Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Uraania kotimaasta ja yksi lisäydinvoimalaitos - se on siinä.

Yksi lisäydinvoimalaitos riittää - ja sekin Fennovoimalle Oulun seudulle. Rahoitus osin kansalaisannilla ja teknologia saksalaisavusteisena. Kokoomus kohkaa omavaraisuutta, mistä sitten uraani tulee? Suomi voi olla omavarainen uraanin osalta ja luovutetulla Sallan alueella on koko Fennoskandian suurimmat uraanivarat! ---

Tässäkin Fingridin siirtoverkkoa Kehä III:en varrella Lahden moottoritien risteyksessä IKEAn tontin vieressä. 28.5.2006, klo 18:58. DSC_12481.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70. Koko sähköntuotanto, siirto ja välitys pitää saada yhteiskunnan haltuun. Tuotekehityksestä ja säästömenetelmistä voisi teknistä tutkimusta ja tuotekehitystä suorittaa teknilliset korkeakoulut.

Sähkö siirtyy Suomessa Fingrid yhtiön verkossa, Fortum on yksi Fingridin suurista omistajista. Sähkö on sinänsä puhdasta helposti siirrettävää, mutta vaikeasti varastoitavaa energiaa. Uraanista atomivoiman kautta sähköä on tätä päivää. Rautatiet toimivat sähköllä ja yhä suurempi osa ihmisistä ja tavaroista voisi siirtyä ydinsähköllä rautateillä. Kuvan suuret sähkölinjat ovat Vantaalla Kehä III:en varrella IKEAn tontin vieressä. DSC_12478.JPG. 28.5.2006, klo 18:56. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.
...

.

 

[09052006] - Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä. Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaa sen antaessa merkittävästi työtä rakennuspaikkakunnallensa.

Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta. Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata oikeasti ja ratkaisevasti energiakeskustelun. Ydinenergia on toistaiseksi turvallisin tapa tyydyttää kulutusorientoituneen elämäntapamme energiatarve.

Ensimmäiseksi tulee kartoittaa maamme uraanivarat ja niiden käyttökelpoisuus jatkojalostukseen. Uraani säteilee kaikissa vaiheissaan, kuten nyt pääministerillä; vaatii poliittista silmää avata oikeasti omavaraisen energihuollon keskustelu. Nyt se on tehty.

Välittömästi asiantuntija arvioi, että uraanin rikastaminen maksaa miljardeja ja rikastuslaitokset ovat tarkoitetut vain suuriin mittakaavoihin. Osoittaa samaa näköalattomuutta torpata heti energiakeskustelun ratkaiseva avaus tunnusluvuilla, joista herää epäilys, kuten Venäjän sähkökaapelin kustannushaitareista.

Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Nopeasti ajatellen ketju on erityisen mielenkiintoinen tutkimuksellisesti ja työllistäjänä niin asiantuntijoille kuin toteuttajille.

Suomalainen insinööri on kehittänyt pitkäjänteisellä työllä maailman parhaita konstruktioita. Nyt voisi olla edessa uusi aluevaltaus seuraavalle 20-40 vuodelle, kunnes fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

Suomalainen teknologiaosaaminen voisi kohdata uraanin jalostuksessa ja rikastuksessa yhteistyön uusien kehittyvien maiden kanssa. Suomi voi myöhemmin viedä osaamistansa ja suorittaa rikastusta myös ruotsalaisille. Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.

Oma uraani, louhinta, jalostus ja rikastus on hyvin houkutteleva ratkaisu. Se on enemmän kuin energiaratkaisu, se on myös ratkaisua suomalaiselle osaamisen nostolle, työllistymiselle ja korkeateknologian viennille.

Pääministerin ei tulisi tyytyä pelkkään VTT:n yhteen asiantuntijalausuntoon, vaan asettaa laajan ja osaavan työryhmän arvioimaan kokonaisratkaisua uraanin ja fissioenergian ympäriltä. Kyseessä on merkittävin teknologia-avaus Suomessa kahteenkymmeneen vuoteen (edellinen avaus oli edesmenneen, vuorineuvos, pääjohtaja Kari Kairamon (Nokia) oivallus, kuinka kännykät tulevat muuttamaan maailmaa).

Vanhasen pohdinta oli senkin takia merkitsevää, koska se ei voinut syntyä Vapputunnelmaisesta teekkarihengestä, siksi tunnettu raittiusmies pääministeri on (olisiko avauksessa ollut vaikutteita Tatu Vanhaselta, pääministerin isältä :-) Ajatus on ehdottomasti tutkimisen arvoinen ja asiantuntijaryhmään voisi valita myös sopivia kansainvälisiä asiantuntijoita tulevan yhteistyön alkua silmällä pitäen.

Mikäli fissioryhmä päätyy uraanisuositukseen, olisi samantien tutkittava koko ydinenergiaketjun siirtäminen täysin omaan yhtiöönsä, jossa valtio ottaa yksiselitteisen omistusaseman. Energia on asia, joka tullaan niukkuuden myötä kansallistamaan muuallakin.

Energialla ei voi tehdä yksinapaisesti ja -silmäisesti rahaa ansiottomasti omiin taskuihinsa. Energia on kansallinen kysymys, josta optioähkyntä tulee karkoittaa kilpailuhenkisen kerskakulutus-puoskaroinnin puolelle.

Energiapolitiikalle on nyt luotu lähtökohta, johon on syytä tarttua. Uraani, fissiovoima ja siihen liittyvä teknologiaosaaminen kohtaavat lisääntyvän kysynnän maailmalla, Monille maille ei jää kuin yksi vaihtoehto tyydyttää energianälkä; se on ydinenergia.

Suomi voisi nyt mobilisoida osaamisensa, tuotekehitystaitonsa, projektointikykynsä ja yhteistyöhalunsa. Maailmalta löytyy kumppaneiksi aivan uusia pelaajia; kaikki eivät aina lähde lännen laboratorioista.

Vanhanen kävi osuvasti juuri äsken Kiinassa, ja hän tietää, että Kiina rakentaa noin 30-40 atomivoimalaa seuraavien 30 vuoden aikana. Uusi teknologia-alue voisi olla kansakuntaamme yhdistävä voima, josta saadaan ammennettua sitä käyttövaraa, mitä yhteiskuntamme muutosprosessit tarvitsevat mm. tulontasaukseen ja yhteishengen luontiin.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Urho Kekkonen tiesi tuon Sallan uraaniesiintymän jo 1970-luvulla. Urkki yritti tuolloin salaisissa neuvotteluissa saada Sallan kaistaletta Suomelle takaisin ja oli onnistuakkin. Helpompaa se olisi ollut kuin Karjalan palautus!

Pertti Heinonen (nimimerkki)

Sille Suomalaiselle uraanille käy kuten crowhow:lle, myydään puoli ilmaiseksi ulkomaille, saattepä nähdä. Ulkomaiset yhtiöt hyödyntävät sen ja myyvät sikakalliilla takaisin. Näin järjettömiä kauppoja Suomalaiset kyllä osaavat tehdä muttei sellaisia että hyödyt jäisivät palvelemaan Suomalaisia.

Ilkka Luoma

Koko energiaketju pitää ottaa valtion haltuun, siirtoa myöten.

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

2 Keinolannoitteiden aika on kohta ohitse, siirrymme siihen aitoon :-)

Ilkka Luoma

Fennovoima saa voimalansa ja oululaiset ;-) - mutta miksi se toine4n, jota ei tarvita?

Juha Mäkinen (nimimerkki)

Oletko tosissasi, vai onko kirjoituksesi ironiaa?

Kannattaa kuunnella huomenna ke 21.4. klo 13.05 YLE Radio 1:ltä Todellisia tarinoita ohjelmassa "Soklin liitonarkki säteilee."

Ilkka Luoma

6#
Tuo Sallan uraanipankki on pienessä piirissä tiedetty jo 60-luvulta lähtien, tuolloin se oli suuri sotasalaisuus - uraani tarvittiin suunnitelmissa atomiasemateriaalivarantona.

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Alueella on myös kimberliittipiippu, siis timanttiesiintymät ovat todennäköiset.

