Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Käytämme liikaa energiaa - oletko valmis puolitukseen?

Meillä on eräs Euroopan halvimmista sähköistä. Olemme yksiä suurimpia kuluttajia. Energiaa on loputtomasti - mutta saamme sitä vain rajallisesti. Energia muuttaa materioita ja materiamuutokset ympäristöä. Oletko valmis puolittamaan oman energiankulutuksesi?

---

[ ... Elinmahdollisuutemme ratkaisee energia - me kulutamme sellaista, joka on lainassa. Ihminen käyttää historian varastoja liian nopeasti. Me omaksuimme käyttö- ja kulutustavan, jolle katteen ja vastuun antoivat mennyt elämä ... ]

09102007 - Niin ihmisyhteisöllä kuin koko luomakunnalla on energiatase; maapallo on suljettu systeemi, joka ammensi ja ammentaa energian historiasta suljettuna sisuksistaan ja ulkopuolelta saatuna säteilynä. Energia on tunnetusti materiaa ja materia energiaa. Siis me "syömme" itseämme.

 

Puhutaan myös, että energia ei häviä - kuten eivät häviä haitatkaan, ne vain voivat muuntua ja kasautua. Käytämme energiavarantoja niin kiihtyvästi, että haitallisuus normaaliin muutokseen nähden luo ongelmavarastoja kierteeksi, jonka seuraukset ovat ilmassa ja näköpiirissä.

Ympäristötietoisuus oli herännyt jo miltei 100 vuotta sitten, jolloin hiilipohjaisia energiavarantoja oli vuosimiljoonaisesta kehityksestä jäljellä "99 prosenttia". Nyt varantoja lienee jotain prosentteja jäljellä - kukaan ei sitä tiedä tarkkaan ja 'energiaomistajat' sen vähäisenkin tiedon panttaavat markkinataloudellisista syistä. Syy-seuraushokema osoittaa sormella kysynnän ja tarjonnan lakia.

Puhutaan kulutuskäyttäytymisen ekologisesta jalanjäljestä. Onkin hyvä kysymys, johon ei ole vielä vastausta, että kuka laskee sen oikein ja mitä tuo 'oikein' sana tässä tarkoittaa. Vastaus on jossain, mutta ymmärrämmekö sen ennusmerkit?

Tunnetusti luonto on armoton ja se ei anna sijaa heikoille, epäkelvoille ja turhan vaatimattomille. Valkoinen mies oli valloittaja - ristin ja miekan voimalla. Me halusimme valtaa, kulutusta ja näyttämistä. Kasvutalous alkoi jo toki siitä, kun "pienin hiukkanen kaukaisuudessa toisensa vetovoimalla löysi" - tuossa samalla syntyi käsite energia. Energia oli alussa ja se on lopussa. Me ihmisinä olemme kuin liiallinen kuluerä hankaloittamassa tasalaatuista ja -määräistä energiatasausta käyttäjiensä kesken.

Maapallo on vain yksi vaikutehiukkanen juoksussa, missä me olemme pienempi kuin olematon. Mutta me olemme omalle jatkumollemme vaikute - me ratkaisemme itse luonnon ikiaikaisen ja ainoan päämäärän, kuinka tulemme siirtämään perimäämme eteenpäin tässä lyhyessä ikuisuudessamme.

Ihminen ei ole keskipiste. Ihminen ei ole energian hallitsija - luuloistamme huolimatta. Me olemme vain kuluttaja sellaisilla annetuilla parametreilla, jotka nyt vääjäämättä vievät elinkelpoisuutta yhtäältä ja luovat haitallisuutta toisaalle, josta huomisen elämän lähde pitäisi ammentaa. Ihminen on tuntematon ja arvoituksellisesti käyttäytyvä muuttuja elämän energeettisessä harmoniayhtälössä.

1960 ja -70 lukujen molemmin puolin kouluja käynyt muistaa ennustefilmit maantiedon, luonnontiedon ja eläinopin tunneilta, joissa maalattiin kuvia huomisen kasvumaailmasta, joka tukehtuu omaansa. Nuo filmit päättyivät aina toivorikkaaseen ajatteluun, että kyllä me kehitämme jotain ja maailma näyttää taas paremmalta. Aikaa on nyt kulunut 30-40 vuotta, mitään ei ole juurikaan tapahtunut - paitsi kulutus on monikertaistunut ja ongelmat satakertaistuneet.

Energiaa käytämme jatkuvasti enemmän. Sen minkä säästämme pienempänä yksikkökulutuksena, tuhlaamme sen pidempänä ja laajempana käyttönä. Ennen ajoimme autolla ehkä 10.000 kilometriä, nyt ajamme 30.000. Ennen kävimme ulkomailla kerran kolmessa vuodessa, nyt käymme kolme kertaa vuodessa. Meidän kulutuksellinen toimeliaisuus kasvaa - koska elämme vertailutaloudessa. Meidän on itsestään selvästi käytävä kaukoidässä, meidän kaikkien, kun 1950-luvulla vain joka 10.000 kävi. Olemme niin rauhattomia, mutta myös uteliaita, että meidän on aivan pakko mennä "merta edemmäksi kalaan".

Kotiseutu ei riitä, vaikka luonne meillä seisoo juurevasti juuri siinä - se seisoo niin tanakasti, että sinne on ajettava joka kesäviikonloppu. Meidän on vain pakko saada matkustaa, meillä on aina kiire --- minne meillä muuten on kiire? Miksemme muuttaisi sinne, missä on hyvä olla?

Energia on loputonta - meidän mittakaavassamme. Ongelma ei ole riittävyys, ongelma on itseasiassa ongelmien varastoituminen. Me varastoimme liikakäyttömme vaikutukset seuraaville. Maapallo on kuin suljettu pullo, sinne mahtuu vain tietty määrä, tämän ylittyessä "paine" räjäyttää ongelmavarastot sellaiseen muutokseen, johon meillä ei ole enää vastavoimia ja -mahdollisuuksia, onko nytkään - on hyvä kysymys.

Me käytämme nyt enemmän energiaa kuin koskaan, me viilennämme, kuumennamme, me siirrämme ja muokkaamme. Ihmiskunnan biologinen elopaino on samaa luokkaa kuin muurahaisten. Valtamerien ravintopyramidin alin taso, krillit, ovat elopainoltaan monikertainen meihin nähden, mutta niiden energiankäyttö on häviävä murto-osa. Suurin ero on siinä, että me käytämme muille "varattua" energiaa - me rikomme harmoniaa.

Amerikkalaiset, norjalaiset ja suomalaiset ovat suurimpia käyttäjiä per henkilö. Me olemme myös itse energian suurimpia varastoijia - suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa, vain amerikkalaiset ovat edellä. Olemme energiasyöppöjä - me toteutamme kasvun logiikkaa kirjaimellisesti. Me syömme ja kulutamme muilta. Meidän jättämä jalanpainallus luontoon on kestämättömällä tasolla - me syömme toisille tarkoitettua ja varastoitua energiaa. Olemme hamuajia.

Me mittaamme erinomaisuuttamme, paremmuuttamme ja arvostettavuuttamme suuruudella, kasvulla ja nopeudella. Me kiihdytimme itsemme lentoon, jonka lopputulemana saattaa olla mahalasku, jonka vaurioita emme enää korjaa. Energia ei lopu "koskaan", mutta se muuntuu vastoin sitä kehitystä, jonka luonto loi miljoonina vuosina, silloin kun meistä ei ollut tietoakaan. Meidän ainut seurantamittari on nopeusmittari.

Ihmiskunta sääti itsensä - suurella kirjalla johdatettuna - luomakunnan kruunuksi, jolle kaikki muu oli luotu meidän varannoiksi - "menkää, lisääntykää ja täyttäkää maa" - sen me teimme, mutta missä meni vikaan vai oliko se säädetty järjestelmä, kuten oma kehomme, joka käynnistää itsetuhomekanismin, kun aika on koittanut.

Kuinka oli mahdollista, että Albert Einstein "löysi" näin yksinkertaisen kaavan? Kuinka se olisi mahdollista, että me löytäisimme "kaavan", ettei kaikki ole meidän, mitä tuo lausekkeen mc2:en lopputuloksena oleva E mielettömän suurena lukuna sisältää...

Ilkka Luoma

KESKUSTELU - TIEDE [ 21730 ]

___________________________
Kuvakertomus yllä olevasta aiheesta -
vapaasti käytettävissä mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2003, 2005, 2007.

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/3912440 --- B0005223.jpg 2243kB

Teksti
Ihmisen kiire, taseet ja liiketulos kuin hoppu kaukomaille kehitti liikkumisen suurimman syöpön - lentokoneen. Joka hetki mm. USA:n ilmatilassa on n. 8.000 lentokonetta, siis yhtäaikaa ja vieläpä liikennelentokoneita. Lentäminen on yksi merkittäviä päästäjiä, joilla muutamme vääjäämättä ilmakehäämme. Kiire sotkee luonnon ja tämän harmonian.

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/3912447 --- B0002987.jpg 562kB

Teksti
Yksityisen ihmisen suurimpia tuhlareita, lelu vailla vertaa - 100 km/h ja täydet 55 litraa per ajotunti (täysillä/ 7.200 kierr/min - 130 hv). Kaksin kappalein kesän kokonaiskulutus oli huimimmillaan n. 2.500 litraa - ja pelkkää hupia, mukavaa, mutta kuinka turhaa?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/3912469 --- DSC_6387.jpg 2878kB

Teksti
Energiaa kuluu ostoskeskuksissa runsaasti - teho on huipussaan, talvella lämmitetään ja kesällä viilennetään - paljon sähköä ja kaukolämpöä kuin kaukojäähdytystä. Energiaa ja runsaasti. Kansainvälinen amerikkalaispurilaisketju syöttää ihmisille myös runsaasti energiaa vyöt pinkeiksi kiristäen. Rasvaa, sähköä ja energiaa luontomme ja itsemme iloksi.

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/3912484 --- DSC_8564.jpg 2510kB

Teksti
Ennen miehet olivat rautaa ja laivat puuta, nyt laivat ovat moottoreita ja rautaa ja miehet ylensyöneitä (Suomalaiset ovat maapallon toiseksi lihavinta kansaa). Purjealus hyödynsi luontoa puhtaasti - olihan energia tuulena jo valmiina, tosin kuvan paatti sisälsi myös dieselkoneen tyveniä varten. Kiire rakensi purjeiden tilalle moottorit - matka-ajat lyhenivät, meillä on jatkuvasti kasvavampi kiire...

Kuva 5
--- http://www.panoramio.com/photo/3912505 --- DSC_8665.jpg 2730kB

Teksti
Maailman suurin ja ilman moottoreita. Venäläinen saksalaisilta sotasaaliina otettu purjelaiva Sedov, 116 metriä. Ajoi Kotkasta muuten omin voimin, siis purjein. Puhdasta, hyvin puhdasta, tosin laivassa oli generaattori joka toimi polttoaineilla, dieselillä. Ennen ei tarvittu sähköä, oli tähdet ja tuli.

Kuva 6
--- http://www.panoramio.com/photo/3912516 --- DSC_8193.jpg 1563kB

Teksti
Kaikki alkoi siitä kun salama sytytti metsän - ihminen huomasi, että kuuma liha oli parempaa kuin kylmä, ehkä osa bakteereistakin kuoli. Alkoi kehitys, johon nyt ollaan päädytty. Olemme polttaneet miltei kaiken öljyn ja maakaasun. Hiiltä on jäljellä ja vähän vielä ilmakehääkin. Mikä muu eläin lämmittää ulkoisella energialla ruokansa?

Kuva 7
--- http://www.panoramio.com/photo/3912573 --- IMG_1237.jpg 3844kB

Teksti
Autoja, autoja ja lisää autoja. Kuvan kunnostuksen alla oleva 1988-mallinen Mazda 626 HT 2.0 on jo ehtinyt kuluttamaan bensiiniä tankkinsa kautta n. 25.800 litraa ja kilometrejä lienee jäljellä toinen mokoma, siksi hyvin auto kunnostettiin. Autojen määrä oli 1963 n. 250.000, nyt se on 2.500.000 - huimaa, ja kuinka paljon se on bensiiniä ja mihin päästöt menevät. Me haluamme ehtiä enemmän, lisää, ja nopeammin. Kiire, meillä on kiire, mutta minne?

Kuva 8
--- http://www.panoramio.com/photo/3912610 --- IMG_0924.jpg 2847kB

Teksti
Rautatiet piti keksiä kun hevoset eivät enää riittäneet. Piti saada enemmän ihmisiä ja pidemmälle sekä nopeammin. Ennen puuta, sitten hiiltä, dieseliä ja lopuksi sähköä, ehkä ydinsähköä. Vainikkalassa suomalainen venäläisrunkoinen sähköveturi ottaa hinattavakseen venäläiset vaunut Helsinkiin vietäväksi. Sama raideleveys helpottaa ja nopeuttaa toimintaa. Rautateilläkin nopeus kasvaa, meillä on täälläkin kiire, enemmän ja nopeammin sekä kauemmaksi.

Kuva 9
--- http://www.panoramio.com/photo/3912632 --- DSC_7423.jpg 1486kB

Teksti
Koira ihmettelee miksi kuvataan. Koira käyttää mielellään jalkojaan, jos vain emäntä juoksuttaa. Sitävastoin 50V-miehet ovat innostuneet moottoripyöristä uutena nuoruuden eliksiirinä. 4-tahtinen 100 hv (tehoputki), n. 5 litraa per 100 km. Tämäkin liike kuluttaa luontoa, mutta koira ei kuluttaisi, koska se käyttää omaa moottoriaan, jättää päästöt, mutta ne maatuvat. Bensiinin päästöt karkaavat ilmakehään lämmittämään sitä entisestään. Harrastuksessakin pitää olla kiire. Minne sielläkin on hoppu, ...liian moni kuolee syyttään tai syystään.

Kuva 10
--- http://www.panoramio.com/photo/3912659 --- IMG_0109.jpg 3336kB

Teksti
VTT:n EcoCity seminaarin julkistustilaisuus Espoon Otaniemessä talvella 2007. Seminaari mm. energiatehokkuudesta pidettiin Kiinassa Tianjinissa huhtikuussa 2007. Kiina kasvaa päästöjen mukana suurimpiin ongelmiinsa. Kuvassa Bioste Oy:n innovaatiojohtaja Antti Leinonen ja Kiinan, jo eläkkeelle jäänyt, lähetystön kaupallinen neuvos Li Guangyun. EcoCity voi olla Suomen uusi "nokia" - tarve on mittaamaton nimenomaan kaukoidässä ja Venäjällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Sekava johdanto hyvälle otsikolle.

Kun energian saatavuuden ja käytön välille tulee epäsuhta, epäsuhdan korjaa sota. Sota ei ole ideaali energian uudelleenjakamisjärjestelmä, mutta toistaiseksi se on ihmiskunnan keksinnöistä ainoa joka toimii.

Ilkka Luoma

Filosofiana se merkitsee, että vahvempi voittaa aina, siis aseet ratkaisevat - tämän mukaan. Eläinkunnassakin vahvempi voittaa, mutta siellä on "eläimellinen inhimillisyys", tappamista esiintyy huomattavasti vähemmän saman lajin sisällä kuin ihmiskunnassa.

Ilkka Luoma

Ihmiskunta vaatii aina sotansa - tästä tuodaan erillinen kirjoitus, koska se pitää paikkansa. Jos tutkimme esim. maailman suurinta energiankäyttäjää, USA:ta, huomaamme, että maa on sotinut miltei yhtäjaksoisesti I Maailmansodasta lukien.

Vieras (nimimerkki)

Tiukan kirkkaasti muotoiltu asiakokonaisuus, joka ei jättänyt tilaa arvuutteluille.

Ilkka Luoma

Energiankäytön jakauma maapallolla on hyvin epätasainen ja onkin odotettavissa, että materiaalisesti köthä etelä nousee barrikaadeille pohjoista vastaan...

siviilitarkkailija (nimimerkki)

On kovin valitettavaa että melko vapaan keskustelun politiikasta sallinut Yhdysvallat leimataan agressiiviseksi energiaimperialistiksi, kun vastaavaa itsekästä energia-sota-politiikkaa harjoittanut neuvostoliitto jätetään usein kritiikin ulkopuolelle. Aivan kuin neuvostoliitto ei muka olisi harjoittanut täysin yhtä julmaa, väkivaltaista energia-sota-politiikkaa. Kiina tulee käymään myös omat energiasotansa.

Mutta on huomattava että Kiinan pyrkimyksissä on sekä ydinvoimalahankkeet että sähköajoneuvojen strategiset valmistamispyrkimykset.

Yksityisinä kansalaisina käytämme energiaa tietyn määrän jota on lähes mahdotonta vähentää tai rajoittaa. Käymättä rajusti ihmisten hyvinvoinnin kimppuun ja tappaen vähäosaiset kansalaiset hengiltä.

Poliittinen todellisuus ja vihervasemmistolainen saasta ovat pilanneet energiapolitiikallaan järkevän ja haasteellisen uusiutuvan energian tuotantojärjestelmät. Pakottamalla köyhät ihmiset maksamaan järjettömät energiahankkeet.

Jos lähtökohta olisi toinen, sosiaalinen ylemmyys jossa vähän ulkopuolista energiaa käyttävät rikkaat ihmiset voisivat sosiaalisen arvostuksen lisäksi osoittaa paremmuuttaan, olisimme paljon pitemmällä. Mutta valitettavasti rikkaamme ovat ahneita ja oikeasti aika köyhiä, koska eivät kykene edes oman henkilökohtaisen energiatalouden tuotantoon uusiutuvilla energiavaihtoehdoilla. Siksi energiapolitiikkamme on uusiutuvien osalta sama kuin käärmeen ajaminen kiväärinpiippuun. Lopulta sekin kuolee kun vihreä vetää liipasimesta.

Vieras (nimimerkki)

Valitettavasti USA on imperialistinen energiasdoturi, jonka vuoksi mm. Irakissa on tapaettu suoraan ja välillisesti yli 200.000 siviiliä. Venäjän ei ole tarvinnut tätä tehdä, koska heillä on energiaa yllin kyllin.

Ilkka Luoma

USA on sotaisin kansa maailmassa, atomipommeista lähtien ... tipahtivat japanilaisten siviilien niskaan.

Ilkka Luoma

Ainut biopohjainen varteen otettava energia on merissä kasvatettava levä, mutta sekin on niin tutkimuksensa alkuvaiheessa, ettei voi mitään "varmaa" sanoa, jos missään, keskusteltaessa energiasta - vaikka sitä ovat atomien ytimet väärällänsä!

Ilkka Luoma

Kiina on sähköautojen kehittelyssä pisimmällä (Tieteen päivät 2011, prof. Peter Lund)

K Veikko

"me ratkaisemme itse luonnon ikiaikaisen ja ainoan päämäärän"

Olemme siis lopultakin päässeet tilanteeseen, jossa olemme "luomakunnan herra"!

Ilkka Luoma

Mikä on ainoa päämäärä - olisiko se lisääntyminen. Nyt se takkuaa valkoisen miehen markkinatalouskasvuhypetyksessä ... eli ratkaisemme yhtälön osaa, jossa muu ympäristö ottaa niskaotetta :)

Mikko Mäkinen

Ensimmäinen lauseesi on potaskaa. Suomi ei ole enää halvan sähkön maa. Sitä sen tosin pitäisi talviolosuhteistamme johtuen olla.

Ilkka Luoma

Suomessa on eräs halvimmistä sähköistä Euroopassa, pitkällä tarkastelujänteellä. Sähkön hinta on nousussa kaikkialla.

Torsti Virtanen

En ole valmis puolittamaan henkilökohtaista kulutustani, mutta olen valmis luopumaan tarpeettoman paljon sähköä kuluttavasta humanitaarisesta maahanmuuttoturismista.

Vältän kuitenkin ostamasta ja kuluttamasta turhia tuotteita ja palveluita.

Stoppi väestönkasvulle. Stoppi turhalle tuotteiden ja palveluiden kuluttamiselle.

Lisää vapaa-aikaa, lisää vapauksia, vähemmän veroja.

Ilkka Luoma

Nousevista maista vain Kiina on tosissaan suitsinut väestönkasvua, joka alkaakin laskemaan jo noin 20 vuoden päästä.

Kukamaksaa lisääntyvän vapaa-ajan, jos emme tingi materiaalisesta hyvinvoinnista?

Ilkka Luoma

Miten kävisi, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset käyttäisivät yhtä paljon energiaa kun me per capita?

Ilkka Luoma

Tuo kasvuluku (15100 MW - huipputeho) kertoo omaa kieltään! Oletko ikinä luetteloinut kaikki ne kotitaloutesi sähkölaitteet, joissa on 230 voltin pistoke töpseliin? Kun lähdit lapsuuden kodistasi, niin minkä sähkölaitteen ostit ensin ja missä järjestyksessä seuraaviksi mitäkin. Kerrotaan, että pelkkä stand by -valo kuluttaa Saksassa yhden ydinvoimalan verran sähköä!(?)

~ http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sahkon... -

.

Ilkka Luoma

Sanotaan eräistä piireistä, että nyt on jo myöhäistä, ehkä - ehkä ei. Kulutus ratkaisee kaiken, entä jos puolitamme kulutuksemme - miten käy ja ketkä vähentäisivät eniten? Ennakoimme kulutuksemme muuttuvan pakolla pienemmäksi?

~ https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015378037... -

.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset