Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pitääkö säätää ylipainomaksu, nikotiinitase ja rasvamaksavero?

Muistamme Esko Ahon ehdottaneen "tahallaan itsensä sairastuttaville" - ylensyöjille ja huikkaajille ylimääräisiä veroja - tulevaisuuden suurina yhteiskunnallisina menoeräriskeinä. Tänään suomalaiset ovat entistä lihavampia - olemme kasvutaloudessa. Paino nousee, ruokamäärät kasvavat ja makkara maistuu - maallinen elintaso länsimaissa lihavoittaa kansoja. Kuka maksaa ylipainomaksut tulevina vuosikymmeninä - vai aloitammeko kulutuksen puolituksen? Mitä kirjoitimme viisi vuotta sitten? ---

[08062005] Kestosuosikki niin mainonnassa kuin arkipuheissa on ollut ja on liikapaino eli ylisyönti. Rasvakerrostumat ovat länsimainen kulutusyhteiskuntien vaiva ja tulevaisuuden "kansantauti". Ylensyönnin seurausten eliminointiin käytetään koko maailmassa enemmän rahaa kuin kehitysapuun.

Jokainen ylimääräisen rasvakerroksen omistaja tietää kaksi peruskeinoa hoitaa asiaa; ei ole vallankumouksellista, että oikea liikunta on luonnollinen tapa ylläpitää lihaksiston kuntoa sekä aikaansaada "rasvavarastojen" sulamista.

Toinen perin selvä keino on valita syömisensä oikein; ihminen kun tarvitsee vain juuri sen verran kuin kuluttaa! Yllättävää. Periaatteessa näillä kahdella elementillä reilu enemmistö ylensyöneistä ja liian vähän liikkuneista toipuisi normaaleihin mittoihin ja saisi kaupan päälle virkeämmän mielen.

Vakava länsimaalainen elintasoylipaino!

.
Liikalihavuuteen vaikuttavat myös ympäristömme markkinainformaatio sekä kulutustottumuksemme. Myös itse ruoanlaiton tekotavat vaatisivat kriittistä tarkastelua; käytämme yksinkertaisesti liian vähän kasvipitoisia aineksia niin ruoanlaiton yhteydessä kuin myös itse syömisessä. Nämä asiat tiedetään. Itse asiassa liikasyönnin syitä, seurauksia ja keinoja sen estämiseksi on tutkittu enemmän kuin vajaaravittujen elinolojen parantamismahdollisuuksia.

Liikalihavuus on länsimaiden tauti. Me yksinkertaisesti ansaitsemme liikaa, koska meille kertyy liian suuret "pahojen päivien" varastot vyötärölle. USA:ssa ylipaino on vakava kansantauti. Monissa ylikulutuksen markkinamaissa trendi vie XXL-osastoille yhä enemmän.

Markkinapaine (so. vapaa markkinatalous) ajaa kulutusta vatsahemmotteluun unohtamalla aktiivisen ja luonnollisen osallistumisen liikkumiseen. Steppereiden, laihdutuspillereiden ja muiden poppakonstien mainonta on kyllä kiitettävää, vaikka perusosallistuminen itse normaaliin liikkumiseen riittäisi noin yli puolelle ylipainoisista.

Kaukoidän maiden kulttuureissa liikapaino on pienempi ongelma, koska elintavat ja ruoanlaittokulttuuri ovat huomattavasti erilaisia kuin meillä länsimaissa. Rasvojen, hiilihydraattien ja muiden aineiden merkitystä on tutkittu enemmän kuin luonnollisen liikunnan merkitystä tasapainoiseen elämään.

Suomi on ollut agraariaikakaudella rasvojen maa; kova työ metsissä on vaatinut kunnon eväät. Nyt kulutuksemme pitäytyy hiirikäden liikkeisiin ja sekä hissinnappulasormen liikeratoihin.

Maailman väkirikkaimmassa maassa Kiinassa käytetään huomattavan paljon vihanneksia ja kasvipitoisia öljyjä ruoanlaitossa. He eivät esimerkiksi syö eläinrasvaisia juustoja juuri lainkaan. Kaukoidässä syönti ja kulutus ovat pääsääntöisesti tasapainossa.

Rike tuhansia vuosia vanhassa ruokakulttuurissa on länsimaalainen pikaruokatankkaus liukuhihnamentaliteetilla; tuo ruoan "minuutissa mahaan" syöntimenetelmä ei yksinkertaisesti istu kaukoidän kulttuureihin (kirjoittaja ei halua puuttua yksilöiden valinnan vapauteen muuallakaan, vaan mielipide perustuu haastatteluihin sekä siihen, että on oletettavaa ihmisten haluavan liikarasvoistaan eroon).

Länsimaissa tulisi kannustejärjetelmillä pyrkiä vaikuttamaan luonnollisen liikunnan lisäämiseen, koska sosiaali- ja terveysmenojen osuudessa on runsaasti verovaroja liikasyönnin häiriöiden haittavaikutuksien hoitoon.

Ylensyönti ja liikkumattomuus on kansallinen ongelma monissa kulutusjuhlamaissa. Ikävintä on, että se lisääntyy koko ajan. On tunnettua, että terveessä ja aktiivisessa kehossa asuu virkeämpi mieli, joka on osallistuvampi. Terveestä ruumiista saadaan suurempi energia ratkomaan muita ongelmia, joihin Suomessakin törmäämme vääjäämättä.

Ilkka Luoma, 13 kg ylim.

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

JK.

Tänään köyhä kansa syö "halvan" ja jonoissa ilmaiseksi jaettavan rasvaisen ruoan --- toisella puolella hyväosaiset syövät dieetti- ja vähärasvaiset fitnessosaston valmiseinekset ja erikoisvihannekset biodifilicus- ja terveysjogurttien kera ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Merja Kautto (nimimerkki)

Aihe, joka rassaa meitä yli kolmannesta, ja enenevässä määrin. Liikalihavuuden hoito tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kun vielä muutoinkin erilaisten elintasosairauksien kustannukset nousevat ja lisääntyvät. Pitääkö "terveiden" maksaa "tahallaan sairaiden"kuluja? Raaka kysymys, mutta eteen se on tullut. Hyvä kirjoitus, ja herättävä!

Merja Kautto (nimimerkki)

Ykkösen JK. jäi ensin lukematta, siinä piilee huomisen suuri ongelma, köyhän väestön lisääntyvä rasvalihominen, hyvin oivallettu, mutta surullista. Ehkä luonto näin oli sen tarkoittanut. Heikot kuolevat ja vahva sen kuin porskuttaa.

Rajunen (nimimerkki)

Rasvaojen sijaan pitäisi varoa enemmän sokereita. Kysymys on tietysti lyhytketjuisista hiilihydraateista, ei tärkkelyksestä tai kuiduista, kuten tässä videossa tulee ilmi:
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Amerikkalainen lastentautien professori luennoi, miksi sokerit ovat rasvoja vaarallisempia: Rasva täyttää vatsan paremmin kuin sokeri, mutta molemmat lihottavat, joten sokerilla pystyy herkuttelemaan rasvoja paljon paremmin. NIitä laitetaan ruokiin paljon innokkaammin, sillä se saa kaiken maistumaan paremmalta. Samalla voidaan väittää ruoan olevan vähärasvaista vaikka se lihottaisi aivan samalla lailla, puhumattakaan liikasokerin muista terveyshaitoista.

Merja Kautto (nimimerkki)

Rajunen:

Amerikkalaiset ovat ääri-ilmiöinä maailman lihavimpia, suomalaiset taas keskimäärin maailman lihavimpia.

Ilkka Luoma

Huomisen yhteiskunta tulee säätäämään kaikille henkilökohtaiset kulutus-, säästämis-, ympäristövaikutus- ja terveystaseet, joissa määritetään velvoitteet, vastuut ja oikeudet.

Hemmo Liimapuu (nimimerkki)

Eipä tunnu suomalaisia kiinnostavan kallein kansansairautemme, ilmeisesti olemme jo kaikki yli sen sopivan painon :-)

Tevestock (nimimerkki)

Luuletteko, että terveillä on suuri ilo maksaa "tahallaan sairastuneiden" sairaanhoitokuluja. Syntyy lajinvalinta ja evoluution suunta. Lihavuus on kuitenkin elimistön keino varautua huonoihin aikoihin!

Ilkka Luoma

7#
Yhteiskunta joutuu vuosikymmenen kuluessa vielä suureen ilmiriitaan tiettyjen ryhmien kustannusten maksamisesta - raadollisuus lisääntyy ostovoiman niukentuessa, valitettavasti.

Realistipessimisti (nimimerkki)

Kansa jakaantuu kahtia tältäkin osin. Rasvaa ja sokeria sisältävät puoli-ilmaisruokaa syövät köyhät ja korkeatasoista vähärasvaista sokeritonta terveysruokaa syövät rikkaat. Rikkaat eivät halua maksaa tietämättömien köyhien sairauskuluja, vrt. Björn Wahlroosin lausunnot.

Anna Mattson (nimimerkki)

Kulutuspuolitus tuolla alkoholiosastolla varmaan vähentäisi noita muiden maksamia toisten aiheuttamia kuluja...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset