystä nähdä mitä huomenna tarvitaan.

Jokainen kuntakeskus rakentuu yhden tai muutaman suuren maaseutuyksikön ympärille (kantayksikkö; "tuotantokartano"). Pienemmät tilat ovat verkostossa alihankkijoina, tavaran, raaka-aineiden ja työvoiman toimittajina. Tehtäväkuvat jakaantuvat erikoistuen oman varsinaisen perustehtävän ympärille tuottamaan esimerkiksi osamatkailupalveluita kantayksikölle. Kunta-alueen kantayksikkö voi myös harjoittaa pienimuotoista ja erikoistunutta teollista tuotantoa, erikoistunutta viljelyä (esim. kumina yms.) ja matkailupalveluita yliväsyneille ja osaksi motivaationsa kadottaneille kaupunkilaisille. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kasvun-lop... -

.

Ilkka Luoma

Hälytyskello?

Lupaukset jäävät täyttymättä: öljyn kulutuksessa on rikottu haamuraja, eikä kasvun rajaa näy - Yle

Liikenne kuluttaa jo puolet kaikesta öljystä, eikä kehittyvissä maissa ole päästy vielä kunnolla vauhtiin mukaan. Musta mönjä sotkee ilmastonmuutostyötä.

Öljy 7.7.2018
~ https://yle.fi/uutiset/3-10228738 -

...

Ilkka Luoma

Korjaus topicciin:

" ... MAATILAT Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakollisten tulosten mukaan vuonna 2017 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä noin 48 600. Luonnonvarakeskus Luken tilaston lopulliset tulokset julkaistaan toukokuun alussa. ... "

~ https://www.paivanlehti.fi/maatilojen-maara-laskee... -

.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Juu, omavarainen ruoka- JA energiahuolto on kyllä ensiarvoisen tärkeätä.

Minähän en siitä suomen pakkoasuttamisesta ole innostunut mutta ravintoa pitäisi saada. Ravinnon tuottamisen ja energian tuottamisen tukeminen vaikuttaa järkeenkäyvältä.

Se jos ravinto loppuu jonkun kriisin yhteydessä niin on hyvä huomioida se, että ihmiset viimekädesä syövät toisiaan.

Ilkka Luoma

Sotiemme aikana maalaisserkku nousi arvoonsa ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, sopivat sukulaisuussuhteet antoivat mahdollisuuden ohittaa mustapörssi jonka maanviljelijät pistivät heti pyörimään kun se tarjosi paremmat tienestit kuin viralliset jakelukanavat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Isäni (1933-2010) - pienen maatalon poikana, että kaupunkilaiset tulivat taloihin suoraan ostamaan ruokatarpeita ...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä edelliseen viestiini liittyen tuore selvitys kaksoiskuntalaisuudesta:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

--

Katsokaapa aiheeseen liittyen Tilastokeskuksen tilastoista "Kesämökit 2017":

Kuopio mökkivaltaisin kunta 2017

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa. Tilastokeskuksen tiedot kuvaavat kesämökkien määriä uusimman kuntaluokituksen mukaan." (jatkuu alla)

https://www.stat.fi/til/rakke/2017/rakke_2017_2018...

Ilkka Luoma

Kirsi lähestyy asiassa fiksulta suunnalta.

Tuosta vapaa-ajan nautintaoikeudesta tulee myös jotain maksaa ... kiinteistövero on jo olemassa ja sähköstä ja vedestä maksetaan myös ... mutta mitä muuta? Vastaavasti voidaan tuo "vapaa-ajan olemus" riisua pois - vapaan kulkemisen periaatteella.

Ulkopaikkakuntalainen voi täysin maksutta käyttää mm. Savonlinnassa kirjastopalveluita. Kuten myös toisin päin - savonlinnalainen Helsingissä.

...

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 28, 2005
Lähitulevaisuuden Suomalainen maallepako

" ... Sekä maaseudulle että kaupungeille on sijansa. Kumpikaan ei voi elää toisen varjolla. Maaseutu antaa kaiken sen, millä elämme. Kaupungit antavat tuulahduksen sykkeestä, jota voi aika--ajoin käydä kokemassa. Kaupungit luovat kysyntää innovaatioiden tiivistymistä, joista hyötyvät kaikki osalliset, mutta kaupugit eivät voi jatkaa kulutuskeskeistä malliaan. Kaupungit ovat kehittyneet kiihtyvän kulutuksen vertauskuviksi. Harmonia edellyttää tasa-arvoista asemaa ja arvonantoa. Suomen rikkaus on vaihtelevuus; velvoitteemme on tasapuolisesti pitää yllä yhteiskunnan rakenteita, jotka tukevat myös "maallepakoa". Ihminen on osa luontoa ja tarvitsee sitä pitääkseen yhteyden elämisemme mahdollistajaan. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/03/lhitulevai... -

Ilkka Luoma

Reviiripuolustus ylläpiti ihmiskuntaa kasassa ja nuhteessa 200.000 vuotta

Tänään maailma napaistuu kahteen pääleiriin – itään ja länteen 17]. Väliin jää ihmisen alkukoti Afrikka, joka tuli ryöstetyksi valkoisen maailmanmatkaajan toimesta ja on nyt keltaisen miehen otteessa.

Reviirit särkyvät ja reviirit säilyvät!

Jokaisella on on oma reviirinsä – pienimmillään metrossa, jossa saattaa neliöllä seistä jopa viisikin ihmistä – ainakin Pekingin ja Tokion metrossa. Ennen oli kyläyhteisö ja kehämuodostelmassa perhe ja suku. Sudet ulvoivat aitan takana ja lampaat olivat porstuassa – suojassa. Nyt mikään ei ole suojassa miltään. Eivät edes sudet 18]

Elintilan raja-aitojen kaatuminen

Omavaraisuuden elintila särkyi ja riippuvuus tuotantojärjestelmistä, tavara- ja ihmisvirtojen logistiikasta 19] ja raaka-ainetehtaista kuin ravintoliukuhihnoista on näkymätön lieka pitämään kiinni sellaisesta, jota emme kokeneet 199.500 vuotena niistä olemisemme 200.000 vuodesta.

Paluu omavaraisuuteen?

Itsellinen ja riippumaton elämä vähentää ihmiskuntaa 70 prosentilla. Ei ole yksinkertaisesti riittävästi luontaisia reviirejä yli 7 miljardille ihmiselle. Lisääntyminen jatkui ilman luontaista vihollista. Oli lisäännyttävä enemmän, jotta niukkuus olisi käännetty elinmahdollisuudeksi. Elintason noustessa – lisääntyminen ei ylittänyt omaa itsekkyyttä – oli mukava elää itselle!

Kunnes vastaan tulee ihminen itse, taistelu vedestä ja valosta

Ravintoketjut särkyvät, logistiikka pettää ja elinkelpoinen maapinta-ala vähenee. Kierto alkaa alusta ja ihminen lopulta karhuntaljassaan sanoo, ettei enää ikinä? 20]

.

Ilkka Luoma

Tasapainoisen asutuspolitiikan keskustelu jatkuu. Luodaan edellytyksiä olla paikallaan! Tehdään toimia, jolla edistetään rauhallisuuden tarvetta ja arvostusta.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10323442 -

"Jukka Relanderin kolumni: Koko maa asuttuna?
Aluepolitiikka yrittää korjata ongelmia, jotka se on itse aiheuttanut, kirjoittaa Jukka Relander.

Kolumnit 30.7.2018 klo 07:10 ... " -Yle~

Ilkka Luoma

Luodaanko tässä nyt katastrofin siemeniä EU-Brysselin toimesta ja "ohjauksessa"? Nyt on otettava tilanne omiin käsiin - kuten tekivät islantilaiset aikanaan omassa (finanssi)kriisissään. Nyt on aloitettava omavaraisuuden ja varmuusvarastojen pitkäjänteinen suunnittelu. Kaupunkilainenkin kun tarvitsee kuulemma ruokaa.

...
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005796830.html -

"Lännen Media: EU ei myönnä kriisiapua maatalouden kuivuus­ongelmaan, koska rahaa sen hoitamiseen ei ole

Kuivuusongelma on niin laaja, ettei EU:lla ole rahaa ongelman hoitamiseen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo ... " -HS

.

Ilkka Luoma

Katovuoden kriisipaketista vallitsee harvinainen konsensus -HS
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000579751... -
.
C: Ilkka Luoma 21.8.2018 - 4:42

Jokaisen itseään omillaan pitävän tulee valtionakin ylläpitää riittävää omavaraisuutta*, kriisivalmiutta ja ravintoketjua "pellosta kauppaan", jotta kansakunta voi selvitä useampienkin katovuosien yli toimintakykyisenä. Tässä huomio kiinnittyy naapureihin, joiden kanssa on yhteinen maaraja. Naapuriapu ja -suhteet ovat merkitseviä, kun hätä iskee. Olemme nyt sellaisella ajautumiskurssilla, että katastrofin mahdollisuudet voivat olla "oven takana".

.

Toimituksen poiminnat