Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

[U] Yhteiskunnan hiljaiset ~ kansalainen Johan Venninen

(Kansalainen Johan Ebenhard Venninen [1909 - 2008] eli ja kuoli juuri siinä identiteetissä, jolla Suomen kansa on itsensä suosta nostanut ja itsenäisyytensä säilyttänyt - YLE TV 1 30.12.2008 1/)
.
[ ... 99 vuotias, kokonaan sokea vanhus oli elänyt elämänsä omin avuin ja katseli itse tekemässään luolastossa jäätymätöntä kaivoa, joka oli hänen ennustuksen mukaisesti täyttynyt puhtaalla vedellä. Katsoessaan hän myös totesi, että sauna sekä pukuhuone ovat vielä kesken ja pitää pesuhuoneen kynnystä korottaa, ettei vesi pääse pukuhuoneen puolelle ... ]
.
Kansakunta ihmisinä on juuri niin vahva kuin se itse päättää. Johan Venninen eli työtä tehden. Johan järjesti vieä 90-vuotiaana kaiken työn ja tekemisen. Venninen ei valittanut kohtaloaan, vaikka oli sokeutunut kokonaan jo 50 vuotta aikaisemmin. Johan uskoi itseensä ja teki kaiken sen omin avuin, mitä näki tarpeelliseksi.
.
YLE:n lähettämät kaksi dokumenttia Johan Vennisestä liikuttivat katsojansa hiljaisiksi. Tuli olo, jossa ei olisi iljennyt omia pieniä vaivojaan valitella. Johanin mennessä yksin kalaan merelle, heräsi jo epäusko rohkeudesta ja varmuudesta, jossa Johan osasi kotirantaan jopa kuuden kilometrin souturupeaman jälkeen - täysin sokeana.
.
Tänään meillä on muualta maailmasta tullut talouskriisi. Tänään meillä on epäusko kulutustalouteen. Kansakunta ei jaksa loputtomiin ostaa, ja osoittaa näyttötaloutta - kun huoli ympäristöstäkin on herännyt. Johan Venninen teki kaiken tarpeellisen itse, hitsasi, höyläsi, porasi, siirsi ja rakensi. Johan eli luonnon ehdoilla - hän oli puhdas kasvissyöjä sekä eli harmoniassa ruoka-aittansa kanssa.
.
Johan Vennisen ruokaresepti oli yksinkertainen. Johan keräsi tarvittavat vihanneksen kotipihasta, nokkosen ja koivun lehtiä, voikukkaa ja muuta ruohoa, jotka tehosekoitti banaanien kanssa. Johan Vennisellä ei ollut paino-ongelmia. Ruumiinkunnosta kertoo hyvin se, että hän ei tarvinnut yli 90-vuotiaanakaan mitään apua omaan kulkemiseensa - kuin oman sokean keppinsä, jolla hän johdatteli kulkuaan.
.
Johan oli nokkela ja innokas kalamies. Hän modifioi oman kaikuluotaimen, suuntimaradion "silmikseen" ja äänilaitteen, jotta osaisi souduiltaan kotirantaan. Yleensä soutumatka oli noin 12 kilometrin mittainen, merellä - hänen omatekoinen merikorttinsa oli kohokuvioinen, jotta sormenpää karikot ja kivet tunnistaisivat.
.
Kalansaaliit olivat yleensä mukavat ja rannassa perkuujätteet saivat syöjänsä lokeista, Vennisen ystävistä. Kalaa Johan ei syönyt, koska katsoi sen olevan vastoin vihannessyöntiään. Peratut kalat menivät kyllä hyvin eteenpäin - siivotuille kaloille oli ottajansa.
.
Johan menetti lapsena toisen silmänsä omatekoisen räjähteen myötä - Johanin isä oli kivimies ja poika halusi oppia isän salat. Lopullinen näkö meni työonnettomuudessa, jossa hänen päänsä puristui koneiden väliin ja verkkokalvo repesi irti, vieden lopullisesti valon. Venninen jatkoi työtään sokeudestaan huolimatta - oman sisäisen valon johdattamana.
.
Johan Venninen oli tunnettu hieroja ja helpotti satojen asiakkaidensa vaivoja, joilta oppi myös kasvissyönnin. Johanin kädet auttoivat monia ihmisiä työhönsä helpottaen milloin minkäkin lihaksen toimintaa. Auttavainen Johan eli työllä, ja toisten auttamisesta. Itse hän ei apua pyytänyt. Johan eli työtä tehden loppuun saakka.
.
YLE osasi ajoittaa dokumenttinsa vuoden loppuun, sen vuoden, jossa Suomi meni kohti lamaa, surkua ja parkua huomisesta. Johan Venninen eli 99 vuotta, aloittaen työn sen ainoan kansakouluvuoden jälkeen jo 9- vuotiaana. Tämän jälkeen hän oli työssä kuolinvuoteelle saakka.
.
Johan "säästyi" kansakuntaa ravistelleelta sodalta näkökyvyttömyytensä vuoksi, sanoi sen säästäneen hänen henkensä. Olisikin voinut ajatella, että auttavainen ja uhrautuvainen Johan olisi ollut vaarassa kaatua tovereitaan auttaessaan. Auttaminen oli Johanilla sydämessä ja hänen henki oli selviytyminen itse.
.
Suurimman ihmetyksen herätti Johanin kyky ja taito räjäyttää tontilleen suuri luolasto, johon oli ensin vain tarkoitus tehdä kaivo, joka ei jäätyisi talvella. Työteliäänä miehenä Johan rakensi kokonaisen luolaston, joka jäi hänen töistään ainoana kesken. Luolasto oli hiljainen kunnianosoitus isälle, joka oli ollut kivimies.
.
Johanin ikä painoi. Taitoa ja halua olisi ollut, mutta vieteristä oli veto loppumassa, kuten hän kuolinvuoteellaan hiljaa sanoi lähimmäisilleen.
.
Johan poistui täysin työtä tehneenä, ketään vahingoittamatta, luontoa arvostaen ja lähimmäistään kunnioittaen yhtä hiljaisena kuin oli työnsä koko pitkän ikänsä tehnyt. Johan nukkui lopulliseen lepoonsa lääkärin mukaan rauhallisesti ja saappaat jalassa. Johan Venninen kuoli kuten oli elänytkin - ääntä itsestään pitämättä, huolehtien loppuun saakka itsestään, olematta kenellekkään rasitteeksi.
.
Suomalainen identiteetti on löytänyt väkevimmän esikuvansa urheudesta, ahkeruudesta ja valittamattomuudesta. Johanin kaltaisella hengellä Suomi on itsenäisyytensä säilyttänyt, lamansa selättänyt ja vaikeutensa voittanut - niin kuten nytkin tulee tapahtumaan. Kansa on juuri niin vahva kuin yhteinen henki kestää. Johan kesti ja jätti perinnön, joka hiljensi katsojansa.
.
.
Linkit
---   http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=340&a=3529   ---  1/
---   http://www.telkku.com/?oid=2008123011550&autoload=true   ---
---   http://www.telkku.com/?oid=2008123020000&autoload=true   ---
---   http://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Venninen   ---
.
.
Ilkka Luoma
.
.
...
Sent:

Hiljaisen kansan suuria arkipäivän tekoja
18.01.2009 - 13:26

Cc: leif.fagernas@ek.fi ; lauri.ihalainen@sak.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; matti.vanhanen@vnk.fi ; sauli.niinisto@eduskunta.fi ; presidentti@tpk.fi ; mikael.jungner@yle.fi
Sent: Friday, January 02, 2009 10:01 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Tavallisen kansan suuria tekoja - Johan Venninen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

helanes (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Lääkäri oli todennut, että saappaat jalassa poistui...

Ilkka Luoma

Työtä tehden toimeliaana, kunnes vieteri oli hänen omien sanojensa mukaan tyhjentynyt.

YLE ajoitti kolmannen uusintansa osuvaan kohtaan - vastuuta ajatelleen!

Tuisku A (nimimerkki)

Ei tuohon voi mitään lisätä. Ongelmat, vaikeudet, valittaminen ja onnentuntu ovat aikakausituotteita. Eilen suurempi kestokyky, tänään pienempi.

Vieras (nimimerkki)

Venninen oli hiljainen brändi, jota ei tarvinnut keksimällä keksiä!

Ilkka Luoma

Ohjelman kestäessä omat ongelmat alkoivat näyttämään pieniltä...

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Johan Venniseenkin olisi ollut mahdollista kiinnittää noin 20 erilaista terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaista, jotta hyvinvointi olisi toiminut. Varmaan tuohon luolastoonkin olisi voinut kiinnittää rakennustarkastuksen.

Tuisku A (nimimerkki)

Ilmeisesti Vennisen hyvinvointi oli hänen omissa käsissään, ei pyydellyt juurikaan apua.

Vieras (nimimerkki)

Näin osaavat läheisetkin vahvistaa!

Ilkka Luoma

"Suo, kuokka ja Jukka"

Johania läheiset kutsuivat Jukaksi.

Utelias (nimimerkki)

Kuvaaja ei varmaankaan kerro, missä tämä vanhan miehen elämäntyö sijaitsee? :-)

Vieras (nimimerkki)

Vanhan Turuntien varrella!

Ilkka Luoma

Siellähän se, toivottavasti ao. kunta ymmärtäisi säilyttämisen ja pienimuotoisen museoimisen ..., jälkipolville kuva yksilön yrittämisestä.

Ilkka Luoma

Tavallisen kansan arkipäiväisiä tekoja - toisaalla julkisuudessa 4 kilometriä tunnissa, toisaalla tehtiin hiljaa ja näkemättä - Kaivuri Mutanen ja kansalainen Venninen, mitä yhteistä?

Ilkka Luoma

6#
Kuvausluvan saanti edellytti vaikenemista missä kuvattiin - näin on myös tehty.

Matti Vuorio (nimimerkki)

Ei ymmärtänyt panna leivän päälle paksusti voita eikä ottaa yleislääkettä UNDERBERGia !

Ilkka Luoma

9#
Noin keinoin olisi saanut oman elämänsä lyhyemmäksi. Venninen sen sijaan teki oman voimajuomansa tehosekoitimella oman pihan kasveista ja ainoana lisämausteena tuontibanaanit.

Lauri Kivinen (nimimerkki)

Koskettava kirjoitus, laitoi miettimään omia vaikeuksia ja niiden ratkaisuja. Meidän kipukynnykset valittaa ovat niin erilaiset, kullakin omansa ja oma napansa.

Ilkka Luoma

11#
Vennisestä kertova YLE:n dokumentti on uusittu yleisön pyynnöstä pariin kertaan ja sen uusiminen vieläkin olisi hyvin ajankohtaista.

Morjens Merkurius (nimimerkki)

Hieno ja hiljentävä kirjoitus. Kuvasarja säväytti, kun miettii, että puurtaja oli sokea!

Ilkka Luoma

13#
Kävi hyvä tuuri, että sai mahdollisuuden tuon kuvasarjan ottamiseen - luottamustehtävä.

Matti Neuvonen (nimimerkki)

Tämä on Luoman toiseksi paras kirjoitus. Valokuvat linkin alta kertoivat asiasta lopun. ei jäänyt mitään kysyttävää.

Nemesis (nimimerkki)

Hiljentävä kirjoitus, muistan nuo dokumentit telkkarista.

Niilo Kostamuksenaho (nimimerkki)

Yllätys, yllätys, Vennisen kaltaisia ihmisiä on paljon, hiljaisia ja itsestään vähän ääntä pitäviä, toisin kuin täällä. Lukekaahan persujen testosteronin huuruisia maahanmuuttovastustuskalibrointeja!

Ilkka Luoma

17#
Yllätys, yllätys - moni kokee hiljaa sisällään pistoksen lukiessaan Vennisen tarinan.

Ilkka Luoma

YLE 1 esitti juuri äsken (ennen pääuutisia) koskettavan, osin uusinnan Tositarinassa - kansalainen Johan "Jukka" Vennisen testamentti - tuli mieleen, kuinka pienistä asioista me keskimäärin valitamme ja kuinka suuria asioita pitää saada, että voisi iloita.

Jukka-Pekka Vasara

venninen oli ihme. Ei oikein voi muuten luonnehtia. No nyt täytyy päästä terapiaan kun 'sataa vetta ja tötteröhattu kastuu'

Ilkka Luoma

Aivan. Kipukynnyksemme on madaltunut kauaksi "talvisodista" - siksi läntisen maailman sotilaat tulevat Afganistanista "mielisairaina" - osaksi, jopa kuuluisan tehokkaat saksalaiset! (dok.)

TutkainTuntemus (nimimerkki)

Emme jostain syystä käsittele psykoosejamme ja hulluuksiamme, puhumattomuuden suosta ne nousevat sitten mörköinä ylös riivailemaan.
Hurtti murhahuumori pelastaa ja vapauttaa ja selkeyttää! Koska se on rehellistä.

Vieras (nimimerkki)

Nyt tuli Luomalta hieno kirjoitus.
Kiitos.

Ilkka Luoma

Eilen oli kolmas kerta kun näin dokumentin Vennisestä - olen saanut myös käydä itse paikan päällä. Koskettava tarina nykymallisessa materialismin kiihkokasvussa - mikähän oli Jukan ekologinen jalanjälki?

Kiitos kannustuksesta.

Venninen edusti suomalaisuutta aidoimmillaan - ei tarvittu brändityöryhmää.

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Johan oli vapaiden lintujen brändi.

Vieras (nimimerkki)

Aivan, kunnianosoitus itselliselle työmyyrälle.

aiheeseen tutustunut (nimimerkki)

"Ei ymmärtänyt panna leivän päälle paksusti voita -- Noin keinoin olisi saanut oman elämänsä lyhyemmäksi."

Voi ei aiheuta sydäntautia, vaan pikemminkin ehkäisee. Voi on tuhansia vuosia vanha perinteinen luonnontuote toisin kuin Suomessa ylistetty teollinen rasva (margariini.)

Ikävä kyllä Pohjois-Karjala-projekti oli alun perinkin hataralla pohjalla...

Tietoa tältä vuosituhannelta:

http://sundqvist.blogspot.com/2010/05/kirjoittajav...

LAINAUS LINKISTÄ:
--------------------------
Edellä esitetyt 2000-luvun vakuuttavat tutkimustulokset osoittavat, ettei maitorasvalla eikä sen sisältämällä tyydyttyneellä rasvalla ole haitallista yhteyttä sydän- ja verisuonisairastuvuuteen eikä –kuolleisuuteen.

Tämä on täysin vastoin maassamme pitkään yksipuolisin perustein harjoitettua terveys- ja ravitsemuspolitiikkaa ja -valistusta.

Terveys- ja ravitsemussuositukset on pikimmiten muutettava vastaamaan nykyisiä kiistattomia tutkimustuloksia. Maitorasvan tieteellisesti perusteeton ahdistaminen on vihdoin lopetettava.
------------

Ilkka Luoma

Venninen ei syönyt edes sokeana järvellä veneen kanssa kalastamaansa kalaa - näytti poimivan syötäväksi sitä mitä pihalla kasvoi. Mitähän söi 'pihapiirin' ulkopuolelta?

Ilkka Luoma

Vennisen tarina, olkaa hyvä. Palautteen pohjalta hiljensi hyvin monet - näin uuden vuoden lupauksien alla!

http://areena.yle.fi/video/1573115

Vieras (nimimerkki)

Kiitos Ilkka Luomalle hyvistä kirjoituksista.

Kiitollinen lukijasi.

Ilkka Luoma

Kiitos kannustuksesta ;)

Venninen olisi meille monille erinomainen esimerkki, monessakin suhteessa!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Ehkä siksi kansalaiset haluavat sen aina vaan uudelleen esitykseen?

Vieras (nimimerkki)

Joka kerta Vennisen dokumentit tuovat hiljaisuuden ja kyyneleet. Olisiko ollut kolmas uusinta, hyvä! Meillä on paljon oppimista!

Ilkka Luoma

Uusinnat ovat nimenomaan yleisön pyynnöstä - kysäisin asian YLE:stä.

Vieras (nimimerkki)

voisikohan yle kertoa katsojaluvut?

Vieras (nimimerkki)

Johanin myötä kuoli suuri määrä sitä suomalaista sisua, jolla tämä maa on rakennettu (vertauskuvallisesti, ja yksilöstä monikertana).

Ilkka Luoma

Tähän on hyvä toivottaa suomalaisille yrittäjille Hyvää ja Menestyksellistä Uutta Vuotta 2011!

Vieras (nimimerkki)

Olen iloinen, kun tavallista kansalaista koskeva kirjoitus on saanut näin paljon huomiota, kiitos myös Ilkka Luomalle :)

Vieras (nimimerkki)

ei pitäisi puuttua pikkuasioihin, mutta kuitenkin, voisiko kirjoittaja korjata Johanin sukunimen tekstin loppupuolelta?

Ilkka Luoma

Aiheellinen huomautus - korjataan! :)

Hyvää uutta Vuotta 2011!

Vieras (nimimerkki)

Kuitti ja kulaus. Hyvää täyttä asiaa Uutta Vuotta kirjoittajalle!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Hyvin koskettava kirjoitus ja juuri oikein ajoitettu, kuten oli tv-uusintakin. Katsoin. Luomalle terveisiä, kansakunnan omatunnolle!

Vieras (nimimerkki)

Voisikohan joku järjestää adressikeräyksen hyvän asian puolesta?

SariLa (nimimerkki)

Kiitos lämmittävästä tarinasta. Taas huomasi että ne omat pulmani ovat loppujen lopuksi todella pieniä.

Ilkka Luoma

Kansalainen Johan Venninen tulee juuri nyt YLE 1:ltä - antaa ajattelemisen aihetta, NÄIN PALKKATALKOIDEN aattona.

Toimituksen poiminnat