Ilkka Luoma

8#
Kimberliittipiippu viittaa vanhaan, hyvin vanhaan tulivuoreen ja laavan (magman) "ylösnousuputkeen" - onko sellainen todella Sallan luovutetulla alueella?!

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Näin venäläiset geologit ja vulkanologit sanovat.

Ilkka Luoma

Sehän menee Fennovoimalle!

[06052007 ... kansalaiset nyppiintyivät Fortum syndroomassa ja tragediassa aiheettomiin ja ansaitsemattomiin palkkioihin, optioihin ja lähes vastikkeettomiin ylipalkkoihin Fortumin ylimmässä johdossa. Valtio pääomistajana ja poliitikkoina ovat olleet miltei voimattomia hampaiden kitkuttelijoita Fortumin ylijohdon yli älyäyräiden optiojunailuissa - ... luvattu mitä luvattu ... ]

Saksalainen energiajätti E.On pyörähti Espoosta Loviisaan tontin omistajaksi - haaveena kuudes ydinvoimala suomalaisten yritysten ja kuntien kanssa yhteistyössä. Fortum sai itselleen onnistuneen kaupan espoolaisten kaukolämmön ja sähkön - vähintäänkin - siirtäjänä. E.On yhtiö voisi kirkastaa tavoitteitaan julkaisemalla myös kansalaisosakkeen/ -osuuden uuteen ydinvoimayhtiöön, ... kun tuo tonttikin on jo valmiina. Toisaalta alueellisen tasapainon ja merenpinnan nousun vuoksi sijoituspaikka voisi olla myös Tampereen talousalue.

Sähkö on kulutuspisteissään puhtainta energiaa. Loppumetrien siirtäjä on monopolissa, koska tuplajohtoja on vaikea rakentaa taloudellisesti. Sähköä voidaan tuottaa puhtaasti - huomioimatta loppusijoitusta ja terrorihyökkäysten vaaraa - ydinvoimalla. Suomi energianälässään halajaa jo kuudetta yksikköä, kun ei viideskään ole vielä aikataulussaan projekti- ja rakentamisvaikeuksien takia.

Teollisuuden Voima Oyj ja Fortum Oyj pitänevät itsestään selvänä, että he jakavat 6. ydinvoimalan toteutuskilpailun - sehän kuuluisi nyt perinteellisesti ajatellen Fortumille. Yllättäen kisaan lyöttäytyivät saksalaiset - he haluavat myös mukaan kuntia ja teollisuutta. Tässä on meille suomalaisille osaratkaisu purkamaan Fortumin ja Teollisuuden Voiman duopolia. Saksalaiset ovat turvallinen ja luotettava ratkaisu ja yhteistyö heidän kanssaan saattaa taitavasti ulko- ja kauppapolitiikkaa hoitaen tuottaa myös Venäjä-Saksa kaasuputkesta haaran pääkaupunkiseudullemme.

Fortum ei kuudetta ydinvoimalaa voi saada herkistyneen ja pelitaidoiltaan umpimielisen esiintymiskäyttäytymisen vuoksi. Ei ole temppu tuottaa suuria voittoja pörssiyhtiönä ja puolimonopolina omistajien kirstuihin. Enemmistöltään Suomen valtion omistaman sähköyhtiö Fortumin ei tule jakaa osinkoina kansalaistemme ja kuluttajiemme rahoja mm. ulkomaalaisten omistajien taskuun - poisveto pörssistä saattaisi käydä kuitenkin liian kalliiksi.

Voittoja ei tarvitse tehdä omistajahyväilyllä (passiiviset omistajat rahan nälkäisinä) osingonjakoon. Silti Fortumin ei tarvitse tuottaa sähköä "liian halvalla" - vaan sähköä tulee hinnnoittelussa säätää sähköverolla, ei osinkomaksimoinnilla.

Nyt Fortum jakaa kansalaisten rahaa kansallisessa energiapolitiikassa osinkoina ulkomaalaisille kasvottomille omistajasijoittajille, toki myös suomalaisille pelureille. Sähkö ei tule olemaan spekuloinnin kohde, kuten ehkä muiden pörssiyhtiöiden tuotteet ja palvelut, jotka ovat vapaassa ja täydessä kilpailutilanteessa.

E.On konsortio voisi terästää aikomuksiaan julkistamalla kunta- ja yrityskumppaniensa lisäksi myös ns. kansalaisosakkeen, jossa Suomen kansalaisille suunnataan yksityishenkilöinä osake-/osuussarja houkuttelevaan hintaa kytkemällä siihen sähkön hintatakuu - omistaja-/osuusominaisuutena. Yhtiömuodoksi voitaisiin tehdä myös osuuskunta, jossa suurena sijoittajana olisivat saksalaiset ja suuret suomalaiset yritykset. Kunnat ja kansalaiset tekisivät kokonaisuudesta kansallisen asian, jolle kuluttajat ja tavalliset veronmaksajat suuntaavat sijoituksia esim. osuuspääomina. Kansakunta tuntisi näin ainakin tämän sähköyhtiön omakseen enemmän kuin nyt olevan pörssikierteisen valtioenemmistöisen Fortumin.

Pystyykö uusi elinkeinoministeriö junailemaan täysin uuden tilanteen kansalaisillemme palauttaen näin luottamusta valtiovallan järjestelyihin - nythän on kyse toimiluvan myöntämisestä ja siihen uusi hallitus kilpailuorientoituneena luulisi innostuvan. Samalla saisimme mielekkään sijoituskohteen kansalaisillemme, jolloin luotaisiin uskoa koko kansan "osinkoihin".

Nämä järjestelyt todennäköisesti tuottaisivat laajaa sähkösopimussiirtoa sähköntuottajilta toisille. Varmaankin moni maakunnan sähköyhtiö olisi mieluusti mukana tässä saksalais-suomalaisessa yhteistoiminnassa. Näihin järjestelyihin voisi yhdistellä myös valtiovallan taholta omistusrakenteiden muutoksia myös itse sähkön runkoverkon omistusjakoina. Pannaan entinen kilpailuasiamies Purasjoki töihin tekemään sen todellisen hyvän työnsä yhteiskunnallemme.

Ilkka Luoma

KESKUSTELU --- TIEDE
...............................................................................

Kuvakokoelma kirjoitusaiheeseen linkkien alta 1-4 :
[ Copyright by Ilkka Luoma, 2005, 2006]

1) B0000940.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/464097993/ ---

Kuvateksti:
Suomalainen metsäteollisuus puhtaimmillaan on Metsäliiton M-REAL, tosin saneerauksien ja YT:eiden kourissa, mutta myös suomalaisessa pääomistuksessa. Kiinnostuisiko suomalainen sinivalkoinen pääoma saksalaisen E.On:in syleilystä? Metsäteollisuutemme tarvitsee kilpailukyistä sähköä turvaamaan tuotantoa ja työpaikkoja kotimaassamme.

2) B0000969.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/464097997/ ---

Kuvateksti:
Voisiko Espoon kaupunki olla kiinnostunut olemaan yhteistyökumppani saksalaiselle atomivoimalaponnistelulle kuudennen ydinvoimalan saamiseksi suomalaisille. Espoo, esimerkkinä kilpailumentaliteetille positiivisena, voisi kuntalaistensa kanssa olla yksi merkittävä omistaja/ kumppani uudelle 6. ydinvoimalle - olisiko espoolaisten metrosähkö näin hiukan edullisempaa?

3) DSC_2481.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/464098001/ ---

Kuvateksti:
Pitäisikö juuri nyt, kun 6.:n ydinvoimalan hakuruljanssi käynnistyy, arvioida myös sähkönsiirrossa runkoverkkojen omistusta uudelleen? Olisiko saksalaisten kanssa yhteistyössä oleville kunnillemme ja yhtiöillemme eduksi, jos tämä uusi "osin kansalaisliikeomisteinen" 6.s ydinvoimayhtiö saisi myös haltuun Fingridin osakkeita kompensaatiokaupalla valtiolta?

