Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ihminen on ilmastonmuutoksen vahinkoparametri!

  • Ihminen puskee itsensä ongelmien aiheuttajaksi
    Ihminen puskee itsensä ongelmien aiheuttajaksi
  • Jääkarhu voi vain yksinäisenä ihmetellä mihin katosi elinympäristö
    Jääkarhu voi vain yksinäisenä ihmetellä mihin katosi elinympäristö
  • Todiste, jonka ilmastoskeptikot torppaavat - ilman vankkoja perusteita?
    Todiste, jonka ilmastoskeptikot torppaavat - ilman vankkoja perusteita?

Pariisissa maailman valtiot yrittivät padota sellaista [1, jonka vyöryvaikute on jo karannut käsistämme – ympäristömuuttujien hyöky on ylittänyt niin sanotun takaisinkytkennän arvoituksellisen yhtälön evolutiiviset [?] perusparametriasetukset. Mitä tämä tarkoittaa?

Ilmastonmuutos on osa laajempaa ympäristömuutosta, jossa kaikki vaikuttavat kaikkeen [perhosefekti]. Ympäristömuutoksien piilotekijät ovat monin osin vielä meiltä muutoksentekijöiltä pimennossa.

Elämän monimuotoisuuden tekijät ovat vuosimiljoonaisessa evoluutiossa [2, joka ”osaa jakaa sääntöjä” kierrossa olevalle biomassalle – olla ”kuollut” eloa aikaansaavana ja ”elossa”, ollen aiempia kuolleita syövänä hyväksikäyttäjänä

 

Helsingin Sanomat - 'Vieraskynä' julkaisi kahden asiantuntijan – prof. Leif Shulmanin ja prof. Ilari E. Sääksjärven toimesta hätkähdyttävän kirjoituksen tästä Elämän monimuotoisuudesta, jolla on hienolta kuulostava nimi – biodiversiteetti [3 ---

.

Ilmastonmuutosta ei saa torjua luonnon kustannuksella – Näin on käymässä Suomen metsissä

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005819434.html -

Ilkka Luoma kommentti: 8.9.2018 – 7:40

Professoreiden teksti HS-Vieraskynästä on Elämänpelin avauskirjoitus. Ihminen pelaa pelejään omaksi edukseen ja muiden kustannuksella. Mitä nämä muut ovat? Ne ovat biomassaa kuten mekin, ja pelistämme johtuen biomassasuhteet* eri lajien kesken ovat vinoutuneet viimeisen 200 vuoden aikana suhteessa edelliseen 200 miljoonaan vuoteen - liian nopeasti.

Muutosnopeus on ollut ja on liikaa meidätkin synnyttäneen evoluution näkökulmasta. Elämänpelissä on tietokonemainen kellotaajuus, jonka tahti on se sävel, jolla monimuotoisuus on syntynyt aikojen saatossa. Meidän ihmisten kellotaajuus nuotittuu nykyään sanoilla - "kasvua, nopeammin, enemmän ja useammin [4".

Mikä tämä kellotaajuus on? Se on sopeumaharmonian mahdollistaja, jotta "kaikki ehtivät mukaan", olla osallinen aikansa, olla vaikuttaja ja olla sopeuttaja. "Kaikki ehtivät mukaan" - tarkoittaa lajidemokratiaa kilpailussa paikasta auringossa.

"Paikka auringossa" on se tekijä, jotta voi syntyä uutta - vanhan pohjalta [5. Tätä uuden syntymistä ohjaa sattumallinen evoluutio, jolla on hitaan muuttujan** kellotaajuus.

Biodiversiteetti on järjestelmä - evoluution "sattumalta" luoma elämänsävel, josta me ihmiset viemme liiallisuudellamme nuotteja, jolloin sinfonia särkyy ja syntyy riitasointuinen ympäristö.

Biodiversiteetti särkyy ja tilalle on syntymässä "kasvua, enemmän ja useammin" -ihmismentaliteetilla tehotalous [6, joka sotki biomassasuhteet liian nopealla kellotaajuudella, muut lajit (ne miljoonat) eivät ehdi, eivätkä ehtineet mukaan.

Evoluution nuottiavain ei ole hukassa, se on jo toiminnassa, yllättäen elinympäristöämme muutetaan muidenkin kuin ihmisten toimesta sellaisella voimalla, jossa häiriötekijät poistetaan [7 mahdottomina elämänsävelen yhtälöön.

Biomassainen luonto toipuu, biotasapaino palaa, ja kellotaajuuskin eri lajien kesken tasaantuu lähemmäksi evoluution perustahtia, joka meille ihmisille on suuri arvoitus! Onko meidän ihmisten oma elämänsävel hukassa?

Viitelinkit kohtiin * ja **

[ * Biomassasuhteet ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/02/biomassojen-taspainoyhtalo-yha.html - ja ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/elamaan-sovittautumisen-kayttosuhde.html – Ote toisesta: ” … Nyt tasapainoyhtälöön on ilmestynyt kauttamme tuntematon tekijä – yhtälön osa, johon evoluutio ei ole ehtinyt reagoimaan. Ollaanhan me muutoinkin fyysisesti vielä kivikaudella, mutta innokas aivovibraatiomme on kehittänyt automaationa, robotisaationa ja vihdoin 3D-materiataloutena mittoihin, joille ei ole kaltaisellamme ajatusmallilla sijaa vuosimiljoonaisessa kehitysjatkumossa … ”

[** Hitaat muuttujat ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/05/hitaat-muuttujat-voivat-kiihty.html – Laajemmassa merkityksessä!

 

Jatkokertomus liittyen biomassoihin, niiden keskinäisiin yhtälöihin ja suhteisiin

Aikanaan jo vuosia sitten biomassayhtälöihin kiinnitettiin huomiota ja Kiinassa aloitettiinkin tutkimus suomalaisittain katsottuna suurella tutkijaryhmällä selvittämään mitä biosfäärin monimuotoisuus ja siihen liittyvät biomassakaavat/ - yhtälöt merkitsevät ihmis- ja koko muulle eliökunnalle.

Suomessa aihealue ei saanut tuolloin kiinnostusta, vaan ideointi piti viedä Kiinaan, joka maailman väkirikkaimpana ja suurimpana taloutena kiinnostui, jopa innostui aiheesta suuresti. Tutkimusta on tehty kaikessa hiljaisuudessa kymmeniä henkilötyövuosia ja tuloksia on jo pienelle piirille jaettu.

Nyt PNAS julkisti [8 läntisen maailman selvityksiä osapuilleen samasta aiheesta
[ ~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000005695416.html – HS]

Ylläoleva saateteksti liittyy kirjoitukseen:

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/biomassayhtalot-pitavat-sisallaan-koko.html - ]

Ote ylläolevasta linkkikirjoituksesta: ” … Olemmeko erkaantuneet meille tuntemattomasta rakenne- ja jakokaavasta, joka on vuosimiljoonat määrittänyt luonnonvalinnan kautta ”sopivat biomassajakosuhteet” niukkuudesta ja väliaikaisesta runsaudesta. Saannon vaihtelu kiihdyttää aika-ajoin lisääntymistä, kunnes ”vastavoima” kilpailutekijänä vähentää lajikohtaisia biomassoja, ylläpitääkseen mahdollisimman tasapainoista biodiversiteettiä eli elämän monikirjoa … ”

 

Viitteet:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/06/presidentti-trump-haluaa-paremman.html -

[2 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/05/evoluutiolla-on-sittenkin-tiukka-kuri.html -

[3 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Biodiversiteetti -

[4 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kasvuhokema-on-saavuttanut-maalliset.html -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/saikeista-haivahdys-kuolemattomuutta.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/nayttotalous-luonnostaan.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/05/miksi-kiinalaiset-kehittivat-ihmisiin.html -

[8 ~ http://www.pnas.org/content/115/25/6506 -

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 178499

 

DOC biodiversiteetti_09092018.doc – OpenOffice Writer

PVM 09092018

 

613_6159 – 09:27_09:37_16:47

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Ilkka Luoma

" ... Erityisesti lännenmies on surutta kuluttanut maapalloresursseja viimeisten 200 vuoden aikana omien mieltymysten, yhteiskuntakehityksensä ja elämänsä helppouden takaamiseksi – paljolti myös muiden kustannuksella [2 - GRAF.

1
Näin uutisoi National Geographic ---
~ http://natgeo.fi/luonto/ymparisto/15-000-tutkijaa-... -

Ote:
”Ilmastonmuutokset, väestönkasvu, metsien tuho, eläinten ja kasvien joukkosukupuutto ja vähenevät juomavesivarat. 25 vuotta tiedemaailman ensimmäisen maailmanlaajuisen varoituksen jälkeen ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuudennäkymät ovat nyt huonommat kuin koskaan – mutta asiantuntijoiden mukaan on silti vielä toivoa … ” -NG ... "

Jatkuu linkin ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/varoitus-i... - alta.

.

Tomi Vaalisto

Näyttää hieman "poikkitieteelliseltä" näin tekniikan ammattilaiselle. Kun parametri on teoreettisen jakauman tunnusluku, sen eteen väännetään evoluutiosta adjektiivi niin mikä ihme on "takaisinkytkennän arvoituksellisen yhtälön evolutiiviset perusparametriasetukset"?

Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. "butterfly effect") on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa.

Perhosefekti on kuitenkin pelkkä ajatusleikki. Todellisuudessa perhosefekti on täysin merkityksetön, koska maailman on täynnä miljoonia kertoja suurempia vuorovaikutuksia.
Kun voimakkaasti pelkistetty perhosteoria on kaoottinen, ei siitä seuraa, että pelkistämätön todellisuus olisi kaoottinen.

Ilkka Luoma

Ts. kausaliteetti - syyn ja seurauksen laki.

...
[2007]
" ... Juuri nyt maailmassa vallitsee energian, raaka-aineiden, työvoiman, valtahegemonian ja henkisen vaikutusvallan uusjako. Yhteiset resurssit eivät riitä kaikille sen suurimman kulutuksen näkökulmasta. Maapallo on yksinkertaisesti tukehtumassa. Jännitteet kasvavat - itä kohtaa lännen. Etelä kohtaa pohjoisen ja tulotasoerot ovat juuri nyt suuremmat kuin koskaan. Ihmiskunnan suurimmassa pokeripelissä kortit on nyt jaettu epärehellisesti ja väärin. Pelin pyörittäjä vaihtuu tämän vuosisadan aikana. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/03/luottamuks... -

.

Tomi Vaalisto

Onko "takaisinkytkennän arvoituksellisen yhtälön evolutiiviset perusparametriasetukset" kausaliteetti eli syysuhde?
Usko tätä (enkä uskokkaan)! ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Väärin kopioitu sanarakennelma - kun katsoo originellia - niin voi myös ymmärtää ajatuskaavion, joka johtaa lopputulokseen ...

"Pariisissa maailman valtiot yrittivät padota sellaista [1, jonka vyöryvaikute on jo karannut käsistämme – ympäristömuuttujien hyöky on ylittänyt niin sanotun takaisinkytkennän arvoituksellisen yhtälön evolutiiviset [?] perusparametriasetukset. ... "

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #11

No sanojen taivutus oli näpytellessä muuttunut, mutta nyt käytetään leikkaa+liimaa - siis "takaisinkytkennän arvoituksellisen yhtälön evolutiiviset perusparametriasetukset" ovat jossain tekemisissä kausaliteetin kanssa - kun se parametri on edelleenkin teoreettisen jakauman tunnusluku, esim. keskiarvo tai hajonta, evolutiivisen synonyymi on kehityksellinen, siis...arvoituksellisen yhtälön kehitykselliset perushajonta-asetus/peruskeskiarvoasetus....

Sinäänsä kirjoitelma on totta, koska kyse on arvoituksellisesta yhtälöstä - sitähän se on, koska siitä ei ole mitään tietoa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Takaisinkytkentä ilmaston- tai ympäristönmuutoksessa:

Ajahetkessä tapahtuva muutosten summa/ hetki summautumana, joka kääntää "itsensä" takaisin tuottamaan lisää samanlaista muutosta - jopa kiihtyen ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmaston_takaisinkyt... -

.

Ilkka Luoma

.
" ... YLE TV1 esitti 31.12.2013 BBC Earth [ ~ http://areena.yle.fi/tv/1494606 - ] sarjasta [8/8] ravistavan dokumentin – ihmisen ote pallostamme on raastava, käytämme huomattavasti enemmän varantoja kuin biomassamme edellyttäisi suhteessa muihin biosfäärin hiilielämän sukunsa jatkajiin. Hiilielämän kehitystä valvoo evoluutio 1], joka rakentaa sopeutuvuutta – meidän sopeutuvuus käy luonnon päälle – sen vuosimiljoonaisen luonnon, joka kehityksessään loi myös ihmisen – mutta kenen kuvaksi ?

1] Evoluutio on kaikialla ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93489-e... -


Aiemminkin on kirjoitettu ympäristöstä, joka meidät elättää – onko mitään muutoksia tapahtunut ymmärryksen tiellä, mikä meidät ylläpitää täällä biokierrossa – alkuelämän jatkumona, jonka sikiävyys on saattanut ylittää luonnon kestokyvyn jo nyt ---?


[2007] Kasvunhokema saavuttaa maallisen rajansa - niin luonto vastaa kuin sille huudetaan
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... -

[ Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli - Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin - kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille. Juhana Rossin kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi - "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS - toim.Juhana Rossi ]

Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan häkellyttävää puolisokeaa yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia 1) kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

Yksisilmäisyyttä kirjoituksessa edusti kulutusmahtien peittely ja esille tuomattomuus. Jo pelkästään USA kuluttaa 5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 35%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille agressiivisena öljynostajana. Veli-venäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).

USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä – per capita ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/12/kasvuhokem... -

.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Toivottavasti ihmisiä kiinnostaa tämä lämpeneminenkin, tänä kesänä hyvin konkreettisesti todettu. Ruohomattojen väri ei enää tunne vihreää, on sitä vastoin keltaista ja jopa ruskeaa. Tosin viime aikoina taivas on jo sitä vettäkin "kyynelehtinyt". Hyvä niin.

Kuuntelin hetki sitten radiosta hyvän "mietelauseen", kun eräs nainen kertoi huolestaan ilmaston muutokseen. Ja siitä että enää tänään ei kannattaisi naureskella hälytyskelloille kun ei sada vettä vanhaan malliin. Maatalous on vaikeuksissa ja tänä kesänä täällä esim. ruohikkojen kastelu oli kauan kielletty. Pohjavettä vain niin vähän.

Ihmiselle ja ihmisille jää vain se kysymys, että mitä voi tehdä, jos maailman johtajat eivät saa kunnon "suodattimia" tehtaisiin ja muutenkin asioita kuntoon. Moni kyllä lajittelee roskansa, mutta ei ole kauaa kun taloyhtiö lähetti "avoimen kirjeen" asukkaille (minä mukaan lukien), että lajittelu ei toimi oikein. Ihmiset tekevät sen holtittoman välinpitämättömästi.

Ilkka Luoma

" ... LAUANTAINA, HELMIKUUTA 16, 2013
Gaia kuumenee - kytketäänkö jäähdytys?

Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla Kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.

Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...
...
1] – ”Gaia kuumenee...” - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/01/kasvunhokema... - ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/gaia-kuume... -

.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, HUHTIKUUTA 27, 2012
Elonkehä jatkaa myös ilman ihmistä

27.4.2012 |07:05 Ilkka Luoma Ympäristö 4 kommenttia

VTT 1] juhli 70 vuotista taivaltaan ja Tekes päätti monivuotisen Symbio 2] ohjelman, molempien ohjenuora ja suuntaviiva on biotalous ja elonkehän ymmärrykseen pyrkiminen, sekä näistä tehtävä menestyksellinen liiketoiminta muun muassa vientiteollisuutemme hyväksi.

[ ... kasvutalouden kulutushokemasta erkaantunut ihminen luontokävelyllään ihmetteli suuresti maanpinnan eloperäisen kerroksen paksuutta - kuinka ohut se onkaan, vain keskimäärin 5-15 senttimetriä. 99,8 prosenttia esiintymisajastaan kaltaisemme homo sapiens on luontaisesti hyödyntänyt ja itsensä hyödynnökseen antanut eliölaji, joka on syntynyt, kasvanut ja maatunut biokierrossa, jossa biosfääri antaa kaiken elämän - auringonvalon energiaa käyttäen ... ]

Ihminen purskautti 200 vuodessa luonnon biosfäärin 20 miljoonan tuotosvuoden varastoituneet hiilidioksidit 3] maaperästä, näin kauan meni biosfääriltä aikaa muodostaa lämmitykseen ja liikkumisen energiaan käyttämämme hiilivetyvarat (öljy, kivihiili ja maakaasu - alkujaan biomassapohjaisia). Vieläkin kinastelemme miksi kokonaisuutena maapallon ilmakehä lämpenee 4]. Nyt olemme oivaltaneet kestävän kehityksen ja biomassojen täyshyödynnöksen.

Peräänkuulutamme uusiutuvaa energiaa ja biotaloutta

Olemme oivaltaneet, että muu eläinkunta on ollut vuosimiljoonat täydessä biotaloudessa - eläinkunta ei tarvitse juurikaan ulkoista energiaa 5] (tuotettuna hyödykkeenä) itsensä liikuttamiseen paikasta toiseen - me sen sijaan käytämme kaiken ulkoisen liike-energian itsemme ja muuntelemiemme tavaroiden siirtelyyn paikasta toiseen *].

Suhteellinen biomassa

Ihmiskunnan oma biomassa lienee noin muurahaispopulaatioiden kokoluokkaa. Elokehän suurin biomassa on valtamerten planktonesiintymissä, jotka ovat samalla toiseksi alin hierarkia merellisen elojärjestelmän mahdollistajana. Maaperän pienbioeliöstö taas on maanpäällisten elojärjestelmien ylivoimaisesti suurin esiintymä, joka luo myös perusedellytykset meidänkin elämisellemme. Niin VTT biotaloudessaan kuin Tekes - SymBio esityksissään ja päämäärissään ohjaisivat materiaali- ja energiavirtojen ottoa biomassoista, luoden näin maailmanlaajuisen biotalouden.

...
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/04/elonkeha-j... -

.

Tomi Vaalisto

Erään jutun mukaan ihmiskunnan paino muodostuu kun noin 7 miljardia kerrotaan keskipainolla 50kg, jolloin saadaan yhteesnä 350 miljoonaa tonnia. Toisaalta lehmäpopulaaaton biomassa ylittää 650 miljoonaa tonnia kun 1,3 miljardia ammua kerrotaan keskipainolla 500kg.
Teknisessä suunnittelussa käytetään lajitoveriemme keskipainona 80 kg,

Tuoreen Etelämantereen krillin biomassaksi arvoioidaan 379 miljoonaa tonnia biomassaa.
https://www.sciencefocus.com/nature/what-animal-co...

Tässä on vertailu ihmiskunnan ja murkkujen kokonaismassoja: https://www.bbc.com/news/magazine-29281253

Ilkka Luoma

(ohjelmointi) ohjelmalle tai funktiolle annettavat alkuarvot, joiden perusteella se saa aikaan tuloksen

~ https://fi.wiktionary.org/wiki/parametri -

.

...
"Hämähäkit hotkivat enemmän eläinruokaa kuin koko ihmiskunta"
~ https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/hamahakit-h... -

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #10

Blogissa mainitaan "arvoituksellisesta yhtälö" - ei tietokoneohjelmaa-
Kun yhtälössä on parametri kyse on matemaattisesta yhtälöstä, jolloin tuo parametri on jokin vakio esim. valon nopeus. Toki yhtälöä voidaan hyödyntää esimerkiksi muissa luonnontieteissä.

Jos tarkoitettaisiin tietokoneohjelmaa kirjoitettaisiin: "Pariisissa maailman valtiot yrittivät padota sellaista [1, jonka vyöryvaikute on jo karannut käsistämme – ympäristömuuttujien hyöky on ylittänyt niin sanotun takaisinkytkennän arvoituksellisen tietokoneohjelman evolutiiviset [?] perusparametriasetukset. ... "

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Suomen kielen sanakirjat tuntevat yhtälön matemaattisen merkityksensä lisäksi myös kuvaannollisena ilmauksena yhteensovitettaville asioille. Esimerkiksi Kielitoimiston sanakirja ilmaisee asian näin: "Kuv. Vaikeasti ratkaistava yhtälö kahden vaikeasti yhteen sovitettavan asian synnyttämä ongelma. Lyhennetty työaika ja entisen suuruiset tulot on mahdoton yhtälö". (Tosin heidän käyttämänsä esimerkki on jo poliittinen kannanotto josta ollaan perustellusti empiirisen tiedon nojalla erimieltäkin).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Lyhennetty työaika vaatii enemmän tuntikohtaista palkkaa, jotta sama tulotaso saavutetaan lyhyemmällä työajalla - isäni muisti launatain poistumisen työajasta, kertoi siitä taiatellun tehtaalla kovastikin, mutta kk-palkkalaisille ei tuossa tilanteessa ollut merkitystä ...

Lopulta tuossa esimerkissä tuottavuuden tehtyä työtuntia kohden oli vastaavasti lisäännyttävä tai työnantaja maksoi lisäpalkan omasta mahdollisesta voitostaan tai lainoitti sen, joka ei tietwenkään pidemmän päälle toiminut - ehkä julkishallinnossa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Ranskalaisten ja ruotsalaisten kokeiluissa on nimen omaan tuottavuus kasvanut toisaalta siten, että ihmiset jaksavat paremmin ja enemmän, sairastavat vähemmän j.n.e.

Toisaalta taas se mahdollistaisi 6+6 työaikamallin eli tuotantotilojen- ja välineiden käytön tehostamisen ilman vuorotyön haittoja.

Oleellista lyhennyksen toimimisessa on nimen omaan, että tulot eivät laske sillä muuten kulutus laskee ja se aiheuttaa työttömyyttä tilanteessa jossa ihmisillä olisi enemmän aikaa kuluttaa.

Mutta kun työnantajat ja heidän käsikassarahallituksensa laskevat vain henkilötyökustannuksia maksettujen työtuntien hintana laskentataulukoissaan, he eivät näe todellisuutta joka on heidän edessään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #15

Mutta nyt yhtölö olikin arvoituksellinen - matemaattinen on vain olettamus, mihin viittaa detaljit.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Vaalisto näyttää haluavan kaivella yksityiskohdissa asustavia pikkupiruja yrittessään trollata keskustelua pois plokin aiheen sisältämästä suuremmasta kuvasta.

Oikean elämän yhtälöt ovat useinkin arvoituksellisia ja niinpä ne tarvitsevatkin pohdiskelua. Vaalisto on vapaa pohtimaan ja jos tulee johonkin tulokseen, hän voi joko seuloa meille ajatelmansa tai olla vaiti, ihan oman halunsa mukaan.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #21

Myyryläisen kannattaa keskittyä ajanhallintaan niin elämän arvotuksellisuus muuttuukin suunnitelmalliseksi ennakoinniksi. Tässä on esim Time Manager: https://shop.timemanager.com/shop/fi/frontpage.html

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Elämän yhtälöt eivät ole vain ajan hallintaa, eivät edes omien aikataulujen hallintaa johon vaalisto viitannee. Eivätkä ne ratkea tuotteita ostamalla. Ei vaikka olisivat kuinka näpsäköitä sopivasti valittuun tarkoitukseen. Ne vaativat ymmärrystä ja pohdintaa eivätkä välttämättä ratkea sittenkään.

Eräs ruotsalainen krääsäkauppakin lupasi nettikatalogissaan ratkaisevansa elämäntarkoituksen USB-yhteensopivilla härpäkkeillä mutta lupaili liikoja. Niin myös Vaalisto mainoksellaan.

P.s. Uusi Suomi kieltää mainonnan keskustelupalstansa ohjeissa: https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #24

PS. Olen tähän kohtaan mainostanut lausetta: "Gaia kuumenee - jähhdyttelemmekö kulutustamme?" ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #14

Tietokoneohjelmista ehkä tunnetuin on taulukkolaskenta, joka on täynnä parametrejä, siis annettavia vaikkapa lukuarvoja/ muuttujia, jonka myötä sitten itse työkaluohjelma laskee osa- tai lopputuoksia ---

Ilkka Luoma

Mitä kirjoitimme jo vuosia sitten – kun elimme materialismin nousuhuumassa – piti saada lisää, lisää ja vielä kerran lisää. Näyttö- ja vertailutalousihminen halusi osoittaa kyvykkyyttä, voimaa ja lisääntymisen viriiliyttä, mutta .... .
LINK - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/ilmasto-muut... -

[2006] On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti (esimerkiksi Australia), että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.

Ihminen on lyhytnäköinen ja hidasjärkinen, ...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/gaia-kuume... -

.

Ilkka Luoma

Avataam tuota viitettä [8:

" ... Abstract
A census of the biomass on Earth is key for understanding the structure and dynamics of the biosphere. However, a global, quantitative view of how the biomass of different taxa compare with one another is still lacking. Here, we assemble the overall biomass composition of the biosphere, establishing a census of the ≈550 gigatons of carbon (Gt C) of biomass distributed among all of the kingdoms of life. We find that the kingdoms of life concentrate at different locations on the planet; plants (≈450 Gt C, the dominant kingdom) are primarily terrestrial, whereas animals (≈2 Gt C) are mainly marine, and bacteria (≈70 Gt C) and archaea (≈7 Gt C) are predominantly located in deep subsurface environments. We show that terrestrial biomass is about two orders of magnitude higher than marine biomass and estimate a total of ≈6 Gt C of marine biota, doubling the previous estimated quantity. Our analysis reveals that the global marine biomass pyramid contains more consumers than producers, thus increasing the scope of previous observations on inverse food pyramids. Finally, we highlight that the mass of humans is an order of magnitude higher than that of all wild mammals combined and report the historical impact of humanity on the global biomass of prominent taxa, including mammals, fish, and plants. ... "

.

Ilkka Luoma

YK:n raportti: Nälkä kasvaa maailmassa, ja se johtuu ilmastonmuutoksesta -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005823724.html -

...
Ilkka Luoma kommentti: 12.9.2018 - 6:03

Olisiko hallituksemme kiireesti nostettava todelliseksi kärkihankkeeksi meidän oma maatalous, sen toimintaedellytysten sekä lajistokehityksen parantamiseksi ... ja valtiollisten suhteiden parannuksen itään - Venäjälle, jonka arvellaan olevan lähivuosikymmeninä muulle maailmalle merkittävä ravintoaitta*.

Venäjä on nyt ymmärtänyt ravintotuotannon ja sen omavaraisuuden nostamisen merkityksen, pitäisikö meidänkin oivaltaa tämä? Suomi voisi olla jopa eräiden ravintokasvien vientimaa, jonka arvo vielä tulevaisuudessa voi olla arvaamattoman suuri!

Entä ilmastopakolaiset, tarvitsemmeko heidät luomuistuvaan maatalouteemme työkäsipareiksi, kun emme enää itse lisäänny riittävästi?**

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset