Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansakuntamme antoi varovaisen tuen ammattiyhdistyksille

  • Työ on elämän eliksiiri - varsinkin nuorille
    Työ on elämän eliksiiri - varsinkin nuorille
  • On kysymys Suomesta ja suomalaisten luottamuksesta -
    On kysymys Suomesta ja suomalaisten luottamuksesta -
  • Aiemmin tovereilla oli maailmoja syleileviä tavoitteita ja paljon aktiivisuutta!
    Aiemmin tovereilla oli maailmoja syleileviä tavoitteita ja paljon aktiivisuutta!

Pikaisesti järjestetty mielipidemittaus [1 antoi perusteita SAK' lle ja sen jäsenliitoille käydä kamppailua kolmikannan puolesta, koska työ, lakot, järjestäytyminen ja työolosuhteet kuin irtisanomissuojakin ovat perinteellistä edunvalvontaa niin SAK' lla [2 ja sen vastakkainasetteluksi syntyneelle EK' lle [3 – molemmille on laissa turvattu toimenpideominaisuudet, joilla valvotaan jäsenkuntien etuja.

 

Lakko on väkevä ase, usein se tuntuu jäänteeltä ajoilta, jolloin toveritkin marssivat aktiivisesti – Wappuna; työväen ja opiskelijoiden juhlapäivänä. Lakko on viimeinen ase, kun neuvottelutaito ei riitä. Lähtökohtaisesti lakko ei saa aiheuttaa ulkopuolisille (mitään) vahinkoa – ja näinhän se ei käytännössä ole.

...

Kansakuntamme talousasiantuntija – emeritus prof. Sixten Korkman sanaili Helsingin Sanomissa kipakoita sanoja – kohdistuen molempiin puoliin – niin tovereihin kuin työnantajiin – ääritoverien mielestä riistäjiin ---

 

Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

[ ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005865272.html - ]

Ilkka Luoma kommentti Korkmannin herättävään tekstiin - 16.10.2018 – 3:07:

Lopulta on kysymys tuotantopanoksien asettamisista; kuka, ketkä ja mitkä sekä millaisin vastuin ja oikeuksin. Niin, ja lisäksi miten palkitaan, siis jaetaan hyvinä aikoina ja entä sitten, kun menee huonosti - mihin saakka velvollisuudet, moraali ja vastuu kuin ymmärrys "yhteisestä veneestä" venyvät. Emme tietenkään voi unohtaa tässäkään ahneutta ja kateutta.

 

On kysymys luopumisesta – yhteisen edun nimissä

Suomalaiset ovat syvimpiä asioita kohdatessaan – yhteinen uhka tai muuta sellaista – samassa rintamassa, jopa Talvisodan hengessä [4. Pidämme yhtä, kun jokin yhteinen uhka kohdistuu koko kansaan – vaikkapa kuuluisien Mainilan laukauksien [5 jälkeen ---

--- nyt tuo Talvisodan henki on kadoksissa ja kansakuntamme on revitty kahtia [6, jonka tuo alussa mainittu mielipidetutkimus erinomaisesti todistaa. Miksi meidän pitää jakaantua kahtia, miksi toveri käy näin tiukasti oikeuksiensa taakse ja uhkaa laittaa ”pyörät jumiin” … maassa, joka elää viennistä [7.

 

Syyt edunvalvontataistelulle on kirkkaan selvät

Suomessa on laki joka mahdollistaa (poliittiset) lakot, huolimatta niiden useinkin vahingollisten aikaansaannosten vaikutteista. Lakko on oikeus ja siksi se on se äärimmäinen keino. Viisas valitsee pienimmät vahingot, parhaimmillaan sopu syntyy ovien takana ja ulos tullaan molemmin puolin tyytyväisinä/”tyytyväisinä”.

Nyt on kyseessä maamme hallituksen elossapysymisen taistelu – PM. Juha Sipilän ensimmäisen ja viimeisen hallituksen rypistys, jossa se porvallisena ajatusmaailmana käy ehkä liiaksi toverin päälle.

Toverilla on oikeutensa asioihin, jotka ovat heille osaltansa lailla turvattu. Tässä ei kannata vedota eduskuntaan, varsinkin nyt, kun mielipidetutkimus antoi kansakuntamme enemmistön tuen toverien taakse – varsinkin naisten tuen.

Eduskunta on kansakunnan valitsema lainsäädäntökoneisto, joka käyttää ylintä valtaa – säätämiensä lakien myötä. Tässä kohdin nyt pitää muistaa, että kansa on myös toverien takana – ylivoimaisena enemmistönä; työntekijöinä.

Annetaan nyt toverien käyttää voimaansa – kyseessä on enemmistökansamme pidemmän tähtäyksen etu ja toimeentulo. Ilman tovereita tämä yhteiskunta ei pyöri [8 ja siksi heillä on oikeus käydä omaan taisteluun olemassaolostaan* …, mutta! [T]

 

[2006] Lakko ei saisi vahingoittaa ulkopuolisia ---

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/lakko-ei-saa-koskaan-vahin_114193901872674668.html - ]

Ote: ” … Julkinen, laillinen ja yleinen mielenosoitus hyvin masinoituna joukkoliikkeenä on uudelleen tulevaisuutta. Riittävä yhdistyminen, yhteenkuuluvuuden henki ja johdettu voima toimii paremmin. Ranska saa liikkeelle satoja tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään. Julkisessa mielenosoituksessa on joukkovoimaa, joka huomataan … ”

 

[2005] Lakko-oikeus on myös ”paremmin koulutetuilla”!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/pidemmlle-koulutetuilla-on-samanlainen.html - ]

Ote: ” … Nyt on uusi aika; vastakkainasettelu on vain yritystoiminnan kilpailuasetelmissa, ei enää tekijöiden ja teettäjien asetelmissa. Vastuuntunto työntekijöistä on ainut keino työnantajalta, jotta kilpailukyky säilyisi.

Joukkovoima muuntuu yksilön voimaksi. Mikäli vastuunkantoa ei havaita työnantajassa, koituu se hiljalleen yrityksien tuhoksi; ne menettävät kilpailukykynsä.

Maailmalla on runsaasti yrityksiä, jotka aina tekevät jonkun asian paremmin. Me emme voi lakkoilla, me voimme olla kapeilla toimisektoreillamme vain parhaita ja kyvykkäimpiä … ” [24]

 

[2006] Kuuluisat Finnairin lakot – puristelivat työnantajaa ja saattoi alentaa palkkoja, lopulta (?)

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/11/lakkoilu-johtaa-palkanalennuksiin-tai.html - ]

Ote: ” … Lopuksi kysymys Finnairin pääjohtajalle Jukka Hienoselle: "Oletko valmis pudottamaan palkkaasi 10-20% Finnairin kustannuskilpailukyvyn eduksi ja hyödyksi? Saisitko näin paremman vastaanoton palkkakululeikkurillesi? Voisitko myös motivoida alemmat johtajat samaan 'uhraukseen'?" [9 … ”

 

Entä nyt?

SDP – toverien edunvalvojana on nyt mielipidetiedustelujen ykkönen – huom! Tiedustelut eivät ole vaalit! - Ammattiyhdistysliike ei ole kuitenkaan SDP, vaan edunvalvontaa, jossa demareilla on tosin vankka asema, mutta myös muilla poliittisilla puolueilla – lähinnä Vasemmistolla, mutta myös yllättäen jopa Kokoomuksella ---

SDP' n puheenjohtaja Antti Rinne (ammattiyhdistystausta) otti riskin, oikean ja hyväksytyn riskin. Nyt tai ei koskaan. On kysymys seuraavasta hallituksesta ja pääministeristä – milloin oli viimeeksi demari pääministerinä?

Aivan, Paavo Lipponen, joka nujersi osaltansa mooseksena edellisen 1990 -laman ja nosti Suomen pitkään vientiylijäämäputkeen – pitäen tovereita Hakaniemessa kurissa ja herran nuhteessa. Nyt olemme vientialijäämäputkessa.

Ehkä Rinne haavailee samaa ja uudistajan roolia, jossa SAK ja koko vasemmistomaailma uudistuu, jopa niin että Vasemmisto ja demarit yhdistyvät [10 – näin saisimme voimakeskittymän yli 30 prosentin eduskuntapuolueeksi, joka ajaisi porvaririntaman miettimään vastaavaa liittosuhdetta!

 

...

Viitteet:

[1 ”Tältäkin osin Suomi on nyt halkaistu ja revitty kahtia. Olisiko havaittavissa luokkataistelun varjoja? Myös ylemmillä toimihenkilöille ja virkamiehillä on lakko-oikeus!* Vain johtajasopimuksella olevat ovat lakko-oikeuden ulkopuolella. Entä perustuslain suoma yhteiskunnallinen tasa-arvo? ” -ed. Ilkka Luoman komentti juttuun: ~ https://yle.fi/uutiset/3-10457007 -

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/06/tyn-isnmaan-ja-perheen-tymies-on.html -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/03/ek-pompautti-ykkosnyrkillaan-palkka.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/paperimies-tytn-ja-starttirahayrittj.html -

[5

[6 Kahtia repiminen alkoi jo vuosia sitten … ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/01/valuuko-negatiivista-ilmapiiria.html -

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 181122

 

DOC lakko_irtis_16102018.doc – OpenOffice Writer

PVM 16102018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Ilkka Luoma

.
”Emme mekään eduskuntaa vastaan tässä taistele” – Yksi työmarkkinasyksyn hahmoista maalaa ammattiosaston seiniä, kun eduskunta väittelee irtisanomislaista -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005866042.html -

Ilkka Luoma 16.10.2018 - 13:26 kommentti:

Vastakkainasettelu on tässä hallitusta ja sen lakiesitystä vastaan. Se, että hallitusministereitä istuu aina myös eduskunnassa - ei tee tästä eduskunta-asiaa. On selvää, että hallituspuolueiden kansanedustajat linnoittautuvat edustamansa hallituksen taakse, eli tältäkään osin taistelusta ei saada toveri vastaan eduskunta ottelua. Eduskunnassa on kuitenkin suuri joukko tovereidenkin edustajia. Samalla on hyvä muistaa, että tämä yhteiskuntamme ei pyöri ilman tovereita, vaikka robotisaatiolla ja automaatiolla uhkaillaan.

...

Ilkka Luoma

TIISTAINA, TOUKOKUUTA 16, 2006
Paperimies, työtön ja starttirahayrittäjä
.

" ... Yrittäminen on luonnollisin tapa tehdä työtä

Siinä jokainen saa juuri ansioidensa mukaisesti. Yrittäminen panee oikeasti yrittämään, koska joukkovoima ei ole työtoverit, vaan markkinat, jotka ostavat yrittämisen hedelmiä. Kilpailukyvyn on aina oltava kunnossa, ei ole varaa ylimääräisiin sairaspäiviin eikä rapula-aamuihin.

Motivoituminen alkaa nyt

Huomisen työ on yrittäjän maailma ja nyt valtio antaa siihen erinomaisen mahdollisuuden. Ohjatusti, opastaen ja kannustaen työtön voi saada starttirahan, 30 euroa per työpäivä. Palkinto on suuri; olet itsesi herra, päätät juuri itse, kuinka paljon haluat ansaita, päätät työpäiväsi pituuden.

Sinun ei tarvitse osallistua lakkoiluun, koska sinä itse päätät

Lakkoilu ei sovi yrittämiseen, koska se on heti pois sinun omasta tuloksesta. Sinä päätät tulevaisuutesi ja nyt valtio ojentaa siihen käden; tietyin edellytyksin voit saada noin 6-12 kuukautta starttirahaa ja saat jälleen tehdä haluamaasi työtä.

Maailma on nyt uudestaan avoin työttömälle, päätökset tehdään nyt, ei huomenna. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/05/paperimies... -

.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jos joku kaipaa kritiikkiä, niin se on se, että tänään hallituksen antama tiedonanto ei ollut perustuslain 44 §:n mukainen:

"44,1 § Valtioneuvoston tiedonanto ja selonteko

Valtioneuvosto voi antaa eduskunnalle tiedonannon tai selonteon valtakunnan hallintoa tai kansainvälisiä suhteita koskevasta asiasta."

---

Tänään tiedonantokeskustelussa Leena Meri tähän perustuslain 44 §:ään ihan oikein viittasi, josta Vanhanen melkoisesti tulistui. (Jonkun tiedon mukaan Vanhanen on tiedonannon alkuperäinen ideoija).

Tiedonanto ei ole lainmukainen, ja sitä ei olisi tullut lainkaan hyväksyä tällaisena, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262557-ha...

Ilkka Luoma

Kirsi, hieno huomio - jää nähtäväksi miten perustuslakiasiantuntijat aiheen nostavat esille!

Ilkka Luoma

TORSTAINA, HEINÄKUUTA 24, 2014
Työ teettäjäänsä kiittää - kohti kansalaispalkkaa!

Työ teettäjäänsä kiittää. Ennen tuo otsikko muotoiltiin ”työ tekijäänsä kiittää”. Maailma on muuttunut. Työt ovat vähentyneet, vaikka tekemistä olisi enemmän kuin koskaan. Innokkaimat futuristit ovat laittamassa ihmisen lasikuutioon 1] – ikuiselle lomalle viettämään ohjattua vapaa-aikaa. Robotisaatiosta odotetaan kaiken pelastajaa ja kaikille riittäväsati kaikea [-rafl.] 2] 3]

Suomessa on nyt yli 330.000 työtöntä 4], joista yhä useampi on nuori. Nuorena on vitsa väännettävä ja työ opittava, muutoin ei kuulemma kunnian kukko laula. Nuori haluaisi tehdä työtä 5], mutta kun sitä ei tarjota – tai sitten sellaisella palkalla, että kannattaa olla mieluummin kortistossa. Missä vika? Eikö työ ja halukkaat kohtaa?

...
Me olemme maailmanlaajuisessa työn uudellenjaon taistelussa. Kaukoidän toveri tekee kuudesosapalkalla (huomioiden paikallinen ostovoima ja kustannustaso) samat tehtävät kuin me, ja ehkä vähän enemmänkin – työpaikan menettämisen pelossa. Itäisellä toverilla ei ole niitä työntekijän suojelujärjestelmiä kuin on meillä, ainakaan vielä.

Työtä tehdään yhä vähemmän ja tuottoa vaaditaan yhä enemmän

Automaatio on voimaa 6], näin saadaan lakkoiluherkät 7] toverit pois linjoilta ja tuotanto saa kasvaa – onhan kasvuhokema 8] se yleisin haukahtelu, mitä työnantajaleiristä kuuluu. Myös poliitikot ja tutkijatkin ovat hurahtaneet tähän kasvukiimaan, pitää saada enemmän, nopeammin ja yhä useammille. Milloin biosfääri, josta elinvoima ammennetaan sanoo ”painavan sanansa” ja painaa stoppibittiä? 9]

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/07/tyo-teetta... -

.

Ilkka Luoma

Pelleilyä vakavilla asioilla ja eduskunnan selän taakse menemistä – hallitus sai oppositiolta kovan ryöpyn irtisanomislaista -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005866510.html -

Ilkka Luoma 16.10.2018 - 21:01 kommentti:

Matti Vanhanen, joka hävisi presidenttikisassa Paavo Väyryselle, haluaa viedä ammattiyhdistystoiminnan edunvalvonnalta eduskunnan säätämään lain oikeudet vaikuttaa työehtojen ja työsopimusten sisältöön - eliminoimaan osallistumisen tasa-arvoisena neuvottelukumppanina päätettäessä edunvalvonnan piiriin kuuluvista asioista.
.

Ilkka Luoma

Työministeri Jari Lindströmin mukaan Suomi ei tarvitse lakkoja: ”Jos ei se naamasta näy, niin olen huolestunut koko ajan tästä tilanteesta” -HS

~ https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005869836.html -

Ilkka Luoma 19.10.2018 - 17:00:
Siniset voivat nyt roimasti nostaa osakkeitaan, jos kääntävät hallituksessa kelkkansa. Mikäli näin tekisivät, olisi heillä elinmahdollisuus seuraavissa vaaleissa. Tosin hallitus kaatuisi, mutta sinisille kasvaisi selkäranka!

Jorma Repo

Älä nyt Tomi Paavo Väyrystä eläkkeelle laita,reilu viikko sitten Ylen Perjantai ohjelmassa hän ilmottauitui v.2023 pääministeri ehdokkaaksi.

Ilkka Luoma

Vielä pitää rypistää - X kpl kannatuskortteja puuttuu - loppukiri alkaa nyt ;)

Ilkka Luoma

Itse aiheeseen nähden - nyt ammattitoverit näyttävät voimaansa - kenen eduksi ja keiden haitaksi?

Toimituksen poiminnat