Vesi – arvokkain Elämän lähde

Kesä Suomessa ja muuallakin on ollut ja on vähävetinen – niin on ollut ennenkin – muutamien vuosimiljoonien aikana. Vesimäärä on paljolti vakio, sillä vettä ei mainittavasti tule lisää [1.

Me pyörittelemme samaa vettä – tai oikeastaan biosfääri – ilmakehäsysteemi kierrättää vettä ylös ja alas – onneksemme tuo vetovoima tuo se alaskin, sillä useat planeetat ovat vetensä ja sitä myöten ilmakehänsä menettäneet avaruuteen, joko superkasvihuoneilmiön myötä tai [… jokin muu syy, jota emme tiedä …].

 

Ihminen käyttää vettä suhteettoman paljon kokonaisbiomassaansa nähden. Ihmisen käyttötarve vedelle on kestämätön, eikä evoluutio ole varautunut näin massiiviseen käyttöön, koska sen varaumat ovat vain reaaliajassa – näihin meidän tarvitsemiin massiivisiin määriin vettä, jotka kaiken kaikkiaan hallitsemattomalta osalta sotkemme vielä elinkelvottomuuden piiriin – jätevesiksi.

 

Helsingin Sanomat avasi jälleen kerran veden merkittävyyden

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005793606.html

Otsikolla: Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan” [LINK]

Ote: ” … Näitä iskulauseita on toisteltu koko 2000-luku, kun samalla pellot ympäri päiväntasaajaa kuivuvat ja ihmiskunnan vedenkulutus kiihtyy.

Ilmastonmuutoksen on laskeskeltu nostavan Suomen vedet arvoon arvaamattomaan, ja vuonna 2010 vesiosaaminen asetettiin Suomen maabrändistrategiassa yhdeksi lupaavimmista vientialoista … ” -HS-Sara Vainio 17.8.2018 [*

Lukijakommentti – Ilkka Luoma – 17.8.2018 – 6:22 : ”Maailman suurin yksittäinen sulana oleva virtaus- ja käyttökelpoinen makean veden lähde on Venäjän Siperiassa – Baikal-järvi [2, jossa on arvioitu olevan noin viides osa tuosta maailman käyttökelpoisesta makeasta vedestä.

Kiinassa taas suomalaisille tarjottiin kokeiluna mahdollisuutta tulla vesilaitoksen omistajaksi tietyin ehdoin [3, se ei kiinnostanut tuolloin noin kymmenen vuotta sitten ketään, kuten ei talojen rakennuttaminenkaan – erityisen mukavin ehdoin ja mahdollisuuksiin, 15 vuotta sitten.

Pohjois-Kiina on kuivumassa, nyt projektina on maailman suurimman vedensiirtolinjan esisuunnittelu.

Suomalaiset olivat Kiinassa 2008-2011 pitkällä jätevesien puhdistusprojekteissa [4, liian aikaisin ja liian ahneina [5. Pöytä oli tuolloin katettu parhailla kiinalaisavuilla! Nyt on tarjolla menestysresepti pulloveden osalta. Kiinnostuneet ottakoon yhteyttä.

Pekingin pohjavesi on hälytysrajan alapuolella, ja viemärit vuotavat useissa kiinalaiskaupungeissa. Jätevesien puhdistaminen ja siihen liittyvä teknologia on edelleen kysyttyä! Kiinalaisen jätevesilaitoksen ehkä saisi myös kokeiluna omakseen, erityisehdoin. Laitetaan sopivat bakteerit syömään putkistot puhtaiksi.

Btw. Maailmassa kuolee joka päivä tuhansia lapsia jätevesien aiheuttamiin tauteihin, jo vuosikausia ja huomennakin!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/10/jatevesien-mikrobit-ja-ebola-tappavat.html – ]

” … Joka päivä kuolee lähinnä maailman kehitysmaissa 4.300 lasta suoraan tai epäsuorasti saastuneen veden mikrobeihin, joka päivä – jo kymmenien vuosien ajan … ”

 

Sanotaan, että seuraava suursota käydään vedestä [** – ehkä juuri Israel – Palestiina ja arabinaapurit … ?

Vesisodassa on kysymys elämästä ja kuolemasta, sillä ilman vettä ihminen ei tule toimeen kuin muutamia päiviä, tosin hengittävän ilmahappiseoksen tarve on minuuteissa – ravinnotta saatamme elää viikkoja —

 

[* Vesibrändi ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/53011-brandinrakentajat-loysivat-veden

[** "Jos tämän vuosisadan sodat ovat taistelua öljystä, seuraava vuosisata tulee olemaan taistelua vedestä", ennusti Maailmanpankin kestävän kehityksen ohjelman johtaja Ismail Serageldin 1995” ~ https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/sodan_rintamat_sumenevat

 

EKSTRA – Jätevesi – ravinteiden lähde?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/11/ilmaston-alle-on-jaanyt-vesi-vanhin.html

” …[2009] Jätevesi on erinomainen ravinteiden lähde
Jätevesilaitos on erinomainen ravinteiden lähde 2009-3/. Viemärit tuovat kaiken sen hedelmällisen lietteen kauniisti yhteen paikkaan, josta se voidaan jalostaa peltojen kasvuvoimaksi 2009-3/. Kiinassa jätevesilaitoksien liete on suurin "päänsärky" ja nyt tuo pahanhajuinen moska kipataan kaatopaikoille 2009-4/ – Suomessa osin ongelmajätelaitokselle. Suomessa on aloitettu projekti, jonka tuloksia Kiinassa odotetaan malttamattomina – milloin muuten kutsumme heidät tähän tutkimukseen mukaan? … ”

 

Viitteet:

[1 ~ https://peda.net/kulkuri/kulkurikoulu/il/kestavakehitys/maaliskuu

[2 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Baikalj%C3%A4rvi

[3 Suomalainen yritys olisi saanut hoitaakseen yritystoimintana sovitun jätevesilaitoksen 3-8 vuodeksi ja samalla olisi saanut asetettujen rajojen puitteissa mahdollisuuden kehittää omaa puhdistusteknologiaa eli parantaa hyötysuhdetta, vähentää energiakulutusta ja tehostaa erilaisten tarvittavien kemikaalien yms. käyttöä. Laitokselle olisi asetettu rajanormit sen puhtausvaateista ja samalla olisi päätetty yritykselle maksettavasta jätevesikuutiohinnasta – ehdot täyttävästä päästövedenlaadusta riippuen – bonuksia unohtamatta – laadun ylittäessä asetetut normit. Siis tarjolla oli monopoliliiketoimi.

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/09/vesi-vanhin-voitehista-voitelee.html

[5 Kiinassa tulisi ymmärtää ja osata ottaa hallittu riski alussaan, ja saada korvaus onnistumisesta myöhemmin. Varovainen suomalaistapa ei luottanut kiinalaisten vihjeisiin – tässä olisi ollut viisasta ymmärtää miten Kiinassa toimitaan, kun kyseessä yhteiskunta maksumiehenä – näin ei käynyt, ja projektit raukesivat – tosin jatkuen sitten toisien suomalaiskumppanien kanssa. Nyt yli kahdeksan vuoden jälkeen on todettava, että saavutettu asetelma oli ainutlaatuinen, joka on toiminut muissa projekteissa erinomaisesti – kaikessa hiljaisuudessa, täysin lakien ja säännösten puitteissa. Se luottamus ja pelisilmä …

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 177308

 

DOC vesi_17082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 17082018

 

675_6168 | 18:09_19:58

ilkkaluoma
Sitoutumaton Helsinki

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ..."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu