Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Lopullinen jälkikirjoitus paperitaistolle

Suomessa perinteellinen paperiteollisuus bulkkilaaduilla lähenee loppuaan. Pärjäämme vain erikoislaaduilla, joiden teossa tarvitaan sitä kuuluisaa suomalaista osaamista. Paperikoneita tullaan siirtämään kaukoitään halvemman työvoiman piiriin, samalla päästään markkinoiden keskelle, vaikkakin peruspaperin käyttö informaatioalustana tuntuisi vanhanaikaiselta.

....

 

KUVALINKKI - http://photos1.blogger.com/blogger/4810/1008/1600/DSC_1244.jpg

KUVATEKSTI

Metsäteollisuutemme joutuu etsimään uusia osaamisalueita. Mekaaninen metsäteollisuus ja puurakenteet ja liitokset muihin materiaaleihin nousevat arvoon arvaamattomaan. Kuvassa Mäntyharjulla puurakenteinen silta, joka edustaa uutta osaamista. Aika näyttää kuinka hyvin tämä ennakkoluuloton kokeilu kestää. Sillassa on ilmettä, ja se tuntuu luonnolliselta. Kuva otettu 23.03.2006, kello 13:57. DSC_11244.JPG. 2,41 MB. Paikka: Vihantasalmi. Photo by Ilu 2006.
Suomi sai takkiinsa runsaasti kun jalostamaamme paperia ei valmistettu seitsemään viikkoon. Kansantaloudelliseen tappioon ja markkinaimagoon aihetetun tahran syyllistä on turha hakea. Maailma on muuttunut; nyt on menossa kansainvälinen työnjaon uudelleen järjestäyminen. Eilisen ja tämän päivän kehitysmaat ottavat osansa työnjakautumisesta hinta- ja laatukykynsä mukaisesti.

[03072005] Paperilakko oli ratkaiseva taisto, jossa ei saavutettu suomalaiselle työlle mitään. Nyt jo muilla aloilla oleva mahdollisuus ulkoistaa on myös mahdollista paperitehtaalle. Lakon aikana uutisoitiin StoraEnson tutkivan kokonaisten paperikoneiden siirrosta Kiinaan.

 

Kiinalaiset ovat jo aiemmin siirtäneet täysiä tehtaita ja voimalaitoksia omaan maahansa länsimaista. Nyt ei ole kyse pelkän työpaikan siirtymisestä, nyt on myös kysy kokonaisten tuotantolinjojen siirrosta sinne missä työnteko on edullisempaa ja missä kulutusmarkkinat ovat lähellä.

Suomalainen perinteellinen paperinvalmistus loppuu reilussa vuosikymmenessä. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: epäkurantit siirtokelvottomat koneet ja eläköitynyt paperiväki jää Suomeen ja itse tuotannon omistus jää osin suomalaisille kansainvälisille yhtiöille.

 

Toisessa vaihtoehdossa paperintekoammattitaito voi siirtyä nousevaan mekaanisen puunjalostuksen alueelle; kaiken kokoisten talojen suunnitteluun ja niiden komponenttivalmistukseen vietäväksi ympäri maapallon. Puurakentaminen on kokemassa uutta nousuaan. Puu ja puuyhdisteet ovat ehdottoman käyttökelpoisia rakennusmateriaaleja.

Suomi tulee olemaan jatkossakin maailman paras paperikoneiden valmistaja; tähän liittyvä insinööritaito on tunnustettua esim. Kiinassa. Mm. Metso sai juuri suuren konetilauksen Kiinan Shandongin maakunnasta. Kiinassa on runsaasti suomalaisten suunnittelemia paperi- ja sellulinjoja.

Paperilakko ja -sulku ei vaikuttanut millään lailla meneillään olevaan kansainväliseen työnjakoon, paitsi siltä osin, että ulkomaalaiset suurpaperinostajat vaativat suomalaisia hajauttamaan paperinvalmistustaan Suomessa olevan tuotantoriskin vuoksi. Paperilakko toi ainoastaan koko kansan tietoisuuteen Paperiväen jo ennestään suuret palkat ja hyvät edut.

 

Tärkein saavutus oli se, että ulkoistaminen ulottuu myös pyhimpään edunvalvonnan linnoitukseen, toistaiseksi vahvaan Paperiliittoon. Globalisaation myötä myös paperiväki yhtenäistyy seuraavan vuosikymmenen aikana maailmanlaajuiseksi vaikuttajaksi.

Koko paperiala sai ansaitsemansa huomion, nyt me tiedämme työnjaon uusreformin alkaneen ja sen koskevan koko maapalloa. Paperiliitto oli tässä viestinnän airueena ja tunnetuksi tuojana Suomessa. Nyt voimmekin keskittyä tiiminä suunnittelemaan kuinka operoimme itsellemme ne työtehtävät, jotka maailmanlaajuisessa logistiikassa sopivat meille osaamisemme ja kilpailukykymme puitteissa.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Ilkka Luoma

Edell. kesänä, siis 2009, suuri Suomessa oleva metsäkonserni pani hiljaiseen myyntiin yhden moderneimmista ja suurimmista koneista - vielä tänäänkään konetta hoitava henkilökunta ei tiedä asiasta mitään. Koneen osoite tullee olemaan Kiina.

Irmis (nimimerkki)

Nuo toverit koneen ääressä haluaisivat varmaan jo nyt tietää mitä heidän koneelleen on tapahtumassa?

Ilkka Luoma

Voit olla varma, että koneen markkinoijilla on ehdottoman tiukat salassapitosopimukset. Nythän voidaan tietysti arvailla, missä tuollainen kone sijaitsee. Vaihtoehtoja ei ole kovin montaa.

Vieras (nimimerkki)

annan vihjeen:
PK2

Irmis (nimimerkki)

Näytti alustuksen kirjoittaja jo viisi vuotta sitten pohtineen kohdalleen tämän päivän asioita.

Ilkka Luoma

Nyt tietysti voidaan uusien paljastusten valossa arvioida Jouko Ahosta ja panostaan paperilaisten nykytilaan. Olisivatko palkanalennukset auttaneet yhtään?

Visitor (nimimerkki)

Eivät olisi, ongelmat olivat muualla, paperin voitosta palkat olivat pienemmät, kuin usealla muulla alalla. Ongelmat löytyivät puun hinnasta, eurosta ja joidenkin mukaan myös verotuksesta...tietty ylituotantokin oli ongelmana.

Vieras (nimimerkki)

Ahonen paljastui itsekkin ahneeksi kerskaksi.

Ilkka Luoma

Palkanalennukset olisivat hidastaneet maastapoistumiskehitystä.

Vieras (nimimerkki)

olisikohan Ahosen kannattanut lukea tämä aikanaan?

Vieras (nimimerkki)

Jouko sai sitä mitä tilasi.

Toimituksen poiminnat