Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

SMP:n jälkeläinen on nyt hovikelpoinen -

Media nosti perussuomalaisten kansanedustajan ajatuksen palkkojen alentamisesta uutisointiin


(Perussuomalainen kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi ajatuksesta suurien virkamiespalkkojen alentamisesta 10-20 prosentilla - oliko tämä populismia, vaalien läheisyyttä - vai ratkaiseva pelinavaus kilpailukykymme parantamiseksi?)
 
[ ... perustyöttömyyspäivärahalla sinnittelevä ihmetteli kun 500 euron bruttokorvauksesta napsaistiin 20 prosentin vero. Työtön höristi korviaan, kun Ruohonen-Lerner ehdotti, että 5000 euron virkapalkkalainen alentaisi palkkaansa 20 prosentilla. Ansiosidonnainen insinööri, hävittyään alenevan palkkakilpailun kiinalaiselle toverille heristi sormeaan, kun arvokasta työtä myydään maailmalla alehintaan ... ]
 
Suomi ja suomalaiset korkean palkkakustannuksen maana on maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa. Voimmeko lisätä enää tuottavuutta, tehoa ja laatua, jotta voimme näin perustella korkeammat työn kustannukset?
 
Todennäköisesti emme voi perustella korkeita palkkojamme, koska veli Kiinasta tekee insinööritöitä neljäsosapalkalla. Nostattelimmeko palkat liian korkeiksi, menetimmekö kykymme kilpailla - olemmeko parempia ja tehokkaampia kuin puolta halvemmat toverimme Virossa tai Unkarissa?
 
Nyt on korkea aika ennen työn karkaamista halvempien tovereidemme maihin laskea palkka-alennuksien vaikutukset kilpailukykyyn, kustannuksiin, veroihin, ostovoimaan, kysyntään ja omaisuuserien arvonmuodostukseen. Nyt olisi Jyrki Kataisenkin korkea aika lasketuttaa 5000 euron virkamiehillä nämä vaikutukset, jos tosiaan tekisimme historiallisen talkoon ja pudottaisimme palkkoja kautta linjan - kuin myös eläkkeitä, minimiosat turvaten.
 
Palkkakeskustelua on käyty jo aiemminkin kansalaisten aloitteesta, mutta tähän mennessä aiheeseen ei olla tartuttu, koska meillä on luulo loputtomasta kasvusta ja mittaamattomasta kyvystä olla jatkuvasti palkkamme arvoisia. Aloittaako Pöyry Oyj tunnetun tosiasian - suunnittelutyönkin osittaisesta ulkoistamisesta halvempien insinöörien mallinnuspöydille?
 
Kansalaiskeskustelua palkkapolitiikasta muutamien vuosien takaa:
---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kilpailu-stelee-niin-palkat-kuin.html   ---
---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/02/tyllisyydenhoito-on-kansallinen.html   ---
---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/10/nostammeko-liikaa-palkkojamme-kuinka-ky.html   --- 
 
Onko parempi ja kansantaloudellisesti hyödyllisempää tehdä työtä pienemmällä palkalla, kuin olla tekemättä muuta kuin myymällä palveluita toinen toisillemme?


 
Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.kuvat.fi
---
 
[C]
Cc: liisa.hyssala@stm.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; paivi.rasanen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi
Sent: Monday, December 29, 2008 11:21 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi
...

 

Miksi kukaan ei kysy kuinka paljon me voimme kasvaa ja kasvattaa?

(Poliitikot, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoipaisuutta niin hyvinvoinnille kuin elämän helpottamiselle)
 
[ ... alussa oli vain olematon piste, se räjähti Big Bang´ina - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä alkutihentymä kahden olemattoman välille 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. 13 miljardia vuotta on sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja ahdistuneena ... ]
 
Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä. Syntyi Kiina ilmiö - maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping 2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".
 
Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla. Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.
 
Suomessa mm. valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta 4/  ~ onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen ~ onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.
 
 
Kasvu on luontaista?
 
Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa. Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat - niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön.
 
Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 150 miljoonaa vuotta.
 
 
Kasvu on läntisen talouselämän perushokema ja päämäärä
 
Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua kvartaalivuosittain. Näyttötalousmaailma ja ihminen neljännesvuosittuivat.
 
Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin. Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano kuin tyrkylle laitto loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.
 
Ihminen maalasi itsensä 5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokkeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tuplapakoputkista, leikkimökin kokoista pihagrilleistä kuin heinäladon kokoisista citymaastureista.
 
Koko elävä järjestelmä on luotu lisääntymiselle, ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/, joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.
 
 
Kasvu on luontainen termi?
 
Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuaa ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonian.
 
Lopulta aina, ja todella aina, kasvua seuraa räjähdys; joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi. Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtyminen, seuraa vuosimiljardinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.
 
Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä. Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista?
 
Huomaako Kiinan kansa makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhnatinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa.
 
...
Numeroselitteet [Link]
1/   http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys  
2/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=yksil%C3%B6suoritus+j%C3%A4i+el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n  
3/   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1718091  
4/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa+tapahtuu+-+kulutamme%2C+s%C3%A4%C3%A4st%C3%A4mme+ja+j%C3%A4lleen+tuhlaamme  
5/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Ihminen+kautta-aikojen+on+halunnut+erottautua+ja+olla+my%C3%B6s+kokemassa+samankaltaisuutta  
6/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Virukset+kilpajuoksevat+kuten+ihmisetkin+  
 
 
Ilkka Luoma
...
 
Mielipidekirjoitukseen liityvät kuvakansiot ~
[kuvia linkkikansioista saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]
 
Kuvakansio 1
Kasvun keskittymää Kiinassa - yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä, tuleeko rajat vastaan?
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28k7s+ilkka-luoma-china---maailman-korkein-rakennus.html   ---
 
Kuvakansio 2
Harmoniaa luonnosta ilman ihmistä, miltei - kuitenkin vesi aina läsnä, alkukotimme rajattomuudessa, mutta silti mitattavissa
---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---

 

Sent:

Cc: presidentti@tpk.fi ; sauli.niinisto@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; Ahonen Jouko ; lauri.lyly@sak.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; anni.sinnemaki@tem.fi ; pekka.ravi@eduskunta.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; pertti.virtanen@eduskunta.fi ; raimo.vistbacka@eduskunta.fi ; pietari.jaaskelainen@eduskunta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; timo.soini@europarl.europa.eu
Sent: Wednesday, October 20, 2010 7:17 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Alennammeko palkkojamme kansallisten etujen vuoksi?
...


SMP:n jälkeläinen on nyt hovikelpoinen -

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Nostakaamme hintaa!

Vain reipas inflaatio ylläpitää reaalitaloutta.

Käyttäjän ansjout kuva
Anssi Joutsenlahti

Kai Pirkko laskee myös kansanedustajien palkkoja sen 10-20%. Minähän valituksi tultuani luovutan koko palkan hoitotyöntekijöiden palkkaamiseksi.

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Oletko sittenkin tuo salaperäinen LiipotinBB Suomi24 palstalta:

http://keskustelu.suomi24.fi/node/9361407

Siellä huhutaan kaikkien persuehdokkaiden lupuvan edustajapalkasta, ainakin osittain, jos valiintuvat!

Ilkka Luoma

Tuo linkki osoittaa, että persuissa on suunnitelmallisuutta - uskon, että tuo LiipotinBB on vaalityömies Matti Putkonen, joka haluaa 'kostaa ja rangaista' ammattiyhdistysliikkeen dinosauruksia :)

hulda (nimimerkki)

"Siellä huhutaan kaikkien persuehdokkaiden lupuvan edustajapalkasta, ainakin osittain, jos valiintuvat!"

Aiemmin ilmoitti SDP:n Tero Rönni ja nyt kepun Hannes Manninen kyllästyneensä olemaan kansalaisten kusitolppana. Persuille vaalimainosvinkki pylväisiin: Ilmainen kusitolppa.

Ilkka Luoma

Anssi, oletko nimimerkki LiipotinBB?

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

eipä Anssi vastannut mitään!

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Iltalehden keskustelufoorumissa piilee 3000 lukijan kirjoitus kansanedustajien palkkojen alennuksesta - onko tuosta syntymässä kansalaisliike?

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...

Vieras (nimimerkki)

Sama henkilö. Kuinkahan moni ymmärsi lukea tämänkin aloituksen kaikki linkit ja jutut? Ei varmaan moni, mutta sielä löytyy paljon asiaa, jopa tyhjentävästi. Omasta vaivasta homma on kiinni.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ottakaa toki keskusteluketju talteen. En usko, että sisäisestä devalvaatiosta saa keskustella Suomessa vapaasti.

hulda (nimimerkki)

Ruohonen-Lernerin palkanalennusesityksillä persut olisivatkin hallituksessa oiva tuki EK:lle kolmikantaneuvotteluissa ja tilanteen kruunaisivat persujen ilmaiset kansanedustajat. Odotellaan milloin Soinikin ilmoittaa luovuttavansa kansanedustajan ja ministerin palkkansa hyväntekeväisyyteen.

Vieras (nimimerkki)

Muistakaa, Anssi ja muut persut, että se on Soini, joka sanoo, mitä mieltä puolue on virallisesti virkamiesten palkkojen alennuksista! Omaa palkkaansa saavat Anssi ja Pirkko jaella sinne ja tänne, siihen ei Soininkaan kynnet yletä, mutta ei muiden.

Vieras (nimimerkki)

Raju huhu persujen Suomi24 palstalta kertoo, että pääpersu Soini olisi kieltänyt palkka-alennuskeskustelut?

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Onko soini despootti?

Vieras (nimimerkki)

Soinihan on sanonut, että puolueessa on yksi johtaja ja piste.

Ilkka Luoma

Soini on ilmaissut, että edustajat saavat toimia vakaumuksensa, mieltymystensä ja arvojensa mukaisesti - paitsi hallituksessa, jossa noudatetaan sovittua hallituslinjaa, jos sinne pääsevät...

Vieras (nimimerkki)

Tee Pirkon kanssa "vaaliliitto"!

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Lerneri on vetänyt maltillista ja hyvin asiallista linjaa, valiintuu uudelleen!

Ilkka Luoma

Tuo Anssin lupaus tuli myös täytettyä! Hatun nosto, nyt näin jälkikäteen :)

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Ilkka Luomalta jälleen erinomaista kansalaisvalistusta, mutta aikooko Katainen lasketuttaa palkka-alennusten vaikutuksen mm. kansantalouteen ja kilpailukyyyn ja sitä myöten työllistyvyyteen?

Ilkka Luoma

Kiitos. En usko, että Jykä lasketuttaa mitään tuollaista, koska kokoomuksen perusäänestäjät ovat juuri noita, joilta eniten kansalaispalkkatalkoissa leikattaisiin. Kokoomus on näyttötalous- ja kulutusähkypuolue :)

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Kuinkakohan paljon Kokoomuksesta valuu persuihin?

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

vastaan itselleni:
Tänään Ruben Stillerin ohjelmassa kokoomuslaiset medianomit panivat Soinia niin alta lipan, että kansa rankaisee tuon vaaleissa, siis entistä enemmänääniä persujen laariin, vaikka ehdokkaat olisivat mitä olisivat. Kuitenkin vähintään yhtä hyviä kuin me keskimääräiset kansalaiset.

Esko Kastinen

Ahneus ja kasvu ovat kaksi eri asiaa, mutta hyvin lähellä toisiaan kun puhutaan elintason kasvattamisesta teollisen ajan ihmisen arvomaailman mukaan arvioituna. Ihmisen toissijaisten tarpeiden raivokas tyydyttäminen jopa ympäristön kustannuksella on ilmiö jota pitäisi käsitellä nimellä ahneus. Mutta eihän niin voi tehdä, sillä mehän vain oikeutetusti ja vastuullisesti jaamme kasvun tuottamia hedelmiä...

Maamme tulevaisuusvaliokunnan taustaselvityksen esipuheesta suoraan poimittu kiteytys: "Kasvun kiellon sijaan tulee pureutua kasvun laatuun ja sen hedelmien jakautumiseen."

Eli mietitään mieluummin minkävärisiä citymaastureita, ja montako kenellekin.

E.K.

Ilkka Luoma

Millaista kehitystä tuo ahneus edustaa?

Esko Kastinen

En tiedä mitä tarkoitat "edustamisella". Se, mitä kehitystä ahneus "edistää", ei ole vaikeaa nähdä. Kyse on ihmisen tarpeiden jakamisesta ensisijaisiin ja toissijaisiin. Tämä jako on kasvuideologeilta unohtunut jo alkumetreillä ja toissijaisten tarpeiden tyydyttämishinku on löytänyt hedelmällisen maaperän myös kuluttajien, entisten ihmisyksilöiden siis, sankasta joukosta. Joukossa tyhmyys tiivistyy, eritoten ahneus.

E.K.

Vee (nimimerkki)

Yritätkö tässä perustella kelkankäännön välttämättömyyttä kasvupolitiikasta hyötyvälle virkakoneistolle ja poliittiselle eliitille?

Entä jos he ovat selvillä väistämättömästä törmäyksestä ja laskevat, että nyt on syytä kerätä omaan laariin niin paljon kuin suinkin? Kellarit täynnä säilyketölkkejä?

Ilkka Luoma

Oravailmiö, mutta mikä olisi se oikea ja riittävä määrä kullekkin? Onko määrä sama ihmisestä riippumatta, vai pitäisikö se olla?

Vee (nimimerkki)

Oletan tässä, että he eivät ole jakamassa "oikeaa määrää kullekin", vaan kertovat että kaikki on kunnossa, ottakaa vain asuntolainaa.

Ilkka Luoma

Olemme edelleen keräilijöitä! ;)

Ilkka Luoma

[Orig. maanantai, elokuu 08, 2005]
Olisi kehittävää ja kaukokatseista tutustua maaseudun mahdollisuuksiin

Maaseutu esittäytyy Tampereella. Kaupunkilaisilla on muistoja elvyttävä mahdollisuus rikastuttaa tuntemustaan ruoan alkulähteistä ja isien historiasta, modernisti. Myös juniorimme saavat tuntumaa maaseudun väkevän luonnonmukaisiin aistikokemuksiin; samalla todeten, että maito tulee sittenkin lehmästä. Vakavasti ottaen kaupunkilaisten on syytä palauttaa mieliin maaseudun juuret nykyisen globalisaation riepotellessa työnjakoa. Maaseutu on meille suomalaisille tulevaisuuden ratkaisu.

Kansainvälinen työn uudelleen jako poistaa meiltä ihmistyövaltaisen liukuhihnatuotannon. Meidän markkinat ovat niin pienet, että suunnitteluvoimakin siirtyy osaksi markkinoiden keskelle vastaamaan sitä kysyntää, mitä itse massakulutuskeskittymät vaativat.

Suomi on kelvollisen asumisen pinta-ala / asukasluku suhteessa merkittävän suuri maa. Me voisimme ottaa Suomeen 10-20 miljoonaa uutta ihmistä, siksi suuri olisi kykymme tuottaa ruokaa ja erinomaista asumisympäristöä. Näinhän me emme tee, vaan rikkautemme on suuri asumis- ja elämiskelvollinen pinta-ala, lisäksi vesistömme ovat poikkeuksellisen laajat. Maailmalla on suuri puute puhtaasta vedestä; meillä ei ole. Meillä on mahdollisuus hiljaisuuteen, joka on kovaa valuuttaa ruuhkautuneissa maissa.

Väestömme voi hajaantua uudelleen maaseudulle ja taajamiin, kun suuret ihmisvaltaiset liukuhihnat poistuvat ja joudumme pohtimaan ja tuote- sekä palvelukehittämään toimintamme uusia haasteita vastaaviksi. Maaseudun arvo tulee kasvamaan ja sen tuotantokyky tulee nousemaan ja ratkaisemaan keskinäistä ja sisäistä työnjakoamme. Sisäalueellinen lähituotanto kaikkine palveluineen antaa runsaasti uutta työtä. Luonnonmukaiset tavat tuottaa ruokaa antavat myös uusia työtehtäviä. Suuri osa työvoimasta keskittyy palvelemaan toinen toisiamme tuottaen palveluita ja kotoperäisiä tuotteita ilman ulkomaankauppaa. Tavarat ja raaka-aineet, jotka on pakko tuoda, maksetaan erikoistumisen myötä olevalla huippuosaamisella, mitä myymme kehittyville markkinoille mm. Kiinaan.

Maaseutu on Suomessa puhdas ja valmis ottamaan vastaan suuret joukot paluumuuttajia alkaen suurista ikäluokista, jotka jäävät ansaitsemalleen eläkkeelle. Nyt onkin viisasta perehtyä isiemme perinteisiin; tässä maatalousesittäytymiset ovat rikastuttava tapahtuma, jossa jo pelkästään kotieläinkunnan esittäytyminen lapsillemme on riemastuttavaa. Monet maaseudun hyötyeläimet ovat tuiki tuntemattomia kaupunkilaisserkuille.

Yhteisöllisyys, tarpeellisuuden tuntu sekä hyväksyttävyys kohtaa inhimillisemmin pienemmissä yhteisöissä mitä maaseutupitäjämme edustavat. Kaikkein pienimmät kunnat tulee yhdistää tarkoituksenmukaisesti ja muodostaa niistä elinvoimaisia ja ihmisläheisiä keskittymiä noin 20-35 tuhannen kansalaisen kuntayhteisöiksi. Pinta-alamme on nyt syytä ottaa aivan uuteen tarkasteluun; näin puramme yksinäisyyttä, ruuhkaisuutta ja unohtuneisuutta "suurista" kaupungeistamme.

Maaseudulla emme tarvitse niin suurta palkkaakaan, jota joka tapauksessa joudumme alentamaan pitääksemme kilpailukykymme kunnossa ulkomaankauppaa varten. Elämisenarvot asettuvat kuin luonnostaan aivan uuteen arvoasetelmaan, jossa itse elämisen laadulla on suurempi merkitys kuin kulutusvoimalla. Kuljemme kohti todellista elämisen uusreformia.

Ilkka Luoma

Esko Kastinen

E r i t t ä i n hyvin kirjoitettu. Suorastaan maalaisjärkisesti. Eli varaudu tiukkaan vastustukseen, eritoten vihreiden suunnalta jos tuon ääneen jossain lausut. Kokemusta on.

E.K.

Ilkka Luoma

Pakoon kaupungista ja paluu maalle :) Kiitos.

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Komppaan edellistä!

Ilkka Luoma

[ORIG - torstai, lokakuu 27, 2005]
Etla/ Eva:n Sixten Korkman totesi terävästi Fortumin optioiden vahingoittaneen kansalaisten luottamusta

Tätä kirjoitettaessa päätettiin tehdä mielenkiintoinen vertailu armeijan korkeiden upseerien palkka kontra vastaavan kokoisten yhtiöiden ylimpien johtajien palkkataso. Kenraalimajuri komentaa jopa 10.000 miehen vahvuisia joukkoja ja kuinka paljon on sitten 10.000 työntekijän yhtiön toimitusjohtajan palkka.

DSC_11351.JPG. 2,56MB. Photo by Ilu 2006. Nikon D70.
.___________________________________________________________________.

YLE:n AamuTV haastatteli Etla/Eva:n toimitusjohtajaa Sixten Korkmania, joka elinkeinoelämän edustajana totesi palkansaajien luottamuksen rapautuneen Fortumin optioista, jotka laaja kansalaiskeskustelu on yksimielisesti tuominnut. Onpa sangen mielenkiintoista, että vasta nyt tapahtui herääminen pääomalinnakkeessa, kun eduskuntakin nosti räpylät pystyyn. Korkmanin oikeusvaltio toteamuksen jälkeen hän olikin valmis hautaamaan asian ja luullen kantaneensa elinkeinoelämän osallistumisvastuun kiusalliseen koko kansaa puhuttaneeseen asiaan.

Tosiasissa jo elinkeinoelämän asiantuntijatkin tietävät, ymmärtävät ja näkevät Fortum optioiden ehdottoman kohtuuttomuuden ja vastaamattomuden itse toimenpiteisiin ja "ansaitun" palkkion väliseen suhteeseen. Kuinka suuren optio-oikeuden presidentti Kekkonen olisi ansainnut kaikista niistä "liike-elämäjunailuistaan", mitä hän teki lähinnä Neuvostoliiton kaupan ja suomalaisen valtio-omisteisen yhtiöjärjestelyiden osalta? Jos tämä Kekkosen ja Liliuksen välinen operaatio rahallistetaan yhteismitalliseksi, ei Suomen valtion budjetti olisi enään riittänyt Kekkoselle.

Sixten Korkman ei oivaltanut mainita pientä seikkaa, joka kertapyyhkäisyllä olisi palauttanut luottamusta elinkeinoelämän ja työnantajien pääoma- ja kvartaalitalouskäytäville; se olisi ollut maininta vapaaehtoisesta ja osittaisesta luopumisesta optioihin. Tämän maininta olisi välittömästi nostanut kansalaiskeskustelun uudelle portaalle vastuunkannosta ja ymmärryksestä, jossa työt tehdään ja suunnitellaan yhdessä. Mutta Korkman jätti lauseen sanomatta, vaikka ymmärsi luottamusongelman jo syntyneen ja romuttavan avaukset laajasta palkanalennuskeskustelusta, jonka päämääränä olisi ollut kilpailukykymme nostaminen meneillään olevassa kansainvälisessä työn uudelleen jaossa.

Herää kysymys ymmärrystasosta ja yksisilmäisyydestä. Oikeusvaltio toteamus ei riitä loppuun käsittelemään hiertävää ongelmaa; kyseessä on laajempi luottamukseen liittyvä kysymys. Kekkosen aikana Liliuksen kaukainen edeltäjä vuorineuvos Uolevi Raade sai menestyksistään lämmintä kättä, vuorineuvoksen tittelin sekä vallan vailla vertaansa. Kekkosen myllykirje olisi jo ennen koko kohua eliminoinut koko huutavan räikeyden ja tuolloinkin elimme oikeusvaltioissa, jossa kansa valitsi eduskunnan ja Kekkonen loput.

Ilkka Luoma

Vieras (nimimerkki)

Tekstistä voisi päätellä, että persujen ehdokkaat ottavat osviittaa Ilkka Luoman kirjoituksista. Näistähän, kun enemmän selailee, löytyisi kokonaisen puolueen koko ohjelmajulistus!

Ilkka Luoma

Ei merkitystä, palkka-ale on yleinen asia jo monen vuoden takaa.

Vieras (nimimerkki)

Hyviä kommentteja täynnänsä! Lerner ymmärsi vetää oikeasta köydestä.

Ilkka Luoma

epäilemättä, mutta oliko Soinin lupa ;)

Vieras (nimimerkki)

Kuten Soinin ilmoituksesta kävi ilmi, persut ei ole puolueena palkkojen alennuksen takana. Lupaa ei puheisiin ollut. Tmä meininki tuleekin toistumaan useasti ennen vaaleja, että Soini kieltää persuehdokkaiden puheita. Taitaa olla diktaattori puolueessaan koko mies !

Ilkka Luoma

[Orig. keskiviikko, syyskuu 28, 2005!]

Fortumin suuret optiot puhuttavat kuten myös palkanalennukset

Valtion omistaman Fortumin ylimmälle - ja välijohdolle on kasautumassa jättiläismäiset bonustulot; satoja miljoonia euroja. AamuTV:ssä jopa uutisoitiin, että Fortumin ykkösmies tulisi tienaamaan 100 kertaisesti presidenttimme vuosipalkan. Samaan aikaan kansalaiskeskustelujen arvioinneissa on palkkojen tasolaskun mahdollisesti tuottamat hyödyt työttömyydelle ja yhteiskuntamme kilpailukyvylle maailmankaupassa sekä kansainvälisessä työn uudelleen jaossa.

Sopimusyhteiskunnassa pyhä asia on sovituttujen asioiden pitäminen. Vahvasti julkisuuteen, ja ansiostakin, on pulpahtanut Fortumin optiorahat. Tarkastelussa on myös se, miksi optiot tulevat laukeamaan sadoiksi miljooniksi euroiksi johtajiston lompakoihin, tosin noin 50-60% verotuksella. Öljy- ja kaasuyhtiöt ovat mm. kansainvälisten syiden vuoksi eri pörsseissä kasvu-uralla. Samoin sähkörintamalla vallitsee energian kirjoittamattomat lait; öljyn kallistuessa sähkö kallistuu, Tosin Suomessa on yksi Euroopan halvimmista sähköistä.

Kun valtio ei voi pyörtää päätöstä Fortumin laukeavasta optiojättipotista, jää jäljelle yksi mahdollisuus: vapaaehtoinen luopuminen. Fortumin johtajisto voi yksimielisellä päätöksellä esittää luopumisensa näistä satojen miljoonien tuloista, uskoisin valtion suostuvat kohteliaaseen pyyntöön jättää optiot käyttämättä, tai vastineeksi valtio esittää optioiden maksua esim. 10:s osana.

Tämä vapaaehtoinen luopuminen nostaisi tavallisen kansalaisen uskon johtajistoon, jolloin laajat kansalaispiirit voisivat tosissaan aloittaa pohtimisen palkkatasoremontista alaspäin ja sen vaikutuksesta työllisyyteen ja kansainväliseen kilpailukykyyn. Samalla vapaaehtoisuus nostaisi yhteishenkeä Suomi-laivaamme ja tämä Fortumin johtajiston ilmoitus luopumisesta starttaisi uuden uskottavuuden aikakauden.

Suomi tarvitsee kipeästi työnsä kilpailukykyä; avaimet ovat nyt oivasti Fortumin johdon käsissä; he voisivat tehdä itseoikeutetusti myös ehdotuksen mihin säästyneet optiorahat käytettäisiin hyödyntämänn koko yhteiskuntaamme. Toivottavasti ajatukset konkretisoituvat luopumiseksi ja kansalaisluottamuksen kasvamiseksi.

Ilkka Luoma

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Eipä jää enää epäselväksi, kuka on mitäkin mieltä ja kuka on ollut aiheen pioneeri. Näkijä ja tietäjä.

Heikki Jalkanen (nimimerkki)

Siitä on hyvä lähteä liikkeelle, uteliaasta luonteen laadusta, kunhan ei sairastu siitä!

Ilkka Luoma

Kun katsoi YLE 1:n dokkarin johtajien palkoista ja palkkioista puhumattakaan optioista - nin palkanalenmukset vastuuna ja velvollisuutena kilpailukyvyn säilyttämiseksi laantuu vääjäämättä!

http://areena.yle.fi/video/1366826

Jukka Suutari (nimimerkki)

------// --/aaaaAAaaaaaaa

Ilkka Luoma

Jytkyjen jälkeen persut ovat palanneet takiaispuolueeksi - kalluppikannatuksellaan, joka nyt noin vajaa 9% ...

Toimituksen poiminnat