Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Miksi media pelaa syyllistämisen peliä?

  • Kuva 1. Zapad 2017 lööppihuutoa ¤ - kuva by Ilu (C)
    Kuva 1. Zapad 2017 lööppihuutoa ¤ - kuva by Ilu (C)
  • Kuva 2. Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...
    Kuva 2. Elämme jo kiinalaisten vuosisataa ...

Suomea kohtasi joltain ilmansuunnalta, ellei peräti suursotaharjoituksen taholta häirintä, jonka syylliseksi media saa nopeasti Venäjän – ainakin Yle ja HS kirjoittivat syylliseksi Venäjän –

… tässä HS-linkki juttuun ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005897142.html – otsikolla: ”Venäjä härnää, Suomi reagoi” - ingressikin oli lyhyesti puhutteleva: ”Häiritsemällä GPS-signaalia Venäjä kiusasi Natoa ja testasi myös Suomen poliittisen reaktion”,

… johon allekirjoittanut kommentoi liki tuoreeltaan näin:

 

Media haluaa etukäteen ilman tutkimusta syyllistää Venäjän GPS-häirinnän tekijäksi. Samoin on tapahtunut hermomyrkky-case Salisbury' ssa ja US-vaalien sekaantumisväitteissä. Todisteet puuttuvat. Epäilys ja manipulaatio eivät ole todisteita. Ensin todisteet ja sitten syyte ja tuomio.

 

Nyt tapahtuu se yleiseksi muuttunut West trolling manipulation -ilmiö. Media manipuloi ainakin toistaiseksi todisteettomilla väitteillään tässä Venäjää syylliseksi ja kehittää näin idän ja lännen välistä vastakkainasettelua.

On myös toinen yhtä pätevä todisteeton väite: Nato itse aiheutti GPS-häirinnän ja onnistui yli odotusten, kun sai median mukaan syyttämään Venäjää. Tämä ei ole tavatonta, on helppoa operoida toisen kontolle tapahtumia, yleistähän se on myös siviilielämässä.

Mikä olisi ollut NATOn motiivi häirintään? Juuri tämä - median "värvääminen" julkistajaksi ja tietenkin se, että sotaharjoituksissa on aina "ystävä ja vihollinen" - punaiset ja siniset. Näin testattiin häirintää ja sen sietoa. Samalla saatiin median kautta Venäjä "syylliseksi"!

Ehkä media näin manipuloi suurempaa kuvaa, kuten kansakuntamme kääntämistä Natolle myönteiseksi. Tunnetusti suomalaiset vastustavat Natoa suurena enemmistönä”

 

...

HUOM! Kiintoisaksi tilanteen teki se, että ensin HS julkisti kommenttini omalla keskustelupalstalla, jonne voi lähettää kommentteja moderoinnin kautta julkistettavaksi – jos julkistetaan – tässä tapauksessa julkistuksen jälkeen kommenttini poistettiin, ehkä siksi, että moderaattori luki sen uudelleen ja havaitsi sen sangen kiusalliseksi ---

Toisaalta Yle Aamu-TV' ssä Helsingin yliopiston apulaisprofessori Laura Ruotsalainen GPS-häirintäaihealueelta totesi suunnilleen näin: ” … "Tämä on aivan henkilökohtainen arvaus", kun hän esitti, että muilla kuin Venäjällä ei olisi motiivia suorittaa GPS-häirintää ... ! … ”

 

Millaista mediapeliä vastakkainasettelulla saadaankaan aikaiseksi, kun syyllistetään jo ennen todisteita?

Hyvä esimerkki oli aikanaan Venäjän oma sotaharjoitus Zapad 2017, joka kirvoitti [Kuva 1.] kaltaisen otsikoinnin [~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/08/zapad-2017.html - ] lööppilehtiin – vähän myöhemmin osalle mediaa tuli omantunnon pistos – ja Zapad 2017 korjattiin tämän tyyppiseksi:

” … Jutussa muun muassa väitettiin, että Venäjä olisi harjoitellut invaasiota Baltian maihin, Puolaan, Suomeen ja Ruotsiin sekä Saksan pommittamista. Saksalaislehden juttu perustui kahteen nimettömään ”länsimaiseen tiedustelulähteeseen” … ” linkin ~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitellutkaan-iskua-suomeen-nain-zapad-todellisuudessa-eteni/ – alta luettavissa koko jälkikorjausartikkeli, jossa epäiltiin ensitiedon olevan manipulaatiota ja jopa tarkoitushakuisesti virheellistä -

… mene ja tiedä, mutta nyt peli kovenee tässä idän ja lännen vastakkainasettelussa – varsinkin meille suomalaisille, jotka asumme, elämme ja koemme ainakin sotaharjoituksetonta itäistä rauhaa jo yli 70 vuoden ajan – täältä idän ja lännen vedenjakajalta, joka sekin herättää hersyvää kiihkomielisyyttä ja älämölöä innokkaimpien natottajien taholta – muistamme muun muassa Kokoomuksen haluavan Suomen Natoon – jopa kysymättä kansakunnalta mitään [1.

 

 

Entä informaatiosota, joka on valitettavan usein sodan ensimmäisiä esiasteita?

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/hybridillista-informaatiosotaa-mista.html -

Missä mennään lännenmies, joka haluaa omia Euroopankin kokonaan itselleen [2 – puhuessaan eurooppalaisesta turvallisuuspolitiikasta ja eurooppalaisesta armeijasta – huomaamatta, että Venäjä muodostaa merkittävän osan Euroopasta --- onko tässä alkanut arvovalta- ja arvomaailmakamppailu - kuka ja ketkä saavat ylläpitää hegemoniaansa ajassa, jossa elämme jo kuitenkin kiinalaisten vuosisataa [Kuva 2.] ---

 

...

EKSTRA

”Herää ajatus NATOn itsensä järjestämästä häirinnästä, kun ovat huomanneet, että yksinkertaiset suomalaiset automaattisesti syyttää heti kättelyssä venäläisiä, kuten Sallan Raja-Joosepin pakolaisten tulon Venäjältä piti olla Putinin juoni [3 - jota se ei norjalaisten tutkijoiden mukaan kuitenkaan ollut!* ” … ollen kommentti tähän linkkikirjoitukseen ~ https://yle.fi/uutiset/3-10504166 – joka on otsikolla: ”Kreml kiistää Sipilän arvion GPS-häirinnästä: "Venäjää syytetään milloin mistäkin kuolemansynnistä"” -Yle - Yle Areena GPS

 

...

Viitteet:

[1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/koppalakkiosasto-kokoomuksesta-kurvaa.html -

[1 ~ https://yle.fi/uutiset/3-7696313 -

[2 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264034-eurooppaa-riittaa-kauas-uralille-saakka – [177].

[3 ~ https://yle.fi/uutiset/3-9128359 -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 183918

 

DOC gps_hairinta_13112018.doc – OpenOffice Writer

PVM 13112018

 

592_5358 – 15:11_15:40 GH05

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (162 kommenttia)

Ilkka Luoma

.
Syvät valevideot ovat uusin ase informaatiosodassa – ja niitä on nykyään huolestuttavan vaivaton tehdä -HS

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005897195.html -
.

Ilkka Luoma kommentti 13.11.2018 - 6:29:

Miten käsittelemme luontaista mielikuvitusta ja tehostettua tietoista manipulaatiota? Uskomukset, tieto ja informaatio ovat kaikki eri asioita. Tiedollakin ihmismielessä on muutosprosessinsa. Eilinen tieto on tänään usein väärää - historiallinen näkemys muuntuu ja muuttuu, vaikka todellisuus pysyy samana - syvä tieto eli deep data on aina olemassa, mutta meidän ote siitä vaihtelee.

Maailmanpolitiikkaa riepottelee nyt idän ja lännen vastakkainasettelun kierre. Idästä "East trollataan" ja lännestä "West trollataan". Mitä nämä West trolling manipulation - ja East trolling propaganda -ilmiöt ovatkaan? Ne ovat osa informaatiosotaa, varsinaisen sodankäynnin esiasteita, jolloin valmiuksia kohotetaan voittaminen tavoitteenaan.

...

Ilkka Luoma

¤

...

PERJANTAINA, JOULUKUUTA 22, 2017
Zapad 2017 – nyt jylisee West trolling propaganda*

~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/12/zapad-2017... -

...
"Eikö Venäjä harjoitellutkaan iskua Suomeen? Näin Zapad todellisuudessa eteni
KASPERI SUMMANEN | 24.12.2017 ... "

~ https://www.verkkouutiset.fi/eiko-venaja-harjoitel... - HUOM! Verkkouutiset!

.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kauanpa se kestikin, kun Venäjän asiamies tuli tekemään työtä palkkansa eteen. Jos Suomen pääministeri ja presidenttikin antaa selvän viitteen siitä, että vain Venäjää epäillään ja se on häirintään syyllinen, silloin ei ole kysymys syyööistämisen pelistä. Kovi muituttaa Venäjän selitykset sitä vanhaa tuttua kaavaa:

Näin Venäjä hämärtää GPS-häirintäkohua – 10 ”vaihtoehtoista selitystä” Suomen lyttäämiseksi

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005898277.html

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan siellä yksi rehellinen kansallismielinenkin julkaisu

11) Ja kaiken huipuksi: Se olikin Venäjän salainen ase!
Venäjältä löytyy kuitenkin ainakin yksi julkaisu, jossa Venäjän vastuuta häirinnästä pidetään itsestään selvänä.

RusVesna.su-nettisivuston mukaan Venäjä testasi salaista häirintäasettaan Natoa vastaan Trident Juncturen aikana. Sivuston mukaan Länsi on ollut jo aiemmin shokissa Venäjän GPS-häirintäkyvyn takia, sillä Venäjä osoitti jo vuonna 2017 pystyvänsä suistamaan salaisella aseellaan esimerkiksi Yhdysvaltain sotalaivoja pois kurssiltaan.

PS. Tämä varmaan sopii idänmies Luomalle, joka aina kehuu Venäjän paremmuutta kaikessa:

"Venäjä osoitti jo vuonna 2017 pystyvänsä suistamaan salaisella aseellaan esimerkiksi Yhdysvaltain sotalaivoja pois kurssiltaan."

Ilkka Luoma

Testasivat Mustalla merellä ja Itämerellä - Kaliningradin edustalla ---

.
[2017] Tänään jää vielä arvoitukseksi kuinka tarkasti Venäjän Kaliningradin peilausasemat saivat kiinni langattoman Stuxnet – madon, jota ehkä testattiin Kaliningradin ohjuspuolustusasemiin – tekijänä testialus ja AEGIS - ohjushävittäjä USS Donald Cook |7. Entä huomenna, kun Kiinakin liittyy jättiläismäisine suunnitteluresursseineen tähän kyberkilpaan?

|7 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/04/venalainen-s...

Jatkuu ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/03/asevaruste... -

...


Aggressiivinen lännen puolustushyökkäys ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/08/kuinka-agres... -

...
"Tunnustukseen nähden": Usein venäläiset mahtailevat suuremmalla kuin onkaan - ominaispiirre?

Ilkka Luoma

Olikohan Venäjän oma Glonass häiriötön, tai kiinalaisten oma vastaava - olisi ollut mukava kuulla nämä seikat muun muassa Hanna Smithiltä - kts. Yle Areena.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Jos tähän on uskomista niin britit ovat kehittelemässä parempaa.

Kvanttikompassi korvaa GPS:n - pimeän energian ja gravitaatioaaltojen tutkimus

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, urbaanit legendat kertovat venäläisten sammuttaneet valot USS Donald Cook:sta ja sen jälkeen tehneet taitolentoliikkeitä sen mastojen välissä kunnes lopulta kyllsätyivät ja palauttivat sähköt jenkeille.

Samanlaisesta leikistä vastaavasti kerrotaan kanadalaisten saaneen pahoja traumoja josta syyttivät ilkeitä venäläisiä, siis traumoista mutta ei häirinnästä.

Mutta samalla tavalla kerrotaan kissoja kuivattavan mikroaaltouuneissa, kasvisuutejuoman syövyttävän metallia ja Kalliovuorilla sijaitsevan reptiliaanien maailmanhallituksen sijoittaneen meihin jokaiseen pienen vakoilu- ja ohjailusirun.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #17

Venäläiset asiantuntijat itse rauhoittelivat yli-innostunutta yksisilmäismediaansa ;)

Ilkka Luoma

Millaisia todisteita syyllistämisen tueksi on esitetty? Nythän polttopisteessä oli ja on media - koska heillä on kirkas syyte ja toteamus, että Venäjä sen teki - poliitikot olivat varovaisempia ilmauksissaan - vain epäilivät.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Presidentti ei muuten haastattelusa epäillyt Venäjää vaan sanoi että asiaa pitää tutkia.
Sipilä sitävastoin tiesi Venäjän suoralta kädeltä.

Ilkka Luoma

Tuo Sipilän väite Venäjän syyllisyydestä olisi hyvä saada tänne medialinkkinä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #61

Näin äsken Sipilä uusinnan TVssä ja Venäjän mahdollisuudesta sanoi mutta Niinistö juristina ei spekuloinut.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #96

Poliitikot ovat varovaisia syytöksissään - ovat oppineet Case Salisburysta.

...
"Asiantuntijat: Lapin GPS-häirinnän lähde tuskin selviää varmuudella – ... "
~ https://yle.fi/uutiset/3-10505083 -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #63

Siis Sipilä ei väittänyt Venäjää syylliseksi?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66

Siitä liikkuu eri versioita, tämäkin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitää hyvin mahdollisena, että Venäjä oli Lapin ilmatilan GPS-häirinnän takana alkuviikosta.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/c72f479b-04df-...

ja tämä

Si­pi­lä ei ot­ta­nut tar­kem­min kan­taa sii­hen, min­kä ta­hon epäil­lään ole­van häi­rin­nän ta­ka­na. Hän sa­noi kui­ten­kin, et­tä Ve­nä­jäl­lä tie­de­tään ole­van ky­vyk­kyyk­siä vas­taa­vaan häi­rin­tään.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/venaja-kiisti-gps...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #72

Voimme siis vahvasti päätellä, ettei virallinen Suomi syyllistä Venäjää (todisteiden puutteessa) - kuten tekivät HS ja Yle - suorasukaisilla uutisoinneillaan, mutta miksi?!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #74

Keräävät todisteita.

Niinistö: Lentoliikenteen GPS-signaalin häirintä selvitettävä

https://yle.fi/uutiset/3-10503012

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #77

Pyysin tietoja Venäjän Glonass -paikkatietojärjestelmän toimivuudesta - viimeiseltä parilta viikolta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Venäjä on osoitettu syylliseksi kaikkiin noihin väittämiisi epäselviin tapauksiin. Enää ainoastaan Kremlin trollit esittävät väitteitä, että Salisburyssa olisivat häärineet ihan toiset kaverit ja ettei Kreml olisi sekaantunut USA:n vaaleihin.

GPS-häirintäkohun vaihtoehtoisia totuuksia esittävillä ei ole puhtaita pusseja jauhoissaan. Jos Venäjällä ei olisi mitään tekemistä asian kanssa, ei sillä olisi mitään syytä esittää vaihtoehtoisia totuuksiaan tai puolustautua muutenkaan. Kyse on pelkästään häirinnästä.

Sellaiseen Venäjä on syyllistynyt joka kerta. Trollit yskivät ja karavaani kulkee, niin kuin vanha kiinalainen sananlasku asian muotoilee.

Ilkka Luoma

Onko epäilyt muuttuneet jo virallisiksi syytöksiksi ja onko jo jokin tuomioistuin antanut tuomiot?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kun nyt epäiltäisiin jotain muuta tahoa, mutta kun ei.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #15

Aivan Jori, mietihän nyt aikuisten oikeasti ketkä nyt painavat päälle ja mistä ja minkä vuoksi -

...
Perehdyhän ketjusta USS Donald Cook ja Kaliningrad ---

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #18

Todisteet siitä, että Suomea on painostettu nimeämään Venäjä syylliseksi. Rohkeasti vain linkkiä peliin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #23

Missä kerrottiin, että Suomea painostettu syyttämään Venäjää - tätäkö tarkoitat?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #32

No ketkä ne sitten "painavat päälle", Luoma? Kerrotko lukijoille?

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #45

Luitko avauksen ja huomasitko otsikon?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #45

Suomi kuuluu USAn etupiiriin ja silloin menetellään kuten kuuluu ja kuten Neuvostoliiton aikoina.
Suomella on pitkä koulutus.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Asioita voi osoittaa kuulopuhein ja kovinkin hepposiin perusteluin tai sitten voi edellyttää vahvaa näyttöä. Kovinkin usein näytöt venäläisten ikiaikaisesta pahuudesta ovat jääneet kovinkin kevyiksi ja lopputulema on ollut sana sanaa vastaan. Niin on tilanne, ainakin tällä hetkellä niin Salisburyssä kuin Donbassissa tai nyt lappiin suunnatun GPS:n kanssa. Usein vielä vahvimmat väitteet on esitetty ja hutkiminen aloitettu jo ennenkuin mitään on tutkittukaan. Niin taitaa käydä tälläkin kertaa kun syytösten esittäjät lietsovat itseensä adrenaliinia ja kokevat tarpeelliseksi esittää sitä kaikkein kovinta syyttäjää. Ikäänkuin se olisi miehen, naisen tai muusukupuolisen mitta.

Ilkka Luoma

Todisteet ratkaisevat, jos niiden avulla kiistattomasti osoitetaan Venäjä syylliseksi - ovat he tuomion ansainneet, mutta ensin todisteet, sitten syyte ja oikeuden tuomio tai muu virallinen tuomio - vankkojen todisteiden jälkeen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #16

Tiedät ihan hyvin, että jälkeenpäin on erittäin vaikea jäljittää syyllistä, senpä takia uskalsitkin sanoa tuon ja pelata näin varman päälle, Luoma.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #25

Oli vaikeaa tai ei - todisteet ratkaisevat.

Tomi Vaalisto

Myyryläinen kannattaa taas Johan B:n aisaa koplaamalla ja kyseenalaistamalla Salisburyn myrkky- ja murhatutkinnan venäläisten Itä-Ukrainan hyökkäykseen ja sodankäyntiin.
Salisburyn tutkinnassa myrkyttäjä Anatoli Chepiga on etsintäkuulutettu ja Itä-Ukrainan sotaoperaatiot käynnistänyt Igor Strelkov haluttaisiin oikeuteen Hollantiin MH17 lennon alasampumisesta. Igorhan tunnusti sen heti kun venäläinen 53:n ilmatorjuntaprikaati ampui malesialaiskoneen alas 2014.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #26

Igor ei tunnustanut - koska ei edes tiennyt - että olisi ampunut malesialaiskoneen alas - vaan ison "linnun" - olihan tuota ennen ammuttu alas Ukrainan ilmavoimien sotakone alas sotatoimialueen ilmatilasta ... missä muuten MH' kin lensi - edelleen ei olla selvitetty miksi MH lensi kaukana normireitiltään - ja juuri vaarallisella sotatoimialuueella tai kuten väitetään sotatoimialueen yläpinnalla ... mutta mikä onkaan Ukrainan lennonjohdon (Kiova) osuus lennon ohjaamiseen - ei tiedetä, ei ehkä edes haluta tietää (?)

...
Täydellä varmuudella voidaan sanoa, ettei yksikään taho ampunut alas malesialaiskonetta tarkoituksella - samankaltainen tilanne oli Persianlahdella, kun US Navy ampui ohjuksella kansainvälisestä ilmatilasta iranilaismatkustajakoneen alas - toki tunnustaen sen ja sen, että tappoi 300 siviiliä tuolla ohjusiskulla. Ei pyytänyt anteeksi Iranilta ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #29

Sterkov kirjoitti twitterissä: "Me varoitimme teitä. Älkää lentäkö ilmatilassamme" #Russia'n cmdr Strelkov : "We warned - do not fly in our skies" pic.twitter.com/hkXoaD3xvT

Tutkinnan jälkeen tiedetään venäläisprikaatin yksikkö, ajoneuvot, henkilöt, ohjuksen sarjanumero...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #50

Todisteet alasampujasta puuttuvat - ohjus oli BUK, joita oli (on) niin Ukrainalla kuin Venäjällä. Mutta nyt on kysymys Lapin väitetystä GPS-häirinnästä - oliko Glonass käyttökelpoinen - kertooko lennonjohto Rovaniemeltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Jospa Vaalisto jälleen pitäisi huolta vain omien aisojensa kannattelusta. Siinäkin taitaa olla ihan tarpeeksi.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #42

Juuri näin, suosittelen samaa myös Myyryläiselle. Kannatta unohtaa dosenttien aisat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #47

Jos Vaalisto on kiinnostunut Bäckmanin aisoista niin se on hänen oma asiansa. Minun ei kannattane siihen sotkeutua joten antaa taas olla tästä asiasta tällä kertaa.

Mutta pieni toivomus Vaalistolle: Seuraavan kerran kun hän kokee tarpeelliseksi kommentoida kirjoituksiani niin tehköön sen vain kommentoiden minun kirjoituksiani sillä niitä ne ovat eikä kenenkään muun. Jollen erikseen kerro lainaavani jotakuta muuta silloin joko ollen samaa tai erimieltä lainauksen kanssa tai kokonaan ottamatta kantaa sen sisältöön.

Tomi Vaalisto

Norjalaiset ovat havainneet venäläishäirintää aiemminkin samalla alueella.
Itänaapuri on arvaamaton ja agressiivinen: venäläiset ovat häiriköineet niin Itä- kuin Mustamerellä merellä ja ilmassa kansainvälisellä alueella.
Joku vuosi sitten venäläiset kaappasivat virolaisen rajavartijan.

Ilkka Luoma

Ovatko valko-venäläiset havainneet aiemmin häirintää - entä Kirgisia, tai jokin muu maa - Norja on Nato-maa, eikä ole minkäänlaisin todistein asiaansa todistein esittänyt - siis GPS-häirintää - olisiko todisteet tässä kohdin paikallaan - vai tarvitaanko niitä?

...
Tässä kannattaa lukea huolella avaus ja kiinnittää huomio Zapad 2017 väiteuutisointiin ja sen korjaukseen ...

Tomi Vaalisto

Kysymys on Suomen Koillis-Lapista ja sen GPSn venäläishäirinnästä, jota on havaittu useamman kerran.
Häirinnän havainnointiin ei vaikuta se onko Naton jäsen.

Valkovenäläiset, kirgiisit tai muumaalaiset eivät ole kertoneet asiasta.

Viimevuotiseen Zapadiin huomion kiinnittäminen ei muuta tilannetta vaan on täysin eri asia.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Häiriön esitys jonkun nimetyn kontolle edellyttäisi todisteita - löytyisikö jostain tai selite, miksi nytkään ei tarvita todisteita - kerrotko lukijoille?

...
Olisiko jossain jokin kestotodiste, jota voidaan käyttää sitten ensi vuonnakin johonkin kolttoseen, jonka sanotaan Venäjän tekemäksi ... :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #22

Joo, jo syksyllä 2017 Norjassa Suomen Viestintävirastoa vastaava viranomainen Nkom kertoi häirinnän tulevan Venäjän puolelta. Nyt samaa kertoi jopa Sipilä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

Niin, kertoi, mutta miten todisti - oliko vain todisteetonta kertomusta?

...
Näinkö Sipilä totesi Venäjän GPS-häirinneen tässä tapauksessa?

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #30

Hieman suhteellisuudenymmärrystä: ei pääministeri tai muu politikko "kaiva" haastattelussa jotain todisteita salkustaan, mutta hän on vastuussa valtion virallisena edustajana sanomisistaan.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #37

Väittikö Sipilä, että Venäjä häirinnän teki - kerrotko lukijoille?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #41

Sipilä sanoi, että häirinnän takana on mahdollisesti Venäjä.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/c72f479b-04df-...

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #51

Nyt pitää paikkansa - "mahdollisesti" ---

...
Sipilä oppi jotain case Salisburysta - jolloin sanoi, että pitää olla varmat näytöt, ennen kuin syytetään ---

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #41

Suosittelen seuraamaan mediaa.

Ylen uutinen: Juha Sipilä11.11.2018 klo 16:11päivitetty 11.11.2018 klo 17:11

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että GPS-signaalin häirintä Lapissa Naton sotaharjoituksen aikana alkuviikosta oli tarkoituksellista...Venäjä on ollut tässä häiritsevä osapuoli. Sellaiset kyvykkyydet Venäjällä tiedetään olevan, sanoi Sipilä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #54

Aivan, Sipilä ei syyttänyt Venäjää, vaan "uskoo" (lestadiolaisena), ja on ollut yleisesti häiritsevä puoli (sanoiko noin? - Olisiko hyvä tarkistaa, ettei sano väärää todistusta pääministeristä) - kyvykkyydet on varmasti olemassa, kuten US/Natollakin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #28

On aika luonnollista, että Nato-maa Norja kertoo Venäjän aikaansaaneen GPS-häirinnän. Eihän se voisi tunnustaa NATOn oman sotaharjoituksen sitä tehneen. Pitäisikö tuo väite nyt jotenkin todistuksin vahvistaa, ei pelkin puhein?

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10507001 -

.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #20

Zapad on oiva esimerkki kuinka media toimii - aivan hämmästyttävän hyvä - avauksessa kaikki tarvittavat todisteet.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #31

Nyt ongelma on yleissivistyksellinen, koska ei ymmärretä luotettavaa uutisointia.

Eihän media mitään itse keksinyt. Kaikille esitetyille asioille on hyvän journalismin mukaiset lähdetiedot.

Yhtä hyvin voisit syyttää mediaa valehtelusta aina kun politikko kääntää takkinsa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #39

Zapad 2017 case on erinomaisesti kerrottu avauksessa - media kuvineen ja ketjussa lisää tekstiä ... kannattaa lukea, ja sitten arvioida.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Edes aina kaikenlaiseen venäjävastaisuuteen valmis NATOn propagandaosaston puhemies J.Stoltenberg ei uskaltautunut lähtemään Sipilän ja norjalaisten perässä syyttämään vaan on ollut tällä kertaa mieltä, että pitäisi tutkia ja vasta sitten hutkia. (m.m. https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_160241...). Ja jopa Etelä-Afrikassa tiedetään ettei aiheuttajaa tiedetä (https://southafricatoday.net/world-news/europe/sto...) mutta täällä NATOttajat ovat vauhdissa.

Ilkka Luoma

Varsinkin tuo HS-otsikointi ja ingressi ovat paljon puhuvia - näinkö tosiaan West trolling manipulation jylyää -tosissaan ja koettaa kääntää kansalaisiamme natomyönteisimmiksi? Taitaa napsahtaa omaan nilkkaan, mutta jäämme odottamaan todisteita Venäjän osallisuudesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minusta Venäjän tekemä häirintä vaikuttaa ihan mahdolliselta, mutta jotenkin erikoista on, ettei Nato ole kertonut härintälähteen havainnoistaan.
On mahdollista, että Natolla ei olekaan sellaista teknistä ylivalta-asemaan, että se tietäisi kaiken kaikesta. Tällöin hiljaisuus asiasta on sinänsä Naton etu. Toisaalta on mahdollista, että Natolla on tieto tästä häirintälähteestä, mutta se ei kerro sitä. Tällöinkin vaikenemisen voisi olettaa olevan Naton etujen mukaista. Nyt vain herää kysymys, mikä se Naton etu tässä tapauksessa on?

Venäjähän ei ole vielä myöntänyt edes 1940 suoritetun matkaustajalentokone Kalevan alasampumistaan. Niinpä tämän tunnetusti valehtelevan valtion sanomisiin ei ole helppoa koskaan uskoa. Eli jos Venäjä kiistää härinneensä, asia voi olla niin tai ihan toisin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matkustajakone_Kalev...

Ilkka Luoma

Samalla tavalla US Navy oli yllättävän hiljaa episodista, joka tapahtui jokin aika sitten Kaliningradin edustalla - eikä Venäjäkään siitä paljoa elämöinyt - koska molemmat tiesivät mitä USS Donald Cook teki ja sinällään monien harmiksi, kun jutun (osa)todellisuus aukesi Kremlin porteista julkisuuteen ...

Tomi Vaalisto

Muistat väärin - sehän oli lööppijuttu useamman päivän ja jenkit julkaisivat jopa videon venäläiskoneen rynnäköinnistä kansainvälisillä vesialueilla olevaa USS Donald Cookia vastaan.

https://news.usni.org/2016/04/13/video-russian-fig...

Google haku esim USS Donald Cook baltic sea noin 537 000 tulosta (0,47 sekuntia)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #33

Itse ydintapahtuma on vähän kerrottu - sen paljastus tuli monien harmiksi Kremlin porteista ... ;) ... luettavissa avauksesta ja ketjusta.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #36

Eihän siellä ole sanaakaan USS Donald Cookista - ehditkö muka tutustua googlauksen noin 537 000 tulokseen ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #44

USS DC' n ydintehtävä, mitä se teki - on jo tässäkin avauksessa ja ketjussa kerrottu - linkkin takaa ...

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #48

Eli avauksessa ei olekaan esitetty asiaa vaan "lukijan" pitäisi kaivaa peruste epätarkkaan vihjailuun jostain linkistä tietämättä mitä oikeastaan etsitään?

Uskonpa, että jos siellä oikeasti sellaista löytyisi se seisoisi kissankokoisin kirjaimin jopa otsikossa.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #56

Lause kuului "avauksessa ja ketjussa" - kts. 9.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #58

Ysissä on aika erikoinen väite ja linkkejä omiin mielipidekirjoituksiisi
Laivan nimi kyllä mainitaan.

Stuxnet myös mainitaan, mikä muistamme kun se pääsi Iranin Natanzin rikastuslaitoksen tietokonejärjestelmään kaiketi muistitikuilla, koska tietokoneita ei ollut kytketty turvallisuussyistä Internetiin.

Eipä niillä mitään yhteistä ole eikä kukaan moista ole oikeasti edes väittänyt.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #64

Mobile-Stuxnet ja Kremlin portit.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #68

Kremin portit on moni nähnyt, mutta "Mobile-Stuxnet" on joku Flash Gordon juttu.

Jos Kaliningradin tietoverkkoihin haluaisi tunkeutua kannattaa matkustaa Kaliningradiin ja käyttää ilmaisia Wifi-verkkoja, joita siellä on joka kuppilassa. Itse olen käytyt siellä moottoripyörällä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #90

Onneksemme saadaksemme todellisuutta vastaavaa tietoa - on olemassa "Kremlin portit" :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #100

Kyllä. Spasskaja torni (Спасская башня) on tunnetuin Kremlin torni. Tornissa sijaitsee Kremlin pääportti - Spasski portti.

Kaliningradiin porttia ei ole, sillä Kaliningradista haluttiin rakentaa neuvostoliittolainen mallikaupunki, joten muistutuksia saksalaisesta menneisyydestä ei saanut jäädä. Lukuisista protesteista huolimatta Leonid Brežnev määräsikin vuonna 1968 linnan rauniot purettaviksi, jotta ne eivät muistuttaisi enää "Preussin militarismista". Silloin lähti se portti.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #111

"Tieto on valtaa - luulo ei ole mistään" :)

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #113

Jep.

Vihjailu on taas osa psykologista manipulointia, jonka avulla pyritään aktiivisesti vaikuttamaan toisten toimintaan ja ajatuksiin.

Vihjaillaan jostain olemattomasta ja siitä voi syntyä vaikka urbaani legenda. ;)

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #116

Kun katsoo avauksen lehtikuvia ja lööppeja on tuo vihjailu jo aika raakaa ja suoraa uhan luontia - olemattomasta, kuten myöhempi uutisointi korjaakin - Zapadin osalta..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Iltapäivälehdistähän tällaisiin asioihin aina löytyy totuus.

Iltapäivälehtien on tarkoitus kohahduttaa ja myydä, ei esittää mitään kansallisarkistoon kelpaavaa todistusaineistoa.

Näistä asioista ei tiedä kuin korkeassa asemassa olevat henkilöt.

Niin ja tietysti Luoma, olin ihan unohtaa meritoituneen asiantuntijan ja joka alan taitajan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

No voivoi. On se hirveää kun Naton sotaharjoituksissa on väärä pilli vinkunut. Vaan kun ei tiedä kuka vingutti. Ties vaikka amerikkalaiset kokeilivat uusia sotavekottimia. Samallahan tuossa tuli harjoiteltua oikeasti, miten asiat voisvat mennä siviliiliikenteen kohdalla.

Ei kai kukaan usko, että venäläisten harjoitellessa lännessä olisi katsottu poispäin. Samat kuviot. Länsilehdistö ei vain asiasta tullut maininneeksi. Mitähän sitten tapahtuu, kun Nato tulee samanlaisella arsenaalilla harjoittelemaan Suomen maaperälle. Oikein sitä mielenkiinnolla odottaa.

Ilkka Luoma

Amerikkalaisten GPS häiriintyi (näin varoitettiin) - US tietää sen avaimet - Venäjän Glonass toimi - sitä US ei pysty häiritsemään - nykyään liki kaikissa kännyköissä on kaikki kolme paikkatietoa - GPS, Glonass, kiinalaisten oma ja kohta EU' n Galileo. Miksi siviilikoneet eivät, tai... (vai siirtyivät käyttämään Glonass -järjestelmää) - kuka kertoo?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Pienen puskurimaan asukkaan on syytä olla huolissaan, jos havaitsee, että jossakin on päätetty kiihdyttää idän ja lännen vastakkainasettelua monenlaisin kommervenkein. On lapsellista väittää, että pelkästään Venäjä olisi ollut vastakkainasettelun kärjistävä osapuoli. Venäjältä puuttuu tähän järjellinen motiivi, koska se on resursseiltaan huomattavasti länsiliittoumaa heikompi. Provokaatiota ja provosoitumista on toki tapahtunut molemmin puolin.

Entisen kaltaisessa Suomessa, jossa puolueetonta informaatiota oli kohtuullisesti saatavilla, voisi syyttävämpi sormi osua lännen puolelle. Esimerkiksi USA:n neokonservatiiveihin, jotka saivat itselleen huimasti lisää vaikutusvaltaa 9/11-iskujen jälkimainingeissa. Nämä ovat USA:ssa lietsoneet Venäjä-vastaista ilmapiiriä, kun alkoi käydä selväksi, ettei Putin halua luovuttaa Venäjän markkinoita ja resursseja läntisten suuryhtiöiden haltuun, vaan nosti kansallismieliset oligarkit valtaan. Muutenkin slaaveja jäi kaihertamaan Jugoslavian hajoamissotien jälkilöylyt, joissa serbeille lyötiin luu kurkkuun Naton avustuksella. Myös lupaukset Naton itälaajennuksen suhteen on monta kertaa petetty.

Suomi tuskin enää jää puolueettomaksi tulevan suursodan aikana. Sota syttyy Lähi-Idässä, jossa USA-Israel-akseli ja sen eurooppalaiset liittolaiset iskevät täydellä voimallaan Libanonia, Syyriaa ja Irania vastaan. Venäjän on pakko reagoida tähän puolustuksellisen aggression muodossa, koska sodan laineet lyövät pohjoiseen -- ainakin vähintään Ukrainaan. Toivottavasti Suomi ei olisi osa tätä rintamaa, mutta ei hyvältä näytä. Sotasensuuria ja suursotaan liittyvien pakolaisaaltojen vastaanottokykyä ajetaan meillekin jo kaikessa hiljaisuudessa sisään. Aikataulusta on vaikea sanoa mitään.

Ilkka Luoma

Terveen suomalaisjärjen teksti - uskoisin, että tämän tyyppisesti ajattelevat ovat se suuri enemmistö, joka sanoo aina suurena enemmistönä Natolle - "Kiitos ei" ... :)

Ilkka Luoma

Syntyi rivakasti räväkkä ketju - ja liki hyvällä netiketillä (muutama poikkeus) - kuvatkin ovat laillisia, eivätkä riko tekijänoikeuksia :)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Venäjä möhli taas,,,siispä valkopesu käyntiin Luoman&Co toimesta,,ei mitään uutta koillisrintamalta !

Ilkka Luoma

Miten möhli - kerrotko lukijoille - ja ethän unohda todisteita :)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos Venäjä on häirinnän takana eikä huomattu niin olisi möhlinyt yrityksen.

Ilkka Luoma

Hymiö - terävästä huomiosta :)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sota kuin sota. Lehdistö myy epäilyksillä, on sitten kyseessä sotaharjoitukset taikka me too sukupuolimarkkinat.
Romutetaan vanhat hyvät läntiset arvot. Tänään syytetyn tulee todistaa syyttömyytensä.

Ilkka Luoma

Ikään kuin verottajan oikeudet - kulttaja ja veronmaksaja on näyttövelvollinen syytteeseen ;)

Ilkka Luoma

Saimme uuden mediahuudon - nyt Maikkarin Seitsemän uutisista - Venäläinen Yandex kerää taxisovelluksella tietoja sovelluksen käyttäjistä!

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

"Yandex on suostunut luovuttamaan kaiken informaationsa Venäjän viranomaisten käyttöön. Sitä vaatii Venäjän lainsäädäntökin. Yhtiö on kuitenkin alun perin kiistänyt Liettuan tietoturvaviranomaisille, että dataa tallennettaisiin muualle kuin EU-alueelle. Viranomaisten omat selvitykset osoittivat muuta."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tieto-ei-talle...

Ilkka Luoma

Yksikään appi ei toimi, ellei se välitä merkkidataa ohjelmiston juurilähteille - Yandexin suuri palvelinkeskus on Suomessa - jostain syystä ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #75

"Yandexin takseihin – suomalaiselta nimeltään Yango-takseihin – kuitenkin liittyy vakavia tietoturvaongelmia ja jopa tahallisen tiedustelukäytön riski, joka on huomattu sekä Virossa että Liettuassa."

"Yandexin on mm. raportoitu luovuttaneen käyttäjätietoja Venäjän tiedustelulle useissa eri tapauksissa."

Miksi en ole yllättynyt yhtään?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #76

Ei niitä tarvitse käyttää. Taksin saa nykyään valita jonosta.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #76

USA' ssa NSA ja CIA kerää samalla tavalla tietoja datasta, joka virtaa Yhdysvalloissa - tosin puhelukuuntelu on ulottunut aina Saksan liittokansleriin asti ...

Venäjällä on sama juttu, dataa tulee välittää pyydettäessä Venäjän viranomaisille, varsinkin kun on epäily terroriteosta ja siihen liittyvästä datavirrasta Venäjän sisällä - siksi Yandex toi Suomen iloksi Mantsälään suuren datakeskuksen ... Yandexin taxisovelluksen juurisofta on myös Mäntsälässä - Virosta eikä Latviasta tiedetä välittääkö Mäntsälä dataa Venäjälle ...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #80
Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #81

Tämä on paljon vakavampaa ---

"JULKAISTU 15.04.2017 10:24

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA on tunkeutunut pankkien väliseen Swift-maksujärjestelmään, kertoo hakkeriryhmä Shadow Brokers.

Hakkeriryhmän mukaan NSA olisi tarkkaillut maksujärjestelmässä pankkeja Lähi-idästä. ... "

~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhdysvaltojen-... -

Ilkka Luoma

Kiintoisaa - HS julkaisi sittenkin tuon kommentin, joka oli tässä esitetty alustuksessa - siis julkaisi jo aamulla, poisti sen ja tuli takaisin illalla 19:27 ---

"Venäjä härnää, Suomi reagoi -HS

~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000589714... -

Ilkka Luoma 13.11.2018 - 19:27:

Media haluaa etukäteen ilman tutkimusta syyllistää Venäjän gps-häirinnän tekijäksi. Samoin on tapahtunut hermomyrkky-case Salisburyssa ja US-vaalien sekaantumisväitteissä. Todisteet puuttuvat. Epäilys ja manipulaatio eivät ole todisteita. Ensin todisteet ja sitten syyte ja tuomio. ... "

.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kyllähän britit sanoivat heti alkuun että on todisteita Venäjästän niin kuin olikin.

Third GRU agent who carried out Skripal reconnaissance mission identified by secret services

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/09/27/gru-ag...

Ilkka Luoma

Todisteet ja lausunnot tekevät ongelmallisiksi, kun britit eivät ottaneet heti mukaan Venäjän viranomaisia tutkimuksiin - tuo jättäminen vesitti "todisteiden uskottavuuden" ... jää mietittäväksi, miksi ei haluttu varmentaa todisteita!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #86

Epäillyt mukaan tutkimuksiin, ei sellaista käytäntöä ole. Eihän saudejakaan otettu Khashoggin murhatutkimuksiin.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #87

Siinä syy miksi britit nimesivät heti venäläiset "syyllisiksi" - ei tarvinnut ottaa mukaan - vanha kikka kuutonen salaisilta palveluilta/ vakoilulaitoksilta ---

...

Britit luottivat, että media komppaa heitä, vaikka mitään todellista ei edes esitetty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #88

Höpö höpö, ei missään tutkinnassa paljasteta heti mitä on löydetty, miksi britit olisivat poikkeus. Sanoivat kokoavansa pitävän aineiston - se kai sanamuoto suunnilleen oli - kuten tekivätkin.

Edit: Ja jos venäläiset olisivat olleet mukana ja heille kerrottu, niin olisivat heti alkajaisiksi peittäneet agenttiensa jäljet. Eihän siinä olisi ollut mitään järkeä.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #89

Toki "syyllinen" paljastettiin heti - yo. syiden vuoksi ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #101

Venäjä oli syyllinen. Siihen ei tarvita lainausmerkkejä, ei myöskään viljelemiäsi vihjailevia pisteitä perässä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kas tässä:

Norjan puolustusministeriö medialle: Lapin GPS-häirintä tuli Kuolan niemimaalta

Venäjä kiisti maanantaina, että Venäjä voisi olla GPS-häirinnän takana.

Norjan puolustusministeriö vahvistaa, että Venäjä häiritsi GPS-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana loka-marraskuussa, kertovat norjalaiset tiedotusvälineet. Asiasta uutisoivat uutistoimisto NTB ja The Barents Observer -julkaisu.

Norjan puolustusministeriön mukaan GPS-häirinnästä vastasivat Kuolan niemimaalle sijoitetut venäläisjoukot. Häirintä ulottui myös Suomen Lappiin.

Suomen lennonvarmistus antoi ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä.

https://yle.fi/uutiset/3-10507001

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Siinä niitä todisteita tuli Luomalle. Nyt pitäisi siis myöntää, että Venäjä oli häirinnän takana.

Ilkka Luoma

Kerrotko Jori nyt nuo todisteet, jotka norjalaiset "toivat" esille?

...
"Asiantuntijat: Lapin GPS-häirinnän lähde tuskin selviää varmuudella ... " -Yle

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #103

"Asiantuntijat: Lapin GPS-häirinnän lähde tuskin selviää varmuudella ... " -Yle

Eilen klo 9:34, ennen kuin norjalaiset ilmoittivat selvittäneensä että lähde oli Venäjä - kun et muuta voi niin lykkäät tapasi mukaan vanhoja uutisia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #103

Ole nyt jo mies ja myönnä jo, että Venäjä oli sen häirinnän takana. Tuo lainauksesi oli jo vanhasta uutisesta.

Norjan puo­lus­tus­mi­nis­te­riöl­tä suorat sanat: Venäjä häiritsi GPS-signaalia Naton so­ta­har­joi­tuk­sen aikana – häirintä ulottui Suomen Lappiin

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/norjan-puolu...

Ota yhteyttä Norjan puolustusministeriöön ja vaadi sieltä lisätodisteita. Tule sitten kumoamaan uutinen. Siihen asti se on voimassa.

Ilkka Luoma

On aika luonnollista, että Nato-maa Norja kertoo Venäjän aikaansaaneen GPS-häirinnän. Eihän se voisi tunnustaa NATOn oman sotaharjoituksen sitä tehneen. Pitäisikö tuo väite nyt jotenkin todistuksin vahvistaa, ei pelkin puhein?

...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Idänmies Luoma, seuraava otsikko:

Miksi Venäjä kiistää aina syyllisyytensä, kunnes jää kiinni?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Luoma
Sinunhan pitäisi olla tyytyväinen, että Venäjä on ollut viime vuosina jatkuvasti esillä ! Esilläolo on myös Putinin tavoite. Putin pitää tavoiteltavana suuruuden hyväksyntää maailmalta.

Putin käyttäytyy kuin koulukiusaaja. Koulukiusaajan taustalla on huono itsetunto jota peitellään hakkaamalla heikompia ja sekoittamalla koulun pihalla olevat oppilaat pelkoon !

Putinin heikkous on, että hän ei ole pystynyt pitämään maan taloutta samassa kehityksessä maailmantalouden kasvun kanssa. Siis muut keinot on otettava käyttöön ja se kyllä huomataan.

Presidentti Vladimir Putin lupasi uudelleenvalintansa jälkeen maaliskuussa kasvattavansa Venäjän talouskasvun tasolle, joka ylittää globaalin keskiarvon 3,7 prosenttia. Nyt talouskasvu on vuoden alun 1,9 % tasosta valunut 1,3 %:iin.

Pienen Suomen talouskasvukin on Venäjään yli kaksinkertainen 3 %. Putinin pakotteet olivat tervehdys Suomen taloudelle ja pääsimme myymään EU alueelle ja Yhdysvaltoihin pakotteiden alaiset tuotteet oikealla valuutalla.

Jatkokaan ei näytä nyt hyvältä. Öljyn hinta on pudonnut kuukaudessa lähes 30 %. Futuurit näyttävät tänään Brent laadulle tammikuun 2019 hinnaksi $65. Tänään futuurit laskivat yli 7 %. Uralsin sekoitusbitumi jää alle $63. Lokakuussa hinta oli $86 tynnyriltä.

Tätä rataa Putin kyllä lisää aktiivisuuttaan. Muuten kansa herää toteamaan politiikan mädän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Putinilla riittää haasteita monella saralla.

Nearly Half of Russian Math Teachers Flunk State Math Test

Some 22,000 teachers took part in the voluntary anonymous exam across Russia administered by the Rosobrnadzor state education watchdog this year. President Vladimir Putin’s economic program has vowed to make Russia one of the world’s 10 leading countries in quality of education by the time his fourth presidential term ends in 2024.

https://themoscowtimes.com/news/nearly-half-russia...

Ilkka Luoma

Putinilla on vankka kotimaan kannatus. Yli 60% ...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #104

On joskus ollut, enää

In a poll by the independent Levada Centre, 39% of Russians listed Putin as a politician they trust. That is a 20% decrease from November 2017, when Putin was named by 59% of Russians, according to the same polling agency.

https://www.theguardian.com/world/2018/oct/08/trus...

Poll: Trust in Putin Drops Below 50 Percent

https://themoscowtimes.com/news/trust-in-putin-dro...

Ilkka Luoma

Kts. SP/BOFIT - Venäjän tilastot

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Edit: Venäjä on 43. sijalla Maailman talousfoorumin tämän vuoden kilpailukykyvertailussa

Näissä on Putinilla työsarkaa että Venäjä pääsisi edes sadan joukkoon:

Venäjän heikkouksiksi arvioidaan kansanterveys, rahoitusjärjestelmä ja perusinstituutiot. Erityisen suuriksi haasteiksi kilpailukyvyn kannalta nousevat työvoimaverot (133.), lehdistönvapauden rajoitukset (121.), pankkien vakavaraisuus (114.), korruptio julkisella sektorilla (113.), omistusoikeuksien rikkomukset (112.), paikallisesta sääntelystä johtuvat tuonnin hidasteet (113.) ja tullimaksujen monimutkaisuus (110.) sekä tiestön huono kunto (104.).

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/201...

Kts. BOFIT Venäjä-ennuste 2018–2020

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Europpa tuskin paljon häiritsee Venäjää mutta jotakin saadaan aikaan koska käsite "ulkomainen agentti" keksittiin Venäjällä.

Ilkka Luoma
Tomi Vaalisto

Jos mennään takaisin otsikkoon, joka on "Miksi media pelaa syyllistämisen peliä?", niin media kertoo asiat totuudenmukaisesti. Jos siis joku osapuoli on syyllistynyt johonkin se pitää kertoa.
Tämähän on tietysti YYAta äidinmaidossaan juoneille myrkkyä, koska kaikki negatiiviset uutiset itänaapurista olivat pannaassa.

GPS-häirintäkin on selvinnyt - ainakin jos uskomme Norjan puolustusministeriötä:

Norjan puolustusministeriö vahvistaa, että Venäjä häiritsi GPS-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana loka-marraskuussa, kertovat norjalaiset tiedotusvälineet. Asiasta uutisoivat uutistoimisto NTB (siirryt toiseen palveluun) ja The Barents Observer (siirryt toiseen palveluun) -julkaisu.

Norjan puolustusministeriön mukaan GPS-häirinnästä vastasivat Kuolan niemimaalle sijoitetut venäläisjoukot.

https://yle.fi/uutiset/3-10507001

Suomettuneen rähmälläolon periaatteella tuota uutista ei saa huomioida ja trollifilosofialla se pitää kyseenalaistaa erilaisin väittein kuten:
- Venäjällä ei ole alueella joukkoja
- Revontulet ja Naima-Aslakin noitarumpu ovat aiheuttaneet ongelman
- Länsimaisten lentokoneiden GPS-laitteissa on valmistusvika ja Venäjä johtaa ilmailutekniikkaa
- Sergei käynnisti sorvin Muurmanskissa, mikä aiheuttaa jännitevaihteluja kantaverkossa

Ilkka Luoma

Niin - avaus on itsessään esimerkki - HS ja Yle syyllistää ja poliitikot vain epäilevät ---

...
Zapad 2017 on myös oiva esimerkki - "Miksi media syyllistää ilman todisteita"

Tomi Vaalisto

Zapadin uutisoinnin väitteet perustuivat kaikki lähteisiin. Media ei keksinyt niistä yhtään, mikä olisi tietysti tuomittavaa ja hyvän journalismin vastaista.

Ilkka Luoma Vastaus kommenttiin #112

Aivan. Lähteisiin ja vahvaan manipulaatioon - kts. alustuksen kuvat.

Ilkka Luoma

"Venäjältä tulleeksi epäilty gps-häirintä esillä sisäministeri Mykkäsen Moskovan-vierailulla – ”Lupasivat vastauksia, jos tutkinnassa tulee esiin konkreettisia seikkoja”

Kai Mykkäsen (kok) mukaan Venäjä on luvannut antaa vastauksia, jos Suomen suorittamassa tutkinnassa tulee esiin ”konkreettisia seikkoja”. ... " -HS

~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005898652.html -

.

Ilkka Luoma

Kertoo, mutta ei todista!

...
"Norjan puolustus­ministeriö kertoo gps-häirinnän tulleen Venäjän maa­voimista Kuolan niemi­maalta

Viime viikolla Lapissa annettiin varoitus mahdollisesti Venäjän aiheuttaman gps-häirinnän vuoksi. ... " -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005898865.html -

.

Tomi Vaalisto

Jos lähteen lukee Norjan puolustusministeriö myös vahvistaa asian: https://www.aftenposten.no/norge/i/yvw65x/Forsvars...

"Forsvarsdepartementet bekrefter at de er kjent med at russiske landstyrker på Kolahalvøya forstyrret GPS-signalene mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågikk."

Painettu sana ei valehtele - varsinkin kun se on ulkomaan kielellä. ;)

Ilkka Luoma

Aikanaan US um. Colin Powell kertoi ulkomaankielellä YK' n kateederilta - valheita, jotka ovat jo kaikkialla tunnustettu - liittyi Irak 2003 US-hyökäyssotaan, johon ei mandaattia tullut, mutta US hyökäsi ja pommitti kuitenkin rajusti - ja Irak meni sekaisin.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #118

Voi sen asian noinkin vihjailla.

Todellisuudessa Saddamin Irak rikkoi räikeästi rauhansopimustaan ja esti YKn tarkastajien pääsyn maahan. Lisäksi saddamilaiset listivät urakalla Irakin kansalaisia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #119

Itse asiassa Saddamin hallinto esti USA-laisten tarkastajien pääsyn kun heillä oli kuulemma todisteet k.o. tarkastajien harjoittamasta vakoilusta. Muiden tarkastajien osalta työ jatkui ja ruotsalaisen H.Blix:n mukaan iranilaiset täyttivät velvoitteensa jokseenkin hyvin.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #118

Ju, vaihdapa taas aihetta, kun tämä naula ei vetänyt.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #125

Kajanto ei ilmeisesti ole huomannut, että C.Powell on yksi kuvaavimpia esimerkkejä siitä kuinka n.s. läntinen arvoyhteisö on menettänyt luotettavuutensa todisteista puhuessaan. Ja kuten tunnettua luotettavuuden menettää nopeasti mutta sen takaisin saaminen kestää. Joten hän siis kelpaa perusteluksi miksi pelkkä todisteiden mainostaminen ei riitä, kunnes luottamus on joskus saatu taas rakennettua.
(Huom. edellisessä ei ole sanaakaan kenenkään muun luotettavuudesta)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #127

Nythän on kyse Venäjästä, ja Putin on menettänyt luotettavuutensa todisteista puhuessaan. Ja kuten tunnettua luotettavuuden menettää nopeasti mutta sen takaisin saaminen kestää. Putinin kohdalla käy mitä luultavimmin niin että luotettavuus ei koskaan palaudukaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #128

Tuskin Putinilla sellaista ole koskaan ollutkaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #127

Höpöhöpö Myyryläinen. Nyt lasket siis jo Norjan puolustusministeriön tähän luotettavuuden menettäneeseen läntiseen arvoyhteisöön? Teillä Venäjän vankkumattomilla puolustelijoilla on aina se taattu tapa, kun osoittautuukin vaikeaksi Venäjän osallisuuden kiistäminen, vaihtuu aihe kätevästi ja aletaan kyseenalaistaa koko läntistä arvoyhteisöä, vetoamalla muihin tapauksiin. Se on myös Venäjän trollien käyttämä vakiokeino.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #129

Eikö nyt juurikin harjoitellut NATO jonka pääjäsen on C.Powell:nkin edustama USA on? Samoinkuin jäsen on myös Norja ja Suomi sen rauhankumppani(sic!) myös psikuinen Suomi? Eivätkö ne kaikki kuulukaan ns. läntiseen arvoyhteisöön (= M.Ahtisaaren lanseerama ilmaus)? Kenet Kajanto sallii laskea siihen mukaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #131

"C.Powell:nkin edustama USA on"

C. Powell on 81-vuotias ja jo kauan sitten edustamisensa edustanut.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #131

Vielä siis elättelet, etä Venäjä ei olisikaan ko. häirintään syyllinen, koska länsimainen arvoyhteisö?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #135

Kajannolta meni siis ihan ohi jutun sisältö (tälläkin kertaa).

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #136

Eli Norjan puolustusministeriö ei ole luotettava tietolähde, Myyryläinen? Koska "lännen yhteisö"?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #137

Norjan puolustusministeriö ei ole niin luotettava lähde, että luottaisen sen viesteihin ilman kovia ja tarkistettavissa olevia todisteita.
(Huom: edellä oleva ei sisältänyt arvioita minkään muun lähteen luotettavuudesta)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #138

Mikähän taho pääsisi tarkistamaan ko. puolustusministeriöstä sen tiedon ja lähettäisi sen Myyryläiselle todisteeksi? Sellaista luotettevaa lähdettähän ei tule olemaan, mihin Myyryläisen uskoisi, kun on Venäjän syyllisyydestä kyse.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja pitää Norjan puolutusministeriön tietoa luotettavana.

https://yle.fi/uutiset/3-10507708?origin=rss

Mutta Myyryläinen voi toki kiistää asian, aivan kuten Venäjäkin tekee.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #139

Ei sellaista tahoa valitettavasti ole. Vanhanen ilmoitti, että asia kyllä otetaan puheeksi Venäjän kanssa, koska häirinnän tulosuunta oli selvä - se tuli Kuolasta. Ei ole aivan kevyt asia, että ilmatilaamme häiritään ja aiheutetaan vaaratilanteita ilmailuliikenteelle. Tosin Vanhanenkin epäili, että Venäjä kiistää kaiken. Todistamaan sitä ei tietenkään pysty, koska se edellyttäisi epäiltyn olevan yhteistyöhaluinen ja sitähän Venäjä ei ole.

Venäjä tietenkin maksaa kovaa hintaa tällaisesta, koska kategorinen kiistäminen on aiheuttanut lähes kaiken uskottavuuden katoamisen. Vielä Jeltsin aikaan oli toivoa, mutta vapaan median systemaattinen alasajo Putinin myötä käänsi kehityksen.

Tämä ei tarkoita sitä, että länsivaltojen toiminta olisi aina moitteetonta kuten Powellin esimerkki todistaa tai Snowdenin paljastukset. Merkittävin ero on kuitenkin siinä, että lännessä on vahtikoiran tehtävissä vapaa media. Idässä sellaista ei käytännössä ole. Tämä antaa idän autoritäärisille hallinnoille aivan toisenlaiset mahdollisuudet sementoida narratiivinsa maittensa kansalaisiin. Voi hyvin todeta, ettei Venäjä edes piittaa, mitä siitä ajatellaan sen rajojen ulkopuolella. Nykyhallinto katsoo, että pysyäkseen vallassa ei mikään hinta ole liian korkea maksettavaksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #140

Kukaan ei kai ole kertonut kuinka monta lentokonetta on nyt oikeasti kyseisen harjoituksen aikana todella huomannut häirityn GPS-signaalin. Luulisi ärhäköiden tosiuutistoimittajien jo sen havainneita haastatelleen ja heidän tuntojaan luotailleen. (Norjalaiset kertovat yhdestä tapauksesta jolloin norjalainen alus olisi huomannut heikenneen signaalin mutta sehän on eriasia kuin häiritty)

Lehdistön ja toimittajien tulisi olla vallan vahtikoira, todellakin. Kuinka moni heistä on ihan oikeasti lähtenyt selvittämään onko norjalaisten ja suomalaisten väitteissä perää vai ei. He ovat nielleet narratiivin ja toistavat sitä uskollisesti. He todellakin ovat vallan vahtikoiria vahtimassa ettei valtaa häiritä.

P.s. Niin, en luota Vanhasen puheisiin Nuorisosäätiöstä enkä tuppeensahatuista lautakasoistakaan. Häneen tosin kai pitää luottaa sen verran, että kun hän sanoo ettei hänellä ole todisteita niin hänellä ei niitä todellakaan ole, minkäänlaisia.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #142

Se on ihan sama, mihin Myyryläinen luottaa tai uskoo. Sillä ei ole mitään merkitystä. Hän uskoo vain agendaansa, Venäjän syyttömyyteen asiassa kuin asiassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #143

Kajantokin varmaan tietää, että parhaiden oikeusperiaatteiden mukaan epäilty ja jopa syytetty on syytön kunnes (julkisessa, avoimessa ja oikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä) syylliseksi todetaan.

Samaten hän lienee huomannut, jos ja kun sisälukutaitoinen ja luetun ymmärtämiseen kykenevä on, että en ole tässäkään asiassa väittänyt Venäjää syyttömäksi tai syylliseksi koska syyllisyyksien esittämiseen ja niihin uskomiseen ei meillä ole mitään todisteita vaan vain joillakin vahva usko joidenkin luotettavuuteen ja toisten epäluotettavuuteen.

Oikeastaan meillä ei ole kuin etukäteisepäilys mahdollisesta teosta sillä kukaan ei ole, ainakaan vielä, ilmoittautunut tulleensa konkreettisesti häirityksi. Ainakaan alati nohevat ja valppaat tositoimittajat eivät ole saaneet haaviinsa yhtään häirittyä lentäjää avautumaan kokemuksistaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #144

Myyryläinen ymmärtää ihan hyvin itsekin, että tässäkään tapauksessa ei mitään oikeudenkäyntiä ole eikä tule. Suomen puolesta sanoi Matti Vanhanen, että Venäjän kanssa on syytä käydä nyt keskusteluja asian tiimoilta. Siis keskustelua ei ole ilmoista, ei hapankaalin tervellisyydestä, eikä muistakaan asioista, vaan juuri ko. GPS-häirinnästä. On siin aivan päivänselvä, että Venäjä on tässä ollut se häiritsijä. Myyryläinen ottaa vaan esittää muita häiritsijäehdokkaita ja linkein ja lähtein samalla tapaa varmistettuna. Ei voi kun ihmetellä tuota vimmaa puolustaa Venäjää. Siinä ei tee itseään muuta kuin täydelliseksi pelleksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #145

Ehkä kannattaisi keskustella enemmän hapankaaliresepteistä niin voisi olla meille enemmän hyötyä. Sillä eihän keskusteluhalu, Vanhasenkaan, ole todiste mistään mihinkään suuntaan milloinkaan.

Sitä paitsi olisiko Kajannolla tietoa ihan oikeasti häirityiksi tulleista lentäjistä t.m.s.? Muilta osin aiheetta enempään tästä asiasta tällä kertaa.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #146

Itse pidän Matti Vanhasta miehenä, jonka on aina suhtautunut erityisen suurella maltilla itäiseen naapuriimme. Jos hän on punninnut saamansa informaation pitäen Venäjää häirinnän aiheuttajana, niin kyllä se minut saa vakuuttuneeksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #146

Siitä vaan vastaavia tiedonantoja muiden maiden häirinnästä tiskiin, Myyryläinen. Eipä taida tulla.

Jorma Repo

Kategorinen kiistäminen,kuulostaa tutulta myös Luoman kohdalla.Ilkka kehuskelee näillä hyvillä keskustelu ketjuillaan,joissa hän toteaa asiasta erimieltä olevien,olevan ymmärtämättömiä,lukutaidottomia,russofobeja ,natofanaatikkoja,riekkujia jne.

Jorma Repo

Eihän ulkoasiain valiokunnan pj.Vanhasen lausunnolla ole mitään merkitystä,kun kaiken salaisimmankin tiedon suoraan Kremlistä saaneet Luoma ja Myyryläinen kertovat totuuden.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minkä totuuden olen kertonut?

Käsittääkseni vain sen, että en ole nähnyt mitään todisteita siitä kuka olisi häirinnyt enkä ole nähnyt tietoja edes häirityistä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Uskotko tosissasi, Myyryläinen, että sinulle lähetetään ne todisteet sähköpostissa? Pääministerillämme ei ole mitään syytä epäillä Norjan puolustusministeriötä:

https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/43...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #151

Jospa nyt ihan vaan aluksi alati nohevat tosiuutisten toimittajat esittelisivät ne tiedonlevitteissään. Parhaiden tutkivan journalismin periaatteiden mukaisesti. Sitten voitaisi alkaa keskustella niiden pitävyydestä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #152

Luuleeko Myyryläinen, että toimittajille annetaan Norjan puolustusministeriön tutkintatietoa? Ja jos ei anneta, sekö merkitsee automaattisesti sitä, että Venäjä ei ole osallinen?

Nyt sen vahvistaa Suomen ulkoministeriö – GPS-häirintä tuli Venäjän alueelta

"Suomen viranomaiset ovat jatkaneet Naton Trident Juncture -harjoituksen aikana todetun GPS-signaalin häirinnän tutkintaa. Suomi pitää Norjan signaalihäirinnästä tekemiä havaintoja luotettavina."

"Asian teknisiä yksityiskohtia ei ole ministeriön mukaan tarkoituksenmukaista avata julkisuudessa. Ulkoministeriö on toimittanut aihetta koskevan selvityksen eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle."

https://www.paivanlehti.fi/nyt-sen-vahvistaa-suome...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #154

Jos Norjan puolustusministeriöllä tai Suomen ulkoministeriöllä oikeasti on todisteita ja he haluavat uskottavalla tavalla syyttää Venäjää, tai yleisemmin ihan mitä tahoa tahansa ihan mistä tahansa, he julkaisevat todisteensa toimittajien niitä repostella ja omista lähteistään selvittää niiden taustoja ja todenperäisyyttä.

Toimittajien tehtävä vallan vahtikoirina on tuoda ne esille sekä etenkin käyttää omia lähteitään ja ammattitaitoaan selvittääkseen asioita, taustoja ja todenperäisyyksiä parhaan kykynsä ja tutkivan journalismin parhaiden periaatteiden hengessä. Nyt MSM ei ole niin tehnyt vaan on "ostanut" NATOn ja sen harjoittelukumppanien narratiivin karvoineen päivineen.

Ennenkuin niin tehdään, "tarkoituksenmukaisuus" tarkoittaa, että "todennäköisin syin" on vahva perustelu epäillä todisteiden olemassaoloa. Siten emme voi, ainakaan tässä vaiheessa, tietää ketä oikeasti epäillä saati kuka on syyllinen ja jopa onko häirintää oikeasti tapahtunutkaan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #155

Onko jonkun maan puolustusministeriö ennenkään julkaissut jotain maata vastaan löytyneitä todisteitaan julkisesti? Nythän myös Suomen puolustusministeriö on tutkimuksissaan vahvistanut, että häirinnän aiheuttaja oli Venäjä.

"Suomi pitää Norjan signaalihäirinnästä tekemiä havaintoja luotettavina. Ulkoministeriö ei avaa asian teknisiä yksityiskohtia julkisuudessa. Viranomaiset jatkavat asian selvittämistä."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ulkoministerio...

Kaikki tietävät, että Venäjä on syyllinen, mutta Myyryläinen ei voi sitä myöntää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #157

"Kaikki tietävät, että Venäjä on syyllinen..." mutta kukaan ei kai ole ilmoittanut tulleensa häiriintyneeksi?

Kajannon usko on vankka kuin Tallisaaren pässillä sarviinsa. Aiheetta enempään tällä kertaa tästä asiasta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #159

Onnhan se ilmoitettu:

Gps-häirintä tuli Venäjän alueelta – Nyt se on sanottu ääneen, mutta hallituksen kiertely kertoo paljon Suomen Venäjä-suhteesta

"Norjassa asiasta uutisoi ensin Barents Observer 2. marraskuuta. Jutussa kerrottiin häirinnän aiheuttamista ongelmista lentoliikenteelle.

Siinä myös muistutettiin, että vuotta aikaisemmin Venäjä oli harjoittanut samanlaista häirintää, kun se järjesti itse isot sotaharjoitukset.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005901748.htm...

Mutta Myyryläinen kiistää Kremlin tavoin edelleen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #155

"Suomi aikoo puhutella Venäjän Suomen-suurlähettilästä Pavel Kuznetsovia gps-häirinnästä Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana.

”Meille on ihan selvää, että tämä tuli Venäjältä, ja sen mukaan siihen myös reagoidaan”, ulkoministeri Timo Soini (sin) sanoi."

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005902652.html?...

Myyryläinen kuvittelee, että maan pääministeri antaa tuulesta temmattuja lausuntoja ihan huvikseen ja lämpimikseen? Eiköhän hän ole saanut ne varmistustiedot sekä Norjan että Suomen tutkmusten perusteella. Kyllä Myyryläisen olisi jo syytä ottaa lusikka kauniisen käteen.

Jorma Repo

Onko Myyryläisellä/Luoma sellaista tietoa,että noheva ja Suomessa onneksi vapaa lehdistö voisi sen teidän vakaan uskonne Venäjän syyttömyyteen julkaista kaikkine todisteineen?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jospa Repo ottaisi asiat asioina ja erilaiset asiat eriasioina.

Kukaan ei ole väittänyt Venäjää syyttömäksi (p.l. jotkut pystytetyt olkiukot) vaan on osoitettu, että riittävää ja luotettavaa tietoa ei ole esitetty, ainakaan vielä, syyttää ketään, vielä. Siten syyttömyyttäkään ei vielä voi käsitellä. Ei ole edes esitetty ketä tai keitä olisi ihan aikuisten oikeasti ja konkreettisesti häiritty.

Toisaalta kukaan muu kuin Repo (ja Kajanto) eivät ole esittäneet yksittäisillä sote-kirjoittajilla olevan jotain todisteita. Ainakin yllekirjoittanut on vain edellyttänyt syytösten esittäjien, Norjan FD, Suomen PM, UM etc, paljastavan korttinsa ja todisteensa jotta heidän uskottavuuttaan syytösten kanssa voitaisi arvioida. Hehän niitä syytöksiä esittävät joten todistustaakka on heillä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Häirinnän on jo osoitettu tulleen Venäjältä päin. Mikään toinen taho ei ole käynyt siellä suorittamassa häirintää. Selittelysi monimutkaisine sanakäänteineen ei nyt auta, eikä käännä asiaa toiseksi, "kontrafaktuaali"-Myyryläinen. Kysymys on enää siitä, millä tavalla Suomi tekee Venäjälle asian selväksi.

Jorma Repo

Täytyy myöntää,että Myyryläisellä riittää intoa puolustaa Venäjää.Ei Venäjä minun tirvallisuuttani ole vaarantanut,mutta onko hän saanut epäilemään nohevaa lehdistöä ja vapaata tiedottamista?No ei.

Jorma Repo

Taas meni WTM läpi, jopa Soini uskoi median syyllistämiseen.Ihme ettei ottanut USA:n kanssa puheeksi Hornettien jylisevään rynnäkköä Risssalaan itse itsensä kutsuneena.Sehän ilmatilan loukkaus oli jos mikä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset