Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kansalaiskysymys - maksammeko velkamme kehitysmaille?

(Uutisointi innostui kansallisesta häpeästä - emme ole päässeet asetettuun juhlallisen lupauksen tavoitteseen 0,7% bruttokansantuotteesta kehitysapua tarvitseville ~ EU välitavoite on 0,56%, ...emme ole saavuttaneet sitäkään. Jos valtio ei maksa verovaroistamme, niin maksammeko me kansalaiset suoraan?)
.
[ ... rahtilaivat tuovat jatkuvasti halpoja raaka-aineita kehitysmaista kulutusjuhlan puuduttamiin markkinatalousmaihin - viemme myös noista samoista raaka-aineista tehtyjä jatkojalosteita takaisin raaka-aineiden lähtömaihin. Kansainväliset sopimukset kieltävät useita kehitysmaita maksamasta kansallista maataloustukea - sen sijaan mm. EU maksaa budjetistaan yli 25% maataloustukea jäsenmaillensa ... ]
.
Kehitysmaatuen kansallinen häpeä voidaan hoitaa yksinkertaisella tavalla. Kun valtiomme ei maksa riittävästi, niin kansalainen itse voisi maksaa nettotuloistaan haluamansa summan, saaden verohelpotuksen jalosta teostansa omaksi edukseen. Kun kansalainen ei tiedä miten raha suunnataan - avaa valtio asianmukaiset tilit, ja mm. SPR, Kirkon ulkomaanapu ja muut rehelliset inhimillisyyden ymmärtäjät kanavoivat kansalaisten rahat oikeasti tarvitseville.
.
Tunnetusti valkoinen mies Euroopasta löytöretkeili itsensä maailman herraksi ryöstäen Afrikat, Amerikat ja Aasiat kolonnialismin "oikeuttamana". Valloitus- ja toisten asioihin puuttumisoperaatiot siunattiin ristillä ja vahvistettiin miekalla. Valkoinen, myöhemmin markkinatalousmies, ryösti jopa työvoiman sananmukaisesti orjikseen.
.
Kehitysmaiden taloudellinen ryöstö etenee tänä päivänäkin. Ilman halpoja raaka-aineita, itsellemme hamuttuja jatkojalostamisen toimia ja korkeajalosteiden katteellista maasta vientiä, osin takaisin kehitys- eli raaka-aineiden lähtömaihin - takaa toistaiseksi kulutusjuhlamme maailman suurimmalla ekologisella jalanjäljellä.
.
Tuotantokustannuksiemme noustessa yli kipurajan - huomasi isänmaaton ja rajaton pääoma uudelleen kehitysmaiden mahdollisuudet. Nyt tehtaat siirtyvät Kiinaan, Intiaan, Brasiliaan, Uruguaihin ja muihin väkirikkaisiin uusien markkinoiden ja raaka-aineiden maihin - tuottaen myös siirrettyä ostovoimaa sijoittumismaihinsa. On menossa businessorientoitunut ja vapaaehtoinen kulutusvoiman siirto pienipalkkaisille, jotta hekin pääsevät osalliseksi kulutuskasvujuhlallisuuksien luvattuun autuuteen. Näin kaikkialla kasvaa ekologinen jalanjälki.
.
Mikäli omaatuntoa kolkuttaa, olisi kansalaisille luotava mahdollisuudet lahjoittaa suoraan ostovoimaansa sitä rehellisesti tarvitseville sellaisella kohtuudella, että perinteet ja isiltä perityt hyväksi havaitut tavat voivat jatkua. Kaikkien maapallon ihmisten ei tarvitse alistua tavoillemme, vaan maapallolla vallitsee vapaus valita kullekkin reviirialueelle soveltuvat elintavat. Lännenmiehen ei aina tarvitse opettaa tapojansa - varsinkaan, jos niitä ei halulla oteta vastaan. Ristin ja miekan tie on kuljettu loppuun.
.
Kukaan ei tunnetusti luovu omastansa kuin pakosta, saavutettavasta hyödystä tai sellaisesta mahdollisuudesta, jossa on seurauksena lisääntyvä helpotus käytännön elämään. Olemme kasvatetut saamaan aina lisää. Maailman suurimmallakaan omaisuudella ei ole mitään merkitystä, ellei sille ole katellisena katsojaa tai ihailijaa. Olemme kaikki hiukan ahneita, mutta valitettavasti osa meistä on vieläkin ahneempia. Joskus voisi kysyä, mihin matkustaisit, jos olisit ainoa ihminen maapallolla?
.
Kehitysapu riittävästi on maapallollisesti rahan ja toimeentulomahdollisuuksien pankkiin laittoa. Toisten asioihin puuttumattomuus on rauhan takuutyötä pitkällä aikajaksolla. On markkinatalousmaille eduksi nostaa maapallolle hyödyksi tiedollista osaamista kaikkialle. Tiedon lisääminen nostaa itsellistä, reviirillistä ja alueellista itsetuntoa ymmärtämään ympäristömme kokonaistilaa. Kehitysapu on suunnattava osaamisen kasvattamiseen - ei niinkään kuluttamisen.
.
Maapallo on yhteinen elinmahdollisuuksiemme mahdollistaja auringon "loputtoman" energian alla. Vihreä vyöhyke takaa elomme meille, heille ja niille kaikille. Ympäristötietouden lisääminen on vastuullisin teko heille, jotka nyt aloittavat kaltaistamme kulutuksen kasvun tavoittelua - oletamme tässä, että ymmärtäisimme jo tämän. Ympäristöosaamisen vienti kehitysapuna on suurin ympäristöteko - mitä markkinatalousmies oppimistaan virheistä voisi tehdä. Esimerkkinä olo on ratkaisu ongelmille, jotka nyt vyöryvät tulvavuoksen lailla kaikkialla.  EU on jo kantamassa korttaan kekoon, jopa osin yksipuolisin tavoittein.
.
Vastuu muista on vastuuta itsestä - pitkän päälle. Nyt aikaansaatu kuilu kulutusjuhlamaiden, kehittyvien maiden ja kehitysmaiden kesken on laajeneva rako, jonka yli pitää saada osaamisen siirtosilta. Nyt voimme antaa vapaaehtoisesti, huomenna se voi olla myöhäistä, kun epätoivoiset ihmismassat lähtevät liikkeelle kuivuvista, tulvivista ja maaperäköyhtyvistä maista, joista puhdas vesi loppuu.
.
Pelkät puheet jääkööt eduskuntaan - siirtykööt kansalaiset itsellisesti suoraan toimintaan, siirretään 1 % nettotuloistamme vastuuta kantavana tekona velan maksuksi heille, joilta otimme osaksi oman hyvinvointimme - näin takaamme itsellemme hiukan inhimillisemman huomisen puhtaammassa ympäristössä.
.
.
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.blogspot.com
.
.
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevann kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma 2005,2007 ja 2008]
.
.
Kuva 1
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926358681235682   ---
.
Teksti
Länsikuluttaja keräsi kulutushedelmänsä vuoreksi, jotta edes jokin vihreä tulevaisuus näkyisi taivaanrannassa. Helsingin Vuosaaresta näkymä pakko-otettuun Sipoon osaan.
.
Kuva 2
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926397335941362   ---
.
Teksti
Kuinka rehellisesti länsikuluttaja voi sanoa onnen jakaantuneen maapallolla ja kuinka tämä "Onni" on hankittu.
.
Kuva 3
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926423105745154   ---
.
Teksti
Länsikuluttaja katsoo kristallipalloonsa ja koettaa saada näkymää kuinka yhteiset varat pitäisi jakaa myös kehitysmaiden kanssa
.
Kuva 4
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926440285614354   ---
.
Teksti
Niin ihminen kuin oravakin tarvitsevat ruokansa - mutta kuinka tämä yhteinen vihervarallisuus pitäisi jakaa, jotta oikeudenmukaisuus toteutuu muutoinkin kuin vain puheissa
.
Kuva 5
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926478940320034   ---
.
Teksti
Läntinen markkinatalousveli on kerännyt ja hamstrannut sellaistakin, mikä on revitty osattoman selkänahasta. Ristin ja miekan voima riittivät antamaan itse luultua oikeutuksen valoa omille itsekkäille taipumuksille.
.
Kuva 6
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926513300058418   ---
.
Teksti
Olemmeko valmiit jakamaan kakkuamme vähemmän saaneille, ... heille jotka antoivat välillisesti mahdollisuuden ylisuuren oman kakkumme leivontaan
.
Kuva 7
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926551954764098   ---
.
Teksti
Pitäisikö meidän markkinatalousihmisten muistaa vähempiosaisia veljiämme ja sisariamme heidän omassa maassaan, vai tuodaanko heidät meille omintakeisemme maallisuushyvinvoinnin piiriin? Kuvassa somalialaiset osoittavat Suomessa mieltään Somaliassa tapahtuvia julmuuksia vastaan
.
Kuva 8
---   http://picasaweb.google.fi/ilkkaluoma57/Kehitysapurahat/photo#5187926586314502482   ---
.
Teksti
Tieto on ainut tae parantamaan yhteisen maapallomme elinoloja siten, että oppimme tasaisemmasta kulutuksesta ja sen vähentämisestä tasolle, jonka koko maapallo jaksaa kantaa - tuottaa hedelmää.
...
.
Sent:

Kansalaiskysymys - maksammeko velkamme kehitysmaille?
11.04.2008 - 22:13

Cc: mikko.sauli@gmail.com ; attac@kaapeli.fi ; timo.lappalainen@kepa.fi ; info@kepa.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; pekka.haavisto@eduskunta.fi ; markku.laukkanen@eduskunta.fi ; pertti.salolainen@eduskunta.fi
Sent: Friday, April 11, 2008 2:24 PM
Subject: MIELIPIDE --- Maksammeko velkamme kehitysmaille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Suomi on maksanut kehitysapua tarpeeksi. PR-syistä, kansainvälistymisharjoitteluna ja viennnin edistämiseksi meillä on syytä olla mukana leikissä. Noita alla olevia gigamenoja ei ole mm. Ruotsilla:

- Karjalan pakolaiset eli evakot, 12% omasta väestöstä.
- Volvon ja Saabin työvoimahuolto, 12% omasta väestöstä.
- Sotakorvaukset - suunnattomat ja rikollisin perustein meiltä ryöstetyt
- Pakkoruotsi - 10% julkisista menoista ja valtavat haitat lisäksi.
- Pakolaisruletti - halvinta olisi auttaa paikan päällä.

Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Niin ja itse sodat: yli satatuhatta tapettua.

TPK (nimimerkki)

Ottamatta kantaa mihinkään muuhun, ymmärrätkö miten yksinkertaistettua ja mustavalkoista historiakäsitystä tämä tekstikappaleesi edustaa:

"Tunnetusti valkoinen mies Euroopasta löytöretkeili itsensä maailman herraksi ryöstäen Afrikat, Amerikat ja Aasiat kolonnialismin ”oikeuttamana”. Valloitus- ja toisten asioihin puuttumisoperaatiot siunattiin ristillä ja vahvistettiin miekalla. Valkoinen, myöhemmin markkinatalousmies, ryösti jopa työvoiman sananmukaisesti orjikseen."

Koko ihmiskunta lähti primitiivisestä tilanteesta, jossa kenenkään selviäminen ei ollut itsestään selvää. Eri kansakunnat ja heimot kehittyivät eri tahtia. Kukaan ei ollut vielä keksinyt niitä jaloja aatteita, joita sinun on nyt helppo täällä jälkiviisaasti edustaa. Eurooppaa yrittivät muut valloittaa moneen kertaan ja lähellä se kävikin. Mutta lopulta kävi niin, että Eurooppalaiset nousivat ylivaltaan. Sinun haukkumasi valkoinen mies rajoitti itse omaa valtaansa vapaaehtoisesti - moni muu tuskin olisi tehnyt samaa.

Raimo Myöhänen

Tarkoittaako tämä sitä, että kaikki tuonti kehitysmaista pitää lopettaa? Silloinhan loppuu väitetty riistokin.

mallakulta (nimimerkki)

Minä olen "valkoinen mies", mutta en ole velkaa Malille, Leostholle tai Namibialle mitään!

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

1802 väkiluku maailmassa oli 1 miljardi.
2010 se luku on 7 miljardi, siinä on suurin syy, ei se ole valkoisen miehen vika.

antzu (nimimerkki)

Maksa vain omasta puolestasi, meille kehitysmaat ovat muutaman tuhatmiljardia velkaa, koska saan oman osuuteni, noin aluksi vaikka miljoona euroa?

tyhmä (nimimerkki)

On rasistista langettaa syyllisyyttä ihonvärin perusteella.

Suomi ei ole orjuuttanut muita maita, vaan päinvastoin Suomi on ollut isojen naapuriensa kurmotettavana. Reilut puoli vuosisataa sitten Suomi maksoi hirmuiset sotakorvauksetkin siitä, että naapuri yritti vyöryä yli Suomen. Nyt suomalaisia sitten jotkut syyllistävät isojen mahtimaiden historiallisten tekojen takia, vaikka suomalaiset ovat itse joutuneet niistä kärsimään. Ja minkä takia? Ihonvärin! Ajatus on minusta täysin kestämätön.

Uuden polven afrikkalaiset ekonomistit sanovat, että kehitysapu on haitallista: passivoivaa, merkittävä osa siitä menee korruptoituneille sotaherroille (ja auttaa yllä pitämään siten heidän valtaansa) ja tappaa paikallisen yritystoiminnan (ilmaista vastaan on hankala kilpailla).

Mikael (nimimerkki)

Kuinka se sopii tuohon maailmalla ryöstelyyn ja riuhumiseen kun Ruotsin herrakansa orjuutti,ryösti ja kiusasi suomalaisia niin että täällä raavaat miehet joutui itku silmissä polttaa tervaa orjalaivoihin ja kun siitä orjuuttajasta päästiin niin tuli veli venäläinen ryöstämään ja orjuuttamaan suomalaisia.
Kuinka siinä olisi kukaan suomalainen kerennyt kolonnialisoimaan tai ryöstöretkille pitkin maailma kun komennettiin viela ruotsalaisten sodatkin sotimaan europassa ja pitkin nevajokea linnoja rakentelemaan.
Tietenkin venäläisten orjakansana ollessa jokunen sata ukkoa lähetettiin afrikkaan sotimaan mutta joutuivat engesmannien vangiksi ja jätettiin ties minne autiolle saarelle muiden kanssa.
Kaiken huipuksi tulee Ilkka Luomia julistamaan että tsot stot poijaat taskut tyhjiksi kävitte noikin hilut sitten ryöstämässä maailman rannoilta.

Vapaa äänestäjä (nimimerkki)

Alustaja on hankkinut kehitysmaista heikot tiedot. Todellisuudessa kehitysapu on ollut näiden maiden ongelmien perimmäinen syy. Ikävä on ajatella kehitysmaiden saavuttaneen vuosituhansien kautta täysin luontoon sopeutuneen ja vakiintuneet kulttuurien muodot. Heidän uskonnollinen elämä oli myöskin sopeutunut luontoon ja kestävään kestävään kehitykseen.Vielä 1950-luvulla kirjoitetuista kirjoista löytää näiden maiden kestävän kehityksen saavutukset ja vähän energiaa käyttävät kulttuurit, joita kohti nyt pyritään monessa maissa.
Alustaja esittää epärealistista haavetta energiaa runsaasti käyttävän kulutusyhteiskunnan rakentamista sosialituen tapaisella tavalla kehitysmaihin. Kehitysapu on ollut länsimaissa eräs keino radikalisoida nuorisoa vasemmiston äänestäjiksi. Sellaisessakin muodossa koko toiminta on vastenmielistä.

Trapetsi (nimimerkki)

Suomihan on muiden maiden riistämä.

Satoja vuosia Ruotsi kuppasi Suomea ja lähetti miehiämme sotiin kautta Pohjois-Euroopan.

Muistan, kuinka historiankirjassa oli jotain siihen tapaan, että tulee talvi, tulee kesä, muttei lähde laiska Jaakko. Hän oli ruotsalainen aatelismies, joka harjoitti ryöstöretkiä tuolla Savon puolessa ( Jacob de la Gardie).

Sitten Suomi joutui Venäjän valtikan alle yli sadaksi vuodeksi ja saimme kokea sortovuodet venäläistämisyrityksineen.

Pari vuosikymmentä itsenäisyyttä ja sen jälkeen hirmuiset sodat, joissa kaatui yli 90 000 ja haavoittui toinen mokoma. Isot alueet Suomea menetettiin ja asutettiin n. 430 000 pakolaista ja sen jälkeen oli maksettava hirveät sotakorvaukset, vaikkemme olleet syyllisiä sotaan.

Me emme ole kehitysmaille velkaa mitään. Tehkööt saman, minkä olemme itse tehneet. Tuommoinen kansan kokoon suhteutettu 10% pakolaisten asuttaminenhan käy, kuten se kävi Suomessakin. Metsistä ja maista, jotka ovat viljelykelpoisia vain n. 4kk vuodessa, on kiskottu elanto. Lisäksi on käytetty ehkäisyä ja laitettu liika väestönkasvu kuriin.

Tehkööt muut perässä. Jos joku haluaa antaa, niin antakoon. Mutta mitään syyllisyyttä ei tarvitse tuntea.

PS: Olen itse kasvanut evakkopakolaisperheessä. Köyhyydestä voi nousta, mutta silloin pitää panna pirttiviljely kuriin ja tehdä työtä vuorotta. Eikä passaa poltella vesipiippua ukkoköörissä sivusta katsoen, kun akat kuokkii pellolla.

JLin (nimimerkki)

Tulihan se sieltä taas kertaalleen. Rikos ja rangaistus, syyllisyys ja sovitus. Jotkut kuulostavat maansa myyneiltä, mutta todellisuudessa he ovat myyneet sielunsa perkeleelle. Syyllisyyden sosialisoinnin ainoa tarkoitus on se, että todelliset kolonialistikonnat pääsevät kuin koira veräjästä. Samat rosvot tarjoavat sitten taivaspaikkaa hyväntahtoisille hölmöille mentaalisella syyllistä ja eristä, sovita ja muka yhdistä koko maailma -propagandalla. Kaikkia ei tämä epäjumala ole puhutellut, eivätkä he sitä kumarra. Annoin kohtuulisen summan Haitin maanjäristyksen uhreille. En sen takia, että haluaisin ostaa istumapaikan kirjoittajan ja monen miljoonan muun allekirjoittamaan virheelliseen historiankirjoitukseen, vaan sen takia kuka olen ja missä en omaksi onneksi sentään ole, vaikka kaikki muu menisikin perseelleen. Jos minua kysytään kaukaisen afrikanserkkuni lainan maksajaksi, turha luulla, että tekisin sen hattu kourassa.

Jukka Turunen (nimimerkki)

Ei Suomi ole velkaa kehitysmaille. Pikemminkin päinvastoin.

Partalainen (nimimerkki)

Kylläkait ne on maksettava heti, kun löytyy se velkakirja jossa on nimimerkki allekirjoittajana. Näin ne on muutkin velat hoidettu!

Silurus (nimimerkki)

#0: Toivon, että kuolet pikaisesti häpeään edustuksellisen velkasi tähden.

Minä en ole velkaa kenellekään; tosin muutama valkoinen heteromies on mulle velkaa.

Tommi Salenius

Suurin moka jonka eurooppalaiset tekivät oli teknologian luovuttaminen niiden käsiin, jotka eivät osanneet lainkaan käsitellä sitä. Afrikka ja Lähi-itä ovat sen takia jatkuvassa kriisissä tänä päivänä.

Satu Leinonen (nimimerkki)

Kerrassaan shokeeraava kirjoitus, perinteellisen ajatuskaavion jälkeen voi olla jotain yllättävää, kuten velkamme, joka onkin täysin looginen ajatuskulultaan. Elintasomme ylitys keskiarvomaapallosta on poissa jostain muualta ja se synnyttää yhteisellä pallollamme velan niille, joilta se on ja oli poissa. Ymmärretäänkö tätä? Epäilen.

Satu Leinonen (nimimerkki)

Velkamme kehitysmaihin alkoivat jo espanjalaisten valloittaessa Väli- ja Etelä-Amerikan ja kiihtyi englantilaisten toimesta ympäri maailman. Olemme suoraan ja välillisesti velan perijöitä. Jokainen joka ymmärtää kansantaloutta, tajuaa asian ja raaka-ainelogistiikan, sekä jalostuksen autuuden. Velan karttuminen on kasvanut edelleen, mm. Outokumpu Oyj Kongossa jne ...

Trapetsi (nimimerkki)

#18" Velkamme kehitysmaihin alkoivat jo espanjalaisten valloittaessa Väli- ja Etelä-Amerikan ja kiihtyi englantilaisten toimesta ympäri maailman. Olemme suoraan ja välillisesti velan perijöitä."

Kovin on yksipuolinen käsitys.

Jos taas tarkoitat sitä kristillistä käsitystä, että kaikki ihmiset ovat kiinni maailman pahuudessa ja tarvitsevat anteeksiantoa, niin siitä olen samaa mieltä.

Siirtomaariistoa ovat harrastaneet kaikki suuret maat mm. Venäjä, Kiina,USA Japani, Englanti,Belgia, Ranska, Espanja ja monet Euroopan maat.

Suomeakin on riistetty mennen tullen.

Mutta on uhreillakin muita vaihtoehtoja. Halusin ilmaista tuossa aiemmassa mielipiteessäni (11), miten uhritkin voivat päästä eteenpäin. Oma isäni oli suurperheen poika, heitä oli toistakymmentä lasta. Hänen elinolosuhteensa lapsena syrjäisellä maaseudulla 1900- luvun alkuvuosikymmeninä tuskin erosivat paljonkaan ns. kehitysmaiden nykyolosuhteista. Paitsi siinä, että hän eli kylmässä maassa, jossa luonnonolot olivat todella ankarat.

Hän haavoittui lievästi sodassa, veljensä ja lankonsa kaatui. Perhe joutui pakolaisiksi, kun menetti kotitilansa luovutetulle alueelle ja samalla isältä meni elanto, kun oli maanviljelijä. Perhe sijoitettiin evakkoon erään maatalon ullakon hellahuoneeseen, isovanhempani menivät kylän kululle.

Isäni oli sitkeä sissi, ullakkohuoneen jälkeen perheeni, lapset ja vanhemmat, asuivat vuokralla 2 huoneen asunnossa, johon synnyin vuosia myöhemmin.Isäni hankki pikku hiljaa uuden ammatin ja perusti pienen perheyrityksen. Lainalla ja hartiapankilla rakensivat ns. rintamamiestalon, joka valmistui n. 10 vuotta sodan jälkeen ja sinne muutti iso porukka, perheemme lisäksi isovanhemmat toisten nurkista ja yksi naimaton sukulainen.

Meillä puhuttiin suoraan ja sanottiin, ettei perheeseen haluta minun jälkeeni enempää lapsia, olihan äidillä ja isällä kokemus suurperheestä.

Töitä vanhempani tekivät vuorotta pienessä yrityksessä. Lomia ei ollut, kuusi päivää töissä, äiti siivosi työpäivän jälkeen asiakastilat vielä joka ilta. Sunnuntaisin seuhdottiin kirjanpitoa jne..Lapsien oli opittava työlle. Siinä siirtyivät samalla käden taidot, niin uunien lämmitykset, lumityöt, puutarhanhoito, marjastus, sienestys, siivoaminen ja leipominen etc..

Oli kuin kehitysmaissa, ei vesijohtoja, ei sisävessoja, ei keskuslämmitystä, ei autoa, oli kestovaippoja ja -terveyssiteitä, käsin pyykinpesua, pyykin huuhtomista avannossa, lääkäriapua vain ihan pakottavissa tilanteissa, hampaat särkivät, jokapäiväisistä tarvikkeistakin oli pulaa ja lisäksi kova talvi huonohkoissa vaatteissa..

Jotain oli sentään, mahdollisuuus koulunkäyntiin.Päätin jo nuorena, että täältä on päästävä ja kävin koulua kuin pieni eläin. En tiedä olinko fiksu, mutta ahkera olin. Ja pääsin ulos huonosta koulusta ( joka vuosi reputti iso joukko) hyvin arvosanoin ja pääsin myös hulluna lukemisen jälkeen jatkoon ja sitä kautta työelämään.

Eli vastuutan myös nuo kehitysmaiden ihmiset myös. Perhekokoa voi nykyisin rajoittaa, HIV:ä ( uskollisuus) ei tarvitse levittää, työtä voi tehdä ja aseet voi takoa isolta osalta auroiksi. En minäkään nappulana heilutellut Kalashnikovia kylänraitilla, kuten kehitysmaissa monet lapset näkyvät tekevän.

Israelissa juutalaiset kuokkivat autiomaahan hienot maatilat. Palestiinalaiset melskaavat pyssyjensä kanssa. Kuokka takaisi paremman elämisenneuvon. Emme me karjalaisten jälkeläisetkään possuttele pommeja entisillä maillamme.

Sallimme myös naisten opiskella, joka on todettu yhdeksi parhaista hyvinvoinnin tuottajista. Se lisää perheen terveyttä ja hyvinvointia.
Maailma elättäisi nykyisenkokoisen väestön, jos joka maassa lopetettaisiin aseiden kanssa riehuminen ja alettaisiin tehdä työtä ja annettaisiin naisille tasa-arvoiset mahdollisuudet ja pantaisiin myös miehet kuokan varteen. Kummalliset uskonnot kasteineen ja naisten alistamisineen hellan ja nyrkin väliin joutaisivat jo mennä.

Myönnän, että maailman luonnonvaroja hyvinvoivat maat käyttävät enemmän, mutta toisaalta ne ovat laittaneet väestönkasvunsa kuriin. Kehitysapuakin on syydetty satoja miljoonia vuosittain, mutta näkyykö se missään?

Suomi maana ei ole syyllistynyt siirtomaavaltaan, mutta meitä itseämme on pidetty siirtomaana.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Autettiinhan Suomea...oliko se nyt kuusikymmentä vuotta sitten..Afrikasta käsin. Ei silloin kukaan kysellyt kenen rahoja ne olivat....

Trapetsi (nimimerkki)

#20 Perhettämme ei auttanut kukaan, ei edes Afrikasta. No, ehkä ne meni teille.

Heimo Tuukka (nimimerkki)

Kerrankin kirjoitus, jossa puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä. Otetaan vaikka esimerkiksi suomalaisten ryöstöhakkuut Venäjän Karjalassa viimeisten 15 vuoden aikana. Toinen esimerkki on halpatuonti kehitysmaista. Kolmas ja konkreettisen on ekologinen jalanjälkemme, jolla varastamme yhteisen maapallon varoista noin 20 -kertaisen osuuden esim. afrikkalaisiin nähden.

Ilkka Luoma

22#
Kiitos ja loppuosasi kertoi koko homman nimen :-)

Heimo Tuukka (nimimerkki)

23

...on aina ihmetyttänyt, kun meitä ei tunnu kiinnostavan ihmisten maapallollinen tasa-arvo, miksi meillä täällä Suomessa on oikeus 10- jopa 100 kertaisiin päästöihin per nenä?!

Pysytykö joku antamaan tähän vastauksen? Vai onko tämä nk. Linkola toteamus, johon kukaan ei kykene vastaamaan tai vastaisesti argumentoimaan?

Ilkka Luoma

24#
Suomalaiset vetoavat meidän pieneen osuuteen maapallon kokonaispäästömääristä - mutta unohtuuko se meitäkin kiinnostava tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja verranto per henkilö...

Ritva-Liisa Jääskeläinen (nimimerkki)

Maapallo on suljettu systeemi, joka elättää itsessään lähinnä auringon energialla asukkaansa, joista me olemme täällä Pohjolassa, maailman suurimmalla ekojäljellä, häviävän pieni osa koko pallon kokonaisbiomassasta. Mikä antaa meille oikeuden hamstrata muillekkin "varattua" varantoa?

Ritva-Liisa Jääskeläinen (nimimerkki)

Kiistelty maapallon resurssien käyttö ratkeaa henkilökohtaisella tase- ja kulutusmittaroinnilla, jolloin maksamme jokainen juuri sen verran mitä kulutuksemme vaatii + jotain päälle, mikäli haluamme ylläpitää sosiaalista heikomman turvaa.

Ilkka Luoma

27#
Aivan oikein - aiheesta on kirjoitettu paljon ja nykyinen tietotekniikka reaaliaikakytkentöineen mahdollistaisi jo henkilötasemenetelmien tuotekehityksen. Olisiko siinä Nokialle uusi aluevaltaus, kun innovaatioita kansalaisilta peräävät?

Ilkka Luoma

27#
Lisäys:

Siis puhutaan kausaliteetista, haittaveroista ja aikaansaannoksiensa korjaamisesta.

Ritva-Liisa Jääskeläinen (nimimerkki)

29
tuo kolmiyhteys on tutkinnan lähtökohta, missä aiheen professuuri?

Ritva-Liisa Jääskeläinen (nimimerkki)

Pidän tätä alustusta oivana esimerkkinä luovasta tavasta hahmottaa uutta perinteen päälle. Tämä on hyvän kirjoittajan merkki.

Toimituksen poiminnat