Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Repivää metsästystä – valaiden kärsimykset

 • Repivää metsästystä - valaiden massamurha viimeisten 200 vuoden aikana?
  Repivää metsästystä - valaiden massamurha viimeisten 200 vuoden aikana?
 • Jalkajousi (eräänlainen harppuuna) on tappoase - kts. Alibi -juttu tekstistä - linkin alta.
  Jalkajousi (eräänlainen harppuuna) on tappoase - kts. Alibi -juttu tekstistä - linkin alta.
 • Susia lienee noin 500 ja meitä ihmisiä 5 500 000 - kumpia on Suomessa liikaa?
  Susia lienee noin 500 ja meitä ihmisiä 5 500 000 - kumpia on Suomessa liikaa?
 • Valaiden joukkokuolema - miksi?
  Valaiden joukkokuolema - miksi?

Yle luontodokumentti esitti pysäyttävän luontofilmin [1 valaanpyynnistä sen islantilaisesta näkökulmasta, josta perusteeksi annettiin verrannoksi yhden valaan harppunoinnin vastaavan tuhannen lampaan teurastusta. Valaan liha Islannissa on dokumentin mukaan halvempaa kuin naudan tai lampaan liha.

[1 ~ https://areena.yle.fi/1-3178988 -

 

Ihminen on metsästäjä luonnostaan * – ollut ainakin, ravinnonsaannon turvaamiseksi. Islannissa valaanpyynnillä on pitkät perinteet, nyt se ei olisi enää välttämätöntä, mutta!

Valas on osa biosfäärillistä eliökuntaa, josta ihminen on toinen muiden satojen tuhansien muiden lajien kanssa. Tappaminen, metsästäminen ja ravinon hankinta lihansyöjille on tappamisen kulttuuria, koska on syötävä, jotta voidaan jatkaa sukua, joka on ainoa asiakohta, jonka evoluutio on meille ja muille säätänyt.

[* ~ http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259698-metsastys-ei-ole-pelkka-harrastus-se-on-elamantapa -

 

Ihminen metsästää ja jopa tappaa harppuunaa muistuttavalla jalkajousella

Alibi -lehti julkaisi kirjoituksen [2 suomalaisesta, joka jutun mukaan kosti jotain jalkajousella, jolloin kuolema lienee ollut tuskaisa. Ehkä yhtä tuskaisa kuin valaan näkökulmasta, joka saa kehoonsa parimetrisen teräsnuolen – usein räjähdekärjellä. Islantilaiset valaanpyytäjät kertovat valaan kuolevan kärsimättä muutamassa sekunnissa – dokumentissa tuon totuus jäi todentamatta.

[2 ~ https://alibi.fi/alibin-parhaat/porin-kaksoissurma-teloitussurmien-vaietut-taustat/ -

 

Mikä on rääkkäämistä, tappamisen terroria

…. olisiko se tuo räjähdekärkinen (tai ilman) oleva teräsharppuuna? … Jo intiaanit käyttivät jousta ja nuolia, myös keskinäisiin sotiin muita heimoja vastaan, kun tuli riitaa reviireistä. Reviiripuolustus on vuosimiljoonainen ominaistapa [3, jolla koetetaan turvata perhe-, suku- kuin lajikohtainen ravinnonsaanto vahditulta/ puolustetulta alueelta, jonka pitäisi riittää kullekin reviiripuolustajalle.

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/reviiritaistelu-ei-ole-rasismia.html - -ihmisen näkökulmasta

 

Valaan reviiri on valtameri,

… jossa tänään sen erinomaisen herkkää kuuloa sotketaan ihmisperäisten potkurien, syvyyspommien ja muin melulähtein. Valaan tunnetusti laulavat toisilleen satojen kilometrien päähän, etsiessään seuraa parittelemaan, jotta evoluution ainoa päämäärä toteutuisi … [T]

 

Voisimmeko jättää valaat rauhaan?

Valas [4 on ajatteleva eläin. Valaalla on eliökunnan suurimmat aivot, joista me emme tiedä juuri mitään. Emme tiedä valaan elämästä, sen ajatuksellisesta tilasta paljoakaan – voimme vain kuvitella mitä tuon inhimillisen silmän takana tapahtuu.

Valas saattaa oivaltaa ihmisten kaksijakoisuuden – tappamisen urheilun ja himon vuoksi ja osallistumisen ymmärryksellä kokemaan tätä eliökunnan suurinta lajia – jopa 150 tonninen sinivalas [5 huipullaan.

Meri mahdollisti kasvamisen meihin nähden valtaviin mittoihin – aavalle merelle mahtuu paljon valaita, joista on harppunoitu viimeisten 200 vuoden aikana noin 80 prosenttia – arviolta.

Mikä antaa meille oikeuden tuohon suhteettomaan metsästykseen – vaistomme tappaa, vai ravinnon puute – vai vain piintynyt tapa, jolle saattoi olla joskus aiheelliset syynsä – todellisena ravinnon tarpeena.

 

Kuinka paljon ihmiset tappavat lehmiä, lampaita, kanoja, sikoja ja toisiaan … miljardeja, joka vuosi – pitää saada ruokaa ihmiselle, joka totuttelun jälkeen tulisi toimeen myös kasvisravinnolla.

Emme ole aitoja lihansyöjiä – heille/ niille on kuitenkin osansa, ja jotenkin nämä aidot ymmärtävät suhteellisuuden, sopeutuvuuden ja sellaisen keskinäisyyden, jossa lajit tasapainottavat toisiaan – olla lisääntymättä liikaa, tai jos lisääntyvät yli ”sallitun” - syödään ylijäämä pois.

 

Jätämmekö roimasti vähentyneet valaat rauhaan – ja mitä merkitsee Suomessa susien metsästys, jopa salakaato? [6.

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/suden-luonto-ihmisen-mielihalut.html -

 

EKSTRA

” … Uutisointiin on ponnahtanut juttu eläinrääkkäyksestä, jossa ilmeisesti on ollut annos rituaalisointia ja mystisiä menoja koiran kurkkua sahatessa. Eläinlääkäri käytti 70 senttiä lankaa kuroessaan kurkkua kiinni. Viaton koiraparka lopetettiin huomattaessa elon mahdottomuuden. Minkälainen eläin on se ihminen, joka rohkeudessaan uskaltaa viiltää hännän heiluttajan kurkun auki henkisen voimansaannin toivossaan? … ”

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/11/ihminen-yhten-elimen-rkk-elimi.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 177420

 

DOC valaiden_karsimykset_20082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 20082018

 

527_4673 | 09:45_10:34

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Ilkka Luoma

" ... Sinivalas rauhoitettiin vuonna 1964. Tätä ennen sinivalas oli pyydetty lähes sukupuuton partaalle. Sinivalaiden määräksi ennen kaupallisen pyynnin alkua arvioitiin 300 000–400 000 yksilöä. Nykyisin sinivalaita on enää enintään 10 000 yksilöä. Vuonna 1986 kiellettiin kaikki kaupallinen valaanpyynti, mutta siitä huolimatta Norja, Islanti ja Japani pyytävät edelleen valaita tieteellisiin syihin vedoten ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Sinivalas -

...

Tomi Vaalisto

Väärää tietoa. Eihän nuo maat sinivalasta pyydä vaan runsaslukuista lahtivalasta.

Viimeinen maa, joka pyysi sinivalaita oli Neuvostoliitto.

Ilkka Luoma

Missä puhuttiin ja keiden toimesta sinivalaita happuunoidaan?

...
Piste on välimerkki, joka erottaa kaksi lausetta.

Wiki kirjoitti yleensä valaista ja erillisessä lauseessa maailman suurimmasta valaasta - Sinivalaasta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #8

Suurimmalla osalla suomalaisista on lukiotasoinen yleissivistävä koulutus.
Lukiotasoisessa kirjoituksessa jokainen yksittäinen kappale on oma kokonaisuutensa. Ydinvirke on kappaleen tärkein osa, sillä siinä kerrotaan näkökulma tai uusi aihe. Tukivirkkeiden eli kappaleen muiden virkkeiden tehtävänä on perustella tai selittää ydinvirkettä.

Tuossa tekstissä ydinvirkkeessä on sana sinivalas ja tukivirkkeissä on lueteltu maita.

Piste on muuten välimerkki, joka erottaa kaksi virkettä toisistaan. Virke voi koostua yhdestä tai useammasta lauseesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

" ... Kirjoituksessa lause tai yhdyslause ilmenee tavallisesti virkkeenä, joka alkaa suuraakkosella ja päättyy pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin. Arkikielessä virkettä jopa kutsutaan usein lauseeksi ... "

-Wiki

Tomi Vaalisto

Islannissa myynnissä oleva valaan liha on peräisin lähinnä lahtivalaista ja sen kilohinta on marketissa vajaat 15 euroa kilo. On se hyvää...
Suomeen tuota herkkua ei saa tuoda käytännössä ollenkaan.

Ilkka Luoma

Valaiden määrän on arvioitu romahtaneen murto-osiin siitä, kun niitä alettiin harppuunoimaan ...

...
"Japani pyydysti yli 300 valasta kiistellyssä valaanpyyntioperaatiossa
Japani uhmaa Kansainvälisen tuomioistuimen käskyä lopettaa valaanpyynti.

Valaanpyynti31.3.2017 ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-9539929 -

.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Juu... Venäjällä valaiden pyyntiä ei ole rajoitettu missäään muodossa, huolimatta kansainvälisistä sopimuksista.

Sovittu toki Venäjälläkin on, mutta venäläisten sopimus on nähtävästi vain suositusta lievemi aste, jos edes sitäkään.

Tomi Vaalisto

Venäläiset pyytävät 100...200 harmaavalasta vuodessa ja tuntemattoman määrän maitovalaita. Kun yksi harmaavalas painaa rekka-auton verran niin syötävää riittää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Neuvostoliiton kurjuudestaan köyhät kommunistit tyhjensivät valtameret valaista, sekä pohjoisesta, että etelästä. Asiasta on paljon tietoa kirjallisuudessa ja netissä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #6

Mielikuvitus lähtenyt laukalle?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #12

Asioista voi ottaa selvääkin. Neuvostoliitolla oli maailman suurin kalastuslaivasto kautta aikojen.

Tässä on tarina, miten kolja hävisi Alaskan rannikolta:

"Yhdysvaltain koillisrannikolla sijaitsevalle Georgesin riutalle saapui vuonna 1965 suuri neuvostoliittolainen kalastuslaivasto, joka pyysi alueelta valtaisia koljasaaliita. Atlantin luoteisrannikon kalastuskomissio pyrki rajoittamaan koljan pyyntiä, koska kalalla oli suuri merkitys sekä Yhdysvaltain että Kanadan kalastajille. Neuvostoliittolaiset kalastajat eivät kuitenkaan välittäneet rajoituksista, vaan olivat vuoteen 1967 mennessä pyytäneet apajan lähes tyhjiin. Vielä tähän päivään mennessä riutan kalakannat eivät ole toipuneet tuhoisasta liika-kalastuksesta. Meribiologit arvioivat, että vuoden 1963 koljaikäluokka, joka oli ennätyksellisen suuri, olisi riittänyt Yhdysvaltain ja Kanadan kalastajille yli kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. "

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #16

" ... [2014] Suurimmat valtiot maailman kalastustuotannossa olivat järjestyksessä Kiina (sis. Taiwanin ja Hongkongin), Peru, Japani, Yhdysvallat, Chile, Indonesia, Venäjä, Intia, Thaimaa, Norja ja Islanti. Nämä maat kalastavat enemmän kuin puolet maailman tuotannosta. Merkittävä osa, 37,9 miljoonaa tonnia kalastetaan kalanviljelyalueilla ... "

Venäjä näyttää olevan 7. suurin kalastusvaltio.

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalastus -

.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Nälkä taisi olla niin kova, että söivät lapsiaankin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44
Ilkka Luoma

Jos mennään todellisuuteen ja lähteisiin, niin havaitaan, että Venäjä on vähäinen valaanpyytäjä - USA' kin on tuplasti suurempi ---

~ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e... -

.

Ilkka Luoma

" ... Kansainvälinen tuomioistuin IJC totesi vuonna 2014, että Japanin valaanpyynnin tarkoitus on kuitenkin todellisuudessa metsästää valaita niiden lihan vuoksi. Tuomioistuin vaati Japania lopettamaan valaiden metsästyksen ... " -Yle

...
" ... Russia

Russia had a significant whaling hunt of orcas and dolphins along with Iceland and Japan. The U.S.S.R.'s harvest of over 534,000 whales between the 1960s and the 1970s has been called one of the most senseless environmental crimes of the 20th century.[63] In 1970, a study published by Bigg M.A. following photographic recognition of orcas found a significant difference in the suspected ages of whale populations and their actual ages. Following this evidence, the U.S.S.R. and then Russians continued a scientific whale hunt, though the verisimilitude of the intentions of the hunt over the last 40 years are questioned.[64][65]

The U.S.S.R.'s intensive illegal whaling from 1948 to 1972 was controlled and managed by the central government. In Soviet society, whaling was perceived to be a glamorous and well-paid job. Whalers were esteemed as well-traveled adventurers, and their return to land was often celebrated elaborately such as with fanfare and parades. In regard to economics, the U.S.S.R. transformed from a "rural economy into an industrial giant" by disregarding the sustainability of a resource to fill high production targets.[66] The government had controlled all industries, including fisheries, and whaling was not constrained by the need for sustainability through profits. Managers' and workers' production was incentivized with salary bonuses of 25%-60% and various other benefits, awards, and privileges. Many industries, whaling included, became a “manic numbers game”.[66]

Currently, Russians in Chukotka Autonomous Okrug in the Russian Far East are permitted under IWC regulation to take up to 140 gray whales from the North-East Pacific population each year. About 40 beluga whales are caught in the Sea of Okhotsk each year.[67] There are no recent data on catches in the Arctic Ocean or Bering Sea, where about 60 belugas per year were caught in the early 1980s.[68] ... " -Wiki

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun Luoma kirjoittaa joskus muustakin kuin siitä, miten ilkeät länsimaat kiusaavat kilttiä pikku Venäjää, hänen kanssaan voi olla samaakin mieltä. Kaikki valaita pyytävät maat, niin Islanti, Norja, Japani kuin Venäjäkin tulisi tuomita.

Ilkka Luoma

Valaiden pyynti on teurastusta, ihmetyttää niiden lihansyöjät ... tosin syömme me possuakin ... Niin? Kauan sitten syötiin myös ihmisiä ... jopa ihmiset ihmisiä.

Eräällä kaukoidän matkalla isännät tarjosivat niin valaanlihaa kuin oikeaa haineväkeittoa - kieltäydyin kohteliaasti - kiittäen kuitenkin isäntien vieraanvaraisuudesta ja huomioimisesta! :)

Tomi Vaalisto

Tuo "eräs" Kaukoidän maa on koko maailman ympäritömurhe: se on suurin CO2:n tuottaja niin kumulatiivisesti kuin tälläkin hetkellä. Afrikkalaisen uhanalaisten eläinten salametsästyksen syy on tuon maan markkinat.
Tuo "eräs" maa tappoi jo yhden valaslajin sukupuuttoon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Totta, Japani on eräs suurimmista per henkilö päästäjistä - mm. hiilidioksidin osalta, tosin USA on ylivoimainen ykkönen. Jos taas katsomme tilastoja kokonaismääränä ja kumulatiivisesti (hiilidioksidi on pitkäkestoinen ilmastonmuutoskaasu - 20-200 vuotta) - niin US on tässäkin aivan omassa luokassaan ykkösenä.

Japani on myös suuri valaiden metsästäjä.

~ https://yle.fi/uutiset/18-206767 -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #20

Väärin meni - Japani tuottaa noin 3% hiilidioksiidin määrästä ja jenkit ovat kakkosena. Se "eräs" maa tuottaa puolet enemmän CO2:ta kuin Yhdysvallat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

Pitkävaikutteisena ilmakehäkaasuna hiilidioksidin tarkastelua asiantuntijat katsovat kumulatiivisena ilmiönä viimeiseltä 100-200 vuodelta - ja tässä ei ole epäselvää ammattilaisten näkökulmista - ylivoimaisesti suurin hiilidioksidin päästäjä on Yhdysvallat - vielä tänäänkin per capita tarkastelussa - vime vuonnakin ---

...
~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by... -

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by... - per capita!

.
~ https://www.ekofokus.com/2009/03/kasvihuoneilmioon... -

HUOM! Säilyvyys 50-200 vuotta, mikä tekee tärkeäksi ymmärtää kumulatiivisuuden.

.
EKSTRA
" ... Selkeä muutos liikkumisessa tarkoittaa lisäksi kasvua ilmastonmuutosta aiheuttavissa kasvihuonekaasuissa.

Liikkumisen yleistyminen on ollut näkyvissä niin Suomessa kuin kaikkialla länsimaissa. Myös Kiinan ja Intian kaltaisissa kehittyvissä maissa halutaan samaan vauhtiin mukaan.

Liikenteen kasvihuonepäästöt ovat jo neljännes koko Euroopan unionin päästöistä. Maalta, meriltä ja ilmasta tupruavat päästöt ovat vuosia jatkuneen reippaan kasvun takia jo suurin unionin päästölähde.

Tilanne on samankaltainen myös Suomessa. Meillä on lisätty kymmenkunta vuotta uusiutuvien raaka-aineiden osuutta bensiiniin ja dieseliin, mutta päästöt eivät ole laskeneet (siirryt toiseen palveluun). ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-10228738 -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #26

Monesti vilahtelevat ja joidenkin mielestä absoluuttisen totuuden lähteet "anonyymit asiantutijat" eivät taida tietää, että tutkimus osoittaa CO2:n säilyvän ilmakehässä on vain n. 5 vuotta, eli sen kumuloituminen ei muodosta ongelmaa. http://www.co2science.org/articles/V12/N31/EDIT.php

Yleisesti CO2:n puoliintumisaikaa ilmakehässä on pidetty noin 30 vuotta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Kommentti 26 ja sen linkit kertovat aiheen todellisuuden - vieläpä erityisen tarkasti. Asioita oppivat haluavat avata linkit ;)

...
Itse topicciin mennäksemme, niin hiilidioksidi imeytyy myös meriin - happamoittaen niitä ... se kuinka lopulta lisähappamoituminen ja sen kiihtyminen vaikuttavat merien eläviin, siis myös lopulta valaisiin - ei ole tiedossa.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

On tietysti hyvä, että jotain ne avataan, mutta wiki on anonyymin yhteisön ylläpitämä webbisanakirja ja ekofocus taaas jonkun Kallen lähdetiedoton blogi. Saahan tietysti noillakin elvistellä jos asian sellaiseksi kokee.

Linkittämäni CO2 Science on taas tieteellinen julkaisu.

CO2:n imeytymisestä meriveteen ja happamoitumista eli pH muutosta on tutkittu laajalti. Vaikka meneillään merien happamoituminen on ainakin osittain ihmisestä johtuvaa, sitä on tapahtunut aiemmin maapallon historiassa. https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annu...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Wiki eng todettiin selvityksessä yhtä luotettavaksi kuin kuuluisa Ensyklopedia Britannica.

...

~ https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ef800581r -

.

Kuvia Ilmatieteenlaitoksen Petteri Taalaksen esitelmästä - liittyen ilmakehän lämpenemiseen ---

~ https://www.facebook.com/first.ilkka/media_set?set... -

Hiilidioksidia per capita ---
~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015114790... -

Hiilidioksidia per valtio
~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015114790... -

...
Eipä tuossa jää sanan sijaa ylivoimaiselle päästäjälle - USAä lle tai sen puolustamiselle - varsinkin kun projisoi aikajanaa vielä 1960 taaksepäin, joka on aika helppoa kuin heinän teko :) ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Encyclopaedia Britannica on ihan oikea tietosanakirja muttei tieteellinen julkaisu. Tietosanakirjojen artikkeleita ei suositella lähdetiedoiksi.

Facebookin kuviasi en pääse katsomaan kun olet laittanut jonkun bannin päälle meikäläiselle, mikä tietysti on ihan oma asiasi.

Kuitenkin se suurin CO2 päästäjä ei ole Yhdysvallat eikä myöskään kumulatiivisesti jos CO2:n puoliintumisaika olisi se aiemmin oletettu 30 v.
Jonkun Kallen Ekoblogi väittää lähdetiedottomasti huomattavan pidenpää puoliintumisaikaa, muttei Kallella ole siihen mitään perustetta vaan vain väite.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #40

Kuvat ovat julkisia - kaikille. Oleellista on Petteri Taalaksen graafit ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

Ei ihan kaikille - linkit ilmoittavat: linkki näkyy vain yleisölle, johon et kuulu.
No ei sillä mitään väliä ole. Suurin CO2:n tuottaja eli Kiina tiedetään, joka tupruttaa puolet enemmän kuin se seuraava eli Yhdysvallat. Jenkit kuitenkin pienentävät päästöjään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42
Ilkka Luoma

Lainaus Facebook kommentoinnista - tähän samaan aiheeseen:

"Me emme kuulu oikeasti muun maan päällä esiintyvään eliöstöön, olemme irtautuneet siitä vaarallisella tavalla jonka ainoa syy on jumalaton itsekkyys ja luulo, että olemme muita parempia eläimiä"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luoma kertoi meidän, pienen totuttelun jälkeen, tulevan toimeen kasvisravinnolla. Ihminen on kuitenkin aidosti n.s. omnivori eli kaikkiruokainen. meidän elimistömme on evoluution aikana kehittynyt hyödyntämään niin kasvis- kuin eläinravintoa, m.l. merenelävät.

Jos emme olisi saaneet eläinperäisiä proteiineja ja olisimme eläneet pelkän kasvisravinnon varassa evoluutiomme aikana, aivomme eivät olisi kehittyneet tähän mittaan missä ne nyt ovat. Niinpä pelkän kasvisravinnon varassa eläminen todennäköisesti riuduttaisi aivojamme. Evoluutiossa suumme ja ruuansulatuksemme ovat kehittyneet käsittelemään monenlaista ruokaa, m.l. eläinperäisen ja niin myös lähisukulaisillamme, muilla hominideillä.

On toki totta, että vähemmälläkin lihan syömisellä tulisimme toimeen ja voisimme käyttää myös tappamamme eläimet tehokkaammin hyödyksemme. Samaten voisimme keskittyä syömään lajeja jotka eivät ole uhanalaisia ja kohdella paremmin niitä lajeja joita hyödynnämme. Tappamista voisi siis vähentää ja kohdentaa proteiininsaantia riskeeraamatta.

Ilkka Luoma

Kiintoisaa on se, että kulmahampaamme näyttävät historian saatossa pienentyneen - apinoista - entä aivomme ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kulmahampaamme ovat todellakin evoluution saatossa pienentyneet. Mielenkiintoista olisi tietää miten paljon siitä johtuu ruuan kypsentämisen vaikutuksesta.

Toisaalta myös lähisukulaislajeillamme on suurempia kulmahampaita vaikka niiden ruokavalio koostuisikin lihan lisäksi meitä enemmän kasviksista.

Meidän aivojemme koko ei liene kasvanut viimeiseen 600000 vuoteen. Toisaalta eläinkunnassa on useita lajeja joilla on ihmistä suuremmat aivot. Ratkaisevaa aivojen käytölle ei olekaan pelkästään aivojen koko vain niiden pinta-ala eli poimuuntuneisuus ja rakenne. Vanhoista fossiileista ei kuitenkaan liene pystytty selvittämään esi-isiemme aivojen pinta-alaa sen enempää kuin muitakaan niiden rakenteellisia ominaisuuksia.

Toisaalta aivojen koko suhteutuu myös kehon kokoon jolloin suurikehoisilla, kuten esimerkiksi valailla ja elefanteilla on suuret aivot. Aivojen koon ja kehon koon suhde vaihtelee eikä kai juurikaan korreloi mitenkään milläänlailla mitatun älykkyyden kanssa. Nisäkkäiden "paras" suhdehan lienee päästäisillä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Valaan asema on kiintoisa - erityisesti tuon suurimman sinivalaan - se syö ravintopyramidin alapäätä - ollen itse ylimpänä - ilman vihollista- pl. ihminen.

Ilkka Luoma

" ... Joukkokuolemien syynä tutkijat pitävät myrkyllisiä leviä. Leväkukinnat aiheuttavat nykyäänkin merieläinten kuolemia ja rantautumisia. Esimerkiksi 1980-luvun lopussa yli tusina ryhävalasta huuhtoutui Cape Codin rannikolle nieltyään myrkyllisiä leviä syöneitä kaloja ... "

~ https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/2014-02-26/Jo... -

...
" ... Tehokkaat sotilaalliset kaikuluotaimet sotkevat valaiden käyttäytymistä ja aiheuttavat pahimmillaan niiden joukkokuolemia.

Tuoreet tutkimukset vahvistavat pitkään esillä olleen epäilyn siitä, että sotilaskäytössä olevat voimakkaat kaikuluotaimet aiheuttavat valaiden ja delfiinien poikkeuksellisia joukkorantautumisia ... "

~ https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3018966-tut... -

...
" ... Kyseessä on yksi suurimmista tiedossa olevista valaiden joukkokuolemista. Sen syytä ei tiedetä. Tutkijoiden mukaan valailla ei näyttänyt olevan haavoja, mikä voi viitata siihen, että niiden kuolema johtuisi viruksesta tai myrkyllisestä leväkukinnasta ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-8497212 -

...
" ... Uudessa-Seelannissa yli sata pallopäävalasta on kuollut ajauduttuaan rannikolle. Valaiden joukkokuolemat ihmetyttävät, sillä toistaiseksi niiden syytä ei vielä tiedetä. Erään teorian mukaan valaiden kuolemat saattavat olla äänen aiheuttamia.

Ympäristöministeriön ylitarkastaja Penina Blankett pitää mahdollisena, että joukkorantautumisessa kyse voi olla suunnistushäiriöstä, joka johtuu ihmisen aiheuttamasta äänestä. ... "

~ https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/melu... -

...

Kuva 4.

Tomi Vaalisto

Hyönteiset ja niiden toukat ovat tulevaisuuden ravinnon lähde. Esimerkiksi heinäsirkka syö suunnilleen samaa ravintoa kuin lehmä. Heinäsirkka wokattuna on soijalla ja chilillä maustettuna herkullinen.

Keitossakin voi jatkossa olla kärpänen https://www.lapinkansa.fi/lappi/keitossa-voi-olla-...

Ilkka Luoma

Valaiden hälyttävä vähentyminen!

" ... Färsaarilla on kerätty tilastoja pallopäävalaiden ja muiden pienten valaiden pyynnistä vuodesta 1584. Vain muutamalta vuodelta puuttuu tietoja, mutta muuten Färsaarten valaanpyynti on tilastoitu tarkasti yli 400 vuoden ajalta. Merkittävin pyyntilaji on pitkäeväpallopää, mutta muitakin pieniä valaita pyydetään vuosittain. 2000-luvulla pitkäeväpallopäitä on pyydetty noin 500–1000 yksilöä vuodessa. Vuonna 2010 saaliiksi jäi peräti 1 107 yksilöä.[5] Kaikkiaan vuosien 2003–2012 välillä pyydettiin 6 160 pitkäeväpallopäätä 79 ajossa.[6]

Valkokuvedelfiinejä on pyydetty 2000-luvulla vaihteleva määrä, sillä niiden vuosipyynti on ollut 0–773 yksilöä. Pullokuonodelfiinejä pyydetään vuosittain muutamasta yksilöstä vajaaseen pariinkymmeneen yksilöön. Rissondelfiinejä saatiin saaliiksi vuosina 2009–2010 yhteensä 24. Lisäksi tilastoihin on laskettu joitakin rannalle ajautuneita pohjoisenpullokuonovalaita, joita ei kuitenkaan ajeta.[5] ... " - tämä siis Fär-saarilla!

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Valaanpyynti_F%C3%A4... -

...
~ http://www.valaidenpuolesta.fi/tiesitko-taman-vala... -

.
EKSTRA
~ https://www.tekniikkatalous.fi/tiede/miksi-valaist... -

...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Valaiden vähentymisessä hälyttävintä on se, kun Moby Dick kirjoitettiin niin silloin eläneitä valaita voi olla edelleen.

Toisin sanoen, valaat eivät ole mitään hyttysiä mitä tulee joka kesä valtavat määrät joka kesä. Näiden pyynti ajaa ne sukupuuttoon ja siihen ei tarvitse kaikkien tappamista. Riittää kun populaation geenipooli heikentyy riittävästi ja seuraava pikku katastrofi tappaa sukupuuttoon
.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kysymyshän kuuluu,että miksi ihmiset välittää asiasta?

Muutama jättinisäkäs on vielä jäljellä eikä niitä suinkaan ole tarpeeseen tähänkään mennessä murhattu.

Koska ihmisen turhamaisuutta ylistetään,niin miksi tosiaan edes välitämme. Laillistetaan niiden loppujenkin pyydystäminen,niin saamme ehkä tv-sarjan missä varakkaat ovat metsästävinään näitä otuksia ja poseeraavat sitten niiden kanssa,kun ovat saaneet hengen pois.

Toivottavasti tulisi vielä pari kertaa uusintana joka vuosi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minusta olisi jännempää seurata gladiaattoritaisteluita tai ihmisen metsästystä.

Ilkka Luoma

Luitko tuon topicin Alibi-linkin?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #38

Joo. Mutta siis.. Areena, miekat ja kilvet. Voittajalle miljoona ja häviäjältä henki pois. Tämä olisi viihdettä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Sanoisinko - suhteetonta!

...
Entä jos apinat alkavat metsästämään meitä ihmisiä jalkajousilla? [fil.]

Ilkka Luoma

Dokkari herätteli paatuneimpiakin ;)

Ilkka Luoma

Olisiko tässä kohta, jossa ihmiskunta voisi ymmärtää pidemmälle kuin nenä ja sen päässä järki kantaa? Kaikki valaat voidaan rauhoittaa metsästyksestä seuraaviksi 10 vuodeksi, tämän jälkeen eskimoille, jos haluavat ylläpitää perinneosaamistaan, voitaisiin myöntää sopiva määrä "kaatolupia".

...
~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018090422011809... -

"”Järjetöntä ja järkyttävää” - WWF: Japani on teurastanut yli 50 valasta Antarktiksen suojelualueella

Eilen klo 20:27
Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n mukaan Japani on lahdannut porsaanreiän turvin yli 50 valasta Antarktiksen suojellulla merialueella ... "

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset