Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Suomalaiset ovat sidoksissa niin Ruotsiin kuin Venäjään

Mitä idemmäksi Suomessa mennään sen suositumpaa olisi vaihtaa pakkoruotsi alleviivaten harkittuun venäjään. Aihe on ymmärrettävä - turkulaiset katselevat meren yli Håkaneihin ja itäsuomalaiset maarajan yli Ljudmiloihin. Venäjä sekä Ruotsi ovat erittäin merkittäviä kauppakumppaneitamme Saksan ohella. Me elämme viennistä, jolla maksetaan tuonti.

...

[01012005] - Venäjä kohonnut aktiivisimmaksi kauppakumppaniksi ja toimijaksi Suomelle ja suomalaiselle talouselämälle. Suomen ja Venäjän yhteistyö on syleillyt lähes aina meitä suomalaisia käsinkosketeltavasti. Historiamme alkaa jo 1000 vuoden takaa. Suomen Karjala on ikimuistoinen vedenjakaja idän ja lännen välillä tuoden meille erityisaseman ja tavoitteen vailla vertaa.

.

Venäjän katsotaan alkaneen noin 1100 vuotta sitten alueilta, joilla on myös suomalaisperäisten kansojen jalanjälkiä. Suomalaisuus löysi tiensä lappalaisten joukkoon Suomenniemelle ja venäläiset olivat myös mongolien alaisina ja veronmaksajina.

Venäjän ydinalue oli alussa pieniä suurruhtinaskuntia ja tiukkaa kuria, maaorjuutta ja luonnonrikkauksia. Venäjä on nyt vaurastunut kurilla, vapaalla länsimaalaisella kulutuspolitiikalla ja luonnonrikkauksilla, joiden määrää eivät edes venäläiset tarkkaan tiedä.

Venäjän merkitys Suomeen on historiallinen, niin kielessä kuin uskonnoissa ja myös toisin päin; yhteisiä alkujuuria on löydettävissä kuten myös rajanvetoa ja yhteistä sekoittunutta aluetta, kuten ikimuistoinen Karjalan alue, jossa kohtaa ainutlaatuinen raja uskontoina, tapoina kuin kaikkia karjalaisia koskevana vieraanvaraisuutena ja eloisuutena.

...

Oli mielenkiintoista lukea mitä Venäjän eräs alkuunpanija, suurruhtinas Vladimir Monomah kirjoitti jälkisäädöksessään vuonna 1117 (suora lainaus 1913 julkaistusta Venäjän historian oppikirjasta; kustannusosakeyhtiö Kirja / Weilin & Göös, kirjoittajina Virkkunen ja Toikka):

.

”Jumalanpelko ja ihmisrakkaus ovat kaikkien hyveiden perustuksena. Eivät paastot, ei yksinäisyys, eikä munkiksi rupaeaminen voi teitä pelastaa, vaan hyvät teot. Älkää unohtako köyhiä; pitäkää huolta niiden elatuksesta ja muistakaa, että kaikki omaisuus on Jumalan ja että se on teille vain vähäksi aikaa annettu. Älkää mielessänne ja sydämessänne ylpeilkö, vaan ajatelkaa: tänään me elämme ja huomenna haudassa makaamme. Kavahtakaa valhetta, jouppoutta ja hekumaa, sillä ne turmelevat sielun ja ruumiin. Kunnioittakaa vanhoja kuten isiänne ja rakastakaa nuoria niinkuin veljiänne. Ja ennen kaikkea kunnioittakaa muukalaisia, jalosukuisia ja alhaisia, kauppiaita ja lähettejä, sillä he saattavat meidät hyvään taikka huonoon huutoon vieraissa maissa. Oppikaa mitä ette tiedä. Laiskuus on kaikkien paheiden äiti, varokaa sitä. Ihimisen tulee aina olla toimessa. Älkööt teitä päivä vuoteessa tavatko”.

...

Lopuksi suurruhtinas, pyhimykseksi korotettu kansaansa rakastanut ja vähäosaisiakin huolehtinut Vladimir Monomah kehoitti aikaisin aamukirkkoon kiittämään Jumalaa, sillä niin ovat kaikki hyvät isät tehneet.

.

Näin kirjoitti Vladimir. Kerrottuaan hänen kuolemastaan lausuu vanha aikakirja: ”Hän kuoli, tuo oikeauskoinen ruhtinas, Kristusta rakastava koko Venäjän suurruhtinas Vladimir Monomah, joka oli valaissut Venäjänmaata, sillä hänestä lähti valoa niinkuin auringosta”. Oliko hän ensimmäinen isä aurinkoinen - suuri ruorimies?

.

Huomaammeko paljon yhtäläisyyksia jo 900 vuoden takaa, historian pimeydestä, Venäjänmaan synnyistä syvistä nykypäiväämme,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

jussi (nimimerkki)

"Mitä idemmäksi Suomessa mennään sen suositumpaa olisi vaihtaa pakkoruotsi alleviivaten harkittuun venäjään"

millä perustelet väitteesi, onko kovaa dataa/tutkimustietoa vai pelkkää mutu-tuntumaa?

pacino (nimimerkki)

Kaikki maailman valtiot ovat sidoksissa naapuri maihin.

Historia on kulttuuria ja kontrollia. Historiaa ei kannata katsoa taakse päin enempää kuin 20v.

Katse tulevaisuuteen ja historiaa voimme tehdä itse.

Abraham Susikoski (nimimerkki)

Tämähän sopii meille suomalaisillekin tänä päivänä kasvatusopiksi:

”Jumalanpelko ja ihmisrakkaus ovat kaikkien hyveiden perustuksena.....jne...."

Näillä opeille kasvaneet eivät varmaankaan aikaansaisi tapauksia nimeltä "Myyrmanni, Jokela, Kahajoki, Sello"

evgenia (nimimerkki)

Täsmälleen samaa mieltä. Toivottavasti nykyisetkin päättäjät täällä oivaltavat sen.

iiris (nimimerkki)

Venäjä on Suomelle kauppakumppanina jo tärkeämpi kuin Ruotsi.
Venäjän kieli on suomenkielisille tärkeämpi osattava kieli kuin ruotsi.

Pakkoruotsista on ehdottomasti päästävä eroon.

Mirja Ovaska (nimimerkki)

Älykäs alustus. Tuo historiakataus oli minulla uutta. Ehkä me Suomessa käsitellään venäläisiä hiukan liian suurella tunteella. Otetaan realismi käyttöön, niin paremmin menee.

Paksu-Paavo (nimimerkki)

Viestissä 2 pacino oli sitä mieltä, että historiaa ei kannata katsoa taaksepäin enempää kuin 20v. Kovin lyhytttä aikaa pacino suosittelee. Eihän 20v ole edes yhden ihmisen iässä pitkä aika. Saati sitten kansan elämässä ja historiassa! Tuhat vuottakaan ei riitä kun rupeamme etsimään suomalaisuuden juuria.

Retu Ruutu (nimimerkki)

"Oli mielenkiintoista lukea mitä Venäjän eräs alkuunpanija, suurruhtinas Vladimir Monomah kirjoitti jälkisäädöksessään vuonna 1117 (suora lainaus 1913 julkaistusta Venäjän historian oppikirjasta; kustannusosakeyhtiö Kirja / Weilin & Göös, kirjoittajina Virkkunen ja Toikka" lainaus ---

Olisi mielenkiintoista lukea tuo kirja, ei vain löytyne enää helposti.

Ilkka Luoma

3#
Usko, pelko ja lähimmäisen kunnioitus estäisivät silmittömän väkivallan. Väkivaltaa ei koskaan kokonaan kitketä - henkinen väkivalta alkoi kun Eeva omenan Aatamille veikistellen ojensi...

Retu Ruutu (nimimerkki)

9-
Jehovan todistajat ovat lähimpänä tuota selostamaasi "ihanneyhteiskuntamallia".

Ilkka Luoma

10#
Yleensäkin pienet uskonto- ja lahkokunnat ovat "hyveellisiä" ja kovassa kurissa ---- mutta päätyen kärjekkäimmillään jopa joukkosurmiin - riippuen "lahkosta".

Jehovan todistajat ovat hyvin lainkuuliaisia - eivät mm. varasta.

Retu Ruutu (nimimerkki)

11 - Tarkoitan ns. hyväksyttyjä Suomessa esiintyviä "kansankirkkoja" lestadiolaiset, pelastusarmeijalaiset, adventistit, mormoonit jne ...

Ilkka Luoma

12#
Yhteenkuuluvuus lisää kurinalaisuutta. Kurinalaisuus lisää lainkuuliaisuutta tai ainakin kuuliaisuutta ryhmäänsä kohtaan ja johtajiaan kohtaan...

Retu Ruutu (nimimerkki)

Kuuliainen uskovainen seuraa johtajaansa, loppuun saakka. Luja usko horjumaton.

Mutta miten tämä liittyi avaukseen? Monomah? Hyveellinen Venäjän perustaja?

Martti Kinnunen (nimimerkki)

Venäläiset ovat aina kunnioittaneet kovia taistelijoita, ja suomalaiset olivat, kuten saksalaisetkin.

Ilkka Luoma

Venäjä on Suomelle tänään ja huomenna suuri mahdollisuus ja jopa välttämättömyys - hyväksytään me se, tai sitten ei.

Veli Aate (nimimerkki)

Fiksu ja kihkoton analyysi paljon puhutusta Venäjästä. Muistaako joku YYA:n tuomat massiiviset edut maallemme?

Rymättylä (nimimerkki)

Suomen kansan arkiviisaus olla liittymättä Natoon, johtuu Suomen ja Venäjän erityisliitosta ja yhteisestä historiasta. Meidän on kuitenkin muistettava, että Venäjä vapautti suomalaiset itsenäisyyden tielle.

Toimituksen poiminnat