Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pääministerikandidaatti Jyrki Kataisen piinaviikot alkoivat nyt

Vaaliennusteet povaavat Jyrki Kataisesta (kok.) pääministeriä – onko Suomella varaa näin kalliiseen pääministeriin, kun muistamme valtiovarainministeri Kataisen onnettomat lausunnot amerikkalaisesta roskalainakriistä jouluna 2007, vaikka Suomen Pankki varoitti alleviivaten samasta sub-primekriisistä ja sen rantautumisesta Suomeen ...

 

(YLE TV 1 Ykkösaamussa 9. toukokuuta 2009 haastatteli valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.);  - sähköstä, stressistä, vahvasta taloudesta, elvytyksestä ja monista asioista, joissa hyvinvoinnin vahvistus oli visiona esitetty uudellekin hallitukselle - johon toimittaja maalaili Kataista pääministeriksi)

 

[ ... nykyisen vedenjakajahallituksen päätöksistä kärvistelevät kansalaiset eriarvoistuvat kulutusjuhlinnan ja ruokajonojen välille. Työttömyys kasvaa, kulutus vähenee ja osa kansakunnasta on väsynyt materiaalisen markkinatalouden kasvupuheisiin. Rajallisessa maailmassa loputonta kasvua ei ole ... ]

 

Katainen ennusti jouluna 2007 1/, että Suomi välttyy USA johteiselta vakuudettomuusroskalaina-aallon mainingeilta ja ongelmilta. Puoli vuotta myöhemmin kansa koki lama-aaltojen ensimmäiset väreet. Suomen Pankki varoitti samaisena jouluna lähestyvästä taloustaantumasta 2/ - laski jo tuolloin stressimittarointia pankkeihin päin. Miksi Katainen ei kuunnellut tai kuullut varoituksia?

 

Nykyinen vedenjakajahallitus kulkee aina vähintään puolivuotta jäljessä reaalitaloudesta. Varovaisuus on joskus hyve ja se hidastaa, mutta se voi myös dramaattisesti vaikeuttaa toimia huomisen korjausliikkeisiin. Poliitikot ovat varovaisia, saadakseen ääniä.

 

Äänet joko nostavat parrasvaloihin tai niiden puute palauttaa normaalien kuolevaisten joukkoon. Pelaavatko nykyiset hallituspoliitikot peliä "kansalaisten selkänahasta" ymmärtämättä lopulta missä mennään ja mitä tahdotaan? Kalluppikannatus ei aina jaksa vaaleihin saakka.

 

Kasvu jatkumona on mahdoton parametri talouden yhtälöissä. Jatkuva ja lisääntyvä kulutus on täysin mahdoton parametri kansalaisten henkisen hyvinvoinnin yhtälöissä. Nykypoliitikkojen työkalu- ja excel-valikoimissa ei ole parametreja, joille tavalliset ihmiset ovat antaneet nimityksiä:  Yhteenkuuluvuus 3/, hyväksytyksi tuleminen, joukossa arvostusta nauttiminen ja tarpeelliseksi tunteminen.

 

Lähestymme EU-vaaleja ja Katainen tarjosi kielitaitoa, vaikuttamisen osaamista ja fantastista esilletuloa henkenä, jossa työ on kaiken mittari ja kaiken hyvinvoinnin lähde. Tässä asiassa Katainen on täysin oikeassa - kansa on tarkoitettu tekemään työtä. Työ tunnetusti vapauttaa liiasta vapaa-ajasta. Lisäksi Katainen halusi vihjaavasti torpata EU-änkyröinnin.

 

Kuinka ihmiset motivoidaan tähän syömisen ja suvunjatkamisen jälkeen tärkeimpään tehtäväänsä - tehdä työtä. Nykyinen hallitus suuntaa ostovoimaa niille, joilla sitä jo ennestään on - alentamalla veroja. Tämä kierteistää säästämisen nousuun - hyvä sekin, sillä se vähentää kulutusta 4/ ja ympäristöä sen myötä ympäristöä tuhoavia päästöjä. --- Kuinka Katainen muuten perustelee sen, että säästäminen on yhtä suurta vähemmillä nettoansioilla kuin suuremmillakin?

 

Veronalennukset eivät edesauta vähäosaisia, joita on yhä enemmän - soppajonot kasvavat ja EU-avustuspaketit käyvät pyydyksiin. Hallitus jakaa kansaa kahtia, ja tässä piilee suurin vaara ja suurin virhe - ajatellen kansakunnan kokonaisetua ja yhtenäisyyttä. 

 

Seuraava hallitus ei ole nykyisen kaltainen. Uusi kahden vuoden päästä valiintuva hallitus on hätätilahallitus, ja siellä ei äänienmetsästys ole tapetilla. Uusi hallitus tulee kokoamaan kansakunnan rivit yhteen. Emme voi työntää ongelmia toisaalle, toteamalla, että ne syntyivät muualta.

 

Seuraavan hallituksen ministerit eivät ole perinteellisiä poliitikkoja, vaan toimeenpanijoita. Asialista on erittäin pitkä ja hyvin kivikkoinen. Päätöksien alle tulevat koko perinteellistä "hyvinvointiyhteiskuntaa" järisyttävät toimet. Väestöpyramidi, työnteko, työhön osallistumisvelvoite, suunnattu määrätietoinen opiskelu, kulutus- ja haittaverot 5/, ikääntyminen ja terveydenhoito- kuin viimeisten elinvuosien hengissä pitämisen ylläpitokulut. Syntyvyyskin pitää saada nousuun.

...

 

Lisää nykyisille poliitikoille epämieluisia tehtäviä?

 

Eikä tämä jää tähän - päätöksiä on tehtävä oikeuslaitokseen, yhteiskunnan rooliin avainaloilla, jopa valtiolle haltuun ottoihin. On päätettävä maahanmuutosta ja työvoimapulasta hoiva- ja palveluyhteiskuntana. Suuri asia on päättää kilpailukyvystä, osaamisesta ja taistelutahdosta pärjätä globaalissa työn tekemisen uusjaossa. Päätöksien pitäisi vielä synkronoitua Brysselin kanssa.

 

Uuden hallituksen on päätettävä suhteista naapurivaltioihin, on pysyttävä sotilaallisesti sitoutumattomana, on ylläpidettävä vähintäänkin uskottava kokonaispuolustus ja on ylläpidettävä yksi Euroopan suurimmista reserviarmeijoista.

 

Lista ei lopu tähänkään - on kannustettava Suomi pois maailman lihavimpien joukosta, on kannustettava kansalaistoimintaa lisäämään aktivismia. On löydettävä fyysistä tekemistä - kansa on saatava pois sohvien nurkista. Suomalaisuuden arvostustakin on lisättävä.

 

On lisättävä kansalaisuteliaisuutta 5/, on lisättävä tahtoa olla uhrautuvaisempi ja on pakosta lisättävä halua olla vähemmän ympäristöä kuluttava. Lopuksi on pakko huomioida ympäröivä luonto - kyettävä esimerkiksi muille ja vähentää ekologisen jalanjälkemme kokoa luontoon per capita, sellaiselle tasolle, jotta voimme rehdisti vaatia sitä myös muilta.

 

Kuten näemme tie on miltei ylivoimaisen vaikea ja näihin operaatioihin eivät nykyiset puoluepoliitikot pysty ilman suurta asennemuutosta. Kansa päättää ja ottaa asian haltuun ja valitsee tekijätoteuttajien hallituksen. Näin kansakunta löytää kadonneen identiteettinsä - eikä tarvitse brandityöryhmiä etsimään sellaista, mitä ei ymmärretä. Kansa tietää oman brandinsa ja se on tahto olla suomalainen, ollen siitä vieläpä ylpeäkin - sen on meidän "brandi".

 

Emme mobilisoidu yksin - koko maapallon ja kaikkien kansojen on löydettävä tahto voittaa yhteiset yhdessä tehdyt uhat ja korjata ne. Korjaamme omat virheemme ja korjaus aloitetaan omasta reviiristä. Se mitä luonto meistä riippumattomana tekee - sille emme mahda mitään - se on kohtalomme ja tähän stressimittariin meidän on sopeuduttava. 

...

 

1/ ...   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1630030   ...

1/ ...   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1722469   ...

2/ ...   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=mukana+on+stressimittaria   ...  

3/ ...   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Yhteenkuuluvuus+-+tuo+ihmeellinen   ...  

4/ ...   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230   ...   

5/ ...   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Uteliaisuus+johtaa+kykyyn   ...   

...

 

Ilkka Luoma

 

...

 

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot -

Copyright by Ilkka Luoma - kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä ---

 

Kuvakansioalue 1

Nykyinen eduskunta, kun se tekee päätöksiä A, B ja C

A

...   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/27ed6+ilkka-luoma-eduskunnassa---taysistunto-lokakuu-2007.html   ...

B

...   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28h8o+ilkka-luoma-eduskunta-paatti-.html   ... 

C

...   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2au3p+ilkka-luoma-ilmastoselonteko.html   ...

 

Kategoriat:

 

YHTEISKUNTA , TALOUS , YMPÄRISTÖ , GLOBALISAATIO , PÄÄOMATALOUS , KANSANTALOUS , POLITIIKKA , NÄYTTÖ- JA VERTAILUTALOUS , INHIMILLISYYS , EU , KANSANEDUSTAJA , YHTEISÖLLISYYS , YMPÄRISTÖONGELMAT , EDUSKUNTA , DEMOKRATIA , VEROTUS , TYÖ , JYRKI KATAINEN

 

Sent:

Kansakunnan ja Jyrki Kataisen stressimittarit

14.05.2009 - 08:58

Cc: timo.soini@eduskunta.fi ; risto.korhonen@eduskunta.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; erkki.liikanen@bof.fi ; matti.vanhanen@vnk.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; petri.kejonen@yle.fi ; jari.korkki@yle.fi

Sent: Saturday, May 09, 2009 1:06 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE --- Kansakunnan ja Jyrki Kataisen stressimittarit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Eipä kannata vaivata Kataisella päätäsi.
Heppuhan on ilmiselvä floppi.
Miestä joka pakoilee opposiittiötä ei voi
sanoa mieheksi hyvällä tahdollakaan.

Kirjoita Ilkka mieluummin tulevaisuuden
mahdollisuuksista oma näkökulmasi.

Wapaa tyhjäntoimittaja, Harmaasusi™

Ilkka Luoma

Luonnonvaraisten eläinten puolustajana tulen neuvosi pohjalta näin tekemään ... Kiitos vinkistä!

Vieras (nimimerkki)

Jään myöskin odottamaan tulevaisuusnäkijän omia aatoksia mitä tapahtuu lähivuosina.

KariT (nimimerkki)

Veikkaampa että aika moni muukin odottaa.

Ilkka Luoma

Valmisteilla on - kiitos kannustuksesta! :)

Vieras (nimimerkki)

Blogimestari Luoman viiltävät kertomukset jatkuvat. Kuinka moni jaksaa ymmärtää toden ja fiktion? Totuus on useimmiten niin rumaa, ettei sitä tohdi suoraan silmiin katsoa.

Ilkka Luoma

Viiltävyydestä ei ole kysymys, on kysymys kansakunnan suuren hiljaisen vähemmistön, noin 30% kansasta - kestokyvystä.

Vieras (nimimerkki)

Siis nk. köyhät ja työttömät, heitähän on suunilleen noin paljon!

Ilkka Luoma

Nk. hiljainen, vaikeasti - mutta sinnikkäästi toimeen tuleva kansanosa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pidin kirjoituksestasi paljon, ja olen asioista samaa mieltä.

Tämän järjettömyyden on loputtava. Nyt on toimittava eikä vain pidettävä puheita.

Vieras (nimimerkki)

Hoksaisivatko persut kopsata ohjelmakseen ;)

KariT (nimimerkki)

Eivät ymmärrä kansakunnan tahtoa ja ojentavaa kättä!

Ilkka Luoma

Kiitos, arvostan huomaavaisuuttasi :)

Muuttuuko järjestelmä, jää nähtäväksi. Ei nykyisillä, mutta millaista vastuupolitiikkaa syntyy uusilta - lähinnä persuilta ja Muutokselta?

Vieras (nimimerkki)
Vieras (nimimerkki)

Näyttää olevan kovin muodikasta mollata Kataista. Minusta olisi kohtuullista sitten kertoa, että mitä ihmettä olisi pitänyt tehdä?

Esim:
- Vinoilu siitä "ettei amerikan kriisi koske Suomea" -> minkälainen taantuma olisikaan saatu aikaan kun olisi saatu kansa paniikkiin ja ottamaan rahansa pankista tai edes lopettamaan kulutuksensa?
- Verojen laskeminen talouden vauhdittamiseksi paha. Elikö siis parempi, että toimenpiteenä on vain nostaa veroja, että saadaan työttömien/vähävaraisten tukiaiset kuntoon..? Taitaa olla yhtä järkevä toimintatapa, kuin mainitsemasi hyvä esimerkki kasvun ikuisen jatkumisen mahdottomuudesta.
jne.

Ts. mitä sitten olisi pitänyt tehdä toisin ja jos halutaan vielä henlkilöidä niin kuka siellä sitten olisi pitänyt olla puikoissa?

Ja pelkään, ettei sieltä mitään kaavailemaasi "asiantuntihallitusta" ole tulossa seuraavanakaan. Samanlaista "poliitikko-merkkistä" laumaa vähän erilaisilla painotuksilla.

Muuten kyllä olen ihan samaa mieltä toivomastasi tavoitteista ja asialistasta.

Ilkka Luoma

Ei ole mollaamista, on vain tekoja ja niiden seurauksia. Katainen sääti toimintansa tuon onnettoman arvion pohjalta - veromuutokset ja lainanotto. Herää aina kysymys, miksi Katainen ei noteerannut Suomen Pankin varoitusta (samana jouluna) - se oli julkinen ja huolella selostettu. Eikö Vm konsultoi SP:n kanssa?

Vieras (nimimerkki)

Veronkorotukset ja työllisyystyöt, massiivisesti.

KariT (nimimerkki)

Noilla asia korjautuu, tai ainakin lähtee muutos liikkeelle.

Ilkka Luoma

Aloitus sisältää myös rehdisti myönteisyyttä herra Kataisen toimista.

Ilkka Luoma

Verojen alennnus vei hyvin toimeentulevilta "ylim." rahat pahojen päivien varalle, eivät tulleet kulutukseen, joka sekin ympäristöä ajatellen oli hyvä ratkaisu. Parempi olisi ollut veronkorotukset ja kuten yllä todettu massiiviset työllisyystyöt.

Marko Sihvonen

Meillä ei ole varaa enää tähän edustukselliseen politiikkaan... Kun hoitelee toisten rahoja, katoaa järki niiden käytöstä...

Äänestetään maahan sitovat kansanäänestykset niin kansanedustajan tittelin voi vaihtaa -kansan tahdon toteuttajaksi/valvojaksi, päästään näistä narsisteista eroon... ja kun jaamme vallan tasan, korruptiokin on minimissään.

Ilkka Luoma

Tuohon kansanäänestys systeemiin on konsepti - odotahan vähän ...

KariT (nimimerkki)

Meillä ei ole enää varaa nykyiseen kulutukseen, on tapahduttava puolitus!

Ilkka Luoma

Tässä on se kuuluisa kirjoitus vuoden 2007 joululta, jossa tuotiin jo esille Suomen Pankin varoitussanat mm. jenkkien roskalainakriisista - tätä Jykä ei noteerannut, vaan teki todennäköisesti pitkällä jänteellä kohtalokkaat ja kalliit virheet kansakunnallemme ...

maanantai, joulukuu 24, 2007
Taloudessa tapahtuu - kulutamme, säästämme ja jälleen tuhlaamme

(Eduskunnassa valtiovarainministeri antoi puutarhurin ohjeita kuinka vaalitaan kasvua, kysynnän kukintaa ja markkinoiden lannoitusta - Katainen asialla)

[ ... Suomen Pankki julkaisee juuri ennen Joulua erikoisnumeron talouden indikaattoreista - mukana on stressimittaria, kotitalouksien ylivelkaantumista ja kansantalouden pyörintää - mennäänkö yli- vai alikierroksilla ... Euro&Talous - rahoitusjärjestelmän vakaus, erikoisnumero 2007 ... ]

Suomen Pankki julkaisi poikkeuksellisesti varoituksen sanat kotoa ja maailmalta. USA:n asuntoroskalainat, ylivelkaantuneet suomalaiskodit, pienenevä vientiylijäämä ja työllisyyden hiljalleen romahdus bulkkituotannon siirtyessä kehittyviin uusiin halpatyövoiman maihin keskelle jättiläismarkkinoita - vaikka Suomessa nyt puhutaan jo työvoimapulasta!

Yllättäen suomalaisista kotitalouksista on täysin ilman velkaa 43%. Hälyttävää on se, että viidennes kotitalouksista kantaa 80% koko velkataakasta. Tutkimusten mukaan tuossa viidenneksessä on paljon paremmin toimeentulevia, siis hyväpalkkaisia kansalaisia. Meitä suorastaan opetetaan ottamaan lainaa.

Suomi on nostanut palkkamaltilla historiansa suurimmat vaihtotaseylijäämät [2003: 10% BKT:sta]. Suomalainen insinöörityö on mennyt hyvin kaupaksi. Osaamista on riittänyt ja kysyntääkin toistaiseksi. Käyrä on kuitenkin selvä - ylijäämä laskee koko ajan [2006: 5% BKT:sta]. Tänä syksynä nostimme palkkamme uudelle tasolle. Seuraavaksi nousevat hinnat, ja sitten laskevat velkamme vakuudet - siis asuntojen arvot. Katto tuli vastaan.

Kuluttaa voi määränsä - nyt valtaa hengenahdistus. Kotiin ei mahdu enää tavaraa, esineitä, krääsää, laitteita ja sähköä kuluttavia helpokehyödykkeitä vailla todellista hyötykäyttöä. Ihminen on kuluttamassa maapallonsa loppuun. Jännityksellä odotetaan onko Lapissakin ennätysjoulu - Joulu lämpöaalloilla - onpahan porojenkin helpompi kaivella jäkälänsä, ... ellei jääpeite yllätä.

Suomen Pankki yllätti julkaisemalla markkinatalouspankkien stressimittarit. Käyrät ovat mielenkiintoisia - 1992 pankit olivat lähimpänä konkurssiaan [lukuarvo 0,7], nyt ennustekäyrä lähenee noita "stressantuneita" lukuja [4] - vielä vuonna 2005 se oli 6. Korot nousevat, haetaan lyhennysvapaita ja neuvotellaan nousevissa koroissa. Mikäli asuntojen tasearvo laskee voimakkaasti, veloilta katoaa vakuusarvoa ja vaje on täytettävä jostain. Pitääkö peliin ottaa jo etukäteen muhivat ennätysperinnöt?

Suomalaiset ovat saaneet jo näitä ennätysperintöjä. Valtio poistaa edukseen perintöverot, koska noilla perinnöillä osa kansalaisista selviää velkakuopastaan, kun vakuusvajetta ei voida muualta täyttää ja näyttötalouskulutustakin pitäisi jatkaa. Seuraava sukupolvi saakin sitten vielä suuremmat perinnöt. Hyvä näin, sillä valtio ei jaksa huolehtia huomisen hyvinvointilaskusta - joudumme siihen kuuluisaan "omaan otsaan tuulee" -puhuriin.

Kilpailukyky on vientiriippuvaiselle Suomelle hyvinvoinnin lähtökohta. Palkkamaltti takasi kilpailukyvyn - nyt ulosmittasimme tuon tupo-konsensuksen. Ruotsissa EY-tuomioistuin hylkäsi Ruotsin LU:n [SAK:n vastine] valituksen latvialaisten hyväksymättömästä työehtosopimuskäytännöstä - se merkitsee, että nyt EU-alueella saa tehdä työtä toisen maan jollekkin edullisemmalla työehtosopimuksilla.

EY:n innoittamana palkat tulevat laskemaan, koska verestä työvoimaa saapuu mm. Puolasta, Latviasta ja Liettuasta. Saattaa kuulostaa kornilta, mutta tuo EY-tuomioistuinpäätös voi pelastaa ylivauraat ja ylipalkkaiset Pohjoismaat kiihtyvästä kustannuskilpailupaineesta. Palkkamme lähtevät laskuun - entä kuinka käy ylihintaisten asuntojemme velat; lyhennykset ja korot. ei hätää - perinnöt tulevat apuun ja hätiin

Olisi muistettava, että asunnoissa muhiin ylihintakriisi - perinnöt ovat suurelta osin asuntoja, mökkejä , tontteja ja halpenevia autoja. Saattaa olla, että perintöjen reaaliarvo ei olekkaan viiden vuoden päästä tämänpäiväinen. Perinnöillä ei järjestelläkkään ylisuurien lainojemme vakuuksia, vaan jää vaje. Asuntokierre onkin näin valmis heidän kohdalta joilla on liian suuret asunnot, velat ja niiden hoitokulut.

Markkinatalouslaki on mielenkiintoinen asia - se vaatii aina ostajan - entä kun kansakunta huomaa, että ylikulutus tuhoaa vauhdilla ympäristöä ja vetää "liinat kiinni" - ei olekkaan riittävää kysyntää, jälleen talouskierre alas on valmis.

Suomen Pankki otti talousinformaatiovastuun käsiinsä ja kirjoitti julkisen salaisuuden esille suurella ammattitaidolla, luvut, ennusteet ja perustelut ovat huolella laaditut - Suomi on aloittamassa laskukierteen. Varoitus on annettu. Aikoinaan edellisen laman valtiovarainministeri loikkasi sopivasti Brysseliin ja palasi viisaampana ja kokeneempana varoittamaan nyt siitä, mikä jäi 1980-90 lukujen taitteessa tekemättä. Katainen on yrittänyt varoittaa...

Kts. lainaukset: --- Euro&Talous 3-2007 ja erikoisnumero 2007. http://www.suomenpankki.fi Korkeatasoiset lehdet voi tilata Suomen Pankista: publications@bof.fi

Ilkka Luoma

Vieras (nimimerkki)

Voitko esittää tuon Suomen Pankin julkaisun joululta 2007, jos sen teet, niin Kataisen taru poliitikkona on lopuu.

Vieras (nimimerkki)

Eniten ärsyttää se että Käteinen esittää syvällä rintaäänellään olevansa aina oikeassa. Hän yksin tietää ja vain hän. Ehdottomalla varmuudella. Ja ivailee niitä jotka rohkenevat epäillä. Voi poikaressua. Tästä nulikastako pääministeri? Onneksi ehkä ei kuitenkaan.

Ilkka Luoma

Jyrkin verotuspäätökset ovat olleet kohtalokkaan vääriä. Ylimääräinen käteen jäävä osuus ei tullut kulutukseen, vaan meni niiden osalta "jemmaan" pahan päivän varalle, joilla oli jo ennestään riittävästi - kansakunta jakaantui vedenjakajalla, siksi nimitys vedenjakajahallitus.

Vieras Matti Nieminen (nimimerkki)

Kreikalle annettu laina 1600 miljoonaa euroa ja muiden euromaiden takausvastuun ottaminen 8000 miljoonalla eurolla ovat Kataisen konkreettisia ja suuria virheitä. Esim. Slovakia kieltäytyi niistä.
Ja S.Niinistö olisi tehnyt samoin.
Jos mies erehtyy kerran näin suuressa asiassa, hän erehtyy varmasti muissakin asioissa eli hän on suuri riski Suomelle.

Ilkka Luoma

Miltei kaikki läntiset markkinatalousmaat ovat syöneet itsensä turpeiksi ja ylivelkaisiksi, jopa ympäristöltään etukäteen! - on maksun aika.

J. Gagarin

Eiköhän valtiovarainministeriötä ole pääasiassa kiittäminen siitä, että Suomi on kaikista Euroopan maista selvinnyt käytännöllisesti katsoen parhaiten kriisistä, varsinkin ottaen huomioon Suomen luontaiset heikkoudet talouden yksipuolisuuden ja maantieteellisen sijaintimme osalta. Meillä ei ole varaa muuttaa nykyistä harkitsevaa ja kokonaisuuuden huomioon ottavaa linjaamme. Ennen kaikkea nostan hattua Jyrkille siitä, ettei hän taipunut painostuksen alla korottaa tuloveroja, mikä olisi aikaansaanut samankaltaisen kotimarkkinain näivettymisen kuin koettiin 90-luvulla. Samaan aikaan on huono-osaisimpien asiaa ajettu tehokkaimmalla mahdollisella tavalla: ruoan ALV:n alentamisella.

Mutta sopulithan uikuttavat...

Ilkka Luoma

Suomen selviytyminen on perustunut pääosin jo Lipposen hallituksiin, jotka takasivat palkkamaltin ja aikaansaivat pitkälle jatkuvan vientiylijäämän maallemme.

Vieras (nimimerkki)

Emme saa unohtaa myöskään Saksan Pankin massiivista valuutta- ja lainatukea Suomelle kriisivuonna 1992, jolloin Suomi oli valuuttakriisissä ja kassa tyhjänä. Olimme likellä joutua Maailman Pankin holhoukseen, mutta Saksa tuli apuun. Tai kuten pörssimeklarit totesivat: "Otto tuli apuun"

Vieras (nimimerkki)

Virheet tehtiin jo 2007, alla olevat Suomen Pankin dokumentit todistavat sen.

Vieras (nimimerkki)
Ilkka Luoma
Käyttäjän jope58 kuva
Tapio Härkönen

Ilkka Luom:
"Katainen ennusti jouluna 2007 1/, että Suomi välttyy USA johteiselta vakuudettomuusroskalaina-aallon mainingeilta ja ongelmilta. Puoli vuotta myöhemmin kansa koki lama-aaltojen ensimmäiset väreet.
Suomen Pankki varoitti samaisena jouluna lähestyvästä taloustaantumasta 2/ - laski jo tuolloin stressimittarointia pankkeihin päin.
Miksi Katainen ei kuunnellut tai kuullut varoituksia"?
---------------
Siksi, kun on niin helppo panna päänsä pensaaseen ja luulotella, että "rauha, rauha, ei mitään hätää".
Eikö tämä ole vastuun pakoilua!

Ei haluta tehdä ikäviä(?) päätöksiä vasta, kun äärimmäisessä hädässä.
Näin me ihmiset usein käyttäydymme, jos rehellisiä olemme.

Vieras (nimimerkki)

Ilkka Luoman sanoin:

"Onko meillä varaa kansakunnalle noin kalliiseen mieheen"?

KariT (nimimerkki)

Voisin sanoa, että ei ole Kataiseen varaa, ei valtiovarainministerinä eikä pääministerinä.

Vieras (nimimerkki)

Ilkka Luoman alustus sopisi hyvin persujen ja Muutoksen ohjelmarungoksi. Ilkikurisesti: Kopsatkaa tuosta!

Ilkka Luoma

Vieras, josko minä antaisin luvan? Mutta saahan ne kopsata, onhan se koko kansakunnan etu :)

Vieras (nimimerkki)

Näyttäisi tuon ylläolevan linkin kautta saatavan dokumentin pohjalta täysin toteennäytetyltä, että oli mahdollisuus ymmärtää jo jouluna 2007 tuo amerikkalaisten roskalainakriisi, mutta miksi Katainen ei sitä kuunnellut tai noteerannut?

Ilkka Luoma

Katainen mahdollisena pääministerinä joutuu ottamaan useita persuja ministereiksi hallitukseensa, ketä?

Vieras (nimimerkki)

Ei ketään. Katainen on kyllä seuraavan hallituksen pääministeri, mutta persut ei ole hallituspuolue. Vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut ja tuleva ohjelma antavat Soinille keppihevosen paeta vastuuta Brysseliin ja jättää persut oppositioon. Soini lähtee Brysseliin valmistelemaan presidenttivaaliohjelmaa, jonka tekee palkkaamansa mainosmies Brysselissä. Soini maksimoi vain itselleen suurimman hyödyn puolueesta. Hän on ilmoittanut, että hänellä on suunnitelma, jonka hän toteuttaa välittämättä kevään vaalituloksesta lainkaan. Se suunnitelma on laadittu vain Soinin hyödyksi muista puolueen jäsenistä piittaamatta.

Ilkka Luoma

Soini on niin 'ministerikipee', että hänen on saatava joko sisäministerin tai puolustusministerin salkku, ja jos saavuttavat vaaleissa 12 prosentin äänimäärän - ovat myös siihen itseoikeutetusti ansainnan saaneet, siis 2-3 ministeriä, mutta mitä nuo 1-2 muuta ovat? Vistbacka on hyvä sisäministeri, poliisi kun on. Veltosta kulttuuriministeri :)

Vieras (nimimerkki)

Ymmärtääköhän Katainen asian vakavuuden? Puheet ovat kovin huolestuneita, mutta ovatko ne vain tyhjiä sanboja?

Ilkka Luoma

Ennusteiden mukaan Kokoomus saa yli viidesosan äänestäneistä ja seuraavat puolueet jäävät alle 20 prosentin - näin Kataiselle jää kaikki hallitusvaihtoehdot käyttöön, jopa oman valtansa takia hyvinkin eksoottiset: Kok, 21 + persut, 12 + komukat, 8 + krist, 5 + vihreät, 8 ja ikuiset ruåttalaiset, 4! YHT 58 prosenttia ja enemmistö.

Vieras (nimimerkki)

ei pössömpi ennuste. Jykästä tulee piäministeri ;)

Toimituksen poiminnat