Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi USA sekaantuu muiden ulkoisten sisäisiin asioihin?

  • US Army "ratsastaa" kaikkialla maailmassa - nyt taistelupanssarivaunuin ¤
    US Army "ratsastaa" kaikkialla maailmassa - nyt taistelupanssarivaunuin ¤
  • Lentotukialukset ovat se massiivi mitä Yhdysvallat haluaa uhkana esitellä ¤¤
    Lentotukialukset ovat se massiivi mitä Yhdysvallat haluaa uhkana esitellä ¤¤
  • Amerikkalaisia sotakoneita tuodaan Korean niemimaalle - asukkaat kapinoivat niitä vastaan! ¤¤¤
    Amerikkalaisia sotakoneita tuodaan Korean niemimaalle - asukkaat kapinoivat niitä vastaan! ¤¤¤

Meillä Suomessa on meneillään lännenmiehen ihailuvuodet – keskipisteeksi löytyy Yhdysvallat, jonka globaalimarkkinatalous kiihottaa kasvuhuuruisia poliitikkoja, mediaa kuin innokkaasti rikkautta hamuavia ahneita, nokkelia ja muutoin ovelia - lisää, enemmän ja nopeammin kulutushenkisiä.

 

Aikanaan US' sta lähti liikkeelle maailman pörssejä ja kansatalouksia ravistellut sub-primekriisi, jossa ”väärille lainattiin innokkaasti liikaa” – tutkimatta taustoja – ahneuden ja provisioiden kiihottamina. 10 vuoden takaista talouskriisiä selitellään globalisaation ilmentymänä, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen [1 – jopa Afganistaniin ja ehkä huomenna Iraniin saakka … !

[1 ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005811076.html – Kts. myös viite [1. -HS-toimittaja Marko Junkkari.

 

Miksi kaikissa maailman kriiseissä on liki aina Yhdysvallat mukana?

Vastaus on selvä ja kirkas; US sekaantuminen kauas omien rajojensa ulkopuolelle on ilmentymä halusta pitää otteessa kauppaa, raaka-ainevirtoja sekä erityisesti peukalo-otetta Yhdysvalloille merkittäviin valtioihin.

US on suuri ostaja eli kiristettäville valtioille viennin aikaansaaja – näin pääsee puristelemaan tilanteissa, jotka eivät sovi amerikkalaisten omiin suunnitelmiin ja kulutusintoon, jossa kulutus ja ympäristöjälki ovat eräitä maailman suurimpia (per capita).

Toinen syy on amerikkalaisten jättimäinen ase- ja sotateollisuus, jossa US on maailman suurin asekauppias [2, vuosien ja vuosien ajan. Aseet ovat amerikkalaisen yhteiskunnan se harmillinen ydin – antaa työtä, mutta luo sotia ja konflikteja, joista esimerkiksi käy Afganistan 2001 – jatkuen yhä. Syyksi Afganistanin raskaiden pommitusten aloitukseen selitetään 9/11 -terrori-isku New Yorkin Manhattanille vuonna 2001. Btw. Olisiko tämänkin osalta aika aloittaa perehtyminen juurisyiden ominaisuuksiin?

 

Afganistan 2001 -

[ ~ AFGANISTAN 2001 - - ]

Helsingin Sanomat kirjoittaa osin jo eri näkökulmin tapahtumasarjasta ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005812719.html – ( -HS-toimittajat Pekka Hakala ja Ville Similä) … unohtamalla tarkoituksella tai tietämättömyyttään talebaanien ja mujahideenien perinnöllisyyden [3 – ymmärrettävistä syistä, sillä tuo yhtäläisyys tuo US' n kaksijakoisen roolin vahvasti esille! [4.

 

IL-kommentti HS-tekstiin: ”Kun aikanaan 1979 Neuvostoliitto työntyi enemmän tai vähemmän pyydettynä Afganistaniin, rajanaapuriinsa, sitä vastaan kehittyi terroristinen kapinallistaistelijoiden Mujahideen-liike.
Venäläisille Afganistan oli "Vietnam", minkä US presidenttikin tyytyväisenä ja ehkä vähän vahingoniloisena totesi. US CIA tuki asein, rahalla ja tiedustelutiedoin näitä Mujahideen-taistelijoita muun muassa Stinger-pienoisraketein, joilla ammuttiin venäläisiä helikoptereita alas.
Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista 1989. Nykyinen Taleban-liike on suoraa perintöä Mujahideen-terroristeista, joita vastaan US nyt sotii NATOn Isaf-operaationa, jonka kautta meidän suomalaiset sotilaat ovat jo sodan tai konfliktin osapuolia (evp.kenr. Gustav Hägglund ja FIIA-asiantuntija Charly Salonius-Pasternak).
Amerikkalaiset ovat näin tukeneet niin kapinallisterroristeja kuin Afganistanin hallintoa - ristiriitaista?”

 

Ote HS-tekstistä: ” … ”Yhdysvalloilla ei koskaan ole ollut kunnollista strategiaa”, tutkija Rashid sanoo. ”Neuvostoliitolla sentään oli jokin strategia, siitä huolimatta, että he tappoivat miljoonia afganistanilaisia”, hän jatkaa viitaten Neuvostoliiton sotaan Afganistanissa vuosina 1979–1989. ”Heidän tavoitteensa oli luoda Neuvostoliitolle uskollinen kaupungistunut keskiluokka, ja se onnistui. He rakensivat maahan tehtaita ja korkeakouluja, esimerkiksi Kabulin yliopiston.”

”Amerikkalaiset ovat tehneet sitä sun tätä.” … ” -HS

 

...

Toinen sekaantumisen paikka on jo mahdollisesti huomenna – Iran!

[ … HS-teksti ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005810733.html - ]

IL-kommentti HS-Iran tekstiin: ”Moni lukija muistaa US CIA' n ja Israelin Mossadin Stuxnet-hyökkäyksen Iranin ydinvoimaohjelman kimppuun [5. Stuxnet oli ja on tietokonemato, joka tuhoaa tietokoneohjelmia. Iranissa se tuhosi uraanin rikastuslaitoksen sentrifugit” Stuxnet-madosta lienee myös olemassa jo niin sanottu mobile-versio? [6.

 

...

Miksi USA sekaantuu vieraiden sisäisiin asioihin – löytäen kuitenkin aina lännen medialle hyväksyttävän syyn hyökkäyksilleen, jotka taloushistorioitsija Adam Tooze' n kirjan ”Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World (Romahdus: Kuinka vuosikymmen finanssikriisejä muutti maailman) ” mukaan ovat osa globalisaatiota, josta muun muassa syntyi 10 vuotta sitten alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi, koska ”kaikki vaikuttavat kaikkeen” …

… kun ”Brasiliassa sademetsässä perhonen läväyttää siipiään – muodostuu lopulta kauko-idässä trooppinen myrsky” -verrannolla --- [perhosefekti].

 

 

Maailma on nyt jakaantumassa idän ja lännen kamppailulle niukkenevistä raaka-ainevarannoista

Markkinatalous kuin ei myöskään itäinen maailman suurin tuotantokonekaan Kiinassa voi toimia ilman raaka-aineita ja energiaa. Varantojen käytöllä lisääntyvänä energianälkänä on täysin varma yhteys maailmaamme huomenna runtelevasta ympäristömuutoksesta.

Itse evoluution ohjaama biosfääri hiljalleen sopeutuu, mutta me ihmisinä emme – ilman radikaalia elämäntapamuutosta, johon liittyy erityisesti puuttumattomuus muiden kolmansien sisäisiin asioihin sotimisena sekä kulutusvähennys – puolittamisena [7.

 

...

Viitteet:

[1 IL-kommentti: ”Globaalissa maailmassa ahneet rikastuvat enemmän ja nopeammin kuin protektionistisessa nationalismissa.
Muistamme jostain tuolta 2007-2008 vuosilta silloisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) syvän rinta-äänisen rauhoittelun: "sub-prime kriisi ohittaa meidät suomalaiset" * - viitteenä voisimme ajatella Jyrkin ajatelleen, että olemme turvassa.
Suomen Pankki demaripääjohtajansa Erkki Liikasen opastamana varoitti vakavin sanoin jo joulukuussa 2007 lähestyvästä kriisistä, jonka juuria etsittiin juuri sub-prime asuntolainojen holtittomuudesta.
Jyrki ei halunnut tai ymmärtänyt ottaa todesta Erkin varoitusta [8 - seuraukset ovat historiaa ja Jyrki pakeni kesken kansan antaman eduskuntamandaatin mandaattipaikalle EU-Brysseliin. Mitä yhteistä Jyrkillä ja Erkillä on? Myös Erkki "pakeni" aikanaan pakoon valtiomme talousongelmia (1990-luvun alun suurlama) - hänkin oli valtiovarainministeri.”

[2 ~ http://voima.fi/artikkeli/2011/muutaman-biljoonan-bisnes/ -

[3 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Shah_Massoud -

[4 Kaksijakoisuudesta toiseksi esimerkiksi käy Irakin ja Iranin välinen sota, jossa US aseisti varmuuden vuoksi molempia osapuolia --- [MORE]

[5 ~ http://large.stanford.edu/courses/2015/ph241/holloway1/ -

[6 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215404-venalainen-signalointikone-tuli-hajuraon-sisaan -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/etelainen-eu-kuivuu-aroutuu-jopa.html -

[8 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115563-kiusallinen-kysymys-jyrki-kataiselle -

[8 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/12/taloudessa-tapahtuu-kulutamme-sstmme-ja.html -

 

 

EKSTRA

Yhdysvaltojen maailmanpoliisirooli lähestyy iltaansa

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/usa-n-uusi-ulko-ja-turvattomuuspolitiik.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 178210

 

DOC miksi US sekantuu_02092018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02092018

 

879_8202 – 09:50_13:51

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Ilkka Luoma


[MORE]
[4 ” … Molemmilla sodan osapuolilla oli ulkomaisia tukijoita, jotka myivät sotilaille aseita. Kummassakaan maassa ei ollut merkittävää raskasta teollisuutta, joka olisi kyennyt tuottamaan esimerkiksi panssarivaunuja tai lentokoneita. Irak osti aseita sodan aikana muun muassa Neuvostoliitosta ja Ranskasta. Yhdysvallat alkoi sodan aikana tukea Irakia sen takia, että pelkäsi Iranin vaikutuksen leviämistä. Niin pelkäsivät Persianlahden öljynviejätkin, jotka vuodesta 1981 tukivat Irakia rahallisesti. Iran osti aseita lähinnä Kiinasta. Se kuitenkin osti yhteen aikaan aseita myös Yhdysvalloista, joka tuki enemmän Irania. Tämä aiheutti Iran-Contra-skandaalin. Yhdistynyt kuningaskunta tuki Irakia. … ” ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Irakin%E2%80%93Irani... -

...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Donald Trump'in "osaamattomuus" onkin juuri sitä, että hän on eristämässä USA'ta muusta maailmasta. Tämä on ristiriidassa USA'ssa toisesta maailmansodasta asti vallinneen doktriinin kanssa ja siksi Trump'ia ollaan niin kiihkeästi kampeamassa pois asemastaan.

Ilkka Luoma

Erikoissyyttäjä Robert Mueller on asetettu juuri tämän takia asemaansa kahlitsemaan Trumpin tekosia idän suuntaan - erityisesti tuon toisen ydinasesuurvallan kanssa - ei saa syntyä liian hyviä suhteita - se vähentää sotia ja näin aseiden kysyntää. En ihmettelisi, että Robert pitää yllä "tutkimuksiaan" koko Trumpin virkakauden ajan.

Ilkka Luoma

Mahdollisille kommentoijille esitän yhden toiveen - voitaisiinko saada vastauksia ja mielipiteitä juuri tuohon topicin otsikkoon? ;)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Siksi että täytyy kukistaa terroristit ja kommunistit,minusta ne kuuluukin kukistaa,,ei ole kyllä onnistunut,edes suomen osalta kommarijahti,,,!
siinä vaiheessa kun usa lopettaa sekaantumisen niin kellään lännessä ei ole kovin kivaa !

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä lukemisen arvoinen artikkeli tuosta aiheesta; valottaa nykyisen terrorismin historiallista taustaa:

Nykyaikainen poliittinen terrorismi on pitkälti Yhdysvaltojen luomus

USA loi terrorismin käyttääkseen sitä taistelussa sosialismia vastaan ja sitten kun Neuvostoliitto lakkautettiin, karkasi mopo käsistä.

Ilkka Luoma

Juurisyiden haennan voisi alkaa 9/11 iskusta ---

Ilkka Luoma

Onko McCainin poistuman myötä mccarthyismi noussut haudastaan?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Miksi USA sekaantuu muiden ulkoisten sisäisiin asioihin?"

****

"Muut ulkoiset" on niin epämääräinen käsite ettei sekaantumiseen voi antaa yksiselitteistä vastausta. Ehkä syyt ovat erilaisia eri tapauksissa. Kerro esimerkki sekaantumisesta, mihin haluat tietää syyn.

Ilkka Luoma

No vaikkapa - Serbia, Grenada, Irak 2003 - ja Syyria 2013 - kerrotko noista tarkennuksista ja topicin otsikkoon liittyen ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miksi kyselet itsestään selviä asioita. Jokainen suurvalta pitää huolta omista eduistaan, siksi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #52

Olet jäljillä, jopa Kiinan korkea virkamies kertoi Trumpinkin toteuttavan vain asioita, joista on hyötyä USA' lle (siis jokainen maa toteuttaa ensisijaisesti moia etujaan) ... , mutta miksi US toteuttaa omia tavoitteitaan niin aggressiivisesti ja sotaisasti, vieläpä kaukana omilta rajoiltaan ... Kiina tekee kauppaa, ei sodi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #53

Ei USA yksistään pysty sotimaan, ei edes Syyriassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #68

Eihän toki USA yksin tarvitse Syyriassakaan sotia. Mukana on niin Saudien perheyhtiö, UK, Ranska, Tanska jamitäniitäonkaan kera koko rauhanliitto NATO:n.

Mutta onhan se toki niiiiin väääärin, että USA:lle laitetaan hanttiin. Ei olisi pitänyt vietnamilaisten, serbien, syyrialaisten jamitäniitäonkaan sillee heittäytyä maailmanrauhan airutta ja demokratian lippulaivaa, meidän läntisen arvomaailmamme itse itsensä valinnutta johtajaa vastaan kun se valvoo ja edistää omia kansallisia etujaan. Nöyrästi pitäisi ottaa vastaan mitä sieltä annetaan ja kysyä voisiko vielä jotain muuta antaa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #71

Niinpä, mitäniitänyt olikaan. Tanskakin sotaliiton jäsenenä siellä mukana kun Trump käski. On se niin väärin että nuo sotahullut lännenmiehet vastustavat Syyrian laillisen hallituksen kemiaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Oletko perehtynyt Syyrian lähihistoriaan ja vinkkinä tuo Sykes ja Picot - kannustan perehtymään ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #106

Onko sopimus vuodelta 1916 mielestäsi lähihistoriaa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #68

Kerrotko syyn ja juurisyyn miksi US hyökkäsi kauas omilta rajoiltaan valtioon, johon sillä ei ole mitään sidoksia - jopa ilman mandaattia aloitti kapinallisterroristien salaisen CIA-aseistamisoperaation ... puhumattakaan raskaista ILMAPOMMITUKSISTA 2014

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #73

Itse kerroit juuri sen juurisyyn. Aseistavat ja tukevat Syyrian kapinallisia. Eivät ole kuitenkaan ainoa tukija ja aseistaja alueella. Topiccisi kysymys on siis aiheellinen laajemminkin kuin vain USA:n osalta. Muistaakseni erään toisen suurvaallan sotadoktriiniin on suoraan präntätty oikeus puuttua muiden maiden sisäisiin asioihin silloin kun ao. suurvallan kansalaiset ovat ao. suuravallan mielestä vaarassa. Korjaa jos muistin väärin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114

Voisiko juurisyy olla kauempana - tiesitkö Syyrian historian pahimmasta kuivuudesta, joka ajoi maaseutuväkeä hallitsemattomasti kaupunkeihin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #117

Juuri, se oli syy kansan kapinointiin. Meilläkin MTK on järjestänyt mielenosituksia mutta hallitus ei ole niitä hajottanut asevoimin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #127

Onko meillä maaseutuväestö rynnännyt kaupunkeihin, kun elinkeino ja ravinto loppuivat?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #130

Koko ajan näin tapahtuu, etkö seuraa mitä meillä tapahtuu?

"Jopa 1100 lypsykarjatilaa lopettaa vuoteen 2020 mennessä – Heikot sadot, tappiot ja uupumus kaatavat maatiloja"

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #134

Seuraan hyvin tarkasti:

LAUANTAINA, HEINÄKUUTA 28, 2018
Omavaraisuudella turvataan myös reviirit – loppuuko ravinto?

" ... Tänään otsikoihin on ponnahtanut kaksi asiaa - ”koko maan asuttuna pitäminen” [1 ja ravinnon riittävyys meille ihmisille, siis huonot satonäkymät [2 – Suomessakin, myös Ruotsissa.
Tunnetusti emme elä ilman vettä ja ruokaa – hengittääkin pitää. Nautimme vuosisadan helteestä, myös maailmalla – Algeriassa jopa Afrikan ennätys + 51,1 astetta C.

Miten onnistumme koplaamaan asuttamispolitiikan työnteko- ja oleilualueineen ja ruokahuollon eli ravintoketjun pellosta pöytään. Helposti, sillä noilla kahdella on selvä syy-yhteys. Vielä 1950 -luvulla oli noin 350 000 maaseututilaa – pieniä ja monilapsisia maanviljelysperheitä. Omavaraisuuskin taisi olla korkeammalla kuin nykyään. Tänään tiloja lienee alle 50 000.

Ruotsalaiset ovat huolissaan – näin kirjoittaa Helsingin Sanomat ---
[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005766924.html - ]
Ruotsi huolestui ruokahuoltonsa omavaraisuudesta – noin puolet Ruotsissa syödystä ruuasta tuodaan ulkomailta
Lukijakommentti: Ilkka Luoma 24.7.2018 - 7:52
Asiapitoista tekstiä, joka ei olisi Suomessakaan Keskustan tai Paavo Väyrysen propagandaa.

Asiakokonaisuus tässä pitää sisältää myös "koko maan asuttuna pitämisen" - idean, joka oli arkipäivää vielä 1950-luvulla. Tuon ajan jälkeen alkoi kaupungistuminen hiljalleen kiihtyä, kun perintömaita ei kaikille lapsille riittänyt. Osa "pakeni" leveämmän leivän perässä Ruotsiin.

Suomella pitää olla vieläkin kunnianhimoisempi tavoite ravinnon osalta kuin tuo ruotsalaisten 80 prosentin omavaraisuustavoite.

Me saatamme iäkkäämmästä päästä muistaa ravinto- ja viljapulan, kun kävimme sotaa Neuvostoliittoa vastaan - tuolloin olimme aika-ajoin aseveljemme Saksan kolmannen valtakunnan varassa, viljaa laivattiin Hitlerin varastoista meille. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/07/omavaraisuu... -

.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #117

#114

Arvaa ellet tiedä, mikä on se toinen suurvalta, jonka sotadoktriiniin on kirjattu oikeus puuttua toisen valtion asioihin sotilaallisesti?

Miten tuo "oikeus" on mielestäsi suhteessa kansainväliseen oikeuteen tai YK:n peruskirjaan?

Jotta puuttuminen olisi "laillista" pitäisikö USA:n kopioida tuo oikeus myös omiin doktriineihinsa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #132

Tässä:

TORSTAINA, SYYSKUUTA 18, 2014
Ydinasesuurvallat suojelevat omiaan - rajojensa sisällä ja ulkona!
(Ukrainan kriisi jää jalkoihin, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama julistaa omaa ”pyhää sotaansa” ISIS-järjestöä *] kohtaan – samalla tuosta uhosta muodostuu todellinen uhka maailman rauhalle tai oikeastaan levenevä tie maailmanlaajuiselle terroriväkivallalle)

Voisimme tarkastella kahden ydinasesuurvallan johtajien julistusta omien kansalaisten suojelemisesta, tai samaan etniseen ryhmään kuuluvien turvaamisesta. USA julisti maailmanlaajuisen sodan (” … ei ole turvasatamaa missään maapallolla – me ulotamme tuhoamisemme mihin tahansa … ”, julisti Obama).

”Tulemme suojelemaan kaikki venäläisiä ja etnisesti venäläisiä, olivatpa he rajojemme sisällä tai ulkona” – näin sanaili Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kansalaissuojelija Putin osoittaa tätä doktriiniaan juuri nyt Itä-Ukrainassa ja vähän aiemmin Krimillä. Herääkin kysymys millaisia oikeuksia strategiset ydinaseet tuovat niiden hallitsijoille?

Obama katsoi oikeudekseen ulottaa lennokki- ja USAF ilmavoimasotansa tyypillisesti omien rajojensa ulkopuolelle – Yhdysvallathan on käynyt kaikki viimeiset sodat valtionsa rajojen ulkopuolella, tappaen enemmän vieraiden valtioiden siviilejä kuin mikään muu valtio viimeisten 70 vuoden aikana. Nyt odotamme ensimmäistä ISIS -iskua Syyrian puolelle 1] ja kysymyksellä kenen tai minkä hyväksynnällä?

Putin on vähintäänkin epäsuorasti tukenut slaaviveljiensä sisällissotaa Ukrainassa,

jossa konfliktin käynnistyminen Kiovan Maidan -aukiolta 2] on yhä täysin tutkimatta, samoin kuin Odessa murhapoltto ja MH17 malesialaiskoneen alas ampuminen 3]. Ei ole täyttä näyttöä venäläisten suorasta osallistumisesta Itä-Ukrainan sisällissotaan. Avustusrekkojenkin todellinen tarkoitus on joltain osalta meille lännenmiehille tuntematon.

Obama on kansalliskiihkoisessa puheessaan vakuuttanut,

että amerikkalaiset kostavat kaksi teloitusta, jotka kohdistuivat Yhdysvaltojen kansalaisiin. Tuo ISIS -likvidointi antoi USA:n kongressinkin mukaan Obamalle oikeuden pommittaa Irakia ja Syyriaa 4] – Irakissa toki pyydettynä, mutta entä Syyria, jos Syyrian laillinen presidentti, isänsä nimittämä poika al- Assad ei anna lupaa jenkkipommituksiin

Seuraukset Syyrian jenkkipommituksista!

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/09/ydinasesuur... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115
Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #118

Tämä johtuu pelkästään amerikkalaisesta paska käyttöjärjestelmästä. Ostaisin paremman venäläisen, jos vain olisi kaupan.:)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #128
Tomi Vaalisto

Jenkithän ovat olleet tukemassa laillista hallintoa kuten esimerkiksi Afganistanissa, Persianlahdella, Vietnamissa, Koreassa ja monissa eurooppalaisssa maissa.

Ilkka Luoma

Korean nuemimaan osalta US halkijuoksi kilpaa edesmenneen Neuvostoliiton kanssa tuon niemimaan - kysymättä tuon ajan yhtenäisiltä korealaisilta mitään.

...
US tuki asein Majuhideen kapinallisterroristeja, jotka taistelivat Afganistanin laillista hallintoa vastaan - jota taas venäläiset koettivat auttaa ja "auttaa" ...

Persianlahden Irakin sodan 2003 - osalta US hyökkäsi valhein ja ilman mitään mandaattia - syösten Irakin kaaokseen ja synnyttäen nykyisen kaltaisen ISIS-järjestön.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Ei suinkaan. NL ja jenkit puhdistivat Korean niemimaan japanilaisista ja häipyivät sitten maasta. Korealaiset eivät itse päässeet sopuun hallinnosta ja NL:n nukkehallitsija Kim Il Sung hyökkäsi NL:n tukemana etelään.

YK löi kimilsungilaiset ja saivat Korean kokonaan hallintaasna lokakuussa 1950. Tämä ei sopinut Kiinalle, joka hyökkäsi Koreaan, työntyi 38. leveyspiirille ja asetti nukkehallitsija Kim Il Sungin uudestaan valtaan.
Nykyinen Korean tilanne on siis kiinalaisen ulkopolitiikan tulos 50-luvulta.

Saddamin Irak rikkoi itse rauhansopimustaan ja ajoi asetarkastajat tiehensä 1997. Monien neuvottelujen jälkeen Irak jääräpäisesti esti rauhansopimuksen toteutumisen, mikä käynnisti vastatoimet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Eivät kysyneet mitään korealaisilta kun loivat vieläkin voimassaolevan jakolinjan 38 leveysasteelle ...

" ... Korean jako tarkoittaa toisen maailmansodan päätteeksi tapahtunutta Korean niemimaan jakoa Yhdysvaltain eteläiseen ja Neuvostoliiton pohjoiseen miehitysvyöhykkeeseen. Liittoutuneiden voitto vuonna 1945 päätti Japanin 35-vuoden Korean miehityskauden. Japanilaisten vetäydyttyä Koreasta suurvallat sopivat keskenään, että Neuvostoliitto ottaa vastaan Japanin antautumisen Korean pohjoisosassa ja Yhdysvallat eteläosassa, jolloin rajaksi sovittiin 38. leveyspiiri.

Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton neuvottelut riippumattoman ja yhtenäisen Korean valtion luomisesta eivät johtaneet toivottuun tulokseen. Yhdistyneet kansakunnat esitti 1947, että Koreassa järjestettäisiin vaalit kiistojen ratkaisemiseksi. Koska vasemmiston ja oikeiston ääriryhmät boikotoivat vaaleja, ne järjestettiin vain maan eteläosissa. Seurauksena oli, että syntyi kaksi erillistä Koreaa, Korean tasavalta ja Korean demokraattinen kansantasavalta. Kylmän sodan alkaminen ja kilpailevien blokkien muodostuminen aiheutti väliaikaiseksi tarkoitettujen miehitysvyöhykkeiden muuttumisen pysyvästi erillisiksi valtioiksi.[1] ... " -Wiki

.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #20

Tässä hyvä kirja Korean sodan taustasta aina toisen maailmansodan loppuvaiheista lähtien:

The US Imperialists Started the Korean War

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #29
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #29

Et ole tarpeeksi totinen toveri ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #20

Jos lukee koko artikkelin selviää mistä oli kysymys - tässä oleellisimmat:

Korean sota alkoi kun Neuvostoliiton ja Kiinan tuella nukkehallitsija Kim il-Sungin johtaman Pohjois-Korean armeija hyökkäsi etelään kesällä 1950 ja ahdisti Etelä-Korean joukot nopeasti niemimaan kärkeen pienelle alueelle Pusanin ympäristöön.
Etelä-Korea sai YKn apujoukkoja Pusaniin, missä Pohjois-Korean eteneminen pysäytettiin. SYKn joukot tekivät maihinnousun Pohjois-Korean rintamalinjojen selustaan ja saivat Pohjois-Korean sotavoimat perääntymään aina Kiinan rajoille saakka - näin YK sai hallintaansa koko Korean ja se olisi voinut yhdistyä.
Kiinalle tämä ei käynyt ja se hyökkäsi Koreaan, jolloin sota jatkui vuosia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #48

Juurisyy tapahtui jo 1945, jolloin US ja NL jakoivat kahdestaan Korean kahtia 38 leveyspiiriltä - kysymättä yhtenäisiltä korealaisilta mitään. Jokainen voi kysyä miten olisi nyt, jos kumpikaan suurvalta ei olisi Korean niemimaalle jalallaan astunut!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #54

Sinne olisi jäänyt japanilainen miehittäjä hallinnoimaan. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat sopivat yhteisesti hallinnoivansa maata, kunnes itsenäisessä Koreassa voitaisiin järjestää vapaat vaalit. Käytännössä molemmat suurvallat kuitenkin pysyttelivät toistensa selän takana, ja 1946 Korea jaettiin pitkin 38. leveyspiiriä.
Pohjoisessa boikotoitiin vaaleja, jotka YK päätti pidettäviksi 1948, ja samana vuonna julistettiin kaksi itsenäistä valtiota – Etelä-ja Pohjois-Korea. Johtajina olivat presidentit Syngman Rhee ja neuvostoliittolaisten nukkehallitsija Kim Il-Sung.

Kim Il-Sung halusi kärsimättömästi hyökätä Etelä-Koreaan ja kävi usein salaa ​​Moskovassa ja Pekingissä. Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin luopui alun perin negatiivisesta asenteestaan keväällä 1950 ja lupasi materiaala ja neuvonantajia.
Korean sota alkoi kun yöllä 25. kesäkuuta 1950 kimilsungilaiset kävivät hyökkäykseen Etelä-Koreaan.

Ilkka Luoma

Otetaan esimerkki: Mitä laillista hallitusta US tuki raskailla ilmpommituksilla,jopa ulkopuolisen Kiinan suurlähetystöä pommittaen, kun ilman mitään mandaattia hyökkäsi Serbian kimppuun?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #74

Ratsuväki ryntäsi väliin kun kosovolaiset tappoivat toisiaan. Se "laillinen hallistus" Belgradissa oli myös liipasimen vetäjä.

Mikä hallitus alotti Afganistanin sodan, joka jatkuu edelleen, 1979?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #83

Vaaliston kysymys: "Mikä hallitus alotti Afganistanin sodan, joka jatkuu edelleen, 1979?

Vastaus: Nyt yhä edelleen jatkuvan sodan aloitti USA vuonna 2001.

Korjaus kysymykseen: Vuonna 1979 ei Afganistanissa aloitettu sotaa vaan sisällissota alkoi vallankaappauksen jälkeen jo 1978. Sisällissodan yhtä osapuolta auttoi tuolloinen USA:n liittolainen Pakistan ja CIA niin asein, koulutuksin kuin n.s. "erikoisoperaatioin". Mukana hääri myös Saudien perheyhtiö. NL meni auttamaan hallitusta vuonna 1979. Se sota loppui 1989.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #95

Afganistanin sota laajeni kun 7. lokakuuta 2001 kun Yhdysvaltain, Yhdistyneen kuningaskunnan, Australian ja Afganistanin pohjoisosaa hallinneen pohjoisen liiton joukot hyökkäsivät Afganistaniin syrjäyttääkseen maan Taliban-hallinnon ja tuhotakseen Talibanin suojissa toimineen Al-Qaidan.
Sodalla ei ole vakiintunutta nimeä, mutta se on osa 1978 alkanutta Afganistanin sisällissotaa. Vuonna 1979 siinä välissä NL kävi miehittämässä maan kuudeksi vuodeksi. Meinaako, Myyryläinen, että sillä ei ollut mitään vaikutuksia myöhempiin tapahtumiin?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #97

Vuoden 2001 aloitetulla Afganistanin USAF pommituksilla on jo vakiintunut nimi, joka on tuonut USA' lle nykyajan pisimmän sodan ominaisuuden "Yhdysvaltain pisin sota" - sitten Vietnamin ... Sitä kutsutaan USA' n sekaantumissodaksi - Afganistan 2001 joka jatkuu edelleen Naton sotilasoperaationa, jossa jo suomalaisetkin ovat mukana sodan ja konfliktin osapuolena ...

"Yhdysvaltain pisin sota jatkuu edelleen – Obama julkisti suunnitelman Yhdysvaltain joukoista Afganistanissa

Presidentti julkisti suunnitelman pitää maassa lähes 10 000 sotilasta vielä lähes koko ensi vuoden ajan, vaikka hän oli luvannut Yhdysvaltojen vetäytyvän Afganistanista hänen virkakautensa aikana ... _ ... Afganistanin operaatio on jo nyt Yhdysvaltain pisin sota

Harkittuaan asiaa ja neuvoteltuaan Yhdysvaltain sotilasjohdon kanssa asiasta, Obama päätti torstaina julkistetusta suunnitelmasta. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Obaman lausunnon jälkeen, että Nato tekee lähiviikkoina päätöksen sen Afganistan-operaation jatkon laajuudesta. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-8385109 -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #95

Oli sota, joka päättyi venläisten poistumiseen 1989 ja sota joka alkoi kun USAF aloitti ilmapommitukset 2001 -

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #98

Ja silläkö NL:n miehityksellä ei ollut mitään vaikutusta tuleviin tapahtumiin? Jos ei ollut, niin miksi ei?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #113

Ei ollut. Venäläiset poistuivat ja sisäiset jännitteet jäivät, kunnes mujahideenien jälkeläiset valloittivat Kabulin ... syntyi Taleban.

Tomi Vaalisto

Oikaistaanpa tämä erhe:

" Nykyinen Taleban-liike on suoraa perintöä Mujahideen-terroristeista"

Nuo Afganistanin mujahideenit olivat sekalainen joukko afganistanilaisia taistelijoita, jotka puolustivat maataan sinne hyökännyttä Neuvostoliittoa vastaan.

Mullah Mohammad Omar perusti syyskuussa 1994 kotikaupungissaan Kandaharissa Taliban -liikkeen Pakistanin tuella. Mujahideenit ja talibanit ovat vihollisia keskenään.

Tunnetusti Yhdysvallat vedettiin Afganistanin 1979 alkaneeseen sotaan 911 -iskuilla ja jenkit ovat maassa laillisen hallinnon tukena ja apuna.

Ilkka Luoma

Mujahideenit lähinnä taistelivat laillista hallintoa vastaan - kuten talebaanit. Talebaanit jatkoivat siitä mihin Mujahideen pääsi ja jäi - ja merkittävää on se, että toista US tuki ja toista vastaan taistelee - vieraalla maalla, kaukan omilta rajoiltaan.

Tomi Vaalisto

Eivät olleet enää hengissä, koska neuvostoliittolaiset teloittivat Afganistanin presidentti Aminin ja "laillisen hallinnon" samana päivänä kun työntyivät maahan 27.12.1979.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Afganistanin nykyajan ensimmäinen sota ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota - Tuon linkin takaa voi parantaa historian käsityksiään ja tietojaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #16

Historiaa tuntevat tietävät, että Afganistanin joulukuussa 1979 alkanut sota on jatkunut tähän päivään saakka.

Jotkut jänkkäävät kahdesta sodasta, mutta he eivät kuitenkaan osaa kertoa milloin tuo ensimmäinen sota muka loppui, kuka/missä/milloin rauha tehtiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Eivät kaikki sodat pääty rauhansopimukseen. Esimerkiksi II Maailmansodan jälkeen Saksan kanssa ei tehty rauhansopimusta vaan se antautui "ehdoitta" mutta sota päättyi silti 9/5 -1945. Toisaalta jotkut sodat ovat loppuneet aseleposopimukseen ja sen jälkeen muodostuneeseen status quo:hon. Afganistanin ensimmäinen sota eli NL:n sota siellä päättyi kun Puna-armeija vetäytyi sieltä. Vaalisto voi siis pitää vaikka 15/2 1989 sodan päättymispäivänä koska silloin NL ilmoitti kaikkien joukkojensa palanneen sieltä. Silloin hän on yhtä mieltä englanninkielisen Wikipedia-artikkelin kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Toinen nykyajan Afganistanin sota alkoi vuonna 2001 erityisen raskailla USAF luolapommituksilla Boraboran vuoristoon ... sota jatkuu yhä ja suomaaiset siinä mukana osapuolena ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #23

Ei muuten pidä paikkaansa - vaikka Puna-armeija vetäytyi Afganistanista sota jatkui edelleen eikä kukaan antautunut. NL ja myöhemmin Venäjä tukivat omaa osapuoltaan taisteluissa. Tuo sota Afganistanissa jatkuu edelleen.

Eurooppaan tuli taas rauha Saksan antauduttua, mitä Afganistanissa ei NL:n hyökkäyksen jälkeen ole ollut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #30

Asiantuntijat vain sattuvat olemaan eri mieltä ...

...
USA teki aivan uuden sodan - raskailla ilmapommituksilla ja vähän myöhemmin 100 tuhannella maasotilaalla. Sota alkaen 2001 -oli vieläpä ulkoisten asiaan liittymättömien osallistuminen ... ei tuohon jää ihmeteltävää, ainkahn voi jänkätä :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Jaha - ne "asiantuntijat" varmaan osaavat selittää Kabulin pommitukset 1992-95, Maidan Sharin taistelut, 1995 Panjshirin taistelut 1996 - 1997 Pakistanin 13. armeijan ja 50. laskuvarjodivisioonan sekä talibanin välillä, Mazar-i-Sharif taistelut 1997–98, Junbish-i Millin taistelut ennen 911 -iskuja, jotka vetivät jenkin Afganistaniin laillisen hallituksen tueksi.
Tuossa on vain pieni osa - kannattaa lukea kirja The Rise of the Taliban in Afghanistan: Mass Mobilization, Civil War, and the Future of the Region

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #43

Niinpä - rauhaa ei koskaan ole ollut NL:n hyökättyä maahan 27.12.1979. ja sama sota jatkuu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #69

Sota loppui kun NL vetäytyi "vietnamistaan" 1989 - ovatko Japani ja Venäjä (NL-perillisenä) edelleen sodassa keskenään?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Täältä voi lisätä omaa historian tietämystä ...

~ https://yle.fi/aihe/termi/freebase/m0dfsc/afganist... -

Saa samalla valaistumista muihinkin jänkkäyksien alaisiin tapahtumiin :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #25

Tämä on hyvä - löytyy hyllystä:

The Soviet-Afghan War: How a Superpower Fought and Lost – February 5, 2002

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #34

Voidaan toki sanoa, että US palasi uudelleen sotaan mukaan - osallisena, ensin aseistajana nyt taistelijana ja pommittajana:

"Afganistanin sota: Yhdysvallat lähti taistelemaan kommunismia vastaan ja koulutti samalla itse oman vihollisensa
Yhdysvallat alkoi 1980-luvulla tukea kommunismia vastustaneita mujahideen-sissejä. Käytännössä se antoi aseita ja rahaa jihadisteille. ... "

" ... Maanantaina 21. elokuuta presidentti Donald Trump ilmoitti, että hän haluaa jatkaa vuonna 2001 aloitettua terrorismin vastaista taistelua talebanien ja al-Qaidan kukistamiseksi ja lisätä Yhdysvaltojen joukkojen läsnäoloa Afganistanissa ... "

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/afganist... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #37

Höpö höpö - ei Yhdysvallat ole ollut Afganistanin sodan osapuoli ennen 911 -iskuja.

Ei aseiden toimittaminen ole sotaan osallistumista ja tuolla mittarilla Neuvostoliitto olisi ollut Lähi-idässä sekä 6. päivän sodan että Jom Kippur sodan osapuoli. Sehän aseisti arabeja.
Vastaavasti Saddam käytti neukkuaseita, niitä oli Vietnamissa ja monissa Afrikan sodissa.

Ruotsalaiset toimittivat Biafralle viisi Malmö MFI-9 -pienkonetta, joilla biafralaiset tuhosivat Biafran sodassa lentorynnäköillä puolet Nigerian Il-28 pommittajista ja useita MiG-17 hävittäjiä. Väittääkö joku Neuvostoliiton ja Ruotsin olevan asetoimittajina tuon miljoona uhria vaatineen sodan osapuoli?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

US oli oleellinn sodan osapuoli ensimmäisessäkin Afganistanin nykyajan sodassa, josta tosin NL vetäytyi koettuaan "vietnamit" ... US toimitti aseita, rahaa ja tiedustelutietoja mujahideeneille, jotka olivat kapinallisterroristeja Afganistanin laillista hallintoa vastaan ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #55

Yhtä paljon kuin Neuvostoliitto Kuuden päivän sodassa tai NL & Ruotsi Biafran sodassa - eli ei ole ollut osapuoli ennen 911 iskuja.

Jos tarkastellaan asiaa niin 6.päivän sotaa ei olisi edes ollut ilman neukkuaseistusta kun taas NL:n aloittamaan Afganistanin sotaan jenkkiohjuksilla ei ollut muuta merkitystä kuin rynnäkköhelikopterien häätämisessä. Jouduttiin jopa ojasta allikkooon: NL jatkoi rynnäköintejään rautapommeilla korkealla - karkeasti neukkujen uhreina kuoli 1 - 2 miljoonaa lähteestä riippuen. Todellista uhrilukua ei ole voitu selvittää, koska sota on jatkunut jo 40 vuotta yhtä mittaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #67

US aseisti ja edesauttoi mujahideenien kapinallistaisteluja myös muin keinoin kuin "vain" Stingereillä!

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #76

Ahaa - kerro milloin ja missä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #80

"Hillary Clinton myöntää: USA aseisti Islamisti taistelijoita Neuvostoliittoa vastaan, joista sitten Taliban ja Al Qaida sai alkunsa
22.7.2010

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton myöntää FOX-uutiskanavan haastattelussa USA:n kouluttaneen ja aseistaneen Mujahideen-taistelijoita 1970 luvun lopussa alkaneessa Afganistanin sodassa.

Myöhemmin 19 90-luvulla USA aseisti Talibania Afganistanin sisällissodassa.

Sec. State Clinton Admits U.S. Created Mujahideen that Became al-Qaeda
http://www.infowars.com/sec-state-clinton-admits-u...

Zbigniew Brzezinski ja 1970-luvun Afganistanin sota

Mikä ei kovin yleisessä tiedossa ole, on että Yhdysvallat aloitti näiden islamistien tukemisen jo ennen kuin Neuvosto-joukot aloitti Afganistanin miehityksen. Tämän paljasti julkisuuteen Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates vuonna 1996 julkaistussa kirjassaan; From the Shadows: The Ultimate Insider's Story of Five Presidents and How They Won the Cold War.

Tiedon on myös Zbigniew Brzezinski myöntänyt ranskalaislehti Le Nouvel Observateurin haastattelussa vuonna 1998.

Tässä suomennettu pätkä tuosta Le Nouvel Observateurin haastattelusta:

"Virallisesti kerrotun historian mukaan CIA:n apu Mujahideenille alkoi 1980 luvulla, toisin sanoin; Neuvostoliiton miehityksen jälkeen. Totuus asioiden kulusta on kuitenkin toinen. Presidentti Carterin toimesta, salassa allekirjoitetun direktiivin mukaan, Mujahideeneille aloitettiin avustus (jo) Heinäkuussa 1979.” (..eli noin 6 kk ennen Neuvostoliiton Afganistanin miehitystä.)

Kysymykseen, haluttiinko tällä salaisella Mujahideenin tukemisella provosoida Neuvostoliittoa miehittämään Afganistan, Zbigniew Brzezinski vastaa:

.."Asia ei ihan ole näin ..me emme painostaneet Neuvostoliittoa sen väliintuloon, mutta tietoisesti lisäsimme tuon väliintulon mahdollisuutta."

http://www.globalresearch.ca/articles/BRZ110A.html

Eli mitä presidentti Obamankin turvallisuuskonsulttina vaikuttanut Zbigniew Brzezinski sanoo, on että Yhdysvallat (varmasti myös muut maat) laskelmoidusti ohjailee (provosoi) sitä vastustavia tahoja ratkaisuihin, jotka vakavimmillaan aloittaa sotia. ... "

.
~ http://etelavuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38704-h... -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Täältä saa laajemman näkymän kokonaisuuteen, ettei vain poimita sopivia rusinoita pullasta ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota -

.

Ilkka Luoma

Kommetoijien tiedot ovat usein kovin putteellisia - valaistaan lisää:

" ... Syyskuun 11. iskujen tekijöiden selvittyä Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaati talibaneja luovuttamaan Osama bin Ladenin ja Al-Qaidan johtajat sekä sulkemaan terroristien koulutusleirit. Kaksi päivää ennen hyökkäystä Taliban tarjosi bin Ladenin asettamista afganistanilaiseen tuomioistuimeen ja mahdollisesti harkitsevansa myös hänen luovuttamistaan ulkopuoliselle maalle, jos Yhdysvallat ensin luovuttaisi bin Ladenia koskevan todistusaineiston. Yhdysvallat ei suostunut todistusaineiston luovuttamiseen talibaneille eikä afganistanilaiseen oikeuskäsittelyyn[14] ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota_(2001%E2%80%93)#Sodan_tausta -

.

US' ta ei vedetty mukaan, vaan se hyökkäsi, ja rajusti ... kaikki muu oli poliittista silmän lumetta, kuten myöhemmin YK' n estraadilta um. Colin Powell valheineen ---

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kun yli 3000 amerikkalaista teurastetaan ja selviää, missä ja kenen suojeluksessa se on tapahtunut, niin jää hyvin vähän vaihtoehtoja jäljelle, miten supervalta reagoi. Antamalla suojapaikan Bin Ladenille Afganistanin Taleban-hallinto kompromettoi itsensä. Sen vuoksi USA:n toimet myös laajasti hyväksyttiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Olisiko aika perehtyä juurisyihin, miksi tuo 9/11 terrori-isku tehtiin?

Ilkka Luoma

USA saa rinnalleen vaikuttajan, jonka elämänfilosofia peilautuu vaihtoehdoksi
[ Hu-Obama: [2007] Maailman tarvitsee rinnakkaisvoimaa USA:n vastapainoksi

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/maailmanjrje... - [BLOG/il] - ]

Tomi Vaalisto

Ei nyt ihan koko maailma, mutta jotkut kylläkin. Hyvä esimerkki on BRICS, joka syntyi Jekaterinburgissa 2009 luomaan uutta maailmanjärjestystä.
Ainakin täältä Euroopasta katsottuna tuo BRICS on aika näkymätön.

Ilkka Luoma

BRICS' ssä näyttäisi olevan noin 3,5 miljardia asukasta ... liki puolet maapallon väestöstä.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Jep - paljon enemmän kuin EUssa ja Jenkkilässä yhteensä.

EU ja Yhdysvallat - nuo kaksi suurinta taloutta - dominoivat. Kiinakin on merkittävämpi kuin BRICS, vaikka on sen jäsen. Venäjä taitaa olla BRICSin "voittaja", sillä se ei ole edes suurvalta ja saa enemmän vaikutusvaltaa BRICKsin primus motorina.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Venäjä on maailman se toinen ydinasesuurvalta ja maailman suurin raaka-aine- ja ravintoaitta - mahdollisuuksina tuo viimeinen, mutta huomenna jo mahdollinen tosiasia ---

...
On kiintoisaa ryhtyvätkö Iran, Turkki ja Meksiko BRICS -jäseniksi?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Toistonpoisto - laitanpa siihen Albert Einsteinin aforismin: "Todellisuus on ainoastaan illuusio, vaikkakin kovin sinnikäs sellainen.”

Ilkka Luoma

Kiina BRICS -jäsenenä ei ole lainkaan näkymätön Euroopassa ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #40

Missä tilanteessaä Kiina olisi edustanut BRICSiä Euroopassa? Paikka ja aika kiitos.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Kaikissa niissä tilanteissa, joissa Kiinan Keskushallinto on jossain ominaisuudessa mukana, sillä Kiina - valtiona - on BRICS-jäsen ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #57

Ainakin Suomessa Xi kävi Kiinan valtiojohtajana samoin kuin Putin Venäjän pressana. Eivät he BRICSiä edustaneet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #66

Molemmat valtiot edustavat aina myös sellaisia järjestöjä, joissa ovat varsinaisina jäseninä ... eivät vain ole pinnalla kuten kahdenvälisyys, mutta kun kaupasta puhutaan, niin BRICS kummallakin on taustalla vaikuttamassa - varsinkin sen uuskehityksen myötä - josta oiva esimerkki on Alibaban suunnitelmat VKontaktin kanssa ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #77

Eipä näkynyt Putinin ja Xin agendoissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #82

Emme taviksina valitettavasti tiedä lähellekään koko agendaa - vain asioista perillä olevat lähteet tietävät :)

Ilkka Luoma

KESKIVIIKKONA, ELOKUUTA 16, 2006
USA vihastuttaa ja ihastuttaa laiskasti sekä ahkerasti

Valtakunnallinen sanomalehti julkisti hämmästyttävän asiantuntijalausunnon su. 13.8. dosentti Markku Ruotsilan vieraskynästä. Otsikointi oli häkellyttävä samankaltaisessa naiviudessaan kuin tuntoja ja mielenylemmyyttä kuvastavat Hollywood-elokuvat esim. The Patriot esikuvanaan. USA on maapallon tavaravirtojen vahtipoliisi ja valvoo itselleen suurimmat raaka-ainevirrat yksisuuntaisena markkinatalouden vapautena ja toiminnallisena ylivoimana. Ruotsilan otsikointi kolumnissaan oli "Amerikan-vastaisuus on älyllistä laiskuutta ja pelkuruutta".

Suomessa USA vihastuttaa ja kuitenkin myös ihastuttaa. USA on vapauden tyyssija, jossa on maailman suurimmat ja valvovimmat tiedustelu-, vakoilu- ja vastavakoilujärjestöt ja -virastot. USA valvoo vapauden olemusta ja toteutumaa uhkien torjujana, kuten hyökkäyksellä Irakiin myöhemmin ilmennein olemattomin syin. Olipa Irakin Saddam USA:n hyvä ystävä ja puristelipa USA:n nykyisen puolustusministerin Rumsfieldin kättä, joka jälkeenpäin kannatti hyökkäyksen aloitusta Irakiin tunnetuin seurauksin. USA:n johdonmukaisuus on kuin kaupankäynti; maksava asiakas on etusijalla, erityisesti se, jonka tuotteista ja raaka-aineista USA on riippuvainen.

USA on eurooppalähtöinen sekä voimistuvan orjatyövoiman jälkeläisten luvattu yrittämisen maa, jossa oikeasti taistelutahto, sinnikkyys tai tavoitteiden saavutus palkitaan kansallissankarin viitalla. USA on mallimaa tuotekehityksessä, yliopistokoulutuksessa ja asiakaspalvelussa. Sillä ei ole merkitystä onko hymy kesto-sellaista..., sillä on ainoastaan merkitystä, kuinka sinua palvellaan. Moni Euroopan maa ottaa oppia palvelun nopeudesta sekä halusta tehdä kauppaa ja ratkaista ongelmat. USA on kaksijakoinen maa; neuvottelu pöydän ääressä on tiukkaa, asiapitoista, jämäkkää ja tavoitteisiin pyrkivää, mutta tauolla kaikki on toisin ollen vitsejä, kevyttä huumoria ja tarkoituksetonta ystävällisuteliaisuutta - "kuinka voit" -tyyliin pinnallisuuksien sanahelinänä.

USA:n politiikkaa sävyttää voima, joka juontuu armeijasta. USA ainoana asevoimana on sotinut miltei koko ajan II-maailmansodasta lukien. Vain USA:n armeija kykenee suoriutumaan minne tahansa maapallolla riittävin voimin ja taustalle jää vielä ylivoimainen ydinasearsenaali. USA:n sotilasmahdin lasku vuodessa on uskomattomat 4000 miljardia US-dollaria (v. 2004), esim. Englanti toiseksi suurimpana yltää "vain" 685 miljardiin (Venäjän ja Kiinan todellisia lukuja on vaikeaa arvioida). Suomen valtion vuosibudjetti on noin 50 miljardia US-dollaria. Voimme tietenkin ihailla pelkäämättä noin suuren asevarustelun työllistävää vaikutusta, kuin myös ymmärtää ahkeran objektiivisesti sen vaikutus uhkana erityyppisistä väliintuloista, jopa ilman mitään perusteltua syytä.

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/08/usa-vihast... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Supervalloilla on, Luoma tapana sotkeutua muiden maiden asioihin. Sille emme voi mitään. Kuitenkaan USA ei uhannut, eikä koskaan eikä ole maahamme hyökännyt, rosvonnut alueitamme, kuten suurvallaksi itseään tituleeraava itänaapurimme on noita kaikkia tehnyt ja on edelleen se ainoa sotilaallinen uhka maallemme.

Kantaisitpa joskus huolta siitä, mihin kaikkeen Venäjä on sotkeutunut ja mitä sekaannusta ja hajaannusta se yrittää aiheuttaa Euroopassa tänäkin päivänä. Mutta kun olet antaumuksella ja työksesi puolustanut täällä Venäjää, et koskaan ole sitä kritisoinut, se ei ole koskaan mielestäsi mihinkään syyllinen, aina vaan paha länsi, niin on ihme että moraalisi ja itsetuntosi kestää moisen myyräntyön.

Ilkka Luoma

US uhkaili Suomea useaankin otteeseen, kun olimme Saksan kolmannelle valtakunnalle aseveljiä ... 1941-44

Tomi Vaalisto

Suomi oli Saksan kanssasotija - Suomihan kävi erillissotaa eikä Jatkosotaa edes olisi ellei Neuvostoliitto olisi aloittanut em sotaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

Todelliset asiantuntijat ovat jo murskanneet myytin erillissodasta - olimme Saksan kolmannen valtakunnan kanssa aseveljiä ja osallistuimme operaatio Barbarossan hyökkäystoimiin kesällä 1941 ... ei edes kulmakuppioiden Turmiolan Tommikaan muuta väitä ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #58

"– Bar­ba­ros­sa-suun­ni­tel­ma (Sak­san hyök­käys Neu­vos­to­liit­toon 1941) oli yk­si­no­maan nat­si-Sak­san suun­ni­tel­ma. Kun Hit­ler al­koi kat­sel­la, mitä muu­ta sen lie­peil­lä oli, hän näki, et­tä Suo­mi oli jat­ku­vas­ti Neu­vos­to­lii­ton hyök­käyk­sen uhan al­la.

Sep­pi­nen pai­not­taa, et­tä Hit­le­rin stra­te­gi­as­sa tär­ke­ää oli Ruot­sin rau­ta­mal­mi Kii­ru­nan alu­eel­la. Sen ta­kia Sak­sa mie­hit­ti Tans­kan ja Nor­jan.
– Kun Bar­ba­ros­sa-suun­ni­tel­ma to­teu­tet­tiin 22. ke­sä­kuu­ta 1941 al­ka­en, Neu­vos­to­liit­to al­koi pom­mit­taa sa­ma­nai­kai­ses­ti Suo­mea. Muu­ta­man päi­vän ku­lut­tua Suo­mi to­te­si ole­van­sa jäl­leen so­das­sa."

"Suo­mel­la oli Sep­pi­sen mu­kaan int­res­si käyt­tää hy­väk­seen Sak­san voi­maa. Sen si­jaan Suo­mi ei osal­lis­tu­nut yh­teen­kään Sak­san so­ta­toi­meen Neu­vos­to­liit­toa vas­taan, hän pai­not­taa."

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/tohtori-jukka-sep...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Kolmas valtakunta vihjaisi jo Barbarossasta Talvisodan kestäessä - " ... saatte kaiken takaisin - korkojen kera ... " - kun Jori perehdyt historiaan, niin huomaat todellisuutta - vinkkisana Heinrichs.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Suomihan ei halunnut sotia Neuvostoliiton kanssa ja ilmoitti saksalaisille, ettei Suomi osallistu sotaan ellei NL hyökkää. Suomi ei myöskään sallinut Suomen valtakunnan alueen käyttöä sotimiseen Neuvostoliittoa vastaan.

Tunnetusti Neuvostoliitto aloitti sotatoimet Suomea vastaan 22.6.1941 klo 6.05 ja kolmen päivän myöhemmin Suomi totesi olevansa sodassa Neuvostoliiton kanssa. Nyt sitten heltisi operaatiolupa saksalaisille, jotka ylittivät pohjoisessa NL:n rajan 29.6 eli viikko Barbarossan alun jälkeen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Jaarittelua - täällä US_P/IL' ssä on esitetty todellisten asiantuntijoiden katsaukset 1941 hyökkäykseen ja aseveljeyteen jo yhdeksän kertaa - en enää toista niitä. Vihjesanat prof. Markku Kuisma ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Linkki siihen, että uhkaili.

Suomen ja Yhdysvaltojen diplomaattiset suhteet ohenivat sodan pitkittyessä, mutta ne katkesivat virallisesti vasta Rytin kirjeen seurauksena. Englanti ja sen dominiot olivat jo joulukuussa 1941 julistaneet sodan Suomelle, mitä Yhdysvallat ei koskaan tehnyt. Washingtonissa ei katsottu Suomen kuuluvan niiden sotaakäyvien valtioiden joukkoon, joilta Saksan ohella vaadittiin ehdotonta antautumista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Ennen katkaisua ovat uhkaukset siitä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #59
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #62

Jori, nyt saa oikeasti ajatella aikuisten oikeasti ...

...
Aloitetaan tästä - keskusteluketju, jossa hyviä "helmiä"!

~ https://agricolaverkko.fi/keskustelu/viewtopic.php... -

...
Myöhemmin US uhkaili Suomea COCOM perustein - erityisesti Rauma-Repolaa ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #84

Missään linkissäsi ei lue sellaista, että USA uhkaili Suomea. Ihan aikuisten oikeasti, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #99
Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #120

Edelleenkään sitä ei siellä lue.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #124

Ehkä pahin nykyajan US-uhkaus liittyy tähän:

" ... KOTIMAA
|
YDINASEET
Oppositiopuolue Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi katsoo, että Yhdysvallat painostaa Suomea varoituksillaan ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamisen vaikutuksesta Nato-kumppanuuteen. Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Suomi jätti äänestämättä, kun 122 YK:n jäsenmaata asettui viime kesänä tukemaan sopimusta, jonka tavoitteena on kieltää ydinaseet. Nato-maat eivät tue sopimusta ja Mustajärven mukaan ”Yhdysvallat pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että Suomi ja Ruotsi eivät allekirjoittaisi ydinkieltosopimusta”. ... " -US

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239142-kansanedus... -

.

Ilkka Luoma

Olisi mukava saada ajatuksia topicin otsikosta ;)

Tomi Vaalisto

Jenkit ovat tukeneet laillisia hallituksia - esim assadilaisten aloittamassa Syyrian sisällissodassa autonomista Rojavaa eli Pohjois-Syyrian demokraattinen federaatiota.

Ilkka Luoma

US aloitti laittomat ja salaiset CIA-aseistamisoperaatiot Syyrian laillista hallintoa vastaan jo 2013, ja raskaat ilmapommitukset seurasivat vuonna 2014 ... ilman mitään mandaattia.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #60

Onhan jenkeillä diili Rojavan laillisen hallinnon kanssa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #64

Rojavan hallintoa ei kai kukaan ole tunnustanut hallitukseksi. Se on edelleenkin kapinallishallinto Syyrian Damaskuksessa olevan lailllisen hallinnon ja n.s. "kansainvälisen oikeuden" kannalta. Esimerkiksi muiden kapinallisten takapirut eli n.s. läntinen arvoyhteisö ei ole halunnut heitä Geneven neuvotteluihin.

USA:lle Rojavan kurdit, syyrialaiset ja arabit ovat vain sopiva hetkellinen käsikassara, kuten he ovat käyttäneet ja poisheittäneet muita kurdeja muissa maissa.

Luultavasti rojavalaiset sen ymmärtävät mutta ottavat aseet ja sotilaallisen tuen vastaan sieltä mistä sitä kulloinkin saavat. He ymmärtänevät, että ovat taas pian yksin kuten naapurinsa Turkin kurdit.

Venäläiset yrittänevät sovitella Damaskuksen ja Hasakan välillä niin, että Damaskus saisi pidettyä yllä Syyrian valtiota ja rojavalaiset itsehallintonsa. USA kuin myös Turkki taas yrittävät tehdä kaikkensa jotta syyrialaiset eivät pystyisi sopimaan oman maansa asioita. Turkki etenkin niin, että kurdit eivät pystyisi missään muodossa parantamaan asemaansa koska se olisi Ankaran kannalta huono viesti oman alueensa kurdeille. USA:llä ei taas ole mitään intoa kurdivaltioon jonka johto olisi todennäköisesti jossakin muodossaan sosialistinen tai ainakin vasemmistolainen. Etenkin heitä kauhistuttaa ajatus yhdistyvästä Kurdistaniasta vasemmistolaisessa johdossa eikä sellainen tunnu sopivan kovin monelle muullekaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #72

Assadilaiset jopa taitavat olla tunnustaneet kurdien autonomian eli Rojavan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

Vasta venäläisopastuksen jälkeen 2017 ... Kurdit tulevat saamaan nyt oman autonomian ja myöhemmin itsenäisen maa-alueen, kunhan Moskova ensin sovittelee Ankaraa, Damaskosta ja Teherania ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #86

Ainakin Deir el Zorissa Venäjän palkka-armeija Wagnerin taistelijoiden eteneminen kurdien alueelle estettiin jenkkien ilmaiskuilla https://www.youtube.com/watch?v=EhNmrAG-RUc

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #81

Vaalisto kertoo B.Assadin hallituksen tunnustaneen Kurdien itsehallinnon ja nimittää sitä Rojava:ksi.

Ei ihan noinkaan. Assadin johtama hallitus on tunnustanut Rojava:ksi nimitetyn alueen itsehallinnon mahdolliseksi sodanjälkeiseksi ratkaisuksi mutta heidän mukaansa asia on selvitettävä neuvotteluin nyt käynnissä olevan sodan jälkeen. Sehän lienee vain status quo:n tunnistamista, toki venäläisten avulla ja turkkilaisten kiusaksi.

Tuolla alueella vallassa olevat ovat kuitenkin muutakin kuin vain pohjoisen Syyrian kurdit (s.o. alkup. "Rojavayê Kurdistanê" eli Länsi-Kurdistan). Se on liittokunta johon kuuluu myös m.m. arabeja, syyrialaisia, assyrialaisia, turkmeeneja ja armenialaisia. Niitä yhdistävä tekijä on asuinalue ja ajatus sekulaarista demokratiasta. Kurdeissa on myös paljon A.Öcalan:n muotoilemaa kommunalismia tukevia. Liittouman koko nimi on Pohjois-Syyrian demokraattinen liitto (kurd: "Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê").

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #96

Assadilaiset valloittaisivat alueen jos pystyisivät. Eivät pysty ja odottavat jospa jotain yllättävää tapahtuisi.

Rojava alueena on Länsi-Kurdistan, joka käytännössä on Syyrian kurdialue.
Sen kanssa Assad neuvottelee kun muuta ei voi.
Sotavoiminkin Assad liittolaisineen on yrittänyt saada alueen hallintaansa, mutta turpaan on tullut. Helmikuussa venäläisen Wagnerin palkkasotilaista kuoli pari sataa jenkkien AC-130 tulituksessa.

Rojavan alueella asuu monia kansallisuuksia, joista jesidit nousivat otsikkoon 2104 kun ISIS alkoi vainota heitä. Assadin "laillinen hallinto" ei tehnyt mitään, jolloin Lännen ratsuväki kirmasi paikalle ja esti kansanmurhan.
Nyt Rojavan liittolainen on CJTF Combined Joint Task Force, joka on sotilaallisesti vahvin osapuoli koko sisällissodassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #112

Jesidit asuvat pääasiassa Irakissa sikäläisen Kurdistanin alueen naapurissa. Heitä on toki pieni vähemmistö, ilmeisesti n. 10000 ihmistä, myös Syyriassa asuen Kurdivuorilla Afrinissa sekä Eufratin ja Tigrisin välissä.

Jesidien kansanmurha tapahtui Irakissa Sinjar-vuorilla Niniven maakunnassa joten on luonnollista että B.Assadin johtama Syyrian laillinen hallitus ei puuttunut asiaan. Ja kovin huonosti myös "ratsuväki" heitä suojeli sillä "oheistappiot" olivat suuret.

P.s. en viitsi lähteä kinasteluluun kenellä on suurin ja kenen isi on vahvin isi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Kiitos selventävästä kommentista - erityisesti lukijoille, aina ei jaksa jänkkääjille asiapitoisesti vastata ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #87
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #87

Luulottelut ovat luulotteluja ja fakta faktaa.

Tässäpä faktaa:

Mediaa seuraavat huomasivat, että heinäkuun lopulla kurdien johtama Syrian Democratic Council (SDC) oli aloittanut rauhanneuvottelut Syyrian hallituksen kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

Moskovassa on käyty jo useita rauhanneuvotteluja ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Varmojen, mutta nimettömien huhujen mukaan Savonlinnan Jontikalle on perustettu uusi hallitus, joka on laillinen koko Itä-Suomen kapinaliikkeen edustaja ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #88

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan modernilla teknisellä ratkaisulla estetään Naton ja sen kumppanuusjoukkojen pääsy kapinahallituksen tontille: Jontikantien katukylttiä on käännetty 90 astetta, jolloin Naton sotilasosasto rynnäköi aina väärään suuntaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #94

Näyttäisi rynnäköivän itään ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #102

Se oli "sinikka" eli paikallinen l-auto - kuljettajana JS (taistelijanimellä Ölli). Silläkö Natojoukot liikkuivat? IPUn isäntämaasopimuksen pohjalta veromaksajat kustantavat kyydin, mutta oikean MOUN pohjalta joutuvat maksamaan itse, joskin heillä on oikeus ryhmälippuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #104

Eikös "sinikat" ole jo historiaa Savonlinnassa. Paikallisliikennettä siellä lienee hoitanut jo vuosikymmeniä Savonlinja.

NATO-joukkojen isäntien kannattaa hankkia sielläkin kaupunkilippu soltaateille. Se tulee halvimmaksi. Liput eivät ole henkilökohtaisia joten laumoissa liikuttaessa yksi voi maksaa kaikkien puolesta. Operaatioita suunniteltaessa kannattaa toki miettiä lataako korteille aikaa vai arvoa. Toisaalta kannattaa kaukopartioidessa ottaa huomioon, että k.o. lippu ei ole yhteensopiva n.s. Walttikortin kanssa vaan se on hankittava erikseen.

Ilkka Luoma

Väkisinkin tulee mieleen joidenkin kommentoijien osalta, että lukivatko he alustuksesta muuta kuin otsikon! :) ..., kun katsoo kommentteja, useimpiin niihin olisi ollut vastaukset jo topicissa ...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

USAlla on ehkä ainoana maailmassa armeija nimeltä merijalkaväki marin tarkoituksena toimia merien takana.

Ilkka Luoma

Ja täysin omavaltaisin oikeuksin?

Tomi Vaalisto

Kiinan merijalkaväkeen kuluu satatuhatta miestä ja se operoi mannertenvälisesti. Pääköhde on tietysi kapinamaakunta Taiwan, mutta Kiinan merijalkaväkeä on Lähi-Idässä ja Afrikassan

https://www.globalsecurity.org/military/world/chin...

Ranskalaisten muukalaislegioona on tainnut operoidan kaikissa maanosissa Oseaniaa lukuunottamatta.

Venäjän merijalkaväellä on tärkeä osa Krimiä miehitysjoukoissa ja heitä on myös Tartuksen tukikohdassa Syyriassa. Israel on iskuillaan muistuttanut venäläisiäkin elämän tosiasioita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #110

Krimillä oli tosiaan Kiovan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan 15 000 venäläistä sotilasta ... jota täydennettiin sopimuksen maksimiin ENNEN Maidanin suurverimellakoita ... jonka todellisia attentanisteja ei ole vieläkään selvitetty kansainvälisellä tutkimuksella - se tiedetään että CIA pääjohtaja John Brennan vieraili Kiovassa heti verimellakoiden jälkeen - tuskin oli lomamatkalla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #110

Onko siis Venäjä ainoa joka on toiminut omalla mantereellaan?

Ilkka Luoma

Edelleen kiinnostaa kovasti mielipiteet tuohon topicin otsikkoon nähden! :)

Ilkka Luoma

TORSTAINA, TOUKOKUUTA 24, 2018
USA' n uusi ulko- ja turvattomuuspolitiikka

" ... Amerikkalaiseen trumppistiseen ulkosuhteiden keinovalikoimaan ja työkalupakkiin kuuluu nyt kiristys [1. Tuo keino tuo vääjäämättä mieleen 1930 -luvun [2, jossa osin kiristämällä otettiin hallintaan, maa-alueita ja jopa valtioita haltuun – kysymyksessä oli Adolf Hitlerin Saksan Kolmas valtakunta.

Yhdysvaltain vaaleissa toiseksi eniten ääniä saanut Donald Trump presidenttinä koettaa kaikin keinoin lunastaa vaalilupauksiaan*. Lunastusmentaliteetti on niin rajua, että eräs korkea-arvoinen kiinalainen diplomaatti sanoi sen muistuttavan sekasorron tiedostamatonta luontipolitiikkaa. Hajoita ja hallitse, mutta pidä lupauksesi [3.

US tiedostaa pahimmaksi uhakseen kaksi tekijää –

Kaupallisessa maailmassa se on maailman suurimmaksi taloudeksi ja vientimoottoriksi kohonnut Kiina, joka on mobilisoitunut kaikkialle [4 – meille Suomeenkin, ollen meidän tärkein kauppakumppani [5 -
Sotilaallisessa maailmassa se toinen ydinasesuurvalta Venäjä, jonka vedenalaiset ja strategiset ydinsukellusveneet (Borei -luokka [6) ja niiden Bulava -monikärkiydinohjukset [7 ovat ylivoimaiset alallaan ja näin se on pelote, johon US' lla ei ole toistaiseksi vastinetta.


[1 ”... Lännenmies US' sta revolvereineen on kohta ilman länttä. Ajaako US toimillaan sekasortoa, kuten tapahtui Afganistanissa, alkaen 2001-, Irakissa 2003-, Libyassa 2011- ja Syyriassa 2013- ... Entä nyt, ajaako US laajaa vastakkainasettelua koko muuta maailmaa vastaan? Onko seuraava sota Iranissa, jonne US hyökkää, mutta nyt ilman kumppaneita. Onko kiristäminen US' n uusin ulko- ja turvattomuuspolitiikan ydin? ” ~ https://yle.fi/uutiset/3-10216633 – Ote: ” … Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi eurooppalaisyritysten joutuvan tilille, jos Iranin vastaisia talouspakotteita ei noudateta … ” -Yle-toimittajat Juho Takkunen ja Kalle Suomi. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/usa-n-uusi... -

.

Ilkka Luoma

Tässä tyypillinen amerikkalaisesimerkki muiden asioihin us-puuttumisiin ...

Olisiko amerikkalaisten pitänyt saada samankaltaiset varoitukset, kun pommittivat Afganistanissa, Irakissa, Libyassa, Jemenissä ja vielä Irakin Mosulissa olevia kohteita, joissa kaikissa kuoli siviilejä. Syyrian osalta on syytä muistaa, että US CIA aloitti salaisen Syyrian kapinallisten joiden aseistamisen jo 2013 ja USAF Syyrian pommitukset vuonna 2014 - ilman mitään kansainvälisen yhteisön mandaattia.

...
~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018090422011792... -

"Trump varoittaa presidentti Bashar al-Assadia ja tämän liittolaisia hyökkäämästä Idlibiin - ”Sadat tuhannet voivat kuolla”

Tänään klo 2:06
Syyriassa Idlibin maakunta on kapinallisten ”viimeinen linnake” ja sen valtaaminen olisi verinen näytelmä. ... "

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässä tyypillisiä esimerkkejä muiden asioihin puuttumisiin:

"Yhdysvallat saattaa puolittaa rahoituksensa YK-järjestö UNRWA:lle"

"Yhdysvallat jättää YK:n ihmisoikeusneuvoston"

"YK jyräsi Trumpin päätöksen – USA ilmoitti YK-budjetin leikkauksesta"

"Yhdysvallat maksaa budjetista suurimman osan, 22 prosenttia kokonaissummasta. Maan YK-lähettiläs Nikki Haley ilmoitti sunnuntaina, että järjestön budjettia leikataan noin 240 miljoonalla eurolla."

"Venäjä pysäytti Syyrian kaasuiskun tutkinnan YK:ssa – USA:n lähettiläs: ”Valitsi hirviön suojelemisen”

***

"Olisiko amerikkalaisten pitänyt saada samankaltaiset varoitukset"

Miltä taholta? Eikö sinun antamasi varoitus ole riittävä?

Ilkka Luoma

Kiinalaisilla olisi kyky varoittaa, mutta pääsäännön mukaan he eivät puutu kolmansien sisäisiin asioihin, vallankaan, jos ja kun ne eivät kiinalaisille kuulu - tässä tulee olemaan se uusi "maailmanpelastus" ja reviiripuolustuksen voittokulku.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #133

Tässä muutamia esimerkkejä siitä kuinka USA vaikuttaa muiden maiden asioihin. Huomaa erityisesti vapaaehtoiset maksuosuudet. Maailman suurinta raaka-aineiden haltijaa, Venäjää, ei mainita suurimpien rahoittajien joukossa.

https://www.ykliitto.fi/uutiset-ja-tiedotus/uutisa...

"Yhdysvallat on YK:n perusbudjetin suurin rahoittaja ja maksaa maksimiosuutta (22 %), eli noin viidesosan. Vuonna 2017 se on noin 611 miljoonaa dollaria. Tämä on suhteessa siihen, että Yhdysvaltojen bruttokansantulo on noin 23 prosenttia koko maailman bruttokansantulosta.

Toiseksi suurin rahoittaja on Japani (9,7 %) sitten Kiina (7,9 %), Saksa (6,4 %) ja Ranska (4,9 %). Suomen maksuosuus on 0,46 %, eli noin 12,7 miljoonaa dollaria."

Vapaaehtoiset maksuosuudet ovat kiinni jäsenmaista itsestään. Ne ovat elintärkeitä YK:n humanitaaristen ja kehitysjärjestöjen sekä ohjelmien työlle. Yhdysvaltojen koko YK-rahoituksesta noin puolet on aiemmin tullut vapaaehtoisista maksuosuuksista, mutta tarkkoja yhteenvetoja ei ole saatavilla.

Yhdysvallat on myös muun muassa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n (Yhdysvaltojen osuus 1,5 miljardia) sekä Maailman ruokaohjelman WFP:n (Yhdysvaltojen osuus 2 miljardia) suurin rahoittaja."

Ilkka Luoma

Oiva esimerkki amerikklaisten sekaantumisesta pyydettynä tai pyytämättä erilaisiin konflikteihin tai operaatioihin, jotka saattavat synnyttää jopa sotia!

.
Ukraina ja Yhdysvallat aloittivat sota­harjoitukset 12 kumppani­maan kanssa - HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005814501.html -
.

Ilkka Luoma 3.9.2018 - 22:18
Pohjoismaat ovat ymmärtäneet hyvin asemansa ja Suomi erityisesti täältä idän ja lännen vedenjakajalta, ollen toivottavasti uskottava ja luotettava välittäjäkumppani lisääntyville lännen ja idän nokitteluille ja vastakkainasetteluille. Me emme asettele vastakkainasetteluja, vaan yhteistoimintaa ja ympäristön huomioivaa kaupankäyntiä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset