Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Amerikkalainen unelma maailman herruudesta

 • Kuva 1.: Maailman suurin päästäjä - per capita ja kumulatiivisesti ¤
  Kuva 1.: Maailman suurin päästäjä - per capita ja kumulatiivisesti ¤
 • Kuva 2.: Elämme jo nyt kiinalaisten vuosisataa ¤¤
  Kuva 2.: Elämme jo nyt kiinalaisten vuosisataa ¤¤
 • USS Ronald Reagan - amerikkalainen voima perustuu aseisiin, hyökkäyskykyyn ja -haluun ¤¤¤
  USS Ronald Reagan - amerikkalainen voima perustuu aseisiin, hyökkäyskykyyn ja -haluun ¤¤¤
 • 9.8. oli Nagasakin US-atomipommin pudotuksen ja katastrofaalisen siviilimurhenäytelmän vuosipäivä.
  9.8. oli Nagasakin US-atomipommin pudotuksen ja katastrofaalisen siviilimurhenäytelmän vuosipäivä.

Tältä kesältä saamme todennäköisesti huolestuttavan katovuoden – ravinnosta, jota myös kaupunkilaiset tarvitsevat. ”Maalla on (niin) mukavaa” [1 -sanotaan, mutta eipä se aina todellisuutta ole, kun leivästäkin jää maajussille neljä prosenttia sen kaupunkilaishinnasta.

Miten tämä ”Maalla on niin mukavaa … ” sitten liittyy amerikkalaiseen ihannekulttuuriin, jossa kulutus, kasvuhoenta ja maailman kurissa pitäminen - vapauden ja demokratian nimissä - on vakioitunut normi viimeiseltä noin 100 vuodelta.

 

Amerikkalainen ihanne, vapaus ja demokratian kriisi [2 sai osin juurensa jo orjuuden aikakaudesta. Yhdysvaltoihin rahdattiin orjia Afrikasta merkittävät määrät – epäonnisten mustien päätyessä mereen raakileina/ hyödyttöminä – haiden ravinnoksi. Vapaus syntyi, kun orjuus lakkautettiin – se muuten tapahtui myöhemmin kuin Venäjän maaorjuus – lainmuutoksena.

US on sulatusuuni, jossa vain reilu 300 vuotinen uuskulttuuri kovana yrittämisenä, intiaanien syrjäyttämisenä ja valkoisen ylivallan ilmentymänä nosti Yhdysvallat kiistattomaksi maailman valtiaaksi koko 1900 -luvun ajaksi – jatkuen vielä noin vuoteen 2022 asti.

 

Tänään Yhdysvaltoja johtaa ensimmäinen suoramedian edustaja – suoran kansalaisaktivismin prototyyppi [3 – presidentti Donald Trump, joka purkaa aiempia paineitaan, kun hän ei ole ollut todellinen miljardööri, vain miljonääri – isän armoitettujen kiinteistöliiketoimien auttamana.

Trump on twiittari numero yksi, joka aloitti suoran kansalaismedian, ollen siinä tuotekehittäjä, joka loi myös vastapainoksi faktantarkastajat ja hillittömän media-ajojahdin – noitavainot [4 – väitteillä Venäjän presidentinvaaleihin sekaantumisesta ja tuon väitteen jatkuvana pinnalla pitona – toistaiseksi ainakin – ilman todisteita.

 

Miten tuo kaikki ylläoleva liittyy itse otsikkoon – paljonkin!

Amerikkalainen unelma perustuu vapaaseen kuluttamiseen ja se merkitsee tähän saakka valtiomahdin omaa varmennusta saada raaka-aineet, energia ja työvoima – alkaen aikanaan orjuuttamisesta – maailmalta halpaan/ puoli-ilmaiseen hintaan. Kaikki tämä johti siihen, että USA' sta tuli kumulatiivisesti maailman saastuttavin ympäristöongelmien aiheuttaja [Kuva 1.] – varsinkin per capita laskennassa. Yhdysvallat on sotilasmahdin lisäksi kulutusmahti. ---

 

--- Helsingin Sanomat: Ja taas kulutusjuhlintaan! [allekirjoittaneen otsikointi]

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005781710.html -

Yhdysvaltain taloudella menee nyt lujaa – HS kysyi vauraassa Pohjois-Washingtonissa ihmisiltä, paljonko he käyttävät rahaa shoppailuun ja ketä he kiittävät talouskasvusta -HS otsikko

Lukijakommentti - Ilkka Luoma 7.8.2018 - 8:55

Näin valtiossa, jonka kumulatiivinen ympäristöjalanjälki on maailman suurin. US on kulutusjuhlan suurmarkkina, joka on syönyt muiden riisikupilta vuosikymmenet. Amerikkalaisten kulutusvoima tiukan oikeudenmukaisesti on suhdeluku 0,326/7,6 (v. 2017). Vastaava intialaisten luku olisi 1,35/7,6!

Lihaa amerikkalaiset syövät vuodessa per capita noin 130 kiloa, meille suomalaisille jyvittyy 81 kiloa ja intialaisille noin viisi [5 - ero on monille jopa järkytys. Miten amerikkalainen kokee maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden? Mikä antaa oikeuden puuttua muiden itsenäisten valtioiden omiin sisäisiin asioihin, ja kurittaa liki jatkuvilla sodilla - kaukana US' n omilta rajoilta?

 

Amerikkalainen unelma - kulutusjuhla edellytti/ edellyttää jatkuvaa raaka-aine-, tavara- ja energiavirtaa maailmalta

US piti ja pitää yllä voimakasta vaikuttamisen hegemoniaa vauraalla ulkomaankaupan tuontitoiminnalla, sillä siitä muodostui/ muodostuu myös tarvittaessa oiva kiristysase, jos ette tee näin – emme osta teiltä ja päälle päätteeksi laitamme pakotteet, joihin kytkemme myös muutkin valtiot – uhkauksella, että jos myytte esimerkiksi Iranille, emme osta teiltäkään mitään! [E.

Tämä ulkomaankaupan tuontimalli vaikuttajana toimi ja toimii hyvin, ja näin amerikkalainen sotakone – NATOn ainaissotilasjohtajana sai maaperää kaikkialle maailmaan – lukuisine sotilastukikohtineen. Keino tämäkin, jolla ylläpidetään amerikkalaista unelmaa – kuluttamisesta.

On laskettu amerikkalaisen kodin tavaran paljoutta ja päädytty jossain tutkimuksessa [6 niinkin suureen lukuun kuin 300 000 esinettä per keskiarvokotitalous! Pitää paikkansa tai sitten ei. Jokainen voi mennä vaikkapa kylpyhuoneeseensa tai keittiöönsä ja laskea jokaisen esineen – pienenkin, … se siitä.

 

Yhdysvaltain liittovaltion velka on tähtitieteellinen!

Liki vuosittain US-kongressi riitelee siitä [7, että nostetaanko liittovaltion velanottokattoa. Joka kerta se päätetään nostaa ja pyörät jälleen pyörivät. Jo pelkästään Kiinalle US-liittovaltio on velkaa muhkeat yli 1 000 miljardia USD – vaihtovelkakirjalainoina.

Tuon liittovaltiovelan ansiosta US voi harjoittaa massiivista vaikuttamispolitiikkaa (mutta ei oman valtion kehittämispolitiikkaa?) maailmalle muita valtioita vastaan – muun muassa kauppasotakiristämisellä. Tässä ”sodassa” Kiina korjaa voiton, jos sitä voitoksi voidaan kutsua – me elämme jo kiinalaisten vuosisataa! [Kuva 2.]

 

[E Iran-pakotteet saattavat vaikeuttaa myös suomalaisyritysten kauppaa – ”Vaikutukset voivat olla hurjat” -HS Otsikko

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005783342.html -

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 7.8.2019 - 21:23

Tässä oiva esimerkki miten US käyttää kiristystä myös kolmansiin valtioihin: Trump sanoo, ”että se, joka käy kauppaa Iranin kanssa, ei käy sitten kauppaa Yhdysvaltojen kanssa”. Tämän tyyppisen kiristyksen Suomessa muistaa erinomaisesti Rauma-Repolan eläköitynyt vuorineuvos Tauno Matomäki, kun USA CoCom' in [8 säännöksin kielsi silloista Rauma-Repolaa toimittamasta syvänmeren sukelluspalloja Neuvostoliittoon.

Iranin osalta US on nyt yksin kauppa- ja pakotesodassaan. Kiina kerää hedelmät, ja on odotettavissa, että BRICS-maat saavat Iranista uuden jäsenen.

 

Maailmanvalta

1400 -luvulla Kiina oli maailman suurin merivalta, ollen myös väkirikkain valtio ja vaikuttavin yhteiskunta – keisari Zhu Di' n aikana (1402 – 1424) [9, jolloin hänen luottoamiraalit [Muun muassa Zheng He [10] purjehtivat maailman suurimmilla laivoilla, jopa 200 metrisillä (?) dzonkeilla armadoissa, joissa oli tuhansia meri- ja kauppamiehiä kuin sotilaitakin, näyttävyyden nimissä – maailman meriä, mielikuvituksellisesti jopa ympäri maapallon [Gavin Menzies [11] – varmat todisteet ovat kiinalaisten Afrikkaan ulottuvista matkoista – Australiaan ja Intiaan.

Entä nyt kun Kiina on jälleen maailman suurin ja on ulottanut kauppalonkeronsa kaikkialle – ollen kansantaloudeltaan suurin [12 (bkt/PPP) ja on luonut jo käsitteen, jossa Kiinan yhteiskuntajärjestys ja -järjestelmä ovat jo vientituotteita … vaihtuuko maailmannapa, vai saammeko duopolin, kun EU' kin [13 askaroi omin ideaalitavoittein, joiden aika kyllä tulee (vääjäämättä!), mutta ei ehkä vielä?

 

Sotilaallinen kyky

US on maailman sotinein valtio, ja sen hyökkäysvoiman vuosittaisten ylläpitokulujen ollen myös maailman suurinta luokkaa, kuten sen asekauppa maailmalle.

Amerikkalainen unelma on pysynyt voimissaan sotilaallisten kykyjen turvin.

US käy aika-ajoin pyydettynä, luvalla ja luvatta kurittamassa myös itsenäisiä valtioita [EE, jos se kokee vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien olevan uhattuina – kaunista, eikö?

[EE – verranto idästä10 vuotta sitten alkoi viiden päivän sota Georgiassa – HS:n kirjeenvaihtaja kierteli kriisialueella kolme viikkoa: ”Sodan merkki oli se, että tiellä oli liian hiljaista” -HS Otsikko

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005783394.html -

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 8.8.2018 - 6:35

Pontta ja hyväksyntää Venäjän toimille antoi aiempi ulkoa sekaannuttu Serbian USAF pommitukset - aina Belgradiin saakka, jossa amerikkalaiset sotavoimat sotkeutuivat kaukaa Atlantin takaa Kosovon kapinallistoimiin ilman mitään kansainvälistä mandaattia [14.

 

EKSTRA – Unelmasta kuluttaa – yhä enemmän ja yhä nopeammin

Jo kahden asteen lämpeneminen voi käynnistää vaarallisen ketjureaktion ilmastossa, varoittavat tutkijat kauhuskenaariossaan -HS Otsikko

~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005783300.html -

Lukijakommentti: Ilkka Luoma 7.8.2018 - 21:44

Venuksessa on tapahtunut superkasvihuoneilmiö. Marsissa taas ilmakehä karkasi avaruuteen ja vesi pakeni maan alle - jääksi? Jokainen voi miettiä kuinka monen miljoonan vuoden hiilivedyiksi kätkeytyneet biomassat me poltimme liikkeeksi ja lämmöksi - öljynä, maakaasuna ja kivihiilenä, ja vain 150 vuodessa.

Siis paljon puskimme varastoitunutta hiilidioksidia ilmakehän kautta biosfäärilliseen kiertoon, kun muistamme hiilidioksidin pitkäkestoisesti ilmakehäkaasuksi - 50-120 vuoden viipymällä. Niin, missä mennään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen ja takaisin siirtelevä ihmiskunta?

 

Viitteet:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kasvun-loputtua-palaamme-juurillemme.html -

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/demokratian-kriisi-ja-vastuullinen.html -

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/01/demokratia-ja-ihmisoikeudet-ajassa-ja.html -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/trumpmedia.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/noitavaino-ja-iii-maailmansotaa.html -

[5 ~ https://www.is.fi/ruokala/uutiset/art-2000000503757.html -

[6 ~ https://www.hs.fi/koti/art-2000005653935.html - ”Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa” -HS otsikosta

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/02/velka-syo-huomista-etukateen.html -

[8 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/CoCom -

[9 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Yongle – (s. 1360 – k. 1424)

.

[10 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Zheng_He -

[11 ~ http://tampub.uta.fi/handle/10024/80772 – Gavin Menzies – ”Kun Kiina löysi maailman”

[12 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017/7f6eacbd-6293-39ab-a230-6c86c078d4c5 -

[13 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/onko-eu-suurvalta-ja-onko-pallo-hukassa.html -

[14 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000003871510.html - ”Pekka Visuri: Nato ja Yhdysvallat Kosovon sodan suurimmat konnat” -HS-otsikointi

[14 ~ http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/24.maaliskuu/visu1200.htm - ”Visuri: Kosovon sota oli varoittava esimerkki NATO:lle ” -Verkkouutiset

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL BL FB FB FB BLOG 176326

 

DOC amerikkalainen_unelma_07082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 08082018

 

1157_10358 – 09:54 ' 10:40

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (330 kommenttia)

Ilkka Luoma

TORSTAINA, MARRASKUUTA 29, 2007
Vladimir Putinin venäläiset ja George W. Bushin amerikkalaiset - tunne, voima ja valta

" ... [ ... amerikkalaiset elävät, nauttivat ja kokevat tunteella television ja elokuvien kautta kulutuksellista osallistuvuuttaan kansalliseen tähtilippuyhtenäisyyteen --- venäläiset harjoittelevat kulutuksellisuutta television, ohjatun uutisoinnin ja nousevan kansallistunteen nousuvirtauksessa kohti haikailtua suurvalta-asemaa ... ]

YLE yllätti ja esitti amerikkalaista päättäväisyyttä ja kansallistunteellista isänmaallisuutta palauttaa sodissa kaatuneet sotilaansa oman maan multiin tähtilipun alla. Samana iltana myöhemmin YLE esitti ohjatun dokumentin presidentti Putinin valtaan noususta, kansallistunteen nostosta ja putinilaisesta tavasta tehdä venäläistä demokratiaa. Ohjelmien esitysajan kohdistuminen samaan iltaan ei ollut sattuma.

USA:ssa on laissa velvoite etsiä, löytää ja palauttaa kaikin keinoin Yhdysvaltain armeijan taisteluissa kaatuneet ja kadonneet sotilaat kotimaan multiin - ennemmin tai myöhemmmin. Loputon etsintä - 90.000:n ollessa kateissa I:stä Maailmansodasta lukien, on tehtävä miltei mahdottomuudessaan, mutta myös viesti kansakunnalle huolehtimisesta ja velvollisuudentunteesta. Etsintä on myös keino siirtää sotien varsinaisten syiden arviointia tunneherkempiin asioihin. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/11/vladimir-p... -

.

Ilkka Luoma

Suurvaltajohtajilla on kolme toimintatapatasoa: 1.) Strategiset ydinaseet, joilla voidaan päättää valtion/ valtioiden ja yhteiskunnan/ yhteiskuntien olemassaolo, 2.) Paikalliset normi konfliktit, jotka kuuluvat jokapäiväiseen elämään, etupiirejä ja ovat ihmisten toiminnallista perusluonnetta, sekä 3.) Oman valtion sisäiset asiat, joiden myötä valtaa pidetään yllä, ja jotka ulottuvat myös joskus naapureihin ja usein myös valtamerien taakse. On kysymys vallankäytöstä ja sitä on määrä, joka juontuu kunkin yhteiskuntajärjestyksestä.

...
~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018080822011226... -

" ... Asiakirja listaa alueita, joilla maat voisivat tehdä yhteistyötä ydinaseisiin liittyvien vaarojen vähentämiseksi. Muistion perusteella Putin olisi halukas pitkittämään muun muassa vuonna 2010 allekirjoitettua START-sopimuksen voimassaoloa viidellä vuodella. Vuonna 2021 päättyvä sopimus rajoittaa strategisten ydinasekärkien määrään 1 500:aan

Lisäksi asiakirjassa nostetaan esille mahdollisuus uudesta sopimuksesta, joka kieltäisi molempia valtioita sijoittamasta aseita avaruuteen. Aikaisempi, vuonna 1967 allekirjoitettu ulkoavaruuden sopimus koskee ainoastaan joukkotuhoaseita ... " -Iltalehti

.

Tomi Vaalisto

Eipä niitä suurvaltoja ole nykyään kuin yksi: Yhdysvallat.

Ilkka Luoma

Maailmassa on kaksi ydinasesuurvaltaa ja yksi maailman suurin kansantalouden suurvalta - jo ylitse muiden - Kiina, joka ohitti US' n jo 2014-2015 ...

...
" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous.

Kiina on ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena, kertoo uutissivusto Market Watch.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreimpien tilastojen mukaan Kiina tuottaa tänä vuonna tavaroita ja palveluita reaaliarvossa 1760 miljardilla dollarilla, kun Yhdysvaltain reaalinen taloustuotanto on 1740 miljardia dollaria. ... " -IS/TS

~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -

...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kommunistinen unelma jäi myös kauas utopiastaan. Tosin naisilla kasvoi rintakarvat ja parta, ja työnsivät kuulaa liki 30 metriä.

Samalla ihmisistä tuli perempia ja huonompia riippuen oikeudenkäytön olemattomasta laadusta.

Vaikka naisten parrat kasvoivat ja 100 miljoonaa oletettua älymystön edustajaa murhattiin, ei kommunismista tullut kuitnkaan 1900-luvun ihmettä.

Ilkka Luoma

SUNNUNTAINA, TOUKOKUUTA 06, 2018
Kiinassa Karl Marx saa uuden muodon sovinnon raameista*

...
" ... Kommunismi ei eilen, eikä tänäänkän onnistunut – paitsi Kiinassa. Miksi ei onnistunut muualla kuin Kiinassa? Siksi koska evoluutio [2, joka rakensi kilpailun – ”ei hyväksynyt sitä – ihmisille”, mitä? Eivätkö kiinalaiset ole sitten ihmisiä, kyllä ja mitä suuremmassa määrin. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/kiinassa-ka... -

.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Heh... Ymmärtänet varmasti itsekin sen omituisuuden, millä tavoin maailman kahta ultraoikeistolaisinta maata - Kiinaa ja Venäjää vanhat hörhöt yrittävät edelleen kepittää sosialistisiksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #5

Näyttää Kiinan pr. Xi' kin "kepittävän" - tosin asia on monimutkaisempi meille, mutta kiinalaisille sangen yksinkertainen - palaan aiheeseen tarkemmin - myöhemmin omana juttunaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #14

Kiinan kommunismi vaikuttaa aika kapitalistiselta verrattuna esim. Pohjois-Koreaan. Minulla on sellainen käsitys, että Kiinassa on jopa yritystoiminnalla rikastuneita. Eikö se ole kommunistisen aatteen vastaista? Jään mielenkiinnolla odottelemaan topiccia aiheesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Aiheesta on kirjoitettu jo paljonkin --- aikakausittain:

LAUANTAINA, LOKAKUUTA 06, 2012
Kiinalainen harppaus - uuskungfutselaisuus

" ... Kiina julkaisee marraskuussa 2012 suuren muutoksen, jonka kehittely aloitettiin jo kahdeksan vuotta sitten. Me suomalaiset saimme olla yksiä ensimmäisistä, jotka ulkopuolisina saivat kuulla uuskungfutselaisuuden tulemisesta.

2004, silloinen Kiinan Kulosaaren suurlähetystön kaupallisen osaston päällikkö, herra Li Guangyun piti pyydettynä esitelmän Helsingin Kruununhaan Tieteiden talossa Luonnonfilosofian seuralle aiheesta "Mitä Kiina tekee huomenna". Saimme tuolloin ainoalaatuisen esityksen Kiinan viralliselta edustajalta.
"
Li Guangyun [2004]: Kungfutselaisuus ja sen vaikutukset nykypäivän Kiinassa" ~ http://www.lfs.fi/esitelmat/ -

Nyt marraskuussa Kiina saa uuden kommunistisen puolueen pääsihteerin, joka nimitettäneen helmikuun 2013 Kansalliskongressissa *] (vastaa suunnilleen meidän eduskuntaa) Kiinan uudeksi presidentiksi ja myöhemmin myös asevoimien ylipäälliköksi. Kiina saa myös uuden pääministerin Anhuin maakunnasta – nykyinen presidentti on myös Anhuista, ja näin ylläpidetään meille tuntematonta reviiriajattelua voimassa.
Kiina tulee luopumaan hiljalleen puolueensa marxilaisuuteen liittävästä kommunistisesta ideologiasta ja siirtyy hiljalleen kiinalaisen kaavan mukaan tähän ja huomiseen päivään sovellettuun kungfutselaisuuteen, joka saa eteensä uus –etuliitteen.

Kiina valmistautuu olemaan maailman suurin kansantalous
ja tulee myös massiivisesti lisäämään asevoimiensa voimaa ja ulottuvuutta – aina avaruuteen saakka. Ohjelma pitää sisällään myös historian suurimmat asejärjestelmäkaupat Venäjän kanssa – näin Putin saa Siperia-ohjelmallensa maailman suurimman rahoittajan.

*]
Kiinan Kansankongressi kokoontuu vain kerran vuodessa – noin pariksi viikoksi kerrallansa. Kongressissa on edustajia suhteutettuna koko Kiinan alueelta – noin 3700 edustajaa, jos projisoimme heidän ”eduskunnan” omaamme, pitäisi meillä olla kansanedustuslaitoksessamme noin 15 edustajaa – olisipa ainakin tehokasta ja vaikutusvaltaista toimintaa. ... "

---

Tässä tulee huomioida sana "hiljalleen" (hitaasti), joka on suhteellisuuden huippu Kiinassa ;)

.

Tomi Vaalisto

Eliölajien vähittäistä muutosta kutsutaan evoluutioksi. Evoluutiota tapahtuu koko ajan, eikä sillä ole tiettyä suuntaa – evoluutio ei tähtää mihinkään tiettyyn kehitysmuotoon eikä päämäärään esim kilpailuun.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #7

Evoluutiolla on selvä suunta - lisääntyminen, ja jopa sen maksimoiminen, tosin jakaessaan "mahdollisuuksia" evoluutio loi "aseet" kullekin lajille pysyä kehityksessä mukana - jossa tosiaan on kirkastakin kirkkaampi suunta ---

...
B.
Voiko evoluutiota ennustaa?
~ https://journal.fi/tt/article/view/69936 -

Ote: ” … Satunnaisuus mutaatioissa, lisääntymisessä ja olosuhteissa tekevät evoluution ennustamisesta haastavaa. Systeemeillä on todennäköisesti jokin ennustettavuuden aikahorisontti, jonka taakse ei höydyllisiä ennustuksia voida tehdä. Influenssavirukselle tämä horisontti näyttäisi olevan sellaisella etäisyydellä, että hyödyllisiä ennustuksia voidaan tehdä jo tämänhetkisellä tieteellisellä ymmärryksellä. Missä rajat kulkevat muilla systeemeille, on aktiivinen tutkimuskohde. Lähivuodet näyttävät, kuinka ennustettavaa erilaisten populaatioiden evoluutio on sekä miten ennustettavuutta voidaan parantaa yhdistämällä kokeita, dataa ja teoriaa uusin tavoin … ”

Verranto ---

” … Meillä jyllää kokonaisuutta ajatellen kasvuhokeman B1] näyttö- ja vertailutalous B2]. Meillä ei ihmiskuntana ole täyttä ymmärrystä, ehkä vain aavistus mitä merkitsee biomassojen tasapainoyhtälö, joka todennäköisesti ”ohjaili/ ohjailee” hiilielämän biodiversiteettiä – huomioiden lajikilpailu, reviiriajatelu ja lisääntymisen aivokemia … ”

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovi... -

Lisää: ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/04/kaiken-kys... -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Evoluution ennustettavuus on itse asiassa tuttu asia: lajien jalostus on perustunut siihen. Yksinkertaisimmillaan maanviljelijä on noukkinut isoimmat tähkät seuraavan satokauden siemenviljaksi ja olettaa, että niistä kasvaa enemmän isompia tähkiä.

Kasvuhokema taitaa olla blogistin kriittinen suhtautuminen jatkuvaan kasvuun ympäristön kustannuksella.

Kotikutoinen näyttö- ja vertailutalous voisi olla myös elvistely tai leukimis- ja kateusyhteisö. Jos Suomen myydyin auto on itäauto Skoda ja takavuosina aika luotettavakin Lada niin ei meillä se naapurin kateelliseksi tekeminen kovin tärkeä asia.

Biomassa tarkoittaa biologiassa kaikkien elollisten olioiden yhteispainoa tietyllä pinta-alalla. Biomassa voidaan ilmaista tuorepainona tai kuivapainona. Biomassalla voidaan tarkoittaa myös yleisesti mitä tahansa eliöllistä alkuperää olevaa ainetta. Niiden laskentaan liittyvien yhtälöiden ratkaisu on hyvin simppeliä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

PERJANTAINA, JOULUKUUTA 23, 2016
Opetamme koneälyä, vaikka emme edes ymmärrä evoluution jatkuvuutta

(Tänään on muotisanoina rykelmä: automaatio, digitalisaatio ja robotisaatio – kaikki nämä tarvitsevat jatkuvuutta ohjelmointina. Ohjelmoitu elämä on myös evoluution perusrakenne. Evoluutio on taas päällimmäisempi ohjelmistokerros atomien ja molekyylien ”ikuisessa jatkumossa”, mitkä osaavat korjata ja lisääntyä* alkaen jostain meille toistaiseksi tuntemattomasta rajapinnasta lukien, jossa alkaa kaltaisemme elämä)

.
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-k... -

..

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Kun urheiluun tuli sukupuolitestit, moni venäläinen naisurheilija hävisi jonnekin.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #155

Gatlin kuitenkin kilpailee miesten sarjassa. Käynnissä olevissa yleisurheilun EM-kisoissa näyttää olevan joitakin venäläisiä urheilijoitakin joita selostaja kutsui neutroniurheilijaksi. Nämä siis niitä jotka ovat lähteneet oma-aloitteisesti kilpailemaan muiden kanssa samalla viivalta. Tosin on aika epäilyttävää että eräskin naiskiekonheittäjä jäi karsinnoissa kymmenen metriä vuoden parhaastaan.

Tomi Vaalisto

Avarretaanpa blogissa esitettyä suppeaa ja vääristynyttä kuvaa orjuudesta

Yhdysvaltoihin tuotiin vaihtelevien arvioiden mukaan noin 400 000–600 000 orjaa, pääasiassa työvoimaksi puuvillan viljelyyn. Sokerin tuotannon kannalta tärkeään Länsi-Intian saaristoon kuljetettiin noin 4–5 miljoonaa orjaa. Myös nykyisen Brasilian alueelle kuljetettiin yli 3,5 miljoonaa orjaa.

Arabit hankkivat orjia erityisesti Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, ja on arvioitu, että islamilaisen maailman orjiksi kuljetettiin vuosina 650–1900 yhtä suuri määrä afrikkalaisia kuin länsimaiden siirtokuntiin. Lähi-idässä orjuus kiellettiin Qatarissa 1952, Jemenin arabitasavallassa 1962, Saudi-Arabiassa myös 1962, Arabiemiirikunnissa 1963, Etelä-Jemenissä 1967 ja Omanissa 1970.

1500- ja 1800-luvun välisenä aikana Pohjois-Afrikan muslimimaihin kaapattiin orjiksi yli miljoona eurooppalaista. Venäläiset kaappasivat kymmeniä tuhansia suomalaisia orjiksi ja heidät kuljetettiin kauppareittejä pitkin nykytietojen mukaan useimmiten Novgorodiin ja Volgan varrella sijaitsevaan Kazaniin, jossa heitä myytiin eteenpäin.

Orjakauppa oli taloudellisesti kannattavaa, sillä orjan hinta kasvoi jopa monituhatkertaiseksi matkan varrella. Erään asiakirjan mukaan kaapatun vaalean suomalaistytön Karjalasta pystyi ostamaan viidellä altynillä, joka on muinainen venäläinen valuutta, ja hänet voi myydä orjamarkkinoilla 200 ruplalla, mikä vastaa 6 666 altyniä. Vielä 1700-luvun isovihan aikana arviolta 20 000–30 000. Heitä käytettiin peltotöissä ja palvelijoina tai myytiin muslimeille.

Keisarillisella Venäjällä oli maaorjia vuoteen 1872 asti. Yhdysvalloissa orjuus kiellettiin aiemmin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Osaatko kertoa miten nuo muut orjuutta hyväksikäyttäneet valtiot liittyi yhdysvaltoihin paitsi whataboutismin kautta joka on sitä trollaamista teidän oman mittapuunne mukaan?

Eihän teidän kirjoittaessa Venäjän imperialismista saa tuoda esille yhdysvaltojen imperialismia,koska silloin on trolli.

Joten..meinaatko jatkaa trollaamista vielä vai makusteleeko itse blogin aihe?

Ilkka Luoma

Orjuuden kehityksestä saa hyvän läpileikkaavan kuvan Erik Dammann: 1972: "The Future in Our Hands" -kirjasta, joka on myös käännetty suomeksi - josta 80 ensimmäistä sivua kertoo miljoonista orjista Afrikasta valkoisen hallitsemiin valtioihin ...

~ https://www.huuto.net/kohteet/erik-dammann--tuleva... -

.

Tomi Vaalisto

Lukutaitoiselle tuo selviää jo ensimmäisestä lauseesta.

Imperialismi ja orjuus ovat kaksi täysin eri asiaa, joten Vellu Heinon kannattaa selvittää ne ensin itselleen. Kuuluvat muuten peruskoulun oppimäärään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #68

Jatkoit trollailua.

Kuitenkin vastaan tähän..

En kirjoittanut niiden olevan sama asia vaan koitin havannoida teidän tekopyhyyttänne.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #153

Jänkkäämisen trollaamiseksi sitä kutsutaan ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #68

Kyllä noilla kahdella on kytköksiä ...

Ilkka Luoma

" ... Orjuus Yhdysvalloissa oli orjuuden laillinen instituutio Yhdysvalloissa vielä maan itsenäistymisen 1776 jälkeen aina vuoteen 1865 asti, jolloin Yhdysvaltain perustuslain 13. lisäys kielsi orjuuden kokonaan liittovaltion alueella.[1][2] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Orjuus_Yhdysvalloissa -

.

" ... 1783: Venäjä lakkauttaa orjuuden Krimin kaanikunnassa.[34] ... "
" ... 1812: Maaorjuus lakkautetaan Vanhassa Suomessa ... "
" ... 1841: Britannia, Ranska, Venäjä, Preussi ja Itävalta lakkauttavat orjakaupan.[29] ... "
" ... 1861: Venäjä vapauttaa maaorjat.[71] ... "
" ... 1863: Yhdysvaltain presidentti Abraham Lincoln julistaa vapautusjulistukssa kaikki orjat vapaaksi konfederaation hallitsemilla alueilla. ... "
" ... 1865: Yhdysvallat lakkauttaa orjuuden lopullisesti. [29] ... "
" ... 1966: Yhdysvallat lakkauttaa pakkotyön ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikajana_orjuuden_la... -

.
Lisäksi on huomioitava maaorjuuden ja orjuuden välinen ero.

Tomi Vaalisto

Tämä taisi unohtua:

1871: Keisarilliseen Venäjään kuuluva Georgia lakkauttaa maaorjuuden lopullisesti.

Turpeeseen sidottu maaorja oli herransa mielivallan alainen. Venäjällä esimerkiksi vuonna 1799 isäntä ruoski hengiltä maaorjansa. SVenäjällä ei voitu rangaista maaorjan taposta, koska orja ei ollut kansalainen vaan isäntä omaisuutta. Kirkko oikeutti Venäjällä maaorjien kohtelun, koska isänntälle piti raamatun mukaan olla kuuliainen. Tämä näkyi myös Suuren Pohjan sodan jälkeen venäläisille siirtyneillä suomalaisalueilla, joita venäläiset kutsuvat epäloogisesti Vanhaksi Suomeksi.

Kirjallisuutta lukevat muistavat tämän tarinan:

Nikolai Gogolin Kuolleet sielut -romaani kertoo salaperäisen päähenkilön Tšitšikovin ostosmatkoista ja niistä koituvista tapahtumista. Tšitšikov osti matkoillaan maanomistajilta kuolleita sieluja eli kuolleita maaorjia, joita ei ole vielä poistettu henkikirjoitusluettelosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Maaorjuus on lähempänä torppariutta, kuin yleinen orjuus, joka oli vallitseva tekijä erityisesti Amerikan etelävaltioissa, joissa orjalla ei ollut mitään ihmisarvoa, ja toisaalta orjuutus aikaansai etelän maanviljelystoiminnan menestyksen - orjan työllään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Yhdistävä asia on maanviljelys, mutta torppari oli vapaa kansalainen kun taas maaorja oli "turpeeseen sidottu" ja hänet omisti isäntä.

Torppari oli vapaa vuokraviljelijä, joka oli vuokrannut viljeltäväkseen osan suuremmasta maatilasta. Häellä oli laillisia oikeuksia ja velvollisuus hoitaa vuokra.

Arvion mukaan v. 1678 Venäjän väkiluku oli 10,5 miljoonaa, joista 9,6 miljoonaa oli talonpoikia tai alempia. Palvelusvelvollisten aatelisten asemaa parannnettiin 1600-luvulla ja tämä johti talonpojat maaorjuuteen. V. 1649 säädettiin, että paenneet talonpojat sai etsiä takaisin ilman aikarajoituksia. Täydellistynyt maaorjuus (krepostnoje pravo) teki talonpojista itse asiassa kruunun työvelvollisia, velvollisuus suoritettiin aatelisille, jotka olivat tsaarin välittömiä palvelijoita. Vuosien 1670 ja 1680 säädöksillä tuli mahdolliseksi myydä talonpoikia myös ilman maata.

Tämän tiedämme omasta historiastamme: Uudenkaupungin rauhassa ei sovittu Venäjän haltuun joutuneiden alueiden laeista, mutta käytännössä alueella noudatettiin Ruotsissa voimassa olevaa vanhaa maanlakia. Talonpoikien olot kuitenkin huononivat nopeasti, sillä Venäjän hallitsijat antoivat omia määräyksiään, jotka syrjäyttivät entiset lait, ja lahjoittivat kokonaisia talonpoikaistiloja ja kyliä omille suosikeilleen. Periaatteessa lahjansaajien eli donataarien piti saada vain oikeus kerätä tilojen kruununvero, mutta 1700-luvun lopulle tultaessa puhuttiin lahjoituskirjoissa jo venäläiseen tapaan "sieluista", ts. talonpojat katsottiin osaksi lahjoitusta.

Epäkohdat aiheuttivat kapinoita, kun isännät korottivat veroja mielivaltaisesti. Vuonna 1798 keisari Paavali I antoi ukaasin, joka kielsi isäntien suorittamat veronkorotukset ja häädöt mutta myös talonpoikien muutot pois isäntiensä alueelta. Venäläisittäin Vanhaksi Suomeksi kutsutun alueen suomalaisista talonpoikia uhkasi siis täydellinen maaorjuus.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Kun tutkii elokuvan "Täällä pohjantähden alla" - ymmärtää paljon torppariudesta :)

...
" ... Maaorjuudella tarkoitetaan myöhäisantiikissa, keskiajalla ja uuden ajan alussa vallinnutta yhteiskunnallisen järjestäytymisen tapaa, jossa maata viljelevä väestö ei ollut itsenäisiä, maata perinnöllisesti hallitsevia talonpoikia. Sen sijaan he viljelivät maaherran omistamaa maata alustalaisina ilman muutto-oikeutta ”turpeeseen sidottuina”. Maaorjuus syntyi 400-luvulla Länsi- ja Itä-Roomassa samaan aikaan kuin varsinainen orjuus alkoi hävitä. Voimakkaimmin maaorjuuden syntyyn vaikutti raskaan, pyörällisen, auran keksiminen, mikä merkitsi että maata kyettiin muokkaamaan tehokkaammin kuin ennen, joka johti kartanotalouden syntyyn entisten latifundioiden sijaan. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Maaorjuus -

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Ei muuten ymmärrä. Suurimmat torpat olivat kooltaan jopa 40 hehtaaria. Torppareita ei juurikaan ollut punakaartissa. Fiktio on heikko lähde.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

Keskikoko oli kuitenkin paljon vaatimattomampi - tuo 40 ha oli poikkeus, joka vahvisti sen kuuluisan säännön ---

.
" ... Suomalaiset torpparit järjestäytyivät keväällä 1906 Tampereella järjestetyssä ensimmäisessä yleisessä torpparikokouksessa. Vuonna 1909 heidän hankalaa asemaansa pyrittiin parantamaan säätämällä maanvuokra-asetus, joka edellytti kirjallisten vuokrasopimusten solmimista, sekä määräsi vuokra-ajan minimipituudeksi 50 vuotta, maksimipituuden ollessa sata vuotta. Vuokraajalla oli myös oikeus saada korvausta torppaan tekemistään parannuksista. Kuntiin perustettiin maanvuokralautakunnat valvomaan vuokrasopimusten lainmukaisuutta ja ratkomaan niitä koskevia riitoja. Asetuksessa ei kuitenkaan ollut mukana torpparien toivomaa mahdollisuutta vuokra-alueiden lunastamisesta itsenäisiksi tiloiksi.

Vanhat vuokrasopimukset oli laadittava määräajan kuluessa uuden asetuksen mukaiseen kirjalliseen muotoon, muuten ne raukesivat. Maanomistajilla ei kuitenkaan ollut velvoitetta sopimusten uusimiseen. Määräajan lähestyessä loppuaan vanhoja sopimuksia oli uusittu vain vähän, sillä maanomistajat eivät olleet halukkaita pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Suurinta osaa torppareita uhkasi häätö. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua vanhojen sopimusten uusimiselle asetetun määräajan päättyminen lykättiin 14. lokakuuta 1915 kuitenkin sodan jälkeiseen aikaan.[4]

Vuonna 1918 säädetty torpparilaki (135/1918) oikeutti vuokratilalliset halutessaan lunastamaan tilansa itselleen. Lakia täydennettiin vuosina 1919 ja 1922. Torpparilain perusteella lunastettiin 1940-luvulle mennessä 45 000 tilaa itsenäisiksi.[5] ... "

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #44

Minkä takia sinä lainaat tuota tekstiä? Luin tuosta kaikesta maanvuokralakia opiskellessani myös lisensiaatintutkinnon oikeushistorian osiossa. Uskon tuntevani asian huomattavasti paremmin kuin sinä.

Väistit taas kommentin aiheen. Linnan teos on fiktiota. Lunastettujen torppien keskikoko oli hieman yli 10 hehtaaria ja vastasi hyvin silloista maatilan keskikokoa. Torppareita oli melko lailla sama määrä niin punakaartissa (jossa sai palkkaa) kuin valkoisissa (jossa palkkaa ei saanut).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Lainaus on looginen jatko osa-aihealueen keskustelun syventämiseksi - jos luit torppariudesta, huomasit sen poistumisen pian sisällissodan jälkeen - sen aiheuttamien eopäoikeudenmukaisuuksien vuoksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #56

Et näemmä kykene vastaamaan mihinkään kommenttiin järkevästi. Loogisuutta ei tuostakaan vastauksestasi löydy. Viittaat edelleen fiktioon lähteena ja väistät tosiasiat torppareita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Kerrotko mikä kommentti nro 44' ssa oli fiktiota? Uskon, että lukijat ovat tästä erityisen kiinostuneita - eikä tuo 44 ollut briljeerausta :) ... Se oli katkelma wikistä ... ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Torppari . jos nyt kopautat auki tuon linkin huomaat, että siellä on kyllä fiktio-osa, jota en lainannut 44' ssa!

Tässä fiktio-osa:

"Torpparit fiktiossa

Väinö Linna kuvaa Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogiassaan torppariperheen elämää torpan perustamisesta ja raskaasta raivaustyöstä itsenäisen maatilan lunastamiseen saakka. Teoksessa Linna kutsuu muutamaan otteeseen torpparilaitosta maaorjuudeksi. Trilogia on myös filmatisoitu Edvin Laineen ohjauksessa kaksiosaiseksi elokuvaksi Täällä Pohjantähden alla (1968) sekä Akseli ja Elina (1970). Historiantutkija Viljo Rasilan mukaan torpparien asema Suomen sisällissodan punaisten joukossa ei kuitenkaan ollut niin keskeinen kuin Linna esittää, vaan suurempi osa punaisista kuului maaseudun työväestöön ja torpparilaitos instituutiona oli Suomen sisällissodan aikoihin jo väistymässä."

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Torpparilaki ja sen perusteet ovat myös hyvä lähtökohta:

Torpparilaitos oli maanvuokrausjärjestelmä ja vuokra suoritettiin päivätöinä ja luonnontuotteina. Torpparilaitos alkoi kehittyä Suomessa 1700-luvun puolivälissä
Ongelmia myös syntyi. Metsien arvon noustessa pyrittiin torppien nautintaoikeuksien ja määrän rajoittamiseen vaikka vuokramaankysyntä kasvoi.
Syntyi ns. torpparikysymys, jossa torpparit pyrkivät itsenäisiksi viljelijöiksi, mikä johti torppareiden ja tilallisten suhteiden kiristymiseen. Torpparikysymys oli vuosisadanvaihteen tärkeimpiä kansallisia kiistakysymyksiä.

Suomessa toteutettiin heti itsenäistymisen jälkeen vuonna 1918 torpparivapautus, mikä paransi erityisesti Etelä-Suomen ydinmaaseudun tilattomien asemaa. Se ei kuitenkaan riittänyt kohentamaan Itä-Suomen tilattomien elinolosuhteita. 1922 Kyösti Kallion aloitteen - ns. Lex Kallio - nojalla vähävarainen maatalousammattiin perehtynyt tilaton saattoi saada enintään 20 hehtaaria maatalousmaata ja sijainnin mukaan 20-75 hehtaaria metsämaata. Uutta asutuslainsäädäntöä syntyi vielä vuokra-alueiden itsenäistämisen jälkeenkin 1920- ja 1930-luvuilla.

Torpparilaki ja asutustoimintaa edistävät lait kasvattivat nopeasti itsenäisten pientilallisten määrää. 1920-luvun kuluessa muodostettiin entisistä vuokramaista kaikkiaan yli 100 000 pientilaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Jos alamme whataboutistella orjuudesta ja maaorjuudesta erityisesti, on syytä muistaa meilläkin voimassa ollut ruotsalaisperäinen palvelupakko joka kumottiin 1883 jolloin se korvattiin irtolaislailla ja asetuksella. Se oli voimassa vuoteen 1986. Ne ovat ihan samaa juurta ja vasta vain 1900-luvulla lievensivät maaorjuuteen verrattavia säännöksiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #33

Onko Myyryläinen perillä siitä, mitä oikeustieteessä tarkoitetaan desuetudolla?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #49

Lukijat ovat sivistyneitä ja tuntevat käsitteen. Sinä et näytä sitä tuntevan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Siis vieläkin ylenkatsot lukijoita - tuo on erityissanastoa, jolla voi toki briljeerata, mutta huomioi nyt tässä lukijat ... no olkoot - tässä:

~ http://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:desu... -

"Määritelmä
kirjoitettu säännös menettää oikeudellisen pätevyytensä tai se jätetään soveltamatta, kun tavanomaisen valtiosääntöoikeuden contra legem -normi syrjäyttää sen

Selite
Desuetudo derogatoria on ilmiönä yleisempi sellaisissa valtiosäännöissä, joissa on voimassa vanha perustuslaki. Sen sijaan ilmiö on harvinaisempi niissä valtiosäännöissä, joissa on uudehko perustuslaki ja muu valtiosääntöön luettava kirjoitettu säännöstö, jolloin tavanomaista valtiosääntöoikeutta ei juuri esiinny. Käsitettä ei tule sekoittaa niihin oikeuslähteiden etusijajärjestystä määrittäviin periaatteisiin, joilla ratkotaan kirjoitettujen säädösten välisiä normihierarkkisia suhteita (ks. derogointi)" -Tieteen termipankki

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #57

En ylenkatso lukijoita, juurihan kirjoitin, että he ovat sivistyneitä. Sinusta en mene varmasti sanomaan samaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Katkeraa tilitystä? - Sinäkin tiedät, että tuo sanonta oli yksittäisellä sanalla/ sanonnalla briljeerausta, eikä sitä tiedä kuin asiaan vihkiytynyt ...

Lännessä muuten aikanaan loukkaannuttiin, kun Iranin ajatollah Ruhollah Khomeini ei tiennyt kuka oli Beethoven ;)

...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #70

Mitä ihmettä sinä taas kirjoitat, oletko todella noin hölmö? ”Katkeraa tilitystä”? Juurihan kirjoitin, että uskon lukijakunnan olevan sivistynyttä, mutta sinusta en voi olla kovin varma. Kommenteista päätellen lukijat ovat kirjoittajaa huomattavasti sivistyneempiä ja tietorikkaampia. Näitä blogejasi luetaan sen takia, että olet lähinnä hämmästyneen huvittuneisuuden kohde.

Toisaalta trollinsyöttö on sen loputtoman ruokahalun takia järjetöntä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Jussila utelee tiedänkö desuetudo:n merkitystä. Vastaus: tiedän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #87

Max on nyt niin innoissaan, kun löysi mahdollisuuden "säteillä" ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #89

Ehei Luoma. Sokeiden parissa yksisilmäinenkin on kuningas.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

Toisaalta savolaiset kertovat hiljaisen hullun olevan hulluista viisain.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #95

Niin, sinähän olet äänekäs savolainen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

En valitettavasti, vaan hämäläinen syntyjään - etelä-pohjalaisuudesta ja karjalaisuudesta :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #87

Loistavaa. Sitten tiedät, kuinka pakkopalvelua koskevia säädöksiä sovellettiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

Jospa Jussilakin lukisi ensin ajatuksella mitä aikoo kommentoida. Silloin saattaisi avautua myös käsitys historiallisista jatkumoista ja kehityskaarista koskien myös erilaisia orjuuden muotoja ja niiden liepeillä vaikuttaneita ilmiöitä ajan riennossa.

Aiheetta jankata tästäkään tämän enempää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #97

Väitteestäsi huolimatta et näytä tuntevan desuetudon käsitettä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Se "palvelupakko" koski ns irtolaisia eika velvoitti työkykyisen työntekijän tekevän työtä elantonsa eteen, josta tarkemmin toisella kotimaisella: "Det innebar att varje arbetsför person var skyldig att arbeta för sin försörjning om han inte kunde försörja sig på annat sätt."

Jos nykyiset sosiaalipummit olisivat eläneen 150 vuotta sitten heidät olisi palvelupakon pohjalta laitettu hätäaputöihin elleivät itse olisi keksineet laillista keinoa elannon hankkimiseen.

Jossain muualla nuo ihmiset olisivat joutuneet kerjuulle, prostituutioon, rikollisiksi tai nälkäkuolema olisi korjannut heidät.

Vielä Kekkoslovakiassa työttämiä kuskattiin työleireille hätäaputöihin esim risusavottaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #116

Mainitsemani palvelupakko sitoi kohteensa työnantajaansa miltei samalla voimalla kuin maaorjuus. Eihän palkollinen saanut poistua työpaikkansa paikkakunnalta ilman isäntänsä lupaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #116
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjällä on oma unelmansa Euraasian herruudesta. Onneksi on olemassa Kiina ja Intia...

Ilkka Luoma

Kiina ja Venäjä lähentyvät koko ajan - meneillään oleva Iran-US-kauppasaartotalouskonflikti edesauttaa lähentymistä ja onkin arveltu, että Iran olisi seuraava BRICS-jäsenvaltio (?)

Tomi Vaalisto

Kymmenisen vuotta vanha BRICS on aika onneton yritys luoda vastaapainoa maailman suurimmille talousalueille, jotka ovat Yhdysvallat ja EU.
Kiina ja Intia ovat vahvoja, Venäjän, brassien ja Etelä-Afrikan taloudet ovat vaikeuksissa.

Kiinalle, joka on absoluuttisesti kolmas talous jekkien ja EUn jälkeen, Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat paljon tärkeämmät markkina-alueet kuin muut BRICS -maat. Kiinan talous on muuten 2/3 koko BRICSistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Kiista Iran-sopimuksesta koettelee EU:n lihaksia -HS

Ilkka Luoma 9.8.2018 - 6:37
Lyhyesti: "Kiina + Venäjä > US + EU" (?), entä nyt, kun lännenmiehen yhteistoiminta tässä Iran-kriisissä rakoilee? Onko Iran seuraava BRICS-valtioiden jäsen - Meksikon ja Indonesian ohella? Maailman US-yksinapainen valtahegemonia on särkymässä. Mihin sijoittamme itsemme täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla - itse meidän periytyen niin lännestä kuin idästä?*

Miten suhtaudumme mahdolliseen liittoon, jossa maailman suurin raaka-aineaitta kuin huominen ravinnonlähde** ja maailman suurin tuotantokone lähentyvät, jopa kauppaliitoksi?

...
[* ~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ - Suomalaisuuden juurien etsijät
[** ~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-ven... -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Pelkistetään tuota "kaavaa" todellisten talouslukujen perusteella:

Yhdysvallat > Eu > Kiina + Venäjä

Kiina + Venäjä = 1,1 * Kiina

Ne luvut - lähde IMF - M UDS:

1 Yhdysvallat 19,390,600
2 Euroopan unioni 17,308,862
3 Kiina 12,014,610
12 Venäjä 1,527,469

2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin, sen BKT oli 1 857 461 M USD

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Tässä tulee ymmärtää mitä merkitsee bkt/PPP:

"Ostovoimapariteetti (engl. Purchasing power parity, PPP) kertoo arvion vaihtokurssista, joka tarvitaan muuttamaan kahden maan valuuttakurssit ostovoimaltaan yhtäläisiksi. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ostovoimapariteetti -

.

Kiina - maailman suurin talous
~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailm... -

.
8.10.2014 klo 13:30
Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous

Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot.

~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Ostovoimaparitettia käytetään elintasovertailussa kun luku jaetaan asukasta kohti.

Absoluuttisia BKT lukuja käytetään vertailtaessa talouksien kokoja ja näillä todellisilla luvuilla jenkit ovat ykkösiä ja EU 2. Kinuskit tulevat kolmantena.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

On hyvä muistaa, että venäläiset ostavat vodkaa ruplilla, kiinalaiset riisinsä ja kiinankaalinsa juaneilla ja amerikkalaiset kotitalousaseensa dollareilla. Kun tämän hoksaa, oivaltaa myös ainoan oikean kansantalousrinnasteisuuden bkt/PPP' nä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #35

Ostovoimapariteetti ei yleensä ole sama kuin todellinen valuuttakurssi. Esimerkiksi suora bruttokansantuotteiden vertailu ei mittaa tarkasti kulutuksen määrää, koska hintatasoissa on suuria eroja.

Maiden BKT -vertaillussa käyteään todellisia lukuja, joita ei ole manipuloitu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Valuuttakurssit ovat usein enemmän tai vähemmän manipuloituja. Kun tämän oivaltaa, niin hoksaa PPP' n merkityksen :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #67

Ostovoimakorjattu bkt / asukas on vertailussa käytetyin.

Kun suomalainen lähtee vaikkapa Viipuriin ostamaan halpoja Nokian renkaita hän hyödyntää hintatasoeroa. Keskiluollaiselle venäläiselle ne renkaat eivät niin halvat ole kun suhteutetaan niiden hinta hänen ansiotasoonsa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #71

Asia ei ole noin yksinkertainen - suurimmalla osalla suomalaisista ei ole varaa Luis Vuittonin käsilaukkuihin. Sen sijaan venäläiset renkaat sopivat viipurilaisen kukkarolle - tässä juontuu lopulta se PPP' n hienous, kun vertaillaan erilaisia kansantalouksia KESKENÄÄN.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #74

Ei kansantalouksia voi kokonaisuutena PPP manipuloiduin luvuin vertailla - eihän kiinalaisen elintaso tai koko valtion BKT muutu mihinkään jos ostovoimakorjatun BKT:n per asukas kertoo Kiinan väkiluvulla.

Tuosta vain tulee erheellinen käsitys, että Kiina olisi muka suurin talous - jotkut toimittajatkin ovat uineet tuohon miinaan.

Asia vaatii hieman ymmärrystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

Jopa IMF on harhautunut ... ! Jos ei tiedä mikä on IMF, niin tässä linkki:
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_... -

.
"Kiina ohittanut USA:n maailman suurimpana taloutena

HELENA HAAVISTO | 06.12.2014 | 07:09
Ensimmäistä kertaa Yhdysvallat ei ole enää maailman suurin talous. Kiina on nyt virallisesti ohittanut USA:n, kertoo Foxnews.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n uusimpien tilastojen mukaan Kiinan tavaroiden ja palveluiden tuotanto on reaaliarvossa tänä vuonna 1760 miljardia dollaria, kun Yhdysvaltojen reaalinen taloustuotanto on vain 1740 miljardia dollaria. ... " -Verkkouutiset

~ https://www.verkkouutiset.fi/kiina-ohittanut-usan-... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #81

Vaalisto lainaili jokunen aika sitten tekstejä joista olisi voinut kuvitella hänen ymmärtäneen PPP-korjatun BKT:n merkityksen eri maiden kansantulojen vertailussa mutta ei, hänen itsensä kaatamansa vesi soljui kuni konsanaan vesilinnun selästä.

Aiheetta enempään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Näin on. Jänkkäysvaihde jäänyt päälle - mutta tällä tavoin kertaus on opintojen äiti ja ymmärrys palailee - tosin inttäminen saattaa tuntua mukavalta ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #94

Niinpä - absoluuttisen ja ostovoimakorjatun BKTn ymmärtäminen vaatii oivalluskykyä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #107

Ainakin IMF näyttää oivaltaneen todellisuuden ;)

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous ... "
~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -

...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #91

Myyryläinen ei ainakaan tästä keskusteluketjusta löydä mollavaa ja niinpä Myyryläisen luulottelu perustuu tällä kertaa "teksteihin", "jokin aika sitten" ja vanhaan sanontaan, joka ei sovi edes tähän asiaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Täällä US_P/IL osiossa on selostettu joitain asioita faktisin selvityksin jo enimmillään 16 kertaa - ehkä se jo riittäisi ...? Myyryläinen viitannee hoihin teksteihin ---

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #109

Todellakin viittasin jo meneen kertaan Vaalistolle avattuun tietoon. Mutta erityisesti tähän hänen omaan kirjoittamaansa: "Koska elinkustannukset vaihtelevat maiden välillä, käytetään maiden välisessä vertailussa tavallisesti ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta, jossa kunkin maan hintataso otetaan huomioon ostovoimapariteetin avulla. (http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257059-...) sekä tähän hänen tekemäänsä lainaukseen: "Valtioiden välisiä taloudellisia eroja kuvataan bruttokansantuotteella (BKT). Se kertoo taloudellisen tuotannon rahallisen arvon. Kuitenkin valuutan arvo ja hintataso poikkeavat eri maissa toisistaan. Siksi valtioiden välisessä vertailussa käytetään usein ostovoimakorjattua BKT:a." (http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258252-...). Luin noista orastavaa ymmärtämistä, siis ei mollattavaa, BKT:n saloihin mutta taisin erehtyä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #122

Tuo olisi pitänyt esittää tarkemmin - oletin, että asiasta on jonkinlaista pohjatietoa, mutta olin väärässä.

Ilman muuta kirjoitin:"Koska elinkustannukset vaihtelevat maiden välillä, käytetään maiden välisessä vertailussa tavallisesti ostovoimakorjattua bruttokansantuotetta"
- tätä olisi pitänyt täsmentää, että tuo vertailu tehdään ostovoimakorjatuilla BKT:llä per asukas.

Samalla tavalla Tilastokeskus ilmoittaa: " Kun maiden väliset erot hintatasossa suhteutetaan ostovoimapariteetilla, saadaan ostovoimakorjattu bkt, joka parhaiten vertaa maiden keskinäistä elintasoa."

Tilastokeskuksen taulukosta ilmenee, mitä tarkoitetaan: "Ostovoimakorjattu
Bktl/henki, USD"

https://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_06_0...

Ymmärrän Myyryläisen turhautumisen: hän on epätarkkuuteni vuoksi luulotellut, että maiden absoluuttinen BKT puliveivataan ostovoimakorjatuksi ja niitä muka vertailtaisiin.

Myyryläiselle asia on outo ja vieras, mikä ilmenee hänen kommentissaan nr 32 :

"Korjaamaton BKT kelpaa vain kansantalouden koon miittaamisen yhden kansantalouden sisällä ja silloinkin kelvollisten aikasarjojen muodostamiseen tarvitaan hintojen muokkaamista jonkun tietyn..."

Tuo absoluuttinen BKT - myyryläiskielellä "korjaamaton" - on kutenkin EUn budjetin perustana. Myyryläinen käyttäisi erheellisesti kai ostovoimakorjattua epätarkkuuden vuoksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #143

Tuhlataanko tässä Usarin kovalevytilaa? ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #158

Taisi se vesilintuvertaus sittenkin osua Vaalistoon mutta ei tuhlata enempää kovalevytilaa vaikka se nykyisin halpaa onkin. Ehkä hän huomaa ristiriitaisuutensa itsekin.

Ilkka Luoma

Amerikkalainen tunne on harras Hollywood-tuote,

tunne suuruudesta 2], isänmaasta, yrittämisestä ja kovasta työstä – aikana jolloin työttömiä on enemmän kuin mies muistiin. Amerikkalaisen tuotantokoneiston on käynnistyttävä, jotta maailman suurinta sotakoneistoa, jättiläismäisintä vakoilu-, tiedustelu- ja muuta valvontalaitosta voidaan ylläpitää ... samalla kun pitää rakentaa maan kattavaa sosiaali- ja terveysjärjestelmää.

2] --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/02/amerikkalain... ---

Miten me näimme amerikkalaisuuden muutamia vuosia sitten, kun Helsingin Sanomat julkaisi ristiriitaisen artikkelin amerikkalaisuudesta [dos. Markku Ruotsila]

...
[2006]
Valtakunnallinen sanomalehti julkisti hämmästyttävän asiantuntijalausunnon su. 13.8. dosentti Markku Ruotsilan vieraskynästä. Otsikointi oli häkellyttävä samankaltaisessa naiviudessaan kuin tuntoja ja mielenylemmyyttä kuvastavat Hollywood-elokuvat esim. The Patriot esikuvanaan. USA on maapallon tavaravirtojen vahtipoliisi ja valvoo itselleen suurimmat raaka-ainevirrat yksisuuntaisena markkinatalouden vapautena ja toiminnallisena ylivoimana. Ruotsilan otsikointi kolumnissaan oli "Amerikan-vastaisuus on älyllistä laiskuutta ja pelkuruutta".

--- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/usa-vihastut... ---

...

Tomi Vaalisto

Tuo hysteerinen Yhdysvaltoja kohti heitetyn loan määrä lehtiuutisten kommenttiriveillä kun Venäjä tai jokin sen kätyreistä syyllistyy johonkin arveluttavaan tai moraalittomaan. Kun lukee Ukrainassa tapahtuneen malesialaiskoneen alasampumisesta kertovien uutisten lukijakommentteja niin väkisinkin joutuu miettimään minkälaista porukkaa tuolla kaduilla kulkee ilman valvontaa.

Eipä silti, ilmiöhän on yhtä vanha kuin Yhdysvallat; Julistautuessaan itsenäiseksi tämä brittien kolonia rikkoi vallitsevan maailmanjärjestyksen ja kirjaamalla perustuslakiinsa ultraradikaalit periaatteet ihmisten yhdenvertaisuudesta se näytti keskisormea Euroopan feodaalisille siirtomaavalloille.

Historia antaa USA -vihaajille loppumattomasti materiaalia kun asioita irroitetaan historiallisesta viitekehyksestään, niistä karsitaan pois kaikki positiivinen ja lopuksi ymmärretään asiat tahallaan väärin niin että kaikki kääntyy päälaelleen. Hyvä esimerkki eräästä vastenmielisestä yleismaailmallisesta ilmiöstä joka nykyään on pistetty yksinomaan USA:n piikkiin on orjuus. Kukaan ei vaan halua muistaa, että orjuus on ikiaikainen osa ihmiskunnan historiaa ja että esimerkiksi arabit harjoittivat afrikkalaisten orjien kauppaa 800 vuotta ennen yhdysvaltalaisia ja 200 vuotta heidän jälkeensä. Yhdysvallat kävi jopa sotaa keskenään orjakysymyksestä.

Maailmassa on tällä hetkellä noin 29 miljoonaa orjaa brittitutkija Kevin Balesin mukaan.
Toisen tutkimuksen mukaan maailmassa on yli 35 miljoonaa orjaa
Eniten orjia, lähes 20 miljoonaa, on Intiassa, Kiinassa ja Pakistanissa, ja suuri osa heistä tekee pakkotyötä. Tuoreen orjuusindeksin mukaan Suomessakin on nykypäivän orjia noin 700. https://www.globalslaveryindex.org/

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Samaa mieltä kuin Tomi Vaalisto. Kyllästyttää tuo suorastaan maaninen USA-viha, jota muutamat blogistit ja kommentaattorit Puheenvuorossakin viljelevät. Kun toimillaan jo lähes roistovaltion asemaan itsensä ajanutta Venäjää arvostellaan, niin he aloittavat välittömästi whataboutismin: mutta kun USA ...

Yhdysvaltain toimissa maailmanpoliisina on paljonkin moitittavaa, mutta tuo muutamien blogistien jatkuva ja ahkera USA:n mollaaminen pistää joskus miettimään heidän motiivejaan. Onko kyse vain jonkinlaisesta henkisestä pakosta tuoda esiin omaa agendaansa vai jostain muusta ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102

Eikö sinua kiinnosta todellisuus? Kerrotko nuo kohdat, jossa esittäytyy "maaninen USA-viha"?

...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen Vastaus kommenttiin #102

Whataboutism on tärkeää ja sitä on jatkettava:
-Neuvostoliitto hajosi 1992
-USA hajoaa tai muuttuu jonkinlaiseksi korporaatiofasismiksi 2032
-Venäjän nykyisyys voi olla USA:n tulevaisuus

Toinen vuosiluku on tietysti arvailua, mutta mahdollisuus on olemassa. Ja on oltava aika jurrissa, jos ei ymmärrä, että mediailmapiiri on hivenen yksipuolinen. Tämä luonnollisesti synnyttää vastareaktion.

Mediassa haikaillaan jatkuvuutta: tasainen kasvu, lisää liittolaisia joka suunnalta, jatkuva kontrolli kaikkialla. Todellisuus ei seuraa tätä narratiivia. Syntyy tarve rajoittaa, säännöstellä joitain asioita ja liioitella toisia.

Suurin osa meistä Venäjän trolliarmeijan jäsenistä yksinkertaisesti toistelee USA:n oman oppositiokuoron (sekä intellektuellien että punaniskojen) ääniä. Se on helpointa, koska materiaalia on tarjolla. USA tässä käy dialogia itsensä kanssa.

Whataboutism on normaalia inhimillistä dialogia. Jos aloitat keskustelun, kuka takaa, että se pysyy hallinnassasi? Voitko pakottaa ihmiset puhumaan vain Venäjästä? Ajattelu on assosiointia ja todellisuus on assosiaatioiden verkko. Jos upotat paksun paalun Venäjän arolle ja alat kiertää ympyrää, on luultavaa, että joku pian yrittää katkaista liekanarusi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #165

Whataboutismi on joskus hyödyllistä ja tarpeen suhteuttamaan asioita toisiinsa. Etenkin jos jotakin aletaan paisutella yli ja ohi mittansa sekä määränsä.

Se ei kuitenkaan selitä mitään eikä anna oikeutusta väärään tekemiseen. Mutta se saattaa antaa apuja asioiden perimmäisien juurien läytämisen ja ymmärtämiseen kun se tuo rinnakkain samoja, samanlaisia, samalta näyttäviää j.n.e. ilmiöitä. Siloin niiden samankaltaisuudet ja erlilaisuudet on helpompi havaita.

Sitä ei kuitenkaan pitäisi sotkea trollaamiseen jolla viedään keskustelua ihan sivuraiteille.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomessa ja pohjoismaissa USAta rakastetaan enemmän kuin etelämpänä ja Lähi-Idästä puhumattakaan.
Sodalla ei ole voitettu kansoja luottamusta kuten kuten meilläkin Ruotsin lisäksi sotimisemme historiassa Venäjän kanssa osoittaa.
Kiina on vaarallisempi kun se ostaa meidät ja pistää töihin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Keijo meni suoraan asiaan - US-sodat. Nyt jokainen voi arvioida niiden syitä, perusteita, mandaatteja - tuloksia, vaikkapa Afganistanista, jonka US aloitti jo vuonna 2001 - sen jatkuen yhä ja meidän suomalaisten ollen jo osa tuota sotaa ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #111

Aivain - tietävämmät muistavat Afganistanissa sodan alkaneen jo 27.12.1979, jolloin Neuvostoliitto hyökkäsi maahan. Sen jälkeen siellä on sodittu joka ikinen päivä.
Jenkit vedettiin tuohon sotaan 911-iskuin, jossa terroristit käyttivät hyökkäysalustana pataanien muodostaman sunnalaisen ääriliikeen hallitsemaa osaa Afganistanissa.

Suomen osuus ISAF-kriisinhallintaoperaatiossa liittyy YK:n turvallisuusneuvoston 2003 laajentamaan mandaattiin Afganistanissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #119

Vaalisto "unohtaa" että USA oli sotkeutunut Afganistaniin jo ennen 11/9-iskuja. Se oli avustanut eri tavoin, niin asein, rahalla kuin palkkasoturein, sissejä jo koko silloisen kähinän alusta. Ilmeisesti CIA oli sotkeutunut jo aiemmin sisäisiin erimielisyyksiin yrittäen horjuttaa laillista hallitusta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #124

US rahoitti ja aseisti talibaanien edeltäjiä Mujahideen-kapinallistaistelijoita, jo NL' ollessa Afganistanissa - kutsuttuna - nyt taas US taistelee Talibaania vastaan - aikanaan tuolla alueella US aseisti varmuuden vuoksi Iran-Irak sodassa MOLEMPIA osapuolia ja myi laittomasti aseita iranilaisille, joista saaduilla rahoilla ostettiin aseita Nicaraguaan Contra-kapinallisterroristeille.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #127

Oikaistaanpa hieman: Neuvostoliitto hyökkäsi joulukuussa 1979 Afganistaniin, koska se pelkäsi presidentti Aminin hallinnon luisuvan pois sen otteesta.

Se Puna-armeijan "kutsuja" istui Moskovassa ja Neuvostoliiton uutistoimisto Tass totesi propagandistiseen sävyyn: ”Hafizullah Aminin ja hänen apureittensa sekä amerikkalaisen imperialismin verinen klikki on syösty vallasta”. Amin, hänen perheensä ja Afganistanin hallinto teloitettiin 27.12.1979 ( lähde Suomen Sosialidemokraatti. 29.12.1979, s. 25.)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #139

Täältä saa liki täyden kuvan nykyajan ensimmisestä Afganistanin sodasta, joka päättyi lopuklta 1996 Talibanien valtaan tuloon, ollen Mujahideen kapinallistaistelijoiden jatkajia ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Mujahidin -

.
Afganistanin sodasta 1979–1989 ... ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #124

Myyryläinen käyttää perushokemaa "laillinen hallinto", joka ei toimi tässä ollenkaan kun Neuvostoliitto teloitti sen "laillisen hallinnon" tunkeuduttuaan Afganistaniin.

Yhdysvallat ei ollut Afganistanin sodan osapuoli ennen 911 iskuja.
Myyryläinen luulottelee, että aseiden toimittaminen olisi muka sotaan osallistumista. Tuon luulottelun tekee naurettavaksi se, että lähes kaikissa konflikteissa ainakin yhdellä osapuolella on AK-47 rynnäkkökivääri.
Samoin Lähi-idän sodissa arabeilla oli neuvostoliittolainen aseistus - ei se silti ollut osapuoli vaikka neukkuneuvonantajiakin oli satoja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #138

Yhdysvallat oli jo nykyajan ensimmäisen Afganistanin sodan osapuoli - asesitamalla, rahoittamalla ja toimittamalla tiedustelutietoja Mujahideen -kapinallistaistelijoille ... mm. Stingereitä ---

" ... Virallisesti Yhdysvallat oli kieltänyt aseellisen tukensa afgaanitaistelijoille ja toimitti heille ainoastaan neuvostovalmisteista aseistusta. Tätä saatiin ostettua Neuvostoliiton entisestä liittolaismaasta Egyptistä. Lopulta mentiin niin pitkälle, että Kiinassa ryhdyttiin valmistamaan kopioita neuvostomallisista aseista, jotka leimattiin kopioilla neuvostoliittolaista leimoista.[38] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

" ... Monien arabimaiden taloudellisen ja sotilaallisen avun lisäksi Afganistaniin virtasi tuhansia muista islamilaisista maista tulleita vapaaehtoisia, muun muassa Osama bin Laden ja muita myöhempiä Al-qaidan jäseniä. Yhdysvaltain tuki oli koko ajan merkittävää ja se lahjoitti muun muassa vuonna 1986 noin 600 Stinger-lähi-ilmatorjuntaohjusta mujahideen-sisseille. ... "

" ... Mujahideenit voittivat sodan vuonna 1989 neuvostojoukkojen perääntyessä, ja Mohammad Najibullahin hallituksen kaatuessa vuonna 1992. Yhtenäistä hallintoa ei kyetty kuitenkaan järjestämään ja konflikti jatkui sisällissotana, kunnes Taliban -liike valloitti maan vuonna 1996 Mohammed Omarin johdolla. ... "

Tuon nykyajan ensimmäisen Afganistanin sodan katsottiin päättyneen 1996, kun Taliban otti vallan käsiin, ollen Mujahideen taistelijoiden jatkajia ---

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #138

US' kin asettelee mielellään mieleisiään laillisia hallituksia - entisten tilalle ... olikohan esimerkiksi Grenada?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #138

Sisälukutaito ja luetun ymmärtäminen olisi Vaalistollekin iloinen asia. Enhän väittänyt USA:a osapuoleksi ennen 11/9 -01 vaan kerroin sen sotkeutuneen sotaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #119

Afganistan 2001 -

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93) -

...
" ... Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund arvioi, että Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-5859629 -

...

Ilkka Luoma

Alustukseen liittyvä "liimakommentti", joka sitoo ravinnon, katovuodet ja otiskon yhteen:

.
EKSTRA
Uusiutuuko pölymyrsky Yhdysvalloissa?
~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/800-amerikk... -

" ... Toivo paremmasta, enemmästä ja hiukan helpommasta kiihdytti 1930 -luvulla USA:ssa talouden romahdukseen, jonka kuivana sivuhaarana oli keskilännen tasankojen ryöstöviljelyn pölymyrskyt 1]. Oli niitetty vuodesta toiseen hyviä satoja – yritteliäisyys oli saanut palkan ja elämä näytti toiveikkaalta ja menestyvältä.

Paljolti tietämättömyyden ja orastavan ahneuden vuoksi maanviljelijät yhdessä oikukkaiden säiden ja heilahtelevien markkinoiden vauhdissa tuhosivat vuosikausiksi elämisen mahdollisuudet – äiti maa oli heittäytynyt hankalaksi ja nostatti satojen metrien korkuiset ja jopa satojen kilometrien levyiset hiekkamyrskyvallit taivaanrantaan … pellot muuttuivat pölyksi.

Amerikkalainen yritteliäisyys oli näyttänyt nurjan puolensa – liian paljon liian nopeassa tahdissa. Luonto iski takaisin, ja otti omansa – muutti pellot pölyksi ja ajoi maanviljelijät Kaliforniaan etsimään leipää. Ei ollut nykymuotoisia sosiaalijärjestelmiä, joista muut paremmin toimeentulevat olisivat kustantaneet välttämättömän hätää kärsiville; mutta tuli presidentti Franklin D. Rooseveltin New Deal 2]

USA oli painunut muutoinkin pölymyrskyjen aikoihin New Yorkin Wall Street pörssipaniikkiin ja -romahdukseen 3]. Pankit romahtivat, työt loppuivat – miljoonia työttömiä. Oli aika mobilisoida yritteliäs ja kovan paikan edessä suuriin suorituksiin yltävä kansakunta. Kansa kuunteli, jupisi, mutta totteli – Nykyään Rooseveltiä pidetään USA:n 1900 -luvun parhaana presidenttinä.


Miksi me nyt kirjoitamme tästä?

Syy on selvä, tehtiin, saadakseen enemmän ja nopeammin, jotain väärin. Ei oltu osattu ennakoida seurauksia, oli vain sokeasti haluttu enemmän. Piti saada lisää, enemmän maata, enemmän myytävää viljaa, jotta koneellistamista olisi voitu lisätä ja hankkia lisää maata, jotta jokaiselle perheen lapselle olisi saatu riittävä määrä maata omaa maatilaa varten. Lopulta pää tulee aina vetävän käteen – osin tietämättömyys luonnonkierroista, monitahoviljelystä ja esimerkiksi viljelymenetelmistä oli tehnyt tehtävänsä. ... "

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luoma se jaksaa vouhottaa Yhdysvalloista ja orjuudesta.

Pari asiaa kannattaa Luomankin muistaa:

Amerikkalaiset rakastavat hyvin aidosti maataan. Ei se ole Hollywoodia, jonka elämänmenoa suurin osa amerikkalaisista käytännöllisesti katsoen halveksii. ”Amerikkalainen unelma” on edelleen hyvinkin totta. Sen tuorein esimerkki on Donald Trump. Kenestä tahansa voi tulla maan presidentti.

Yhdysvaltain talous on myös kerta kerran jälkeen osoittanut joustavuutensa ja mukautumiskykynsä.

Yhdysvalloista löytyvät edelleen kaikkien tieteenalojen terävimmät huiput, ja opiskelupaikkoina halutuimmat yliopistot, myös kiinalaisille.

Mitä siihen Luoman väärinymmärtämään orjuuteen tulee, niin vapautetuilla mustilla orjillakin oli orjansa. Kannattaa käydä Charlestonin kaupungin pääkirjastossa tutustumassa asiaan. Sieltä löytyvät tilastot 409:stä vapautetusta orjasta, joilla oli itsellään orjia.

Ilkka Luoma

1] Onko USA:n liittovaltio jo selvitystilassa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/10/de-facto-usa... -

.
Ote:

"MAANANTAINA, LOKAKUUTA 14, 2013
De facto - USA:n liittovaltio on selvitystilassa

USA:n liittovaltio olisi vastuullisessa kansantaloudessa tai yritystoiminnassa hyvin liki selvitystilaa, ellei peräti konkurssia. USA:n liittovaltiolla on kuitenkin verottajana ja valuutan haltijana eräs oikeus – painaa lisää rahaa, mitä muuten meidän EU-kotoinen 1] EKP:kin tekee. Tälle rahanpainannalle ja bittirahan liikkeellepanolle ei ole täyttä vakuutta jos lainkaan. Otetaan siis velkaa ilman mitään vastapainoa …

Rahalla luodaan ostovoimaa, jolla taas modernisti ylläpidetää ympäristösokeaa kasvuhokemaa. Velkaa ei voida luontoa syömättä loputtomiin ottaa, kuten näyttää USA:ssa tapahtuvan jatkuvan velkakaton noston myötä.

Tarvitseeko maailma vihdoin USA:n rinnalle toisen vahvan valtion ja kansantalouden – kyllä, ja siihen mandaattiin ei ole kuin yksi varteenotettava vaihtoehto – se on Kiina 2], maailman talousveturiksi nouseva suurimman tuotantokoneiston omaava järjestelmä, joka käyttää ylivoimaisesti enitenkansallista varallisuutta ympäristöohjelmiin. ... "

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Oliko tuo yllä oleva jonkinlainen vastaus kommenttiini? Kirjoitat tapasi mukaan ohi siitä, mitä kommentoin. Kannattaisi Luoma joskus vastata ihan suoraan eikä jatkuvasti linkittääomia lurituksia vastauksina.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Se on juuri vastaus - tarkka vastaus kulmantaakse ulottuvuuksin kommenttiisi - jos luit sen kokonaan ajatuksella, saatoit oivaltaa sen?

Ote kommentistasi:

" ... Yhdysvaltain talous on myös kerta kerran jälkeen osoittanut joustavuutensa ja mukautumiskykynsä ... "

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #40

Älä yritä päästä halvalla nokkeluudella kaikesta. Kirjoitat edelleen aivan potaskaa mm. orjuudesta. Kannattaisi hankkia ainakin keskustelukumppaneita myös amerikkalaisista, jotta käsitykset maasta, kansasta ja sen historiasta eivät perustuisi kirjoituksistasi näkyvään asenteellisuuden ja puhtaaseen fiktioon, joka lienee jostain opittua.

On aivan turha halveksiaYhdysvaltain alle 300-vuotista kulttuuria. Jo sen alkuvuosien tuloksena maailma sai sellaiset ajattelijat ja renesanssi-ihmiset kuin Thomas Jefferson ja John Adams. Ensimmäinen suomalainen merkittävä suomeksi kirjoitettu kirja oli seitsemästä veljeksestä kertova romaani. Se ilmestyi vasta 1870.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #47

Minulle paras keskustelukumppani oli suomalainen, äitini eno - myöhemmin Amerikan kansalainen, joka oli naimisissa "aitoamerikkalaisen" valkoisen kanssa ... Ilmari muutti Yhdysvaltoihin jo 1950 -luvun alussa, asuen muun muassa sulatusuuni New Yorkissa Manhattanilla Fifht Avenuella 1975-2010 - kuolemaansa asti. Hän tunsi jo työnsä vuoksi amerikkalaiset hyvin - sain häneltä paljon, hyvin paljon todellista amerikkalaista todellisuutta - silti Ilmari oli ylpeä amerikkaisuudestaan, mutta erityisesti suomalaisista juuristaan - kokemukset US' sta olivat tosiaan noin 60 vuoden ajalta - se on paljon se.

...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #51

Moni suomalainen liittyi Yhdysvalloissakin kommunistipuolueeseen.

Oletko muuten koskaan käynyt Yhdysvalloissa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #37

Luoma ei ehkä käsitä, että älykkäätkin ihmisiset lukevat näitä kommentteja. He huomaavat toki tämänkaltaiset väistöliikkeet. Tätä "väistötekniikkaa" on opetettu aikoinaan mm. kommunistien Sirola-opistossa.

Kun sortuu tällaiseen "whataboutdebattiin", se johtuu siitä, että suoran vastauksen antaminen on vastoin omaa ideologiaa. Oman ihanteen virheitä ei saa tunnustaa.

Esim. Jos kysyy onko Venäjällä tapahtunut poliittisia murhia, saa takuuvarmasti pitkän selvityksen USA:n poliittisista murhista, mutta ei suoraa vastausta kysymyksen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Et ilmeisesti huomannut kommenttia nro 40:

"Se on juuri vastaus - tarkka vastaus kulman taakse ulottuvuuksin kommenttiisi - jos luit sen kokonaan ajatuksella, saatoit oivaltaa sen?

Ote kommentistasi:

" ... Yhdysvaltain talous on myös kerta kerran jälkeen osoittanut joustavuutensa ja mukautumiskykynsä ... ""

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #58

Oliko alustus ideologinen kun Venäjän maailman herruudesta ei ole paljon kerrottavaa mutta Kiina kyllä tulee topikiksi tulevaisuudessa jolloin USA jää rauhaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Kiina on jo ilmaissut, ettei maailmassa voi olla yhtä valtiota, joka määrää muiden toimia. Kiina on kauppias - US taas sotilas - mielellään maailmanpoliisi.

...
|7 Maailmanpoliisi illassaan ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/maailmanpoli... -

PERJANTAINA, HEINÄKUUTA 22, 2016
Maailmanpoliisi – Yhdysvallat, roolitehtävä lähenee loppuaan

Ote:
" ... [ … kansalainen John on miettinyt, että amerikkalaisten liki jatkuvat sodat ylläpitävät mukavasti työllisyyttä; onhan Yhdysvallat maailman suurin asekauppias ja maailman tuhoisimman ja kalleimman armeijan ylläpitäjä – sotien ”rauhantehtävissään” kaikkialla maailmassa …

… kansalainen Alice on taas tyytyväinen, että USA harjoituttaa armeijaansa aina kaukana omilta rajoilta, mutta on samalla surullinen, kun veteraanit jo nuorina häiriintyvät, yksinäistyvät ja ryhtyvät monien osalta kostoväkivaltaan, jopa poliiseja kohtaan – ehkä siksi, että heidät on unohdettu, kuten aikanaan vietnam-veteraanit … ]

Nyt tänä vuonna Valkoinen talo saa uuden isännän tai emännän
[Presidenttiehdokas Trumpin valintapuhe ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000012247... - ][IS]

USA on murroksessa, sisäinen väkivalta on kiehunut yli äyräiden ja kotiaseista ei luovuta, koska se aikanaan luotiin jokamiehen oikeudeksi puolustaa itseään ja perhettä – lännenmies tyyliin. Asekulttuuria on tehostettu valtavalla arsenaalilla niin kodeissa kuin Yhdysvaltojen sotavoimissa. USA on mitä ilmeisimmin maailman sotinein valtio – viimeisen 80 vuoden aikana (?)

Trumppismi
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/trumppismi-j... - ]

Donald on toivottavasti eri maata kuin muinoinen Ronald (Reagan – presidentti ja B-luokan näyttelijä, kerrottiin). Ronald julisti Neuvostoliiton ”pahan valtakunnaksi” - Donaldilta ei ole vielä kuulunut mukaelmaa – ”Venäjä – pahan valtakunta” |2, |3, päin vastoin, Donald kertoi halustaan tulla toimeen toisen ydinasesuurvallan johtajan, presidentti Vladimir Putinin kanssa – aika näyttää.

|2 Mistä Venäjän uhkaa luodaan? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/02/venajasta-lu... - ]
|3 Venäjäkin pitää pilkkoa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/lannenmies-k... - ] ... "

.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Ilulla ei ole todellista kuvaa Yhdysvalloista, sillä hän puhuu aina marginaali-ilmiöistä ikään kuin se olisi valtavirtaa. Esimerkkinä jo ennenkin käyttämäni esimerkki: USA:ssa (valkoinen) poliisi ampuu ensin (mustan) ja kysyy sitten vasta. V. 2016 maassa oli 12 miljoonaa pidätystä joista poliisin kuolettavaan luotiin kuoli 364 ihmistä. Eivätkä nekään kaikki olleet valkoisen poliisin ampumia mustia. Noista luvuista voitte laskea kuinka usein "on ammuttu ensin ja kysytty vasta sitten". Kaikki muutkin valtavirraksi mainitut asiat ovat samaa suuruusluokkaa.

Amerikkalainen unelma on henkilökohtainen. Kun Ted Cruzin ja Marco Rubion vanhemmat karkasivat Kuubasta, heidän unelmansa amerikkalainen unelmansa oli tulla kunnon kansalaiseksi ja luoda lapsilleen hyvät tulevaisuus. Nuo nimet te varmaan tunnette jostakin yhteydestä. Samoin väitteet vähemmistöjen sortamisesta jäänevät omaan arvoonsa em. henkilöiden ansioita katseltaessa.

Ilu puhuu köyhistä mustista ikään kuin he olisivat köyhiä valkoisen ylivallan ansiosta. Entä valkoiset köyhät. Hän ei varmaan ymmärrä miksi vuosittain tänne muuttaa luvallisesti noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Venäläiset naiset käyvät synnyttämässä lapsiaan taatakseen lapsilleen hyvän tulevaisuuden automaattisen USA:n kansalaisuuden avulla. JOs olette katsoneet elokuvan Villi pohjola vuodelta 1955, niin sen alku on juuri sitä millaisena hän näkee Yhdysvallat. Äläkä Ilu sano että mistä minä tiedän mitä sinä ajattelet. Lukemalla juttujasi Facebookissa ja täällä.

Tuntuu siltä että Ilu ei usko omaan agendaansa eikä suosikkimaihinsa koska joutuu pönkittämään sitä "johtopäätöksillä".

Ilkka Luoma

Olisikin sotineen marginaali-ilmiössä!

...
Muistatko miten mustien esi-isät laivattiin Amerikkaan?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #160

Kuten Obama totesi "kun jossain päin maailmaa on kriisi, paikalliset eivät soita Pekingiin tai Moskovaan, he soittavat Washingtoniin. Tuo tuntuu risovan sinua Ilu ja oikein paljon sittenkin.

En muista mustien esi-isien laivausta, en ollut paikalla. Mutta sen voin sanoa, että jotkut mustat eivät pidä kun heitä kutsutaan afro-amerikkalaiseksi. He sanovat että "en ole afro-amerikkalainen, olen amerikkalainen. Olen täällä syntynyt ja asun täällä". Oletko koskaan heidän kuullut sanovan noin, Amerikan(kin) asiantuntija? Minä olen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #180

Mm. näyttelijä Morgan Freeman pillastui haastattelussa juuri tuosta syystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #180

Korealaiset soittavat mielellään Pekingiin, onhan se molempien suurin kauppakumppani ja korealaisuuden rajanaapuri - Venäjän ohella.

...
Suosittelen lukemaan Erik Dammann - "Tulevaisuus käsissämme" - ensimmäiset noin 80 sivua, jossa selvitertään tämä orjuuskysymys hyvin tarkasti ---

...

~ http://www.tammilehto.info/ekohumanismiin.htm -

" ... Tällä hetkellä yhteiskunnallisesti eniten vaikuttavaa ekohumanis­tista ajattelusuuntaa edustaa norjalainen Erik Dammann. Hänen kir­jansa Fremtiden i våre hender (Gyldendal, Oslo, 9. p. 1977, 1. p. 1972, ruotsiksi Framtiden i våra händer, Askild & Kärnekull) käynnisti todellisen kansanliikkeen, johon Norjassa kuuluu n. 22 000 ihmistä. Dammannin keskeinen sanoma on, että eurooppalaiset ovat aiheut­taneet kehitysmaiden kurjuuden ja he voivat sen myös poistaa. Tämä on myös heidän eettinen velvollisuutensa. Vasta toisella sijalla tulevat Dammannin julistuksessa esille teollisuusmaiden ekologiset ongelmat. ... "

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #160

Kyllä, muiden mustien afrikkalaisten myymiä, jos ei suoraan niin arabienkautta. Arabit muuten ottivat satojatuhansia valkoisia eurooppalaisia orjikseen, kunnes amerikkalaiset tekivät siitä lopun (...”to the shores of Tripolis”). Luoma tuntee vain sen historia, jonka haluaa ja joka sopii itselle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #205
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pietarikin taitaa olla orjatöin rakennettu 1700-luvulla. Venäläiset keräsivät orjiksi suomalaisia ja suomensukuisia rosvoretkillään.

Stalinin kanavakin rakennettiin täysin kokonaan orjatöin, jolloin käytettiin työvoimana pääsääntöisesti mielivaltaisen kommunistihirmuhallinnon vangitsemia ihmispoloja ja vapaaehtoisia vasemmistolaisia vasemmistolaisia idiootteja mm. Suomesta.

Mm. Ehta kommunisti Pekka Savolainen läksi tienaamaan hyviä rahoja kanavalle kommunistien utopiamaasta, mutta aikansa siellä oltuaan pakeni takaisin vaimon ja lasten luo Suomeen pitkin metsiä marja-aikaan heinäkuussa.

Pekka ei tiettävästi ollut kommunisti oman orjuustyöharjoittelun jälkeen.

Ilkka Luoma

" ... 1812: Maaorjuus lakkautetaan Vanhassa Suomessa ... "

...
Tässä tulee yleisellä tasolla ymmärtää orjuuden ja sotavankien ero - kuin myös pakkotyöhön tuomittujen vankien ...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kommunistit ja venäläiset ovat olleet kovin höveleitä tuomitsemaan ihmisiä pakkotoihin jo vuosisatojen ajan.

USA:n kiellettyä orjuuden venäläisillä ruhtinailla saattoi olla vielä yli satatuhatta päätä omina maaorjinaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Sinulla lienee joitain todisteita - vaikkapa linkkeinä?

US' ssa on edelleen muun muassa kuolemantuomiot, joita laitetaan täytäntöön, Venäjällä myös, mutta ei laiteta toimeen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #52

Venäläisissä vankiloissa kuollaan muuten vain mm. tubiin, väkivaltaan ja kurjuuteen.

Venäläisen miehen elinajan odote ei ole kummoinenkaan, jos on naistenkaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Niin tapahtuu myös amerikkalaisissa vankiloissa ... US' ssa eliniänodote on laskusuunnassa ...

"Elinajanodote laski USA:ssa ensi kertaa sitten aids-vuosien – "Tämä on epätavallista" ... " -Mtv

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/elin... -

~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000004998677.html -

.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #77

Elinajan odotteissa Venäjä on sijalla 127 ja USA sijalla 32. Suomen sija on 24.

Vedä siitä sitten analyysiä läntisen maaliman epäkohdiksi.

Kommunistimaiden elinajan odotteet taitavat olla kaikki sijan 100 huonommalla puolen.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #98

Eliniän odote USA:ssa on WHO:n tilaston mukaan sijalla 31 kun Kuuba on sijalla 32. Kiina sijalla 53 ja Suomi 21. Venäjä taas sijalla 110. Kiiskin lienee paikallaan laskea myös naiset ihmisiksi.

Maailmassa ei ole ollut eikä ole yhtään kommunistista maata. Aika aikanaan näyttää tuleeko sellaisia.

Toisaalta Kiiskin kommentiin sisältyy paradoksi. Jos ajattelemme "maan" tässä yhteydessä valtion symboliksi, niin päädymme mahdottomuuden äärelle sillä teorian mukaan kommunismiin siirtymistä edeltää valtion n.s. kuoleentuminen eli häviäminen siine merkityksessä kuin se kapitalismissa eli meidän nykyisessä käsitteistössämme ymmärretään. Miedän on siis oletettava "maa" joksikin muuksi kuin valtioksi voidaksemme ajatella Kiisin tavoin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #101

Myyryläinen, jo pieni lukutaitoinen ymmärsi, että jo alunpitäen oli kyse vain miesten elinajan odotuksista.

Voit minun puolesta väännellä asiaa puoleen tai toiseen eri tilastointien kesken, mutta silti Venäjä ei menesty eivätkä kommunismit herätä kunnioitusta väestön elinaikojen suhteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #135

Lauri latelee vain mielipiteitä ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #98

Venäjällä hienoisessa nousussa ja Yhdysvalloissa laskussa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #52

Venäjän historia ja klassikkokirjailijat ovat hyvä lähde tähän yskään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Kun lukee Kurt Vonneguttia, niin voi "nähdä" jotain ... :)

" ... Vonnegutin tuotannon tunnusmerkkejä ovat absurdi satiiri ja musta huumori. Hän harrasti romaaneissaan rakenteellisia kokeiluja, ja käytti usein lyhyttä sähkösanomamaista kerrontaa. Vonnegut satirisoi tuotannossaan kulutusyhteiskuntaa ja yhteiskunnallisia rakenteita. Hän kritisoi tuotannossaan yhtä lailla kaikkia ideologioita ja puolusti pientä ihmistä yhteiskunnallisen ja teknologisen koneiston rattaissa. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #52

Aika moni Venäjän hallinnon kriitikko on menettänyt henkensä salamurhissa viime vuosina. Kukakohan niistä on päättänyt?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

Joitain on salamurhattu - tekijöitä on saatu kiinni ja ei.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #82

Putinin aikana hämärissä olosuhteissa kuolleiden journalistien lukumäärä on lähes 200.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #181

Sinulla lienee tähän vähän painavampaa aineistoa - kuin vain mielipide ---

Ilkka Luoma

Tämä on erinomainen kirjoitus ~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-... - - Jan Hurri/Taloussanomat, mutta siinä on ainakin yksi suuri virhe - mikä se olisi mielestäsi ... liittyy oleellisesti otsikkoon ja koko alustukseen ---

Ote:

" ... Kauhukuvissa Kiinan velkakirjaboikotti kiskaisisi Yhdysvaltain korot nousuun ja aiheuttaisi häiriöitä liittovaltion rahoitushuoltoon sekä sysäisi dollarin laskuun valuuttamarkkinoilla, Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri kirjoittaa.

Yhdysvaltain vaihtotaseen alijäämä on rahamääräisesti maailman suurin, ja sattumoisin myös Yhdysvaltain liittovaltion ja muun julkisen talouden velka on maailman suurin. Nämä tuplavajeet on helppo tulkita heikkouden merkeiksi, mutta kauppasodassa ne ovat vahvuuksia. ... "

Ilkka Luoma

Amerikkalaisen "unelman" vähättelyä - suomalaiselta toimittajalta, tämä kannattaa lukea tarkasti:

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005784386.html -

"Nicaragua opettaa, miten maa romahtaa hylkiöksi – Suomellakin on sivurooli tässä tarinassa" -HS-otsikointi
.

Kommentti ylläolevaan linkkitekstiin:

Miksihän HS-Kari Huhta ei mainitse sanallakaan US' lle kiusallista Iran-Contra vehkeilyä ( ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra-skandaali - ), jossa US-upseeri Oliver North kunnostautui operoimaan laittomasti Nicaraguan kapinallisille - contra-sisseille salaa aseita varoilla, jotka saatiin laittomilla asekaupoilla Iranista. Tämä oli silloiselle US-pr. Ronald Reaganille sangen kiusallinen tapahtumaketju, varsinkin, kun contra-sissit terrorisoivat Nicaraguan laillisesti vaaleilla valittua vasemmistolaista sandinistihallintoa vastaan. Pitiköhän toimittaja Huhta tätä contra-sissi skandaalia niin vähäisenä tapahtumana, ettei sillä ole Nicaragualle merkitystä. Kertookohan Huhta tästä unohduksestaan jotain - lukijoilleen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aivan käsittämätöntä, kuinka Luoma sekottaa vapaasti keskenään amerikkalaisen unelman ja Yhdysvaltain ulko- ja talouspolitiikan. Kirjoituksessa ei ole mitään tolkkua, vain perusteetonta vihaa sellaista kansaa ja kansakuntaa kohtaan, joka ei millään tavoin haitallisesti ole puuttunut Suomen asioihin.

Ilkka Luoma

Perusteletko irrallisen väitteesi - nyt se oli tyhjää ilmaa lukijoille ja vain paatosta omana mielipiteenäsi -

... tuo Iran - Contra oli täsmällinen esimerkki amerikkalaisesta unelmasta olla maailmanpoliisi, kuten se vankan todistettavasti - jo sotaisan toimeliaisuutensa myötä esittäytyy - siis luehan tarkemmin, pohdi ja sisäistä asia ... Unelma olla hegemonian lähde muulle maailmalle - paljolti vahvan tuontitoimintansa (kiristävä tekijä) myötä kuin myös sotavoimiensa käytön (toimeenpanava) myötä ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Amerikkalainen unelma on aivan jotain muutakuin mahdollisesti aggressiivinen ulkopolitiikka. Se ilmenee käsitteenä henkilötasolla. Sinunkannattaisi hieman pohtia trollauksiasi ja sisäistää sinun kirjoituksiisi lähetetyt kommentit. Keskustelutaitosi ovat olemattomat enkä ole kertaakaan huomannut sinun olevan missään suhteessa oikeassa absurdien, poleemisesti kärjistettyjen väitteittesi osalta.

Trollin osa ei ole helppo. Useimmiten kohtalona on naurunalaiseksi hakeutuminen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Huomaatko mihin peukalosi osoittaa, kun osoittelet etusormella muita? Alennuitko sellaiseen, josta ei enää nousta ylös - miksi muiden ei tarvitse turvautua keinoista halveksuttavimpaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #80

”Muita”? Sinua tässä osoitan, jos et käsittänyt.

Tomi Vaalisto

Tuo ei kai niin hyvä esimerkki ole. Iran-Contra skandaali käsiteltiin Yhdyvaltalaisessa oikeusistuimessa eli Jenkkilässä käytettiin tuomiovaltaa. Oliver North taisi saada vankeustuomion.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

Kysymys oli siitä, miksi HS-toimittaja Kari Huhta väheksyi tapahtumaketjun jutussaan tältä päivältä ... tuon contra-skandaalin.

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005784386.html -

"Nicaragua opettaa, miten maa romahtaa hylkiöksi – Suomellakin on sivurooli tässä tarinassa ... " -Kolumni - Kari Huhta

Tuo linkkijuttu kannattaa lukea huolella.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #84

Syy on selkeä: Kari Huhta tietää faktat.
1989 alussa tehdyn sopimuksen mukaan contrat luopuivat aseista ja palasivat yhteiskuntaan ja politiikkaan. Sopimusten mukaisesti Nicaraguassa järjestettiin vapaat vaalit 1990 ja sandinistihallinto päättyi.

Nyt demokratian sijaan Nicaragua on luisunut Ortegan diktatuuriin, mihin yli 30 vuotta vanhoilla asioilla ei ole vaikutusta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #104

Näyttää tietävän osafaktat, kun jätti koko koko US-tuetun contrasissi-skandaalin pois jutustaan - ilmeisesti se oli niin vähämerkityksinen!?

...
Mikä on ollut Ortegan historia - muuttunut välillä?

...
" ... Reaganin oppi on Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin kylmän sodan aikainen ulkopoliittinen oppi, jonka mukaan Yhdysvallat pyrkivät vähentämään kommunistien kansainvälisiä vaikutusmahdollisuuksia. Vaikka oppia noudatettiinkin alle kymmenen vuotta, se oli Yhdysvaltojen ulkopolitiikan keskiössä 1980-luvun alusta aina Neuvostoliiton hajoamiseen vuonna 1991.

Käytännössä oppi merkitsi Yhdysvaltojen apua kommunismin vastaisille sissi- ja vastarintaliikkeille Neuvostoliiton tukemissa maissa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Sen tarkoituksena oli vähentää Neuvostoliiton vaikutusvaltaa sekä luoda toimintaedellytyksiä kapitalismille ja demokraattiselle hallintomallille. Tukea saivat mm. Contra-sissit Nicaraguassa ja islamistiset Mujahdeen-sissit Afganistanissa. ... "

-tässä syy, miksi Huhta jätti contrat pois jutustaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #115

Kannattaa seurata asiaa aikajanalla niin asia selviää.
Iran-contra skandaali tapahtui jo 1986, mutta tilanne nollaantui 90-luvulla kun kaikkia osapuolia tyydyttävän sopimuksen pohjalta Nicaragua siirtyi demokratiaan ja talouskin kukoisti.

Nykyiset ongemat alkoivat vasta marraskuussa 2008, kun Ortegan sandinistipuolue väärensi kunnallisvaalitulokset.

Tietävänä ja oivaltavana ammattitoimittajana Huhta ei sotke asioita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Jos luki Huhdan jutun - alkoi se jo ennen Contra-skandaalia.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #128

Aivan - jos luki Huhdan kolumnin löysi linkin vuoden 1985 uutisointiin, jossa oli puolen sivun juttu 80-luvun puolivälin Nicaraguasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #145

En huomannut, jos siellä oli seikkaperäinen seloste Contra-skandaalista, niin ok. Mutta se ei nyt ollut tarpeellista tuoda lukijoille esille?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Nicaragua opettaa, miten maa romahtaa hylkiöksi"

Spekulointia: Jos contrat olisivat onnistuneet vallankaappauksessa, maan tilanne ei voisi olla huonompi kuin nyt.

Se, että contrat eivät onnistuneet, johtui tietenkin siitä, että sandinistien tuki ja aseistaminen Kuubasta ja NL:sta oli paljon vahvempaan kuin contrien tuki USA:sta.

Mitä tästä pitäisi päätellä. Länsi ja etenkin USA on näissä toimissa liian varovainen ja saa varovaisuudellaan aikaan enemmän vahinkoa. Tästä on esimerkkejä Georgiasta, Ukrainasta, Syyriasta.

Lännessä pidetään häpeällisenä puuttua itsenäisten valtioiden asioihin ja siksi nämä ”tukitoimet” halutaan tehdä salassa. Venäjä toimii, mutta virallisesti kieltää osallisuutensa.

Ilkka Luoma

Otitko huomoon, että itse nicaragualaisilla itsellään saattoi olla myös oma osuutensa?

...
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Nicaragua#Historia - Luehan tuo linkkiwiki

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kyllä otin huomioon. Diktaattori ja riittävän hyvin palkattu armeija riittää takaamaan, että "kansa tukee johtajaa".

Ilkka, otetaan nyt esimerkiksi vaikka Venezuela. Oletko todella sitä mieltä, että kansan enemmistö on äänestänyt Maduron jatkokaudelle? Maailman suurimmat öljyvarat hyödyttävät Maduron lähipiiriä. Miamin kiinteistöbusinekseen Maduron lähipiiri on sijoittanut miljarditolkulla dollareita.
Norjalla on myös öljyä ja kaasua. Huomaatko mitään eroa kansan hyvinvoinnissa???

PS:

Tämä esimerkki Venezuelasta sopii hyvin Venäjään ja Putiniin. Lähipiiri ansaitsee hyvin. Kansan eläkeikää pitää korottaa koska rahaa tarvitaan puolustukseen (eli puolustamaan eliittiä).

Näissä olosuhteissa normiryssä ei voi edes unta nähdä amerikkalaisesta unelmasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #147

Muistatko Amerikoiden historian - löytöretkistä alkaneen kolonnialismin? Oliko Norjassa ---

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #162

En voi muistaa, synnyin paljon myöhemmin. Sen muistan hyvin kun Norjasta löytyi öljyä ja kaasua.

Ilkka Luoma

Mainittakoon, että Kuva 1' ssä tuo "musta pää" on silloisen Ilmatieteenlaitoksen pääjohtajan tohtori Petteri Taalaksen pää, ... hän esitteli tuota graafia yleisölle Tieteen Päivillä - Hgin yliopistolla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Maailmanherruus on nyt kovilla kun Venäjä saa lisää pakotteita moraalin nimissä.
Venäjän nujertaminen on tuskin Suomen ja Europan etu.
Jos Venäjä hajoaa kuten moni suomalainen toivoo niin rajavalvonta pettää eikä se ole USAn syy.

Tomi Vaalisto

Ainakaan Suomen oma rajavalvonta ei petä vaikka itänaapuri ajaisi sen yhtä alas kuin 90-luvulla. Tuolloin venäläisillä rajavartijoilla ei ollut edes varusteita ja ruokahuoltokin perustui omavaraistalouteen.
Niinpä se Neuvostoliiton aikaiset huippukoulutetut venäläiset rajavartijat lähtivät "muihin hommiin"(=mafia) ja tilalle tuli sitten kaikenkarvaista porukkaa. Jossain vaiheessa jopa varusmiehiä käytettiin rajavalvonnassa ja muutama loikkasi tänne Suomeen aseineen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Aivan oikein Suomen rajavalvonta toimii erinomaisesti myös pakolaisten vastaanotossa.
Et ymmärtänyt kirjoitustani , oli huonosti kirjoitettu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #133

Ruotsalaiset "työnsivät" meille 30 000 pakolaista Haaparannasta - ei syyttelyä - Venäjä "työnsi" meille 3 000 - voimakkaat syytteet itse Kremlin suuntaan ... rajavartijat olivat molemmissa tapauksissa "ns. huuli pyöreinä" ... Tosin norjalaiset tutkivat puolueettomina Venäjältä tulleet - ei löydetty syytä itse Kremlin suuntaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #134

Nyt täytyy tarkentaa. Suomi, Ruotsi ja Norjakin kuuluvat Schengen-alueeseen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia. Sen takia pakolaiset pääsivät vapaasti rajan yli.

Suomen ja Venäjän raja on eri asia. Perinteisesti sekä Suomi että Venäjä ovat estäneet ilman asianmukaisia papereita liikkuneiden pääsyn rajalle. Nyt Venäjä ei noudattanut tätä sopimusta vaan päästi paperittomia ihmisiä rajansa läpi - käytännössä Venäjän raja "vuosi" mikä on ennenkuulumatonta, koska se ei suvereenisti hallinnut omaa aluettaan

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #144

Ruotsalaiset mieluusti opastivat 30 000 pakolaista Suomen puolelle, kun oli lupa ja mandaatit - heh, heh ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #163

Olin tulloin työreissulla tornilaisella energialaitoksella ja Haaparannan aseman suunnasta rajan yli käpsytteli valtaväestöstä selkeästi poikkeavaa porukkaa.
Vitsinä heitettiin, että heidät voisi kuskata itärajallemme, mutta käytännössä Venäjälle he eivät olisi päässeet, koska rajasopimuksen mukaiset rajan ylittämiseen oikeuttavat dokumentit puuttuivat.

Venäläisiä rajasopimus ei tainnut kiinnostaa ja siksi sieltä tuli vastaavanlaista porukkaa Suomeen. Jalan nuo rajanylittäjät eivät Venäjältä päässeet ja kauppamiehinä venäläiset myivät rajanylittäjille vanhempaa autokalustoa. Näistä autoista jotkut olivat mobilistien mielestä aikamoisia harvinaisuuksiakin ja ne kelpasivat keräilijöille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #179

"Norjalaistutkijat: Itärajan pakolaiset eivät olleet Venäjän juoni
Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9128359 -

.

Ilkka Luoma

Reagan sai NL' n hajoamaan, mutta Venäjä pysyy, sillä tilanne on nyt toinen - vieressä on Kiina, maailman suurin ja vaikuttavin kansantalous - joka jo komppaa myös armeijayhteistyötä Venäjän kanssa - syyt taustalta ovat kirkkaat.

Saattaa vielä käydä niin, että nöyränä pyydämme vilja- yms. toimituksia Venäjältä - kun varsinkin eteläinen EU-Eurooppa kuivuu ja katovuodet seuraavat laajoina vuodesta toiseen (?)

...
~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-ven... -

.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Luoman unelma eu;sta ja usasta anelemasta apua kiinasta ja neukk,-oops venäjältä on hieman epäsymmetrinen,,tavara kun kulkee edelleen toiseen suuntaan,,,-ei venäjä ole lähelläkään omavaraisuutta viljanviljelyssä !

Ilkka Luoma

Luitko Kauppalehti linkin kommentista 129?

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 16, 2006
USA vihastuttaa ja ihastuttaa laiskasti sekä ahkerasti

" ... USA on eurooppalähtöinen sekä voimistuvan orjatyövoiman jälkeläisten luvattu yrittämisen maa, jossa oikeasti taistelutahto, sinnikkyys tai tavoitteiden saavutus palkitaan kansallissankarin viitalla. USA on mallimaa tuotekehityksessä, yliopistokoulutuksessa ja asiakaspalvelussa. Sillä ei ole merkitystä onko hymy kesto-sellaista..., sillä on ainoastaan merkitystä, kuinka sinua palvellaan. Moni Euroopan maa ottaa oppia palvelun nopeudesta sekä halusta tehdä kauppaa ja ratkaista ongelmat. USA on kaksijakoinen maa; neuvottelu pöydän ääressä on tiukkaa, asiapitoista, jämäkkää ja tavoitteisiin pyrkivää, mutta tauolla kaikki on toisin ollen vitsejä, kevyttä huumoria ja tarkoituksetonta ystävällisuteliaisuutta - "kuinka voit" -tyyliin pinnallisuuksien sanahelinänä.

USA:n politiikkaa sävyttää voima, joka juontuu armeijasta. USA ainoana asevoimana on sotinut miltei koko ajan II-maailmansodasta lukien. Vain USA:n armeija kykenee suoriutumaan minne tahansa maapallolla riittävin voimin ja taustalle jää vielä ylivoimainen ydinasearsenaali. USA:n sotilasmahdin lasku vuodessa on uskomattomat 4000 miljardia US-dollaria (v. 2004), esim. Englanti toiseksi suurimpana yltää "vain" 685 miljardiin (Venäjän ja Kiinan todellisia lukuja on vaikeaa arvioida). Suomen valtion vuosibudjetti on noin 50 miljardia US-dollaria. Voimme tietenkin ihailla pelkäämättä noin suuren asevarustelun työllistävää vaikutusta, kuin myös ymmärtää ahkeran objektiivisesti sen vaikutus uhkana erityyppisistä väliintuloista, jopa ilman mitään perusteltua syytä.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka Yhdysvaltain ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila kääntäisi USA arviointien "laiskuuden ja pelkuruuden" objektiivisiksi havainnoiksi ymmärtäen mm. heidän raaka-aineiden kulutuksen täyden suhteettomuuden USA:n populaatioon nähden. Onpa kuultu näkemyksiä, että USA kehoittaa uusia kehittyviä maita tarkkailemaan kulutustansa, jottei maapallo ajaudu kaaokseen ja lopulliseen niukkuuteen, ennen loppumistaan. Kuinka ahkerasti ja pelotta meidän pitää arvioida USA:n viimeisen 80 vuoden kulutusta päästöineen, saadaksemme objektiivisen kuvan heidän poliittisen järjestelmän vastuullisesta toimivuudesta tänään ja huomenna, ... maapallon 6000 miljoonaa ihmistä odottaa siihen vastausta.

Kuinka me perustelemme sen syvällisen Ruotsilan peräänkuuluttaman uskonnollisuuden, joka siunaa USA:n sodat, väliintulot, massapommitukset, Quantanamot ja juutalaisten suhteettoman tukemisen, muiden tietäessä, että nyt on menty liian pitkälle. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/08/usa-vihast... -

.

Ilkka Luoma

US puolustusvoimat on tähän mennessä lähinnä ollut hyökkäysvoimat, kun katsotaan vaikkapa viimeistä viittä amerikkalaisten aloittamaa sotaa vapaudesta, veljeydestä, demokratiasta ja ihmisten suvaitsevaisuudesta. Näillä avaruuden hyökkäysvoimilla saavutetaan se, että Venäjän ja Kiinan yhteistyö syvenee ja idän ja lännen vastakkainasettelu kovenee.

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005785851.html -

"Yhdysvallat haluaa perustaa ”avaruusvoimat” – Varapresidentti Pence: Viemme vapautta uudelle rajaseudulle ... " -HS

" ... ”On tullut aika kirjoittaa uusi kappale puolustusvoimiemme historiaan ja valmistautua seuraavaan taistelukenttään, jonne Amerikan parhaat ja urheimmat kutsutaan ehkäisemään ja voittamaan uusia uhkia ihmistemme, kansamme puolesta”, Pence sanoi. ... " -HS

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Donald Trump näyttää toistavan Ronald Reaganin "Tähtien Sodan", johon NL kaatui. Toivottavasti seuraus olisi sama kuin 1990? Nyt jo saimme tietää, että Putinin Helsingin agendalla oli, ettei Venäjällä olisi varaa uuteen "tähtien sotaan".

PS: Aamun uutisissa oli verbaalinen helmi: "Avaruusjoukot maksavat tähtitieteellisiä summia".

Ilkka Luoma

|3 Venäjäkin pitää pilkkoa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/lannenmies-k... - ]

.
Ote:
" ... USA:n yksi suosituimmista presidenteistä, edesmennyt Ronald Reagan oli näyttelijän draamassaan päättänyt luhistaa pahan valtakunnan – Neuvostoliiton. Reagan aloitti historiallisen Tähtien sota projektin, jonka tarkoitus oli viedä sota avaruuteen, ja jonka todellinen tarkoitus oli kuristaa Neuvostoliiton kansantalous, tässä onnistuttiin ja Neuvostoliitto hajosi.

Nyt lännenmiehet – USA ja Englanti etummaisina koettavat luhistaa Vladimir Putinin Venäjän; liian suurena materiaalien ja energian lähteinä – liian suurena, ollen uhka lännen filosofioiden – demokratian ja vapaan sana levitykselle 1]. Tähän projektiin ei voi mahtua lännelle uhka idän jättiliitosta – Venäjän ja Kiinan kesken. Nyt on tarkoitus hajottaa Venäjä pienempiin osiin ja vähintäänkin rajoittaa idän filosofian vaikute ”volgan mutkille”. ... "

.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #166

Venäjän liittotasavaltaan kuuluu 21 tasavaltaa. NIMELLISESTI autonomisilla tasavalloilla on oma perustuslakinsa, presidenttinsä ja parlamenttinsa.
Kansainvälisissä asioissa niitä edustaa federaatio (=Kreml).

Ei Venäjää tarvitse hajottaa, riittää kun nämä 21 tasavaltaa saavat täyden itsenäisyyden.

Venäjän Federaatio voisi jatkaa EU:n tai BRICS:n kaltaisena talousjärjestönä. Jokainen jäsenvaltio vastaisi omasta ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan.

Kun Venäjän liittovaltiolta loppuvat rahat, on hyvin todennäköistä, että tasavallat ottavat ohjakset omiin käsiinsä ja yrittävät selviytyä ilman Kremliä. Siinä vaiheessa taloudellista apua varmaankin tarjotaan monelta taholta (esim. Kiina) niille tasavalloille, joilla on runsaita luonnonvaroja.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Mitkä ovat ne viisi viimeistä sotaa jotka USA on aloittanut?

Ilkka Luoma

Otetaan räikein - Irak 2003 - , loput osannet googlettaa, ellet muutoin tiedä.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #164

No, vastaa nyt reilusti kysymykseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #182

Autan vielä vähän - osaathan jo lukea (?) ja käyttää googlea (?)

Libya 2011 - 2012 - edelleen kaaoksessa.

Ilkka Luoma

Saimme kiintoisan kommenttiketjun - asiaa, asian vierestä - jälleen jänkkäämistä ja inttämistä, mutta sanahan on vapaa - kuten oli vapaa pudotteinen atomipommi Japaniin - demokratian ja vapaan markkinatalouden pääedustajalta US' ltä 1945 - tässä linkki todella koskettavaan piirrosanimaatioon tuosta atomipommin pudotuksesta - ei heikkohermoisille - eikä lapsille (VAROITUS!)

~ https://www.facebook.com/dunja.jonas/videos/189583... -

Nagasakin atomipommi pudotettiin Yhdysvaltojen toimesta tasan 73 vuotta sitten - 9.8.1945

...

Tomi Vaalisto

Hiroshima ja Nagasaki olivat sotilaallisia kohteita. Pommituksen heikensivät eteläisen Japanin puolustusta niin paljon, että Japani antautui.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Venäjämielisten näkökulmasta Japani oli jo antautumassa muutenkin (kuitenkaan ensimmäisen ja toisen pommin välillä ei sellaista tapahtunut vaikka olisi luullut jos asia niin olisi ollut). Sammoin noin miljoonan amerikkalaisen sotilaan hengen säästäminen samoin kuin kiinalaisten ja korealaisten ei ole pätevä syy heidän mielestään. Sitä paitsi, Roosevelt kai tiesi Japanin hyökkäyksestä Pearl Harboriin mutta antoi sen tapahtua jotta saisi syyn hyökätä (heh, samalla oli lähellä menettää koko Tyynenmeren laivastonsa). Kyllä sitä kaikkea keksitään!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #152

A-pommit olivat aseteknologinen testi - olivat erilaisia toteutustavoiltaan. A-pommit oli erityisesti varoitus etenevällä Stalinin kommunismille ... , joka muuten ilmentyi erinomaisesti kun US ja NL jakoivat Korean niemimaan 1945 - kysymättä itse yhtenäisiltä korealaisilta mitään.

A-pommien pudotus oli sotatilanteellisesti turha toimenpide.

...

" ... Obama on useaan otteeseen sanonut, ettei pyydä anteeksi ydinhöyrystämistä,

… vaikka kaupunki ei ollut edes sotilaskohde – ei edes teollisuutta, joka olisi valmistanut aseita tai varusteita niihin! Hiroshima oli kokeiluprojekti, USA halusi tietää mitä atomipommi tekee ja vaikuttaa – samalla se oli nyrkin heristys Neuvostoliitolle, joka oli nousemassa liian mahtavaksi.

Testit jatkuivat ja aivan erityyppinen atomipommi pudotettiin parin päivän päästä Japanin Nagasakiin – jälleen siviilien sekaan. Ei anteeksipyyntöä täälläkään. USA on ainoa valtio maailmassa, joka on käyttänyt atomiasetta todellisuudessa |9. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/05/amerikkala... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #152

Hiroshimassa oli tärkeä liikenteen solmukohta satamineen ja rautateinee. Siellä oli mmyös Japanin 2. armeijan esikunta sekä kymmeniä tuhansia sotilaita.
Japanilaiset eivät olisi pystyneet koodinoimaan puolustustaan mikäli jenkit olisivat nousseet maihin Japanin eteläisille saarille.

Nagasakissa oli Japanin suurin telakka, jossa valmistettiin maailman suurimpia taistelulaivoja kautta aikojen ja 2.maailmansodan suurimmat sukellusveneet, ja lukuisia asetehtaita mm Mitsubishi.

Ilkka Luoma

Kuinka paljon siviilejä tapettiin - kerrotko lukijoille ja kuinka paljon sotilaita?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #167

Hiroshimassa kuoli tai loukkaantui kymmeniä tuhansia japanilaisia sotilaita. Myös Japanin 2 armeijan, joka vastasi eteläisten saarten puolustuksesta, tuhoutui. Satamassa oli Japanin laivaston aluksia.

Nagasakissa kuoli tai haavottui enemmänkin sotateollisuudessa työskenteleviä työläisiä, joista suurin osa oli siviilejä. Siviilit ovat kuitenkin osa sotaa käyvän maan taloutta.
Jenkkien isku halvaannutti nuo tärkeät tehtaat, mikä oli tärkein asia. Japani laivasto olisi halvaantunut kun torpeedotehdas ja tärkeä telakka tuhoutuivat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #172

Olisiko jotain painavampaa lähdettä kuin oma mielipide?

...
Siviilejä tapettiin ja myöhemmin aiheutuneisiin vammoihin kuoli kaikkiaan noin 200 000 ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #173

Eihän tuo ole mikään mielipide vaan fakta.

Tässä on yksi kirjoitus aiheesta, jossa kyllä kerrotaan Nagasakin olleen sotilaallinen kohde: https://www.historylearningsite.co.uk/world-war-tw...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #175

Totta, fakta on se, että tapetuista siviilejä oli ylivertainen leijonan osa. Kyllä, tältä osin faktisuus on hyvin oivallettu!

...
EKSTRA
" ... - Koko häly Pohjois-Korean ja Iranin ydinaseista kertoo siitä, mutta toisaalta yhtä lailla siitä kertoo myös Yhdysvaltain hallinnon voimakas mielipide siitä, että täytyy kehittää pieniä, käyttökelpoisia ydinaseita. "

~ https://www.hameensanomat.fi/uutiset/ulkomaat/1825... -

.
Erinomainen lisä tietämyksen laajentamiseksi:
~ https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/81681... -

...
" ... Miksi huippusalaisesta tehtiin hetkess¨a p¨aiv¨an puheenaihe? Atomipommin k¨aytt¨o Japanin ja kenties jo t¨ass¨a vaiheessa Neuvostoliitonkin painostamiseen edellytti tiedotuskampanjaa, mutta jo poliitikkojen lausunnot olisivat alkuvaiheessa riitt¨aneet t¨am¨an tavoitteen t¨aytt¨amiseen ... "

~ https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/2... -

" ... Hiroshima oli valikoitunut atomipommin ensimm¨aiseksi uhriksi, koska se oli suurin strategisella pommituskohdelistalla j¨aljell¨a ollut kaupunki, johon ei oltu viel¨a isketty palopommeilla; aikaisemmat vahingot olisivat hankaloittaneet atomipommin vaikutusten arviointia. On syyt¨a muistaa, ett¨a samaan aikaan lyhyeksi j¨a¨aneen atomipommikampanjan kanssa oli meneill¨a¨an jo maaliskuussa 1945 kiihtynyt palopommikampanja, joka raunioitti yli 270 neli¨okilometri¨a Japanin suurimmista teollisuuskaupungeista sodan loppuun menness¨a tappaen kuusinumeroisen m¨a¨ar¨an siviilej¨a.116 ... "

...

...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #172

" ... Lähes 30 000 kuoli säteilyyn seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Vuoden 1945 loppuun mennessä noin 140 000 oli kaikkiaan menehtynyt Hiroshiman atomipommin uhrina. Sen jälkeenkin kuoli vielä kymmeniä tuhansia ihmisiä. ... " -tämä siis pelkästään Hiroshimassa ...

Kuinka paljon noista oli sotilaita?

~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015080520137346... -

.

Ilkka Luoma
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #170

Ei liene. Tässä on lisää faktaa:

"Hiroshima was a city of considerable military importance. It contained the 2nd Army Headquarters, which commanded the defense of all of southern Japan. The city was a communications center, a storage point, and an assembly area for troops. To quote a Japanese report, "Probably more than a thousand times since the beginning of the war did the Hiroshima citizens see off with cries of 'Banzai' the troops leaving from the harbor."

"The city of Nagasaki had been one of the largest sea ports in southern Japan and was of great war-time importance because of its many and varied industries, including the production of ordnance, ships, military equipment, and other war materials. The narrow long strip attacked was of particular importance because of its industries. "

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/mp06.asp

Lisää löytyy esim googlettamalla "military targets Nagasaki/Hiroshima"

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #176

Ilu se itse latelee ylempänä mielipiteitä (testaus elävällä lihalla, näyttö Stalinille että meillä on tällainen pommi jne.)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #184

" ... - Jo pitkään asiaa on arvioitu niin, että Japani olisi ollut kypsä antautumaan ilman atomipommejakin, katsoo Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, eversti Pekka Visuri. ... "

" ... - Neuvostoliiton samanaikainen hyökkäys Mantsuriassa ja kiinalaisten hyökkäys japanilaisia vastaan vaikuttivat monien tutkijoiden käsityksen mukaan ehkä jopa voimakkaammin japanilaisten antautumishaluun kuin atomipommi, Visuri arvioi.

Jo sodan aikana atomipommista oli vastustavia mielipiteitä. Esimerkiksi liittoutuneiden Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Dwight Eisenhower oli sitä mieltä, että ydinpommia ei tulisi käyttää sodan lopettamiseen.

Visurin mukaan yksi atomipommin käytön päämotiiveista oli voimannäyttö pelotukseksi muille. Lisäksi Yhdysvalloissa vaikutti kostonhalu Pearl Harborin hyökkäyksestä. ... "

~ https://www.hameensanomat.fi/uutiset/ulkomaat/1825... -

---

Paras todiste Stalinin valtapiirin patoamiselle on tuo Koren niemimaan halkijuoksu, jossa US eteni 38 levyspiirille saakka - kyselemättä itse yhtenäisiltä korealaisilta mitään - siis jo vuonna 1945!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #176

Voisinpa sanoa, että japanilainen yliopisto on tehnyt aivan toisen tyyppisen fakta-analyysin :)

Kts myös:

~ https://www.hameensanomat.fi/uutiset/ulkomaat/1825... -

" ... - Neuvostoliiton samanaikainen hyökkäys Mantsuriassa ja kiinalaisten hyökkäys japanilaisia vastaan vaikuttivat monien tutkijoiden käsityksen mukaan ehkä jopa voimakkaammin japanilaisten antautumishaluun kuin atomipommi, Visuri arvioi.

Jo sodan aikana atomipommista oli vastustavia mielipiteitä. Esimerkiksi liittoutuneiden Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Dwight Eisenhower oli sitä mieltä, että ydinpommia ei tulisi käyttää sodan lopettamiseen.

Visurin mukaan yksi atomipommin käytön päämotiiveista oli voimannäyttö pelotukseksi muille. Lisäksi Yhdysvalloissa vaikutti kostonhalu Pearl Harborin hyökkäyksestä. ... "

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #193

Toisen maailmansodan lopussa, Saksan antauduttua 8. toukokuuta 1945, myös Neuvostoliitto liittyi sotaan Japania vastaan 9. elokuuta 1945 Japanin kanssa vuosiksi 1941–1946 solmimansa puolueettomuussopimuksen vastaisesti. Että peräti neljä (4) täyttä päivää sotivat venäläiset ja Visurin mielestä olivat sillä jo ratkaisseet sodan...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #207

Tohtori ja prof. evp. ev Visuri tietänee paremmin nämä asiat kuin me yhteensä :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #213

Ei oppiarvoihin vetoaminen tee paskasta helmiä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #217

Perusteletko tuota parjaustasi asiafaktoin - muutoin kommenttisi luetaan rienaamiseksi - katkeruutta havaittavissa - oletko tavannut Visurin tai ollut henkilökohtaisesti yhteyksissä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #226

”Katkeruutta”? Ihme vänkääjiä olette, kolmen markan konsultit. Tekstejä tulkitset aika vapaasti. Mistä se katkeruus ilmeni? Minulla on oppiarvoja paristakin yliopistosta, muttaoppiarvoihin vetoaminen ei tee argumentista pätevää, ei Visurinkaan kohdalla.

Mitkä ne sinun oppiarvosi mahtavat olla?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #229

Toisten ihmisten parjaaminen ilman asiaperusteluja kertoo heikosta itsetunnosta ja se taas useasti merkitsee katkeruutta jostain.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #231

En minä ole parjannutVisuria, etkö ymmärrä lukemaasi. Sinä vetoat Visurin oppiarvoihin yksinkertaisuudessasi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ottaa se kyllä näemmä joillekin koville,kun kirjoitetaan Yhdysvalloista. Mitä helkkarin merkitystä silläkin on ja vielä lisätään se ainainen vähättely sotien suhteen tai keksitään mainiot tekosyyt miksi pitää olla yksi poliisi maailmassa.

Huvittavaksi tekee asiasta se..että ilmeisesti asiantila on nyt 100% sama kuin aikanaan kommunistien Venäjän puolustelut. Edes jenkkiläiset itsekkään ei puolustele itseään yhtä kiihkoisasti kuin nämä täällä vaan moni näkee toiminnassa paljon vikaa..lukuunottamatta uuskonservatiiveja.

Tomi Vaalisto

Juuri näin. Tunnetusti kun ajatukset loppuvat tulee primitiivireaktio, mikä ilmenee selkeästi kommentissa 154.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #174

Sotahaluisuus on toki primitiivistä ... mutta oliko tämä sitten " ... Edes jenkkiläiset itsekkään ei puolustele itseään yhtä kiihkoisasti kuin nämä täällä vaan moni näkee toiminnassa paljon vikaa..lukuunottamatta uuskonservatiiveja. ... " -Vellun kommentista

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #177

Vellu Heino ei osaa kertoa mihin asiaan hän viittaa ja tuskinpa hän edes itse pystyy oikeasi argumentoimaan mielipidettään.

Lainausmerkeissä oleva suora lainaus on hieman sekava, mutta siinä subjektina näyttäisi olevan "nämä täällä vaan moni", jotka "näkee" toiminnassa paljon vikaa..lukuunottamatta "uuskonservatiiveja".

Jos tuota tulkitsee niin on olemassa joitain asioita, joita VelluHeino ei osaa kertoa, mutta jenkit eivät niitä halua puolustella yhtä kiihkottomasti kun taas " nämä täällä vaan moni näkee toiminnassa paljon vikaa". Tuohon joukkioon "nämä täällä vaan moni" ei kuitenkaan kuulu "uuskonservatiiveja".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #183

Viittaisin yleisesti Yhdysvaltoihin,koska tässäkin blogissa siitä kirjoitetaan ulkopolitiikasta sekä sisäpolitiikasta. Se blogin aiheessa pysyminen näyttää tuottavan tuskaa myöskin.

Ymmärrän tämänkin vastareaktion silti ja voit toki kuitata sillä kaiken.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #187

Kun aiheessa pysyminen tuottaa tuskaa ja siltä osin on "tankki tyhjä" - niin sujuvasti siirrytään kulmien kautta sivuasioihin, joilla koetetaan paikata omaa "säteilyä" :)

...
Tässäkin ketjussa aloituksen monet huomattavan oleelliset asiakohtiot jäävät täysin vaille kommentointia - ehkä ne ovat liian vaikeita ymmärtää - tai ovat täyden faktan pitoisia, ettei niihin saa kriittistä otetta (?)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #187

Kannattaa ensin lukea ensin tuo blogi - jos siellä mainitaan esimerkiksi orjuudesta niin siitä voi hyvin keskustella, mikä itse asiassa oli jopa hedelmällistä: orjuus, imperialismi, torpparit ja irtolaisten palvelupakko olivat epäselviä asioita monille, mitä faktapohjalla selvennettiin.

Myös pajonkin keskusteltu aihe absoluuttisesta ja ostovoimakorjatusta BKT:stä oli taas esillä ja epäilen, että asiasta keskustellaan myöhemminkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #198

IMF on jo lukinnut tuon "maailman suurin" -keskustelun faktiseen sanamuotoon:

" ... IMF:n mukaan Kiina on nyt maailman suurin talous ... "
~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.... -

.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #198

Blogin aiheena on yhdysvaltojen unelma maailmanherruudesta ja orjuutta käsiteltiin myös samaisesta aihepiiristä,koska se on/oli osa myös sitä unelmaa.

Yhdysvalloissa orjuuden kannattajat eivät tahtoneet luopua siitä,koska se olisi vaikuttanut talouteen ja sitä kautta tullaan siihen herruuteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #183

Ei lainkaan sekava, vaan itseasiassa kirkas ja ymmärrettävä, kunhan sen vain oivaltaa - joskus monille sisäinen vastustusmuuri estää tajunnan monipuolistumisen ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Minua asia kiinnostaa siksi, että näyttää noita Ilun "johtopäätöksiä" jotkut ainekset jopa uskovan ja minusta noin härski propaganda on rikosluontoista ja siihen pitää puuttua. Se, että hän kirjoittaa skeidaa Yhdysvalloista on sivuasia. Minusta ei anna luotettavaa kuvaa se, että hän ei koskaan missään tilanteessa sano lännestä tai USA:sta mitään positiivista ja vastaavasti ei mitään negatiivista Venäjästä, Kiinasta, P-K:sta, Iranista tai diktatuureista yleensä. Kaikki idälle negatiiviset linkit hän kumoaa väitteellä, että ne ovat lännen valheellista propagandaa tai "west-trollingia" kun taas kaikki lännestä negatiivisen lähteeksi riittää mikä hyvänsä valeuutinen, jonkun toisinajattelevan kolumni tai yleensä jonkin jenkkivihaajan mielipiteet. Niin ja tietysti, heh, linkki hänen omiin subjektiivisiin kolumneihinsa. Tosin kyllä olen Ilua joskus kehunut uutteruudesta ja myös ettei oma pokka kestäisi vastaavaa. Olen luonteeltani liian rehellinen.

Tomi Vaalisto

Ilulla on varma vastaus lähes joka asiaan ;)

Toinen juttu ovat nuo esitetyt väitteet: samoja väitteitä esitetään muuallakin. Olen ollut jonkun verran tekemisissä valkovenäläisten kanssa ja siellä nuo väitteet ovat osa virallista totuutta. He jopa ihmettelevät miten voi olla niin kamala valtio kuin Yhdysvallat. Venäjä on heidän mukaansa taas hyvä, se esimerkiksi pelasti krimiläiset fasistien joukkomurhalta ja Naton miehitykseltä. Näinhän väitti myös erään loviisalaisen autonasentajan ylläpitämä Verkkomedia -mielipidesivusto.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #186

Monet perustelevat tuota "kamaluutta" sodilla - alkaen Vietnamista ja päätyen nyt Iranin kiristykseen, joka on tosin kauppasodan mahdollinen alku - mutta viimeisin sodankäynti alkoi 2013 Syyriasta, jonne CIA soluttautui tukemaan ja aseistamaan kapinallisterroristeja - tosin Trump päätti tuon salaisen CIA-aseistuksen jo kesällä 2017 (?)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #189

Korjataanpa: Syyrian sisällissota alkoi jo kesällä 2011 kun alaviitit alkoivat asein vastustaa rauhallisten syyrialaisten mielenilmauksia.

Kuten aiemmin todettua aseiden toimittaminen ei ole sotaan osallistumista, mitä jotkut yrittävät väittää. Tällöinhän entinen Neuvostoliitto ja nykyinen Venäjä olisi aina osapuoli lähes joka sodassa. Esimerkiksi Israelin ja arabien keskinäisessä sotiminen ei olisi ollut mahdollista ilman itänaapurimme asetoimituksia.

Tässä on listattu Syyrian sisällssodan osapuolet - jenkit tulivat mukaan vasta Venäjän pommitusten jälkeen - nämä suomalaiset muistavat hyvin kun kirkonkellot soivat meillä Aleppon siviilien muistoksi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_involvement_...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #203

US CIA aloitti omat salaiset asetoimitukset kapinallisterroristeille jo 2013 - tätä ennen 2006-2010 oli Syyria kokenut historiansa pahimmn kuivuusjakson, jolloin maaseutuväestö muutti paniikissa kaupunkeihn - syntyi hallitsematon tilanne, joka hyödynnettiin ulkoa - tukemalla mielenosoituksia - ns. Maidan konsepti parin vuoden päästä - ja typillinen CIA.operaatio jo vuosikymmenien ajan - vrt. esim. Kuuba.

...
~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maati... -

"Maatilojen tuhoutuminen sytytti Syyrian kriisin
Maaseutu 07.09.2015 Terhi Pape-Mustonen

Historian pahin kuivuus koetteli alueita vuosina 2006–2010. 1,5 miljoonaa syyrialaista joutui jättämään kotinsa maaseudulla. ... "

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #186

Fakta on se, että Krim ja krimiläiset eivät kokeneet Maidanin verimellakoiden kauhuja* ... samalla on syytä muistaa, että Krim halusi irti kiovalaisten puristuksesta jo 1990 -luvulla:

"Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten ... "
~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 -

.
* Tärppisanat - John Brennan -CIA pääjohtaja

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #200

Totta - alunperin lahjussyytteitä karkuun lähetenyt presidentti Janukovski on juuriltaan venäläinen eikä hän määrännyt erikoisjoukkojaan tulittamaan siviilejä kuin Maidanilla.

Tuossa linkissä lukee: tammikuussa 1994 valitun aluepresidentti Juri Meškovin tavoitteena oli liittää Krim osaksi Venäjää.
- venäläisjuurisen Meskovin toive ei tapahtunut vaan krimiläiset jäivät osaksi Ukrainaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #204

" ... Youtubeen vuotaneessa puhelussa Paet ja Ashton keskustelivat Kiovan Maidan-aukion verisiksi muuttuneista mielenosoituksista. RT nosti puhelinkeskustelusta esiin kohdan, jossa Paet kertoi kuulleensa väitteitä, että sekä poliiseja että mielenosoittajia olisivat ampuneet samat tarkka-ampujat.

Urmas Paet vahvisti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että puhelu on aito. ... "

~ https://www.is.fi/digitoday/art-2000000725012.html -

.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #216

Asian tekee mielenkiintoiseksi, se että siinä viitataan ukrainalaisen tohtorin sanomisiin. Hän puolestaan kiistää näin sanoneensa. Täältä löytyy linkki: https://www.theglobeandmail.com/news/world/promine...
”Dr. Bogomolets insisted that she did not indicate that protesters used snipers. She simply relayed to the Estonian minister what she saw that day – protesters shot in the head and heart. "What I saw were people who were killed by snipers and only on [protesters'] side."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #253

Viron ministeri todisti puhelun aidoksi.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #263

Ukrainalaistodistaja kiistää kuitenkin näin sanoneensa. Emme kuitenkaan ole raastuvassa, joten voit toki säilyttää uskosi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #276

Sana vastaan sana - valheita on paljon ... kts.:

Valheelliset joukkotuhoaseet

USA:n ulkoministeri Colin Powell kertoi YK:lle 5.2.2003, että Irakilla oli joukkotuhoaseita. Hän vakuutti, että USA:lla oli pitäviä todisteita siitä, että Saddam Hussein oli valmistuttanut suuria määriä kemiallisia aseita. Maaliskuussa USA hyökkäsi Irakiin. Kymmenen vuotta myöhemmin Colin Powell sanoi, että hän katui tultuaan CIA:lta saadun valheellisen tiedon harhauttamaksi.

~ https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/20-vale... -

Kuwaitin suurlähettilään tytär

Vuonna 1990 Irakin hyökättyä Kuwaitiin, Valkoinen talo yritti keksiä, miten saisi haalittua tukea sotilaalliselle väliintulolle. Nuori kuwaitilainen tyttö todisti USA:n kongressin edessä nähneensä, miten irakilaiset sotilaat ottivat vauvoja keskoskaapeista Kuwait Cityn synnytyssairaalassa ja heittivät heidät maahan. Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston jäsenet olivat järkyttyneitä ja valtuuttivat väliintulon. Vasta myöhemmin selvisi, että nuori tyttö oli Yhdysvaltain Kuwaitin suurlähettilään tytär ja tarina oli täysin keksitty.

.

Ilkka Luoma

Kerrohan nyt nuo "skeidat" ulos tänne lukijoille - ne varmaan kiinnostavat ...

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #188

Lukijat ovat totta kai ne huomanneet. Skeidaa on marginaali-ilmiöiden paisuttelu ikään kuin valtailmiöksi. Viittasit viiteen viimeiseen USA:n aloittamaan sotaan. Edelleenkin odotan vastausta niihin neljän muuhun. Kysyn koska en itse tiedä. Olet yleensä Facebook-sivuillasi väittänyt että USA on aloittanut sodat esim. Jemenissä, Syyriassa ja Libyassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #261

2. Libya 2011 - 2012
3. Syyria 2013 -
4. Jemen
5. Somalia
6. Serbia (Kosovo)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Aihe joka on järkevä varmaan keskustella pois.

Miksi jenkeistä tai venäjästä pitäisi kirjoittaa positiivista ja miten se vaikuttaa luotettavuuteen?

Onko tärkeää kirjoittaa mielestäsi kaikesta epämiellyttävästä negatiivisesti? Kuten esim.venäjästä,kiinasta tai diktaattoreista...tekeekö se ihmisestä moraalisesti luotettavamman ?

Oletko huomannut miten ihmiset luokittelee toisiaan jopa sen perusteella millaiseen sävyyn kirjoitetaan jostakin valtiosta.
Nostat itse esille tätä ongelmaq,mutta en ole varma vielä istutko itse ongelman ohjaksissa vai pelkääjän paikalla?

Mutta mitä tehdä,kun jenkeissä ihmiset itse ihmettelevät uutisoinnin yksipuolista narratiivia missä kaikki muut on pahoja sotaisia kansoja paitsi yhdysvallat j yhdysvallan sotakumppanit?

Siellä on paisuteltu vanhaan kunnon tapaan kommunismipelkoa henkiin tämän venäjän vaaleihin sekaantumisen johdosta sekä nettitrollien johdosta. Se joka itseasiassa ainut paikalla käynyt toimittaja on koittanut sanoa ettei muutaman tyypin trollikerho oikein ole siitä nousseen hälyn veroinen. Sen varjolla sitten taas on saatu ajojahti kriittisiä kansalaisia kohtaan yhdysvalloissa.

Täällä Suomessa on venäjävihassaan kylpevät imaissut kritiikittä kaiken tuon ja käy oma sotaansa kuviteltuja vihollisia vastaan. Kun sitten sitä kritiikkiä tulee kuten siellä käyneelta toimittajalta,niin on jo venäjän maksama trolli.

Asioiden mutustelu mustavalkoiseksi ei tiedä koskaan hyvää,koska silloin pitää valita puolensa ja hyväksyä sellaisiakin asioita joista ei ole samaa mieltä. Tämä negatiivisen vs. positiivisen vaatiminen on jo sitä.

Edit: Sen uskominen,että propagandaa tulee jatkuvasti joka suunnalta tuntuu olevan myös vaikeaa. Yleisen narratiivin mukaan venäjää suosivien lähteisiin kuuluu asennoitua kritiikillä ja yhdysvaltoja suosiviin lähteisiin kritiikittä. Siinä on se sama mustavalkoisuus voimissaan ja ymmärrän kyllä miksi se helposti menee siihen. Se antaa helpouden tulkita vaikeaa ja monimutkaista maailmaa sekä antaa lisätukea meidän dualistisuuteen ohjautuvalle logiikalle. Onko siellä totuus on aivan sitten eri asia.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #194

"Miksi jenkeistä tai venäjästä pitäisi kirjoittaa positiivista ja miten se vaikuttaa luotettavuuteen?" Olet hakoteillä. Kysymys on siitä että jos kirjoitetaan totuudenmukaisesti ei kirjoiteta niin yksipuolisesti kuin Ilu. Emme elä sellaisessa maailmassa jossa lännestä tulee kaikki paha ja idästä kaikki hyvä. Vai elämmekö. Äläkä kysy minulta miksi pitäisi kirjoittaa niin ja niin, en minä ole niin väittänyt, peräänkuulutan vain asioiden totuudenmukaista käsittelyä. Niin, Ilu valitsee aiheet ja me pyrimme korjaamaan hänen "johtopäätöksensä", ei tässä muusta ole kysymys.

"Mutta mitä tehdä,kun jenkeissä ihmiset itse ihmettelevät uutisoinnin yksipuolista narratiivia missä kaikki muut on pahoja sotaisia kansoja paitsi yhdysvallat j yhdysvallan sotakumppanit?"

Olen asunut Yhdysvalloissa yhteensä 32 vuotta ja voin sanoa etä tuo on taas sitä samaa vanhaa epäluuloa ja epätietoisuutta. Joillakin on vaikea ymmärtää että ei Venäjä täällä ole kaikkien huulilla 24/7 vaan maa muiden joukossa. Täällä on helppo asua kun ei yleensä tarvitse puhua ihmisten kanssa politiikkaa ollenkaan. Luin täällä kylmän sodan aikana venäjää ja Suomessa kommarit ihmettelivät ettei minua oltu lähetetty takaisin kommunistina kun julkesin opiskella venäjää. Täällähän se on vain yksi kieli muiden joukossa. Samoin näkyi punaisia vaatteita ja täällä punainenkin oli vain yksi väri muiden joukossa. Suomessahan jotain tarkoitti, kait.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #257

Oleellista on tietää - ei luulla, löytää faktiset linkit ja ymmärtää kokonaisuus + historia ...

"Tunne eilinen, niin tänään saatat oivaltaa huomista"

Jone Virtanen

Minun täytyy ihmetellä tätä Yhdysvaltojen vihaa. Kukaan ei voi väittää, että USA olisi onnella. Ongelmansa silläkin on. (Olen asunut siellä 10 v. joten jonkinlainen perspektiivi asiaan on)

Tavalliselle, yritteliäälle ihmiselle se kuitenkin takaa mahdollisuuden vaurastua. Voit onnistua. Siihen on mahdollisuus. Venäjä ei sitä onnea tavalliselle jäpikälle suotu. Ainoastaan lyhyt elämä, joka sekin näemmä pitää tehdä töitä ilman eläkettä kun talous on kuralla ja herrat pöllivät lopunkin kassan.

Jos Venäjällä menestyt, ovelle kävelee siilitukkainen nahkatakkimies pyytämään suojelurahaa. Olen sen verran monen venäläisen emigrantin kanssa asiasta jutellut. Toki niitä jenkeissäkin käy (on silti harvinaista, venäjällä kuulemma 100% varmaa), mutta siellä USA:ssa niile voi tehdä jotakin. Venjällä ei.

Ilmanko maa jolla on mahtavat luonnonvarat, on kooltaan vain Italian kokoinen talous, joka elää raaka-aineiden viennistä kuin siirtomaa. Se ei välitä kansalaisistaan (näkyy mm elinajan odotteessa) tai anna edes mahdollisuutta onnistua (näkyy vaikka ansioiden määrässä Venäläisen Sberbankin pääanalyytikko Mikhail Matovnikovin mukaan venäläisten keskipalkka on tippunut alle 450 dollariin, eli noin 400 euroon, mikä on vähemmän kuin kiinalaisten keskipalkka. Jo vuonna 2005 USA:n keskitulot olivat yli 2.600 USD/kk) Maa jolla on olematon kotimarkkina jos sitä vertaa USA:n talouteen.

Mutta jos joku haluaa väittää, että entinen NL tai nykyinen Venäjä ovat kaiken rauhan ja onnen tyyssijoja, niin jossakin kohtaa olisi syytä rauhoittua, käydä lääkärissä ja syödä suositellut lääkkeet.

Ilkka Luoma

Hyväksyin tämän tänne - sen sisällön vaillinaisuudesta huolimatta, mutta kertomaan kommentoijansa ajatusmaailmasta ...

Venäjällä tosin nuo palkat maksetaan ruplissa ... vodka ja mahorkkakin ostetaan ruplilla ...

1994 - 218 ruplaa/kk - RUB/USD vaihtokurssi 2,2
2004 - 6834 ruplaa/kk ollen 191 €/kk
2014 - 32629 ruplaa/kk

Nyt 45840 ruplaa/kk ollen 626 €/kk

~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

Täytyy huomioida valuuttamuutokset, jotka eivät anna oikeaa kuvaa ostovoimasta ...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen jo aikaisemminkin kertonut Ilkalle, mutta hän näkyy sen taas unohtaneen, että viimeisen kymmenen vuoden aikana inflaatio Venäjällä on ollut täsmälleen yhtä suuri kuin keskipalkan nousu. Tavallisen venäläisen työntekijän reaaliansiot eivät ole kymmeneen viime vuoteen siis nousseet yhtään!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #305

Oletko ottanut huomioon veropolitiikan ja sosiaalipolitiikan - tässä tulee tuntea Venäjän oloja paremmin kuin kaksi tilastoriviä - inflaatio ja keskipalkka ruplina ...

Inf.
2018 2,3%
2008 14,1% (ollen toiseksi korkein luku koko 10-vuotisjaksolla! Ka. noin 8%)

Kp RUB/kk
2018 45 840 RUB/kk
2008 17 238 RUB/kk

...
~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/venaja-t... -

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiina nielaisee tulevaisuudessa heikon ja hajanaisen Venäjän pois häiritsemästä omaa voittokulkuaan. Venäjästä ei ole tasaveroiseksi sopimuskumppaniksi Kiinalle ja se on huomattu Pekingissä.

Kiina tuki Pol Potia, koska maan viljelysalueet ja raaka-aineet haluttiin Kiinalle. Vietnamin takia hanke epäonnistui. Venäjä on ekspansion kohteena helpompi ja suurempi.

Ilkka Luoma

Vastaus tähän edellyttäisi aivan oman kirjoituksen - teen sen joka tapauksessa, mutta myöhemmin - se ollut tutkimusten alla pari vuotta, ja viimeiset haastattelut ovat meneillään. Voisi kuitenkin todeta: Kiinalle ei ole tarkoituksenmukaista "nujertaa" Venäjää - vaan löytää yhteinen sävel, jolla kehitetään uutta yhteisvaluuttaa, BRICS-toimintaa ja yhteistä aseteknologista kehitystä - Nyt jo kiinalaisten investoinnit Siperiaan ovat sellaista luokkaa, että "yhteinen sävel on jo löytynyt alku-uralleen" ...

PS.
Tietyt historialliset aluenäkemykset eivät ole istuvan politbyroon asialistalla - ainakaan nyt. Syykin on aivan selvä ja kirkas.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jussila taitanee nyt avautua märistä unistaan. Reaalipolitiikka kehittynee ihan toisaalla.

Jotta saataisi aasinsilta otsikkoaiheeseen niin voisi tietenkin pähkäillä unemoidaanko Washingtonissa Kiinan ja venäjän saamista vastaikkainasetteluun nykyisen yhteistyön asemesta. Joku saattaisi tietenkin nähdä siinä lisää pelitilaa USA-laiselle ekseptionalismille.

Ilkka Luoma

Trumpilla tämä saattaisi olla jopa Jared Kushnerin opastamana mielessä - US ei halua, että Kiina saisi Venäjän maailman suurimmat raaka-ainevarat hallintaansa ... mieluummin US saa ne -Trump saattaa ajatella.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #220

Trump ei ole ollut Yhdysvaltain ulkopolitiikan johdossa enää vähään aikaan. Johto on siirtynyt kongressille ja maan ulkoasiain- puolustushallinnolle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minun ei tarvitse nähdä märkiä unia. Itsevarmuuden kasvaessa Kiinan ruokahalu kasvaa. Se näkyy nyt jo ympäröivillä merialueilla. Luomalla ei edelleenkään ole minkäänlaista tietoa siitä, mitä Kiinan politburoossa tai muuallakaan ylemmässä hallinnossa ajatellaan. Kolmen markan konsultin informaatiokanavat...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #221

Jussilan mukaan Luomalla ei ole minkäänlaista tietoa mitä Kiinan puolueen poliittisessa toimikunnassa ajatellaan. Ei varmaankaan mutta Jussilallako itsellään on?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #228

Kyselet tyhmiä. Hyvän ystäväni setä on Standing Committeen jäsen. Ei sieltä minullekaan tietoja heru. Luoma kirjoittaa jatkuvasti aivan kuin hänellä olisi suorat yhteydet niin Putiniin kuin Xi Jinpingiinkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #230

Jussila tunnustaa, ettei häenellekään herutella tietoja puolueen johdosta mutta kuitenkin hän kertoo varmana tietona Kiinan olevan lähdössä valloittamaan Venäjää?

Ehkä meidän kaikkien olisi tunnustettava omalta osaltamme kirjoittavamme vajavaisin tiedoin vaikka emme sitä toitotakaan ihan joka ikisessä kirjoituksessa ja sallittava se myös muille ilman, että sorrumme pilkkaamaan. Sellainen kalahtaa helposti omaan nilkkaan oman uskottavuuden menettämisenä, Jussilallekin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #239
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #241

Sinä et tunnu huomaavan lainkaan, kuinka huvittavia vihjailuisi korkean tason lähteistäsi ovat. Oma uskottavuutesi kaatuu jo siihen, että sinusta ei löydy mitään muuta kuin blogikirjoituksia missään yhteydessä. Jos sinä olet päässyt käymään Kelkkamäessä, ei sillä vielä taivas aukea.

Niin, en ole ollut millään kutsuilla Kelkkamäessä, joka on kestämätön argumenttisi. Syykin siihen on jonkinlainen: olen ollut silloin Kiinassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #239

Myyryläinen, olen huomannut, että kirjoitat huonoa suomea. Onko luetun ymmärtämisessä myös ongelmia? En kirjoita kommentissani, että Kiina on lähdössä valloittamaan Venäjää. Se on täysin sinun harhainen tulkintasi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #243

Jussila kirjoitti: "Kiina nielaisee tulevaisuudessa heikon ja hajanaisen Venäjän pois häiritsemästä omaa voittokulkuaan. ... Venäjä on ekspansion kohteena helpompi ja suurempi."

Jos tuo ei tarkoita valloittamisella spekulointia niin mikä sitten?

En lähde arviomaan oman kirjoitustyylini hyvyyttä tai huonoutta. Se on pikemminkin muiden tehtävä mutta ei käyne kuitenkaan argumentista sisällön puolesta tahi vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #250

No, tuossahan Jussila maksimoi vain oman mielipiteensä - tuntematta asiaa syvällisemmin ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #250

Myyryläisen bellum omnum on contra edessä oleva makkarakeitto.

Argumenttini ei ollut kirjoitustyyli vaan luetun heikko ymmärtäminen. Taas meni Myyryläiseltä sekin ohi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #252

Jussila taitaa olla nyt niin pahasti sotkeutunut omiin ansalankoihinsa, että jätän hänet hetkeksi niitä selvittelemään. Palataan astialle kun hän muistaa edes omat kirjoittamansa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #262

Luetun heikko ymmärtäminen, Myyryläinen, se on suurin vikasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #271

Näyttäisi maksimaaliselta katkeruudelta - miten voisimme auttaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #243

Maksimaalista selittelyn makua - kun se lämmin on jo pöksyissä ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #228

"Jussilan mukaan Luomalla ei ole minkäänlaista tietoa mitä Kiinan puolueen poliittisessa toimikunnassa ajatellaan. Ei varmaankaan..."

Jo toisen kerran olen kanssasi samaa mieltä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #284

Täällä on mielipidevapaus - sen sijaan faktisia todisteita olen innokas kuulemaan ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #284

Tällaisiin Luoman vihjailuihin ihmeellisistä yhteyksistä ”to powers to be” kaikki hänen trollauksensa perustuvat. Minkäänlaisia jälkiä nämä hänen mielikuvitusmaailmansa yhteydet ja projektit eivät ole tähän maailmaan jättäneet. Perus-trolli.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #291

Oletko kuullut vanhan gustavilaisen sanonnan: "Hiljaiset ja suurimmat kalat uivat syvimmissä vesissä" ... ? ;), toisaalta: "Tyhjät tynnyrit eniten kolisevat" -liperiläinen sananlasku 1800 -luvulta.

...
Ilmeisesti jokin kaistale elämäntaparoskaa on jäänyt takahampaasi koloon - käyttäytymisesi pohjalta ... koulukiusattu?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #297

Hehheh Luoma, koulukiusaamiseen olisi tarvittu parikymmentäluomaa ja niille hyvät piilopaikat. No,sinusta ei ole mainintaa yhtään missään, niin että se siitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #301

Työpaikkakiusattu? Käytös täällä palstoilla viittää johonkin hankalaan ja surulliseen tapahtumaketjuun, jossa jouduttu ehkä syyttään altavastaajaksi tms ... ehkä apu ja neuvo ovat lähempänä kuin arvaatkaan :)

...
Nämä ketjut eivät ole kylmän kalseita, vaan hädässä olevaa voidaan auttaa - "koputtavalle ovi aukeaa" -sanotaan.

...
Sinällään sanan säilä voi leikata kipeästikin, kunhan se on asiaperusteltu - eikä riekkumista, joka kyllä näkyy lukijoille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Putinin suurvaltahaaveet hiipuvat ja vastarinta on kovenemassa Venäjällä. Se nähtiin eläkeuudistuksen yhteydessä. Yhdysvaltain uudet pakotteet astuvat kuvaan kolmen kuukauden sisällä. Uusi avaruussotahanke on menossa. Edellinen kaatoi NL:n korttitalon.

Kiinalaiset eivät ole tyhmiä. Yhteistyö selvän häviäjän kanssa ei tule kysymykseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #225

Meilläkin aikanaan uskottiin juuri loppukesästä 1941, että venäläiset tulevat häviämään ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #233
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #235
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #225

Venäjän eläkeuudistuksesta ei ole vielä nähty oikeastaan kuin alkua. Sitähän ei ole loppuun saakka päätettykään vielä ja toimeenpano täysin aloittamatta. Tosin siirtymäaikakin oli aina vuoteen 2028 saakka jona on tarkoitus tarkastella eliniänodotteen kehittymistä.

Mutta totta, se on aiheuttanut paljon vastustusta n.s. 1%:n oppositiosta kommunisteihin. Viimeisin riekkuja on A.Navalnyi joka yrittää ajaa ajaa asiaansa myös eläkeiän varjolla. Mutta hän länsimaista (talous-)politiikkaa ajavana ei liene uskottavimpia eläkeläisten kurjistuspolitiikan vastustajia.

Seuraava askel prosessissa lienee 9/9 pidettävät vaalit joissa mitataan Medvedevin hallituksen eläkepolitiikankin vahvuutta ja se ratkaissee kuinka Putin sitä lieventää.

On siis täysin ennenaikaista arvioida miten mahdollinen eläkeuudistus vaikuttaa Putinin kannatukseen ja toimiin. Hänellähän on paljon erilaisia keinoja käytettävinään riippuen miten hän ja lähipiirinsä arvioi tilanteen kehittyvän. Siitä voi olla tietenkin varma, että eläkkeitä yritetään käyttää Putinia vastaan niin USA:ssa kuin muuallakin n.s. läntisessä arvoyhteisössä sekä venäjän erilaisissa oppositioissa.

P.s. Tarkkaavainen lukija tietenkin huomasi, että en ottanut tässä kommentissa henkilökohtaista kantaa venäläisten eläkeiän nykyisen korkeuden tai ehdotetun korkeuden sopivuuteen a) venäläsille eläkeläisille tai b) Venäjän taloudelle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #246

On ennustettavissa, että Putin antaa hiukan takaisintuloa - kuitenkin tuota eläkeikää on nostettava - syyt samat kuin meillä ja Venäjällä eliniänodote on hienokseltaan noususuunnassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Trump perustaa avaruuspuolustusjoukot. Tämä vaikuttaa Reaganin "tähtien sota" -hankkeelta vaikka virallisesti kerrotaankin joukkojen torjuvan avaruudesta tulevaa uhkaa.

Putinin asialistalla Helsingissä oli mm. pidättäytyminen avaruuden aseistamisesta. Trump näyttää vähät välittävän Putinin toiveesta.

Miten Venäjällä suhtaudutaan noihin Trumpin avaruusjoukkoihin? Riittävätkö rahat varustautumiseen tällä kerralla?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #232

Riittää - ja ainakin yhdessä Kiinan kanssa. Tänään venäläiset ainoina voivat viedä astro- ja kosmonautteja ISS-asemalle --- tosin Kiinalla on jo omat vientivälineet, tosin Sojuzin "jälkeläiskehitysversioina" ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #234

Heheh, kysymys oli riittävätkö Venäjän rahat. Aika kevyt väistö. No, ei tarvitse vastata. Eivät tietenkään riitä ellei koroteta veroja ja supisteta sosiaaliturvaa ja eläkkeitä. Kansannousu siitä seuraisi joten ovat taas puun ja kuoren välissä.

PS1: Vaikuttaa, että valta on jo siirtynyt Kremlistä Pekingiin.

PS2: Aloittivat täälläkin Kiinan kielen opiskelun ensimmäisenä vieraana kielenä. Hyvä osata uuden naapurimaan kieltä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #240

Hgin Meilahdessa on ollut jo pidempään ala-aste, jossa voi aloittaa kiinalla - nyt aukeaa uusi koulu Itä-Helsinkiin - samalla kaavalla :)

...
Laitoin vanhimman lapseni kiinakielen oppiin jo ylä-asteella - vuonna 1992

Jone Virtanen

Jos puhutaan taloudesta alla viimeisten vuosien luvut (oikealla 2017)
Kun noita lukuja katsoo niin ei voi muuta kuin miettiä, miten vastutonta politikkaa Venjällä harjoitetaan. Etenkin Investointien määrä niin alikehittyneessä maassa kuin Venjä pistää silmään.

Vaikka tämä ei ole kovin kohteliasta, niin silti kutsuisin Venjää banaanivaltioksi jossa on vallalla valtion ohjaama varkaiden paratiisi.

Sääli.

Fiksu Venjä olisi liittynyt Natoon ja EU:hun mutta....

Russian

Population (million)
144 144 144 144 144
GDP per capita (USD)
15,991 14,340 9,492 8,925 10,958
GDP (USD bn)
2,296 2,062 1,366 1,285 1,578
Economic Growth (GDP, annual variation in %)
1.8 0.7 -2.5 -0.2 1.5
Consumption (annual variation in %)
5.2 2.0 -9.4 -2.8 3.4
Investment (annual variation in %)
1.3 -1.8 -11.2 0.8 4.3
Industrial Production (annual variation in %)
0.4 1.6 -0.8 1.3 1.0
Retail Sales (annual variation in %)
3.9 2.7 -9.8 -4.6 3.1
Fiscal Balance (% of GDP)
-0.5 -0.4 -2.4 -3.5 -1.5
Public Debt (% of GDP)
10.6 13.0 12.4 13.3 12.6
Money (annual variation in %)
14.9 1.5 11.3 9.2 10.5
Inflation Rate (CPI, annual variation in %, eop)
6.5 11.4 12.9 5.4 2.5
Inflation Rate (CPI, annual variation in %)
6.8 7.8 15.5 7.1 3.7
Inflation (PPI, annual variation in %)
3.7 5.9 10.7 7.4 8.3
Policy Interest Rate (%)
5.50 17.00 11.00 10.00 7.75
Stock Market (annual variation in %)
2.0 -7.2 26.1 26.8 -5.5
Exchange Rate (vs USD)
32.73 56.26 72.88 60.27 57.63
Exchange Rate (vs USD, aop)
31.85 38.42 61.06 67.05 58.33
Current Account (% of GDP)
1.5 2.8 5.0 2.0 2.2
Current Account Balance (USD bn)
33.4 57.5 68.8 25.5 35.2
Trade Balance (USD billion)
181 189 148 90.3 115
Exports (USD billion)
522 497 341 282 353
Imports (USD billion)
341 308 193 192 238
Exports (annual variation in %)
-1.1 -4.8 -31.3 -17.4 25.2
Imports (annual variation in %)
1.6 -9.8 -37.3 -0.7 24.2
International Reserves (USD)
510 385 368 378 433
External Debt (% of GDP)
31.7 29.1 38.0 40.0 32.9
USA
Population (million)
317 319 321 324 326
GDP per capita (USD)
52,737 54,657 56,411 57,559 59,501
GDP (USD bn)
16,692 17,428 18,121 18,624 19,391
Economic Growth (GDP, annual variation in %)
1.7 2.6 2.9 1.5 2.3
Domestic Demand (annual variation in %)
1.3 2.7 3.5 1.7 2.4
Consumption (annual variation in %)
1.5 2.9 3.6 2.7 2.8
Investment (annual variation in %)
5.0 6.2 3.9 0.7 4.0
Exports (G&S, annual variation in %)
3.5 4.3 0.4 -0.3 3.4
Imports (G&S, annual variation in %)
1.1 4.5 5.0 1.3 4.0
Industrial Production (annual variation in %)
2.0 3.1 -1.0 -1.9 1.6
Retail Sales (annual variation in %)
3.6 4.3 2.6 3.1 4.3
Unemployment Rate
7.4 6.2 5.3 4.9 4.4
Fiscal Balance (% of GDP)
-4.1 -2.8 -2.4 -3.1 -3.4
Public Debt (% of GDP)
104 104 105 107 106
Money (annual variation in %)
6.7 6.2 5.8 6.8 5.6
Inflation Rate (CPI, annual variation in %, eop)
1.5 0.7 0.7 2.1 2.1
Inflation Rate (CPI, annual variation in %)
1.5 1.6 0.1 1.3 2.1
Inflation (PPI, annual variation in %)
1.4 1.6 -0.9 0.4 2.3
Policy Interest Rate (%)
0.25 0.25 0.50 0.75 1.50
Stock Market (annual variation in %)
26.5 7.5 -2.2 13.4 25.1
Current Account (% of GDP)
-2.1 -2.1 -2.4 -2.4 -2.4
Current Account Balance (USD bn)
-349.5 -373.8 -434.6 -451.7 -466.3
Trade Balance (USD billion)
-700.5 -749.9 -761.9 -751.1 -807.5

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Aika lohduttomia lukuja. Tilastot kertovat hyvin, mitä seurauksia on koitunut maan taloudelle nykyjohdon sotaisista seikkailuista ja jäytävästä korruptiosta. Venäläisenä veronmaksaja olisin aivan raivoissani siitä, mitä maalle on tapahtunut. Ilmeisesti perivenäläinen kyky alistua johtajiensa korruptoituneeseen konnuuteen ja olematon demokraattinen traditio mahdollistavat tämän. Muualla tämä tuskin olisi mahdollista. Tuskin mihinkään toiseen valtioon (ehkä Venezueelaa lukuunottamatta) sopii paremmin määritelmä ”takana loistava tulevaisuus”.

Kun lueskelee venäläisiä klassikoita, niin tämä ajattelutapa aukeaa. Rehellisyyttä ei edes pidetä suuressa arvossa. Muistaakseni Dostojevski kirjoitti eräässä romaanissaan, että ”X:n kuvernementin ainoa lahjomaton virkamies oli notaari Vladimirov eikä hän ollut mikään mukava mies”. Lapsena se tuli jo ilmi satukirjoissa. Venäläisissä saduissa voittaja oli ovela ja häikäilemätön kun läntisisä saduissa sankari oli peloton ja nuhteeton:)

Amerikkalaisten parjaaminen ei muuta toiseksi sitä tosiasiaa, että talouden surkea kehitys on seuraus Venäjän nykyjohdon harjoittamasta politiikasta. Sääliksi käy venäläisiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #255

Jos ja kun D.Dostojevski osasi noin osuvasti kirjoittaa niin on se osattu täälläkin. R.Helismaan sanoin:
"Painoi toista periaatteen ies.
Mitään hältä tuttavuuden vuoksi saanut, senhän ties,
Sanottiinpa toisestakin: inhoittava mies."
(Synkkä yksinpuhelu; 1962; https://www.youtube.com/watch?v=W-oPKBorn9A)

Toisaalta kannattaisi pistää vertailukelpoisia lukuja rinnakkain jos haluaa vertailla eri kansantalouksia keskenään. Kuva muodostuisi oikeammansuuntaiseksi. Samaten kehitystrendien suunta tulisi paremmin ilmi hieman pidemmillä tarkastelujaksoilla

Venäjän talouden kehitys ei ole ollut erityisen surkea vaikka olisi voinut toki parempikin olla. Se on käytännöllisesti katsoen velaton ja vararahastot ovat taas kasvussa. Sanktiot ja saarrot ovat alkaneet monipuolistaa tuotantoa j.n.e. Paljon kuitenkin riippuu, onnistuvatko yhdessä muiden kanssa luomaan Dollarin rinnalle vaihtoehtoisia markkinoita joilla kauppaa käydään kansallisilla valuutoilla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #255

Tuolta Bofitista (Suomen Pankki) voi havaita joitain erinomaisia tunnuslukuja, joista moni EU-valtio olisi hyvinkin ylpeä - katsoitko tuon bofit.fi -linkin?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #267

Katsoin kyllä. Ei muuta suurta kuvaa. Seikkailupolitiikka liehuvin lipuin on kenties kasvattanut joidenkin venäläisten kansallistuntoa, mutta ei keskivertovenäläisen kukkaroa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #279

Et siis katsonut Bofit.fi tilastoa - ja siitä palkkojen ruplakehitystä. Venäjällä ostetaan hyödykkeet ja ravinto ruplilla - tämän varmaan tiesit ;)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela

Venäjä tulee Putinin kauden jälkeen taas harkitsemaan liittymistä EU:hun ja Natoon kuten Jeltsinin aikanakin. Ja tällä kertaa tekevät kuten monet entiset NL:n osavaltiot ja satelliitit, evät jätä tilaisuutta käyttämättä. Niin ja Ilu, turha kysyä miten todistan tuon väitteeni. En mitenkään, se on vain tilanteesta hyvin selvillä olevan ennustus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyllä nyt nostaa kateuden vihreää sappea pintaan Kuuselan selvänäköisyyden edessä.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #260

Eikä tuo tunne ole vielä mitään siihen nähden kun Putinin aika loppuu Venäjällä ja alkaa uusi aika.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #283

Olet kerrankin oikeassa - meidän kaikkien aika päättyy joskus - ja se on varmaa! :)

Ilkka Luoma

Yhteistoiminta olisi ollut jo mahdollista, jos lännenmies olisi pysynyt kotikonnuillaan - eikä lähestynyt ja edesauttanut omin keinoin uusia valtioita aseidensa piiriin - tilanne muuttui 2007 ... Repeämistä tapahtuu myös toisinpäin - Unkari, Romania, Bulgaria, Turkki - Slovakia ...

EU' sta on kohta pumpattu kaikki se raha mikä on ollut tarjolla.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

On se läntinen demokratia niin kauhea ja kommunistinen diktatuuri puolestaan niin hieno ja mahtava!
Käyppäs joskus katsomassa meininkia jossain Kiinan syrjäisessä teollisuuskaupungissa. Ei ole tavallisen kansalaisen elämä kovin herkkua, kommunistisen puolueen paikallisten yritysten johtoon nostamat kellokkaat ajelevat V12 bemareillaan kaduilla joilla lapset kerjäävät ruokaa ja sairaat tekevät kuolemaa. Mieluummin USA maailmanpoliisina kuin ihmis- ja eläinoikeuksista ja luonnonsuojelusta piittamaton Kiina.

Tomi Vaalisto

Valko-Venäjällä pääsee takaisin kunnon neukkutunnelmaan. Autotkin ovat jotain 80-90 vanhoja ritsoja.

Ilkka Luoma

Niin, autoillahan ilmaistaan ihmisten tyytyväisyys ja onnellisuus - ainakin lännessä, nk. pakoputkiefekti - näyttö- ja vertailutalous :)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #270

Tuo Ilun keksimä "näyttö- ja vertailutalous" on seurausta hänen, ilmeisesti, alemmuudentunteestaan ja katkeruudestaan niitä kohtaan joilla on. Tuo käsite samoin kuin "Pekingin tiekarttakin" ovat asioita joita ei löydy googlaamalla mistään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #282

On paljon todellisuutta, joka ei löydy googlaamalla - erityisesti ylimpien poliittisten johtojärjestelmien asioista, joita ei ole tarkoitettu yleiseen jakeluun ...

...
Näyttö- ja vertailutalous – mitä se on?

Tänään eletään kulutushokemallista kasvutalouden mantraa – pitää saada kasvua, lisää, enemmän ja usein vielä nopeammin. Jarrua ei ole ihmisen näkökulmasta – ahneus ja halu näyttää vie voiton.

Toisaalla on kuitenkin jarru ja se on vuosisatamiljoonainen luonto – siis ympäristö biosfäärillisenä evoluutio-ohjelmana, joka elättää biomassojensa kierron myötä myös meidät – ihmiset.

Ihminen on kuin mikä tahansa muu suvunjatkantaan kykenevä hiili-vesi-mineraalinen molekyyliseos, jonka biosähköiset impulssit jatkavat sitä mihin isä ja äiti yhtyessään päättivät.

Suvun pitää jatkua ja siitä jatko-oikeudesta käydään kamppailua, taistelua sijoittumisesta - paikasta ja asemasta, jossa voisi näyttää omaa kykyä, osaamista ja halua olla suosittu ja tavoiteltu, jotta onnistuisi saattaa tuohon suurkiertoon oman yksilöllisen sävelensä ---

Markkinatalous loi kilpailun ja siihen säätelyn, piti olla säännöt,

… etteivät ristiriidat iske liian lujasti toisia kohtaan ja vastaan. Ihminen on taistelija, ja on itsessäänkin koko ajan sisäisen kamppailun ja taistelun kenttä, jossa jokainen evoluution luoma laji ja niiden yksilöt hakevat sijaansa – idealla paras voittaa, heikoin häviää – kunnes ihminen keksi suojakseen paljon puhutun demokratian, jossa vähemmistöillekin on luotu sääntöjä sekä turvaa. Miten evoluutio huolerhti vähemmistöt – siinä kaikkien kysymysten elossapysymisen äiti!

Demokratiasta huolimatta maailmalla on enemmistönä muut järjestelmät, joita vastaan lännenmies käy omaa sotaansa elintilasta, raaka-aineista, ravinnosta ja maasta, missä elää – olemme kuitenkin aina yksilöinä näyttö- ja vertailutaloudessa, lokeroimassa itseämme vertaisryhmiin saamaan hyväksyntää olemassa olollemme … kulutusevoluutiossa syntyi lopulta ylilyönti, joka nyt luhistuttaa ympäristöämme …

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250179-... -

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #282

Pärjäämisen ja menestyksen trendejä meidän taloudessamme on kuvailtu erilaisilla termeillä. M.m. J.Sarasvuo lanseerasi esitys- ja huomiotalous-termit muutamia vuosia sitten kuvaamaan millaisilla asioilla taloudessa menestytään. Niiden rinnalla Luoman lanseeraamat termit kestävät toki ihan hyvin kriittistäkin tarkastelua.

Toki niilläkin raapaistaan vain pintaa meillä parhaillaan vallalla olevan kapitalismin vaiheen koko olemuksesta. Todelliset ratkaisevat rakenteet ja dynamiikka on syvemmällä yhteiskunnan tuotantosuhteissa.

Toisten alemmuuden tai ylemmyyden tunteiten arviointi näiden kirjoitusten perusteella ja ilmiesesti ilman asianmukaista pätevyyttä (=psykiatri) on joltistakin puoskarointia ja "ad hominem"-tyylisenä hyökkäilynä osoitusta omien argumenttien loppumisesta.

Ehkä pysyttelemme paremmin aiheessa asiallisen käytöksen muistaen.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #292

"Ehkä pysyttelemme paremmin aiheessa asiallisen käytöksen muistaen."

Koskeeko tuo myös sinua?

Ja mikä h-vetin moraalipoliisi luulet täällä olevasi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #293

Tokikin asiallisuudessa pysytteleminen koskee myös minua. Sehän lienee itsestään selvä. Olen siinä myös pääsääntöisesti pystynyt pysyttelemään näin äärimmäistä objektiivisuutta hipovalla introspektiolla tarkasteltuna.

Lienen toki humööriä tavoitellessani joskut liikkunut ihan rajoilla sekä epäilen, että jostakin netin syövereistä saattaisi löytyä joku ylityskin jos olen oikein jostakin provosoitunut pöyristelemään. En kuitenkaan muista lähteneeni koskaan tekemään psykologien toimenkuvaan kuuluvia diagnooseja t.m.s. Pystyykö Kuusela jostakin sellaisen kaivamaan?

En kuitenkaan ole mikään "moraalipoliisi". Minulla ei ole mitään valtuuksia saattaa kenellekään mitään seuraamuksia mistään tekosista tai edes tutkia sellaisia. Mutta oletan minulla olevan ihan sananvapauteni rajoissa mahdollisuus toivoa asiallista käytöstä? Onko?

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #295

On. Esitinkin vain toteamuksen kysymyksen muodossa. Ihan suomalaiseen tyyliin kuten silloinkin kun mies tajuaa naapurin ostaneen uuden auton ja kateuksissaan toteaa että "mikä h-vetti tuokin luulee olevansa". Viittaan tällä siihen mistä tuo Ilun mielikuva "näyttö- ja vertailutaloudesta" lienee mahdollisesti saanut alkunsa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #296

Näyttö- ja vertailutaloudesta:

11] Näyttö- ja vertailutalous ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131588-... -

...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #296

Hyvän kotikasvatuksen saanut ja sitä myötä hyvät asialliset käytöstavat oppinut suomalainen mies kuitenkin, jos tarpeelliseksi kokee, mutisee hiljaa sisäänpäin tai korkeintaan vaimolle aamukahvikupposen yli eikä ala tehdä psykiatrien toimialaan kuuluvia analyysejä naapuristaan turuilla, toreilla tai julkisesti yleisessä nettikeskustelussa.

Näyttö- ja vertailutaloutta suomalaisen miehen käytöksestä tulee jos hän siinä aamukahvinsa kanssa kaivaa lehdestä autokauppojen ilmoitussivut ja lähtee hakemaan itselleen isompaa kuin naapurilla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #312

Kutsutaan myös riikinkukkouroon pyrstösulkailuksi ;)

---
Tuplapakoputket - nimenomaan molemmissa reunoissa on näyttötalousilmiö - mitään teknistä perustetta ei juurikaan ole - on kysymys näyttämisestä - Harlikan ja Ferrarin äänet ovat myös yksi ilmiö aiheesta. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #313

Olen myös kuullut, että hyvä äänenmuodostus autossa korvaa stereot. Ei tarvitse bassoa jumputtavaa boostattua mölytoosaa kun on riittävän räyhäkäs murina konesalin puolelta.

P.s. Voisiko Harley-Davidsonin tai Chevrolet:n "ison lohkon" murinasta vetää aasinsiltaa maailmanherruuteen? Onko niissä jotain samanlaista mahtailun makua, esiintymis-, näyttäytymis- ja vertailutaloutta? Samaa kuin natsi-Saksan rakennelmissa tai Brysselin siirtomaavallan aikaisessa rakentamisessa jossa kaikki näyttäisi olevan numeroa, paria suurempaa kuin olisi tarpeen. (Ja jotta sivuston russofoobikoille ei tule pahaa mieltä, mainitaan myös Moskovan yliopiston päärakennus mahtipontisena fallossymbolina)

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #314

"P.s. Voisiko Harley-Davidsonin tai Chevrolet:n "ison lohkon" murinasta vetää aasinsiltaa maailmanherruuteen? Onko niissä jotain samanlaista mahtailun makua, esiintymis-, näyttäytymis- ja vertailutaloutta?"

Sinä varmaan voit vetää aasinsiltaa, minä en. Etenkin kun näitä "isolohkoisia" ei enää juuri liikenteessä näy, "pienilohkoisia" sitäkin enemmän. Ja mitä näyttämistä siinä oli ennen kun kaikilla muillakin oli "isolohkoiset"? Tässä yhteiskunnassa auton merkitys ei ole koskaan ollut samassa asemassa kuin Suomessa. Tämäkin on yksi niistä asioista jonka koen tekevän elämän täällä helpoksi. Nuorin taloutemme kahdeksasta autosta on jo 14 vuotta vanha. Tulee erittäin halvaksi etenkin kun kaikenlaiset korjaukset voidaan tehdä kotona.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #316

Väittääkö Kuusela vakavissaan, etteikö USA-laiseen auto- ja moottoripyöräkulttuuriin liity minkäänlaista mahtailua ja näyttämistä?

Eroja suomalaiseen toki löytyy siinä mielessä, että sikäläiseen mahtailuun mahtuu paljon enemmän erilaista kuin suomalaiseen jossa auto on niiin keskeisellä sijalla ja muuten vähän mallataan vaatimatontakin.

On myös hyvä muistaa, että yksittäisen yleistäminen, omankaan, ei tee hyvää argumenttia.

Joka tapauksessa Kuusela taisi kadottaa näkyvistään sillan toisen pään jka ulottui sotilaalliseen nahtailuun.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #318

"Väittääkö Kuusela vakavissaan, etteikö USA-laiseen auto- ja moottoripyöräkulttuuriin liity minkäänlaista mahtailua ja näyttämistä?"

Väittää. 32 vuoden kokemuksella väitän näin. Osoittaa vaan ettet niin sinä kuin Ilukaan ymmärrä amerikkalaisuutta. Mihin sinä perustat väitteesi? Monikymmenvuotiseen antijenkkiyteen? Kenelle sinun mielestäsi näytetään ja mahtaillaan? Tutustu mm. autonmyyntitilastoihin niin ehkä se avaa silmiä. Vai luuletko että joku kuka ostaa uuden pikku-Fiatin niin mahtailee ja näyttää jonkulle? Niitä Fiatejakin on täällä viimeisten vuosien aikana myyty paljon.

"Joka tapauksessa Kuusela taisi kadottaa näkyvistään sillan toisen pään..." Itse et edes ole sillä sillalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #319

USA:n eniten myyty auto lienee Ford F-series ja toisena Chevrolet Silverado. Ihan jotain muuta kuin pikku-Fiat:eja. Mutta toki niin isoon maahan mahtuu monenlaista, taatusti sieltä löytyy myös ihmisiä jotka eivät voi sietää yksityisautoja.

Käsittääkseni esitin kysymyksen josko sellainen silta on olemassakaan, siis yhteys toisaalta autoilla ja toisaalta sotavempeleillä mahtailun välillä.

Käyttäjän TapioKuusela kuva
Tapio Kuusela Vastaus kommenttiin #320

20 kärjestä löytyy muitakin kuin nuo kaksi esim. Ford Fusion ja Toyota Camry ja Honda Accord. Avolavat ovat pääasiassa hyötyajoneuvoja sekä liittyvät ihmisten harrastuksiin. Niitä näkee liikenteessä sitä enemmän mitä kauemmaksi itärannikolta mennään länteen. https://www.businessinsider.com/best-selling-cars-...

Pistetään tuo Fiatkin mukaan ettei jää sellaista kuvaa että olisin taas jälleen kerran puhunut läpiä päähäni.
http://www.fiat500usa.com/2015/01/fiat-sales-for-2...

Jo nämä autotilastotkin kumoavat Ilun väitteen että USA:n koko suuri kulutus perustuisi yksistään vertailuun ja muille näyttämiseen. Suomessa tällaista muistan esiintyneen huomattavan paljon.

Pistän tähän vielä pätkän Taina Westin kirjoituksesta Forssan Lehdessä vuonna 2005 osoituksena vanhojen myyttien istumisesta sitkeästi Suomessa: "kun amerikkalainen onnistuu löytämään mahdollisimman suurikulutteisen auton, selkään taputtajia riittää sillä onhan tämä mies oikea patriootti, käyttää Luojan hänelle antamaa oikeutta surutta tuhlata tätä meille kaikille kuuluvaa luonnonvaraa." Todellinen ääriesimerkki täydellisestä tietämättömyydestä mutta, valitettavasti häneenkin uskovia löytyy.

Aseilla mahtailusta tulee ennemminkin mieleen Punaisen Torin Vapun päivän paraati P-K:n vastaavat. Onko Venäjällä vielä sitten se suuri paraati jossa juhlitaan voiton päivää eli sitä kuinka NL yksin poisti natsismin Euroopasta. USA:ssahan ei mitään tämän tyyppisiä paraateja ole. Ehkä he pitävät huippuaseensa salassa tai paremminkin, ei ole tarvetta esitellä niitä.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset