Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Populismi on kirosana, mutta oikea keino vaikuttaa suoraan kansalaisiin?

Edellisissä eduskuntavaaleissa voittajaksi nousi Jyrki Kataisen Kokoomus työväenpuolueena. Perussuomalaiset saivat myös voiton, mutta pysyivät oppositiossa - Kokoomus nousi hallitukseen. Mitä populismi neljä vuotta sitten merkitsi ja mitä se tulee merkitsemään ensi keväänä?

Kansa tulee arvioimaan äänillään erityisesti kokoomuslaisen politiikan ja hakee perussuomalaisten olematonta tavoite- ja puolueohjelmaa - julkaiseeko Timo Soini nyt vihdoin voiton kynnyksellä uskottavan vaali- eli kansalaisliikeohjelman? Mutta mitä kirjotimme vajaa neljä vuotta sitten? Menikö arviot kuinka kohdalle vai pieleen? ---

[25082006] Selkokielinen ja ymmärrettävä puhe sekä näiden mukainen päämäärien asetus on epämiellyttävää, koska silloin joutuu sitoutumaan puheisiinsa. On helpompaa kuuluttaa vastustaja tai kilpailija populistisesti käyttäytyväksi, kun se esittää toimia asioiden muuttamiseksi puolueohjelmansa mukaiseksi. Puoluepolitiikan on tultava kansan luokse eikä päinvastoin. Kansalaisvaikuttaminen voi olla huomisen uusi suunta ilman perinteellistä puoluepolitiikkaa.

Hallituspuolueet ovat keksineet jä löytäneet uhriksi Kokoomuksen, joka esittää yksinkertaisia päämääriä parantaakseen kannattajaryhmiensä elämää ja huomisen tulevaisuutta. YLE on uusinut kuosiaan, sillä se kävi sumeilematta hallituspuolueiden kimppuun Kokoomuksen sätinnästä ja populisteiksi haukkumisesta mm. puoliyhdeksän pääuutisissa.

Mikäli Kokoomus tuottaa vaalilupauksien myötä toteutuman puhutun sanan mukaisesti, niin tästä populismista kansalaiset pitävät.

Timo Soini ja Perussuomalaiset ovat perinteellisiä populisteja, jonka Timo Soini myös myöntää. Olemalla kansalaisille ymmärrettävä ja selkeä, on se kannustettava toimintamalli, sillä äänestäjät halunnevat väriä, rehellisyyttä ja suorapuheisuutta.

Hallituspuolueita painaa valta ja pyyde sen jatkamiseksi. Ylpeys näkyy jo nyt esiintymisissä, jossa hymistys ja nautiskelu omasta erinomaisuudesta on juovuttavuudessaan silmiin pistävää aikana, jolloin on mm. alkanut maailmanlaajuinen taistelu työn uudelleen jaosta. Suomenkin on huomenna löydettävä paikkansa yhteisöllisenä toimijana, muutoin on kaamea krapula käsillä.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja kansalaisvaikuttaminen on jo otettava huomioon uudella hallituskaudella. Vaikutusvalta kansalaisilla ei ole enää kerran neljässä vuodessa, vaan osallistuminen tulee aktivoitumaan vähintäänkin kulutuskäyttäytymisessä ja vaikutteessa näihin päätöksiin. Valittavan uuden eduskunnankin on otettava huomioon kyselyt kansalaisilta.

Lähestyminen kansaan Suomessa ei käy "heikomman" moittimisena ja sättimisenä. Kokoomus on itse vedenjakajalla ja saattaa saada suuren äänivyöryn uudistajan arvioidusta roolistansa. Kokoomuksen nuorella puheenjohtajalla voi olla vielä ässiä hihassa, vaikka galluppien mukaan omatkin "purevat".

Markkinatalous antaa tylyt tuomiot Suomen työlämän joustamattomuudesta, korkeista työvoimakustannuksista ja minimipalkoista, jotka estävät perustöiden järjestämisen mm. pitkäaikaistyöttömille.

Nykyinen hallitus ei pääse paistattelemaan oloaan syvällä muhivien perusongelmien vuoksi. Yksinäisyys, vanhushuolto ja -hoiva, osanuorison jatkuva pahaolo ja tietämättömyys huomisesta, lisääntyvä piiloalkoholismi sekä "vastuunpoistolääkitys" ja yksinäiset ikääntyvät naiset kuin myös erakoituvat kaupunkilaisvanhukset eivät ole nousseet puheenaiheiksi.

Suomen taloudella menee nyt, juuri nyt, hyvin ja ulkomaankauppa takoo vientiylijäämää investointien karatessa ulkomaille tuottamaan omistajilleen voittoa. Markkinatalouden hokemat sysäävät heikkoja toimettomuuskuoppiin ja siellä muhiikin huomisen seuraava ongelmapommi.

Hallituksen ei kannattaisi polkea oppositiovastustajaansa, sillä kansalaiset ovat Suomessa herkästi äänestämässä väärin kohdeltuja. Ymmärrys todellisista ongelmista olisi tärkeämpää kuin syyttää pääoppositiopuoluetta populisteiksi. Voihan pian olla, että kansa vaihtaa opposition hallitusvastuuseen ja jomman kumman nykyisestä päähallituspuolueesta oppositioon.

Asiat esille selkeinä tavoitteina ja ymmärrettävällä puheella, vaikkapa parjatun populismin nimissä, kunhan se pitää minkä lupaa. Lupaus ja sen pito ovat rehellisyyspassi ja paras valtakirja koko neljän vuoden ajaksi.

Herkkä edustaja tapaa säännöllisesti valitsijoitansa ja tunnustelee muuntuvia yhteiskunnan tarpeita äänestäjiltään, sillä he ovat se esimies, jolle ollaan tilivelvollisia. Myönteisimmillään populismi sen hyvässä muodossaan synnyttää yhteenkuuluvuutta ja intoa osallistua sekä kokemusta tarpeellisuuden tunnusta.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kuuntelen aamun (la, 24.7. klo 07) uutisia: "Ben Zyskowicz katsoo, että kerjääminen on vakava rikos, verrattavissa moniavioisuuteen ja naisten ympärileikkaukseen".

Tällä pääsee populistisesti ja heti mediaan, jotta ei tarvitse mennä Eteläranta kymppiin kerjuulle vaalirahoitusta kootessa.

Populismi suomalaisessa "työväenpuolueessa" on siirtynyt Strindbergin lämmitetylle katukäytävälle pystytettyyn tuoli-pöytä-vaalitoimistoon.

Nyt en enää ihmettele, että Strindbergin terassin puolesta niin voimakas kansaliike on syntynyt, että riistokapitalistikin nöyrtyi lopettamisaikeistaan luopumaan.
Vaikka vastapäätä olisi lippakioski, josta pepsin saa 1/7 hinnalla Strindbergin kerjäämättömään virvoitusjuomaan verrattuna.

Kun olen käynyt, ymmärrän toki: kerjääminen todella häiritsee Pohjois-Esplanadin pohjoisreunalla, mutta ei niinkään toisella puolella katua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Antti kerjää nyt verta nenästään, mutta sehän kuuluukin hänen tehtäviinsä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ari ja Ilkka

Jos poliitikko on leimallisesti Strinberg-asukas ja on pitänyt nais-poliitikoista koostuvaa "tallia" ja on hyväksynyt kummatkin "epiteetit" julkiseen profiiliinsa hymy huulillaan, hänen voisi arvioida käyttävän suhteellisuudentajuaan kun hän esittelee uusia sloganeita ajankohtaiseen keskusteluun.

Siis moniavioisuus, naisten ympärileikkaus...ja kerjääminen.

Ilkka Luoma

Kaikki puolueet tulevat kerjäämään äänestäjiä uurnille antamaan tuki juuri omalle puolueelle, mutta mikä se on tässä kahtiajakaantuneessa maassamme?
...

[Orig. sunnuntai, huhtikuu 22, 2007]
Kansakunta oppositioituu ja jakaantuu vedenjakajahallituksesta
...
[ ... yhteiskunnan yleisessä terveydenhuollossa jonotetaan, odotetaan ja saadaan yksipuolistuvaa palvelua - samaan aikaan yksityisellä puolella hoidot paranevat ja käsittelyajat nopeutuvat. Kansakunta seisoo vedenjakajallaan, missä pienen ryhmän tulotaso nousee suhteettomasti ja suuri osa leijuu jatkuvassa YT-uhassa ... ]

Hallitus on juuri muodostumassa/ muodostunut, siitä on tulossa suomalainen omakutoinen vedenjakajahallitus, jossa kohtaa kulutuksellinen markkinatalous vihreyden edustaessa vain sävyä markkinavoimien kirjokentässä. Samalla Suomi sai sosiaalidemokratian muutoskriisin oppositiossa, jossa eilisen suuri on tämän päivän pieni, vaikkei ero ollutkaan vastuuseen kuin 24.000 ääntä.

Suomi kohtaa ongelmansa seuraavien neljän vuoden aikana vedenjakajalla, jossa kiihtyvä kulutusjuhlallinen markkinatalous vastuullisuusepistolastaan huolimatta siirtää vakavien ongelmien käsittelyä tuonnemmaksi. Samalla muodostumassa oleva hampaaton entisen määrityksen vasemmistoaatteellisuus etsii juuriaan ja huomistaan kriisissä, jossa edessä on vain muutos.

Sosialidemokraattinen puolue ei hävinnyt vaaleja, vaan vaalit hävisi Suomen kansa passiivisuudessaan. Kansakunnan eheys mitataan kriiseissä ja seuraavalle hallitukselle luotiin nyt vedenjakajan kriisi kansakunnan hajotessa kahteen eri osaan ja leiriin. Toiset rikastuvat rikastumistaan - viime kädessä peruskuluttajan kukkaroista ja toinen puoli aloittaa köyhtymisensä niin taloudessa kuin henkisyydessä.

Suomi joutuu maapallollisen työnuudelleenjaon kouriin - me menetämme kilpailussa kalliin kustannusrakenteen myötä suotuisan meitä elättäneen vientiylijäämän, joka yli 10 vuotta on tahkonnut varoja osinkoina ja tulonsiirtoina - enimmäkseen investointeina ulkomaille. Yhteiskunnan palvelut aloittavat rapautumisensa samalla kun vaihtotase vääntyy miinukselle - nyt se porskuttaa maailmanlaajusestikin uskomattoman hyviä lukuja. Loistoristelijä toisensa perään saa tilausmerkinnät telakoillemme, mutta tämäkin aika juoksee vielä vähiin.

Puoluepolitiikka hävisi kautta linjan vaalit, jossa kansakunta heitti viestin passiivisuudessaan koko riemunkirjavalle puoluekentälle. Kansa on väsynyt sisällyksettömiin sanoihin, kansa on väsynyt 12,5 eurosentin hymistelykorotuksiin selostustekstillä kuinka valtiovalta ottaa osaa mahdollisuuksien rakentamisiin meille perusihmisille ja kulutuksen lähtökohtavoimille.

Demarit jäävät oppositioon keräämään aatettaan, voimaansa ja uutta linjaa, jossa kansakunta kohtaisi joukkohengen, yhteenkuuluvuuden ja tarpeelliseksi tuntemisen olotilan. Oikeudenmukaisuudesta ei tarvitse suuresti puhua - se ei koskaan täysin toteudu, sillä ihmiset ovat yksilöllisesti laumasieluja ja heillä on mielipiteensä. Vain koko kansakuntaa vahvasti uhkaava tekijä muodostaa kokonaishengen, jossa oikeudenmukaisuutta yhtenäisenä on helpompi jakaa. Yhtenäinen ja motivoitunut kansakunta kestää myös alenevan kulutusvoimakehityksen paremmin kuin hajallaan oleva.

Demarien ajattelukärkeä edustava vielä pikkuriikkisen ulkoministeri Erkki Tuomioja on osaltansa ratkaisijan roolissa. Hänellä on muistikuva ajoista, jolloin yhteenkuuluvuutta luotiin aatteella ja yhteisillä päämäärillä - tuo päämäärä muuten näkyy useasti Tuomiojan takin liepeessä. Rauha on saavuttamaton olotila. Niin kauan kuin on enemmän kuin yksi ihminen, on myös erimielisyyksiä ja näiden ääri-ilmiöinä sotia.

Aate on ja istuu kaikissa ihmisissä, mutta nyt se on kadoksissa useilta. Meille on syötetty ajatus vastuullisesta markkinataloudesta. Vastuullisuus markkinataloudessa, siis kilpailutaloudessa, on niin kauan täytenä mahdotonta kun on kilpailullista vastakkainasettelua ja markkinatalous on juuri sitä. Voiton tavoittelu saa aina kohtuuttomia muotoja ja se on Suomessa viime vuosina nähty, erityisesti entisaatteellista oikeistoa lähellä olevat piirit ovat erikoistuneet ansiottomaan kähmintään ja tulonjakoon sellaisilta, jotka todellisuudessa nämä miltei kaikki voitonsaavuttamisedellytykset ovat luoneet.

Demareilla on yksi tie Suomessa. Heidän on rakennettava se oikea vastuullinen yhteiskuntatalous ja -henki vastineeksi vääjäämättä epäonistuvalle kasvumarkkinataloudelle. Olemme jo nyt kuluttaneet koko maapallon tilaan, josta ei paluuta aikaisempaan ole. Meillä on jäänyt sopeutumisen nieltävä katkera kalkki, pakkosäästöt ja kulutuksen hillintä. Nämä teesit vaativat toimintaa ja uusdemarit voivat ottaa täältä kansalaisliikkeenä - ei siis enää puolueena - vastuun työmiehen hellään kouraan. Niinistökin viittasi työläisiin, joita me kaikki itseasiassa olemme - meille vaan jää erisuuruisia summia kukkaroon kulutuksen alttarille uhrattavaksi välttämättömyyksiin ja ei niin tarpeelliseen.

Kansalaisliikkeet ovat kansakunnan yhteenkuuluvuusryhminä toiminnan ja aatemaailman iholla. Kansakuntaa yhdistetään tavoitteilla, joita ei ole puoluepoliittisesti kuorrutettu sanahelinöihin vailla normaalijärkisen ymmärrystä. Kansalaisliikkeillä on aina kirkkaat tavoitekuvat: kulutus puolitetaan, bensiinin käyttö lopetetaan, kansalaispalkka työvelvoitteella asetetaan, todellinen kulutusvero haitallisuuskorotuksella säädetään jne.

Demarit voivat tehdä nyt neljässä vuodessa muodonmuutoksen aktiiviseksi kansalaisliikkeeksi, jossa jäsenyys saa kunnian ja vetovoiman. Henkilöitä vaihtuu ja aate kirkastuu. Kuluttaminen ja hokema täysturvatusta hoivayhteiskunnasta on mahdottomuus, mutta mahdottomuus ei ole luoda henkeä, jossa kaltaisryhmä kokee voimansa toinen toisestaan ja ryhtyy tekoihin päämäärin, jotka ovat kaikille ryhmässänsä samat. Demareiden on kuoriuduttava vuosikymmenien jämähtäneestä esihistoriamuistelosta kohtaamaan nyt vallitsevan kuluttamiseen keskittyvän markkinatalousmekanismin. Kuluttaminen ei ole arvo, se on rasite. Meidän ekologinen jalanjälkemme on yksinkertaisesti liian suuri - yksi maapallon suurimmista.

Meidän on varauduttava vaikeisiin aikoihin. Markkinataloushallitus ei ratkaise tämän eikä erityisesti huomisen päivän ongelmia - se ei ole valmis vahvoihin leikkauksiin ja toimiin, joissa kansakunta paimennetaan tekoihin, joita se ei julkisesti halua, vaikka sisimmässään tietää radikaalienkin toimenpiteiden olevan välttämättömiä. Demarit eivät hävinneet SAK-mainoksella, he hävisivät äänestämättömyydelle. Kerskakulutusmainos oli liian todellinen, se vain tehtiin väärin - ruoan, perustarpeemme kanssa ei leikitellä julkisesti. Mässäily oli totuus, jota tapahtuu yhä enemmän tällä vedenjakajalla, jossa tuloerot jyrkistyvät ja vatsanseudut kasvavat.

Meidän on tehtävä päätöksiä kansakunnan vahvuudesta, missä kouluttautuminen on lähtökohta 1. Seuraavaksi on tartuttava epämiellyttävään seikkaan - perinnöt ovat tänään ja huomenna suuremmat kuin koskaan ja osa noista varoista tulee menemään vanhusten omaan hoitoon ja huolehdintaan, tulontasaus ei jaksa huomenna enää tätä nykyistä hoivayhteiskuntamallia ylläpitää. Rahaa ei yhteisessä laarissa ole riittävästi.

Lähtökohta 1 - kouluttautuminen on jatkuvaa ja koko järjestelmä on pantava remonttiin, edellytykset remontin teolle pitää tapahtua nyt jo tämän vedenjakajahallituksen aikana. Oppiminen, osaaminen, innovaatiot ja ennen kaikkea uteliaisuuden vilpitön hyväksyminen takaavat menestymisemme, esim. ympäristöteknologialalla, jossa voimme nousta sen eräillä osa-alueilla maailman huipulle. Suomalaiset ovat rakentaneet Nokian amerikkalaisille omistajille. Huomenna ei enää kaikki ole myytävissä, me tarvitsemme oman kansallisen omaisuuden, jolla ei ole hintalappua.

Lähtökohta 2 - kansalaisiin on puhallettava yhteishenkeä ja se ei tapahdu räikeillä epäoikeudenmukaisuuksilla yhtiöiden tulojen jakamisessa - on luotava uusi ajattelu siitä, ketkä ja miten voitonedellytykset luodaan ja jaetaan. Eriarvoistuva ja uusluokkajakoa lietsova malli on nyt meneillään - osa kansasta on jatkuvan YT-uhan alla, toisaalta jatkuvaa työtä ei enää ole, on vain yrittämisen meininki, jossa olemme itsemme herroja hinnoittaen itsemme kukin tavallansa. Yksilöiden yhteenliittyminen on kansalaisyhteiskunnan suojelluin ominaisuus ja kaikki voivat rakentaa ryhmiä lobbaukseen ja painostukseen - luoden itselleen arvoisensa elämän keskipisteen.

Kiina, joka on nouseva maailman valta ja omien sisäisten ongelmien tyyssija ( ja meillä monien selityksien sija miksi meillä menee niin kuin menee...) - voisi antaa meille tuhansia vuosia vanhana historiana yhden hyvän neuvon. Se on ominaisuus, miten huolehdimme itseämme ja ympäristöämme.

Kiinalaiselle on tärkeämpää nähdä hyvinvointi lähipiirissänsä kuin pelkästään itsessä. Tämä ero kollektivistisesta ajattelusta meidän individualismiin on se suuri ero, joka nyt nostaa Kiinaa suurimmaksi talousmahdiksi. Kiinalaiset ymmärtävät, että yhteenkuuluvuus, hyödylliseksi tunteminen ja luottamus kokea osallistumista ja oikeudenmukaisuutta omassa ryhmässään on kaiken lähtökohta. Yksilö on valjastettu lähipiirin eduksi, ja näin yksilö on turvassa omassa yhteenkuuluvuusryhmässänsä.

Ilkka Luoma

.............................................

Kuvakokoelma ylläolevaan kirjoitukseen [ 1 - 6 ] :

1) IMG_0602.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184565/ ---

Teksti 1)
Kuvan kuuluisa patsas Helsingin Hakaniemessä demareiden linnoituksessa kuvastaa ottelua vastakkainasettelusta, joka on jo syntynyt jakamaan kansakuntaa vedenjakajalla. Osa ihmisistä repii yhä enemmän "lattiatason työstä ja -kulutuksesta" itselleen osinkoja, optioita ja palkkioita. Osa taas hylkääntyy leipäjonoihin, terveyskeskusjonoihin ja AA-klinikkajonoihin yksinäistyen osallistumattomuuteen ja hyväksymättömyyteen.

2) IMG_0603.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184593/ ---

Teksti 2)
Demareiden puoluelinnoitus Helsingin Hakaniemessä peräänkuuluttaa jäseniään palaamaan takaisin, kuin Gabrielille paluukutsu muinoiselta tytöltä. SAK:n kerskakulutusmainos ei hävittänyt demareiden kannatusta, vaan mainoksesta syntynyt ruokapilkkaa koskeva pahennus. Mainos oli edellä aikaansa, mutta liian kirkas - totuutta lienee edelleen vaikea katsoa silmiin ja tuomio oli valmis.

3) IMG_0606.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184605/ ---

Teksti 3)
Demareiden päälinnoitus, puoluetoimisto sulkee oviaan kesällä aikaisemmin, joko kesäajan takia tai ihmisten vapaa-ajan hyväilemiseksi. SDP "hävisi" Kokoomukselle vain 23.000 äänellä, siis koko maassa. Sauli Niinistö sai yksin 60.000 ääntä demareiden vankalta äänialueelta, SDP siis "hävisi" Niinistölle, ei Kokoomukselle. Vedenjakajatappio oli onni demareille, sille nyt he voivat uudistaa itsensä neljässä vuodessa ja tulla takaisin kansakunnan vastuuliikkeenä korjaamaan syntyneet ja syntyvät virheet. Kansakunta saa herätyksensä kokemaan ympäristönsä tilaa kaikkinensa.

4) IMG_0608.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184615/ ---

Teksti 4)
Kaiken päätteeksi kirjoitetaan perunkirjoitus, jossa jaetaan mitä on jaettavissa jälkeenjääville. Tuhkasta on noussut lintuja, niin myös kansalaisliikkeitä. Demareilla on nyt yhdistymisen kausi Vasemmistoliiton kanssa - koko tavallisen kuluttajan ja työtätekevän kansanosan on nyt liittouduttava yhtenäiseksi yhteiskuntavastuuliikkeeksi, jossa rintama ei rakoile.

5) IMG_0611.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184635/ ---

Teksti 5)
Vahingossa kuvausteknisesti ilman manipulaatiota saatiin lippu puolitankoon kävelemällä oikeaan kohtaan, jolloin näkymä oli todellisuuden vastainen - samalla tavalla Suomi sai hallituksen, joka on todellisuutta vastaan - se ei kohtaa ymmärrystä ympäristönsä kokonaistilaan, jossa ihminen itse ja ympäröivä luonto oireilee sellaista, mihin "vastuullisella kulutusjuhlalla ja markkinataloudella" ei parannuskeinoja luoda kokonaisuuden ehdoilla.

6) IMG_0612.JPG
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184663/ ---

Teksti 6)
Eduskunta alkaen vaalijärjestelmästä on tulevan remontin esitilassa, nyt paalutetaan perustuksia kestokykyyn mihin yhteiskuntamme joutuu oppimisessa, kouluttautumisessa, terveydenhoidossa, hoivaperiaatteissa, tulontasauksessa ja ennenkaikkea kansakunnan yhteenkuuluvuus- ja osallistumisjärjestelyissä, missä se aivan tavallinen kansakunnan osa saa kokonsa mukaisen sijan valtajärjestelmissä - on syntynyt uusien kansalaisliikkeiden aika.
..............................................................................

Ylläolevia linkkien alta saatavia kuvia saa käyttää vapaasti alun kolumnin kanssa. Copyright by Ilkka Luoma 2007 [ 14.huhtikuuta armon vuonna 2007, juuri ennen uuden hallituksen nimeämistä ]

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Ilkka Luoma

Ari,

se oli muutakin kuin vastaus - se oli heitto erityisesti demareille, ... mitä on tullut tehdyksi (ei tehdyksi) ja mitä voitaisiin odottaaa, sillä tämä maa tarvitsee niin demareita kuin kokoomuslaisiakin. Nyt on ollut Kokoomuksen aikakausi keskustalaisten kanssa. Edellinen oli demareiden juhlaa keskustalaisten kanssa, mutta mitä kansa vastaa ensi keväänä?
...

A ja A merkitsevät tässä ketjussa juuri kokoomuslaisuutta ja demariliikettä :-)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ilkka, #4, kiitos! Isolla k-kirjaimella (K)

Viimeksi taisin noin pohdittua tekstiä kuulla SDP:n puoluekokouksessa nuorten puheenvuoronkäyttäjien suista (heitä oli silmiinpistävän paljon puhujien, mutta ei päätöslauselmien sisältömäärääjien, joukossa). Muuan Matti oli primus inter pares, joten toivon hänestä vielä kuulevani. Sukunimi tulee sitten tutuksi.

Harvoin olen niin ilahtunut ollut kuin alkukesästä Joensuun Areenalla. Ja puoluekokousraportteja lukiessani kyynisen pettynyt.

"Junger sitä, Junger tätä, Jutta tota, Jutta sitä".

Erno Paasilinnaa, Ilkka Taipaletta, montaa montaa muuta luettelematta, tämä maa kaipaa (kokoomuslaisten joukossakin on monta todella vaikuttavan hyvää ajattelijaa ja puhujaa, mutta publisiteettia he eivät hae - eivätkä saa).

Jos ottaa asiakseen seurata, mitä Raimo Sailas todellisuudessa ajatuksistaan kertoo, voi siitäkin ilahtua (Kanava kannattaa tilata, 64 €/v).

Hän osallistui keväällä TV:n Kymmenen uutta käskyä keskustelusarjaan ja väläytti muutamaan kertaan keskipohjalaisittain etoksella, jota Anders Chydeniuskin (itse asiassa hän taloustieteilijänä oli myös eetikko) olisi kadehtinut (vähän samaa kuin itse asiasta kuultuna Aimo Kairamo oli rauhaisassa nurkassa kuppilan pöydässä istuen).

Kimmo Leppo ei myöskään ole huono!
Jussi Huttunen osaa ajatella ja käyttää valtaa valistuneesti.

Mutta aina sitten mahtuu joukkoon joku Juhani Aer (LKH) & Kari Puro (Ilmarinen), joille puolue on väline, ei sen kantama missio.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä vastaus oli Antillakin.

Ilkka Luoma

[Orig. torstai, kesäkuu 15, 2006]
Vastinetta Kokoomuksen puheenjohtajalle

Tätä vastinetta on edeltänyt alkuperäinen mielipidekirjoitus. Tähän kolumniin Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen vastasi asiallisesti suoraan replynä. En julkaise hänen vastinetta. Alla oleva vastine Kataisen kirjeeseen halutaan julkaista allekirjoittaneen toimesta julkisena kirjeenä.

Hyvä Jyrki Katainen,

Presidentin valtaoikeuksien lisääminen muodikkaan vähentämisen jälkeen on mielipidekysymys. On olemassa vahva kansalaisnäkemys presidentin valtaoikeuksista, kuten muistatakin arvoista, jotka kiinnostavat äänestäjiä, mutta ei edustuksellisuutta. Vahva presidentti ei murenna parlamentarismia.

Kuten informaatiologistiikan asioita seuranneena tiedät (oletus), suora kansalaisvaikute mahdollistuisi jo nyt teknisesti, mutta ei asiakysymyksellisesti ja salassapidollisesti. Ehkä edustuksellisuus ei haluaisi "uskoa" kansan käsiin edes osapäätöksiä tai mielidetiedustelua (?)

Kokoomus, mielestäni sopivana puolueena, olisi voinut ottaa selkeämpää kantaa mm. puolustusvoimiimme, joka on kansan sydäntä lähellä. Aihe on tietysti hankala, koska media ja Mot innostuu leimaamaan ne populismin tavoitteluksi. Kokoomuksen Nato-kanta on häilyvä ja taas kansalaisilla, enemmistönä, on siitä selkeä näkemys. Natokeskustelu on arvokeskustelua suurimmissa määrin. Suomi ei tarvitse Natoa.

Myönnän sinun runsaan ja positiivisen arvokeskustelun, se on rohkaisevaa alkua Kokoomuksen uudelle tulemiselle. Kuinka Kokoomuksen "perinnekilta", onnistuuko heiltä "uusin tuulin" arvokeskustelu?

Moni toivoisi arvokeskusteluun päämäärähakuisuutta sekä selviä kannanottoja eduskunnassa, vaikkakin "huudellaan" oppositiosta. Oppositioasema on muutakin kuin "kohteliaisuutta" hallituspuolueita kohtaan. Kuitenkin, joissain kannanotoissa on havaittavaa "terävyyttä".

Sairaanhoitajien palkkaus ja sen tarkistukset näyttää olevan listoillanne. Kuinka opettajien palkat ja poliisien vakanssit? Linjakkuutta olisi huolehtia sellaisesta, mikä on lähellä kansan sydäntä. Avaa oikea "brain storm" ryhmääsi ajatuksella, kuinka ihmiset pannaan töihin, ota riski ja katso mihin te pystytte (saman voisivat tehdä kolleegasi muissa puolueissa ja voisitte joskus panna "viisaat päät yhteen" laajemminkin; Suomi on yhteinen maa meille kaikille).

Ihminen ilman työtä on häpeä yhteiskunnalle. Selitykseksi ei käy se, etteivät kaikki halua tehdä työtä. Suurin osa ihmisistä motivoituu kunhan he huomaavat, että hänen asioistaan välitetään ja annetaan tunnustetta rehellisesti hänen hyödyllisyydestään.

Kaikilla puolueilla on omat linjaukset, "arvomääritykset" ja julistukset

Useasti ne eivät kohtaa todellisuudessa arkea, vaan jäävät kirjaimiksi paperille. Innovaatio ja uuden julistus tuntuu hyvältä, mutta kaikihan ovat siitä samaa mieltä. Kannanotto esim. sähköntuonnista Venäjältä on taas konkretiaa, jota ymmärtää niin äänestäjä kuin teollisuusjohtaja. Toki selvitysmiehen tulee tehdä tutkimuksensa, mutta periaatteellinen kanta voisi olla olemassa jo nyt. Kuinka hyvin Kokoomuksella on tiedossa ne venäläiset tahot, jotka ovat tarjoamassa "johtoa" Suomeen?

Uskoisin jokaisen puoluejohtajan tietävän eron painetuista puolueiden päämääristä ja toteutuvasta käytännön politiikasta, jotka ilmenevät mm. Kokoomuksen edustajista ja kokoomuslaista politiikkaa äänestävistä esim. yritysjohtajista. On hyvin tiedossa esim. Fortum "kähinä", joka yhdisti kansalaisia ymmärtämään taloudenhoidon yksisilmäisyyden ja suoranaisen ahneuden.

On tekopyhää mennä "laillisuuden taakse", antamatta mitään kantaa kohtuuttomuudesta, joka on ilmiselvä. Ymmärrän Kokoomuksen mieluusti pidättäytyneen "populistisesta" kannanotosta. Monissa piireissä tapahtuu samaa "kähmintää :-) " ja nämä piirit ovat lähellä alkuperäisen kirjoituksen mainintoja taloudenhoidosta.

On hyvin tiedossa taloudellisten parametrien tärkeys Kokoomuslaiselle politiikalle, joskus saattaa syntyä kiusautuneisuutta sinulle ja puolueellesi räikeimmissä tapauksissa. Fortumiin olisitte voinut antaa selvän kannanoton. Energia on siksi tärkeä elementti, ettei se voi jättää "kylmäksi".

Jo syksyllä aloitettu palsta- ja mielipidekeskustelu kilpailukyvyn parantamisesta vientitoiminnassamme mm. alentamalla palkkoja kautta linjan sai pahan kolauksen Fortum jupakasta. Kansalaiset ovat herkkiä "takapakeista". Miksi rivityöläinen antaisi pois 4-8% prosenttia, siis ehkä nettovaikutuksena 50-100 euroa/kk, kun ilman vastaavuutta todelliseen ansaintaan "parhaat" esimiehet ylimmissä kerroksissa tempaisevat kymmenien prosenttien korotukset, jopa yhtiön tuottaessa tappiota. Juuri tätä kirjoitettaessa (klo 19:03) television uutiset kertoi Liliuksen työntävän sähkönhintojen heilahtelut poliitikkojen niskaan. Nämä johtajat ovat suurelta osin Kokoomuksen perusäänestäjiä, ja he eivät äänestä sellaista puoluetta, joka "kampittaisi" heitä.

Onkin ymmärrettävää, että monesti puolueiden julistukset jäävät kirjaimen asemaan paperilla. Siitä huolimatta kannatan esilletuomianne innovaatioajatuksien hyödyntämistä laajalla rintamalla, kuten arkiluovuutta tuottamaan yhteenkuuluvuutta ja onnistuneita tuote- ja palvelukehitysratkaisuja , myös ihmisten ehdoilla.

Luovuus voisi kohdata myös passivoituneita ihmisiä kansalaistoimintaan; tekemättömiä "hyviä tekoja" on runsaasti. Puoluepolitiikka joutaa saamaan myös luovuutta, ei vain te, vaan kaikki.

Kokoomus esittää myös ponnettomuutta vaikutekanavana itse teollisuuteen ja kauppaan

Kokoomuksella on parhaat "eväät" suhteisiin elinkeinoelämään. Ponnettomuus poistuisi kannanotoilla siirrtyvistä ja menetetyistä työpaikoista (on huono selitys selitellä kustannuskilpailukyvyn puutteesta).

On muutakin kuin pelkka sana luovuus tai innovaatio. Kuinka ne pitäisi tuoda esille, jotta työpaikkamuuttoliike kaukomaille pysähtyisi? Kokoomuksella on kykyä, ja tämän äänestäjissä erityisesti, parantamaan tuotanto- ja logistiikkamenetelmiä yhteishengessä koko yhtiöporukan kanssa, jolloin saavutetaan kilpailuetuutta vastineeksi liian suurille palkoillemme.

Palkkajousto on yksi elementti, mutta se ei koske pelkästään SAK:ta, sen tulee koskea myös Kokoomusta lähellä olevia piirejä. Johtajien selittelyt kansainvälisestä kilpailusta huippuosaamisesta ja palkkamääristä ontuu, koska jokainen tietää kotimaamme hyödyt ehkä pienempien johtajapalkkojen vastineeksi.

Vastuuta ja osallistumista myös vapaaehtoisesti voisi näkyä, ja siihen Kokoomus merkittävimpänä talouspuolueena voisi kantaa linjakkaasti kortensa kekoon. Kokoomus voisi ottaa reippaasti kantaa myös rahan rahtaamiselle ulkomaille sekä vallitsevaan käytäntöön, että lähes kaikki liikenevä voitto jaetaan osinkoina.

Ymmärrän yrityselämän olevan "ulottumattomissanne" ja siihen puuttumisen olevan pyhien arvojenne vastaista. Ehkä kuitenkin kannattaisi pohtia asiaa, nimittäin joku/jotkut ryhmät siihen tulevat tarttumaan ja ripeästi. Mitta on monissa piireissä täyttynyt. Lujuutta puolueellesi antavat kannanotot myös epäkohdissa, jotka kohtaavat ihmisen räikeinä ylilyönteinä rahanjaosta, vaikka nämä piirit ovat perinteellisiä kannattajianne.

Et ehkä huomannut, mutta alkuperäinen kirjoitukseni sisälsi positiivisen viestin puolueellesi, totesin sen olevan kasvupuolue, koska oikeasti teillä on mahdollisuus saavuttaa eduskuntavaaleissa merkittävä voitto.

Teillä on vielä aikaa linjata jotain sellaista, minkä kansalaiset suoraan ymmärtävät; pukekaa selviä asioita innovaation ja luovuuden ympärille. Tehkää jotain ehdotuksia esimerkein teollisuudelle, kuinka kotimaista tuotantoa, tuotekehitystä ja työpaikkamotivaatiota kohennetaan. Tehkää myös ehdotuksia kuinka jaettava voitto tasapuolisemmin jaetaan. Puolue voi tehdä muutakin kuin edustajina ja ryhmänä säätää lakeja istuntosalissa.

EK julistaa parempaa kuin koskaan Suomessa, mutta ei huomaa hätää myös "hyvin toimeentulevissa" perheissä lasten ja nuorten osalta. Toimettomuus, osallistumattomuus ja yhteenkuulumattomuus repivät mm. Espoon kaduilla.

Kaikilla ei lähellekkään mene hyvin; yhteiskunnan kahtiajakoa on selvästi havaittavissa. Kokoomus voisi tehdä talouspuolueena täysin uusia avauksia > rohkeasti; herättäkää kotimaahenkeä päättäjiin. Kehoittakaa kansalaisvastuuseen kilpailukyvyssä, palkkoja voidaan alentaa myös hallitusti ylimmissä kerroksissa. Mihin on kadonnut yhteishenki?

Ottakaa kantaa nuorison hätähuutoon

Tiedät kuten tutkijatkin, että liian suuri osa nuorista ei tee mitään, eikä tee sitä huomennakaan. Pinnan alla muhii ongelmia, johon pitää puuttua. Kokoomus voisi tässäkin olla rohkea ja avata pelin yhteiskuntatyöhön nuorison "hedelmäpelinaputtelun" sijasta. Tiedät, että osallistuminen ja hyödylliseksi tuntemisen olotila on kaikille tärkeää.

Nuori voisi olla tyytyväinen, jos heille osoitetaan jotain, missä kohtaantuu yhteisöllisyys ja tekemisen meininki päämäärällisesti. Nuoret tarvitsevat myös selvää esimerkkiä ja reilua johtajuutta huomioimalla nuorten muuttuneet tarpeet.

Tehkää vaikkapa ehdotus kierrätysjärjestelmän "manuaalikäytöstä", siis jätteet purkuun ja kiertoon, vaikkapa purku käsin operoituna, parempi töissä kuin kaduilla. Velvoitetyöllistäminen on yhteiskunnan vastuuta jäsenistään.

Perusongelma, mitä osa kansalaisista havaitsee edustamassasi "aatteessa" on tunto, ettei teillä ole aina realistista näkymää, mitä pinnan alla tapahtuu. Menkää ja katsokaa myös ikävyyksiin ja ongelmiin.

Eduskuntasali on kaukana niistä tapahtumista mitä lähiöissä, terveyskeskuksissa, poliisien työtehtävissä, saattokodeissa ja nuorisoasemilla tapahtuu. Tämä kaikki positiivisuudella ja tavoitteella avata todellista keskustelua laajasti. Aattellisuus on rohkeaa kannanottoa, se ei ole liturgiaa, johon lähes kaikki edustajatoverisi laidasta laitaan "syyllistyvät".

Tämän päivän poliitikko ei ota riskejä, vaalit ovat tärkeämpiä kuin itse asiat. Kansalaisille voi sanoa EI, jos oikeasti osaa perustella sen. Poliitikko on myös "kiltti", kansalaiset haluavat karismaa edustajiltaa. Puheet voidaan pitää elävästi ja ilman papereita. Kannattaa käydä Kallion pubeissa ja uskon, että Siilinjärveltäkin löytyy kansankuppiloita, joissa kahdeksannen tuopin jälkeen tulee "suomalainen totuus" esille :-), ...viimeinen lause huumorilla.

Kokoomus on lähempänä suurta voittoa kuin pitkiin aikoihin

Arvostan rehellistä esiintymistäsi jo presidentin vaaleissa Matti Vanhasen kanssa, koska porvaripuolueetkin voivat puhaltaa yhteen hiileen. Te voitte jopa yhdessä ottaa kantaa aikaisemmin vain "vasemmistolle" kuuluviin kysymyksiin. Alkuperäinen kirjoitus ei ollut niin negatiivinen kuin ensilukemalta polemisoit. Jos sen luet uudelleen, huomaat positiivisia vivahteita.

Tosiasioihin perustuva kritiikki lähde- ja vertailumateriaalina puolueen julkilausumat ja hyvää tarkoittavat puoluekokousjulistukset eivät kohtaa, koska todellinen politiikka hoidetaan eduskuntasalissa vastakkainasetteluissa muiden puolueiden kanssa. Todellinen politiikan kritiikki kohtaa arkisessa elämässä, kuinka säädetyt lait todellistavat kansalaisten elämän ja toimeentulon.

Kokoomus on ns. järkipuolue, joka on kadottanut osaksi realiteettiansa ymmärtää "katuja ja kujia". Kokoomus on positiivinen puolue, jossa kohtaa osaaminen ja taito ratkaista asioita viemättä niitä aina lattiatasolle.

Kokoomus voisi olla seuraavien vaalien voittajapuolue selkeistämällä mm. Nato-kannan, selkeistämällä kannan Venäjän kauppaan ja muuhunkin yhteistyöhön. Terää voisi tehdä ryhdikäs esitys, kuinka Suomi itsenäisenä kohtaa Brysselin haasteet.

Kuntakysymykseenkin voisi saada jämäkkyyttä, eikä selostetta, että Kepun ja Demareiden kannat käyvät molemmat teille. Kunta voi olla vain "terve ja tyytyväinen". Hallituksellakin on vaikeuksia nähdä kunta-asia yhteisenä.

Menestystä toivottaen tehtäviisi ja määrätietoisuutta vaaleihin.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

Persut ottivat reippaan irtioton maahanmuuttokysymyksellä, mikä lieneekin heidän ainut ohjelma. Tyypillinen yhden asian liike, ja Suomi on ylivoimaisesti vähiten ottanut maahanmuuttajia maahansa. Onko tämä nyt sitä populismia?

Mauno Ladonlukko (nimimerkki)

Kerrassaan hieno ja kerrankin tänne räkyttäjien joukkoon tervetullut keskusteluketju. Asiat asioina ja totuus on niin kovin erilainen, kun sen ymmärtää, silti populismissa hallitusti on käyttökelpoisia osia kansalaisille.

Ilkka Luoma
Mats Nyfix (nimimerkki)

Olisiko persujen nyt jo aika tehdä puolueohjelma ja julkaista vaaliteemat ja -tavoitteet, pelkkä rääväsuisuus maahanmuutosta ei vie hallitukseen.

Toimituksen poiminnat