Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Perinnöt kuihtuvat vanhuksien omiin hoitokuluihin

Uutisointi on vihdoin hoksannut, että historian suurimmilla perinnöillä ja yhteiskunnan vanhushuolehdinnan uhkatekijöillä on yhtäläisyys ja vanhuksille itselleen pelastus - aiheesta kymmeniä kirjoituksia mm. printimediassa kautta Suomen.


[ ... vuodeosastot, hoitokodit, saattohoitolat ja sairaaloiden kuin terveyskeskuksien terminointiosastot täyttyvät yhä useamman vanhuksen ajautuessa yhteiskuntahoitoon, kun niin monilla perillisillä on niin kiire oman omaisuuden kartuttamisessa ja harrasteissa ... hyvinvointialustamme rakentajat unohtuivat laitoksien käytäville ... ]


Suomessa on laitostumisen kaaos ja sukuvastuuttomuuden vaarallinen keskinäisasetelma. Meillä ihmiset työnnetään yhteiskunnan, siis tulontasausrahastojen (verotulojen) piikkiin, eikä mm. Kiinassa hyvin tyypilliseen ja historialliseen suku- ja perheyhteyshuolehdintaan ole aikaa ja varaa?

Samaan aikaan vanhuksemme kantavat taloushistoriamme suurinta perintökukkaroa ... pelastamaan monen nuoremman lähi- tai kaukaisemmankin sukulaisen rahoitusvajetta ylisuurista asunto- ja kulutuslainoista kuin pörssipelitappioistakin. Autokin vaihdettiin, oletuksella, että papan perintö napsahtaa tilille ensi vuonna.

Ei ole mikään itsestään selvyys, että yhteiskunnan pitää maksaa kuluja, jotka velvollisuuden nimissä pitäisi osittain kuulua lähiomaisille. ja jos sitä rahaa ei ole omaisten eikä vanhuksen kukkarossa ja tilillä - on sitä varten yhteiskunnan tulontasaus inhimillisyyden nimissä. On myöskin itsestään selvyys, etteivät kaikki kanna vastuuta omaisistaan ...

On vastuutonta pantata vanhuksien monesti vaivoin keräämiä säästöjä odottaville sukulaisille perinnöiksi. On parempi, että vanhukset käyttävät usein kovalla työllä keräämänsä varallisuuden omaan hyvinvointiin - ostamalla vaikka palveluita, jotka tuottavat elämän ehtooseen tyydykettä ja hyvää mieltä.

Meidän individualistinen maailma keskittyy liiaksi "minä itse" -syndroomaan. Meille on vieraampaa kollektiivinen yhteisöllisyys, joka lähtee liikkeelle ydinperheestä ja lähisuvusta. Suku on ylpeys, suku on lähtökohta, koska siellä kohtaa yhteiset geenit ja perintö, joka ei ole aina vain raha, vaan arvot, kunnia ja ylpeys olla osa yhteisöä, josta elämämme perusedellytykset ovat ammennetut.


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/


...

Alla mielipidekirjoitus ajalta, jolloin kukaan ei uskonut huomisen käännettä, mikä on nyt tänään vastassamme ja muurina edessämme, jonka ylitys vaatii poikkeuksellisia ponnisteluja - taistelemme mm. maailman laajuisessa työn uudelleen jaossa, taistelemme ikäpyramidissa, jossa vanhuksien osuus kasvaa ja aktiiviveronmaksajien määrä pienenee, missä vanhukset yksinäistyvät, laitostuvat ja masentuvat yksinäisyyteen...


- vain perintökukkaroa kärkkyvät sukulaiset tuovat kahvipaketin toisensa perään sen 10 minuuttisen vierailun päätteeksi, kun kiire oli jatkuva - vanhuksien kiire oli jo poistunut ja jäljellä oli odotus kiireettömistä sanoista - "Kuinka voit?" ja hetkeä, että olisi edes sen 10 minuuttia kuunneltu, eikä vain selostettu omia kiireitä ... [jatkuu seuraavassa blogissa...]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

haha tämäpä tässä juuri naurattaa: kokoomus-vasemmiston kannattajat ovat niin tyhmiä etteivät tajua edes sitä että juuri näitä varoja hallitus vasemmisto"opposition" hövelillä tuella jakelee ympäriinsä!

Suomalainen lose / lose keissi: ensin maksetaan yksiä maailman korkeimmista veroista ja sos.maksuista elää kituuttaen köyhyydessä, sitten kokoomuslaiset ja kepulaiset sekä vasemmisto jakelevat ne rahat, no sanotaanko nyt vaikka mustiin aukkoihin.

Voi pojat kun puksulla on syytä hymyyn: jos jostain syystä se pellolle bygattu 2x ylihintainen kastelli-parakki tulikin maksuun niin sitten kun tulee vähän kremppaa tulee vakuutusyhtiö/sairaalalasku/kunnan lasku whatever ja vie kaiken. Puksun kakarat voivat sitten pärjäillä ilman sitä puksun parakkia. he voivat vaikka myyskennellä pers..iljaa venäläisturisteille maantienvarressa :) mitään oikeita töitä kun ei ole tässä ilimastolämpiämisentorjunnan ja maailmanennätysenergiaveron Pölhölässä.

Ilkka Luoma

Kun listataan materiaalisesti elinvoimaisempia maita, on niillä usein myös korkea kokonaisverotus. Elämisentaso ei taas välttämättä ole niinkään tuloista ja veroista kiinni.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Kenes kodissa ne vanhukset hoidettaisiin?

Aku Ankka

Helvetin hyvin sanottu sekä blogistilta että Sinulta!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Juuri niin, täysin samaa mieltä!!!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

haha, tämäpä juuri naurattaa, kun nuoret jäävät vaille suunnittelemiaan perintöjä. Miten käy ylivelkaantuneiden asuntojen, kun mummon rahat eivät tulekkaan pelastamaan?

Ilkka Luoma

Toisaalta, jos vanhukset haluavat säästää geeniensä eteenpäin viejille, niin se on vanhuksien täysin oma asia! :)

Vieras (nimimerkki)

Luoma käsittelee kipeää aihetta, mutta totuutta olisi vihdoin katsottava simliin, jopa poliitikkojen. miksi se ei onnistu heiltä, vaalien läheisyysko?

Vieras (nimimerkki)

Vanhukset ovat nuoremmille suuri henkinen tukivara ja kokemuksien ehtymätön kaivo!

Ilkka Luoma

Isovanhemmilla on suuri merkitys esimerkin antajina mm. lasten lapsille!

Ilkka Luoma

Eläkeläiset voivat ratkaista monia ongelmia

Kollektiivisissa maissa isovanhemmilla on merkittävä rooli lastenlapsien hoivaajina ja myös taloudellisen turvan takaamisessa. Länsimaissa eläkeläiset toteuttavat enemmän omia mielihalujaan keskimäärin ansaitun veromaksukauden jälkeen. Tulevaan työvoimapulaan osasta eläkeläisistä voisi olla suuri apu. Eläkeläistemme perintö voisi olla muutakin kuin se kaupunkiasunto ja mökki lammen rannalla.

On muotia ihmetellä suurien ikäluokkien eläkkeelle lähtöä. Tämän joukon mukana poistuu mahtava määrä laajaa kokemusta. Tämä ikäluokka on kokenut monet yhteiskunnan muutokset ja osaa elää muutoksien maailmassa, vrt. maaltapako kaupunkeihin. Nyt he lähtevät sankoin joukoin takaisin kotikonnuille.

Heidän mukanaan menee myös arvokasta työvoimaa, ja osa heistä voisikin tehdä etätyötä esimerkiksi asiakaspalvelutehtävissä. voimmeko kuvitella parempaa ja huolehtivampaa puhelinneuvontaa kuin heiltä, jotka ovat tottuneet vastuuntuntoiseen työhön. Yhden halukkaan työtehtävät päivässä ei tarvitsisi olla kuin 3-4 tuntia, vaikkapa 3 päivänä viikossa.

On paljon muitakin etätehtäviä, joita nämä useat myös atk:ta taitavat ihmiset voisivat tehdä. Nykyiset esim. teleoperaattoriemme monotoniset automaatit ja jonotus pimpelipom musiikit saisivat vihdoin lopun.

Suomea uhkaa paljon puhuttu työvoimapula. Kaupungit pullistelevat ihmisistä, joita pitää paikoillaan vain työn sijainti. Helpotusta saadaan paluumuutosta ja työn organisoinnista. Halukkaille eläkeläisille pitäisi voida järjestää vapaaehtoista puuhaa, koska monilla heistä on tarmoa riittämiin; ikään kuin "harrastusmuodossa" aktiivisen osallistumisen ja ansaittujen eläkeläispäivien lomassa.

Kaukoidän maissa isovanhemmat ovat osa ydinperhettä; mummit ja ukit antavat runsaasti arvokasta ja hillittyä elämänkokemusta lasten lapsilleen; he ovat osa kasvatusmetodia.

Meillä huonoimmillaan elää suuret joukot vanhuksia omassa yksinäisyydessään rappukäytävien ovien takana tuntematta vierusnaapureitaan. Osa vanhuksistamme kuolee yksinkertaisesti yksinolon ikävään, vaikka henkistä vireyttä voisi olla muille jaettavaksi, eivätkä he vaadi paljon.

Yhteisvastuu tulisi ulottaa myös väestöpyramidimme yläosaan. Hyöty olisi kaikinpuolinen. Kyllä eläkeläisemme osaavat valita osansa, kunhan heidät otetaan täysillä mukaan yhteiskunnan rakenteisiin. Nuorimmat heistä "harrastetyöhön" esim. etätyöskentelynä, osa virikkeellisiin kotiseutuharrasteisiin, osa luontoihmisiksi nauttimaan luonnon antimista.

Kaikkiin näihin ryhmiin valtiovalta voisi rakentaa omat verotukselliset helpotukset. Osa näivettyneistä kunnistamme saisi "elämänpotkua" heistä; he kuluttavat samalla tavalla kuin aktiivinen veronmaksaja.

Kansakunta on kuin historiansa; kokemus ja maltti on kasvanut muutoksien vuosina ja uudet polvet saavat tulevaisuuteensa oppia kallista perinteen kehdosta luovimaan karikoita, joiden kartta on kokemuksien mielissä. Tasapainoinen yhteiskunta sulattaa kaikkien ikäkerroksien antamat hyödyt rakenteelliseen harmoniaan.

Ilkka Luoma

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Mm. afrikkalaisissa kulttuureissa tämä on osattu hyödyntää jo tuhansien vuosien ajan.

Ilkka Luoma

On kaksi aivan eri asiaa: Poliitikkona puhua lämpimikseen ja tehdä tekoja, jotka eivät aina kaikkia miellytä. Vastuun ottaminen ei hyväile jokaista, rehellinen tekeminen kirpaisee, sillä tyhjästä on paha nyhjästä!

Vieras (nimimerkki)

Kyllä palvelutalojen hoitomaksuihin voi hurahtaa perintörahoiksi aiottuja rahoja ihan huomaamatta isot määrät. Vanhuksille tarjottavat palvelut ovat aika monenkirjavia, kaikki eivät pääse edullisiin kunnallisiin hoitopaikkoihin.

Vieras (nimimerkki)

Sairaudenhoitokulut nousevat koko ajan!

Ilkka Luoma

Ihmisen viimeiset kuusi kuukautta vievät yli puolet terveyden- ja sairaudenhoitokuluista!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Jonot pitenevät ja kunnallisveroja täytyy nostaa ...

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Vero- ja perintösuunnittelua

Luulen tietäväni tapauksen, jossa leskivanhuksella oli Suomen mittapuun mukaan kohtuullisti kiinteistö- ja muuta omaisuutta. Pari asiaa painoi päälle: ikä ja sairaus. Asiat järjestettiin siten, että kaikki omaisuus siirrettiin sopivasti jaksotettuina perillisille ja vanhus jäi muodollisesti puille paljaille. Tästä muutaman vuoden päästä hänen sairautensa eteni siihen vaiheeseen, että laitoshoito oli edessä. Täysin varattomana, kansaeläkkeen varassa elävänä kunta ja valtio pääsivät maksumiehiksi.

Vieras (nimimerkki)

Eteneekö eutanasia?

Ilkka Luoma

[Orig. sunnuntai, maaliskuu 27, 2005]
Milloin muut voivat päättää toisen elämästä?

USA:n presidentti George W. Bush on valmis keskeyttämään lomansa allekirjoittaakseen lain, jolla ratkaistaan amerikkalaisen naisen 15 vuotta kestänyt "eloton" kohtalo jatkamalla "elämää". Aika-ajoin lisääntyvästi uutisointiin ponnahtaa armomurha eli eutanasia. Tämä kiperä kysymys saa kannattajia ja vastustajia. Taloudellisesti se on säästöelementti ja inhimillisesti se on keino lopettaa ihmisiä. Rajanveto on suurin ongelma; missa kulkee raja, jolloin letkut irroitetaan tai verisuoniin johdetaan tappavaa myrkyä.

Suomessa on julkistettu tutkimuksia, joiden mukaan viimeisten kuukausien hoito on hyvin merkittävä osuus hoitomenoista. Tiedetään myös, että sairaaloissa on paljon tapauksia, joissa uni on kestänyt vuosia. On myös tapauksia, joissa itse potilas täysissä järjissään haluaa pois tästä maailmasta. Elämän liekki on hyvin varjeltu liekki, vaikka esim. USA:n vankiloissa lopetetaan liekkejä edelleen useissa osavaltioissa. Laki sallii kuolemanrangaistusmaissa hengen viennin; toisaalta ihminen ei saa armolopetusta toivottomassa tilanteessa vaikka todistettavasti täysissä sielunvoimissa sitä haluaa. Onko kyseessä meidän normaaleina olevien suojakeino, ettei vaan kukaan myöhemmin sallitulla lainsäädännöllä pääse aikaistamaan perinnönjakoa tai muuta operaatiota, jonka esteenä joku ihminen sattuu olemaan. On tiedossa kuinka nokkelia olemme keksimään erilaisia keinoja saavuttaaksemme mm. taloudellista etuutta.

Ihmisen elämä on joko saatu lahja Jumalalta ja/tai vaihe atomien ja molekyylien lähes loputtomassa kiertokulussa. Elämän arviointi on jokaisen ihmisen oma asia ja siihen meillä kaikila on oikeus. Myös kirkkaan ajatuksen ihmisillä on oikeus toivottomissa tilanteissa päättää omastansa. Itsemurha oli vielä viime vuosisadalla rangaistava rikos, nyt ei ole rikos vaikuttaa omaan eloonsa. Me vaikutamme siihen hitaan tappavasti jo muutoinkin omilla valinnoillamme. Onkin visainen kysymys ratkaista ihmisen kohtaloa, joka ei ole vuorovaikuttanut 15 vuoteen; kuka viime kädessä tietää mitä mm. aivoissa tapahtuu; onko potilas vaipunut omaan maanpäälliseen nirvanaan raikkaiden nektaripurojen äärelle vai onko aivollinen toiminta puhdasta molekyyli - ja atomiliikettä ilman meidän ymmärtämää sielullisuutta.

Verovarojen hallinta tulee vaatimaan selkeitä ratkaisuja eutanasiaan niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Ihmisen elämää ei kannata jatkaa suurilla kustannuksilla, jos se on täysin toivotonta. Jälleen kerran törmäämme omaisten ja läheisten päätösongelmiin; vaimo tai mies voi haluta eutanasiaa, koska tuntee oikeasti elämänkumppaninsa ja tietää, että yhteys läheisimpään on katkennut. Tiedossa voi olla myös selväjärkisenä suoritettu keskustelu ennen vaipumista lopulliseen pimeyteen. Omaiset voivat olla eri mieltä esim. perintöasioiden osalta. Lapset saattavat nähdä asian toisin, onhan kyseessä heidän geeniensä lähtökohta. Herää kysymys, kuinka pitkälle lähimmäisten ja omaisten näkemys olisi tutkittava; mikä on oikeudenmukainen tapa päätökselle. Täysin oikeaa ratkaisua ei ole, kyseessä on rajanvedon ongelma.

Eläinkunnassa ei tarvita eutanasiaa, koska luonto hoitaa tehtävänsä niin lajinvalintana kuin elinkelpoisuutena hankkia ravinto. Ihminen on ihmisinhimillinen eläin ja meidän lajinvalintaan on kehittynyt toisesta huolehtiminen; "kohtele häntä niin kuin haluat sinua kohdeltavan".

Eutanasiakeskustelu vaatii kansalaiskeskustelun ja sen jälkeisen päätöksen. Sen pyörittely ei johda oikeudenmukaisuuteen. Demokratioissa laki syntyy enemmistöperiaatteella; jos laki kieltää eutanasian, niin pulinat pois eikä purnausta "turhista" kustannuksista. Jos taas eutanasia sallitaan tietyin tarkoin ehdoin ja varmennejärjestelyin, niin sekin on sitten hyväksyttävä. Viime kädessä me kaikki poistumme toivottavasti hyvän elämän jälkeen omille kullekin sopiville raikkaiden purojen lähteille.

Ilkka Luoma

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Etenee, ja siitä tulee ihmisistä riippumaton tietojärjestelmäohjattu mekanismi, joka valitsee ja lajittelee.

Ilkka Luoma

Yksinäisen vanhuksen joutuessa kokonaan laitoshoitoon, otetaan hänen eläkkeestään noin 90% hoitokuluihin - mikä onkin oikein, sillä eläke ei ole perintöjä varten, vaan saajansa ylläpitoa varten.

Vieras (nimimerkki)

Monilla niin pienellä eläkkeellä olevalta on kuoleman jälkeen löytynyt jopa 200.000 euroa tilitä. Mistä he ovat säästäneet. Ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Aikaakin on usein ollut 30 vuotta! Jäljelle jääneet sukulaiset ovat silponeet nuo vaivalla säästetyt perinnöt muutamassa kuukaudessa!

Ilkka Luoma

Huomasin omasta isästäni kuinka vähällä vanhus voi tulla toimeen (materiaalisesti ajatellen) - elämän arvot olivat muuttuneet niistä ajoista, jolloin oli näytettävä ostovoimaansa. Kohtuus ja niukkuuss suosivat ympäristöä ja näin ympäristö kiitti - puutarha kukki ja tuotti marjoja, jotka ilostuttivat vanhan isän silmää.

Vieras (nimimerkki)

Näinköhän eduskuntavaaliehdokkaat ymmärtävät tästä kirjoituksesta jotain?

Ilkka Luoma

Ymmärtävätkö? Puhetta riittää, mutta tekoja? :)

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Ehkä Esko-Juhani Tennilä!

Jussi Vaarala

Onkohan yksityisestä laitoshoidosta tullut keino yrittäjien päästä kiinni vanhusten omaisuuteen.

Ilkka Luoma

Voisi tehdä hintavertailun ja mitenhän nuo kustannukset ja kuinka nuo yksityiset laitokset tuottavat voittoa - yrittäminen toki pitäisi sallitun voiton tuottaa ...

Aiheellinen huomio.

Hyvää Uutta Vuotta 2011!

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Tältä osin kansakunta on repeytynyt kolmeen osaan. Yhteiskunnan varassa, omalla lompakolla ja "metsiin kuolevat".

Vieras (nimimerkki)

ne on ainakin hinnoiteltu niin, ettei sinne vähillä rahoilla edes pääse, mutta, maksaminen vanhuksen omista rahoista on puhtaasti heidän oma asia. Parempi ettei jätä perinnöiksi mitään!, vaan nauttii viimeisistä vuosista täysillä.

Ilkka Luoma

Miten kävisikään, jos perintöjä ei enää tulisi nuoremmille ikäpolville, vaan vanhukset käyttäisivät kaiken omiin juttuihinsa?

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

On vaarana, että näin juuri käy :)

Leevi Lehtinen (nimimerkki)

Asiaa Luoma, asiaa kerrankin tänne jonninjoutavien hölynpölyn joukkoon! Hyvä Uutta Vuotta.

Ilkka Luoma

Kiitos samoin. Hyvää Uutta journalismin Vuotta 2011 - myös kansalaisaktivistien suunnalta :)

Toimituksen poiminnat