Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Rodunjalostusta ihmisitsekkyyden nimissä

AamuTV haastatteli Kennel-liiton ja Eläinsuojeluyhdistyksen edustajia aiheellisesta Eläinten päivästä. Kennel-liiton edustajan puheenvuorossa särähti korvaan yksi asia: koirien rotupuhtaus tuli korostuneesti esille keskusteltaessa pentutehtaista, joissa kasvatetaan liukuhihnalla koiranpentuja huolehtimatta niistä asiaankuuluvalla tavalla.

Pentutehtaat on tuomittava epäinhimillisenä kohteluna viattomia luontokappaleita kohtaan, mutta maininta rotupuhtauden merkityksestä lauseena -"paperittomina koirina ne eivät ole edes välttämättä rotupuhtaita"- oli koiramaallikon korvaan ja elämän kokonaisuuden kannattajalle liikaa.

Toteuttaako ihminen omia puhtaan itsekkäitä rodunjalostuksen periaatteita luodessaan joiltain osin miltei "elinkelvottomia" ja edelleenkin itse rodunjalostukseen nähden viattomia luontokappaleita vain ihmisen omiin mieltymyspyrkimyksiin sopivia koiria ja kissoja?

Muistaakseni ihmiskunta havaitsi rodunjalostuksen olevan ihmisille väärin ja aikaansaavan historian tuntemia tapahtumia. Mikä antaa ihmiselle oikeuden jalostaa ja määrittää puhtaita rotumäärityksiä eläimille?

Eikö elämän lahjan saaneena sekarotuinen ja elinvoimainen koira ole yhtä yhteisökelpoinen kuin paperillinen hännänheiluttajakaverinsa? Kuinka muuten koirat itse suhtautuvat omiin "papereihinsa"?

Täytyykö ihmisten valikoitua parisuhteeseen rodun mukaisesti; olisiko se kehitystä ajatellen oikein, että mustat nai mustia ja valkoiset valkoisia? Kuinka sitten esimerkiksi ruotsalaiset ja italiaiset?

Meillä on ollut aina syyhyävä sormeiluhimo luontoa kohtaan, esimerkkeinä koiraluomukset, jotka eivät kohta omaa mitään luonnon lajinvalintaa, vaan ihmisen puhtaan itsekkäitä muutoshaluja miellyttämään vain ihmisen omaa silmää. Kuinka nuo jo liian pitkälle jalostetut koirat vievät luonnon vahvinta päämäärää, lajinvalintaa eteenpäin?

Menneen Eläintenpäivän kunniaksi annettakoon kaikille koirille arvoa ikään, sukupuoleen, rotuun tai sosiaaliluokkaan katsomatta. Eläinten päivä on Hurraahuuto kaikille eläimille. Jos ihminen haluaa korostaa omia itsekkäitä arvojaan mm. koirien ulkonäköä manipuloimalla, niin jalostelkoot itse itseään menneinä rotuoppeina.

Ihminen jättäkööt rauhaan viattomat luontokappaleet, jotka kuitenkin ovat tätä maailmaa huomattavasti kauemmin katsoneet vapaana lajinvalintana kuin ihminen itse. Milloin ihminen ymmärtää olevansa vain yksi osa luonnon kiertoa arvomme ollessa tasan niin korkea tai vähäinen kuin torakan, jonka elinkelpoisuus säilyy senkin jälkeen kuin meistä ei ole ihmisenä jäljellä mitään.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Yleensä hyvännäköiset tyhmät naiset pyrkivät jalostamaan itseään seuraavaan sukupolveen hankkimalla rikkaan tai ainakin varakkaan menestyvän miehen.

Jotenkin tuntuu, että rodunjalostusta harjoitetaan yksittäin, vaikkakin sen valtiollistamisessa tunnutaan olevan varovaisia. Valtiot eivät pyri jalostamaan hyviä ihmisiä eteenpäin, mutta ne pyrkivät marginalisoimaan ja murhaamaan huonoja ihmisiä.

Tässä mielessä jalostaminen ei ole itse asiassa niinkään jalostamista kuin keskinkertaisuuden suosimista ja marginaalien poistamista.

Yhteiskunnassa tapahtuu aina jotain merkittävää, kun hienot alkavat käyttäytyä ihmisiksi huonoja kohtaan. Ehkä kyseessä on eliitin vaihtamisen mahdollistava miehityksen uhka tai sitten barbaarien vallankumouksen pelko.

Jos Venäjä olisi aggressiivisempi, olisivat kokdemit ihmisystävällisempiä, koska pitäisi "koota kansan syvät rivit", myös aktiivisesti unohdettava kansa, lippujen taakse.

Rodunjalostuksesta tuli mieleen, että sekaantukaa thaimaalaisten lisäksi vaikka slaaveihin niin saatte hieman laajempaa yhteiskunnallista näkemystä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuli tuosta Venäjästä ja "rodunjalostuksesta" hurja ajatus mieleen. Onko mahdollista, että ihmiseen sopivat samat lainalaisuudet kuin eläimiin? Onko siis mahdollista, että jotain heimoa tahi kansaa kohdanneet inhimilliset tappiot tahi voitot ovat muovanneet niiden jälkeläisiä suuntaan tai toiseen?

Venäjä kärsi viime vuosisadalla hirvittävän suuret ihmistappiot. Sodissa kaatui miljoonittain osin väestön parhaimmistoa. Kommunistit tappoivat leireillä ja muuten intellektuelleja ja porvareita sekä jne. valtavat määrät. Ilmeisesti sadan vuoden aikana tuhoutui kymmeniä miljoonia korkeaa henkistä pääomaa.

Emme voi varmasti sanoa juuta eikä jaata, koska historia meni niinkuin meni. Mutta mitäköhän sanoisivat ammattilaiset noin ihan teoriassa?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Radio-ohjelmassa eläinlääkäri sanoi, että koirarotuja on liikaa ja että vain neljäkin koirarotua riittäisi. Saksan paimenkoirat on jalostettu takaraajoistaan pilalle siten, että niiden kävely vaikeutuu. Saksan paimenkoirien takaraajat eivät ole enää paimenkoirien takaraajat.

hulda (nimimerkki)

Kuten jänista ajava vedestä noutava karhukoira, joka olisi niin pieni että kävisi myös luolakoiraksi, sekä pari kolme muuta rotua.

Ilkka Luoma

Bulldogin kuono on taas jalostettu niin lyttyyn, ettei henki enää kulje - haistele nyt sitten siinä!

Ilkka Luoma

Onnistuisikohan ihminen jalostamaan itsestään tämän äärettömän itsekkyyden, kasvuhypetyksen ja markkinatalouskulutusriehahulabaloon pois?

intrigööri (nimimerkki)

Koirien jalostaminen ja rotupuhtaudesta höpötys on tympinyt meikäläistä aina. Hevosjalostajat ovat hekin varsinaisia sukulinjojen syynääjiä. Ymmärrän, että se on monien elinkeino, mutta silti tökkii. Minusta maatiaiskissat ja sekarotuiset hurtat ovat mukavia. Itsepäinen jupukka, suomenhevonen on sekin hieno elukka, ruotsalaiset ja norjalaiset "kylmäveriset" näyttävätkin lämpöisiltä.
Luonto on "jalostanut" ihmisiä ja eläimiä miljoonia vuosia, sitä kehitystä olisi hyvä olla sormeilematta. Nykyisin kyllä sormeillaan ja kai aika pahasti. Ihmisten jalostaminen etenee täyttä päätä. Aikanaan se johtanee ihmisten ja koneiden yhdistelmiin, biorobotteihin ja ties mihin.
Henkinen itsensä jalostaminen olisi yksilön tasolla kova juttu, mutta siihen ei tällä ukolla ikä riitä. Pääsenköhän silti P. Pietarin portista sissään, koska olen edes vähäsen pyrkinyt sellaiseen?

K Veikko

Aito rotukoiria diggaava kennel-ihminen ymmärtää, että koira on tavara (alv 23%).

Koiranomistajan sosiaalinen arvo punnitaan hänen koiransa mukaan siinä kuin autonomistajan arvo auton mukaan.

Ilkka Luoma

Monesti koira on vieläpä isäntänsä näköinen, tai isäntä koiran - miten vaan :)

Toimituksen poiminnat