Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pitääkö Kiinan taipua lännenmiehen tahtoon?

  • Hiilidioksidipäästöt per capita - kun ottaa huomioon kumuloituvuuden, on asia kirkkaan selvä!
    Hiilidioksidipäästöt per capita - kun ottaa huomioon kumuloituvuuden, on asia kirkkaan selvä!
  • Kiinasta Naisten Federaation presidentti (edessä keskellä) ryhmänsä kanssa Suomen eduskunnassa ¤
    Kiinasta Naisten Federaation presidentti (edessä keskellä) ryhmänsä kanssa Suomen eduskunnassa ¤
  • Amerikkalainen Newsweek laatumedia julkistaa jo kiinalaisen vuosisadan alkaneen ...
    Amerikkalainen Newsweek laatumedia julkistaa jo kiinalaisen vuosisadan alkaneen ...

Kiina on maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri [1, joka oli jo 1400 -luvun alkupuolella maailman mahti – niin merenkulussa kuin kaupassa. Kiina ulotti tuolloin keisari Zhu Di' n aikana dzonkkilaivastonsa ”kaikille maailman merille” [2 - suurempina kuin oli kuunaan nähty. Kiina on enempikin kauppias- kuin sotakansaa. Tänään eniten maailmassa sotii Yhdysvallat.

 

A Taloutta

Aivan viimeisin mediaisku oli talouskirjoitus Helsingin Sanomissa ---

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005836980.html – Mielipide / Vieraskynä – ekonomisti Tuuli Koivu - Nordea – otsikolla ja ingressillä:

Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

Kauppasotaan ajautuminen on Kiinalle vahingollista, mutta maan on vaikea avata talouttaan Yhdysvaltojen vaatimalla tavalla.

 

Tein siihen IL-vastineen, joka on tässä lyhentämättömänä:

Kirjoittaja lähtee liikkeelle itselleen itsestään selvästä olettamuksesta, että Kiinan on sopeuduttava maailmanlaajuisesti pienen lännenmiehen vähemmistön määrittämälle talousmallille.

Kiina on omansa ja luo omankaltaistaan talous- ja yhteiskuntamallia mittakaavakysymyksenä. Kiina edustaa maapallon ihmispopulaatiosta noin kahtakymmentä prosenttia; voimme kuvata sitä myös näin: 1,4/7,8. USA vastaava tunnusluku on 0,34/7,8.

On arvattavissa, että oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo huomioiden Kiina näkee oikeudekseen saada kokonsa mukainen osuus pallomme varannoista ja myös vastuista [3.

Kiina on suurin valtio ympäristökuormittajana [4 Kiinalaiset osaavat kuitenkin katsoa todellisuutta kumuloitumisen näkökulmasta - hiilidioksidin viipymä ilmakehässä on pitkä ja näin onkin katsottava maailmantalouden päästöjä kumuloituneena 100 vuodelta.

USA on suurin päästäjä maailmanpoliisina* viimeiseltä 80 vuodelta. Tilastot menevät ympäristökuormituksen osalta vieläkin hurjemmiksi, kun katsotaan lukuja per capita [Kuva 1.].

Kiina hakee tasapuolista vastuuasemaa. Kiinalla on maailman suurin valuuttavaranto [5 ja maailman suurimmat saatavat, muun muassa US' n liittovaltiolta noin 1 100 miljardia USD.

Kiina on velkaa sisäisesti ja Kiina on samalla yksi kullan suurista ostajista, kuten myös Venäjäkin. Suunnitteleeko Kiina valuuttansa kultasidosta, tätä emme tiedä, mutta olisi kiintoisaa, jos Venäjällä ja Kiinalla olisi yhteinen kultaan sidottu valuutta [6.

Kiina on maailman suurin liukuhihna ja BKT PPP mitattuna IMF' n mukaan maailman suurin talous jo 2017 alkaen [7. Venäjä on taas maailman suurin yksittäinen raaka-aine- ja energia-aitta. Näin katsottuna Kiinan ja Venäjän yhteistoiminta on pragmaattisen loogista – nyt myös puolustusyhteistyönä.

Maailma ei voi olla vain lännen määräysvallassa, jo pelkästään kiinalaisia on enemmän. Kiina ja Intia ovat liki puolet maapallon väestöstä. Niin Intia kuin Kiina ovat BRICS-maita, kuten Venäjäkin.

Kiinan toiselle kaudelle valittu presidentti Xi Jinping on jo kertonut, että kiinalainen yhteiskuntamalli on vientituote. Kiina astelee osin omia polkujaan, kuten se teki jo 1400-luvulla, mutta mitä tapahtui keisari Zhu Di' n kuollessa – se onkin jo oman kirjoituksensa arvoinen.

[* 524 lukijakommenttia aiheesta ”Maailma tarvitsee USA:n rinnalle Kiinan vastavoimaksi” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&thread=6464877 – alta – ORIG 01.09.2013.

[T]

 

B Puolustusta

Eilen Yle uutisoi todella vaarallisesta amerikkalaistoimenpiteestä, jolla se määräsi omin tarkoitushauin Kiinan asevoimien tutkimus- ja kehitysosaston pakotteiden piiriin, koska Kiina on ostanut Venäjältä aseita – lähinnä korkeateknologiaa – lentokoneina ja ilmatorjunnan välineistönä – tuo US-päätös oli kohtalokas ja sille on vaihtoehtona vai hiljainen päätöksen pyörtäminen – tässä uutinen Helsingin Sanomista … ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005836120.html - , johon tein kommentin – ensin HS-otsikointi ja lyhytingressi:

Kiina vaatii Yhdysvaltoja perumaan ”järjenvastaiset” pakotteet

Venäjän kanssa tehtyjen asekauppojen vuoksi Kiinalle asetetut pakotteet raivostuttivat Pekingin -HS-toimittaja Pekka Hakala.

Ote: ” … Yhdysvallat ilmoitti torstaina lisänneensä Kiinan puolustusvoimien materiaalihankintayksikön ja sen johtajan pakotelistalle. Syynä on se, että Kiina on ostanut Venäjältä hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia … ” -HS

IL-vastine yllä olevaan HS-kirjoitukseen:

Näin toimien US ajaa maailman suurimman talouden ja liukuhihnan - Kiinan sekä maailman suurimman raaka-aine-, energia-aitan ja sen toisen ydinasesuurvallan - Venäjän yhä lähemmäksi kiinteytyvää yhteistoimintaa. Tuota yhteistyötä lännenmies ei kestä [8.

Nyt on korkea aika lopettaa lännestä ohjattu vastakkainasettelu lännen ja idän väliltä [9. Onneksemme me Suomessa olemme idän ja lännen vedenjakajalla [10 …

… se mitä US voi tehdä, on kieltää omia valmistajiaan myymästä kaikkea sitä teknologiaa Venäjälle, jota venäläiset (jos) tarvitsevat noihin lentokoneisiin ja ilmapuolustusjärjestelmiin, jotka ovat kehitetty ja valmistettu Yhdysvalloissa – tähän USA' lla on oikeus. [24]

 

Mitä tästä voi seurata?

Kiina on diplomatian ahkera käyttäjä (puuttumatta muiden sisäisiin asioihin, joilla ei ole suoraa kytkentää Kiinan omiin asioihin) – useimmiten sivussa parrasvaloista ja mediasta – suljettujen ovien takana, järjestellen asioita kuitenkin siten, että kaikkien valtioiden tavoin valvoo omia etujaan ensin ja sitten vasta muiden.

Eroa toimintatavoissa syntyy siinä, että Kiina omien etujensa nimissä koettaa löytää toiseksi tärkeimmäksi tavoitteeksi löytää positiivisia ratkaisuja myös toiselle/ toisille osapuolille.

Kiinalainen korkeakulttuuri on tuhansia vuosia ymmärtänyt huomaavaisuuden ja huomioon ottamisen, joka on meillä täällä lännessä vääntynyt korruptioksi ja lahjomiseksi.

Kiinassa tämä tapetilla oleva piirre on kuitattu huomaavaisuudella ja asioiden järjestelyllä – kaikkien osapuolien hyväksi. Tänään Kiinassa on kuitenkin meneillään voimakas korruption vastainen kamppailu.

 

Pahin seuraus on todellinen kauppasota tilanteessa, jossa Kiina on maailman liukuhihna ja tuotantokoneisto

Esimerkiksi Suomelle Kiina on noussut jopa tärkeimmäksi kauppakumppaniksi [11 – ei euroissa tai dollareissa – eikä tonneissa, vaan komponenttien ja osakokonaisuuksien myötä mitä Kiina valmistaa meidän vientituotteisiin. 

Näitä kiinalaisia komponentteja on paljon, ja miksi? Koska nuo komponentit ylittävät jo EU-laatuvaatimukset ja ovat hinnoiteltu siten, että me kykenemme taas hinnoittelemaan omat, noita komponentteja sisältävät tuotteet hinnaltaan kilpailukykyisiksi – tämä sama asia puree myös Yhdysvalloissa.

Kiina kestää vientinsä romahtamisen USA' han ja tuo menetys korvautuu kehitysmaista ja Kiinan omilta kotimarkkinoilta, jotka ovat kohta maailman suurimmat, ollen sitä nyt jo kasvavana potentiaalina [12.

Tässä samassa yhteydessä BRICS-maiden ja Afrikan merkitys tulee kasvamaan. Kiina on pitkällä Afrikassa ja ei kolonialismina [13, vaan kauppakumppanina, joka tuo työtä, investointeja [14 ja innovaatioita – eikä ole puuttumassa muun muassa Afrikan maiden omiin sisäisiin asioihin – tämä on sitä korkeakulttuuria, jokainen hoitaa omat sisäiset asiansa itse!

 

Miten tämä kaikki projisoituu meihin suomalaisiin?

Niin mekin Suomessa – emme tule puuttumaan muiden sisäisiin asioihin, … olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla – ja meillä on vieressä maailman se toinen ydinasesuurvalta, joka arvostaa sotilaallista liittoutumattomuuttamme, kuten Kiinakin.

Samalla meille on avautunut mukava ”kolo” Kiinan ja Venäjän välistä – olla heille molemmille luotettava, puolueeton osaava välittäjä ja kauppias täyttämään tiettyjä erikoisaloja, joissa olemme parhaita – unohtamatta jalostunutta matkailuelinkeinoa [15 –

… kiinalaiset ovat hyvin uteliaita ja haluavat nyt nähdä, kun pienellä osalla on varaa … ottakaamme vastaan tuo mahdollisuus valistuneesti ja jalostuneesti [16 – ymmärtäen oman luontomme ainutlaatuisuus.

 

...

Viitteet:

[1 ~ http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-201801251109.pdf -

[2 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Yongle_Emperor -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/10/kiina-kasvaa-nopeammin-kuin-maallinen.html -

[5 ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ - (Suomen Pankki/ BOFIT)

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/euro-ja-us-dollari-muodostanevat.html -

[7 ~ http://www.talouselama.fi/uutiset/se+on+tapahtunut+kiinasta+tuli+maailman+suurin+talous/a2281295 -

[8

[9

.

[10

[11

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/09/yskiiko-kiinalaisten-talousmoottori.html -

[13 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/03/brysselin-kostonisku-uskoen-tekonsa.html -

[14 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10139395 – (Afrikan Etiopia esimerkkinä)

[15 = tarkasti mietitty luontoon soveliaasti valikoitu kohderyhmäajattelu

[16 Matkailuelinkeinomme on osattava jalostaa palvelut ja aikaan saada mielikuvat sellaisiksi, jotka kiinnostavat juuri tiettyjä kohderyhmiä, jolloin heillä on ilo ja vilpitön halu käyttää ostovoimaansa sellaisella intensiteetillä joka tuo täyden tyydytyksen koetusta matkasta.

 

EKSTRAT

[2013] Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-kiina-katensa-kenelle.html -

...

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/kiinalaiset-purjehtivat-jaamerelta.html -

Kiinalaiset purjehtivat Jäämereltä Suomeen

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 179298

 

DOC kiina johtaa maailmaa_22092018.doc – OpenOffice Writer

PVM 22092018

 

1089_9483 – 08:29_14:23

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Ilkka Luoma

...
MAANANTAINA, HUHTIKUUTA 22, 2013
Nyt Kiina kiinnostaa!

Mediakin on oivaltanut, että kiinalaisten toimenpiteet koskettavat jo koko maailmaa 1] – vielä 10 vuotta sitten aihealue ei kiinnostanut kuin ihmisoikeustökkimisenä – olemmehan mallimaan ja besserwisserismin maineessa, ovatko muuten omat asiamme kaikin puolin kunnossa? 2]

Kiinan monimutkainen puoluekoneisto uusi ylimmän johtonsa. Muuttuuko mitkään? Eipä juuri meidän sumeiden länsilasien läpi katsottuna. Me jäämme ainoastaan murehtimaan Kiinan bruttokansantuotteen alentumista, koska se vaikuttaa meihin – onhan Kiina suuri korkeateknologian ja raaka-aineiden maahantuoja – läntisistä maista, ainakin vielä.

Kiinassa on kehityssuunnitelmat aina 2100 -luvulle saakka. Painopisteet ovat – ei niinkään, kasvupainotteiset, vaan ympäristö- ja kansanolotilapainotteiset. Tuloerot runnotaan pienemmiksi jo seuraavan viiden vuoden aikana. Samalla Kiinan keskushallinto valmistautuu ottamaan ”erityiskohteluun” monia maakuntia, koska siellä muhii valtava pankki- ja velkakriisi!

Kiinan etu meihin nähden on voimakas jopa itsevaltainen keskushallinto, joka kylläkin nauttii kansansuosiota – sehän on se henkireikä jonne valitetaan, kun aluehallinto kohtelee kaltoin esimerkiksi maa-aluepakkolunastuksissa. Kiinassa vain yhteiskunta voi omistaa maata 3] – ja sen ympärillä pyörii suuri vuokraoikeusliiketoiminta, tulonlähteenä maakunnille ja kunnille.

Meillä on Kiinan kansantalouden ymmärtämisen ongelma – he eivät toimi kuten me. Kiinalaiset toimivat täysin omien kaavojensa mukaan. Ainoa asia, mikä heillä on yhteistä meihin, on sisäpiiri- ja perhe-/sukujamelaatiot – Kiinassakin henkilöverkostot merkitsevät, kuten meillä piskuisessa Suomessa.

...

[Vastine Wordpress artikkeliin* ]

”Ylitettäessä tuntemattomia jokia, on varpailla tunnusteltava jokaista pohjan kiveä”

-Deng Xiaoping´in kerrotaan näin kannustaneen maamiehiään etenemään valitulla linjalla

Lännessä nähdään Kiinan talouskasvu vain meidän lasien ja suodattimien lävitse - ja kiinalaisille on eduksi, että nän myös meillä ajatellaan. Sen sijaan itse kiinalaiset omissa piireissään tähtäävät aivan eri tavoin huomiseen. Suurimmat uudistukset satsataan ympäristöön, uuskungfutselaisuuden ylösajoon ja sisämaan elinolojen parantamiseen, sisältäen suurien tuloerojen kaventamisen (maaseutu ~ 100 €/kk – kaupungit ~ 300 €/kk).

Kaikki lähtee raaka-aineista ja ravinnosta

Eräs merkittävä päätös on avata vuoteen 2023 mennessä 200 uutta kaivosta, ja mitä ei saada omasta maaperästä, se lähdetään hakemaan priorisoiduista valtioista - kuten Suomesta. Tällä hetkelläkin maassamme selvitetään muun muassa uusien kaivosvaltauksien hankintaa konsulttitutkimuksen puitteissa.

Kiinassa, meillä pakkosuosiossa olevat biopolttoaineet eivät tule menestymään – ravintoa ei yksinkertaisesti haluta jalostaa materiaalisen liikkumisen energiaksi – tästä voi vielä juontua lopulliset vaikeudet metsäteollisuuden kaavailemille puupelloille.

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/04/nyt-kiina-... -

...

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Olennaisinta tässä USA:n ja Kiinan viime kiistassa on, että Trump yrittää sanella, mitä Kiina saa ostaa Venäjältä Rajaus koskee ennen kaikkea asekauppaa. Ei onnistu. Ei kolmannella osapuolella ole sellaisia pakotekeinoja joita sen kummemmin Venäjän kuin Kiinankaan tarvitsee hyväksyä, saati noudattaa.

Trump yrittää nostaa profiiliaan, mutta epäonnistuu varmasti. Surkeaa tässä on se, että asetelmasta kärsii koko maailmantalous, olkootkin, että USA itse on menettäjien kärjessä.

Ilkka Luoma

" ... US presidentti Donald Trump nostattelee tulleja [1 tuottaakseen työpaikkoja, joita lupasi - ”Make America Great Again”. Teräs ja alumiini ovat korkeajalosteiden raaka-aineita, ja näiden hinnan noustessa amerikkalaisten oma tuotekehitys/ jatkojalostus – autot yms. nousevat hinnoiltaan – siis menettävät hintakilpailukykyään. Miten Trump kääntää reviiripuolustuksensa uusiksi työpaikoiksi?

[1 ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005601448.html -

Tulli on aina ollut suoja – siis oman reviirin puolustamista

Yhteiskunnat ovat osanneet myös neuvotella keskenään ja tarkasti omia etuja valvoen ollaan saavutettu vapaakauppaa ja sille kattojärjestö – WTO, jonne EU-komissaari Jyrki Katainen suunnittelee valituksia [2 – väärin asetetuista US-rankaisutulleista – juuri EU' lle. Ei puuttunut kuin se, että Katainen olisi vihjaissut, että kaiken ”pahan ilman lintu” on kaukana idässä – Kiinassa, polkumyynteineen.

[2 ... Kataisen lausunto on hätiköity ja täyttä tietoa vailla oleva, jopa kohtalokas - kyse on laajemmasta protektionismin aallosta, johon EU' kin on aiemmin syyllistynyt. Kiina, kummittelee lopulta maailman suurimpana vientimaana taustalla ~ https://yle.fi/uutiset/3-10112076 -

.
EKSTRA – vuodelta 2013

” … Vapaakaupan vastakohta on protektionismi 3], jolla suojataan oman valtion ja yhteiskunnan omia tuotantojärjestelmiä ja kansalaisten työtä. Täydellisimmillään protektionismi edellyttää omavaraisuutta vähintään kaikista välttämättömyystavaroista, -hyödykkeistä ja käyttöenergiasta. Protektionismi on tyypillistä reviiripuolustusta 4].

Kiina on rikastunut nimenomaan viennillä ja vientitavaroidensa ylivoimaisen alhaisilla hinnoilla, koska työvoima kaikkinensa on ollut paljon halvempaa kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Kiinalainen T-paita tuottaa valtiollemme enemmän arvonlisäveroa kuin mitä saa sen valmistanut tehdas kokonaishintana! ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/03/reviiripuo... -

.

Ilkka Luoma

[13

...
" ... Tosin maailman sotilaallista(-kin) tasapainoa vaateroi Kiinan ja Venäjän ainakin toistaiseksi lisääntynyt yhteistyö, myös sotilastekniikan alueella – puhumattakaan muista yhteisistä näkemyksistä yhden maailmannavan politiikan kumoamisesta [3 – moninapaisemmaksi eli kauppapoliittisdemokraattisemmaksi ilman sotaväen tapahtumiin puuttumisen uhkaa.

[ ~ https://www.fiia.fi/en/publication/xi-jinping-thou... - ]

Edelleen tänään lännenmiehen perinnemedia näkee Kiinan uhkana
[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10359046 - ]

Eikä vain uhkana, vaan epäkorrektien ja läntisin lasein laittomien ja yksipuolisten epäreiluuksien tekijänä – varastaen patentteja, rikkoen niitä ja vetäen härskisti ”kotiin päin”. Onko näille syytteille ja väitteille perää? Voi olla, jos koemme motiiveiksi lännenmiehen, lähinnä USA' n kauppamenetykset ja raskaan ulkomaankauppavajeen – erityisesti Kiinan kanssa.

Amerikkalaiset haluavat ostaa kiinalaista tavaraa ja hömppää – näinkö markkinointi ja mainonta tai ahneus saada lisää ja lisää [4 on jo tehnyt tehtävänsä? Ehkä, mutta kiinalaiset eivät pakota ostamaan – he hyödyntävät ne kilpailutekijät, joita heillä on tässä vaiheessa työkalupakissa. Toisaalta erään korkean kiinalaisen diplomaatin sanoin – puhuttaessa US presidentti Donald Trumpin tempauksista - ”Kaikki valtiot ajavat ensisijaisesti omia etujaan”.

Selvä syy läntisten valtioiden (pl. Saksa ja Japani) epäreiluuden väitteille on lännen yritysten ”houkuttelu” Kiinaan, jolloin mukana meni myös työpaikat siirtyneiden osalta ja enemmänkin, sillä alihankintaketju saattoi muuttaa mukana maailman suurimmille sisämarkkinoille - potentiaalisesti, halvan toverin ahkeran tunnolliseen työrytmiin kuin olemattomien ympäristölakien erinomaisten voittomarginaalien mahdollistamaan maailmaan.

Niin, Kiinahan ei pakottanut näitä yrityksiä tahkoamaan voittoja, kuten Nokia Oyj aikanaan, joka peittosi muiden alueiden ahdinkoa suurilla Kiinan voitoilla.

Nyt kerrotaan, että robotiikan ansiosta nuo lännen kiinalaistuneet tehtaat palaavat osin takaisin, kyllä – ja se on hyvä asia itse Kiinalle, jossa yllättäen on ovella työvoimapula, niinpä tänään Kiinassa on jo absoluuttisesti eniten robotteja korvaamassa ihmiskäsiä. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/08/lannenmieh... -

.

Ilkka Luoma

TIISTAINA, HELMIKUUTA 23, 2016
Katselemme läntisin lasein nousevaa Kiinaa

1.000 blogs from blogID 12100979
...

!

[U] 4.11.2012 | 10:48 | Ilkka Luoma | Ulkomaat

HS-Peking/ 3.11., kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen oivalsi kirjoittaa, että nyt saattaa tapahtua suuri muutos Kiinan istuvassa politbyroossa, joka on miehitetty sanan mukaisesti - tähän mennessä.

[2011][ ... kiinalaiset Naisten federaation (Anhui) vieraat kuuntelivat kohteliaasti suomalaisten kansanedustajien selostusta, kuinka meillä hoidetaan lasten ja naisten oikeuksia. Suomalainen tulkki käänsi suomesta kiinaksi - koettaen löytää jotain sellaista kansanedustajiemme sanoista, joka olisi uutta ja yllättävää kotiin viemistä - mitään sellaista ei kuitenkaan ollut vietäväksi [2012] ... ]

Suomessa kuten muissakin länsimaissa, joissa vallitsee individualistinen voittopyyde, kasvunhokema sekä jatkuvaluonteinen demokratiarykimä - ei ole laajaa tietämystä, eikä näkemystä kiinalaisuudesta, johtuen meidän omasta "oikeassaolon opista" - me löydämme virheitä muista. Kiinalaiset eivät löydä meistä julkisesti virheitä, he oppivat kohteliaisuuden olla puuttumatta muiden omiin sisäisiin asioihin - jo tuhansia vuosia sitten.

Helsingin Sanomien uutinen rouva Liu Yandong´in mahdollisesta noususta istuvaan politbyrooseen, "rikkomaan" miehinen rintama - lienee tosiasia, ellei nyt, niin ainakin täydennyskierroksella ensi vuoden Kansankongressin istunnon yhteydessä. Suurempi asia kuin yksittäinen henkilönimitys, on uuskungfutselaisuuden lanseeraus varovaisin askelin i] korvaamaan kiinalaisille kuitenkin historiallisesti outoa kommunismia - joka on läntinen oppi yhteisomistuksen teorioista ja jatkuvasta työtätekevän vallankumouksesta.

Meille on taakka olla tuntematta kiinalaisuutta

Tiedämme jo nyt, että Kiina nousee maailman suurimmaksi taloudeksi. Kiina ottaa myös osansa yhteisistä maapalloresursseista [1,4/7]. Samalla Kiina kasvattaa sotilaallisen puolustusdoktriinin tasolle, joka vastaa amerikkalaisten hyökkäysvoittoista tapaa ajatella - sillä erolla, että Kiina ei hyökkää ensin.
Meidän ennustama Kiinan ympäristökatastrofi ei tule toteutumaan, sillä kiinalaiset ratkaisevat omat ongelmansa - aikataulu on vain avoin. Tuo avoin aikataulu on meille suomalaisille mahdollisuus - muun muassa puhtaan veden vesiteknologioiden osalta. Kiinalaisella on pieni ympäristöhaittajälki per capita - meillä lännessä se on kaksi-kolminkertainen, emmekä puhu edes viimeisestä 100 vuodesta.

i]
Kiinan edesmennyt pieni suurmies Deng Xiaoping ii] evästi maamiehiään etenemään kehityksessään varovaisin askelin ylittäessään tuntematonta - hän kannusti tunnustelemaan kaikkia pohjan kiviä huolellisesti ...

ii]
Tienanmen ja Deng 1989 --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/06/yksilsuoritu... ---

.
Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/katselemme... -

.

Ilkka Luoma

" ... Lännemies rakentelee sotilaallista vastakkainasettelua – häviten kisan takuuvarmasti

Aseilla ei maailmaa paranneta, vaan yhteistoiminnalla. Kuumenevat kesät, kuivuvat maa-alueet ja kohta päälle iskevä ravintopula huutaa yhteistyötä – pienessä mittakaavassa saamme esimakua kotoisasta Suomesta, jossa maatalous on suurissa vaikeuksissa - vallankin, jos ensi kesä on kuluneen kaltainen …
… tässä suhteessa kannattaisi olla hyvissä väleissä itään, sillä Venäjän maailman suurimmat potentiaaliset peltohehtaarit omaavana voi olla huomisen ravintoaitta [8 – monille.

Nyt ei kannattaisi luoda muuria itään ja niinpä paasikivimäinen todellisuuden tunnustaminen on viisauden alkua – todistautuu jälleen konkreettiseksi täällä Suomessa - idän ja lännen vedenjakajalla. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/09/verkkojatt... -

.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Han-kiinalaiset ovat todennäköisesti maapallon älykkäin ja kyvykkäin etninen ryhmä (roduistahan ei saa mainita). Koko sen ajan, jonka olen ollut Kiinan kanssa tekemisissä, siis pitkälti yli kaksikymmentä vuotta, sen tuhoa ovat ennustaneet milloin mitkäkin länsimaiset tietäjät. Ainoa Kiinaa kokolailla selkeästi ymmärtänyt oli singaporelainen hakka, Singaporen ensimmäinen pääministeri Lee Kuan Yew, Cambridgesta valmistunut lakimies (s. 1923, k. 2015).

Kiina ei tule enää milloinkaan taipumaan minkään tai kenenkään ulkopuolisen tahtoon. Se muuttui todellisuudeksi vuonna 1949. Minkään muun valtion hallintokoneisto ei ole kyennyt mukautumaan ja muuttumaan samalla vauhdilla kuin Kiinan. Mikään muu valtio ei ole sopeutunut niin nopeasti sekä kotimaisiin että ulkoa tuleviin haasteisiin, kyennyt vastaamaan niihin ja voittamaan monen mielestä ylivoimaiset vaikeudet. Tuon uudistumisprosessin, joka on koskenut niin politiikkaa, taloutta kuin lähes kaikkia muitakin elämänaloja, aikana hämmästyttävät kuutisensataa miljoonaa ihmistä on nostettu pois lähes nälkäkuoleman partaalta.

Kannattaa miettiä tätäkin Suomessa, jossa perjantain suuri hallituskysymys oli voiko luottaa mieheen, joka on valtiovierailulla ollessaan osallistunut kynttilävigiliaan. Ei ole minusta lainkaan outoa, että kiinalaiset naureskelevat hyvinkin yleisesti ns. demokratian lieveilmiöille.

Ilkka Luoma

5] Kiina, maailman seuraava johtovaltio? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kiina-maailm... - [BLOG/il]

...
"Kiina - maailman seuraava johtovaltio?

Kiinan kansankongressi *] pitää kerran vuodessa yhteistapaamisen – osallistujia on noin 3000, ympäriinsä Kiinan maakunnista – väestöosuuksiensa puitteissa. Suurimmat maakunnat ovat suurempia kuin yksikään yksittäinen EU-valtio. Kansankongressia ”ylläpitää toistaiseksi” Kiinan kommunistinen puolue CPC – ainoana.

Jos meidän vastine - eduskunta olisi vastaavassa koossa kuin Kiinan kansankogressi – olisi meillä noin 13-15 kansanedustajaa – saattaisi noilla syntyä nopeita ja tehokkaita päätöksiä. Kiinassa kansankongressi harjoittelee vallankäytöllä – saaden sitä hiljalleen koko ajan lisää. Kiinassa valta on istuvalla politbyroolla – nyt seitsemällä henkilöllä, joista miehiä kaikki.

*] National People´s Congress - http://en.wikipedia.org/wiki/National_People%27s_C... -

Kiinan ydinvalta puolueessa on monimutkainen järjestelmä –
[ … etenemisjärjestelmä on armeijamainen – kaikki ovat joskus olleet sotamiehiä … ]

... ja saattaa olla meille vaikeaa ymmärtää ”enontekiöläisinä miten Helsinkiä johdetaan” - kokosuhde on sama kuin Suomi – Kiina; 1:250. Pysyvä politbyroo äänestää siten (jos äänestää), että puheenjohtajan (presidentti, puolueen puheenjohtaja ja armeijan ylipäällikkö) ääni ratkaisee tasatilanteessa, ja jos äänestys olisi 2-5, ei puheenjohtajalla ole vaikutusmahdollisuutta, mutta jos 3-3, niin nykyisin herra Xi päättää äänellään mitä tehdään – tai jätetään ”pöydälle”. ... "

...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huomaivaisuuden taso on kiinalaisilla turisteilla aika heikko. Wienissä konsertin aikana kiinalaiset turistit kulkivat salissa kuvaamassa kaiken aikaa. Tiibetiä kiinalaiset sortavat kuten uiguurejakin. Saa nähdä, kuinka Afrikan käy, veikkaan uutta vapaustaistelua tulevaisuudessa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olen ollut Kiinassa sisämaan lennolla, kun muutaman vuoden ikäinen lapsi on ulostanut koneen käytävällä isoäitinsä avustamana.

Tiibetissä ei enää, niin kuin lamojen aikana, nyljetä lapsia elävältä. Uiguurit haluavat oman valtion, eikä Kiina suvaitse separatisteja. Afrikassa Kiina tekee sen, minkä länsimaat olisivat voineet tehdä sen sijaan, että ovat syytäneet sinne miljardikaupalla rahaa.

Millään mainitsemistasi asioista ei pyyhitä pois sitä totuutta, jonka toin omassa kommentissani esille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näin jälkikäteen voin tunnustaa, että en kyllä kunnolla pärjännyt kiinalaisten esimiehenä. Siitä huolimatta, että havaintoni mukaan muut länsimaalaiset eivät pärjänneet senkään vertaa. Siellä vallitsevat aivan omat lainalaisuutensa eikä mikään ole sitä miltä näyttää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #18

Esimiehen pitää olla läsnä - Kiinassa, kun taas Suomessa Suoen kiinalainen tulee mainiosti toimeen ilman pomon jatkuvaa läsnäoloa ---

Mutta:

TORSTAINA, HELMIKUUTA 11, 2016
Ojensiko Kiina kätensä - kenelle?

" ... [2006] Kiinalaisessa jutussa suomalainen mahdollisuus

” … Kiinalaiset ovat valmiit ostamaan kaikki mustikat Suomesta. Mikäli suomalaiset eivät halua kyykkiä metsissä; tarjoutuu Kiina lähettämään myös poimijat … ”
[~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/07/kiinalaisess... - ]

Kiinassa on meneillään maailman suurin maaltamuutto jättiläismäisiin kaupunkeihin. Kiinan voima on halpa maaseututyöväestö, jonka työpanosta myydään myös ulkomaille. Yhtäältä mustikan parantaessa näkökykyä kiinalaisille, toisaalla ilmansaasteet ja mm. pakokaasupäästöt estävät yhä enemmän näkyvyyttä Kiinan suurkaupungeissa.

Kiinassa 65% väestöstä asuu maaseudulla, se on sama prosentti kuin meillä kaupungeissa. Kiinan vaurain alue on rannikkoseutu ja erityisesti Shanghain - ja Honkongin pohjoispuolella oleva ”Kantonin” erityistalousalue.

Kiina on kehitysmaa,

jossa valmistetaan miltei kaikkea, paitsi lentotukialuksia, suuria matkustajasuihkukoneita, sekä pitkälle kehitettyjä tietotekniikan prosessoreja. Kiinasta valmistuu 300.000 insinööriä, joka vuosi, ollen enemmän kuin koko EU:sta ja USA:sta yhteensä.

Kiinalainen suunnitteluvoima ylittää länsimaat 10-20 vuoden aikana, ja ei ole, systematisoituessaan ja verkottuessaan, syytä epäillä tämän voimavaran henkisistä ja innovatiivisista kyvyistä.

Kiinalainen uskoo luonnonlääkitykseen ja mm. mustikoihin ... "

Jatkuu
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/ojensiko-k... -

.

Ilkka Luoma

Heikko? Kerrotko joitain esimerkkejä - muitakin kuin tuo kaikilta muiltakin luonnistuva valokuvaamisen into - kiinalaiset ovat ahkeria tallettajia, kuvakokoelmaa ja videoita katsellaan sitten perheen ja suvun (läheisten) kesken kotona ... Ulkomaanmatkailu on kiinalaisille laajasti ottaen (eikä edes vieläkään yleinen ilmiö!) uusi asia ja on helppo ymmärtää uteliaan kansan taltiointi-into :)

Lapissa ollaan iloisia, jos on paljon hyvin maksavia kiinalaisia valokuvaajia!

Ilkka Luoma

torstai 8. marraskuuta 2012
Itä [Kiina] ja länsi [USA] kohtaavat, millä päämäärällä?

" ... Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa

Suurena voimavarana Kiinalla on miltei mapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa. Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Mr. Smith, nyt se on neiti Li.

Kiinassa valmistuu enemmän insinöreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä

Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maa-pallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia; se on yhteenkuuluvuus,

vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa.

Löydämme myös suuria ongelmia Kiinasta

Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.

Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto

USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskus-hallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta. Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana.

Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi. Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella], joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.

Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella

Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.

Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle ... "

~ http://jontikka.blogspot.com/2012/11/ita-kiina-ja-... -

.
Jak:
Cc: veli.rosenberg@kolumbus.fi ; hanna-leena.harma@chamber.fi ; jyrki.kallio@fiia.fi ; presidentti@tpk.fi ; Brax Tuija ; paivi.lipponen@eduskunta.fi ; lauri.ihalainen@tem.fi ; lauri.lyly@sak.fi ; mari.kiviniemi@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@keskusta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; pertti.salolainen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@formin.fi ; erkki.tuomioja@formin.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; jyri.hakamies@tem.fi

Sent: Thursday, November 08, 2012 9:00 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Itä ja länsi asemoituvat - nousevan auringon maa laskun edellä

.

Ilkka Luoma

[11

...
"Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle. Kiinan presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailu tasoittaa tietä uusille kaupan avauksille ... "

~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-s... -

.

Ilkka Luoma

Meillä täällä "lännessä" puhutaan demokratiasta, sananvapaudesta ja ihmisarvoista hengästymiseen asti. "Suuret sanat eivät suuta halkaise" -sanotaan. Kiina taas on pidättyväinen, eikä puutu muiden sisäisiin asioihin. Silti Kiina on utelias, ja lähetti jo vuosia sitten yllättävästi Kiinan naisten federaation presidentin delegaatioineen (ei yhtään miestä) Suomeen, oli muuten Kiinasta ensimmäinen länsivierailu hyvin kiintoisasta ihmisoikeusaiheesta - naisten- ja lastenoikeuksista! Käytiin muun muassa eduskunnassa. Mitään konkreettista ei saatu lainlaatijoiltamme.

Kiinalaiset korkea-arvoiset naiset olivat uteliaita kuulemaan miten meillä Suomessa nähdään tuo ihmisoikeuksien tärkeä alalaji. No, Rovaniemellä delegaatio sai konkreettista uteliaisuuden tyydytystä - esiteltiin päivähoito- ja peruskoulujärjestelmää. Kiitokset Rovaniemelle! Kiinalaiset puhuvat vähemmän, mutta tekevät enemmän

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005838900.html -

"Maailman johtajat kokoontuvat tällä viikolla YK:ssa – Huomio on Yhdysvalloissa ja Venäjässä, mutta kulissien takana valtaansa kasvattaa Kiina

Huippukokousviikkoaan aloittavassa maailmanjärjestössä mennään kulissien takana yhä enemmän Kiinan määräämään tahtiin, vaikka poliittinen huomio keskittyy Yhdysvaltojen ja Venäjän toimiin ... "

.

Ilkka Luoma

Kiina muokkaa YK:ta ja maailmaa mieleisekseen -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005838905.html -

...
Kommentti - Ilkka Luoma 24.9.2018 - 2:19

Kiina on jo IMF' n mukaan maailman suurin talous (BKT ppp). Kiina rakentaa maailmanlaajuiseen talousjärjestelmäänsä silkkitieväyliä, joista yksi on Koillisväylä, joka taas on Venäjän, joka sekin on BRICS-valtio, rannikkoa seuraileva meriväylä ... Tämän vuoksi Arktinen neuvosto saattaa kiinnostaa nyt Kiinan presidenttiä enemmän ja tämä on meille Suomelle mitä kiintoisin asia*.

Kiina on jo Afrikassa, se on Venäjän Siperiassa ja yhteistyö Venäjän kanssa myös sotilaallisesti tiivistyy - tämä kannattaa meilläkin tiedostaa - olemmehan idän ja lännen vedenjakajalla. Presidentti Xi on arvoituksellisesti kertonut, että Kiinan yhteiskuntajärjestelmä on jo vientituote. Kiinan suhde maailmanpolitiikkaa voidaan kuvata yhdellä suhdelukuparilla - 1,4/7,8.

Ilkka Luoma

Kiina ei ole sellainen kuin luulet – Mari Mannisen tietokirja on oivallinen johdatus ristiriitaisen maan nykytodellisuuteen -HS

~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005855661.html -

Ilkka Luoma 7.10.2018 - 21:22

Nykymallisen Kiinan avaaja, pieni, mutta hengeltään suuri Deng Xiaoping: "Menkää ja rikastukaa", ... yhä useammat kiinalaiset miettivät nykyään tässä maailman suurimmassa taloudessa* mitä Deng rikkaudella ja rikastumisella lopulta tarkoitti, kun samalla evästi: "kun ylitätte tuntemattomia jokia, tunnustelkaa varpaillanne pohjan tuntemattomia kiviä" ...

Mutta hyvin kaukaa historiasta, nykyisen suuren maakunnan Shandongin alueelta, josta muuten kuuluisa ajattelija Kung Futse oli lähtöisin --- oli sodankäynnin välissä lepotauko, ja kuuluisa kenraali Han katseli sotilaidensa pallopeliä verkon yli - elettiin noin ajalla 800 jKr ... Hän kysyi miksi sotilaat riitelevät yhdestä pallosta, ja kuului kohta käsky: "antakaa yksi pallo lisää, ... antakaa kaikille oma pallo" ---

Ilkka Luoma

250 lukijakommenttia aiheesta ”Kiinalaisten mobilisaatio ulottuu ympäri maapallon ” linkin ~ http://www.hollilla.com/reader.php?action=thread&t... – alta -ORIG 26.08.2013.

Ilkka Luoma

”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005873101.html -

Ilkka Luoma kommentti: 23.10.2018 - 2:16:

Pekingistä Kiinan keskushallinto haluaa yhtenäistää ja verkottaa koko kiinalaisen maailman, niin kulkemisen kuin tietoliikenteen osalta. Idea on ylläpitää yhtä maailman vanhinta yhtämittaista korkeakulttuuria. Kiina kuroo kiinni teknologista jälkeenjääneisyyttään, ohittaen monin merkkipaaluin valtioita toisensa perään. Kiina on ottamassa itselleen kokonsa mukaisen aseman maailmanjärjestyksessä.

Nämä jättiläisrakennelmat ovat vain merkkejä ja ilmiöitä mittakaavasta, jossa jokaiselle suomalaiselle kertyy noin 250 kiinalaista toveria, kaveria tai ystävää. Kiinalainen maailmanpopulaatio merkitsee yksistään suurempaa kokonaisuutta kuin kuin koko läntinen kulutusyhteisö yhteensä.

Kiina ei sodi, se käy kauppaa ja on herännyt ympäristöjälkeensä, jonka se haluaa siivota malliksi muille. Tähän on hyvä siteerata edesmenneen nykyisen Kiinan mahdollistajan Deng Xiaopingin lopulta mystinen kehotus: menkää ja rikastukaa! Nyt kiinalaiset usein tapauksin miettivät, mitä Deng lopulta tarkoitti.

.

Toimituksen poiminnat