Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi suomalaiset puolustavat Venäjää?

  • Lööppi puhukoot puolestaan nro 1 - miksi media lietsoo uhkaa?
    Lööppi puhukoot puolestaan nro 1 - miksi media lietsoo uhkaa?
  • West trolling manipulation jylyää - Media luo uhkaa nro 2, miksi?
    West trolling manipulation jylyää - Media luo uhkaa nro 2, miksi?
  • Manipulaatio - tämäkin saadaan näyttämään Venäjän sodalta, vaikka todellisuudessa US/CIA sinne ensin meni - 2013! ¤
    Manipulaatio - tämäkin saadaan näyttämään Venäjän sodalta, vaikka todellisuudessa US/CIA sinne ensin meni - 2013! ¤

Mielipidetiedustelut kertovat, että puolet kansastamme pitää Venäjää uhkana [1; kenenkään kertomatta miten tuo itäinen rajanaapuri on meitä todellisuudessa uhkaillut. Mielipidetiedustelut kertovat myös, että yli puolet kansakunnastamme ei halua lännenmiehen sotilasliittoon Natoon – ja jo yli 15 vuoden ajan [Kuva 1.].

Olemme monessa suhteessa täällä niemellämme idän ja lännen vedenjakajalla – silti laajan Aasian mantereen esiläntinen niemimaa – pussin perä, joka voi vuotaa Skandinavian niemimaalle – aina Ruotsin Skåneen asti ---

 

Miksi Venäjä kirvoittaa niin sapekasta uhan luontia [2, vastakkainasetelua [3 – ikään kuin historiaamme ei oikein tunnettaisi – erityisesti autonomian ajalta, ja sieltä ammentuneista itsenäisyystarpeista fennomanian [4 herännäisyytenä, joka kulminoituu Neuvosto-Venäjän itsenäisyystunnustukseen 4. tammikuuta 1918. Miksi meillä on pieni, mutta äänekäs russofobistinen [5 ”jalkapallokatsomo”?

 

Helsingin Sanomat kirjotti upean ja sisällöltään yllättävän artikkelin, jossa alun nopealuennasta saisi käsityksen, että jylisee tarmokas West trolling manipulation -ilmiö [6. Tarkkaan luettaessa esiin nousee kuitenkin viiltävän terävä toinen puoli, jolloin asioita tunteva ja sisältöä tarkasti havainnoiva lukija huomaa aivan jotain muuta! – Mitä?

… eli huolelliset vastausperustelut ”kaikkien ilmansuuntien havainnoitsijoilta”, miksi Venäjän kanssa on edullista elää tasapainossa vastakkaisuutta luomatta – vaan ystävyyttä, kauppaa ja toisten sisäisiin asioihin puuttumattomuutta!

 

Noin yllä olevan tavoin eläen suomalaiset saavat täydet turvatakuut – jopa niin, että lännen ja idän voimatekijät saavat luontaisen puolueettoman neuvottelupöydän [7 kohdata ja sovitella maailmanrauhaa, sillä nyt – juuri nyt kolme suurta [8 jakavat maailmanpoliisiroolituksen – US on sen jo menettänyt [9, vaikka US koettaa kaikin keinoin sitä ylläpitää – esimerkiksi Iranin osalta [10 ---

HS-kirjoitus -toimittajina Marko Junkkari ja Tommi Nieminen – Linkki ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005886907.html -

Toiset kansanedustajat ymmärtävät Putinin Venäjää enemmän kuin toiset

Ilkka Luoma -kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 3.11.2018 - 19:44 (julkistettu):

Hyvin taitavasti kirjoitettu West trolling manipulation -artikkeli tai juttu, jonka annetaan kuitenkin (tieten) kääntyä itseään ja manipulaatiotaan vastaan.

Viisas ja tietävä lukija huomaa tässä Venäjän "ymmärtämisen" ja erityissuhteiden kannattajien vastineista älykkyyttä ja käytännön viisautta. Juttu viestii julkituotuina todellisuuksina oloamme idän ja lännen vedenjakajalla. Samalla toimittaja onnistuu tieten tai vahingossa näyttämään idän ja lännen välisen media-asettelun. Tänään länsi käy informaatiosotaa [11 itää vastaan, toivottavasti sota jää kynien ja kumien tasolle.

Näyttäisi siltä, ettei toimittaja halua ilmaista suoraan kansakuntamme tahtoa, eli yli puolen suomalaisista olevaa NATOn vastustusta, jo yli viidentoista vuoden ajan. Samoin YYA' n meille pitkään positiivisesti toiminut bilatelaarinen ulkomaankauppamme tasoittajana haluttiin unohtaa. Artikkelissa oli monia pieniä asiavirheitä – unohduksina, tieten tai tietämättömänä.

Juttu on ehdottomasti lukemisen arvoinen, sillä se tuo tietävälle lukijalle todellisuuden Venäjän erityissuhteiden tarpeellisuudesta kansakuntamme turvallisuuden takaamiseksi. Me emme halua olla lännen taistelualusta [12 itään -

… me mieluummin katamme neuvottelupöydän lännen ja idän johtajille, sillä "meiltä virtaa myönteistä vettä molempiin suuntiin" - uskoisin istuvan presidentin syvimmän tahtotilan olevan tuon viisauden sisällä [13. Julkaistu Helsingin Sanomissa.

 

Entä nyt, kun punnukset maailmatasapainossa heilahtelevat, ja kolmiodraama pelaa omaa pokeriaan tai sököä [13 – jopa täysin avoimin kortein, jolloin piilossa ei ole mitään – vaan todellisuus ratkaisee keiden vuosisataa elämme jo nyt! [Kuva 2.]

 

Miksi meidän on viisasta pelata puolueettomuuspeliä ja jopa harjoitella sotapelejä molempien pääleirien kanssa – niin lännen – kuin idän sotakoneiden tarkkailijoina …

… eikö olisi viisasta tunteä molempien tapoja, karttaharjoituksia kuin skenaarioita, jotta puolustautumisemme valmiudet ovat kaikkiin ilmansuuntiin –

Useille suomalaisille ajattelijoille ja todellisuuden näkijöille tulee edelleen ikävä pelimies ja presidentti Urho Kaleva Kekkosta --- puhutaan, että elimme tuolloin kansakuntamme parasta aikaa! [14 … [24]

 

 

Niin, miksi me puolustamme Venäjää?

A] Neuvosto-Venäjä myönsi meille itsenäisyyden, tosin luovutimme sen myöhemmin EU-Brysseliin

B] Aikanaan YYA – bilateraalinen kauppa pelasti meidän aikakausiulkomaankauppataseemme

C] Neuvostoliitto myönsi sanattomasti meidän (täyden) puolueettomuuden 1975 (Max Jakobson – Tilinpäätös, Otava 2003 – s.80-86)

D] Venäjän tsaari halusi autonomiansa olevan esimerkki muulle Venäjälle ja katsoi sormiensa läpi meidän joskus ylilyöviä itsenäisyystavoitteita

E] Josif Stalin jätti Suomen valloittamatta – Talvisodassa osin Saksan vihjeestä ja Jatkosodassa, koska halusi pitää Suomen otteessaan, mutta itsenäisenä!

F] Siksi, että nykymedia käsittelee itäistä naapuriamme epätasa-arvoisesti ja yksipuolisesti – jättäen paljon sellaista pois, mikä on meille tärkeää, ja lisäten sellaista, joka ei kaikin osin pidä edes paikkansa.

 

Viitteet:

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9326143 -

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-10419386 – Merkittävä dokumentti, jota media tulkitsee tavallansa!

[2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/venajasta-luodaan-hyytavaa-uhkaa.html -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/04/suomessakin-ita-lansi.html -

[4 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Fennomania -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/10/russofobia-jylisee-nyt-maalataan-uhkaa.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/06/presidentti-sauli-niinisto-sai.html -

[8 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/kolme-suurta-suomeen-presidentti-sauli.html -

[9 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/05/usa-n-uusi-ulko-ja-turvattomuuspolitiik.html -

.

[10 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005887258.html – [E] ...

[11 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html -

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/05/suomea-viedaan-vahittain-ujuttamalla.html - [3]

[13 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263389-suurvaltapelin-uhkaava-kolmiodraama -

[14 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/03/kansalaisen-paras-kausi-elettiin.html -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 182991

 

DOC antirussofobia_04112018.doc – OpenOffice Writer

PVM 04112018

 

718_6740 – 17:00_18:54 RF04

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (302 kommenttia)

Ilkka Luoma

Tämän tyyppiset kirjoitukset manipuloivat kansakuntaamme - luoden uhkaa ja pelkoa ---

Otsikko: Hurja amerikkalaisennuste: Venäjä hajoaa 10 vuodessa, Karjala palautetaan Suomelle

" ... Raportin mukaan, kun Moskovaan johtava tulovirta tyrehtyy, keskushallinto ei pysty enää tukemaan paikallishallintoja samalla tavalla kuin aiemmin, mikä johtaa samankaltaiseen tilanteeseen kuin Neuvostoliiton hajotessa 1990-luvun alussa. Kun Moskovan ja syrjäseutujen väliset taloudelliset siteet murenevat, laita-alueet alkavat muodostaa epävirallisia ja virallisia autonomisia kokonaisuuksia. Turvallisuuspoliisi FSB on niin heikentynyt, ettei se enää pysty estämään Venäjän hajoamista, tiedusteluyhtiö uskoo.

Venäjän pirstaloituminen johtaa kriisiin 2020-luvulla
Ennusteen mukaan Puola, Unkari ja Romania yrittävät saada takaisin Venäjälle menettämiään alueita. Myös Karjala yrittää liittyä takaisin Suomeen. Muualla Venäjällä ei synny kansannousua keskushallintoa vastaan, mutta Moskova ei enää kykene tukemaan ja kontrolloimaan koko Venäjän federaatiota, jolloin maan kaukaisempiin kolkkiin syntyy valtatyhjiöitä. ... "

~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000000885334.html -

.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Saahan tuollaisia kirjoitella, mutta kannatta muista, että raakaöljy on tärkein Venäjän vientituote. Sen käytön vähenemisellä on vaikutusta Venäjän talouteen. Asia saattaa tuntua kaukaiselta, mutta jo nyt petrokemian parissa työskentelevät ovat nähneet muutoksia alalla.

Jos vielä muistellaan kivihiilen käyttöä, niin se oli yksi syy teolliseen vallankumoukseen. Nyt sen käyttö on monissa maissa loppumassa ja jopa maailman suurin saatusttaja Kiina on vähentänyt sen käyttöä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitäs pelkäämistä tuossa on. Saahan niitä skenaarioita hahmotella – montakohan kertaa kommunistit ovat jo ehtineet julistaa "kapitalismin kriisiä"? Jostain syystä kapitalismi näyttää kuitenkin vain porskuttavan aika paljon pitempään kuin jo historian roskatunkiolle päätynyt edesmennyt Neuvostoliitto.

Jos haluaa väittää vastaan, kiinnostaisi kuulla ne vasta-argumentit.

Vuonna 2028 tiedämme, kumpi on ollut oikeassa.

Ilkka Luoma

On kysymys ns. West trolling manipulation -ilmiöstä, jos ymmärtää informaatiosodan periaatteita, niin tuossa on yksi sellainen - kansakunnalle syötetään sellaista, joka herättää levottomuutta ja tässä jopa toiveikkuutta ...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #66

Milloinkohan uskot, ettei West trolling-ilmaisu leviä muiden kuin sinun käyttöösi?

Ilkka Luoma

Niin, miksi me puolustamme Venäjää - ei tarkoita, että emme puolustaisi ketä tahansa, joka joutuu väärän informaatiomanipulaation kohteeksi - Suomessa parjattu saa useimmiten kansakunnan hiljaisen enemmistön taakseen - samalla järki puhuu, joka näkyy väkevänä Naton vastaisuutena ---

...
1
"Kiihkein Venäjän syyttely voi olla Venäjälle hyödyksi – pelon lietsonta voi johtaa meitä harhaan

Venäjän vaikuttamispyrkimysten havaitseminen on tärkeää. Mutta se voi olla meille myös haitaksi, jos havaintoja tarjotaan yliannostus ilman riittäviä näyttöjä.

Laura Halminen
Julkaistu: 18.9.2017 ... "

~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000537183... -

.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Mielipidetiedustelut kertovat, että puolet kansastamme pitää Venäjää uhkana [1; kenenkään kertomatta miten tuo itäinen rajanaapuri on meitä todellisuudessa uhkaillut."

Sanoisin, että historia on suurin syy - sen tapahtumat, joita ei ole sisällytetty A-F -luetteloon. Arvelen, etti myöskään sotapotentiaalin kerääminen itärajamme taakse ei herätä näissä vastaajissa turvallisuudentunnetta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Tietenkään Luona ei sisällytä agendansa vastaisia asioita luetteloihinsa. Mikään ei ole NL/Venäjä syytä, ainoastaan vain Suomen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Noin se tuntuu menevän. Yksiväriset silmälasit tekevät maailman niin mukavaksi ja helpoksi ymmärtää.

Ilkka Luoma

Se toinen maailmanpoliisi toimii näin - eikä luo luottamusta rauhaisampaan maailmaan ---
.
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005887258.html -

[E … ” … USA: Loputkin Iran-pakotteet voimaan maanantaina – EU arvosteli Yhdysvaltoja, lupasi noudattaa sopimusta ja käydä kauppaa jatkossakin -

Ilkka Luoma kommentti yllä olevaan linkkikirjoitukseen 3.11.2018 – 1:43:

US yrittää pitää maailmanpoliisiroolistaan kiinni. Iranin kohtalo on paljolti riippuvainen Kiinan ja Venäjän päätöksistä. Saa nähdä miten pitkälle US pr. Trumpin kiristys- ja uhkailupolitiikka kantaa. Näinköhän Iran liittyisi BRICS - valtioihin?”

...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Vientä viilausta:

A) Suomi kuitenkin itsenäistyi 6.12.1917 eikä Neuvosto-Venäjä sitä myöntänyt vaan Suomen itsenäisyysjulistus oli Svinhufvudin senaatin eli Suomen silloisen hallituksen 4. joulukuuta 1917 antama esitys Suomen julistautumisesta itsenäiseksi Venäjästä. Suomen eduskunta hyväksyi esityksen 6. joulukuuta 1917 äänin 100–88.

4.12.1918 Ruotsi, Ranska, Saksa ja Neuvosto-Venäjä tunnustivat Suomen itsenäisyyden.

C) Neuvostoliiton suhtautuminen puolueettomuuteen vaihteli: Nikita Hrustshevin aikoina Suomella oli laveampaa, vaikka Berliinin kriisin aikaan 1961 sattui myös noottikriisi, jossa presidentti Urho Kekkonen kutsuttiin suoraan Yhdysvaltain vierailulta neuvottelemaan ulkopoliittisista kuvioista Novosibirskiin. Kriisin jälkeen puolueettomuudesta puhuttiin varsin avoimesti.

1960-luvun lopulla tilanne tiukkeni Tsekkoslovakian miehityksen ja ns. Breshnevin opin myötä. Kommunikeatekstit vääntyivät muotoon Suomen pyrkimyksestä aktiiviseen puolueettomuuspolitiikkaan. Se tarkoitti, ettei Suomi suinkaan ollut sinänsä puolueeton, eikä siihen varsinaisesti Neuvostoliiton mielestä edes pyrkinytkään. Lopulta Suomi linjasi, ettei Suomi ole sodan ja rauhan kysymyksissä puolueeton, vaan ”rauhan puolella sotaa vastaan”.

Tilanne laukesi Neuvostoliiton perestroikan ja glasnostin aikoina. Mihail Gorbatshov tunnusti Suomen puolueettomuuden puheessaan Oulussa 1989.

E) Neuvostoliitto halusi valloittaa Suomen. Erinomainen todiste tästä on Molotov-Rippentrop sopimus, jonka salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi kuuluu Neuvostoliiton etupiiriin. https://histdoc.net/historia/nichtang.html

Historian tohtori Jukka Seppisen tutkimus: "Heti vallankumouksen jälkeen siellä (Neuvosto-Venäjällä) syntyi selkeä näkemys, että Suomi pitää saada takaisin. Tämä oli perusydin, joka johti sotaan (1939)." Tämä on julkaistu myös kirjana, kannattaa lukea.

NL:n valloitussuunnitelma: Leningradin sotilaspiirin komentajan selonteko puolustusasiain kansankomissaari Kliment Vorošilovin suunnitelmasta Suomen maa- ja merivoimien murskaamisesta. No. 4587
- Lopussa Suomeen hyökkäävien joukkojen alueellinen keskitys hyökkäyssuunnittain (Muurmanni, Repola, Vitele, Karjalan kannas, punalaivasto, rintamajoukot = Leningradin esikunta); pataljoonia (yht. 141), kevyttä tykistöä (958), raskasta tykistöä (592), hyökkäysvaunuja (740+249), lentokoneita (1581).
- Jakelu: 2. lk armeijankomentaja Meretskov, sotilaspiirin sotaneuvoston jäsen armeijakunnan komissaari Vašugin, sotilaspiirin esikuntapäällikkö prikaatinkom. Tšibisov, Leningradin operatiivisen osaston esikuntapäällikkö eversti Tihomirov.
lähde: https://histdoc.net/pdf/Doklad_no_4587,29_oktjabrj...

Terijoen hallitus on myös selkeä todiste Neuvostoliiton päätöksestä valloittaa Suomi.

Ilkka Luoma

Neuvosto-Venäjä ensimmäisenä 4.1.1918 - kts. Erkki Räikkönen - Itsenäisyyssenaatti [ ~ https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=169210 - ] - itsenäisyystunnustuslistaus aikajärjestyksessä - kirjan lopussa.

Suomi toki yritti ensin Saksasta - Saksa kehotti menemään Pietariin - ensin, sitten yritettiin jo joulukuussa 2017 Ruotsista - ei onnistunut - kts. Max Jakobson - Tilinpäätös - Otava 2003.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Samana päivänä eli 4.12.1918 nuo maat tunnustivat Suomen. Kun otetaan huomioon käynnissä oleva suursota ja silloinen hidas tiedonvälitys morseaakkosin lenntättimellä tunnustuksia voidaan pitää toisistaan rippumattomina ja yhdenaikaisina.

Jos nyt kelloa tuijotetaan niin Neuvosto-Venäjän aikaero muihin itsenäisyyden tunnustaneisiin on konkreettisin syy miksi tunnustus tuli itänaapurilta ensimmäisenä. Sodan jälkeen suomalaiset itse loivat myytin Leninin myöntämästä itsenäisyydestä, koska Neuvostoliitossa oli kaikki Leniniin liittyvä pyhää. Ajateltiin, että itänaapuri kunnioittaisi vielä enemmän itsenäisyyttämme ja hyväksyisi puolueettomuutemme, mikä tapahtui vasta 1989.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Saksakin odotti Neuvosto-Venäjän tunnustusta - ensin, jonka se tekikin ja muut seurasivat, Saksakin - kiintoisaa oli Englannin ja US' n reagointi!

Näiden asioiden jenkaaminen historian todellisuutta vastaan, on osatekijä miksi valistuneet piirit puolustavat Venäjää ... toki ollen kriittisiä moniin Moskovan päätöksiin!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kommentteja Vaaliston "viilauksiin":

A) Neuvosto-Venäjän johto oli jo marraskuussa 1917 vahvistanut omalta osaltaan Suomen oikeuden itsenäisyyteen, Samaten olivat bolshevikit omalta osaltaan kertoneet saman kantansa jo ennen Lokakuun vallankumousta sekä puoluepäätöksin että V.Lenin teoksissaan.

C) NL vahvisti Suomen puolueettomuuden YYA-sopimuksen johdannossa 1948.

E) NL:n valloitusaikomuksista ei ole ensimmäistäkään dokumenttia eikä kritiikin kestävää todistelua. Etupiirijako ei sellaiseksi kelpaa ihan jo määritelmällisistä syistä (Kielitoimiston sanakirja: "etupiiri: alue jolla jllak valtiolla on etuja valvottavana; vaikutusalue")

Vaalisto ei voi kuin kontrafaktuaalisesti spekuloida mitä ehkä mahdollisesti olisi voinut tapahtua jos O.W.Kuusisen johtama Suomen kansanhallitus olisi siirtynyt Helsinkiin. Kukaan ei ole löytänyt, ainakaan toistaiseksi, ensimmäistäkään faktaa joka kertoisi miten olisi käynyt jos historia olisi mennyt toisin kuin meni.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Myyryläisen selitykset ontuvat:

Eihän Suomi edes ollut edes julistautunut itsenäiseksi marraskuussa 1917, joten itänaapurin neuvostojohto ei voinut olematonta tunnustaa.

Toki keskusteluja käytiin:

Stalin osallistui SDP:n puoluetoimikunnan kokoukseen 25.11.1917
Kansallisuusasiain kansankomissaari Stalin käsitteli puoluekokouksen päätöspäivänä pitämässään puheessa Suomen ja Venäjän suhdetta. Hän lupasi niin Suomen kuin muiden Venäjän kansojen voivan päättää itse omista asioistaan.

SDP:n eduskuntaryhmä lähetti 9.12.1917 Pietariin Kullervo Mannerin, Evert Huttusen ja Eetu Salinin, jotka tapasivat seuraavana päivänä Leninin ja Stalinin. Lenin oli valmis itsenäisyyden tunnustamiseen kansankomissaarien neuvoston toimesta, eikä hän halunnut pyynnön joutuvan perustuslakia säätävän kansalliskokouksen käsiteltäväksi.

Tuo YYA -sotilasliittosopimus nimen omaan nakersi Suomen puolueettomuutta. Tilanne parani hieman vuonna 1955, kun Neuvostoliitto päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen Suomelle. Suomi pääsi samana vuonna myös YK:n jäseneksi. Porkkala palautettiin vuonna 1956.

Sittemmin Neuvostoliiton kommunikeatekstit vääntyivät muotoon Suomen pyrkimyksestä aktiiviseen puolueettomuuspolitiikkaan. Se tarkoitti, ettei Suomi suinkaan ollut sinänsä puolueeton, eikä siihen varsinaisesti Neuvostoliiton mielestä edes pyrkinytkään. Lopulta Suomi linjasi, ettei Suomi ole sodan ja rauhan kysymyksissä puolueeton, vaan ”rauhan puolella sotaa vastaan”.

Myyryläisen "historiantutkimus" kielistoimiston sanakirjan määritelmän pohjalta taitaa olla hurttia huumoria. Toivon ainakin kovasti niin.

Myyryläisen kannattaa lukea aiempi kommenttini uudestaan ajatuksella: OW Kuusisen hallitus ja sen tunnustaminen yndessä KLim Vorshilovin maamme valloitussuunnitelman kanssa kertoo NL:n tavoitelleen maamme miehitystä. Neuvostojoukoille oli annettu jopa ohjeet miten tulee käyttäytyä Torniojokilaaksossa ruotsalaisten viranomaisten kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #27

Stalin lupaili itsenäisyyttä marraskuussa 1917, tunnustus annettiin ensimmäisenä Neuvosto-Venäjältä 4.1.1918 - tämä riittänee harhailevaan kommenttiin.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #34

Jos näin niin onko sitten em neljän saman päivän tunnustuksen kellonajoista tietoa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Luoma kilauttanee Moskovaan, kertoihan edellisessä blogissaan että siellä on suomalaisia, joilla on yhteyksiä Kremlin sisäpiireihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Vaalistolle näyttää olevan ihan turha kirjoittaa tarkasti. Muotoilinhan ilmaukseni tuollaista kommentointia varten: "tunnusti Suomen oikeuden itsenäisyyteen".

Lisäksi kehottaisin Vaalistoa muutenkin tarkkuuteen. Sotaa käydään sodan päämäärin ja ne ovat o s a suurempia strategioita. On mihinkään perustumatonta spekulaatiota väittää tietävänsä sillä perusteella valloitussuunnitelmista kun ei ole dokumentteja eikä todisteita siitä miten sodan j ä l k e e n on ollut tarkoitus menetellä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"C) NL vahvisti Suomen puolueettomuuden YYA-sopimuksen johdannossa 1948."

Ei vahvistanut. Teksti kuuluu: "ottaen huomioon Suomen pyrkimyksen pysyä suurvaltojen välisten eturistiriitojen ulkopuolella"

Ks. https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/194...

Missään kohdassa sopimustekstiä NL ei tunnusta eikä lupaa kunnioittaa Suomen puolueettomuutta, saatikka takaa sitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #59

Tuossa tekstissä on tunnustamisen lisäksi ripaus realismia sillä onhan tunnettua, että hyvätkään aikomuksien eivät ihan aina toteudu. Onhan koko sopimuksen ydin sopimista kuinka sovitaan eräistä toimenpiteistä jos tuo aikomus ei toteudu.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #59

Tuohon en ota kantaa, mutta luehan sellaisen asiantuntija-auktoriteetin kuin Max Jakobsonin kirjan - Tilinpäätös - sivut noin 60-90, siellä jo selostetaan puolueettomuutemme hyväksyntä 1975, kun Kekkosen nuija kopsahti ETYK-juhlakokouksen päätteeksi ... Otava 2003.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #59

Juuri näin. Vasta Gorba myönsi Suomen olevan puolueeton 1989.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #88

Tuo Jakobsonin kirja - Tilinpäätös - kannattaa lukea, antaa kuvan todellisuudesta jo vuodelta 1975 ... jos ei ole kirjaa lukenut, niin nyt kannustan siihen - avaa historian tuntemusta myös puolueettomuuskysymyksemme osalta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Helsingin Sanomat kirjoittaa 22. helmikuuta 1939 otsikolla:
”Röyhkeä rajanylitys. Venäläinen lentokone valokuvausmatkalla Kannaksella. Käväisi 25 km:n päässä Viipurista.” Venäläinen vakoilukone lenteli pitkin Kannasta ristiin rastiin ja kuvasi kohteita tulevia operaatioita varten jo helmikuussa 1939.

Suosittelen erittäin mielenkiintoista kirjaa. Se on Viktor Stepakovin ja Dmitri Orehovin toimittama kirja ”Paraatimarssi Suomeen.” Kirja on muistelmateos Talvisodasta, jossa puhuvat tavalliset venäläiset sotilaat ja upseerit. Venäläiset tekijät ovat tavoittaneet noin 500 Talvisodan veteraania. Kirja julkaistiin Suomeksi vuonna 1992.

Kirjan mukaan valmistelut hyökkäykselle Suomeen aloitettiin jo huhtikuussa 1939 ja jatkuivat pitkin kesää ja syksyä. Tämän perusteella Paasikiven neuvottelut ennen Talvisotaa olivat pelkkää puhdasta teatteria itänaapurin puolelta Moskovassa.

Valloitus olisi ollut jatkumoa inkerinsuomalaisia, siis suomalaisia, kohtaan tapahtuneelle kansanmurhalle, josta Vieno Heistonen kertoo blogissaan. Suojeluskuntalaiset olisivat olleet ilman muuta ensimmäisiä kohteita, kuten eräs tamperelainen lähes 100-vuotias kapteeni totesi aikanaan haastattelussa Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuudessa Kasarmintorilla.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260105-suom...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Presidentti Sauli Niinistön mukaan monet epävakaustekijät, joiden luulimme jo jääneen unholaan, nostavat jälleen päätään. Hän sanoi, että näissä oloissa Suomen turvallisuudesta huolehtiminen vaatii erityistä valppautta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005888612.html

Presidentin mielipiteellä on kannattajansa, 87 % suomalaisista kannattaa Niinistöä ! Kun Niinistö puhuu epävakaustekijöistä, hän ei tarkoita Ruotsia!

Ilkka Luoma

Pitä paikkansa - kansakunta ei edes lämpene Niinistön mahdollisten natoponnisteluiden edessä - jos ehdottaisi liittymistä Natoon - kansakuntamme tietää parhaiten oman etunsa ja hyötynsä - "Puhukaa te, me pidämme hevosta" :)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Sinulta jäi jotain lukematta !

"Tiiviistä (NATO) kumppanuudestamme huolimatta rajoja tietenkin on, molemmin puolin. Emme ole Naton jäseniä. Toimimme ”kartalla” aivan kuten toimisimme tositilanteissakin. Emme siis osallistu Naton artikla 5:n päätöksentekoon emmekä sen toimeenpanoon. Eduskunnan kannan mukaisesti pidämme huolen omasta alueestamme, emmekä anna muiden käyttää sitä vihamielisiin tarkoituksiin kolmansia osapuolia kohtaan. Tänne tullaan vain jos kutsu käy.Eduskunnan kannan mukaisesti pidämme huolen omasta alueestamme, emmekä anna muiden käyttää sitä vihamielisiin tarkoituksiin kolmansia osapuolia kohtaan. Tänne tullaan vain jos kutsu käy.

Yhteisen harjoitustoiminnan avulla varmistamme, ettei sen enempää Nato-mailla, Ruotsilla kuin meilläkään ole harhaluuloja siitä, miten kriisin sattuessa toimittaisiin."

Kun Venäjä on ilmaissut NATO:n vihollisekseen, se johtaa epäsuorasti siihen, että Suomi NATO kumppanina ja isäntämaasopimuksen myötä on Venäjälle vihollinen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Kuten Kuopion Rissalaan, jonne US kutsututti itse itsensä ... aiemmin, meidän ollessa itsenäisiä, ja emmekä halunneet luoda mitään uhkia millekään rajanaapurille - osasimme ja kykenimme sanomaan pr. Kekkosen toimesta "Kiitos ei" Kremlille, kun se halusi yhteisiä sotaharjoituksia maahamme - se oli aikaa se, kun päätimme itse asioistamme :) Ei enää - itsenäisyys luovutettiin EU-Brysseliin ja Nato - Isäntämaa pöytäkirjan myötä toisaalle - jo osin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #19

"Kuten Kuopion Rissalaan, jonne US kutsututti itse itsensä" (19)

Jaksat vielä toistaa tätä valhetta. Ei se kuule muutu todeksi vaikka kuinka sitä jankutat.

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263578-....

PS: tuo suluissa oleva numero on tuon valheen järjestysnumero.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #19

"US kutsututti itse itsensä" on ilkeilystä huolimatta lähellä totuutta ja aiheesta on kyllä kirjoittaneet muutkin. Siitä oli jopa esitetty kysymys eduskunnassa, mihin puolustusministeri vastasi kirjallisesti.

Juttelin vanhan Rajakoulun aikaisen kaverini kanssa, joka toimii nykyisin laitoksen päällikkönä ja hänellä on pari ns kissankuvaa kauluslaatassa.

Hän kertoi, että sotilasvieralussa protokolla monesti lähtee vierailijan aloitteesta ja vierailun kohdemaa päättää asian.

Kun kommentoja (ei Ilu) kirjottaa eräällä palstalla: "Sitä paitsi nyt jo amerikkalaiset sotakoneet tulevat Suomeen itse itsensä pyytäen kuten Rissalaan 2015 F-15C taistelukoneilla"

Hänen pitäisi kritisoida myös kaikkia muita sotilasvierailuja esimerkiksi näin: "Sitä paitsi nyt jo kiinalaiset sotakoneet tulevat Suomeen itse itsensä pyytäen kuten 2017 Helsinkiin yhdiasein varustellulla fregatilla"
Tuon kiinalaisfegatti Yunchen on varustettu risteilyohjuksilla, joiden taistelukärkivaihtoehto on taktinen ydinase: https://en.wikipedia.org/wiki/Hongniao

Kiinan laivaston kohteliaisuusverailut Itämerellä lähtivät kiinalaisten omasta suunnitelmasta. Tämähän on tärkeä osa diplomatiaa, jonka mestareita kiinalaiset ovat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, russofobian historiaa on jo selvitetty akateemisinkin tutkimuksin. Nyt olisi aika jo selvittää nykyajan, esimerkiksi rajautuen 2000-lukuun, russofobian ja misorussismin sisältöä.

Mitä oikeasti pelätään kun Venäjää pelätään ja mitä vihataan kun sitä vihataan? Mikä on omaehtoista ja sisäsyntyistä, mikä ulkoa annettua? (ulkoa = a: kotomaiset propagandakoneistot ja b: ulkomaiset vastaavat)

Kun nuo on selvitetty, voitaisi jatkaa tutkimalla onko pelon ja vihan aiheissa perää ja jos on, miten paljon.

Jos tutkimukset tehtäisi objektiivisesti ja neutraalisti, ne saattaisivat saada ajattelevamman osan ihmisistä pohtimaan asioita syvällisemmin. Vaikka syvimmissä juoksuhaudoissaan lymyileviin kaikkein vanhauskovaisimpiin kumpujen öiden sankareihin se tuskin vaikuttaisi sekään.

P.s. Älämölöstelijöille joiden on vaikea pysyä asiassa: suosittelin tätät(-kin) kirjoitusta koska se sisältää paljon ihan asiallisia kysymyksiä jotka ansaitsisivat saa asiallisia vastauksia objektiivisesti asioihin suhtautuvilta tutkijoilta.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Ehdotan, että Myyryläinen aloittaa selvityksensä tekemisen Ukrainan Mariupolista. Minulla on tuttuja siellä ja voin antaa vaikkapa paikallisen sanomalehden yhteystiedot. He mielellään kertoavat onko russofobiaan todellisia syitä ja mitä ne mahdollisesti ovat.

Ilkka Luoma

Ehdotan, että tässä kohdin perehdytään lähihistoriaan - alkaen vaikka Yle Arkistosta:

"Elävä arkisto: Krim halusi osaksi Venäjää jo 20 vuotta sitten

Ukrainassa puhkesi kriisi vuonna 1994, kun Krimin parlamentti vahvisti niemimaan itsenäisyysjulistuksen "

~ https://yle.fi/uutiset/3-7149546 -

.
Toki emme unohda Odessan murhapolttoa, jonka myötä venäjämielisiä hyytävästi likvidoitiin - tulella ja polttamalla ... tästä löytyy paljon murheellista uutisointia, myös lännenmiehen aviiseista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Tuo ei liity aloitukseen, sen sijaan Krimin kriisi ja Itä-Ukrainan sota 2014, minkä jälkeen kyselyn tulos oli tämä:

Talouselämän kysely: Suomalaiset pitävät Putinia uhkana

Enemmistö suomalaisista pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinia uhkana Euroopan vakaudelle.

Talouselämä-lehden kyselyn mukaan 59 prosenttia katsoo Putinin uhaksi vakaudelle.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/635500/Talousela...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Ei liity, vaan on kommentti kohtaan nro 12 ... Lupasin nyt pysyä tiukasti aiheessa, enkä "hairahdu" harhailevien kommenttien perään - joita todennäköisesti syötetän tarkoituksella - kun on tuo korjaamisen halu olemassa - korjataan, mutta nyt asiaan:

...
"KOTIMAA 21.9.2014
Lukijalta

Heikki Talvitie: Ideologia värittää jälleen Suomen ja Venäjän suhteita" -puolustaja

" ... Vuosi 2000 aloitti Putinin ajan. Valtion rakenteita ryhdyttiin tietoisesti vahvistamaan ja tätä suosi energian hinnan korkea taso. Oligarkkien valta murrettiin ja valtion kassaa vahvistettiin. Instituutioiden asema säilyi kuitenkin heikkona ja poliittiset puolueet olivat henkilöiden ympärille rakennettuja vaaliorganisaatioita. Vaalit olivat pääsääntöisesti puhtaat, mutta vaalien ehdokasasettelulla varmistettiin vaaleilta haluttua tulosta.

Lännen johtavat valtiot hoitivat kansainvälistä politiikkaa niin kuin halusivat. Yhdysvallat kykeni käyttämään sotilaallista voimaa ilman vastavoiman pelkoa. EU ja Nato laajenivat ensin entisen Varsovan liiton alueille ja sittemmin myös itse entisen Nl:n alueille Baltiaan.

Vuonna 2007 Putin käytti Munchenissä puheenvuoron, jossa hän katsoi, että tämä lännen vyörytyspolitiikka sai nyt riittää. Useat lännen valtiot Suomi mukaan lukien tunnustivat Kosovon itsenäisyyden vuoden 2008 alussa, vaikka entinen emämaa Serbia tätä vastusti. Kun Georgian presidentti Saakashvili hyökkäsi 8.8.2008 Etelä-Ossetiaan, niin Venäjä vastasi sotilaallisella voimalla ja tunnusti vastavetona lännen Kosovo-politiikalle Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden. ... "

~ https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/09/21/heik... -

.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä taas ehdotan, että pysyttelemme Luoman alustamassa aiheessa emmekä loiki muualle, esim. Mariupoliin. Vaikka toki sielläkin pitäisi tarkastella asiaa kiihkottomasti useammalta kantilta eikä vain sikäläisten Kiovan hallinnon hyväksymien tiedonlevitteiden kautta. Mutta olkoon se toisen keskustelun aihe, vai kuinka?

Toisaalta en ehdottanut minun tekevän tuota selvitystä vaan akateemisesti koulutettujen ja osaavien tutkijoiden, objektiivisesti ja neutraalisti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #21

Hyvä ehdotus, koetan nyt itse pysyä tiukasti aloitusasiassa, enkä innostu harhailevien kommenttien viidakkoon :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Hyvä, et sitten voi sotkea Kiinaakaan tähän, kuten yleensä teet kun Venäjästä on kyse.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Esität juuri tiedon päättyessä harhailevaa kommenttia, johon tekisi mieli puuttua, mutta jääkööt - sen sijaan tuon esille puolustajien näkökulmia turvallisuutemme takeeksi ja vakuudeksi ---

...
"Raju ehdotus strategian professorilta: Suomen liittouduttava Venäjän kanssa" -otsikko

.
Suhtaudun kriittisesti tähänkin, mutta kyseessä sotilasasioiden ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, joka lausunnollaan tekeytyy puolustajaksi tosiasioiden edessä (?)

~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/raju-ehdo... -

...
Btw. Meillä on oiva paikka olla välittäjänä - kaupallisesti - tuossa kahden jätin välissä :)

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

"Btw. Meillä on oiva paikka olla välittäjänä - kaupallisesti - tuossa kahden jätin välissä :)"

BTW, et sitten millään malttanut..

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #38

En malttanut, mutta yritin ja jätin viimeiseksi Btw. lyhenteen taakse :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

Kiina suljettu pois, toivottavasti myös ainakin Lenin ja muut viime vuosituhannen tapahtumat, joilla ei enää ole vaikutusta muiden kuin ehkä vanhempien eläkeläisten mielipiteisiin nykytilanteesta. Yritä nyt päästä ajan tasalle ja vaihtaa Leninin tilalle Putin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #33

Kohta tulee lista USA käymistä sodista....

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #48

Ilkka Luoma #23

"..koetan nyt itse pysyä tiukasti aloitusasiassa, enkä innostu harhailevien kommenttien viidakkoon :)"

= ehkä tulee vain by the way, jos ei taaskaan malta.

Ilkka Luoma

Uskoisin, että ainakin osin on kysymys vähäisestä tiedosta, väärän informaation omaksumisesta sekä jostain sellaisesta fanatiasta, jolle ei oikein järjellistä syytä löydy ...?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Luoman "Niin, miksi me puolustamme Venäjää?" lista on hyvin yksisilmäinen ja subjektiivinen, että sitä pitää tarkastella huolellisesti, jotta voidaan havaita tuon listan vilpillisyys:

"A] Neuvosto-Venäjä myönsi meille itsenäisyyden, tosin luovutimme sen myöhemmin EU-Brysseliin"

Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden, mutta hänellä oli yksi kortti vielä käyttää Suomen suhteen, ja se oli suomalainen punakaarti, joka usutettiin tammikuun lopussa 1918 aloittamaan kapina.

"B] Aikanaan YYA – bilateraalinen kauppa pelasti meidän aikakausiulkomaankauppataseemme"

Vakaana aikana bilateraalinen kauppa oli Suomelle hyödyllistä. Sen sijaan silloin, kun Venäjä tai Neuvostoliitto oli mullistuksien kourissa, niin sen kauppa Suomen kanssa kärsi siitä pahasti. Suomi kävi autonomian aikana aktiivisesti kauppaa Venäjän kanssa, mutta I maailmansodan loppuessa ja bolshevikien noustessa valtaan se loppui. Vuonna 1991 Neuvostoliitto romahti ja romahdutti idänkaupan syventäen 90-luvun lamaa Suomessa.

"C] Neuvostoliitto myönsi sanattomasti meidän (täyden) puolueettomuuden 1975 (Max Jakobson – Tilinpäätös, Otava 2003 – s.80-86)"

Keskeistä tässä eivät ole Suomen ja Neuvostoliiton väliset sopimukset, vaan se, miten ulkopuoliset tahot näkivät Suomen aseman. Länsimailla oli hyvät syyt kylmän sodan aikana olla pitämättä Suomea puoluettomana, sillä Suomella oli Neuvostoliiton kanssa voimassa YYA-sopimus, jonka avunantopykälä kyseenalaistaa Suomen puolueettomuuden, sillä siinä ei puhuta mitään neuvostojoukkojen sijoittelusta konfliktin jälkeen.

"D] Venäjän tsaari halusi autonomiansa olevan esimerkki muulle Venäjälle ja katsoi sormiensa läpi meidän joskus ylilyöviä itsenäisyystavoitteita"

Venäjän tsaari sangen jalomielinen aina vuoteen 1899, jolloin alkoi ensimmäinen sortokausi, kun kenraalikuvernööri Bobrikov alkoi toteuttamaan venäläistämispolitiikkaansa.

"E] Josif Stalin jätti Suomen valloittamatta – Talvisodassa osin Saksan vihjeestä ja Jatkosodassa, koska halusi pitää Suomen otteessaan, mutta itsenäisenä!"

Talvisodassa alkuvuodesta 1940 Stalin ei halunnut riskeerata joutumista konfliktiin Britannian ja Ranskan kanssa. Ranska sortui vasta toukokuussa 1940, useita kuukausia talvisodan päättymisen jälkeen. Jatkosodassa vuonna 1944 edes Stalinilla ei ollut tarpeeksi joukkoja hyökkäykseen Suomea vastaan samaan aikaan, kun hän halusi edetä kohti Berliiniä.

Kannaksen suurhyökkäys alkoi 9. kesäkuuta 1944 ja massiivinen operaatio Bagration 22. kesäkuuta 1944 saksalaisia vastaan. Suomi pystyi torjumaan suurhyökkäyksen kiivaiden taisteluiden jälkeen ja uuteen suurhyökkäykseen Neuvostoliitto olisi tarvinnut ainakin satatuhatta eliittisotilaista, sekä suuret määrät tankkeja, tykistöä ja lentokoneita.

"F] Siksi, että nykymedia käsittelee itäistä naapuriamme epätasa-arvoisesti ja yksipuolisesti – jättäen paljon sellaista pois, mikä on meille tärkeää, ja lisäten sellaista, joka ei kaikin osin pidä edes paikkansa."

Ensinnäkin olisi syytä määritellä tarkasti, mitä sanalla nykymedia tarkoitetaan. Nykymedia on äärimmäisen epätarkka määre, eikä se kerro kenellekään tosiasiassa mitään.

Venäjän kaltaisen maan suurin ongelma on sen johtajakeskeisyys, jonka seurauksena vain harvoilla ihmisillä siellä on tosiasiassa vaikutusvaltaa, ja se vaikutusvalta yleensä saavutetaan suuren johtajan suosion kautta. Sen asian mainitseminen ja analysointi on hyvin tärkeätä, ja sitä ei voi silotella tai kullata millään tavalla.

JSN:n journalistin ohjeen 8. artikla sanoo, että "Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen." On syytä olettaa, että suomalainen media toimii tuon eettisen säännön mukaan, ellei muuta pystytä todistamaan:

https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Ilkka Luoma

Ihan hyvä asiallinen kritiikkikommentti!

...
Lenin ei halunnut Stalinin tavoin itsenäisyyttämme poistaa, vaan kannusti itsenäisyyttämme, jopa niin, että Stalin lupasi itsenäisyyden jo marraskuussa 1917 - demarikokoukselle (Tampereella?) - kommunistit sen sijaan keskittyivät työväenliikkeen maailmanlaajuiseen nousuun ja yhteiseen toverihenkeen - ei valtiollisen itsenäisyyden poistamista, vaan yhtyvän työväenliikkeen (proletariaatin) yhtenäisyyttä - jopa maailman vallankumousta - kuten Suomessakin, mutta tähän ei kansakuntamme ollut valmis ---

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Kun se taas alkaa -ja se taatusti alkaa, toivottavasti emme ole yksin:
https://www.is.fi/suomi100/art-2000005165232.html

Neuvostoliitto lähetti vuorostaan 28. marraskuuta oman tylyn vastanoottinsa ilmoittaen, että se on ”pakotettu” irtautumaan maiden välisestä hyökkäämättömyyssopimuksesta. Kieltäessään syyllisyytensä Mainilan laukauksiin Suomi osoitti Moskovan mukaan ”syvää vihamielisyyttä Neuvostoliittoa kohtaan”, johti yleistä mielipidettä harhaan ja ivasi ammunnan uhreja. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kävi selväksi, ettei tämä jäisi pelkän sanasodan asteelle.

Ilkka Luoma

Meidän paras "yksinolo" on luotettavassa puolueettomuudessa järjestää lännen ja idän johtajille se neuvottelupöytä, jonka kattajan tiedetään ymmärtävän olla sekaantumatta muiden kolmansien sisäisiin asioihin ja toisdaalta luottamus terveeseen järkeen tehdä toimia, joiden taakse rauhanneuvottelu voisi asemoitua.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma

Suomi ei ole puolueeton kuten mainitsit todistettuasi sen sanomalla, että olemme luovuttaneet itsenäisyytemme EU Brysseliin ja isäntämaasopimuksen myötä osittain NATO:lle. Miksi kuitenkin toteat tässä, "Meidän paras "yksinolo" on luotettavassa puolueettomuudessa........"

Presidentti Niinistö kuitenkin toteaa "Mitään automaatiota harjoituksiin osallistumisessa ei ole. Sitä koskevat päätökset tehdään aina ulko- ja turvallisuuspoliittisen kokonaisharkinnan perusteella. Olemme jo edenneet Naton kanssa yhteisessä ja suunnitellussa harjoitustoiminnassamme niin, että laadullisesti uusien avausten tarvetta tuskin on. Jatkossa kyse on enemmänkin jo hankitun osaamisen ja ymmärryksen päivittämisestä.

EU-jäsenyyden ja Nato-kumppanuuden ohella teemme puolustusyhteistyötä myös pienemmissä maaryhmissä. Yhteispohjoismaisen NORDEFCO:n lisäksi olemme määrätietoisesti hakeutuneet osaksi kolmen suuren eurooppalaisen maan – Saksan, Iso-Britannian ja Ranskan – perustamia yhteistyöfoorumeita. Nämä maaryhmittymät täydentävät toisiaan, eivätkä ole pois EU:n rakenteiden sisällä tehtävästä yhteistyöstä.

Olemme myös tiivistäneet kahdenvälisistä suhteistamme muodostuvaa verkostoa entisestään. Puolustusalan kahdenvälisiä yhteistyöasiakirjoja on hiljattain allekirjoitettu lähes kymmenen maan kanssa. Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa Suomella on yhteinen kolmenkeskinenkin yhteistyöpaperi. Yhteisymmärryspöytäkirjat ja aiesopimukset eivät tuo meille sen enempää sopimusvelvoitteita kuin turvatakuitakaan, mutta ne helpottavat käytännön yhteistyötä mahdollisessa kriisitilanteessa."

Huomaat kai, että Venäjän kanssa näitä turvallisuus-ja puolustuspoliittisia sopimuksia ei ole ollut tapetilla !

Suomi ei puolusta Venäjää missään vaan päinvastoin on vahvasti rintamassa EU:n ja läntisen puolustusliiton kanssa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #29

Nykytila ja tavoite ovat kaksi eri asiaa - tuosta muuten muodostuvat ne Venäjän puolustajat, jotka näkevät kansakuntamme enemmistönä maamme ilman Natoa ...

...
Samoin puolustajat näkevät Venäjän pilkkomissuunnitelmat meille vihamielisinä, koska itse venäläisyyteen koskeminen hajottamismielessä lisää sodan vaaraa lähialueille, ja sitä me olemme mitä enimmässä määrin!

...
SUNNUNTAINA, HUHTIKUUTA 17, 2016
Venäjäkin – ”pahan valtakunta” on liian suuri – lännen mielestä!

(Harvemmin puhuttu skenaario. Me suomalaiset katselemme historiaviisaina idän ja lännen vedenjakajalta näytelmää, jonka käsikirjoituksen tietävät tarkoin juuri nämä kaksi eri maailman johtajaa – ydinasesuurvallat Venäjä ja Yhdysvallat)

[ … kansalainen Erkki pohtii usein mikä mättää, kun nokittelua on juuri suurien välillä, on Ukrainaa |1, johdantoa siihen – on Itämerta |2, jossa suurvallat osoittavat mahtailukykyään, häiritsevät ja vakoilevat. Meillä Suomessa on laajasti omaksuttu kansalaisten taholta irti oleminen kummankaan sotilaallisista liittoumista |3 …

… Erkki kutsuu sitä ”paasikivimäiseksi viisaudeksi ymmärtää tosiasioita viisauden lähteeksi” – samoin arjen kansalainen Liisa on oivaltanut, että ”ystävät tulee pitää lähellä ja viholliset kaukana”. siksikin Liisa ei haikaile Natoon – lännen sotakoneeseen, koska meillä on yhteistä rajaa itäisen suurvallan kanssa kokonaista 1320 kilometriä … ]

Venäjä on liian suuri väestöönsä nähden

USA on maailman suurin raaka-aineiden ja energian kuluttaja – viimeisen 150 vuoden aikana *. Yhdysvallat loi vaurautensa ja sotilaallisen voimansa juuri massiivisella maapallovarantojen hyödyntämisen ansiosta, tuoden materiaaleja ja halpaa energiaa kaikkialta maailmasta, mutta kenen, minkä ja keiden kustannuksella?

· Maapallollisten raaka-aineiden käyttö ~ http://www.maailmanmuutos.fi/smm/5/5_5T.htm -

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/04/venajakin-... -

.

Ilkka Luoma

Taustaksi, jotta Venäjän puolustaminen olisi loogista, varsinkin sijaintimme huomioiden!

...
TIISTAINA, TOUKOKUUTA 26, 2015
Hallitsemattomat ja hitaat muuttujat johtavat sotaan - kiihtyvästi

" ... Englantilaiset huusivat lööppiensä läpi, että Suomi varautuu sotaan 2], eikä ole edes Natossa. Englantilaiset huutelevat saareltaan USA’ n ydinasesateenvarjon alta – ollen varmasti maalikohdekartassa venäläisten atomiaseiden iskukoordinaatio. Englantilaiset eivät oivaltaneet, että Suomella on yhteistä rajaa Venäjän kanssa noin 1300 kilometriä.

II Maailmansodan jälkimainingit jakoivat Euroopan kahtia,

… itään ja länteen – suunnitelmatalouteen ja markkinaoppiin. Suunnitelmatalous romahti Neuvostoliittona ja Varsovan liittona, jäljelle jäi lännenmiehen Nato. USA on aina ollut ja on Naton sotilasjohtaja. USA Neuvostoliiton hajottua lupasi silloisen ulkoministerinsä James Baker’ in suulla 3], ettei Nato leviä silloisilta alueiltaan kauemmaksi itään – kohti Venäjää. Pontimena lupauksille olivat tuolloinkin idän ydinaseet, joita oli riittävästi tuhoamaan koko läntinen sivilisaatio, omansa mukana. Vanhempi George Bush USA’ n presidenttinä haki myös tukea Neuvostoliitosta Irakin sodalleen.

Tänään Nato on levinnyt liitosneuvottelujen myötä jo Venäjän rajoille ja uusia valtioita houkutellaan tiiviisti mukaan. Arvioidaan, että Ukrainankin verimellakat 4] ovat lopulta länsijohteiset. Syy voisi olla selkeä – aikanaan USA’ n presidentti Ronald Reagan nimesi Neuvostoliiton pahan valtakunnaksi 5] ja halusi luhistaa ja pilkkoa maailman suurimman valtiopinta-alan. Reagan onnistui tehtävässään – Tähtien sota 6] oli tehnyt tehtävänsä, luomatta mitään todellisuutta itse USA’ n armeijalle.

Nyt Yhdysvalloissa oivallettiin,

… että Venäjä on vieläkin maapinta-alaltaan liian suuri väkilukuunsa nähden. Venäjällä oli yksinkertaisesti liian paljon luonnonvaroja, puhdasta vettä ja maaperäenergiaa, sitä pitää saada markkinatalouden rattaisiin. Siispä Venäjää piti luhistaa ja pilkkoa. Ukraina löytyi slaaviyhteiskuntana sopivaksi kohteeksi, niinpä CIA asialle ja tämän pääjohtaja John Brennan vierailikin Kiovassa jo keväällä 2014 7].

Ukrainan kriisin myötä sotatilanteen mahdollisuudet ovat esiladatut 8]

Jännitteitä kasataan puolin ja toisin. Joku ampui vahingossa alas malesialaisen MH17 matkustajakoneen 9], Krim ”äänestytti” itsensä osaksi Venäjää 0] ja Venäjän armeijan väitetään olevan Itä-Ukrainassa. Aseita ladataan jo, ja sotaharjoitukset 11] – myös Suomessa 11B], seuraavat tosiaan. Viro pyytää kuubalaisittain aseita ja rynnäkköjoukkoja Yhdysvalloista 12].

Suomalaiset itse ovat oivaltaneet, että olemme niin idästä kuin lännestä
[ … meille sopii hyvin neuvottelijan ja sopeuttajan rooli lännen ja idän välissä ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?... – [4007] - ]

Suomessa kansa sanoo jatkuvasti ja päättäväisesti ”tulevien ruumiiden pesijöinä” Natolle täyden ei 13], kuten jo vuosikaudet. Suomen A Stubb pätkähallitus määräsi suomalaiset vapaaehtoissotilaat kouluttamaan tappamista Irakiin 14], kohteena verenhimoiset ISIS – järjestön 15] maailmalta haalitut uskonsoturit. Suomestakin matkusti paljon sotureita uskonkiihkoisina, ja paluun tehneitä on jo – kuinka manipuloituina, jää nähtäväksi. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/05/hallitsema... -

.

Tähän liittyy vahvasti vanha kiinalainen sanonta -"pidän ystävät lähellä ja viholliset kaukana" ---

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Sama kuin naapurin Putte tuikkaisi tuleen viereisellä kadulla Ullan ja Georgen talot tuleen, mutta uskomme Putten hyvyyteen kun hän ei meidän kadulla ole polttanut yhtään taloa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"TIISTAINA, TOUKOKUUTA 26, 2015"

= Luoma se jaksaa toistaa vanhoja kirjoituksiaan à la Siihen aikaan kun isä lampun osti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #61

Tyhjää harhailua Seijalta - koetetaan ystävällisesti ohjata itse asiaan - tässä luettavaa ---

1] Aika-ajoin Venäjästä luodaan uhkakuvia ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/56864-v... -
2] Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/08/venjn-ja-suo... -
3] Peloton Suomen kansa ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/suomalainen-... -

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #95

"Tyhjää harhailua Seijalta - koetetaan ystävällisesti ohjata itse asiaan - tässä luettavaa ---"

Kuten tavallista viittaat omiin vanhoihin bloggauksiisi, ja kaiken kukkuraksi nämäkin vuosilta 1) 2011 2) 2006 3) 2005 ovat ajalta ennen Krimin ja Itä-Ukrainan kriisejä.

Ilkka Luoma

Harhailua ... mennään takaksin itse aihealueeseen:

Saksa on riippuvainen Venäjän kaupasta,
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50431-s... ]

ja Saksa haluaakin heti uuden ”schröderin” ilmaantuessa sopia Venäjän kanssa Euroopan puolustuksesta – johon konklaaviin tullee ulkojäseneksi juuri Kiina. Kiina haluaa lisätä kaupankäyntiä Eurooppaan – riippuvuus USA:n viennistä ei Kiinalle pidemmän päälle sovi. Arvelisin, että presidenttimme Sauli Niinistö on lämmin tälle ”eurooppapuolustukselle” - jopa ilman USA:ta. Amerikkalaisille riittää askaroimista Kiinassa aivan riittämiin 6].

Keskitytään omiin asioihin ja kaupankäyntiin!

Meidän on syytä keskittyä kaupankäyntiin ja opittava kaukoidän viisaus olla puuttumatta muiden itsenäisten sisäisiin asioihin. Kunnioitetaan niin paljon ulkopuolisia, etteivät he tule sotkeentumaan meidänkään sisäisiin asioihin -näin tuo itäinen karhukin pysyy siellä omalla reviirillään.

Ylläpidetään riittävän tehokasta asevelvollisuusarmeijaa,
[ Mikä on Sinun maanpuolustustahtosi? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... - 3104]

jonka saa tarvittavat aseensa, perustaa ”suojeluskunnat” ja huolehtii riittävästä motivaatiosta innostavalla koulutuksella, joka voidaan laajentaa myös naisiin ja pidentää minimssään yhdeksi vuodeksi. Emme saa myöskään unohtaa riittävän suurta reserviä , jota koulutetaan säännöllisesti – vaikkapa näiden ”suojeluskuntien” puitteissa – pitämään yllä ”sissisodankäynnin” 7] periaatteita – unohtamatta cybersotaa.

Kirjoittajan huomautus valittuun sanan valintaan ---

*] Viimeisen virkkeen sanavalinta ei saata kaikkien mielestä olla hyvää asiailmaisua, mutta perusteluksi haluan esittää sen, että niin hanakasti - kansaa kuulematta, historiaa tarkoin tuntematta ja laajaa analyysitaidottomuuttaan merkittävät ”asiantuntijat” esiintyvät analysaattoreina, vaikka esitys on mainittujen henkilöiden taholta pikemminkin vain mielipiteen esittelyä.

Merkittäväksi heidän mielipiteiden yksipuolisuuden tekee se, että aihealueen osaajat, kokemusgenaraattorit ja käytäntöä tietävät – esimerkiksi entinen pääministeri Esko Aho ja entinen Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie toppuuttelivat ja rauhoittelivat kyseisiä pelottelijoita ja natottajia sekä kehottivat kuuntelemaan kansaa ja ymmärtämään myös talousvaikutteita kansantalouttamme kohtaan.

Presidentti J.K. Paasikivi ---
”Viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta” -ja tämän kansakuntamme suuri enemmistö perii aina uudestaan äidinmaidostaan.

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #97

"Harhailua ... mennään takaksin itse aihealueeseen:

Saksa on riippuvainen Venäjän kaupasta,"

"Meidän on syytä keskittyä kaupankäyntiin ja opittava kaukoidän viisaus olla puuttumatta muiden itsenäisten sisäisiin asioihin."

jne.

Jos tuo oli yritys palata aihealueeseen niin lopeta jaaritteleminen ja yritä uudestaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Oliko sitaattilauseissa jokin virhe ... sitä paitsi ovat osa tätä alustuksen kokonaisuutta!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #131

Alustuksessa kehutaan bilateraalikauppaa, josta jäi jäljelle Venäjän 2013 lopulta maksamat velat.

Neuvostoliitto ei ole enää velkaa Suomelle: "Voisi avata samppanjapullon"

– Viimeinen viiden miljoonan dollarin maksu on sellainen, että Venäjä maksaa loppuosan rahana kuin kaikkia tavaroita ja palveluita ei saatu toimitettua, Rothovius sanoo.

Konvertointisopimukset epäedullisia

Rothoviuksen mukaan konversiosopimukset ovat olleet epäedullisia, eikä niitä enää suositella tehtävän inflaation ja korkotulojen menetyksen vuoksi. Viimeisen erän maksaminen käteisellä onkin Suomen kannalta hyvä asia.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001811638....

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tässä "vedenjakajassa" Luoma on todella oikeassa. Se jakaja on EU:n ja Venäjän välinen raja. Me olemme siis tuon jakajan länsipuolella.

Luoman puheet siitä, että meillä olisi siteitä enempi itään kuin länteen, ei pidä paikkaansa. Helppo empiirinen koe on kysyä vaikka kymmeneltä tuttavalta, koska viimeksi keskustelit ulkomaalaisen kanssa ja oliko hän venäläinen vai länsimaalainen.

Tässä Luomalle ja muillekin natokriittisille vielä kaksi kysymystä:

Oletteko sitä mieltä, että

1.Naton jäsenenä Suomi muuttaisi virallista ulkopolitiikkansa Venäjän suuntaan vihamieliseksi?

2.Naton jäsenenä Natolla olisi valta hallita maamme aluetta?

Ilkka Luoma

Puolustajat viittaavat usein todellisuuteen ja tutkimustuloksiin ---

SJE - suomalaisuuden juurien etsijät - kymmeniä asiantuntijakirjoituksia, mistä me olemme - niin idästä kuin lännestä - uusimmatkin tutkimukset - suosittelen lukemaan ---

~ https://www.facebook.com/groups/5749603299/ -

.
Ote:

" ... Eurooppalaisessa vertailussa poikkeamme huomattavasti muusta väestöstä juuri aasialaisen geeniperimän takia.

– Iso ero on, että meillä on 5–10 % aasialaista perimää genomeissamme ja sillä tavalla poikkeamme muusta Euroopasta. Sama näkyy pohjoisvenäläisillä ja vähäisemmässä määrin eestiläisillä, professori Päivi Onkamo sanoo.

Onkamon tutkimuksen kohteena on ollut pari sataa muinaissuomalaisten, saamelaisten ja lähialueiden väestön jäänteiden perimää, joista noin puolet on analysoitu kokonaan.

– Siperia löydöksissä kurkkii, arvioi Onkamo. ... "

~ https://yle.fi/uutiset/3-10482330 -

.
Puolustajia löytyy jo geeneistämmekin ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Voitko vastat Villikarin kysymyksiin?

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Tuo FB ryhmä on asiasta kiinnostuneiden taviksien suljettu keskusteluryhmä.

Geeniperimä ei muokkaa rajojamme vaan historialliset tapahtumat.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Ryhmässä on paljon alan asiantuntijoiden kirjoituksia, tutkimuksia ja analyyseja - sekin tuo kaikupohjaa kansakuntamme ymmärrykselle myös itää kohtaan --- kun avaa ryhmän huomaa sen asiantunjatäyteisyyden. Sitten kun on lukenut nuo noin 30 asiantuntija-artikkelia, niin voi tulla kommentoimaan tuosta aihealueesta.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #77

Vuoden 2016 jälkeen ei näytä olevan suomalaisuutta koskevia asiantuntija-artikkelejä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #57

Näytti olevan aivan uusinta tutkittua tietoa perimästämme ... SJE

Ote: " ... Eurooppalaisessa vertailussa poikkeamme huomattavasti muusta väestöstä juuri aasialaisen geeniperimän takia.

– Iso ero on, että meillä on 5–10 % aasialaista perimää genomeissamme ja sillä tavalla poikkeamme muusta Euroopasta. Sama näkyy pohjoisvenäläisillä ja vähäisemmässä määrin eestiläisillä, professori Päivi Onkamo sanoo.

Onkamon tutkimuksen kohteena on ollut pari sataa muinaissuomalaisten, saamelaisten ja lähialueiden väestön jäänteiden perimää, joista noin puolet on analysoitu kokonaan.

– Siperia löydöksissä kurkkii, arvioi Onkamo. ... "

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"– Iso ero on, että meillä on 5–10 % aasialaista perimää genomeissamme ja sillä tavalla poikkeamme muusta Euroopasta."

Tuskin kaikilla, mutta jos olisi niin miten sekään liittyy aloitukseen?

"Puolustajia löytyy jo geeneistämmekin ;)"

Tässäkin on ainakin tuon verran asiaa

https://www.youtube.com/watch?v=JGDzLCYG24o

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #58

Perehdyhän ensin tuohon SJE - ryhmään - se pitää sisällään koostettuna kymmeniä alan asiantuntijaraportteja, tutkimuksia ... nekin luovat pohjaa kansakuntamme myönteisyydelle myös itää kohtaan ... muistathan, että vain noin puolet pitää Venäjää jonkinlaisena uhkana - puolet taas ei ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #78

Miksi ihmeessä, vai aiotko kenties kiistellä siitä miten jääkausi jakoi Euroopan.

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/su...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #80

Joko perehdyit juuriemme itäiseen osioon - SJE - linkki toisaalla täällä, liittyy aiheeseen tiukasti, sillä tuo perimä antaa perusteita olla tutkailematta itseään vastaan - ja antaa väkevän olotilan tänne idän ja lännen vedenjakajalle - osaltansa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #99

Yritä nyt pysyä aiheessa, sillä kuinkahan moni on teettänyt DNA-testin ja edes ajattelee koko asiaa. Ainakaan siltä kannalta miten se vaikuttaisi suhtautumiseen itänaapuriin.

PS. Ei siellä rajavyöhykkeellä kukaan asu, on kieltokyltitkin. Mitä nyt rajavartiosto partioi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #113

SJE on täysin asiassa ja aiheytimessä - merkitys on meihin ja meidän asenteisiin niin itään kuin länteen ...

...
Oletko koskaan kuullut alitajuntaisista toimista, joihin vaikuttavat geenitekijät ...

Aloita perehtymällä SJE -ryhmään, opit jotain!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #99

Länteen kuuluvasta Suomesta ei tule idän ja lännen vedenjakajaa vaikka toistelet, se ilmaisu on samaa luokkaa kuin Tossavaisen täällä hokema mukasuvaitsevainen. Sekään ei yleistynyt vaikka Tossavainen bloggasi parhaimmillaan kolme kertaa päivässä.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #78

No missä ne siellä on? Taru Sormusten Herrasta soundtrack löytyy ja viimeisin on linkki kirjamessujen uutisoinnista. Sitä edellinen julkaisu on viime vuodelta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Harhailua, ohjaudutaan jälleen Venäjään ...

.
Vahvuutemme on siis EU-joustavoitettu sveitsittyminen
[ ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161581-... - ]

Tähän vahvuuteen liittyy neuvottelusukkulointi maastamme, joka sijaitsee idän ja lännen vedenjakajalla, ja olemmehan niin itää kuin länttä (ehkä jostain kulmasta enemmän länteen 6] – vanhan ruotsivaikutuksen vuoksi). Olemalla ”natoton” valtio, on itäinen rajamme rauhallinen, jopa unelias. No, aika-ajoin nostetaan mediaähkynä venäläisten lentokoneiden oletusloukkaukset pinnalle 7] – monien tajuamatta, miten kapea tuo Suomenlahden kansainvälinen lentoväylä on.

Mikäli taas olisimme Natossa, olisimme uhka ja viholliskandidaatti Venäjälle

Tässä kohtaa on se kansakunnan järki- ja kansalaisviisaus 8] tajuta asemamme maantiede, historia ja tosiasiat paasikivimäisesti. Me emme halua vahvoja venäläisasevoimia rajoillemme, emme taktisten (ydin)ohjusten maalituksia, emmekä halua nato-ohjuksia ”savitaipaleelle emmekä virolahdelle”. Emme halua liekaan, jos jotain tapahtuu jossain muualla natomaassa tai natomaan tukikohdassa.

Natoa perustellaan turvallisuudella

Se voi olla totta, kuvitelma ennakkoturvallisuudestamme paranee [?], mutta se tuo todellisessa konfliktissa massiiviset ennakkoiskut – erityisesti niihin natomaihin, jotka ovat Venäjässä rajallansa kiinni. Me olemme miltei Pietarin kyljessä – jatkuen siitä 1200 kilometriä, ja siinä on se heikko kohta, jonka Nato toisi maallemme. Venäjä puolustaa kynsin hampain Pietaria – entistä Leningradiakin 900 päivää – hirvittävin menetyksin, antautumatta. Tämän tietää niin Saksa ja paasikivimäinen suomalainen, joka historiansa tuntee.

Kuolan niemimaan tärkeys Venäjälle

Emme saa kokonaisturvallisuutta unohtaen vähätellä ”kiinnioloamme” Kuolan niemimaassa, jossa sijaitsee Venäjän strategiset ydinsukellusveneiden tukikohdat – niiden veneiden, joita kutsutaan ”tuomiopäivän” veneiksi – voimme olla varmoja, että Venäjä puolustaa kynsin hampain Kuolan niemimaata, ja meidän raja on pitkä verrattuna esimerkiksi natomaa Norjaan.

Koillisväylän huominen tärkeys!

Samalla meidän on muistettava, että noilta Kuolan vesiltä alkaa huomisen kauppareitit Aasiaan ja maailman suurimmille markkinoille. Venäjä tulee pitämään tiukan otteen ”rannikkoliikenteestään” ja puolustusvyöhyke alkaa jo viereltämme Ala-Kurtista – Venäjä on vahvistanut jo nyt Ala-Kurtin puolustuslohkoa.
Turvallisuusasioitamme seuraavat kansalaiset ovat näistä kaikista edellä mainituista hyvin tietoisia, eikä ole siis ihme, että gallupit kertovat toinen toisensa jälkeen natovastaisuudestamme – Natoon jenkaamisista huolimatta 9].

Meidän on syytä keskittyä erikoisrooliimme,

kuten Stubb sanoo meidän saavan lisäroolitusta Natosta, kun Afganistankin loppuu 0]. Kansakuntamme ei näe asiaa näin, vaan valveutuneet kansalaisemme näkevät tilanteen historian, kaupan ja kulttuurien vuorovaikutuksena ja roolimme venäläisten yhteydenpitoreittinä toistaiseksi tarpeellisiin länsimaihin ja lännenmiehiin.


Olemmeko ystävällisiä vai houkuttaako raha olemaan vieraskorea?

Yllättäen venäläiset turistit kertovat meidän olevan ystävällisiä ja rehtejä heitä kohtaan – näin varmaankin on, sillä äänessä ovat vain ”pahat kellot” – vähemmistössä olevat russofobistit, joilla arkirealismi ei yllä venäläispelon ylle X], vaan Venäjässä nähdään kaikki Haadeksen pedot – mitä mielikuvituksellisimmilla perusteluilla – unohtaen esimerkiksi sen, että itsenäisyytemme saavutettiin juuri idästä z].

...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Väitätkö siis aivan vakavissasi, että Suomi ei kuulu länteen (läntisiin sidosryhmiin) siksi, että geenimme ovat aasiasta? Ehdotan, että katsot mikä symboli on käyttämissämme seteleissä, mikä on valtiokirkkomme, minkälaisia aakkosia käytämme, minkälaisia tv-ohjelmia katsomme (amerikkalaista paskaa enimmäkseen valitettavasti) ym, ym.

Suomen Karijoella sijaitsevasta Susiluolasta on löytynyt merkkejä sadan tuhannen vuoden takaisesta neandertalilaisasutuksesta.

Mielestäni Karijoki kuuluu sen sinun löytämäsi idän ja lännen välisen vedenjakajan länsipuolelle, että sillä perusteella ainakin Suomen neadertalilaiset kuuluvat länteen:)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #173

Vääristelet lukemaasi haluamallasi - tavalla, luehan uudelleen kommenttini ja alustukseni ... Geenit pieneltä osin Aasiasta, ... mutta ratkaisevasti erilainen "kokonaiscoktail" kuin länsi-eurooppalaisille - olemme idän ja lännen vedenjakajalla - en puhu, ettemme olisi länsimaisittain toimiva talousjärjestelmä, vaan kansakunta suomalasina, jonka juuret ovat niin lännestä kuin idästä ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #180

Olen siis ollut väärässä kun olen käsittänyt sinun väittävän, että Suomi ja suomalaiset eivät kuulu länteen?

Siitä on kovin paljon tutkimustietoa mistä Suomen alueelle tulleet ihmiset ovat lähteneet. En ollenkaan kiistä tutkijoiden havaintoja.

Kysymys on tämän päivän tilanteesta. Sen tiedän ja luultavasti sinäkin tiedät, että Suomi kuuluu enemmän läntisiin liittoutumiin kuin itäisiin. Tavallisilla kansalaisillakin on enemmän kontakteja länsimaihin kuin "verenjakajan" itäpuolisiin maihin.

Ilkka Luoma

Oikeutettuja kysymyksiä:

1. Muuttuisi vihamieliseksi nykytilanteessa, jossa Venäjä on nimennyt Naton viholliskandidaatikseen. Suomen erityisasemasta ei ole viisasta omaa turvallisuutta vaarantaen tuomalla sen toisen ydinasesuurvallan asejärjestelmiä maahan, jolla on 1200 kilometriä rajaa sen toisen ydinasesuurvallan kanssa - tässä on se ydinasia, jonka Venäjän puoustajat ymmärtävät erinomaisesti - on suorastaan tyhmää järjestellä taistelualustaominaisuuksia reiteille kohti Kuolaan - tämän jokainen sotilasasiantuntija ymmärtää ...

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

No miksi Venäjän pitää nimetä joku viholliskandidaatikseen?

Tiedätkö muita maita, jotka julkisesti nimeävät viholliskandidaatteja?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #91

Obama:

.

SUNNUNTAINA, TOUKOKUUTA 08, 2016
Näin Suomesta tehtiin ajopuu – Viron ilmahyökkäyskyvyn ylläpitäjäksi

" ... Tämäkin virolaisittain 5] luotu Venäjän uhkakuvitelma liittyy lopulta Ukrainaan 6] ja lännen reaganismiin 7], jolla koetaan nakertaa Venäjän asukaslukuun nähden liian suurta raaka-aine- ja energiamääräävyyttä.

Lausuessaan Venäjän, Obama asetti samalla sotaharjoituksen vastapuolen –
[ … ekstra “Kuinka Venäjä asennoituu USA:n sotilaalliseen oravanpyörään” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/10/kuinka-venaj... - [47675]

… itäisen rajanaapurimme. Oli synnytetty vastakkainasettelu ja nyt meidät suomalaiset sotilaallisesti liittoutumattomana maana halutaan mukaan – olemmeko astumassa kansalaisnäkökulmasta viritettyyn ansaan?


Lainaan tähän herättävän kirjoituksen, joka oli lähetetty allekirjoittaneen yleiseen sähköpostiin:

”… ”Meneillään on suunnitelma vetää suomalaiset mukaan suurvaltojen nokitteluun Itämeren alueella. Maamme lehdistö, ei muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta, kiinnitä mitään huomiota asiaan.
Netissä kerrotaan miten Yhdysvaltain ilmavoimien (USAF) laivue 510 *], joka tulee Viroon, ei ole niinkään hävittäjälentolaivue ilmataisteluja varten, vaan Yhdysvaltain ilmavoimien järjestyksen mukaan se on rynnäkkölentolaivue eli se pudottelee ja on pudotellut liitopommeja maamaaleja kohtaan.

Norjan puolustusvoimat osti 2009 FAC- eli ’forward air control’ - simulointilaitteet 2009. 2010 menetelmää eli maalinosoittamista maasta rynnäköiville ilmavoimille opetettiin puolalaisille ja puolalaiset latvialaisille.
Latvialaiset ja virolaiset harjoittelivat asiaa Islannissa norjalaisten komennossa, koska Islannin ilmapuolustus tai sen osia kuuluu nimenomaan Norjalle. Ilmeisesti tämän vuoksi tarvittiin JAS-39 C:t ja F-18 A Hornetit Islantiin.

Nyt on sitten meneillään viimeinen vaihe, jossa ’virolaiset pääsevät johtamaan’ F-16 CG:iden, F-18 eli Hornettien, JAS-39 C:iden rynnäköintiharjoituksia omalta taistelualueeltaan Itä-Virosta. Tämän harjoituksen perusteella tavallaan Viron puolustusvoimat ’kykenevät johtamaan’ Suomen ilmavoimien F-18 C Hornetteja ja Ruotsin ilmavoimien JAS-39 C-hävittäjiä sekä Yhdysvaltain Italiassa olevan 510. laivueen F-16 CG:ä maamaaleja kohtaan maasta Itä-Virossa, joka on heidän toiminta-aluettaan eli taistelualuettaan.

Yllä olevalla NATO yrittää uskotella, että se on puolustuskykyinen huolimatta asevelvollisuuden lakkauttamisesta Virossa ja myös asevelvollisuuksien lakkauttamisesta Saksassa, Puolassa, Latviassa ja Liettuassa, koska ei tahdo maksaa sotilaallisen tyhjiön, balttilaisen Naton varustamista kansallisin joukoin.

Kansanvälisin joukoin ei Baltiaa tahdota aseistaa, koska on luvattu Venäjälle, ettei Puolaan, Latviaan, Liettuaan tai Viroon sijoiteta pysyvästi merkittäviä taistelujoukkoja. Tämän vuoksi vajetta pyritään paikkaamaan ilmavoimien, myös Ruotsin ja Suomen ilmavoimin, nostaen niiden valmiuksia Naton tyyppiseen maalinosoittamiseen.

Tämä hanke ei ole mitenkään uusia ja norjalaiset ovat opettaneet sitä virolaistenkin opettajina toimiville latvialaisille Afganistanissa, jossa tuota taitoa sai kokeilla päinvastoin kuin Euroopassa - elävään voimaan, talebaaneihin."
On pelättävissä, että Suomi tulee osallistumaan lentosotaharjoituksiin Virossa koska tästä on jo länsimaisen demokratian mukaisesti sovittu salaa. USA ei olisi missään tapauksessa lähettänyt kirjallista kutsua Suomelle Viron lentosotaharjoituksiin, ellei asia olisi jo puhetasolla sovittu kulisseissa.

Marraskuussa 2014 asiasta oli keskusteltu sotilashenkilöitten kesken ja sanomalehti Pohjalaisen (22.1.2015) mukaan eversti Mika Kalliomaa oli kertonut, että tiedonvaihto yhdysvaltalaisten kanssa harjoittelun yksityiskohdista oli jo aloitettu.

Kuinka ihmeessä tällaista toimintaa Suomen puolustusvoimat voivat aloittaa jos ei pääministeri eikä puolustusministeri tiedä asiasta, kuten he sanoivat tv-haastattelussa. Jos todella näin on tapahtunut, niin Suomi on sisäisesti todella huonossa jamassa. Tai sitten jotkut valehtelevat.

Nyt tarvittaisiin Suomessa jämerää, suoraselkäistä presidenttiä, joka puhaltaa pelin poikki” 8]

Yrjö Saraste, Helsinki” – lainaus päättyy

*] 510 Fighter Squadron - USAFE ~ http://www.afhra.af.mil/factsheets/factsheet.asp?i...

8] Valtiokriisiä edeltävä ennakointi vaatii kansallista johtajuutta! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/valtiokriisi... -


Vuotiko ulkoministeriö tietoisesti erimielisyyden Helsingin Sanomille? ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/05/nain-suome... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #101

"Lainaan tähän herättävän kirjoituksen, joka oli lähetetty allekirjoittaneen yleiseen sähköpostiin:"

Yritä pysyä aiheessa, tuo on aasinsiltakin eikä sisältö liity.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #114

Jos luit tuon jutun - ulkoa tulleine sähköposteineen (sotaveteraani Yrjö Saraste) - olisit huomannut sen yhdeksi tekijäksi miksi Suomessa on Venäjän puolustajia, siksi sakeaa ja yksipuolista oli mediamanipulaatio, johon tekstissäni otettiin kantaa ... Viron Ämarina.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #91

Minulla on se käsitys, ettei Venäjä nimeä valtioita vihollisekseen, vain Nato on nimetty viholliseksi.

Venäjä tarvitsee vihollisen sisäpoliittisista syistä. Nato on siihen paras mahdollinen kohde. Valitsemalla jokin valtio, se on niin konkreettista, ettei se menisi oikein läpi omille kansalaisille. Siksi Nato on vähän kuin henkiolento, saatana hiilihankoineen ja atomipommeineen, joka uhkaa Äiti-Venäjää.

Ilmainen neuvo Naton pääsihteerille, vaihtakaa nimeä. Venäläisten olisi vaikea ymmärtää, että Natoa ei enää ole.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #176

Viholliskandidaatiksi ja uhaksi ... korjaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #181

Natoko viholliskandidaatti? Siis vasta kandi eikä täysvihollinen?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #235

Ei missään nimessä - kandidaatti on ikään kuin porstuassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #237

Missä porstuassa Nato on? Tietääkseni Nato on aivan täysviholliseksi määritelty Venäjän sotilasdoktriinissa. Kyllähän sinun pitäisi se tietää.

Ehkä tarkoitit sillä kandilla Suomea, mutta siinä onkin se juju, että Venäjä ei määrittele valtioita vihollisiksi, ei edes viholliskandeiksi. Sellaisen määritelmän tekee vain omat putinistit pelottelumielessä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ensimmäiseen kysymykseen vastaat siis: Suomi muuttaisi suhteensa Venäjään vihamieliseksi liityttyään Natoon?

Toiseen kysymykseen odotan vielä vastaustasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #130

Viholliskandidaatiksi Venäjän näkökulmasta - tänä päivänä, jos liittyminen astuisi voimaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #136

Heheh, Venäjän näkökulmasta ei ollut kyse. Kertaan vielä kysymykset. Kysymykset eivät ole vaikeita mutta vastaaminen voi näköjään olla.

Oletko sitä mieltä, että

1. Naton jäsenenä Suomi muuttaisi ulkopolitiikkansa Venäjän suuntaan vihamieliseksi?

2. Naton jäsenenä Natolla olisi valta hallita maamme aluetta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #177

2.

Katso jo Nato - isäntämaa pöytäkirja (näin heti aluksi ja arvele mitä tapahtuu kun olisi varsinainen jäsenyys lännen sotakoneessa Natossa täällä aivan Venäjässä kiinni) ja katso Puola ja Romania, joutuivat ottamaan Nato/US taisteluohjusasemat maaperälleen - miltä tuntuisi nuo taisteluasemat Nuijamaalla ja Sallassa?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #182

Kysymyksesi ”Mitä tapahtuu kun…” on outo jos tarkoitat etteivät suomalaiset voisi päättää oman alueensa käytöstä. Lisäksi on Venäjää loukkaavaa vihjailla, että tapahtuisi jotakin, jolla halutaan vaikuttaa meidän itsemääräämisoikeuteen. Se ei oikein sovi sivistysvaltion periaatteisiin.

Lännen rauhanturvaamiskoneen isäntämaapöytäkirjassa ei ole sovittu Suomen alueen hallinnasta. On mahdollista, että et ymmärrä lukemaasi. Mikäli ymmärrät, tilanne on vakavampi, koska silloin esität harkitusti VALHEEN, mikä on tämän keskustelupalstan sääntöjen vastaista.

Toinen VALHE samassa kommentissa on, että Puola ja Romania ovat menettäneet itsemääräämisoikeutensa. (maat on pakotettu ottamaan vastoin tahtoaan ohjustentorjunta asemia maaperälleen).

Kommunisteille tyypillistä on tapasi välttää vastaamasta suoraan, suoraan kysymykseen.
Jotta lukijatkin voivat tämä todeta, kysyn vielä KOLMANNEN kerran kaksi yksinkertaista kysymystä, joihin en ole vielä saanut selvää vastausta:

Oletko sitä mieltä, että

1. Naton jäsenenä Suomi muuttaisi ulkopolitiikkansa Venäjän suuntaan vihamieliseksi?

2. Naton jäsenenä Natolla olisi valta hallita maamme aluetta?

Mikäli selvää vastausta ei tälläkään kertaa tule, en enää kysy tätä uudelleen. Kolme kertaa pitää riittää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #182

Ilkka Luoma, voisitko lopettaa jo luikertelun ja vastata kahteen esitettyyn selvään kysymykseen "Kyllä" tai "Ei"? Vastauksesi kiinnostaa monia lukijoita.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #223

Tarkoitatko 192 - on vastattu - molempiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #238

On tainnut jäädä huomaamatta, voitko vielä kertoa vastauksesi molempiin kysymyksiin tähän kohtaan lyhyesti, kyllä / ei.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #238

OK, olet siis jo vastannut. Tulkitsen noita kommenttejasi niin, että olet vastannut molempiin kohtiin KYLLÄ. Ikävää, että et pystynyt sitä selvemmin sanomaan, piti kaivella vastausta ikään kuin "neulaa heinäsuovasta" mutta epämääräisyys lieneekin tarkoituksesi?

Siis vielä vastauksesi lukijoille selvästi.

Oletko sitä mieltä, että

1. Naton jäsenenä Suomi muuttaisi ulkopolitiikkansa Venäjän suuntaan vihamieliseksi? --- KYLLÄ

2. Naton jäsenenä Natolla olisi valta hallita maamme aluetta? --- KYLLÄ

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen jo monta kertaa yrittänyt pitää pyhän lupaukseni, etten kommentoi enää Ilkan blogikirjoituksia, mutta aina sorrun sittenkin kommentoimaan :D

Ilkan listasta puuttuvat tietysti kaikki kymmenet syyt, miksi suomalaiset aivan oikeutetusti tuntevat epäluuloa itänaapuria kohtaan. Vaalisto ja Luosto asiallisesti jo kumosivatkin Ilkan väitteet, ei minulla siihen lisättävää.

Nauratti, itse asiassa aika katkerasti, tuo Ilkan listan kohta E, jossa hän toi esiin Josef Stalinin Suomen suurimpana hyväntekijänä. Mies joka murhautti kymmeniätuhansia suomalaisia, täältä sisällissodan jälkeen paenneita ja Amerikasta hyväuskoisina muuttaneita. Mies joka tekaistuin syin aloitti sodan pientä naapurimaataan vastaan ja joutui luopumaan ajatuksesta vain koska pelkäsi joutuvansa sotaan länsivaltoja vastaan. Jos olisi voittanut, niin koko Suomen upseeristo olisi ammuttu ja sadat tuhannet suomalaiset karkottu Siperiaan. Mies, joka suunnitteli hoitavansa homman loppuun 1940-41, mutta ei ehtinyt Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon. Suomalaisten kova vastarinta ja Saksan apu, sekä kiire päästä jakamaan suurempaa saalista Keski-Eurooppaan romuttivat miehen suunnitelmat Suomen auvoisasta olosta Neuvostotasavaltana. Mies, joka sodan jälkeen yritti vielä paikallisten kommunistien avulla saada Suomen sittenkin Neuvostotasavallaksi. Mies joka aloitti suomalaisille niin tärkeän idänkaupan, mutta kitsaana miehenä ei maksanut vuoteen 1952 mennessä penniäkään suomalaisten toimittamasta tavarasta.

Kas siinäpä todellinen Suomen ystävä! Jos ystävät ovat tuollaisia, niin millaisia mahtavat olla vihamiehet :D.

Suomalaisten suuri onnettomuus kautta historiamme on ollut, että naapurinamme on ollut imperialistinen, epädemokraattinen, usein suoranaiseksi hirmuvallaksi äitynyt valtio. Epäluulo sitä kohtaan on mielestäni suoranainen kansalaisvelvollisuus!

Ilkka Luoma

Kerroinko Stalinin olleen hyväntekijä -älä yritä laittaa sanoja toisten suuhun - sanoja, jotka ovat vain sinun toiveajattelua - Stalin sen sijaan lupaili itsenäisyyttä jo marraskuussa 1917 - myöhemmin suojasi Mannerheimin sotasyyllisyysoikeudenkäynneiltä 1945 -

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Millä tavoin Mannerheim olisi ollut syyllinen?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Teit luettelon, mitä hyvää Venäjä/Neuvostoliitto on tehnyt meille. Yhtenä hyvänä asiana mainitsit, että Stalin ei valloittanut Suomea. Et maininnut mistään asiasta, jossa hän olisi tehnyt meille mitään ikävää. Kyllä tällainen, huonommalla ymmärryksellä varustettu henkilö kuten vaikkapa minä :D käsittää niin, että pidit Staliniakin Suomen hyväntekijänä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #55

Stalin vain hyökkäsi Suomeen, mutta jätti hyvää hyvyyttään valtaamatta. Reilu mies.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #62

Juu, halusi vain Petsamon nikkelin ja myöhemmin Jäniskosken voimalaitoksenkin ihan vahingossa, kuten muut alueluovutukset ja sotakorvauksetkin.

Edit: Jotta Luoma ei taas Petsamosta innostuisi, niin ei tähän bloggaukseen nykytilanteesta kuulu Saksakaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #65

Tässäkin venäläisten puolustajat huomauttaisivat, että Talvisodan jälkeen venäläiset vetäytyivät Petsamosta ja luovuttivat käsivartemme takaisin, joskin Saksalla on tuohon osuutensa - ei siitä enempää, jotta pysytään tiukasti aihe-asiassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #71

Talvisodan jälkeen venäläiset vetäytyivät Petsamosta ja luovuttivat käsivartemme takaisin, koska v. 1940 teknologialla vasta rakenteilla olleen nikkelikaivoksen saaminen tuotantoon NL:n suunnasta tiettömällä arktisella alueella ei ollut ihan pikkujuttu. Paljon helpompaa oli ottaa alue vasta kun nikkelituotanto oli saatu käyntiin, mutta Stalin varmisti että niin kyllä aikanaan tapahtuu eikä sitä suomalaisilta kysytä.

Aihe – suomalaisten Venäjän puolustaminen tänä päivänä – näyttäytyy tässä tuotantoteknisen realismin lavastamisena "jalomielisyydeksi" historiassa ko. puolustajien agendan mukaan.

Sen sijaan NL:lle ei tuottanut mitään vaikeutta ryhtyä 1940 iltalypsyyn Moskovan rauhan jälkeen uuden rajalinjan määrittämisessä ja vaatia itselleen Ensoa valmiine selluloosatehtaineen, ruudin tuottamiseksi Puna-Armeijalle ja sähkövoiman saamiseksi sieltä. Muuten suoraan rajalinjaan oli tehtävä mutka Molotovin vaatimuksesta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #105

Oletus, todennäköisempi vaihtoehto Petsamon luovutuksen osalta oli Saksan kolmannen valtakunnan painostus ... lue: Antti Hietalahti - Talvisodan salainen strategia - Otava 2016.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #65

Stalin ei kuitenkaan halunnut muita Suomen satamia, teollisuuslaitoksista jne. Voisiko parempaa naapuria ollakaan?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #55

Ei, mutta sormien läpi katsojana, muistaen kuitenkin Mannerheimin asenteen Leningradia kohtaan - tosin muistaen luovuttamamme vakoilukuvat Saksalle ENNEN Talvisotaa - ns. Blenheim vakoilukuvauslennot Kannakselle ja Leningradin puolustusvyöhykkeelle - näin Venäjän puolustajat kertoisivat todellisuudessa pysyen.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #73

Molemminpuolinen vakoilu on faktaa ja tunnetuin vakoilun tulos on Puna-armeijan marssiopas Suomeen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Puna-armeijan_marssi...

Ns Bleinheimin kuvista on syntynyt HMTTn uutinen. Alunperin jossiteltiin, että mitä jos kuvia olisi luovutettu Saksaan ja Stalin tietäisi tästä. Myöhemmin Hevosmiesten tietotoimisto HMTT uutisoin tämän jo faktana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #93

"
Rauhan ajan vakoilulentokuvat luovutettiin saksalaisten käyttöön ... "

~ http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-tiedus... -

" ... Tiesivätkö venäläiset?

Yhdysvaltain viestitiedustelulaitoksen NSA:n julkaisemissa avatuissa venäläistiedustelun viesteissä, niin sanotuissa Venonan papereissa, on Suomeakin koskevaa aineistoa. Viestien mukaan Neuvostoliitolla näyttää jatkosodan aikaan olleen tiedottajia korkeissa suomalaisissa hallitus- ja sotilaspiireissä.

Juuri ennen talvisotaa venäläisten sotilastiedustelu oli sekasorrossa, kun sen luoja, Jan Berzin, oli menettänyt henkensä puhdistuksissa. Aiemmin Berzinin johtama laitos oli selvittänyt agenttinsa, valokuvaajaluutnantti Vilho Pentikäisen, avulla Viron ja Suomen salaisen sotilasyhteistyön Suomenlahden sulkemiseksi.

Tiedetään, että suomalaisten Blenheim-ohjelma kiinnosti punatiedustelua erityisesti ja että nuo pommikoneet olivat sabotointikohteiden listalla. Voi kuitenkin olla aiheetonta epäillä, että Eskolan koneen venttiilijousien viallisuus olisi johtunut tihutyöstä.

Mutta jos suuren vainoharhaisuuden ja tuholaisjahdin huumaama Josif Stalinin diktatuurihallinto oli saanut jostain - ja mahdollisesti korkeasta lähteestä - vihiä suomalaisista vakoilulennoista, tiedolla saattoi olla vaikutuksensa myöhempiin tapahtumiin.

Tiedustelukuvausten lentäjä, everstiluutnantti evp. Armas Eskola, tapasi vielä elossa olevia kollegojaan Tikkakosken ilmailumuseossa vuonna 1989.

Kuvauslentojen aikana Armas Eskola oli sotilasarvoltaan kapteeni. ... "

.

Ilkka Luoma

Laitoitko merkille että tuo "hirmuvaltio" soi meille itsenäisyystien jo tsaareista lähtien - tässäkin yksi syy miksi Suomessa on paljon Venäjän pulustajia.

Ilkka Luoma

Alla olevan artikkelin käsittelyaihe tuottanee eniten puolustajia ---

" ... Natoon, vaikka ohi kansakunnan

On tunnettua, että Suomessa on kansalaisten näkökulmasta ’rujo ja hyytävä’ natottajien ydinryhmä |4, joka siekailematta olisi viemässä Suomea Natoon, jopa ohi kansanäänestyksen. Tuo sapeliryhmä on Kokoomuksen ikämies - osasto, ”johtajanaan” ilmeisimmin kansanedustaja Pertti Salolainen, mukana myös edustajat Ben Zyskowicz ja Ilkka Kanerva ja eduskunnasta lähtöpassit viime vaaleista saanut oikeustieteilijä Kimo Sasi.

Natosta on tehty paljon selvityksiä
[ Evl. ja tohtori Fred Blombergs ~ http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/erikoistutkija-... - ] [X]

Useiden poliitikkojen tavoite on ylläpitää Natoa estradilla, jos vaikka idän äkäinen karhu sattuisi oikeasti ärhentelemään ja näin saataisiin kansakuntamme enemmistö Naton taakse. Kansalta on kysytty joka vuosi mielipidettä Natosta, jo yli kymmenen vuoden ajan (välissä ollen ’krimit |5 ja ukrainat’) – eikä yhtenäkään natovastustus ole laskenut alle 50 prosentin |6. Naton myönteisiä on olut vaihtelevasti 17 - 27 prosenttiin haastatelluista. Edes Ruotsin epätodennäköinen liittyminen Natoon ei hetkauta suomalaisia |7

Miksi kansakuntamme ei halua Natoon?

Syy lienee yksinkertainen, olemme lukeneet historiamme. Talvisodan aaton vaiheet ovat kohtuullisen hyvin dokumentoidut |8, ja olemassa on vahva näkemys, että Talvisota olisi voitu välttää taitavammalla ulko- ja idänpolitiikalla. Ehkä – ehkä ei.

Nyt suomalaiset ovat eläneet rauhan aikaa toiseksi pisimmän jaksonsa, sitten Suuriruhtinaskunta-ajan; yli 70 vuotta – ellei englantilaisten hyökkäilyjä rannoillemme Krimin sodan aikana lueta sotimiseksi.

Suomalaiset tietävät erikoisasemamme ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/kansalaise... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kaikki tuo on jo todistettu täällä valheeksi, vaikka laittaisit sen Luoma sata kertaa. Lue omia blogejasi niin löydät sieltä. Lukijat ovat kyllä löytäneet.

Ilkka Luoma

Kerrohan nyt Jori aivan aikuisten oikeasti nuo valheet, äläkä enää pidä lukijoita narreina, vaan kerro todisteet, joilla torppaat väittämäsi "valheet" - kerrotko, lukijat odottavat :)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #70

Nehän ovat täällä aivan jatkuvasti näkyvissä ja aivan jatkuvasti niitä kumotaan, Luoma. Lukijoiden toimesta. Ota nyt pääsi jo sieltä ulos.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #103

Et nytkään kuitenkaan kerro niitä tänne - ole mies ja vastaa nyt huutoosi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #106

Ole mies ja myönnä, että sama kommentti oli suosituksineen jo edellisessä blogissasi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #116

Oli, koska pyysin tuolloinkin perusteluita - ei tullut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #106

Ne jo on kerrottu tänne, kun luet lukijoiden vastauksia kommentteihisi. Keskity sen sijaan niiden vastakommenttien kumoamiseen. Tähän mennessä et ole pystynyt yhteenkään.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #128

Kykenetkö Jori lainkaan asiakommentointiin?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #139

Älä vaihda taas puheenaihetta, Luoma. Sen tunnut tiukassa paikassa aina osaavan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #179

Kts omasi 128 ja arvele mihin 139 vastasi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oliko Stalinilla jokin oikeus pitää Suomea ”otteessaan”? Eipä ihmekään, että Ipun uskottavuus jäi olemattomaksi.

Ilkka Luoma

Ei ollut, muuta kuin "voittajan oikeus" ... joka purkautui siinä vaiheessa, kun luottamus Kekkosta kohtaan ylitti "rajan" ja Porkkala luovutettiin ennen aikaisesti ... tosin myös sotakorvaukset pienennettiin.

...
Puolustajat ymmärtävät hyvin historian jatkumot, muutokset ja ajan ajassa - Kekkonen loi alun, jonne Niinistö on kulkemassa - selvästi ymmärtäen erityisen asemamme täällä idän ja lännen vedenjakajallamme - termi on selostettu täällä Puheenvuorossa jo aiemmin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Termi on tosin kumottu täällä Puheenvuorossa useasti. Suomi valitsi puolensa liittyessään Euroopan unioniin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #75

Läntinen markkinatalous, kansalaistavat ja -luonne sekä vedenjakajalla olo ovat kaikki kolme aivan eri asioita ...

Ilkka Luoma

Otamme viestintää sieltä uusimmasta päästä - epäsuoraa ymmärrystä, jopa puolustamista itäistä voimaa kohtaan - joudumme varmaan kansalaistoiminnasta vielä ohjailemaan presidenttiämmekin ;)

Nykyäänhän Sauli Niinistö kuuntelee jo herkällä korvalla kansakunnan ääntä ... " ... olen suomalainen ... " -S. Niinistö.

...
Presidentti Niinistö: puolustusyhteistyö on yhä monille epäselvä – ”Tänne tullaan vain jos kutsu käy” -HS

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005888585.html -

Ilkka Luoma -kommentti ylläolevaan 5.11.2018 - 12:31:

Suomen kansan suuren enemmistön yli ei meillä kävellä, tämän ymmärtää myös presidentti Niinistö. Yli puolet suomalaista ei halua Natoon ja toisaalta noin puolet pitää Venäjää jonkinlaisena uhkana.

Venäjän puolustajien määrä lisääntyy sitä mukaa, kun Nato pitää taisteluharjoituksiaan täällä pohjoisessa. Emme halua olla lännen sotakoneen taistelualusta - täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

Presidenttimme on ilmaissut olevansa suomalainen ja arvostavansa kansakuntamme vakaata mielipidettä - olla liittymättä Natoon. Kansa on puhunut painavat sanansa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjän puolustajien määrä lisääntyy sitä mukaa, kun Nato pitää taisteluharjoituksiaan täällä pohjoisessa."

Höpö höpö,

Suomalaiset valistuneita sotaharjoitustarpeesta

Selvästi suurempi osa suomalaisista kannattaa - 43 prosenttia - kuin vastustaa - 32 prosenttia - sitä, että myös Suomi järjestää kansainvälisen suursotaharjoituksen. Miehistä tällaisen mittavan sotaharjoituksen kannattajia on enemmistö, 52 prosenttia, kun taas naisten keskuudessa kannattajien ja vastustajien osuudet ovat likipitäen samat.

https://www.karjalainen.fi/mielipiteet/mielipiteet...

Edit: Tässä Niinistön tuore Nato-kanta

Presidentti Niinistö saksalaislehden haastattelussa: Pitäisi olla todella varovainen kun tapaa Putinin

Presidentti toisti, että Suomella on Nato-optio. Samalla presidentti sanoi, että Suomen ei tule tässä vaiheessa hakea Nato-jäsenyyttä.

https://yle.fi/uutiset/3-10406439

Ilkka Luoma

Naiset vastustivat tuossa tutkimuksessa enemmistönä sotaharjoituksia. Voimme arvata, että älykkäistä naisista löytyy elämän säilyttäjinä enemmän Nato-taisteluharjoitusten vastustajia kuin kannattajia ... näin ollen sieltä löytyy järkevää ja perusteltua puolustamista itääkin kohtaan ---

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #81

Todennäköisemmin johtuu vain siitäkin, että naiset ovat selkeä vähemmistö asevelvollisuutensa suorittaneista, se kun on naisille vapaaehtoista, eivätkä siten ole perehtyneet siinä määrin missä miehet.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #81

Upseeriliitpn kyselyssä vuodelta 2017 ylivoimainen enemistö kannatti Suomen liittymistä puolustusliitto Natoon. Kannattaisikohan tässäkin yhteydessä luottaa asiantuntijoihin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Mistä lähtien ammattimainen sotilas ja sotilaiden kouluttaja on ollut sillä koulutuksella ja kokemuksella pätevöitynyt ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan?

Käsittääkseni he ovat ammattilaisia sotimisen taidoissa ja niiden opettamisessa, kukin kykyjensä mukaan.

Upseeriliitto on erityisesti edunvalvontajärjestö. He nähnevät NATOn lähinnä omien uramahdollisuuksiensa valossa. Onhan aina somempi tepastella nappaskengissä Boulevard Leopold III:n varrella päämajan käytävillä mielessään belgialainen simpukkapata kuin rämpiä vastentahtoisten möppelien kanssa yötä myöten räntäsateisissa pusikossa vanikan ja hernerokan voimin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #96

Enemmän se on kuin tietämätön peruskansalainen ja suomettunut NATO-vastustaja.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #102
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #96

"Mistä lähtien..."

Ainakin siitä lähtien, kun ammattimaisia sotilaita on toiminut suurlähetystöissä sotilasasiamiehinä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #121

Käsittääkseni oli kyse upseeriliiton jäsenkyselystä eikä sotilasasiamiesten kantojen luotaamisesta, vai kuinka? Heistä loppujen lopuksi aika pieni osa on ollut sotilasasiamiehinä ja hekin pyörivät ihan eri ympyröissä kuin korpivaruskuntien kurkkusalaattijampat joiden kantoja pääasiassa tulee tuollaisessa jäsenkyselyssä esille.

Sitä paitsi sotilasasiamiestenkin työn ydinosa on sotilasasioiden tiedustelu ja vakoilu eikä valtioidenvälinen korkea politiikka.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Sotilaat eivät ota osaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan - sotilaat ovat tekijä neuvottelujen päättyessä tuloksettomina, jos jotain halutaan kuitenkin väkisin toteuttaa ... aikanaan Stalin sanoi, kun maanvaihtoneuvottelut eivät 1939 enää sujuneet - "puheiden aika on ohi, on sotilaiden vuoro" ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #141

Kyllä vain, esimerkiksi

Puolustusvoimain komentaja sanoo suoraan: ”Huoli Itämeren turvallisuustilanteesta oikeutettu”

- Turvallisuuspoliittinen tilanne Euroopassa on Ukrainan sodan myötä kiristynyt. Kehitys on herättänyt huolestuneisuutta myös Itämeren alueen turvallisuustilanteesta. Ukrainan kriisi tekee huolesta oikeutetun, joskaan mitään välitöntä turvallisuusuhkaa ei Itämeren alueella tällä hetkellä ole, Lindberg kirjoittaa.

- Itämeren alueen turvallisuuspoliittisella kehityksellä on väistämättä vaikutuksia Suomeen. Puolustusvoimien tehtävänä on arvioida jatkuvasti turvallisuusympäristön kehitystä. Muutos Itämeren alueella ei tullut Suomen puolustusvoimille yllätyksenä, Lindberg kirjoittaa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83313-puolustusvo...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #121

Sotilasasiamiehet eivät ota osaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan - vain puolustuspolitiikkaan, aseisiin, asehankintoihin jne - muiden valtioiden sotilasasiamiesten tapaamisiin - ja muihin hilunpilttuihin, joilla ei ole kovinkaan suurta suurpoliittista merkitystä ... ;)

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #96

Luulottelujensa sijaan Myyryläisen kannattaisi tarkastella esimerkiksi MPKKn tutkimuksia ja muita julkaisuja.

Jotkut upseerit ovat myös tunnettuja tunnettuja tutkijoita. Pitäsi tietää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #125

Oletko huomannut sotilaan olleen S. Niinistön rinnalla puhumassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ... MPKK on eri asia, sieltä tulee arvioita sotilaallisesta näkökulmasta, ei politiikan ... aikanaan ev. Siren sai kynsilleen, kun laittoi sormensa vääriin soppiin - "suutarit pysykööt lestissään" ... Siren hyllytettiin julkisuudesta, tilalle tuli ev. Raitasalo, jonka kanssa otin julkisesti 200 kutsuvieraan seminaarissa asiapohjaisesti pitkän debatin Venäjästä ja sen sotilasvoimasta sekä suurvaltojen puuttumisesta asein ulkoisten asioihin ... Keskustelu oli asiapitoinen, ja selvästi sotilas pysi vain sotilaallisessa näkökulmassa - ei puuttunut politiikkaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #125

Tohtori ja professori evp ev Visuri ehkä tunnetuimpana ja arvostetuimpana.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #84

~ https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Nato-jäsenyyttä-kannattaa-alle-neljäsosa-upseereista/748605 -

"Nato-jäsenyyttä kannattaa alle neljäsosa upseereista ... " -KSML

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #110

Tuo näyttäisi olevan mielipidekirjoitus.

Tässäpä upseeriliiton tutkimus: Upseereista 61 % kannattaa Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Kannatus on noussut 10 prosenttiyksikköä vuoden 2013 jäsenkyselyyn verrattuna. Viime kerralla evp-upseerit olivat aktiiviupseereita enemmän Naton kannalla, mutta nyt nimenomaan aktiiviupseerien Nato-kannatus on suorastaan hypännyt 49 prosentista 64 prosenttiin.

Tässä taas faktaa: https://www.upseeriliitto.fi/uutiset/julkiset_tied...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #126

Sotilas ja upseeri puhui ja kirjoitti - varsin asiapitoisesti. Jostain syystä linkki ei tullut mukana - vaikka linkkiteksti on oikea ...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #126

Kun tuo linkki ei toimi niin osa tekstistä tässä copy - pastena:

" ... Vaikka Suomen Kuvalehti otsikoikin sotilaiden haluavan sotilasliitto Natoon (SK 8/2016), Yrjö Jaatinen (KSLM 15.3.) on oikeammassa ilmaistessaan oikean Nato-jäsenyyttä kannattavien upseereiden osuuden olevan alemman, sillä koko Upseeriliiton (UL) 6178 jäsenestä (1.1.2016) kannattajia on vain 23,81%.

Uusimmassa Sotilasaikakauslehdessä (SAL 3/16, 17.3.) UL:n pääsihteeri Hannu Sipilä kertoo jäsenkyselyiden yhtenä tarkoituksena olevan keskustelun herättämisen upseereille läheisistä ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista, kuten turvallisuuspolitiikasta.

Hän myös puolustaa upseereiden sananvapautta tuoda kantansa esiin Nato-asiassa näin kollektiivisesti, ”koska moni arastelee keskusteluun osallistumista omalla nimellään” ja kieltää, että tavoitteena olisi ”repivä lööppijournalismi”.

Kyselyn puolustelun taustalla on se, että useat upseerit ovat syyttäneet Sipilää repivien lööppien tuottamisesta Nato-kyselyillään, joissa sekä kysymysmuodot ja kyselyn tulkinnat ovat arveluttavia.

Aiemmissa kyselyissä, joissa vastausprosentti on ollut suurempi, Nato-jäsenyyden kannattajia on ollut hieman yli 50%. Silloinkin esimerkiksi Ilta-Sanomat ja SAL otsikoivat, että upseerit kannattavat Nato-jäsenyyttä, vaikka oikeampi tulkinta olisi ollut, että upseerit ovat sangen erimielisiä asiasta.

Ehkä tuossa on vastaus alhaiseen vastausprosenttiin, vaikka muutoin upseerit ovatkin varsin säntillisiä. Suuri osa upseereista näkee turvallisuuspolitiikan muiden suomalaisten tavoin sotilasajattelua laajempana poliittisena, geopoliittisena ja talouspoliittisena sekä historiallisena Suomen idean kysymyksenä. Ehkäpä mielipiteet UL:n kyselyissä heijastavat sittenkin vain upseereiden poliittisia suuntautumisia. ... "

.
tohtori ja evp. majuri - lentoupseeri Veikko U.J. Heinonen

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #110

Upseeriliiton tuoreimman jäsenkyselyn perusteella 61 prosenttia sen jäsenistä kannattaa Suomen liittymistä Natoon. 25 prosenttia on kielteisellä kannalla ja 15 prosenttia ei osaa sanoa. Kannatus on noussut vuosikymmenen vaihteen lukemista, jolloin noin puolet upseereista olisi liittynyt Natoon.

Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä kertoo kyselyn vapaa sana -osiosta ja aiemmista tutkimuksista nousseen esille, että etenkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä Venäjän politiikan muuttuminen aggressiivisemmaksi ovat perusteluja halukkuudelle liittyä Natoon.

http://www.reservilainen.fi/uutiset/kysely_upseere...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #127

Perehdyhän tuohon KSML' n kirjoitukseen --- kts. jäsenyys, keiltä kysytty ja ketkä ottaneet osaa tutkimukseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #144

Eihän niitä voi verrata, mainitsemasi on vanhempi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #154

Tutki ensin miten on kysytty, keneltä kysytty, ja mitä kysytty ja kuinka moni mistä vastasi.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #144

Se on jonkun evp majurin mielipide. Ei yhtään sen enempää.
Majuri Panu P., jonka tunnet, olisi varmasti eri mieltä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #170

Onko Panu yht.tieteiden tohtori?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #127
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #160
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #162

Tyhjää ... pohdi ja kommentoi mieluummin itse aihepiiriä - ja miksi Suomessa esiintyy pieni, mutta äänekäs russofobistinen "jalkapallokatsomo" - luetko itsesi tuohon katsomopäätyyn? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #186

Sekoitat monta asiaa, russofobiaksikin sen että ei täällä ole syytä venäläisiä karsastaa, vaan Venäjän nykyistä hallitsijaa / hallintoa, ja Putinista tapoineen hallita ollaan samaa mieltä niin lännessä kuin idässäkin. The Japan Times:

Making Russia great again: Putin sure to win election, but needs high turnout to bolster legitimacy

There has been a particular focus on the youth vote, with prizes offered for the best selfies taken at polling stations and a sexually charged online campaign that brands the election as “for adults only.”

Meanwhile, students in several cities have been warned they may face problems in examinations or even expulsion if they do not turn out to vote, according to liberal newspaper Novaya Gazeta.

https://www.japantimes.co.jp/news/2018/03/18/world...

Ilkka Luoma

Toiset kansanedustajat ymmärtävät Putinin Venäjää enemmän kuin toiset -HS

~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005886907.html -

.
Ilkka Luoma kommentti yllä olevaan linkkikirjoitukseen 3.11.2018 - 19:44:

Hyvin taitavasti kirjoitettu West trolling manipulation -artikkeli tai juttu, jonka annetaan kuitenkin kääntyä itseään ja manipulaatiotaan vastaan.

Viisas ja tietävä lukija huomaa tässä Venäjän "ymmärtämisen" ja erityissuhteiden kannattajien vastineista älykkyyttä ja käytännön viisautta. Juttu viestii julkituotuina todellisuuksina oloamme idän ja lännen vedenjakajalla. Samalla toimittaja onnistuu tieten tai vahingossa näyttämään idän ja lännen välisen media-asettelun. Tänään länsi käy informaatiosotaa itää vastaan, toivottavasti sota jää kynien ja kumien tasolle.

Näyttäisi siltä, ettei toimittaja halua ilmaista suoraan kansakuntamme tahtoa, eli yli puolen suomalaisista olevaa NATOn vastustusta, jo yli kymmenen vuoden ajan. Samoin YYA' n meille pitkään positiivisesti toiminut bilateralia ulkomaankauppamme tasoittajana haluttiin unohtaa. Artikkelissa oli monia pieniä asiavirheitä - inohduksina.

Juttu on ehdottomasti lukemisen arvoinen, sillä se tuo tietävälle lukijalle todellisuuden Venäjän erityissuhteiden tarpeellisuudesta kansakuntamme turvallisuuden takaamiseksi. Me emme halua olla lännen taistelualusta itään - me mieluummin katamme neuvottelupöydän lännen ja idän johtajille, sillä "meiltä virtaa myönteistä vettä molempiin suuntiin" - uskoisin istuvan presidentin syvimmän tahtotilan olevan tuon viisauden sisällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten ne tähän kuuluvat, vai enteiletkö uutta idänkaupan romahdusta kuten Neuvostoliiton romahdettua ja Ukrainan kriisin jälkeen?

Ilkka Luoma

Kun arvioimme Venäjää puolustaen tai russofobisteina riekkuen - ovat nuo Suomen Pankin BOFIT-tilastot erinomaisia tilanteen rauhoittajia ja fobbareita jäähdytteleviä ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #109

Seliseli, kyselytuloksiinkaan ne eivät vaikuta.

Mitähän yrität kirjoittaa seuraavaksi aiheen vierestä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #115

Faktiset tiedot ja luvut vaikuttavat ihmisiin, jotka osaavat ajatella, yhdistellä asioita ja vetää oikein tyyppisiä johtopäätöksiä - faktisemman tiedon pohjalle on parempi rakentaa myötä - ja vastamielisyyttä - Venäjästäkin. Oletko perehtynyt noihin Suomen Pankin tilastoihin? BOFIT on eräs arvostetuimmista muualla kuin tutkimusmaissa olevista Venäjän ja Kiinan talouden arvioitsijoista ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #145

Olen perehtynyt, julkaistaan yleensä perjantaisin, mutta kenen tahansa luulisi ymmärtävän että niitä on aivan turha mainita kun on kyse kansan mielipiteestä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #156

Ne vaikuttavat voimallisesti kansalaisten mielipiteisiin - kun saa oikeasti tietää - eikä luulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #161

Höpö höpö, BOFIT-viikkokatsauksia, ennusteita ja tilastoja lukee vain pieni osa kansalaisista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #168

Kysyin asiaa (käyn kaksi kertaa vuodessa SP' ssä - V ja C seminaareissa) - yllättävän moni, fiksut ja asioista perillä olevat, jotka haluavat tietää -

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #187

Onhan siellä BOFITin sivuilla uutisia.

Venäjä on 43. sijalla Maailman talousfoorumin tämän vuoden kilpailukykyvertailussa

Viime viikolla julkaistussa vertailussa on mukana 140 maata. Venäjän sijoitus on kohonnut hieman viimeisen kymmenen vuoden aikana. Se sijoittuu edelleen vauraiden länsimaiden taakse, mutta entisten sosialistimaiden joukossa kärjen tuntumaan.

Erityisen suuriksi haasteiksi kilpailukyvyn kannalta nousevat työvoimaverot (133.), lehdistönvapauden rajoitukset (121.), pankkien vakavaraisuus (114.), korruptio julkisella sektorilla (113.), omistusoikeuksien rikkomukset (112.), paikallisesta sääntelystä johtuvat tuonnin hidasteet (113.) ja tullimaksujen monimutkaisuus (110.) sekä tiestön huono kunto (104.).

- Siinä on Putinille työsarkaa nostaa Venäjä edes sadan joukkoon.

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #168

Tilastot Kiinasta ja Venäjältä voi kuka tahansa tilata omaan sähköpostiinsa - ja heitä on paljon, hyvin paljon ... sieltä syntyy Venäjän puolustajia, koska huomaavat, että media jättää paljon sellaista julkaisematta, jotka olisivat selvästi positiivisia asioita vaikkapa Venäjästä - ymmärtänet? :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #242

"media jättää paljon sellaista julkaisematta, jotka olisivat selvästi positiivisia asioita vaikkapa Venäjästä - ymmärtänet? :)"

Ymmärtänet että ei medialla ole mahdollisuutta käsitellä perusteellisesti kaikkia ulkomaita, muista rajanaapureista Ruotsia, Norjaa ja Viroakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

#83

"oloamme idän ja lännen vedenjakajalla"

Niinistöön kun aiemmin viittasit niin miksi toistat tuota keksimääsi vedenjakajaa, Suomi kuuluu länteen.

Ukrainan kriisi on presidentti Sauli Niinistön mukaan tuonut sodan takaisin Eurooppaan ja johtanut uudenlaiseen lännen ja Venäjän vastakkainasetteluun. Uudenvuodenpuheessaan Niinistö korosti, että keskusteluyhteys Venäjään on tärkeä, mutta Niinistön mukaan Venäjä tietää hyvin, että Suomi on ja pysyy osana länttä.

https://yle.fi/uutiset/3-7715954

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Siksi, koska Luoma ei vääristyneestä agendastaan luovu, koska se on hänen toimeentulonsa.

Ilkka Luoma

Jos ymmärtää suomalaisuuteen liittyvät:

-geeniperimän - "läpi Siperin kulkenut kansa"
-kieliperimät - suomalais-ugr.
-murrelainat - stadin slangin
-tapakulttuurin - itäisen Suomen tavat
-ruokakulttuurin - Itä-Suomen ruokakulttuurin
-luonneanalyysit - melank.
-uskonnon yhtenevyydet - ort.
-historia - autonom.

aloitetaan näistä ---

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Melko huvittavaa nuo kommentit, jossa "Lenin antoi" Suomelle itsenäisyyden.

Oikeistoavaviisi on selittänyt filosofiaa vähän älyllisemmin:
https://www.verkkouutiset.fi/lenin-tunnusti-suomen...

Ilkka Luoma

"Antoi" - tarkkaan ottaen yhtenä allekirjoittajana myönsi itseänisyysjulistuksellemme tunnustuksen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

"Polvinen korosti, että ”Suomen itsenäisyyden tunnustaminen ei ollut itsetarkoitus, vaan ensisijaisesti välikappale sosialistisen vallankumouksen toteuttamisen helpottamiseksi maassa”. ”…(Lenin) oli vakuuttunut, että jos yhteiskunnallinen vallankumous saataisiin aikaan Suomessa, uusi hallitus palaisi takaisin Venäjän yhteyteen muodostaen federaation sen kanssa”."

https://www.verkkouutiset.fi/lenin-tunnusti-suomen...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #117

Tuskin tuo lähde kelpaa sen enempää kuin muutkaan länsimaiset Luomalle, joka on kirjoituksistaan päätellen lukenut Neuvostoliitossa/Venäjällä kirjoitetun Suomen historian.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #117

Suurestikaan ei ole asiat Venäjän suhteen muuttuneet. Tsaari on vaihtunut. Asenne pieniin naapurivaltioihin on pysynyt samana. Historia opettaa.

Mitä veli venäläinen tekee, kun se pääsee maassa valtaan? Kysykää Balteilta.
Vaikka baltit on nyt itsenäisiä, mitä tapahtuu, kun maassa on merkittävä määrä venäläisiä? Kysykää balteilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #120

Putin on ilmeisesti alkanut kuvitella olevansa uusi tsaari -

Mikhail Zygar is a journalist and writer who was editor-in-chief of Dozhd, Russia’s only independent news channel. His books include All the Kremlin’s Men (2015) and The Empire Must Die (2017):

Putin Believes He’s Destined to Make Russia Great Again. And He’s Just Getting Started

http://time.com/magazine/south-pacific/5210609/mar...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #178

Ei ehkä tsaari, mutta johdonmukainen ja vahva johtaja, jota venäläisyys kaipaa - kuten me suomalaiset Kekkosta - ;)

...
Osin tuon Putinin johdonmukaisuuden myötä Suomessa on paljon Venäjän puolustajia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #194

Putin on johdonmukaisesti mm. kaventanut lehdistön vapautta ja opposition toimintavaltaa, ilmeisesti sillekin löytyy kannattajansa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #198

Tähän liittyy pahin maapallollinen dilemma - lännenmiehen luulo oikeudestaan olla yhteiskuntamallimäärääjä - tiesitkö Seija, että lännenmies edustaa suunnilleen samaa populaatiota kuin kiinalaiset - eikä edes sitäkään - lännenmies jää alle 20 prosenttiin maapallon kokonaispopulaatiosta - ymmärsitköhän tämän hyvin yllättävän, mutta yksinkertaisen tosiasian - siis

Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaa reviiriään?

4] Kuinka aggressiivisesti lännenmies puolustaa kulttuuriaan? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agres... -

Ote:

MAANANTAINA, ELOKUUTA 11, 2014
Kuinka agressiivisesti lännenmies puolustaa kulttuuriaan?
(Pallollamme on meneillään useita konflikteja, napaisuuksien vaihtoa, leirien etsintää ja kulttuurien kuin uskontojenkin puolustamista ja hyökkäämistä ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p... - [4088] – miten selviämme läntisenä kulttuurina ja elämäntapana?) EXTRA

Media painaa nyt täysillä meillä Suomessa lännen ja idän vastakkainasettelua. Vastakkain panemista painaa myös eduskunnan riippumaton ulkopolitiikan tutkimuslaitos UPI-FIIA 1]. Hallituksen pääministerikin avoimesti heittää peliin omia mielipiteitään – vaikka sai pätkäkomennuksen perintönä, ei kansan valintana. Edeltäjähän pakeni Brysseliin 2], kun todellisuus on paiskautumassa kansalaistemme kasvoille.

Nato-kallupissakin painotus on selvästi vähemmistön leirissä – lööpit kirkuvat, että natokannatus on noussut huikeat yhdeksän prosenttiyksikköä – aina 26 prosenttiin saakka. Samalla sivulauseeksi jää natovastustus, joka on toistuvasti, useiden vuosien ajan noin 60 prosentin luokkaa.

Läntinen maailma aloitti oman laajentumisensa löytöretkistä, joita pian seurasivat ristin ja miekan laivat – vieden uskontoa, osin väkisin ja tuoden kultaa ja hopeaa kuninkaiden loputtomien velkojen tilkkeiksi. Me siis veimme paljolti myös agressiivisesti omaa kulttuuriamme ja tapojamme maihin, joiden kulttuurit olivat osin jopa vanhempia ja yhtenäisempiä kuin meidän.

Lännenmiehen kolonnialismi synnytti osaltansa nykyiset kehitysmaat 3]

… ja kehitysmaastatuksista nousseet kehittyvät maat, jotka nyt ”bricseinä” 4] ottavat osaansa maapallon yhteisistä varannoista, jotka ovatkin olleet eurooppalaisen länsirodun kulutusjuhlan pääroolissa – siis halpaa energiaa ja raaka-ainetta omaan jatkojalostukseen, joka taas loi meille nykyisen vaurauden.

Tänään maailmalla on vastakkainasettelua useammassa kohteessa –

… on Ukraina 5], on Syyria 6], on Irak – edelleen Lähi-itä 7], juutalkaisina ja islamisteina, jihadisteina ja äärijuutalaisina - ”liebermanneina” 8]. On eräs yhteinen nimittäjä melkein kriisissä kuin kriisissä – se on USA, joka haluaa kynsinhampain pitää maailmanpoliisin roolia 9] – toistaiseksi ylivertaisen sotakoneensa avulla.

Me itsepäiset jurottajasuomalaiset kapinoimme hiljaa brysselin satraappia –

… jupisemme, mutta emme toimi. Pelkäämme, ja odotamme. Euro kiukuttaa-helpottaa, direktiivit närästää-ohjeistaa, mutta usko lännenmiehen kulttuuriin ja ajatusmaailmaan kuin toimintatapoihin on lujassa, nimenomaan meidän poliittisessa yläkerrassa – kuunteleeko se twiittiensä seasta aidosti kansaa, joka lopulta aina maksaa ne poliitikkojen tekemät virheet ja toisaalta nauttii heidän onnistumisistaan. Vaalien alla kuulosuojaimet poistetaan.

Suomelle on vakava kysymys itäisenä vaikutteena

Kansa tietää olevansa niin idästä kuin lännestä 0] – olemme vedenjakajalla. Presidentti Sauli Niinistökin puhuu jo arvovalinnoista, kallistuessaan kokoomuslaisena länteen, vaikkakin selostaa vuoropuhelua itään. Herää lopulta kysymys pyllistääkö presidentti itään kumartaessaan länteen - ”mehän seisomme EU-linjassa”, … vaikka olisivatkin väärässä, ja kuka tämänkin lopulta määrittää!

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #244

Kyse on demokratiasta, ja lännenmiehet edellyttävät sen toteutumista.

Mitä loppuun tulee, niin olen pyytänyt että et vastaisi vanhoilla pitkillä kirjoituksillasi. Kirjoita jotain uutta jos haluat vastata enemmän.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #254

Todellisuus ei muutu iässä, vaan uusien näkökulmien myötä - maailma tarvitsee pioneereja, uuden näkijöitä ja viitoittajia ...

Sanoit juuri sen suurimman dilemman:

" ... ja lännenmiehet edellyttävät sen toteutumista."

Suurta on luulo, varsinkin kun katsot lännenmiehen historiaa - kolnialismina, sotina - varsinkin US-sotina ... kerrankin sanoit jotain aidosti totta -

...
|6 Demokratian kriisi I ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/demokratian-... -
|6 Demokratian kriisi II ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/01/demokratia-j... -

Ensin tuo I:

Ote: " ... Puoluepolitiikka on etääntynyt kansasta; on syntynyt poliittinen ihmisrotu, joka keskustelee omaa kieltään, mistä ei saa selkoa kaduntoimintoihin. EU - Bryssel ja uuden uljaan Yhteisön tavoiteasetanta keskittyy pikkunäpeltämiseen ja laajentumiseen entistenkin asioiden ollessa vaikeilta osin päättämättöminä.

Euroopan kansallisvaltiot vetelevät omia narujaan näkemättä keskinäisyyden voimaa, millä oikeutetusti EU olisi ehdoton suurvalta maailmassa osaamisen ja innovoinnin osalta.

Suomessa (-kin) kiistatta odotetaan vahvaa presidenttiä,

... vaikka valitsemamme eduskunta riisui presidentin pelivälineet jo edellisillä erätauoilla. Kansa haluaa heti täytettäväksi mm. poliisien avoimet virat. Kansa antaisi armeijallemme heti rahaa, jos saisi päättää. Kansa antaisi heti täydet valtuudet käydä työttömyyden kimppuun ja tosissaan, koska oikeus työtekoon on valtion erityisessä suojeluksessa.

Toinen vastuu on oikeudenmukaisuus tulontasauksessa

[ ... Ahneuden esimerkki on paljon puhuttu Fortum optiokeskustelu. "Miksi muuten tehokkaita päätöksiä tehneet johtajat eivät eliminoi juuri nyt tapahtuvaa kurssilaskua?" Onkohan kurssitaso juontuva aivan muista asioista kuin vesivoiman ostosta tai muista pikkunokkelista liikesiirroista; taitaa yleismaailmalliset suhdanteet heilutella kursseja niin ylös kuin alaskin. Metsän puilta näkevä johtaja olisi jo huomannut optiokohtuuttomuuden ja kohtuullistanut ehdot jo ajat sitten nostaen kansalaisluottamusta ja yhteishenkeä. ... ]

Demokratia oli keksintö,

... jolla oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa piti suojeleman. Kansalaiset saavat tänä päivänä niin runsaasti informaatiota, että tajuavat kasvavan kuilun pääoman ja tuotannontekijöiden välillä. Liika ahneus ei tue demokratiakäsitystä.

Onko demokratia nykymuodossaan hampaaton rajattomalle pääomalle ja ostovoimasiirroille? Valtakoneistojen tulisi olla riittävän vahvat huolehtimaan kulutustekijöistä, jotka ovat oleellisimpia talouselementtejä taloudellista hyvinvointia jaettaessa.
...

Välitön kannanotto neuvoa-antavana, jopa äänestyksenä voisi olla päivittäistä operointia jo nykymallisissa infoverkoissa, joissa kansalainen suoraan ottaa kantaa ensivaiheessaan ns. varjovaltuustona tai -eduskuntana. Poliitikkojen on turha mainostaa asiakäsittelyjen monimutkaisuutta tai edunvalvonnan tasajakautumisen edellytysten valvomista pönkittääkseen omaa rooliansa.

Pienoiskansa eduskunnassa ei ole koko kansa,

vaan välikädellinen niukkuuden jako kansalaisille. Kansalaiset osaavat antaa mielipiteensä ratkottaessa noita samoja niukkuuksia. Mitään monimutkaisuutta ei ole, sillä oleellinen asia on kysymysten asettelu suoriin kansalaismielipidekyselyihin. ... "

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #255

Tässä alkuun omien linkkiesi Demokratian kriisi I ja II, ja vastineeksi muistakin pitkistä litanioistasi

maaorjuudesta Venäjällä

https://fi.wikisource.org/wiki/Maaorjuuden_lakkaut...

ja vielä Stenka Razin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stenka_Razin

lisää tarvittaessa, vaikka

Stalinin vainot

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stalinin_vainot

Ja olihan Iivana julmakin:

Iivana Julmalla on ollut Venäjällä myöhemminkin suuri merkitys niille, joiden mielestä maata tulee hallita kovalla kädellä. Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin ihaili suuresti Iivana Julmaa ja näki äärimmäisen väkivaltaisen ja oikukkaan tsaarin elämässä yhtäläisyyksiä omaansa. Stalin samastui Iivanaan jopa siinä määrin, että allekirjoitti salaisia sähkeitä avustajilleen Ivan Vasiljevitšin nimellä

- Ja nythän Stalin on taas nostettu Putinin toimesta jalustalle, ympäri käydään yhteen tullaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Iivana_Julma

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #257

Ivan IV:stä kannattaa muistaa muutama kuvaava asia, propagandan ymmärtämisen mielessä.

Hänen elämänkaarensa ja poliittiset toimensa ovat historioineet lähinnä hänen poliittiset vastustajansa, sikäläinen ort.kirkko ja silloiset johtavat pajarit. Lisäksi suuri osa kuvailuista on katolisen Rooman lähettiläältä jesuiitta A.Possevino:lta joka epäonnistui tehtävässään käännyttää Ivan katoliseksi ja selitteli epäonnistumisensa syitä hänen suunnattomalla barbaarisuudellaan ja raakuudellaan. (m.m. tarina oman pojan, Ivan Ivanovitsh:n tappamisesta on alunperin vain ja ainoastaan Possevinolta).

Ivan perustutti ensimmäisen kirjapainon ja kirjaston Moskovaan. Perusti paikallishallinnon Venäjälle, kokosi ensimmäiset kunnolliset lakikokoelmat j.n.e.

Mutta hän joutui myös vastakkain ort.kirkon ja pajarien kanssa oltuaan ensin heidän holhoamanaan kun peri Moskovan suuriruhtinaan kruunun kolmevuotiaana. Aikuistuttuaan hän joutui taistelemaan vallan itselleen "sijaishallitsijoiltaan" eikä se taistelu ollut helläkätistä kumminkaan puolin mutta toinen osapuoli pääsi kirjoittamaan historian.

Ivanin ensimmäinen vaimo myrkytettiin, ilmeisenä tarkoituksena myrkyttää Ivan itse.

Hänen lempinimensä on Venäjäksi "Ankara" (Гро́зный​), yleisemmin muilla kielillä "Kauhea" (m.m. engl. Terrible) mutta vain harvalla "Julma" t.m.s.

Kannattaisi myös tarkastella häntä omaa aikaansa vasten eikä nykyisyyteen. Hieman ennen häntä Henry VII tappoi vaimojaan, Englannissa poltettiin reformoituja ja muita vääräuskoisia roviolla, Pariisissa vietettiin verihäitä Pärttylin yönä, Tanskan Cristian II oli juuri ansainnut ruotsalaisilta lempinimen "Tyranni" ja omiltaan nimen "Hyvä". Etc. etc.

Olisi paikallaan saada historian kerronta objektiiviseksi ja neutraaliksi myös hänen osaltaan. Ilman, että perinnenarratiiviin kriittisesti suhtautuvat heti leimataan stalinisteiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #281

"Kannattaisi myös tarkastella häntä omaa aikaansa vasten eikä nykyisyyteen. Hieman ennen häntä Henry VII tappoi vaimojaan,"

Miksi, kirjoitinhan Iivana Julmasta osana tapahtumaketjua, #257:

"Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin ihaili suuresti Iivana Julmaa ja näki äärimmäisen väkivaltaisen ja oikukkaan tsaarin elämässä yhtäläisyyksiä omaansa. Stalin samastui Iivanaan jopa siinä määrin, että allekirjoitti salaisia sähkeitä avustajilleen Ivan Vasiljevitšin nimellä

- Ja nythän Stalin on taas nostettu Putinin toimesta jalustalle, ympäri käydään yhteen tullaan."

Henry VII ei ole ollut 1900-luvulla kenenkään ihailun kohteena, saati sitten että joku olisi 2000-luvulla nostanut häntä ihailleen jalustalle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #292

Ei tainnut mennä viesti propagandan käytöstä ja sen lukemisen osaamistarpeesta perille kun Nylund ei huomannut edes kirjoitusvirhettä Henry Tudor:n järjestysnumerossa. Seitsemäs Henryhän oli naimisissa vain Elisabethinsä (York) kanssa ja sai yhdessä hänen kanssaan Ruusujen sodan loppumaan. vasta hänen poikansa kahdeksas Henry teloitutti osan vaimoistaan.

Vihje: jos vetoaa jonkun ihailuun jotakuta kohtaan, kannattaisi selvittää objektiivisesti mitä oikeastaan on ihailtu eikä mennä populistisen/-läärin propagandan mukaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #293

Kiitos historian luennosta mutta mistä Myyryläinen tietää mitä Henryä Nylund tarkoitti? Onkos Myyryläisellä eri tieto Henry 7:n suosiosta 1900 luvun alussa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #295

Enhän tokikaan voi olla varma Nylundin tarkoittamista Henryistä mutta minulla on vahva aavistus hänen tarkoittaneen sitä samaa Henryä johon minä viittasin vaimojensa tapattajana, siis VIII, kuvaillessani tapoja Ivan IV:n aikoina jotta tietty suhteellisuuden taju säilyisi.

Käsittääkseni Henry VII:ttä on pidetty arvossa juurikin taitavasta politiikastaan Ruusujen sodan lopettajana vaikka vallanperimys ei ihan kaikkien kunnioittamalla tavalla mennytkään. Erityisen taitavana poliittisena liikkeenä pidettiin hänen Lancaster:ina York-prinsessan kanssa solmimaa avioliittoa joka kesti 18 vuotta jälkimmäisen synnytyksen jälkeisten komplikaatioiden aiheuttamaan kuolemaan. Pitkällisen Lancaster:ien ja York:ien välisen sisällissodan lopettaminen oli joka tapauksessa arvostettu teko ja on sitä vieläkin.

Monet myös arvostavat Henry VIII:n nuoruuden avoimmuutta ja moderniutta, hänen filosofian ja muiden tieteiden harrustustaan. Jotkut englosaksiset reformoidut piirit ovat myös arvostaneet häntä anglikaanisen kirkon perustajana (vaikka siitä voi olla montaakin mieltä monessakin suhteessa).

Oma lukunsa on kuinka paljon kenenkin poliittisen johtajan henkilökohtaisilla arvostuksilla joitakin historiallisia henkilöitä kohtaan on merkitystä heidän virkatoimiinsa. Ja kuinka paljon niistä ulkopuoliset ymmärtävät ilman, että on päässyt perehtymään k.o. henkilön tietämykseen arvostuksensa kohteesta ja hänen painotuksistaan k.o. kohteen tekemissä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #117

Tiesitkö, että Verkkouutiset on Kokoomuksen äänenkannattaja ja mielipidelehti, sen sijaan perehdyhän Erkki Räikkösen kirjaan - Svinhufvud ja Itsenäisyyssenaatti - 1935. Erkki oli Svinhufvudin sihteeri ja tiesi S' n toimet erinomaisen hyvin ja juuri tuossa kirjassa ajakohdan noin marraskuulta 1917 aina tammikuun lopuille 1918 ...

~ https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=169210 -

.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #147

Laitoin sinulle tuonne loppuun opiskeltavaksi suoraan Leninin kansalliskysymysopin. Se taas perustuu, no, lue siitä. Suomi ei ollut yksittäistapaus.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Blogi on yritys muuttaa historian tosiasioita ja sen seurauksia. Aivan kuin Neuvosto-Venäjän bolshevikkihallitus oli "hyvää hyvyyttään" tehnyt yhtään mitään muuta kuin yrittänyt pelastaa itsensä. Tie Suomen itsenäisyyteen avautui I maailmansodan lopputapahtumien oheisseurauksena johtaen lopulta Tarton rauhansopimukseen. Se olikin ainoa rauhansopimus, jossa molemmat valtiot kykenivät tasaveroiselta pohjalta neuvottelemaan ehdoista.

Ei ole kuitenkaan syytä kiistää, ettei 20-30 luvuilla russofobiaa olisi Suomessa harjoitettu. Suhteiden normalisointi oli kiinni molemmista osapuolista. Suomessa ei juuri aloitteita tehty eikä tilannetta parantanut Neuvostoliiton harjoittama systemaattinen myyräntyö suomalaisten kommunistien kautta. Sisällissodan synnyttämä katkeruus, joka osin oli ymmärrettävää, antoi sille käyttövoimaa osin radikalisoituneen työväestön keskuudessa. Neuvostoliitto oli suljettu komentotalous eikä normaaleja suhteita syntynyt.

Vaaran hetkiä koettiin 30-luvun alussa oikeistovoimien ajaessa Lapuan liikkeen avulla maahan oikeistodiktatuuria. Parlamentarismi kuitenkin osoitti voimansa ja tämä kehityskulku saatiin pysäytettyä kun talous alkoi laman jäljiltä kohentua. Baltian maissa sekä muissa itsenäisyyden saavuttaneissa Itä-Euroopan maissa kehitys oli toisenlainen ja eri asteiset, oikeistovoimien harjoittamat autoritääriset hallinnot Tšekkoslovakiaa lukuunottamatta ottivat vallan.

Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden merkittävin käänne tapahtui Neuvostoliiton hyökätessä maahamme 31.11.1939. Päätös oli onneton molemmille osapuolille kuten historia on todistanut. Hyökkäykselle ei ollut mitään oikeudellista saati sitten moraalista perustetta. Se oli autoritääristen hallintojen harjoittamaa armotonta ja lyhytnäköistä voimapolitiikkaa, joka on tunnusomaista sekä Saksalle että Neuvostoliitolle.

Sen tuloksena Neuvostoliitto ei saanut luoteisia rajojaan turvattua. Tapahtui juuri päinvastoin. Nyt rajan taakse olikin luotu potentiaalinen vihollinen, joka halusi oikeudettomasti riistetyt alueensa takaisin.

Ilman Talvisotaa kehityskulku olisi ollut toisenlainen. Osallistuminen operaatio Barbarossaan olisi ollut mahdotonta vaikka sitä olisivatkin jotkut piirit Suomessa halunneet. Eduskuntaa ja hallitusta olisi ollut mahdotonta saada julistamaan sotaa Neuvostoliitolle. Kansakuntaa ei olisi yksinkertaisesti saanut sellaisen päätöksen taakse. Saksa olisi joutunut valtaamaan Suomen päästäkseen hyökkäämään kauttamme Neuvostoliittoon. On hyvin kyseenalaista, että sen voimavarat olisivat siihen riittäneet. Wehrmachtilla ei ollut kapasiteettia suorittaa isoja maihinnousuoperaatioita ja tie Norjan kautta olisi ollut hyvin vaikea. Sellaisessa tilanteessa Suomi olisikin pyytänyt ja varmasti myös saanut apua Neuvostoliitolta.

Kun tarkastelee, mitä Neuvostoliitto/Venäjä on epäonnistuneella politiikallaan maittemme välisille suhteille aiheuttanut, niin voi hyvin kysyä, että kannattiko se? Suomelta anastetut alueet ovat lohduttomassa kunnossa todistaen valloitusten tarkoituksettomatta ja suomalaisten sieluihin on sementoitu on syvä epäluuloisuus naapurimme aikeita kohtaan.

Gorbatšovin ja Jeltsinin aikana oli viitteitä, että kunnollinen vuoropuhelu historian kipukohdista olisi ollut mahdollista, mutta presidentti Putinin kaudella sellaisesta ei enää ole ollut merkkejä. Nykyinen Venäjä kieltäytyy lähes kategorisesti kohtaamasta oman historiansa kipupisteitä. Kun se ei tee sitä sisäisesti, niin on ymmärrettävää, ettei se tee sitä myöskään suhteessa naapureihinsa.

Blogisti on ottanut tehtäväkseen sadoin blogikirjoituksin osoittaa mitä mielikuvituksellisin keinoin Suomen olevan yksin syypää tähän kehityskulkuun. Samoja teemoja toistellaan kuvitellen, että siitä muodostuukin totuus. Tulee mieleen tilanne, jossa raiskattua yritetään syyllistää raiskatuksi tulemisestaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos parhaasta tästä aiheesta lukemastani yhteenvedosta pitkiin aikoihin!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ilman Talvisotaa kehityskulku olisi ollut toisenlainen. Osallistuminen operaatio Barbarossaan olisi ollut mahdotonta vaikka sitä olisivatkin jotkut piirit Suomessa halunneet. Eduskuntaa ja hallitusta olisi ollut mahdotonta saada julistamaan sotaa Neuvostoliitolle."

Kerrankin kristallinkirkas esimerkki syistä ja seurauksista.

Parhainkaan russofani ei pysty tuota kumoamaan. Sotaa edeltävän ajan kommunistit (hyödylliset tai oikeammin hyödyttömät idiootit) välittivät Stalinille väärää tietoa Suomen työväenluokan asenteista. Sen perusteella Stalin kuvitteli, että Puna-Armeijan marssi Helsinkiin olisi lähes paraatimarssi. Sitä varten tilattiin juhlamarssikin "Ota meidät vastaan, Suomi-kaunotar"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ota_meidät_vastaan,_Suomi-kaunotar

Nykyiset putinistitkin, ja heidän ottovillensä, Johan Bäckman, välittävät Venäjälle tietoa suomalaisten USA/Natovastaisuudesta ja halusta toivottaa EU-vapauttajat tervetulleiksi. Marssilaulua ei tietääkseni ole vielä tilattu.

https://www.youtube.com/watch?v=XB2A0jgldSM

Ilkka Luoma

Natovastaisuus on kirkas - yli 50% kansakunnastamme vastustaa Natoon liittymistä - tosin myös noin puolet pitää Venäjää mahdollisena ja jonkinasteisena uhkana turvallisuudellemme ...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #149

Hehheh, Luoma puhuu Natoon liittymisestä kun kyse on Talvi- ja Jatkosodasta. Muuten olen sitä mieltä, että Kartago on hävitettävä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #207

Asiasta toiseen, sanoi akka kun lauteilta putosi.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #209

Riemusi oli ennenaikaista - katso 245 :)

Saattaa nolottaa - mutta pitää olla kykyä, jos lähtee taisteluun ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #207

Et ilmeisesti huomannut tätä kirjoittamaasi, johon viittasin omassa kommentissani ...

"Nykyiset putinistitkin, ja heidän ottovillensä, Johan Bäckman, välittävät Venäjälle tietoa suomalaisten USA/Natovastaisuudesta ja halusta toivottaa EU-vapauttajat tervetulleiksi."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Villikarin Wileniukselta lainaama kohta Talvisodasta Barbarossaan osallistumisen edellytyksenä on tannerilainen ajatus. Hänen mukaansahan Talvisota oli "tarpeellinen pikkusota" muokkaamaan ihmisten, niin kansalaisten kuin päättäjienkin mielipiteitä..

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #193

Antti Hietalahtikin pohdiskelee samaa ... Toivoisin saavani Kreml Stalin K-arkistoista dokkareita Jartsevista ja hänen saamista ohjeista isännältä, kun aloitti maanvaihtokeskustelut tai -yritykset suomalaisten kanssa jo vuoden 1938 loppupuolella - Jartsevia ei päästetty Suomessa presidentin puheille ...

Samoin Rusin kirja ministeri Juho Niukkasesta on syytä lukea tarkasti ---

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #193

Olennaista tässä ei ole mistä kukin on lainannut mitäkin.

Olennaista on syy ja seuraus. Mutta siihen on varmaan Luomalta ja Myyryläiseltä mahdotonta saada kannanottoa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #206

Olikohan 193 liian vaikea ymmärrettäväksi?

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #247

Ei ollut, mutta tapatumien kulkuun sillä ei ollut merkitystä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #193

Talvisota oli NL:n hyökkäyssota ja vain siitä seurasi Jatkosota. Suomalaiset eivät pyytäneet venäläisiä rosvoamaan alueitamme.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Kiitän myös hyvästä kiteytyksestä, vaikka jo muutenkin kerkesin suositella.

Ilkka Luoma

Sinullekin - lue Erkki Räikkösen kirja - 'Svinhufvud ja itsenäisyyssenaatti' - 1935 - opit siitä paljon lisää, ja jää vähemmän luulon päälle.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Lue linkki ja opi perusasiat. Suomi ei ollut yksittäistapaus.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #151

Luitko tuon aikaislaiskirjoituksen "Svinhufvud ja itsenäisyyssenaatti", jos luit tiedät paljon, ellet - niin se on valitettavaa ---

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kovasti pyydät muita lukemaan. Minäkin pyydän.

Luitko Jacobssonin "Diplomaattien Talvisota" tai "Veteen piirretty viiva"?

Luitko Arvo Poika Tuomisen "Sirpin ja vasaran tie", "Kremlin kellot", "Maan alla ja päällä" ja "Myrskyn aikaa"?

Luitko Stephane Courtois´n / Nicolas Werth´n / Jean-Louis Pannén, Andrzej Paczkowskin / Jean-Louis Margolin "Kommunismin Mustan Kirjan"

Niistäkin voi oppia jotakin jos ylipäätään on oppiakseen.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #167

Jakobson on luettu - komppaan sen verran, että kannustan lukemaan samaisen tekijän "Tilinpäätös" -erityisesti sivut 60-90.

Ilkka Luoma

Luin kiinnostuksella tekstisi, ei ollut lainkaan niitä virheellisimpiä - se edusti pidemmän jänteen suomalaista historian päällisinpuolin tutkimusta - siinä ei ollut lainkaan näkökulmia itse toisesta puolikkaasta - Kremlistä, josta meillä ei ole kaikin osin edes dokumenttitietoa ... Stalin K-arkistojen aukeaminen tuo uutta tietoa - ansiokkaita avauksia on jo ollut - Hietalahti ja Rusi ministeri Juho Niukkasesta - uutta tietoa tippuu jo näinä vuosina. Kannas oli selkeä asia venäläisille jo 1938 lukien - kts. Jartsev neuvottelut, häntä ei tosin laskettu edes presidentin juttusille - ollen Stalinin henkilökohtainen lähettiläs - herää kysymys, miten olisi jos J olisi päässyt jo 1938 kertomaan viestinsä presidentillemme ...

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Siihen ei tarvita mitään Kremlin "tulkintoja". Se on Leninin tekstiä, jossa opetetaan Marx ja Engels ideologiaa. Stalin tosin sovelsi sittemmin "luovasti".
Kansallisuuskysymys oli masentavan yleinen väittelyperusta 70-luvulla, joten ne, jotka vaivautuivat tastolaisten kanssa käymään keskusteluja, joutuivat tuohon tutustumaan. Silloinkaan, monikaan taistolainen, ei ollut itse lukenut, kuin tiedonantajaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #159

Tähän ei liity yleinen kommunismi ja Marxin opit - nyt on kysymys suomalaisten asenteista ja Venäjän puolustamisesta - sekä historiasta mikä liittyy meihin niin autonomiana, itsenäistymisenä kuin sotavuosina - unohtamatta Heimosotia - kaikki tässä vaikuttaa kaikkeen - myös YYA ja bilateralia ja ulkomaankauppa kuin Kekkosen aikakauden kruunannut ETYK 1975 - kun nämä hallitsee ja on lukenut - on jo pitkällä ymmärtämässä miksi myös Venäjää puolustetaan - niin hyvine kuin huonoine puolineen.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #163

Kysymys oli siitä, miksi Lenin kannatti Suomen itsenäisyysjulistusta, eli allekirjoitti. Perusteet oli esitetty linkissä.
Stalin sitten tapatti suomalaisia ihan tarpeeksi 30-luvulla. Hyväuskoisuus on "tsaarin" kanssa aina käynyt kalliiksi. Historia opettaa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #164

Lenin koki tärkeimmäksi tavoitteekseen proletariaatin diktatuurin, ei jotain Suomen itsenäisyyden panttausta - Suomi sai itsenäisyytensä, Lenin piti sitä itsestään selvänä - se, että häntä kiinnosti työväki maailman ilmiönä - olikin jo aivan eri asia.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #165

Et siis kyennyt lukemaan linkkiä?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #165

Käypä Lenin-museossa, voisit oppia jotain.

Lenin-museo karisti henkilökultin

- Edellinen 1980-luvulta peräisin ollut näyttely edusti neuvostoliittolaista tulkintaa historiasta ja keskittyi Leninin henkilöön. Tällaiselle ei ole enää tilausta. Museo kertoo nyt kaunistelemattoman tarinan Neuvostoliiton noususta ja tuhosta, kuvailee museonjohtaja Kalle Kallio.

- Olemme olleet tarkkoja siitä, että meitä ei saada kiinni vääristelystä tai joidenkin aiheiden salaamisesta.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/lenin-museo-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #164

On kysymys pelisilmästä ... Paasikivi sai Stalinin jakamattoman suosion, jo ollessaan Moskovassa suurlähettiläänä, sillä S myönsi poikkeavan arvostuksen Paasikiville - sillä S ei koskaan pyytänyt lähtevää suurlähettilästä luokseen päivälliselle, mutta Paasikiven pyysi, joka tuli - keskustelu käytiin venäjäksi - P oli loppuun saakka vaitonainen tuosta muutamasta tunnista, jonka S myönsi täysin poikkeavasti Paasikivelle!

Samoin hiljainen sivusta katsoja - asiaytimissä - Kaganovitsh /tunnetaan myös Kremlin sutena) oli alusta loppuun Stalinin luottomies - sai kunnian myös salaiseen Stalin arkistoon, josta tuo kirjain K.

Siis mitä tapahtui, kun S sai tietää suomalaisten ENNEN Mainilaa luovuttaneen ilmavakoilukuvat Saksan kolmannelle valtakunnalle - oliko sieltä tuo kuuluisa S' n tokaisin - neuvottelut on käyty, on sotilaiden vuoro. Tosin Mainilan jälkeen oli selittämätön parin päivn hiljaisuus, eli jotain odoteltiin - tosin tässäkin nuori Urho Kekkonen toimi, ... kts. Tieteessä tapahtuu:

" ... Uusi vaihe idänsuhteissa alkoi 26.11.1939, kun Neuvostoliitto esitti Suomelle nootin, jossa sitä syytettiin tulen avaamisesta kohti neuvostojoukkoja Mainilassa. Tilanteen vakavuus sai Kekkosen asettumaan sille kannalle, että Suomen oli lähdettävä yksipuolisten myönnytysten tielle. Ystävänsä Pakaslahden kanssa hän ehdotti, että suomalaiset joukot vedettäisiin välittömästi 50 km:n etäisyy-delle Leningradista ja että asiasta ilmoitettaisiin saman tien nootilla Moskovaan. Tämä viimeinen yritys myöhästyi hallituksen vitkastelun takia, ja niin Neuvostoliitto ehti irtisanoa diplomaattisuhteet. Muutamia tunteja myöhemmin se aloitti sotatoimet Suomea vastaan ... "

~ https://docplayer.fi/20341222-Yksinaisen-miehen-ta... -

.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

On vaikea usko, että Jartsevin tapaaminen Kyösti Kallion kanssa olisi muuttanut mitään. Ongelma oli se, ettei Kreml ymmärtänyt, miten edustuksellisessa demokratiassa päätöksenteko toimii. Heitä kannusti onnistuminen Baltian maissa. Pelottelutaktiika puri, koska näiden maiden autoritääristen hallintojen edustajilla ei ollut parlamentin antamaa selkänojaa eikä kosketuspintaa kansalaisiinsa. Päätökset voitiin tehdä pienessä piirissä, joka oli peloteltu perinpohjaisesti. Suomenkin neuvottelijoita hirvitti. Sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä, koska valtuuksia ei ollut vaikka kuinka mekastettiin. Tätä oli venäläisten hankala ymmärtää.

Silloin elettiin rauhaomaisissa olosuhteissa toisin kuin talvi- ja jatkosodan aikana. Rajan siirtoon Karjalan kannaksella sekä muutaman ulkosaaren luovuttamiseen vaihtokauppana olisi ehkä ollut mahdollisuus saada eduskunnan suostumus, mutta Hangon tai Hästö-Busön isojen saarien vuokraaminen Neuvostoliiton sotilastukikohdiksi oli mahdotonta hyväksyä. Se olisi jakanut etelärannikon kahteen osaan pirstoen rannikkopuolustuksen ja merkinnyt puolueettomuutemme menetystä. Paasikivi yritti moneen otteeseen vakuuttaa kovapäisiä venäläisiä Moskovan neuvottelujen kuluessa halustamme puolustaa maatamme myös siinä tapauksessa, että hyökkääjän lopullisena tavoitteena on Neuvostoliitto. Näin olisi myös epäilemättä tapahtunut.

Neuvostoliiton neuvotteluille asettamattamien tavoitteiden takana oli hyvin todennäköisesti paljon enemmän, koska pelkästään yhden tukikohdan saamiseksi tuskin olisi ryhdytty täysmittaiseen hyökkäkseen. Vaikka Neuvostoliitto sai enemmän, mitä se Moskovan neuvotteluissa vaati, katsoi ulkoministeri Molotov Berliinissä marraskuussa 1940 Suomen asian olevan vielä loppullisesti ratkaisematta. Mitä hän tarkkaan ottaen tarkoitti, ei ole tiedossa, mutta tuskin mitään kovin hyvää.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #174

Jartsevin tapahtumakulkua tarkasti kuin isännän ohjeitakaan hänelle ei tiedetä meillä riittävästi - on vain arvelua, mutta luetko vaikkapa tämän linkin alta:

~ https://docplayer.fi/20341222-Yksinaisen-miehen-ta... -

.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #200

Totuus Talvisodasta:)

Vuonna 1939 Suomen päättäjät olivat ahdingossa. Nuorella valtiolla ei ollut ansiokasta sotahistoriaa, jota voisi paatoksella muistella itsenäisyyspäivinä. Jotain piti tehdä, ja sotaan päädyttiin. Sodan toiseksi osapuoleksi valittiin Neuvostoliitto, sillä muut lähivaltiot olivat aivan liian pieniä, jotta saataisiin sankarillisen murskaavat voimasuhteet.

5. lokakuuta 1939 Suomi lähetti Neuvostoliitolle uhkavaatimuksen: “Mikäli Suomi ei luovuta Neuvostoliitolle Viipurin edustan alueita, Neuvostoliitto hyökkää Suomeen tai...!” Neuvostoliiton ylin johto oli sovittelevalla kannalla. Sitä ei kiinnostanut sotia jonkin mitättömän periferiavaltion kanssa ja siten tahrata sosialistien rauhantahtoista kuvaa maailmalla. Se vetosikin vuonna 1932 maiden välillä solmittuun hyökkäämättömyyssopimukseen ja esitti Suomelle alueiden vaihtoa niin, että Suomi olisi alueellisesti nettohyötyjä.

Tämä saattoi suomalaiset raivon valtaan. Hallitus määräsi "ylimääräiset kertausharjoitukset" kaikille kynnelle kykeneville kansalaisille 10. lokakuuta 1939 alkaen. Suomi pyöritti joukkojaan rajan molemmin puolin puolitoista pitkää kuukautta ja koetti jatkuvilla rajanloukkauksilla ärsyttää Neuvostoliittoa julistamaan sodan. Tämän lisäksi rajan ylittäneet sotilaat mm. kantoivat mukanaan kylttejä, joissa ilmoitettiin Suomen armeijan tarkka vahvuus, maan olennaisimmat strategiset kohteet sekä henkilöitä, jotka olivat mahdollisesti valmiita myymään lisää tietoja ja isänmaansa pientä korvausta vastaan. Lopulta Suomi kuitenkin kyllästyi odotteluun ja ampui Mainilassa 28.11. 1939 Neuvostoliiton puolelle ns. Mainilan vahingonlaukaukset, ja Neuvostoliiton oli pakko viimein vastata provokaatioon, koska sosialismi ei saanut näyttää heikolta. Näin alkoi talvisota.

http://hikipedia.info/wiki/Talvisota

muita selityksiä:

https://peda.net/valkeakoski/opetuspalvelut/pk/tyr...
https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/ta...
https://talvisota.fi

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #289
Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #200

Ei tuo olisi muuttanut mitään. Mainilan jälkeen ei mitään olisi ollut tehtävissa. Joukkojen Ykspuolinen vetäminen rajalta olisi vain avannut turhaan puolustusta.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tässä voisi olla näkökulmaa Kremlin suuntaan, tosin laajemmassa konteksissa. Ei hyökkäys Suomeen ollut Kremlin ainoa tunarointi. Molotov-Ribbentrop sopimuksen myötä seurasi myös hyökkäys Puolaan ja sen jako. Neuvostoliitto halusi Puolan itäiset maakunnat. Sen seurauksena Saksan hyökkäyslinja siirtyi satoja kilometrejä itään, Bug-joelle asti. Tämä oli osoittautua kohtalokkaaksi.

Jos Neuvostoliiton tavoitteena olisi ollut puhtaasti sodan välttäminen, niin se olisi pitänyt myöntää yksipuolisesti turvatakuut Puolalle. Tätä Englanti ja Ranska myös ehdottivat, mutta se ei sopinut suunnitelmiin. Stalin asetti sellaisia ehtoja, joita oli mahdotonta hyväksyä ilmeisesti aivan tarkoituksella. Jos Saksa olisi todella haluttu padota, niin keinot olisivat olleet käytettävissä.

Jos sen sijaan Kremlin tavoite oli siirtää oma hyökkäyslinjansa lähemmäksi Berliiniä ja laajentua länteen, niin silloin toiminnalle löytyykin punainen viiva. Näin sitten tapahtuikin, mutta hinta on laskettavissa miljoonissa ihmishengissä ja suunattomassa inhimillisen kärsimyksen ja kurjuuden määrässä.

Menee vähän sivuun aiheesta, mutta asiaa on kieltämättä mieleenkiintoista pohtia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #288

Wilenius kirjoittaa turvatakuista puolalle. Minun nähdäkseni NL pyrki turvataluihin joilla olisi ollut jotain merkitystäkin eikä vain müncheniläiseen sanahelinään. Mutta puolalaiset olivat päässeet Hiterin siivellä mukaan Tshekkoslovakian jakoon eivätkä välittäneet NL:n tarjouksesta.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

#94
Myönnän, että laitoin tuon kansallisuuskysymyksen piruuttani, koska minusta on vaikuttanut siltä, että ”poliittisesti valveutuneet” eivät, ainakaan kaikki, ole kovinkaan syvällisesti perehtyneet siihen filosofiaan, jota katsovat edustavansa. Laitan tähän vielä yhden linkin, jotta voivat kerrata alkeita.
Muille se toimii lukemisena, jos ei muuten saa unta.
https://www.marxists.org/suomi/lenin/1914/kansakun...

Ilkka Luoma

11 vuotta sitten kirjoitin näin ---

.

PERJANTAINA, MAALISKUUTA 23, 2007
Miksi juuri vaalien alla Venäjästä löytyikin uhkaa ja vakavaa pohdintaa?

" ... [ ... Venäjä ja Saksa tekivät energiasopimuksen kaasun toimituksesta Itämerta pitkin - se onkin nyt uhka Itämeren rauhalle. Puola vakavoitui, kun Venäjä korvaa vanhentuneita käyttökelvottomia aseita Leningradin puolustusalueella. Venäjän sukellusveneet ovatkin nyt suuri uhka, kun niitä sijoitetaan puolalaisten mukaan miltei EU:n sisämerelle ... ]

Vaalit lähestyvät. Miksi YLE - kansalaisten lupamaksuin rahoittama radio- ja televisiotoiminta - aloitti systemaattisen Nato-pohdiskelun juuri varsinaisen vaalipäivän alla. Vain Kokoomus on liputtanut Naton puolesta vastoin enemmistökansan mielipidettä. Kokoomus on galluppien mukaan nousemassa kahden suuremman sekaan, mutta halusiko YLE vahventaa karismaltaan toistaiseksi epävarman Jyrki Kataisen osakkeita julistamalla Venäjä vakavuutta ja uhkaa juuri nyt.

Tunnetusti Neuvostoliiton armeija jäi Reaganin jalkoihin tähtien sodassa. Nykyisen Venäjän armeija on vain muisto siitä 1970- ja 1980-luvun todellisesta iskukunnosta, suurin osa silloisista moderneista amerikkalaisillekkin hanttiin tarvittaessa panevista aseista on umpiruosteessa käyttökelvottomina. Entiselle suurvallalle se on kuin potenssittoman miehen mieli elämänsä haaremissa. Mainittakoon, että USA käyttää yli puolet koko maapallon asevarustelusta ylläpitääkseen maailmanpoliisi rooliaan.

Nyt Venäjästä tehdään uhkaa urakalla, apuun hälytettiin Suomen suurlähettiläät arvioinnilla huippuasiantuntijuudesta. Eilisen asiantuntemus ei sovi enää tämän päivän suurvalta- ja suurvallaksi pyrkimyspolitiikan arviointiin. Mooses Lipponen isällisesti rauhoitteli kekkosmaiseen sävyyn sopuisuutta ja harkintaa olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä. Lipponen kasvoi valtiomiesmittoihin valtansa viimeisenä päivänä.

YLE jopa ilmaisi vajaamittaisena ilakointina, että "sokeat reetat" luulevat nukkuvansa läpirauhallisen Venäjän karhun käpäläkehdossa tuuditellen rauhaa ja rakkautta maiden keskinäisyydessä. Tästäkin piti saada tölväisy enemmistökansan käsityskykyyn nykytilanteesta. Näyttäisi siltä, että suuri kansa osaakin ajatella maatiaisjärjellä huomaten, ettei Venäjällä ole mitään järkevää syytä Suomen alistamiseen. Venäläiset liikemiehet ja varakkaammat kansalaisetkin kärräävät rahaa ja ostovoimaa kovina valuuttoina suomalaiselle elinkeinoelämälle viestien haluaan tehdä kauppaa ja näyttää kykyään. Kaupallisesti aktiivinen maa ei ehdi sotia. Sitoutumaton maa saa päinvastoin erityishuomiota luotettavana kauppakumppanina ollen rajoittamatta toimiaan mihinkään sotilasblokkiin. Suomen tie vapaudessa on sitoutumattomuus ja liittoutumattomuus. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/03/miksi-juuri... -

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuokin oli ennen Krimin ja Ukrainan kriisiä, joiden jälkeen suhtautuminen Venäjään muuttui, muuallakin lännessä Kuin Suomessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kovin etäisiltä tuntuu nuo kohdat a-f perustellakseen käytöstä.

En osaisi perustella omaa käytöstäni n.100v vanhoilla asioilla. Se tuntuisi kovin teennäiseltä,vaikkakin tosiasiassa oikeasti asia voi jopa mennä noin,kun alettaisiin oikein tarkasti analysoimaan syitä ja seurauksia.

Itse nojaan silti vain rehellisyyden tarpeeseen, että ihmisessä ihmisen jälkeen viriäisi yhä enemmän ja enemmän tarve totuudellisuudelle eikä vain hoettaisi samoja oletettuja juttuja vuosikymmenistä toiseen.

Venäjää tai mitä tahansa voin puolustaa,jos ei oikeasti syyttäessä tiedetä vaan oletetaan juurikin noiden vuosikymmenten hokemien vuoksi asioiden olevan jotenkin. Minulla ei ole ollut mahdollisuutta saada hokeamia sukuni kautta joten niiden käyttäminen on erittäin vierasta.

Talouskeskustelussa nämä hokemat ovat vaarallisia juurikin talouskeskustelun ytimen vuoksi eli rahan. Vuosikymmenten hokeminen rahan olemuksesta on tuudittanut ihmiset luulemaan rahan olevan kaikkea muuta kuin se oikeasti on. Juuri silloin voi tapahtua kohtalokkaita virheitä,kun sopijana onkin sellainen joka tietää mistä oikeastaan sovitaan.

Yhtä kaikki..asioihin voi suhtautua objektiivisesti ja sekös hokevia ihmisiä ottaa nuppiin.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Jos mennään takaisin itse otsikkoon niin jotkut harvat suomalaiset puolustavat Venäjää ja puolet pitää sitä uhkana.

Asia on helppo ymmärtää kun tarkastellaan mistä suunnasta Suomeen on hyökätty. Toki Krimin sodassa, joka tunnetaan meillä myös Oolannin sotana, "engelsmanni" ja ranskalaiset kurittivat venäläistukikohtia rannikollamme.
Esimerkiksi Viaporin pommituksesta on lukuisia aikalaiskertomuksia ja maalauksia kun helsinkiläiset seurasivat sotivien osapuolten keskenäistä taistelua.

Ilkka Luoma

Kurittivat lähinnä suomalaisia rannikkosiviilejä - Bomarsund poikkeuksena - ranskalaiset asialla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luoma, on vain pieni joukko teitä, jotka Venäjää puolustavat. Me suomalaiset emme sitä puolusta emmekä puolustele. Se on ainoa naapurimaa, jota vastaan varaudumme.

Ilkka Luoma

Sinun luulo ja mielipide - mittausta ei ole tehty, vain mielipidetiedustelu, jossa noin puolet pitää Venäjää jonkinasteisena uhkatekijänä Suomelle - mitähän tuo toinen puoli on mieltä? ... Vahvin tieto on kansakuntamme jatkuva ja väkevä lännen sotakoneen vastustus, yli puolen suomalaisista vastustaen voimalla Natoon liittymistä - se jos mikä kertoo kansalaistemme todellisen mielipiteen idänkin suhteen ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Vahvin tieto on kansakuntamme jatkuva ja väkevä lännen sotakoneen vastustus"

Meinaatko että idän sotakoneet toivotettaisiin tervetulleiksi?

Miehistä puolet ja naisista joka kolmas kokee, että Suomen olisi hyvä järjestää kansainvälinen suursotaharjoitus.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uutissuomalais...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #205

On sinun ajatuskaavioitasi -

... jos ajattelemme kokonaisvaltaisesti - harjoittelisimme molempien suurvaltajohdettujen sotavoimien kanssa ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #211

USA:n ja Kiinan? Vai viittaatko siihen, että Venäjäkin olisi ydinasearsenaalinsa johdosta suurvalta?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #213

Ydinaseidensa ja armeijakapasiteettinsa myötä Venäjä on suurvalta + raaka-aineiden osalta ylivertainen ...

...
Voimme vain miettiä, jos kykyä riittää, mitä merkitsisi Venäjän ja Kiinan läheisempi yhteistyö!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #214

Olkoon Kiina oheistuotteena kun blogi on lopuillaan. Julkaisija Suomen Pankki, tekijä Rautava, Jouko

Kiina ja Venäjä : eripariset talouskumppanukset

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan Kiinan ja Venäjän kahdenvälisten taloussuhteiden kehitystä tällä vuosikymmenellä. Maiden välisen kaupan kasvu perustuu pääasiassa Kiinan vahvaan talouskehitykseen, energiaan ja Venäjän länsisuhteiden romahtamiseen, joka on saanut Venäjän pitkän hapuilun jälkeen tosissaan hakemaan vientimahdollisuuksia myös Aasiasta. Maiden kahdenvälisissä suhteissa ei ole tapahtunut sellaisia poliittisia tai institutionaalisia läpimurtoja tai muita muutoksia, jotka olisivat nostaneet taloussuhteet laadullisesti uudelle tasolle verrattuna vuosikymmenen alkuun. Suhteet perustuvat edelleen tavarakauppaan eikä merkkejä syvemmästä talousintegraatiosta ole helppo löytää. Kiinan talouskasvun hidastuminen luo uudenlaisia haasteita maiden kanssakäymiseen.

https://helda.helsinki.fi/bof/handle/123456789/15936

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #213

Meille riittää harjoittelu Naton ja Venäjän kanssa - meillä ei ole asiaa kauas Aasiaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #211

Suomalaiset toivottivat tervetulleiksi Naton sotajoukot Suomeen harjoittelemaan.

Venäläisten ei varmasti anneta tulla maaperällemme sotaharjoituksiaan pitämään.

Poliittista yhteisymmärrystä emme saisi sille, että osallistuisimme Venäjän sotavoimien johtamien joukkojen kanssa harjoituksiin missään päin maailmaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #260

Niemeläinen sulkee aika monen, m.l. minut, suomalaisten ulkopuolelle tervetulotoivotuksillaan joiden levittelyyn hän ei liene saanut ainakaan demokraattista valtuutusta.

Venäläisten harjoittelun estämisen osaltakin hän ottanee myös melkoisia vapauksia vaikka olenkin mieltä, että ei heidänkään ole soveliasta tänne tulla harjoittelemaan eikä kenenkään heitä tänne kutsua sitä tekemään.

Poliittisen yhteisymmärryksen suhteen hän lienee oikeassa mutta kannattaisi ottaa huomioon, että se koskee myös NATOn harjoittelua. Oma kantahan harvoin on yhteisesti ymmärretty ja etenkään hyväksytty kanta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ilikka, Ilikka, nyt se ratkesi, miksi sinunkin kannattaa alkaa kannattaa Nato-jäsenyyttä!

Nato pelastaa Putinin hallinnon takaamalla Venäjän kansan kannatuksen ja siten Venäjän vakauden!

http://pekkalampelto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2637...

Eikö olekin ihana löytää paradoksaalisia ratkaisuja rauhan varmistamiseksi? :)

Ilkka Luoma

Rauha varmistuu kohdaltamme Väyrysen ja Tuomiojan lausekkeella:

Emme luo ja anna uhkakuvaa maastamme mihinkään ilmansuuntaan minkään ulkoisen taistelu- ja sotavoiman taholta ...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ilkka: Mutta, kun Venäjän valtakunnan ylläpitäjä, ja johtaja Vladimir Putin tarvitsee apuamme! Jotta hänellä olisi uskottava tarina Venäjän kansakunnalle hallintonsa tarpeellisuudesta, on hänen saatava Nato Venäjän rajoille!

Me kaikki tiedämme, että Nato ei pysty tai halua hyökätä Venäjälle, koska sen demokraattiset jäsenmaat eivät koskaan voisi hyväksyä hyökkäyssotaa, joka uhkaisi koko ihmiskunnan olemassaoloa. Tämän Putin tietää! Tämän sinäkin sydämessäis tiedät, Ilkka!

Ilkka! Etkö ymmärrä! Putin ja Venäjän kansa TARVITSEE Natoa! Jos Putinin Venäjä romahtaa, siitä alkaisi ennalta-arvaamaton luhistumisprosessi, mikä voisi koitua myös Suomen turmioksi. Muistamme, mitä kansakuntamme presidentti Mauno Koivisto myös pelkäsi, kun Neuvostoliitto romahti. Ja mitä kävisi Venäjän ydinasearsenaalille? Se voi päätyä vaikka minkä tahojen käsiin.

Meillä on yhteinen tavoite. Ja toivottavasti myös yhteiset keinot. Auttaa Venäjää pysymään vakaana, jotta pikku hiljaa voimme mahdollistaa sinne taloudellisen elpymisen ja kansalaisyhteiskunnan rakentumisen.

Ilkka, tutki itseäsi, niin löytävälle avataan! :)

Ilkka Luoma

Päätän puolestani ketjun laajaan kirjoitukseen - ydinasioita kosketellen, aiheessa kiinni pysyen:

" ... Suomessa ei Venäjää pelätä
[ … emme pelkää, ehkä epäluuloa havaittavissa? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/suomalainen-... - ]

Ilta-Sanomat järjesti puolitotuudellisen ”kansalaiskallupin” kysymällä netissä lukijoilta – Pelkäätkö Venäjää? Ja kansa vastasi noin 40.000 ruksauksen voimalla – 60% sanoi 'en'. Loppu 40% tunnusti pelkäävänsä Venäjää - 'kyllä', mutta miksi?

Tiedämme senkin, että EU-pakotteet ja niiden vastatoimet ovat iskeneet rajusti maahamme 0] – me pelkäämme taloudellisia seurauksia, muun muassa satoja valiolaisia on menettänyt toistaiseksi työnsä, kun jogurtit eivät enää juustojen kera virtaa Venäjälle. Muistamme senkin, etä nykyinen valtiovarainiminsteri Alex Stubb kertoi, että Venäjä pakotteet tuskin 'kosmetiikkaa enempää varjostavat maatamme' (ei sanatarkka lainaus).

Uhka!

Mikä onkaan meille se todellinen uhka? Se on leviävä terrorismi – ISIS 11]. Se on yllättäen ylistetty Nato, joka USA' n mahtavoittamana selätti eduskuntamme ja sai Nato-Isäntämaa pöytäkirjansa 12], jota muuten Ruotsi ei edes ratifioinut! Tuo pöytäkirja mahdollistaa kutsusta Naton sisäänpääsyn suvereenina toimijana maahamme – jossain (luodussa) konfliktitilanteessa.

Tuo ylläoleva konflikti voi olla Nato/USA' n syöksy Lappimme läpi Venäjän Kuolan niemimaalle 13], jossa sijaitsevat Venäjän viimeisen iskun uhka – eli ydinsukellusveneet – Typhoonit 14] ja Borei -luokka 15] sekä niiden Bulava monikärkiydinohjukset 16]. Tätä voimapotentiaalia USA pelkää ja on varmasti varautunut iskemaan niiden kotipesiin – sopivassa hetkessä. Tämä ominaisuus luo meille tilanteen, jossa olemme taistelukenttä ja -alusta – kuten Virokin.

Peittääkseen tämän edellä mainitun skenaarion USA' n puolesta – UPI-FIIA Charly Salonius-Pasternak kehitti amerikklaisen ajatushautomon villin haudonnan Ahvenanmaasta, jonka koukun matoineen nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) nielaisi 17]. ... "

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/08/mista-luod... -

....

LAUANTAINA, LOKAKUUTA 15, 2005
Suomalainen ei pelkää Venäjää, jäänteenä voi olla epäluuloa

" ... Presidenttimme lohkaisi jälleen mielenkiintoisen väittämän suomalaisten pelosta Venäjää kohtaan. Edellinen presidenttimme väittämä oli erillissota, joka lohkaistiin Keski-Euroopan johtajille. Kuinka äänestäjät tammikuussa reagoisivat tälläisiin väläytyksiin? Suomalainen sanasto on rikasta ja pelko, epäluuloisuus ja varauksellisuus ovat kaikki eri sanoja. Suomalainen voisi olla epäluuloinen ja varauksellinen, mutta pelko on ehdottoman väärä sana.

Suomella on erityisen värikäs ja monipuolinen historia itäisen naapurimme kanssa. Venäjä "vapautti" Suomen Ruotsista. Näin päättyi ruotsalaisten suurvalta-aika sotineen, koska hakkapeliitat eivät olleet enää käytettävissä. Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden vaikeiden autonomia-aikojen päätteeksi ja yleisen vallankumouksen kiinnittäessä venäläisten huomion kotimaahansa.

Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim luotsasi Suomen takuumiehenä maamme kuiville Saksan avustamana 1944. Presidentti Kekkonen operoi tavallansa Neuvostoliiton kanssa ja nosti mm. bilateraalisella kaupalla idänkauppamme selvään ykkösasemaan ja yhdeksi osalliseksi maamme vaurauden nousuun 60- ja 70-luvuilla. Kekkonen oli historiamme toinen takuumies Neuvostoliiton suuntaan. Kekkonen oli työväenliikkeen tulotason nousun paras edusmies neuvotellessaan milloin saunailloissa ja milloin metsänuotioilla Neuvostoliiton johtomiesten kanssa ja useasti reippain ranneheilautuksin milloin jomman kumman maan kansanlaulujen innoittamana.

Nykyinen Venäjä presidentti Putinin aikana on jälleen nostanut maidemme välisen kaupan uusiin ennätyslukemiin. Venäjä on joustava kumppani tavallansa ja meidän tulee muistaa sen vaurauden kasvu; he ovat meiltä ostajia ja myyjä on länsimaalaisessa markkinataloudessa ja kilpailutilanteessa "nöyrä" varman maksajan maineessa olevaa ostajaa kohtaan. Vanhat Neuvostoliiton velatkin tulevat ennakkoon jo maksuun, ja menetämme hyvät korkotulot ko. veloista.

Suomi tai suomalainen ei ole pelännyt Venäjän tsaareja eikä Leninin uutta Neuvostoliittoa. Stalin sai pientä värettä housunpunttiin kiihkeinä vuosina 1939-40 ja 1944. Ehkä Presidentti Paasikiven ja Kekkosen aikana junamatkailu Moskovaan oli kukoistuksessaan, mutta nyt Putinin aikana kysymys on meille suuresta mahdollisuudesta eikä pelosta. Kauppamiehemme liikkuvat Venäjällä jatkuvasti ja on olemassa keskinäistä luottamusta. Ei Venäjä muutu, Venäjä on edelleen kasvava suurvalta atomiaseensa ja verrattomien raaka-ainevarojensa vuoksi. ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/suomalainen... -

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vanhaa tietoa, muita tarkistamatta puutun vain tähän, Venäjänvientihän kutistui 2014 lähtien.

"Nykyinen Venäjä presidentti Putinin aikana on jälleen nostanut maidemme välisen kaupan uusiin ennätyslukemiin."

Suomen tärkeimmät vientimaat 2017

1. Saksa
2. Ruotsi
3. Alankomaat
4. USA
Suunnilleen jaetulla 5. sijalla Venäjä ja Kiina

https://tulli.fi/documents/2912305/3439475/Kuvioit...

Ilkka Luoma

Kokonaisuutta hallitsevat ymmärtävät katsoa pidempiä aikajanoja - myös ulkomaantoimintojen osalta ... oletko perehtynyt kauppavaihtoomme viimeiseltä vaikkapa 100 vuodelta tai 1944 jälkeisiltä vuosilta - ja pohtinut niiden merkitystä taloudelliseen kehitykseemme?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #215

Olen, sotakorvaukset ja niiden jälkeinen bilateraalikauppa yksipuolistivat teollisuutemmen kehitystä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #216

Piti lisättämän, mutta tietotekniikka petti jossain kohdin ---

Kokonaisuutta hallitsevat ymmärtävät katsoa pidempiä aikajanoja - myös ulkomaantoimintojen osalta ... oletko perehtynyt kauppavaihtoomme viimeiseltä vaikkapa 100 vuodelta tai 1944 jälkeisiltä vuosilta - ja pohtinut niiden merkitystä taloudelliseen kehitykseemme?

Toisaalta ulkomaankauppa pitää sisällään myös tuonnin - joka oli YYA ja bileteralia-aikana meille onnenpotku, kun oli päällä kaksi öljykriisiä - saimme huomattavaa YYA-vetoapua, jota esimerkiksi Ruotsi ei päässyt nauttimaan ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #217

"Toisaalta ulkomaankauppa pitää sisällään myös tuonnin"

Viime vuonna alijäämäisintä oli Venäjänkauppa, USA:n kauppa ylijäämäisin.

https://tulli.fi/documents/2912305/3439475/Kuvioit...

Edit: " saimme huomattavaa YYA-vetoapua, jota esimerkiksi Ruotsi ei päässyt nauttimaan ..."

Sekin oli silloin, yritä päästä nykyaikaan. Öljyä saa muualtakin kuin Venäjältä, Ruotsi osti viime vuonna edullisesti saudeiltakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #218

Et ilmeisesti ymmärrä, että kansakunnilla on historiansa, etkä ehkä sitäkään, että kaikella on aina syynsä (kausaliteetti) - vieläpä sitäkään, että kaikki nykyisyys pohjautuu aina menneeseen ... varsinkin taloudessa ja sen kehityksessä - niin "pahassa kuin hyvässä" ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #220

Johan kerran vastasin, kts. #116: Sen sijaan että teollisuutemme olisi sodan jälkeen monipuolistunut jouduttiin keskittymään Neuvostoliiton vaatimiin sotakorvauksiin, ja vielä nekin toimitettuamme bilateraalikaupassa koneetkin vaihtuivat sinkkiämpäreihin.

"Myös suomalaiset poliitikot halusivat bilateraalikauppaan raakaöljyn lisäksi myös jotain muuta käyttökelpoista tuotavaa eivätkä vain sinkkiämpäreitä."

https://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2004-10-07/...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #216

Ei ollut ehkä Moskovan vika - vaan meidän, veimme myös roskaa, kun kilpailua ei ollut - Kekkonen hoiti pohjat suvereenisti, jopa niin, että Kremlissä joskus hymyiltiin, että kuka meitä viekään! ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #222

Höpö höpö, siellä mitattiin Finlaysonin kangaspakatkin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #225

Seija, toiset tietää ja toiset luulee - tässäkin tilanteessa ... Koodisanaksi vaikkapa "miesten puvut" :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #228

Niin no, niitä neuvostopukuja näki Tampereella, puolueen uskolliset jäsenet pääsivät Lenin-museoon. Kai niistä josain on kuvia, mutta ne parijonot erotti kaupungilla paitsi vaatteista myös siitä, että edessä kulkevalla oli paremmat vaatteet, kuten jonon jäljessäkin kulkeneella - kaiketi vahti ettei kukaan vaan "eksy".

Yöpyivät silloisessa hotelli Tampereessa, jonka lähellä oli sähköliike, joka myi "5 markan radioita", valuuttaa kun kävijöillä ei juuri nimeksikään ollut.

Jonot vietiin ottamaan valokuvia Kyttälän purettaviksi aiotuista vanhoista puutaloista, kai Neuvostoliitossa esiteltäviksi että tällaista Suomessa on - eikös ne ostaneet täältä mm. elokuvan Ryysyrannan Jooseppi.

Ja ensin sinne tilattiin vain kenkiä, jonkin ajan kuluttua olivat keksineet että voi tilata eri mallejakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #230

Oli kysymys suomalaisten tekemistä miesten puvuista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #216

Olen tästä osittain Nylundin kanssa samaa mieltä.

Bilateraalikauppa todella yksipuolisti kauppaamme ja latisti myös laatua. Syynä oli, että se oli helppoa ja nopeaa rahaa suomalaisille suuryritysten vuorineuvoksille. Saattoivat tinkiä laadusta ja rahat tuli nopeasti Suomen pankissa olleelta clearing-tililtä vaikka kauppa oli periaatteessa tavaranvaihtoa jonka olisi pitänyt olla kokoajan tasapainossa. Menettely suosi isojen toimijoiden isoja toimituksia ja ostoja.

Sotakorvaukset sen sijaan omana, varsin lyhyenä, aikanaan laajensivat ja monipuolistivat vientiä. Kyseistä tuotantoa oli toki ollut aiemminkin mutta ei siinä mittakaavassa eikä varsinkaan vientiin. Kapeasta ja pienimuotoisesta kotimarkkinatuotannosta oli pakko tehdä vientiteollisuutta vaikka nopeammat voitot olisvat olleet toisaalla.

Bilateraalikauppa oli myös sotakorvausten helppo jatko jossa toisaalta suuryritysten johdot tekivät helppoa rahaa isoilla mutta huonolaatuisilla toimituksilla ja poliitikot saattoivat osoittaa tekevänsä jotain hyödyllistä kansalaisten työn ja toimeentulon eteen.

Erityisesti bilateraalikaupasta kannattaa muistaa, että NL-lainen osapuoli olisi halunnut aloittaa siitä luopumisen jo aikaisin 1970-luvulla mutta suomalaiset kapitalistit eivät halunneet luopua helposta rahasta josta ei tarvinnut kisata markkinoilla vaan vahva maksa riitti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #229

"Bilateraalikauppa oli myös sotakorvausten helppo jatko jossa toisaalta suuryritysten johdot tekivät helppoa rahaa isoilla mutta huonolaatuisilla toimituksilla"

Eiköhän sinne tilattu kahta laatua, kansalle halpaa ja puoluepampuille kalliimpaa.
Piti mennä Moskovassa tavarataloon, olikohan GUM tai sinne päin, mutta se olikin sinä päivänä tavalliselta kansalta suljettu. Mahtoiko olla myynnissä jotain parempaa kuin muina päivinä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #231

Seija ei taida olla aivan sisällä kahdenväliskaupan ominaisuuksista ... heittoja toki saa tehdä, mutta totuusarvo tällä kertaa on heikko - alempi kappale.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #273

Oletko, Luoma, koskaan ymmärtänyt, mihin Neuvostoliiton ja Venäjän vienti on johtanut?

Suomen elintarvikevienti on esimerkiksi johtanut siihen, että tuotantomme laadun mittariksi on asettunut venäläinen laatutaso. Alempi laatuvaatimustaso ja tuotantomme päävientialueen makutottumukset ovat johtaneet siihen, että Venäjän viennin taannuttua tuotantomme ei käy kaupaksi, ei edes alemmilla hinnoilla, länsimarkkinoilla.

Samalla tavallahan kävi suomalaisen vaateteollisuudelle 90-luvulla: kun neuvostokauppaa ei enää ollut, mihin olisimme myyneet nuo itärytkymme?

Suomalaisen tuotannon korkea laatu on suomalaisten meille suomalaisille uskottelema myytti. Laatutasoamme mittaavilla länsimarkkinoilla laatu on todettu heikoksi. Venäläiselle suomalainen laatu sitä vastoin on korkealla tasolla.

Jos haluamme nostaa suomalaisen tuotannon laatutasoa, joudumme tekemään paljon laadun kohottamiseksi. Venäjän markkinoilla toimiminen ei laatutasoamme kohota, päin vastoin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #229

Juuri näin, mutta onneksemme öljykriisit eivät olleet meille ongelma, sillä raakaöljy tuli NL' sta - vastineeksi veimme entistä enemmän omaa tavaraa ... Ruotsilla ei ollut tätä "taivaan lahjaa" - monet valtiot olivat helisemässä kun raakaöljy kaksin- kolminkertaistui - samoin maakaasu oli meille onni - jälleen B-aikana vain lisättiin vientiä ja kaasutoimitukset toimivat kiitettävästi - koko ajan.

Ilkka Luoma

Keskusteluketjun johdosta suoritin avauksen politiikkojakelun [email] - laajimmassa versiossaan ... vastauksia tullut kiitettävästi, jopa yllättävän laajasti ...

Ilkka Luoma

Jori ylitti itsensä - huippusuoritus kommenttina ;)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #227

Voit ihan kirkkain silmin heitellä mitä tahansa shittiä, jos et pysty todistamaan sitä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #236

Jorin kommentointitaito entisestään yllättää! :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vähänkään viisaampi poliitikko joutuu käyttämään räätälöidysti roskapostisuodatusta ja kiitettävästi automaattivastausta.

Ilkka Luoma

Näyttävät vastaavan asiallisesti ja kommentteja tuli yllättävän monelta! Enemmän kuin normaalisti, joka on ollut tyypillisesti 4/10' stä.

Jorma Repo

En vieläkään ymmärrä,miksi Suomi valmistui v.1941"hyökkäyssotaan"kautta aikain suurimmalla rakennusprojektilla eli Salpalinjalla?Linjahan sijaitsi enimillään jopa 100 km nykyrajasta länteen ja pitkin Saimaan rantoja.Kerroppa Ilkka mikä logiikka tässä oli,vai eikö Suomalaiset luottaneet silloinkaan itä naapuriinsa?

Ilkka Luoma

Oletko perehtynyt historiaan - luehan erään tunnetuimman mm. historiaprofessorin napakka teksti:

" ... Toinen esimerkki tehokkaasta infosodasta liittyy kesän 1941 suurhyökkäykseen. Asia on Mauno Jokipiin ja Tuomo Polvisen tutkimuksissa ajat sitten todettu ja nyt eversti Pekka Visurin kääntämissä saksalaiskenraali Erfurthin päiväkirjoissa vahvistuksen päälle vahvistettu.

Kyllä Suomen sotakone oli viimeisen päälle viritetty Saksan Barbarossan osaksi. Tavoitteena oli vallata, tuhota ja ryöstää idästä niin paljon kuin voimat sallivat. Erfurth-keskustelujen mukaan Mannerheimin ja Rytin suurin huoli oli, miten hyökkäys näyttäisi puolustukselta ja valloitukset vain revanssilta, jonka kansa hyväksyi. ... "

~ https://seura.fi/blogit-ja-kolumnit/professori-mar... -

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Visurin Erfurth-kommentit on täällä jo useaan kertaan kumottu. Älä viitsi koko ajan jauhaa samoja jo käsiteltyjä litanioita. Etkö mitään muuta enää keksi, Luoma? NL:n sotakone oli viritetty Suomen miehittämiseen sekä Talvisodassa että Jatkosodassa, jonka kummankin sodan hyökkäystoimet aloitti NL. Eihän tämä suomensyöjälle ja Venäjän uskolliselle lakeijalle Luomalle ole koskaan mitään merkinnyt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #264

Miten ne ovat kumotut - oletko lukenut tuon Visurin kirjan Erfurthista? Jos olet hyvä, mutta ilmeisesti et ---

...

Wiki:
"Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941 – Suomalais-saksalainen yhteistyö Waldemar Erfurthin päiväkirjan valossa on tohtori, eversti Pekka Visurin toimittama teos, joka sisältää jalkaväenkenraali Waldemar Erfurthin päiväkirjan vuodelta 1941, jonka Visuri on suomentanut, sekä Visurin taustoituksen päiväkirjalle. Kirjan on julkaissut Docendo vuonna 2017.

Taustoituksessa Visuri kertoo Saksan ja Suomen yhteistyön alkamisesta. Toista sataa sivu käsittävän osuutensa aluksi hän käsittelee ajopuuteoriana tunnettua ajatusta Suomen päätymisestä jatkosotaan ja yhteistyön muodostumista. Lyhyesti hän kuvaa myös Erfurthin elämänvaiheet.

Suomeksi on aiemmin julkaistu Erfurthin Sotapäiväkirja vuodelta 1944. Sen ensimmäinen laitos ilmestyi 1954 (WSOY), ja uudella johdannolla varustettuna se ilmestyi 2014 (Docendo). Päiväkirjan vuonna 1954 ilmestyessä Erfurth pahoitteli, ettei alkuosaa voinut tuolloin julkaista.[1] Visurin mukaan WSOY:n päätökseen oli syynä aineiston arkaluonteisuus.[2] Erfurthin koko laajan, 1070-sivuisen päiväkirjan käsikirjoitusta säilytetään Suomen kansallisarkistossa ja toista kappaletta Saksan sota-arkistossa (Bundesarchiv-Militärarchiv) Freiburgissa.[3]

Visuri kertoo esipuheessa, että koska näistä vaiheista on olemassa paljon virheellisiä tietoja ja yksipuolisia tulkintoja, hän halusi kirjoittaa taustaosuuden selventämään päiväkirjan sisältöä ja kehyksiksi sille.[1]

Erfurth pääsi hyvin tiiviisti Mannerheimin sisäpiiriin ja sai tietoonsa kaikki valtiosalaisuudet. Hän ymmärsi suomalaisia siinä määriin, että joutui hankaluuksiin oman päämajansa kanssa. Päiväkirja sisältää Mannerheimista ja kenraalien tavoista lukuisia kuvauksia, joita Unto Hämäläisen mukaan on herkullista lukea.[4] ... "

....

Docendo:
"Kirjassa pääosa Erfurthin päiväkirjan ennen julkaisemattomasta suomennoksesta!

Jalkaväenkenraali Waldemar Erfurth sai Hitlerin päämajassa 12.6.1941 tehtävän lähteä Suomen päämajaan yhteyskenraaliksi. Hänelle annettiin tiedot yllätyshyökkäyksen aloittamisesta Neuvostoliittoon ja ohjeet, joilla suomalaisten toiminta kytkettäisiin Barbarossaksi nimetyn suunnitelman osaksi.

Erfurth saapui Helsinkiin jo seuraavana päivänä – toistaiseksi vielä huomaamattomasti siviilipuvussa liikkuen. Ilmoittautuessaan marsalkka Mannerheimille hän kertoi, että Saksan hyökkäys alkaa noin kymmenen päivän kuluttua. Jo sitä ennen suomalaisten odotettiin mobilisoivan armeijansa sodan ajan vahvuuteen ja olevan valmiina liittymään hyökkäykseen kesäkuun lopulla. ... "

....

" ... Saksalaiskenraalin päiväkirjamerkinnöistä paljastuu, että tehtävänä oli kytkeä Suomen sotilastoimet osaksi saksalaisten kokonaissuunnitelmaa. ... " -Yle

~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/22/kertomus-... -
....

" ... Saksa valmisteli keväällä 1941 yllätyshyökkäystä Neuvostoliittoon peitenimellä Barbarossa. Jäämereltä Mustalle merelle ulottuvaan rintamaan saksalaiset tarvitsivat myös Suomea katkaisemaan Muurmannin radan ja osallistumaan Leningradin saartoon. Talvisodan jälkeen uhanalaiseen asemaan jääneen Suomen johtajat suostuivat Saksan pyyntöön, ja sotilasesikuntien salaiset yhteistyöneuvottelut alkoivat. ... -Demokraatti

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #269

Uuden Suomen keskusteluohjeesta:

Älä käytä ylipitkiä lainauksia.

- Rikot tuota jatkuvasti jokaisessa bloggauksessasi, toivottavasti et enää seuraavissa.

Jorma Repo

Tuo vakio vastauksesi ei kerro miksi yli 40 000 ihmistä rakensi Salpalinjaa ja käytti vähäiset voimavarat siihen?Jos koneisto oli "viritetty jylisevään rynnäkköön" NL:on.Jälleen agendaasi ei salli vastata miksi ja luottiko?

Ilkka Luoma

Sotilaallisia valmiuksia rakennetaan nytkin, kuten tuolloinkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kerro Luoma vielä minkälainen hyökkäysvarustus oli Salpalinja?

Jorma Repo

Ei tämä M.Kuisman mielipide tee näistä sinun hokemista mitään faktaa.Lue se Jokipiin kirja sehän on pohdintaa entä jos?Oletko lukenut Ohto Mannisen kirjan Kuinka Suomi valloitetaan/puna-armeijan operaatiosuunnitelmat 1939-1944?Hän on sentään sotahistorian professori.

Ilkka Luoma

Luehan professorin analyysi uudestaan ja laita merkille millaisiin tutkijoihin hän viittaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Eräskin Jani Kuusela näyttää arvostaneen Ilkan listaa niin, että on kopioinut sen omanaan kommenttiinsa, jonka on laittanut Hemmo Koskiniemen viimeiseen blogikirjoitukseen. Ilkeämielinen voisi jopa ajatella, että nämä listat tulisivat yhteisestä sylttytehtaasta. Itse en ole niin ilkeämielinen, vaan arvelen ahkeran kirjoittajan Ilkan ehkä vain käyneen auttamassa kirjoitus- ja ajattelutaidoiltaan heikompaa kolleegaansa :D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yhteinen sylttytehdas minullekin tuli mieleen, mutta voihan kyse olla myös telepatiasta..

Ilkka Luoma

Seijalta näytää taito ja tieto lopahtavan, kun debatti tiukkenee ;)

...
Kiinnostavaa olisi kuulla mielipiteitä itse aiheesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #267

Alustuksesi koskee nykyaikaa, mutta kommenteissasi olet jatkuvasti palannut menneeseen, niin että keneltäkähän tässä on lopahtanut ja sen mukana itse aihe.

Ilkka Luoma

Entä itse aihe ja siihen liittyvä suomalaiskansallinen puolikas, joka ei pidä Venäjää edes uhkana ja aihealue, jossa koemme sympatiaa aiemmin luetellun ominaisuuslistan myötä itää kohtaan ... geeniperimä esim. ---

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ilkka, nuo asiat (Suomi idän ja lännen välissä, Venäjä Suomen hyväntekijänä jne.) olemme kuulleet sinulta jo kymmeneen kertaan. Minusta mielenkiintoisempaa on, miten joku käyttää sinun teesejäsi suoraan kopioiden. Pidän todennäköisimpänä, että joku Huhtasaaren seuraaja käyttää hänen gradumetodiaan: kopioida, kun ei itsellä ole kykyä muodostaa omia ajatuksia.

Muutakin saattaisi tulla lukijalle mieleen: nuo teesit on jossain tehty Venäjän näkemyksiä myötäileville yhteiseksi materiaaliksi tai että esim. sinä olisit auttanut tuota kaveria, jonka sivistystaso ei riitä omien näkemysten tuottamiseen. Mutta kuten sanottu, noihin vaihtoehtoihin en juuri tässä tapauksessa usko.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #277

Mieleen voi tulla kaikenlaista mutta ennenkuin laskee niitä julkisuuteen, kannattaisi harkita kestävätkö kaikki aivoitukset vaatimuksen todisteista. Jos sitä ei tee, ollaan melko liki n.s. some-raivoa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #283

Esitinkö niitä ominani? Oma päätelmäni on, että kyse on vain kopioijasta. Ja jos jonkun pitää lähes sanatarkasti kopioida toisen tekstiä, niin ihan aiheellista on päätellä, ettei hänellä ole juurikaan omia ajatuksia? Näin ajattelen myös Laura Huhtasaaresta kasvatustieteen edustajana.

Jorma Repo

Kenen professorin analyysi ja mistä."Sotilaallisia valmiuksia rakennetaan nytkin".Aivan oikein ja samasta syystä,Eli kasvavan sotilaallisen uhan vuoksi.Tänä päivänä ei rakenneta uutta Salpalinjaa.Sen sijaan harjoittelemme yhdessä muun läntisen liittouman kanssa,Mikä on sinun mielestäsi vaarallista.Ja tässä esim.Visurin puheesta 6.12.2017."Suomi liittyi Saksan rinnalle hyökkäykseen sen jälkeen,kun Venäjä kesällä 1940 oli aloittanut ensin sotatoimet Suomea vastaan".

Jorma Repo

On epäkohteliasta jättää vastaamatta sinulle osoitettuihin kysymyksiin.Jää sellainen mielikuva,kun olisin samaa mieltä kanssasi.Olisitko hyvä ja vastaisit.Todennäköisesti en ole ainoa,joka asetti tässäkin blogissa kysymyksiä sinulle turhaan.Nimimerkiilä:Odotanko turhaan!

Jorma Repo

Taas esim.Venäjän touhuista GPS häirintä,joka sotkee viattomat siviilit tähän touhuun.Koska Ilkaltahan ei saa kuitenkaan muuta vastausta kuin sen,että ei ole näyttöä tai Ruotsi on sen takana.Uskokoon joka haluaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, vekkulia tuo GPS-häirintä. Norjalaiset ja suomalaiset lennonjohdot tietävät etukäteen minuutin tarkkuudella koska kierot venäläiset lopettavat häirinnän. Eikä kukaan epäile mitään koska kaikkihan tietävät, että vain venäläiset eivätkä ketkään muut kuin venäläiset ... edes harjoitellakseen itse muunnettujen paikkatietojen korjaamista omaan käyttöön tositoimia leikkiessään.
(Huom: edellinen ei sisältänyt käsitystäni siitä kuka signaaleja on vääntänyt vaan vain ja ainoastaan ihmettelyä uskonvarmuudesta)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miksi venäläiset sitten häiritsevät GPS-signaaleja?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #299

Typerä kysymys Kajannolta, jos oli osoitettu minulle. Minähän ilmoitin, etten ota kantaa häiritsijään ja niin ihan siksi, että en ole nähnyt vakuuttavaa todistusta häiritsijän alkuperästä. On siis jokseenkin typerää lähteä spekuloimaan jonkun motiiveja kun ei tiedä kuka se joku on.

Hänen tulisikin osoittaa tuollaiset kysymykset niille joilla on vahvempi uskonvarmuus kuin minun kaltaisellani skeptikolla.

Sivu 1 | 2 | »

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset