Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vesi - arvokkain Elämän lähde

 • Sinustakin on noin 75 prosenttia vettä - vesi mahdollistaa kaltaisemme Elämän
  Sinustakin on noin 75 prosenttia vettä - vesi mahdollistaa kaltaisemme Elämän
 • Vesi kiertää - sitä ei tule käytännössä lisää!
  Vesi kiertää - sitä ei tule käytännössä lisää!
 • Jätevesi on esimerkki osaamattomuudestamme ja piittaamattomuudestamme!
  Jätevesi on esimerkki osaamattomuudestamme ja piittaamattomuudestamme!
 • Järviemme pinta-ala on suuri, mutta tilavuus pieni. Venäjän Baikal-järvessä on noin 23 600 km3 vettä!
  Järviemme pinta-ala on suuri, mutta tilavuus pieni. Venäjän Baikal-järvessä on noin 23 600 km3 vettä!

Kesä Suomessa ja muuallakin on ollut ja on vähävetinen – niin on ollut ennenkin – muutamien vuosimiljoonien aikana. Vesimäärä on paljolti vakio, sillä vettä ei mainittavasti tule lisää [1.

Me pyörittelemme samaa vettä – tai oikeastaan biosfääri – ilmakehäsysteemi kierrättää vettä ylös ja alas – onneksemme tuo vetovoima tuo se alaskin, sillä useat planeetat ovat vetensä ja sitä myöten ilmakehänsä menettäneet avaruuteen, joko superkasvihuoneilmiön myötä tai [… jokin muu syy, jota emme tiedä ...].

 

Ihminen käyttää vettä suhteettoman paljon kokonaisbiomassaansa nähden. Ihmisen käyttötarve vedelle on kestämätön, eikä evoluutio ole varautunut näin massiiviseen käyttöön, koska sen varaumat ovat vain reaaliajassa – näihin meidän tarvitsemiin massiivisiin määriin vettä, jotka kaiken kaikkiaan hallitsemattomalta osalta sotkemme vielä elinkelvottomuuden piiriin – jätevesiksi.

 

Helsingin Sanomat avasi jälleen kerran veden merkittävyyden

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005793606.html -

Otsikolla: Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan” [LINK]

Ote: ” … Näitä iskulauseita on toisteltu koko 2000-luku, kun samalla pellot ympäri päiväntasaajaa kuivuvat ja ihmiskunnan vedenkulutus kiihtyy.

Ilmastonmuutoksen on laskeskeltu nostavan Suomen vedet arvoon arvaamattomaan, ja vuonna 2010 vesiosaaminen asetettiin Suomen maabrändistrategiassa yhdeksi lupaavimmista vientialoista … ” -HS-Sara Vainio 17.8.2018 [*

Lukijakommentti – Ilkka Luoma – 17.8.2018 - 6:22 : ”Maailman suurin yksittäinen sulana oleva virtaus- ja käyttökelpoinen makean veden lähde on Venäjän Siperiassa – Baikal-järvi [2, jossa on arvioitu olevan noin viides osa tuosta maailman käyttökelpoisesta makeasta vedestä.

Kiinassa taas suomalaisille tarjottiin kokeiluna mahdollisuutta tulla vesilaitoksen omistajaksi tietyin ehdoin [3, se ei kiinnostanut tuolloin noin kymmenen vuotta sitten ketään, kuten ei talojen rakennuttaminenkaan - erityisen mukavin ehdoin ja mahdollisuuksiin, 15 vuotta sitten.

Pohjois-Kiina on kuivumassa, nyt projektina on maailman suurimman vedensiirtolinjan esisuunnittelu.

Suomalaiset olivat Kiinassa 2008-2011 pitkällä jätevesien puhdistusprojekteissa [4, liian aikaisin ja liian ahneina [5. Pöytä oli tuolloin katettu parhailla kiinalaisavuilla! Nyt on tarjolla menestysresepti pulloveden osalta. Kiinnostuneet ottakoon yhteyttä.

Pekingin pohjavesi on hälytysrajan alapuolella, ja viemärit vuotavat useissa kiinalaiskaupungeissa. Jätevesien puhdistaminen ja siihen liittyvä teknologia on edelleen kysyttyä! Kiinalaisen jätevesilaitoksen ehkä saisi myös kokeiluna omakseen, erityisehdoin. Laitetaan sopivat bakteerit syömään putkistot puhtaiksi.Btw. Maailmassa kuolee joka päivä tuhansia lapsia jätevesien aiheuttamiin tauteihin, jo vuosikausia ja huomennakin!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/10/jatevesien-mikrobit-ja-ebola-tappavat.html - ]

” … Joka päivä kuolee lähinnä maailman kehitysmaissa 4.300 lasta suoraan tai epäsuorasti saastuneen veden mikrobeihin, joka päivä – jo kymmenien vuosien ajan … ”

 

Sanotaan, että seuraava suursota käydään vedestä [** – ehkä juuri Israel – Palestiina ja arabinaapurit … ?

Vesisodassa on kysymys elämästä ja kuolemasta, sillä ilman vettä ihminen ei tule toimeen kuin muutamia päiviä, tosin hengittävän ilmahappiseoksen tarve on minuuteissa – ravinnotta saatamme elää viikkoja ---

 

[* Vesibrändi ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/53011-brandinrakentajat-loysivat-veden -

[** "Jos tämän vuosisadan sodat ovat taistelua öljystä, seuraava vuosisata tulee olemaan taistelua vedestä", ennusti Maailmanpankin kestävän kehityksen ohjelman johtaja Ismail Serageldin 1995” ~ https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/sodan_rintamat_sumenevat -

 

...

EKSTRA – Jätevesi – ravinteiden lähde?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/11/ilmaston-alle-on-jaanyt-vesi-vanhin.html -

” …[2009] Jätevesi on erinomainen ravinteiden lähde
Jätevesilaitos on erinomainen ravinteiden lähde 2009-3/. Viemärit tuovat kaiken sen hedelmällisen lietteen kauniisti yhteen paikkaan, josta se voidaan jalostaa peltojen kasvuvoimaksi 2009-3/. Kiinassa jätevesilaitoksien liete on suurin "päänsärky" ja nyt tuo pahanhajuinen moska kipataan kaatopaikoille 2009-4/ - Suomessa osin ongelmajätelaitokselle. Suomessa on aloitettu projekti, jonka tuloksia Kiinassa odotetaan malttamattomina - milloin muuten kutsumme heidät tähän tutkimukseen mukaan? … ”

 

Viitteet:

[1 ~ https://peda.net/kulkuri/kulkurikoulu/il/kestavakehitys/maaliskuu -

[2 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Baikalj%C3%A4rvi -

[3 Suomalainen yritys olisi saanut hoitaakseen yritystoimintana sovitun jätevesilaitoksen 3-8 vuodeksi ja samalla olisi saanut asetettujen rajojen puitteissa mahdollisuuden kehittää omaa puhdistusteknologiaa eli parantaa hyötysuhdetta, vähentää energiakulutusta ja tehostaa erilaisten tarvittavien kemikaalien yms. käyttöä. Laitokselle olisi asetettu rajanormit sen puhtausvaateista ja samalla olisi päätetty yritykselle maksettavasta jätevesikuutiohinnasta – ehdot täyttävästä päästövedenlaadusta riippuen – bonuksia unohtamatta – laadun ylittäessä asetetut normit. Siis tarjolla oli monopoliliiketoimi.

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/09/vesi-vanhin-voitehista-voitelee.html -

[5 Kiinassa tulisi ymmärtää ja osata ottaa hallittu riski alussaan, ja saada korvaus onnistumisesta myöhemmin. Varovainen suomalaistapa ei luottanut kiinalaisten vihjeisiin – tässä olisi ollut viisasta ymmärtää miten Kiinassa toimitaan, kun kyseessä yhteiskunta maksumiehenä – näin ei käynyt, ja projektit raukesivat – tosin jatkuen sitten toisien suomalaiskumppanien kanssa. Nyt yli kahdeksan vuoden jälkeen on todettava, että saavutettu asetelma oli ainutlaatuinen, joka on toiminut muissa projekteissa erinomaisesti – kaikessa hiljaisuudessa, täysin lakien ja säännösten puitteissa. Se luottamus ja pelisilmä ...

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 177308

 

DOC vesi_17082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 17082018

 

675_6168 | 18:09_19:58

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Ilkka Luoma

.
[ ... porakaivon rakentaja kaivaa entistä syvemmälle - pohjavesi pakenee. Kalastaja muistelee joesta saadun runsaita saaliita - nyt jokiveden bakteeri- ja viruskannat ovat yliotteessa perinteelliseen jokiveden harmoniaan nähden. Teollisuus päästää Kiinassa markkinatalouden jätökset surutta paikallisen väestön harmiksi ympäröiviin vesistöihin ... ]

Kolmannen aallon läntinen markkinamekanismi löysi Kiinasta maailman suurimmat tuotto- ja ostovoimamarkkinat, halvimman työvoiman ja löysimmän ympäristölainsäädännön. Kolminkertainen mahdollisuus synnytti nelinkertaisen haasteen, jota kiinalaiset ovat ryhtyneet ratkaisemaan - mm. suomalaisten voimin.

Kiinassa teollisuustuotanto ja kulutuskysyntä nostivat vesiongelmat mittaamattomiksi. Pekingissä on pakko synnyttää tekolunta, koska kuivuus riehuu maan alla - pohjavedet ovat historiallisen vähissä ja reservikuutiot vedestä ovat jo kriittisen kynnyksen alapuolella.

Vesi on luonnonkierto nro 1

Vesi on luonnonkierto numero yksi, joka hakee vauhtia ilmakehästä. Hiilidioksidin voimistuva määrä antaa näennäispositiivisesti boosteroidun viherkasvun, joka taas imaisee vesiä entistä suurempiä määriä. Vesi on tullut "aikojen alusta" ja ihmiskunnan uroteko on ollut sen muuntelu harmoniabiologian vastaiseksi - myrkytimme vesistömme.

Tyypillisesti markkinatalous haluaa luoda talouskasvun edellytyksiä - siispä Kiinassakin jätevesien hoito lähtee liikkeelle hajuhaittojen poistamisella - näin jättevesilaitoksia ympäröivät maat nousevat arvossaan ja uusia rakennuksia voidaan tehdä suurempia asuntoja halajaville kiinalaisille. Tämä maanjalostus, jota Suomessa kutsutaan gryndaamiseksi, nostaa meille suomalaisille erään vientiliiketoiminnan maailman suurimmille vesimarkkinoille.

Pahanhajuinen jätevesilaitos on sairas
.
Pahanhajuinen jätevesilaitos kertoo systeemin olevan sairas*/ - tuo sairaus voidaan poistaa ja siitä alkaa kestävän kehityksen vesitalous ja vesikiertojen korjaus ja ennallistaminen. Kiina ja muukin maailman on täynnänsä pilattuja jokia, järvia ja lampia.
.
Vesistöjen ennallistaminen asemaan, mitä muu ympäröivä biosfääri "toivoisi" - on ihmiskunnan yksi suurista projekteista, jossa kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Tähän yhteistyöhön ovat nyt suomalaiset pääsemässä - näyttöjensä ja osaamisensa vuoksi.
.
Suomessakin vesistöihin laskettavat "puhdistetut" jätevedet ovat myrkkyä eliökunnalle /0. Kirkas vesi on osin tappavaa - laki ei vielä vaadi edes Suomessa mitään huomiota mikrobien hallintaan. Yhdyskunta- ja teollisuusvesien mikrobikannat pääsevät rauhassa mutantoitumaan vesistöissä - sormeilemme liiaksi luonnon omia "evoluutiosääntöjä" 1/. Huomisen näistä johtuvia todellisia pandemioita on vaikea enustaa - voi vain sanoa, että vesistöissämme muhii tuomiopäivän kaava, josta Pentti Linkolakin olisi ylpeä.
.
.
Kiinalainen vesireformi
.
Kiinassa on alkanut vesireformi, jolla on yhteys Suomeen ja Ecocity -ajatteluun 2/. Kiinalaiset ovat reformikansaa - niin hyvässä kuin pahassa, ottamatta nyt millään lailla kantaa yksittäisiin tapahtumiin, koska ne ovat kiinalaisten omia asioita. Suomalaiset voivat nyt sen sijaan tarjota tekniikoita, suunnittelua ja kokonaishallintaa maailman suurimmille vesimarkkinoille.
.
Ensiapuna poistettava jätevesilaitoksien haju avaa tien kohti desinfiointia, raskasmetallien poistoa ja palautusta kiertoihin, joilla helpotetaan raakavesilähteiden ylikuormitusta. Juotu vesi tulee uudelleen juoduksi, vaikka juuri nyt mm. Kiinan laki kieltää jäteveden käsittelyn uusiojuomavedeksi.

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/11/ilmaston-a... -

.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa on aivan liikaa vettä. Sitä vyöryy omakotitalojen kellareihin, jätevesikaivot täyttyvät ja talot homehtuvat. Vesi on Suomen ongelma numero yksi.
Vesivahingot ovat vakuutusyhtiöiden suurin korvauskohde.

Ja kaiken lisäksi taas syksy saa sateineen!

Kumpa joku armahtaisi meitä!

Ilkka Luoma

Toisille liian vähän, ja toisille aivan liikaa.

...
~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/vide... -

" ... Keralan osavaltiota piinaavissa tuhoisissa tulvissa on viranomaisten mukaan kuollut 164 ihmistä. Kodeistaan on joutunut pakenemaan jopa 200 000 ihmistä.

Tilanteen odotetaan pahenevan, sillä edelleen jatkuvat sateet nostavat tulvavesien korkeutta entisestään. Sadat tuhannet kodeistaan paenneet hakevat turvaa väliaikaisista leireistä, joita on perustettu yli 1500. ... "

.
Kuva 1:

"Kirja esittelee luontokuvien ja kattavien, mielenkiintoisten tekstien kautta, miten veden ainutlaatuiset ominaisuudet näkyvät ympäristössä sekä kasvien, eläinten ja ihmisten elämässä. Veden omalaatuisuuden taustalta haetaan esiin molekyylitason erityispiirteet, joiden ansiosta merkillisyydetkin ovat johdonmukaisia. Miksi pisarat ovat pyöreitä, lumi on valkoista ja jää kelluu veden pinnalla? Miten sää ja ihmisten kulttuuri riippuvat vedestä? Miksi vesi on elämän perusedellytys?

Maapallon luonto ja ihminen ovat olemassa veden myötävaikutuksella ja toimivat veden määrittelemissä rajoissa. Vesi ei jää sivuosaan, vaan on pääroolissa ja välillä ohjaajanakin. Elämän kemiassa vesi on samanaikaisesti toimintaympäristö, rakennusaine ja säätelijä.

Asiantuntevan, mutta yleistajuisen johdatuksen veden maailmaan tarjoavat kemian professorit Jouni Pursiainen ja Lauri Lajunen, biologian professori Esa Hohtola sekä kansainvälisesti palkittu ammattiluontokuvaaja Jari Peltomäki"

Ilkka Luoma

" ... Vesi on ikuinen kiertolainen
Vesi on "ikuinen" kiertolainen. Nykytietämyksemme mukaan vesi on saapunut miljardeja vuosia sitten asteroidipommituksen mukana, jota kesti satoja miljoonia vuosia. Vesi on voinut myös osaltaan tuoda meidät tänne pallollemme - ulkoavaruudesta. Vesi sisältää myös hapen 5/, joka on eräs elämämme mahdollistaja ja päätösprosessien käynnistäjä. Samoin vesi sisältää vedyn 6/, joka on äärimmäisen räjähdysherkkä alkuaine ja energianlähde 7/.
Ihminen kierrättää surutta vettä likaisen itsekkäisiin tarkoituksiinsa kaikkialla maailmassa. Lainaamme omistusahneudessamme meille kuulumattomankin veden toisilta, aiheuttaen ympäristö- ja elinkriisejä muille eliölajeille.
Ihminen ryöstöviljelee keinokastelulla luonnon vuosimiljoonaiset ravinnekierrot epätasapainoon, jonka lopputulemana häämöttää maailmanlaajuinen nälänhätä. Emme ole myöskään tutkineet riittävästi, mitä tarkoittaa viherkasvuston viljeleminen poltettavaksi energiaksi.
Vesikriisi ja siihen automaattisesti yhdistyvä nälkä ajaa epätasapainoa väestökeskittymiin tappaen heikkoja ja tukien vahvoja. Ehkä tämä onkin systeemejä ohjaavan "universumin käyttöjärjestelmän" ohjelmistollinen hyppykäsky tasapainottaa ylipaisunutta ihmiskuntaa. Vesi on tehokas väliainetappaja kuljettaessaan meille uusia mikrobeja haasteeksi immuunijärjestelmillemme.

Vesi ei lopu meidän elinaikana,
... mutta se voi muuntua kaltaisellemme elämälle kelvottomaksi. Vettä voidaan puhdistaa, mutta usein se tapahtuu luonnottomin keinoin toisilla myrkyillä. Myrkky korvaa myrkyn ja jälleen tuloksena on yhtälö, jossa ihmiskeskeistä elämää ylläpitävät voimat saavat haasteen vailla vertaa.
Vesi loppuu elämän illassa maapallon kuivuessa ja hyörystyessä auringon laajetessa viimeiseen räjähdykseensä noin muutaman miljardin vuoden kuluttua. Tätä ennen vesi loppuu käyttökelpoisena ihmisinhimillisenä elämäntuojana hallitsemattoman ja harkitsemattoman käyttömme vuoksi.

"Vesi vanhin voitehista"
Vesi vanhin voitehista, mutta vain silloin, kun huolehdimme sen takaisin ympäristöön sellaisena kuin sen sieltä otimme. 'Sen minkä otat - palautat sen muuttumattomana takaisin'. Luontainen palautus on vesihuoltomme elinehto. Jäte- eli elintasomme näyttövedestä saamme juomavettä - palautekierto on osa luontoa, jopa ISS-avaruusasemalla.
...
Käyttömme ainesjälki jäteveden lietteenä tulee myös palauttaa pääsääntöisesti ravinteina peltoihin ja ruokatuotantoon. Hengitettävän hapen, juomamme veden ja syömämme ruoan jälkeen on pitkä elämällinen matka elintasokohokkaisiin maallisina markkinatalousnäytteinä, joiden vuoksi olemme ympäristömme saastuttaneet miltei ratkaisemattomien ongelmien eteen.
Osaammeko käsitellä viimeiseksi käyttömme jälkeen jääneet elintasomme muistomerkit supermyrkkyinä, raskasmetalleina ja kaikkinaisina yhdisteinä, jotka eivät luonnolliseen ympäristöön haittayhdisteinä kuulu?
Vesihuolto ja -tase ovat suurin yksittäisistä ympäristöteoista - paljon puhuttu hiilidioksidikin, siis ilmastonmuutos 8/ "vain" nostaa merien pintaa ja vahvistaa suotuisilla alueilla kasvustoa käyttäen enenevästi ravinteita lisääntyvään viherkasvustoon. Ihminen boosteroi (vahvistaa) jälkipoltolla elämänsä ajallisesti pidemmäksi, mutta luonnolle lyhyemmäksi. Takaisinmaksun aika on koitanut. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/09/vesi-vanhi... -

...

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25026-i... -

.

Tomi Vaalisto

Lähde 1. taitaa kuulua sarjaan luonto-oppia ala-aseelle simppelissä yleistyksellä "Vesi on uusiutuva luonnonvara. Vettä ei häviä maapallolta minnekään, eikä sitä myöskään tule mistään lisää.". Video ja lelunuket rivissä kertovat, ettei kyseessä ole mistään tieteellisestä julkaisusta ja kenelle sivu on suunnattu.

Totta on toki se, että vesi on uusiutuva luonnonvara ja se on myös tunnetusti hapen ja veden yhdiste, jotka reagoivat keskenään hyvin helposti. Yleisin alkuaine on vety ja kolmanneksi yleisin on happi, jota on merkittävästi ilmakehässämme. Palamisreaktiossa syntyy monesti uutta vettä. Biosfäärin veden kokonaismassaan nähden syntynyt uusi vesi on minimaalinen, mutta sitä kuitenkin syntyy.

Ilkka Luoma

Tehdään verranto, jos maailmassa olisi 1000 litraa vettä "ikuisessa kierrossa", niin paljonko vuodessa tulee täysin uutta vettä tähän kiertoon?

Tomi Vaalisto

Eihän tuosta ole kysymys vaan vedystä, jota on maapallolla yhdisteissä sekä vapaanakin. Kun se reagoi hapen kanssa syntyy vettä. Tämä on peruskemiaa.

Veden kiertokulku on vain vesimassan olomuodon muutos, johon tarvittava energia tulee auringon säteilystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Eli kuinka paljon saamme UUTTA vettä kun väite oli, että vettä tulee LISÄÄ koko ajan - helpotetaan asiaa tekemällä tuo suhdeverranto siis jos nyt on Telluksella 1000 litraa kierrossa olevaa vettä, niin kuinka paljon saadaan UUTTA vettä vuosittain?

Nyt olevan veden arvellaan vahvasti tulleen meteorisateessa 1-2 miljardia vuotta sitten ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #10

Kysymys oli linkki 1:n erheellisestä väitteestä "vettä ei häviä maapallolta minnekään, eikä sitä myöskään tule mistään lisää". Suhteet ovat eri asia.

Vettä syntyy hyvinkin yleisten vedyn ja hapen reaktiotuotteena, mikä on ihan peruskemiaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Millainen merkitys sillä on maailmanlaajuiseen vesitaseeseen, eli jos vettä olisi tuo 1000 litraa, niin kuinka paljon tuo menetelmä tuottaa uutta vettä maailmaamme - vaikkapa vuodessa?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Vesisaseeseen sillä ei ole merkitystä, mutta mitäpä merkitystä vesitaseella on alueille, joilla kärsitään kuivuutta.

Asian ymmärtämisen kannalta asia on kuitekin olleellinen. Esimerkiksi kun yksi molekyyli metaania poltetaan (CH4 + 2 O2 ⇒ CO2 + 2 H2O), se tuottaa kaksi molekyyliä vesihöyryä.
Kun mooli muunnetaan kg / mol, huomaamme, että jokainen kiloa metaanin poltetun polttoaineen tuottaa 2,25 kg vesihöyryä, joka on noin 12% koko palokaasun painosta. Lisäksi syntyy energiaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

Kun selkeää vastausta yksinkertaiseen kysymykseen ei tule, niin suuntaan kyselyn nyt kaikille lukijoille, joilla on vesiosaamista kertomaan kuinka paljon ja/tai merkittävästi tuolla esitetyllä tavalla saadaan UUTTA vettä Telluksen vesikiertoon, jonka vesi on suurella todennäköisyydella peräisin miljardien vuosien takaa meteorisateesta ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #17

Kannattaa lukea ajatuksella kommentti 14 - kyllä se siitä avautuu:

"Kysymys oli linkki 1:n erheellisestä väitteestä "vettä ei häviä maapallolta minnekään, eikä sitä myöskään tule mistään lisää". Suhteet ovat eri asia."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Siis asiantuntijoiden vahvimmin nyt tiedossa oleva tekijä on se, ettei UUTTA vettä tule mistään ... lotrataan sillä mikä on aikanaan tullut ja joka on kierrossa ...

Jos väitetään toisin, niin tässä on nyt oiva paikka kertoa kuinka paljon tulee UUTTA vettä ja mistä ... ja mikä on sen osuus olemassa olevasta kiertovedestä. Lukijoita varmasti kiinnostaa aihe.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #15

Fossiilisen öljyn ja nesteytetyn kaasun poltossa syntyy "uutta" vettä 3-4 km³ vuodessa eli 60-80 km² järvi keskisyvyydeltään 50m. (Suurin piirtein samansuuruinen järvellinen palaa öljyä). Mutta sekin vesi on tavallaan hitaassa kierrossa, jos syntyy uusia fossiilisia polttoaineita luonnon kierrossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #22

Siis uutta vettä ei synny, vaan se on lähtöisin kaukaa historiasta - vaikkapa meteorisateesta" ... ?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Tulee sitä - pitää vain hallita kemiaa. Hiilivetyjen palaessa syntyy uutta vettä.

Historia tieteenalana on ennen kaikkea kirjoitettuihin lähteisiin perustuvaa ihmisten menneisyyden tutkimusta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Kuinka paljon sitä UUTTA vettä tulee - lukijoita kiinnostaa!

Ilkka Luoma

Brändinrakentajat löysivät veden!

16.4.2010 15:53 Ilkka Luoma 27 kommenttia

(Uutisointi kohautti suomalaisia uudelle menestyksen tielle - vesi voi olla tulevaisuutta, oivallus, jonka MTV3 esitti ja Brändiviisaat -kerho valitsi mm. veden viemään suomalaista osaamista eteenpäin 14. huhtikuuta 2010)

[ ... jätevesilaitoksien haju leijailee kaupungille Kiinassa ... Suomesta tullut yhtiö järjesti hajun pois parissa vuorokaudessa. Puoli-ihmeitä tekevät suomalaiset nousivat Kiinassa maineeseen. Kauppoja hierotaan. Oli valittu brändiä tehokkaampi tapa toimia - puhuttiin vähemmän ja tehtiin enemmän */ ... ]

Kiinaan suunnitellaan suurta kansainvälistä Vesitutkimuskeskusta. Kiinassa paikka paikoin puhdas vesi loppuu ja jätevesilaitoksien lietekasat kaatuvat niskaan ongelmina, jotka pitäisi lopulta toimittaa puhdistettuina takaisin peltoon ravinteiksi ja uudeksi kasvun ravinnoksi biosfäärille.
.
Suomalainen vesiosaaminen on jo hiljaa tehnyt pari vuotta työtä maailman suurimmilla markkinoilla ja täysin uusin menetelmin - asia tiedetään Kiinan keskushallintoa myöten. Tulokset julkistunevat vuoden sisällä - aiemmin kuin muodikkaita brändejä ehtii muodostua.

Jätevesi tulee vielä kiertämään takaisin kastelu- ja myöhemmin juomavetenä käyttöömme - toistaiseksi laki kieltää sen eräissä maissa. Jätevedestä irroitetusta lietteestä otetaan talteen kaikki ne ravinteet, jotka lainattiin biosfääristä - näin keinolannoitteiden käyttö tulee vähentymään.

Nyt puhutaan jo keinolannoitteiden raaka-aineiden puutteesta ja silti syydämme sen parhaan kasvuvoiman kaatopaikoille ja jopa ongelmajätelaitokselle - näin meillä Suomessa. Liete eli osin sonta on mm. pollen kakkaroina erinomaista kukkaruukun voimaa - kyllä tavallinen kansa tietää.

Vesi vanhin voitehista puhutti ja puhuttaa - ilman hengitettävää happea elät muutaman minuutin, ilman vettä voit elää muutaman päivän ja ilman ravintoa muutaman kuukauden --

...mutta mitä kirjoitettiin jo aiemmin [A] ----

...

Tomi Vaalisto

Käänteisosmoosilaittoistoja, joilla voidaan tehdä ns juomavettä lähdes millaisesta vedestä tahansa, on ollut kaupallisessa käytössä kymmeniä vuosia.

Alibabassakin on niitä myynnissä ja tässä yksi noin sadalla jenkkitaalalla:
https://www.alibaba.com/product-detail/Domestic-Un...

Ainakin myyjä kertoo, että " suitable for salty water and make water soft", jolloin sillä voisi tehdä merivedestä juomavettä.

Tässä taas kaupitellaan Yhdysvaltain armeijan käytössä ollutta järeämpää laitteistoa: https://www.bid-on-equipment.com/industrial/used-w...

Ilkka Luoma

Hyötysuhde on huono ja vaatii suuressa mittakaavassa paljon energiaa, mutta jos tehtäisiin suoralla auringon säteilyenergialla - niin miksipä ei ---

Ilkka Luoma

Paska juttu, joka ei kiinnosta juuri ketään!
23.8.2012 19:30 Ilkka Luoma Ympäristö 21 kommenttia

YLE esitti sarjan "Paska juttu" –kolmiosaisen sarjan vedestä *] - veden uusiutumattomuus, saastuttaminen - jopa 5000 likaisen veden mikrobeihin kuolevaa lasta - joka päivä, ... mutta media eikä suomalainen syty tähän puhdistamisen suureen mahdollisuuteen. ”Microsoft” Gates sen sijaan kiinnostui – on sijoittanut omia ja säätiönsä varoja miljardeja kehitysmaiden hygienisempiin käymälöihin ...

[ ... amerikkalainen kuluttaa 500 litraa per päivä - puhdasta vettä, suomalainen ei jää kovin kauaksi tämän taakse. Virtaava vesi koetaan mainioksi jätteiden ja jalostamattomien ravinteiden kuljetuslogistiikaksi - meilläkin vedet virtaavat jätevedenpuhdistamoihin, joista erittäin virus- ja bakteeripitoinen vesi juoksee "teknisesti puhtaana" järviin, meriin ja jokiin ... ]

Vesi ei uusiudu. Käyttämämme vesi on on ollut "aina" - se kiertää luonnon jatkumossa, nousten välillä ylös pilviin sataakseen elämän mahdollistajana ja satojen synnyttäjänä. Maailman pyörii veden ympärillä. Meillä Suomessa tuhlataan surutta yhteistä vettä, jonka kierto ei katso valtion rajoja. Joka aamu sinäkin katsot, kun juomavesi kiertyy virtsasi mukana pöntön syövereihin.

Puhdas vesi on ylellisyyttä, meille arkipäivää

Puhtaan juomakelpoisen veden puute iskee seuraavina 50 vuotena rankasti ihmiskuntaan ja koko biosfääriin - tämän vuoksi syttyvät sodat vähentävät populaatiotamme jopa puoleen. Vesi on arvokasta, ja se on meillä vain lainassa menneiltä, sataakseen syntymättömille. Pysähtyykö tämä kierre, ei pysähdy - vaan se sataa aina, rankempana, ryöppyävämpänä ja myrkyllisempänä - jos ei vielä meillä, niin jo Afrikassa, Intiassa ... kehitysmaissa - paikkapaikoin ei sada lainkaan.

Paskajuttu, mutta olkoot

Tämä paskajuttu ei kiinnosta suomalaista mediaa, ei suomalaista kuluttajaa, joka suorastan rypee vedessä. Meillä vesi juoksee juoksemistaan, puhtaana, raikkaana ja vilvoittavana. Vesi on elämän eliksiiri, itsestään selvänä - jota ilman emme tule toimeen,muutamaa päivää pidempään - veden loppuessa kuivumme "beduiinien sandaaleiksi". Tämä vaara ei uhkaa vielä meitä - oli sateisin kesäkin, vuosikymmeniin ...

*] YLE link ~ http://areena.yle.fi/tv/93208 --- [Paskajuttu osa 3/4]

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114891-... -

...

Tomi Vaalisto

"Käyttämämme vesi on on ollut "aina" - se kiertää luonnon jatkumossa, nousten välillä ylös pilviin sataakseen elämän mahdollistajana ja satojen synnyttäjänä"

Veden muodostumisesta maapallolle on olemassa useita teorioita, mutta yhteistä teoriolle on se, että Tellus on ollut alunperin vedetön.

Lisää vettä voi muodostua maan sisältä, mikä selittäisi sen, miksi meret ovat pysyneet saman kokoisina miljoonia vuosia.

http://science.sciencemag.org/content/344/6189/1265

Ilkka Luoma

Siis lisääntyykö tuolta Maan sisältä Telluksen (=Maapallo) kokonaisvesimäärä, vai onko tuo maan sisuksista tuleva vesi sitä meteoripommituksesta tullutta vettä - miljardien vuosien takaa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Niin, lisääntyykö Telluksen vesimäärä jollain uudella syntyneellä vedellä?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #25

Uutta vettä syntyy kun vety ja happi reagoivat kemiallisessa reaktiossa. Määrä riippuu lähtöaineiden määrästä.

Jostainhan se vesi on Telluksellekin tullut - erään teorian mukaan vesi voisi olla peräisin hiilikondriiteista. Muitakin teorioita on.
Jos hiilikondriittiteoriassa on perää voisi vettä tulla lisää - ja ehkä on tullutkin.

Ilkka Luoma

Tellus on ollut jossain aikojen vaiheessa vain "alkio" pölyhiukkanen, joka veti toisen puoleensa ja siitä se sitten alkoi - tiivistyminen vetovoiman ansiosta, vesi tuli sen alkuaineina tai sitten jo vetenä joidenkin kyydissä.

Ilkka Luoma

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Maapallon_veden_alku... -
Maapallon veden alkuperä

...
" ... Hydrologinen kierto tarkoittaa veden kiertoa eli sitä miten vesi monien eri vaiheiden kautta palaa takaisin mereen. Aluksi vesi haihtuu merestä, sitten se tulee alas sateena tai sumuna joko merellä tai sitten maalla. Maalla vesi voi päätyä jokiin ja järviin ja sitä kautta takaisin mereen, tapahtuipa se sitten haihtumalla tai jokea pitkin. Myös maaperään päätynyt vesi valuu hiljalleen mereen, mutta se voi kestää satoja, jopa tuhansia vuosia, jos vesi päätyy syvälle kallioperään pohjavedeksi. Hydrologisen kierron merkitys kaikkien maaeliöiden elintoiminnoille sekä ihmiselle on suuri, sillä se tuo sateita. Jos hydrologista kiertoa ei olisi, mantereet olisivat hyvin kuivia. Ihminen on nykyisin yhä useammin "sotkemassa" veden kiertoa ottaessaan kierron jostain vaiheesta vettä suuriakin määriä omiin tarpeisiinsa. ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesivarat -

...

" ... Soluhegityksessä vapautuva vesi on periaatteessa samaa vettä joka sitoutuu kasvien biomassaan fotosynteesissä. Kyseessähän on käänteiset reaktiot. Käytännössä soluhengityksen vesi on peräisin erilaisista ravintoaineyhdisteistä ja niiden palamisesta eli yhtymisestä hapen kanssa. Palamisessahan muodostuu vettä. Tuo vesi ei siis ole "uutta" vettä. ... " -TIEDE

...

Tomi Vaalisto

Soluhengityksessä muodostuva vesi ei ole uutta vettä, mutta eipä sitä kukaan ole väittänytkään.

Uuden veden syntyminen on todennettu useammassa kommenttiketjussa.

Ilkka Luoma

Eli todellisuudessa ja käytännössä meidän on tultava toimeen sillä samalla vedellä joka on pyörinyt täällä satoja miljoonia vuosia - tältä osin keskustelu päättyy asiantuntijoiden tämän hetken hyväksyttyihin johtopäätöksiin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #33

Siis mitä! Kommentissa 20 kysehän oli kasvien ja eläimien soluhengityksestä eikä mistään veden alkuperästä.

Muuten mitkä ihmeen johtopäätökset ja taas nuo "asiantuntijat"?

Todetaan tämä uudestaan: uuden veden syntyminen on todennettu useammassa kommenttiketjussa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Uutta vettä entisten kierrossa olevien lisäksi ei tule, tai jos tulee se on mikroskooppista - jo pelkästään Baikal pitää sisällään makeaa vettä noin 23 000 kuutiokilometriä ... sen ollen noin 20% Telluksen sulana olevasta käyttökelpoisesta makeasta vedestä - joka taas on vain 0,5 prosenttia - jäästä ja juoksevasta - kun taas tuota makeaa on vain noin 3% koko vesimäärästä ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #35

Riippuu mistä vety ja happi ovat peräisin, jonka reaktiotuotteena vesi syntyy. Eihän molekyylit korvamerkittyjä ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Odotamme asiantuntijalausuntoja ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #38

Tässäpä:

Yleismmät alkuaineet ovat vety, helium, happi, hiili ja neon.

Kun vety ja happi reagoivat syntyy vettä reaktioyhtälöllä 2H2+O2→2H2O​

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #41

Eli alkuperäinen kysymys veden "ikuisesta kierrosta", sitä laboratorioita lukuunottamatta ei tule lisää ... pyöritämme tuota vuosimiljardista vettä kierrossa. MoT

Kysymys kuutiosta vettä Maapallolla ja kuinka paljon sitä tulee uutena lisää on käytännössä hyödytön, koska sitä ei tule lisää - kuin kuutioon nähden sadasosapromillen mikrolitrojen verran ...

Ilkka Luoma

"Nasan uudet mittaustulokset osoittavat, että Maan vesivarannot ovat kutistumassa" . ... ?! -Tieteen kuvalehti

~ https://tieku.fi/luonto/vesi-7-asiaa-joita-et-tien... -

Ilkka Luoma

Mennään tiukasti takaisin topicciin --- siihen oleelliseen, liikakulutukseen:

Lääkkeitä ilmasto- ja ympäristösärkyyn, johon kuumeena liittyy vesi!

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen. Yleensäkin materiaalisesti hyvin voivan väestönosan kulutuspuolittumiseen – eikä sekään muuten riitä.

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 200 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistumiseen kaikkinensa muulta luonnolta meni kymmeniä miljoonia vuosia.

...
Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla.

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/gaia-kuumen... -

...

Tomi Vaalisto

Yksityisautoilu tuskin loppuu mutta energialähde muuttuu.

Kulutusmenoja ei pysty puolittamaan - vai lopetetaanko syöminen joka toinen päivä ja annetaan asunnosta puolet jollekin muulle?

Tilastojen mukaan pienituloisimman viidenneksen asumismenot kuten vuokra, lämmitys ja vesimaksut vievät yksistään 40 prosenttia kotitalouden kulutusmenoista. Ruokaan kuluu reilu kymmenys. Asumismenojen osuus pienituloisten kulutusmenoista on kasvanut kolmessakymmenessä vuodessa roimasti, 14 prosenttiyksikköä. Samalla ruokamenojen osuus on pienentynyt. Ruoka on edelleen pienituloisten toiseksi suurin menoerä.

Suurituloisin viidennes käyttää asumiseen ja ruokaan 39 prosenttia menoistaan. Asuminen on suurin menoerä myös suurituloisilla, mutta ruoka tulee vasta viidentenä muun muassa liikenteen ja vapaa-ajankulujen jälkeen. Suurituloisilla liikkumiseen kuluu 17 prosenttia menoista, pienituloisilla 10 prosenttia. Liikennemenoihin luetaan muun muassa kulkuvälineiden hankinnat ja huolto, polttoaineet, julkisten kulkuvälineiden käyttö sekä omatoimiset matkat kotimaassa ja ulkomaille. Liikennemenojen osuus on kasvanut molemmissa tuloryhmissä pari prosenttiyksikköä kolmenkymmenen vuoden aikana.

https://findikaattori.fi/fi/23

Ilkka Luoma

Kulutuspuolittaminen tarkoittaa kaiken turhan poistamista, jolla ei ole tekemistä itse elämän kanssa ... Suomalaiset lihovat ennätyspainoihin, ajamme yhä enemmän kilometrejä - lennämme kaukomaille yhä useammin jne ... Jäähdyttelemme asuntojamme - uutuutena, asuinneliöitä on 1950 -lukuun nähden jo kolminkertainen määrä per nenää kohden ...

...
" ... Hallitsematon kasvu oli ympäristöllemme tuhoisa –
[Emmekö ymmärrä ympäristömuutoksia? ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?... - [25843]

nyt saamme todennäköisesti mittaushistoriamme lämpimimmän 12 kuukauden mittausjakson 11]. Rahaa tehtiin urakalla, ja pienoinen inflaatio hyväksyttiin, kun palkat nousivat siinä suhteessa, ettei määrittämätöntä niukkuutta millekään osa-alueelle tullut merkittävässä määrin. Loputon setelistö takasi tuloerojen nousun 12] ja rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät. Omaisuudet ovat kasautuneet ja keskittyneet.

Nyt käydään Ilmastopaneeleja,

ja riidellään siitä kuka maksaa kenellekin tästä exponentiaalisesta talouskasvusta. Kuka hyötyi ja kuka kärsi – siitä voimme olla jo varmoja, että ympäristö ja sen myös kokonaisbiosfääri kärsivät suuresti – suuret sukupuutot ovat ovella, kuivuus, hirmumyrskyt ja rankkasateet lisääntyvät.

Maailmassa on liikaa rahaa, keskittynyttä ostovoimaa ja niukkuus reaalivarannoista hiipii likemmäksi meidänkin ovia. Oliko niin, että tämä kullasta irtautumisen kasvurykäs toi juuri sen oleellisen osan ympäristömuutoksia, joissa nyt kärvistelemme?!

Rahan määrää täytyy vähentää reippaasti

Kokonaisostovoima pitää alentua ympäristötuhojen korjaamiseksi – ehkä puolet kokonaiskulutuksesta pois 13] ja tasaistus käyntiin – muutoin seuraa maailmanlaajuinen mellakointi ja barrikaadeille nousu. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/takaisin-k... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Kuuluu siihen paljon muutakin kuin turhakkeet.
Tässä on Tilastokeskuksen tilasto kotitalouksien kulutuksesta sektoreittain: https://www.stat.fi/til/ktutk/2016/ktutk_2016_2018...

Kulutuksen suurin sektori Suomessa on asuminen ja sen jälkeen elintarvikkeet. Jotkut koneet ja laitteet ovat alle viisi prosenttia. Jos siis lopettaisi niiden ostamisen kokonaan ei sillä kovin suurta merkitystä ole.
Jos pystysi tekemään ns etätyötä kotona syntyisi aikamoinen säästö: liikenteen osuus kulutuksestamme on pienituloisellakin 10% ja siitä suurin osa on työmatkaliikennettä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Suomalaiset ovat lihoneet, jopa sairaalloisesti niistä ajoista, kun ravintoon meni ka. 30-35 prosenttia kuukausittaisista tuloista (1950 -luku), nyt tuo kulunki on Suomen Pankin mukaan (2013) noin 12 prosenttia.

Ilkka Luoma

Nyt tiukasti topicciin:

.
Äärikesä kuivatti vuolaat joetkin – Jos pohjavesi­varastot eivät talven aikana täyty, ensi kesästä voi tulla vielä tätäkin kuivempi -HS
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005795950.html -

Ilkka Luoma 19.8.2018 - 4:45
Kornia ja traagista on se, että näin opimme arvostamaan vettä - elämän tärkeintä luojaa ja ylläpitäjää. Veden puutteessa elää miljardi ihmistä, meille suomalaisille sitä riittää puhdistettuna jopa elinluovuutemme huuhteluun jätevedeksi. Vettä ei tule sinällään lisää, se vain kiertää biosfäärillisesti vetovoimaa hyväksikäyttäen. Maailmalla puhutaan, että seuraava suursota on sota niukkenevasta puhtaasta vedestä. Ilman kiinteää ravintoa elät viikkoja, ilman vettä päiviä, mutta ilman happea vain minuutteja. Voisimme arvostaa enemmän näitä kolmea elämän välttämättömyyttä - puhtaina luonnontuotteina.

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset