Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Venäjästä luodaan jälleen uhkakuva

Media vauhkoontui, kun huomattiin Venäjän uudistavan "jumiutuneet ja ruostuneet" Neuvostoliiton aikaiset aseensa - noin puoliväliin Naton vastaavista. Viimeistä edellisten eduskuntavaalien alla YLE ja eräät sanomalehdet intoutuivat tekemään Venäjästä uhkaa Suomelle. Nyt on kulunut neljä vuotta, uhka ei ole toteutunut. Miksi aina vaalien alla Venäjästä, Itä-Suomea elättävästä ”hyväntahtoisesta” meille energiana (tuonnistamme yli 50%) täysin välttämättömästä naapurista tehdään uhkakuva?

 

[U] Koetetaanko tällä valmistella kansakuntaa liittymään Natoon, jonne kansa topakasti aina toisensa jälkeen sanoo tiukan ein.

...

 

[23032007]  ... Venäjä ja Saksa tekivät energiasopimuksen kaasun toimituksesta Itämerta pitkin - se onkin nyt uhka Itämeren rauhalle. Puola vakavoitui, kun Venäjä korvaa vanhentuneita käyttökelvottomia aseita Leningradin puolustusalueella. Venäjän sukellusveneet ovatkin nyt suuri uhka, kun niitä sijoitetaan puolalaisten mukaan miltei EU:n sisämerelle ... ]

Vaalit lähestyvät. Miksi YLE - kansalaisten lupamaksuin rahoittama radio- ja televisiotoiminta - aloitti systemaattisen Nato-pohdiskelun juuri varsinaisen vaalipäivän alla. Vain Kokoomus on liputtanut Naton puolesta vastoin enemmistökansan mielipidettä. Kokoomus on galluppien mukaan nousemassa kahden suuremman sekaan, mutta halusiko YLE vahventaa karismaltaan toistaiseksi epävarman Jyrki Kataisen osakkeita julistamalla Venäjä vakavuutta ja uhkaa juuri nyt.

Tunnetusti Neuvostoliiton armeija jäi Reaganin jalkoihin tähtien sodassa. Nykyisen Venäjän armeija on vain muisto siitä 1970- ja 1980-luvun todellisesta iskukunnosta, suurin osa silloisista moderneista amerikkalaisillekkin hanttiin tarvittaessa panevista aseista on umpiruosteessa käyttökelvottomina. Entiselle suurvallalle se on kuin potenssittoman miehen mieli elämänsä haaremissa. Mainittakoon, että USA käyttää yli puolet koko maapallon asevarustelusta ylläpitääkseen maailmanpoliisi rooliaan.

Nyt Venäjästä tehdään uhkaa urakalla, apuun hälytettiin Suomen suurlähettiläät arvioinnilla huippuasiantuntijuudesta. Eilisen asiantuntemus ei sovi enää tämän päivän suurvalta- ja suurvallaksi pyrkimyspolitiikan arviointiin. Mooses Lipponen isällisesti rauhoitteli kekkosmaiseen sävyyn sopuisuutta ja harkintaa olla tekemättä hätiköityjä johtopäätöksiä. Lipponen kasvoi valtiomiesmittoihin valtansa viimeisenä päivänä.

YLE jopa ilmaisi vajaamittaisena ilakointina, että "sokeat reetat" luulevat nukkuvansa läpirauhallisen Venäjän karhun käpäläkehdossa tuuditellen rauhaa ja rakkautta maiden keskinäisyydessä. Tästäkin piti saada tölväisy enemmistökansan käsityskykyyn nykytilanteesta. Näyttäisi siltä, että suuri kansa osaakin ajatella maatiaisjärjellä huomaten, ettei Venäjällä ole mitään järkevää syytä Suomen alistamiseen.

 

Venäläiset liikemiehet ja varakkaammat kansalaisetkin kärräävät rahaa ja ostovoimaa kovina valuuttoina suomalaiselle elinkeinoelämälle viestien haluaan tehdä kauppaa ja näyttää kykyään. Kaupallisesti aktiivinen maa ei ehdi sotia. Sitoutumaton maa saa päinvastoin erityishuomiota luotettavana kauppakumppanina ollen rajoittamatta toimiaan mihinkään sotilasblokkiin. Suomen tie vapaudessa on sitoutumattomuus ja liittoutumattomuus.

YLE hoksasi vieläpä haastatella erään Pietarin alueen oppikoulun nuorkoululaisia, joille oli sopivasti syötetty sanat suuhun jo 1990-luvun sotilasopeista, joissa Suomi kategorioitiin Nato-maaksi - olematta sitä. Meiltäkin saa tarvittaessa vaikka millaisia lausuntoja - tilauksesta. Mielenkiintoista on se, että Venäjän eittämätön voimamies Vladimir Putin ei ole koskaan näin sanonut.

Tunnetusti Putinin sana on "laki" Venäjällä. Venäjä on vahvojen johtajien maa ja he tunnetun mieluusti neuvottelevat tyylillään vahvojen vastinkumppaneidensa kanssa - muistamme Saksan Schröderin ja Putinin läheisen liiton - vaikka luulisi, että juuri nämä olisivat taistelukumppanit, tappoivathan ne toisiaan muutamia miljoonia viimeisessä tosikoitoksessa.

YLE onnistui löytämään lähes kaikesta uhkaa, vakavaa pohdintaa ja miltei vihaa - ymmärtämättä, että Venäjä hakee vain asemaansa uudessa energiasuurvaltasemassaan. Venäjä on aina ollut tsaareista lähtien Eurooppalainen suurvalta - suoraviivaisen reipas esiintyjä (myös eräät armeijan upseerit, kuten kaikissa muissakin maissa), jonka kanssa tulee toimeen kun ymmärtää, että kaikki muiden sisäiset asiat eivät kuulu meille länsimarkkinamekanismi eurooppalaisille.

Suomi on tunnetusti maa, joka laittoi suurelle Neuvostoliitolle hanttiin toisen suuren, Saksan itsekkään merkittävällä avustuksella (1944 kesä). Suomalaisten paras rauhan- ja kaupankäynnintakuu on välittömät suhteet niin Venäjälle kuin Saksaankin. EU, Saksa veturinaan, hiljalleen muodostaa eurooppalaiset voimat - irtiotto USA:sta sotilaallisesti voi tapahtua jo 10-20 vuoden kuluessa, jonka aikana USA saa pohdittavaa idän jättiläisestä - Kiinasta. Kiina ei mm. hyväksy USA:n lausuntoa toimiensa vapauteen ketä tahansa kohtaan avaruudessa, merellä ja ilmassa, jos se kokee uhkaa omalle kansakunnalleen.

Saksa ja Venäjä ovat sidotut yhteen - tässä liitossa sopuisuuden takaa historiallinen arvostus ja voima - Venäjä tuntee Saksan kyvyt ja Saksa tuntee äitivenäjän voimat ärsytettynä. Puolaiset, virolaiset, liettualaiset ja muutkin läpijuostut pelkäävät, heidät miehitettiin mennen tullen, Suomi seisoi pystyssä ja Venäjän voimamies Putin tietää erinomaisen hyvin tämän asian. Ei tarvitsisi kuin haastatella tiettyjä turkulaisia, niin he tietäisivät mikä on Putinin todellinen arvio Suomesta - sieltä ei löydy mitään Suomen valloitusintohimoa. Putin peräänkuuluttaa kauppaa ja yhteistoimintaa. Mistä YLE saa tuntumaa Venäjän uhkakuvasta Suomea kohtaan?

Suomen suurin uhka on liittyminen NATOon - meidän ei tarvitse kulkea sopulilauman mukana USA:n talutushihnassa. USA on osa uhkakuvaa koko maailmalle. Muistatteko sellaisen aikakauden viimeisen sadan vuoden aikana jolloin USA ei olisi sotimassa, ja mikä mielenkiintoisinta - se on aina tapahtunut heidän omien rajojen ulkopuolella. Syykin on selvä - USA haluaa olla maailman poliisi "vapauden ja vapaan kaupan" esitaistelijana turvaten oman raaka-aineiden, energiavarojen saannon sekä omien kauppatuotteiden vapaan kulkemisen - vaikka väkisin. USA harjoittaa jatkuvasti agressiivisesti armeijaansa päämääränä kyetä iskemään mihin tahansa maapallolle.

Suomen ja Venäjän keskinäinen, tavanomainen sekä suhteellinen sotilaallinen tasapaino on paljon lähempänä tosiaan kuin oli muinoin Vietnamin ja USA:n - muistamme kuinka koitoksessa kävi. Oman maansa puolustajat ajoivat USA:n pois isiensä mailta. USA:n kotirintama kyllästyi turhaan tapattamiseen kaukana kotoa, ilman mitään järkevää syytä. Kuinka on muuten nyt Irakissa? Mitä seuraavaksi?

USA on NATOn kiistaton johtaja. USA menetti monia poikiaan Vietnamin viidakoissa - kuolleina, rampoina, skitsoina ja huumeriippuvaisina - miltei saman määrän kuin Suomi isänmaansa puolustustaistelussa 1939-1940 ja 1941-1944. Vietnam jäi valloittamatta samoin kuin Suomi. Todellinenkaan suurvalta ei kykene murskaamaan yhteishenkeä ja puolustustaistelun motivaatiota, kun isät ja pojat ovat taistelemassa omasta vapaudestaan, perheiden puolustamisesta ja oman maansa koskemattomuudesta.

Venäjä ei ole uhka Suomelle, halusivat sitä niin Sanoma Oy:n Helsingin Sanomat, Janne Virkkusen kynällä, tai eräiden maakuntalehtien päätoimittajat. Nyt tähän kansalaisten enemmistön vastaiseen koalitioon liittyi myös verhotummin YLE - jonka kustannukset haetaan juuri sieltä kansan syvistä riveistä, jotka tavallisina kansalaisina nyt sunnuntaina ratkaisevat vedenjakajaeduskunnan kokoonpanon.

Lopuksi:

Suomen paras puolustus on vahva itsenäinen armeija. Meillä on puolustusvoimien ylläpitoon rahaa, kansalla on tahto ja nyt se pitää siirtää uudelle eduskunnalle. Armeija saakoon kaikki järkevät aseensa ja varansa, mitä se tarvitsee ylläpitääkseen uskottavaa puolustusta ja yleistä asevelvollisuutta. Armeija saakoon myös rahansa sellaisiin aseisiin ja joukkoihin, että mikä tahansa vihollinen jättää Suomen rauhaan jo suunnitteluvaiheessa - vaikka voisikin sen valloittaa, mutta liian kalliilla hinnalla.

 

Kansakunta voi pysyä lujana ja pitää Suomen kaiken sen todellisen uhan ulkopuolella mitä neljä kirjainta - NATO - merkitsevät. Suomen tulevaisuus on suoraviivaiset kauppasuhteet mm. niin Saksaan, Venäjälle kuin huomisen uudelle supervallalle Kiinaan.

Ilkka Luoma
ilkka.luoma@keskipiste.fi
http://ilkkaluoma.blogspot.com

 

KESKUSTELU --- TIEDE

___________________________
Kuva 1.:

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/422263550/ --- [B0002238.JPG]

Kuvateksti 1.:

Ranskalainen Nato-kone [ Dassault Mirage ] on laskeutunut ja suomalainen [ McDonnell-Douglas ] lähdössä nousuun. Samalla tavalla Naton tähti lähtee laskuun ja suomalainen liittoutumattomuus ja sotilasliittoihin kuulumattomuus lähtevät nousuun. Kauppa pitää Suomen pystyssä ja monet suuret kauppakumppanimme arvostavat sitoutumattomuuttaamme NATO-yhteensopivuudesta huolimatta.

Kuva 2.:

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/422263582/ --- [B0002220.JPG]

Kuvateksti 2.:

Kansainvälisissä lentonäytöksissä eri maiden ilmavoimien lentäjät mittelevät taidoillaan - suomalainen hävittäjälentäjä ei häpeä minkään maan kolleegoidensa joukossa. Kuvassa amerikkalaisen Stratotanker tankauskoneen siiven alla Falconit, Miraget ja Suomen Hornetit, takana vielä kurkistelee Suomen harjoitushävittäjät Hawkit.

Kuvia saa linkkien alta käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä. 2. heinäkuuta 2005, Lappeenranta. Copyright by Ilkka Luoma 2005.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (164 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Ilkka Luoma kirjoitti jo neljä vuotta sitten täyttä asiaa, kuten nytkin. Katsotaanpa milloin Luoman ennustama median luoma uhkakuva napsahtaa julkisuuteen, veikkaan, ettei mene pitkään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Napsahtanut jo monet kerrat!

Ilkka Luoma

Media oivalsi täällä Usarissakin, että Putin rakentaa uutta 'Neuvostoliittoa', unohtaen mm. sen, että nykyvenäjä antaa jo aidon äänestysmahdollisuuden ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Pitäisikö venäläisten antaa rakentaa itse ihan itsenäisesti omankaltaista yhteiskuntaansa?

Ilkka Luoma

Media noukki esille 20.000 tapaettua neuvostovankia vuosina 1939-1944 välittömästi antautumisen jälkeen tai epäsuorasti keskitysleireillämme Itä-Karjalassa, nälkään! --- kuten täällä jo on todettu!

K Veikko

"kulunut neljä vuotta"

Aika lyhyt perspektiivi tarkasteltavaan aiheeseen.

Vieras (nimimerkki)

Olisiko edellinen todellinen uhkakuva, joka konkretisoitui jo yli 70 vuoden takaa, niin sehän oli Talvisota.

Ilkka Luoma

Noottikriisi oli Kekkosen junailema ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Olisiko se voitu välttää?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Miten Talvisodan alkuun vaikutti Stalinin vilpitön usko, että Suomen työtä tekevä kansa odotti Neuvostoliittoa apuun ahneita porvareita vastaan! ;)

K Veikko

Mikä sitten olisi sopiva tarkastelujakso, kun on kyse suomalaisten olemisesta ja elämisestä tässä pohjoisessa maassa?

Minun elämäni mitta? Sen jälkeenhän millään ei ole mitään väliä.

Ilkka Luoma

Hyvä kysymys. Amerikkalaiaset ovat 'uhanneet' enemmän tai vähemmän miltei yhtäjaksoisesti jotain maata jo I Maailmansodasta lähtien. Venäläisillä voi mennä kemmeniä vuosia seuraavaan konfliktiin suomipojan kanssa, ja tuolloin ei ole edes Natoa - saattaa olla Saksan johtama Euroopan Nato, jossa kylläkin Venäjä on osana - eipä siis puhuta mitään enää vuosimääristä!

Parhaiten estämme konfiktoitumisen velivenäläisen kanssa koettamalla houkutella venäläiset mukaan täysin itsenäiseen Karjalan Tasavalta ajatukseen, johon muuten todennäköisesti liittyisi osa Suomea itärajaltaan ... !

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Kannattaisi varmaankin miettiä noita neukkulan paskan puheita, alkaen kansojen yhteneväisyydestä (=maiden valloittmisesta)/alistamisesta. Sekä omien ihmisten tappamisinä: Stalin tappoi ainakin 20 miljoonaa ja Mao vähintään 50 miljoonaa, jos nämä hyväksyy, en kykene keskustelemaan tälläisen ihmisen kanssa, vaikka tuomitsen myös Hitlerin ja porukat.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Amerikkalaiset pommittivat pelkästään Vietnamin sodassa yli 800.000 siviiliä kuoliaiksi ... rohkeaa ja sankarillista.

USAF on maailman eniten siviilejä tappanut "organisaatio"!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Suomi oli pidempään Venäjän suurruhtinaskunta kuin mitä meillä on kokemusta venäläisten avustamasta itsenäisyydestä.

Ilkka Luoma

Siinä saattaa käydä niin, että Karjalasta - kaikkinensa - syntyy täysin oma ja itsenäinen kuin kokonaisvaltainenkin valtio Suomen ja Venäjän väliin - erityisominaisuuksin tehostamaan Suomen ja Venäjän kaupankäyntiä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

USA:lla ja Venäjällä ovat maailman tuhoisimmat atomipommivarastot ja aktiiviset armeijat. Kumpi on sotinut enemmän viimeisen 100 vuoden aikana? Kumpi on sotinut viimeeksi? Kumpi on tappanut enemmän siviilejä viimeisen 40 vuoden aikana? Vastaukset ovat helppoja ja samoja kaikkiin kysymyksiin.

Ilkka Luoma

Okay - no, mikä on Suomenniememme suhde itään viimeisten 12.000 vuoden aikana --- "olemme niin idästä kuin lännestä".

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tutkikaamme suomalaiseten geenejä ja habloryhmiä! Löydämme yllätyksiä :)

kuorinen (nimimerkki)

YLE:n ja eräiden sanomalehtien suhtautuminen Venäjään on vastuutonta ja vaarallista politiikka. Tottakai Venäjää voi ja pitääkin arvostella siinä missä muitakin valtioita, mutta Venäjää kohtaan on nähtävissä selvää vanhakantaista uhalla pelottelua ja puolueellista kaksinaismoralismia.

MTV3 pitää mainita erityisenä venäläisfobian luojana, 45min ohjelmassa on ollut täysin älyvapaita "salaperäinen halli Saarijärvellä" tapaisia juttuja useita. MTV3 lienee kokoomuksen ikioma kanava ja sen kyllä huomaa - aivotonta viihdettä ja väliin propagoivia roskadokumentteja.

Vieras (nimimerkki)

Kysytäänpäs itäsuomalaisilta :) Kerrotteko mielipiteenne venäläisistä?

Vieras (nimimerkki)

Onko Imatra tarpeeksi idässä?

Naapurimaan kansalaisia on täällä jo aika iso vakinainen vähemmistö. Eli siellähän se seuraava polvi istuu koulussa ja pelaa lätkäharkoissa meidän jälkikasvun kanssa. Aika paljon on myös perheitä jossa on kulttuurit "yhdistetty". Niin ja turistit taasen pitävät meillä työpaikat ja kaupat olemassa.

...eli minkälaisiä kommentteja idästä kaivattiin? Onhan täällä foobikkojakin, mutta suurimmalle osalle väestä kyseessä on vaan ihan arkinen asia.

Ilkka Luoma

Kuinka moni Saimaan rannan omistaja on saanut mersun alleen, kun itäpojat ovat vapaaehtoisesti maita meiltä ostaneet?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Otamme mieluusti venäläisten matkailijoiden rahat vastaan :)

Ilkka Luoma

Todennäkäisesti Kokoomuksen publikaanit ovat useiden Venäjä viharyöppyjen takana. Kokoomuksen tavoite on kalastaa nuo 27 prosenttia suomalaisista myös puolueensa taakse, jolloin Kokoomus betonoisi itselleen Suomen suurimman puolueen tittelin useiksi vuosiksi, kunnes vasemmisto ymmärtää yhtyä. Kokoomukselle riittää tuo 27 prosentin hyvin menevien vähemmistö, jolla Suomea johdetaan nykyisten kulutusnäyttötalousehtojen mukaisesti markkinatalousriehana.

Vieras (nimimerkki)

Menit Ilkka Luoma suoraan asian ytimeen, olisikin hyvä, jos koko kansa lukisi ja ymmärtäisi tämän kohtalon tien. Mistä löydämme esteen sille?

Ilkka Luoma

Avaa mukavasti silmiä näkemään ja ymmärtämään 1809-1917 historiaa:

http://yle.fi/ohjelmat/85776

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Suomessa saa myös "vihata" vihapuheiden eliminoinnista huolimatta!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Koppalakkikokkareet ovat kikkaroineet eniten natofanaattisuutta ja venäjäpelkoa suomalaisiin.

Ilkka Luoma

Muistammeko ketkä rakennuttivat rautatie- ja vesitieverkostot kanavineen ja sulkuineen Suomenniemelle - jo 1800 -luvulla?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

MTV3 "45 minuuttia" jatkaa lietsovaa linjaa arveluttavin aihetodistein, olisivatko edes aihetodisteita?

Tuki Tieto (nimimerkki)

Moni suomalainen on tyytyväinen siitä, että toimittajat vainoavat venäläisiä heteroiden ja suomesuomalaisten sijaan.

Vieras (nimimerkki)

Olisimmeko tyytyväisiä, jos raja läiskäistäisiin kiinni ja kauppa keskeytettäisiin kokonaan, samoin kuin Venäjältä Suomeen tulo, mm. matkailijoina?

Ilkka Luoma

Jos näin kävisi Katainen joutuisi ottamaan velkaa 25 prosenttia lisää.

Harri Rautiainen

"Olisimmeko tyytyväisiä, jos raja läiskäistäisiin kiinni ja kauppa keskeytettäisiin kokonaan, samoin kuin Venäjältä Suomeen tulo, mm. matkailijoina?"
Vaikeaksihan ne tekevät jo nyt kansalaistensa pääsyn turisteina Suomen puolelle, kun tietävät näiden tuovan rahaa mukanaan. Tuntikausien odotus Venäjän puolella rajaa.

Ilkka Luoma

Turistivirroista venäläiset tuovat ylivoimaisesti eniten silkkaa rahaa maahamme. Ei kannata sahata oksaa, jolla istuu.

Ilkka Luoma

Vaikka Suomen kansan suuri enemmistö kaukoviisaana haluaa pysytellä kaukana Natosta, niin silti meillä on tuo Venäjää "vihaava" nk. kokoomusvähemmistö, jolla lienee vieläkin nilkoissaan painolastina Kekkosaikojen traumat - kun Urkki kokkareet paitsioon kansakunnan edun nimissä laittoi ;)

Vieras (nimimerkki)

Katainen ja kokkareet ovat traumatisoituneet tuohon Kekkosaikaan, koska heiltä vietiin kaikki vaikuttamisen mahdollisuudet pois, oliko näin hyvä? Tosiasia on se, että Suomi nousi eniten juuri tuona Kokoomuksen vaikuttamattomuuden aikana!

Ilkka Luoma

Olisiko ollut Kataiselta ja Urpilta viisaampaa rahoittaa vintiämme Venäjlle, koska tänään Venäjä on jo suurimpia kauppakumppaneitamme - maksoivat kaikki Nliitto velatkin, jopa etuajassa!

Vieras (nimimerkki)

Ei suomalaisten tarvi luoda venäläisistä minkäänlaisia uhkakuvia. Venäläiset tekevät sen niin hyvin itse, ettei siihen meikäläisiä tarvita.
Suomen ainoa uhka on viimeiset tuhat vuotta tullut idästä. Mikä tässä asiassa on muuttunut?

Ilkka Luoma

Kommenttisi on totta paitsi siltä osin, että suurin toteutunut sotimisuhkamme juontui emoRuotsin puolelta - suomalaisia soditutettiin suurvalta Ruotsin sodissa enemmän kuin me omissamme.

Itärajamme on viimeisten 1000 vuoden kuluessa seilannut kuin veteen piirretty viiva - kukaan ei tiedä tarkasti missä se kaikkein oikeudenmukaisimmin kulkisi.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä kommentti. On välillä hyvä muistaa, että "Vänrikki Stoolin tarinat" ovat enemmänkin Ruotsalaista sotapropagandaa kuin historian dokumenttiä. Esimerkiksi kuinka moni tietää mikä köynnisti Ison -ja pikkuvihan... Vastaus on, muuten, Ruotsin armeijan yllätyshyökkys kohti Pietaria. Että on sitä tuhanteen vuoteen uhkailtu suuntaan ja toiseen.

Vieras (nimimerkki)

Miten se on mahdollista että Ruotsin hyökkäys Pietariin käynnisti isovihan? Pietaria ei nimittäin ollut silloin edes olemassa. Isovihan aikana Venäjä valloitti (tai varasti) nykyisen Pietarin alueen ruotsalaisilta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tätä voidaan kutusa kokonaisvaltaiseksi historian tutkimiseksi, jo ainakin osittain. Pietari on vaihtanut nimeään - aika-ajoin.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Onhan meillä krimin- ja lapinsota, molemmissa vihollinen tuli lännestä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Krimin_sota

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ruotsalaiset sodituttivat junttureitamme pitkin Eurooppaa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ruotsalaiset lännestä sodituttivat maatiaisiamme sadat vuodet, melkoinen uhka se oli lännestä.

Vieras Matti Nieminen (nimimerkki)

Suomen paras puolustus on hyvät naapuruus suhteet Venäjään. Tämän Halonen on hoitanut hyvin vaikka kokoomuksen nulikat kaivavat maata hänen jalkojensa alta Venäjän väärällä vähättelyllään. Ja Putkinen suorastaan härnää ja ärsyttää Venäjää täällä Uuden Suomen palstoilla. Doentti Luukkanen on Suomelle yhtä vaarallinen kuin toisen ääripään kohudosenttikin.

Ilkka Luoma

Herra Putkinen on harmiton isänmaan mies, joka kulkee toinen silmä ummessa, mutta vilpittömänä :)

Vieras (nimimerkki)

'putkisten' ähellys on vain harmitonta yleispöhinää, jolla ei ole henkäystä enempää merkitystä.

Vieras (nimimerkki)

Loiskiehunnalla on myös vapaassa sanassa paikkansa, ja nämä "putkiset" leimaavat yksinkertaisten ihmisten mielikuvia.

Harri Rautiainen

"Herra Putkinen on harmiton isänmaan mies, joka kulkee toinen silmä ummessa, mutta vilpittömänä :)"

Entä se Putkisen avoin silmä; vilpillinen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nämä 'putkiset' ovat kokkareiden aivopesemiä fanaatikkoja, joille kokonaisvaltainen historiantutkimus on miltei mahdotonta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kukaan venäläinen ei edes tunne näitä 'putkisia'.

Ilkka Luoma

Mutta tuntevat pienen suomalaisvähemmistön asenneilmaston venäläisyyttä kohtaan ;)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Katsokaa uhoa paikallisilta TV-kanavilta.

Ilkka Luoma

Joskus Venäjä 'viha/epäluulo' istuu syvässä - ilman sen kummenpaa todellista perustetta. Itä-Suomi ottaa mieluusti venäläisten rahat vastaan.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

:) Tarkoitin venäläisiä kanavia, siellä on isänmaan usko voimissaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tänä vuonnakin ovat kantaneet 1000 miljoonaa euroa Suomeen, turisteina!

Ilkka Luoma

Lisäystä edelliseen vuoteen nähden noin 30 prosenttia, siis lisää rahaa suomalaisten kulutettavaksi ... valloittaako Venäjä Suomen itäosat rahalla? :)

Ilkka Luoma

Stoolin löytäjä kirjoitti asiaa, noinhan se meni, mutta se halutaan unohtaa...

Vieras (nimimerkki)

Ihmiset romantisoivat historiaa omien tarkoitusperiensä mukaisesti.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Pojat muistavat jälkeenpäin varusmiespalvelunkin mukavana ja opettavaisena aikana.

Ilkka Luoma

"Asenteet pinttyvät usein vääristä totuuksista"

Ilkka Luoma

Imatra lienee niitä parhaita esimerkkejä - eivät nuo velivenäläiset mitään imatralaisilta väkisin osta. Vapaaehtoisessa kaupassa pitää olla myyjäkin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Venäjä on Suomen suurin kauppakumppani ja elättävät jo koko Itä-Suomen.

Vieras (nimimerkki)

Verrattaisiinko karkeasti Veikko Venäläistä ja Antti Amerikkalaista. Eiköhän Veikko ole vähemmän vieraantunut luonnosta kuin Antti, joka osa vain valkoista pullaa kaupasta ostaa, kuin sillä välin Veikko on ongella. Nojataan itään vaan, ihan maalaisjärjellä ajatellen. :)

Ilkka Luoma

Nähdäkseni Suomen kansakunnan enemmistö ajattelee juuri noin :)

Vieras (nimimerkki)

Juuri noin, siksi mm. noin 70% kansasta sanooa aina Natolle njet ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Natovastaisuudessaan kansa osoittaa harvinaista yhteenkuuluvuutta ja vieläpä suurena enemmistönä. Miksi poliitikot vähättelevät tätä ominaisuutta?

Ilkka Luoma

Btw. Ainoa täysin natovastainen presidenttiehdokas on muuten Paavo Väyrynen!

Vieras (nimimerkki)

Suomen ja Venäjän sopuisten suhteiden jatkumiselle on kolme haastetta: dosentti, dosentti ja dosentti.

Ilkka Luoma

Uskoisin, että noilla dosenteilla ei ole suurta merkitystä Suomen ja Venäjän välisiin asioihin. Paljon puhetta, vähän villoja. En ole Halosen innokas kannattaja, mutta Venäjän suuntaan hän on asiansa hienosti hoitanut.

Vieras (nimimerkki)

Yksittäisillä "dosenteilla" ei näihin suhteisiin mitään merkitystä, heidän pihinänsä on vain loiskiehuntaa.

Vieras (nimimerkki)

Pitäisiköhän säveltää Kupletti.

Meinaan sellainen missä karjalaisesta männystä alkaa pullisteleen kupla nimeltä suomi ja se kasvaa ja kasvaa ja lopulta kun harmaavarpushalosesta aika jättää, kupla puhkeaa!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Media siirtää joskus kansalaisten huomiota aivan oleettomiin suuntiin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Häkäilevät kokkareet ovat pahin uhka Suomen rauhanpyrkimyksille.

Ilkka Luoma

Tosiasia on se, että Suomen niemen joutuessa Venäjän haltuun 1809, oli alueemme Euroopan köyhimpiä - kun Suomi itsenäistyi 1917 oli Suomi jo Euroopan keskitasoa, taloudellisessa mielessä. Liian monet asiat Venäjän suhteen perustuvat luuloihin ja uskomuksiin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Itseasiassa tämä kommentti oli kiteytys koko pitkälle kommenttiketjulle.

Ilkka Luoma

Pekka Karttuselle:

Meilläkin on "putkisemme" - olemmehan vapaa maa, ja mielipiteensä saa ilmaista kukin tavallansa, niin myös Venäjällä.

Vieras (nimimerkki)

Putkinen on kapeakatseinen tietämätön historiaa käsittämätön isänmaan mies, ehkä vähän yksinkertainen, mutta harmiton.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

"Putkiset" ovat rajoittuneita ajatus- ja ymmärryskyvyltään.

Ilkka Luoma

Naiset kutsuvat meitä miehiä usein putkiaivoisiksi ;) Mutta eipä mennä vihjaillen ihmisten yksilöitymiin!

Vieras (nimimerkki)

Miksei syrjäytymisestä luoda uhkakuvaa? Koska sehän on todellinen, ja olemassaoleva uhkakuva jo.

Vieras (nimimerkki)

Vakava ongelma, hyvin vakava. Vastuupoliitikot ottaisivat kantaa, mutta missä he ovat?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Syrjäytyminen ei ole seksikästä.

Karu Kera

Ilkka Luomalle kiitos loistavista valokuvista ja hyvästä kirjoituksesta!

Vieras (nimimerkki)

Näin on. Palstan parhaita kirjoittajia. Kummaa, ettei US nosta hänen kirjoituksiaan estraadille. Silti näitä luetaan eniten.

Ilkka Luoma

Kiitos kannustuksesta :)

Parasta kiitosta ovat myös kriittiset ja perustellut vastineet.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Liityn tähän komppikuoroon :)

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kokoomuksen kärkikolmikko Katainen, Stubb ja Häkämies ovat tehneet parhaansa Suomen sitomiseksi EU:un, mikä on hyvin lyhytnäköistä. EU rypee vaikeuksissa ja rappeutuu (anteeksi nyt vaan, tätä ei ääneen saa sanoa, mutta islamin tuonti nopeuttaa rappeutumista) samalla idässä rakennetaan huomista ja Venäjä on kovin kysytty kumppani molemmissa ilmansuunnissa.

Olisi jo aika katsella itänaapuriin päin, kun kahdenkeskisten suhteiden traditiota ei venäläiset ole vielä unohtaneet. Sitä paitsi venäläiset pitävät aidosti suomalaisista.

Vieras (nimimerkki)

Suomen kansa ymmärtää, että olemme periytyneet myös voimakkaasti idästä.

Ilkka Luoma

Tämä on totta, suomalaiset ovat geeniperimältään niin idästä kuin lännestä. Idässä rajankulku on ollut vaihtelevaa jo satojen vuosien ajan - lännessä paljon tarkempaa. Puhutaan, että varhaisimmat "suomalaiset" ovat lähtöisin 12000 vuoden takaa Etelä-Kiinasta ... ?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Koppalakkikokkareet koettavat viedä Suomea Natoon jenkaamalla väkisin natokypärää suomalaisten päähän. Kansa vastustaa tiukasti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mitä mieltä olet Luoma viisumivapaudesta Venäjän kanssa?

Ilkka Luoma

Olisi helppo sanoa viisumivapaus yksipuolisena, mutta niinhän se ei mene :) Nyt pääsee Pietariin laivalla pariksi päiväksi viisumitta Suomesta ja toisin päin...

... seuraava kokeilu voisi olla junalla meno Pietariin viisumitta - sehän on sitten puolin ja toisin.

Mitä tapahtui, kun viisumi poistettiin Viron matkoista?

Myöhemmin viisumivapaus tuo paljon lisää matkailijoita Venäjältä, erityisesti Itä-Suomeen - siitä syntyy esialku itsenäiselle Karjalan Tasavallalle ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Schengen toi meille huumeongelmat paisuneina yli äyräidensä!

Vieras (nimimerkki)

"Itä-Suomi ottaa mieluusti venäläisten rahat vastaan." Mikään muu ei merkitsekään kuin raha, raha ja raha suomalaisten ja venäläisten välisestä kanssakäymisessä. Kyllä meillä on päättäjinä tyhjäpäistä porukkaa. Kaikki on myytävänä venäläisille, arvot ja moraalikin, jos niitä edes olisi, mutta kun ei ole, nehän ovat kadonneet sotien jälkeisiltä sukupolvilta.

Talousahdingossa kunnat ja valtiot ovat "joutuneet myymään" omaisuuttaan ja olleet sokeita ja täysin vietävissä erilaisiin venäläisten hankkeisiin kuten esimerkiksi Saarijärvellä oli käydä. Kuntien piikkiin on rakennettu kalliita infrastruktuureja, suomalainen osapuoli kun kiltisti noudattaa sopimuksia. Venäläisille riittää nimi paperiin ja pääsy kiinni maanomistukseen ja siihen tyssääkin hankkeiden eteneminen, lupauksia ei pidetä. Aika höynäytettävää porukkaa istuu kuntien päättäjinä vai ovatko kenties voideltuja. Vuokraaminen ei sovi venäläisosapuolelle, miksi ei, herää kysymys.

Imatralla kunta on myynyt melkoisen määrän tontteja venäläisille viime vuonna, yhdelläkään niistä ei ole aloitettu rakentamista. Mistä se kertoo? Turvalliseen Suomeen on pitänyt saada sijoitettua varat turvaan.

Venäjää kritisoijat leimataan venäjävastaisiksi, jos ei ole enemmistönyökyttelijöiden mukana ihannoimassa, kuinka suuri potentiaali Venäjä on. Etelä-Karjalasta, n. 140.000 asukkaan maakunnasta haluttaisiin tehdä suuri ostos- ja kylpyläparatiisi venäläisturisteille. Se unohdetaan, että Lappeenranta tai Imatra ei ole mikään Kanarian saaret, jossa elinkeinorakenne perustuu pääosin turismiin. Ja jotkut hölmöt vielä haikailevat viisumivapautta venäläisille. Pietarin alueella asuu noin viisi miljoonainen väestö, miten ne valtavat turistivirrat mahtuisivat Etelä-Karjalaan tai Kaakkois-Suomeen, olemme jäämässä kirjaimellisesti venäläisten jalkoihin. Rauhaan Saimaan rannalle on rakenteilla kylpylähotelli, jonne aiotaan 8000 - 10.000 vuodepaikkaa, turisteja venäjältä oletetaan tulevan 10 vuodessa ainakin kymmenen miljoonaa. Miettikääpä miten se vaikuttaa paikalliseen elämän menoon?

Lappeenrannassa ylläpidetään verovaroin lentokenttää, lentokentän käyttömaksuilla ei kuiternkaan kateta ylläpitoa. Lentokenttä toimii lähes yksinomaan venäläisturistien tarpeita silmällä pitäen. Kenttä on keskellä kaupunkia, se olisi pitänyt siirtää turvallisuussyistä kauemmaksi keskustasta.

Ilkka Luoma

Kunta voi myydä tontteja rakennusehdolla - toimii hyvin ja on vanha keksintö.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Miksi myymme maata, jota todellisuudessa ei kukaan ihminen omista, voimme myös vuokrata maata. Vuokra-aika voisi olla vaikka 50 vuotta ja vuokra peritään heti koko vuokra-ajalta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Monille maanomistajille kiusaus saada se himoittu Mersu, on suuri motiivi myydä - kukaanhan ei myyntiin pakota!

Ilkka Luoma

Eräs uuden eduskunnan tärkeä tehtävä on tasapainottaa tämä tonttikauppa - siis luoda puolin ja toisin edellytykset vapaalle ja toimivalle tonttikaupalle, jos ostajia ja myyjiä riittää - myös Venäjän puolelta. Suomalaiset voivat ostaa maata mm. Karjalan tasavallasta - mutta vain venläisen yhtiön lukuun, joka toki voi olla suomalaisomistuksessa.

EU:lla saattaa olla oma sanomisensa tähän tonttikauppaan?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Venäjälle rekisteröity yhtiö voi olla vaikka 99 prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa ...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tosiasiassa Suomi on EU:n liittymisen myötä käytännössä NATOn jäsen, vaikkei asiasta erillistä ja virallista päätöstä ole tehtykään.

Sen lisäksi EU:n presidentti Herman van Rompuy sanoi Lissabonissa NATO-maiden kokouksessa viime vuoden puolella, että "on aika kaataa esteet väliltämme" ja että EU:n on aika integroitua NATOon "euro-atlanttisten rakenteiden luomiseksi".

Lisäksi EU-maat yhdessä ja erikseen tekevät (vrt. Saksan BND:n ja USAn yhteiset vakoilusatelliittihankkeet) yhteistyötä NATOn kanssa: Suomi on Anne Holmlundin (kok) myötä sitoutunut luovuttamaan kansalaistensa tietoja USAlle pyynnöstä.

Tästä aiheesta voisi jatkaa pitkäänkin ja kaivaa esimerkkejä jo olemassa olevista "euro-atlanttisista rakenteista".

Itärajalla asuvana taas sanon, että veli venäläinen olisi epäilemättä jo tullut rajan yli jos olisi sitä halunnut. Suomi on Venäjälle hyödyllisempi puskurivaltiona kuin Venäjän osana.

Mutta samantapaista kouhutuspolitiikkaa saimme SDP:lta ja Kokoomukselta talvisodan aattonakin. Siis siltä SDP:lta joka sai "apurahaa" CIA:lta (ja itseasiassa muuten myös Venäjältä).

Ilkka Luoma

EU:n ylläpitäjällä Saksalla on myös omia suunnitelmia Euroopan puolustusliitoksi ja niissä on napanuoran katkaisumalleja USA:n suuntaan - Saksalle on tärkeämpää olla suotuisissa väleissä maailman suurimpaan raaka-aineaittaan Venäjään, jo energiankin takia + markkinat saksalaisille tuotteille.

Niinistö linjailee omissa Nato pohdinnoissaan tuota Saksan mallia, jossa Venäjä olisi osa Euroopan puolustusliittoa - Lipponen on samoilla linjoilla - myös, jos sillä enää niin merkitystä on.

Suomelle kumpanuus Saksan, Kiinan ja Venäjn kanssa on realistisin tae kaupan jatkumiselle - Ruotsihan tuossa pyörii muutoinkin porukoissa ;)

Vieras (nimimerkki)

Ilkka Luoma arkirealismia ja ajan hermolla oloa.

Ilkka Luoma

Kiitos, kiitos.

"Tunne eilisesi, jotta tiedät tänään, mitä tapahtuu huomenna"

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kiinan ja Venäjän asioiden asiantuntija.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Fiksu idea, käännetään katseemme siis itään! Ruotsalaiset näkyvät jo alvariinsa taas meille päin pyrkiä ;)

Vieras (nimimerkki)

Asemoitumisella Kiinaan päin on oma suuri merkitys. Kiina nousee maailman suurimmaksi, kaikilla mittareilla. EU on Kiinan suurin kauppakumppani, ei enää USA.

Ilkka Luoma

Nimenomaan Saksa hakee teknologista otetta alansa maailman suurimpiin - Venäjään (raaka-aineaitta) ja Kiina (maailman tuotanto- ja huomisen maailman tuotekehityskeskus).

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kauppaesteiden purku on parasta kaupallista edellytyksien nostoa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Suomlaiset eivät halua Natoon ja me voimme liittyä mihin sotilasliittoon tahansa, ei ole estettä. Ainoa estäjä on Suomen kansa.

Vieras (nimimerkki)

www.ksml.fi/mielipide/keskustelupalsta/posts/list/...

Yllä olevasta linkistä löytyy mielenkiintoinen kirjoitus koskien Suomen Venäjälle antamasta avustaa, aihetta käsitelty myös Viola Heistosen blogissa.

lisänä vielä Enpi-rahoitus.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Suomalaiset rahoittivat mm. Pietarin jätevesilaitoksia kokonaista kaksi prosenttia.

Riikka Söyring (nimimerkki)

Ilkka Luoma,

"EU:n ylläpitäjällä Saksalla on myös omia suunnitelmia Euroopan puolustusliitoksi ja niissä on napanuoran katkaisumalleja USA:n suuntaan - Saksalle on tärkeämpää olla suotuisissa väleissä maailman suurimpaan raaka-aineaittaan Venäjään, jo energiankin takia + markkinat saksalaisille tuotteille."

Varmasti pitää paikkansa myös tämä, pelkästään siksikin että Saksa on hyvin riippuvainen Venäjältä tuodusta maakaasusta ja öljystä. Ei tarvita kuin työläisten lakko sopivaan aikaan Siperiassa niin Hampurissa huurtuu persaukset.

Sitten on vielä Kiina, jota Suomi ei mielstäni huomioi ollenkaan tarpeeksi. Kiina muuten tukee nyt Espanjaa taloudellisesti, ja sitä kautta EU:ta. Luin aamulla FT:sta.

Eli (minusta) olisi järkevää luoda suhteita Kiinaan, Venäjään, Aasiaan ja Amerikoihin mutta pitää samalla tiukasti silmällä NATOa, USAa (ja YK:ta). Brititkin näyttävt pyrkivän eroon euro-atlanttisista rakenteista.

Ilkka Luoma

Venäjä ei sahaa Saksa nimistä oksaa poikki, koska se on myös tie huomisen maailman suurimpaan kansantalouteen - Kiinaan. Kiina rahoittaa suuria Siperian investointeja ja onkin ottanut merkittävän niskalenkin alueen hyödyntämisestä. Kiina jsa Saksa tulevat erinomaisen hyvin kaupallisesti toimeen, joka on meille suomalaisille suuri etu.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Eikä suomalaisten kannata sahata sitä oksaa, joka rahoittaa koko Itä-Suomen!

Ilkka Luoma

Ketkä hikeentyivät, kun tuli ilmi armeijamme supistussuunnitelmat?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

nato-uskovaiset ja rautakypäräiset rähinäremmiläiset.

Ilkka Luoma

Keitä he konkreettisesti ovat?

Keijo Koponen

"Venäjästä luodaan jälleen uhkakuva"

Jos Luoma tuntisi menneisyyttä niin hän ymmärtäisi miksi näin on. Tunnettu tosiasia on, että historia toistaa itseään.

Ilkka Luoma

"Tunne eilinen, niin tiedät tänään, mitä huomenna tehdään"

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ehkä tunnetuin filosofian oppilause!

Olli Pusa

Luoma toteaa, että Putinin sana on laki Venäjällä. Eikös se ollut - silloinen presidentti - Putin, joka totesi, että Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi? Jos saman asian ilmaisee eri sanakääntein, Putinin mukaan viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi oli Viron, Latvian, Liettuan, Valko-Venäjän, Ukrainan ym. itsenäistyminen.

Miksiköhän Venäjän pyrkimyksiin suhtaudutaan epäluuloisesti? Lännestä ei Venäjää uhkaa hyökkäys, sen verran innokaasti on lännessä aseistusta karsittu. Mikä on siis tarkoituksena, kun Venäjä lännessä vahvistaa armeijaansa aikana jolloin muu Europpa karsii sitä?

Ilkka Luoma

Meillä ylihysterisoidaan Venäjän pyrkimys uudistaa rapakuntoista aseteknologiaansa, joka on pitkälti perua Neuvostoliiton ajoilta. On vain oikein, että Venäjä koettaa edes hiukan tasapainoittaa entisenä suurvaltana, nykyisenä energiasuurvaltana aseteknologista tasapainoa - ei muuta.

Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? Hultinin ja muiden koppalakkifanaatikoiden ulostulo oli hätärääkäisy armeijamme karsimiselle, jolla taas jengataan natohattua uppinaiskaisten suomalaisten päähän, jotka suurena enemmistönä eivät halua littyä USA johteiseen sotilasliittoon, joka käy jatkuvasti USA:n myötä jotain sotaa jossakin!

Olli Pusa

Eihän Venäjän kannata hyökätä Suomeen, jollei ole tarvetta ja saa tavoitteet muuten toteutettua. Eihän se hyökännyt 1939-1940 Baltiaankaan. Ei tarvinnut, kun ne sai alistettua valtapiiriinsä ja miehitettyä ilman sotilaallista hyökkäystä. Suomeen Venäjä hyökkäsi, kun sama ei onnistunut pelkällä uhkailulla. Tulokset tiedämme.

Pakoilet vastaamista kysmykseeni. Putin, jonka sanan sanot olevan laki Venäjällä, on ilmaissut avoimesti pitävänsä esim. Baltian itsenäistymistä suurena katastrofina. Mitä se siis kertoo Venäjän tavoitteista? Mitä siitä kertoo Georgian sota, vallan kähmintä Ukrainassa ym., Yritykset puuttua Viron asioihin patsasepisodissa ym.

Blogissasi ihannoit autonomian aikaa. Sekö on haaveilemasi kehitys Suomelle? Jos pelkäät suomalaisten sinkkiarkkuja Nato-operaatioissa, entä "autonomisen maan" sinkkiarkkuja Venäjän sodissa muualla?

"Poikia on haudattu Balkanin santaan, toiselle puolelle Tonavan". Laulu ei kerro Natosta.

Entä autonomian ajan hallinnon venäläistämishankkeet ja hallinnollinen mielivalta. Jälkimmäisestä puheen ollen oletko tutustunut amerikkalaisten diplomaattien (vuotaneeseen) salaiseen raporttiin, jossa todetaan että Venäjällä on vaikea erottaa hallintoa ja mafiaa toisistaan.

Autoniminen alue mafian hallitsemassa Venäjässä. Siinäkö haavekuvasi Suomen tulevaisuudesta?

Ilkka Luoma

Gruusian konfliktin aloitti puhtaasti Shaakasvili, tämän tietää Natokin, jolle "kauhukakara" aikaansai paljon "ruudinkäryisiä hiuksia" :)

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Olli Pusa: "Putin, jonka sanan sanot olevan laki Venäjällä, on ilmaissut avoimesti pitävänsä esim. Baltian itsenäistymistä suurena katastrofina."

Saisko tähän lähteen? Itse muistan Putinin sanoneen että "neuvostoliiton hajoaminen oli iso (geopoliittinen?) katastrofi" ja sitähän se toki Venäjälle oli, maa ajautui itsenäistymisen jälkeen pahaan sekasortoon. Putin on presitenttim, joka sai maan järjestykseen ja toipumaan kyseisestä katastrofista.

Olli Pusa

Georgian sodan lähteeksi ovat analyytikot todenneet Venäjän. Sen mukaan kyse oli kostosta, kun se ei onnistunut Serbiassa ajamaan tahtoaan läpi. Mainilan laukaisista ja vastaavista järjestelyistä Venäjällä on laajasti kokemusta.

Et ole vieläkään vastannut kysymykseen Putinin lausunnosta, kaipuustasi autonimiseksi Venäjän osaksi ym. Onko liian kisuallisia vastattavaksi?

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Olli: Minä kaipasin lähdettä siin Putinin sanomisen.

Olli Pusa

Lueppa teksti tarkemmin. Totean Putinin sanoneen, että Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Kuten tekstissä totesin, saman asian voi myös ilmaista toisella tavalla. Neuvostoliiton hajoaminen oli sama kuin Viron, Latvian ym. itsenäistyminen. Siis viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi.

Kremnologian maailmassa eläneet ovat oppineet pyörittelemään sanontojaan tarkkaan. Putinin toimet kyllä ovat osoittaneet, että näin "selväkieliseksi" tehty muotoilu on oikein.

Olli Pusa

Moskova, 25.4. (Prensa Latina) -- Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi maanantaina, että Neuvostoliiton hajoaminen oli 20. vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi.

Putin antoi lausuntonsa toisessa koko Venäjän kansalle osoittamassaan puheessa vuonna 2004 tapahtuneen uudelleenvalintansa jälkeen.

Putin sanoi Venäjän kehittyvän vapaaksi ja demokraattiseksi valtioksi, mutta korosti, että prosessi tapahtuu Venäjän ja venäläisten omin ehdoin ja menettelytavoin.

Puheessaan hän toivoi ulkomaille siirtyneiden venäläisten osallistuvan

Tämän lausunnon V.Putin antoi siis 2005 Kremlin marmorisalissa. Muistaakseni liitty Bushin vierailuun Venäjällä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nato tiesi Georgian Shaakasvilin hyökkäyspäätökset jo ennen sen aloitusta!

Olli Pusa

Analyytikkojen mukaan pohjalla on Venäjän raivostuminen, kun se ei Balkanilla saanut tahtoaan läpi. Venäjä halusi kostaa arvovaltatappionsa. Puoli vuotta kestäneen valmistelun jälkeen se oli valmiusasemissa Georgian rajan lähellä.

Koko näytelmä tapahtui Georgiassa, joka on kansainväisoikeudellisesti itsenäinen valtio. Siellä Venäjän tukemat separatistit alkoivat kapinoinnin ja Georgian hallitus yritti pistää ne järjestykseen. Silloin valmiudessa olleet venäläiset joukot hyökkäsivät.

Oli Georgian hallituksen toiminta järkevää tai ei, koko näytelmä tapahtui muualla kuin Venäjän alueella. Sitten Venäjä miehitti Georgian alueita ja miehittää edelleen nukkehallituksen varjossa. Alue on edelleen kansainväisoikeudellisesti Georgian aluetta.

Vaikka tapahtumien todellista kulkua on mahdoton ulkopuolelta tietää, kiistatonta on että Venäjä tunkeutui itsenäisen valtion alueelle ja miehittää sitä yhä tänä päivänä. Kun tämän yhdistää Putinin Neuvostoliiton hajoamista koskevaan lausuntoon ja muihin kannaottoihin, epäilys Venäjän toimista on kasvanut. Varsin aiheellisesti.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Osa Georgiaa on koko sen lyhyen historian ajan halunnut kansalaisten enemmistönä liittyä Venäjään - ei ole Shaakasvilin aloittaman sodan jälkeen sieltä kuulunut soraääniä, kun Venäjä tuli avuksi, pyydettynä.

Olli Pusa

Tämän blogin kantava voima on ollut kysmys, miksi Venäjästä luodaan uhakakuvia?. Omassa kirjoituksessasi juuri selität miksi. Venäjä hyökkäsi itsenäisen naapurivaltion alueelle. Siinä ei ole mitään tulkittavaa ja on siis aivan oikein katsoa Venäjä sen vuoksi uhkaksi naapureilleen. Aivan samoilla argumenteilla olisivat muut maat voineet hyökätä Tsetseniaan. Siis tulkintasi mukaan Tsetseniassa taistelevat islamistit ovat oikealla asialla.

Mielenkiintoista, että Suomessakin on Venäjän imperiumia haikalevia.

Ilkka Luoma

On jopa maailmanrauhalle eduksi, että Venäjä modernisoi arvaamattomasti toimivia aseitaan, sillä se on suurempi uhkamahdollisuus kuin ihmisen aikaansaama suursota. Atomiohjus voi "omin voiminkin" lentää kohteeseen tuntemattomaan sytyttäen automaattisesti suursodan!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Venäjän aseistus on jäänyt jälkeen jo kolmenkymmenen vuoden taakse.

Olli Pusa

Länsi-Euroopassa ei ole jäljellä edes sitä 30 vuotta vanhaa aseistusta, pelkkiä rippeitä. Lännen heikkous helpottaa venäläistä imperiumipolitiikkaa. Painostus helpottuu, kun länsi karsii aseitaan. Miksiköhän Venäjän suuret ymmärtäjät Suomessa, Halonen ja Tuomioja, ovat olleet innokkaimpia poistamaan maamiinat (henkilömiinat) Suomesta. Venäjähän ei niitä ole poistanut.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen - saanko edes yhden perustellun syyn?

Olli Pusa

Miksi se hyökkäsi 1939? Venäjä ei ole vieläkään tehnyt tiliä rikoksestaan.

Hyökkäsi, kun ei saanut valloitettua Suomea uhkailemalla, kuten Baltian. Taustalla imperialistinen pyrkimys. Silloin Venäjää / Neuvostoliittoa hallitsi tosiasiassa KGB. Saman firman kasvatteja on Putin.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Stalin tarjosi (suden häntä kainalossa?) Suomelle merkittäviä aluevaihtoehtoja Suomelle - huomattavasti pienemmistä alueista mitä Talvisodassa menetettiin.

Olli Pusa

Stalin tarjosi suomalaisille aluevaihtoja, jotka olisivat esimerkiksi katkaiseet Suomen pääpuolustuslinjan Mannerheim-linjan. Se ketunhäntä näkyi kainalossa liian selvästi.

Ilkka Luoma

Venäjän nykyinen voima on "vain" epätarkat ydinaseet, joiden toimintavarmuus on kehno, ollen uhka jopa venäläisille itselleen - onkin korkea aika modernisoida tämä hallitsematon uhka pois!

Ilkka Luoma

Suomelle suuri taloudellinen antikatastrofi oli suurruhtinaskunnan aika, jolloin Suomi todellisuudessa vaurastui itsenäiseksi - kiitos silloisen mm. Pietarin kaupan.

Venäjä edesauttoi myös suomenkielen yleistymistä itsenäisen kansan ykköskieleksi, tehdessään itsestään "kaukaisuutta" Ruotsin valtioon - siirsivätpä pääkaupunginkin turkulaisten harmiksi Helsinkiin ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Juuri äsken uutiset huusivat venäläisten tuovan enemmän ja enemmän mm. turismirahaa Suomeen - jo yli miljardin, kasvua 30%! Olisiko viisasta olla hyvissä väleissä rahoittajamme kanssa?

Olli Pusa

Siis pitää luopua itsenäisyydestä, jotta saisi venäläistä rahaa? Suurin osa Suomen hyvinvoinnin tuottaneesta rahasta on lännestä. Venäläisen rahan nettovaikutusta ei kukaan ole laskenut. Varmaan kauppa on Suomea hyödyttänyt, toisaalta Venäjän (Neuvostoliiton) hyökkäys Suomeen, sotakorvaukset ym. ovat maksaneet paljon. Suomen kehitys hidastui, kun Venäjä jarrutti Suomen liittymistä läntisiin kauppajärjestöihin. Ja 1990-luvun laman yksi keskeisiä syitä oli Suomen riippuvuus Venäjästä ja Neuvostoliiton romahduksen vaikutus talouteen.

Kaipaat ilmeisesti autonomian aikoja, jolloin myös suomalaisia kuoli Venäjän sodissa Balkanilla ym. Ja jolloin Suomea yritettiin venäläistää (kuten on järjestelmällisesti hävitetty suomensukuisia vähemmistöjä eri puolilla Venäjää) ja jolloin mielivaltainen hallinto pompotteli Suomea.

Unohdat myös diplomaattiraportit, joissa todetaan, että nykyvenäjällä mafian ja hallinnon erottaminen toisistaan on mahdotonta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Venäjä-Neuvostoliitto ja uudestaan Venäjä ovat yhteensä viimeisen 200 vuoden aikana ylivoimaisesti suurin vientikumppanimme. Sotakorvaukset nostivat mm. metalliteollisuutemme huipulle - tämän jälkeen bilateraalinen kauppasopimus nosti Suomen nykyisen vaurauden peruslähtökohdille. Että näin. Tunne historiasi, niin tiedät miksi elämme näin :)

Olli Pusa

Suomen merkittävin kauppakumppani on ollut länsi, Ruotsi, Saksa, ym. Kokonaisuutena paljon merkittävämpi kuin Venäjä. Venäjä oli 1800-luvulla merkittävä, silloin Suomi oli Venäjän miehittämä autonominen alue.

Jos Venäjän hyökkäyksen Suomeen ja sitten kiristetyt sotakorvaukset esität suureksi lahjaksi Suomelle, et kyllä tunne historiaasi. Jos ne investointitavarat olisi käytetty Suomessa, Suomen kehitys olisi ollut paljon nopeampaa. Sotakorvauksina niillä yritettiin vauhdittaa Venäjän paikoilleen juuttunutta taloputta. Tulokset tiedämme.

Jätit vastaamatta siihen, että diplomaatiraporttien mukaan nykyvenäjällä on vaikea erottaa mafiaa ja hallintoa toisistaan. Saman ovat huomanneet lukuisat suomalaiset yrittäjät.

Ajatus, että tarjotaan eurokouhotuksen vastapainoksi autuasta elämää Venäjän hallisemana autonomisena alueena, ei kyllä tule herättämään vastakaikua Suomessa. Joitakin tätä kaihoavia tahoja näkyy olevan. Osa toki häveliäästi nimimerkillä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Taloushistorian asiantuntijat tietävät yksimielisesti, että sotakorvaukset pakon edessä nostivat suomalaisen teollisuuden kykyyn, johon se ei vapaaehtoisesti olisi yltänyt. Venäjä antoi anteeksi loppuosan korvauksista. Talvisodan jälkeen ei vaadittu sotakorvauksia.

Olli Pusa

Neuvostovallan aikana tuoteettiin kaikenlaista typerää propagandaa. "Lenin lahjoitti Suomelle itsenäisyyden" (todellisuudessa Lenin arvioi, että jos Suomi liittyy sotaan Neuvostovaltiota vastaan, se luhistuu).

Kun Suomelta kiristetyt sotakorvaukset esitetään suunnattomana palveluksena Suomelle, kuluu se samaan sarjaan. Ne toimitukset jarruttivat Suomen kehitystä, kun vuosikausiksi keskeiset resurssit oli sidottu Venäjän pönkittämiseen. Se, että niistä selvittiin osoittaa suomalaisten ahkeruutta ja kehityskykyä. Valitettavasti tulokset menivät vuosiksi muualle.

Pitää kiittää näistä vastauksista. Niissä yritetään perustella nykyisen Venäjän "hyväntahtoisuutta" Suomea kohtaan puolustelemalla niitä rikoksia, joihin Neuvostoliitto ja Stalinin diktatuuri syyllistyivät Suomea kohtaan. Mikään ei voisi vastaansanomattomammin osoittaa, mitkä ovat Venäjän puolustelijoiden perimmäiset ajatukset.

Ilkka Luoma

Hävinnyt maksaa aina. Toisaalta Stalin olisi voinut valloittaa Suomen 1944, ei tehnyt niin.

Olli Pusa

Tyypillistä valheellista KGB-propagandaa. Stalin yritti tosissaan valloittaa Suomen, mutta epäonnistui. Hyökkäys Suomeen oli Stalinin lupaama hyökkäys idässä samanaikaisesti Normandian maihinnousun kanssa. Keskeinen osa toisen maailmansodan keskeistä käännekohtaa. USA ja Britannia olisivat toivoneet hyökkäystä Saksaa vastaan, mutta Stalin juonitteli.

Hyökkäys Suomeen, neljäs strateginen isku, epäonnistui tavoitteessaan Suomen lyömisessä. Taistelujen loputtua Suomen armeija oli vahvempi kuin koskaan. Kun Neuvostoliiton hyökkäysarmeija oli lyöty, oli Stalinin valittava. Yksi mahdollisuus olisi ollut keskittää lisää joukkoja Suomeen, kuten hän menetteli talvisodassa. Silloin Neuvostoliitolla ei ollut käynnissä merkittäviä sotia muualla ja se onnistui. 1944 olisi pitänyt ottaa pois joukkoja Berliinin valloittamisesta. Siihen Stalin ei ollut halukas.

Edelleen ihmettelen suomalaisia, jotka perustelevat sitä, että Venäjä ei ole uhka selittelemällä ja puolustelemalla Neuvostoliiton rikoksia. Tosiasiassa he sanovat, että heidän mielestään nykyinen Venäjä on samanlainen kuin Stalinin Neuvostoliitto.

Ilkka Luoma

"Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - silti laulamme täysin omia laulujamme" :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tosiasiat kuitenkin ovat:

Suomi nousi suurruhtinaskunnan aikana takapajuisesta Euroopan köyhimmästä kolkasta keskikastiin. Toisekseen Venäjä rakensi meille perusinfran (rautatiet ja kanavan Saimaalle). Kolmannekseen Lenin allekirjoitti Suomelle itsenäisyyden. Neljänneksi venäläiset turistit elättävät suurelta osin Itä-Suomen. Ja viidenneksi Porkkala luovutettiin etuajassa takaisin ja sotakorvauksista höylättiin loppuosa pois. Fakta on faktaa ja sitä pitää osata tulkita oikein ;)

Ilkka Luoma

Niilo, juuri näin. On osattava katsoa asian kaikki puolet ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Olli, mistä kohtaa puolustuslinja olisi katkennut, jos suostuttiin Stalinin aluevaihtoehdotuksiin?

Ilkka Luoma

Ikuisuuspohdiskelu. Kremlissä on vielä julkaisemattomia dokumentteja Stalinin ajatuksista Suomea kohtaan 1930 -luvulta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Media intoutui, kun historia paljastikin suomalaisten teloittaneen ja "teloittaneen" 1939-1944 yli 20.000 venäläistä sotavankia, heti rintamalla antautumisen jälkeen ja keskitysleireillä epäsuorasti nälkään ...

Ilkka Luoma

"Kukapa sitä ehdoin tahdoin omiin muroihinsa kusaisee"

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Toimituksen poiminnat