Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sauli Niinistöstä tavoiltaan uusi Kekkonen?

  • Putin & Niinistö ... luottamusyhteys?
    Putin & Niinistö ... luottamusyhteys?
  • Tuohon kaveriin voisin luottaa ... näinkö US pr. Trump voisi ajatella?
    Tuohon kaveriin voisin luottaa ... näinkö US pr. Trump voisi ajatella?
  • Heidän välittäjänä olisi paikka luottohenkilölle, joka edustaa suurvaltapuolueettomuutta ja liittoutumattomuutta sotakoneisiin!
    Heidän välittäjänä olisi paikka luottohenkilölle, joka edustaa suurvaltapuolueettomuutta ja liittoutumattomuutta sotakoneisiin!

Istuva presidentti sai ilokseen/harmikseen kaksi uutta kirjaa – toinen otetaan tässä ruodintaan. Sanomalehti Kalevasta eläköitynyt Risto Uimonen kirjoitti ylistyskirjan Sauli Niinistöstä [1, sisältöä pohdittiin ja analysoitiin Helsingin Sanomien toimesta ulkoisin voimin – heti kärkeen, jopa viiltävästi.

Olemmeko suitsuttajia taka-ajatuksin tai vilpittömin mielin? Kansasuosiossa uiva Sauli omii itselleen ”kekkosmaisia” piirteitä …? Kansakunnallammekin on toki omat toiveet valitulleen.

Kansalaiset Suomessa eivät ole saaneet täyttä selvitystä mikä oli kaikkinensa Niinistön rooli, kun Suomea vietiin Euroopan Unioniin ja kuinka meiltä otettiin puolisalaa – pyytämättä ja yllättäen – markka, ja tilalle ujutettiin euro, yhteisvaluutta. Ujutus oli virhe – ainakin, jos kuuntelemme talousasiantuntija Sixten Korkamannia, joka tosin samaan hengenvetoon ilmaisee, ettei eurosta voi enää erota [2.

 

Helsingin Sanomat otsikoi – Viikon toista Niinistö-kirjaa voisi luulla presidentinkanslian tilaustyöksi – Risto Uimonen suitsuttaa Niinistöä hengästyttävästi -yliopistolehtori Johanna Vuorelma

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005789854.html -

Ote: ” … Tuoreessa kirjassa Uimonen kuvaa presidenttiä taitavaksi, toimeliaaksi ja määrätietoiseksi presidentiksi, joka on puheissaan looginen ja johdonmukainen. Niinistö on Uimosen mukaan kiistaton ykkönen ulkopolitiikan johtajana, tarvittaessa tiukka suhteessa Venäjään ja taitava puhevallan käyttäjä, joka on ”onnistunut profiloimaan itsensä hyvien arvojen ja asioiden puolesta puhuvana sekä esimerkkiä näyttävänä mielipidejohtajana”.

Lista jatkuu: Niinistöllä on vahvoja näyttöjä aidosta julkisuuskuvasta, asioiden hallinnasta ja hyvästä pelisilmästä sekä edellytyksiä ymmärtää tavallisten ihmisten elämää … ”

...

Lukijakommentti – Ilkka Luoma: ”Istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä ja Suomen pitkäaikaisinta presidenttiä Urho Kekkosta ei voida rinnastaa suoraan, kuin yhdessä asiassa - ovat miehiä ja mieltyivät selvästi nuorempiin naisiin, joka ei ole lainkaan synti, vaan halusta elää.

Molemmat ovat aikakausituotteita. Kekkonen oli itsenäisyysmies, jolla oli suuri tehtävä, joka toteutui vain osaksi - ETYK 1975. Niinistön suurta tehtävää EU-Brysselin varjosta emme tiedä. Sen sijaan viitteitä EU- ja Nato-kytkeytymiseen on jo olemassa [3.

Kekkonen piti Neuvostoliiton varjoa todellisuudessa loitolla, hakien sieltä liki täydet hyödyt Suomelle ja suomalaisille [4 - puolittaisena demokraattisen ja itsenäisen valtion "itsevaltiaana". Niinistön kaudella Suomi ei ole enää itsenäinen [5, tässä verkostoituneessa maailmassa [6.

Molemmat presidentit nauttivat eilen ja tänään suurta kansansuosiota. Kekkonen valittiin tässä äskettäin eräässä kansalaiskyselyssä* kaikista, myös elossa olevista presidenteistä kaikkein arvostetuimmaksi.

[* ~ https://www.ksml.fi/kotimaa/Nyt-se-on-tutkittu-Kekkonen-arvostetuin-presidentti/1091503 -

Kekkonen oli myös monien mielissä viilto myllykirjeiden saatossa. Kekkosen hautapaadessa on myös kynnöksen viilto kuvaamassa kesken jäänyttä työtä - tuota työtä Niinistö ei kykene viemään loppuun kuin täyden ihmeen voimalla.

Niinistön työn jatkajaa emme tiedä, mutta Kekkosen työn jatkaja on yhä olemassa! [6 ”

 

Elämme Niinistön aikaa ja kansakunta kaipaa vahvaa johtajaa

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/kokoomuksen-vallaton-presidentti.html - ]

Media maalaa jatkuvasti uhkaa ja pelotetta idästä [7 ja pelastusta lännestä. Miten istuva presidentti taiteilee tässä vastakkainasettelun [8 mediamaailmassa, kun kansalaisemme taas ovat oivaltaneet olomme idän ja lännen vedenjakajalla [9, jossa perintömme tulee niin lännestä kuin idästä [10.

Suomi on demokratia, sen todistaa suora kansanvaali presidentistämme – Sauli sai historialliset äänet hänen viimeisestä presidenttivaalista – nyt onkin lopulta kysymys, kuka jatkaa hänen älykästä välittäjän roolia [11 täältä sotilaallisesta liittoutumattomuudesta [12 – idän karhun vierestä, joka voi olla meille vielä uudelleen kaupallinen pelastus – jos oikein yritämme osata suurvaltapuolueettomuuden politiikkaa

 

Viitteet:

[1 Risto Uimonen: Sauli Niinistö – tasavallan presidentti. WSOY. 411 s.

[2 ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-suomen-eurojasenyys-vakava-erehdys/SdsCdGJx - [22102015]

[3

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/kiistaton-suomen-valtiomies-oli.html -

[5

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/vaalitaistelu-vayrynen-niinisto.html -

[7

[8

[9

.

[10

[11

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/12/sauli-niinisto-voi-olla.html -

.

EKSTRA

”Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana” -mielipidekirjoitusotsikko Kaarlo Nordlund [HS-Mielipide]

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162987-kansalaisen-paras-kausi-elettiin-kekkosen-aikana -

...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 176951

 

DOC niinisto_kekkonen_14082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 14082018

 

556_5020 | 09:35_10:08

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (124 kommenttia)

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 23, 2017
Presidentti Sauli Niinistö – idän ja lännen välittäjä

...
" ... Suomi on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla - 2.. Venäläiset tietävät, ettemme halua olla venäläisiä, ruotsalaiset sen, ettemme ole ruotsalaisia – sen sijaan itsenäisyyttä kaipaavat suomalaiset haluavat olla juuri suomalaisia – omalla tavallaan, itse päättäen omista asioistaan.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234922-... -
Presidenttimme on oivaltanut tarttua omaehtoisesti ja itsenäisesti meille kuulumattomiin asioihin! *

Päätös presidentilliseen ryhtymiseen on kaiku pitkäaikaisimman preisidenttimme Urho Kekkosen ajoista. Tuolloin reilu 20 vuoden aikana Kekkonen tasapainoili kansakuntansa etujen nimissä taitavasti idän ja lännen välissä – huolehtien samalla kansallisvarallisuutemme kasvusta sekä liki automaattisten tilausten saannosta juuri idästä – monet ovatkin todenneet, että Kekkosen aikana suomalaiset elivät parasta aikaansa.

Me stabiloiduimme lopullisesti idän ja lännen vedenjakajalle jo vuonna 1975, kun Kekkosen ETYK-nuija päätti historiallisen kokouksen, jossa saimme lopullisen puolueettomuustunnustuksen niin lännestä kuin idästä.

Nyt Sauli Niinistö stabiloi meille asetelmaa vailla vertaa

Kansakuntamme onneksi presidenttimme on oivaltanut hienosti kansakuntamme perustahdon olla irti kaikista sotilasliitoista; emme halua Natoon ja tämän Niinistö on lukenut useista mielipidetiedusteluista, joissa kansakuntamme sanoo yhtäläisesti vuosikausien ajan – täyden ei, yli 50 prosentin voimala – ”Kiitos ei – Nato!” - 3 ja 4.

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/posts/1015289... – 10 vuoden Nato-tilastot
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/10/itsenaisyyte... - … on olla ilman Natoa!

Tuo kansakuntamme tahto on huomattu niin Kiinassa, Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin. Kaikki kolme ydinasesuurvaltaa oivaltavat, että Suomi voi olla juuri se reitti ja keino pitää yllä kriittisinäkin aikoina yhteyttä, sovittelua ja välittämistä, kun maailma tai maanosa kipuilee, oireilee ja uhalla retorisoi – enemmän tai vähemmän aseilla pullistellen. ... "

.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/08/presidentt... -

.

Ilkka Luoma

Suomessa on voimakas kaipuu Urho Kekkosen aikaan, jolloin Suomella oli isäntä talossa ja talon perustukset kunnossa.

...
Ja sitten se toinen kirja:
Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi - "Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra", Into 2018

Iltalehti:
~ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201808132201... -

" ...
Kuva presidentti Sauli Niinistöstä vallankäyttäjänä alkaa täydentyä hänen toisen kautensa käynnistyttyä. Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen uudessa kirjassa (Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra, Into 2018) kerrotaan kokemuksia presidentistä, joka mieluusti ohjailee arvovallallaan myös suuria sisäpoliittisia kysymyksiä.

Kirjan mukaan presidentti Niinistö puuttui ratkaisevalla hetkellä kilpailukykysopimuksen neuvotteluihin. Niinistö kutsui työnantajien EK:n ja työntekijöiden SAK:n johdon Mäntyniemeen salaiseen kokoukseen, jossa kannusti osapuolia tekemään sopimuksen, joka olisi tärkeä Suomen edun kannalta ... "

Samuli Karjalainen

Suomessa ei kaivata mitään 'vahvaa johtajaa'. Suomalaiset haluavat egologisempaa politiikkaa eikä mitään Kekkoslovakian savupiipputeollisuutta luontoa tuhoavine kaivoksineen. Kekkoslovakiassa oli kymmeniä Talvivaaran tapaisia kaivoksia.

Ilkka Luoma

"Kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa vahvaa johtajaa
25.04.2017 ... "

~ http://kaikuhelsinki.fi/blogi/kaksi-kolmesta-suoma... -

...
"Suomi kaipaa jälleen johtajaa ... "

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkäpä S.Niinistön suvereenius ulkopolitiikassa johtunee vain ja ainoastaan ulko- ja pääministerien heikkoudesta? Niinistön aikana vain E.Tuomiojaa voinee pitää asiansa osaavana. Muut, Soini ulkoministerinä ja Katainen, Stubb ja Sipilä pääministereinä eivät vakuuta joten siinä joukossa "kädettömämpikin" pääsee esille.

Tomi Vaalisto

Tuomioja heikensi isänmaamme puolustusta Haloskan kanssa masinoimalla jalkaväkimiinakiellon, jolle ei löydy korvaavaa puolustusjärjestelmää.
Varsinkin rajan pinnassamme olevan itänaapurin Alakurtin hyökkäysvaunuja vastaan hyökkäysura Venäjältä Suomeen sulutettaisiin panssarimiinoittein, joiden suojana pitäisi olla jv miinoja. Nykytilanteessa venäläinen pioneeri purkaa puolustussulutteen hetkessä, koska jv-miinasuojaa ei ole.

Tuomiojan diplomaattisuus oli samaa tasoa kuin hänen vaatetuskin. Hyvä esimerkki:

22.9.2006 Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi New Yorkissa Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Ricen. Suomi oli tuolloin EU:n puheenjohtamaa, ja Yhdysvaltain vierailuilla olivat mukana Yhdysvaltojen ja unionin 25 maan ulkoministerit.

Tuomiojan ja Ricen yhteenotto oli tuolloin vertaansa vailla, suorastaan ennennäkemätön. Sinänsä pohjimmaisen aatemaailmansa mukaisesti Tuomioja ryhtyi tivaamaan Ricelta vastauksia CIA:n vankilentoihin ja terroristien kidutuksiin. Läsnäolijoiden kertomusten mukaan Ricen ja Tuomiojan välillä sananvaihto oli kiivasta, jopa vihamielistä. Tuomioja oli menettänyt malttinsa. Tapaamisessa Tuomioja mittasi suurvallan ulkoministerin arvomaailmaa tavalla, jolla ennen ei ole mitattu.

Valtioneuvoston tilannekuvakoordinaattori Hannu Mäntyvaara kertoi Kanava-lehdessä 20.1.2012 julkaistussa artikkelissa, että Suomen hyvät suhteet Yhdysvaltoihin heikkenivät ulkopoliittisen johdon vaihtuessa 2000-luvun alussa, kun Suomen presidentiksi nousi Tarja Halonen (sd.).

Noiden syksyisten tapahtumien jälkeen vuonna 2006 Suomen istuvat presidentit eivät ole olleet kutsuttuja kahdenkeskisiin tapaamisiin Valkoiseen taloon eivätkä Yhdysvaltain presidentit vierailleet Suomessa Halosen istuessa presidenttinä.

Ilkka Luoma

Tohtori ja ekonomi Tuomioja on Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri ..., mutta "jostain" syystä häntä ei koskaan valittu demareiden puheenjohtajaksi, ja se oli sääli, sillä Tuomioja on älykkö, oivaltaja ja näkee maailman välittäjän roolissa ... ollen pasifisti sydän juuriaan myöten ---

...
" ... 2 ~ 18. helmikuuta 2008
Case – Erkki Tuomioja

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2008/02/case-erkki-t... – [BLOG/il]
OTE ---
” … Tuomioja, jo 1960 -luvun "Vanhan valtaajana", on riittävän radikaali ymmärtämään suoran kansalaisvaikutteen nousun tänä äkkinopeiden ja välittömien sähköisten kommunikointivälineiden aikakautena. Demari-puolueen puheenjohtajaäänestys suorana jäsenäänestyksenä on alku herkemmälle korvalla kokea "iholla" mitä "kentällä tapahtuu ja - muhii". ---- Olisiko demareilla rohkeutta - puolueensa suoralla jäsenäänestyksellä selvitettyjen puheenjohtajakandidaattien lopullisen valinnan altistamisen koko kansan tehtäväksi? Tämä olisi merkki kansalaisille, että demarit haluavat ottaa kokonaisvastuullisen roolin "karanneiden ongelmien" yhtenä konsensushoitajana … ” ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #7

"Suomen ja Venäjän välinen 1300 kilometrin raja on maailman vakaimpia eikä kummallakaan puolella ole intressejä muuttaa tätä tilannetta. Ei pidä rakentaa tarpeettomia raja-aitoja Euroopan ja Venäjän välille.", lausui ulkoministeri Erkki Tuomioja eduskunnan Venäjä-keskustelussa tammikuun puolivälissä 2015 (HS 14.1.2015).

Kului vain vajaa vuosi, kun Venäjä alkoi päästää vuoden 2015 lopulla turvapaikanhakijoita pohjoisen Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta Suomeen aiheuttaen Suomelle päänvaivaa ja turvallisuusriskiä. Räjähtääkö koko Venäjän vastainen itäraja turvapaikanhakijoista? Tilanteen rauhoittamiseksi Suomi joutui tekemään Venäjän kanssa määräaikaisen 180 päivän rajasopimuksen, joka oli voimassa lokakuuhun 2016. Tuomiojan puhe ”eikä kummallakaan puolella ole intressejä muuttaa tätä tilannetta” osoittautui virheelliseksi ja opportunistiseksi jo 11 kuukauden kuluttua vuoden 2015 lopulla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

"Norjalaistutkijat:

Itärajan pakolaiset eivät olleet Venäjän juoni

Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. Fridtjof Nansenin instituutin tutkijoiden mukaan turvapaikanhakijoita houkutti Norjaan ja Suomeen halpa matka ja turvallinen reitti.

Turvapaikanhakijat30.8.2016 klo 16:13 ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9128359 -

.
Btw. Miten tuo idän karhu on meitä uhkaillut viimeisten 70 vuoden aikana, että miinoille olisi vankka peruste ...? Kuka kertoo nuo uhkaamiset?

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #12

Tässä on Alpo Rusin mainio kirjoitus suomettumisesta ja ajasta kun olimme itänaapurin talutusnuorassa

http://alporusi2014.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25451...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Alpolla voi olla paljonkin hampaankolossa tiettyjä piirejä kohtaan - siksi katkeran sävyistä tuo tilitys on - olisiko sille jotain reaalinäyttöjä ilman paisuttelua olemassa?

...
Mutta miten tuo Venäjän ja aiemmin NL on meitä sotilaallisesti uhkaillut vuoden 1944 jälkeen - kuka kertoo?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vaalistolla menee ikävästi sekaisin panssari- ja jalkaväkimiinat. Panssarimiinoja ei ole kielletty eikä panssarit pysähdy jalkaväkimiinoihin.

Suomen armeijan varastoissa olleilla jalkaväkimiinoilla ei pysäytetä nykyisiä moottoroituja jalkaväkijoukkoja eikä myöskään panssarimiinotteita purkavia panssarivaunuja ja robotteja. Metsään kylvettyinä ne jäisivät vain siviilien tuhoksi. Ne ovat jo aikoja sitten vanhentunut ase ja niiden tilalle on paljon tehokkaampia, paremmin kohdistettavia ja hallittavampia aseita.

C.Rice äärimmäisenä sotahaukkana ansaitsikin, että joku asettui vastaan. Tuomioja teki ihan oikein kun osoitti, että ihan mikä tahansa arroganssi ei ole hyväksyttävää. Olisi pitänyt toivoa, että rohkeita vastaanasettujia olisi ollut enemmänkin.

Toisaalta meidän ei tarvitse eikä pidä tehdä ihan mitä tahansa älyllisiä ja poliittisia rekkiliikkeitä vain jotta presidentti voisi pasteerata USAn presidentin vieressä Valkoisen talon nurmikolla. Ei vaikka jotkut siitä täällä kotomaassa saisivatkin n.s. kiksejä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

Ahaa, en tiennyt tuota miinoihin liittyvää yksityiskohtaa - nyt ymmärrän Halosen ja Tuomiojan innon kieltää nimenomaan jalkaväkimiinat - nehän silpovat suoraan ihmisiä - toki panssarivaunut räjähtäessään yleensä tappavat koko miehistön? ...

Aiheellinen selvennys lukijoille ... eli ei käytettäisi miehistöön iskeviä jalkaväkimiinoja, nehän ovat myös yleisä sotien jälkeisiä siviiliuhrien aiheuttajia! Enemmän kuin raskaat panssarimiinat, joita ei niin suuria määriä voi "viljellä" hintansa takia maastoon kuin halpoja jalkaväkimiinoja!

Samuli Karjalainen

Tuomioja oli niitä harvoja joilla oli kanttia arvostella Prahan miehitystä vuonna 1968. Erkki on viisas rauhan mies.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Peace -merkki rinnuksissa velvoittaa!

Ilkka Luoma

Tuntuu siltä, että Sipilä liikemiehenä koki ulkopolitiikan niin vieraaksi, että hän halusi operoitua enemmänkin talouden asioihin - kakkaroineen ... EU' ssakin Sipilä taktikoi vain talous- ja kaupaa-asioissa - ja ulkopolitiikka jää kaikkinensa Saulin hoteisiin - onko hyvä, vai ei?

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, TAMMIKUUTA 27, 2018
Onko Sauli Niinistöllä aktiivinen moraali?

" ... Viimeisessä Presidentinvaalit 2018 tv-vaalitentissä Yle' ssä Sauli Niinistö kiersi moraalia ja laittoi valtaoikeuksien syyksi [1, ettei reagoinut mahdollisuuteen olla allekirjoittamatta lakia *, joka on tunnustettu heti kättelyssä vaillinaiseksi ja valtavaa kritiikkiä aiheuttaneeksi – kysymyksessä aktiivilaki, jossa työtön laitetaan seinää vasten ---

... Niinistö kiersi vähintäänkin moraalisen velvoitteen
[1 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/niini... -

Demareiden ehdokas Tuula Haatainen oli oikeassa. Niinistö olisi voinut jättää allekirjoittamatta lain, jolloin se olisi noussut uudelleen Keskustan ja Juha Sipilän johtamassa hallituksessa esille.

Toki presidentin valtaoikeudet eivät ylety sisäpolitiikkaan, mutta nyt olisi ollut moraalinvartijan puheenvuoro paikallaan – ja sitä presidentti kiistatta on, tai pitäuisi olla.

Niinistö paljasti, ettei hän ainakaan ole työväen presidentti. Tässä kohtaa Niinistö menettää paljon demareiden ääniä tulevana sunnuntaina – varsinaisena vaalipäivänä, jolloin kansa arvioi tätä Niinistön selittelyulostuloa.

Nyt toveripiiri järjestää vuosisadan ensimmäisen ”massakansankokouksen” so. mielenilmauksen yhden päivän ”lakolla”, jossa tuomitaan jyrkästi tehty aktiivilaki, jolla oli hyvä tarkoitus, mutta väärin sisällöin ja menettelyin.

On itsestään selvää, että jokainen tietää työn olevan elämän suola – mutta kun töitä ei kaikille ole – tämä fakta on vihdoin tajuttava. Nyt tuosta aktiivilaista maksetaan hinta, joka tarkoittaa yli kuuden maitolitran menetystä kuukausittain – köyhiltä lapsiperheiltä.

Paavo Väyrynen ehdotti: Lahjoitan 50.000 euroa Hurstin leipäjonon ylläpitoon!**

Samassa Yle' n tv-vaalitentissä ehdokas ja europarlamentaarikko Paavo väyrynen kohahdutti muun muassa Twitterin soikeaksi – hän lupasi presidentinpalkkiostaan 50.000 euroa Harri Hurstin laupeuden työlle (jos tulee valituksi) – ruokajonoihin, jotka kasvavat vuosi vuodelta. Hursti oli itkenyt [2, kun jonot kasvavat ja häneltä loppuu (loppui) raha – tähän jakelutoimintaan.
...
[2 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vahav... - ... "
.
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/onko-sauli... -

.

Tomi Vaalisto

Uuden Kekkosen titteli kuuluu Väyryselle eikä Saukolle.

Kun Väyrystä verrattiin Veikko Vennamoon Kansalaispuolueen perustamisen vuoksi koko kansan Paavo tokaisi: "Koen ole­va­ni ole­va­ni enem­män Kek­ko­nen, joka pi­tää lin­jan ja on val­mis ete­ne­mään sa­tees­sa ja myrs­kys­sä."

Molemmat tunnetaan myös aikamoisina juonittelijoina ja omavaltaisina henkilöillä, Saukko ei.

Ilkka Luoma

Iltalehti näytti löytävän Saulille ja Urkille jotasin yhteistä ;)

"Uutiset | Pääkirjoitus
Pääkirjoitus: tuliko Niinistöstä uusi Kekkonen? ... "

~ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201808132201... -

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sauli Niinistöstä ei ole uudeksi Kekkoseksi.

Kekkonen ymmärsi geopoliittiset realiteetit ja Sauli Niinistö ei niitä ymmärrä. Siinä se "pieni" ero.

Tomi Vaalisto

Sauli Niinistö ymmärtää, ettei nykyinen Neuvostoliiton tuhkasta syntynyt Venäjä ole mikään suurvalta. Tätä ei jotkut oivalla ja heidän takaraivoon on syöpynyt sama kuin Paavo Väyrysen ulkopolitiikkaa käsittelevässä väitöskirjassa 1988 pääteltiin: "Neuvostoliitto on ikuinen".

Ilkka Luoma

NL järjestelmänä hajosi, venäläisyys slaavilaisuutena ei ...

...
Venäjän on maailman se toinen ydinasesuurvalta sekä maailman suurin raaka-ainevarasto, ja ehkä huomenna jo maailman suurin yksittäinen ravintoaitta ...

~ https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-ven... -

"Vieraskolumni: Venäjästäkö maailman ruoka-aitta?
11.9.2017 21.00 ... " -Kauppalehti

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Venäläiset ovat tunnetusti slaaveja, mutta jostain syystä sotaisa itänaapurimme on jatkuvasti napit vastakkain nimen omaan slaavien kanssa ja jopa hyökkäsi vanhemman veljeskansansa ukrainalaisten kimppuun.

Venäjä ei ole suurvalta, ainakin jos uskomme presidentti Vladimir Puntinia - ja miksi emme uskoisi:

"Amerikka on suurvalta - tänä päivänä se on luultavasti ainoa suurvalta. Hyväksymme sen", Putin sanoi venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

http://tass.com/politics/883026

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Voisimme ottaa tähän verrannoksi vapaan markkintalousmaailman demokraattiset sodat - kuka alkaa luettelemaan vaikkapa US' n viimeaikaisia sotia, ja aina kaukana omilta rajoilta - laiteaanhan puntit nyt enemmän vaateriin ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

Tarkastellaanpa ensin itänaapuria:
Itänaapurimme Venäjä, joka syntyi 1991 Neuvostoliiton tuhkasta, on sotinut koko olemassaolonsa ajan.
Sen edeltäjä Neuvostoliitto taisi olla sotajalalla koko historiansa ajan - joka ikinen päivä. Baltiaakin NL miehitti puoli vuosisataa.
Tsaarin Venäjä oli 1.maalimansodan aloittajista, sitä ennen oli onneton Japanin sota, jossa tsaari menetti koko laivastonsa...

Eiköhän tuo riitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Kyllä, tämä riittää lukijoille - faktaa, ei luuloa:

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Military_history_of_... -
~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_lengths_... -
~ https://www.infoplease.com/us/american-wars/milita... -

...
Näin - eiköhän tuo jo riitä lukijoille, jotka arvostavat faktoja, eikä niinkään luuloja :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #24

Nuo listaukset ovat ristiriidassa keskenään ja niissä on jopa jenkkien rauhanturvaoperaatiotkin.

Jos rauhanturvatoiminta konfliktialueella katsotaan sotimiseksi Suomikin on sotinut vuodesta 1953.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #56

Vietnamin sotakin oli varmaan rauhanturvaamisoperaatio ... puhumattakaan Laosin pommituksesta!

Mikähän tuo listaan lipsahtanut rauhanoperaatio oli? Kysyy moni lukija.

Ilkka Luoma

Kekkonen ymmärsi sekä idän että lännen tärkeyden, tämän kansakuntamme on ymmärtänyt erinomaisesti - siksi se valitsi Kekkosen kaikkien aikojen arvostetuimmaksi presidentiksi ---

Tomi Vaalisto

Huomattavasti laajemmassa äänestyksessä suurimmiksi suomalaiseksi valittiin Mannerheim ja kakkosena oli Ryti. Kekkosen taisi olla kolmas.

Joka tapauksessa Kekkosen ollessa valtiojohtaja naapurissamme oli suurvalta Neuvostoliitto, jonka kanssa meillä oli YYA sotilasliitto.
Neuvostoliiton tai sen liittolaisten hallinnassa oli Itämeren rannikko Torniosta Travemundeen.

Nykyisellä Venäjällä, joka ei ole suurvalta, on Itämeren rantaa Kaliningrad/Königsbergissä ja Suomenlahden pohjukassa. Loput kuuluvat Naton jäsenmaille ja sen kumppaneille. Tätä ei ihan kaikki oivalla.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Miten Suomi oli NL' n kanssa sotilaallisesti liittolainen - miten se konkretisoitui? Tämä kiinnostaa lukijoita! YYA oli ennenkaikkea taloudellinen etu meille (esim. öljykriiseissä!) - Suomelle ja suomalaisille ... ja sotilaalliset asiat hoidimme itse, emme edes ottaneet vastaan venäläisten sotaharjoituksia - Kekkonen oli tiukka tuosta asiasta - ja Kiitos ei kaikui usein Mäntyniemestä ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Pitää paikkaansa. Mäntyniemihän (ruots. Talludden) on vuonna 1993 valmistunut Suomen tasavallan presidentin virka-asunto ja sieltä on monesti kerrottu Kremliin:"Kiitos ei." Pokkeus oli puolen kansan presidentti T Halonen, jota ei kovin paljoa arvosteta.

Sen sijaan Mäntyniemen edeltäjässä Tamminiemessä osattiin vain yksi venäjänkielinen sana, mikä oli Da.
Tämä konkretisoitui ydinvoimalan pakko-ostona NL:stä - IVO olisi halunnut saman hintaisen, mutta paljon tehokkaamman AEG:n voimalaitoksen -. Tehtaankadun jatkuva puuttuminen sisäpolitiikkaamme ja pahin oli, ettei NL hyväksynyt Suomen puolueettomuutta.Kommunikeatekstit vääntyivät muotoon Suomen pyrkimyksestä aktiiviseen puolueettomuuspolitiikkaan. Se tarkoitti, ettei Suomi suinkaan ollut sinänsä puolueeton, eikä siihen varsinaisesti Neuvostoliiton mielestä edes pyrkinytkään. Lopulta Suomi linjasi, ettei Suomi ole sodan ja rauhan kysymyksissä puolueeton, vaan ”rauhan puolella sotaa vastaan”. Suomi siirtyi syvän suomettumisen aikaan.

Neuvostoliitto ja taistolais-stalinistit koettivat siirtää Suomen itäiseen leiriin. Samaan pyrkivät SDP:n ns. uuden ulkopolitiikan kannattajat, jotka näkivät puolueettomuuden riippumattomuudeksi lännen imperialistisista pyrkimyksistä, kun virallinen linja näki puolueettomuuden pyrkimiseksi länttä kohti.

Uuden ulkopolitiikan kannattajat vastustivat myös EEC-vapaakauppasopimusta. DDR olisi pitänyt tunnustaa heti, mitä presidentti Kekkonen vastusti. Puolustuksessa käännettiin katse länteen: armeijan koko tuli mitoittaa sellaiseksi, että Suomi kykenisi torjumaan lännen kautta mahdollisesti Neuvostoliittoa vastaan kohdistuvat uhat. Armeija pitäisi myös demokratisoida.

Uutta linjaa kannattivat mm. Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Paavo Lipponen ja Erkki Liikanen. Myös keskustassa vaikutti neuvostoystävyyttä voimakkaasti korostanut ns. K-linja, joka meni Kekkosen linjasta vasemmalle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Saivartelua - Kekkonen tosiaan asui Tamminiemessä ... lipsahti väärä residenssi, sorry lukijoille - jokainen tietää Kekkosen residenssin olleen juuri Tamminiemi --- josta kaikui Kremliin "Kiitos ei", kun ehdoteltiin yhteisiä sotaharjoituksia - nyt US tulee itse itsensä kutsuen ja Mäntyniemi on huuli pyöreänä ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #27

Ettei vaan selvinnyt blogistille vasta kun sen kerroin.

Tässä on Kari Suomalaisen pilapiirros Suomesta NL:n talutusnuorassa.

https://peda.net/jamsa/lukio/oppiaineet/historia/h...

Kannattaa huomioida, että sitä käytetään nykyään opetuksessa. Mitä tuo kuva kertoo?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

YYA - bilateralia pelasti ulkomaankauppaamme öljykriisien aikana.

...
Tässä kohdin prof. Markku Kuisman kirja "Venäjän talous 1700 - 2015 ... " -Siltala kertoo ja valaisee paljon todellisuudesta, ei luulosta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #30

70-luvun energiakriisi todella pehmeni kun Clearing-kauppasopimuksen takia neuvostoöljyn hinnan jyrkkää nousua kompensoivat samaa vauhtia kasvaneet vientimahdollisuudet itään.

Suomettuminen ja Neuvostoliiton puuttuminen maamme sisäisiin asioihin vei meiltä itsenäisyyden ja puolueettomuuden. Oman päätösvallan saimme takaisin vasta Neuvostoliiton romahdettua ja nyt olemme itsenäisempiä kuin koskaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #35

Kekkosen kovalla työllä ETYK 1975 tunnustettu puolueettomuus ja itsenäisyys menivät vasta, kun Suomi liittyi EU' hun - meni oma raha, oma Suomen Pankki, oma finassipolitiikka, oma täysin itsenäinen lainsäädäntö, oma puolustuspolitiikka, oma ulkopolitiikka, oma maatalouspolitiikka, oma ulkopolitiikka ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #38

Tämä on tylyä, mutta totta: Neuvostoliitto ei hyväksynyt Suomen puolueettomuutta vasta kun 1989.

Neuvostoliiton asenteen vuoksi ennen vuotta 1989 suomalaispoliitikkojen puoluteettomuuspuheet olivat turhaa hokemista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Erinomainen ja todellinen tieto mm. tuosta ETYK 1975 tapahtumasta saa Max Jakobssonin kirjasta: Tilinpäätös -Otava 2003 - s. 65-67, sieltä voi oppia miten saimme puolueettomuustunnustukset ...

Kun lukee tuon, ymmärtää mikä merkitys 1975 ETYK' llä oli Suomelle ja sen tunnusteulle puolueettomuudelle - niin idästä kuin lännestä.

~ https://otava.fi/kirjat/9511188569/ -

...
~ https://agricolaverkko.fi/review/trilogian-kolmas-... -

Samuli Karjalainen Vastaus kommenttiin #30

HE! Ja silti tuon 'pelastuksen' aikana paineli tuhansia ihmisiä Ruotsiin. Kekkoslovakian elintaso oli varmaan niin korkea sinkkiämpäreineen ja selluloosineen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #70

Kuten todettua perinnöksi jaettavat maatilat eivät riittäneet elinkelpoisiksi jaettuna 3-8 lapselle ... syntyi valtava höyky työmarkkinoille, joka ei enää jaksanut imeä verestä ja innokasta työvoimaa - siispä Maraboulle ... Piikki suli myöhemmin pois, Kekkonen julisti hätätilan kun työttömien määrä nousi yli 60 000!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

On syytä muistaa, että iso osa noista perheistä oli n.s. asutustilallisia jotka piti sodanjälkeen saada pois kaupungeista. Heille ei ollut tarkoituskaan tarjota toimeentuloa pelkän tilan tuotolla. Ne mitoitettiin tarkoituksella sellaisiksi, että lisätienestiä oli haettava muista töistä. Sellaisiksi suunniteltiin puutavarayhtiöiden savotat aikana jolloin metsänkorjuuteknologian valtavirtaa edusti mies, pokasaha ja hevonen. He olivat siis suunnitellusti metsäyhtiöiden halpaa kausityövoimaa.

Kun teknologia kehittyi eli tulivat ketjusahat ja traktorit sekä rekkakuljetukset, työvoiman tarve väheni eikä Suomen hidas teollistuminen pystynyt imemään kaikkea vapautuvaa työvoimaa. Sitä eivät tehneet hätäaputyömaatkaan mutta onneksi Ruotsin teollisuus veti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Olisi mukava tietää paluumuuttajien vuosittainen määrä - siis Ruotsista ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Ilkka Kanervan Kremlin ja Stasin yhteyksiä on samalla tavalla arvailtu - tosin KGB' n Stasi kopio nk. Tiitisen listasta on Suomessa - myös yksityishenkilöllä - ei vain uskalla julkaista - seuraamusten vuoksi. Näin kerrotaan ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Ei ole. Ilkka Kanerva ei ole Tiitisen listalla - täysin keksitty juttu.
Jos joku muuta väittää valehtelee tai osoittakoot väitteensä todeksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Toivoisin, että listakopion haltija julkaistasi sen - mutta pelännee rangaistuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Epäilen vahvasti, että n.s. Tiitisen listan julkaisemisesta eiole meille mitään hyötyä mutta sen sijaan paljonkin haittaa siihen nimensä saaneille.

Kyseessähän on tiettävästi lista henkilöistä joista DDR:n tiedustelu oli kiinnostunut. Ei siis aktiivisista silloisista tai aiemmista vakoilijoista vaan henkilöistä joiden kautta DDR:n tiedustelu päätteli ehkä mahdollisesti voivansa saada jotakin hyödyllistä tietoa. Sekä laillista että laitonta, sekä laillisin että laittomin keinoin, siis kohdemaan eli tässä tapauksessa Suomen mittapuulla. Sen lisäksi k.o. lista on käynyt sekä silloisessa Länsi-Saksassa että USA:ssa editoitavana. Mikä siis on sen todistusarvo, aikuisten oikeasti? Sen sijaan se olisi melkoinen kassara myös syyttömiä vastaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Listassa on elossa olevien poliitikkojen nimiä ja olet oikeassa, niillä ei ole suurta merkitystä - nimittäin tuohon aikaan jokaisella poliitikolla oli jokin yhteys Moskovaan ja Stasiin -tai ainakin Stasi halusi niin ajatella, omasta osuudestaan - sillä Stasin virkakoneistossa palkittiin suopeista yhteyksistä! Ja näin moni joutui listalle vain siitä syystä, että osoitettiin myötämielisyyttä ja ystävällisyyttä (joka ei ole poliittinen rikos) - pönkittääkseen omaa tuolloista poliitikkouraansa ... Kanerva on vahvimmin arvailtu nimi tuossa listassa. Tosin Moskovassa näin tuon listan kopion - sitä heilutti käsissään eräs vaikuttava henkilö, mutta ei tuolloin antanut listaa lähempään tarkasteluun. Stasilla oli määräys lähettää Moskovaan kaikki sellaiset aineistot, joissa oli mitä tahansa Suomesta ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Hevosmiesten Tietotoimisto julkaisi listan jo aikoja sitten: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000360871.html

Kerrotaan, että hevosmiehiltä listan saanut Iltasanomien toimittaja joutui ostamaan myös kellon, korttipakan, haitarisaappaan ja pullon pöytäviinaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

... arvailtu ... se ei ole valehtelua; liian jyrkkä ja väärä aihesyytös.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #49

Perusteetonta irvailua ja mustamalausta ehkä pätevintä ulkoministeriämme kohtaan. Kanerva tuli erinomaisesti toimeen muiden maiden ulkopolittisen johtojen kanssa ilmasuuntaa katsomatta toisin kuin esimerkiksi suttuinen Tuomioja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #80

Suomen pätevimmät ja pitkäaikaisimmat ulkoministerit ovat Erkki Tuomioja ja Paavo Vyrynen - ylivoimaisesti. Kaiman ura jäi Kataisen erittämisen vuoksi sangen vaatimattomaksi - ehkä kävi hurmaamassa US Ricen ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Kautta aikain suurimmaksi suomalaiseksi |6 on kuitenkin nostettu sotilaallisista syistä Suomen marsalkka ja presidentti C.G.E. Mannerheim |7, tuolla listalla Urho kohosi kakkoseksi.

Presidentti Risto Ryti aikanaan saattoi pelastaa valtiomme ulkopolitiikallaan, luvatessaan uskollisuutta |8 Kolmannen valtakunnan Saksalle |9 ja Johtaja Adolf Hitlerille |* kesällä 1944, jolloin suomalaiset olivat joutumassa Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalinin pihteihin [a] [b].

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/07/presidentt... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Vaaliston mainitsemasta äänestyksestä pokattiin epädemokraattisesti jo alkuvaiheessa pois V.Myllyrinne. On vahvoja epäilyksiä, että tuloksia manipuloitiin myös muuten jotta saatiin "sopiva" voittaja.

Sitäpaitsi äänestys ei ollut kovinkaan hyvin järjestetty sillä siinä oli helppoa äänestää halutessaan monta kertaa. Toisaalta mukaan valikoituivat vain ne jotka erityisesti halusivat ottaa osaa leikkimieliseen hupailuun. Siinä suhteessa jopa gallupit ovat luotettavampia koska niissä edes yritetään koota kuvaava vastaajajoukko.

Kyseessä oli siis YLE:lta hassunhauska viihdyttäväksi tarkoitettu ohjelmanumero eikä muuta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Äänestin Mannerheimia ja Kekkosta, joka tuli toiseksi ja Ryti kolmanneksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Oma mielipiteeni oli, ettei moisia äänestyksiä pitäisi edes järjestää, koska siinä liikuttiin kuitenkin sadan vuoden aikajanalla ja äänestäjien tietämys takavuosien "suuriin suomalaisiin" perustui mielikuviin.

Itse en olisi Mannerheimia äänestänyt, koska hän esiti Muurmannin radan katkaisun, mikä oli Neuvostoliiton huollon tärkein henkireikä. Jos Muurmannin radan liikennöinti olisi estetty ei Puna-armeijalla olisi ollut materiaalia lähteä hyökkäämään länteen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Saksa olisi näin voittanut erillisesti Itärintaman sotansa, jossa tämä toimi hyökkääjänä yhdessä Suomen kanssa operaatio Barbarossassa, jonka yksityiskohtiin kenraali Heinrichs kävi tutustumassa jo toukokuussa 1941. Suomi oli valinnut puolensa ja ryhtyi Saksan rinnalle sotaan, jonka piti olla Kesäsota - mutta muuttui Jatkosodaksi ...

...
Olisi ollut reilua pr. Niinistöltä julkistaa Putinin 100-vuotisonnittelukirje - LIITTEINEEN, sillä olisi tavattoman kiusallista, jos tuo liite julkistuu nyt muiden taholta! Arvellaan liitteen olevan Stalin K-arkiston dokumenttikooste, selvityksistä miksi Talvisota alkoi venäläishyökkäyksellä ja miten NL reagoi, kun Suomi ryhtyi Saksan rinnalle Operaatio Barbarossan hyökkäysaaltoon kesällä 1941.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #57

Oikaistaanpa eheellinen väite:

¨
Kun Neuvostoliitto aloitti Jatkosodan tykistöiskuin ja pommittamalla Suomea 22.6.1941 klo 6.05 suomalaiset joukot olivat ryhmittyneet puolustukseen - ei hyökkäykseen, kuten asiasta tietämättömät väittävät.

Vasta viikkoa myöhemmin (27.6.1941) Mannerheim käski perustaa Karjalan Armeijan, jonka tehtävänä on lyödä vastassa olevat viholliset sekä saavuttaa Syvärinjoki ja Ääninen. 100 000 taistelijan armeijan komentajaksi määrättiin Erik Heinrichs. Karjalan armeija aloitti hyökkäyksen 10. heinäkuuta ja valtasi elokuun loppuun mennessä koko Laatokan Karjalan. Syväri saavutettiin syyskuussa ja Petroskoi vallattiin 1. lokakuuta, minkä kunniaksi Heinrichs ylennettiin jalkaväenkenraaliksi. Tehtävä oli täytetty, ja Karjalan armeija lakkautettiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #60

Laitan mm. historian professori Markku Kuisman tekstin tänne US_P/IL' ään nyt 15. kerran - idealla - kertaus on opintojen äiti:

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

.
Arvaan, että lukijoita hymyilyttää :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #63

Varmasti hymyilyttää jos niitä on.

Lähde kun on Seura lehden blogin ja kolumnit eli hyttyssarjan mielipidekirjoituksia eikä ne muuta mihinkään Karjalan armeijan muodostamista, joka alkoi Mannerheimin käskystä viikko Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen.

Kenraali Erfurth : ”Suomalaiselta taholta esitettyjen lausuntojen varauksena oli yhä edelleen se, että neuvottelujen tulokset koskisivat vain sitä tapausta, että Suomi venäläisten hyökkäyksen johdosta joutuisi vedetyksi mukaan sotaan. Mahdollista saksalaisten ja suomalaisten joukkojen Pohjois-Suomessa tapahtuvaa yhteistoimintaa koskevista kysymyksistä päästiin yhteisymmärrykseen. Tähän liittyvistä välipuheista ja niiden toimeenpanon edellytyksinä olleista varauksista oli presidentti Ryti pidetty tietoisena. Hänellä ei ollut niitä vastaan muistuttamista.”

LÄHDE: Waldemar Erfurth, Suomi sodan myrskyssä 1941-1944, 1951, sivu 28

Nyt lukijoita naurattaa (jos niitä on)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #79

Erfurth:

Visuri ---

Tämä ei sen sijaan hymyilyttänyt suomalaisia, kun jälleen meidät ohjattiin sotaan, tällä kertaa hyökkääjänä - tässä on hyvä muistaa, että Visurin tutkimukset ovat uusimmat ja jälki on vakuuttavaa - historia muuttuu mainpulaation myötä - Visuri iskeytyi todellisuuteen:

"Kirjassa pääosa Erfurthin päiväkirjan ennen julkaisemattomasta suomennoksesta!

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla.

Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi 22. kesäkuuta, jolloin Hitler julisti myös Suomen ja Romanian tulevan mukaan sotatoimiin. Erfurthin tehtävänä oli nyt huolehtia siitä, että Suomen armeijan pääosat, vähintään kuusi divisioonaa, suunnataan hyökkäykseen Laatokan itäpuolitse kohti Syväriä. Saksalaisten oli määrä tulla siellä vastaan sulkeakseen Leningradin saartorenkaan. ... "

~ https://www.docendo.fi/saksan-kenraali-suomen-paam... -

...

" JULKAISTU 22.09.2017 - 11:50. PÄIVITETTY 29.09.2017 - 16:25

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/22/kertomus-... -

Syyskuun viimeisellä viikolla julkistettavan saksalaiskirjan suomennos kumoaa lopullisesti myytin, jonka mukaan Suomi ja natsi-Saksa kävivät erillissotaa toisessa maailmansodassa. Kenraali Waldemar Erfurthin päiväkirjan mukaan Suomi ja Saksa sotivat yhteistuumin jatkosodassa vuosina 1941­-1944.

Saksan armeijan jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth muutti Helsinkiin 13. kesäkuuta 1941. Hitlerin sanansaattaja tuli kertomaan marsalkka Mannerheimille, että natsi-Saksa hyökkää parin viikon kuluessa Neuvostoliittoon. Erfurth työskenteli Suomen armeijan päämajassa yhteysupseerina koko jatkosodan ajan.

Saksalaiskenraalin päiväkirjamerkinnöistä paljastuu, että tehtävänä oli kytkeä Suomen sotilastoimet osaksi saksalaisten kokonaissuunnitelmaa.

”Hän kirjoitti päivittäin muistiinpanoja tarkasti sen takia, että hän oli tilivelvollinen esimiehilleen siitä, mitä oli keskustellut suomalaisten kanssa. Häneltä saatettiin heti aamulla kysyä puhelimessa, mitä Mannerheimin kanssa on sovittu”, päiväkirjan pääosan suomentanut tutkija ja entinen ammattisotilas Pekka Visuri kertoo illan MOT:ssä.

”Kaikista tärkeistä operatiivisista ja strategisista seikoista neuvoteltiin koko ajan tiiviisti. Joukot taistelivat limittäin ja lomittain yhteisissä sotatoimissa ja niitä vaihdeltiinkin jatkuvasti. Kysymys ei ollut Suomen ja Saksan rinnakkain sotimisesta, vaan yhdessä sotimisesta. Tämä on se kuva, jonka Erfurthin päiväkirja antaa aivan yksiselitteisesti”, Visuri sanoo. ... "

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/22/kertomus-... -

...
~ https://www.ksml.fi/kulttuuri/Kirja-arvio-Suomi-ol... -

" ... Sota-ajasta ilmestyy edelleen uusia kokonaiskuvaa täsmentäviä teoksia. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kirjasyksyn yksi merkittävimmistä tässä ryhmässä on professori, eversti Pekka Visurin teos Suomen ja Saksan sotilaallisesta yhteistoiminnasta vuonna 1941.

Professori Mauno Jokipii (1924–2007) osoitti Jatkosodan synty -teoksessaan (1987), ettei Suomi ollut ajopuu, vaan hakeutui talvisodan jälkeen aktiivisesti Saksan yhteyteen Neuvostoliiton painostusta ja uhkaa vastaan.

Sotilaallisen yhteistyön johdonmukainen seuraus oli Suomen osallistuminen Saksan rinnalla sotaan Neuvostoliittoa vastaan.

Visuri jatkaa nyt teoksellaan Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941 siitä, mihin Jokipiin tutkimus päättyy. Teos sisältää 13.6.1941 Suomeen yhteyskenraaliksi saapuneen Waldemar Erfurthin (1879–1971) päiväkirjan vuodelta 1941. Johdantona on päiväkirjaan ja muihin lähteisiin perustuva runsaan sadan sivun yhteenveto ja analyysi.

Erfurthin sotapäiväkirja vuodelta 1944 on julkaistu WSOY:n kustantamana jo 1954. Se oli aikaa, jolloin Suomen todisteltiin käyneen erillissotaa. Visurin suomentama Erfurthin päiväkirja vuodelta 1941 osoittaa kuitenkin, että Suomen ja Saksan sotilaallinen yhteistyö oli niin tiivistä kuin olla voi. Suomen sotatoimet vuonna 1941 olivat kiinteä osa Saksan itärintamaa. Erillissodasta ei todellakaan ollut kysymys. ... "

~ https://www.ksml.fi/kulttuuri/Kirja-arvio-Suomi-ol... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #86

Tärkeintä on alkuperäinen teksi - nuo suomennokset eivät tuo mitään lisäarvoa.

Mutta se tärkein kysymys: milloin Suomi hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941? Vastaus on heinäkuussa 1941 - viikkoja neuvostohyökkäyksen jälkeen, joka aloitti sodan.

Sanaa voi helistää miten paljon tahansa, mutta ei tuo fakta muutu mihinkään. Neuvostoliitto on Jatkosodan aloittaja vaikka Visuri on tehnyt käännöksen ja Seura-lehden blogissa on kirjoituksia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #93

Ei Visurin kirjassa oteta kantaa Jatkosodan aloittajasta - sehän on vain käännös Erfurthin kirjoista. Olen muuten lukenut sen.

Se virhe: jotkut kuitenkin väittävät, että Visurin käännös muka todistaisi jotain uutta, mutta sehän täysin mahdoton ajatus. Ei Erfurth moista ole koskaan väittänyt - Erfurthin päiväkirjat ovat olleet kansallisarkistossame kymmeniä vuosia tutkijoiden käytössä.

Ilkka Luoma

Vaikeneva pääministeri luo tyhjiön, jonka puhuva presidentti täyttää -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005798606.html -

...
Ilkka Luoma 22.8.2018 - 8:59

Nato-intoiselta HS-toimittaja Kari Huhdalta tällä kertaa erinomaista pohdiskelua pääministerin ja presidentin välisestä yhteistyöstä, joka sujuu hyvin ja ennalta yhdessä sovittujen askelmerkkien mukaisesti.

Liikemiesinsinööri keskittyy kakkaroineen talouteen, verotukseen ja yritysten menestysmahdollisuuksiin ( en ota kantaa onko Pm. Sipilä menestynyt tehtävässään) ja presidentti hoitaa monimutkaistuneen ja vaikeaselkoistuneen ulkopolitiikan kiemurat, joissa pitää ottaa huomioon paasikivimäiset tosiasiat ja olomme täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

Duo toimii hyvin, ja presidentillä on kansalta suoraan väkevän voimakas valtakirja olla vaikuttavavampi kuin laki tarkasti ottaen "sallisi".

Ilkka Luoma

Mennään tiukasti topicciin:

" ... Nyt ympyrä on sulkeutumassa ja Niinistö on saamassa roolin, jota on tavoitellut
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoi... – joustavoitettu sveitsittymisemme? ]

Lento Valkoiseen taloon on merkittävä tapaus, sillä on jopa ennakoitavissa kahden suuren tapaaminen – joka voitaisiin laajentaa kolmen tapaamiseksi, jossa presidenttimme olisi koollekutsuja – Rovaniemelle, Suomen arktiseen pääkaupunkiin, onhan Suomi nyt Arktisen neuvoston puheenjohtaja – 7. ja tiettävästi Kiina tulisi myöhemmin hakemaan Arktisen neuvoston täysjäsenyyttä – jo vaikkapa Koillisväylän takia, joka taas lataa meille uskomattomia mahdollisuuksia.

Suomi ja presidenttimme ovat nyt suurien mahdollisuuksien edessä – sanoisin, että Kekkonen hymyilisi, jos voisi nähdä ja kokea tämän uuden suomalaisuuden nousun täältä idän ja lännen vedenjakajalta!

.
PS

Presidentti Niinistö voi taitavalla toimillaan jopa nostaa niin Trumpin kuin Putinin kotimaa- ja maailmaosakkeita, sillä välittäjällä voisi olla rakentava viesti, jolla molemmat suurvaltajohtajat, vahvistettuna Kiinan presidentillä – liennyttäisivät maailmanpolitiikan tilannetta, jolloin myös niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissa presidentit puolisotaisan retoriikan ohella koettaisiin hyödyllisiksi ja maailmaa rauhoittaviksi!

.
Tekstin numerot

Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla, jonka Trump' kin ymmärtää. Suomi on muuntumassa Pohjolan "sveitsiksi", parhaimmillaan lännen ja voimistuvan idän väliseksi tuntojen ja tarpeiden välittäjäksi. Trump tietää, että hän ei voi laskea Venäjää Kiinan syliin. Trump tietää, että Suomella on erinomaiset suhteet myös Kiinaan. Lopulta kaikki kolme suurvaltajohtajaa tietävät, että Suomi sotilaspoliittisesti liittoutumaton - ja ettei kansakuntamme enemmistö halua Natoon. Menestystä Saulille! ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170817220033243... -

EKSTRA
... Pr. Niinistö hakee nyt vahvasti roolia täältä idän ja lännen vedenjakajalta, neuvottelijan ja välittäjän roolia lännen ja idän väliltä. Hyvä näin, sillä sotilaspoliittisesti liittoutumaton Suomi sopii tehtävään loistavasti. Saa nähdä ehtiikö Niinistö YK' n pääsihteeriksi? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9790666 - ”Maailma äärimmäisen tulenarassa tilanteessa … ” -pr. SN/ Yle. ... "

.

Ilkka Luoma

Uutuuskirja valottaa Sauli Niinistön puuttumista sisäpolitiikkaan – ”Sipilälle Niinistö oli kuin apuun rientävä Antti Rokka” -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005789408.html -

.
Ilkka Luoma 15.8.2018 - 6:33

Mitä tarkoittaa astua vieraalle maalle? Pr. Niinistö astui Kiky-sopimuksessa, ei ollut valtuuksia viralliseen toimintaan sisä- ja talouspolitiikassa. Kekkosella oli. Niinistö tuli aikanaan maininneeksi, että talous häntä kiinnostaa, ja se tarkoitti varmaan sitä, että tulee antamaan kannusteita hyvän taloudenpidon eduksi. Niinistön roolia markasta luopumisesta ja euron ujuttamisesta Suomeen salassa kansalta - ei ole tarkkaa tietoa. Kekkonen tuotti myllykirjeitä, ja Sauli opasteita.

.

Tomi Vaalisto

Sauli Niinistö on eriomainen politikko ja hänen valtaansa lisää hallituksen linja: pääministeri ei koe ulkopolitiikkaa kiinnostavaksi ja jättääkin ulkopolitiikan hoitamisen presidentille. Ehkäpä hän luottaa presidenttiin enemmän kuin ulkoministeriin, jonka lausunnot ovat olleet hieman rönsyileviä.

Vastaava tilanne oli kun ulkoministerinä toimi E. Tuomioja, mutta silloin heikko presidentti Halonen ei pystynyt tasoittelemaan Tuomiojan monenlaisia mokia.

Ilkka Luoma

Presidentti Niinistön puuttuminen kiky-neuvotteluihin on valtiosäännön rajamailla, arvioivat asiantuntijat – ”Vallanjaon hengen vastaista” -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005790035.html -

Ilkka Luoma 15.8.2018 - 6:53

Sauli Niinistö nosti aikanaan Jyrki Kataisen Kokoomuksen johtoon. Jyrki vei Kokoomusta voitosta voittoon ja nosti puoliväkisin itsensä tunnetuin seurauksin pääministeriksi. Katainen halusi myös suitsia presidentin valtaa, seuraillen näin Kokoomuksen "isojen poikien" tahtoa ja pelkoa, ettei tule vahingossa uusia "Kekkosia", olihan presidentteinä ollut Paasikiven jälkeen vain ei-kokoomuslaisia.

Tahto munattomasta presidentistä lipsahti Kokoomuksen omaan nilkkaan ja näin syntyi puolivallaton presidentti [* Kokoomuksen riveistä. Tosin kun Niinistö tiesi tämän "vallan anastuksen" ollen myös kokoomuslaisten toiveissa, joten hän valitutti itsensä presidentiksi viimeiselle kaudelleen irti Kokoomuksesta.

Nyt tosin Kokoomus yrittää ratsastaa Saulin suurella kansansuosiolla. Muistamme myös, että presidentti Mauno Koivisto halusi enemmän parlamentarismia

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

Ja höpö höpö

2004 Jyrki Katainen löi Seinäjoen puoluekokouksessa ratkaisevalla toisella kierroksella kilpailijansa kansanedustaja Ilkka Kanervan.
Kataista kannatti 534 kokousedustajaa. Kanerva sai vaalissa 365 ääntä.

Kaipa Saukko oli yksi noista Kataista äänestäneistä 534:stä edustajasta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Vaihe 1:
" ... Arvailujen varaan jäi, mitä entisen puheenjohtajan Sauli Niinistön kesken puoluekokouksen ilmoittama tuki Kataiselle Kanervaa vastaan vaikutti tulokseen. ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jyrki... -
.

...
Vaihe 2:
" ... Kokoomuksen kärkipoliitikoilla Sauli Niinistöllä ja Jyrki Kataisella on ollut 2000-luvulla jäätävät välit, kertoo tänään julkaistu presidentti Sauli Niinistöstä kertova kirja Puolivallaton presidentti. ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kirja... -

.
Miksi ja milloin Niinistö huomasi Kataisen itsekkään pyrkyryyden ja poliittisen keskinkertaisuuden?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #54

"Miksi ja milloin Niinistö huomasi Kataisen itsekkään pyrkyryyden ja poliittisen keskinkertaisuuden?"

Moista on väitetty vain joidenkin marginaalipuolueiden aktivistien mielipidekirjoituksissa, joilla on yritetty kiinnittää huomiota kaikkein pienimpiin puolueisiin jonkinnäköisenä vaihtoehtona.
Äänestystulokset kertovat onko tuo kannattanut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Mennään asiaan, pois luuloista ja yksisilmäisistä väitteistä kts. kommentti 54.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Koivisto puhui julkisuudessa yhtä parlamentarismin puolesta mutta teki toista. Samalta näyttää S.Niinistönkin touhu. Molemmat lienevät hämärien kabinettien miehiä joissa kaikki eminenssit ovat harmaita. Läpinäkyvyys eikä julkisuus ole kummankaan juttu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Niinistön kansakunnan vastainen natottaminen - piilosta, on äänestäjille se arveluttavin tekijä. Kansa tietää mitä se tahtoo, mutta Sale on kuitenkin kertonut olevansa suomalainen eli tunnustavansa kansan suuren enemmistön yläpuolelleen.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #51

Pelkkää luulottelua.

Mitään kansakunnan tahtoa ei ole edes mitattu ja tuskin mitataankaan. Ei maanpuolustusta äänestämällä voi ratkaista jo pelkästään itänaapurin agrssiivisuuden tähden.
Pari viikkoa sitten sotaisia Shoigu uhkaili kansakuntaamme valheellisin perustein.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #53

Kerrotko nyt lukijoille nuo Shoigun valheelliset uhkailut ja uhoamiset?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Entä väitteidesi tueksi omin sanoin nuo uhoamiset, uhkaukset ja valheet?

Lukijat odottavat :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #64

kommentti 61 - ensimmäinen linkki, jossa analyysi

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Aamulehti on täynnä kiistanalaista vastaväitettä ..., mutta yksi todellisuus ministeriöstämme löytyi:

" ... Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on selkeä, ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa, puolustusministeriö tähdentää. ... "

...
Jos perehtyy pelkästään Nato - isäntämaa pöytäkirjaan ja sen ydinaseiden käsittelyn puuttumattomuuteen - ymmärtää paljon - kun vielä tietää, että Ruotsi lisäsi tärkeäksi kohdaksi kiellon Natolta tuoda ydinaseita Ruotsiin - Suomi ei tätä vaatinut!

Samoin Ruotsi vaati, että pöytäkirjaan lisätään tarkka seloste kuka, ketkä, mikä ja miten Ruotsista pyyntö esitetään Natolle tulla sotakoneineen Ruotsiin - missä on tämä osio Suomen muutoin vastaavassa pöytäkirjassa?

...
Mennäksemme topicciin:
Mikä on ollut Sauli Niinistön rooli tämän pöytäkirjan kehittelyssä?!

Väyrynen olisi tästä halunnut keskustella presidentinvaalikampanjan aikana - mutta mm. Yle' n toimittajat keskeyttivät Paavon tuon aiheen osalta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #65

Isäntämaasopimus mahdollistaa ulkomaisten joukkojen tulon ja toiminnan Suomessa, JOS Suomi tällaisen kutsun Natolle esittää. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaminen oli hyväksytty Suomen turvallisuuspoliittiseksi kumppanuustavoitteeksi eduskunnassa jo 2000-luvun alussa."

"Tärkeä ehto Suomen esittämästä kutsusta unohdetaan usein tahallaan ja siitä jopa tietoisesti valehdellaan Natoa vastustavissa piireissä. "
Näinhän se on. Tietyt piirit Suomessa ( muualla ? ) pyrkivät vääristelemään Isäntämaasopimuksen ( Host Nation ) merkitystä ja roolia. Sopimushan on tekninen sopimus, jossa määritellään miten toimitaan, JOS Suomi pyytää apua ja meille sitä toimitetaan. Isäntämaasopimus nopeuttaa toimintaa, koska käytännön toimista on etukäteen neuvoteltu ja paperilla sovittu. Tämä on kaikilla poliittisilla toimijoilla ja kansanedustajillakin tiedossa, jos ovat seuranneet asioiden kulkua."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Kerrotko nyt lukijoille miten, milloin, ketkä ja missä tilanteessa ja keiden valtuuttamana tuo mahdollisesti kohtalokkaan Naton sotakoneen Suomeen tulon esittää - ja kysytäänkö kansalta mitään, joka lopulta aina "kaikki ruumiit pesee" - kerrotko lukijoille?

Tässä tuo Nato - isäntämaa pöytäkirja - fi, eng ja um. ja fil.lis. käännös:

"TORSTAINA, HELMIKUUTA 26, 2015
Nato Isäntämaa MoU pöytäkirja

Tässä tuo Nato-sopimus, jota Suomen hallitus - tai edes mikään nykyisistä eduskuntapuolueista - ei ole halunnut kansalaisille kääntää:

kieliasun ja käännöksen englannista tarkistanut fil.lis. Mauri Nygård

|
Suomen Ulkoasiainministeriön käännös
~ https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valio... -

ENG
~ http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/2014... - [FINLEX] ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/02/nato-isant... -

.

Samuli Karjalainen Vastaus kommenttiin #68

Ne on niitä samoja 'sotilaallisia konsultaatioita' joita oli Kekkoslovakiassakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #71

Vain sillä erolla, että nyt tässä läntisen uhan luontivaiheessa US sotakone tulee Suomeen ärjyivin taistelulentoharjoituksin - esimerkiksi Kuopion Rissalasta lentämään itää kohti hyökkäysharjoituslentoja! Ero on suuri siihen nähden, että Kekkonen sanoi muinoin Kremlille: "Kiitos ei" ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #68

Monesti on tullut kerrottua ja kerronpa vielä kerran, että Nygårdin käännös on täynnä virheitä - esim SECTION TWO

Siksi onkin vaikea ymmärtää lällätystä jostain käännöksitä, koska fiksu lukee alkuperäistä englanninkielistä yhteisymmärryspöytäkirjaa, jota sen allekirjoittajatkin noudattavat. Sitä ei ole kyseenalaistanut kukaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

Ei ole esimerkkejä näkynyt virheistä - vain väitteitä - sdaammeko lukijoille tänne joitain konkreettisia esimerkkejä tarkasteluun - lukijoissa on paljon hyvää englantia osaavia!

...
Tässä paljon puhuttu Tarkoitus - numeroituna 2:

" ... OSA 2.

2.Tarkoitus

2.1. Tämän yhteisymmärryssopimuksen tarkoitus on sopia periaatteet ja menettelytavat toiminnallisten kohteiden perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi NATO-joukoille isäntämaassa, tai isäntämaan tukemana, NATOn sotilaallisten toimien aikana.

2.2. Tämä yhteisymmärryssopimus ja sen jatkodokumentit on tarkoitettu suunnittelun pohjaksi asianomaisille isäntämaan tahoille ja NATOn johdolle ennakoimaan isäntämaatukea erilaisille NATOn sotilaallisille toimille. Nämä tehtävät sisältävät toimet, joihin lähetettävät joukot ovat tiedossa, sekä ne, joihin joukot eivät vielä ole tiedossa. ... "

Ja eng - orig

" ... SECTION TWO

2. PURPOSE

2.1 The purpose of this MOU is to establish policy and procedures for the establishment of operational sites and the provision of HNS to NATO forces in, or supported from the HN, during NATO military activities.

2.2 This MOU and its follow-on documents are intended to serve as the basis for planning by the appropriate HN authority and by NATO Commanders anticipating HNS arrangements for a variety of NATO military activities. These missions include those for which deploying forces have been identified and those for which forces are yet to be identified. ... "

Ja vielä UM-käännös

" ... 2 kohta
TARKOITUS
2.1 Tämän pöytäkirjan tarkoituksena on luoda toimintaperiaatteet ja menettelyt tukikohtien perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi isäntämaassa oleville tai isäntämaan tukemille Naton joukoille Naton sotilaallisen toiminnan aikana.

2.2 Tämä pöytäkirja ja sen täytäntöönpanoasiakirjat on tarkoitettu perustaksi isäntämaan asianomaisen viranomaisen ja Naton komentajien suunnittelulle, jossa varaudutaan isäntämaatuen järjestelyihin Naton sotilaallisen toiminnan eri muotoja varten. Nämä toiminnot sisältävät sekä sellaiset operaatiot, joita varten joukot on jo määritetty, että sellaiset operaatiot, joita varten joukot on vielä määritettävä. ... "

...
Herää kysymys miten Sauli Niinistö on ollut mukana tämän laatimisessa, sen hyväksymisprosesseissa kuin yleensä tietoinen koko tämän tapahtumasarjan kulussa!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #89

Haloo - olit itse laittanut linkit, jossa nuo olisivat näkyvissä.
Lisäksi asiaa on vatvottu lukuisia kertoja

MN:n käännöksessä kohdan 2.1 subjekti, predikaatti ja objekti eivät ole käännöksiä vaan itse keksittyjä sanoja - kertoo jo kääntäjän tasosta. Samoin on kohdassa 2.2, mutta predikaatti on sentään ensimmäisessä lauseessa oikein.

=> näin koko sopimus muuttuu

Kannattaa käyttää vain alkuperäistä englanninkielistä.

Sauli Niinistöllä ei varmasti ole mitään tekemistä MN:n käännöksen kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Eli mitään virheitä ei sitten lopulta löytynyt, vain hiusten halkomista?

...
Ei ollut kysymys käännöstyöstä, vaan tapahtumaketjusta, joka päättyi tuon Pöytäkirjan allekirjoitukseen Puolustusvoimien komentajan taholta - tässä pitää muistaa, että Niinistö on ylipäällikkö, ja kantaa lopulta vastuun tuosta Pöytäkirjasta. Näin kiinnostaa tietää, mistä kohdin Sale on ollut Pöytäkirjan osalta mukana! Tähän Väyrynen olisi halunnut selvyyttä, mutta mm. Yle' n toimittajat keskeyttivät hänet vaalikampanjan TV-osuudessa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #94

Tarkennetaan, koska asia selvästi jäi epäselväksi:

TÄSSA ON ESIMERKKEJÄ MNn KÄÄNNÖKSEN VIRHEISTä, JOITA ON LUKUISIA:

MN:n käännöksessä kohdan 2.1:
1) subjekti ei ole käännös vaan itse keksitty sana - tämä on kardinaalimunaus käätäjälle, joka johtaa lukijaa harhaan

2) predikaatti ei ole käännös vaan itse keksitty sana - tämä on kardinaalimunaus käätäjälle, joka johtaa lukijaa harhaan

3) objekti ei ole käännös vaan itse keksitty sana - tämä on kardinaalimunaus käätäjälle, joka johtaa lukijaa harhaan

Kohdassa 2.2 - ensimmäisen eli päälauseen

4) subjekti ei ole käännös vaan itse keksitty sana - tämä on kardinaalimunaus käätäjälle, joka johtaa lukijaa harhaan

5) objekti ei ole käännös vaan itse keksitty sana - tämä on kardinaalimunaus käätäjälle, joka johtaa lukijaa harhaan

MN:n käännöksessä myös kappaleen 1. kaikki kohdat ovat väärin käänettty.

Kannattaa käyttää vain alkuperäistä englanninkielistä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99

Uskoisin, että tuosta hieroglyfiasta voisi olla suomennos tarpeen - lukijat varmaan ovat nyt huuli pyöreänä ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #68

Mistähän minä sen voisin tietää? Älä pistä minun vastuulleni sitä tilannetta, Luoma. Näin kuitenkin siellä lukee.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #97

Älä välitä, ei kukaan muukaan tiedä - ei ehkä itseasiassa presidenttikään ... tai ei voi sanoa miten se menee, koska kansa pillastuisi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #68

Taasko Luoma laitta minun vastuulle tiedon isäntämaasopimuksen toimenpanosta? Isäntämaasopimus on tehty ja pysyy ja ainoastaan vain Venäjän, Suomen ainoan sotilaallisen uhan vuoksi. Syytä työnantajaasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Vastuun vain luetun ymmärtämiselle :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

"Kauttakulkusopimus 3.0" ja sen takana oleva NATOn doktriini lähtee nimenomaan siitä, että poliittiset sopimiset on jo sovittu. Lopusta päättää viime kädessä NATOn sotilaskomentaja tai hänen valtuuttamansa jos isäntä alkaa nikotella. Ja sellaista S.Niinistö on ollut sopimassa piilossa äänestäviltä kansalaisilta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #74

Oleellinen kysymys onkin kuka/ketkä ja mitkä kutsuvat Naton taistelukoneen Suomeen!

Ruotsalaiset pohtivat pöytäkirjaa vuoden ja vaativat siihen kaksi oleellista lisäystä ja samalla eroavuutta meidän vastaavaan:

-ydinaseiden tuontikielto
-selkeät selostukset kuka, ketkä ja mikä kutsuu Nato-sotakoneen Ruotsiin, jotta kansa tietää missä mennään näiden pöytäkirjojen osalta.

Samuli Karjalainen Vastaus kommenttiin #55

Vastatoimenpiteet tuskin tarkoittavat pelkkää pään silittelemistä. Kerrotko muuten miten Ruotsi saisi reagoida Suomen ja Venäjän yhteisiin sotaharjoituksiin Torniossa ja Pohjanlahdella. Olisiko se vain turvallisuuden suojelemista.

Ilkka Luoma
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #50

Kommentti 5. "Tuntuu siltä, että Sipilä liikemiehenä koki ulkopolitiikan niin vieraaksi, että hän halusi operoitua enemmänkin talouden asioihin - kakkaroineen ... EU' ssakin Sipilä taktikoi vain talous- ja kaupaa-asioissa - ja ulkopolitiikka jää kaikkinensa Saulin hoteisiin - onko hyvä, vai ei?"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Entä Niinistö?

Sauli Niinistöä käsittelevän kirjan tekijä pitää kiinni väitteistään – ”Jos tasavallan presidentti antaa ymmärtää, se voidaan kokea painostamisena” -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005792379.html -

Ilkka Luoma 15.8.2018 - 21:55

Suosittelen YLE Areenaa, sieltä löytyy nyt tuo TV1/ a-studio, jossa tulee ilmi, että niin Häkämies/EK kuin Lyly/ SAK pyörsivät Yle' lle puheensa kirjan tekijälle antamastaan haastattelusta. Ketkä puhuvat nyt muunneltua totuutta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #77

Vaalisto lainaa Luomaa: "... - ja ulkopolitiikka jää kaikkinensa Saulin hoteisiin - onko hyvä, vai ei?"

Niin, ehkä todellakin parempi, ettei T.Soinin. Ulkoasiainvaliontakin M.Vanhasen ja P.Salolaisen johdolla on mitä on. Jäseninä on toki Tuomiojakin mutta ilmeisesti järjen ääni jää kokoustensa sisäpuolelle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #106

Nyt Olli Rehn liittyi Niinistön puolustajiin:

"Hallituksen kiky-neuvottelijana toiminut Olli Rehn puolustaa presidentti Niinistöä: ”Arvokasta, että vetosi työmarkkinasovun puolesta”

Tänään klo 6:01 (muokattu klo 7:04)
Rehn viittaa juhlalliseen vakuutukseen, jossa tasavallan presidentti sitoutuu edistämään Suomen kansan menestystä. ... " -Iltalehdestä

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #111

Enää jääkin vain kysymys mikä edistää uomen kansan menestystä, kikyttely vaiko ei kikyttelyä. Ja tietenkin ikiaikainen kysymys keitä oikeastaan Suomen kansaan kuuluu. V.Linna muotoili sen kysymyksen aikoinaan A.Koskelan suuhun: ”Minä olen yhden asian huomannu niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa niin kun ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. Ni kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin." O.Rehn ja S.Niinistö ovat sen omalta osaltaan rajanneet.

Ilkka Luoma

SUNNUNTAINA, TOUKOKUUTA 21, 2006
Kokoomuksen vallaton presidentti

" ... Presidentiltä ollaan riisumassa valtaoikeuksia

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa riisua presidentiltä sitä, mitä presidentille kuuluu kansalaisten mielestä. Kokoomuksen ei kannattaisi "kostaa" äänestäjille heidän valintaansa. Kansa toivoi vaikuttajapresidenttiä. Halosella on nyt valtuuksiensa puitteissa avaimet käsissään. Olisiko Katainen yhtä innokkaana julistamassa valtavähennyksiä, jos työväen presidenttiehdokas Sauli Niinistö olisi saanut enemmistön kansalaisista taakseen? Niinistöä kannatettiin karismaa omaavana ihmisenä yli puoluerajojen ja Kokoomuksella puolueena ei ollut suurta osuutta Saulin menestykseen. Sauli kuitenkin yhdisti Kokoomuspuoluetta yhteishengen nimissä.

On surullista, että kykyilypuolue tutkailee valtaoikeuksia näkemättä metsää puilta. Kansalaiset eivät riisuisi presidenttiänsä liiaksi vallasta. Monien tutkimuksien mukaan äänestäjät laajasti haluavat vaikutusvaltaista presidenttiä ja ilman valtuuksia pelkkä seremoniallisuus ei riitä. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/kokoomukse... -

.

Samuli Karjalainen

Kekkonen oli niin isänmaallinen mies, että hajotti Fagerholmin hallituksen vuonna 1958 Neuvostoliiton käskystä ja vaati tulla valituksi poikkeuslailla vuoden 1968 häntä suututtaneen vaalituloksen takia. Onneksi Niinistö ei ole samanlainen.

Ilkka Luoma

Kekkonen oli niin isänmaallinen, että yritti vielä voimavuosinaan Svetogosrskissa saunoessaan voimalla ja diplomatialla vääntää Karjala -kysymystä - tapahtumasta on HS-juttu 1980 -luvulta, kertojana tuolloinen YIT (?)-toimitusjohtaja - joku voisi löytää sen! ;)

Ilkka Luoma

Niin, sitä kovin moni muukin kysyy - enimmillään todellisuutta on kerrottu samaan jänkkäämiseen 18 kertaa, mutta katson, että faktisuuteen tulee pyrkiä kaikin keinoin. Suomessa tosin sana on vapaa ---

Ilkka Luoma

Yle TV1 a-studio ---

~ https://areena.yle.fi/1-4247288 -

"Kansan isä vai vallanhimoinen hallitsija?"

Ilkka Luoma

Ja nyt tiukasti topicciin:

Niinistö toimi oikein, mutta toteutti väärällä tavalla. Presidentti ei toiminut millään muotoa väärin, eikä oikeastaan toteutuksen ollut väärä, sillä molemmissa väitteistä ollut asiasisältö toteutui Suomen ja suomalaisten edun mukaisesti.

.
~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000005792595.html -

" ... TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö ei näytä haluavan olla millään lailla uusi Kekkonen.

Presidentti Niinistö on tunnetusti tarkka maineestaan.

Urho Kekkonen oli presidenttinä yksinvaltias liki rajoittamattomilla valtaoikeuksilla, joka jyrähteli muille ja laittoi maan asioita kuntoon.

Niinistö on sisäpoliittisesta vallasta käytännössä kokonaan riisuttu presidentti. ... " -IS

.

Ilkka Luoma

Ja edelleen tiukasti topicissa:

Fortum kuunteli tarkalla korvalla mitä presidentti totesi, ei vaatimalla mitään, vaan ajattelemalla ääneen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja Fortumin omia etuja, ja niihin sukeutuvia mahdollisia uhkatekijöitä. Lopputulos oli koko Suomelle täysin oikea.

.
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180815220113... -

"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiistää jyrkästi sotkeutuneensa Fennovoima-hankkeeseen: ”Väite on käsittämätön, en ole painostanut mitään tahoa tai henkilöä”

keskiviikko 15.08.2018 klo 16:27

Aamulehden toimittajien mukaan Niinistö käytti vaikutusvaltaansa edistääkseen Fennovoiman ydinvoimalahankkeen toteutumista ... "
.

Ilkka Luoma

Toimittaja Nurmi on oikeassa, ei Sauli Niinistö Fortumin painostanut, vaan opasti Firtumin johtoa paasikivimäiseen reaalimaailmaan huomaamaan olomme idän ja lännen vedenjakajalla. Myös kaupallisesti ajatellen Niinistön toimintamalli oli oikea - lisäksi Venäjältä vesivoimaomistuksen siirtyminen Fortumille säilyi mahdollisuutena. Niinistö toimi oikein ja Nurmi teki oikeat havainnot. Missä vika? Suomi tarvitsee Hanhikiven hiilidioksittoman ydinvoimasähkön ja suopeat suhteet Venäjän energiatoimituksiin! Samalla suhdetoiminta muutoinkin säilyi itäiseen rajanaapuriimme käyttökelpoisena ja hyödyllisenä meille.

...
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180815220114... -

"Kohutun Niinistö-kirjan toinen kirjoittaja Lauri Nurmi Ylelle: ”Joku käänsi Fortumin pään - se jokin oli tietoisuus, jonka presidentti oli tuonut keskusteluun”

torstai 16.08.2018 klo 7:13
Nurmi sanoi A-studiossa, ettei heidän kirjassaan ole väitetty tasavallan presidentin painostaneen ketään. ... "

.

Ilkka Luoma

Presidentti Sauli Niinistö toimi taustalla kohteliaan ja pintapuolisen kekkosmaisesti. Kekkonen olisi vienyt asian loppuun ja vesivoima olisi siirtynyt Fortumille Hanhikiven "pelastamisesta". Hanhikivi on Suomelle välttämättömyys hiilidioksittoman sähkönsä vuoksi + se ylläpitää suopeita energiayhteyksiä Venäjälle. Niinistö on toiminut oikein, vaikka olisi ystävällisesti kertonut todellisuuden Fortumille. Niinistöllä on kansan suuri tuki ja hän ymmärtää asemamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Lisäksi Sauli on kirkkaasti perehtynyt paasikivimäiseen reaalimaailmaan. Saulille pisteet 6-0.

...
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180817220114... -

" ... Niinistön väitettiin tehneen pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja pörssiyhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi, että Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet olisivat vahingoittuneet, jos Fortum ei olisi pelastanut Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Samalla olisivat vaarantuneet Fortumin miljardiomistukset Venäjällä ... "

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma kirjoitti: " Hanhikivi on Suomelle välttämättömyys hiilidioksittoman sähkönsä vuoksi + se ylläpitää suopeita energiayhteyksiä Venäjälle."

Ydinvoima ei ole välttämättömyys vaan vihonviimeinen riesa. Sen päästöttömyys on myytti joka on rakennettu valmiin ja ehjän ydinvoimalan häiriöttömän toiminnan toiminnan mukaan. Oikeastihan ydinvoimalan rakentaminen on resursseja haaskaavaa ja päästöjä tuottavaa. Samaten ydinvoimalan polttoaineen hankkimen kuluttaa mahdottomia määriä ihan perinteisiä öljypohjaisia aineita kaikkine niihin liittyvine päästöineen. Samaten ydinvoimala tuottaa suuren määrän n.s. matala-aktiivista jätettä varsinaisen käytetystä polttoaineesta jäävän jätteen lisäksi.

Lisäksi on otettava huomioon tarvittavan säätövoiman käyttämät resurssit ja tuottama jäte. Ydinvoima on siis kaikkea muuta kuin puhdasta.

Puhumattakaan kaikesta siitä hukatusta energiasta joka menetetään kun ydinvoimaloiden ollakseen tehokkaita, on oltava suuria ja siten sähkön siirtomatkat ovat pitkiä.

Mitä taas tulee (energia-)yhteyksistä huolehtimiseen Venäjälle niin en "ostaisi" niitä ydinvoimakaupoilla vaan loisin monenkeskisempiä yhteyksiä laajempien yhteistyökuvioiden varaan, myös n.s. uusiutuvien energialähteiden ympärille.

P.s. Luoma kirjoitti tuossa aiemmin näyttämis- ja vertailutaloudesta. Taitraapa olla niin, että tähän ydinvoimaan sitä liittyy mitä suuremmassa määrin. Onhan nuo laitokset isoja ja näyttäviä, sellaisina seksikkäitäkin kuten P.Lipponen taannoin huomasi.

Ilkka Luoma

Yllättäen energiayhteyksien suopeutta tarvitaan ihmisen itsensä energiaan eli ravintoon - mikäli koemme useita perättäisiä satomenetyksiä - saattaa olla, että Venäjä on se pelastus - valtavan viljelykelpoisen maapinta-alan myötä ja varsinkin kun maatalous kehittyy nyt pakotteiden ja vastatoimien vuoksi kovaa kyytiä ...

.
~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-v... -

"Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien Venäjän maataloustuotanto oli laskukierteessä aina tämän vuosikymmenen alkuun asti. Silloin Vladimir Putin asetti tavoitteeksi maan elintarvikeomavaraisuuden vuoteen 2020 mennessä.

Investoinnit ja maatalouden tukiohjelmat aloitettiin siis jo hyvän aikaa ennen sanktioita, mutta todellisen sysäyksen Venäjän maatalous sai Venäjän itsensä asettamista elintarviketuontiin kohdistuvista vastasanktioista. Ja reilusti devalvoituneesta ruplasta.

Kun vuonna 2013 Venäjä toi noin 36 prosenttia kuluttamistaan elintarvikkeista, vastasi tuonti enää vain 20 prosenttia kulutuksesta tämän vuoden alussa, ja laskun ennustetaan jatkuvan.

Venäjän viljantuotanto on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2010, vehnän tuotanto etunenässä. Viime vuonna Venäjä ohitti Yhdysvallat vehnän viejänä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ja tänä vuonna Venäjästä tuli maailman suurin vehnän viejä, kun se jätti myös EU:n taakseen. ... "

.

Ilkka Luoma

Ydinvoima on hiilidioksiditon, mutta energiajätteeltään vaikeasti käsiteltävä, tosin on Kiinasta puolihuhu, jossa puoliintumisaikatutkimus olisi tuomassa uutta tietoa sen myötä miten ollaan onnistuttu käytetyn uraanin ja plutoniumin jatkokäsittelyssä ... on totta myös, että itse ydinvoimalaitos on päästöjä synnyttävä sen koko elinkaariajatelussa, mutta mikäpä ei olisi, kun elinkaarta summataan päästäjänä ... Tässä ratkaisee kokonaistuotos laitoksen suunnittelusta purkamiseen ja erityisesti laitoksen aktiiviaika, jolloin se puskee "puhdasta energiaa" - esimerkiksi täyssähköautoille, joiden ajopäästö on olematon - ydinvoimasähköllä - tosin täyssähköautoihinkin sälyttyy elinkaariajatuksen päästösummautuminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #120

Ydinvoima koko elinkaareeltaan, siis voimalan rakentamisesta ja polttoaineen hankinnasta aina voimalan purkamiseen ja jätteiden, niin korkea- kuin matala-aktiivisten, loppusijoitukseen ei ole hiilidioksitonta. Kaikkea muuta ja sen LISÄKSI tulevat r.aktiivisen prosessin ja jätteet.

Joidenkin laskelmien mukaan uraanin louhinta, yleensä syrjäisistä valtavista avolouhoksista kuluttaa valtavan määrän raakaöljypohjaisia polttoaineita ennenkuin se on edes jalostamon portin sisäpuolella. Lisäksi jalostaminen vie ihan perinteellistä energiaa.

Virheettömästi toimiva ydinvoimalakaan ei toimi puhtaasti kuin proshyyreissä. Se tuottaa m.m. lämpösaastetta muutenkin lämpiävään ilmastoon. Aikoinaan Loviisassa yritettiin olla fiksuja ja käyttää lämpösaastetta kalankasvattamojen ja kasvihuoneiden lämmittämiseen. Jostakin syystä eivät kuitenkaan uskaltaneet tuoda tuotteita markkinoille vaikka hyvin kasvoivatkin. Olisiko syynä sama kuin, että Tsernobylin onnettomuuden jälkeen korkeimpia säteilyarvoja saatiin nimen omaan Loviisasta jonka jälkeen niiden lukujen kertominen julkisuuteen lopetettiin mittarien "epäluotettavuuden" takia. Turvajärjestelmät m.l. säteilysuojat siellä ovat kuitenkin alati luotettavaa länsiteknologiaa miilun itsessään ollessa neuvostovalmisteinen ja meille vakuutetaan, että becquerelliäkään ei pääse ulos. Myös Olkiluodon lukemat olivat "ihan vain satunnaisesti" koholla.

Toisaalta on myös tutkimustuloksia m.m. leukemiaa esiintyvän lapsilla sitä enemmän mitä lähempänä ydinvoimalaa he asuvat. Siltä osin tutkimukset ovat vieläkin, vaikka ensimmäisen kaupallisen voimalan käyttöönotosta on jo yli 60 vuotta, ihan kesken. Ja turvallisuutta perustellaan esimerkiksi Saksassa salaisiksi julistetuilla ydinvoimaviranomaisten selvityksillä hallitukselle. Meillä ei juuri edes keskustella aiheesta eikä alueellisia eroja sairastuvuudessa liene edes selvitetty.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Tänään Loviisasta johdettaisiin käytetty lauhdevesi putkia myöten Helsingin kaukolämpöön - tuolloin "kauan sitten" ei ymmärretty sitä suunnitella! (Ehkä eristetekniikka oli tuolloin vaillinaista?) Nyt Helsinki tuottaa paljon kaukolämpöä kivihiilellä ja koko sen ajan kun Loviisa 1 ja 2 ovat säteilleet ydinsähköä ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #122

Eristystekniikka ei tuolloin riittänyt eikä se vieläkään riitä järjellisillä kustannuksilla. Miten lie tulevaisuudessa?

Kivihiiltäkin osataan nykyisellä päästöjen pesutekniikalla polttaa jokseenkin puhtaasti. Tosin kallista sekin on.

Joku tannoin ehdotti Helsinkiin ydinvoimalaa juuri lämmän tuotannon takia mutta vaikeni melko pian, ymmärrettävistä syistä sillä ne myllyt ovat niin vaarallisia, ettei maailmasta löydy yhtään vakuutusyhtiötä joka suostuisi sellaisen vakuuttamaan käyvästä arvosta. Niinpä nekin riskit on sälytetty veronmaksajien piikkiin.

Helsinki tuottaa energiastaan Helen:n oman ilmoituksen mukaan:
- n. 61 % kivihiilellä,
- n. 1 % öljyllä,
- n. 8 % lämpöpumpuilla,
- n. 2 % biopolttoaineilla ja
- n. 28 % maakaasulla.
Kasvunvaraa tuossa olisi etenkin bio- ja kaasutuotannolle sekä maalämmölle. Nord Stream I:stä kai tarjottiin haaraa Suomeenkin.

Ilkka Luoma

Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä? -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005795859.html -

Ilkka Luoma 19.8.2018 - 3:53
Juurisyy tähän ongelmaan on kirkas. Presidentillä on liian vähän valtaa, siis meillä on kansakunnan tahdon vastaisesti valtuuksiltaan liian heikko presidentti. Kansalaistemme enemmistö kaipaa vahvaa presidenttiä - isähahmoa, kuten oli presidentti Urho Kekkonen. Tämän vahvuuden toiveen kansa heitti peliin poikkeuksellisen suurella kansansuosiolla Sauli Niinistön viimeisissä presidentinvaaleissa.

Niinistö on oivaltanut kansalaistensa tahdon, onhan hän todennut väkevästi olevansa suomalainen, kun Natoon - lännen sotakoneeseen jenkaava media kysyi tasavallan presidentti Niinistön kantaa Natoon liittymisestä. Aiemmin ja sisältään natomyönteinen Niinistö myöntyi kansakuntamme suuren enemmistön puolelle, joka vastustaa voimakkaasti Natoon liittymistä. "Olen suomalainen", edesmenneen laulaja Kari Tapion sanoin - Kari nautti myös suurta kansansuosiota - melankolisilla lauluillaan. Kansakuntamme on aina laulun arvoinen.

.

Ilkka Luoma

Presidentillä ja pääministerillä on hienosti toimiva sopusointuinen vallan - ja mielipiteiden työnjako. Kansa on sen enemmistönä siunannut.

...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005799459.html -

"Presidentti on sisäpolitiikan yläpuolella

Presidentin arvojohtajuudelle on tilaa, ja sen osoittaminen on perustuslain mukaista toimintaa" -HS Mielipide otsikko + ing.

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset