Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Millainen totuus on jalkapallossa se tärkein totuus?

Jalkapalloväki puhuu pitkään totuudesta, jota pelikentän ehdoton auktoriteetti ei nähnyt. Onko todellinen totuus vähäisempää kuin säännöt ja ehdottoman vallan totuus? Englanti teki maalin, mutta sitä ei hyväksytty. Olisiko Saksan pitänyt tehdä lopussa hyvityksenä yksi oma maali? Mitä kirjoitimme jalkapallosta, kun Saksassa oli maailmanmestaruuskilpailut 2006?

[15062006] Saksassa kohtaa koko maailma miltei joka kolkaltaan. Jalkapallo on lisävälineetön laji, jota potkitaan niin Afrikan hiekkarannoilla, Englannin nummilla kuin Amerikankin stadioneilla. Kaikki maanosat ovat edustettuina sulatusuunissa, joka kohtaa laajimman yleisönsä mitä missään muualla urheilumaailmassa.

Jalkapallosta nousee maidensa suurimmat sankarit, erityisesti Etelä-Amerikassa, jossa jalkapallopeli pysäyttää lähes kaiken muun. Saksassakin elää revanssia maailmanmestaruuksista rautaisena tahtona kuin aikoinaan Gruppin teräs, joka kestää...

EU-alueella on useita todellisia jalkapallomaita, ja nyt EU onkin hajanaisempi sitten edellisten jalkapallon maailmanmestaruuskisojen. EU osallistujat ovat itsenäisempiä kuin vuosiin, EU-lipulla ei ole joukkuetta.

Kansallistunne katsomoissa on käsin kosketeltavaa ja innokkaat maansa kannattajat maksavat mitä tahansa päästäkseen hurraamaan juuri edustamansa maan maaleja. Kaikki haluavat voittaa ja vain yksi kruunaa maineensa seuraaviksi vuosiksi mestaruuspystillä.

Kansalaiset elävät tunnelatautunutta hektisyyttä menestyksestä, mutta myös pettymystä, koska aina toinen häviää lähestyttäessä loppupeliä. Riemu ja katkeruus kohtaavat nopeasti ja tunteet muuttuvat riemusta pettymyksiksi, kuin myös häviöstä uuteen voittoon.

Missään kilpailussa ei kohtaa näin voimakas tunnelataus, yhteenkuuluvuus ja osallistuminen omiensa juhliin ja tunteeseen ylpeydestä tai tappiosta. Jalkapallossa kohtaa aito osaaminen, lisävälineitä ei ole, ei rikkoutuvia ja savuavia moottoreita, vaan peliä jaloilla, taidolla ja vahvuudella pitää taistelutahtoa loppuun saakka.

Jalkapallossa kohtaa fyysinen voima ja henkinen kantti kestää tappiolla oloa vääntäen sen voittoon. Pelisilmä, joukkue ja tiimi ovat kaikki kaikessa. Vahvimmat maat ovat joukko kirkkaita tähtiä, mutta kuitenkin joukkueita, joissa yhteenpelaaminen ratkaisee. Jalkapallo on todellinen joukkuepeli.

Jokainen joukkue edustaa omaa kansakuntaansa ja on ylpeänä edustamassa maansa värejä. Kymmenien tuhansien yleisöt kannustavat raivoisasti omiaan, koska tunnepurkaus oman kansallislaulun raikuessa kostuttaa paatuneimmankin silmät. Jalkapallopeleissä ihmiset kokevat yhtenäisyyttä, ylpeyttä maastansa, ikäänkuin itsekin olisi parempi kuin vierustoveri, jolla oli se väärän värinen lippu.

Urheilu yhdistää ja jalkapallossa kohtaavat taistelutahto, yksilöosaaminen ja joukkuepelitaito. Maalintekijät ovat sankareita, yleisö hullaantuu aina omiensa maalista. Pelillä on myös synkempikin puoli, toinen häviää. Häviämisen taito on vähissä oltaessa maailman huipulla.

Nyt peleissä on koko maapallon valiot ja on käynnissä peli kuninkaiden kuninkaista. Pelejä katsoo enemmän ihmisiä kuin mitään muuta tapahtumaa. Jalkapallo tunnetaan Ghanan pikkukylissä, Tokion diskoissa, Lontoon pubeissa, Argentiinan kaduilla kuin ruotsalaisten baareissakin.

Kansa kokoontuu kaikkialla kannustamaan omiansa. Joukkovoima ja -tunne ovat niin väkeviä, että tuolla tsempillä ja huumalla taltutettaisin pahempikin taloustaantuma kuin pätkätyöttämyyskin. On kysymys nautinnosta ja tunteesta. Tunnelatautuneena ihmiset antavat kaikkensa ja elävät siinä niin hektisesti, että yhteenotoilta ei voi välttyä.

Kuinka voitaisiin kanavoida tämä kilpailuhenki, taistelutahto ja yhteenkuuluvuus kansallisiin asioihin helpottamaan arkisia ongelmia. Jalkapallon aikaansaamalla draivilla voisi olla käyttöä muuallakin, kunhan vain tietäisi kuinka energiat suunnataan kansallisesti oikeisiin kohtiin.

Yhteenkuuluvuus, kansallishenki ja ylpeys omista ovat vahva alkuvoima tuottamaan positiivista asennetta. Onkin sanottu, että sodat ja pelit eivät eroa juuri toisista, koska kyseessä on voitto tai tappio.

Haastetta poliittiselle järjestelmälle aikaansaada sama yhtenäisyys, tunne, osallistuminen ja joukkoon kuulumisen into. Kansakunta on juuri niin vahva kuin on sen henkinen tila yhtenäisyydestä kohdata kaikkialla vaanivat ongelmat ja vaikeudet.

Paras voitto on yhteinen voitto, ilman sen epätasaista jakaantumista osallistujilleen. Jalkapallossa saavutettu voitto on yhteinen ja koskee koko kansakuntaa. Siinä on se pieni ero liike-elämän voittoihin.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Tulikivenkatku (nimimerkki)

Saksa sai hyvityksen nyt vuonna 1966 tapahtuneeseen vastaavaan virheeseen, kun juuri Englanti oli vastassa. Puntit ovat nyt tasan.

Pekka Manner

Onneksi Suomi on futiksessa lähinnä säälittävä, kyllähän tuota jalkapalloriemua on kiva katsoa kun jengi sekoaa totaalisesti!

Ruben Välisalo (nimimerkki)

Jalkapallon ylin päättävä elin on aikansa elänyt ja toisessa päässä köyhien valtioiden pikkupojat nauttimassa sen tuomasta ainoasta ilosta.

Viljo Niinistö (nimimerkki)

Englannin maali oli kuin vertaus Suomen poliittiseen ilmastoon, tuomari oli kuin poliitikot ja kansa kuin maalikamera.

Viljo Niinistö (nimimerkki)

Yksi,
Asian voi noinkin puntaroida, ainakin Saksan näkökulmasta, englantilaiset tuskin muistavat tapahtumaa vuodelta 1966 :-)

Ilkka Luoma

Monesti me ihmiset katsomme valhetta totuutena, koska emme näe kaikkea tai pahimmillaan emme ymmärrä ...

Viljo Niinistö (nimimerkki)

Kuusi,
siis olemmeko raakileita näkemään todellisuutta, onko todellisuus jokaiselle omanlaisensa?

Ilkka Luoma

7#
Kovin harvoilla on täyttä vastaanottokykyä, sillä monien asioiden totuus on niin yllättävä. [fil.] - jalkapallossa Eng-Saksa se oli sen sijaan selvä.

Ilkka Luoma

4#
Millaiset videot pitäisi saada meidän poliitikoille, jotta he näkisivät sen käytännön totuuden, joka on arkipäivää meille tavallisille veronmaksajille?

Viljo Niinistö (nimimerkki)

Heh, niin, poliitikoiden kameroissa pyörii heidän markkinaosastojen tekemät filmit ja totuus jää siten tuon taakse pimentoon.

Ilkka Luoma

10#
Suuri kansa se hymyilee vakavana noille puoluevideoille :-)

Nikodameus (nimimerkki)

Finaali:
Saksa-Brasilia

Ilkka Luoma

12#
Olisiko Brasilian sijasta Argentiina?

Vesterinen (nimimerkki)

Aivan makea loppupeli olisi Saksa - Argentiina!

Toimituksen poiminnat