Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Gaia* kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

 • Kiinalainen jalka on pieni - niin myös hiilidioksidijalanjäljessä per capita!
  Kiinalainen jalka on pieni - niin myös hiilidioksidijalanjäljessä per capita!
 • Noususuuntaista!
  Noususuuntaista!
 • Graafi kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - HUOM! Kumuloituvuus ¤
  Graafi kertoo enemmän kuin tuhat sanaa - HUOM! Kumuloituvuus ¤
 • Lämmintä, etten sanoisi kuumaa riittää - kuinka pitkään?
  Lämmintä, etten sanoisi kuumaa riittää - kuinka pitkään?

Euroopassa kärvistellään kohta vuosisadan helteessä. Portugali on saamassa jopa 45-50 asteen rutikuivan lämpöaallon Afrikasta, jossa Algeriassa mitattiin Afrikan ”kaikkien aikojen” lämpöennätys +51,1 astetta Celsius, joka lienee ainakin mittaushistorian suurin luku. Millaista onkaan Afrikassa nyt, meillähän ei olla kuin 30 asteen nurkilla ja vähän yli.

 

Gaia kuumenee – joka tapauksessa vaikka meitä ei enää ihmisinä olisikaan, siksi suureksi on kumuloitunut paine ilmakehässä paisunut. Muistamme hiilidioksidin olevan pitkäkestoinen ilmakehäkaasu (50-200 vuotta) [1. Siksi onkin nyt korkea aika katsoa tarkasti mistä tuo yli 100 vuoden ylikuorma on syntynyt ja lähtenyt!

Ympäristöllinen hiilijalanjälkemme on massiivinen verrattuna moniin maailman väkirikkaimpiin valtioihin [2 – samalla on huomioitava, että Kiina on noussut kokonaismäärässä ykköstilalle vasta viimeisen noin 10 vuoden aikana, tässäkin tulee osata katsoa viimeiset 100-150 vuotta. Ei ole vaikea arvata, mikä valtio ottaa kyseenalaisen ykköspaikan [3.

 

Ilmastonmuutosskeptikot eivät usko ihmisen aikaansaannoksiin,

… vaikka kertoisimme väkevän faktan aikavälivertailuna – olemme ihmisinä polttaneet taivaan tuuliin viimeisen 150 vuoden aikana sellaisen määrän maaperähiilivetyjä (öljyä, kivihiiltä ja maakaasua), että evoluutio-ohjatulta luonnolta meni sen maaperään säilömiseen noin 150 miljoonaa vuotta! Ehkä tämä avaa silmiä – siis 150 vuodessa purskautimme ilmakehään hiilidioksidit, joiden kätkemiseen maanpoveen kului biosfäärin luontokierrolta 150 miljoonaa vuotta ---

 

Media on nyt ansiokkaasti nostatellut ilmaston- ja ympäristönmuutosaihetta esille!

Tässä esimerkkejä:

A] Tämä kesä on viimeistään osoittanut, mihin ilmastonmuutos johtaa – mutta poliitikkorintamalla on hyvin hiljaista

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005777983.html – kommenttikirjoitus.

Ote: ” … Ydinkysymys on, missä määrin ihmisten voidaan odottaa luopuvan vapaaehtoisesti vaikkapa halvoista lomalennoista ja lihapainotteisesta ruokavaliosta katastrofien estämiseksi.

On selvää, että vapaaehtoisia ei ole tarpeeksi. Keskiviikkona vietettiin maailman ylikulutuspäivää. Käytimme seitsemässä kuukaudessa uusiutuvat luonnonvarat, joiden pitäisi riittää vuodeksi. Suomalaiset ohittivat ylikulutusrajan jo huhtikuussa … ” -HS Minttu Mikkonen.

 

Kommentti linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 3.8.2018 - 9:08: ”Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme? Todellisuus lähtee meistä ihmisistä, tavallisista ihmisistä, jotka kulutamme - erityisesti täällä lännessä, kulutusjuhlan luvatuissa maissa. Kts. ympäristöjalanjälki meidän itsemme aiheuttamana. Kulutustahdeilla on eri "kellotaajuus" maittain - kumulatiivisesti viimeiseltä 100 vuodelta amerikkalaiset ovat ykköskuninkaita, ja Afrikan togolaiset varmaan lähellä olematonta.

Niin, tulisiko kulutuksessa olla jokin oikeudenmukaisuus? Amerikkalaiset syövät lihaa per nenä vuodessa noin 130 kiloa ja intialaiset noin reilu viisi kiloa! Entä hiilidioksidin tuotto per nenä, ja viimeisiltä 150 vuodelta? Arvaammeko ketkä ovat tässä kulutuskuninkaita?”

.

B] Trumpin esitys päästörajojen höllentämiseksi näyttää Suomesta käsin täysin järjettömältä, mutta USA:ssa kuluttamista pidetään kansalaisoikeutena

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005777832.html – kommenttikirjoitus.

Ote: ” … Yhdysvalloista käsin tilanne näyttää kuitenkin toiselta. Järjestelmälliset yritykset tieteen kyseenalaistamiseksi ovat saaneet monet amerikkalaiset uskomaan, että ilmastonmuutos ei ole totta tai ainakaan ihmisen aiheuttama – tai vaikka olisikin, siihen puuttuminen kävisi liian kalliiksi … ” -HS Laura Saarikoski

 

Kommentti linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 2.8.2018 - 21:58: ”Amerikkalainen ympäristötuhojen panos on ollut ja on ainoalaatuisen massiivista. Monet päästöpartikkelit ovat kumulatiivisia, ja amerikkalainen kulutus on maailman suurinta per asukas.

Olisiko jonkinasteinen oikeudenmukaisuus jo ajankohtaista myös maailman valtaenemmistölle? Miten maapallolle kävisi, jos kaikki kuluttaisivat kuten amerikkalaiset? Entä jos olisivat kuluttaneet samoin jo viimeiset 100 vuotta? Mikä luo ympäristön kulutukselle etuoikeuksia vain harvoille?”

.

C] Olemmeko valmiit kaikkeen, mitä ilmastonmuutos Suomelle tekee? Näin muuttuvat talot, kaupungit ja jääkaappimme sisältö

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005778023.html – HS Kotimaa

Ote: ” … Tämän vuoden touko- ja heinäkuu olivat mittaushistorian lämpimimmät. Tulevaisuudessa lämpöennätykset voivat rikkoutua aiempaa useammin, sillä ilmastonmuutos lisää hellejaksojen todennäköisyyttä Suomessa.

Uutiset sairaaloiden ilmastoinnin pettämisestä ja viljan kuivumisesta pelloille saavat miettimään, kuinka hyvin Suomessa on oikeastaan varauduttu maapallon lämpenemisen mukanaan tuomiin muutoksiin … ” -HS Kotimaa – Anna Takala ja Suvi Vihavainen

 

Kommentti linkkikirjoitukseen - Ilkka Luoma 3.8.2019 - 4:15: ”Omavaraisuutemme kaikkinainen vaaliminen sekä ravintotuontimme vaikeutuminen ovat päällimmäiset huomioitavat asiat.

Reviirimme valvonta ja sen puolustus inhimillisin näkökulmin tulee nähdä ilmastopakolaisuuden tulokulmasta. Eteläinen EU saattaa aroutua, jopa aavikoitua, ja näin meidän tulee arvioida naapurisuhteet aivan uudesta näkökulmasta.

Emme voi rakentaa vastakkainasettelua itään, sillä rajanaapuri ja ydinasesuurvalta Venäjä voi olla maailmalle suuri ruoka-aitta jo lähitulevaisuudessa! [4 Tässä tulee muistaa, että kansakunnilla on myös pitkä muisti. Venäjän putkimaakaasu ja suora aurinkoenergia saattavat nousta suureen arvoonsa.

Koko maan järkevä asuttuna pitäminen ja ravinnon lähialuetuotanto lajikohtaisin mietinnöin voivat osoittautua ainoiksi oikeiksi lähestymistavoiksi selvitä tulevien vuosikymmenien ympäristönmuutoshaasteista.

Nyt kannetaan tai pitäisi kantaa vastuuta lapsiemme ylihuomisen elinoloista! ”

 

Entä nyt, kun se on erittäin todennäköisesti ”housuissa”?

Meillä on kaksi tulevaisuuskuvaa – ehkä 100 – 1000 vuoden aikahahlossa. Ensimmäinen on Venus, jossa on superkasvihuoneilmiö, yli 300 asteen lämpötila – elektronisten laitteiden juotoskomponentti tinakin sulaa siellä. Tuulet ovat yli äänennopeuden ja Venus on kätkeytynyt massiivisen itseään peittävän pilvikerroksen alle – todellinen sauna, jopa suomalaiselle.

Toinen vaihtoehto on Mars, jossa ilmakehä menetettiin paljolti avaruuteen, ja vesi kätkeytyi maan poveen [5, kuten meillä Maassa ammoin kuolleet eliöstöt kivihiilenä, raaka-öljynä ja maakaasuna. Marsissa on lämpötila-alue lähempänä meitä kuin Venuksessa – tosin pakkanen on alati läsnä, vain jossain joskus ylletään 20 plusasteeseen Celsiusta.

No niin – minne pakenemme aiheuttamaamme ympäristökatastrofia, kun kuluttaminen oli kasvuhokema [6 ja piti saada lisää, enemmän ja nopeammin – elimme ja elämme kuuluisaa näyttö- ja vertailutaloutta [7.

Iso kirja sanoo Lootin [8 sanoneen vaimolleen, että älä katso taaksesi maallisten riettauksien Sodomaan ja Gomorraan – katsoipa kuitenkin; uteliaana ja kiihkeänä ikävästä kulutus- ja ilottelujuhlintaan … muuttui kristillisten Raamatun mukaan suolapatsaaksi –

… entä miten oli muhamettilaisten Koraanissa tuo sama kohta – entä juutalaisten Toora-kääröissä, tai hindujen Veda-kirjoituksissa ellei peräti buddhalaisten muistikuvissa. Miten Sinä näet asian? Pitääkö nyt katsoa taakse vai jatkaa eteenpäin uusin tuulin ja mielin – unohtaen mennyt ja oppien uusi tie – mutta minne?

 

EKSTRA

[2013] Gaia kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/gaia-kuumenee-kytketaanko-jaahdytys.html -

” … Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ... … ”

.

[2007] Kasvuhokema saavuttaa maalliset rajansa

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.html -

” … Jo pelkästään USA kuluttaa noin 5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 35%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille aggressiivisena öljynostajana. Velivenäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).

USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä. EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin [9. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana.

Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan - pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.

Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 100 vuodessa. Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007? … ”

 

...

Viitteet:

[* ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Gaia -

[1 ~ https://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon-vaikuttavat-kaasut.html -

[2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita -

[3 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions - [1970-2013]

[4 ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/tVMvcG7B -

[5 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/avaruus/marsista-loytyi-vetta-maanalainen-jarvi-ei-jaady-edes-68-asteen-pakkasessa-6734079 -

[6 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/07/800-amerikkalainen-polymyrsky-uusiutuu.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/11/tanaan-oli-kateuspaiva-edellisen-vuodet.html -

[8 ~ http://raamattu.fi/1992/1Moos.19.html – (Tämän linkin jokainen lukija lukee omalla tavallaan)

[9 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html -

...

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 176152

 

DOC gaia_kuumenee_03082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 03082018

 

1243_11600 [E] _ 10:13 – 10:39

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Syyllinen on Suomen yli miljoona saunaa ja niiden lämmittäminen.

Saunakielto ja omistajat saunan taakse.

Ilkka Luoma

Onneksemme emme lämmitä saunojamme kivihiilellä ;)

Ilkka Luoma


[E]
Mitä kirjoitimme jo vuosia sitten – kun elimme materialismin nousuhuumassa – piti saada lisää, lisää ja vielä kerran lisää. Näyttö- ja vertailutalousihminen halusi osoittaa kyvykkyyttä, voimaa ja lisääntymisen viriiliyttä, mutta .....
LINK - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/ilmasto-muut... -

[2006] On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti (esimerkiksi Australia), että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.

Ihminen on lyhytnäköinen ja hidasjärkinen,

.

...
"Portugalista ja Espanjasta tulossa hehkuva pätsi: Euroopan lämpöennätys vaarassa viikonloppuna, ennusteissa jopa 50 astetta
Iberian niemimaalla saatetaan viikonloppuna rikkoa edellisiä lämpöennätyksiä.

Lämmin rintama 1.8.2018 klo 15:39 -Yle

~ https://yle.fi/uutiset/3-10332752 -

.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tänään tämäkin juttu menee kuin kuumille kiville. Mutta parin kuukauden päästä ketään ei enää kiinnosta ilmaston lämpeneminen, ellei säässä tapahdu jotakin todella omituista. Syyssateet jäähdyttävät tunteita tässä yhteydessä.

Ilkka Luoma

Ihmisen muisti on lyhyt ja valikoiva, sen sijaan biosfääri ja sitä "ohjaava" satunnaistekijä evoluutio on muistiltaan "liki ääretön" - hetkessään [!] ...

Ilkka Luoma

Cc:
matti.vanhanen@vn.fi ; jyri.hakamies@defmin.fi ; okivinen@kolumbus.fi ; anu.vehvilainen@mintc.fi ; jussi.pajunen@hel.fi ; kimmo.tiilikainen@ymparisto.fi

Sent: Thursday, January 03, 2008 9:09 AM
Subject: MIELIPIDE: Ilmastonmuutos laimentuu kuljettaessa joukkoliikenteellä Nato-keskusteluun
-----------------

(YLE- aamu-uutisointi 3.1.2007: Lämpimät syksyt vähentävät kevään hiilidioksidinielua meidän onkin pakko vähentää kulutustamme entistäkin enemmän - jopa puolet)

[ ... enemmän autoja, enemmän kilometrejä - hyväksyntä haettuna pienemmästä kilometrikulutuksesta. Luonto ei jaksa niellä kaikkea sitä saastaa, mitä mm. koneliikkumisella ja lämmityksellämme aiheutetaan ...]

Suomalaiset tutkijat julkaisivat Nature-lehdessä hätkähdyttävän uutisen yhä lämpimämpien syksyjen seurauksista kokonaishiilidioksiditaseeseen. Luonto ei nielekkään niin paljon kuin olemme luulleet - luulohan ei ole tiedon väärtti.

Ihmiskunnan siirtyessä lämmittämään olemistaan ja liikkumaan konevoimalla ehtiäkseen tehdä yhä enemmän - poltti se taivaan tuuliin päästöinä 100 vuodessa sen minkä tekemiseen luonnolta meni miljoona vuotta. Tunnetusti automme kulkevat maan alta pumpatulla öljyllä, kaasulla ja lämmityksen hoidamme mm. kivihiilellä - mistä myös sähkönkin laitteisiimme väännämme.

Fossiiliset energiavarat ovat ammoin kuollutta kasvustoa. Öljyyntymiseen ja kivihiilestymiseen meni miltei loputon aika - vaikkapa miljoona vuotta, sinne sitoutuen kymmenien tuhansien vuosien varannot. Nämä varannot me nyt purimme ja syydimme ilmakehäämme, maaperäämme ja omiin keuhkoihimme ainoastaan 100 vuodessa. Eikä hiilidioksidi ja ilmastonmuutos ole ainut ongelma. Vieläkin me ihmettelemme mikä meni vikaan?

Ilkka Luoma
KESKUSTELU - TIEDE [25623]

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2008/01/tuhlasimme... -

.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Eräs tuttavani esitteli ostamaansa mummonmökkiä johon oli onnistunut laittamaan huoneen yläkertaan.
Kysyin tiedätkö miksi siellä ei ollut edes lattiaakaan?
Sain kysyvän ilmeen.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

"Kuivuus ja kuumuus laskivat Euroopan vehnäsatoa kymmenyksellä – Saksan ja Skandinavian sato on "katastrofaalinen" ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-10345870 -

.

~ https://www.this-is-italy.com/the-highest-heatwave... -

"The Highest heatwave Temperatures in Europe (map)
August 4, 2018 ... "

Toimituksen poiminnat