Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Maailmalla haetaan vauhtia kulutuspuolitukseen

Maailmalla puhaltavat uudet minimalismin tuulet - uutisointi puhuu myös kulutuksen vähentämisestä suositun kasvunpolitiikan lisäksi - Helsingin Sanomat 06.06.2010 - [E] -Talous: Degrowth-ajattelu/ kirjoittajana Elina Venesmäki ~ Jäähyväiset kasvupakolle. Onko meistä sen ymmärtäjiksi, ettei 10 litran vesiämpäristä saa 20 litraa vettä? Materia ja energia ovat yksi ja sama, on vain kysymys aikaansaadusta "haittajäljestä".
.
[ ... kuluttaja, miksi meidät on nimetty markkinataloushenkisesti - etsiin ostettavaa, vaikka kaksihenkisen perheen kahdessa wc:ssä on jo molemmille omat sähköhammasharjat - mutta kun sähköistetylle kesämökillekkin pitäisi saada omansa, ei tarvitsisi kuljetella 'pepsodentteja ja jordaneja' alvariinsa mukanansa - "kahdensimme kotimme työhön ja vapaa-aikaan" ... ]
.
Kaikilta poliitikoilta irtoaa kasvuhakuisuus - ja hyvinvoinnin lisäämispuheet. Milloin yhteisten asioidemme hoitajat ymmärtävät, että rajallisesta ei määrättömästi ammenneta? Kasvuntalouden rinnalle on älykkö- ja intellektuellipiireissä nousemassa kulutuksen vähentäminen, jopa puolitus.
.
Maapallo hengästyy ihmisen mukana. Markkinatalouden kovat näyttötalousarvot ovat manipuloineet meidät tuplapakoputkien, leikkimökin kokoisten pihagrillien ja heinälatojen mittaisten citymaastureiden ikeeseen ja autuuteen.
.
Puolueista nykyinen työväen- ja toivopuolue Kokoomus on selvin näyttö- ja kulutustalouspuolue [1] , jolle kasvu ja kasvuhakuisuus ovat maallista globalisaatiomannaa [2] - se on ikäänkuin sumentanut elämisen laatuajattelun elintason nousuportaita ylös kilpajuostessamme.
.
Entinen työläispuolue rakkaudelle omistautunut SDP kumppaninsa SAK:n kanssa hakee hyvitystä porvarien jatkuvalle maalliskukoistukselle ajaen lisää palkkaa, lisää vapaa-aikaa ja lisää työn helpokkeita, jotka aina lisäävät ihmisestä ulkoisen energian käyttöä.
.
.
Syömme maapallon vuotuisen biokasvun jo syyskuun loppuun mennessä
.
Globalisaatioihminen syö yhteisen pallomme vuotuisen biokasvun jo yhdeksässä kuukaudessa [3] . Loppu kolme kuukautta on velaksiottoa, jonka korkona on hallitsematon ympäristömuutos. Ihmiskunta kiihdytti velanotolla kasvunsa yli sen kestokyvyn, minkä evoluutio loi ympäristölle vuosimiljoonien aikana. Syömme huomista ylihuomisen sairauksille.
.
.
Herkkä kysymys Sinulle kuluttaja 
.
Maapallo sairastaa maallistuneen ihmiskunnan kanssa. Filosofit ovat heränneet pohtimaan vaihtoehtoa kulutuskasvulle. On herätty miettimään stabiilia tilaa, jopa vähentämistä. Herkkä kysymys Sinulle kuluttaja: "Mitä sinä tarvitset lisää, mitä sinä tarvitset enemmän, voidaksesi kantaa sen geenistöllisen vastuun, mikä Sinulle on periytetty historian hämäryyksistä saakka?"
.
.
Zizek ja Attac
.
Suomessa Attac [4] -järjestö määrämuotoistaa markkinatalouden rinnalle hallittua vakauskulutusta, jossa vuotuinen biokasvu jättää marginaaleja tuleville vuosille - siis annamme ympäristöpankkiin varantoja, joista ympäristöyllätysten koittaessa on reservejä elämän ylläpidolle.
.
Filosofi Slavoy Zizek [5] on uuden aallon edustaja vanhasta maailmasta. Entinen intellektuelli kommunisti koettaa saada aikaiseksi vallankumousta - vanhoin teesein. Onko Zizek kuitenkin prototyyppi uudelle minimalistiselle ajatukselle, jossa tasapaino on verotuksen, yhteiskuntaelämän ja elinvoimakeskustelun keskipiste kulutusmantran sijasta?
.
.
Uskonnot loivat meille ympäristön vastaisesti ainutlaatuisuusaseman, jota meillä todellisuudessa ei ole
.
Maailmalla leviää ajatus uusheräämisestä. Missä mennään? - Ihmiskunta on osana luontoharmoniaa, jossa resurssit jakaantuvat tasapainokilpailussa ja evoluutiovoittajan/ -voittajien tahdissa. Oleellinen ero on siinä, että ihmisettömässä luonnossa on vastavoima aina edessä, liikakasvun hillitsijänä. Luonnossa ovat aina myös häviäjät - mikä on ihmisen kohtalo seuraavien 200 vuoden aikana?
.
Me tapoimme ja tapamme vastavoimiamme tavoitellessamme lisää, lisää ja aina vain lisää - kutsumme sitä elintasoksi, ja monesti hankimme sitä toisten kustannuksella. Viriääkö jostain ohjatussa luontostruktuurissa jokin sellainen voima, joka tasapainoittaa meidät suhteelliseen maapallokokoomme? [6]
.
Repeääkö levinnyt kuilu ylikulutuksen markkinatalouden ja elämää kituuttaneiden kehitysmaiden väliseksi sodaksi elintilasta, puhtaasta vedestä ja riittävästä ravinnosta? Optio- ja sijoituspapereita kuin kultavarantojakaan ei voi syödä nälkäänsä, kun niiltä katoaa sinä viimeisenä päivänä koko markkinatalouden perusprinsiippi - vaihtoarvo.
...
.
Tekstissä olevien alaviitteiden linkit:
[1] ---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Kansakunta+etsii+vaihtoehtoja   ---
[2] ---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1754769/evoluutiolla-ei-ole-tunteita-adjektiiveja-eika-sinansa-ihmista-tai-elainta/   ---
[3] ---   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230/ympariston-kestokyvyn-ylitys-maksetaan-nyt-talouden-shokkiaaltona/   ---
[4] ---   http://fi.wikipedia.org/wiki/ATTAC   ---
[5] ---   http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/Zizek/   ---  
[6] ---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=virukset   ---
...
.
Tekstiin liittyvät kuvakansiot
- Vesi [A] - elämän lähtökohta, joka ei uusiudu, ja joka uhkaa paikka paikoin loppua, kuin elämä ilman markkinatalouttakin [B] -
Copyright by Ilkka Luoma [C] - kuvia saa käyttää ylläolevan kirjoituksen yhteydessä...
.
[A] ---   http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/End%2520of%2520Pure%2520Water/   ---
[B] ---   http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/Ulkona%2520markkinatalouden%2520-%2520ilman%2520s%25E4hk%25F6%25E4/   ---
.
Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.kuvat.fi

Alla kansalaiskirjoitus lähihistoriasta, jolloin kulutusmahdottomuus nousi pintaan jo tavallisten kansalaistenkin taholta:
.
[ORIG 18012009]

Hallitsematon kasvu päättyy aina - ja tilalle tulee uudelleen kasvu!

(Poliitikot, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoipaisuutta niin hyvinvoinnille kuin elämän helpottamiselle)
.
[ ... alussa oli vain olematon piste, se räjähti Big Bang´ina - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä alkutihentymä kahden olemattoman välille 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. 13 miljardia vuotta on sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja ahdistuneena ... ]
.
Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä. Syntyi Kiina ilmiö - maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping 2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".
.
Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla. Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.
.
Suomessa mm. valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta 4/  ~ onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen ~ onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.
.
Kasvu on luontaista. Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa. Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat - niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön.
.
Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 150 miljoonaa vuotta.
.
Kasvu on läntisen talouselämän perushokema ja päämäärä. Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua kvartaalivuosittain. Näyttötalousmaailma ja ihminen neljännesvuosittuivat.
.
Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin. Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano kuin tyrkylle laitto loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.
.
Ihminen maalasi itsensä 5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tuplapakoputkista, leikkimökin kokoista pihagrilleistä kuin heinäladon kokoisista citymaastureista.
.
Koko elävä järjestelmä on luotu lisääntymiselle, ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/, joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.
.
Kasvu on luontainen termi. Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuaa ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonian.
.
Lopulta aina, ja todella aina, kasvua seuraa räjähdys; joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi. Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtyminen, seuraa vuosimiljardinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.
.
Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä. Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista?
.
Huomaako Kiinan kansa makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhnatinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa.
.
...
Numeroselitteet [Link]
1/   http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys  
2/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=yksil%C3%B6suoritus+j%C3%A4i+el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n  
3/   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1718091  
4/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa+tapahtuu+-+kulutamme%2C+s%C3%A4%C3%A4st%C3%A4mme+ja+j%C3%A4lleen+tuhlaamme  
5/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Ihminen+kautta-aikojen+on+halunnut+erottautua+ja+olla+my%C3%B6s+kokemassa+samankaltaisuutta  
6/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Virukset+kilpajuoksevat+kuten+ihmisetkin+  
.
.

Ilkka Luoma

.
Mielipidekirjoitukseen liityvät kuvakansiot ~
[kuvia linkkikansioista saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]
.
Kuvakansio 1
Kasvun keskittymää Kiinassa - yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä, tuleeko rajat vastaan?
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28k7s+ilkka-luoma-china---maailman-korkein-rakennus.html   ---
.
Kuvakansio 2
Harmoniaa luonnosta ilman ihmistä, miltei - kuitenkin vesi aina läsnä, alkukotimme rajattomuudessa, mutta silti mitattavissa
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---
...

.
SENT:

Cc: liisa.hyssala@stm.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; paivi.rasanen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi
Sent: Monday, December 29, 2008 11:21 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi
I SENT:

Cc: paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; anni.sinnemaki@tem.fi ; heidi.hautala@europarl.europa.eu ; timo.soini@europarl.europa.eu ; oras.tynkkynen@eduskunta.fi ; satu.hassi@europarl.europa.eu ; jyrki.katainen@vm.fi ; kellesa@hotmail.com ; mikko.sauli@gmail.com ; erkki.tuomioja@eduskunta.fi ; ville.niinisto@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; leif.fagernas@ek.fi ; lauri.lyly@sak.fi

Sent: Sunday, June 13, 2010 2:49 PM
Subject: KANSALAISKIRJOITUS ja VASTINE - [06062010 - HS/Talous - Degrowth/E.Venesmäki] ~ Maailma hakee vauhtia puolitukseen
...

Maailmalla haetaan vauhtia kulutuspuolitukseen
(Maailmalla puhaltavat uudet minimalismin tuulet - uutisointi puhuu myös kulutuksen vähentämisestä suositun kasvunpolitiikan lisäksi - Helsingin Sanomat 06.06.2010 - [E] -Talous: Degrowth-ajattelu/ kirjoittajana Elina Venesmäki ~ Jäähyväiset kasvupakolle)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus. Pioneerit liikkeellä. Meiltä menee tuohon kasvun mahdottomuuden opiskeluun noin 20 vuotta, niin kauan vie aikaa, jotta ymmärrämme tuon ämpärivertauksen.

Peter (nimimerkki)

Nykyisen tekniikan ansiosta degrowth-malli voisi onnistuakin. Olen aina ihmetellyt miten resursseja tuhlataan ja pidetään järjettömänä sitä että tehtäisiin muuta. Uusliberaali uskonto sanelee agendan ja selittää myös miksi talouselämä kampanjoi raivokkaasti luonnontieteilijöitä vastaan ympäristöasioissa. Liberalismia ja vihreää taloutta ei voi yhdistää joten vihreä talousmalli voittaa ajan myötä - luonnonlakeja vastaan on turha pyristellä. Eri asia miten eliitti selittää asian kun savu taistelun jälkeen on hälvennyt. Mutta kukapa luopuisi vallastaan noin vain -

Toseen asiaan. Minulla on muutama hahmotelma - vain hajanaisia ajatuksia siitä, miten tuotantoa voitaisiin järjestellä. Äkkipäätä ne tuntuvat villeiltä mutta kyse onkin brain-storming-vaiheesta:

Otetaan ravinto. Ennen tarvittiin 90% väestä pelloille. Nyt tarve on luokkaa 1%. Tekniikka ei silti ole kovin monimutkaista: traktori lisälaitteineen, pari läppäriä, pumppua jne. Traktori kulkee hätätilassa tunkion kaasulla jne. Tästä ei tule Suomessa ongelmaa, muualla kylläkin lämpätilan noustessa, peltoalan ehtyessä ja öljyn loppuessa. Suomessa voi asiaa avittaa (jo ulkomailla kehitetyillä) lasisilla tornitaloilla, joiden sisällä on kerroksittain/lomittain kasviviljelmiä joissa ei tarvita multaa. Hämmästyttävän suuri peltoala saadaan yhden tornin sisään; energian tarve myös hämmentävän pieni. Siitä hedelmiä ja kasviksia.

Asunto: muinoin rakennettiin kivitalo sadoiksi vuosiksi. Sovelletaan samaa mallia, niin yksi sukupolvi rakentaa asunnot 20lle. Tarpeeksi paksu kivimuuri pystyyn, niin päivityksen ja huollon tarve on vähäinen. Tukholam keskustan keskiaikaiset talot ovat yhä asuttuja eikä se ole ainoa paikka Euroopassa. Pystymme nyt rakentamaan paremman talon kuin tuolloin... Kolmannes kansallisvarallisuudesta on nykyään kiinni asunnoissa. Työvoiman tarve vähenenisi mallissa radikaalisti. Uusi asunto on varkaan, ukkosen, luodin ja palonkestävä. Ja haluttaessa helposti lähellä ns nollaenergiataloa. Talot keskitetään isompiin kaupunkeihin. Liikkumisen tarve vähenee.

Näin on asunto ja ruoka saatu hyvin pienellä työllä vailla mullistavaa tekniikkaa ellei mullatonta viljelyä lasketa. Käytetään jo olemassaolevaa tekniikkaa uudella tavalla.

Yksi IC-tehdas ja pari muuta kokoonpanoon jne niin jokaisella on miniläppäri. Koteloita voi valmistaa puusta... Kaapelia ei tarvitse vetää jos käytössä on YKSI satelliitti (toinen varalla), jonka kautta media, netti ja puhelut hoituvat. Tarvitaan pari high-tech-korkeakoulua joiden yhteydessä pieniä tuotantolaitoksia. Softa on tunnetusti jo melkein ilmaista.

Kaikkia teitä ei ole pakko päällystää asfaltilla eikä Karjalan korpiin ja Lappiin ole pakko vetää leveitä baanoja. Suomessa lienee maailman parhaat tiet noinkin pohjoisessa. Kanadalainen sukulaiseni oli äimänä. "Millä rahalla olette tehneet tämän? Teillä täytyy olla paljon ylimääräisiä varoja..." Heillä jyrää markkina, joten korpeen ei tehdä tietä ollenkaan. Ja jos joskus harvoin tehdään niin ei päällystettyä. Englannissa River Simple-firma levittää uutta tapaa tehdä autoja paikallisesti Open Source-periaatteella. Hinta tulee olemaan jotain 5000€. Juuri tuo toimii tosin vain kaupungissa -

Laivaliikenne voisi korvata suuren osan rahdeista, varsinkin rannikoilla. Suuri voitto ympäristölle. Jos päästäisiin siitä, että ajoitus on sekuntipeliä taloudenpidossa niin osa henkilöliikenteestäkin voisi sujua meritse kuten ennen tehtiinkin. Erittäin mukava, turvallinen ja elämän laatua nostava tapa liikkua.

Jo nyt olen puolittanut työajan...hehe. BTK on syösykierteessä. Mutta elämän laatu parantunut. BTK on korrupti ja huono mittari, samoin nykyinen kansaintaloustiede. Että ulkomaankauppa? Peak Oil on pian päällä jolloin Kaukoidän kauppa possahtaa kuin ilmapallo. Tässä on tarkoitus mietiskellä eikä ratkaista kaikkea kerralla.

Luetteloa voisi jatkaa. On täysin mahdollista elää säällistä elämää vaikkei enää ollakaan uusliberaalin taivaassa kyykytys-yhteiskunnassa. Kyse on vain valinnoista. Tapoja on monia. Ongelma: miten välttää sota ja anarkia kun agressiivinen alfa-urosten kaarti psykopaattivahvisteineen menettää sen instrumentin jolla pidetään valtaa ja kyykytetään kansaa? Toinen ongelma: miten estämme samaa jengiä uusimasta tekosiaan uusissa oloissa?

Toki tuo uusi yhteiskunta olisi suhteellisen paikallaanpysyvä, mikä ei haittaa yhtään. Perustarpeet olisi helppo tyydyttää paljon paremmin kuin 1800-luvulla. Tekniikka on nykyisin aivan eri tasolla - ja aivan ratkaisevaa on, että kansan tietotaito myös on aivan eri tasolla kuin 1800-luvulla. Sille ei eliitti enää voi mitään. Perusinsinööri kyhää äkkiä rojusta radion. Mahdollisuus ratkaiseviin virheisiin ympäristöasioissa pienee. Ehkä maailma ei tuhoudukaan.

Ofelia (nimimerkki)

On vaikea uskoa kulutuksen järkeistymiseen niin kauan kuin yhteiskunnan hyvinvoinnin mittarina on utopia jatkuvan talouskasvun mahdollisuudesta. - Elämä on talouselämää.

Kun fyysisen hyvinvoinnin kannalta tarpeellinen kulutustaso on saavutettu, tulevat mukaan psykologiset tekijät, valta, turvallisuus ja yhteiskunnallinen asema. Poliittinen ja ideologinen manipulointikoneisto vaalirahoineen jää kirkkaasti toiseksi. Mainos ei ole vain kaupallinen ilmoitus, se edustaa kokonaista elämänkatsomusta. Sen voima, aikana, jolloin yksittäiset ihmiset ja kokonaiset kansat ovat menettäneet henkisen riippumattomuutensa ja perinteiset kulttuuriarvonsa, perustuu siihen, että oikeanlainen kuluttaminen viestii oikeanlaisesta statuksesta ja elämänkatsomuksesta.

Luulisin, että luopuminen on, ja tulee olemaan enemmän yksilöratkaisu, johon uskaltautuvat ne "vapaat sielut", jotka eivät ole valmiita orjuuttamaan itseään tavaran ja oikea imagon vuoksi. Kulutuksen hinta ei ole vain läähättävä luonto, se kyllä lopulta selviää, pahempi on, että se on maksanut yksilön riippumattomuuden ja henkisen valinnanvapauden.

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

2 ja 3,
suunta on jo oikea. Pioneerit ovat nyt liikkeellä ja suuri massa herää myöhemmin.

Ofelia (nimimerkki)

Joskus hämmästelen sitä uskoa ja luottamusta, mikä meillä on virtuaaliseen rahaan ja omaisuuteen. Jumalaan ei uskota likikään niin lujasti. G.G.Jung sanoi aikanaan, että jokainen aikakausi luo omat myyttinsä. Sekö on tämän ajan myytti?

MT (nimimerkki)

Peter kirjoitti: Liberalismia ja vihreää taloutta ei voi yhdistää joten vihreä talousmalli voittaa ajan myötä - luonnonlakeja vastaan on turha pyristellä.

Hyvin outo lause..?..

Nyt on ihan pakko kysyä sinulta: Tiedätkö mitä liberalismi tarkoittaa. Kehoittaisin ottamaan selvää ennenkuin kirjoitat tuon kaltaista. Liberalismi ei pyristele luonnonlakeja vastaan -liberalismi arvostaa niin yksilöä kuin luontoa.

Ekologisuus kaikessa toiminnassa on perusedellytys -koskee niin yksittäisiä kansalaisia kulutustottumuksineen kuin teollisuutta tuotteineen.

Peter (nimimerkki)

#6 Mitä liberalismi tarkoittaa?

Väitän edelleen, että loppujen lopuksi liberalismia ja vihreää taloutta ei voi yhdistää. Edellinen perustuu ahneuteen ja (vanhentuneisiin teorioihin ja) kuvitelmiin markkinoista - mikä käytännössä nykyään tarkoittaa että monopolikonserni tekee mitä mielii. Jälkimmäinen perustuu periaatteessa siihen, että luonnontiede antaa tietyt ohjeet ja rajat taloudelliselle toiminnalle. Ristiriidan näemme joka päivä kun (osa) talouselämästä peitetysti kampanjoi ilmastotutkijoita vastaan. Näemme saman ristiriidan Meksikon lahdella kun Beyond Petroleum (miten valheellinen nimi!) kiersi tyypilliseen tyyliin säännöksiä säästääkseen pari senttiä ja sitten valehteli ainakin kuuteen kertaan vuodon volyymin (saaden mm amer senaattorin tuomitsemaan sen täysin vastuuttomaksi firmaksi ja USAn presidentin kiroilemaan). Selvästikään yksi maailman suurimmista yrityksistä ei perusta luonnonsuojelusta. Esimerkkejä samasta aiheesta on melkein loputtomiin - et ole huomannut? Et lue lehtiä? Käytännöllä on merkitystä - ei teorioilla.

Liberalismi on monimerkityksellinen sana. Vilkaiskaamme hieman sen talousteoriaa. Paljon on kiinni ns uusklassisesta teoriasta. Sen ilmeinen riippumattomuus kaikesta mikä edes sivuaa käytäntöä tai empirismiä ällistytti minua jo opiskeluaikoina. Täydellisen markkinan idea on hieno ajatuskonstruktio. Vielä hienompaa olisi jos sille olisi jotain käyttöä käytännössä. Oletus: Homo economicus - on järjetön, suorastaan naurettava. Sen vaikutusvalta olisi jo hävinnyt jos joku muu kuin asiaan ankaralla kädellä vihitty uskovainen , so, ekonomisti - olisi viitsinyt popularisoida/ tuoda sen julki kaikelle kansalle. Vähän kuin Raamatun jutut. Oikein hienoja latinaksi. Jo nyt olen kaatanut teoreettisen perustan, jolla suuri osa kansantaloustieteestä lepää...hehe.. Lukijalle joka ei ole opiskellut tuota "tiedettä", sanoisin, etten suinkaan ole yksin tässä käsityksessä. Monet kiusaantuneet kansantaloustieteilijät itsekin ovat yrittäneet selitellä myöhemmin näitä perusteita muuksi - minkä jälkeen on osoittautunut, että selitykset olivat aivan yhtä piinallisia... Tämä kaikki kuuluu yhteiskuntamme tabuihin, vähän kuin Marxin opit neukuissa muinoin. Yhtä lailla ojassa molemmat. Niinpä sensuurimekanismit ovat kehittyneitä, mutten mene niihin, koska tila on rajoitettu.

Kysy keneltä tahansa ekonomistilta ja hän vastaa, että ns markkinataloudessa kasvun loppuminen on mahdottomuus ja merkitsee lamaa ja täydellistä taantumista. Jollei mennä koko ajan eteenpäin niin mennään taaksepäin.

#2. Jäi sanomatta että periaatteessa on aina niin ettei tekniikka aseta esteitä. Esteet ovat psykologisia, poliittisia ja organisatorisia.

Orjaluonne haluaa seisoa asennossa ja kuunnella komentoja. Pieni vähemmistö päällepäsmäreitä inkl psykopaatit taas kaappaa aina vallan ja ryhtyy kyykyttämään muita. Psykopaatit (aivan eri asia kuin psykoottinen) lienevät yllättävän suuri osa tätä ongelmaa. -heitä on pomoissa ehkä 10% mutta kansassa yleensä vain 1%. Heidät pitäisi identifioida ja tehdä vaarattomiksi jo kouluaikana. Historian tehokkain yksittäinen toimenpide maailman muuttamiseksi paremmaksi...? Lievä vitsailu sallittakoon. Irvailen paljon, mutta pohjalla on asiaa, ainakin toivon mukaan...

Huomasin että tekstissäni on kirjoitusvirheitä. No, ei tämä ole väitöskirja. BTK pitää siis olla BKT, jne.

Meillä olisi "varaa" kaikenlaiseen, joka nyt on muka mahdotonta, jos hommat organisoitaisiin toisin. Mm estetiikka voitaisiin huomioida paremmin. Se on todellista elämän laatua. Samoin parempi terveydenhuolto.

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Suurin vaikute ympäristön "ylisyöntiin" on velan saanti. Maapallo ei itsessäään havaitse kuin materiamuutokset ja niihin tarvittavat energiankäytöt. Velka antaa mahdollisuuden kiihdyttää materiamuutoksia ja lisäenergian käyttöä. Tästä johtuu ympäristön ja talouden kuumeneminen. Millä tavoin eläinkunta lainaa huomista?

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Kulutuksen jatkuvasta lisääntymisestä per ihmiskunnan elotonni, käy esimerkiksi Saksan maa-alueiden peitto asfaltilla. Jo 20 vuotta sitten silloisen Länsi-Saksan maapinta-alasta oli asfaltoitu 6 prosenttia, voimme arvata, että tuo prosenttiluku on nyt paljon suurempi. Otetaan hypoteesi, entä sitten kun viimeinenkin maahehtaari on peitetty betoniin tai asfalttiin?

Elotonni=1000 kiloa elävää ja kuluttavaa ihmismassaa.

Ilkka Luoma

On ilo havaita erinomaista ja syväluotaavaa pohdiskelua antikasvusta, jolla lienee suuri merkitys huomisen ympäristöselviytymiselle.

Kuinka paljon Sinä tarvitset asioita ympärillesi ja miksi hankit aina lisää ja suurempaa - esimerkiksi käykööt auto, kesämökki ja asunto, miten on Sinun näiden kohteiden kehitys? :-)

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

10. Aika tyypillinen kasvuketju:

Fiat 600 - Vauxhall Viva - Opel Ascona - Volvo 740 - MB 320 ja nyt Volvo XC90, tajusin jujun, uskonpa, että seuraavaksi tulee paljon pienempi, paljon pienempi ;-)

Ilkka Luoma

11#
Aika tyypillinen hyväosaisen, ahkeran, nokkelan tai onnekkaan hankintaketju - joko näyttäen tai käyttäen ;-)

Ofelia (nimimerkki)

Nimrod "Suurin vaikute ympäristön ”ylisyöntiin” on velan saanti"

Minulla kun ei ole taloustieteen kolutusta, niin vastatkaa hyvät "veljet": Miten tämä velanotto toimii? (en nyt tarkoita kans.väl. rahoitusmarkkinoita)

Onko sille pääomalle, jota valtiot "lainaavat" olemassa jon kinlainen vastine?
Otammeko me lainaksi virtuaalirahaa, jota ei "de facto" ole edes olemassa?
Jos saatavissa oleva lainapääoma on vain illuusio, kauanko kestää ennen kuin se romahtaa.

Tätä lähinnä tarkoitin puhuessani uskosta virtuaalirahaan. En ymmärrä tämän uskonnon teologiaa.

Ofelia (nimimerkki)

Vielä tuohon edelliseen.
Onko niin, että virtuaaliraha on käypää valuuttaa vain niin kauan kun me lujasti uskomme siihen. Vrt. jatkuva talousluottamuksen mittaus tai markkinat, jotka hermostuvat. Aivan niinkuin: "jumalat suuttuvat"

Joskus vaikeuksia ilmaista asioita selkeästi; Hamlet sanoi sen kauniimmin, mutta minä en ole mikään Hamlet. (Henry Parland)

Ilkka Luoma

Ennen oli rahan katteeksi kultakanta, nyt numerot tietokoneiden uumenissa ja saamiset velallisilta.

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Raha on oravannahan jatke, rahalla on tietty suhdanteisiin liittyvä ostovoima, ja lopulta "viimeisenä päivänä" silläkään ei ole mitään arvoa, raha on mielikuva ja kysyntäinstrumentti.

Ilkka Luoma

Velanotto kiihdyttää kulutusta per aikayksikkö - kts. uusin artikkeli tämän jälkeen...

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Jäämme odottamaan "kolmisoinnun" viimeistä osaa!

Leukatietäväinen (nimimerkki)

Koko blogialueen parhaita kirjoituksia. Sokeat näkevät jatkuvan kasvun. Näkevät ymmärtävät rajallisuuden tosiasiat.

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Kansaedustaja Päivi Lipponen oivalsi kirjoittaa tästä samasta asiasta, vien tämän linkin "lupaa kysymättä" hänen kirjoitukseensa ja tuon tänne hänen jutun kirjoituslinkin :-)

Nimrod Hyötyläinen (nimimerkki)

Tässä linkki edustaja Lipposen epäröivään talouskasvukirjoitukseen:

http://lipponen.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/17/tar...

Veikko Ekholm (nimimerkki)

Ventti:
Luoman artikkeli on valovuoden edellä Lipposta.

Nils Juuti (nimimerkki)

Blogipalstan parasäänestyksen ykkönen on tässä.

Toimituksen poiminnat