Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

EU on keinotekoinen liitto pakosta olla kykenevä?

Hajoaako EMU? Kestääkö yhteinen konsensus? Kuinka kauan velaksi voi EU:ssa elää? Kestämmekö Kiinan taloudellisen paineen? Kuinka pärjäämme maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa? Kysymyksiä tulikokeessa olevalle EU:lle - miten käy eurooppalaisen markkinavetoisen näyttötalousyhteiskunnan?

---

[23102006] Suomalainen on luonnostaan herkästi vastaan tuntemattomia kohtaan. Suurelta osaa EU on mystinen kompleksi, jossain muualla kuin me. Olemme tottuneet puolustamaan maatamme. Tiedämme, minkä hinnan olemme yksin ollessamme maksaneet itsenäisyydestämme. Ei ole ihme, että olemme epäuskoisia, koska kukaan ei ole vielä uskottavasti kertonut, mitä me hyödymme jäsenyydestämme.

EU on järkälemäinen isojen pikkupoikien hiekkalaatikko, jossa kukaan ei ole oikeasti valmis liittovaltioksi. Euroopan Yhdysvallat tuo vasta kokonaishyötyä, myös Suomelle - joka olisi tuolloin osavaltio. USA on liittovaltio, mutta heillä on yhteinen kieli, vaikkakin sulatusuuni kansallisuuksien ja synnyinmaiden osalta. EU kokoonpanossaan on niin uusi, että kitkaa ja hankausta syntyy koko ajan. USA kävi sisällissotansa ja sen jälkeen vasta syntyi eheämpi kokonaisuus nimelta Amerikan Yhdysvallat.

Euroopan Yhdysvallat on se lopullinen tavoite tai sitten löyhä markkinaliitto, joka ei tuota yhtäläisyyttä ja keskinäisvoimaa turvallisuuden, ulkopolitiikan ja tulontasauksen osalta. Euroopassa on samalla tavalla rikkaita alueita kuin on Suomessakin alueellisesti suuria eroja mm. pääkaupunkiseudun ja vaikkapa Kainuun välillä. Kainuussa ja Helsingissä kuintenkin puhutaan samaa kieltä. Talvisodassa rintamalla seisoi niin Pohjanmaan talonpoika kuin turkulainen laivanvarustajan vesa - yhdessä he turvasivat Isänmaansa. Heillä oli yhteinen tehtävä. Mikä on EU:n yhteinen tehtävä?

EU on kaunis rakenteellinen luomus ideaalisella tavoitteella, direktiiveillä ja pienillä olemattomilla pohdinnoilla syötävän kurkun muodosta. Asia on hyvin yksinkertainen; suuret kansallisvaltiot, jotka myöhemmin olisivat osavaltoita, eivät ole valmiita antamaan suuria päätöksiä vielä Brysseliin. Luottamus yhteiseen hallintoon ei ole kypsä. Nyt on menossa EU-evoluutio, jossa hiotaan maailman moderneimman liittovaltion perusrakenteita. Työ kestää vuosikymmeniä. USA:kin on jo kohta 300-vuotias, mutta jälleen - yhteisellä puhutulla kielellä.

EU:n suurin haaste ja tarve jäsenillensä on taistelu maapallollisesta työn uudelleen jaosta. EU:n kilpailijoita ovat USA ja Kiina. Kumppaneitamme voisivat olla mm. Venäjä ja Ukraina energia- ja raaka-ainevarojensa vuoksi. Eurooppa hajanaisena ei tule pärjäämään Kiinan haasteisiin. Myöskin USA taipuu 30 vuoden kuluessa Kiinan edessä. 1.300 miljoonaa kiinalaista on enemmän kuin EU, Venäjä ja USA yhteensä. EU on ainut turva Euroopan kansallisvaltioille pärjätä uudessa maailman tilanteessa, USA:n napa kallistuu kaukoitään; siellä ovat suurimmat markkinat. EU on luontaisempi kumppani Kiinalle, koska USA on nyt hegemonia maailmassa ja Kiina on virallisestikin ilmaissut, ettei yksikään maa voi olla toistaan manipuloivampi.

EU on mahdollisuus ja uhka. Suurin uhka on tietämättömyys, etääntyminen ja Brysselin lausekieli, joka ei kansalaisille aukea. Bryssel ei ole itseisarvo, vaan palvelija toteuttamaan kansallisvaltiot järjestyksessä autonomisiksi osavaltioiksi (hyvin pitkällä aikavälillä). Välimuotoja ei juuri ole - meillä on huomisen liittovaltio tai eroamme takaisin itsenäiseksi valtioksi, kuitenkin pysyen eurossa, koska siitä on muodostunut meille konkreettinen hyöty, alhaiset ja vakaat korot.

Suomen pitäisi viimeisinä kuukausina sopia Euroopan veturin Saksan kanssa (seuraava puheenjohtaja), että EU-perustuslaki otetaan lopullisesti käsittelyyn ja ajetaan läpi tai jos ei, niin Suomi tehköön omat itselliset päätöksensä.

EU:ssa ei ole vuosisatoihin yhteistä kieltä, puhumattakaan yhteistä kulttuuria. Kiinassa ja USA:ssa nuo kutakuinkin ovat. Kaikkialla maailmassa jokaisella ihmisellä on oma kotimaa, jossa suunnilleen ymmärretään toinen toisiansa.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

KariT (nimimerkki)

Luoma tuntuu hallitsevan aiheen kun aiheen, tämäkin on kirjoitettu jo neljä vuotta sitten ja on aivan kohdallaan tänäkin päivänä, paitsi ettei Suomi ole enää puheenjohtajamaa ;)

Ilkka Luoma

Joo, ... alustuksessa ilmaistaan miltei heti alussa alkuperäisen kirjoitusheki [linkki] - eli on eletty tuolloin silloista elämää ja Suomi oli tuolloin puheenjohtajamaa... :)

Vieras (nimimerkki)

EU:n mahdottomuus on tämä kehitysvauhti. Yhteiskunnat kehittyvät paljon hitaammin, vaatii sopeumaa, kuten muukin luontainen evoluutio. EU on järkäle, jossa yritetään idealismia ja täydellistä byrokratiaa valvomaan kulutusyhteiskunnan demokratiaa.

Ilkka Luoma

Onko järkäle liian keinotekoinen ja naruna pyssyn piippuun ahdettu?

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"EU:ssa ei ole vuosisatoihin yhteistä kieltä, puhumattakaan yhteistä kulttuuria."

Pitäisikö mielestäsi sitten sellainen olla? Siis tottakai joo, JOS EU olisi olevinaan liittovaltio, mutta toivottavasti niin ei koskaan käy, tai ainakaan Suomi ei ole siinä osallisena.

Mielestäni juuri aidosti OMA kulttuuri ja kieli ovat äärimmäisen tärkeitä ihmisen identiteetille. Ja mitä laajempi ja keinotekoisempi (siis "tekemällä tehty") yhteisö on kyseessä, sitä vähemmän ihminen kokee siihen kuuluvansa ja sitä enemmän hänen identiteettinsä - ja sen mukana arvot ja itsekunnioitus - ovat hukassa. Kansat, joilta on riistetty identiteetti, taantuvat helposti niinsanotusti "roskasakiksi", eikä siitä ole hevillä paluuta! (tästä kyllä riittää esimerkkejä, mutten haluaisi mainita mitään tiettyä kansaa. kyllä jokainen vähänkin yleis-sivistynyt tietää, että näitä on, ellei vasiten ummista silmiään.)

Ilkka Luoma

Ehkä mainitsemiesi syiden vuoksi kansallisvaltiot pysyvät, ... niin kauan kunnes tapahtuu evolutiivinen valloitus muiden taholta tai ne kaatuvat omaa mahouttaan?

Ilkka Luoma

Ehkä EU ongelma on jäsenvaltioiden pyrky tehokkaampaan talouteen ja/tai vahvempien jäsenien "siivellä oloon" (karj.) ...?

Vieras (nimimerkki)

Selkeää EU tietoutta kansalaisobjektiivisesti ilman turhia hymistelyjä. Tälläistä tietoa kansa kaipaa.

Toimituksen poiminnat