Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Omavaraisuudella turvataan myös reviirit – loppuuko ravinto?

 • Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla - mutta tasaisemmin saisimme asua!
  Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla - mutta tasaisemmin saisimme asua!
 • Takaisin maalle - ilman ruokaa emme tule toimeen - kaupunkilainenkaan!
  Takaisin maalle - ilman ruokaa emme tule toimeen - kaupunkilainenkaan!
 • Susilaumojen havaitut reviirit 2015
  Susilaumojen havaitut reviirit 2015
 • Kuva 4. Eihän tuohon jää kahta sanaa - varsinkin jos venyttäisimme graafin vuoteen 1920 saakka ... ¤¤¤
  Kuva 4. Eihän tuohon jää kahta sanaa - varsinkin jos venyttäisimme graafin vuoteen 1920 saakka ... ¤¤¤
 • Pientä on, mutta kannattaa avata ja huomata miten väestön liikkumiset ovat muuttuneet dramaattisesti! ¤¤
  Pientä on, mutta kannattaa avata ja huomata miten väestön liikkumiset ovat muuttuneet dramaattisesti! ¤¤

Tänään otsikoihin on ponnahtanut kaksi asiaa - ”koko maan asuttuna pitäminen” [1 ja ravinnon riittävyys meille ihmisille, siis huonot satonäkymät [2 – Suomessakin, myös Ruotsissa.

Tunnetusti emme elä ilman vettä ja ruokaa – hengittääkin pitää. Nautimme vuosisadan helteestä, myös maailmalla – Algeriassa jopa Afrikan ennätys + 51,1 astetta C.

 

Miten onnistumme koplaamaan asuttamispolitiikan työnteko- ja oleilualueineen ja ruokahuollon eli ravintoketjun pellosta pöytään. Helposti, sillä noilla kahdella on selvä syy-yhteys. Vielä 1950 -luvulla oli noin 350 000 maaseututilaa – pieniä ja monilapsisia maanviljelysperheitä. Omavaraisuuskin taisi olla korkeammalla kuin nykyään. Tänään tiloja lienee alle 50 000.

 

Ruotsalaiset ovat huolissaan – näin kirjoittaa Helsingin Sanomat ---

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766924.html - ]

Ruotsi huolestui ruokahuoltonsa omavaraisuudesta – noin puolet Ruotsissa syödystä ruuasta tuodaan ulkomailta

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 7:52

Asiapitoista tekstiä, joka ei olisi Suomessakaan Keskustan tai Paavo Väyrysen propagandaa.

Asiakokonaisuus tässä pitää sisältää myös "koko maan asuttuna pitämisen" - idean, joka oli arkipäivää vielä 1950-luvulla. Tuon ajan jälkeen alkoi kaupungistuminen hiljalleen kiihtyä, kun perintömaita ei kaikille lapsille riittänyt. Osa "pakeni" leveämmän leivän perässä Ruotsiin.

Suomella pitää olla vieläkin kunnianhimoisempi tavoite ravinnon osalta kuin tuo ruotsalaisten 80 prosentin omavaraisuustavoite.

Me saatamme iäkkäämmästä päästä muistaa ravinto- ja viljapulan, kun kävimme sotaa Neuvostoliittoa vastaan - tuolloin olimme aika-ajoin aseveljemme Saksan kolmannen valtakunnan varassa, viljaa laivattiin Hitlerin varastoista meille.

Nyt emme tule käymään sotaa venäläisiä vastaan, ei ole Jatkosotaan yllyttäneitä tahoja olemassa, kuten 1941. Nyt käymme todennäköisesti "sotaa" kuivuutta*, pakolaisaaltoja ja maailmanlaajuista ruokapulaa vastaan - ei vielä ensi vuonna, mutta todennäköisesti jo 10-20 vuoden kuluessa.

Meidän täytyy kiinnittää huomiota ravintotuotantoomme - alkaen nyt, ja siihen antaa yllykettä kansamme suuri tahto ylläpitää "koko maa asuttuna". Sekin on selvitettävä mitä, miten ja missä viljelemme (kasvatamme) - lajikkeet ja menetelmät voivat muuttua hyvinkin radikaalisti, puhutaan jopa "proteiinihyönteisistä"!

Ravintotuotantomme osalta maanviljelijöiden ja ravinnontuottajien määrää pitää lisätä, ja se tarkoittaa oma-aloitteista ravintokasvatusta, joka taas tarkoittaa palstatoimintaa pientuottajina - ehkäpä luomuna!

Aikanaan Neuvostoliitto selvisi osaltansa omatoimisella palstaviljelyllä - saatiin hapankaalia ja suolakurkkuja. Nyt on aika ajatella ja toimia - ympäristö muuttuu, ja se muuttuu varmasti.

* Vinkki: Tutkitaan mitkä olivat nykyisen Syyrian kriisin juurisyyt - mitä tapahtui Syyriassa 2006-10? Erityisesti mitä tapahtui Syyrian maaseudulla! [3

 

.

Meillä Suomessa maanviljelijä on todella vaikeuksissa – eikä suurikaan taseomaisuus auta tulokseen – kuin lainan kuihtuvina vakuuksina!

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10316738 - ]

Yle: ”Loppuuko ruis ensi talvena? Ruokaturvan asiantuntija on huolissaan Pohjoismaiden viljavarannoista. Vaihtelevat säät ovat ajaneet maanviljelijät ympäri Pohjoismaiden ahtaalle. Ensi talvena erityisesti rukiista saattaa tulla pulaa … ”

Nythän sitten saadaan sitä halpaa ulkomaan ruokaa! Vakavasti ottaen kunkin valtion, ainakin Suomen on ylläpidettävä oma riittävän monipuolinen ja mahdollisimman suuri ravinto-omavaraisuus!

.

Entä omavaraisuus, ympäristönmuutos ja ilmastopakolaiset – puhutaan reviiripuolustuksesta

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766927.html - ]

Ruotsissa roihuaa metsäpaloja ja Tanskassa maatalouden yli pyyhkäisee konkurssiaalto – Voiko pohjoismainen kesä olla liian kuuma?

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 22:47

Todellisuus paistaa nyt täydeltä terältä. Gaia kuumenee, herää kysymys, onko nyt jo liikkeellä sellainen vyöry, joka ei pysähdy, vaan kiihtyy - alussaan hitaasti, mutta nopeutuen? Tosiaan Gaia kuumenee, olisiko jo totaalisesti jäähdyteltävä kulutustamme? [4

Mikä on suomalaisen ympäristöjälki? Entä amerikkalaisen? Nyt on ryhdyttävä omavaraisuusasteiden nostoon, ainakin ravinnon osalta. Nälkäisiin, liian nälkäisinä ei voi enää luottaa. Nälkä sumentaa.

 

.

Tutkimus kertoo, että me haluamme Suomessa pitää koko maan asuttuna

[ … on helppoa sanoa jotain inhimillistä, isänmaallista ja toisiamme huomioivaa, kun ei tarvitse vielä raottaa pussia – kyse siitä, missä asumme, missä teemme työtä ja missä nautimme vapaa-ajasta. Suomi on hyvä maa, ja sitä asuttaa Suomen kansa joko tiivistyy kaupungistuen tai sitten hajaantuen, halutessaan stressitöntä rauhaa, pienuutta ja idyllisyyttä kaukaa kasvunhuutokeskuksista … ]

Ylen kysely koko Suomen asuttamisesta villitsi keskustalaisia – Tutkija: ”Koko maan asuttuna pitäminen ei ole todellisuutta”

Ilkka Luoma 23.7.2018 - 19:11

Aivan ensimmäiseksi kaksi eri asiaa, kansalaisten halu ja sitten miten ja mistä maksetaan ne haja-asuttamisen käynnistämisen alkukulut. Nyt on kysymys edellytysten täyttymisestä - luontaisesti tai järjestetysti.

Miten luodaan hajautettu työnteko "koko maahan"? Kukaan, eikä mikään halua kirjaimellisesti koko maata asutuksi, on kysymys asutushajaumasta mallia 1940-50 luvuilta.

Ei Korvatunturille kukaan nytkään halua? Omavaraisuuden tavoittelu ajaa asutusta enemmän hajaantuen. Valtiovallan velvollisuus on ennen maailmanlaajuista ravintopulaa tukea kaikin keinoin maallemme ravinto-omavaraisuutta, tämä lisää asutushajautumista, erityisesti luomuviljelyllä.

 

Jatkamme samasta aiheesta ---

[ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005767013.html - ]

Suomalaiset haluavat pitää koko Suomen maaseutua myöten asuttuna mutta eivät elää siellä

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 23.7.2018 - 20:48

Maailma kokee lähivuosina vaikean ravintopulan. Suomi on asukaslukuun saa nähden suuri maa, jossa on paljon viljelykelpoista maa-aluetta. "Koko maa asuttuna" merkitsee paljon mahdollisuuksia viljelyyn ja maatalouteen, sillä jo Euroopassa on valtioita, jotka eivät voi saavuttaa elintarvikeomavaraisuutta!

Me voimme auttaa, sillä Suomi voi olla jopa ylituotantovaltio monien ravintokasvilajien osalta. Näin paluu maalle on tosiasia ja se edesauttaa näin luontaista asutuksen hajautumista.

 

Entä nyt, kun asutuksella, työnteolla, ravinnolla ja reviiripuolustuksella on yhteinen merkitys – silti yhdistävänä omavaraisuutena?

Ympäristönmuutos voi kiihtyä hallitsemattomaksi. Se tarkoittaa ravintotuotantokatastrofia jonnekin ja ehkä toisaalle aivan uusia maailmanlaajuisia mahdollisuuksia – Venäjästäkö maailman ruoka-aitta? [5

Ympäristön muuttuessa saamme tänne runsaiden vesien äärelle paljon ilmastopakolaisia – eteläisestä Euroopasta, joka saattaa aavikoitua – ehkä vieläkin enemmän vanhoista siirtomaista, jotka lähinnä nykypäivän EU-Euroopan kolonnialistiset valtiot surutta ryöstivät satojen vuosien ajan – orjuuttakaan unohtamatta [6.

Evoluutio junaili satojen miljoonien vuosien aikana reviiripuolustuksen huolehtiakseen satunnaisesti tasapainoisen kilpailun myötä kullekin lajille elämän edellytykset ja sallitun elinpiirin – lisääntymistä varten, joka onkin evoluution ainoa tavoite ja lopullinen päämäärä, jo yli miljardin vuoden ajan.

 

Viitteet:

[1 VASTAKOHTA … ~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254419-juhana-vartiainen-napayttaa-kyselysta-olisitko-valmis-maksamaan-kaupungistumisen -

[2

[3

[4

[5 ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[6 Kts. Erik Dammann ”Tulevaisuus käsissämme” -Otava 1981

 

 

...

EKSTRA

TORSTAINA, JOULUKUUTA 25, 2014

Reviirien hallinnalla omavaraisuuden omistajaksi

(Erimieltä, kiistellään ja lopulta soditaan – on kysymys rajallisesta reviirien hallinnasta 1] ja tavoitteista saavuttaa suurempi omavaraisuus. Kaikilla sodilla, eskalaatioilla ja väkivallalla on syynsä – syytöntä sotaa ei ole)

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html -
[ … pax romana kesti 206 vuotta, oli riittävän väkevä ”keskusvalta” Rooma, joka määritti vahvalla armeijalla rajat, joiden sisään jäi riittävä pinta-ala huolehtimaan tämän keskusvallan tarpeet ja niiden tyydytyksen, kunnes mukavuudenhalu ylitti ponnistelut reviirien puolustamiseksi – kun hyökkäyskään ei enää luonnistunut … ]

Tänään maailma vetää viimeisiä henkäyksiä yhden valtion hegemoniasta, valvonnasta ja puuttumisesta muiden kolmansien asioihin – maailmanpoliisina 2], jolle on haettu hyväksyntä sanoista – demokratia 3], vapaus ja avoin kilpailu.

Vastapainoksi ollaan saatu vakoilu 4], urkinta, valvonta ja massiiviset sotavoimakeskitykset ympäri maapallon – sekä liittoumat, jotka valvovat joukkoon kuuluvien reviirejä ja 'vapaan kaupallisuuden' omavaraisuuspyrkimyksiä 5] – siis turvattua raaka-aineiden ja energian saantoa 6]

Vuosimiljoonainen eläin- ja eliökunta on elänyt symbioottisessa omavaraisuudessa

...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Savonlinnasta

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 175417

 

DOC ravintopula_omavaraisuus_26072018.doc – OpenOffice Writer

PVM 26072018

 

1031_9145 – 13:05|13:50

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Ilkka Luoma

Erääksi porkkanaksi ja kepiksi on otettava kunkin maakunnan, jopa kunnan/kaupungin omavaraisuus ravinnon, työpaikkojen ja käyttöveden osalta. Omavaraisuuden lisäämiseen pyrkivät saavat "porkkanoita" ja liiaksi muualta riippuvaiset "keppiä". Ulkomaista riippuvuus puhdistetaan pois - valtion huolehdittavaksi. Omavaraisuuden pyrkimystä tukee inhimillinen reviiripuolustautuminen. Maslowin tarvehierarkian myötä ilmanlaadun puhtaus, juomakelpoisen veden ja ravinnon arvot tulee priorisoida kärkeen, jaettaessa porkkanoita ja keppejä.

...
~ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201807252201... -

"Pääkirjoitus: Valtion aluepolitiikan vaikutukset syynättävä

Eilen klo 20:52
Säästöjen vuoksi lakkautettu tilasto näytti, miten paljon valtio käyttää maakuntiin rahaa - nyt keskustelu on mielikuvien ja osatotuuksien varassa. ... "

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Alkaakohan maailma vähitellen lähestyä sitä hetkeä, jolloin Suomenkin poliitikot havahtuvat huomaamaan, että rahaa ei voi syödä.

Ilkka Luoma

Samoin tasetta on viime kädessä vaikea syödä ... ympäristönmuutos ajaa miljoonia pohjoisiin, jossa ajatellaan olevan paremmat ravinnontuottomahdollisuudet ...

...
TIISTAINA, MARRASKUUTA 21, 2017
Eteläinen EU kuivuu – aroutuu, jopa aavikoituu!

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/etelainen-... -

"Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme? * Elämme yllättävästi muuttuvassa ilmaston- ja ympäristönmuutoksessa [1. Me ihmiset olemme sen aiheuttaneet jo liki 100 prosentin varmuudella. Olemme muun muassa polttaneet biosfäärin miljoonien vuosien biomassan noin 150 vuodessa, öljynä, kivihiilenä ja maakaasuna [2 – vapauttaen tuon vuosimiljoonaisen hiilidioksidikätkön ilmakehään – ei mikään ihme, että ongelmat kiihtyvät. **


[1 ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005439059.html -
” … – Olemme tänä vuonna todistaneet poikkeuksellisia sääoloja: yli 50 asteen lämpötiloja Aasiassa, lyhyen ajan sisällä useita ennätyksellisiä hurrikaaneja Karibialla ja Atlantilla – jopa niin kaukana kuin Irlannissa, miljoonia ihmisiä koettelevia monsuunitulvia sekä jatkuvaa kuivuutta Itä-Afrikassa, listasi järjestön pääsihteeri Petteri Taalas [PT] … ” -IS ja PT

Allekirjoittaneen kommentti:
”... Tällä on suuri merkitys valtiojännitteisiin. Miksi? Kysymys on siedettävästä ja elinkelpoisesta maapinta-alasta ... ¤ … Yllättävä lähtökohta, joka johtaa vääjäämättä suurvaltakonfliktiin, jo EU' kin osalta - Etelä-Eurooppa EU-valtioina kuivuu, aroutuu jopa aavikoituu, jolloin on odotettavissa hallitsematon kansainvaellus pohjoiseen - ja missä sitä käyttökelpoista maapinta-alaa on riittävästi - hyvin paljon, kun laskemme asukkaita per neliökilometri ... Suomessa ja Venäjällä! ... ” [3 …


* - 371 lukijakommenttia aiheesta ”Gaia kuumenee - jäähdytelläänkö kulutustamme? ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta. ORIG 18.09.2015 – Iltalehti – Keskustelupalsta.

...
Uutisointi kertoo poikkeavasti kehittyvistä ympäristömuutoksista – kuumuutena,

... kuivuutena, liikana rankkasateena, kaikkena sellaisena, joka on ennakoimatonta, tuhoavaa ja elämää muuttavaa ja lopulta tappavaa, kun aavikoituminen päätyy täytyyn kuivuuteen, jossa vihreä, meitä elättävä kasvusto kuolee.

Kaikki tämä ylläoleva aloittaa hallitsemattomat kansainvaellukset – Syyrian ennatyskuivuus 2006 – 2010 [4 oli tähän tuevaan nähden ”leikkipeliä”, joka kuitenkin johti ulkoa lietsotuksi sisällissodaksi [5, johon Yhdysvallat otti osaa jo vuonna 2013 [6!


[2014]
Entä me, jotka tuotamme biosfäärilliselle luonnolle epänormaaleja jätteitä?
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/12/elaman-kier... -

” … Suomessa generoituu 90 miljoonaa tonnia jätettä (v. 2012). Tästä jätteestä suurin osa on kaivostoiminnan sivukiveä. Seuraavaksi eniten on rakentamisesta juontuvaa mineraalijätettä – edellä mainittuja yhteensä 72 miljoonaa tonnia. Yhdyskuntajätettä syntyy kolme miljoonaa tonnia. Teollisuuden osuus on 13,7 miljoonaa tonnia. ... "

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin on tässä sellsinenkin homma, että jos lämpöenergiaan tulee pahoja katkoksia talvella, niin kaupungissa kerrostalossa on hieman hankala laittaa nuotio palamaan olohuoneeseen.
Silloin, jos vain jokin kulkuväline pelaa, on ihan kiva viedä lapset mummolaan maalle ja hakea perunoita perunakellarista.

Tosin suurin osa jengistä jää odottamaan ajatuksena "kyllä valtio/kunta hoitaa hommat".

Henry

Ilkka Luoma

Tuonkin vuoksi 1950 -luvun Suomi oli huomattavasti omavaraisempi jo alueellisestikin Suomen sisällä - tultiin toimeen enemmän omillaan, joka saattoi olla huipussaan 1500-1700 -luvuilla.

Ilkka Luoma

Ravintotuotanto saattaa hallitsemattoman kulutusperintömme myötä romahtaa,
[… ravintotuotanto romahtaa … ~ http://ilkkaluoma.vuodatus.net/lue/2009/11/romahta... - ]

… varsinkin, jos poltamme biosfäärillistä kasvustoa omaan energianälkäämme. Millaisen perinnön arvelet meitä odottavan, kun oikein tosissaan tankkaamme biodieseliä autojemme tankkeihin kulkuenergiaksi?

Ylikulutus lyö nyt korville

Käytimme enemmän kuin meille ihmislajina oli säädetty. Meidän populaatiomassa on vähäisempi kuin merien elämää ylläpitävien krillien |10. Olemme suunnilleen samoissa kokonaislajimassoissa kuin muurahaispopulaatiot.

Jälkemme ympäristöömme on kasvanut sukupolvi toisensa jälkeen – olemme siis perineet kuluttamislisäämisen autuuden. Tosin nyt osa meistä on oivaltanut, ettei se kasvuhoenta, vaan toimeliaisuus |11.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämä:
"Ravintotuotantomme osalta maanviljelijöiden ja ravinnontuottajien määrää pitää lisätä, ja se tarkoittaa oma-aloitteista ravintokasvatusta, joka taas tarkoittaa palstatoimintaa pientuottajina - ehkäpä luomuna!"

Tämä on täysin mahdollista.
__________________

"Aikanaan Neuvostoliitto selvisi osaltansa omatoimisella palstaviljelyllä - saatiin hapankaalia ja suolakurkkuja. Nyt on aika ajatella ja toimia - ympäristö muuttuu, ja se muuttuu varmasti."

Myös Venäjä suuren devalvaation aikaan vuosituhannen vaihteen aikaan.

P.S. Eivät päättäjät herää ajoissa.

Henry

Ilkka Luoma

Lähiaikoina maailmanlaajuinen ravintopula saattaa iskeä meillekin. Omavaraisuuden tavoittelu reviireitänsä suojaten voi olla jo huomisen yhteiskuntapolitiikkaa, samoin väestön hajauttaminen laajemmalle, lähinnä viljelykelpoisille alueille. Venäjän merkitys ravintoraaka-aineen suurtuottajana voi säteillä ylihuomisen suurvaltapolitiikkaan. Kiinalaisten "maailmanvalloitus" kaupallisin menetelmin saattaa voimistua, ja siihen joku sotaisampi saattaa vastata asein.

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vaikk... -

"Vaikkei ilmastonmuutos aiheuta yksittäisiä sääilmiöitä, saadaan jatkossa tottua helleaaltoihin – "Suomessa lämpötilat kohoavat" ... " -Mtv

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voisi ajatella näin:
- Moni entinen pienviljelytila on kaupunkilaisomistuksessa. Jos kunnalla ei ole peltoja, niin ainakin metsää on. Eli kunta voisi vaihtaa metsää pelloksi, vuokrata siitä palstoja halukkaille.
- Kunta voisi tehdä viljelysopimuksia kuntalaisten kanssa, ja näin saataisiin vihannekset kouluihin, sairaaloihin jne. omasta kunnasta. Ja tietenkin viljelijä, palstanpitoyhdistys tms. voisi myydä loput vapailla markkinoilla. Vaikkapa samalla mallilla tai yhteistyössä munataksin kanssa.

Näitä sietäisi pohjoisenkin insinöörit tutkia:

Maanalainen kasvihuone:
http://www.solaripedia.com/files/1257.pdf

Aquaponics, joka toimii avoimen koodin elektroniikalla ja valvotaan puhelimella:
https://www.youtube.com/watch?v=3IryIOyPfTE

ja ilman kaloja:
https://www.youtube.com/watch?v=RUWTd1y14Mw

Sienten kasvatusvideoita:
https://www.youtube.com/results?search_query=growi...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Löytyy muitakin metodeja ja taitoja, jotka kannattaa opetella, esimerkkinä vaikkapa siementen talteenotto, pölyttäminen, kastelutarpeen minimoiminen jne.

Henry

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kiitos, Henry, kun jaat tällaista tärkeää tietoa. Sitä mukaa kun ihmiset alkavat oivaltaa, että rahaa ei voi syödä, muuttuu myös käsitys siitä, mitä on todellinen huippuosaaminen; se ei enää olekaan sitä, että pystyy vääntämään muita tehokkaammin rahaa muilta, vaan se, että tietää jotain siitä, miten esimerkiksi ruokaa viljellään.

(Nykyisen huippuosaamisen valossa omillaan toimeentuleminen tarkoittaa sitä, että saa pankin seinästä tulemaan niin paljon rahaa, että saa tulemaan ruokaa ja vaatteita kaupan hyllyltä, sähköä töpselistä, bensaa bensapumpusta, viihdettä internetistä jne.)

Mieleen nousee myös Dmitri Orlovin puhe, jossa hän kertoo, miten Neuvostoliiton romahtaessa kansa tuli toimeen omavarais- ja vaihtotaloudella ja miten USA:sta puuttuu tuollainen valmius tyystin:

Dmitry Orlov: Peak Oil Lessons From The Soviet Union

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voit Janne tulla tänne minun Bulgarian koepuutarhaan - milloin, siitä sovitaan erikseen. S-postiosoite profiilissani.
Tulevaisuuden puutarhassa saa syödä ilmatteeks, mitä löytää ja asua vierashuoneessa (sähköstä pieni maksu, alle 20€/kk).

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Kerrotko lisää tuosta Bulgarian koepuutarhasta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #10

Joo - myöhään illalla. Lähinnä Kreikan vastaavasta, mutta tässä on yksi juttu, mistä kaikki alkoi:

http://henry.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/183...
________________________

Niin täällä on sitten artikkelit 1-6, joista ensimmäinen on englannin kielellä, muut suomeksi:

https://innoperma.weebly.com/articles.html
________________________

Tämä Bulgarian projekti on vasta alullaan, mutta voin toki siitäkin kertoa - myöhemmin siis.
Joitain juttuja olen jo sivustoksi tehnytkin:

https://leshnikovo.weebly.com/

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Laitan tähän lähinnä 'Bulgarian koepuutarhan' tavoitteet, koska tämä kesä ja syksy menee talon ja vierashuoneitten kunnostukseen. Niin ja saunan rakentamiseen. ;)

Seuraavia asioita tulee tehdä ilman polttoaine-, lämmitys- tai sähkökuluja:
- Selvitettävä kuinka aikaistaa satoa keväällä ja kuinka pidentää satokautta syksyllä
- Mitä ja miten toimia mahdollisimman luonnonmukaisella tavalla. Siis ilman tekolannotteita ja myrkkyjä. Esimerkkinä vaikkapa se, että näillä rehevillä alueilla on paljon etanoita yms.. Teen siis pienen lammikon, jossa sammakot viihtyvät. Tunnetusti etanat ovat sammakoiden ruokalistalla.
Nokkosia liuottamalla saa kirvamyrkkyä jne.
- Käyttää kaikkeen mahdollisimman paljon sellaista jätettä, joista voi kierrättämällä tehdä/rakentaa erilaisia tarpeellisia "keksintöjä": esim. tomaattisiivujen kuivatus.
- Kompostointi ja ravinteiden keräys/sekoitus on yksi tärkeimpiä toimintoja.
- Säilöminen

Erikseen olen etsinyt ihmistä, joka tietää/tuntee/on kiinnostunut eri yrteistä ja niiden käytöstä. Tarkoitus on, että eri asioista kiinnostuneet ihmiset voivat asua täällä määräajan suht' ilmaiseksi, joskin luonnollisesti kaikesta sovitaan etukäteen.

Kaikki dokumentoidaan ja jaetaan vapaasti netissä.

Asiahan on niin, että vaikka kuinka listaa tavoitteet, niin aina tulee uusia 'tienhaaroja' eteen, joten tämä lista on vain suuntaa-antava eikä lainkaan täydellinen. Eräs sellainen tapaus oli kun eräs suomalispariskunta osti kylältä talon. Heidän erikoisharrastuksensa on erilaisten puiden istuttaminen, joten kun ei enää ole omaa tilaa, niin laitetaan puut kasvamaan pitkin joenvartta. :)

Summa Summarum: Vaikka saan lähes minimieläkettä, on täällä elämä halpaa ja esim. minulla menee ruokaan noin 170 €/kk, sähkö on EUn halvinta, kunnan (juomiskelpoinen) vesi maksaa alta 2€/kk ja vuokrat sekä talojen hinnat ovat melkeinpä naurettavia. Ja siksi - miksi en jakaisi tätä elämänmuotoa muiden vähävaraisten(?) kanssa. En voi saada siitä muuta kuin iloa ja hyötyä.

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Olen kuulluut piireistäni useilta suomalaisilta "bulgarian projekteista" itse Bulgariassa - on hankittu edullisesti maa-alueita ja siirrytty osin omatoimiviljelijöiksi os-aikaisten palkkarenkien myötä!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #24

Juu, tuo yllä oleva linkki kertoo juuri tästä:
https://leshnikovo.weebly.com/

Kun talo puutarhoineen maksaa 5.000€ ja usein senkin voi maksaa osamaksulla, niin ei ihme jos ihmiset hieman ynnäävät ja tulevat positiiviseen lopputulokseen.

Eläkkeestäni jää käteen vajaa 800€/kk ja hyvin pärjään täällä.
Jos jotakuta kiinnostaa saa minuun parhaiten yhteyden:
Henry.Finland@gmail.com

Henry

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Olen tehnyt tutkimusta jo pari vuotta mitä merkitsee kauppojen -30% jopa -60% punaiset viimeistä päivää alelaput - niillä on kiistaton merkitys ruokalaskua alentavasti ja syödyn ravinnon laatuun - vaatii tietämystä milloin laputetaan ja missä kaupassa parhaat laputukset ... Tosin tämän lystin maksaa lopulta kuluttajat, tai osa heistä.

...
Eduskunnan rikkain Eero Lehti kertoi aina hyödyntävänsä nuo punaiset laput - minuakaan ei hävetä kassahihnalla, vaikka joskus hihna on "punaisenaan" ;)

...
Tiukka viimeisen käyttöpäivämäärän sääntö loi "köyhällekin" mahdollisuuksia! ;)

...
SUNNUNTAINA, MAALISKUUTA 16, 2014
Punaisilla lapuilla säästöä ruokakoriin!

Kansalaiset ääntelehtivät, että ruoka on liian kallista 1]. Meillä on Suomessa elintasotauti nimeltä – ylensyönnistä johtuva liikalihavuus 2]. Ravintoon meni vielä 1930 -luvulla yli 30 prosenttia perheen tuloista, nyt luku on ~13 prosenttia (Suomen Pankki – 2012). Syömme liikaa ja altistamme itsemme nopeasti leviävään kansantautiin – diabetes II:een, mutta mistä katetaan hoitokustannukset 3].

Kaupunkilaiset ovat huomanneet, että ruoka ei tule yksistään kaupasta, vaan sen täytyy tulla jostain, jossa on tarjolla kasvuvoimaa ja otollisuutta biomassojen, ravinteiden ja peltotyön osalta. Maanviljelijöitä on vähemmän kuin työttömiä, miltei vähemmän kuin pitkäaikaistyöttömiä – vähemmän kuitenkin kuin nuorisotyöttömiä.

Olemme onnistuneet syyllistämään maajussit heidän vuosi vuodelta saamistaan maataloustuista. Samalla olemme unohtaneet, että valtio ja kunnat jakavat suuremman summan yrittäjien ja yritysten tukemiseen – työ ja työllistyminen ovat kansakunnan asioita numero yksi. Ilman ruokaa ei edes kaupunkilainen tule toimeen.

Nyt huudamme, että ruoka on kallistunut,
[ … syömme liikaa ja liian halvalla! ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... - ]

vaikka maajussin saamat osuudet eivät monin lajein edes riitä kustannuksien peittämiseen (esimerkiksi porsaanliha). Samaan aikaan tukkurit kertovat, että katteet ovat piukoilla, ja että vähittäiskauppa kurmoottaa tuottajia sekä toimittajia entistä tiukemmin – lisäkatteiden ja katevajauksien täytön toivossa.

Lisäkatteita vähittäiskauppa tarvitseekin,

sillä ”punaiset viimeistä päivää -30 prosenttia laput” vievät keskikatetta alaspäin, siksi paljon ja vieläpä lisääntyvästi näitä keskikatteen alentajia on tyrkyllä tarkoille kuluttajille. Voidaankin sanoa, että ”punaiset laput” ovat ostovoimansiirto varakkaammilta köyhemmille/ taloudestaan tarkemmille.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/03/punaisilla... -

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuo Dmitry Orlovin video on todella hyvä. Kiitos siitä Janne!

Henry

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, HELMIKUUTA 16, 2013
Gaia kuumenee - kytketäänkö jäähdytys?

Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla Kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.

Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...
...
1] – ”Gaia kuumenee...” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... -

...
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/gaia-kuume... -

...

Tomi Vaalisto

Tämä on huomionarvoinen kommentti: "Nyt emme tule käymään sotaa venäläisiä vastaan, ei ole Jatkosotaan yllyttäneitä tahoja olemassa, kuten 1941. "
Tuon ajan eläneet ihmiset kyllä muistavat nälkätalven 1941/1942

Suomen - ei yllyttänyt vaan yllätti - Jatkosotaan Neuvostoliitto hyökkäämällä Suomeen 22.6.1941 klo 6.05.

Kun miehet joutuivat puolustamaan isänmaatamme hyökkääjää vastaan omilta pelloilta saatiin ainoastaan puolet siitä, mitä rauhan aikana oli kulutettu.

Suomalaisen ruokapöydän energiasisällöstä 1930-luvulla puolet tuli suoraan peltoviljelystä, reilu kolmannes kiersi eläinkunnan kautta, ja kymmenesosa saatiin sokerista. Elintarvikehuollon ongelmat alkoivat jo vuoden 1939 lopulla ja niiden seurauksena aloitettiin säännöstely, tuontitavaroihin kuuluneet sokeri ja kahvi ensimmäisinä. Tilanne vaikeutui merkittävästi talvisodan jälkeen peltopinta-alan pienenemisen ja lannoiteostojen romahtamisen seurauksena.
Vuoden 1940 sato oli jo ollut heikko, mutta 1941 sato oli katastrofi, mikä johti äärimmäisiin ongelmiin ruuansaannin suhteen.

Vuonna 1941 eläinrehujen sadot romahtivat samalla tavoin kuin ihmisravinnonkin sadot. Heinä- ja juuressato jäivät puoleen normaalista. Rauhan aikana mm perunoista ja lantuista osa oli syötetty eläimille, mutta syksyllä 1941 valtioneuvosto kielsi niiden käytön eläinrehuna.

Armeijamme, joka periaatteessa oli etuoikeutettu, elintarvikkeet kävivät jo keväällä 1942 vähiin. Myös sotavangit ja Itä-Karjalan siviilit olivat armeijan vastuulla ja heitä oli 600.000 - 650.000 henkeä.

Mauno Jokipii, Jatkosodan synty, s64 "Kesäisissä kauppaneuvotteluissa Suomi pyysi 19.7.1940 Ruotsilta 20.000 tonnia ruista ja 10.000 tonnia vehnää, mutta syksyn sopimuksessa 31.8.1940 viljaa ei sieltä saatu ollenkaan. Helmikuussa 1941 jatkoneuvotteluissa Ruotsilta pyydettiin peräti 100.000 tonnia viljaa... Kun välillä keskeytyneet ja koko kuukauden kestäneet neuvottelut veivät kauppasopimukseen 28.3.1941, siitä puuttuivat kokonaan Suomen toivoma vilja..."
Sodan aikana Ruotsista saatiin hyvin pieniä, mutta tärkeitä, peruna- ja viljaeriä lähinnä siemeneksi, jotka syksyllä maksettiin viljoina ja perunoina takaisin. Vuonna 1942 tällaisilla vaihtokaupoilla saatiin kylvöä varten 10-15 milj.kg (n. 5-7% tarpeesta). Suurempia elintarvikemääriä (165 milj.kg) syötäväksi Ruotsi toimitti talvella 1944/45.

Kenraali Erfurth kävi 20.8.1941 kertomassa Mannerheimille, että tulossa olisi sotamarsalkka Keiteliltä kirje, jossa suomalaisia pyydettäisiin jatkamaan hyökkäystä Leningradia kohti. Mannerheim kertoi samantien Erfurthille kielteisestä kannastaan.

Kirjeen saavuttua 23.8.1941 presidentti Ryti matkusti Mikkeliin ja neuvonpidon jälkeen saksalaisille muotoiltiin kohteliaan kielteinen vastaus, joka annettiin Erfurthille pian suullisesti ja 27.8.1941 myös kirjallisesti. Samana päivänä Mannerheim antoi käskyn hyökkäyksestä Syvärille, mikä sitoi suomalaisten voimat Laatokan pohjoispuolelle ja antoi mahdollisuuden perustella saksalaisille passiivista asennetta Leningradin suhteen. Tämän vuoksi saksalaiset lopettivat Suomeen tarkoitetun viljan laivauksen käyttäen elintarvikeasetta ensimmäisen kerran.

Pääministeri Rangell piti tuolloin Antikomintern-sopimuksen hyväksymistä tärkeänä, sillä vain muutama päivä sen allekirjoituksen jälkeen hallituksen olisi tehtävä päätöksiä elintarvikkeiden jakelusta. Ulkoministeri Witting matkusti Saksaan allekirjoittamaan sopimusta, ja samalla vierailulla hän sai 25.11.1941 Göringiltä lupauksen elintarvikkeista, jonka lupauksen Hitler seuraavana päivänä vahvisti. Suomen poliittista elettä seurasi Hitlerin myönteinen päätös elintavikkeiden toimituksesta Suomeen

Ilkka Luoma

Ei liity aiheeseen, mutta vastineeksi, jotta lukijat eivät harhaudu väärän tiedon tielle - korjataan kommentin 14 erheellistä luuloa ja vanhoja inttämisväitteitä. Annetaan puheenvuoro prof. Markku Kuismalle:

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

...

Tomi Vaalisto

Ei Visuri mitään uutta ole löytänyt: Erfurtin päiväkirjat ovat olleet tutkijoiden käytössä Kansallisarkistossamme kymmeniä vuosia.

Ainakin omassa kirjahyllystäni oleva Jokipiin kirja Jatkosodan alussa on samassa linjassa historiamme kanssa eikä ristiriitoja ole. Jokipii esittää 22.6.1941 kello 6.05 tapahtumat yhtäpitävästi muiden lähteiden kanssa ja toteaa vielä, että Alskärin linnakkeen pommitukset sytyttivät siellä tulipaloja, kuin myös tykkiveneemme Uusimaa pommitusyrityksen Korppoon länsipuolella
Professori Mauno Jokipiin mukaan myös Hangosta Porsöhön, Storholmaan ja mantereelle suuntautunut tykistötulitus olisi alkanut jo klo 6.50.

Presidentti Risto Ryti kertoo kirjassa Risto Ryti – Risto Rytin puolustus; 1989; sivu 50: ”Heti kesäkuun 22 päivän aamulla ryhtyivät venäläiset sotavoimat hyökkäyksiin Suomen alueelle pommittaen ja tulittaen puhtaasti suomalaisia kohteita. Klo 6.05 aamulla sanottuna päivänä venäläiset ilmavoimat pommittivat panssarilaivojamme Sottungan luona; klo 6.15 venäläiset ilmavoimat pommittivat Alskärin linnaketta Turun saaristossa; klo 6.45 venäläiset ilmavoimat pommittivat suomalaisia kuljetusaluksia Korppoon luona ja klo 7.55 venäläinen tykistö avasi tulen Hangon vuokra-alueelta ampuen Porsöhön, Storholmaan ja mantereelle. Samana päivänä avattiin Hirsilammen luona, noin 14 km Imatran itäpuolella, Neuvostoliiton alueelta tuli suomalaisia rajavartioita kohden ja Pummangista Petsamossa ammuttiin useita kymmeniä tykinlaukauksia erästä merellä kulkenutta suomalaista laivaa kohti. Näiden puolueettomuudenloukkausten johdosta ulkoministeri Witting kesäkuun 22 p:nä esitti Neuvostoliiton lähettiläälle ministeri Orloville vastalauseen pyytäen selitystä. Ministeri Orlov lupasi kääntyä hallituksen puoleen, mutta pyydettyä selitystä ei milloinkaan saatu.”

Väinö Tannerin kirja Suomen tie rauhaan s.9 :
"Saksan rikottua Neuvostoliiton kanssa tekemänsä hyökkäämättömyys- ja sovintomenetelmäsopimuksen ja 22. päivänä kesäkuuta 1941 hyökättyä Venäjälle joutui asiain sivulla ollut Suomi odottamatta yllätyksellisten ja ankarain lentohyökkäysten kohteeksi. Suomi koetti säilyttää rauhallisuutensa ja pysyä alkaneeseen sotaan nähden puolueettomana, mutta kun hyökkäykset jatkuivat ja kävivät yhä rajummiksi, oli pakko ryhtyä puolustautumaan. Kesäkuun 25. päivänä 1941 eduskunnalle antamassaan tiedonannossa hallitus oli näistä tapahtumista tehnyt sen johtopäätöksen, että maa oli joutunut sotatilaan. Tämän kannanoton eduskunta hyväksyi."

Ilkka Luoma

Tämä ei sinällään kuulu topicciin, mutta julkistus siksi, että korjataan ja täsmennetään erheellisiä näkökulmia ---

Oiotaan vääriä käsityksiä ---

"Kirjassa pääosa Erfurthin päiväkirjan ennen julkaisemattomasta suomennoksesta!

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22. kesäkuuta, jolloin Hitler julisti myös Suomen ja Romanian tulevan mukaan sotatoimiin. Erfurthin tehtävänä oli nyt huolehtia siitä, että Suomen armeijan pääosat, vähintään kuusi divisioonaa, suunnataan hyökkäykseen Laatokan itäpuolitse kohti Syväriä. Saksalaisten oli määrä tulla siellä vastaan sulkeakseen Leningradin saartorenkaan.

Aluksi kaikki sujui suunnitelmien mukaisesti. Baltian suunnalta hyökänneet saksalaiset saavuttivat Leningradin alueen, ja suomalaiset pääsivät Itä-Karjalassa Syvärille ja Kannaksella Leningradin reunoille. Sitten Neuvostoliiton puolustus kuitenkin sitkistyi.

Saksan päämaja pyysi suomalaisia jatkamaan hyökkäystä myös Leningradin suunnalla, mutta Mannerheim ei siihen suostunut vedoten armeijan kokemiin suuriin tappioihin.

Kenraali Erfurth piti huolellisesti päiväkirjaa, jonka pääosan suomennos on liitetty tähän dramaattisten sotatoimien johtamisesta kertovaan kirjaan.

Professori Pekka Visuri on kirjoittanut useita teoksia sotahistoriasta, kansainvälisestä politiikasta ja poliittisesta historiasta!

~ https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

...

Tomi Vaalisto

Onhan siellä topicissa maininta yllättävästa Jatkosodasta.

Ei Visurin käännös mitään lisätietoa tuo ja Erfurth kävi Mannerheimin luona, mutta ei Mannerheim mikään päättäjä ollut.

Ehrfuth kertoo Helsingin neuvotteluista keäskuuussa 1941: "Suomalaiselta taholta esitettyjen lausuntojen varauksena oli yhä edelleen, että neuvottelujen tulokset koskivat vain sitä tapausta, että Suomi venäläisten hyökkäysten johdosta joutuisi vedetyksi mukaan sotaan." -- "Suomalaiset pysyivät järkkymättä ja pontevasti kannallaan, ettei Suomi milloinkaan aloittaisi hyökkäyssotaa, mutta että koko Suomen kansa yksimielisenä oli päättänyt puolustaa itseään jos sen kimppuun hyökätään."
- lähde Waldemar Erfurth, Suomi sodan myrskyssä 1941-1944, sivu 28

Mannerheim kertoo muistelmissaan: ""Kesäkuun 10. päivän tienoissa 1941 saapui eversti Buschenhagen toistamiseen Helsinkiin. Hänen lausunnoistaan yleisesikunnassa ilmeni, että hänen tehtävänään tällä kertaa oli toisaalta käydä neuvotteluja mahdollisen yhteistoiminnan käytännöllisistä yksityisseikoista, siltä varalta että Neuvostoliitto hyökkäisi Suomeen, toisaalta saada takeita siitä, että Suomi tulisi sotaan mukaan Saksan liittolaisena. Kun olin esitellyt asian tasavallan presidentille ja hän oli vakuuttanut pysyvänsä entisellä kannallaan, ilmoitutin eversti Buschenhagenille, että ei voitu antaa mitään takeita mukaantulostamme sotaan. Suomi oli päättänyt pysyä puolueettomana, mikäli sitä vastaan ei hyökätty.""

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Vaaliston olisi syytä muistaa, ettei kannata luottaa asianosaisten muisteloihin, edes haamukirjoittajien, sillä niillä on yleensä tarkoitus muistaa muistelijan eduksi.

Tokikin jotkut, esim. tri L.Lehtinen, nimittävät metodia "osallistuvaksi havainnoinniksi" mutta siitä huolimatta suhtautuisin sellaiseen äärimmäisen kriittisesti totuutta estsiessäni.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Sokean uskovaisena lukeminen luo vääriä luuloja, ja niitä levitellään sitten totuutena - tarkkuus ja tietämys lähtee useiden lähteiden tarkastelusta ja erilaisten tekstien ymmärryskyvystä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

No jopa on lässähtänyt vastaväite Myyryläiseltä - pistäppä Jorma hieman paremmaksi. Eihän asian takana ole yhtä, kahta tai kolmea henkilöä vaan koko kansakunta.

Nuo Rydin, Mannerheimin, Tannerin ja monen muun kertomukset kesäkuun 22. päivän tapahtumista vuonna 1941 ovat yKaikki samat tiedot löytyvät lukuisista eri lähteistä - jopa neuvostoliittolaisista.
Eduskunnan arkistoista, sotapäiväkirjoita, kaatuneiden ja uhrien luetteloista, sotaan osallistuneita suomalaisia ja neuvostoliittolaisia sotilaita.

Seura-lehden blogiin juttu "Erfurthin tekstien käännöksestä" on siis absoluuttinen totuutuus. Hieman outoa on, ettei Seuran blogin väitteitä edes löydy Erfurthin alkuperäisestä tekstistä. Mitenhän ne Suomea syyllistävät jengaukset sinne "käännökseen" olisivat joutuneet?

Visurin kirjassa ei moista väitettä edes ole, olen kyllä lukenut sen.
Jos joku on eri mieltä kertokoot millä sivulla väite esiintyy niin tutkitaan asia uudestaan. Visurin kirjassa ei kylläkään ollut yhtään mitään uutta ja kannattaa mielummin lukea Ehrfurtin omat kirjat - nehän ovat alkuperäiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #50

"Lässähtänyt vastaväite" --- totta, kriittisen suhtautumisen lähteisiin, etenkin asianosaisten kertomuksiin omista ja kavereiden tekemisistä on tietenkin niin lässähtänyttä ja läääst siiison sekä passé. Onhan se somempaa löytää lemppari-idoleilta sopivaa sanaa omien ennakkoluulojen vahvistukseksi. Eihän sellaista kannata sotkea kriittisellä tarkastelulla.

Vaaliston mainitsemaa yhtenevyyttä ei löydy kuin sopivasti ja tarkoitushakuisesti valikoimalla, p.l. sotasyyllisten puolustukset jotka lienevät melko pitkälti L.A.Puntilan ja A.Korhosen, asianosaisia itsekin, kynistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #60

Viime vuosina on urakalla oiottu uudella tietämyksellä muun muassa Talvisodan taustaa ja Jatkosodan syntyä - esimerkiksi jo raollaan olevien Kremlin StalinK-arkistoilla ... Pr. Niinistö sai siitä esimakua Putinin lähettämän 100V Onnittelukirjeen liitteenä!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

No, kirjan kustantaja varmaan sitten liioittelee ellei peräti valehtele - no, monet kommentit jäävät arvoon arvaamattomaan ...

...
Asiantuntijat ovat jo pidempään tienneet, että Suomi valmisteli yhteishyökkäystä Saksan kolmannen valtakunnan kanssa - operaatio Barbarossana ... täällä on sangen yksinkertainen heikompilahjaisellekin ymmärrettävissä oleva prof. Markku Kuisman seloste aiheesta ...

Kaikki alkoi jo Talvisodan kestäessä - valtakunnan marsalkka Göringin ilmoituksella, että päättäkää Talvisota nopeasti hinnalla millä hyvänsä, niin myöhemmin otetaan kaikki korkojen kanssa takaisin - tuosta alkoi prosessi, joka johti Jatkosodan suomalaishyökkäykseen - yhdessä Saksan kanssa.

...
Tämä ei sinänsä suoraan kuulu topicciin ... mutta Jatkosota oli kyllä mainittuna - lähinnä ravintohuollon vuoksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

Ettet sotke Visuriin - hänen tolvaisunsa ovat joskus outoja.

Markku Kuisma on taloushistorioitsija eikä hän ole tehnyt tutkimusta saatika kirjaa Jatkosodan alun poliittisista tapahtumista.

Mikä "hyökkäys" alkoi Talvisodasta"... suomalaisjoukot hyökkäsivät Puna-armeijaa vastaan vasta heinäkuun puolivälissä 1941 - viikkoja Neuvostoliiton 22.6. aloittamien sotatoimien jälkeen.

Suomea hyökkääjäksi jengaavat voisivat vihoviimein kertoa sen oleellisimman: milloin muka Suomi hyökkäsi Neuvostoliiton kimppuun? Paikka ja aika.
- tähän päivään mennessä kukaan ei ole kertonut tätä, tuonhan olisi pitänyt tapahtua ennen neuvostoliiton sotatoimien aloittamista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Aiheesta kuin aiheesta voidaan inttää mielin määrin - Suomi oli hyökkääjä Jatkosaodassa yhdessä Saksan kolmannen valtakunnan, aseveljensä kanssa - Operaatio Barbarossassa kesällä 1941, ... ehkä venäläisten näkökulmasta raskain seikka oli Suomen antama oikeus Saksalle hyökätä Pohjois-Suomesta, luovuttamalla koko alue Saksan sotakoneen haltuun ja hyökkäysvastuulle.

...
Yleensä professoritasoiset henkilöt tietävät mistä kirjoittavat - prof. Kuisman lausunto on kiistaton, eikä sitä kukaan asiantuntija edes kiistä. Näin maallikkotasolla inttäminen ja jänkkääminen liittyvät asenne-, mielikuva- ja luulo-osastoille ... sekä joskus jopa epätoivoiseen hiusten halkomiseen ymmärtämättä "metsää puilta" tai näkemättä "aitaa sen seipäiltä" Mutta sana on vapaa, ja inttämisestä löytää joskus helmiäkin :)

Mainittakoon, että Pekka Visuri on myös tohtori ja evp. ev - myös prof.

Ilkka Luoma

|8 Biomassat kierrossa – monimuotoisen elämän välttämättömyys! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... -

...

Tomi Vaalisto

Biomassa on kaikkien elollisten olioiden yhteispainoa tietyllä pinta-alalla. Biomassa voidaan ilmaista tuore- tai kuivapainona.

Ilkka Luoma

Biomassakaavoja aloitettiin ensimmäisinä tutkimaan laajasti Kiinassa - suomalaistenkin innoittamina jo vuosia sitten ...

...
MAANANTAINA, TOUKOKUUTA 28, 2018
Biomassayhtälöt pitävät sisällään koko elämän ylläpitorakenteet!

" ... Aikanaan jo vuosia sitten biomassayhtälöihin kiinnitettiin huomiota ja Kiinassa aloitettiinkin tutkimus suomalaisittain katsottuna suurella tutkijaryhmällä selvittämään mitä biosfäärin monimuotoisuus ja siihen liittyvät biomassakaavat/ - yhtälöt merkitsevät ihmis- ja koko muulle eliökunnalle.

Suomessa aihealue ei saanut tuolloin kiinnostusta, vaan ideointi piti viedä Kiinaan, joka maailman väkirikkaimpana ja suurimpana taloutena kiinnostui, jopa innostui aiheesta suuresti. Tutkimusta on tehty kaikessa hiljaisuudessa kymmeniä henkilötyövuosia ja tuloksia on jo pienelle piirille jaettu.

Nyt Pnas julkisti [1 läntisen maailman selvityksiä samasta aiheesta
[ ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005695416.html – HS]

Pnas Ote: ” … The composition of the biosphere is a fundamental question in biology, yet a global quantitative account of the biomass of each taxon is still lacking. We assemble a census of the biomass of all kingdoms of life. This analysis provides a holistic view of the composition of the biosphere and allows us to observe broad patterns over taxonomic categories, geographic locations, and trophic modes … ” -Pnas … ~ http://www.pnas.org/content/early/2018/05/15/17118... … -.

HS Ote: ” … Ihmisiä on vain 0,01 prosenttia kaikesta elämästä, mutta olemme jo tuhonneet 83 prosenttia luonnonvaraisista nisäkkäistä ja puolet kaikista kasveista
Jo 60 prosenttia kaikista maapallon nisäkkäistä on ihmisen karjaa. Uusi tutkimus arvioi ensimmäistä kertaa kaiken elävän biomassan jakautumisen Maan päällä … ” -HS-toimittaja Niko Kettunen.


Aihetta käsiteltiin jo julkisesti vuonna 2014 – sen herättämättä suurempaa kiinnostusta
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-... – IL_BLOG]

IL_blog ote: ” … Toistaiseksi meille tuntematon biomassojen jakokaavasto

Olemmeko erkaantuneet meille tuntemattomasta rakenne- ja jakokaavasta, joka on vuosimiljoonat määrittänyt luonnonvalinnan kautta ”sopivat biomassajakosuhteet” niukkuudesta ja väliaikaisesta runsaudesta. Saannon vaihtelu kiihdyttää aika-ajoin lisääntymistä, kunnes ”vastavoima” kilpailutekijänä vähentää lajikohtaisia biomassoja, ylläpitääkseen mahdollisimman tasapainoista biodiversiteettiä eli elämän monikirjoa. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/biomassayh... -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 29, 2016
Kasvihuonekaasuista yllättävää etua!

- --- lisäävät ruoan tuotantoa, mutta silti haitat ovat suuremmat kuin hyödyt ---

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kasvih... - on myös lämpenemisen tuottamien kasvihuonekaasujen vastakkainen tutkimus/ selvitys ~ https://www.luke.fi/uutiset/ilmaston-lampeneminen-... - [LUKE]

Ravintoa enemmän, väestö kasvaa. Siis lisää hiilidioksidia. Eipä hätäillä. Nythän ihmiskunta haluaa polttaa biomassaa liike-energiakseen, jotta kuluisi vähemmän fossiilisia energioita, jotka taas lisäävät hiilidioksidin määrää.

Biomassan x] lisääntyvä poltto on lopulta vastoin kaikkia evoluution "sääntöjä", vaikka rajuja metsäpaloja on ollut jo vuosimiljoonien ajan. Emme tunne meitä elättävän biosfäärin biomassojen keskinäisiä suhteita, joilla on vahva merkitys elollisuuden monipuolisuuteen eli biodiversiteetin asteeseen.

Näin kirjoittelimme vuonna 2011 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2011/01/lisaa-hiilid... -

[... luvuistaan väsynyt opiskelija tutkii Alepassa ruokapakettien viimeinen myyntipäivä alennuslappuja – 30 %, jopa -50 %. Jättiläisslummissa aamuyöstä 12 h työnsä aloittava laittaa palkastaan puolet ravintoon. Työssä käyvä suomalainen osastopäällikkö tutkii ”kurmee” - osaston juustoja - pienen palan hinta on puolet työttömän peruspäivärahan määrästä... ]

Lisää hiilidioksidia – ruoka loppuu!

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/kasvihuone... -

Tomi Vaalisto

Esimerkiksi puun luonnollinen lahoaminen vapauttaa hiilen ilmakehään. Kun puun hiili vapautuu joka tapauksessa hiilidioksidiksi, voidaan puu yhtä hyvin polttaa energiaksi.

Kun evoluutio tarkoittaa sukupolvien myötä tapahtuvia muutoksia eliöiden muodostaman populaation geenivarastossa niin puun polton kanssa evoluutiolla ei ole mitään tekemistä.

Ilkka Luoma

Ihmisperäinen polttaminen ja luontainen lahoaminen ovat kokonaisuutena kaksi aivan eri asiaa - kyse on siitä, mitä kummassakin tapauksessa kaikkinensa vapautuu ja minne - luonnossa ja luontoon ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei taida olla ihan sama miten kuolleesta puusta energian siirtymisen yhteydessä vapautuva hiilidioksiidi siirtyy muualle. Luonnossa se energia siirtyy ja sitoutuu puuta ravintonaan käyttäviin eläimiin ja muihin kasveihin sekä sieniin. Siinä yhteydessä CO2 sitoutuu takaisin metsään jopa kasvua edistävästi. Mutta puuta energianlähteenä (tai muuten) poltettaessa se vapautuu ilmakehään. Vaikutukset Telluksen ekosysteemiin ovat siis ihan erilaiset.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

" ... Me poltamme jo tänään taivaan tuuliin biosfäärin elämänkierron voimaa,

nostaen näin ravinnon hintaa, vaikeuttaen sen saatavuutta, mutta ennenkaikkea tarkemmin tutkimatta puutumme ratkaisevalla tavalla evoluution luomaan biomassojen kiertokulkuun – onko näin vauraat länsimaat hoksaamattaan keksineet keinon vähentää alikehittyneiden maiden väestöä – nälänhädällä, joka kurkistaa jo ylihuomisen ”oven takaa”?

...
Kirjoitimme laajat artikkelit, niin puolesta 3] kuin vastaan 4], bioenergioista – laitamme ensin tähän puolesta kirjoituksen, mutta vain linkkinä – koska juttu oli epäonnistunut yritelmä virittää sellaista, joka juuri ajaa biosfäärimuutoksia luontoharmonialle hallitsemattomaan suuntaan ...
...
3] LINK_2005 - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/ljyn-niukkuu... -

4] [2006] Biomassan poltto estää luontaisten elämänedellytysten paluun luontoon
-- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/09/pelloilta-vi... ---

Biopolttoaineet villitsevät niin poliitikkoja kuin maanviljelijöitä. Maapallolla kasvusto on vakio saaden kasvunedellytykset luonnonkierrosta ja auringosta. Nykyinen polttoaine pumpataan ammoin kuolleiden kasvien ja eläimien maatuneista jäänteistä. Vilja taas lähtee pelloista, siis mullasta, vedestä, hivenaineista ja auringon paisteesta.

Tämän päivä vilja ja kasvikset syödään ruokana tuottaen ne jälleen ihmiskierron jälkeen maahan, näin luonnonkierto säilyy ja uusille kasvukerroille jää elinmahdollisuudet. Öljy, joka on pumpattu miljoonia vuosia sitten kuolleiden eliöstöjen jäänteistä, saa kierron moottoreista – lämmöksi, liikkeeksi ja haitallisiksi kaasuiksi lämmittämään ilmakehää 5].
...
5] Gaia kuumenee – kytketäänkö jäähdytys? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumene... - ... "

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/bioenergia-... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Puun poltossa ilmaan vapautuva hiili myös siirtyy takaisin kasvaviin puihin ja puu on kasvaessaan ottanut talteen hiilidioksidia, eli se on vähentänyt hiilidioksidia ilmakehästä.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu johtuu pääsääntöisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja maailman pahin saastuttaja Kiina ei puuta juurikaan polta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Hiilidioksidin päästäjänä US on aivan omaa luokkaansa - jo yli 100 vuoden ajalta. Tässä asiantuntijat huomauttavat hiilidioksidin olevan pitkäkestoinen ilmakehäkaasu (20-120 vuotta) - ja amerikkalaisten päästö on ollut jo yli 100 vuotta maailman suurinta - pl. viimeiset 10 vuotta - tosin US per henkilö on edelleen omaa luokkaansa määränä --- olisiko aika tasata puntteja?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #45

Hiilidioksiindin pitoisuutta on mitattu ilmakehästä 1950-luvulta alkaen. Jotain arvioita vanhemmastakin on, mutta niillä ei oikeastaan ole merkitystä, koska 30 vuodessa hiilidioksiidipäästöstä on puolet jäljellä. Suurin osa niistä ei kylläkään enää ole alkuperäisiä molekyyliyksilöitä, sillä hiili kiertää eri varastojen välillä.

Niinpä kun vuonna 1960 jenkkien hiilidioksiidipäästöt olivat 2,7 Gt niin vuonna 2020 niistä on jäljellä 0,6 Gt. Kiinalaisten päästöt olivat tuolloin 0,8 Gt.

Viime vuonna Kiinan CO2 päästöt olivat 10,5 Gt, jenkkien 5,3 Gt - niinpä Kiina pössyttää nyt vajaassa kuukaudessa sen verran hiilidioksiidia, mitä jenkkien vuoden 1960 päästöistä on jäljellä.
Niinpä kumulatiivisesti jenkkien päästöt eivät ole suurimmat vaan...niin mmikä maa? Arvauskilpailu ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Aloitetaan tästä:
~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by... -

...
Jatketaan tällä:
Kts. Taulukko 1. ... ~ https://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon... -

...
Seuraavaksi tämä:
Topic kuva 4.

...
United States 20.8 18.9 19.3 19.3 20.2 19.6 17.5 17.0 16.3 16.4

Vastavasti

China 1.5 1.9 2.2 2.8 2.7 4.4 6.6 7.2 7.4 7.6

Tonnia per capita 1980 - 2013

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #48

Tuohan on "per lärvi" arvo, mikä pitäisi kertoa väkiluvulla, jotta päästään maakohtaisin arvoihin. Jenkkejä taisi olla noin 300 miljoonaa ja kiinalaisia 1,5 miljardia.

Se on kutenkin ihan turhaa, koska arvot löytyvät muutenkin.
Tässä on hyvä graafinen esitys: http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Ilmastoasiantuntijat eivät kiistä amerikkalaisten suurinta osuutta hiilidioksidin päästäjänä - sen kumuloitumisilmiön vuoksi - jokainen ymmärtää noiden aiemmin esitettyjen linkkien myötä hiilidioksidin säilyvyyden - jopa 200 vuotta - ja jos osaa katsoa teollista kehitystä tuolta ajalta, on amerikkalaisten ja eurooppalaisten päästöt osuuksiltaan "murhaavia" -

Nykyinen Kiinan väkiluku on n. 1380 miljoonaa ja USA' n 330 miljoonaa. Vuonna 1957 Kiinassa oli 600 miljoonaa asukasta ja US' ssa likimäärin 220 miljoonaa.

Fiksuimmat osaavat nähdä myös tasapainotekijät eli mitä oikeuksia ja velvollisuuksia meillä on per henkilö - sekä sen, että viimeisten 30 vuoden aikana lännenmies siirsi monien muidenkin syiden vuoksi paljon, hyvin paljon saastuttavaa teollisuutta Kiinaan - me siis "paskansimme kiinalaisten taskuun" - eikä tässä vielä kaikki, ... me ostamme valtavasti tuota kiinalaista tavaraa, joka teossaan aiheuttaa noita hiilidioksidipäästöjä - Kiinassa oli vielä 1990 -luvulla liki olemattomat ympäristölait, ja tämän lännenmies huomasi.

Nyt onkin viisaimpien osalta herännyt henkilökohtainen kuluttajavastuuajattelu ...

...
Täältä voi sivistää itseään ymmärtämään henkilökohtainen vastuu eri maittain - hiilidioksidipäästöjen osalta:

~ http://carbonfootprintofnations.com/ -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Vastuulliset eivät unohda tätäkään - vaan näillä tilastoilla linkin alta paljastuu jälleen todellisuus ---

~ https://yle.fi/uutiset/3-10228738 -

"Lupaukset jäävät täyttymättä: öljyn kulutuksessa on rikottu haamuraja, eikä kasvun rajaa näy

Liikenne kuluttaa jo puolet kaikesta öljystä, eikä kehittyvissä maissa ole päästy vielä kunnolla vauhtiin mukaan. Musta mönjä sotkee ilmastonmuutostyötä.

Öljy 7.7.2018 ... " -Yle

Ilkka Luoma

Elämään sovittautumisen käyttösuhde!
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovi...

Ote: ” … Nyt tasapainoyhtälöön on ilmestynyt kauttamme tuntematon tekijä – yhtälön osa, johon evoluutio ei ole ehtinyt reagoimaan. Ollaanhan me muutoinkin fyysisesti vielä kivikaudella, mutta innokas aivovibraatiomme on kehittänyt automaationa, robotisaationa ja vihdoin 3D-materiataloutena mittoihin, joille ei ole kaltaisellamme ajatusmallilla sijaa vuosimiljoonaisessa kehitysjatkumossa … ”

...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mielestäni "kaupunki vastaan maaseutu" -keskustelua voisi pohtia ns. kaksoiskuntalaisuuden kautta:

Tulisi säätää laki, että suomalainen voisi olla halutessaan kirjoilla yhtäaikaa omalla asuinpaikkakunnallaan sekä omalla kesämökki- tai 2-asuntopaikkakunnallaan.

Näin valittuaan ko. henkilö maksaisi veroja molempiin kuntiin. Näin hän myös saisi halutessaan esim. sotepalveluja molemmilta paikkakunnilta/molemmilta maakunnilta.

Molemmat paikkakunnat saisivat verovaroja omaan kehittämistoimintaansa ja sote-palveluitakin voitaisiin tasaisemmin yllä pitää koko maahan.

Näin toimien koko maa pysyy asuttuna ja kaikki tulevat pärjänneeksi - niin kaupunkilaiset kuin maalaisetkin. Näin myös maamme ruoka- ja huoltovarmuus pysyy paremmalla tasolla.

Ja kyllä ne henkisetkin arvot tulevat näin paremmin turvattua, jota ainutlaatuinen elävä maaseutu meille kullekin tarjoaa.

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, KESÄKUUTA 09, 2007
Päivä uusmaalaisen kaupunkilaismaatilalla

" ... [ ... muuttoaalto laskelmien mukaan tapahtuu asutuskeskittymiin ja pääkaupunkiseudulle vielä seuraavienkin parinkymmenen vuoden aikana; maaseutu autioituu ja palvelut kuihtuvat - tyypillistä uutisointia päivästä toiseen, mutta mitä tuleekaan tapahtumaan? ... ]

Kesäisin joka viikonlopun autojonot matkaavat maaseudulle, rannoille, mökeille ja mummolaan ja verenperinnön synnyinsijoille. Moni suomalainen kaipaa vettä kohdukseen ja maaseudun hiljaisuutta sekä vihreyttä rauhakseen. Mummon mökit nousevat arvossaan ja kaupunkilainen ahertaa yhä useammin omassa lintukodossaan palauttaen mieliin isoisien ja -äitien työnjälkeä.

Päivä uusmaalaisen kaupunkilaisen maatilalla ei ole viljelyä ammattitarkoituksessa, se ei ole lypsyaikoja aamuisin, se ei ole myöskään jatkuvaa halkometsää, kuten oli vielä maalla niin tavallista muutamia vuosikymmeniä sitten. Päivä kaupunkilaisen "maalla" on saunapuiden tekoa, aitan laudoitusta, saunan lattian laatoittamista - se on kaikkea sitä pientä puuhastelua, mistä peruskaupunkilainen on jäänyt paitsi toimistoissaan ja konttoreissaan.

Päivä maalla talkoissa on ruumiintyötä, joka yllättää monen fyysiseen työhön tottumattoman lihaskunnon. Moottorisaha, puhumattakaan pokasahasta, onkin väsyttävä ilmestys, mutta se tuntuukin mukavalta auringon paahtaessa ylivoimasella ultraviolettisäteilyllä selkään. Maalla on mukavaa - sanoo jo muinoinen laulu, ja niin se onkin: Rauha, hiljaisuus, yksinolo - hilippaseminen alastomana oman pikku peltotilkun ympäri on halpa ja luontoa säästävä toimi omaksi viihdykkeeksi.

Nyt olevat aktiivisukupolvet ovat saamassa historiamme suurimmat perinnöt. Nämä perinnöt tuovat eloa maaseudulle. Kaupunkilaiset ostavat enenevästi omia maatilkkujaan - maaseutu saa uusia asukkaita, meille syntyy uusmaalaiset, joille elämänarvot ovat muuttumassa luonnoksi, harmoniaksi ja arvostukseksi maata kohtaan, joka meidät kuitenkin viime kädessä elättää.

Suomi on suuri maa asua. Meillä on ainutlaatuisen rehevä, ihmisistä miltei autio rauhan tyyssija ja luonnoltaan rikas ja puhuttava maaseutuluonto, jossa ihmisen mieli lepää. Tähän miljööseen lähivuosina hakeutuu yhä useampi kiireeseen, ruuhkiin, saasteisiin ja jatkuvaan meluun kyllästynyt väestön osa - ainakin osaksi aikaa. Tämän kaiken monelta osin mahdollistavat mittavat perinnöt. Samalla monelle avautuu mahdollisuus palata luontoon ja palata sukunsa maille, mistä Suomen väkevyys, voima ja keskinäinen yhtenäisyys on vaikeina hetkinä hätää hoitamaan lähtenyt.

Päivä maaseudulla on henkistä voimaa uupuneelle kaupunkilaiselle, se on terapiaa vetten ja humisevien metsien ääreltä. Hetket maalla ovat vaihtelua, se on myös kysyntää muutoin toistaiseksi autioituvalle maaseudulle, jossa usein on erinomaiset ja kiireettömät palvelut myös kaupunkilaisille. ... "

Jatkuu ... ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/06/piv-uusmaa... -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, MAALISKUUTA 03, 2006
Kasvun loputtua palaamme juurillemme

" ... Tuleva energian niukkuus hajauttaa yhteisöjä pienempiin yksiköihin

Kaupunkikulttuuri tunnetusti "syö enemmän kuin tuottaa". Maaseutu tuottaa, mutta syö vähemmän. Kuluttajatihentymisen kasvutalousopit ovat nyt vallalla markkinataloudessa. Suurempi määrä ihmisiä pinta-alayksiköllä luo talouden kiihtyvää kasvua ja tuottaa enemmän muunneltuja materiaaleja vahingoittaen ympäristöä sekä kuluttaen yhä enemmän energiaa. Maaseutu on syöttöalue, joka ravitsee kaupunkeja ja elättää asukkaansa konkreettisesti. Kaupungit tuottavat puolestansa kysyntää maaseudun palveluille. Itsellisemmät ja pienemmät maaseutuyhteisöt tarvitsevat vähemmän "kaukoenergiaa".

Markkinatalouden kääntyessä loputtoman kasvun tavoittelussaan mahdottomiin yhtälön parametreihin tarvitsee kaupunkilaistunut ihmisosa lisääntyvästi maaseudun tasapainoittavaa rauhaa, hiljaisuutta, puhtautta ja katsetta luontoon. Kansakunnan harmonia kasvaa mullasta; tuon mullan ymmärrys on ravinnepohja tasapainoisempaan elonkierron ymmärrykseen. Maaseutu on tulevaisuuden elinalue ja katse läheisempään luonnon monimuotoisuuden ymmärrykseen.

Tasaisempi ja hajaantuneempi yhteisöllisyys on huomisen ratkaisu yksinäisyyteen, juurettomuuteen, osallistumiseen ja huomion saannin tarpeeseen. Kulunut markkinahokema olla iholla kuuluukin nyt olla osallisena luonnossa. Maaseutu on osa yhteiskuntaamme ja sillä on lisääntyvä tehtäväarsenaali. Vireä maaseutu on koko yhteiskunnan elinehto. Perinteellinen "puoliluomuinen" maanviljelys ja metsätalous on tehtäväkuvaston runkorakenne. Monimuotoisuutta on haettu vuosikymmeniä ja uutta tuotannollisuutta kehitetty. Menestys syntyy aina uteliaisuudesta, osaamisesta, yhteishengestä, verkostoitumisesta ja alueellisesta yhteenkuuluvuudesta sekä kyvystä nähdä mitä huomenna tarvitaan.

Jokainen kuntakeskus rakentuu yhden tai muutaman suuren maaseutuyksikön ympärille (kantayksikkö; "tuotantokartano"). Pienemmät tilat ovat verkostossa alihankkijoina, tavaran, raaka-aineiden ja työvoiman toimittajina. Tehtäväkuvat jakaantuvat erikoistuen oman varsinaisen perustehtävän ympärille tuottamaan esimerkiksi osamatkailupalveluita kantayksikölle. Kunta-alueen kantayksikkö voi myös harjoittaa pienimuotoista ja erikoistunutta teollista tuotantoa, erikoistunutta viljelyä (esim. kumina yms.) ja matkailupalveluita yliväsyneille ja osaksi motivaationsa kadottaneille kaupunkilaisille. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kasvun-lop... -

.

Ilkka Luoma

Hälytyskello?

Lupaukset jäävät täyttymättä: öljyn kulutuksessa on rikottu haamuraja, eikä kasvun rajaa näy - Yle

Liikenne kuluttaa jo puolet kaikesta öljystä, eikä kehittyvissä maissa ole päästy vielä kunnolla vauhtiin mukaan. Musta mönjä sotkee ilmastonmuutostyötä.

Öljy 7.7.2018
~ https://yle.fi/uutiset/3-10228738 -

...

Ilkka Luoma

Korjaus topicciin:

" ... MAATILAT Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin ennakollisten tulosten mukaan vuonna 2017 Suomessa oli maatalous- ja puutarhayrityksiä noin 48 600. Luonnonvarakeskus Luken tilaston lopulliset tulokset julkaistaan toukokuun alussa. ... "

~ https://www.paivanlehti.fi/maatilojen-maara-laskee... -

.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Juu, omavarainen ruoka- JA energiahuolto on kyllä ensiarvoisen tärkeätä.

Minähän en siitä suomen pakkoasuttamisesta ole innostunut mutta ravintoa pitäisi saada. Ravinnon tuottamisen ja energian tuottamisen tukeminen vaikuttaa järkeenkäyvältä.

Se jos ravinto loppuu jonkun kriisin yhteydessä niin on hyvä huomioida se, että ihmiset viimekädesä syövät toisiaan.

Ilkka Luoma

Sotiemme aikana maalaisserkku nousi arvoonsa ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, sopivat sukulaisuussuhteet antoivat mahdollisuuden ohittaa mustapörssi jonka maanviljelijät pistivät heti pyörimään kun se tarjosi paremmat tienestit kuin viralliset jakelukanavat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Isäni (1933-2010) - pienen maatalon poikana, että kaupunkilaiset tulivat taloihin suoraan ostamaan ruokatarpeita ...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä edelliseen viestiini liittyen tuore selvitys kaksoiskuntalaisuudesta:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

--

Katsokaapa aiheeseen liittyen Tilastokeskuksen tilastoista "Kesämökit 2017":

Kuopio mökkivaltaisin kunta 2017

Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 kaikkiaan 507 200 kesämökkiä. Mökkivaltaisin kunta oli Kuopio, jossa oli 10 800 mökkiä. Seuraavaksi eniten kesämökkejä oli Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa. Tilastokeskuksen tiedot kuvaavat kesämökkien määriä uusimman kuntaluokituksen mukaan." (jatkuu alla)

https://www.stat.fi/til/rakke/2017/rakke_2017_2018...

Ilkka Luoma

Kirsi lähestyy asiassa fiksulta suunnalta.

Tuosta vapaa-ajan nautintaoikeudesta tulee myös jotain maksaa ... kiinteistövero on jo olemassa ja sähköstä ja vedestä maksetaan myös ... mutta mitä muuta? Vastaavasti voidaan tuo "vapaa-ajan olemus" riisua pois - vapaan kulkemisen periaatteella.

Ulkopaikkakuntalainen voi täysin maksutta käyttää mm. Savonlinnassa kirjastopalveluita. Kuten myös toisin päin - savonlinnalainen Helsingissä.

...

MAANANTAINA, MAALISKUUTA 28, 2005
Lähitulevaisuuden Suomalainen maallepako

" ... Sekä maaseudulle että kaupungeille on sijansa. Kumpikaan ei voi elää toisen varjolla. Maaseutu antaa kaiken sen, millä elämme. Kaupungit antavat tuulahduksen sykkeestä, jota voi aika--ajoin käydä kokemassa. Kaupungit luovat kysyntää innovaatioiden tiivistymistä, joista hyötyvät kaikki osalliset, mutta kaupugit eivät voi jatkaa kulutuskeskeistä malliaan. Kaupungit ovat kehittyneet kiihtyvän kulutuksen vertauskuviksi. Harmonia edellyttää tasa-arvoista asemaa ja arvonantoa. Suomen rikkaus on vaihtelevuus; velvoitteemme on tasapuolisesti pitää yllä yhteiskunnan rakenteita, jotka tukevat myös "maallepakoa". Ihminen on osa luontoa ja tarvitsee sitä pitääkseen yhteyden elämisemme mahdollistajaan. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/03/lhitulevai... -

Ilkka Luoma

Reviiripuolustus ylläpiti ihmiskuntaa kasassa ja nuhteessa 200.000 vuotta

Tänään maailma napaistuu kahteen pääleiriin – itään ja länteen 17]. Väliin jää ihmisen alkukoti Afrikka, joka tuli ryöstetyksi valkoisen maailmanmatkaajan toimesta ja on nyt keltaisen miehen otteessa.

Reviirit särkyvät ja reviirit säilyvät!

Jokaisella on on oma reviirinsä – pienimmillään metrossa, jossa saattaa neliöllä seistä jopa viisikin ihmistä – ainakin Pekingin ja Tokion metrossa. Ennen oli kyläyhteisö ja kehämuodostelmassa perhe ja suku. Sudet ulvoivat aitan takana ja lampaat olivat porstuassa – suojassa. Nyt mikään ei ole suojassa miltään. Eivät edes sudet 18]

Elintilan raja-aitojen kaatuminen

Omavaraisuuden elintila särkyi ja riippuvuus tuotantojärjestelmistä, tavara- ja ihmisvirtojen logistiikasta 19] ja raaka-ainetehtaista kuin ravintoliukuhihnoista on näkymätön lieka pitämään kiinni sellaisesta, jota emme kokeneet 199.500 vuotena niistä olemisemme 200.000 vuodesta.

Paluu omavaraisuuteen?

Itsellinen ja riippumaton elämä vähentää ihmiskuntaa 70 prosentilla. Ei ole yksinkertaisesti riittävästi luontaisia reviirejä yli 7 miljardille ihmiselle. Lisääntyminen jatkui ilman luontaista vihollista. Oli lisäännyttävä enemmän, jotta niukkuus olisi käännetty elinmahdollisuudeksi. Elintason noustessa – lisääntyminen ei ylittänyt omaa itsekkyyttä – oli mukava elää itselle!

Kunnes vastaan tulee ihminen itse, taistelu vedestä ja valosta

Ravintoketjut särkyvät, logistiikka pettää ja elinkelpoinen maapinta-ala vähenee. Kierto alkaa alusta ja ihminen lopulta karhuntaljassaan sanoo, ettei enää ikinä? 20]

.

Ilkka Luoma

Tasapainoisen asutuspolitiikan keskustelu jatkuu. Luodaan edellytyksiä olla paikallaan! Tehdään toimia, jolla edistetään rauhallisuuden tarvetta ja arvostusta.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10323442 -

"Jukka Relanderin kolumni: Koko maa asuttuna?
Aluepolitiikka yrittää korjata ongelmia, jotka se on itse aiheuttanut, kirjoittaa Jukka Relander.

Kolumnit 30.7.2018 klo 07:10 ... " -Yle~

Ilkka Luoma

Luodaanko tässä nyt katastrofin siemeniä EU-Brysselin toimesta ja "ohjauksessa"? Nyt on otettava tilanne omiin käsiin - kuten tekivät islantilaiset aikanaan omassa (finanssi)kriisissään. Nyt on aloitettava omavaraisuuden ja varmuusvarastojen pitkäjänteinen suunnittelu. Kaupunkilainenkin kun tarvitsee kuulemma ruokaa.

...
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005796830.html -

"Lännen Media: EU ei myönnä kriisiapua maatalouden kuivuus­ongelmaan, koska rahaa sen hoitamiseen ei ole

Kuivuusongelma on niin laaja, ettei EU:lla ole rahaa ongelman hoitamiseen, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo ... " -HS

.

Ilkka Luoma

Katovuoden kriisipaketista vallitsee harvinainen konsensus -HS
~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000579751... -
.
C: Ilkka Luoma 21.8.2018 - 4:42

Jokaisen itseään omillaan pitävän tulee valtionakin ylläpitää riittävää omavaraisuutta*, kriisivalmiutta ja ravintoketjua "pellosta kauppaan", jotta kansakunta voi selvitä useampienkin katovuosien yli toimintakykyisenä. Tässä huomio kiinnittyy naapureihin, joiden kanssa on yhteinen maaraja. Naapuriapu ja -suhteet ovat merkitseviä, kun hätä iskee. Olemme nyt sellaisella ajautumiskurssilla, että katastrofin mahdollisuudet voivat olla "oven takana".

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset