Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Saa kuolla rauhassa, kunhan laskut maksupalvelussa

(Uutisointi Helsingin Kannelmäestä, josta löydettiin 79-vuotias nainen sohvalta - oli ollut siinä kenenkään häiritsemättä jo 2,5 vuotta)
.
[ ... remonttimies ikkunaa mitatessaan asunnon ulkopuolelta huomaa rauhallisen rouvan sohvalla pitkällään maanantaina, tiistaina, torstaina ja vielä seuraavan viikon keskiviikkona - samassa asennossa, kun ikkunan pokia irroitettiin raameistaan ... ]
.
Suomi on hyvä maa ja täällä saa olla rauhassa, jos haluaa - kuolleenakin 2,5 vuotta, kenenkään häiritsemättä. Laskut maksupalveluun, lehtiähän ei nykyään tarvitse enää tilata - ne voi lukea netistä, tai sitten näkö on jo mennyt niin huonoksi, ettei painettua sanaa näe lukea. Kun on vielä huomannut liimata lapun ulko-oveen: Ei ilmaisjakelulehtiä eikä mainoksia, kiitos - niin ei täyty eteisen lattiakaan.
.
Mitä viestii yhteiskunnastamme pitkän matkan muumioituneiden vanhuksien löytyminen - muustakin kuin kuivasta sisäilmasta? Ei ole sukulaisia, ei ole kaipaavia ystäviä, ei ole ketään. Ehkä ei ole haluttukkaan tai sitten olisi, mutta kontaktointi katosi kiireiden vilinään ja soittokaan ei tavoittanut niitä kaukaisia sukulaisia, kun suuria perintöjäkään ei ollut tiedossa.
.
Rappukäytävässä viereisen oven takana on usein riitelevä avio-/avopari, parkuvat isää ja äitiä etsivät lapset, haukkuva koira tai haudan hiljaisuus. Selostehan on se, etten ollut koko ovea huomannut, enkä nimeä, koska nimen kantajaa ei koskaan vastaan tullut. Kaupungeissa saa elää ja kuolla rauhassa, jos laskut ovat maksupalvelussa ja pienikin eläke tilille kilahtaa.
.
Maalla pidettiin (pidetään?) kyläyhteisössä huolta ukosta, mummosta, kylähullusta, juoposta ja viikarista. Kylä piti omat mölyt mahassaan ja ongelmia ei muille jaeltu - hullutkin hoivattiin. Yhteisö oli niin vahva kuin sen keskimääräisyys oli - vahvat hoitivat heikot.
.
Tänään vanhukset kipataan laitoksiin odottamaan kuolemaa, kun kunto hiipuu. Maalla kuoltiin kotona omaisten läsnäollessa. Kaupungeissa voi kuolla kotona yksin, kun omaisia ei ollut tai liian pieni perintö ei heitä kiinnostanut.
.
Yksinäinen vanhus kuukahtaa ikuiseen uneen sohvalle. Paikalle jää vain hiljaisuus ja elämä ylhäällä, alhaalla ja viereisissa hunajakennoissa. Naapurien melu ja tappelu peittävät ikihiljaisuuden ja mummo saa nukkua rauhassa vailla maallista kärsimystä.
.
Missä mennään yhteiskunta? Jos haluat kuolla rauhassa, maksa laskusi säännöllisesti, laita ne maksupalveluun, lopeta lehdet ja liimaa ei kiitos lappu ulko-oveen. Jätä verhot auki, jotta aurinko paistaa viimeiseen päivääsi. Arvokas oli kuolema, kun ketään ei häiritty, eikä pyydetty apua. Ei kuulunut voihketta, eikä kaipausta.
.
Henki pakeni hiljaisuudessa ja jäljelle jäi vain lukittu ulko-ovi, jonka kelloa ei kukaan soittanut. Viimeisenä ystävänä oli vuosikymmeniä katsotut seinät, joilla olisi voinut olla kerrottavaa muille, mutta kuuntelijoita ei ollut.
.
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.facebook.com/first.ilkka
...
.
Mielipidekirjoitukseen kuuluva kuvakansio ~  
Malmin hautausmaalta, jonne se viimeisen vuokrayksiön osoite vie - matkalle uuteen ikuiseen kiertoelämään ...
---   http://kuvaboxi.fi/julkinen/289gg+ilkka-luoma-hautausmaa.html   ---

.
Sent:

Cc: sauli.niinisto@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; kimmo.kiljunen@eduskunta.fi ; timo.soini@europarl.europa.eu ; sirpa.asko-seljavaara@eduskunta.fi ; liisa.hyssala@stm.fi ; paula.risikko@stm.fi

Sent: Wednesday, January 27, 2010 7:55 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Suomi on ihannemaa - täällä saa olla todella rauhassa, niin elävänä kuin kuolleena

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Silurus (nimimerkki)

#0: Selvä. Laitetaanko sulle ensimmäiset sata nimeä/osoitetta, jotka saat käydä viikottain katsomassa?

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Pakolaisten 60 paikkainen vastaanottokeskus sipoossa = 60 työpaikkaa.

Missä vanhainkodissa tai kuntapalvelulaitoksessa on vastaava työväen ja ylläpidettävien välinen suhde?

Kyllä tässä on ihan selvästä resurssoinnista ja priorisoinnista kyse. Helsingin häpeäyliopistokin kuluttaa yhteiskuntasosialistisessa tiedekunnassa hulvattoman määrän rahaa nolla- tai vasemmistotutkimuksia värkäten. Nämä rahat voitaisiin ihan hyvin laittaa vanhusten tai perheiden hoitoon.

Helsingissä on suomalaisilta veromaksajilta rasismisyytösten ja vähemmistövaatimusten johdosta viety hillitön summa rahaa jonka helsinkiläisvanhukset olisivat tarvinneet peruspalvelujensa toteuttamiseen. Tämä ei ole poliittisesti yhtä mediaseksikästä kuin ruotsalaisen vihakansanpuolueen maahanmuuttopolitiikan rahoittaminen ja suomalaisten syyllistäminen.

Tuula Laakso (nimimerkki)

Hei Hemmot ja Doorikset,

Ilkka Luomalta löytyy joka savuun juttuja ja kirjoituksia. Sanallisen verbaloinnin aarrearkku. Mutta asia on todella vakava, mitä me täällä arvostamme?

JouniM (nimimerkki)

1#
Ehkä kannattaisi aloittaa ihan omista sukulaisista, niin sinun kuin meidän muidenkin.

2#
Rahalla saa ja autolla pääsee, puhelimella kuitenkin lähes ilmaiseksi.
Ei se ole yhteiskunnan tehtävä huolehtia lähipiirin vanhusten yhteydenpidosta.
Jokainen voisi mennä hieman itseensä ja katsoa mitä voi tehdä toisin.
Mamuille toki rahaa annetaan liikaa mutta ei se ole tämän yhteiskunnan suurin huoli.

Se mikä edellisissä kommenteissa paistoi läpi on se suuri ongelma joka vaivaa yhteiskuntaamme. Mulle ensin! Itsekeskeinen ajattelumme johtaa siihen että kukaan ei välitä kenestäkään ellei siitä saa jotain hyötyä itselle.
Olemme unohtaneet sen että pienellä eleellä toisen hyväksi saa itselleen aika halvalla hyvän olon. Syyllistyn itsekeskeisyyteen itsekin mutta kehtaan sen myös myöntää ja miettiä miten voisin toimia paremmin.

Mikael (nimimerkki)

Outoa on todellakin vaikka kuinka hyvinvoiva valtiomme onkaan niin että kahdeksi ja puoleksi vuodeksikin voimme saada saattorahaa kuolemammekin jälkeen?
Niin tai tiedä sitten kuinka kauaksi jos tuossa kyseisessä talossa ei olisi alkanut ikkunaremontti.
Elikä onkohan tässä maassa olemassa jotain järjestelmää missään vaiheessa tälläisille tapauksille vai onko odotettavissa mediasirkusta tulevaisuudessa kun joku kelanvirkailija huomaa että täältä meiltähän löytyy maailman vanhin ihminen herranjumala se on jo 150v pitäisi käydä onnittelemassa oikein kaupungijohtajan ja muiden tärkeiden keulakuvituksien kanssa kyseistä Herra Romppaista kukkapuskien ja teeveekameroiden kera ilmaista julkisuutta nääs.
Mutta kun Herra Romppaista ei tavoiteta millään ilveellä niin menevät talomiehen avaimilla kukkapuskien ja kameroiden kera happy birthday mister Romppaista laulaen varmistaakseen että ulkomaillakin ymmärretään kuinka hyviä,ihmisläheisiä ja välittäviä täällä ollaan ja kas kummaa Herra Romppainen on kuin onkin makoillut jo 60v sohvalla.

Silurus (nimimerkki)

#4: Miksi? Mistä sellainen velvollisuus tulee? Ainoa rationaalinen syy on aikaistaa perinnön saamista.

Seppo Hildén

Mulla olisi yksi neuvo, jota kannattaisi kokeilla, olen sitä itse kokeillut ja tuloksia odottelen about 30 vuoden päästä.

Anna lapsillesi aikaasi ja huolenpitoasi niin paljon kun värkeissä on varaa niin jos ne sen sitten muistaa kun itse olet vanhus ja huolehdittava.

Erityisen tärkeää on lapsissa panostaa vuosiin 0-18.

Katsotaan miten äijän aikanaan käy.

Ilkka Luoma

7#
Se on siinä. Yksinkertaista ja mukavaakin :-)

Jorma Nordlin (nimimerkki)

Aikamme yhteiskunnasta kertoo aika paljon Helsingin Sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkosen (Kokoomus) jyrähdys lehdessä, että kaupungin tehtävänä ei ole palkata seuraneitejä vanhuksille.

Eikö kyseisellä poliitikolla muita ideoita löytynyt lehdistölle kerrottavaksi, liittyen vanhusten tilanteeseen.

jarski (nimimerkki)

#9 "
...että kaupungin tehtävänä ei ole palkata seuraneitejä vanhuksille..."

Varmaan niitä seuraneitejä on sitten pakolaisille.

Ilkka Luoma

9#
Paula Kokkonen ei jyrähtele, korkeintaan inahtelee, siksi ala-arvoinen oli hänen viestinsä verhottu tarkoitus - tai sitten lööppipojat keksivät omiaan ... ?

Tuula Laakso (nimimerkki)

Tylyä, mutta totta.

Osa ihmistä on kuitenkin aidosti ja vapaasta halustaan yksineläjiä, muistetaanhan tämä?

Ilkka Luoma

12#
Pitää paikkansa, jopa nauttivat yksinolostaan ja kyvystä hyväksyä suvereenisti itsensä.

Toimituksen poiminnat