4) B0000073.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/464098007/ ---

Kuvateksti:
Suuret massat saadaan liikkeelle tapahtumilla, johon on vetoa. Kuvan Ankkarock oli 2005, vetonaulana koko kansan rakastama Tarja Turunen ja The Nightwish [ei kuvassa; ehkä palaavat vielä yhteen?]. Samalla tavalla voisi saksalaisjohteisesta uudesta 6.:n ydinvoimalan yhteisyrityksestä tulla koko kansan yhtiö laskemalla liikkeelle osakkeita/ osuuksia yhtiöön/ osuuskuntaan ns. kansalaisosuuksina. Näin turvaamme kansalaissähköä ja palautetaan luottamusta kansallisiin kysymyksiin - saksalaiset ovat luotettavia, ... todisteena kesällä 1944 käyty maaottelu Neuvostoliittoa vastaan - tuolloin Saksa auttoi ratkaisevasti Suomea saavuttamaan suuren torjuntavoiton - selkä seinää vasten Suomen kansa oli yhtenäisempi kuin koskaan - Kolmas Valtakunta auttoi ratkaisevasti mm. Tali-Ihantalan suurtaisteluissa. Vain hädän hetkellä koemme yhtenäisyyttä, ehkä myös koko kansan energiayhtiö olisi luottamusta ja jopa säästämistä motivoiva yhteenkuuluvuuden aloitusratkaisu.

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Luoma osasi ennustaa asiat jo vuosia sitten! Heureka

Ilkka Luoma

12#
Kiitos. Vuosia sitten oli myös Fortumin kuuluisa, ja laillinen Lilius-ähky optioilla kähmyröinti, jossa vastaamattomuus kohtasi kansan suuren mielipiteen :-)

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Ehkä Maukkaa hiukan korpesi taannoinen Liliuksen korskeus, tosin saihan se kenkää ja sen ei saisi vaikuttaa näin suuriin kansallisiin päätöksiin.

Ilkka Luoma

Eduskunnasta raju huhu: Tuleekin vain yksi ydinvoimalaitos - Fennovoimalle. Mauri Pekkarinenhan ajoi alun alkaen tuota yhtä, mutta "käänsi kelkkansa" - taktisista syistä, koska tiesi, että eduskunta torppaa toisen eli Maukka vei voiton koko jutussa, taitavaa :-)

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

ja taitava Pekkarinen voitti tässä, vain yksi tulee, kuten Luomakin tiesi jo asian.

Ilkka Luoma

Fennovoiman jätteet mahtuvat hyvin Posivan luolaan, kunhan louhimme sitä hiukan lisää. Jos ei muuten hyvällä, niin sitten lakimuutoksella - yleisen ja kansallisen edun ja turvallisuuden nimissä.

Eetu Nokelainen (nimimerkki)

Pekkariselta oli eilen lipsahtaa tuo lailla pakottaminen, mutta vanha kepuli vetäisi sanat takaisin nieluunsa :-)

Goljat Nieminen (nimimerkki)

15 Ilkka Luoma tuntui tietäneen Pekkarisen pekkaroinnin jo ennen kuin Mauri antoi ymmärtää!!! - kts. US sensaatiouutinen.

Ilkka Luoma

19#
Ei se ollut sen kummempaa tietämistä - Pekkarinen sanoi itse, että yksi riittää - jo siis aikoja sitten, mutta varmistaakseen risupaketin läpimenon, nosti määrän kahteen ja ajatteli, että pekkaroimalla eduskunta pudottaa sen takaisin riittävään yhteen! Näin toimii kepulaattori Maukan ohjaksissa :-)

Ilkka Luoma

Näinköhän Pekkarinen pekkaroi itsensä ulos Kepun puh.joht. kilpailusta ollessaan metsäteollisuuden juoksupoika ydinvoimakysymyksessä? Siis sittenkin Väyrynen on seuraava pääministeri?

laukaalainen (nimimerkki)

Alustaja on ymmärtänyt ja tiennytkin jo kauan aikaa sitten hyvin, mitä ydinvoima-asiassa tapahtuu. Sisäpiiriäkö, nimimerkki, mutta kenen takaa?

Toimituksen poiminnat