Kansakuntamme antoi varovaisen tuen ammattiyhdistyksille

Pikaisesti järjestetty mielipidemittaus [1 antoi perusteita SAK' lle ja sen jäsenliitoille käydä kamppailua kolmikannan puolesta, koska työ, lakot, järjestäytyminen ja työolosuhteet kuin irtisanomissuojakin ovat perinteellistä edunvalvontaa niin SAK' lla [2 ja sen vastakkainasetteluksi syntyneelle EK' lle [3 – molemmille on laissa turvattu toimenpideominaisuudet, joilla valvotaan jäsenkuntien etuja.

 

Lakko on väkevä ase, usein se tuntuu jäänteeltä ajoilta, jolloin toveritkin marssivat aktiivisesti – Wappuna; työväen ja opiskelijoiden juhlapäivänä. Lakko on viimeinen ase, kun neuvottelutaito ei riitä. Lähtökohtaisesti lakko ei saa aiheuttaa ulkopuolisille (mitään) vahinkoa – ja näinhän se ei käytännössä ole.

Kansakuntamme talousasiantuntija – emeritus prof. Sixten Korkman sanaili Helsingin Sanomissa kipakoita sanoja – kohdistuen molempiin puoliin – niin tovereihin kuin työnantajiin – ääritoverien mielestä riistäjiin —

 

Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005865272.html – ]

Ilkka Luoma kommentti Korkmannin herättävään tekstiin – 16.10.2018 – 3:07:

Lopulta on kysymys tuotantopanoksien asettamisista; kuka, ketkä ja mitkä sekä millaisin vastuin ja oikeuksin. Niin, ja lisäksi miten palkitaan, siis jaetaan hyvinä aikoina ja entä sitten, kun menee huonosti – mihin saakka velvollisuudet, moraali ja vastuu kuin ymmärrys "yhteisestä veneestä" venyvät. Emme tietenkään voi unohtaa tässäkään ahneutta ja kateutta.

 

On kysymys luopumisesta – yhteisen edun nimissä

Suomalaiset ovat syvimpiä asioita kohdatessaan – yhteinen uhka tai muuta sellaista – samassa rintamassa, jopa Talvisodan hengessä [4. Pidämme yhtä, kun jokin yhteinen uhka kohdistuu koko kansaan – vaikkapa kuuluisien Mainilan laukauksien [5 jälkeen —

— nyt tuo Talvisodan henki on kadoksissa ja kansakuntamme on revitty kahtia [6, jonka tuo alussa mainittu mielipidetutkimus erinomaisesti todistaa. Miksi meidän pitää jakaantua kahtia, miksi toveri käy näin tiukasti oikeuksiensa taakse ja uhkaa laittaa ”pyörät jumiin” … maassa, joka elää viennistä [7.

 

Syyt edunvalvontataistelulle on kirkkaan selvät

Suomessa on laki joka mahdollistaa (poliittiset) lakot, huolimatta niiden useinkin vahingollisten aikaansaannosten vaikutteista. Lakko on oikeus ja siksi se on se äärimmäinen keino. Viisas valitsee pienimmät vahingot, parhaimmillaan sopu syntyy ovien takana ja ulos tullaan molemmin puolin tyytyväisinä/”tyytyväisinä”.

Nyt on kyseessä maamme hallituksen elossapysymisen taistelu – PM. Juha Sipilän ensimmäisen ja viimeisen hallituksen rypistys, jossa se porvallisena ajatusmaailmana käy ehkä liiaksi toverin päälle.

Toverilla on oikeutensa asioihin, jotka ovat heille osaltansa lailla turvattu. Tässä ei kannata vedota eduskuntaan, varsinkin nyt, kun mielipidetutkimus antoi kansakuntamme enemmistön tuen toverien taakse – varsinkin naisten tuen.

Eduskunta on kansakunnan valitsema lainsäädäntökoneisto, joka käyttää ylintä valtaa – säätämiensä lakien myötä. Tässä kohdin nyt pitää muistaa, että kansa on myös toverien takana – ylivoimaisena enemmistönä; työntekijöinä.

Annetaan nyt toverien käyttää voimaansa – kyseessä on enemmistökansamme pidemmän tähtäyksen etu ja toimeentulo. Ilman tovereita tämä yhteiskunta ei pyöri [8 ja siksi heillä on oikeus käydä omaan taisteluun olemassaolostaan* …, mutta! [T]

 

[2006] Lakko ei saisi vahingoittaa ulkopuolisia

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/lakko-ei-saa-koskaan-vahin_114193901872674668.html – ]

Ote: ” … Julkinen, laillinen ja yleinen mielenosoitus hyvin masinoituna joukkoliikkeenä on uudelleen tulevaisuutta. Riittävä yhdistyminen, yhteenkuuluvuuden henki ja johdettu voima toimii paremmin. Ranska saa liikkeelle satoja tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään. Julkisessa mielenosoituksessa on joukkovoimaa, joka huomataan … ”

 

[2005] Lakko-oikeus on myös ”paremmin koulutetuilla”!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/pidemmlle-koulutetuilla-on-samanlainen.html – ]

Ote: ” … Nyt on uusi aika; vastakkainasettelu on vain yritystoiminnan kilpailuasetelmissa, ei enää tekijöiden ja teettäjien asetelmissa. Vastuuntunto työntekijöistä on ainut keino työnantajalta, jotta kilpailukyky säilyisi.

Joukkovoima muuntuu yksilön voimaksi. Mikäli vastuunkantoa ei havaita työnantajassa, koituu se hiljalleen yrityksien tuhoksi; ne menettävät kilpailukykynsä.

Maailmalla on runsaasti yrityksiä, jotka aina tekevät jonkun asian paremmin. Me emme voi lakkoilla, me voimme olla kapeilla toimisektoreillamme vain parhaita ja kyvykkäimpiä … ” [24]

 

[2006] Kuuluisat Finnairin lakot – puristelivat työnantajaa ja saattoi alentaa palkkoja, lopulta (?)

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/11/lakkoilu-johtaa-palkanalennuksiin-tai.html – ]

Ote: ” … Lopuksi kysymys Finnairin pääjohtajalle Jukka Hienoselle: "Oletko valmis pudottamaan palkkaasi 10-20% Finnairin kustannuskilpailukyvyn eduksi ja hyödyksi? Saisitko näin paremman vastaanoton palkkakululeikkurillesi? Voisitko myös motivoida alemmat johtajat samaan 'uhraukseen'?" [9 … ”

 

Entä nyt?

SDP – toverien edunvalvojana on nyt mielipidetiedustelujen ykkönen – huom! Tiedustelut eivät ole vaalit! – Ammattiyhdistysliike ei ole kuitenkaan SDP, vaan edunvalvontaa, jossa demareilla on tosin vankka asema, mutta myös muilla poliittisilla puolueilla – lähinnä Vasemmistolla, mutta myös yllättäen jopa Kokoomuksella —

SDP' n puheenjohtaja Antti Rinne (ammattiyhdistystausta) otti riskin, oikean ja hyväksytyn riskin. Nyt tai ei koskaan. On kysymys seuraavasta hallituksesta ja pääministeristä – milloin oli viimeeksi demari pääministerinä?

Aivan, Paavo Lipponen, joka nujersi osaltansa mooseksena edellisen 1990 -laman ja nosti Suomen pitkään vientiylijäämäputkeen – pitäen tovereita Hakaniemessa kurissa ja herran nuhteessa. Nyt olemme vientialijäämäputkessa.

Ehkä Rinne haavailee samaa ja uudistajan roolia, jossa SAK ja koko vasemmistomaailma uudistuu, jopa niin että Vasemmisto ja demarit yhdistyvät [10 – näin saisimme voimakeskittymän yli 30 prosentin eduskuntapuolueeksi, joka ajaisi porvaririntaman miettimään vastaavaa liittosuhdetta!

 

Viitteet:

[1 ”Tältäkin osin Suomi on nyt halkaistu ja revitty kahtia. Olisiko havaittavissa luokkataistelun varjoja? Myös ylemmillä toimihenkilöille ja virkamiehillä on lakko-oikeus!* Vain johtajasopimuksella olevat ovat lakko-oikeuden ulkopuolella. Entä perustuslain suoma yhteiskunnallinen tasa-arvo? ” -ed. Ilkka Luoman komentti juttuun: ~ https://yle.fi/uutiset/3-10457007

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/06/tyn-isnmaan-ja-perheen-tymies-on.html

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/03/ek-pompautti-ykkosnyrkillaan-palkka.html

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/paperimies-tytn-ja-starttirahayrittj.html

[5

[6 Kahtia repiminen alkoi jo vuosia sitten … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/01/valuuko-negatiivista-ilmapiiria.html

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 181122

 

DOC lakko_irtis_16102018.doc – OpenOffice Writer

PVM 16102018

ilkkaluoma
Sitoutumaton Helsinki

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? Ystävät - Tutkikaa itseänne, niin löytävälle avataan ..."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu