Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pitääkö Kiinan taipua lännenmiehen tahtoon?

  • Hiilidioksidipäästöt per capita - kun ottaa huomioon kumuloituvuuden, on asia kirkkaan selvä!
    Hiilidioksidipäästöt per capita - kun ottaa huomioon kumuloituvuuden, on asia kirkkaan selvä!
  • Kiinasta Naisten Federaation presidentti (edessä keskellä) ryhmänsä kanssa Suomen eduskunnassa ¤
    Kiinasta Naisten Federaation presidentti (edessä keskellä) ryhmänsä kanssa Suomen eduskunnassa ¤
  • Amerikkalainen Newsweek laatumedia julkistaa jo kiinalaisen vuosisadan alkaneen ...
    Amerikkalainen Newsweek laatumedia julkistaa jo kiinalaisen vuosisadan alkaneen ...

Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri [1, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” [2 - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

 

A Taloutta

Aivan viimeisin mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide / Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu - Nordea – otsikolla ja ingressillä:

Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.

 

Tein siihen IL-vastineen, joka on tässä lyhentämättömänä:

Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.

Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA vastaava tunnusluku on 0,34/7,8.

On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista [3.

Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana [4 Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.

USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita [Kuva 1.].

Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto [5 ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.

Kiina on velkaa sisäisesti ja Kiina on samalla yksi kullan suurista ostajista, kuten myös Venäjäkin. Suunnitteleeko Kiina valuuttansa kultasidosta, tätä emme tiedä, mutta olisi kiintoisaa, jos Venäjällä ja Kiinalla olisi yhteinen kultaan sidottu valuutta [6.

Kiina on maailman suurin liukuhihna ja BKT PPP mitattuna IMF' n mukaan maailman suurin talous jo 2017 alkaen [7. Venäjä on taas maailman suurin yksittäinen raaka-aine- ja energia-aitta. Näin katsottuna Kiinan ja Venäjän yhteistoiminta on pragmaattisen loogista – nyt myös puolustusyhteistyönä.

Maailma ei voi olla vain lännen määräysvallassa, jo pelkästään kiinalaisia on enemmän. Kiina ja Intia ovat liki puolet maapallon väestöstä. Niin Intia kuin Kiina ovat BRICS-maita, kuten Venäjäkin.

Kiinan toiselle kaudelle valittu presidentti Xi Jinping on jo kertonut, että kiinalainen yhteiskuntamalli on vientituote. Kiina astelee osin omia polkujaan, kuten se teki jo 1400-luvulla, mutta mitä tapahtui keisari Zhu Di' n kuollessa – se onkin jo oman kirjoituksensa arvoinen.

[* 524 lukijakommenttia aiheesta ”Maailma tarvitsee USA:n rinnalle Kiinan vastavoimaksi” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6464877 – alta – ORIG 01.09.2013.

[T]

 

B Puolustusta

Eilen Yle uutisoi todella vaarallisesta amerikkalaistoimenpiteestä, jolla se määräsi omin tarkoitushauin Kiinan asevoimien tutkimus- ja kehitysosaston pakotteiden piiriin, koska Kiina on ostanut Venäjältä aseita – lähinnä korkeateknologiaa – lentokoneina ja ilmatorjunnan välineistönä – tuo US-päätös oli kohtalokas ja sille on vaihtoehtona vai hiljainen päätöksen pyörtäminen – tässä uutinen Helsingin Sanomista … ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005836120.html - , johon tein kommentin – ensin HS-otsikointi ja lyhytingressi:

Kiina vaatii Yhdysvaltoja perumaan ”järjenvastaiset” pakotteet

Venäjän kanssa tehtyjen asekauppojen vuoksi Kiinalle asetetut pakotteet raivostuttivat Pekingin -HS-toimittaja Pekka Hakala.

Ote: ” … Yhdysvallat ilmoitti torstaina lisänneensä Kiinan puolustusvoimien materiaalihankintayksikön ja sen johtajan pakotelistalle. Syynä on se, että Kiina on ostanut Venäjältä hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia … ” -HS

IL-vastine yllä olevaan HS-kirjoitukseen:

Näin toimien US ajaa maailman suurimman talouden ja liukuhihnan - Kiinan sekä maailman suurimman raaka-aine-, energia-aitan ja sen toisen ydinasesuurvallan - Venäjän yhä lähemmäksi kiinteytyvää yhteistoimintaa. Tuota yhteistyötä lännenmies ei kestä [8.

Nyt on korkea aika lopettaa lännestä ohjattu vastakkainasettelu lännen ja idän väliltä [9. Onneksemme me Suomessa olemme idän ja lännen vedenjakajalla [10 …

… se mitä US voi tehdä, on kieltää omia valmistajiaan myymästä kaikkea sitä teknologiaa Venäjälle, jota venäläiset (jos) tarvitsevat noihin lentokoneisiin ja ilmapuolustusjärjestelmiin, jotka ovat kehitetty ja valmistettu Yhdysvalloissa – tähän USA' lla on oikeus. [24]

 

Mitä tästä voi seurata?

Kiina on diplomatian ahkera käyttäjä (puuttumatta muiden sisäisiin asioihin, joilla ei ole suoraa kytkentää Kiinan omiin asioihin) – useimmiten sivussa parrasvaloista ja mediasta – suljettujen ovien takana, järjestellen asioita kuitenkin siten, että kaikkien valtioiden tavoin valvoo omia etujaan ensin ja sitten vasta muiden.

Eroa toimintatavoissa syntyy siinä, että Kiina omien etujensa nimissä koettaa löytää toiseksi tärkeimmäksi tavoitteeksi löytää positiivisia ratkaisuja myös toiselle/ toisille osapuolille.

Kiinalainen korkeakulttuuri on tuhansia vuosia ymmärtänyt huomaavaisuuden ja huomioon ottamisen, joka on meillä täällä lännessä vääntynyt korruptioksi ja lahjomiseksi.

Kiinassa tämä tapetilla oleva piirre on kuitattu huomaavaisuudella ja asioiden järjestelyllä – kaikkien osapuolien hyväksi. Tänään Kiinassa on kuitenkin meneillään voimakas korruption vastainen kamppailu.

 

Pahin seuraus on todellinen kauppasota tilanteessa, jossa Kiina on maailman liukuhihna ja tuotantokoneisto

Esimerkiksi Suomelle Kiina on noussut jopa tärkeimmäksi kauppakumppaniksi [11 – ei euroissa tai dollareissa – eikä tonneissa, vaan komponenttien ja osakokonaisuuksien myötä mitä Kiina valmistaa meidän vientituotteisiin. 

Näitä kiinalaisia komponentteja on paljon, ja miksi? Koska nuo komponentit ylittävät jo EU-laatuvaatimukset ja ovat hinnoiteltu siten, että me kykenemme taas hinnoittelemaan omat, noita komponentteja sisältävät tuotteet hinnaltaan kilpailukykyisiksi – tämä sama asia puree myös Yhdysvalloissa.

Kiina kestää vientinsä romahtamisen USA' han ja tuo menetys korvautuu kehitysmaista ja Kiinan omilta kotimarkkinoilta, jotka ovat kohta maailman suurimmat, ollen sitä nyt jo kasvavana potentiaalina [12.

Tässä samassa yhteydessä BRICS-maiden ja Afrikan merkitys tulee kasvamaan. Kiina on pitkällä Afrikassa ja ei kolonialismina [13, vaan kauppakumppanina, joka tuo työtä, investointeja [14 ja innovaatioita – eikä ole puuttumassa muun muassa Afrikan maiden omiin sisäisiin asioihin – tämä on sitä korkeakulttuuria, jokainen hoitaa omat sisäiset asiansa itse!

 

Miten tämä kaikki projisoituu meihin suomalaisiin?

Niin mekin Suomessa – emme tule puuttumaan muiden sisäisiin asioihin, … olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla – ja meillä on vieressä maailman se toinen ydinasesuurvalta, joka arvostaa sotilaallista liittoutumattomuuttamme, kuten Kiinakin.

Samalla meille on avautunut mukava ”kolo” Kiinan ja Venäjän välistä – olla heille molemmille luotettava, puolueeton osaava välittäjä ja kauppias täyttämään tiettyjä erikoisaloja, joissa olemme parhaita – unohtamatta jalostunutta matkailuelinkeinoa [15 –

… kiinalaiset ovat hyvin uteliaita ja haluavat nyt nähdä, kun pienellä osalla on varaa … ottakaamme vastaan tuo mahdollisuus valistuneesti ja jalostuneesti [16 – ymmärtäen oman luontomme ainutlaatuisuus.

 

...

Viitteet:

[1 ~ http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201801251109.pdf -

[2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html -

[5 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - (Suomen Pankki/ BOFIT)

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/euro-ja-us-dollari-muodostanevat.html -

[7 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se+on+tapahtunut+kiinasta+tuli+maailman+suurin+talous/a2281295 -

[8

[9

.

[10

[11

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/09/yskiiko-kiinalaisten-talousmoottori.html -

[13 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/03/brysselin-kostonisku-uskoen-tekonsa.html -

[14 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10139395 – (Afrikan Etiopia esimerkkinä)

[15 = tarkasti mietitty luontoon soveliaasti valikoitu kohderyhmäajattelu

[16 Matkailuelinkeinomme on osattava jalostaa palvelut ja aikaan saada mielikuvat sellaisiksi, jotka kiinnostavat juuri tiettyjä kohderyhmiä, jolloin heillä on ilo ja vilpitön halu käyttää ostovoimaansa sellaisella intensiteetillä joka tuo täyden tyydytyksen koetusta matkasta.

 

EKSTRAT

[2013] Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-kiina-katensa-kenelle.html -

...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/kiinalaiset-purjehtivat-jaamerelta.html -

Kiinalaiset purjehtivat Jäämereltä Suomeen

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 179298

 

DOC kiina johtaa maailmaa_22092018.doc – OpenOffice Writer

PVM 22092018

 

1089_9483 – 08:29_14:23

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Ilkka Luoma

...
MAANANTAINA, HUHTIKUUTA 22, 2013
Nyt Kiina kiinnostaa!

Mediakin on oivaltanut, että kiinalaisten toimenpiteet koskettavat jo koko maailmaa 1] – vielä 10 vuotta sitten aihealue ei kiinnostanut kuin ihmisoikeustökkimisenä – olemmehan mallimaan ja besserwisserismin maineessa, ovatko muuten omat asiamme kaikin puolin kunnossa? 2]

Kiinan monimutkainen puoluekoneisto uusi ylimmän johtonsa. Muuttuuko mitkään? Eipä juuri meidän sumeiden länsilasien läpi katsottuna. Me jäämme ainoastaan murehtimaan Kiinan bruttokansantuotteen alentumista, koska se vaikuttaa meihin – onhan Kiina suuri korkeateknologian ja raaka-aineiden maahantuoja – läntisistä maista, ainakin vielä.

Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata 3] – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukujamelaatiot – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa.

...

[Vastine Wordpress artikkeliin* ]

”Ylitettäessä tuntemattomia jokia, on varpailla tunnusteltava jokaista pohjan kiveä”

-Deng Xiaoping´in kerrotaan näin kannustaneen maamiehiään etenemään valitulla linjalla

Lännessä nähdään Kiinan talouskasvu vain meidän lasien ja suodattimien lävitse - ja kiinalaisille on eduksi, että nän myös meillä ajatellaan. Sen sijaan itse kiinalaiset omissa piireissään tähtäävät aivan eri tavoin huomiseen. Suurimmat uudistukset satsataan ympäristöön, uuskungfutselaisuuden ylösajoon ja sisämaan elinolojen parantamiseen, sisältäen suurien tuloerojen kaventamisen (maaseutu ~ 100 €/kk – kaupungit ~ 300 €/kk).

Kaikki lähtee raaka-aineista ja ravinnosta

Eräs merkittävä päätös on avata vuoteen 2023 mennessä 200 uutta kaivosta, ja mitä ei saada omasta maaperästä, se lähdetään hakemaan priorisoiduista valtioista - kuten Suomesta. Tällä hetkelläkin maassamme selvitetään muun muassa uusien kaivosvaltauksien hankintaa konsulttitutkimuksen puitteissa.

Kiinassa, meillä pakkosuosiossa olevat biopolttoaineet eivät tule menestymään – ravintoa ei yksinkertaisesti haluta jalostaa materiaalisen liikkumisen energiaksi – tästä voi vielä juontua lopulliset vaikeudet metsäteollisuuden kaavailemille puupelloille.

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/04/nyt-kiina-... -

...

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Olennaisinta tässä USA:n ja Kiinan viime kiistassa on, että Trump yrittää sanella, mitä Kiina saa ostaa Venäjältä Rajaus koskee ennen kaikkea asekauppaa. Ei onnistu. Ei kolmannella osapuolella ole sellaisia pakotekeinoja joita sen kummemmin Venäjän kuin Kiinankaan tarvitsee hyväksyä, saati noudattaa.

Trump yrittää nostaa profiiliaan, mutta epäonnistuu varmasti. Surkeaa tässä on se, että asetelmasta kärsii koko maailmantalous, olkootkin, että USA itse on menettäjien kärjessä.

Ilkka Luoma

" ... US presidentti Donald Trump nostattelee tulleja [1 tuottaakseen työpaikkoja, joita lupasi - ”Make America Great Again”. Teräs ja alumiini ovat korkeajalosteiden raaka-aineita, ja näiden hinnan noustessa amerikkalaisten oma tuotekehitys/ jatkojalostus – autot yms. nousevat hinnoiltaan – siis menettävät hintakilpailukykyään. Miten Trump kääntää reviiripuolustuksensa uusiksi työpaikoiksi?

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005601448.html -

Tulli on aina ollut suoja – siis oman reviirin puolustamista

Yhteiskunnat ovat osanneet myös neuvotella keskenään ja tarkasti omia etuja valvoen ollaan saavutettu vapaakauppaa ja sille kattojärjestö – WTO, jonne EU-komissaari Jyrki Katainen suunnittelee valituksia [2 – väärin asetetuista US-rankaisutulleista – juuri EU' lle. Ei puuttunut kuin se, että Katainen olisi vihjaissut, että kaiken ”pahan ilman lintu” on kaukana idässä – Kiinassa, polkumyynteineen.

[2 ... Kataisen lausunto on hätiköity ja täyttä tietoa vailla oleva, jopa kohtalokas - kyse on laajemmasta protektionismin aallosta, johon EU' kin on aiemmin syyllistynyt. Kiina, kummittelee lopulta maailman suurimpana vientimaana taustalla ~ https://yle.fi/uutiset/3-10112076 -

.
EKSTRA – vuodelta 2013

” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana! ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/03/reviiripuo... -

.

Ilkka Luoma

[13

...
" ... Tosin maailman sotilaallista(-kin) tasapainoa vaateroi Kiinan ja Venäjän ainakin toistaiseksi lisääntynyt yhteistyö, myös sotilastekniikan alueella – puhumattakaan muista yhteisistä näkemyksistä yhden maailmannavan politiikan kumoamisesta [3 – moninapaisemmaksi eli kauppapoliittisdemokraattisemmaksi ilman sotaväen tapahtumiin puuttumisen uhkaa.

[ ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thou... - ]

Edelleen tänään lännenmiehen perinnemedia näkee Kiinan uhkana
[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10359046 - ]

Eikä vain uhkana, vaan epäkorrektien ja läntisin lasein laittomien ja yksipuolisten epäreiluuksien tekijänä – varastaen patentteja, rikkoen niitä ja vetäen härskisti ”kotiin päin”. Onko näille syytteille ja väitteille perää? Voi olla, jos koemme motiiveiksi lännenmiehen, lähinnä USA' n kauppamenetykset ja raskaan ulkomaankauppavajeen – erityisesti Kiinan kanssa.

Amerikkalaiset haluavat ostaa kiinalaista tavaraa ja hömppää – näinkö markkinointi ja mainonta tai ahneus saada lisää ja lisää [4 on jo tehnyt tehtävänsä? Ehkä, mutta kiinalaiset eivät pakota ostamaan – he hyödyntävät ne kilpailutekijät, joita heillä on tässä vaiheessa työkalupakissa. Toisaalta erään korkean kiinalaisen diplomaatin sanoin – puhuttaessa US presidentti Donald Trumpin tempauksista - ”Kaikki valtiot ajavat ensisijaisesti omia etujaan”.

Selvä syy läntisten valtioiden (pl. Saksa ja Japani) epäreiluuden väitteille on lännen yritysten ”houkuttelu” Kiinaan, jolloin mukana meni myös työpaikat siirtyneiden osalta ja enemmänkin, sillä alihankintaketju saattoi muuttaa mukana maailman suurimmille sisämarkkinoille - potentiaalisesti, halvan toverin ahkeran tunnolliseen työrytmiin kuin olemattomien ympäristölakien erinomaisten voittomarginaalien mahdollistamaan maailmaan.

Niin, Kiinahan ei pakottanut näitä yrityksiä tahkoamaan voittoja, kuten Nokia Oyj aikanaan, joka peittosi muiden alueiden ahdinkoa suurilla Kiinan voitoilla.

Nyt kerrotaan, että robotiikan ansiosta nuo lännen kiinalaistuneet tehtaat palaavat osin takaisin, kyllä – ja se on hyvä asia itse Kiinalle, jossa yllättäen on ovella työvoimapula, niinpä tänään Kiinassa on jo absoluuttisesti eniten robotteja korvaamassa ihmiskäsiä. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/08/lannenmieh... -

.

Tomi Vaalisto

Kiinalaisten uuskolonialismi Afrikassa lienee blogistin kuvailemaa oikeutusta saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista.

Esimerkiksi Afrikan unionin päämaja Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa on Kiinan valtion rakentama. Rakennuskompleksin 20-kerroksisen lasitornin ja helmenmuotoisen 2 500-paikkaisen istuntosalin rakennusmateriaalit, kalusteet ja tietokoneet tuotiin Kiinasta.

Ranskalaisen Le Monde -lehden mukaan kiinalaiset ovat myös vakoilleet rakennuksen tietoliikennettä ja salakuunnelleet kokoushuoneissa käytyjä keskusteluja vuosien ajan.

Vakoiluepäilyt heräsivät viime vuoden tammikuussa, kun unionin tietojärjestelmistä vastaavan yksikön työntekijät huomasivat, että rakennuksen verkkoliikenteessä oli erikoisia piikkejä öisin kello kahdentoista ja aamukahden välillä, jolloin talossa ei ollut ketään töissä. Kun asiaa tutkittiin tarkemmin, kävi ilmi, että rakennuksen palvelimilla ollut data kopioitiin joka yö ja lähetettiin Shanghaihin.
Tietovuodon paljastumisen jälkeen Addis Abebaan kutsuttiin ryhmä algerialaisia tietoturvaeksperttejä, jotka löysivät rakennuksen seiniin ja kokoushuoneiden pöytiin piilotettuja mikrofoneja.

Salakuuntelulaitteet poistettiin ja tietojärjestelmät uusittiin vähin äänin, mutta tällä kertaa ilman kiinalaista teknistä tukea.

Ilkka Luoma

Lännenmies "löytää" mielellään Kiinan vakoilemassa - joka paikasta. Todisteet ovat hyvä tuoda samalla esille.

...

TORSTAINA, ELOKUUTA 30, 2018
Lännenmiehen arvomaailma kohtaa kolonialismin varjon

.
" ... [*...Entä tämä eurooppalaiskehitetyn kolonialismin jälkihehku?

HS kirjoittaa Saksan siirtomaavallasta Afrikassa – nykyisen Namibian alueelta – sata vuotta sitten, tässä linkki HS-tekstiin ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005808530.html – otsikolla:

”Saksa palauttaa siirtomaakaudella tapettujen pääkalloja Namibiaan – tiedemiehet käyttivät jäänteitä ”eurooppalaisten ylivertaisuuden” todistelemiseen” ja …
… ote kirjoituksesta: ” … Saksan keisarikunnan sotilaat tappoivat jopa 100 000 hereroa ja namaa nykyisen Namibian alueella sijainneessa siirtomaassa yli sata vuotta sitten. Historioitsijat kutsuvat tapausta 1900-luvun ensimmäiseksi kansanmurhaksi … ”

IL-kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen – 30.8.2018 - 5:51: ”Belgian kolonialismin kaudella kuningas Leopold II' n [7 jopa kerrotaan maksattaneen tapporahaa Afrikan mustista, todisteeksi riitti irti leikattu vasen käsi. Aiemmin mustia rahdattiin valkoisten eurooppalaisten toimesta Afrikasta miljoonia, orjiksi Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan, kymmenet tuhannet menehtyivät jo sietämättömillä merimatkoilla – osan tukehtuessa tilanpuutteeseen.

On aika miettiä olisiko valkoisen kolonialismilla jotain yhteyttä nykyisiin eri kansallisuuksien konflikteihin niin Euroopassa kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, jonka osalta maan ryöstö intiaaneilta ei liene vähäisin rikos ihmiskuntaa kohtaan” ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/08/lannenmieh... -

.

Tomi Vaalisto

Täsmennetään: algerialaiset IT -osaajat ne vakoilulaitteet löysivät ja koko ongelma poistettiin afrikkalaisvoimin.

Orjuus on hirvittävä ihmisoikeusrikos ja me suomalaiset olemme yksi pahiten orjuudesta kärsinyt kansakunta. Ruotsinvallan aikana orjuus oli tunnetusti kiellettyä, mutta itänaapuria se ei haitannut. Esimerkiksi 1700-luvulla 400 000 asukkaan Suomesta vietiin jopa 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Kyse oli aivan suoraan orjuudesta.

Arvostettu historioitsija Teemu Keskisarja on tutkinut, että väkilukuun suhteutettuna Suomi kärsi orjuudesta pahimpina vuosina enemmän kuin yksikään Afrikan maa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Nyt mielikuvitus varmaan kaipaisi tuekseen tukiaineistoa ... ;)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Lähteitä voi aina kysellä - kaikilla niitä ei ole :)

"Orjuus koetteli Suomea pahemmin kuin Afrikkaa - US: Historioitsijalta karu arvio

Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan Suomen sotahistorian verisin yksittäinen päivä oli helmikuinen päivä vuonna 1714. Else Kyhälä

– Yhdessä ainoassa talvipäivässä kuoli Napuen kylän lumisille pelloille pari tuhatta suomalaista, kertoo historioitsija Teemu Keskisarja .

Suomen sotahistorian verisin yksittäinen päivä Keskisarjan mukaan oli Isovihan aikainen helmikuinen päivä vuonna 1714. Keskisarja näkemyksistä uutisoi Uusi Suomi.

– Isoviha todella oli iso viha – Suomen historian raain sota monista ehdokkaista. Kyllä siinä vanha kansa on osunut asian ytimeen.

400 000 asukkaan Suomesta myös vietiin jopa 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Kyse oli aivan suoraan orjuudesta, Keskisarja toteaa ja väittää, että väkilukuun suhteutettuna Suomi kärsi orjuudesta pahimpina vuosina enemmän kuin yksikään Afrikan maa.

– Isoviha meinasi loppua siihen, että pahimmin kärsineiltä alueilta meinasivat loppua ihmiset, Keskisarja tokaisee."

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/331409-o...

"Keskiajalla ja vielä uuden ajan alussa useita tuhansia suomalaisia joutui orjuuteen. Erityisen haluttuja olivat vaaleahiuksiset, sinisilmäiset suomalaiset pikkutytöt- ja pojat. Heitä päätyi useita satoja ”luksusorjiksi” Välimerelle, Keski-Aasiaan tai Lähi-Idän alueiden suurvaltoihin.

Orjiksi kaapattujen kohtalo ei kuitenkaan ollut karmein mahdollinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela.

Korpela on tutkinut Suomea koskenutta orjakauppaa 1100-1500-luvuilla. Asiaa käsittelevä artikkeli ilmestyi tässä kuussa arvostetussa amerikkalaisessa Russian history –tiedejulkaisussa.
Ensimmäiset merkinnät orjakaupasta olivat viikingeiltä 1100-luvulta, Korpela kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

- Uusimmat kaappaukset tapahtuivat 1560-luvulla, jolloin tataarit vangitsivat joitain satoja suomalaisia.

Aiemmin tiedot Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta ovat olleet hataria. Korpela kuitenkin selvitti suomalaisten kohtaloita venäläisistä kronikoista, sotakirjoituksista ja orjakaupan keskusten kirjanpidoista.

Vaikka yksittäisten henkilöiden kohtaloista ei ole olemassa merkintöjä, orjanhakumatkojen tiedetään ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti. Yleisimmin orjat vangittiin eteläisestä Suomesta ja Venäjän Karjalasta.

Suomi-orjat kuljetettiin Korpelan tutkimuksen mukaan useimmiten Novrogodiin ja Volga-joen varrelle Kazaniin. Näiltä markkinoilta orjia myytiin eteenpäin. Venäjän ja Keski-Aasian orjakaupan verkosto ulottui jopa Goalle ja Malediiveille asti.

Kauas päätyneet suomalaiset olivat pääasiassa lapsia.

- Vaikkapa Kemistä maksaa tolkuttomasti rahaa raahata ihmistä toiselle puolelle Eurooppaa. Silloin ne olivat erikoisen värisiä ja päätyivät luksusorjiksi, Korpela kertoo.

- Orjakauppa oli taloudellisesti kannattavaa bisnestä. Jos Novrogodissa suomalainen orja maksoi muutaman kolikon, kauempana hänen hintansa oli useampituhatkertainen.

Korpela kertoo orjiksi joutuneiden sisäisestä kastijaosta. Pakkotyöhön joutuivat nuoret miehet, eksoottiset lapset puolestaan luokiteltiin ”luksustapauksiksi”."

https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/68287-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #13

Katsotaanpa kiihkotta ja provosoimatta sangen ikävää ilmiötä - orjuutta, jossa Venäjän tsaari lopetti maaorjuuden aiemmin kuin US oman todellisen orjuuden ... mutta mennään faktoihin:

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Orjuus -

...
Jota saadaan jokin yhteys topicciin ---

1906: Kiina lakkauttaa orjuuden. [25]
1912: Kiina lakkauttaa orjuuden kokonaan. Viimeisistä orjista tulee sopimustyöläisiä. [25]

.
1865: Yhdysvallat lakkauttaa orjuuden lopullisesti. [29]
1866: Intiaanien territorioilla lakkautetaan orjuus[75]

.
1861: Venäjä vapauttaa maaorjat.[71]

.
~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Aikajana_orjuuden_la... -

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #28

Blogisti "unohti" pari vuosilukua, jolloin Venäjällä oli orjia vielä 1870 -luvulle saakka

1864–1871: Venäjään kuuluva Georgia lakkauttaa maaorjuuden
1870: Yhdysvallat lakkauttaa maaorjuuden Alaskassa sen jälkeen, kun oli ostanut alueen Venäjältä.

Yhdysvalloissa siis orjat vapautettiin ihan oikeasti, mutta Venäjällä tsaarin päätöksen toteutumiseen meni vuosia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Tässä kohdin kannattaa perehtyä maaorjuuden ja varsinaisen orjuuden ominaisuuksiin ja eroavaisuuksiin ---

Maaorjuus

" ... Maaorjuudella tarkoitetaan myöhäisantiikissa, keskiajalla ja uuden ajan alussa vallinnutta yhteiskunnallisen järjestäytymisen tapaa, jossa maata viljelevä väestö ei ollut itsenäisiä, maata perinnöllisesti hallitsevia talonpoikia. Sen sijaan he viljelivät maaherran omistamaa maata alustalaisina ilman muutto-oikeutta ”turpeeseen sidottuina”. Maaorjuus syntyi 400-luvulla Länsi- ja Itä-Roomassa samaan aikaan kuin varsinainen orjuus alkoi hävitä ... "

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Maaorjuus -

.
Ei kuulu sinällään topicciin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Vaalistolta "unohtui" maa- ja henkiorjuuden eron lisäksi myös, että USA kärsii orjuuteen liittyvistä ongelmista edelleenkin. Rotuerottelusta ei ole päästy täysin eroon vieläkään.

Toisaalta nykyaikainen orjuus ja ihmiskauppa kukoistaa laajalti ympäri maailmaa, sekä liitttyen prostituutioon että muuhun työvoimaan.

Viralliset orjuuden eri muotojen poistamiset liittyvät enemmän talouden järjestämisen muotoihin kuin moraaliseen paremmuuteen. Feodalismiin siirtyminen johti henkiorjuuden muuttumiseen maaorjuudeksi ja siitä siirryttiin palkkaorjuuteen kun kapitalismi tuli ajankohtaiseksi. Sen yhtenä ääri-ilmiönä esiintyy kuitenkin paikoittain myös ihmisten pitämistä henkiorjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Kuin myös velkaorjuus ja pakkoyrittäjyys vie ihmisiä maaorjuuden kaltaiseen tilanteeseen. Tässä suhteessa Kiinakaan ei liene poikkeus.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42

Myyryläinenkö luulotttelee, että maaorja olisi ollut vapaa isäntänsä mielivallasta? Maaorja oli aina turpeeseen sidottu, mutta orjuus saattoi yltää isännän tuomiovaltaan ja ns ruumiihnerruuteen sakkaa.

Myyryläisen pyhästä jenkkifobismista huolimatta Yhdysvalloissa rotuerottelu on kielletty ja rasismia ei tarvitse suinkaan kovin kaukaa hakea jos viitsii ympärilleen katsoa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #44

Hohhoijaa, Vaalisto, hohhoijaa. Sisälukutaito lisättynä luetun ymmärtämisellä olisi iloinen asia. Silloin huomaisi, että en missään väittänyt että maaorja olisi vapaa isäntänsä mielivallasta. Eihän sitä ole täysin palkkaorjakaan. Mutta ne ovat erilaisia koska ovat erilaisissa tuotannollisissa ja yhteikunnallisissa olosuhteissa käytettyjä.

En myöskään väittänyt, että USA:ssa läkisääteistä rasismia mutta väitän, että heidän yhteiskuntasa kärsii vieläkin henkiorjuuden peruja olevista ongelmista jotka kohdistuvat etenkin tummaihoisiin.

En myöskään väittänyt USA:n orjienomistusperinnön olevan ainoaa rasimia maailmassa. m.l. meidän kotoinen rasismismimme.

En tunnista itsessäni jenkkifobiaa mutta en myöskään pidä kaikista sikäläisessä yhteiskunnassa ilmenevistä piirteistä, kuten en pidä kaikista täkäläisistäkään, tai kiinalaisista, venäläisistä, ruotsalaisista taimitäniitäonkaan yhteiskunnallista piirteistä. Pyrin suhtautumaan niihin objektiivisesti ja neutraalisti arvioiden niitä an sich, ilman erityisiä anti- tai sympatiseeraavia ennakkoluuloja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #46

US' ssa on todellisuudessa paikka paikoin mustien ja valkoisten kärjistynyt vastakkainasettelu ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

Maanviljelijä on aina (ainakin toistaiseksi) sidottu "turpeeseen ja multaan" - kunnes "ilmakosteuskasvatus" saadaan vauhtiin ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #42

Kiihkotonta järjen ääntä on joskus vaikea omaksua, kun tavoitteena on yksinkertainen oman linjan pitäminen! ;)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/TV: ”..löysivät rakennuksen seiniin ja kokoushuoneiden pöytiin piilotettuja mikrofoneja.”

Muistelen, että Neuvostoliitossa hotellien rakennustyömailla käytettiin aina mikrobetonia.

Ilkka Luoma

Vakoileminen kuuluu kaikkien suurvaltojen ominaisuuksiin - ehkä kuitenkin laajin ja tunnetuin operoija on Yhdysvalloista CIA tai NSA, joka vakoili jopa Saksan Angela Merkelin puhelinliikennettä.

Ilkka Luoma

Terävöitetään käsitettä kolonialismi Afrikassa ---

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afrikan_kolonisaatio -

Kiinan Afrikan politiikka ei ole kolonialismia ...

.

Tomi Vaalisto

Tässä on faktapohjainen juttu Kiinan uuskolonialismista Afrikassa:

https://intpolicydigest.org/2018/05/08/behind-the-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Suomen Pankki:

" ... Kiinan koko tavaratuonnista Afrikan osuus on 5 %. Afrikka kokonaisuutena on Kiinalle myös suhteellisen tärkeä vientimarkkina, jonne suuntautuu noin 4 % Kiinan tavaraviennistä. Osuus on samaa luokkaa kuin vienti Etelä-Koreaan ja hieman enemmän kuin Saksaan. Kiinan ja Afrikan välisen tavarakaupan arvo on 20-kertaistunut 2000-luvun alkuun verrattuna (kuvio 3). Tuonnin arvon nopea kasvu vuosina 2011–2013 samoin kuin viimeaikainen lasku on johtunut öljyn ja muiden raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen kehityksestä ... "

~ https://www.eurojatalous.fi/fi/blogit/2016-2/kiina... -

.

Ilkka Luoma

TIISTAINA, HELMIKUUTA 23, 2016
Katselemme läntisin lasein nousevaa Kiinaa

1.000 blogs from blogID 12100979
...

!

[U] 4.11.2012 | 10:48 | Ilkka Luoma | Ulkomaat

HS-Peking/ 3.11., kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen oivalsi kirjoittaa, että nyt saattaa tapahtua suuri muutos Kiinan istuvassa politbyroossa, joka on miehitetty sanan mukaisesti - tähän mennessä.

[2011][ ... kiinalaiset Naisten federaation (Anhui) vieraat kuuntelivat kohteliaasti suomalaisten kansanedustajien selostusta, kuinka meillä hoidetaan lasten ja naisten oikeuksia. Suomalainen tulkki käänsi suomesta kiinaksi - koettaen löytää jotain sellaista kansanedustajiemme sanoista, joka olisi uutta ja yllättävää kotiin viemistä - mitään sellaista ei kuitenkaan ollut vietäväksi [2012] ... ]

Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten.

Helsingin Sanomien uutinen rouva Liu Yandong´in mahdollisesta noususta istuvaan politbyrooseen, "rikkomaan" miehinen rintama - lienee tosiasia, ellei nyt, niin ainakin täydennyskierroksella ensi vuoden Kansankongressin istunnon yhteydessä. Suurempi asia kuin yksittäinen henkilönimitys, on uuskungfutselaisuuden lanseeraus varovaisin askelin i] korvaamaan kiinalaisille kuitenkin historiallisesti outoa kommunismia - joka on läntinen oppi yhteisomistuksen teorioista ja jatkuvasta työtätekevän vallankumouksesta.

Meille on taakka olla tuntematta kiinalaisuutta

Tiedämme jo nyt, että Kiina nousee maailman suurimmaksi taloudeksi. Kiina ottaa myös osansa yhteisistä maapalloresursseista [1,4/7]. Samalla Kiina kasvattaa sotilaallisen puolustusdoktriinin tasolle, joka vastaa amerikkalaisten hyökkäysvoittoista tapaa ajatella - sillä erolla, että Kiina ei hyökkää ensin.
Meidän ennustama Kiinan ympäristökatastrofi ei tule toteutumaan, sillä kiinalaiset ratkaisevat omat ongelmansa - aikataulu on vain avoin. Tuo avoin aikataulu on meille suomalaisille mahdollisuus - muun muassa puhtaan veden vesiteknologioiden osalta. Kiinalaisella on pieni ympäristöhaittajälki per capita - meillä lännessä se on kaksi-kolminkertainen, emmekä puhu edes viimeisestä 100 vuodesta.

i]
Kiinan edesmennyt pieni suurmies Deng Xiaoping ii] evästi maamiehiään etenemään kehityksessään varovaisin askelin ylittäessään tuntematonta - hän kannusti tunnustelemaan kaikkia pohjan kiviä huolellisesti ...

ii]
Tienanmen ja Deng 1989 --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritu... ---

.
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/katselemme... -

.

Ilkka Luoma

" ... Lännemies rakentelee sotilaallista vastakkainasettelua – häviten kisan takuuvarmasti

Aseilla ei maailmaa paranneta, vaan yhteistoiminnalla. Kuumenevat kesät, kuivuvat maa-alueet ja kohta päälle iskevä ravintopula huutaa yhteistyötä – pienessä mittakaavassa saamme esimakua kotoisasta Suomesta, jossa maatalous on suurissa vaikeuksissa - vallankin, jos ensi kesä on kuluneen kaltainen …
… tässä suhteessa kannattaisi olla hyvissä väleissä itään, sillä Venäjän maailman suurimmat potentiaaliset peltohehtaarit omaavana voi olla huomisen ravintoaitta [8 – monille.

Nyt ei kannattaisi luoda muuria itään ja niinpä paasikivimäinen todellisuuden tunnustaminen on viisauden alkua – todistautuu jälleen konkreettiseksi täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/09/verkkojatt... -

.

Tomi Vaalisto

Suomalainen maatalous on murroksessa, sillä Itämeren suurinpana saastuttajana sille on pakko tehdä jotain. Luonto kiittää kun kemikaalit eivät valu pelloilta vesitöjä rehevöittämään.
Maatiloja Suomessa on vajaat 50 tuhatta, jolloin kysymys on aika pienestä joukosta.

Suhteutettuna BKT:n itänaapurimme Venäjä käyttää eniten rahaa aseisiin. Jenkkien puolustusbudjetti on suurin, mutta se vastaa monen muunkin maan turvallisuudesta ja on Pohjois-Atlantin puolustusliiton kantavin voima.

Kiinalaiset käyttävät aseisiin myös paljon rahaa, mutta heillähän sitä on. Nyt näyttäsi siltä, että hyökkäysvaunutekniikassa kiinalaiset ovat kirineet venäläisten ohi. Veli venäläinen kun ajelee vielä T-90:ksi ristityllä neukkuaikaisella T72 BUlla niin kiinalaisilla on modernimpaa tekniikkaa:
https://www.popsci.com/china-has-fleet-new-armor-v...

Sekä kiinalaiset että venäläiset lentelevät lähinna Su-27:ään perustuvilla viritelmillä ja kopiolla. Molempien maiden lentotukialukset ovat vaarallisia lähinnä omalle miehistölle eikä niillä ole taisteluarvoa.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, SYYSKUUTA 14, 2018
Nälkä voi yllättää yltäkylläisyyden jälkeen!

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/09/nalka-voi-y... -

" ... Helsingin Sanomat julkaisi hienon, koskettavan ja todellisen tekstin maatalousyrittäjästä, jonka voimat voisivat olla jo loppu, mutta yritteliästä ei laiteta, vaan on koetettava mennä eteenpäin:

Pienen pojan unelmasta tuli eloonjäämiskamppailu – kauhajokisen maitotilallisen tilitys

[ ~ https://www.hs.fi/paikalliset/kauhajoki/art-200000... - ] -Erja Pekkala – Kauhajoki -lehti

Ilkka Luoma -kommentti: 13.9.2018 - 8:39

Tämän lukiessani tuli hyvä mieli. Ei sen takia, että maajussia "kurmootetahan", vaan siksi että hän sanoi suorat sävelet.
Olemme täällä kaupungeissakin huomanneet, että mekin tarvitsemme ruokaa, vieläpä joka päivä! Ravinnon täytyy sinne kauppaan jostain tulla, ja sen pitää tulla kotimaasta niin paljon kuin mahdollista.
Omavaraisuus valtiollisena ominaisuutena on näinä ympäristömuutosten vuosina viisautta ja kaukokatseisuutta. Nälkä on huono isäntä, se ajaa väkivallan edellä.
Laatu maksaa, tosin tänään keskiarvoperhe ei käytä ravintoon enää kuin noin reilu 10 prosenttia (Suomen Pankki), vielä 1940-luvulla prosentti oli yli 30. Tänään ylensyöneitä on enemmän kuin koskaan [4.
Suomi voisi olla puhtaan luomutuotannon huippumaa, jonka tuotteista varakkaat kiinalaiset ovat valmiit maksamaan paremman hinnan kuin me itse.
Meillä on pinta-alaltaan suuri maa, ja voisimme olla laaturavinnon vientimaa. Ilmasto muuttuu, viljelyolosuhteet muuttuvat. Nyt on otettava maatalouden tuotekehitys valtiovallan erityiseen huolehditaan - kärkihankkeeksi.
Maajussi ansaitsee arvonsa laatutuottajana ja kaupunkilaisten elättäjänä - sanan mukaisesti. Osta suomalaista ja näin ylläpidetään omaa ravintotuotantomme - muutoin vaikeina aikoina voi tulla nälkä. [T]


Mitä teemme nyt, kun maalla ei ole enää niin mukavaa?

Helppoa kuin heinän teko – turvaamme omaamme, tuemme maajusseja, ostamme kotimaista, vaikka se onkin halpuutettu väärin ja oikeastaan vain maajussin selkänahasta, kun luki tuon HS-jutun (alun perin Kauhajoki -lehdestä), niin monilla varmaan aukesi silmät.

Tuetaan omaa maataloutta, sillä se on varmin keino saavuttaa vaikeita aikoja ajatellen ravintopulasta selviytyminen, … vaikka tuo itäinen naapuri voi kasvaa ravintolaariksi [5, myös meille, jos ymmärrämme yhteistoiminnan ja turhan räkyttämisen tarpeettomaksi.


Onko omavaraisuus hyve vai rasite?
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258687-... - ]

Ote: ” … Miten onnistumme koplaamaan asuttamispolitiikan työnteko- ja oleilualueineen ja ruokahuollon eli ravintoketjun pellosta pöytään. Helposti, sillä noilla kahdella on selvä syy-yhteys. Vielä 1952 oli noin 331 260 maaseututilaa – pieniä ja monilapsisia maanviljelysperheitä. Omavaraisuuskin taisi olla korkeammalla kuin nykyään. Vuonna 2025 tiloja lienee noin 37 000 … ”

...
Maaseutunuorten tulet teiden varsilla – mitä teemme huomenna ja ylihuomenna?

1 604 lukijakommenttia ylläolevasta aiheesta linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta – ORIG 30.06.2015 – lukuavauksia oli 93 196 siihen mennessä kunnes keskustelupalsta suljettiin vuonna 2016. ... "

.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #26

Omavaraisuus on MTKn propagandaa suurimman Itämeren saastuttajamme puolesta: suomalaisten ruoka on täysin riippuvainen tuonnista

Tässä on vaihteeksi faktaa fiktioiden sijaan:

Jos tarkastellaan vain tuotantomääriä, olemme keskimäärin omavaraisia. Mutta jos otetaan huomioon koko tuotantoprosessi, emme todellakaan ole omavaraisia. Maatalous on monelta osin täysin riippuvainen ulkomaan tuonnista.
Traktorit ja muut maatalouskoneet käyvät tuontipolttoaineella. Lannoitteiden raaka-aineet tuodaan ulkomailta, samoin torjunta-aineet. Myös sähkön tuotannossa Suomi nojaa ulkomaihin. Maahan tuodaan runsaasti sekä sähköä että eri voimaloiden polttoaineita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Omavaraisuutemme on elintason nousun myötä ja maatalousväestön hankaluuksien vakutteesta vähentynyt - ov. oli aivan eri tasolla vielä 1950 -luvulla.

Me taas voimme olla melkoinen maataloustuotteiden viejä - kun raivaamme kaikki jo aiemmin peltokäytössä olleet hehtaarit uusiokäyttöön ja jalostamme lajistoa muuttuvan ilmaston tahdissa - ei olekaan ihme, että nyt jo käydään valmistelevia maakauppoja kiinalaisten kanssa - liittyen tiettyjen lajien peltoviljelyyn!

Ehkä ylihuomenna siintää Karjalan peltojen vuokraus kiinalais-suomalaisille voimille, sillä siellä tuota hyvätasoista peltomaata riittää - alustavat yhteydenotot on jo tehty.

Venäjä on kehittymässä melkoiseksi ravinto-aitaksi ---

~ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-v... -

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Han-kiinalaiset ovat todennäköisesti maapallon älykkäin ja kyvykkäin etninen ryhmä (roduistahan ei saa mainita). Koko sen ajan, jonka olen ollut Kiinan kanssa tekemisissä, siis pitkälti yli kaksikymmentä vuotta, sen tuhoa ovat ennustaneet milloin mitkäkin länsimaiset tietäjät. Ainoa Kiinaa kokolailla selkeästi ymmärtänyt oli singaporelainen hakka, Singaporen ensimmäinen pääministeri Lee Kuan Yew, Cambridgesta valmistunut lakimies (s. 1923, k. 2015).

Kiina ei tule enää milloinkaan taipumaan minkään tai kenenkään ulkopuolisen tahtoon. Se muuttui todellisuudeksi vuonna 1949. Minkään muun valtion hallintokoneisto ei ole kyennyt mukautumaan ja muuttumaan samalla vauhdilla kuin Kiinan. Mikään muu valtio ei ole sopeutunut niin nopeasti sekä kotimaisiin että ulkoa tuleviin haasteisiin, kyennyt vastaamaan niihin ja voittamaan monen mielestä ylivoimaiset vaikeudet. Tuon uudistumisprosessin, joka on koskenut niin politiikkaa, taloutta kuin lähes kaikkia muitakin elämänaloja, aikana hämmästyttävät kuutisensataa miljoonaa ihmistä on nostettu pois lähes nälkäkuoleman partaalta.

Kannattaa miettiä tätäkin Suomessa, jossa perjantain suuri hallituskysymys oli voiko luottaa mieheen, joka on valtiovierailulla ollessaan osallistunut kynttilävigiliaan. Ei ole minusta lainkaan outoa, että kiinalaiset naureskelevat hyvinkin yleisesti ns. demokratian lieveilmiöille.

Ilkka Luoma

5] Kiina, maailman seuraava johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailm... - [BLOG/il]

...
"Kiina - maailman seuraava johtovaltio?

Kiinan kansankongressi *] pitää kerran vuodessa yhteistapaamisen – osallistujia on noin 3000, ympäriinsä Kiinan maakunnista – väestöosuuksiensa puitteissa. Suurimmat maakunnat ovat suurempia kuin yksikään yksittäinen EU-valtio. Kansankongressia ”ylläpitää toistaiseksi” Kiinan kommunistinen puolue CPC – ainoana.

Jos meidän vastine - eduskunta olisi vastaavassa koossa kuin Kiinan kansankogressi – olisi meillä noin 13-15 kansanedustajaa – saattaisi noilla syntyä nopeita ja tehokkaita päätöksiä. Kiinassa kansankongressi harjoittelee vallankäytöllä – saaden sitä hiljalleen koko ajan lisää. Kiinassa valta on istuvalla politbyroolla – nyt seitsemällä henkilöllä, joista miehiä kaikki.

*] National People´s Congress - http://en.wikipedia.org/wiki/National_People%27s_C... -

Kiinan ydinvalta puolueessa on monimutkainen järjestelmä –
[ … etenemisjärjestelmä on armeijamainen – kaikki ovat joskus olleet sotamiehiä … ]

... ja saattaa olla meille vaikeaa ymmärtää ”enontekiöläisinä miten Helsinkiä johdetaan” - kokosuhde on sama kuin Suomi – Kiina; 1:250. Pysyvä politbyroo äänestää siten (jos äänestää), että puheenjohtajan (presidentti, puolueen puheenjohtaja ja armeijan ylipäällikkö) ääni ratkaisee tasatilanteessa, ja jos äänestys olisi 2-5, ei puheenjohtajalla ole vaikutusmahdollisuutta, mutta jos 3-3, niin nykyisin herra Xi päättää äänellään mitä tehdään – tai jätetään ”pöydälle”. ... "

...

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

En osaa sanoa mitään han-kiinalaisten älykkyydestä. Voit hyvinkin olla oikeassa. Yksi hämmentävä asia Kiinassa oli, että niillä alueilla, joissa ko. ryhmä ei ollut enemmistönä, se oli keskushallinnon taholta muuttotuen kohteena alueille. Muuttaessaan he saivat paremmat edut, kuten asunnot. Alueille halutaan enemmistö han-kiinalaisista.

Se, miten pysyvä Kiinan kokonaisuus on, askarruttaa minua. Kiina on pitkän historiansa aikana ollut jakautuneina useisiin keisarikuntiin. Jos Kiinaan voitaisiin kohdistaa ”hajota ja hallitse” periaatetta, sen mahtia voitaisiin horjuttaa. Sama koskee sisäistä luhistumista ristiriitoihin, joka voisi johtua vaikka varallisuuden epätasaisesta jakautumisesta. Kiina kohtelee uiguurien aluetta ja Tiibetiä rautahansikkain. Astiaa ei sallita läikytettävän.
Voimakas keskusvalta on edellytys sille, että noin mahtava kokonaisuus pysyy ylipäänsä hallinnassa. Se on asia, mitä länsimaalainen ”demokraatti” ei voi ymmärtää, mutta eipä kannata alkaa neuvomaan. Sanelupolitiikkaa on pitänyt käyttää, jotta ”hämmästyttävät kuutisensataa miljoonaa ihmistä on nostettu pois lähes nälkäkuoleman partaalta”.

Kiinalaisten kanssa ei pidä lilliputtimaan heittäytyä ahneeksi. On hienoa, että Kiinasta tulee sijoituksia ja kiinalaisia turisteja Suomeen, mutta ei makeaa mahan täydeltä. Pitäisi ymmärtää olla olematta ahne. Älyllistä olisi pyrkiä aluksi kymmeneentuhanteen turistiin, ei sataantuhanteen. Rauhallisesti ja vakaasti toimiminen alleviivaa luottamusta ja sitä tarvitaan kiinalaisten kanssa. Ne ei unohda!

Sama koskee erityisesti teollisia omistusinvestointeja. Jos aloitetaan miljardiluokasta, voi tulla merkittäviä vaikeuksia. Kiinalainen raha on tottunut saamaan tahtonsa läpi. Mitä isompi raha, sen isompi tahto. Lait ja suojelumääräykset voidaan nähdä voitettavissa olevina esteinä. Suomen ei tulisi alistua Kiinankaan raaka-ainelähteeksi.

Ilkka Luoma

Han-kiinalaiset ovat suurin ryhmä - muut ovat huomattavasti pienempiä vaikuttajia ... Han katsoo olevansa järjestäytyneen Keskushallinnon mallien edustaja ja näin operoi kaikkialla Kiinan rajojen sisällä ...

~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Han-kiinalaiset -

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_group... -

.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huomaivaisuuden taso on kiinalaisilla turisteilla aika heikko. Wienissä konsertin aikana kiinalaiset turistit kulkivat salissa kuvaamassa kaiken aikaa. Tiibetiä kiinalaiset sortavat kuten uiguurejakin. Saa nähdä, kuinka Afrikan käy, veikkaan uutta vapaustaistelua tulevaisuudessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olen ollut Kiinassa sisämaan lennolla, kun muutaman vuoden ikäinen lapsi on ulostanut koneen käytävällä isoäitinsä avustamana.

Tiibetissä ei enää, niin kuin lamojen aikana, nyljetä lapsia elävältä. Uiguurit haluavat oman valtion, eikä Kiina suvaitse separatisteja. Afrikassa Kiina tekee sen, minkä länsimaat olisivat voineet tehdä sen sijaan, että ovat syytäneet sinne miljardikaupalla rahaa.

Millään mainitsemistasi asioista ei pyyhitä pois sitä totuutta, jonka toin omassa kommentissani esille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin jälkikäteen voin tunnustaa, että en kyllä kunnolla pärjännyt kiinalaisten esimiehenä. Siitä huolimatta, että havaintoni mukaan muut länsimaalaiset eivät pärjänneet senkään vertaa. Siellä vallitsevat aivan omat lainalaisuutensa eikä mikään ole sitä miltä näyttää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Esimiehen pitää olla läsnä - Kiinassa, kun taas Suomessa Suoen kiinalainen tulee mainiosti toimeen ilman pomon jatkuvaa läsnäoloa ---

Mutta:

TORSTAINA, HELMIKUUTA 11, 2016
Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

" ... [2006] Kiinalaisessa jutussa suomalainen mahdollisuus

” … Kiinalaiset ovat valmiit ostamaan kaikki mustikat Suomesta. Mikäli suomalaiset eivät halua kyykkiä metsissä; tarjoutuu Kiina lähettämään myös poimijat … ”
[~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/kiinalaisess... - ]

Kiinassa on meneillään maailman suurin maaltamuutto jättiläismäisiin kaupunkeihin. Kiinan voima on halpa maaseututyöväestö, jonka työpanosta myydään myös ulkomaille. Yhtäältä mustikan parantaessa näkökykyä kiinalaisille, toisaalla ilmansaasteet ja mm. pakokaasupäästöt estävät yhä enemmän näkyvyyttä Kiinan suurkaupungeissa.

Kiinassa 65% väestöstä asuu maaseudulla, se on sama prosentti kuin meillä kaupungeissa. Kiinan vaurain alue on rannikkoseutu ja erityisesti Shanghain - ja Honkongin pohjoispuolella oleva ”Kantonin” erityistalousalue.

Kiina on kehitysmaa,

jossa valmistetaan miltei kaikkea, paitsi lentotukialuksia, suuria matkustajasuihkukoneita, sekä pitkälle kehitettyjä tietotekniikan prosessoreja. Kiinasta valmistuu 300.000 insinööriä, joka vuosi, ollen enemmän kuin koko EU:sta ja USA:sta yhteensä.

Kiinalainen suunnitteluvoima ylittää länsimaat 10-20 vuoden aikana, ja ei ole, systematisoituessaan ja verkottuessaan, syytä epäillä tämän voimavaran henkisistä ja innovatiivisista kyvyistä.

Kiinalainen uskoo luonnonlääkitykseen ja mm. mustikoihin ... "

Jatkuu
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-k... -

.

Ilkka Luoma

Heikko? Kerrotko joitain esimerkkejä - muitakin kuin tuo kaikilta muiltakin luonnistuva valokuvaamisen into - kiinalaiset ovat ahkeria tallettajia, kuvakokoelmaa ja videoita katsellaan sitten perheen ja suvun (läheisten) kesken kotona ... Ulkomaanmatkailu on kiinalaisille laajasti ottaen (eikä edes vieläkään yleinen ilmiö!) uusi asia ja on helppo ymmärtää uteliaan kansan taltiointi-into :)

Lapissa ollaan iloisia, jos on paljon hyvin maksavia kiinalaisia valokuvaajia!

Tomi Vaalisto

Kiinalaiset ovat hyvin kohteliaita, mutta määrätietoisia. Olen parasta aikaa reissussa Kauko-Idässä.

Kannattaa muistaa, mitä eräs ulkoministerimme teki valtiovierailullaan Kiinassa: hautamonumetilla Paavo kiipesi ratsastamaan hevospatsaan päälle tummassa puvussa ja siihen sopivissa valkeissa lenkkareissa. Kuvat tästäkin oudosta kohkaamisesta levisi ympäri maailmaa.
Tämän jälkeen kiinalaiset aitasivat patsaat temppelialueella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Urbaania legendaa ... kiinalaiset eivät muista mitenkään kummallisena tuota Paavon istuntoa - tätä on tarkoitushakuisesti paisuteltu Suomessa, kKinassa se on vain yksi pieni tapahtuma, jolle hymyillään hyväntahtoisesti.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #39

Aitasivat ne kuitenkin:

Ming- ja Qing-dynastioiden keisarilliset haudat lisättiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 2000. Suomessa Ming-haudat nousivat kansan tietoisuuteen vuonna 1984, kun ulkoministeri Paavo Väyrynen valtiovierailullaan kiipesi hautoja vartioivan hevospatsaan selkään (Lehtikuva by Hans Paul). Sen jälkeen patsaat aidattiin, ettei moinen enää toistuisi. Kuvaaminen haudoissa ja museoissa oli kielletty.

Valokuvakin löytyy: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kolum...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #43

Ei näytä Paavon temput aikaansaaneet todellisuudessa kuin hyväntahtoista hymyilyä - tosin aikaa on kulunut, ja nykyinen Kiinan johtoeliitti ei enää muista tapahtumaa - ei siis kannata liioitella - ehkä nyt kuitenkin huumorina :)

Tomi Vaalisto

Krimin miehityksen vuoksi asetettuihin pakotteisiin sekeästi kuuluu asekauppa: aseiden vienti ja tuonti Venäjältä on kiellettyä.

Jos nyt kiinalaiset haluavat niitä kuitenkin ostaa niin omapa on asiansa. Seuraamuksia on kuitenkin tulossa, mutta sehän olikin jo tiedossa.

Kiinalaiset yrittivät pelata kaksilla korteilla, mutta käteen jäi Musta Pekka.

Ilkka Luoma

PERJANTAINA, TOUKOKUUTA 23, 2014
Kaasua! - komissario Putin
Lännenmiehet ovat sitä mieltä, että Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin ovat syyllisiä Ukrainan kriisiin. Putin on siirrellyt oman maansa sisällä asevoimia epäsovinnaisella tavalla – kun taas USA siirsi armeijoitaan Irakiin – kysymättä keneltäkään mitään – siis vieraan itsenäisen valtion alueelle, valehdellen tarkoitusperänsä. Sitä pienet perässä, mitä isot edellä.

Venäjällä on sopimusten mukaisesti Krimillä laivastotukikohta, jonka miesvahvuutta säätelee voimassa oleva sopimus. Itse Ukrainan puolelle amerikkalaiset ovat siirtäneet yksityisarmeijoiden sotilaita – jolloin pääsee sanomaa, ettei US.Army ole itse paikalla – näin samankaltaisesti saattoi tehdä Venäjäkin Itä-Ukrainassa, ehkä Krimillä.

Lännenmies ajoi Venäjän Kiinan syliin asettamalla henkilö- ja pääomapakotteita, koska Venäjä nimenomaan oli toiminut väärin Ukrainassa, jolle tämä oli muun muassa 1954 lahjoittanut sisäisenä siirtona Krimin niemimaan.

Krimin kansantahtokaappauksesta 1] vauhkoontuneena suomalaiset natofanaatikot intoutuivat kertomaan, että Venäjä on ajanut Suomea lähemmäksi Natoa kuin koskaan 2], vaikka kansalaiskallupit huutavat 59 prosentin täyskieltoa natojäsenyydelle, ja vain Kokoomuksen kannatuksen verran liittymispuoltoa (22%) … 3]

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/05/kaasua-kom... -

.

Tomi Vaalisto

Kommenttia 9 mukaillen:

"Nyt mielikuvitus varmaan kaipaisi tuekseen tukiaineistoa ... ;)"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oman kaupankäyntinsä suhteen USA ja EU:kin voivat päättää melkein mitä tahansa mutta kolmansien maiden väliseen kaupankäyntiin niillä ei ole mitään oikeutta puuttua. Shän on suvereenien maiden sisäisiin asioihin puuttumista.

Toisaalta kansainväliset sopimukset rajoittavat myös oman kahdenvälisen kaupankäynnin säätelemistä. Niinpä Kiina lieneekin aloittanut prosessin WTO:ssa.

Ilkka Luoma

Nyt täytyy tässä vakavasti todeta, että nyt Trump tempullaan ylitti "mahdottoman rajan" - Kiina tietää tarkoin mitä se seuraavaksi tekee - "hitaan etenemisen kaavalla!"

...
Tähän täytyy todeta myös, ettei lännessä ole kykyä eikä osaamista ymmärtää miten 1390 miljoonaista kansakuntaa ohjastetaan - varsinkin, kun tämän historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ...

Ilkka Luoma

torstai 8. marraskuuta 2012
Itä [Kiina] ja länsi [USA] kohtaavat, millä päämäärällä?

" ... Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa

Suurena voimavarana Kiinalla on miltei mapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Mr. Smith, nyt se on neiti Li.

Kiinassa valmistuu enemmän insinöreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä

Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maa-pallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia; se on yhteenkuuluvuus,

vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.

Löydämme myös suuria ongelmia Kiinasta

Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.

Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto

USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskus-hallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana.

Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi. Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella], joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.

Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.

Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle ... "

~ http://jontikka.blogspot.com/2012/11/ita-kiina-ja-... -

.
Jak:
Cc: veli.rosenberg@kolumbus.fi ; hanna-leena.harma@chamber.fi ; jyrki.kallio@fiia.fi ; presidentti@tpk.fi ; Brax Tuija ; paivi.lipponen@eduskunta.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; lauri.lyly@sak.fi ; mari.kiviniemi@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; pertti.salolainen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; jyri.hakamies@tem.fi

Sent: Thursday, November 08, 2012 9:00 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Itä ja länsi asemoituvat - nousevan auringon maa laskun edellä

.

Ilkka Luoma

[11

...
"Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille ... "

~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Blogissa on paljon tietoa, asiapohjaa. Yksittäiset postaukset ovat pitkiä. Voi tulla informaatioähky.

Kiinassa on mukavaa se, mitä oman pään sisällä tapahtuu. Mittasuhteet on jotain sellaista, että alkaa itää ajatus, umpiluussa. Se innostaa perehtymään historiaan, joka on, no.
Kiinalaisten tapa ajatella ja muistaa yli sukupolvien, on länsimaisesta näkökulmasta käsittämätön. Koko Kiina on ja pysyy länsimaalaisille monin osin käsittämättöminä. Mittaamme sitä niillä suureilla, joita ymmärrämme. Kiina ei mahdu niihin. Kaikkea ei pidäkään ymmärtää: Tiibet.

Näköpiirissämme olevassa historiassa Kiina on Kiina. Kiinalaisen käsityksen mukaan uiguurit ovat ongelma. Ne ovat silta barbaarien maille. Silkkitietä on aina kontrolloitu ja armeija pidetty varalla.

Kiinan sisällä näkyy ääripäät. Huippusivistys ja -älykkyys ja sitten se toinen pää. Sisäisillä lennoilla, varsinkin lentokentillä, näkyy avoimesti esim. syljeskelyä vaikka missä. Koomisesti on osattu sisäistää myös länsimaisia kuvioita. Rutinoituneesti kävellään superkorkeilla koroilla ja englanti sujuu oxfordilaisittain. ”Pariisia” on rakennettu Pekingin sisään. Autot on merkillisen laadukkaita.
Rikkaita on paljon. Oikeus ajaa suurkaupunkeihin saasteiden vuoksi on parillisina ja parittomina päivinä rekisterikilven mukaan. Oikeus kilpiin arvotaan. Kun köyhä voittaa, rikkaat ostavat oikeuden. Rikkailla on auto, sekä parillisia, että parittomia päiviä varten, eikä se auto todellakaan ole vaatimaton.
Ruoka pidetään tuoreena säilyttämällä sitä elävänä. Ankat haisee häkeissä. Skorpionit odottaa paahtamista elävänä vartaassa. Sammakko on kypsennetty kahden tikun väliin.

Kiinalaiset on mahdollisuus. Suomessa ei kuitenkaan pidä pyrkiä niiden vasalleiksi. Suomessa suomalaisten tulee olla isäntiä! Sanallisesti samaa opiskeltiin muinoin saksalaisten kanssa.

Ilkka Luoma

10 pistettä loistavalle kommentille - jossa paljon selkeää tietoa, ei mutua!

...
Voisin sanoa, etteivät kiinalaiset kaipaa kaltaistamme keskeneräistä demokratiakehitystä - he tekevät omaansa, hitaan vääjäämättömästi, tätä meillä ei ymmärretä. Emme myöskään sitä mitä pr. Xi Jinping vihjaisi Kiinan yhteiskuntamallin olevan jo vientituote. Kaiken tämän takana on vastuu, jolla koetetaan kääntää maailman kehitystä Kiinan näkemyksen mukaan väärältä tuhoavalta - sotivalta tieltä!

...
USA saa rinnalleen vaikuttajan, jonka elämänfilosofia peilautuu vaihtoehdoksi

[ Hu-Obama: [2007] Maailman tarvitsee rinnakkaisvoimaa USA:n vastapainoksi
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/03/maailmanjrje... - [BLOG/il] - ]

USA, nykyinen materialismia ja sotilaallista iskuvoimaa edustava maailmanmahti taipuu hiljalleen kaikilla rintamilla Kiinan kasvavan vaikutevoiman alla – silti kiinalaiset eivät halua puuttua muiden sisäisin asioihin.

Kiinalaiset ovat kauppakansaa, jotka markkinoivat omia tuotteita – ei omia kulttuureja, ei kieliä, ei uskontoja; he eivät tule ”miekalla eikä ristillä”, he tulevat rahalla, tavaroilla ja kauppasopimuksilla, joiden sisällön pitäisi hyödyttää aina kaikkia sopijaosapuolia …?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-k... -

.

Ilkka Luoma

Meillä täällä "lännessä" puhutaan demokratiasta, sananvapaudesta ja ihmisarvoista hengästymiseen asti. "Suuret sanat eivät suuta halkaise" -sanotaan. Kiina taas on pidättyväinen, eikä puutu muiden sisäisiin asioihin. Silti Kiina on utelias, ja lähetti jo vuosia sitten yllättävästi Kiinan naisten federaation presidentin delegaatioineen (ei yhtään miestä) Suomeen, oli muuten Kiinasta ensimmäinen länsivierailu hyvin kiintoisasta ihmisoikeusaiheesta - naisten- ja lastenoikeuksista! Käytiin muun muassa eduskunnassa. Mitään konkreettista ei saatu lainlaatijoiltamme.

Kiinalaiset korkea-arvoiset naiset olivat uteliaita kuulemaan miten meillä Suomessa nähdään tuo ihmisoikeuksien tärkeä alalaji. No, Rovaniemellä delegaatio sai konkreettista uteliaisuuden tyydytystä - esiteltiin päivähoito- ja peruskoulujärjestelmää. Kiitokset Rovaniemelle! Kiinalaiset puhuvat vähemmän, mutta tekevät enemmän

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005838900.html -

"Maailman johtajat kokoontuvat tällä viikolla YK:ssa – Huomio on Yhdysvalloissa ja Venäjässä, mutta kulissien takana valtaansa kasvattaa Kiina

Huippukokousviikkoaan aloittavassa maailmanjärjestössä mennään kulissien takana yhä enemmän Kiinan määräämään tahtiin, vaikka poliittinen huomio keskittyy Yhdysvaltojen ja Venäjän toimiin ... "

.

Ilkka Luoma

Kiina muokkaa YK:ta ja maailmaa mieleisekseen -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005838905.html -

...
Kommentti - Ilkka Luoma 24.9.2018 - 2:19

Kiina on jo IMF' n mukaan maailman suurin talous (BKT ppp). Kiina rakentaa maailmanlaajuiseen talousjärjestelmäänsä silkkitieväyliä, joista yksi on Koillisväylä, joka taas on Venäjän, joka sekin on BRICS-valtio, rannikkoa seuraileva meriväylä ... Tämän vuoksi Arktinen neuvosto saattaa kiinnostaa nyt Kiinan presidenttiä enemmän ja tämä on meille Suomelle mitä kiintoisin asia*.

Kiina on jo Afrikassa, se on Venäjän Siperiassa ja yhteistyö Venäjän kanssa myös sotilaallisesti tiivistyy - tämä kannattaa meilläkin tiedostaa - olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla. Presidentti Xi on arvoituksellisesti kertonut, että Kiinan yhteiskuntajärjestelmä on jo vientituote. Kiinan suhde maailmanpolitiikkaa voidaan kuvata yhdellä suhdelukuparilla - 1,4/7,8.

Ilkka Luoma

Kiina ei ole sellainen kuin luulet – Mari Mannisen tietokirja on oivallinen johdatus ristiriitaisen maan nykytodellisuuteen -HS

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005855661.html -

Ilkka Luoma 7.10.2018 - 21:22

Nykymallisen Kiinan avaaja, pieni, mutta hengeltään suuri Deng Xiaoping: "Menkää ja rikastukaa", ... yhä useammat kiinalaiset miettivät nykyään tässä maailman suurimmassa taloudessa* mitä Deng rikkaudella ja rikastumisella lopulta tarkoitti, kun samalla evästi: "kun ylitätte tuntemattomia jokia, tunnustelkaa varpaillanne pohjan tuntemattomia kiviä" ...

Mutta hyvin kaukaa historiasta, nykyisen suuren maakunnan Shandongin alueelta, josta muuten kuuluisa ajattelija Kung Futse oli lähtöisin --- oli sodankäynnin välissä lepotauko, ja kuuluisa kenraali Han katseli sotilaidensa pallopeliä verkon yli - elettiin noin ajalla 800 jKr ... Hän kysyi miksi sotilaat riitelevät yhdestä pallosta, ja kuului kohta käsky: "antakaa yksi pallo lisää, ... antakaa kaikille oma pallo" ---

Ilkka Luoma

250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta -ORIG 26.08.2013.

Ilkka Luoma

”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005873101.html -

Ilkka Luoma kommentti: 23.10.2018 - 2:16:

Pekingistä Kiinan keskushallinto haluaa yhtenäistää ja verkottaa koko kiinalaisen maailman, niin kulkemisen kuin tietoliikenteen osalta. Idea on ylläpitää yhtä maailman vanhinta yhtämittaista korkeakulttuuria. Kiina kuroo kiinni teknologista jälkeenjääneisyyttään, ohittaen monin merkkipaaluin valtioita toisensa perään. Kiina on ottamassa itselleen kokonsa mukaisen aseman maailmanjärjestyksessä.

Nämä jättiläisrakennelmat ovat vain merkkejä ja ilmiöitä mittakaavasta, jossa jokaiselle suomalaiselle kertyy noin 250 kiinalaista toveria, kaveria tai ystävää. Kiinalainen maailmanpopulaatio merkitsee yksistään suurempaa kokonaisuutta kuin kuin koko läntinen kulutusyhteisö yhteensä.

Kiina ei sodi, se käy kauppaa ja on herännyt ympäristöjälkeensä, jonka se haluaa siivota malliksi muille. Tähän on hyvä siteerata edesmenneen nykyisen Kiinan mahdollistajan Deng Xiaopingin lopulta mystinen kehotus: menkää ja rikastukaa! Nyt kiinalaiset usein tapauksin miettivät, mitä Deng lopulta tarkoitti.

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset