Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Sauli Niinistöstä tavoiltaan uusi Kekkonen?

  • Putin & Niinistö ... luottamusyhteys?
    Putin & Niinistö ... luottamusyhteys?
  • Tuohon kaveriin voisin luottaa ... näinkö US pr. Trump voisi ajatella?
    Tuohon kaveriin voisin luottaa ... näinkö US pr. Trump voisi ajatella?
  • Heidän välittäjänä olisi paikka luottohenkilölle, joka edustaa suurvaltapuolueettomuutta ja liittoutumattomuutta sotakoneisiin!
    Heidän välittäjänä olisi paikka luottohenkilölle, joka edustaa suurvaltapuolueettomuutta ja liittoutumattomuutta sotakoneisiin!

Istuva presidentti sai ilokseen/harmikseen kaksi uutta kirjaa – toinen otetaan tässä ruodintaan. Sanomalehti Kalevasta eläköitynyt Risto Uimonen kirjoitti ylistyskirjan Sauli Niinistöstä [1, sisältöä pohdittiin ja analysoitiin Helsingin Sanomien toimesta ulkoisin voimin – heti kärkeen, jopa viiltävästi.

Olemmeko suitsuttajia taka-ajatuksin tai vilpittömin mielin? Kansasuosiossa uiva Sauli omii itselleen ”kekkosmaisia” piirteitä …? Kansakunnallammekin on toki omat toiveet valitulleen.

Kansalaiset Suomessa eivät ole saaneet täyttä selvitystä mikä oli kaikkinensa Niinistön rooli, kun Suomea vietiin Euroopan Unioniin ja kuinka meiltä otettiin puolisalaa – pyytämättä ja yllättäen – markka, ja tilalle ujutettiin euro, yhteisvaluutta. Ujutus oli virhe – ainakin, jos kuuntelemme talousasiantuntija Sixten Korkamannia, joka tosin samaan hengenvetoon ilmaisee, ettei eurosta voi enää erota [2.

 

Helsingin Sanomat otsikoi – Viikon toista Niinistö-kirjaa voisi luulla presidentinkanslian tilaustyöksi – Risto Uimonen suitsuttaa Niinistöä hengästyttävästi -yliopistolehtori Johanna Vuorelma

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005789854.html -

Ote: ” … Tuoreessa kirjassa Uimonen kuvaa presidenttiä taitavaksi, toimeliaaksi ja määrätietoiseksi presidentiksi, joka on puheissaan looginen ja johdonmukainen. Niinistö on Uimosen mukaan kiistaton ykkönen ulkopolitiikan johtajana, tarvittaessa tiukka suhteessa Venäjään ja taitava puhevallan käyttäjä, joka on ”onnistunut profiloimaan itsensä hyvien arvojen ja asioiden puolesta puhuvana sekä esimerkkiä näyttävänä mielipidejohtajana”.

Lista jatkuu: Niinistöllä on vahvoja näyttöjä aidosta julkisuuskuvasta, asioiden hallinnasta ja hyvästä pelisilmästä sekä edellytyksiä ymmärtää tavallisten ihmisten elämää … ”

...

Lukijakommentti – Ilkka Luoma: ”Istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä ja Suomen pitkäaikaisinta presidenttiä Urho Kekkosta ei voida rinnastaa suoraan, kuin yhdessä asiassa - ovat miehiä ja mieltyivät selvästi nuorempiin naisiin, joka ei ole lainkaan synti, vaan halusta elää.

Molemmat ovat aikakausituotteita. Kekkonen oli itsenäisyysmies, jolla oli suuri tehtävä, joka toteutui vain osaksi - ETYK 1975. Niinistön suurta tehtävää EU-Brysselin varjosta emme tiedä. Sen sijaan viitteitä EU- ja Nato-kytkeytymiseen on jo olemassa [3.

Kekkonen piti Neuvostoliiton varjoa todellisuudessa loitolla, hakien sieltä liki täydet hyödyt Suomelle ja suomalaisille [4 - puolittaisena demokraattisen ja itsenäisen valtion "itsevaltiaana". Niinistön kaudella Suomi ei ole enää itsenäinen [5, tässä verkostoituneessa maailmassa [6.

Molemmat presidentit nauttivat eilen ja tänään suurta kansansuosiota. Kekkonen valittiin tässä äskettäin eräässä kansalaiskyselyssä* kaikista, myös elossa olevista presidenteistä kaikkein arvostetuimmaksi.

[* ~ https://www.ksml.fi/kotimaa/Nyt-se-on-tutkittu-Kekkonen-arvostetuin-presidentti/1091503 -

Kekkonen oli myös monien mielissä viilto myllykirjeiden saatossa. Kekkosen hautapaadessa on myös kynnöksen viilto kuvaamassa kesken jäänyttä työtä - tuota työtä Niinistö ei kykene viemään loppuun kuin täyden ihmeen voimalla.

Niinistön työn jatkajaa emme tiedä, mutta Kekkosen työn jatkaja on yhä olemassa! [6 ”

 

Elämme Niinistön aikaa ja kansakunta kaipaa vahvaa johtajaa

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/kokoomuksen-vallaton-presidentti.html - ]

Media maalaa jatkuvasti uhkaa ja pelotetta idästä [7 ja pelastusta lännestä. Miten istuva presidentti taiteilee tässä vastakkainasettelun [8 mediamaailmassa, kun kansalaisemme taas ovat oivaltaneet olomme idän ja lännen vedenjakajalla [9, jossa perintömme tulee niin lännestä kuin idästä [10.

Suomi on demokratia, sen todistaa suora kansanvaali presidentistämme – Sauli sai historialliset äänet hänen viimeisestä presidenttivaalista – nyt onkin lopulta kysymys, kuka jatkaa hänen älykästä välittäjän roolia [11 täältä sotilaallisesta liittoutumattomuudesta [12 – idän karhun vierestä, joka voi olla meille vielä uudelleen kaupallinen pelastus – jos oikein yritämme osata suurvaltapuolueettomuuden politiikkaa

 

Viitteet:

[1 Risto Uimonen: Sauli Niinistö – tasavallan presidentti. WSOY. 411 s.

[2 ~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/korkman-suomen-eurojasenyys-vakava-erehdys/SdsCdGJx - [22102015]

[3

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/kiistaton-suomen-valtiomies-oli.html -

[5

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/vaalitaistelu-vayrynen-niinisto.html -

[7

[8

[9

.

[10

[11

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/12/sauli-niinisto-voi-olla.html -

.

EKSTRA

”Kansalaisen paras kausi elettiin Kekkosen aikana” -mielipidekirjoitusotsikko Kaarlo Nordlund [HS-Mielipide]

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162987-kansalaisen-paras-kausi-elettiin-kekkosen-aikana -

...

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 176951

 

DOC niinisto_kekkonen_14082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 14082018

 

556_5020 | 09:35_10:08

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 23, 2017
Presidentti Sauli Niinistö – idän ja lännen välittäjä

...
" ... Suomi on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla - 2.. Venäläiset tietävät, ettemme halua olla venäläisiä, ruotsalaiset sen, ettemme ole ruotsalaisia – sen sijaan itsenäisyyttä kaipaavat suomalaiset haluavat olla juuri suomalaisia – omalla tavallaan, itse päättäen omista asioistaan.

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234922-... -
Presidenttimme on oivaltanut tarttua omaehtoisesti ja itsenäisesti meille kuulumattomiin asioihin! *

Päätös presidentilliseen ryhtymiseen on kaiku pitkäaikaisimman preisidenttimme Urho Kekkosen ajoista. Tuolloin reilu 20 vuoden aikana Kekkonen tasapainoili kansakuntansa etujen nimissä taitavasti idän ja lännen välissä – huolehtien samalla kansallisvarallisuutemme kasvusta sekä liki automaattisten tilausten saannosta juuri idästä – monet ovatkin todenneet, että Kekkosen aikana suomalaiset elivät parasta aikaansa.

Me stabiloiduimme lopullisesti idän ja lännen vedenjakajalle jo vuonna 1975, kun Kekkosen ETYK-nuija päätti historiallisen kokouksen, jossa saimme lopullisen puolueettomuustunnustuksen niin lännestä kuin idästä.

Nyt Sauli Niinistö stabiloi meille asetelmaa vailla vertaa

Kansakuntamme onneksi presidenttimme on oivaltanut hienosti kansakuntamme perustahdon olla irti kaikista sotilasliitoista; emme halua Natoon ja tämän Niinistö on lukenut useista mielipidetiedusteluista, joissa kansakuntamme sanoo yhtäläisesti vuosikausien ajan – täyden ei, yli 50 prosentin voimala – ”Kiitos ei – Nato!” - 3 ja 4.

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/posts/1015289... – 10 vuoden Nato-tilastot
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/10/itsenaisyyte... - … on olla ilman Natoa!

Tuo kansakuntamme tahto on huomattu niin Kiinassa, Venäjällä kuin Yhdysvalloissakin. Kaikki kolme ydinasesuurvaltaa oivaltavat, että Suomi voi olla juuri se reitti ja keino pitää yllä kriittisinäkin aikoina yhteyttä, sovittelua ja välittämistä, kun maailma tai maanosa kipuilee, oireilee ja uhalla retorisoi – enemmän tai vähemmän aseilla pullistellen. ... "

.

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/08/presidentt... -

.

Ilkka Luoma

Suomessa on voimakas kaipuu Urho Kekkosen aikaan, jolloin Suomella oli isäntä talossa ja talon perustukset kunnossa.

...
Ja sitten se toinen kirja:
Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi - "Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra", Into 2018

Iltalehti:
~ https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201808132201... -

" ...
Kuva presidentti Sauli Niinistöstä vallankäyttäjänä alkaa täydentyä hänen toisen kautensa käynnistyttyä. Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen uudessa kirjassa (Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra, Into 2018) kerrotaan kokemuksia presidentistä, joka mieluusti ohjailee arvovallallaan myös suuria sisäpoliittisia kysymyksiä.

Kirjan mukaan presidentti Niinistö puuttui ratkaisevalla hetkellä kilpailukykysopimuksen neuvotteluihin. Niinistö kutsui työnantajien EK:n ja työntekijöiden SAK:n johdon Mäntyniemeen salaiseen kokoukseen, jossa kannusti osapuolia tekemään sopimuksen, joka olisi tärkeä Suomen edun kannalta ... "

Samuli Karjalainen

Suomessa ei kaivata mitään 'vahvaa johtajaa'. Suomalaiset haluavat egologisempaa politiikkaa eikä mitään Kekkoslovakian savupiipputeollisuutta luontoa tuhoavine kaivoksineen. Kekkoslovakiassa oli kymmeniä Talvivaaran tapaisia kaivoksia.

Ilkka Luoma

"Kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa vahvaa johtajaa
25.04.2017 ... "

~ http://kaikuhelsinki.fi/blogi/kaksi-kolmesta-suoma... -

...
"Suomi kaipaa jälleen johtajaa ... "

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkäpä S.Niinistön suvereenius ulkopolitiikassa johtunee vain ja ainoastaan ulko- ja pääministerien heikkoudesta? Niinistön aikana vain E.Tuomiojaa voinee pitää asiansa osaavana. Muut, Soini ulkoministerinä ja Katainen, Stubb ja Sipilä pääministereinä eivät vakuuta joten siinä joukossa "kädettömämpikin" pääsee esille.

Ilkka Luoma

Tuntuu siltä, että Sipilä liikemiehenä koki ulkopolitiikan niin vieraaksi, että hän halusi operoitua enemmänkin talouden asioihin - kakkaroineen ... EU' ssakin Sipilä taktikoi vain talous- ja kaupaa-asioissa - ja ulkopolitiikka jää kaikkinensa Saulin hoteisiin - onko hyvä, vai ei?

Ilkka Luoma

LAUANTAINA, TAMMIKUUTA 27, 2018
Onko Sauli Niinistöllä aktiivinen moraali?

" ... Viimeisessä Presidentinvaalit 2018 tv-vaalitentissä Yle' ssä Sauli Niinistö kiersi moraalia ja laittoi valtaoikeuksien syyksi [1, ettei reagoinut mahdollisuuteen olla allekirjoittamatta lakia *, joka on tunnustettu heti kättelyssä vaillinaiseksi ja valtavaa kritiikkiä aiheuttaneeksi – kysymyksessä aktiivilaki, jossa työtön laitetaan seinää vasten ---

... Niinistö kiersi vähintäänkin moraalisen velvoitteen
[1 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/niini... -

Demareiden ehdokas Tuula Haatainen oli oikeassa. Niinistö olisi voinut jättää allekirjoittamatta lain, jolloin se olisi noussut uudelleen Keskustan ja Juha Sipilän johtamassa hallituksessa esille.

Toki presidentin valtaoikeudet eivät ylety sisäpolitiikkaan, mutta nyt olisi ollut moraalinvartijan puheenvuoro paikallaan – ja sitä presidentti kiistatta on, tai pitäuisi olla.

Niinistö paljasti, ettei hän ainakaan ole työväen presidentti. Tässä kohtaa Niinistö menettää paljon demareiden ääniä tulevana sunnuntaina – varsinaisena vaalipäivänä, jolloin kansa arvioi tätä Niinistön selittelyulostuloa.

Nyt toveripiiri järjestää vuosisadan ensimmäisen ”massakansankokouksen” so. mielenilmauksen yhden päivän ”lakolla”, jossa tuomitaan jyrkästi tehty aktiivilaki, jolla oli hyvä tarkoitus, mutta väärin sisällöin ja menettelyin.

On itsestään selvää, että jokainen tietää työn olevan elämän suola – mutta kun töitä ei kaikille ole – tämä fakta on vihdoin tajuttava. Nyt tuosta aktiivilaista maksetaan hinta, joka tarkoittaa yli kuuden maitolitran menetystä kuukausittain – köyhiltä lapsiperheiltä.

Paavo Väyrynen ehdotti: Lahjoitan 50.000 euroa Hurstin leipäjonon ylläpitoon!**

Samassa Yle' n tv-vaalitentissä ehdokas ja europarlamentaarikko Paavo väyrynen kohahdutti muun muassa Twitterin soikeaksi – hän lupasi presidentinpalkkiostaan 50.000 euroa Harri Hurstin laupeuden työlle (jos tulee valituksi) – ruokajonoihin, jotka kasvavat vuosi vuodelta. Hursti oli itkenyt [2, kun jonot kasvavat ja häneltä loppuu (loppui) raha – tähän jakelutoimintaan.
...
[2 ~ https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/vahav... - ... "
.
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/onko-sauli... -

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sauli Niinistöstä ei ole uudeksi Kekkoseksi.

Kekkonen ymmärsi geopoliittiset realiteetit ja Sauli Niinistö ei niitä ymmärrä. Siinä se "pieni" ero.

Ilkka Luoma

Kekkonen ymmärsi sekä idän että lännen tärkeyden, tämän kansakuntamme on ymmärtänyt erinomaisesti - siksi se valitsi Kekkosen kaikkien aikojen arvostetuimmaksi presidentiksi ---

Ilkka Luoma

Vaikeneva pääministeri luo tyhjiön, jonka puhuva presidentti täyttää -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005798606.html -

...
Ilkka Luoma 22.8.2018 - 8:59

Nato-intoiselta HS-toimittaja Kari Huhdalta tällä kertaa erinomaista pohdiskelua pääministerin ja presidentin välisestä yhteistyöstä, joka sujuu hyvin ja ennalta yhdessä sovittujen askelmerkkien mukaisesti.

Liikemiesinsinööri keskittyy kakkaroineen talouteen, verotukseen ja yritysten menestysmahdollisuuksiin ( en ota kantaa onko Pm. Sipilä menestynyt tehtävässään) ja presidentti hoitaa monimutkaistuneen ja vaikeaselkoistuneen ulkopolitiikan kiemurat, joissa pitää ottaa huomioon paasikivimäiset tosiasiat ja olomme täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

Duo toimii hyvin, ja presidentillä on kansalta suoraan väkevän voimakas valtakirja olla vaikuttavavampi kuin laki tarkasti ottaen "sallisi".

Ilkka Luoma

Mennään tiukasti topicciin:

" ... Nyt ympyrä on sulkeutumassa ja Niinistö on saamassa roolin, jota on tavoitellut
[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/eu-joustavoi... – joustavoitettu sveitsittymisemme? ]

Lento Valkoiseen taloon on merkittävä tapaus, sillä on jopa ennakoitavissa kahden suuren tapaaminen – joka voitaisiin laajentaa kolmen tapaamiseksi, jossa presidenttimme olisi koollekutsuja – Rovaniemelle, Suomen arktiseen pääkaupunkiin, onhan Suomi nyt Arktisen neuvoston puheenjohtaja – 7. ja tiettävästi Kiina tulisi myöhemmin hakemaan Arktisen neuvoston täysjäsenyyttä – jo vaikkapa Koillisväylän takia, joka taas lataa meille uskomattomia mahdollisuuksia.

Suomi ja presidenttimme ovat nyt suurien mahdollisuuksien edessä – sanoisin, että Kekkonen hymyilisi, jos voisi nähdä ja kokea tämän uuden suomalaisuuden nousun täältä idän ja lännen vedenjakajalta!

.
PS

Presidentti Niinistö voi taitavalla toimillaan jopa nostaa niin Trumpin kuin Putinin kotimaa- ja maailmaosakkeita, sillä välittäjällä voisi olla rakentava viesti, jolla molemmat suurvaltajohtajat, vahvistettuna Kiinan presidentillä – liennyttäisivät maailmanpolitiikan tilannetta, jolloin myös niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissa presidentit puolisotaisan retoriikan ohella koettaisiin hyödyllisiksi ja maailmaa rauhoittaviksi!

.
Tekstin numerot

Suomi on idän ja lännen vedenjakajalla, jonka Trump' kin ymmärtää. Suomi on muuntumassa Pohjolan "sveitsiksi", parhaimmillaan lännen ja voimistuvan idän väliseksi tuntojen ja tarpeiden välittäjäksi. Trump tietää, että hän ei voi laskea Venäjää Kiinan syliin. Trump tietää, että Suomella on erinomaiset suhteet myös Kiinaan. Lopulta kaikki kolme suurvaltajohtajaa tietävät, että Suomi sotilaspoliittisesti liittoutumaton - ja ettei kansakuntamme enemmistö halua Natoon. Menestystä Saulille! ~ http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170817220033243... -

EKSTRA
... Pr. Niinistö hakee nyt vahvasti roolia täältä idän ja lännen vedenjakajalta, neuvottelijan ja välittäjän roolia lännen ja idän väliltä. Hyvä näin, sillä sotilaspoliittisesti liittoutumaton Suomi sopii tehtävään loistavasti. Saa nähdä ehtiikö Niinistö YK' n pääsihteeriksi? ~ https://yle.fi/uutiset/3-9790666 - ”Maailma äärimmäisen tulenarassa tilanteessa … ” -pr. SN/ Yle. ... "

.

Ilkka Luoma

Uutuuskirja valottaa Sauli Niinistön puuttumista sisäpolitiikkaan – ”Sipilälle Niinistö oli kuin apuun rientävä Antti Rokka” -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005789408.html -

.
Ilkka Luoma 15.8.2018 - 6:33

Mitä tarkoittaa astua vieraalle maalle? Pr. Niinistö astui Kiky-sopimuksessa, ei ollut valtuuksia viralliseen toimintaan sisä- ja talouspolitiikassa. Kekkosella oli. Niinistö tuli aikanaan maininneeksi, että talous häntä kiinnostaa, ja se tarkoitti varmaan sitä, että tulee antamaan kannusteita hyvän taloudenpidon eduksi. Niinistön roolia markasta luopumisesta ja euron ujuttamisesta Suomeen salassa kansalta - ei ole tarkkaa tietoa. Kekkonen tuotti myllykirjeitä, ja Sauli opasteita.

.

Ilkka Luoma

SUNNUNTAINA, TOUKOKUUTA 21, 2006
Kokoomuksen vallaton presidentti

" ... Presidentiltä ollaan riisumassa valtaoikeuksia

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen haluaa riisua presidentiltä sitä, mitä presidentille kuuluu kansalaisten mielestä. Kokoomuksen ei kannattaisi "kostaa" äänestäjille heidän valintaansa. Kansa toivoi vaikuttajapresidenttiä. Halosella on nyt valtuuksiensa puitteissa avaimet käsissään. Olisiko Katainen yhtä innokkaana julistamassa valtavähennyksiä, jos työväen presidenttiehdokas Sauli Niinistö olisi saanut enemmistön kansalaisista taakseen? Niinistöä kannatettiin karismaa omaavana ihmisenä yli puoluerajojen ja Kokoomuksella puolueena ei ollut suurta osuutta Saulin menestykseen. Sauli kuitenkin yhdisti Kokoomuspuoluetta yhteishengen nimissä.

On surullista, että kykyilypuolue tutkailee valtaoikeuksia näkemättä metsää puilta. Kansalaiset eivät riisuisi presidenttiänsä liiaksi vallasta. Monien tutkimuksien mukaan äänestäjät laajasti haluavat vaikutusvaltaista presidenttiä ja ilman valtuuksia pelkkä seremoniallisuus ei riitä. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/kokoomukse... -

.

Samuli Karjalainen

Kekkonen oli niin isänmaallinen mies, että hajotti Fagerholmin hallituksen vuonna 1958 Neuvostoliiton käskystä ja vaati tulla valituksi poikkeuslailla vuoden 1968 häntä suututtaneen vaalituloksen takia. Onneksi Niinistö ei ole samanlainen.

Ilkka Luoma

Kekkonen oli niin isänmaallinen, että yritti vielä voimavuosinaan Svetogosrskissa saunoessaan voimalla ja diplomatialla vääntää Karjala -kysymystä - tapahtumasta on HS-juttu 1980 -luvulta, kertojana tuolloinen YIT (?)-toimitusjohtaja - joku voisi löytää sen! ;)

Ilkka Luoma

Niin, sitä kovin moni muukin kysyy - enimmillään todellisuutta on kerrottu samaan jänkkäämiseen 18 kertaa, mutta katson, että faktisuuteen tulee pyrkiä kaikin keinoin. Suomessa tosin sana on vapaa ---

Ilkka Luoma

Yle TV1 a-studio ---

~ https://areena.yle.fi/1-4247288 -

"Kansan isä vai vallanhimoinen hallitsija?"

Ilkka Luoma

Ja nyt tiukasti topicciin:

Niinistö toimi oikein, mutta toteutti väärällä tavalla. Presidentti ei toiminut millään muotoa väärin, eikä oikeastaan toteutuksen ollut väärä, sillä molemmissa väitteistä ollut asiasisältö toteutui Suomen ja suomalaisten edun mukaisesti.

.
~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000005792595.html -

" ... TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö ei näytä haluavan olla millään lailla uusi Kekkonen.

Presidentti Niinistö on tunnetusti tarkka maineestaan.

Urho Kekkonen oli presidenttinä yksinvaltias liki rajoittamattomilla valtaoikeuksilla, joka jyrähteli muille ja laittoi maan asioita kuntoon.

Niinistö on sisäpoliittisesta vallasta käytännössä kokonaan riisuttu presidentti. ... " -IS

.

Ilkka Luoma

Ja edelleen tiukasti topicissa:

Fortum kuunteli tarkalla korvalla mitä presidentti totesi, ei vaatimalla mitään, vaan ajattelemalla ääneen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja Fortumin omia etuja, ja niihin sukeutuvia mahdollisia uhkatekijöitä. Lopputulos oli koko Suomelle täysin oikea.

.
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180815220113... -

"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiistää jyrkästi sotkeutuneensa Fennovoima-hankkeeseen: ”Väite on käsittämätön, en ole painostanut mitään tahoa tai henkilöä”

keskiviikko 15.08.2018 klo 16:27

Aamulehden toimittajien mukaan Niinistö käytti vaikutusvaltaansa edistääkseen Fennovoiman ydinvoimalahankkeen toteutumista ... "
.

Ilkka Luoma

Toimittaja Nurmi on oikeassa, ei Sauli Niinistö Fortumin painostanut, vaan opasti Firtumin johtoa paasikivimäiseen reaalimaailmaan huomaamaan olomme idän ja lännen vedenjakajalla. Myös kaupallisesti ajatellen Niinistön toimintamalli oli oikea - lisäksi Venäjältä vesivoimaomistuksen siirtyminen Fortumille säilyi mahdollisuutena. Niinistö toimi oikein ja Nurmi teki oikeat havainnot. Missä vika? Suomi tarvitsee Hanhikiven hiilidioksittoman ydinvoimasähkön ja suopeat suhteet Venäjän energiatoimituksiin! Samalla suhdetoiminta muutoinkin säilyi itäiseen rajanaapuriimme käyttökelpoisena ja hyödyllisenä meille.

...
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180815220114... -

"Kohutun Niinistö-kirjan toinen kirjoittaja Lauri Nurmi Ylelle: ”Joku käänsi Fortumin pään - se jokin oli tietoisuus, jonka presidentti oli tuonut keskusteluun”

torstai 16.08.2018 klo 7:13
Nurmi sanoi A-studiossa, ettei heidän kirjassaan ole väitetty tasavallan presidentin painostaneen ketään. ... "

.

Ilkka Luoma

Presidentti Sauli Niinistö toimi taustalla kohteliaan ja pintapuolisen kekkosmaisesti. Kekkonen olisi vienyt asian loppuun ja vesivoima olisi siirtynyt Fortumille Hanhikiven "pelastamisesta". Hanhikivi on Suomelle välttämättömyys hiilidioksittoman sähkönsä vuoksi + se ylläpitää suopeita energiayhteyksiä Venäjälle. Niinistö on toiminut oikein, vaikka olisi ystävällisesti kertonut todellisuuden Fortumille. Niinistöllä on kansan suuri tuki ja hän ymmärtää asemamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Lisäksi Sauli on kirkkaasti perehtynyt paasikivimäiseen reaalimaailmaan. Saulille pisteet 6-0.

...
~ https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180817220114... -

" ... Niinistön väitettiin tehneen pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja pörssiyhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi, että Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet olisivat vahingoittuneet, jos Fortum ei olisi pelastanut Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Samalla olisivat vaarantuneet Fortumin miljardiomistukset Venäjällä ... "

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma kirjoitti: " Hanhikivi on Suomelle välttämättömyys hiilidioksittoman sähkönsä vuoksi + se ylläpitää suopeita energiayhteyksiä Venäjälle."

Ydinvoima ei ole välttämättömyys vaan vihonviimeinen riesa. Sen päästöttömyys on myytti joka on rakennettu valmiin ja ehjän ydinvoimalan häiriöttömän toiminnan toiminnan mukaan. Oikeastihan ydinvoimalan rakentaminen on resursseja haaskaavaa ja päästöjä tuottavaa. Samaten ydinvoimalan polttoaineen hankkimen kuluttaa mahdottomia määriä ihan perinteisiä öljypohjaisia aineita kaikkine niihin liittyvine päästöineen. Samaten ydinvoimala tuottaa suuren määrän n.s. matala-aktiivista jätettä varsinaisen käytetystä polttoaineesta jäävän jätteen lisäksi.

Lisäksi on otettava huomioon tarvittavan säätövoiman käyttämät resurssit ja tuottama jäte. Ydinvoima on siis kaikkea muuta kuin puhdasta.

Puhumattakaan kaikesta siitä hukatusta energiasta joka menetetään kun ydinvoimaloiden ollakseen tehokkaita, on oltava suuria ja siten sähkön siirtomatkat ovat pitkiä.

Mitä taas tulee (energia-)yhteyksistä huolehtimiseen Venäjälle niin en "ostaisi" niitä ydinvoimakaupoilla vaan loisin monenkeskisempiä yhteyksiä laajempien yhteistyökuvioiden varaan, myös n.s. uusiutuvien energialähteiden ympärille.

P.s. Luoma kirjoitti tuossa aiemmin näyttämis- ja vertailutaloudesta. Taitraapa olla niin, että tähän ydinvoimaan sitä liittyy mitä suuremmassa määrin. Onhan nuo laitokset isoja ja näyttäviä, sellaisina seksikkäitäkin kuten P.Lipponen taannoin huomasi.

Ilkka Luoma

Yllättäen energiayhteyksien suopeutta tarvitaan ihmisen itsensä energiaan eli ravintoon - mikäli koemme useita perättäisiä satomenetyksiä - saattaa olla, että Venäjä on se pelastus - valtavan viljelykelpoisen maapinta-alan myötä ja varsinkin kun maatalous kehittyy nyt pakotteiden ja vastatoimien vuoksi kovaa kyytiä ...

.
~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-v... -

"Neuvostoliiton romahtamisesta lähtien Venäjän maataloustuotanto oli laskukierteessä aina tämän vuosikymmenen alkuun asti. Silloin Vladimir Putin asetti tavoitteeksi maan elintarvikeomavaraisuuden vuoteen 2020 mennessä.

Investoinnit ja maatalouden tukiohjelmat aloitettiin siis jo hyvän aikaa ennen sanktioita, mutta todellisen sysäyksen Venäjän maatalous sai Venäjän itsensä asettamista elintarviketuontiin kohdistuvista vastasanktioista. Ja reilusti devalvoituneesta ruplasta.

Kun vuonna 2013 Venäjä toi noin 36 prosenttia kuluttamistaan elintarvikkeista, vastasi tuonti enää vain 20 prosenttia kulutuksesta tämän vuoden alussa, ja laskun ennustetaan jatkuvan.

Venäjän viljantuotanto on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2010, vehnän tuotanto etunenässä. Viime vuonna Venäjä ohitti Yhdysvallat vehnän viejänä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin ja tänä vuonna Venäjästä tuli maailman suurin vehnän viejä, kun se jätti myös EU:n taakseen. ... "

.

Ilkka Luoma

Ydinvoima on hiilidioksiditon, mutta energiajätteeltään vaikeasti käsiteltävä, tosin on Kiinasta puolihuhu, jossa puoliintumisaikatutkimus olisi tuomassa uutta tietoa sen myötä miten ollaan onnistuttu käytetyn uraanin ja plutoniumin jatkokäsittelyssä ... on totta myös, että itse ydinvoimalaitos on päästöjä synnyttävä sen koko elinkaariajatelussa, mutta mikäpä ei olisi, kun elinkaarta summataan päästäjänä ... Tässä ratkaisee kokonaistuotos laitoksen suunnittelusta purkamiseen ja erityisesti laitoksen aktiiviaika, jolloin se puskee "puhdasta energiaa" - esimerkiksi täyssähköautoille, joiden ajopäästö on olematon - ydinvoimasähköllä - tosin täyssähköautoihinkin sälyttyy elinkaariajatuksen päästösummautuminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #120

Ydinvoima koko elinkaareeltaan, siis voimalan rakentamisesta ja polttoaineen hankinnasta aina voimalan purkamiseen ja jätteiden, niin korkea- kuin matala-aktiivisten, loppusijoitukseen ei ole hiilidioksitonta. Kaikkea muuta ja sen LISÄKSI tulevat r.aktiivisen prosessin ja jätteet.

Joidenkin laskelmien mukaan uraanin louhinta, yleensä syrjäisistä valtavista avolouhoksista kuluttaa valtavan määrän raakaöljypohjaisia polttoaineita ennenkuin se on edes jalostamon portin sisäpuolella. Lisäksi jalostaminen vie ihan perinteellistä energiaa.

Virheettömästi toimiva ydinvoimalakaan ei toimi puhtaasti kuin proshyyreissä. Se tuottaa m.m. lämpösaastetta muutenkin lämpiävään ilmastoon. Aikoinaan Loviisassa yritettiin olla fiksuja ja käyttää lämpösaastetta kalankasvattamojen ja kasvihuoneiden lämmittämiseen. Jostakin syystä eivät kuitenkaan uskaltaneet tuoda tuotteita markkinoille vaikka hyvin kasvoivatkin. Olisiko syynä sama kuin, että Tsernobylin onnettomuuden jälkeen korkeimpia säteilyarvoja saatiin nimen omaan Loviisasta jonka jälkeen niiden lukujen kertominen julkisuuteen lopetettiin mittarien "epäluotettavuuden" takia. Turvajärjestelmät m.l. säteilysuojat siellä ovat kuitenkin alati luotettavaa länsiteknologiaa miilun itsessään ollessa neuvostovalmisteinen ja meille vakuutetaan, että becquerelliäkään ei pääse ulos. Myös Olkiluodon lukemat olivat "ihan vain satunnaisesti" koholla.

Toisaalta on myös tutkimustuloksia m.m. leukemiaa esiintyvän lapsilla sitä enemmän mitä lähempänä ydinvoimalaa he asuvat. Siltä osin tutkimukset ovat vieläkin, vaikka ensimmäisen kaupallisen voimalan käyttöönotosta on jo yli 60 vuotta, ihan kesken. Ja turvallisuutta perustellaan esimerkiksi Saksassa salaisiksi julistetuilla ydinvoimaviranomaisten selvityksillä hallitukselle. Meillä ei juuri edes keskustella aiheesta eikä alueellisia eroja sairastuvuudessa liene edes selvitetty.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Tänään Loviisasta johdettaisiin käytetty lauhdevesi putkia myöten Helsingin kaukolämpöön - tuolloin "kauan sitten" ei ymmärretty sitä suunnitella! (Ehkä eristetekniikka oli tuolloin vaillinaista?) Nyt Helsinki tuottaa paljon kaukolämpöä kivihiilellä ja koko sen ajan kun Loviisa 1 ja 2 ovat säteilleet ydinsähköä ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #122

Eristystekniikka ei tuolloin riittänyt eikä se vieläkään riitä järjellisillä kustannuksilla. Miten lie tulevaisuudessa?

Kivihiiltäkin osataan nykyisellä päästöjen pesutekniikalla polttaa jokseenkin puhtaasti. Tosin kallista sekin on.

Joku tannoin ehdotti Helsinkiin ydinvoimalaa juuri lämmän tuotannon takia mutta vaikeni melko pian, ymmärrettävistä syistä sillä ne myllyt ovat niin vaarallisia, ettei maailmasta löydy yhtään vakuutusyhtiötä joka suostuisi sellaisen vakuuttamaan käyvästä arvosta. Niinpä nekin riskit on sälytetty veronmaksajien piikkiin.

Helsinki tuottaa energiastaan Helen:n oman ilmoituksen mukaan:
- n. 61 % kivihiilellä,
- n. 1 % öljyllä,
- n. 8 % lämpöpumpuilla,
- n. 2 % biopolttoaineilla ja
- n. 28 % maakaasulla.
Kasvunvaraa tuossa olisi etenkin bio- ja kaasutuotannolle sekä maalämmölle. Nord Stream I:stä kai tarjottiin haaraa Suomeenkin.

Ilkka Luoma

Onko presidentin ympärillä hiljaisuuden kehä? -HS
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005795859.html -

Ilkka Luoma 19.8.2018 - 3:53
Juurisyy tähän ongelmaan on kirkas. Presidentillä on liian vähän valtaa, siis meillä on kansakunnan tahdon vastaisesti valtuuksiltaan liian heikko presidentti. Kansalaistemme enemmistö kaipaa vahvaa presidenttiä - isähahmoa, kuten oli presidentti Urho Kekkonen. Tämän vahvuuden toiveen kansa heitti peliin poikkeuksellisen suurella kansansuosiolla Sauli Niinistön viimeisissä presidentinvaaleissa.

Niinistö on oivaltanut kansalaistensa tahdon, onhan hän todennut väkevästi olevansa suomalainen, kun Natoon - lännen sotakoneeseen jenkaava media kysyi tasavallan presidentti Niinistön kantaa Natoon liittymisestä. Aiemmin ja sisältään natomyönteinen Niinistö myöntyi kansakuntamme suuren enemmistön puolelle, joka vastustaa voimakkaasti Natoon liittymistä. "Olen suomalainen", edesmenneen laulaja Kari Tapion sanoin - Kari nautti myös suurta kansansuosiota - melankolisilla lauluillaan. Kansakuntamme on aina laulun arvoinen.

.

Ilkka Luoma

Presidentillä ja pääministerillä on hienosti toimiva sopusointuinen vallan - ja mielipiteiden työnjako. Kansa on sen enemmistönä siunannut.

...
~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005799459.html -

"Presidentti on sisäpolitiikan yläpuolella

Presidentin arvojohtajuudelle on tilaa, ja sen osoittaminen on perustuslain mukaista toimintaa" -HS Mielipide otsikko + ing.

.

Toimituksen poiminnat