Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Lännenmiehelle vaikeaselkoinen Kiina

 • Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ---Newsweek
  Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ---Newsweek
 • Emojit ovat lähempänä kiinalaisia kuin meitä kirjaimellisia
  Emojit ovat lähempänä kiinalaisia kuin meitä kirjaimellisia
 • Kiina maailman suurimpana on valmistautunut parammin kauppasotaan ¤¤
  Kiina maailman suurimpana on valmistautunut parammin kauppasotaan ¤¤
 • Käymme lähiaikoina todellisen kädenväännön - kahden suurimman välillä [Trump ja Xi]
  Käymme lähiaikoina todellisen kädenväännön - kahden suurimman välillä [Trump ja Xi]

Kiina oli edellisen kerran maailman suurin meri- ja kauppavalta jo 1400 -luvun alun ”löytämisen maailmassa” … sensaatiopuolidokumenttiromaani ”Kun Kiina löysi maailman” -Gavin Menzies [1 kertoo osin uskomatonta löytämistä navoilta toiselle – liki kaikkine mantereineen kiinalaisten keisari Zhu Di' n luottoamiraalien toimesta. Varmaa on se, että kiinalaiset dzonkkilaivastot ulottivat matkansa Intiaan, Afrikkaan, Lähi-itään ja Australiaan sekä kaikkiin maihin ennen noita ”ääripisteitä”.

 

Tänään Kiina on jälleen maailman suurin – monilla mittareilla; maailmantaloudessa, vientitoiminnassa, ulkomaankaupassa, väestöltään ja kansallisen taloutensa osalta [2 – vain sotavoima puuttuu, jääden siinä kolmanneksi – Yhdysvaltojen ja Venäjän taakse, ollen kuitenkin suvereeni kolmas.

Tosin maailman sotilaallista(-kin) tasapainoa vaateroi Kiinan ja Venäjän ainakin toistaiseksi lisääntynyt yhteistyö, myös sotilastekniikan alueella – puhumattakaan muista yhteisistä näkemyksistä yhden maailmannavan politiikan kumoamisesta [3 – moninapaisemmaksi eli kauppapoliittisdemokraattisemmaksi ilman sotaväen tapahtumiin puuttumisen uhkaa.

[ ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thought-and-chinas-future-foreign-policy - ]

 

Edelleen tänään lännenmiehen perinnemedia näkee Kiinan uhkana

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10359046 - ]

Eikä vain uhkana, vaan epäkorrektien ja läntisin lasein laittomien ja yksipuolisten epäreiluuksien tekijänä – varastaen patentteja, rikkoen niitä ja vetäen härskisti ”kotiin päin”. Onko näille syytteille ja väitteille perää? Voi olla, jos koemme motiiveiksi lännenmiehen, lähinnä USA' n kauppamenetykset ja raskaan ulkomaankauppavajeen – erityisesti Kiinan kanssa.

Amerikkalaiset haluavat ostaa kiinalaista tavaraa ja hömppää – näinkö markkinointi ja mainonta tai ahneus saada lisää ja lisää [4 on jo tehnyt tehtävänsä? Ehkä, mutta kiinalaiset eivät pakota ostamaan – he hyödyntävät ne kilpailutekijät, joita heillä on tässä vaiheessa työkalupakissa. Toisaalta erään korkean kiinalaisen diplomaatin sanoin – puhuttaessa US presidentti Donald Trumpin tempauksista - ”Kaikki valtiot ajavat ensisijaisesti omia etujaan”.

 

Selvä syy läntisten valtioiden (pl. Saksa ja Japani) epäreiluuden väitteille on lännen yritysten ”houkuttelu” Kiinaan, jolloin mukana meni myös työpaikat siirtyneiden osalta ja enemmänkin, sillä alihankintaketju saattoi muuttaa mukana maailman suurimmille sisämarkkinoille - potentiaalisesti, halvan toverin ahkeran tunnolliseen työrytmiin kuin olemattomien ympäristölakien erinomaisten voittomarginaalien mahdollistamaan maailmaan.

Niin, Kiinahan ei pakottanut näitä yrityksiä tahkoamaan voittoja, kuten Nokia Oyj aikanaan, joka peittosi muiden alueiden ahdinkoa suurilla Kiinan voitoilla.

 

Nyt kerrotaan, että robotiikan ansiosta nuo lännen kiinalaistuneet tehtaat palaavat osin takaisin, kyllä – ja se on hyvä asia itse Kiinalle, jossa yllättäen on ovella työvoimapula, niinpä tänään Kiinassa on jo absoluuttisesti eniten robotteja korvaamassa ihmiskäsiä.

Toisaalta kiinalaiset yhtiöt siirtävät omia tehtaita halpatoverien maihin [5 – Vietnamiin, Laosiin, Bangladeshiin ja Intiaan sekä enenevässä määrin Afrikkaan – olihan keisareiden Kiinalla Afrikan ”löytämisen” riemua jo 1400 -luvulta.

 

Kiina on myös suurin ympäristömyrkyttäjä ja saastuttaja?

Pitää paikkansa absoluuttisesti – tänä päivänä, mutta Kiinan maailman suurimmat ympäristöongelmien korjausinvestoinnit ovat parantaneet jo tulosta – Kiina puhdistuu [6, ja häkellyttävän nopeasti tuotantokoneen suuruuteen nähden – unohtamatta, että lännen tehtaat menivät ”tekemään tarpeensa” kiinalaisten taskuun 1990 -luvun alkutaipaleelta lukien

… – muistamme nuo olemattomat ympäristölait, joita on muun muassa suomalaisten ympäristölakiasiantuntijoiden myötä tiukennettu Kiinassa kovaa vauhtia, ollen yllätys myös monille länsitehtaille. Kiinan on pakko olla maailman suurin ympäristöongelmien parannusinvestoija!

 

Kiinalainen II-kulttuurivallankumous – yhä marxilaisuutta?

Kyllä ja ei. Keskushallinto peräänkuulutti marxilaisuuden jatkuvuutta [7, miksi? Samaan aikaan kiinalaiset rikastuvat henkilökohtaisella tasolla maailmassa eniten; siellä on eniten miljardöörejä kuin Yhdysvalloissa ja enemmän miljonäärejä kuin EU' ssa – reaalisesti ja totuudellisesti vertailumitattuna – huomioiden PPP bruttokansantuotteesta, jonka myötä Kiina on myös maailman suurin talous [2.

Ottaako Kiina näin väestöosuudellisen osuutensa maailmastamme – raaka-aineina, jalostuksena (lisäarvontuottajana!) kuin kulutuksena – ehkä, ehkä ei, sillä jos kaikki kiinalaiset kuluttaisivat kuten norjalaiset, amerikkalaiset tai suomalaiset – hukkuisimme ja läkähtyisimme – johonkin. [24]

 

Kiinasta on kirjoitettu paljon länsilasien läpi

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/11/sakenointia-idan-ja-lannen-kohtaamisessa.html - ]

… niin pahassa kuin yllättäen ”hyvässä”. Miksi me näemme niin paljon negaatioita Kiinasta, miksi me emme ymmärrä kiinalaisuutta, joka on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista.

Miksi emme ymmärrä kiinalaista toveria, jonka kiistattomasti sivistynein tapa on olla puuttumatta muiden kolmansien sisäisiin asioihin, jotka eivät Kiinalle ja kiinalaisille kuulu.

Miksi me täällä lännen demokratioissa sekaannumme muiden sisäisiin asioihin, ottaen oikeuden olla opettaja, arvostelija ja vaatija ja nyt USA' n myötä myös kiristäjä, … ” … älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon …, ellet tottele minua, laitan sinulle pakotteita (Venäjä, Iran, Meksiko ja niin edelleen), ja jos nekään eivät riitä hyökkään kimppuusi” (Afganistan - mandaatilla, Irak kuten Syyria – ilman mandaattia). Näinkö se menee?

 

Mikä erottaa meidät kiinalaisista?

Aivan perusjuurisyihin mennäksemme, se on paljolti ymmärtämättömyys (hyväksymättömyys ja epäluulo, pelko?) kiinalaista kulttuuria, tapojen maailmaa ja historiaa kohtaan.

Aivan ensimmäiseksi olisi perehdyttävä tuohon Kiinan henkisesti rikkaaseen vuosituhantiseen historiaan – ollen painottamatta liiaksi vain Mao Zedongin aikakautta, joka oli lyhyt pyrähdys keisareiden maailmaan nähden.

Meillä Suomessa on vähän sinologeja, joilla olisi kokonaisvaltaisempaa näkymää ja ymmärtämisensä todentumista laajemmalle lukijakunnalle – vain muutamia.

Kiinalaista tapakulttuuria oppii vain seurustelemalla heidän kanssaan ja omaksua näkymä kirjaimellisesti kirjaimettomasta maailmasta, jossa kuvat projisoituvat kiinalaisille elämänfilosofian pohjaksi – josta esimerkki tässä:

 

[HS] Emojit: ”Onko hymyilevä emoji tyly vai iloinen? ”Tekohymy”, tyrmää pekingiläinen Wang Xueying – Kiinassa emojit ovat täynnä piilomerkityksiä

” -HS-otsikko

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005797744.html -

Ote: ” … hymynaama lienee maailman tunnetuin naama – mutta Kiinassa sen käytön kanssa kannattaa olla varovainen. Ainakin silloin, kun kyseisellä emojilla tehostaa älypuhelimella lähetettyjä viestejä. … Paikalliset nimittäin saattavat ymmärtää sen aivan toisin … ” -HS-toimittaja Katriina Pajari

Lukijakommentti allekirjoittaneelta: ” … Kiinalainen lukee "elokuvaa", kun me täällä Suomessa tavaamme kirjaimista sanoja. Kiinalaisilla jää yksi turha välivaihe pois - tuo tavaaminen. Kiinassa kuvat eli merkit soljuvat silmiin, antaen tulkinnalle hienokseltaan monimielisyyttä. Tuo monimielisyys ohjautuu koetuiksi käytänteiksi, ja tämän vuoksi Kiinassa vallitsee sanaton ymmärrys, usein ilman turhaa puhetta … ” [Jatkuu linkistä ~ https://jontikka.blogspot.com/2018/08/emojit-kiinalaisille.html - ]

 

[8 ”Kiinan ja länsimaiden ideologinen kilpailu kiihtynee” -UPI-FIIA kiina-asiantuntija Jyrki KallioOte: ” … Kiina rakentaa parhaillaan alueellista kohtalonyhteisöä Keski- ja Kaakkois-Aasiaan silkkitiehankkeillaan. Niiden tueksi luotujen instituutioiden avulla Kiina haastaa vallitsevaa maailmanjärjestystä. Kiinan pitkän aikavälin päämääränä on kansallinen uudelleenherääminen ja länsimaailman kulttuurisen ylivallan lopettaminen. Kiinan näkökulmasta kansainvälisten suhteiden merkittävin vastakkaisasettelu liittyy arvoihin: yleismaailmalliset arvot ovat uhka kiinalaisille arvoille, ja siksi on odotettavissa, että ideologinen kilpailu Kiinan ja länsimaiden välillä kiihtyy … ” ja linkki englanninkieliseen UPI-julkaisuun, numero - Briefing paper 243 ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thought-and-chinas-future-foreign-policy -

Olemme saaneet myös positiivista kirjoitusta lännettyneen mediakonseptin (osin West trolling manipulation -tyyppinen kiertoilmaisu parhain päin vain länsilasien takaa tuijotellessa – ajattelukoneiston kesännolla olona) lisäksi ---

Ote: ” … Ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella mitattuna Kiina ohitti Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena vuonna 2016.Forbes-talouslehden mukaan Kiina saa kaksi uutta dollarimiljardööriä joka viikko ja miljardöörien lukumäärä on jo ohittanut Yhdysvallat. Maan talouden dynaamisuutta kuvaa hyvin myös se, että kiinalaismiljardöörit eivät ole perineet omaisuuttaan vaan luoneet sen itse … ” -Iltalehti – reportaasi – Mika Horelli

Linkki: ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201808192200921837_ul.shtml -

Allekirjoittaneen kommentti: ”Harvinainen kirjoitus. Yleensä Kiinasta löydetään vain negatiivisia asioita. Mistä muutos? Lukijapalaute on varmaankin toiminut, siksi moni on jo Kiinassa käynyt - lähinnä juuri Shanghain kaltaisissa kaupungeissa. Tosin maalla asuu yli 650 miljoonaa kiinalaista, siis enemmän kuin EU' ssa yhteensä. Kiinan maaseudulla tulotaso on puolet kaupungeista, joissa asuu myös yli 650 miljoonaa ihmistä” [24]

 

Entä nyt kun Kiina löysi uudelleen maailman?

Kiinan toiselle kaudelle valittu ”kolmen tuolin haltija” – presidentti Xi Jinping kertoi, että kiinalainen elämänkatsomus ja -kauppatapa kuin ymmärrys elämäisen ehdoista ovat jo vientituote. Mitä tämä merkitsee, varsinkin kun Kiinan määräsuhde maailmastamme on ~1,4/7,7 – esimerkkinä meidän suomalaisten osuus olisi 0,0055/7,7, näinkö Kiina on oikeutettu ottamaan/ ansaitsemaan rooliasuunsa sen vaikuttavuuden, mitä tänään US pitää valtahegemoniana määräsuhteella ~0,32/7,7?

… – onko tuo amerikkalainen yksinapaisuus oikeudenmukaista, kun Kiinassa on yksin liki sama määrä ihmisiä kuin koko läntisessä maailmassa ja sen demokratiahokemallisessa ristiriitayhteisössä – sisältäen osin päätösvallaltaan mahoutuneen Euroopan Unionin, jonka määräsuhde on ~0,5/7,7 – josta me taas Suomena edustamme demokraattista noin kahden prosentin päätösvaltaa.

 

Niin, missä mennään lännenmies ja missä mennään suomalaiset, me, jotka vaikutamme täällä erityisten mahdollisuuksien maassa – idän ja lännen vedenjakajalla [8.

Olemmeko Kiina & Venäjälle edusmies välittäjänä, asioiden välittäjänä – neuvottelupöytien kattajana juuri se toimija, joka on myös lännenmiehen – USA' n (EU' n) edusmies itään, tuonne ilmansuuntaan, josta aurinko nousee … lopuksi voitaisiin todeta, että aikanaan, kun Nokia sanaa kiinannettiin – syntyi ajatus ja käännös äänneasusta osapuilleen ['nuu zia']: ”Mahdollisuudet kumpuavat idästä

...

Viitteet:

[1 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Gavin_Menzies -

[1 ~ http://www.ts.fi/kulttuuri/kirjat/arviot/1074111554/Roskaa+vai+uusi+luku+maailmanhistoriaan -

[2 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan---Kiinasta-maailman-suurin-talous-3256177.html -

[2 ~ https://www.talouselama.fi/uutiset/kiinasta-maailman-suurin-talous-vuonna-2017/7f6eacbd-6293-39ab-a230-6c86c078d4c5 -

[3 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/07/maailmanpoliisi-yhdysvallat.html -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/01/kasvunhokema-saavuttaa-maallisen.html -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/kulutuksemme-ohjaa-tyllisyytt.html -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/03/miljardi-tekee-halvemmalla-kuin-me.html -

[5 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152322-esiteollinen-robotisaatio-hanhiparven-lento - -

[6 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10114264 - ”Hämmästyttävä saavutus!” -Yle

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/kiinassa-karl-marx-saa-uuden-muodon.html -

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244716-paavo-vayrynen-tasapainottaa-suomen-idan-ja-lannen-valiin - [234]

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241752-presidentti-sauli-niinisto-idan-ja-lannen-valittaja - [4]

 

Viitteiden määrä piti rajoittaa kahdeksaan, sillä se on kiinalaisten onnenluku.

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja ja Kiina-konsultti Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 177550

 

DOC Kiina_22082018.doc – OpenOffice Writer

PVM 22082018

 

1317_12527 | 10:10_17:28 cn[e]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Luoma

" ... Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on julkaissut vuosittaisen raporttinsa Kiinan asevoimien kehityksestä. Raportin mukaan Kiina on kehittämässä pitkänmatkan pommikoneita, joiden avulla se laajentaa valvomaansa aluetta Tyynellä valtamerellä. Raportista kertoo mm. uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Pommikoneita kehitetään myös siten, että ne olisivat tutkassa näkymättömiä ja ne voisivat kuljettaa ydinaseita, kerrotaan Annual Report on Military and Security Developments Involving the People's Republic of China -raportissa.

Pentagon uskoo, että pitkänmatkan pommikoneilla harjoitellaan jo iskuja Yhdysvaltoja vastaan. ... " -Yle, toimittaja Yrjö Kokkonen

~ https://yle.fi/uutiset/3-10359046 -

.

Ilkka Luoma

Kulman kautta Kiinaan - kun pr. Niinistö tapasi pr. Putinin [A] ... kyseessä Arktisen neuvoston huippukokous, jossa nyt näin Putinin ilmoittautumisen jälkeen voi totetutua Niinistön hartain toive - Suomeen tulee Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltain johtajat ...

.
[20072018]
" ... Paikkamme on pöydänkattaja Helsingin hengessä – jopa välittäjänä – asioista välittävänä, joka mallinamme jatkukoot Rovaniemen hengessä – kun Arktinen neuvosto [2 kokoontuu yhteiskokoukseen – Suomen ollessa puheenjohtajamaa, johon jäsenmaiden [3 valtioiden päämiesten lisäksi tullee yllättäen myös maailman suurimman talouden - Kiinan presidentti Xi Jinping. ... "

.
[2

SUNNUNTAINA, HELMIKUUTA 19, 2017
[AN] Pohjoinen ulottuvuus – miksi Kiina haluaa jäseneksi?

(Arktinen neuvosto|*, jonka puheenjohtajuuden ottaa vastaan Suomi ja puheenjohtajaksi useimmiten tulee tointa tekevä ulkoministeri eli todennäköisesti Timo Soini, ellei hallituksemme kaadu ja perussuomalaiset korvautuvat sosiaalidemokraateilla)

[ … kansalainen Erkki ei käytännössä tiedä arktisista alueista juuri mitään – vain, että on kylmä ja jääpeite peruuttaa yhä kauemmaksi pohjoiseen, kohti Pohjoisnapaa. Erkin tietämys kasvaa nyt, kun media rummuttaa aihetta, jos ei muutoin, niin Venäjän suuresta ja hyytävästä roolista pohjoisen alueilla …

… kansalainen Liisa vihreiden arvojen kannattajana tietää jo sen, että pohjoisilla alueilla ilmastonmuutoksen myötä vuotuiset keskilämpötilat nousevat liki eniten, ainakin informoidun tiedon pohjalta. Jää sulaa aiemmin ja palaa myöhemmin; tehden Koillisväylästä pidempään purjehduskelpoisen … ]

|* UPI-FIIA, Arktinen Neuvosto ja Suomen Ympäristökeskus – SYKES järjestivät ajatuksia avaavan kutsutilaisuuden eduskunnassa 14. helmikuuta 2017, jonka avasi puheenvuorollaan ulkoministeri Timo Soini. Tilaisuuden lisäinformaatio löytyy täältä ~ x – [UPI – FIIA]

Arktinen neuvosto [AN] kerää yhä enemmän valtioiden kiinnostusta. Tarkkailijajäseniä on aina Intiaan ja Singaporeen asti. Nyt tieto Pekingistä kertoo, että Kiina tulisi hakemaan varsinaista jäsenyyttä neuvostosta. Miksi? Vastaus on yhdeltä osaltaan yksinkertainen – kauppareitti Eurooppaan. Koillisväylä on lyhin meritie Kiinasta eurooppalaisille markkinoille.

Kiinalla voi olla toinenkin tavoite – olla mukana triangelissa!

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoin... -

.

Ilkka Luoma

Liittyen kuvaan numero 4:

US aloitti tämän kiristävän esikauppasodan. Kiinalla on jättimäinen ulkomaankaupan ylijäämä, US' lla taas valtava alijäämä - siis tuodaan enemmän kuin viedään (tämä tapa on osa amerikkalaista "pidä vaikutusvaltaa yllä - kiristysoptiolla"). Kiina ei pakota amerikkalaisia ostamaan.

Vientimenestyksen salaisuus on yksinkertainen: Tee sellaista mitä kysytään, ja sellaisella hinnalla, että yhä useampi toteuttaa haluamansa. Kiinalla on toistaiseksi kustannuskilpailuetu.

US häviää kauppasodan, koska Kiina ei ole enää niin riippuvainen viennistä Yhdysvaltoihin kuin ennen. Kriittinen piste ohitettiin jo aiemmin. Kiinalla on sen sijaan vahva peukalo-ote US-liittovaltioon, Kiinan Keskushallinnolla on hallussaan yli 1000 miljardilla USD US-liittovaltion jvk-papereita. Kiina on USA' n suurin velkoja.

US aloitti tämän kauppasodan, ja häviää sen pidemmässä juoksussa varmasti. BRICS-maat saavat uusia jäsenvaltioita ... Iran, Meksiko ja Indonesia ensimmäisinä?

...
~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005800184.html -

" ... KIINA kaavailee vastaavansa tuleviin tulleihin määräämällä tullit 60 miljardin arvoiselle yhdysvaltalaiselle tuonnille, CNN kertoo. Uutiskanavan mukaan Kiinan on vaikea vastata Yhdysvaltojen toimiin yhtä suuressa mitassa, koska Kiina tuo Yhdysvalloista paljon vähemmän kuin mitä Yhdysvallat tuo Kiinasta ... " -HS

.

Ilkka Luoma

Jatketaan yksinpuhelua osuvalla HS-liitteelä ja siihen kommentoinnilla:

.
Onko Kiinasta tulossa uusi suurvalta Suomen kylkeen? Kiinalaisten turistien virta Lappiin on osa suurvallan laajentumishaluja -HS
~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005820422.html -

Kommentti Ilkka Luoma 9.9.2018 - 22:10

Kiina tullee hakemaan Arktisen neuvoston jäsenyyttä*. Kiina saattaa olla valmis rahoittamaan modernin sataman Petsamon Liinahamariin ja suostuttelemaan Venäjän vuokraamaan ratapohjan, vrt. Saimaan kanava, Liinahamarista Suomeen Jäämeren rataan, joka taas olisi suora yhteys Suomen läpi Tallinnan tunneliin. Alibaballa on tässä rooli, joka liittyy Koillisväylän datamerikaapeliin!** On käynnissä melkoinen sopimuspalapeli, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.
.

Toimituksen poiminnat