Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi Nato/US käy taisteluharjoituksia pohjoisessa?

 • Nato harjoittelee pohjoisessa rynnäköllistä maihinnousua - Norjaan? Entä mikä olisi se todellisuus?¤
  Nato harjoittelee pohjoisessa rynnäköllistä maihinnousua - Norjaan? Entä mikä olisi se todellisuus?¤
 • USS Iwo Jima tukee erityisesti maihinnousuja - tässä Northern Juncture taisteluharjoituksesta ...
  USS Iwo Jima tukee erityisesti maihinnousuja - tässä Northern Juncture taisteluharjoituksesta ...
 • Äkillinen ja yllättävä rynnäkkö tehdään ilmavoimilla ja ilmasta maahan taisteluohjuksilla ... ¤¤¤
  Äkillinen ja yllättävä rynnäkkö tehdään ilmavoimilla ja ilmasta maahan taisteluohjuksilla ... ¤¤¤
 • Lukijoiden toivomuksesta - Venäjän pohjoisen puolustusdoktriinin yleiskartta
  Lukijoiden toivomuksesta - Venäjän pohjoisen puolustusdoktriinin yleiskartta

Syy on selvä – Venäjä, Venäjä ja vielä kerran ”jyrimäisesti” Venäjä – siis tuo kuuluisa nuolaisuhuuto Kanadasta – Jyri Häkämiehen suusta – taisi olla puolustusministeri tuolloin, nyt EK' n etelärantanorsunluutornijohtaja -pienellä ilkikurisella huumorilla ilmaistuna – sanoituivathan nuo irti kolmikannastakin – keskusliittona ---

 

Venäjä, Venäjä ja Venäjä – kolme kertaa kuten meillekin: Itsenäisyytemme ensimmäiset tunnustajat, Talvisodan hyökkääjät ja Jatkosodan Operaatio Barbarossan alle jääneinä – meille tutummin Jatkosotana, jossa lähdimme tavoittelemaan Suur-Suomea.

Helsingin Sanomat oli aikanaan presidentintekijä – nyt se on Natoon imuroitsija – ajaa suomalaisia lähes yksipuolisilla teksteillään meitä lännenmiehen sotakoneeseen – Natoon, vieläpä voimallisesti.

Kaikki alkoi edesmenneestä erinomaisesta lopussaan kolumnistina tunnetusta Olli Kivisestä, joka tunnusti rehdisti itse olleensa aiemman vastaavan päätoimittaja Janne Virkkusen pään kääntäjä Nato -kysymyksessä.

HS käänsi takkinsa ja aloitti natottamisen, jota jatkaa tehokkaasti turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Kari Huhta, joka julkaisi tämän tyyppisen tekstin:

 

[C] … Nato-harjoituksessa Suomi ja Ruotsi saavat ainakin huomiota

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan HS-kirjoitukseen, joka myös julkaistiin – 2.11.2018 – 8:44:

Suomi on sijaintinsa puolesta jopa strateginen; olemme Venäjän Kuolan niemimaassa kiinni. Meidän Lapissa on erinomaisia lentokenttiä mitä erilaisimpiin sotilasoperaatioihin - hyvien maayhteyksien päässä järjestää yllätyksiä nopeilla lentotoimilla.

Suomi solmi Nato - isäntämaa pöytäkirjan jo valmiiksi, jolloin Nato/US - taistelukoneet voivat saapua nopealla aikataululla, jopa niin, että US kutsuu itsensä taisteluharjoituksiin - vrt. Kuopion Rissala ja F-15C hyökkäyshävittäjät.

Miksi sitten NATOn suursotaharjoitus pohjoisessa - lähellä Kuolan niemimaata ja osaksi jo Pohjois-Suomessa? Syy on selvä: Kuolan niemimaan Venäjän pohjoisen laivaston strategisten ydinsukellusveneiden tukikohdat - erityisesti Borei s-veneiden kallioluolastot, joiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia pienydinaseita [* ...

Nyt NATOn suursotaharjoitusten yhteyteen Venäjä ilmoitti omat ohjusharjoituksensa. Miksi? Syy on selvä. Voimme kuvata tilannetta, jossa viitesanoina nämä kolme:

"Kuola", "Truman" ja mystinen "ping". Voimme arvata helposti, että alueella ovat useat Venäjän s-veneet, ja erityisesti niiden ollen pinnan alla - harjoitusalueella, mikä on kansainvälisillä merialueilla! Miksi juuri pinnan alla?

… [P] '

 

Entä nyt, kun olemme jo mukana suurvaltakuvioinnissa – täällä idän ja lännen vedenjakajalla, ja kansakuntamme ei halua Natoon – vieläpä suurena enemmistönä. Ei edes silloin, vaikka hyvin suosittu presidentti Sauli Niinistö niin viitoittaisi … melkein sanoisin tässä kansakunnan enemmistön puolesta: ”Puhukaa Te, Me pidämme hevosta” ... ja suitset ovatkin kireänä – ettei ori lähde laukalle …

 

Viite:

[* ” … Taktiset ydinaseet – ns. ”nagasaki-kokoluokka”, jota US nyt tarvitsee

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10057362 - ][7 [T]

Venäjä on yhdellä sotilasteknisellä osa-alueella edellä Yhdysvaltoja. Edellä olo koskee strategisia ydinsukellusveneitä (Borei-class) ja niiden ballistisia Bulava-monikärkiohjuksia. Näiden tukikohdat ovat kaukana Siperian takana – Tyynen valtameren rannalla – Kamshatkalla.

Meitä Suomea ajatellen ne toiset tukikohdat ovat vieressämme – Kuolan niemimaalla – lujissa konventionaaliset pommit kestävissä kallioluolissa – ja tämä aiheuttaa US/Natolle suurta huolta!

Borei-sukellusveneiden kallioluolat ovat niin vankat, että niiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia ydinaseita. Amerikkalaiset oppivat Afganistanissa jo vuonna 2001 näkemään ja tietämään, ettei massiiviset luolapommitkaan aina tuhonneet talibanien luolastoja.

Nyt US haluaa ennakoida ja saada käyttöönsä pieniä ”Nagasaki-kokoluokan” [7 taktisia ydinaseita vahvojen kallioluolastojen tuhoamiseen – muun muassa Kuolan Borei-tukikohtien eliminointiin.

[7 ”Taktisen ydinaseen räjähdyksen voimakkuus olisi alle 20 kilotonnia. Tämä olisi edelleen erittäin voimakas räjähdys. Nagasakiin toisen maailmansodan lopulla pudotettu atomipommi oli voimakkuudeltaan noin 20 kilotonnia, ja se tappoi yli 70 000 ihmistä” -Yle

 

… ” Link ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250602-alentaako-usa-ydinaseiden-kayttokynnysta - [131]

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 182524

 

DOC nato_pohjoisessa_02112018.doc – OpenOffice Writer

PVM 02112018

 

524_4607 – 18:10_19:18 - NP06

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (280 kommenttia)

Ilkka Luoma

Mutta ei niin synkkää, ettei jotain valopilkkua paremmasta ---

...
Trumpin myönteinen tviitti puhelusta Kiinan Xin kanssa nostaa pörssikursseja -HS

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000005885919.html -

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan - julkistettiin 2.11.2018 - 9:57:

Olisiko niin, että diilimies Trumpin kiristys- ja uhkailupolitiikka tuottaisi kuitenkin tulosta? Reaalisesti Trumpin oma filosofia "trumppismi" on havainnut, että sille itselleen tuhoisinta on Venäjän ja Kiinan lähentyminen, sillä kahta maailman suurinta ei saa laskea liian lähelle toisiaan. EU mahona talousjättinä ei riitä US' lle kumppaniksi Kiinaa ja Venäjää vastaan. Trumpin on osattava lyödä kiila syventyvän itäyhteisön väliin. Saammeko kaikki kolme Arktisen neuvoston juhlakokoukseen Suomeen, jos näin - on presidenttimme matkalla todelliseen Nobelin rauhanpalkintoon.

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Maho talous taitaa olla Venäjällä kun on edelleen vain raaka-aineviejä ja öljyn hintakin taas laski.

Ilkka Luoma

TORSTAINA, LOKAKUUTA 25, 2018
Euroopan unioni EU – maho jättiläinen suurten varjosta

.

Ote:

" ... Suomi liittyi Euroopan unioniin ja menetti täyden itsenäisyytensä [1 – halusimme hiukan yli 50 prosentin kansalaisvoimalla suuremmaksi – tietämättä tulevaisuutta, edes huomista. Meiltä salattiin EU-äänestyksessä oman rahamme myöhempi eliminoiminen ja oman pankkimme – Suomen Pankin itsenäisen aseman luovutus EKP:lle - Euroopan Keskuspankille [2.

EU on maho jättiläinen, jonka todennus on helppoa, kun katsoo sen laajempaa ulkopoliittista merkittävyyttä kansainvälisen politiikan (myrsky)laineilla.

Presidentti Sauli Niinistö totesi [MT] Maaseudun Tulevaisuudessa:
” … ”Olemme nähneet, että Kiina, USA ja Venäjä pyörittävät nyt tätä palloa. Jos jossain päin maailmaa on kriisi, nämä kolme maata eri kombinaatioissa sitä tuntuvat olevan ratkaisemassa, ja EU on ikään kuin pudonnut pois pöydistä” … ” -juttu kokonaisuudessaan täältä ~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art... -


Helsingin Sanomat julkaisi vahvasti asenteellisen pääkirjoituksen yhteistyöstä ja vastakkainasettelun maailmasta otsikolla: ”Eurooppa ja Aasia eivät ole kuin yhtä suurta perhettä – ja ingressillä: EU:n ja Aasian maiden huippukokous oli hyvä tilaisuus tukea yhdessä kansainvälistä järjestelmää, mutta Euroopalle Aasia ei ole Yhdysvaltojen vaihtoehto kumppanina”

– on huomattavaa, että HS-teksti on lehden päätoimituslinja ja edustaa HS' n lännettynyttä kamppailua [3 elintilasta täällä idän ja lännen vedenjakajalla [4 – Suomessa – juttu löytyy täältä ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000587147... – ja alla allekirjoittaneen kommentti, joka lähetettiin myös itse toimitukseen – kommenttikirjoituksena – se julkaistiin.

IL-kommentti: ”Erinomainen esimerkki itseään laatumediaksi kutsuvalta informaation tuottajalta - alkaen heti otsikosta ja ingressistä. Sen kummemmin perustelematta US nostettiin trumppismista [5 häveliäästi välittämättä EU:n pelikaveriksi.
Saksa ilmaisi EU-talousveturina liittokanslerinsa Angela Merkelin kautta asiayhteyden, jossa Saksa näyttää siirtävän taloudellisia panoksiaan enemmän itään kuin länteen - hiljalleen, sen hedelmällisyys jää nähtäväksi. Saksalle Venäjä on ollut usein myös kohtalonkysymys, niin nytkin - Saksa tarvitsee Venäjän energiaa, markkinoita ja raaka-aineita! ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/euroopan-u... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Osaan pikalukea, mutta älä vastaa noilla omilla tulkinnoillasi höystetyillä vanhoilla uutisilla, ei niitä erkkikään lue :D

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Sotaharjoituksessa puolustusliitto Nato harjoittelee Pohjois-Norjan takaisin valtausta hyökkääjältä. Hyökkääjän roolissa on Ruotsin ja Suomen joukot.

Ilkka Luoma

Tuo on yksipuolinen Naton oma ilmoitus - onhan selvää, ettei Nato voi ilmoittaa harjoittelevansa hyökkäystä Kuolan niemimaalle ---

Mutta!

Asetellaan kysymys näin: Miksi Venäjä hyökkäisi Norjaan ja rinnastetaan siihen miksi Nato/US hyökkäisi Venäjän Kuolaan ... Mitä mieltä ollaan? Kumpi puolustaa ja kumpi hyökkää ja kummalla on loogisemmat lähtökohdat hyökkäykselle ja puolustukselle.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Nato on puolustusliitto ja harjoittelee Norjan puolustamista. Suomalaisetkin harjoittelevat Suomen puolustamista. Kuolan sotilastukikohteiden vahvuudesta saatiin juuri oiva näyte, uivatelakka upposi ja melkein upotti Venäjän ainoan lentotukialuksen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Uponneella uivalla telakalla ei ole mitään tekemistä Venäjän pohjoisen laivaston pääsuunnan Borei -sukellusveneiden huoltotoimien kanssa - nuo operaatiot tehdään kallioluolissa - syvällä, jottei konventionaaliset pommit niihin pysty.

Toisekseen tuo upotus saattoi olla sabotaashi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Saattoi olla, niin kuin tämäkin suunnillen samaan aikan tapahtunut.

17-vuotias poika räjäytti pommin Venäjän turvallisuuspalvelun toimistolla - kuoli itse, kolme haavoittui

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/e4e39610-e76d-45...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Attentaatteja, massamurhia ja pommi-iskuja tapahtuu muissakin valtioissa - eikä tarvitse edes nimiä mainita ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #25

Venäjällä vaan nykyään kumman usein samaan aikaan, olisivatko kyllästyneet Putinin muita budjettimenoja, kuten eläkkeitä ja muuta sosiaalitointa rasittaviin sotamenoihin.

Tulipalo laivastotukikohdassa

https://www.verkkouutiset.fi/fsbn-paamajassa-rajah...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Todennäköisesti ei enempää kuin muuallakaan, kun huomioimme tapahtuma-alueen koon - siis armeijan eri toimenpiteiden määrän. Verkkouutiset Kokoomuksen äänenkannattajana ja mielipidelehtenä mieluusti kirjoittaa näistä Venäjään liittyvistä kommelluksista.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #18

Olisiko kuitenkin tapahtunut ihan rehellinen”ryssiminen”?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #88

Sekin lienee mahdollista, kuten myös muissakin maissa - jopa meillä, tosin sitä kutsutaan täällä meillä tunaroinniksi :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #18

Kukapa tietää mitä kallioluolissa uppoaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #92

Aika lailla tyhjä kommentti - arvuuttelua.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #8

Saksan kolmas valtakuntakin harjoitteli puolustamista - lebensraumia, jottei myöhemmin tarvitsisi sotia ...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Asetellaan kysymys näin: Miksi Venäjä hyökkäisi Norjaan..."

Sinun on varmaan helpompi miettiä ensin, miksi II maailmansodassa Saksa miehitti Norjan.

Kuka tahansa sen ottaakaan haltuunsa, pääsee hallitsemaan rannikolta koko Pohjois-Atlanttia.

Lentotekniikan ja merenkulun kehityksen seurauksena Pohjois-Atlantilla on tänä päivänä monikertainen strateginen merkitys transatlanttisessa puolustusyhteistyössä, sen lisäksi, että Pohjois-Norjan haltuunotto antaisi syvyyttä puskurivyöhykkeelle Kuolan tukikohta-alueesta länteen.

Siis Norja on erittäin johdonmukainen hyökkäyskohde Venäjän kannalta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Syy oli selvä Saksan osalta - sukellusveneiden tukikohdat ... ja Kolosjoen nikkelin saannon turvaaminen! Kiirunan rautamalmi ... ehkä myös Englannin "piiritys" (?)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Tuo oli ajatus II Maailmansodassa - Venäjän painopiste on sukellusveneissä ja ne pääsevät kaikissa olosuhteissa Atlantille - sukelluksissa vaikka kaukaa Islannin pohjoispuolelta - sukellusveneiden pinnan alla olo on jo niin pitkä, ettei Norjan rannikolla ole enää mitään merkitystä ... Venäjä saa täydennyksiä Kuolaan myös jo Koillisväylää pitkin - joskin nyt vaivalloisesti, mutta vuosi vuodelta helpommin.

...
Sen sijaan jos mietit mitä merkitsee Kuola lännen sotakoneelle ja mille tahansa Vanäjän viholliselle ... luitko avauksen?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #50

II ms Saksan osalta unohdat Lend Lease -kalustoa täynnään olleiden saattueiden liikenteen Kuolan alueelle ja Arkangeliin, mikä vaikutti ratkaisevasti taisteluihin operaatio Barbarossan itärintamalla. Niiden upottaminen ei olisi onnistunut ellei Saksa olisi hallinnut Norjaa.

Kuola on Venäjän henkivakuutus strategisessa ydinsodassa ja siihen liittyvässä vastaiskun MAD-periaatteessa. Koska NATO ei tavoittele Venäjän tuhoamista sodassa, Kuola on sille merkityksetön muuten kuin vastaiskun kohteena Venäjän aloitettua ydinsodan.

Venäjän sukellusveneet eivät pysty tukemaan sen ilma- ja avaruuspuolustusta kuten maalle sijoitetut tutkat ja muut sensorit, torjuntaohjukset ja -hävittäjät porrastettuna suojana Kuolan etumaastolle, eikä sukellusveneillä estetä massiivista transatlanttista kuljetuslentoliikennettä eikä taistelulentokoneiden siirtoa Atlantin yli ilmatankkauksen avulla. Sen häirintään Venäjä tarvitsee lento- ja ohjustukikohtia Norjan rannikolta ja mahdollisuuksien mukaan myös Islannista.

Avausta luin sinne asti kunnes tuli vastaan F-15C ilmaherruushävittäjän lapsellinen nimitys "hyökkäyshävittäjäksi".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #67

Venäjän laajuuden vuoksi Nato ei tosiaan tavoittele koko Venäjän tuhoamista, vain sen oleellisten kohteiden - kuten Kuolan tukikohtien eliminoimista.

F-15C on toiselta nimitykseltään ilmaherruushävittäjä ja tuossa tehtävässä se on juuri hyökkäystehtävissä eli ollen hyökkäyshävittäjä.

Strategiset ydinsukellusveneet ovat paljolti autonomisia ja ne ovat se lukko, joka estää Nato/US ydinhyökkäystoimet, sillä jo yhden Borein lasti on vaikkapa US' lle kestämätön.

Venäjä on ilmaissut ettei se aloita ENSIN ydinsotaa ... mutta toinen kierros, kun sensorit ovat havainneet lännen mannertenvälisten lähdöt ... tässä ei enää ilmakuljetusarmaadat merkitse mitään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #99

"F-15C on toiselta nimitykseltään ilmaherruushävittäjä ja tuossa tehtävässä se on juuri hyökkäystehtävissä eli ollen hyökkäyshävittäjä."

McDonnell Douglas F-15 Eagle on suunniteltu ilmaherruushävittäjäksi, air superiority fighter. Se tarkoittaa ensisijaiseksi kehitettyä kykyä tuhota vastapuolen hävittäjiä ilmataistelussa, mikä voi myös olla puolustuksellista toimintaa. Venäjän vastaava kone on Suhoi Su-27.

Ilmaherruushävittäjillä voi olla toissijaista roolia myös ilmasta maahan -aseiden käytössä, mutta siihen tarkoitukseen soveltuvat paremmin monitoimihävittäjät tai varsinaiset rynnäkkökoneet.

"Hyökkäyshävittäjä" on Ilkka Luoman henkilökohtainen neologismi, joka Google-haulla tuottaa ensimmäiseksi tulokseksi Lego-lelun: https://www.carlson.fi/5702015593878-keisarillinen...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #147

Ilmataistelu on aina hyökkäystä vihollisen konetta vastaan - ohjuksin tai vanhanaikaisesti tykein.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #149

Onhan se myös vastapuolen hyökkäysten väistämistä ja omasuojajärjestelmien käyttöä. Mutta omien neologismien käyttö vakiintuneiden käsitteiden sijasta kertoo kirjoittajan tiedon tasosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #161

Oletko Hannu koskaan miettinyt miksi on kehitystä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

"- Venäjän painopiste on sukellusveneissä ja ne pääsevät kaikissa olosuhteissa Atlantille -"

Niitä vaan on uponnut, eikä kaikista ole taidettu raportoidakaan.

In 1989, Russia Left a Nuclear Submarine Dead in the Ocean (Armed with Nuclear Weapons)

https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/1989-ru...

Ja sitten oli Kursk

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_submarine_Kursk_(K-141)

ja

K-152 Nerpa: Russia submarine disaster retrial opens

https://www.bbc.com/news/world-europe-20676677

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

Näyttää muidenkin valtioiden s-veneitä uponneen, jopa amerikkaistenkin - Kurskin osalta on kiintoisa juttu tässä:

~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115052-... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #100

Tuli tuokin salaliittoteoria tarkistettua, tässäkin Kurskin osalta kiintoisa juttu

What really happened to Russia's 'unsinkable' sub

https://www.theguardian.com/world/2001/aug/05/kurs...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #202

Oletko lukenut venäläisten raportit oman s-veneensä tapahtumista?

...
Mutta tutki miten USS Toledo ja USS Memphis sisältyivät Kurskin uppoamiseen ...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #93

Seija Nylundin viestin # 93. ensimmäinen linkki:

Norjan merellä 7. huhtikuuta 1989 upposi K-278 Komsomolets: https://fi.wikipedia.org/wiki/K-278_Komsomolets

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #173

Näyttää uponneen muiltakin ---

~ https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Thresher_(SSN-593) -

.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Taasen eräs "sitoutumaton" kommentoi!

Ilkka Luoma

Veikko, luitko koko avauksen - linkkeineen.

Tämä avaa lisää:

MAANANTAINA, LOKAKUUTA 29, 2018
Olemmeko matkalla ”jatkosotaan”?

¤ … (Lapissa ärjyvät Naton sotakoneet)

" ... Tunnetusti Jatkosota [1, jonka piti aluksi olla vain Kesäsota – eli Suur-Suomen retki Saksan kolmannen valtakunnan kanssa hakemaan takaisin korkojen kera mitä Talvisodassa [2 meiltä vietiin. Talvisodan osalta on todettava esille tullut tosiasia: Sellaiset herrat, jotka ratkaisivat paljon kohtaloitamme myöhemmin, kertoivat yhdestä suusta vuonna 1939 – ennen Mainilan laukauksia:

Käykää maanvaihtoneuvottelut loppuun asti Josif Stalinin kanssa – C.G.E.Mannerheim jopa vihjaisi, että Stalin oli valmis luopumaan Hangon vaateista. Kaksi muuta neuvotteluratkaisun kannattajaa olivat Juho-Kusti Paasikivi ja Rudolf Walden. Kaikki osasivat venäjää.

Nyt Nato/US-sotajoukot ärjyvät Trident Juncture taisteluharjoituksissa muun muassa Suomen Lapissa [3 – aivan Venäjän strategisten ydinsukellusveneiden päätukikohtien vierellä – ikään kuin harjoitellen hyökkäystä Kuolaan, sillä sieltä operoivat Borei-luokan veneet [4 Bulava monikärkiohjuksineen [5 ne ovat yhdessä pelottava ja tuntematon tekijä sille toiselle ydinasesuurvallalle – Yhdysvalloille.

[03 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005878523.html – HS-otsikolla: ”Venäjä arvostelee sotaharjoitusta, jossa Suomikin on mukana – Puolustusministeri Šoigu: ”Suuria sotilasharjoituksia on alettu järjestää lähempänä ja lähempänä Venäjän rajaa” ” -toimittaja Jussi Niemeläinen.
.
Ilkka Luoma kommentti yllä olevaan 26.10.2018 - 18:24:
Asiantuntijat tietävät Kuolan niemimaan merkityksen Venäjälle, niin kaupallisesti (tulevaisuudessa - Koillisväylän eräs päätesatama - Murmanskissa) kuin sotilaallisesti (tänään - Kuolan niemimaan strategisten Borei-ydinsukellusveneiden
tukikohdat ja varustelutelakat).

Nyt Nato ja sen ainaissotilasjohtaja US toivat rynnäkkö- ja taistelukoneidensa keskittymät aivan Kuolan niemimaan viereen. Tämä olisi rinnastettavissa siihen, että niin Venäjä kuin Kiina toisivat vastaavan rynnäkköharjoituksen Kuubaan, kuubalaisten myötävaikutuksella.

Muistamme miten USA reagoi 1960-luvulla Neuvostoliiton toimiin Kuubassa, kun US oli pommittanut Kuuban lentokenttiä ja aseistanut sinänsä epäonnistuneen maihinnousuyrityksen Sikojen lahdelle. Kuuba pyysi silloisen Neuvostoliiton apuun. Maailma kävi suursodan porteilla.

Suomen on epäviisasta kalistella NATOn taistelusapeleita täällä idän ja lännen vedenjakajalla. Venäjä on tietoinen Nato - isäntämaa pöytäkirjasta Suomen osalta, senkin, ettei pöytäkirja kiellä NATOn ydinaseiden tuontia Suomeen.


Paluu historiaan – sotahistoriaamme ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/olemmeko-m... -

.

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #10

Olen tyytyväinen - sinä luet selvästi ennen kommentointia - monet hökeltävät vastauksia lukematta juuri muuta kuin pari ensimmäistä sanaa ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Minäkin katsoin vain alun päivämäärän kun suollat samoja vähän joka paikkaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #19

Sisältö on tärkeämpää kuin "suoltaminen" - Puheenvuorossa on valtavasti lukijoita ja eri avauksiin voi mainiosti laittaa samoja kommentteja, linkkejä ja lainauksia, sillä harvemmin yksi ja sama lukee kaikkia kommenttejani - eivät ne niin suosittuja ole ;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #19

Propagandan perussääntöjä: Mitä suurempi valhe, sen varmemmin se uskotaan. Määrä korvaa laadun. Kertaamalla valhetta riittävän monta kertaa se muuttuu totuudeksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #65

Ja sitä menetelmää Luoma noudattaa ja yrittää saada lukijat epätoivoisesti vakuuttuneeksi siitä , että Suomi sijaitsee "idän ja lännen vedenjakajalla". Se valhe ei todeksi muutu, vaikka sitä toistettaisiin tuhat kertaa. Lukijat sen tietävät.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #74

Perustelehan aikuisten oikeasti tuo vedenjakajalla olo vääräksi tähän sisältöön ja avaukseen?

Käyttäjän xphs kuva
Olli Rantanen Vastaus kommenttiin #65

Tähän on jopa syntynyt uusi "argumentaatiovirhe" eli Gish gallop. Väittelyssä omalla puheenvuorolla suolletaan niin suuri määrä väitteitä, että vastapuolella ei ole käytettävissä olevan ajan puitteissa mahdollisuutta tarkistaa/osoittaa vääräksi kaikkia. Eli hukuttaa vastapuoli valheisiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #78
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Täsä Ollille oiva esimerkki tyhjästä kommentista - jossa hetkellinen riemu katoaa, kun huomaa oman asemansa - lopulta - kommentoinnin poljennossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #78

Se on totta, ettei suurin osa vastakommenteista pidä sisällään mitään asiasisältöä, vain ns. riekkumista (on vastattava vain vastaamisen vuoksi, ettei tule tunnetta kommentoinnillisesta häviöstä), ja ilmeisesti turhautumista, kun oma tieto ja asiasisältö loppuvat :)

Luehan koko kommenttiketju ... Hyvää kommentointiin kuuluu perustelut kritiikin jälkeen - sitä tosiaan odotan ja usein petyn, kun sitä ei ilmesty - harvoja poikkeuksia lukuunottamatta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Luetteletko lukijoille nuo valheet avauksesta - se kiinnostaa myös minua avauksen kirjoittajana :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vai Nato/US käy taisteluharjoituksia pohjoisessa?

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262103...

Miten teille kansakoulussa opetettiin ilmansuunnat? Minulle opetetun perusteella on meneillään Trident 18 -harjoitukset merialueella Norjasta länteen sekä Etelä-Norjassa. Pohjoiset tukikohdat Rovaniemellä, Andøyalla ja Bodøssa eivät liene mikään painopistesuunta.

Ilkka Luoma

Katsotko maapallokarttaa ja hahmota päiväntasaaja - hahmota sitten Napapiiri ja katso kumpaa ollaan lähempänä ... Katso samalla Norjan meren ja Jäämeren karttaa - asemoi Lapin Rovaniemi ja mietitkö sitten uudelleen sanaa - pohjoisessa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oiva neuvo! Katsoin juuri aluetta pallokartalla Google Earth -sovelluksessa, ja tiedätkö mitä – tulin taas aivan samoihin johtopäätöksiin!

Jos vainoharhaisimmat uskomukset pohjoisessa järjestettävistä sotaharjoituksista Kuolan niemimaalle hyökkäämisestä pitäisivät paikkansa, silloinhan Trident 18 -harjoitus olisi toki pitänyt järjestää Norjan pohjoisimmassa Finnmarkin läänissä (Ruijassa), eikä maan eteläosassa kuten nyt.

Silloinhan Rovaniemi ei olisi pääosin ilmatankkauskoneiden tukikohtana kuten nyt, vaan kentällä olisi pitkä rivi Naton raskaasti aseistettuja monitoimihävittäjiä, jotka lentäisivät monta kertaa vuorokaudessa aaltoina pitkin tunturien kuruja matalalla ja kovaa. Kenties Pohjois-Norjankin lentokentät Tromsasta Kirkenesiin olisivat tupaten täynnään hyökkäyksellistä lentokalustoa, jos sekopäisten hourailijoiden pahat unet olisivat totta.

Nato ei tietenkään puolustusliittona lähde sellaista harjoittelemaan, joten harjoitusalueet on valittu puolustuksellisesti kuten linkittämästäni Ari Pesosen blogin karttakuvituksesta hyvin ilmenee. Venäjän murkkuikäisen uhitteluun tulla ohjusammunnoillaan häiritsemään keskelle laivastoharjoitusta suhtaudutaan vain ymmärtäväisesti hymyillen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #32

Luja usko saa pohjoisenkin etelään ja tarvittaessa mustan valkoiseksi. Kaikilla vain ei ole niin lujaa uskoa.

On kuitenkin ihailtavaa uskollisuutta aatteelle, että Luoma noillakin tiedoilla pystyy näyttelemään asiantuntijaa, mutta onhan hänellä laaja avustajakunta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #73

Ollille (kommentoija tuolla aiemmin) jälleen esimerkki tyhjästä kommentista, jolla ei ole mitään asiasisältöä itse avaukseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

On oikeastaan sääli, siis NATOn kannalta, ettei NATO älyä käyttää Monosta sotataktiikkansa, sen kaikilla tasoilla, suurena guruna. Hänellä kun tuntuu olevan visiot ja missiot hallussaan siitä mitä kannattaa tehdä missäkin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #159

Kiitos. Alan ammattilaiset toki hallitsevat nämä asiat meitä maallikoita paremmin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #159

Ilkka, eikö sun pitäisi kirjoittaa tämän Myyryläisenkin kommentin vastaukseksi: esimerkki tyhjästä kommentista?

Ai niin, se oli teidän puolen kommentti. Silloinhan se on laatukommentointia :D

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #32

Huomasitko harjoituksen etäpisteen olleen Rovaniemelle ja oletko tietoinen, että ensi vuonna 2019 amerikkalaisjohteinen sotaharjoitus maastoutuu mm. Suomeen - vahvemmin - jatkoksi mihin - arvaatko?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #232

Olihan toki Rovaniemi Ari Pesosen blogin karttaliitteissä ja TV-uutisissakin näytettiin sieltä ilmatankkauskoneen toimintaa.

Puolustusministeriö näkyy tiedottavan mm. 2019 harjoituksista sivulla https://www.defmin.fi/kvharjoitustoiminta

Yhdysvaltojen johtama BOLD QUEST ei ole perinteinen joukkojen harjoitus, vaan testaus- ja todentamistapahtuma. Paikkaa ei linkistä näy, mutta voisin veikata sen olevan maa- ja ilmavoimille Rovajärven harjoitusalue.

Erinomaista, että Puolustusvoimille tarjoutuu tilaisuus tämän tason kansainväliseen vertailuun ja parhaiden käytäntöjen omaksumiseen, meidän kaikkien turvallisuuden hyväksi.

Jorma Repo

Miksi NATO käy harjoituksia pohjoisessa?Eikös sen kerro jo nimi?Pohjois Atlantin Puolustus Liitto
Jos ei tämä Kremlin miehille ole ennen avautunut.

Ilkka Luoma

Yksinkertaiset kysymykset ovat usein parhaita - no, vastaus on tuolla ylhäällä - viimeisessä/ alimmassa kuvassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tuon kuvan teksteistä ei saa mitään selvää. Jos sinulla on selvempi kuva, voisitko sen esittää tai sitten kirjoittaa ne tekstit erikseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Klikkaamalla kuvaa, sen saa suuremmaksi - tosin teksti on kyriliikkaa, mutta sieltä erottaa erityisesti yhden asiakohdan - Nato - Isäntämaa pöytäkirja.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #107

Pyydä selkeämpi kartta ja tekstit. Tuo esittämäsi kuva ei esitä juuri muuta kuin että Ruotsi ja Suomi on kuvattu vihreällä värillä eikä alueelle ole merkitty mitään aseita kuvaavia symboleita. Olemme siis helppoja kohteita Venäjälle?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #184

Suomi ja Ruotsi ei ole mikään helppo kohde varsinkaan köyhälle Venäjälle.
70 vuotta koko tietoisen elämäni ovat venäläiset varmasti olleet tulossa jokainen päivä.
Nuoret jatkavat aivan samaa pelkoa siitä pisteestä joka minulta jää.
Tuskin siitä mitään valmista tulee ellei itse aloita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #184

Ovatko kaikki inkkarit kanootissa? ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #234

Jälleen esimerkki tyhjästä kommentoinnista. Ja missä siinä on netikettikin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #236

Ilkan kommentoinnissa on lievää hermostuminen merkkejä, mikä tietysti hymyilyttää Erkkiä ja Liisaa, ainakin vähän.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #234

Jos itsekään tiedä et mitä tuossa kuvassa lukee, miten voit esittää sitä vuodesta toiseen jonkinlaisena todisteena, että Suomi ja Ruotsi ovat uhkana Kuolan ydinaseille.
Olit aika hiljaa kun kirjoitin, että putinistit esittävät halventavia kommentteja Venäjästä. On mielestäni aika loukkaavaa antaa ymmärtää, että Venäjä piupaut välittää naapurimaittensa itsemääräämisoikeudesta. Pelotellaan että Venäjän "toimenpiteet" aiheuttavat suomalaisille "verta nenästä". Minä taas ymmärrän Venäjän toimenpiteet esim. varustelun lopettamisena. Venäläiset kenraalit kyllä tietävät mitä ylivoima tarkoittaa.

PS: Inkkarit ovat hyvin kyydissä mutta putinistit ovat pudonneet kanootista jo ajat päivät sitten.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

En paljon viitsi seurata luoman kirjoittelua. Ainoa asia minua ihmetyttää hänen oman määritelmä henkilökohtaisesta agendastaan, joka on sitoutumaton. Se määritelmä on ihan väärä. Luoma on sitoutunut Venäjän ja Putlerin tekojen kehumiseen. Onko se puolueetonta? Kysyn vaan.

Ilkka Luoma

Veikko, täällä on sana vapaa, enkä tietääkseni ole sinua edes kommentoimaan pakottanut, edes pyytänyt :) ... Ilmeisesti aika lailla vapaaehtoisesti kommentoit? Ellei jokin ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Puolustusliitto Nato ei ole lähes seitsämänkynnenvuoden olemassaolonsa aikana koskaan hyökännyt Neuvostoliittoon/Venäjälle, miksi se olisi uhka nyt tai tulevaisuudessa?

Ilkka Luoma

Huomasitko Naton taisteluoperaation Afganistanissa ... Onko Venäjä hyökännyt Nato - valtioon, muistatko lisäksi, että Venäjä ilmoitti, ettei milloinkaan aloita ydinsotaa - toinen kierros onkin sitten aivan eri asia - nyt saattaa aueta tuo Kuolan merkitys ...

...
Lutiko avauksen osion Nagasaki -kokoluokasta - linkkeineen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjä ilmoitti, ettei milloinkaan aloita ydinsotaa"

Höpöjä, tätä kohtaa ei muutettu

2014: Russia’s New Military Doctrine Tells It All

Despite the public debate, the Russian doctrine makes no change to the principles of using nuclear weapons. As before, Russia will retaliate against a nuclear/WMD attack against itself and/or its allies; and it will also go nuclear if an existential threat is posed by a conventional attack.

https://carnegie.ru/commentary/57607

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Googlauksena:

~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venaja-emme-al... -

1https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venaja-emme-aloita-ydinsotaa/2271598A

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

So what?

Putin Lied About His Nuclear Doctrine and Promised Russians That They Would Go to Heaven

https://www.newyorker.com/news/our-columnists/puti...

- Äläkä vaan vastaa että West trolling kuten tapanasi on, kun itse harjoitat East trollingia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

New Yorker taitaa olla Iltalehden ja Ilta-Sanomien vastine ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #58

Pahasti pieleen meni, täältä voit katsoa keitä sinne on kirjoittanut

https://fi.wikipedia.org/wiki/The_New_Yorker

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #68

Luomaa viedään kuin litran mittaa vedenjakajalta toiselle...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #76

Jo on aikakin, samaa puppua on tullut pienin variaatioin ties kuinka kauan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Seijallekin kuuluu perusteluvelvollisuus, ja sen jälkeen netikettikurssi ... muutoin asiakommenttien perään syntyi Seijaltakin keskusteluhäviön katkeran kalkin ilmiasu lauseena, jonka lukijat huomaavat helposti - kommentista, joka oli avaukseen nähden tyhjä.

Seija, tännehän ei ole pakko tulla edes kommentoimaan :)

Ilmeinen ylilyönti, jonka ehkä itsekkin hoksasit - myöhemmin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #115

Ei se ollut ylilyönti, kirjoitat yhä uudelleen samoja, moneen kertaan kumottuja väitteitä blogista toiseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #140

Helppo kirjoittaa "kumottuja", mutta sinäkin tiedät, etteivät fiksut lukijat hyväksy tuollaisia väitteitä - ne vaativat kylkeensä perustelut ja todisteet - voisiko niitä saada "kehiin", niin lukijatkin antaisivat arvon kommenteillesi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #141

? Lukijathan ovat olleet niitä kumoamassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #180

Seija, taisi olla joku antiikin filosofi, joka aloitti kirjeensä pyytämällä anteeksi, että kiireen vuoksi oli pakko kirjoittaa niin pitkä kirje.

Mitä hän siis tarkoitti? Olen ymmärtänyt tuon niin, että sanoman tiivistäminen vaatii sekä aikaa ja älyä. Tekstin Kopiointiin ja liittämiseen riittää vähäisempikin lahjakkuus.

Jotkut ilkeämieliset voivat tietenkin ajatella, että trolleille maksetaan riviperusteisesti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #260

Tuo pitkän kirjeen anteeksipyytelijä oli mitä todennäköisimmin ranskalainen B.Pascal (1623 – 1662) kirjoittaen: "Je vous écris une longue lettre parce que je n'ai pas le temps d'en écrire une courte.".

Kirjoitelmaa on yleensä yritetty sijoittaa M.Twain:n (1835 - 1910), oik. S.L.Clemens, ja B.Franklin:n (1706 - 1790) kynän varteen mutta tiettävästi hän oli Pascal.

Ajatus Pascal:lla oli nimen omaan ajan, ei järjen, puute.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #305

Nykyään on kiire (lukijoilla), että toimittajatkin tietävät, ettei kassajonoihin kannata tarjota kuin suurin kirjaimin muutaman sanan huutolööppejä ja dramaattisia kuvia ... ns. iltapäivälehdistöständi.

Kirjoittamisen aika on sekin valitettavasti kortilla - esimerkiksi yhden avauksen teko stilisointeineen/oikeinkirjoituksen tarkistuksineen, linkki- ja kuvaetsintöineen ottaa kokonaisuudessaan noin 2-4 tuntia per avaus!

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #260

Tekstin (liiallisessa) tiivistämisessä piilee suuri riski, sillä osin ymmärtämättömät eivät saata saada haluttua/ todellista tietämystäydentymistä tajuntaansa ... ymmärrys harhailee väärille jäljille - ymmärtämättömyyden jäljille (?)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #306

Totta, mitä enemmän tiivistää, sitä enemmän on luotettava, että kontekstin ja diskurssin perusasiat ovat hallussa.

Laajempikaan ilmaisu ei estä harhailua sillä mitä pitempi ja polveilevampi teksti, sitä enemmän se tarjoaa kontaktipintaa harhaileville mielille.

Toisaalta harhailu tarjoaa myös, ainakin joskus, tilaa laajemmalle ajattelulel kunhan malttaa palata itse aiheeseen ja mieluusti jonkin uuden ajatuksen kera.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

Sana on toki vapaa, mutta Jori perustelehan lukijoille mielipiteensä - se on sinun velvollisuus, sillä syyllistyt riekkumiseen, mikä ei kuulu asiakommentoijille - oletko muuten miettinyt netikettikurssia ... voisin junailla sinulle sellaisen ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #114

Ilmeisesti kaikkien Ilkka lukuunottamatta täytyisi käydä nettikurssi... Mutta tottahan se on, että toistat samoja väitteitä samoilla lähteillä, jotka on todistettu vääriksi usealla lähteellä ja lukemattomia kertoja. Esimerkkeinä talvisodan synty ja jatkosodan alkaminen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #156

Kerrotko nuo todisteet, pelkkä toteamus todisteista ei riitä - tämän tajuaa jo liki lukutaidotonkin ... reippaasti perustelemaan ja todistamaan ... Näytäthän nyt kaikille se kommenttini, joka kaipaa netikettikurssia, jos löydät sen - lupaan perehtyä netikettiin ... odotan sitten muilta samaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #157

Enhän minä missään kohtaan ole kehottanut sinua nettikurssille.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #114

Äläs nyt, kyllä Jorin kommentin sisältö oli aika totuudenmukainan ja myös hauskasti kerrottu.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #114

Lukijat ovat perustelleet ja kumonneet ne joka kerta, Luoma. Sellaista kohtaan, joka työkseen on Venäjän asialla, jaka disinformaatiota ja dissaa Suomea, ei paljon tarvitse etikettejä noudattaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #325

Kovia väitteitä - onko miestä tuoda esille perusteita?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #68

Lännenmiehen media - vastine löytyy niin Egyptistä, Kiinasta kuin Venäjältäkin ... mediakäsittely vaatii nykyään paljon omaa perustietoa osatakseen suodattaa turhan todellisesta - sekä ymmärtää minkäkin aviisin tarkoitusperät ... otan tähän erinomaisen esimerkin tämän aamun HS-jutusta:

Ensin kommenttini HS-juttuun:

Hyvin taitavasti kirjoitettu West trolling manipulation -artikkeli tai juttu, jonka annetaan kuitenkin kääntyä itseään ja manipulaatiotaan vastaan.

Viisas ja tietävä lukija huomaa tässä Venäjän "ymmärtämisen" ja erityissuhteiden kannattajien vastineista älykkyyttä ja käytännön viisautta. Juttu viestii julkituotuina todellisuuksina oloamme idän ja lännen vedenjakajalla. Samalla toimittaja onnistuu tieten tai vahingossa näyttämään idän ja lännen välisen media-asettelun. Tänään länsi käy informaatiosotaa itää vastaan, toivottavasti sota jää kynien ja kumien tasolle.

Näyttäisi siltä, ettei toimittaja halua ilmaista suoraan kansakuntamme tahtoa, eli yli puolen suomalaisista olevaa NATOn vastustusta, jo yli kymmenen vuoden ajan. Samoin YYA' n meille pitkään positiivisesti toiminut bilateralia ulkomaankauppamme tasoittajana haluttiin unohtaa. Artikkelissa oli monia pieniä asiavirheitä - inohduksina.

Juttu on ehdottomasti lukemisen arvoinen, sillä se tuo tietävälle lukijalle todellisuuden Venäjän erityissuhteiden tarpeellisuudesta kansakuntamme turvallisuuden takaamiseksi. Me emme halua olla lännen taistelualusta itään - me mieluummin katamme neuvottelupöydän lännen ja idän johtajille, sillä "meiltä virtaa myönteistä vettä molempiin suuntiin" - uskoisin istuvan presidentin syvimmän tahtotilan olevan tuon viisauden sisällä.
.

Ja sitten juttulinkki:

~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005886907.html -

"Toiset kansanedustajat ymmärtävät Putinin Venäjää enemmän kuin toiset
Eduskunnassa on kolmenlaisia Venäjän myötäilijöitä: kansallismielisiä, vasemmistoveteraaneja ja Paasikiven–Kekkosen linjaan uskovia. ... "
.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #58

New Yorker on maailman arvostetuimpia kulttuurilehtiä. Onkko Ilkka yrittänyt kaupata "kolumnejaan" sinne?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #135

"Maailman arvostetuimpia kulttuurilehtiä" - hetkinen, kuinka arvostettu se on Kiinassa ja Intiassa, joissa liki puolet maapallon väestöstä - entä Afrikka, jossa liki miljardi ihmistä - muistathan, että lännenmies edustaa vain noin 20 prosenttia maapallon väestöstä ... nämä "maailman arvostetuimmat" ovat veteen piirrettyjä viivoja!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #146

Aliarvioit mainitsemiasi maita:

Public service Pulitzer goes to New York Times, New Yorker

https://www.thehindu.com/todays-paper/tp-life/publ...

Edit: China Daily

The Boston Globe, the Tampa Bay Times and The New Yorker magazine also won two awards each.

http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-04/19/cont...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #155

En aliarvioi - vaan kunnioitan muitakin kuin lännenmiehiä, vieläpä vilp vilpittömästi - sama asia, on kun sanotaan "maailman paras laulaja" tai maailman kaunein ... jne ---

Muistathan, että lännenmies edustaa maapallomme ihmispopulaatiosta noin 20 prosenttia - tiesitkö tämän?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #146

Luoma kun ei Kiinaa tunne, niin ei tiedä, että Elle, Cosmopolitan ja Esquire ovat ilmestyneet Kiinassa kiinaksi jo vuodesta 1998, samoin muotilehti Vogue China (2005). Muita aikakauslehtiä löytyy lukematon määrä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #193

Pukeutuuhan siellä maan ensimmäinen nainenkin Peng Liyuan ns. viimeisen päälle.

Mrs Peng - a master in the art of diplomatic dressing

https://www.telegraph.co.uk/news/politics/11946175...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #194

Kiina ”ostaa” tähtitaivaallisilla palkoilla suunnittelijoita kuuluisista länsimaisista muotitaloista työskentelemään kiinalaisille. Versace, YSL, Chanel, Boss, jne. Shanghaista puhutaan nyt jo vähintään Kiinan muodin keskuksena, ja Shanghaissa on useita suunnittelukilpailuja, joihin osallistuvien ulkomaalaisten kulut maksetaan, jos nämä hyväksytään mukaan kilpailuun. Eipä Kiina ole kovinkaan samanlainen, kuin johon tulin parikymmentä vuotta sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #196

Tuosta en tiedä muuta kuin että mies toi joskus parikymmentä sitten Kiinasta melkein ilmaiseksi ostamiaan silkkihuivejakin, arvatenkin Pariisin muotitaloilta kopioituja, ja nythän siellä on China Fashion Week.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #199

Markkinatalouden perusoppi on tehdä kohderyhmittäin miellyttäviä/ houkuttelevia tuotteita - tosin eräs asia häiritsee, Kiinassa erityisesti rahakkaat ja nuoret helposti matkivat lännenmiehen elämisrajapintoja! Tosin Max voisi kertoa tänne lukijoille millaista prosenttisosuutta nuo "lännen matkijat" edustavat Kiinan vajaa 1400 miljoonaisesta kansasta :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #310

Ja haluavat vielä muuttaa ulkomaille, suosikkina USA.

South China Morning Post:

Top destinations for wealthy Chinese looking to move abroad

The US comes tops in destinations for Chinese high-net worth individuals looking to move abroad, but interesting islands join the list

https://www.scmp.com/magazines/style/news-trends/a...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #312

Kuinka suuri osa kokonaisväestöstä? - Meillä täällä pienien asukasmäärävaltioiden joukossa on vaikea ymmärtää Suomeen nähden mittasuhdetta 1:250 tai Enontekiö - Helsinki ... yleistys Kiinassa on tietämättömien toimintaa - suurelta osin.

Tähän samaan mittasuhdeajatteluun kannattaa opiskella suhteet 1,4/7,8 ja 0,36/7,8 -osapuilleen. Vinkiksi 0,0055/7,8 :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #315

Kyse ei ole kokonaisväestöstä, vaan siitä keillä on mahdollisuus - eihän sieltä Kiinan maaseudultakaan ole rahkeita muuttaa edes kaupunkeihin, saati sitten ulkomaille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #316

On kysymys muutamista prosenteista - Kiinan osalta on täältä meiltä vaikea nähdä kokonaisuuksia - mittakaavan vuoksi - syntyy paljon väärinkäsityksiä - muistathan, että, jos meillä on 100 hengen mielenosoitus, tarkoittaa se Kiinassa noin 100 x 250 hengen mielenilmaisua eli 25 000 immeistä ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #327

Et edelleenkään tiedä yhtään mitään elämästä Kiinassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #327

Olet hieman myöhässä, tästä uutisoitiin jo kesäkuussa.

Muistatko miehen, joka uhmasi panssarivaunuja Tiananmenin aukiolla 29 vuotta sitten? Somessa muistellaan häntä tänään

Jäljitelmäkuvien tarkoituksena on muistella tankkimiestä, joka astui panssarivaunujonon eteen Pekingin kaduilla vuoden 1989 mielenosoitusten aikaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10236842

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #335

Tiedän tuon erityisen hyvin ...

...
LAUANTAINA, KESÄKUUTA 09, 2007
Yksilösuoritus joka jäi elämään - Tienanmenin panssarivaunujen pysäyttäjä

Ote:
" ... Kiinan keskushallinto oli tiennyt "nimettömän kansalaisyksilön" ilmestymisen tyhjästä tankkien eteen - se oli merkki tulevasta muutoksesta. Koko Kiina ymmärsi viestin ja näin sai alkunsa historian suurin muutosprosessi, joka ravistaa nyt koko maailmaa, niin taloudessa tänään kuin politiikkana huomenna. Kiina on noussut 20 vuodessa uudeksi merkiksi maapallolle, mikä on elänyt kommunistisen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen USA:n yksinvaltahegemonissa (Kiinan ja Neuvostoliiton [kommunismissa] / vielä nykyisen Venäjänkin ainoana yhteisenä piirteenä oli/on valtakoneiston muurien takaisuus - tosin Kiinassa keisareiden kielletty kaupunki on ollut museona, mutta Moskovassa Kreml on edelleen vallan keskittymä muuriensa takana).

Tienanmenin aukion tapahtumat jättivät jälkensä historiaan vuonna 1989. Kiinan keskushallinto lopetti mielenosoitukset tehtyjen virheiden jälkeen viestillä kansalaisilleen uudesta ajasta, jossa ihmiset saavat itse päätää kuinka "rikastua". Kiinan Tienanmenin päätöksiä tehnyt Deng Xiaoping [valtakausi n. 1976 - 97] musersi yöllä asevoimin mielenosoitukset palauttaen järjestystä maailman väkirikkaimpaan valtioon.

Järjestys ei palautunutkaan täysin, vaan armeija oli lähetettävä uudelleen kaduille Pekingiin. Kansa pysäytteli ja hidasti tankkikolonnia, kunnes lopulta keskushallinto itse teki ratkaisevan päätöksen lähettämällä kolonnan eteen symboliksi yksilön, joka "pysäytti, rauhoitti ja lopetti" koko mellakoinnin, oli koittanut uuden ajan alku. Deng ymmärsi, että yksilö nousee ja järjestelmä muuttuu.

Länsimaissa tämä yksilö nousi lehtien otsikoihin, hänestä tuli toivon kipinä ja arvoitus. Me emme ajatelleet, että henkilö nimettömyydessään oli valtakoneiston signaali kansalaisilleen. Se oli kunniallinen viesti kasvoja menettämättä - se oli tapahtumasarjan alku, jossa elää nyt koko maailma. Kiina on noussut taloushistorian nopeimmalla vauhdilla merkittävien joukkoon jo kolmannen kerran tien johtaessa uuteen tasapainoisempaan asetteluun nykyisestä yksinapaisesta USA johteisesta maailmanjärjestyksestä. ... "

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/06/yksilsuori... -

.
Suosittelen lukemaan!

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #343

Alkuperäistä artikkelia ei löytynyt, linkki?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #310

Kaikki ne, jotka käyttävät pukua tai jakkupukua ja älypuhelinta kuuluvat tähän ryhmään ulkoisesti. Kaikki kulttuurit muuttuvat, myös kiinalainen ja muutos on ollut huimaava viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kun sitä on läheltä seurannut.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #194

Niin, useimmat ”tasokkaat” aikakauslehdet painetaan Kiinassa suomalaiselle paperille.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #193

Ovat ilmestyneet, kerrohan lukijoille niiden levikki ja kohderyhmät - kerrotko?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #309

Tuostahan nuo naistenlehtien lukijamäärät käyvät ilmi. Ei kannata taas Luoma vähätellä näitä lukuja ja verrata niitä väestön määrään.

Katsopa Kiinan suosituimman aikakauslehden (jota verrataan ”New Yorkeriin”) levikki: kolmisen miljoonaa.

”Duzhe (Chinese: 读者, literally: Reader) is China’s most well-known magazine. It is a semi-monthly Chinese general interest magazine. The magazine covers various subjects such as stories, celebrity’s biography, jokes, anecdotes, quotations. Duzhe is often hailed as the Chinese version of The New Yorker.”

https://jingdaily.com/top-5-chinese-fashion-editor...

Et sinä tiedämitään elämästä Kiinassa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #323

Sinulla on melkoinen vimma kohotella itseäsi - sinulle voisi olla melkoinen yllätys jos kehuskelisin todellisuudestani kuten sinä ... :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #328

Sinun todellisuutesi on fantasioissasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #331

Kommenttisi vain vahvistavat luonneanalyysisi ... tunnen erinomaisia psykiatreja, joiden puoleen on turvallista ja luotettavaa kääntyä ... haluatko osoitteita, voin alustaa heitä "tapauksesta" - nimettömästi.

Älykkyys ja hulluus käyvät usein käsikädessä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #344

”Kommenttisi vain vahvistavat luonneanalyysisi ... ” En ole tehnyt sinusta luonneanalyysia, sinähän niitä näytät tekevän itsestäsi tuolla ammattiopintopohjallasi. Ethän sinä edes kaiken lisäksi osaa suomea.

Kommenttisi ovat lähinnä säälittäviä, samoin yrityksesi olla edes jollain tavoin uskottava. Älykkyys ja hulluus eivät tässä tapauksessa kulje käsi kädessä, sillä jopa ”kansakuntamme” (joka ei näitä lue) tajuaa, että minulle jää älykkyys.

No Luoma, olen jo päättänyt jättää sinut rauhaan. Vammaisten kiusaaminen on rumaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #328

"- sinulle voisi olla melkoinen yllätys jos kehuskelisin todellisuudestani kuten sinä ... :)"

Kehuskele vaan lisää käymistäsi paikoista, joissa ei saa valokuvata.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #336

Kehuskelu ja toteaminen ovat kaksi eri asiaa - oletko huomannut sen?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #328

Vastaat kommenttini, jossa linkkaan aikakauslehtiä koskeviin tilastoihin. Miten minä tuolla kommentillani ”kohottelin” itseäni? ”Lukijoita varmaan kiinnostaa”.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

So what - näinhän voi vastata, kun huomaa olevansa nurkassa.

Voisin hakea vastineen myös Pravdasta ... ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #112

"Voisin hakea vastineen myös Pravdasta ... ;)"

Hymiö on tuossa hyvin aiheellinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #150

Kaikilla aviiseilla on vastineensa - myös toiselta puolen ... kannustan perehtymään idän ja lännen informaatiosotaan*, joka on jo käynnissä - puhutaan West trolling manipulation - ja East trollin propaganda - ilmiöistä ...

[* palaan tuohon myöhemmin - laajemmalla artikkelilla.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #112

Ajattelin ensin, että vastaus oli Seijan kommenttiin 155 ja että kerrankin Ilkka reilusti myönsi virheensä. Mutta olikin vastaus kommenttiin 55 ja palasin taas maan pinnalle. Silloin kun Ilkka huomaa olevansa nurkassa, jättää kommentoimatta tai siirtyy toiseen asiaan :D

Ilkalle tiedoksi (vaikka on varmasti tämän jo selvittänyt, puhtaaseen tietämättömyyteen liittyviä virheitä hänelle sattuu harvoin, lähteiden tarkoituksellinen valikointi ja vääristely sen sijaan on suoranainen lähtökohta): The New Yorker ei ole mikään iltapäivälehti, vaan erittäin arvostettu ja perinteikäs aikakauslehti, jonka artikkelit ovat huippuluokkaa. Seija jo tuossa osoitti näytteitä arvostuksesta. Mutta sinun silmissäsi tietysti sitä kuuluisaa west trollingia...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Huomasitko Naton taisteluoperaation Afganistanissa" – tarkoitatko YK:n turvallisuusneuvoston Natolle antamaa mandaattia johtaa ISAF-operaatiota turvallisuuden vakauttamiseksi sisällissotaa käyvässä Afganistanissa?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #84

Oletko perehtynyt Afganistanin sotaan, joka alkoi jo 2001 ja kenen toimesta, muistatko? Mikä on tilanne nyt kun sotaa on kestänyt US-vetoisena jo 17 vuotta? Kerrotko mielipiteesi ja miten asemoit meidän sotilaat Afganistanissa - annan vinkiksi tämän:

" ... KOTIMAA
|
AFGANISTAN

”Sotilaallinen läsnäolo on välttämätöntä Afganistanin vakauttamiseksi.” Näin kertoo entinen ulkoministeri ja nykyinen eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) ulkoministeriön Miksi Suomi on Afganistanissa -esitteessä.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan sotilaallinen läsnäolo on hyvä esimerkki "lähes orwellilaisesta" kielestä, jota Afganistanin sodasta käytetään.

Suomalaisten roolista kaukaisessa Afganistanissa on Salonius-Pasternakin mukaan annettu tarkoituksella passiivinen kuva. Virallisen tiedotuksen mukaan suomalaiset eivät ole aktiivinen sodan osapuoli vaan ”läsnäolija”.

- Puhutaan, että suomalaisosastoa kohti ammuttiin, vähän niin kuin siellä ajeltaisiin ympäriinsä, kun yhtäkkiä joku ampuu kohti. Sen sijaan olemme joskus olleet ihan aloitteellisia, tai ainakin toimineet niin, että vastapuoli on päättänyt ampua, Salonius-Pasternak kuvaa.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on Afganistanissa sodan osapuoli aivan kuin muutkin konfliktiin osallistuneet maat. Suomi on myös aktiivisempi osapuoli kuin Suomessa annetaan ymmärtää. ... "

~ https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57658-tutkija-tat... -

.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #116

Viestissäsi # 24. lähdit hätäpäissäsi Afganistanin-sivuraiteelle, jolla ei ole mitään tekemistä blogisi aiheen kanssa. En näe syytä syrjähtää kokonaan toiseen asiaan tämän pitemmälle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #181

Tyypillistä Luomaa: jos ei ole vastausta niin joko asiasta toiseen, pitkä vanha litania usein linkkeineen omiin vanhoihin kommentteihinsa, ympäripyöreä vastaus, tai ei vastausta ollenkaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #181

Luehan koko kommenttiketju - saatat sen jälkeen ymmärtää miksi Afganistan on mukana eräänä osana kymmenien vastausten joukossa. US on Naton ainaissotilasjohtaja ja Afganistan on paljolti US -sota, jossa ME suomalaiset olemme osapuoli jo tuossa sodassa.

...
Hägglund:

" ... Puolustusvoimien entinen komentaja Gustav Hägglund arvioi, että Suomi on aseellisen selkkauksen osapuoli Afganistanissa ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-5859629 -

.

Jorma Repo

Aloite/kutsu ovatko sama asia?Ollut lukiossa/ylioppilas?Käynyt Kiinassa/tiedän kaiken Kiinasta?Ja miten se menikään?Valtiot joita Venäjä/NL ei olisi valloittanut tai miehittänyt lukuunottamatta itsenäistä Suomea.

Ilkka Luoma

Syntyi nopeasti aivan kohtuullinen komentointiketju :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Helppoa kuin heinänteko, toistelit samoja vielä tänään Väyrysen blogissa.

Ilkka Luoma

Sopivat erinomaisesti kumpaankin - todella hyvin!

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Luoma,

Miksi Venäjä on pitänyt sotaharjoituksia Tanskan aluevesillä?

Ilkka Luoma

Tanskan salmet ovat pääsy Itämerelle ja siellä sijaitsevat Kaliningrad ja Pietari - Venäjän näkökulmasta - edellisen kerran Leningrad oli pussissa ja pussi kiinni 1941-44 ... eivät enää siihen tilaan halua ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, tällainen se rauhanomainen itänaapuri on.

Venäjä uhkaa Tanskaa ydinohjuksilla

Venäjän uho yksittäisiä Nato-maita kohtaan kovenee. Venäjän Tanskan-suurlähettiläs kirjoitti viikonloppuna Jyllands-Posten-lehdessä, ettei Tanska jää ilman seuraamuksia, mikäli se lähtee mukaan Yhdysvaltain Eurooppaan kaavailemaan ohjuspuolustusjärjestelmään.

– En usko, että tanskalaiset täysin ymmärtävät seurauksia, jotka koituvat, jos Tanska osallistuu Yhdysvaltain johtamaan ohjustorjuntaan, Venäjän suurlähettiläs Mihail Vanin sanoi ja jatkoi uhkauksella:

– Jos näin tapahtuu, tulee tanskalaisista sotalaivoista venäläisten ydinohjusten kohteita.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015032219403299...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Keskity tähän lauseeseen:

" ... jos Tanska osallistuu Yhdysvaltain johtamaan ohjustorjuntaan ... "

Tuolloin ollaan jo sodassa, ja Tanska on valinnut puolensa. Tässä kohdin tulee miettiä, mitä on tapahtunut ENNEN tuota yhteistä US + Tanska torjuntaa - ei siis mitään uhoa ei edes uhkaamista, vaan toteaminen, että jos valitset meidän vastaisen taistelupuolen - ollen siinä mukana, olet myös meidän vihollinen ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #43

Tanskahan on valinnut puolensa jo ajat sitten liittymällä puolustusliitto Natoon.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Venäjä antoi varoituksensa, jos on jo päällä sota, miten käy valtion, joka lähtee sodassa US' n kelkkaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #47

Höpöhöpö taas, onhan Venäjä uhannut Suomea ja Ruotsiakin seurauksilla pelkästä Natoon liittymisestä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #137

Vasta sen jälkeen kun olet esittänyt jo kahteen kertaan pyytämäni todisteet tästä väitteestäsi

"Borei-sukellusveneiden kallioluolat ovat niin vankat, että niiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia ydinaseita."

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #43

Tragikoomisinta on, että Venäjä teeskentelee ymmärtämätöntä siitä, miksi juuri Tanska on relevantti Yhdysvaltain puolustukselle ballistisia mannertenvälisiä ohjuksia vastaan.

Kyse on fysiikan lakien mukaan maapallon isoympyrää seuraavasta mannertenvälisen ohjuksen lentoradasta. Pallokarttojen ystävänä (tai lataamalla koneellesi Google Earth -sovelluksen) huomaat heti, että yhdistämällä lyhin lentorata Luoteis-Iranista New Yorkiin tai Washingtoniin, isoympyräreitti kulkee mm. Puolan ja Tanskan ilmatilan yllä (mutta ei sen sijaan esim. Suomen, joka on täysin sivussa reitiltä).

Tanska (tai Tanskan merialueella olevat laivaston alukset) ovat Iranista laukaistujen ICBM-ohjusten lentoreitin alaisina merkittäviä torjuntajärjestelmien sijainnille Yhdysvaltojen kannalta.

Venäjän on aivan pakko propagoida asiaa vainoharhaisesti ikään kuin tässä oltaisiin torjumassa juuri sen ohjuksia. Jos niitä laukaistaisiin Kuolan tukikohdista Tanskan yli, toki ne voisivat ulottua Ranskan, Italian, Saksan, Benelux-maiden ja Tanskan alueelle. Keski-Eurooppaan Venäjä yltäisi toki laukaisemalla Kaliningradistakin keskimatkan ohjuksiaan, joita se on valmistanut INF-sopimuksen vastaisesti (ja saa Trumpin mukaan USA:n vetäytymään sopimuksesta).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Onnistuit sotkemaan tähän Iranin - sehän on Puolan ja Romanian US-ohjusasemien perustamissyy ... :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #60

Jos tutkit sitä pallokarttaa, huomaat kyseisen isoympyräreitin kulkevan Ukrainan, Puolan, Tanskan ja Skotlannin yli.

Riippuen laukaisualueesta parin tuhannen km päässä Iranissa, Pohjois-Romania ei ole suoraan reitin alla vaan hiukan etelämpänä. Torjuntaohjuksen ominaisuuksista ja satelliittivalvonnan antamasta varoitusajasta riippuen torjuntaohjus saattanee Romaniankin alueelta ehtiä tarvittavat n. 300 km pohjoisemmaksi ottaessaan korkeutta, jolloin sen on mahdollista kohdata Iranin ICBM Ukrainan yllä. Ukrainahan ei kuulu Natoon, joten Romania on torjuntaohjuksen luontevana laukaisupaikkana seuraavaksi paras.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #43

Älä yritä, ohjuspuolustusjärjestelmästä siinä oli kyse.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Ohjuspuolustusjärjestelmä on sanataiteilua - kumpikin ydinasesuurvalta tietää, että puolustus- on hyvin nopsasti hyökkäysasema.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #61

Venäjä on siis mielestäsi itärajan takana tukikohdissaan hyökkäysasemissa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Molemmat ydinasesuurvallat kykenevät muuttamaan torjunta-aseman sellaiseksi, että sieltä lähtee varsinainen taisteluohjus ... molempia löytyy kumipyörien päältä, varsinkin taktisia ja keskipitkän matkan ... informaatiojärjestelmät ovat monin osin samoja ...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #61

Jos väität, että varta vasten ohjuksen torjuntaan suunniteltu ohjus on "nopsasti hyökkäysohjus", sinulla ei ole tekniikasta alkeellisintakaan tajua.

Jos Venäjä niin pelkää Naton ohjuksia, miksi se ei suorita ETYJ:n Wienin asiakirjan mukaisena luottamusta vahvistavana toimenpiteenä tarkastusta paikan päällä?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #87

Luehan Hannu kommenttini tarkemmin - puhun aemasta, en ohjuksesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #119

Miksei Venäjä käy niitä asemia tarkastamassa, jos se pelkää niissä olevan hyökkäyksellisiä ohjuksia?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #36

Oletko perehtynyt uhoamisen todelliseen maailmaan - Trump ja Kim ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #117

Unohdit kaiketi ihan vahingossa Putinin; tällä uholla lyö kevyesti Pohjois-Koreassa pullistelevan Kim Jong-uninkin laudalta.

Putin is boasting that new Russian weapons are decades ahead of foreign rivals

Putin said then that the Avangard has an intercontinental range and can fly in the atmosphere at a speed 20 times the speed of sound. The Russian leader added that the weapon can change both its course and its altitude en route to a target, making it "absolutely invulnerable to any air or missile defense means."

https://www.businessinsider.com/putin-boasts-new-r...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Höpöhöpö, venäläiset alukset kulkevat aivan yhtä vapaasti kuin muutkin Tanskan salmista ja Kielin kanavasta. Se saavatko kulkea, riippuu venäläisistä itsestään eikä se vaadi muuta kuin että noudattavat pelisääntöjä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #85

Rauhan aikana - kyllä, terävä havainto Matilta. Nyt kyseessä on kuitenkin kriisitilanteesta, jolloin viholliset sulkevat toinen toisiaan "pusseihin" ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #120

Terävä havainto Ilkalta, rauha riippuu pelkästään Venäjästä. Ikävää että Venäjä kokee olevansa vihollisten piirittämä, EU:kin on työntynyt ihan Venäjään kiinni. Ukrainan eeuttamista Putin ei sentään hyväksynyt, niin että jokin henkireikä on onneksi säilynyt.

Putinin kannattaisi aloittaa muurin rakentaminen rajalle samaan tapaan kuin Trumpputin lännessä:)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #174

Venäjä on USAn piirittämä Europpa kuuluu USAn imperiumiin.
Nykyaikaisella imperiumilla ei ole omia virkamiehiä asemissa.
Tottelemattomille kuuluu pakotteita.
USa ei osta energiaa Venäjältä.
Toivottavasti USAn tulevat pakotteet eivät koskisi energiaa se tuntuisi mittarihinnoissa.
Kannattaisiko sijoittaa energiaan?

Ilkka Luoma

Miten Yhdysvalloissa nähtäisiin, jos Kiina ja Venäjä yhdessä järjestävät laivastoharjoituksen Meksikonlahdella?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuskin Kiina sinne lähtee, mutta johan Venäjä on käynyt pullistelemassa sielläkin.

Russia sends warplanes on Venezuela training mission

https://www.theguardian.com/world/2008/sep/10/russ...

Ilkka Luoma

Venäläiset pullistelevat - entä USS Donald Cook ...

...
4] Signalointi puolin jas toisin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venalainen-s... -

" ... Venäläisten koneiden käyttäytymiseen on jokin syy

Huhta ymmärtää syiksi vain pullistelun, näyttövoiman ja koppavuuden. Ammattitoimittajat luotaavat syvällisemmin tapahtumia, varsinkin HS tyyppisessä mediassa olisi viisasta perehtyä aiheeseen tarkemmin – ikään kuin ”untohämäläisittäin”.

Sen me tiedämme, että HS on natottaja media – jo senkin takia, että jo edesmennyt erinomainen myöhempi kolumnisti Olli Kivistö |1 kertoi aikanaan sähköpostissaan tehneensä kovan työn kääntäessään aiemman vastaavan päätoimittaja Janne Virkkusen kohti Nato-autuutta.

|1 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213621-...

Herra Huhta ei ilmeisesti ole perehtynyt kansakuntamme vakaaseen mielipiteeseen Natosta?
~ http://yle.fi/uutiset/suomalaisten_nato-kannat_enn... -

Venäläisten mahdollinen syy ”hajurakoon sisääntulosta”

Meiltä jää selvittämättä ja tietämättä se syy, miksi venäläiskone tuli ilmiselvästi "hajuraon sisään" - joka ei ole normaalitilanteissa diplomaattista, eikä hyväksyttävää. Aikanaan oli mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa Pietarissa – tuolloin kävi selville, että sotalaivojen, jotka tulevat lähemmäksi kuin 100 mpk - suuntivan ja vakoilevan elektronisesti kaikkea, ja tämä näkyy vastapuolen peilauslaitteissa.

Nytkin saattoi olla kyseessä yhdessä puolalaisen helikopterin kanssa elektroninen tiedustelu, ja tämä näkyi ehkä poikkeuksellisen voimakkaina vasteina venäläisten Kaliningradin peilaus- ja "vastasisältölaitteissa" (huono suomennos alkuperäisestä venäjänkielisestä sanasta, oikeastaan sanayhdistelmästä).

"Hajurakoon sisääntulo" saattoi olla tarkoituksellinen teko, jolla vastaelektronisella toiminteella häirittiin amerikkalaislaivan suuntaus- ja lähetys-/ vastaanottolaitteita. Tuo puolalainen helikopteri kielii, että saattoi olla käynnissä elektroninen tiedustelu - ehkä jopa hakkerointi!
Samoin venäläisen helikopterin yhdysvaltalaislaivan ympärillä lento kertoisi, että suoritettiin elektronista vastatointa. Hakkerointimahdollisuuteen palaamme myöhemmin, sillä tuo osaamisalue on kehittynyt huimasti - vertaa Stuxnet.

Lisäksi saattoi olla, että amerikkalaisten tiedustelusignaalitasot eivät olleet enää kirjoittamattoman suurvaltahyväksyttävyyden rajoissa – vaan poikkeuksellisen voimakkaat. ... "

.

Ilkka Luoma

Olisiko Venezueala pyytänyt, kerrotko sen? - Syyriassa USAF hyökkäsi rajusti 2014 - ilman mitään mandaattia - Venäjä tuli paikalle Syyrian laillisen hallinnon pyynnöstä 2015 - muistatko? Muistatko sen, kun US/CIA aloitti Syyrian kapinallisterroristien salaisen aseistamisprojektin jo 2013 - kerrotko, jos muistat?

Entä Serbian USAF pommitukset - oliko mandaatti - miten Kosovo revittiin irti Serbiasta - ja kuinka monin siviiliuhrein - muistatko?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Täällä keskustellaan kuka uhkaa kutakin.
USAn sotilaallisella voimalla on lyöty monta kokonaista valtiota maantasalle ja vastavuoroisesti köyhä Venäjä on aikaansaanut vain neulanpistoja.
Europpa kuuluu USAn imperiumiin ei voi käydä kauppaa Iranin kanssa varsinkaan öljystä ja se näkyy pumpulla europassa.
Mistä tämä kunnioitus Venäjää suurta voimaa kohtaan kun näyttöä ei ole?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #200

"Europpa kuuluu USAn imperiumiin ei voi käydä kauppaa Iranin kanssa varsinkaan öljystä ja se näkyy pumpulla europassa."

Eihän se koske vain EU:ta:

China Cuts Iran Oil Purchases Ahead of U.S. Sanctions

https://www.wsj.com/articles/china-cuts-iran-oil-p...

Siitä kuitenkin neuvotellaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #204

Kaikki tilatut öljykilot ovat toimitettu Kiinaan - mitään boikottia ei käytännössä ole (ainakaan vielä) - pitää muistaa kenen domain wsj on :) ... Se on vähän kuin lainaisi VErkkouutisten juttuja ... :)

Päin vastoin Kiina hyötyy US-Iran pakotteista - raaka-öljyn hinta laskee - Kiina lienee maailman suurin raakaöljyn tuoja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #238

Oletko ollut tuontitullaamassa?

Oil Market Shocked As China’s Top Refiner Halves Iranian Oil Imports

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Oil-Mar...

China’s imports of Iranian crude dropped in September both compared to the same month last year and to August, while crude oil imports from the U.S. doubled year-on-year in September despite the trade war, according to data from China’s General Administration of Customs, carried by Reuters.

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News...

PS. "Päin vastoin Kiina hyötyy US-Iran pakotteista - raaka-öljyn hinta laskee -"

Pitää paikkansa, on laskenut siinä 15 %, Venäjä ei ole hyötynyt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #245

Kreml katsoo raakaöljyn hintakehitystä vuodesta 2014 ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #330

Juu, Putin joutui kauan käymään hattu kourassa Kiinassa pyytämässä Xi Jinpingiltä lainaa, eikä lopulta saanut edes tavaratoimituksia vastaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #204

Ohoh vielä pahempi juttu Europalle jos Kiinakin "auttaa" pumppuhinnoissa.
Enää puuttuu että uudet USAn tulevat pakotteet rajoittaisivat ostoja Venäjältä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #253

Katsotaan nyt mitä neuvotteluista kehkeytyy, ja siinä sopassa on Venäjälläkin lusikkansa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #257

Näin on, Venäjä on tottelematon eikä se ole Suomen etu.
Rajavalvonta on Suomen etu.
Muistaakseni ensimmäiset somalit tulivat Venäjältä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #283

Media syytti Lappiin tulleiden Venäjän pakolaisten olleen Putinin juoni - norjalaiset tutkivat asian:

~ https://yle.fi/uutiset/3-9128359 -

"Norjalaistutkijat: Itärajan pakolaiset eivät olleet Venäjän juoni

Tuoreen norjalaisen tutkijaraportin mukaan vuosi sitten alkanut pakolaisten joukkotulo itärajalta Norjaan ja Suomeen ei ollut Venäjän hybridisotaa. ... " -Yle

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #283

Olisi ollut jos pystyisi.

Russia Can’t Raise Oil Supply To Asia To Offset Iranian Loss

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #257

Venäjän etu on öljyn hinnan hallittu nousu - Kiinan taas alentuminen. US ei halua raakaöljyn hinnan laskevan - heidän enemmän ympäristövahingollinen säröytysöljy ja -kaasu menettää hinnallisen kilpailukykyn - jopa kotimaassa ... vientiin sitä ei kannata viedä ilman tukiaisia (kallis kuljetus)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Venäjällä ja Kiinalla ei ole minkäänlaista löyhääkään sotilasliittoutumaa, eikä tule.

Soutuveneellä voisivat yhdessä soudella ja vetää uistinta.

Ilkka Luoma

Tässä kohdin Max ei saata tietää, mitä Pekingissä tapahtuu - ei suoranaista sotilasliittoa, vaan kolmiopeli, johon voi tutustua täältä:

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/suurvaltape... -

...
Kiinaan ja Venäjään liittyvät asiat ovat kirjoittajan omia, eivätkä viittaa kirjoittajan kummankaan maan henkilöverkostoihin ---

.
Kiitoisa yksittäispeli on Pekingin tiekartta - liittyen Kimin "neuvontaan" - tässä Moskova ja Peking "pelaa yhteen"

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #123

Vaikka minulla ei olekaan diplomaattistatusta, enkä kärsi suuruudenhulluudesta ja luule, että minulla olisi suora lähde Pekingissä sotilassalaisuuksiin (tai Kelkkamäessä!), niin tämän asian tiedän: ei ole eikä tule. Eivät kiinalaiset ole niin tyhmiä, että ryhtyisivät heikon Venäjän kanssa yhtään mihinkään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #145

Ulkopoliittisen instituutin arvio on yhtäpitävä Max Jussilan kirjoittaman kanssa: https://www.fiia.fi/julkaisu/kiinalaisten-syva-epa...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #168

Luoma korostaa aina ”kansan” mielipidettä ja ääntä. No, minä kuulen sitä Kiinassa. Aika huvittavaa tuon sotilasyhteistyön muoto ja todellisuus Luoman mielikuvituksessa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #168

UPI-FIIA' sta:

.
KESKIVIIKKONA, HUHTIKUUTA 16, 2014
Suomessakin itä-länsi vastakkainasettelua, jota UPI-FIIA vahvistaa?
~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/04/suomessaki... -

Ote: " ... UPI-FIIA 1] on eduskunnan valvoma ja ylläpitämä Ulkopolitiikan instituutti, jossa palkollisina pitäisi olla alan huippuosaajia ja laaja-alaisia näköalatutkijoita katsekyvyllä niin itään kuin länteen. Suomihan on tunnetusti niin länttä kuin itääkin.

Suomalaiset aiemmat poliitikot osasivat luovia erinomaisesti suurvalta Neuvostoliiton kanssa – osasimme yksin operoida torjuntavoiton Talvisodasta ja Jatkosotaan taas jouduimme ajopuuna, jonka peräsintä pitivät ”oikean laidan kokoomuslaiset piirit - suursuomineen”.

Voidaan myös todeta, että presidentti Urho Kekkosen oivaltava ja itsevaltakeskeinen peli Moskovan Kremlin kanssa loi osaltansa meille ainutlaatuisesti nykyisen vaurautemme perusbetonin – idänkauppaa eivät vaivanneet ali- tai ylijäämät; pääsimme myös eroon 'ei aina niin kurantista' tavarastakin, joka ei olisi länteen kelvannut.

Nyt UPI-FIIA tutkija Mika Aaltola kirjoittaa vähintäänkin omalaatuisesti (omia) näkymiään ”Kamppailu Suomesta” jutussaan ~http://www.politiikasta.fi/artikkeli/kamppailu-suomesta -. Näyttää voimakkaasti siltä, että Aaltola vuodattaa amerikkalaistyyppistä laajentumishalukkuutta ja harjoittaa puolisokeutta idän suuntaan.

Tulee mieleen takavuosilta silloisen dosentti Markku Ruotsilan kirjoitus - ”suomalaisten USA-antipatioista” ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/usa-vihastuttaa-ja-ihastuttaa.html [arvio 2006]

Mikä ajaa Aaltolan projisoimaan Venäjän meille taloudellisen manipulaattorin asemaan,

kun muistissamme on USA:n kieltämät teknologiakaupat muinoiseen Neuvostoliittoon (tästä aiheesta on seikkaperäinen seloste pienellä harmituksen esityksellä vuorineuvos Tauno Matomäeltä – Rauma-Repolan oivasta mahdollisuudesta avata aivan uusi vientiala huipputeknologiana, jonka USA meiltä kielsi)

Ihmetyttää teennäinen, ja miltei väkisin keksityltä selosteelta tuntuva Venäjän kauppamanipulaattorin asema, jolla Putin haluaisi nyrkkiotetta maastamme. Miksi Aaltola haluaa unohtaa kaiken sen taloudellisen hyödyn niin Venäjältä *] kuin samankaltaisena Ruotsista tai Saksasta – miten nämä taloudelliset hyödyt eroavat toisistaan – miten Venäjän antama (alijäämäinen) kauppamme olisi arvottomampaa kuin kauppa esimerkiksi länsimaiden kanssa – venäläisten energiatoimitukset ovat olleet aina käytännössä kohdallaan.

*] Venäjän kauppa muistuttaa kaikkia niitä liiketoiminnan käsikirjojen ihanteita - raaka-aineiden ja energian tuontina kuin korkeateknologioiden (korkeajalosteiden) vientinä – näkökulmastamme tarkasteltuna. Meille jää jalostusarvo, tosin olemme vaipumassa uudelleen puoliraaka-aineiden viejäksi, esimerkiksi selluloosabuumin vuoksi.

Kannustaisin Aaltolaa perehtymään slaavilaiseen 2] ja venäläiseen historiaan 3]

… ja Venäjän syntyyn sekä kauppapolitiikkaan Venäjältä katsottuna – myös itään ja sen kehitystä, josta välkkyy talouden kaavamahdollisuus - ”Kiina + Venäjä > USA + EU” - ajatuksella 4] - ”Maailma on muuttuvainen, Eskoseni”.

Aaltola maalaa myös kummallisesti meidän riippuvuutta ja siitä muodostuvaa uhkaa idän energiasta – taitaa ainoana virtana mistä päin tahansa – Venäjän kaasun olleen täysin katkeamaton virta maahamme – ilmeisesti siitäkin halutaan maalata vaikeuksien optio teollisuutemme energiankäytölle.

Loviisan ydinvoimalakin on toiminut ongelmitta kymmeniä vuosia – sen sijaan lännen toimittamaa Olkiluoto III:sta saanemme odottaa ”kymmeniä vuosia” - sen valmistumista, kaikkien vaikeuksien jälkeen.

Tekisi mieli kysyä, mistä Aaltola on saanut sivulauseellisen antipatiansa Venäjää kohtaan –

… ilman mitään perusteltua argumenttia tosiasioista, jotka olisivat meille ongelmia (aiheuttaneet - nykyaikana) tai vahinkoa tuottaneet. Ehkä Aaltola hätäpäissään keksii Venäjän presidentin, Vladimir Putinin joitain aikoja sitten määräämät puutullit 5], kun emme enää saaneet alihintaan raakapuuta metsäteollisuudellemme …

Miksi muutoinkin lännenmiesten on niin vaikea ymmärtää slaavilaista/ venäläistä ajatuksenkulkua, vaikkapa tässä Ukraina casessa ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163481-miksi-lannenmies-ei-ymmarra-venalaista-ajatuksenjuoksua -?

Herää edelleen kysymys, miltä mandaatilta olemme saaneet tärkeään kansalaisten maksamaan Ulkopolitiikan instituuttiin noin 'yksisilmäisen oloisia tutkijoita, joilla ainoa silmä sinertää lännen pakokaasuista'? [fil.] ... "

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #145

Moni luulee Kiinassa - harva ulkoinen tietää ...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #241

No, sinähän nämä asiat tiedät, diplomaattistatus ja pääsy sotilassalaisuuksiin kun sinulla on, ei siinä kokemusta kaivata, ainakaan paikan päältä.

Minä joudun turvautumaan paikalliseen lehdistöön, tapaamisiin ja keskusteluihin ystävien ja sukulaisten kanssa ja muuhun paljon vähäisempään, kuin sinun tasoisesi Venäjän ja Kiinan suomalainen Suomessa asuva luottomies.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #145

On ryhtynyt jo ...

Kun Suomi oli EU-puheenjohtajavaltio, kävi Cn PM Wen Jiaobao Suomessa - kiintoisa lause Kulosaaresta tuolloin järjestetystä yksityistilaisuudesta:

"Maailmassa ei voi olla vain yhtä valtiota, joka antaa ohjeita muille"

Tämän voi kukin lukija miettiä omanlaisekseen viestiksi "kelkkamäestä" ...

Paljon myöhemmin, tänä vuonna nykyinen Cn pr. Xi sanaili: "Kiinalainen yhteiskuntamalli on jo vientituote"

Noita kahta lausuntoa voidaan sitten yhdistellä tai miten vain ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #292

Ja sinähän olit läsnä tuossa yksityistilaisuudessa? Eikö tuollainen oireilu häiritse normaalia elämää?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #302

Kerroin vain mitä siellä puhuttiin, ei muuta ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #358

Ja paroni von Münchhausenin seikkailut

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #359

Tiedon ja taidob loppuessa siirrytään epäoleellisuuksiin - olisiko itse aihealoitus tähdellisempi, ainakin turvallisuudestaan huolestunut kansakunta lukee mieluummin asiaa kuin hömppää :)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

-> #53 Ilkka Luoma

Mikä olisi harjoituksen tarkoitus; hyökkäys, puolustus, meripelastus, huumekuljetusten estäminen, tms? Oma veikkaus on puolustus.

Varmaankin USA seuraisi mielenkiinnolla. Ehkä USA tekisi omat ohjuskokeensa harjoitusalueen keskellä. Ainakin mediaa olisi paikalla runsaasti. Olisi varmaan onnenpotku lähiseudun talouselämälle, olutta ja hampurilaisia kuluisi runsaasti.

Ilkka Luoma

Muistatko vähän ennen Kurskin uppoamista mitä tapahtui - amerikkalaiset USS Toledo ja USS Memphis leikkivät kuurupiiloa venäläisen Kurskin ympärillä ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Borei-sukellusveneiden kallioluolat ovat niin vankat, että niiden tuhoamiseen tarvitaan taktisia ydinaseita."

Mikä juttu tämä muuten on, onko tueksi jotain faktaa?

Satellite images show expansion of nuclear weapons sites on Kola

https://thebarentsobserver.com/en/content/satellit...

Commercial satellite images from 2014 show a new large pier under construction. The pier includes six large pipes, probably for steam and water to maintain the submarines and their nuclear reactors while in port.

https://fas.org/blogs/security/2015/09/pacificfleet/

Ilkka Luoma

Voimme olla varmoja, ettei Venäjän pohjoinen laivasto paljasta ehkä yksiä tärkeimpiä rauhantekijöitään (!) - noiden Boreiden tukikohta- ja varusteluluolia - voisi yrittää Google Mapsilla hakea "jotain" ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei tuo riitä alkuunkaan vastaukseksi, kuten muutkaan ylimalkaiset vastauksesi silloin kun ei ole mitä vastata.

" voisi yrittää Google Mapsilla hakea "jotain" ..."

Yritä nyt sitten googlata ja todistaa että niitä luolia on. Sinun asiasi se on, kun olet sen väitteen moneen kertaan esittänyt.

Todisteet niiden luolien olemassaolosta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #143

Seija onko sinulle koskaan suotu luottamuksellisia tietoja? Jos on, ymmärrät - ellei, niin voi olla vaikea tajuta - luottamus ei salli hölötystä :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #222

Työelämäeeä ihan tarpeeksi, mutta kerro montako Borei sukellusvenettä näit, #216:

"Kävin Kuolassa - ottivat kännykät ja kamerat pois - ei kuvata, ei äänitetä eikä puhuta - se siitä. Kuten sanoin - voi koettaa Google mappia ...

...
Kannattaa perehtyä kaikin keinoin noihin Borei -s-veneisiin, ne ovat lännessä hyvin huonosti tunnettuja - mm. kehitetty uusi äänetön kulku, joka oli esiversiona Typhooneissa ..."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #247
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #294

Löysin toki tuonkin samalla kun laitoin pari edellistä.

Eikä siellä Kuolan niemimaalla kannata käydä ainakaan oman kirjoituksesi mukaan niitä katselemassa, vaikka ulkopuolelta vilkaisemaan pääsisikin - ja mitähän hyötyä siitäkin pällistelystä olisi:

"..(Borei-class) ja niiden ballistisia Bulava-monikärkiohjuksia. Näiden tukikohdat ovat kaukana Siperian takana – Tyynen valtameren rannalla – Kamshatkalla."

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #321

Kaksi päätukikohta-aluetta - I Kuola ja II Kamshatka ... lisäksi on varapaikat ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #332
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #247

Useissa valtioissa oltaessa tekemisissä valtion turvallisuuskysymysten äärellä - allekirjoitellaan (ainakin) ulkoa tulleiden osalta papereita, joiden sisältökin on salaisuus, mutta erityisen velvoittava - oletko kuullut tällaisesta ...?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #317
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #353

Ja ei kun vain paranee - entä itse aihe eli aloitus, jonka merkitys jo otsikkona nousee koko ajan, mutta mihin suuntaan? Kerrotko mielipiteesi?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

On itse asiassa aika selvää miksi Yhdysvallat käy sotaharjoituksia pohjois-Euroopassa: kyse on sapelinkalistelusta, joka on tyypillistä Yhdysvaltojen kaltaiselle imperiumille. Yhdysvallat ei eroa pohjimmiltaan mistään muista imperiumeista, joten sen ulkopolitiikkaa määrittää muiden imperiumien keinoin jatkuvat laajentumispyrkimykset ja yritykset eri keinoin saada maanosia tai maita hallintaansa. Tämän takia sillä on mm. tuhansia tukikohtia ympäri maailmaa, eli Yhdysvallat haluaa hallita maailmaa ja olla kaikista suurin häirikkö maailmassa.

Näissä pohjoisissa sotaharjoituksissa on myös kyse Pohjoismaiden painostuksesta, eli tavoitteesta saada Pohjoismaista Yhdysvaltojen uskollisia palvelijoita. Yhdysvallat muutenkin haluaa laajentaa sotilasliittoa Euroopassa mahdollisimman suureksi ja syy on selvä, eli Yhdysvallat haluaa päästä hallitsemaan Eurooppaa. Puhe NATO:sta "puolustusliittona" on pelkkää NATO:a ylistävien tahojen propagandaa. Yhtä uskottavaa olisi väittää että Pohjois-Korea on demokratia koska se on viralliselta nimeltään Korean demokraattinen kansantasavalta.

Ne, jotka luulevat että NATO on olemassa rauhan, demokratian ja "länsimaiden vapauden" puolustamista varten, ovat yhtä tyhmiä ja naiiveja kuin ne jotka tosissaan luulivat, että Yhdysvaltojen tarkoitus Irakin hyökkäyksen tapauksessa oli "viedä demokratiaa Irakiin". Tuon mainitun uskomuksen romuttaa jo tehokkaasti se, että NATO pitää Turkin kaltaista islamistista diktatuuria jäsenenään. Yhdysvallat ajaa täysin itsekkäitä ja ainoastaan omaa valtiota hyödyttäviä päämääriä myös NATO:n avulla, mikä on täysin päivänselvää kaikille jotka eivät ole NATO:n propagandan aivopesemiä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ja tietenkään sinulla ei ole linkkejä ja lähteitä väittämiisi, että USA painostaa Pohjoismaita "palvelijoikseen" tai USA haluaisi "hallita" Eurooppaa. Eli paskapuhetta.

Ilkka Luoma

Oletko tietoinen Nato - Isäntämaa pöytäkirjasta - oletko lukenut sen? Huomasitko miten US taisteluhävittäjät ilmeistyivat Kuopion Rissalaan - aloitetaan vaikka näsitä ...

Oletko tietoinen US-sodista vaikkapa viimeiseltä 20 vuodelta - voitko luetella niitä?

Painostus: Muistatko miten US suhtautui Ruotsin ICAN asemoitumiseen, jos muistat, niin kerrotko - oliko havaittavissa painostusta? Onko ICAN tuttu?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #134

Edelleenkin ne tulivat Suomen luvalla ja suostumuksella.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #251

Muistatko, kun Suomi oli aidosti sotilaallisesti puolueeton, jolloin pr. Kekkosella oli munaa sanoa Kremlille "kiitos ei", kun halusivat yhteisiä sotaharjoituksia Suomeen.

Ilkka Luoma

Tähän sopii hyvin US' n, Naton ainaissotilasjohtajan sotimisen sisällysluettelo ---

~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involvi... -

.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Andreas:

Venäjällä on maailman suurin ydinasearsenaali, jolla voi tuhota vaikka kaikki vastustajansa.

Selitätkö, miten Nato voi täten koskaan uhata sotilaallisesti Venäjää mitenkään?

Ilkka Luoma

Uhan tasapaino ylläpitää ydinsodan syttymättömyyttä ... lopulta on kysymys torjuntavoimasta, se on mysteeri niin amerikkalaisille kuin venäläisille - uutena tekijänä ovat Kiinan uusimmat ydinaseet ja niiden torjuntajärjestelmät.

Ilkka Luoma

Voisimmeko tätä kutsua jo uhoamista kiristykseen -ilmiöksi?

.
US yrittää pitää maailmanpoliisiroolistaan kiinni. Iranin kohtalo on paljolti riippuvainen Kiinan ja Venäjän päätöksistä. Saa nähdä miten pitkälle US pr. Trumpin kiristys- ja uhkailupolitiikka kantaa. Näinköhän Iran liittyisi BRICS - valtioihin?

.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005887258.html -

"USA: Loputkin Iran-pakotteet voimaan maanantaina – EU arvosteli Yhdys­valtoja, lupasi noudattaa sopimusta ja käydä kauppaa jatkossakin

Maanantaina voimaan astuvat pakotteet kohdistuvat Iranin energia-, laivanrakennus-, laivaus-, ja pankkisektoreihin. EU:n lausunnon mukaan Iran-sopimus on todistettavasti toiminut ja on elintärkeä ydinaseriisunnalle. ... "

.

Ilkka Luoma

Kommentoijat tekivät ison haasteen, mutta nyt on vastattu uskoakseni kaikkiin kommentteihin - asiapohjalta, ilman riekkumista ja netikettiä noudattaen :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Et ole, todisteet niistä väittämistäsi Kuolan niemimaalla olevista sukellusveneluolista?

Ilkka Luoma

Kävin Kuolassa - ottivat kännykät ja kamerat pois - ei kuvata, ei äänitetä eikä puhuta - se siitä. Kuten sanoin - voi koettaa Google mappia ...

...
Kannattaa perehtyä kaikin keinoin noihin Borei -s-veneisiin, ne ovat lännessä hyvin huonosti tunnettuja - mm. kehitetty uusi äänetön kulku, joka oli esiversiona Typhooneissa ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #216

Höpö höpö, ja vielä kerran höpö. Ei kannata edes yrittää uskotella että siellä päästettäisiin tutustumaan sellaisiin kohteisiin, joista et voi laittaa linkkiä.

= taas pelkkää jargoniasi, kuten usein kun olet väittänyt jotain paikkansa pitämätöntä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #225

Luulo ei ole tiedon väärtti ...

...

Moskovassa on muutamia suomalaisia, joilla on merkittävä suhdetoimintaverkosto Kremliin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #278

Ja sinulla sinne niin hyvät suhteet että pääsit tutustumaan johonkin turisteille tarkoitettuun nähtävyyteen Kuolan niemimaalle? :)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #286

Vaikea ottaa kantaa - hyvä vai parempi suhde, mutta tietolähteet ovat useimmiten ajan tasalla ja stemmaavat usein jo etukäteen todellisiin tapahtumiin ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #296

Nimeni on Luoma, Ilkka Luoma - Olet tainnut katsella liikaa James Bondeja niiden sukellusveneluoliesi kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #303

Seijalta taitaa osaaminen ja tieto asiakommentointiin olla päättymässä ... ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #333
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #341

Loppuiko tieto, kun piti epäoleellisuuksiin siirtyä - se ei ole kuin itselle häpeäksi - aiheen pitäisi olla jo alustuksestaan lukien riittävän kiinnostava!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ja blogin suosittelijoiden määrä sekä laatu ovat todella paljonpuhuvia...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tästä blogista tuli mieleen että ovat jättäneet uppoavan laivan ja

Kun laivasta sitten enää näkyi vähän kuplia pinnalla,
niin kapteeni kysyi eikö joku sitä ostais puolella hinnalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #186

Pitihän se käydä tökkäämässä suositus kun Mononen ja Nylund noin sielukkaasti ja sisältöjä viiltävän terävästi analysoiden muistuttivat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #187
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #187

Heiltä on karannut jostain syystä ote ja ori ... :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #212

Höpsistä, sinulta se ote on karannut vastaus toisensa jälkeen. Pitäisi kai joskus etsiä enemmänkin niitä "kallioluoliasi".

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #228

Riekkumisen kasvusta ja tekstifalsetista huomaa orin ja taidon karanneen laukalle ;)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #187

Tuon tökkäämisen ymmärrän, mutta miksi Ilkka Luoman blogia suosittelee Ilkka Luoma?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #275

Vastasin jo aiemmin- et ehkä lue kaikkia kommentteja? Suosittelen ketjun takia, jos mielestäni ansaitsee - en avauksen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #187

Niin, Ilkan kanssa samanmielisiä kommentoijia on yleensä vain Myyryläinen ja joskus Andersson. Makkonen käy joskus kirjoittamassa pari lausetta, aina samalla höpö höpö-sisällöllä. Sensijaan eri mieltä on paljon suurempi joukko ja omasta mielestäni Ilkan väitteet on heidän toimestaan lähes aina kumottu. Mutta jos Ilkka huomaa joutuneensa nurkkaan, niin siirtyy whataboutismiin tai vaihtaa aihetta.

Uutta on nyt se, että jos häneltä pyydetään todistusta jollekin väitteelleen ja vihjailulleen, niin se on luottamuksellista tietoa, jota hänellä ei ole lupa paljastaa :D :D

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #355

Älä unohda lukijoita, heitä on monikymmenkertainen määrä verrattuna kommentoijiin - täällä näyttää olevan mieluumminkin natottajat yksipuolisuuksineen ja ohi aiheen huutelijat liikkeellä ... :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #362

En ole havainnut yhdenkään muun kuin Myyryläisen olevan samaa mieltä kuin sinä mistään asiasta. Kaksi harhaanjohdettua.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #186

Uppoavan laivan vertausta käytimme kun Katainen pakeni EU-Brysseliin ja kun Outotecin ed. johtaja (onko vieläkin?) sanaili taloussynkkyyksiään ...

TORSTAINA, TAMMIKUUTA 09, 2014
"Suomi on kuin uppoava laiva"

”Suomi on kuin uppoava laiva” -lainaus PRIMA lehden 6/2013 kannesta -sanaili Pertti Korhonen Outotecin toimitusjohtaja [siv. 12]. Valtion lainojen korko on laskenut koko Jyrki Kataisen hallituksissa oloajan. Samassa yhteydessä valtion velka on taas kasvanut jatkuvasti – vaikka Katainen vannoi velan lyhentämisen nimeen.

Otettu velka on paljolti syömävelkaa ja lisääntyvien työttömien ja syrjäytyneiden ihmisten toimeentulotukia ja terveydenhoitoa – sanoisinko sairauksien hoitoa. Velan otolla on siis ylläpidetty linnarauhaa ja hallituksen pystyssä pitämistä.

Suomi on maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa 1]. Koko 2000 -luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan reaalipalkat nousivat [€] – osin jopa reippaasti; söimme siis vientikilpailukykyämme nostamalla kokonaispalkkakustannuksia 2].

Jälkipyykkien pesijät

1990 -laman jälkipyykkiä pesi ahkerasti Paavo Lipponen (sdp), kahdella pääministerikaudellaan – Paavon jyrähdys Hakaniemen (SAK) suuntaan piti palkat kurissa – elettiin palkkamaltin aikaa ja samalla synnytettiin taloushistoriamme pisin vientiylijäämien putki – josta ei ole nyt jäljellä kuin muisto.

Henkilökohtainen kunnianhimo käy maallemme kalliiksi?

Jyrki Katainen runnoi itsepäisesti 'pyrkypääministerin' paikkaa henkilökohtaisena tavoitteenaan – kuusilo synnytettiin väkisin. Tuskasta syntyi kompromissien kompromissi, jossa kukaan ei ole saanut tarpeeksi, mutta on yritetty jakaa jokaiselle pikkiriikkisen.

Liian vähän ja liian myöhään!

Hallitus on tehnyt koko ajan liian myöhään liian vähäisiä toimenpiteitä, tästä on pitänyt huoli väkipakolla kasassa pidetty ”sulle, mulle, sulle – mulle” hallitus, jossa on riemunkirjava aateohjelma, tai ei ajatusta lainkaan.

Lopulta kansakunta on herännyt kysymykseen - ”Onko meillä varaa ylläpitää Jyrki Kataisen sextettiä?” 3] 4]

Tänään Keskusta on kalluppien ykkönen

... ja Juha Sipilä olisi heti pääministeri 5], jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Auttaisiko se – ehkä ei, sillä yksi mies ei saata kesää tehdä, vaikka ulkona se melkein jo on. Tai …?

Vientiteollisuus huutaa tuskaansa

Teknologiateollisuus ry on luetellut maan matosia lukuja omistansa. Vienti ei vedä, palkat ovat liian korkeat, työt karkaavat halvempien toverien maihin 6], energiakin maksaa – laivarahdit kalliita, mikään ei ole hyvin. Eivätkä edes ''vientiliiton” tai tämän jäsenkunnan toimitusjohtajat ole hoksanneet, että palkka-ale voisi alkaa heistä! 7]

Kansalaisten huulilla on jo huolestunut kysymys:

”Mitä me teemme huomenna ja ylihuomenna – palvelemmeko toinen toisiamme, kun vähätkin työt automatisoidaan 8] ja robotoidaan 9] käsiemme ulottuvilta” … vitsit on nyt loppu, ja hallitus seinää vasten.

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #213

"Tänään Keskusta on kalluppien ykkönen"

No monesko IPU on? - Tämähän on julkista tietoa.

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/helsinki/eh...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #230

IPU oli hieno puolue äkillisesti menehtyneen Antti Pesosen aikana - se aika meni, valitettavasti. Moni hyvä suunnitelma jäi siihen. Antti oli älykäs ja diplomaattinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #230

Et huomannut tekstin kirjoitusajankohtaa?

Ilkka Luoma

En ole koskaan edes seurannut suosituksia - itse annan suosituksen, jos mielestäni kommenttiketju sen ansaitsee ... itse aiheen sisältö on tärkeämpää ja siihen liittyvät kriittiset asiapohjaisesti perustellut kommentit ja jopa väitteet.

Löydätkö omistasi määrityksen mukaisia kommentteja?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomea ja Natoa yhdistää yksi asia. Viholliskuvassa molemmilla on yhteinen päävihollinen: Venäjä. Natolla on toki muitakin potentiaalisia vihollisia, mutta Suomella on ainoastaan yksi, kuten entinen päämiehemmekin totesi.

Mitä mieltä Luoma olet kahden suurvaltavihollisen skenaariosta: Kun Nato ja Venäjä ajautuvat sotilaalliseen yhteenottoon ja pidättäydymme järjestelmällisesti sotilaallisesta yhteistyöstä sekä Venäjän että Naton kanssa ja lupaamme puolustaa aluettamme kaikkia sotajoukkoja vastaan. Ajautuisimme tilanteeseen, jolloin olisimme sekä Venäjän että Naton vihollisina, kun molemmat haluaisivat aluettamme käyttää toistaan vastaan. Heti kun toisen joukot ylittäisivät rajan, toisen joukot ylittäisivät sen välittömästi toiselta puolen. Tätä asetelmaa olisi hyvä Luomankin hiukan avata.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000990177.html

Itse Luoman kysymykseen: Nato sotaharjoittelee pohjoista sodankäyntiä tavoitteenaan puolustaa Norjaa ja Ruotsia Venäjän sotatoimilta. Suomeakin saatettaisiin haluta puolustaa, jos vain suomalaiset sellaiseen suostuisivat.

Ilkka Luoma

Miksi Venäjä hyökkäisi Norjaan, ... kysy nyt sen sijasta itseltäsi miksi US/Nato hyökkäisi Kuolaan ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Koska Norja on rikas maa ja kuten kunnioitettu presidenttimme totesi; kasakka vie kaiken, mikä ei ole kunnolla kiinnitetty (=NATOn suojissa).

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #255

Mitä Norjassa on - mitä Venäjällä ei ...?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #272
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #284
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #297

Vaikka ostovoimakorjattu BKT per capita

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

tai esimerkiksi eliniänodote, eläkkeet.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #304

Yksilötasoinen kysymys - valtiollinen voima Norjalla on ehkä kahdeskymmenensosa ... ?

...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #284

Kerrotko vastauksen 272 kommenttiin - helppo kysymys, ei vaadi kummallisia perustietoja :)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Sotaharjoitusten syyt ovat aina samat. Ne ovat akselilla:
-armeijan rutiinitoimintaa ja toimintavalmiuden laaduntarkistusta
-demonstraatio rahoittajalle (hallitukset) ja toimittajille (asevalmistajat)
-liittolaissuhteiden ylläpito
-sisäpoliittinen spektaakkeli tilanteessa, jossa ääripuolueet ovat nousussa
-ulkopoliittinen pakote- ja kommunikointikeino
-sotaan valmistautuminen

Ongelma ei ole sotaharjoitukset vaan niihin suhtautuminen. Aiemmin sotaharjoitukset olivat verraten uneliaita. Nyt on saatavilla kuva- ja videomateriaalia fanittajille, jatkuva Twitter -syöte, jne. Nyt on todella mahdollista kokea isänmaallisia tunteita globaalissa mittakaavassa. Ei muuta kuin samaistutaan "läntiseen arvoyhteisöön" ja hieno kansalaisharrastus on siinä. Materiaalia riittää enemmän kuin jaksaa sulattaa!

Sota on tuhoisa elementti, sillä ei pitäisi maalata kotoisia aidantolppia. Kun kansalaiset saadaan fanittamaan, on enää pieni askel jäljellä varsinaiseen toimintaan? Helvetin kallista ja perimmältään turhaa tuo touhu ainakin on.

Ilkka Luoma

Mm.:

4] Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaa kulttuuriaan? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agres... -

" ... Läntinen maailma aloitti oman laajentumisensa löytöretkistä, joita pian seurasivat ristin ja miekan laivat – vieden uskontoa, osin väkisin ja tuoden kultaa ja hopeaa kuninkaiden loputtomien velkojen tilkkeiksi. Me siis veimme paljolti myös agressiivisesti omaa kulttuuriamme ja tapojamme maihin, joiden kulttuurit olivat osin jopa vanhempia ja yhtenäisempiä kuin meidän.

Lännenmiehen kolonnialismi synnytti osaltansa nykyiset kehitysmaat 3]

… ja kehitysmaastatuksista nousseet kehittyvät maat, jotka nyt ”bricseinä” 4] ottavat osaansa maapallon yhteisistä varannoista, jotka ovatkin olleet eurooppalaisen länsirodun kulutusjuhlan pääroolissa – siis halpaa energiaa ja raaka-ainetta omaan jatkojalostukseen, joka taas loi meille nykyisen vaurauden.

Tänään maailmalla on vastakkainasettelua useammassa kohteessa –

… on Ukraina 5], on Syyria 6], on Irak – edelleen Lähi-itä 7], juutalkaisina ja islamisteina, jihadisteina ja äärijuutalaisina - ”liebermanneina” 8]. On eräs yhteinen nimittäjä melkein kriisissä kuin kriisissä – se on USA, joka haluaa kynsinhampain pitää maailmanpoliisin roolia 9] – toistaiseksi ylivertaisen sotakoneensa avulla.

Me itsepäiset jurottajasuomalaiset kapinoimme hiljaa brysselin satraappia –

… jupisemme, mutta emme toimi. Pelkäämme, ja odotamme. Euro kiukuttaa-helpottaa, direktiivit närästää-ohjeistaa, mutta usko lännenmiehen kulttuuriin ja ajatusmaailmaan kuin toimintatapoihin on lujassa, nimenomaan meidän poliittisessa yläkerrassa – kuunteleeko se twiittiensä seasta aidosti kansaa, joka lopulta aina maksaa ne poliitikkojen tekemät virheet ja toisaalta nauttii heidän onnistumisistaan. Vaalien alla kuulosuojaimet poistetaan.

Suomelle on vakava kysymys itäisenä vaikutteena

Kansa tietää olevansa niin idästä kuin lännestä 0] – olemme vedenjakajalla. Presidentti Sauli Niinistökin puhuu jo arvovalinnoista, kallistuessaan kokoomuslaisena länteen, vaikkakin selostaa vuoropuhelua itään. Herää lopulta kysymys pyllistääkö presidentti itään kumartaessaan länteen - ”mehän seisomme EU-linjassa”, … vaikka olisivatkin väärässä, ja kuka tämänkin lopulta määrittää!

Natokysymys on myös arvo- ja turvattomuus-/ turvallisuuskysymys

Natosta on niin paljon kirjoitettu *], että tyydytään vain yhteen argumenttiin. Mikäli Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, pysyy 1200 kilometrinen itärajamme kevyesti varustettuna – Venäjän puolelta; emme ole heille sotilaallinen uhka, emmekä viholliskandidaatti. Jos taas kuulumme Natoon, olemme ilmiselvä uhka ”natovoimana” ja siirrymme samantien viholliskandidaatiksi. Arvaan, että juuri tämä argumentti pitää kansamme natovastustuksen jatkuvasti korkeana **] – noin 60 prosentin osuudella – natokannattajiahan on tyypillisesti 17-26 prosentin luokkaa.

Tänään kansa käy arvokeskustelua vedenjakajalta
(… ainakin Sveitsissä tämä keskustelu kuunneltaisiin ja laadittaisiin ehkäpä useampi kansanäänestyskin ...)

”Emme olleet ruotsalaisia, emmekä tulleet venäläisiksi – olkaamme siis omanlaisiamme eurooppa-suomalaisia” -tähän lauseeseen nojaavat ne suomalaiset, hiljaiset suomalaiset, jotka tämän maan pitävät pystyssä. Samalla tämä katajainen ja arjessaan terävä-älyinen kansa on ymmärtänyt jo kansakoulusta lukien, että Eurooppa jatkuu Uralille saakka. ... "

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Löysitpä taas erinomaisen lähteen, oman blogikirjoituksesi kuten tavallista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #233

Sisältö ratkaisee ei kirjoittaja - samalla useat ovat huomanneet, että kokonaiskirjoitukseni sisältävät paljon linkkejä ja viitteitä myös muihin lähteisiin - jos jaksaa katsoa loppuun saakka ...

Ilkka Luoma

Täältä löytyy yliveto - sanan viiltävän terävä säilä leikkaa sakeaa ilmaa :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuohonkin vastasit, joten luulisi olevan aikaa vastata kysymykseeni väitteestäsi Kuolan niemimaan sukellusveneiden kallioluolista.

Tuleeko siihen vastausta? Ja jos ei niin miksi ei?

Vastasin minäkin kommenttiin Iranin öljystä kun se oli kommenttini alla, vaikka en ollut varma oliko se edes osoitettu minulle.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #209

En kommentoi sellaisesta, joka ei luottamuksellisuuden vuoksi tänne kuulu - fiksut ovat huomanneet eteivät Boreit juuri näy vapaan taivaan alla ... siitä voisi arvailla, että jossain ne ovat, kun sukelluksissakaan ne eivät paikallaan ollessaan juurikaan ole :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #270

Sinulla on suomalaisena luottamuksellista tietoa Venäjän hyökkäysvoimista? Aika erikoista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #285

Ei lainkaan - olen pikkutekijä esimerkiksi tunnettuihin Venäjän asiantuntijoihin nähden - Anders Blom (kytköksiä jopa aivan huipulle), ent. SP/BOFIT Pekka Sutela, ent. PM Esko Aho, ent. suurlähettiläs Heikki Talvitie, Aleks.Instituutin johtaja Markku Kangaspuro jne ---

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #298

"- olen pikkutekijä esimerkiksi tunnettuihin Venäjän asiantuntijoihin nähden - "

Ihanko totta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #342

Seijalta ensimmäinen neutraali asiavastaus - oikeastaan asetettuna kysymyksenä ... Ammattitaito kommentoinnin osalta laskenut huolestuttavasti. Valitettavasti ---

...
Miten olisi kommentointi itse aloitusaiheeseen - riittäisikö tietotaso ja kyky havaita uusia tekijöitä, joita tulee aina silloin tällöin vääjäämättä esille - myös historiatietoihin!

Ilkka Luoma

Mukava kirjoitusharjoitus muutamaa opastaen ;) ...

Kaikkiin kommentteihin on liki vastattu, joitain niin, ... sanonko - olkoot, joihin ei kannattanut vastata, siksi vähillä tiedoilla oltiin liikkeellä :)

...
Googlaamalla saa täältä US Puheenvuorosta paljon tietoa! Kannustan täsmä-googlaamaan!

Ilkka Luoma

Kun lukee tämän ketjun ulkoisia kommentteja - saa vääjäämättä huomion, ettei monien osalta avausta ole luettu juuri otsikkoa pidemmälle!

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Kenties johtuu siitä, että kommentoijien mielestä kirjoitus ei ole uskottava? Ehkä suomalaiset ovat vain tyytyväisiä, että NATO näyttää väriä. Minunkin puolesta sopii hyvin harjoitella.

Ilkka Luoma

On varmaa, ettei kaikkien mielestä uskottava - tosin sen uskon puutteen voisi jotenkin perusteluin tuoda esille - osa ei kykene eikä osa viitsi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kerrohan Luoma, onko tässä avauksessasi jokin sanoma? En ihmettele ollenkaan, ettei avaustasi jakseta lukea otsikkoa edemmäs.

Annan sinulle ilmaisen vinkin. Katso miten sanomalehtiartikkeli on kirjoitettu. Jos lehden toimittaja kirjoittaisi kuten sinä, lehti menisi konkkaan alta aikayksikön. Turha sellaisen lehden toimittajan olisi valittaa, että vika ei ole hänessä vaan lukijoissa.

PS: ei ole tyylikästä suositella omaa kirjoitusta vakiopeukuttaja Myyryläisen lisäksi.

Ilkka Luoma

Vaikea sanoa, mutta yleinen kaava menee suunnilleen näin: 1 kirjoittaa viisi kommentoi ja 50 lukee ... lukuavauksia voi olla 500, mutta monet jättää luvun kesken ... ehkä Google osaisi kertoa, mutta en osaa käyttää - eikä se kovin paljoa kiinnosta - sisältö on tärkeintä ja sanoman tuoma asiakritiikki perusteluin.

...

Avauksessa on selvä sanoma - tosin se ei saata aueta kaikille - vajaan ymmärryksen vuoksi tai epäselvän tekstin takia, ellei jotain muuta noiden väliltä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #263

"tosin se ei saata aueta kaikille - vajaan ymmärryksen vuoksi tai epäselvän tekstin takia"

Tyhmemmätkin ymmärtävät jos sanoma on selkeä. Mutta mitäs minä auttamaan sinun sanomasi selkeyttämiseksi. Jatka vaan samaan tyyliin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #282

Jatkan, enkä "ostamalla osta" lukijoiden suopeutta - vaan kirjoitan omien tietolähteideni ja omien analyysieni pohjalta :)

Matti Simonaho

Pariisin rauhansopimus 1947, Rauha Suomen kanssa, on jokaisen neuvonantajan ensisijainen lähde. Se on kaikkien polittisten, sostilaallispolittisten sekä sotilaallisten arvioiden, johtopäätösten ja päätösten perusta ja kulmakivi. II Osa, II Luku, 6:s 7:s ja 8:s artikla ovat kaikista tärkeimmät, koska ne kumoavat kaiken toisen maailmansodan jälkeen levitetyn näennäistieteellisen propagandan ja valeuutisoinnin. Rauhansopimuksen tarkoitusperien tietäminen, tekee kenestä tahansa asiantuntijan. Yksi Rauhansopimuksen tarkoitusperistä on kolmannen maailmansodan estäminen.

Kai kaikki suurvallat tietävät maailman tärkeimmästä sopimuksesta: http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pariisin rauhansopimus-ei edes sen paperin narvoinen,mille se on kirjoitettu,,eihän russki kunnioittanut hyökkäämättömyyssopimusta -39 vaan tuli erotetuksi kansainliitosta rötöksestään.,,,eikä tule kunnioittamaan vastakaan ainuttakaan sopimustaan !

Ilkka Luoma

Milloin tuo Pariisin rauhansopimus allekirjoitettiin - ja miten sen jälkeen venäläiset ovat hyökkäilleet maahamme?

Ilkka Luoma

Päätän puolestani tämän ketjun, kiitän kommentoijia, joista muutamat olivat teräviä - aika moni liki silkkaa älämölöä, mutta sanoja tähän maailmaan mahtuu kuin blogiinkin, kunhan muistaisimme netiketin - täytyy muistaa, että US-modekin valvoo omaa alustaansa!

Joku kysyi mikä oli avauksen viesti - se selviää, kun lukee sen ajatuksella :)

Ilkka Luoma

On syntymässä sitkeä ketju - annetaan 'sana on vapaa' -periaatteen jatkua ... :)

Onhan aloitusotsikko erinomaisen tärkeä johdanto kansakuntamme huomisen turvallisuudelle ja sellaisille politiikan päätöksille, joiden eteen päädymme tulevissa eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jatketaan sitten seuraavassa blogissasi.

"Viimeksi oli näin hauskaa kun anoppia naarattiin väärästä järvestä."

Ilkka Luoma

Seijalle iloksi - se on jo kirjoitettu, ja tulee tänne jakoon muutamien tuntien kuluessa ;)

Ilkka Luoma

Ketjussa on niin paljon tyhjää hömppää, että ystavällisesti tässä mietittävää ...

.
LAUANTAINA, HUHTIKUUTA 30, 2016
[Link] Nato-selvitys 2016

ORIG ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/nato-selvity... -
(30042016)
...

Ote:

" ... Mediapoimintoja - kommentoiden

A
... Kerrotaanko raportissa mitkä ovat velvoitteet, jos liittyy Natoon hakemaan toivottua turvaa - tiettävästi nuo velvoitteet ovat maksaneet Virolle jo yhdeksän sinkkiarkkua. Tuskin artikla 5 suojaa saa vapaamatkustajana. Mihin meitä vietäisiin, muuhunkin kuin Viron ilmataistelukyvyn ylläpitoon.
~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/toimit... -

B
... UPI-FIIA johtaja Teija Tiilikainen arvioi kansanäänestyksen olevan tarpeeton - perustuslain näkökulmasta. Tiilikainen edustanee natouskovaisten kantoja, haluten ehkä ohjailla maatamme kansantahdon vastaisesti lännen sotilasliittoon. Mikäli Tiilikaisen ajatusmaailma on noin yksipuolinen, olisi syytä katsoa karttaa ja miettiä huolellisesti miten maailman toinen ydinasesuurvalta reagoi, kun sen Kuolan niemimaan ja Pietarin viereen tulisi Nato + koko 1300 itärajakilometrin matkalle.

Teija voisi pohtia Suomen roolia idän ja lännen vedenjakajalla olevana lännen ja idän konfliktien sovitteluvaltiona ja tämä edellyttää oloa ilman Natoa. Jääkiekkopeleissä on aina erotuomari, sitä me emme ole, mutta paitsion ehkä voisimme viheltää.
~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nato-s... -

C
... HS lähentää kiihdyksissään venäläiskoneen etäisyyttä amerikkalaissotalaivaan juttu jutun jälkeen - nyt välimatka on enää muutama metri. Milloin saamme tiedon todellisuudesta - todistein? Mikä on median vastuu totuudellisuudesta? Kuinka lukijat voivat muutoin näin jopa manipuloivaan tapaan reagoida kuin lopettamalla lehden tilaamisen?
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1460684372770 -

D
... Meillä media ei oivalla kysyä sotilasasioiden asiantuntijoilta mitä nuo tiedustelu- eli vakoilukoneet tekevät toisen valtion liki välittömässä läheisyydessä. Näyttää olevan Helsingin Sanomilla natoselvityksen julkistusanalyysien yhteydessä tärkeämpää saattaa Venäjä uhan aiheuttajaksi.

Molemmat suurvallat tietävät mitä vakoilukoneet operoivat, eivät vain sitä selkokielellä kerro. Noilla signaalitiedusteluilla on kirjoittamattomat säännöt ja niiden herrasmiessopimusta valvotaan. Nykypäivä on teknologisesti jo niin kehittynyttä, että voidaan toisen osapuolen sotilaallisiin puolustus- ja/tai hyökkäysjärjestelmiin istuttaa tietojärjestelmäviruksia ja -vakoilijoita, jopa langattomasti.

Kaliningradissa on Venäjän merkittävät puolustusjärjestelyjen etähavainnointisysteemit puolustuksellisine torjuntaohjuksineen. USA on sijoittamassa Eurooppaan omat ohjusjärjestelmänsä, yhä lähemmäksi Venäjää. Tässä on se kohta, jota venäläiset kuvaavat Naton laajentumiseksi aivan Venäjän rajoille saakka.

Samalla tavalla Yhdysvallat koki ahdistusta Kuuban ohjuskriisin aikana 1960-luvin alkupuolella. Kuuban selkkaukseen kannattaa perehtyä huolella, sillä silloin oli III Maailmansota lähellä. Entä nyt?
~ http://www.hs.fi/ulkomaat/a1461916623032 - ...

.

Toimituksen poiminnat