Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa!

Kreikka on joidenkin mielestä konkurssissa - ei ole. EU on joidenkin mielestä kustannuskilpailukyvytön mm. Kiinaan nähden - näin on. Me uskomme, että meillä on korkeampi teknologia kuin kiinalaisilla - on ja huomenna ei. Ajattelemme, että meillä on se oikea demokratia ja aate, ... Kiinassa taas ajatellaan, että yrittäminen, perhe, suku ja vahva keskushallinto ovat maan paras 'demokratia' ja aate!

Peking, Kielletyn kaupungin portti ja Maon kuva, 4. marraskuuta 2004. Photo by Ilu

...

.

[25052005] 2000 vuotta sitten Kungfutselaisuus löysi tiensä Kiinassa Shandongin maakunnassa. Oopium-sodissa Kiinan keisari halusi estää kansalaistensa oopiumin käytön, ja se haittasi siirtomaaisännän Englannin busineksia; Englanti hikeentyi ja julisti Kiinalle sodan.

1800-luvulla Kiina oli eräs maailman suurimmista teollisuustuottajista. Nyt Kiina rahoittaa merkittävänä osallisena mm. USA:n jättiläismäistä ulkomaankaupan vajetta pitäen samalla korkotasoa alhaalla.

Suomella ja Kiinalla on mallikelpoinen kauppatasapaino, se on meille hiukan ylijäämäinen. Kiina on merkittävä korkeateknologian tilaaja Suomesta; paperikoneet, metsäkoneet, insinöörisuunnittelu ja mm. ohjelmistotuotteet. Tänä päivänä Kiinan kysyntä kasvaa koko ajan ja tuo mahdollisuuksia mm. Suomelle. Finnair on saanut runsaasti tuottavia Kiinan lentoja molemminpuoliseksi hyödyksi.

Kiinan toimet "länsimaalaistumisen" tiellä omalla metodillaan alkoivat presidentti Deng Xiaoping´in aikana vain reilu pari vuosikymmentä sitten. Tämän jälkeen maailma on nähnyt historian kovimman taloudellisen kasvun; mm. raaka-aineiden lisääntyvä kysyntä nostaa maailmanmarkkinahintoja.

Kiina on oikeutettu "jalanjälkensä" kokoiseen talouteen ja merkittävyyteen yhteisissä globaalioperaatioissa. Maapallomme kulutusjuhla on juuri nyt vielä vinoutunut Atlantin toiselle puolelle. Kiinalaisia on 1,32 miljardia; se tarkoittaa n. 20% koko maapallon väestöstä.

Oikeudenmukaisuusperiaatteella Kiinalle kuuluu kokonsa mukainen osuus pallomme mahdollisuuksista. Kiina peräänkuuluttaa yhteistä toimintaa yhteisen pallomme eduksi; yksikään kansakunta ei voi olla yksinvaltaisessa asemassa.

Suomelle Kiina on suuri mahdollisuus; meillä jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 kanssaveljeä ja -sisarta, joista pieni osa voisi tuntea meitä paremmin.

Suomalaisiin kauppamiehiin ja ennen kaikkea insinööreihin on luotettu Kiinassa jo 1950-luvulta lähtien. Nokian operaatiot alkoivat vasta 21 vuotta sitten. Kiinalaisilla on pitkä muisti ja hyvät työmme muistetaan kauan. Kiina ei ole eksoottinen, vaan pikemminkin me olemme suomalaisina harvinaisia.

Kiinan tulee myydä jokaiselle EU-kansalaiselle kaksi paitaa, että se voisi ostaa yhden Airbus-matkustajakoneen Ranskasta. Kiina on tarvitsemassa lähivuosina kymmenittäin uusia liikennekoneita. Kiina tulee myös tilaamaan suomalaisten osaamia risteilyaluksia, jotka nyt ovat menneet lähinnä norjalaisille ja amerikkalaisille varustamoille.

Kiina voi olla meille mahdollisuus ahkeran ja luotettavan työvoiman saannin osalta; heidän palkkatoiveensa on kilpailukykyinen ja se voi olla ratkaisu tuotettaessa vapautuvassa Karjalassa vapaakauppa-alue eduin tuotteita Venäjän loputtomille kulutusmarkkinoille.

Nythän tuotanto ja suunnittelu menevät sinne, missä palkat ovat kilpailukykyisiä sekä ennenkaikkea missä on kysyntä. Suomen vieressä on Euroopan suurimmat tulevaisuuden markkinat.

Kiina vie oikeutetusti osansa verran työpaikkoja, koska myöskin kulutus tapahtuu siellä. Ensimmäisessä vaiheessa lihoneet länsimaat luovuttavat "liukuhihnat" meneillään olevan kansainvälisen uustyönjaon operaatiolla kilpailukykyisille palkkakustannusmaille.

Kiinan jälkeen on tulossa toinen Aasian väestöjättiläinen Intia (1,1 mrd asukasta). Seuraavassa vaiheessa kansainvälisen työnjakopolitiikan mukaisesti luovutamme suunnittelutoimintamme "alakerran"; jälleen palkkapolitiikkamme ja kysyntätekijän mukaisesti.

Meille jää korkeasuunnittelu ja toistemme palvelu sekä alueellinen sisämarkkinarakentaminen ja ylläpito, vaikkakin jo nyt eestiläiset rakennusmiehet "konsultoivat" rakennustyömaillamme. Syy on selkeä, palkkamme länsimaissa ovat liian korkeat.

Me emme ole sen parempia kuin ystävämme Kiinassa tai Intiassa. Palkat tulevat myöhemmäksi onneksemme tasaantumaan hyvin pitkällä aikavälillä. Me voimme vain kilpailla osaamisella, laadulla tai sitten kustannuksilla; kustannuksissa olemme jo hävinneet, toistaiseksi.

Opetuksemme peruskoulusta yliopistoihin on uudistettava perin pohjin; nyt on tekojen aika, puhumisen ajat ovat ohi. Voimme myöskin vaihtaa liturgiaan ja jargoniaan hautautuneet politiikkomme seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Korkeateknologia ympäristö-, kierrätys-, energia-, tietotekniikka- ja telekommunikaatioaloilla ovat osaamisalueitamme kuin myös uudistuvien raaka-aineiden käyttö, vrt. peruspaperiteollisuuden muutos korkean osaamisen puuraaka-ainerakentamiseen.

Taloja tarvitsemme aina, mutta paperi takapuolen pyyhintään ja kertakäyttökulutukseen informaation jakajana on kohta historiaa, ehkä toilet operaatiot muuttuvat hiukan hitaammin :-)

Kiina ottaa joka tapauksessa osansa maailman taloudessa; me suomalaiset voisimme hyötyä asiasta olemalla vieläkin parempi yhteistyökumppani edes muutamaan niistä 250 ystävästä, mitä Kiinassa on meille jokaiselle.

Kiinankielen taito on tätä päivää ja tulevaisuutta. Kulttuurien tuntemuksella ja kielitaidon hallinnalla olemme varmentamassa sillanrakentamista maidemme välille molemminsuuntaisena liikenteenä.

Ilkka Luoma

[998.]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Markus RURIK Räsänen (nimimerkki)

MASSONIN PANKKIIREILLA ALKOI SUURET JUHLAT

www.markusreed.julkaisee.fi/51 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:

KAPITALISMI OLI VAIN KERTAKÄYTTÖ-PROSESSI

Seuratkaa aikaa pikku-porvarit ja jyvä-jussin pennut:

www.markusreed.julkaisee.fi/83

Ilkka Luoma

Erikoista siinä on se, että Kiinan kommunistinen puolue ajaa markkinataloutta ydinasioiden säätelyllä ja valvonnalla. Yksityisyritteliäisyyttä kannustetaan kaikin voimin ja nuorista kiinalaisista suuri osa haluaa perustaa oman yrityksen - herää kysymys kun tuolla ahkeruudella tullaan entistä lujempaa maailmanmarkkinoille, niin miten meille ammattiyhdistyspeliin tottuneille käy?

Urho Koikkalainen (nimimerkki)

Olisiko Ilkka Luoman 998. kirjoitus tänne US-blogialueelle?

Kiinassa valmistuu joka vuosi 340.000 insinööriä, ja se on enemmän kuin EU:ssa, USA:ssa ja Venäjällä yhteensä, koeta nyt siinä pärjätä. Kiinalaiselle insinöörile riittää puolikas meidän palkasta! Emme voi olla varmoja, että olisimme parempia insinöörejä...

Jukka-Pekka Vasara

# 2 Heikosti käy kilpailussa eurooppalaisille vaikka tehtäisiin mitä, se on selvä. Vähemmän heikosti kävisi jos edes yritettäisiin nostaa kilpailukykyä, onhan Euroopallakin valttinsa kuten paljon valmiimpi infra ja kohtalaisen vakaat yhteiskunnat.

Eurooppalaiset poliitikot omistautuvat keskiluokan hassutukseen ilman sen kummempaa ideologiaa tai edes suuntaa, ainoa tavoite on pysyä vallassa. Tuloksena sitten nähdyt valtaisat alijäämät ja ovella oleva romahdus.

K Veikko

"Kiina voi olla meille mahdollisuus"

Kiina on meille myös velvollisuus. - Velan oton myötä suomalaista varallisuutta siirretään sinne missä rahasta on ylijäämää, siis Kiinaan. Jonain päivänä tuota varallisuutta tullaan pyytämään takaisin ja, jos silloin ei ole millä maksaa, niin on kumarrettava syvään.

Mahdollisuuksien käyttäminen edellyttää myös (meistä) epärelevanteilta tuntuvia poliittisia myönnytyksiä. Mutta vaihtoehtona on vain että joku muu käyttää nuo mahdollisuudet.

Käyttäjän helenat kuva
Helena Tornberg

Kyllä vain nyt on menossa uusjakoa, taloussotaa ym. vallanvaihtoa. Olemme kovasti jälkijunassa mutta luotettavina, hyvinä ja toisia kansoja kunnioittavina yhteistyökumppaneina voimme selviytyä. Paitsi makro- vienti ja globaalitalous meidän tulee myös ottaa itsenäisempi ja luovempi ote mikro- ja lähitalouteen.
Joskus on hyvä olla pieni.

K Veikko

Tuli sen verran raakileena, että Edit:

”Kiina voi olla meille mahdollisuus”

Kiina on meille myös velvollisuus. - Velan oton myötä suomalaista varallisuutta siirretään sinne missä rahasta on ylijäämää, siis Kiinaan. Jonain päivänä tuota velkaa tullaan pyytämään takaisin ja, jos silloin ei ole millä maksaa, niin on kumarrettava syvään.

Mahdollisuuksien käyttäminen edellyttää myös (meistä) epärelevanteilta tuntuvia poliittisia myönnytyksiä. Mutta vaihtoehtona on vain että joku muu käyttää nuo mahdollisuudet.

Urho Koikkalainen (nimimerkki)

Suomen valtio ottaa koko ajan Kiinasta valtionvelkaa täyttämään mm. sosiaalisten kustannusten vajetta. Tämä raha ei vain auta kilpailukykyämme lainkaan.

intrigööri (nimimerkki)

Kiinan ja Intian nousua saa vain ihmetellä. Toisaalta molemmissa maissa on suuria sisäisiä ongelmia, joita on vaikea edes mieltää. Kiinan valtavan kansan kulutusnälkä kasvaa, kustannuserot Eurooppaan kapenevat joka vuosi. Valtio jyllää rahoilla ja vallalla toistaiseksi, kommareiden maa on nyt maailman rikkain ja kapitalistinen kasvu on siellä kiihkeintä.
Kiinassahan kopioidaan näppärästi vaikka Pendolino ja samalla parannellaan sitä. Omien isojen suihkareiden tuotanto taitaa olla Kiinassa jo alussa. Melkein kaikkea tehdään siellä jo itse ja pian tuotetaan ne loputkin.
Onko kaiken mahdollisen länsimaisen tekniikan kopioiminen sitten vahvuus vai heikkous? Missä on luovuus? Mutta niinhän japanilaisetkin pitkään vain kopioivat, kunnes he oppivat monilla alueilla maailman parhaiden joukkoon. E-Koreankin nousu on huima, unohtamatta pikku Kiinaa, Taiwania.
Suomen ja Euroopan suurimpia ongelmia on ilman muuta työmarkkinoiden joustamattomuus. Täällä roikutaan kynsilläkin kiinni saaduissa eduissa, jotka saatiin toisena aikana, vaikka ei niistä ajoista kauan ole. Luottamusta ei paljoa ole, ei se ole ihmekään.
Mutta on Euroopalla vahvuutensakin, jos vain osaamme niitä hyödyntää. Luovuutta ja osaamista on löytynyt tähänkin asti. Infra toimii ja hyvin koulutettua väkeä riittää mille alalle vain. Yleistä kulutustasoa joudumme laskemaan, kun se Aasian maissa kasvaa, se ottaa kyllä oikein koville.
Suuri kysymys tässä on, kestääkö EU kasassa. Oma veikkaukseni on, että kyllä se kuitenkin kestää, tiivistyy ja vahvistuu. Vedonlyöntiä tästä asiasta pitää seurata vain sivusta, siinä ei taskueurot paljon paina, biljoonia vastaan.

Urho Koikkalainen (nimimerkki)

Kiina kokee tänään jo Euroopan EU:na, eikä yksittäin Saksana, Ranskanen, Englantina jne ... EU on Kiinan suurin kauppakumppani, ja kaupasta Kiina elää, entä jos emme osta sieltä mitään?

Ilkka Luoma

Kiina halusi USA:n tilalle suurimmaksi kauppakumppanikseen EU:n ja niputti EU:n yksittäiset valtiot yhteen - niin helppoa se on, kun tilastoniksit ymmärtää poliittisten tarkoitusperien hyväksi ;-)

Joke (nimimerkki)

Maaseudulla on sanonta joka menee jotenkin näin,
Ensimmäinen sukupolvi rakentaa talon,
toinen sukupolvi pitää sen,
kolmas sukupolvi hävittää talon,

Euroopassa vanhempamme rakensivat maan,
me olemme pitäneet sen
nyt nuori sukupolvi hävittää maamme,

Ajatelkaas, järjetön maahanmuuttopolitiikka
järjetön velanotto, työhaluttomuus, täysi näköalattomuus,
euroopalla ei ole hyvää tulevaisuutta.

Ilkka Luoma

13#
Kansakunnat vaativat aika-ajoin sodat purkamaan paineet ja puhdistamaan ilman - se meidän luonne on nyt vain sellainen. Jännitteet kasautuvat, ja alkaa hallitsematon vihan purun aalto ja ... no, tiedämme loput.

Jukka-Pekka Vasara

# 13 Sanonta on sinänsä hyvä enkä sitä kiistä mutta minun mielestäni juuri nyt on vallassa se hävittävä sukupolvi..

Ilkka Luoma

Nyt on vallalla henkisyyden hävittävä kvartaalisukupolvi, jolle vain maallinen ja materiaalinen kähmintä-ähkyröintivoitto on tärkeää; sukupuuttoon kuolevan lajiryhmän tunnusmerkit.

Urho Koikkalainen (nimimerkki)

Kuinka ahneita me oikein voidaan olla?

Ilkka Luoma

17#
Mehän voimme tuota pohtia jokainen sisimmässämme ;-)

Toimituksen poiminnat